Αρχεία | Ιούνιος, 2012

НАШИТЕ ОРКЕСТРИ – ΟΙ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΜΑΣ (Тапани или чалгаџии – Τάπανι ίλι τσσαλγκάτζζιι)

Κράτα το κλαρίνο και το ζουρνά

κι εγώ θα ΄ρθω με το μικρό μου

τον μπαγλαμά.

……………………………………………

Κράτα την καρδιά σου μάνα γλυκιά

κι εγώ είμαι ο γιος σου,

που γύρισε για μια σου ματιά.

Μίκης Θεοδωράκης

ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ

Σίγουρο είναι πως τη μουσική τη γέννησε η φύση, ο πρωτόγονος άνθρωπος απλώς την άκουσε και την κατέγραψε, αρχικά στην ακουστική του μνήμη, μετά την έμαθε και στην συνέχεια προσπάθησε να μιμηθεί και να τη βελτιώσει. Σίγουρα τα πρώτα μουσικά ,,όργανα,, ήταν η φωνή του και το σφύριγμά του. Δεν άργησε να κατασκευάσει και τα πρώτα μουσικά όργανα.

Μερικά από τα πρώτα όργανα ήταν τα писки-πίσκι (μικρές κυλινδρικές γλωσσίδες) από σιτηρά ή από врби-βρμπι (ιτιές) που τις έβαζε στο στόμα και που τις είχε ειδικά επεξεργαστεί, φυσούσε κι έβαζε σε παλμική κίνηση τη γλωσσίδα και είχε το αποτέλεσμα του ήχου. Επίσης, τα χλωρά φύλλα, τα οποία τα έβαζε στα χείλη του και με κατάλληλο φύσημα έθετε σε παλμικές κινήσεις το φύλλο και με ειδική τεχνική ακούγονταν ήχοι που προκαλούσαν ευχάριστο συναίσθημα.

Δεν άργησε να παρατηρήσει ότι κομμάτια άδειων φυσικών κυλίνδρων μπορούσαν να παράγουν ήχους και με παρέμβασή του έφτιαξε τις φλογέρες (кавали, шупелки – κάβαλι, σσούπελκι). Καλάμια, κουφοξυλιές και κόκαλα μεγάλων πουλιών, όπως του орел-όρελ (αετού), αποτελούσαν την πρώτη ύλη για τα όργανα αυτά.

Η зурла-ζούρλα (ζουρνάς, πίπιζα), επινοήθηκε για να ενισχύσει τον ήχο της φλογέρας, αφού η κωνοειδής μορφή της δρούσε ως αντηχείο κι έβγαινε ο γνωστός ήχος της.

Η αδυναμία ορισμένων να φυσάνε συνέχεια, πράγμα που προϋποθέτουν τα πνευστά όργανα, οδήγησε τον άνθρωπο να εφεύρει κάτι όπου θα αποθηκεύει αέρα και θα τον χρησιμοποιεί όποτε τον χρειάζεται. Έτσι επινόησε τη γκάιντα. Η γκάιντα επιπλέον έδινε τη δυνατότητα στον οργανοπαίχτη να παίζει και ταυτόχρονα να τραγουδάει.

Η γκάιντα σαν όργανο δεν δίνει τον άμεσο διακριτό ήχο (τέμπο) ξεκάθαρα και για το λόγο αυτό, συνήθως συνοδεύεται από κρουστό όργανο, κυρίως το тапан-τάπαν (νταούλι) κι αυτό διευκόλυνε κυρίως τον χορευτή στο να σύρει σωστά τα βήματα του χορού που εκτελούσε. Το τάπαν φτιαχνόταν από πολύ τεντωμένα και καλά ξυσμένα δέρματα αρνιών και κατσικιών, τα οποία στερεώνονταν σε κυκλική κατασκευή από κυκλικά λυγισμένα ξύλα. Στη μια μεριά χοντρύτερο δέρμα και στην άλλη λεπτότερο, για να βγάζουν διαφορετικούς ήχους.

Οι επινοητικοί και μερακλήδες στα χωριά, κατασκεύαζαν και μουσικά όργανα μιας χρήσης. Αποφλοιώνανε ένα κλαδί, κυρίως από врба- ιτιά, ελικοειδώς, τύλιγαν την φλούδα κατά τον επιμηκή άξονα και έδιναν στο φλοιό σχήμα κώνου και στερέωναν την κατασκευή με σκληρά αγκάθια. Στην κορυφή του κώνου τοποθετούσαν την πίσκα (γλωσσίδα), πάλι από ιτιά και αυτή αποτελούσε την ηχητική πηγή και η ενεργοποίησή της γινόταν με φύσημα. Το όργανο αυτό λεγόταν тоторошка – τοτόροσσκα και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο για μια δυό μέρες. Θα μπορούσε κάποιος να αναφερθεί σε μεγάλο πλήθος τέτοιων αυτοσχέδιων ,,ηχητικών,, οργάνων και να θαυμάζει την επινοητικότητα και την εφευρετικότητα απλών ανθρώπων.

