Αρχεία | Σεπτέμβριος, 2012

МАКЕДОНСКА СВАДБА – ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΑ ΣΒΑΝΤΜΠΑ


(Μακεδόνικος γάμος)

Цуцино момино

кој ти го купи фустано

купи ми го купи татко твој

шо ќе ми биде свекор мој

НАРОДНА ПЕСНА


( Τσούτσινο κοπελιά

ποιός σου αγόρασε το φουστάνι

μου το αγόρασε ο δικός σου πατέρας

που θα γίνει δικός μου πεθερός

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ)

Γάμος μακεδόνικος κι όλο το χωριό καλεσμένο. Σημείο χρονικής αναφοράς ο κάθε γάμος. ,,Πριν το γάμο του τάδε και μετά το γάμο του δείνα,, έτσι αναφέρονταν στον παρελθόντα χρόνο. Πολυήμερος και πολυέξοδος, εξού και η φράση: ,,δεν έχει πια ανάγκη αυτός, πάντρεψε τα παιδιά του,, και η φράση εννοεί ότι δεν έχει πια οικονομικές ανάγκες, αφού πάντρεψε τα παιδιά του κι άλλα σοβαρά έξοδα δε θα τύχουν μελλοντικά. Υπήρξανε οικογένειες που φτωχύνανε με τους γάμους και ιδιαίτερα όταν είχαν πολλές κόρες, γιατί είχαν από τη μια πολυέξοδους γάμους και στερούνταν από την άλλη εργατικά χέρια, ίσως γι΄αυτό, κατά παράδοση, οι θυγατέρες δεν είχαν απαιτήσεις από την πατρική περιουσία. Χώρια που έπρεπε να τις προικίσουν κι αυτά σήμαιναν έξοδα για την οικογένεια.

Το νέο ζευγάρι προέκυπτε συνήθως από προξενιό και γινόταν εν αγνοία των νέων που θα το δημιουργούσαν κι αυτό το φρόντιζαν οι γονείς. Ο προξενητής ή η προξενήτρα, που ,,αμοιβή,, τους ήταν ένα ζευγάρι παπούτσια, συζητούσε με τους γονείς και στο νέο ζευγάρι ανακοίνωναν την απόφασή τους οι γονείς. Η νύφη ,,αγοραζόταν,, αφού ο γαμπρός, δηλαδή ο πατέρας του, έδινε ένα σοβαρό ποσό στον πατέρα της νύφης, που ένα μέρος το επέστρεφε στο ζευγάρι όταν γινόταν ο γάμος.

Ο γάμος κρατούσε δύο βδομάδες – μιλάμε μέχρι το 1940- μετά απλοποιήθηκε και γινόταν σε δύο εώς τρεις μέρες.

Τη Δευτέρα της πρώτης βδομάδας μαζεύονταν ποσέστριμι, κορίτσια, φίλες και συγγένισσες της νύφης, στο ένα σπίτι και του γαμπρού στο άλλο. Τα κορίτσια προμηθεύονταν χώμα κι ασβέστη για να πασαλείψουν τα πατώματα, που ήταν κατά κανόνα χωματένια και ασβέστωναν τους τοίχους.

Την Τρίτη έρχονταν οι γυναίκες του χωριού και έφερναν ζζίτο (γεννήματα), όπως σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, σε μεταλλικά κόσκινα και μ΄αυτό έφτιαχναν μλίο (άλεσμα) για να κάνουν το ψωμί για τα μεγάλα τραπεζώματα, που ήταν για το βράδυ του Σαββάτου και το μεσημέρι της Κυριακής. Οι γυναίκες, αφού άδειαζαν το γέννημα σ΄ένα σωρό, έβγαιναν στην αυλή και κυλούσαν το ντρμον (κόσκινο) κι αν έπεφτε με το άπατο προς τα πάνω, το πρώτο παιδί που θα γεννιόταν θα ήταν κόρη κι αντίθετα γιος.

Οι ποσέστριμι κρεμούσαν τα πέρντινα (κουρτίνες), έστρωναν χαλιά, τσσέργκι (κουρελούδες) και το σπίτι ήταν έτοιμο. Οι κουλούκτζζιι (μπράτιμοι) επισκέπτονταν τα σπίτια του χωριού και ζητούσαν τραπέζια, σοφράδες και πάγκους για να καθήσουν οι καλεσμένοι κυρίως την ώρα του φαγητού.

Την Πέμπτη οι κοπέλες γύριζαν όλο το χωριό τραγουδώντας και δίνοντας κολάτσσινα (κουλουράκια), που τα κουβαλούσαν γυναίκες σε τορβάδες και μ΄αυτά καλούσαν το χωριό στο γάμο. Ο νούνκο (κουμπάρος) και οι πομπράτιμοι (παρακούμπαροι) είχαν επισημότερο τρόπο καλέσματος και γινόταν με επίσκεψη στο σπίτι τους από στενούς συγγενείς του γαμπρού ή της νύφης με μεγάλη πόγκατσσα (ψωμί) ψημένη σε ταψί. Την ίδια μέρα, δηλαδή την Πέμπτη, πήγαιναν το άλεσμα στο μύλο και ο μυλωνάς αμέσως το άλεθε και χωρίς αμοιβή. Από το αλεύρι αυτό θα ζυμωνόταν το ψωμί του γάμου.

Την Παρασκευή ,,πιάναν,, το κβας (προζύμη). Το νερό το έπαιρναν από ένα γκιουμ (λαγήνι) που μέσα είχε βασιλικό (στο βασιλικό υπάρχουν σπόρια ζυμομύκητα) κι ανακάτευαν το αλεύρι με μια ζζέγκλα από το ζυγό, η οποία ήταν κλεμμένη από σπίτι που επί πολλά χρόνια δεν είχε θάνατο.

Το βράδυ της Παρασκευής βράζανε μπομπ (φασολάδα) και τρώγανε κυρίως όσοι βοηθούσαν στις προετοιμασίες του γάμου, αλλά και όσοι άλλοι ήθελαν. Μετά το φαγητό στηνόταν χορός με τραγούδια, μέχρι αργά τη νύχτα.

Το Σάββατο πρωί ψήνονταν τα ψωμιά και χρειάζονταν τουλάχιστον τρεις φουρνιές για να ψηθούν τα μεγάλα πλασμένα καρβέλια. Το απόγευμα του Σαββάτου φτιάχνονταν και ψήνονταν πίτες για να φάνε οι τσσαλγκάτζζιι (οργανοπαίχτες) γιατί είχαν πολλή και συνεχή δουλειά και το δείπνο θα ήταν αργά το βράδυ.