Όλα αυτά τα παραπάνω αναφερθέντα όργανα, αποτελούσαν τα κύρια μουσικά όργανα των Μακεδόνων μέχρι και πριν έναν αιώνα περίπου. Χρησιμοποιώντας τα αυτά, οι Μακεδόνες διασκέδαζαν σε κάθε ευκαιρία, με ή και χωρίς αφορμή. Λίγα τα όργανα, ο χορός όμως τεράστιος. Σχεδόν κάθε οικογένεια είχε και από ένα τουλάχιστον μέλος της που ήξερε και έπαιζε κάποιο μουσικό όργανο, τις περισσότερες φορές μόνο για προσωπικό του κέφι.

Στη δεκαετία του 1920-30, μπήκε στις τοπικές μακεδόνικες ορχήστρες το βαβαρικό κλαρίνο. Δειλά δειλά άρχισαν να προσθέτονται στις ορχήστρες τα χάλκινα (τρομπέτα, τρομπόνι, κοντραμπάσο κ.α.) που τα συνόδευαν το μεγάλο τύμπανο-γκραν κάσα (τάπαν) και το ταπαράντσσε (τυμπανάκι).

Παρατηρούμε ότι στα μέρη μας σχεδόν λείπουν τα έγχορδα, εκτός από μερικές περιπτώσεις χρήσης της табура-τάμπουρα (ταμπουράς).

Αυτό ανθρωπολογικά θα μπορούσε ίσως να ερμηνευτεί με τη χωρητικότητα των πνευμόνων που είναι μεγαλύτερη στους ορεισίβιους και τους βόρειους, απ΄ότι στους παραλαθάσσιους και τους περί τον ισημερινό και τις τροπικές και υποτροπικές ζώνες, που όντας το οξυγόνο αφθονότερο, η ζωτική χωριτικότητα των πνευμόνων δε χρειάζεται να είναι μεγάλη.

Σχετικά με την εισβολή των χάλκινων οργάνων στα τοπικά μας συγκροτήματα, υπάρχουν δύο απόψεις.

-Η πρώτη άποψη είναι ότι τα χάλκινα ήταν απομεινάρια από τις δημοτικές ορχήστρες (μπάντες) που είχαν οργανωθεί κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών, κυρίως λόγω επίδρασης από τους στρατούς ευρωπαϊκών χωρών που βρέθηκαν στην Μακεδονία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Αυτά τα όργανα προμηθεύτηκαν οι ντόπιοι και δημιούργησαν τα δικά μας συγκροτήματα και τα προσάρμοσαν στους δικούς μας ήχους.

-Η δεύτερη άποψη είναι ότι στη δεκαετία 1910-20 είχαμε μια αθρόα μετανάστευση προς τη Νότια Αμερική. Όταν οι απόδημοι επέστρεψαν, έφεραν τα χάλκινα και σιγά σιγά τα ενσωμάτωσαν στις τοπικές μας ορχήστρες.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η ασχολία κάποτε με τη μουσική και μάλιστα ως οργανοπαίχτης που έπαιζε για το κοινό, ήταν στα χωριά μας απαξιωτικό και θεωρούνταν ο μουσικός υποδεέστερος και για το λόγο αυτό τα τοπικά μας συγκροτήματα ήταν επανδρωμένα από τσιγγάνους (Ρωμά) οργανοπαίχτες και αυτό φαντάζομαι να διακρίνεται από τους ειδικούς στους παραγόμενους ήχους και η επίδραση της τσιγγάνικης μουσικής τέχνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τις γυναίκες ισχύει ακόμη το άβατο στην σύνθεση των οργανοπαιχτών των μουσικών μας συγκροτημάτων.

Όταν το αρκούδι χόρτασε (γκλάντνα μέτσσκα όρο νε ίγκρα), έρχισαν και οι ομόφυλοί μας ν΄ασχολούνται με τη μουσική και τότε τα συγκροτήματά μας επανδρώθηκαν με δικούς μας κι αυτοί σίγουρα εκφράζουν πιο πιστά τη μακεδόνικη ψυχή!

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

И ДА НЕ ЗАБОРАВИМЕ – ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ !

На 29 и 30 Јуни и 1 Јули 2012, во Солун, во просторот на поранешната касарна ,,Павлос Мелас,, улица Лангада, блиску до населбата Ставруполи, се организира 15 Антирацистички Фестивал на Солун, со голем број на говори, дискусии, презентации, музички формации и културни манифестации. Во фестивалот ќе присуствува и група членови на партијата на Македонците во Грција Виножито, заедно со весникот Нова Зора и билтенот Лоза. Ве очекуваме за информирање, размена на мислења, запознавање, но и забава.