Οι κουλούκτζζιι, φίλοι και συγγενείς του γαμπρού, με την συνοδεία των μουσικών και παίζοντας σ΄όλη τη διαδρομή, πήγαιναν να καλέσουν επίσημα τον κουμπάρο και τους παρακούμπαρους. Οι παρακούμπαροι ήταν δύο, στάριοτ (ο μεγάλος) και μάλιοτ (ο μικρός). Αρχηγός του γάμου ήταν ο κουμπάρος και αυτός ρύθμιζε την πορεία του γάμου. Την Κυριακή κρατούσε ένα ζνάμε (λάβαρο) και στην κορυφή του ήταν καρφωμένο ένα μήλο. Το βράδυ του Σαββάτου, πριν και μετά το φαγητό, γινόταν χορός.

Την Κυριακή ήταν μέρα της κορύφωσης του γάμου. Τα όργανα περιφέρονταν στο χωριό για να καλέσουν το κουμπάρο, τους παρακούμπαρους και τους στενούς συγγενείς. Οι καλεσμένοι προσέρχονταν φέρνοντας μαζί τους φαγητά (πόκλονι), που ήταν συνήθως ψητά (αρνιά, γουρουνόπουλα, κότες) κι αυτά μοιράζονταν απλόχερα οι καλεσμένοι μεταξύ τους, ενώ το σπίτι πρόσφερε μεζέ (τουρσί, τυρί), τσίπουρο, κρασί και στην συνέχεια σερβιριζόταν σούπα με ρύζι ή φιδέ, το πρώτο πιάτο και ψητό αρνί ή μοσχάρι φούρνου το κυρίως πιάτο. Ο χορός δεν σταματούσε παρά μόνο για να φάνε στα γρήγορα οι οργανοπαίχτες.

Προτού φάνε γινόταν το ξύρισμα του γαμπρού. Μια κοπέλα έλουζε το γαμπρό και ο κουμπάρος με τους παρακούμπαρους τον ξύριζαν, μάλλον εικονικά. Στην συνέχεια περνούσαν οι συγγενείς και κάνοντας πως ξυρίζουν το γαμπρό, τον ασήμωναν βάζοντας χρήματα σε μια μαντήλα που ήταν περασμένη στο λαιμό του σαν σαλιάρα. Έπειτα έσερνε ένα χορό και αποσυρόταν για να φάει και να ντυθεί. Μετά το φαγητό, σύσσωμος ο γάμος – αν η νύφη ήταν από το ίδιο χωριό – κινούσε για το σπίτι της νύφης. Ο γαμπρός ήταν καβάλα σ΄άλογο στολισμένο με πολύχρωμες κουβέρτες και μαντήλια. Όταν φτάναν στο σπίτι, γινόταν ,,έφοδος,, των μπρατίμων του γαμπρού εναντίων των μπρατίμων της νύφης. Μετά την ,,κατάληψη,, ο γαμπρός έμπαινε στην αυλή της όπου ξεπέζευε και τότε τον παραλάμβαναν οι συγγενείς της νύφης να τον ,,περιποιηθούν,, κάνοντάς του διάφορα καψώνια. Οι θέσεις που τον έβαζαν να καθίσει ήταν άβολες. Αν ήταν καλοκαίρι τον έβαζαν απέναντι από τον ήλιο ή του πρότειναν να κάτσει σε σπασμένο κάθισμα ή σε σάπια κολοκύθα. Μαύριζαν με φούμο το πρόσωπό τους και ζητούσαν από το γαμπρό να τους φιλήσει. Ανέβαιναν κάπου και ζητούσαν να ανέβει ο γαμπρός για να τους φιλήσει. Ο καθένας επινοούσε όλο και κάτι πρωτότυπο για να βασανίσει το γαμπρό.

Τα προικιά της νύφης ήταν αμπαλαρισμένα και γινόταν μια ,,αγοραπωλησία,, που οι συγγενείς της νύφης ζητούσαν πολλά λεφτά και οι συγγενείς του γαμπρού παζάρευαν για λιγότερα. Τα χρηματικά ποσά των συναλλαγών, τελικά, ήταν μικρά και συμβολικά.

Η νύφη έκανε νταρόι (δώρα) στον κουμπάρο, τους παρακούμπαρους και τους στενούς συγγενείς του γαμπρού κι αφού τους φιλούσε σταυρωτά, τους έβαζε στον ώμο το δώρο. Στην αυλή της έδειχνε τις χορευτικές της ικανότητες και ο γαμπρός βρισκόταν πάντα μακριά της. Όταν έσερναν το χορό ο πεθερός, η πεθερά και οι στενοί συγγενείς, ο γάμος ξεκινούσε με τη νύφη και το γαμπρό έφιππους, για το σπίτι του γαμπρού, όπου τους περίμενε ο παπάς κι όπου και γινόταν η στέψη. Η στέψη ήταν αυτοκρατορική (βυζαντινή). Ο γαμπρός και η νύφη φορούσαν αυτοκρατορικές κορώνες, που τις φύλαγε ο παπάς στο ιερό της εκκλησίας.

Υπήρχαν διάφορα έθιμα κατά την είσοδο της νύφης στο σπίτι του γαμπρού. Ο πεθερός την κατέβαζε από το άλογο και η πεθερά τη χρύσωνε, ενώ έφερναν νερό από τρεις πηγές που το έδιναν στη νύφη για να πλύνει συμβολικά τα παπούτσια της και να μπει καθαρή και αμόλυντη στο νέο της σπίτι. Το νερό το έχυνε η νύφη κάνοντας ευχές και ο γαμπρός έσπαζε την στάμνα.

Όταν τελείωνε η στέψη, το ζευγάρι παρέμενε στην ίδια θέση και περνούσε όλο το χωριό για να ευχηθούν και ασήμωναν το ζευγάρι. Οι στενοί συγγενείς αφού χαιρετούσαν, περνούσαν ανάμεσα στον κόσμο και δέχονταν χτυπήματα στην πλάτη και έκαναν διάφορα για να δεχτούν όσο περισσότερα χτυπήματα.

Όταν χαιρετούσαν όλοι, έβγαινε στην αυλή το νέο ζευγάρι και πιάνονταν στο χορό. Το ζευγάρι αποσυρόταν σχετικά νωρίς και πήγαιναν στο δωμάτιό τους, όπου ο γαμπρός έπρεπε να δείξει τον αντρισμό του διακορεύοντας τη νύφη. Τα μπρατίμια έξω από την πόρτα του δωματίου περίμεναν το νέο και τις ενδείξεις κι αν καθυστερούσε ο γαμπρός, τον ενεθάρρυναν να τελειώνει. Αν η νύφη ήταν αγνή ακούγονταν τουφεκιές και φωνές και ο χορός συνεχιζόταν. Αν όμως η νύφη δεν ήταν αγνή, ο γαμπρός σχόλαγε και γινόταν η διαπόμπευση της νύφης, όπου την ανέβαζαν ανάποδα σε ένα γάιδαρο και μετά από περιφορά στο χωριό, την πήγαιναν στο σπίτι της.

Στο τέλος του γλεντιού, έσπαζαν το κόλακ (κουλούρα) και σχολούσε ο γάμος.

Τη Δευτέρα της δεύτερης βδομάδας οι οργανοπαίχτες ανέβαιναν  στην σκεπή του σπιτιού του γαμπρού και έπαιζαν το αποχαιρετηστήριο τραγούδι. Η νύφη τους έκανε δώρα και αποχωρούσαν. Τα μπρατίμια την ίδια μέρα μετέφεραν τα τεκμήρια αγνότητας στη μητέρα της νύφης.

Την Τρίτη ο γαμπρός πήγαινε στο βουνό για να φέρει ξύλα και να δείξει ότι ήταν καλός και ικανός νοικοκύρης.

Την Τετάρτη έρχονταν μερικά συγγενικά άτομα της νύφης και γινόταν γλέντι όλη τη νύχτα για να επαινέσουν τη νύφη για την αγνότητά της. Το γλέντι γινόταν χωρίς όργανα.

Την Πέμπτη η νύφη πήγαινε στην κουμπάρα για να λουστεί.

Το Σάββατο γινόταν το προβίτσσε (επιστρόφια). Ο γαμπρός, η νύφη, ο πεθερός, η πεθερά, ο κουμπάρος, οι παρακούμπαροι, πήγαιναν στο σπίτι της νύφης όπου έτρωγαν και γλεντούσαν.

Την Κυριακή το νέο ζευγάρι εκκλησιαζόταν και μετά τη Θεία Λειτουργία έκαναν μερικές επισκέψεις σε συγγενικά σπίτια.

Τη Δευτέρα της τρίτης εβδομάδας, η νύφη έβαζε μπουγάδα στο ποτάμι για να δείξει ότι ήταν καθαρή, καλή και ικανή νοικοκυρά.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

“БУРА ВО ЧЕРЕПОТ – ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ”


Στις 25.07.2012 είχε λάβει μέρος επίσημη συνάντηση στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και του πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεβσκι. Στις δήλώσεις του, ο κ.Γκρούεβσκι, μεταξύ των άλλων, είχε αναφερθεί στην Έκθεση της κυρίας Γκέι ΜακΝτούγκαλ, ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχετικά με την κατάσταση των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Έκθεση η οποία είχε συνταχθεί μετά από εντολή του κ.Μπαν Κι Μουν και στην οποία είχε παρουσιαστεί ρητά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εθνικά Μακεδόνες, οι οποίοι ζουν χωρίς το σεβασμό των δικαίων τους από πλευράς αρχών, οι οποίες δηλώνουν συστηματικά ότι τέτοιοι δεν υπάρχουν.

Σχετικά μ΄αυτό, ο κ.Γκρούεβσκι αναφέρθηκε στα δικαιώματα και την αναγνώριση της μακεδόνικης μειονότητας στην Ελλάδα, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και τα δικαιώματα των εκδιωγμένων Μακεδόνων μετά τον Εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, μέσω επιστροφής των περιουσιών τους, τη δυνατότητα διπλής υπηκοότητας και την ελεύθερη κίνηση.

Ακολούθησε απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Απάντηση του Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ερωτήσεις σχετικά με ανακοινωθέν Γραφείου Πρωθυπουργού ΠΓΔΜ

«Κακός οδηγός η αλαζονεία και ο εσωστρεφής εθνικιστικός λαϊκισμός.
Η Ελλάδα έχει αποδείξει επανειλημμένα και εμπράκτως την ετοιμότητά της για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και υπογραμμίζει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Ο κ. Γκρούεφσκι υποδέχθηκε το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης με προσβλητικές επιθέσεις και αθεμελίωτες κατηγορίες. Από την πλευρά μας δεν μπαίνουμε στη λογική της τεχνητής όξυνσης, που προσπαθεί να προκαλέσει ο κ. Γκρούεφσκι για εσωτερικούς λόγους. Λέμε το αυτονόητο: ότι για την επίτευξη λύσης, η Κυβέρνηση της Ελλάδας αναζητά έναν αξιόπιστο και ειλικρινή συνομιλητή. Αυτό θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη η πλευρά των Σκοπίων.
Αντίθετα, η συνεχιζόμενη, κουραστικά επαναλαμβανόμενη, προπαγανδιστική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση, που καταγράφεται στο ανακοινωθέν του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δείχνει ότι ο κ. Γκρούεφσκι, δεν αξιοποίησε τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να υπάρξει πρόοδος. Το αντίθετο, επιχείρησε να την εκμεταλλευθεί. Για άλλη μια φορά επιδόθηκε στην καλλιέργεια της γνωστής προπαγάνδας περί αδυναμίας ή απροθυμίας της ελληνικής πλευράς. Αυτό είναι ψευδές και η συνεχής αδιαλλαξία του κ. Γκρούεφσκι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του το επιβεβαιώνει.
Όσο για τα άλλα θέματα που θυμήθηκε ο κ. Γκρούεφσκι, έχω μόνο να πω ότι εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζουν οι φαντασιώσεις.
Ευτυχώς που ο συνετός γειτονικός λαός τον ακούει όλο και λιγότερο».

Και το δικό μας σχόλιο

Το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Γκρούεφσκι σχετικά με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας του με τον γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στα τέλη Ιουλίου.

Οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΞ βρίσκονται μάλλον σε “τρικυμία εν κρανίω” να σχολιάζουν έμμεσα, όχι τις δηλώσεις του Κ. Γκρούεφσκι, αλλά τις θέσεις του ΟΗΕ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Γκρούεφσκι στην συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έκανε αναφορά σε επίσημη έκθεση ενός οργάνου του ΟΗΕ για την Ελλάδα και το “έλλειμμα δημοκρατίας” στην χώρα μας, ειδικά την μη αναγνώριση και σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα.

Σε χαώδη κατάσταση η εξωτερική πολιτική της χώρας, επειδή από τη μια πλευρά ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρεται σε επίσημο όργανο και Έκθεση του ΟΗΕ και από την άλλη, οι “εν τρικυμία” του ΥΠΕΞ, κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για “προσβλητικές επιθέσεις και αθεμελίωτες κατηγορίες” του κατά της Ελλάδος.