Στις 29 και 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2012, στη Θεσσαλονικη,  στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ,,Παύλος Μελάς,, επί της οδού Λαγκαδά στο ύψος της Σταυρούπολης, διοργανώνεται το 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με μεγάλο αριθμό ομιλιών, παρουσιάσεων, μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Στο φεστιβάλ θα παρεβρεθεί και ομάδα μελών του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Ουράνιο Τόξο – Виножито, η εφημερίδα Нова Зора, όπως και το ενημερωτικό δελτίο Лоза. Σας περιμένουμε για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, γνωριμία, αλλά και διασκέδαση.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ГРЦИЈА СЕ САМОУБИВА? – Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ;

Το Ουράνιο Τόξο πριν από δύο χρόνια παρουσίασε τις αιτίες της εθνικοσοσιαλιστικής κυρίαρχης ιδεολογίας στην χώρα, την οικονομική κρίση, τα συμπτώματα και τις απόπειρες διάγνωσης και  θεραπείας”. (http://www.florina.org/news/2010/may31_g.asp).

Στις εκλογικές αναμετρήσεις προηγούμενων δεκαετιών στην Ελλάδα το σύστημα λειτουργούσε διαχρονικά κυρίως πελατειακά αφού έτσι δομήθηκε το κράτος για δεκαετίες. Στις πρόσφατες εκλογές αντικατοπτρίζεται η κατάσταση στην χώρα μέσω των επιδόσεων των κομμάτων σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνίας. Ο μέσος πολίτης λειτουργώντας στην παραζάλη του, αδυνατώντας να λειτουργήσει λόγω της παρα-παιδείας στην χώρα πελατειακά και συμφεροντολογικά, απέδειξε επίσης την ανωριμότητα με την εκλογική του συμπεριφορά και τις πολιτικές επιλογές.  Τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα είναι πλέον ορατά.

Στο προηγούμενο φύλο της εφημερίδας, η Ε.Ε.Σ.-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ονόμασε τις πρόσφατες εκλογές “παρωδία”. (http://www.florina.org/news/2012/april27_g.asp). Tα αποτελέσματα μας επιβεβαίωσαν, μεταξύ άλλων για την απόφασή του κόμματος να μην βουτήξει στην ήδη διαμορφωμένο πολιτικό “βούρκο” στην χώρα. Οι εκτιμήσεις μας για την κατάσταση στην χώρα επιβεβαιώνονται όχι απλώς από τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, τον ρόλο των Μ.Μ.Δ. (Μέσα Μαζικής Διαστρέβλωσης) και τα αποτελέσματα, αλλά και από την απόφαση του πολιτικού συστήματος να αρνηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με την διεξαγωγή νέων εκλογών στις 17 Ιουνίου. Αυτή η απόφαση είναι η συνέχεια της “παρωδίας” με ήδη αυτοκτονικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις της χώρας και της κοινωνίας.