Η ρητορία και η επιχειρηματολογία του ΥΠΕΞ θυμίζει σε πολλά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την δαιμονοποίηση των ξένων-Ευρωπαίων ως “φταίχτες” για τα κακά της χώρα μας και προμετωπίδα ως “αποδιοπομπαίο  τράγο” το τελευταίο διάστημα των οικονομικών μεταναστών στην χώρα, όπου δυστυχώς έγινε κυρίαρχη ρατσιστική πολιτική σε πολλά επίπεδα.

Πολύ απλά κ. Δελαβεκούρα δεν σας φταίει ο Γκρούεφσκι επειδή κάνει αναφορά απλώς στα αυτονόητα που παραθέτει η κ.  Mac Dougall στην επίσημη έκθεσή της πριν λίγα χρόνια. Απορώ γιατί η ανακοίνωσή σας είναι σαν να υποστηρίζετε ότι για τα κακά χάλια-καταστροφή της ελληνικής οικονομίας φταίει ο κάθε Γκρούεφσκι. Ακόμη αυτό έλειπε…

Το “κλου” της ανακοίνωσης είναι ότι όχι μόνο βρίσκεται ο συντάκτης σε “τρικυμία εν κρανίο” κάνοντας αναφορά στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης σε “φαντασιώσεις” αλλά περιέχει παράκρουση ”λογικής” πλέον η ανακοίνωση αφού έμμεσα χαρακτηρίζει φαντασιόπληκτη την ειδική του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εμείς στο Ουράνιο Τόξο έχουμε ένα τρομερό πλεονέκτημα και μπορούμε να ξέρουμε τους λόγους ακόμη και τις λεπτομέρειες μια ανακοίνωσης ΥΠΕΞ, ΥΠΕΣ ή οποιουδήποτε ελληνικού οργάνου σχετικά με την εθνική Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Στην ανακόινωση το ΥΠΕΞ γυρίζει γύρω-γύρω και δεν μιλάει για την ουσία των δηλώσεων Γρούεφσκι ουσιαστικά επανάληψη των θέσεων του ειδικού του ΟΗΕ. Αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.   Με άλλα λόγια οι “έξυπνοι” του ΥΠΕΞ δεν κάνουν ούτε ελάχιστη αναφορά στην ουσία των δηλώσεων στην ανακοίνωση για να μην γίνει ακόμη και με αρνητική αναφορά ο όρος “εθνική Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.”. Ούτε αυτή την πρόταση, που είναι το ρεζιμέ της δήλωσης Γκρούεφσκι δεν την γράφουν στην ανακοίνωση, φοβούμενοι όπως ο “διάβολος το λιβάνι”.  Θυμίζει το ΥΠΕΞ, ΥΠΕΣ αρμόδιοι και παρατρεχάμενοι “ειδικοί”  τον δολοφόνο που τριγυρίζει στον χώρο του εγκλήματος και δεν βάζει “τον δάκτυλο επί τύλων”. Αποφεύγουν να μιλήσουν για το “έγκλημα” οι του ΥΠΕΞ και γενικότερα η ελληνική πολιτεία, για να μην  παραδεχτούν έμμεσα την ενοχή τους.

Και κάτι τελευταίο για να φτάσουμε στο κατώτατο επίπεδο ρητορείας-επιχειρηματολογίας “αρμοδίων” στην χώρας μας…που συνάδει δυστυχώς αυτή η “λογική τους” για χρόνια. Πσσστ αρμόδιοι! Γνωρίζουμε πλέον αυτό που σκέφτεστε να γράψετε, πριν ακόμη το γράψετε ή δηλώσετε…Γνωστή η πρακτική πλέον!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНЦИТЕ ГО ПРОСЛАВИЈА ИЛИНДЕН ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟ ΙΛΙΝΤΕΝ

Οι Μακεδόνες γιόρτασαν με μεγάλη λαμπρότητα τα 109 χρόνια από την Επανάσταση του Ίλιντεν και τα 68 χρόνια από την Πρώτη Συνεδρίαση του АСНОМ-ΑΣΝΟΜ (Антифашистичко Собрание за Народно Ослободување на Македонија – Αντιφασιστική Συνέλευση για Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας) που έλαβε μέρος στο μοναστήρι Πρόχορ Πτσσίνσκι και όπου τέθηκαν τα θεμέλια του σύγχρονου μακεδόνικου κράτους. Η κεντρική εκδήλωση έγινε στην τοποθεσία Мечкин Камен-Μέτσσκιν Κάμεν, στην πόλη Κρούσσεβο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επίσης, στο χωριό Трново-Τρνοβο της Μπίτολα, έλαβε χώρα η 41η Παμμακεδονική Συνάντηση, την οποία παραδοσιακά διοργανώνουν οι εκδιωγμένοι Μακεδόνες από την Ελλάδα.

Την έναρξη της Επανάστασης του Ίλιντεν σήμαναν οι καμπάνες στο Κρούσσεβο, τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας του Προφήτη Ιλία, το 1903. Περίπου 800 επαναστάτες ελευθέρωσαν την πόλη και μετά από δύο ημέρες, ο βόιβοντα Никола Карев-Νίκολα Κάρεβ ανακήρυξε τη Δημοκρατία του Κρούσσεβο και έγινε πρόεδρός της… Η ελεύθερη Δημοκρατία διέρκησε δέκα ημέρες. Υπό τις διαταγές του Μπαχτιάρ Πασά, 18 χιλιάδες Οθωμανοί στρατιώτες έδρασαν για να επανακαθιδρίσουν την οθωμανική εξουσία στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Οι τελευταίοι πυροβολισμοί στο Μέτσσκιν Κάμεν (Πέτρα της Αρκούδας) και ο θάνατος του βόιβοντα Πίτου Γκούλι, σήμαναν το τέλος της Δημοκρατίας του Κρούσσεβο. Σαρανταένα χρόνια μετά την επανάσταση, στο μοναστήρι Σβέτι Πρόχορ Πτσσίνσκι κοντά στην πόλη Κουμάνοβο, 115 εκπρόσωποι έκαναν την Πρώτη Συνεδρίαση του ΑΣΝΟΜ, όπου επιβεβαιώθηκε η κοινωνικο-νομική θέση της Μακεδονίας ως ισότιμο ομοσπονδιακό κράτος στα πλαίσια της Δημοκρατικής Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας. Την συνεδρίαση άνοιξε ο Панко Брашнаров-Πάνκο Μπρασσνάροβ, ο γηραιότερος εκπρόσωπος, συμμετάσχων και στα δύο Ίλιντεν. Εκλέχτηκε προεδρείο του АСНОМ, με πρόεδρο του Методија Андонов Ченто-Μετόντια Αντόνοβ Τσσέντο. Η συνεδρίαση επικύρωσε περισσότερα ντοκουμέντα κρατικής σημασίας και μεταξύ αυτών η Απόφαση εισαγωγής της μακεδόνικης γλώσσας ως επίσημη γλώσσα του μακεδόνικου κράτους και  η Δήλωση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και πολίτη στη δημοκρατική Μακεδονία.

Στο Μέτσσκιν Κάμεν, με αφορμή τα 109 χρόνια του Ίλιντεν, στεφάνια κατέθεσαν και είκοσι πρεσβευτές και εκπρόσωποι διπλωματικών γραφείων στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Άξιο λόγου γεγονός συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στο Αμερικανικό Κονγκρέσο διαβάστηκε συγχαρητήρια επιστολή προς όλους τους Μακεδόνες ανα τον κόσμο, με αφορμή την επέτειο του Ίλιντεν. Την επιστολή ανάγνωσε ο κόνγκρεσμαν από το Νιού Τζέρσευ Μπιλ Πάσκρελ.

„Θέλουμε να αποδώσουμε τιμή με αφορμή τα 109 χρόνια από την Επανάσταση του Ίλιντεν. Στις 2 Αυγούστου 1903, οι Μακεδόνες ξεσηκώθηκαν για να αγωνιστούν για την ελευθερία τους. Οι ιδέες της Επανάστασης του Ίλιντεν βασίστηκαν στα ιδεώδη της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Οι Μακεδόνες πολέμησαν για ανεξάρτητο κράτος στο οποίο θα απολάμβαναν τις πολιτικές τους ελευθερίες και δυνατότητα  αναζήτησης της ευημερίας τους. Γενναία αγωνίστηκαν για τη μακεδόνικη πολιτεία και το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα το 1991, όταν η Δημοκρατία της Μακεδονίας έγινε ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη,,.

Με μεγάλη επίσης επισημότητα γιορτάστηκε το Ίλιντεν και σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου ζουν Μακεδόνες, όπως Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδά, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία κ.α. Στην Ελλάδα, οι Μακεδόνες γιόρτασαν τη μεγάλη αυτή διπλή γιορτή στις 20 Ιουλίου, λόγω της χρήσης του νέου ημερολογίου.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНСКА ЗАЕДНИЦА ВО ХРВАТСКА ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Η Κοινότητα των Μακεδόνων στη Κροατία ιδρύθηκε στις 22.12.1991 και ήδη 21 χρόνια δραστηριοποιείται ως εθνική κοινότητα, ως μη πολιτικός και μη κερδοσκοπικός σύλλογος. Η βασική της δραστηριότητα αποτελείται από την διαφύλαξη της εθνικής μακεδόνικης ταυτότητας και οντότητας, διατήρηση της μακεδόνικης γλώσσας, της παράδοσης, του γραπτού λόγου, του πολιτιστικού και φυσικού μακεδόνικου πλούτου, των ιστορικών γεγονότων και αληθειών, όπως και διατήρηση και ανάπτυξη στενών επαφών και συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και τους εθνικά Μακεδόνες της Σερβίας, Αλβανίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας, αλλά και τους Μακεδόνες της διασποράς.

Βασικός στόχος των μελών της Κοινότητας είναι να ζουν ως πιστοί και αξιοπρεπείς πολίτες της Κροατίας, αξιοπρεπείς πρεσβευτές των απανταχού Μακεδόνων.

Στην σύνθεση της Κοινότητας δραστηριοποιούνται έξι μακεδόνικοι πολιτιστικοί συλλόγοι:

“Όχριντσκι Μπίσερ“ – στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, “Μπράκια Μιλαντίνοβτσι“ –στην πόλη Όσιεκ, “Ίλιντεν“ –στην πόλη Ριέκα, “Μακεντόνια“ –στην πόλη Σπλιτ, “Μπίλιανα“ –στην πόλη Ζάνταρ και “Σβέτι Κίριλ ι Μέτοντιι“ –στην πόλη Πούλα.

Ο προγραμματικός προσανατολισμός της Κοινότητας και των συλλόγων της, είναι πολύ φιλόδοξος και ποικίλος και αποτελείται από διαφόρων ειδών δραστηριότητες, όπως: μουσικές-θεατρικές, καλλιτεχνικές-εκθεσιακές, λογοτεχνικές-γλωσσολογικές, πληροφοριακές-εκπαιδευτικές, μορφωτικές-παιδαγωγικές, ιστορικές-εκδοτικές κ.α.

Σε επίπεδο Κοινότητας εορτάζονται όλες οι μεγαλύτερες μακεδόνικες γιορτές και επέτειοι. Κάθε χρόνο, παραδοσιακά γιορτάζεται η Μακεδόνικη Επανάσταση του Ίλιντεν, όπως και “Ημέρα της Κοινότητας”, “Ημέρες του Μακεδόνικου Πολιτισμού”, “Ημέρα του Ράτσιν”, “Ημέρες των Αδελφών Μιλαντίνοβτσι“, “Ημέρες των Αγίων Κίριλ και Μέτοντι”, οργανώνονται διάφορες εκθέσεις, παρουσιάσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη επιτυχία της Κοινότητας αποτελεί η οργάνωση του Θερινού Σχολείου Μακεδόνικης Γλώσσας στην πόλη Ρόγκατςς, Σσόλτα, όπου εδώ και περισσότερα χρόνια, παιδιά από την Κροατία, αλλά και από άλλες χώρες, μαθαίνουν τη μακεδόνικη γλώσσα. Έχουν ανοίξει και λειτουργούν επιπρόσθετες διδασκαλίες μακεδόνικης γλώσσας για παιδιά, σε σχολεία του Ζάγκρεμπ, της Πούλα, Όσιεκ, Ριέκα, Σπλιτ και από την σχολική χρονιά 2011/2012 και στην πόλη Βούκοβαρ, ενώ ξεκίνησαν και εκπομπές στη μακεδόνικη γλώσσα, με τίτλο “Македонски минути-Μακέντονσκι μίνουτι (Μακεδόνικα λεπτά)” σε δύο κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, πανκροατικής εμβέλειας.

Οι μακεδόνικοι σύλλογοι έχουν δημιουργήσει διάφορα τμήματα, όπως: φολκλόρ, τραγουδιού, μουσικών οργάνων, ανάγνωσης-απαγγελίας, αθλητισμού, παιδικών δραστηριοτήτων, έθνο εργαστηρίων, μαγειρέματος κ.α. Οι μακεδόνικοι αυτοί σύλλογοι, διοργανώνουν και δικές τους εκδηλώσεις, ενώ εμφανίζονται και σε εκδηλώσεις σε όλη την Κροατία και ευρύτερα. Οι δραστηριότητες της Κοινότητας χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό της Κροατίας, μέσω του Συμβουλίου εθνικών μειονοτήτων της Κυβέρνησης της Κροατίας, χρηματοδότησης από τους κατα τόπους δήμους και περιφέρειες, όπως και από χορηγίες και δωρεές φυσικών προσώπων. Η υλοποίηση των προγραμμάτων παρουσιάζεται από την Κροατική Ραδιοτηλεόραση, μέσω των προγραμμάτων για τις εθνικές μειονότητες, από τις εφημερίδες και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι Μακεδόνες της Κροατίας είναι επίσημα αναγνωρισμένοι από το κράτος και αποτελούν μία από τις 22 επισήμως αναγνωρισμένες μειονότητες της χώρας!!. Σήμερα στην Κροατία ζουν περίπου 10.000 Μακεδόνες, από τους οποίους οι 1000 περίπου κατάγονται από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

СТИВЕН ЏОУНС: МЕТОДИТЕ ОД СРЕДЕН ВЕК МОРА ДА ПРЕСТАНАТ ΣΤΙΒΕΝ ΤΖΟΟΥΝΣ: ΟΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ

Σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση είχαν μέλη του προεδρείου του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Виножито-Ουράνιο Τόξο, με Βουλευτή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, στις 1 Αυγούστου 2012, στην πόλη Όχριντ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο Stephen Jones (Στίβεν Τζόουνς), υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας για την νοτιοανατολική Ευρώπη και γνώστης των καταστάσεων στην Ελλάδα, με την συνοδεία μέλους της μακεδόνικης κοινότητας της Αυστραλίας, συναντήθηκε με τους Κρστε Ασσλάκοβ (Σταύρο Αναστασιάδη), Πάβλε Φιλίποβ (Παύλο Βοσκόπουλο), Ντιμίταρ Γιοβάνοβ (Δημήτρη Ιωάννου), Πέτσε Ντίμτσσεβ (Πέτρο Δήμτση) και Πάντο Ασσλάκοβ (Παναγιώτη Αναστασιάδη) και συζήτησαν επί ένα τρίωρο, σχετικά με τα προβλήματα των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας. Ο Αυστραλός πολιτικός εξέπληξε με τις γνώσεις του πάνω στο μακεδόνικο ζήτημα, τη μη αναγνώριση της μακεδόνικης κοινότητας από τις ελληνικές αρχές, τα βάσανα και τους εκδιωγμούς που πέρασαν γενεές ολόκληρες Μακεδόνων, όπως και τη μη επικύρωση πολλών ευρωπαϊκών συμβάσεων και νομικών διευθετήσεων από πλευράς ελληνικού κοινοβουλίου, με σκοπό τη διατήρηση της ,,καθαρότητας,, του έθνους. Δήλωσε πολύ παραξενεμένος και ενοχλημένος που μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να εφαρμόζει μια αντιευρωπαϊκή πολιτική, με μεγάλες ελείψεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεθόδους και πρακτικές άλλων, παρελθοντικών, ,,σκοτεινών,, εποχών. Έπειτα η συζήτηση συνεχίστηκε με μια αναδρομή στον περασμένο αιώνα, μετά από σχετική ερώτηση του Αυστραλού πολιτικού και ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, με επίκεντρο την επικίνδυνη άνοδο εθνικιστικών, ναζιστικών δομών και την μεγάλη άνοδο του αριθμού ρατσιστικών εγκλημάτων. Φανερά ενοχλημένος έκανε νίξη και για τις απαγορεύσεις εισόδου στην Ελλάδα Αυστραλών υπηκόων, μακεδόνικης καταγωγής, πολλές από τις οποίες έλαβαν χώρα το φετινό καλοκαίρι και τόνισε ότι τα θέμα δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Λόγος έγινε επίσης για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου ο κ.Τζόουνς συμφώνησε απόλυτα με τις θέσεις του Ουράνιου Τόξου και τόνισε ότι το όλο θέμα είναι πρωτάκουστο στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, όπου ένα έθνος προσπαθεί μέσω απειλών και εκβιασμών να γίνει νονός ενός άλλου έθνους, μέσω αβάσιμων και γελοίων ισχυρισμών, μη λαμβάνοντας υπόψη καθόλου τις διεθνείς πρακτικές και το διεθνές δίκαιο.

Τελειώνοντας, δήλωσε ότι ο ίδιος, όπως και το κόμμα του, θα βοηθήσουν πάνω στο μακεδόνικο ζήτημα, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και ότι τους ενδιαφέρει πολύ και ως χώρα, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλών πολιτών κατάγονται από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας ή από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τέλος, αποδέχτηκε την πρόσκληση των μελών του Ουράνιου Τόξου και σύντομα, με την συνοδεία και άλλων Αυστραλών πολιτικών, θα επισκεφτεί την Ελλάδα και τους εθνικά Μακεδόνες.

Με λίγα λόγια, πολιτικοί μιας μακρινής χώρας, ενδιαφέρονται και γνωρίζουν σχετικά με τους εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας και τα προβλήματά τους, ενώ οι τοπικοί άρχοντες και η κεντρική εξουσία της Ελλάδας, συνεχίζει να κρύβει το κεφάλι της σαν τον στρουθοκάμηλο και να διαλαλεί όπου σταθεί πως Μακεδόνες δεν υπάρχουν και ότι η δημοκρατία στην χώρα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЗАКОН? КОЈ ЗАКОН? ΝΟΜΟΣ; ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ;

Ζεύγος συζύγων από την Αυστραλία, Έλληνες υπήκοοι, μακεδόνικης καταγωγής από τα χωριά Турје,Леринско-Τούριε,Λέρινσκο (Κορυφή Φλώρινας) και Баница,Леринско-Μπάνιτσα,Λέρινσκο (Βεύη Φλώρινας), έφθασαν στην περιοχή για να επισκεφτούν τις πατρικές τους εστίες. Δεν γνώριζαν όμως τί τους έμελε να πάθουν! Μετά από πολλές περιπέτειες κατάφεραν να βρουν ότι βρίσκονται εγγεγραμμένοι στα δημοτικά μητρώα και στους κατά τόπους εκλογικούς καταλόγους και να εξασφαλίσουν πιστοποιητικά αυτών. Έχοντας πλέον όλα τα δικαιολογητικά στα χέρια τους, κατευθύνθηκαν στην αστυνομία του Λέριν/Φλώρινας για να αιτηθούν έκδοση δελτίων ταυτότητας και ανέμεναν ότι θα τις λάβουν σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών νόμων. Έκαναν λάθος όμως… Ο υπάλληλος των αστυνομικών αρχών αρνήθηκε να παραλάβει τα δικαιολογητικά και να εφαρμόσει το νόμο όπως και υποχρεούται, χωρίς να υπάρχει νομικό κόλλημα και χωρίς να προβάλει κάποια δικαιολογία. Μετά από επέμβαση μέλους του Ουράνιου Τόξου και του υπευθύνου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά, τα δικαιολογητικά κατατέθηκαν και η αστυνομία πληροφόρησε ότι όλα είναι εντάξει και ότι μετά από την κατάλληλη επεξεργασία στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε λίγες μέρες τα δελτία ταυτότητας θα παραδοθούν στους αιτούντες.

Έτσι όλοι πίστεψαν ότι το όλο θέμα έλαβε θετικό τέλος. Και πάλι όμως έκαναν λάθος. Λίγες ημέρες αργότερα, το ζεύγος αναχώρησε για μια εκδρομή στη Μπίτολα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου επισκέφτηκε συγγενείς του και όταν θέλησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, του δήλωσαν ότι απαγορεύεται η είσοδός του και έβαλαν σφραγίδα απαγόρευσης στα διαβατήρια αυτών. Με λίγα λόγια, απαγόρεψαν σε Έλληνες πολίτες να επιστρέψουν στη χώρα τους και μάλιστα χωρίς καμιά δικαιολογία.

Όλα αυτά σας θυμίζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και ,,λίκνο της δημοκρατίας,, ή απλά μια γνήσια αντιγραφή καθεστώτων τύπου Β.Κορέας, Ιράν και σκοτεινών μεθόδων του παρελθόντος;

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Група членови на Златна Зора, ја нападна Унијата на Турската Младина на Комотини Ομάδα των μελών της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκε στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής

Πρόεδρος της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ Χαλήτ Χαμπίπογλου: “ Οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Βουλή, δυστυχώς σήμερα επαληθεύονται. Η κατάσταση αυτή απειλεί την ηρεμία στην περιοχή

Μια ομάδα περίπου 150 ατόμων του ακροδεξιού κόμματος  της  Χρυσής Αυγής, αφού ήρθε μπροστά στην  Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, φώναξε συνθήματα κατά της Τουρκίας και της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και επιτέθηκε ρίχνοντας μπουκάλια στην αυλή της Ένωσης.

Η ομάδα  μελών της Χρυσής Αυγής,  πραγματοποίησε συγκέντρωση κατά της μεταφοράς λαθρομεταναστών στις αστυνομικές σχολές Κομοτηνής και  Ξάνθης, κατόπιν της οποίας  κατευθύνθηκε προς το Προξενείο Κομοτηνής της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αφού όμως εμποδίστηκε η διέλευσή τους από την αστυνομία, η ομάδα των 150 ατόμων συγκεντρώθηκε μπροστά στην  Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Οι συγκεντρωμένοι εκεί, αφού έψαλλαν τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, φώναξαν συνθήματα κατά της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και της Τουρκίας και επιτέθηκαν στην Ένωση ρίχνοντας μπουκάλια στο προαύλιο χώρο.

Πρόεδρος της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ: Ανησυχούμε για την αύξηση των επιθέσεων μίσους.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε: “Καταδικάζουμε εντονότατα την επίθεση κατά της  Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Μαζί με αυτό, τονίζουμε ότι μας δημιουργεί φόβο η πραγματοποίηση, σήμερα με την επίθεση κατά της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής,  των ανησυχιών που είχαμε εκφράσει με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Βουλή. Η επίθεση αυτή, πέραν του ότι απειλεί την ηρεμία στην περιοχή μας, ενδυναμώνει και τις ανησυχίες που έχουμε σχετικά  την μελλοντική αύξηση των  επιθέσεων μίσους κατά της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, θα παραμείνει ψύχραιμη μπροστά στην προβοκατόρικη αυτή επίθεση και θα παραμείνει ενωμένη μπροστά σ’ αυτού του είδους απειλές.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Македонците од Албанија и Германија потпишаа договор за соработка Οι Μακεδόνες της Αλβανίας και της Γερμανίας υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα, ο Μακεδόνικος Σύλλογος „Илинден (Ίλιντεν)” από τα Τίρανα της Αλβανίας και η Μακεδόνικη Λέσχη „Илинден (Ίλιντεν)” από την πόλη Λάτσεν,  Χάνοβερ της Γερμανίας, στην πόλη Όχριντ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, μετά από επιθυμία μεταξύ τους ένωσης, ως οργανώσεις Μακεδόνων.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο, συμφωνήθηκε κοινή ένταξη των προγραμματικών στόχων των δύο οργανώσεων, δηλαδή προετοιμασία κοινών σχεδίων, μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, γλωσσικού κ.α. χαρακτήρα. Κεντρική θέση στην συνεργασία λαμβάνει η ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για τις δύο οργανώσεις, μεγάλης σημασίας επίσης, είναι και η προστασία των εθνικών συμβόλων, όπως και ο σεβασμός και η ανάπτυξη των παραδόσεων.

Σημαντική θέση στις δραστηριότητες πραγματοποίησης της συνεργασίας λαμβάνει και η μελλοντική οργάνωση συζητήσεων, εορτασμών και εκδηλώσεων, με την συμμετοχή πολιτιστικών-καλλιτεχνικών συλλόγων από τις δύο χώρες, όπως και δραστηριοποίηση εκπαιδευτικών κέντρων και απασχόληση καταλλήλου προσωπικού στο εκπαιδευτικό σύστημα, στον πολιτισμό, την άθληση κ.α.

Επίσης, εκπαιδευτικές ανταλλαγές παιδιών και νέων, με σκοπό την συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις και εργαστήρια. Οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν και την υλοποίηση διαφόρων δράσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

«Αν οι Έλληνες πλήρωναν φόρους…»

του Τάκη Μίχα

του Τάκη Μίχα

Η εποχή που διανύουμε στην Ελλάδα  δεν θα μείνει στην ιστορία μόνο ως η εποχή της Μεγάλης Κρίσης. Θα μείνει στην ιστορία και ως η εποχή των Μεγάλων Μύθων. Έτσι λοιπόν ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που γνωρίζει νέα άνθιση μετά τα επεισόδια της Ύδρας είναι: «Αν οι Έλληνες πλήρωναν τους φόρους τους δεν θα είχαμε τα χρέη και τα ελλείμματα πού έχουμε σήμερα». Αυτός δυστυχώς ο μύθος που αποδίδει την κρίση στην φοροδιαφυγή είναι αρκετά διαδεδομένος όχι απλά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό που ισχύει είναι το ακριβώς αντίθετο: Αν δεν υπήρχε φοροδιαφυγή στην Ελλάδα τα χρέη και τα ελλείμματα θα ήσαν ακόμη μεγαλύτερα!
Ας υποθέσουμε ότι πράγματι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Σημαίνει αυτό ότι τα ελλείμματα θα ήταν μικρότερα αν οι πολίτες κατέβαλλαν τους φόρους που τους αντιστοιχούσαν; Ασφαλώς όχι. Τα ελλείμματα και τα δάνεια δημιουργήθηκαν για να θρέφουν τον τεράστιο και αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα στα πλαίσια του πελατειοκρατικού πολιτικού συστήματος. Αν τώρα όλοι οι Έλληνες πλήρωναν τους φόρους τους το μόνο το οποίο θα συνέβαινε θα ήταν ότι ο δημόσιος τομέας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος και οι αποδοχές του ακόμα υψηλότερες. Αν δεν υπήρχε φοροδιαφυγή οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα θα άγγιζαν τα 3 εκατομμύρια, ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ θα ήταν  5000 ευρώ και η ΕΡΤ δεν θα απασχολούσε απλά περισσότερους από το CNN αλλά από το CNN και το BBC από κοινού! Επίσης ο αριθμός των «αναπηρικών» συντάξεων θα ήταν τριπλάσιος από τον σημερινό ενώ συντάξεις δεν θα δικαιούντο απλά οι άγαμες κόρες αλλά και έγγαμες καθώς και τα εγγόνια και τα τρισέγγονα! Με άλλα λόγια αν δεν υπήρχε φοροδιαφυγή τα ελλείμματα και τα δάνεια θα παρέμεναν, στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά. Όμως πιθανότατα θα ήσαν σε υψηλότερα επίπεδα. Διότι απλούστατα το δημόσιο θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο από ότι είναι σήμερα με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της χώρας να βρίσκονται σε ακόμα χαμηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Οι συνέπειες μια πράξης διαφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία και εξαρτώνται από την ηγεμονεύουσα λογική που πρυτανεύει στον δεδομένο χώρο. Στην Δανία πχ η καταβολή του φόρου συμβάλλει σε μείωση των ελλειμμάτων. Στην Ελλάδα αντίθετα  όπου η ηγεμονεύουσα λογική είναι αυτή του πελατειακού συστήματος, η καταβολή φόρου απλά σημαίνει την διεύρυνση του δημόσιου τομέα με τα ελλείμματα να παραμένουν –στην καλύτερη περίπτωση- στα ίδια υψηλά επίπεδα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПРИМЕР ЗА СПОРЕДБА – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος της Γαλλίας, με στόχο την ενδυνάμωση της οικονομίας της χώρας. Στην Ελλάδα, αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στους χαμηλομισθωτούς, τους υπαλληλάκους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ, μέσα σε μερικούς μόνο μήνες στην εξουσία, μείωσε τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, των βουλευτών κατά 33%, ενώ μείωσε και τους μισθούς όλων των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων (άνω των 300.000 ευρώ ετησίως) κατά 40%. Απ΄όλα αυτά, χωρίς να ακουμπήσει καν τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάφερε να συγκεντρώσει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτεί άνεργες και ανύπαντρες μητέρες.

Επίσης, αφαίρεσε όλα τα οχήματα πρωτοκόλλου και τα έθεσε προς πώληση μέσω δημοπρασίας.

Τα χρήματα από τις πωλήσεις αυτές, αποφάσισε να δοθούν για την οικοδόμηση μεγάλων έργων υποδομής σε υποανάπτυκτες περιοχές της χώρας.

Δημοσίευσε και έγγραφο, το οποίο περιέχει δώδεκα παραγράφους και με το οποίο αφαιρεί απ΄όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις τα υπηρεσιακά οχήματα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, πιστεύει ότι οι προϊστάμενοι, οι διευθυντάδες, οι μάνατζερ, οι οποίοι έχουν μισθούς που φτάνουν και τα 600.000 ευρώ ετησίως, μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητο. Εάν δεν το πράξουν αυτό, είναι είτε τσιγγούνηδες, είτε ανίκανοι, είτε διεφθαρμένοι και στις δημόσιες επιχειρήσεις δεν χρειάζονται τέτοια άτομα.

Μ΄αυτό μπήκαν στο κρατικό ταμείο 345 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία από τις 15 Αυγούστου ήδη επενδύονται σε νέα ερευνητικά ινστιτούτα σύγχρονης τεχνολογίας, όπου προσλήφθηκαν 2560 νέοι επιστημονικοί ερευνητές.

Αρνήθηκε να εγγραψει το φορολογικό δίκαιο στο Σύνταγμα, αλλά με προεδρικό διάταγμα αύξησε το φόρο όλων των οικογενειών, των οποίων ο καθαρός ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ. Με τα χρήματα αυτά, χωρίς και πάλι να ακουμπήσει καν τον κρατικό προϋπολογισμό, τη χρονιά αυτή θα προσλάβει 59.870 εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ από την 1 Σεπτεμβρίου, θα προσληφθούν επιπλέον 12.500 δάσκαλοι και καθηγητές σε κρατικά σχολεία και οργανισμούς.

Κατέργησε το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που δινόταν στην εκκλησία, με τα οποία χρήματα χρηματοδοτούσε τη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων. Με τα χρήματα αυτά ξεκίνησε η οικοδόμηση 4.500 παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων και 3.600 νέων σχολείων.

Στις τράπεζες, οι οποίες επενδύουν στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, έδωσε φορολογικές διευκολύνσεις, ενώ στις τράπεζες που εργάζονται μόνο με χρηματικές συναλλαγές, τους αύξησε το φόρο.

Όλη η Ευρώπη φοβάται πλέον από αυτά τα σοκαριστικά μέτρα. Τα αποτελέσματα όμως στη Γαλλία είναι ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός, ενώ η παραγωγικότητα και ο ανταγωνισμός αυξήθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Με λίγα λόγια, όλα τα μέτρα ,,χτύπησαν,, τους οικονομικά ισχυρούς και το κεφάλαιο.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)