Συνεχίζονται κατά την διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου οι “σκιαμαχίες” κομματικών σχηματισμών που προσπαθούν να πείσουν τα θύματα-θύτες πολίτες για την οικονομική κρίση. Στα Μ.Μ.Δ. συνεχίζεται το “τροπάριο” και γίνεται αναφορά σε δήθεν “μνημονικά” και “αντιμνημονικά” κόμματα.  Σχεδόν όλοι οι κομματάρχες πιπιλίζουν τις έννοιες Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρώ, δραχμή, ανάπτυξη, Μνημόνιο, Μέρκελ κλπ. με τον ξύλινο γνωστό πολιτικό λόγο. Δεν παραδέχονται όμως οι κομματικές οντότητες, ότι έχουν στο πολιτικό τους DNA την “αρρώστια” που αποτελεί μόνο την εξυπηρέτηση στενών κομματικών συμφερόντων σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας. Λαϊκίζουν και δημαγωγούν ασύστολα πλέον στο όνομα της δήθεν εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων.  Ο κομματικός ιός εμποδίζει να υιοθετηθούν στην πολιτική ζωή οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, κεκτημένα προηγούμενων δεκαετιών στα ευρωπαϊκά κράτη.  Στην χώρα μας βλέπουν την Ε.Ε. σχεδόν όλοι τους ως αντίπαλο, ως εχθρό. Οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες προόδευσαν και προχώρησαν σε δημοκρατικά μοντέλα διακυβέρνησης όπου εκεί ο πολίτης έχει την κυρίαρχη θέση λειτουργώντας με γνώμονα μεταξύ άλλων την κοινωνική αλληλεγγύη. Στην Ελλάδα δυστυχώς ακολουθήθηκε αντίθετη πορεία με αποτέλεσμα μια ελληνική κοινωνία κατακερματισμένη και ένα πολιτικό σύστημα σάπιο. Τα πολιτικά κόμματα αλλά και οι κρατικές πολιτικές,  όπως ο μέσος Έλληνας διαπαιδαγωγήθηκε ρουσφετολογικά, ακριβώς έτσι η Ελλάδα ως κράτος λειτουργεί στο διεθνές επίπεδο ”ρουσφετολογικά” και ειδικά ως μέλος-παρία στην Ευρωπαική Ένωση, μη γνωρίζοντας ούτε τα βασικά της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Στην προεκλογική περίοδο βλέπουμε να εντείνεται ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Από την μία πλευρά έχουμε από την λεγόμενη “δεξιά” να είναι πλέον οι επιλογές της ηγεσίας στα όρια της διανοητικής πολιτικής αναπηρίας, προκειμένου να δημιουργηθεί συρφετός οπορτουνιστών, φασιστών, γραφικών και “ότι ούφο πετάει” με σκοπό την απόκτηση της εξουσίας. Από την άλλη πλευρά την λεγόμενη “αριστερά” είναι πλέον στον κολοφώνα της η δημαγωγία, ο λαϊκισμός με την ηγεσία του να ασελγεί ανέξοδα στα αντιδραστικά στείρα αντανακλαστικά του μέσου πολίτη λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι ναζιστικές εξάρσεις μέσω Χρυσής Αυγής ή σοβιετικού τύπου απολιθώματα δήθεν κομουνιστικού ΚΕ αποτελούν απλά το κωμικοτραγικό πολιτικό ντεκόρ του προεκλογικού σκηνικού. Επίσης η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας αποδεικνύει την ανεθυνότητα του μέσου Έλληνα πολίτη που έχει διαπαιδαγωγηθεί  για πολλά χρόνια ανάλογα, και είναι κάτι που απεικονίζεται “φυσιολογικά” στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Διάφοροι κομματικοί σχηματισμοί αναμασούν την λέξη “ανάπτυξη”. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί οποιοσδήποτε λογικός πολίτης ότι για να υπάρξει ανάπτυξη σε μια οργανωμένη χώρα πρέπει να υπάρχει παραγωγικός ιστός. Στην Ελλάδα είναι ήδη κατεδαφισμένος λόγω των επιλογών  περασμένων δεκαετιών, οπότε η προοπτική είναι από περιορισμένη έως μηδαμινή για τα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται πρώτα ριζική αναδιάρθρωση του κράτους και μετά ανάπτυξη, πράγμα που με την παρούσα πολιτική κατάσταση και το υπάρχων κομματικό κατεστημένο δεν μπορεί να υπάρξει. Το Ουράνιο Τόξο – Виножито  είχε αναφέρει πολύ νωρίτερα ότι η χώρα ήδη βρίσκεται σε φάση “προσαρμοστικής χρεοκοπίας” σε ότι αφορά την οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα και την προοπτική για τα επόμενα χρόνια. Βαδίζει λοιπόν η χώρα τώρα στην εφαρμογή “ευρωπαϊκού συσσιτίου” μέσω της οικονομικής βοήθειας που παίρνει λόγω Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αυτή θα είναι η οικονομική συνεισφορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο διάστημα, αφού έχει να κάνει μεταξύ άλλων με ανίκανο κράτος, με ανειδίκευτο προσωπικό, αλλά το χειρότερο, ανεπίδεκτο μαθήσεως πολίτη-κράτος εδώ και χρόνια για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Οι συζητήσεις σχετικά με την παραμονή στην ευρωζώνη της χώρας, το ευρώ, την δραχμή, την έξοδο, το μνημόνιο, την ανάπτυξη κλπ. δεν αποτελεί την αφορμή στην εφαρμογή ή όχι του ήδη “δαιμονοποιημένου” μνημονίου αλλά τον προάγγελο του “Μνημοσύνου” της χώρας σε ότι αφορά την προοπτική της στα επόμενα χρόνια. Εύστοχα απεικονίζεται η φωτογραφία-σκίτσο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας του φύλλου. Αυτή η εικόνα με χίλιες λέξεις είναι το αποτέλεσμα πολιτικών-κομματικών επιλογών το τελευταίο διάστημα της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ – ВИНОЖИТО

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПЕСНА ВИ ПЕАМ МАКЕДОНСКА – ΣΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Στις 27 και 28 Απριλίου 2012, με μεγάλη επιτυχία, για μια ακόμη χρονιά, έλαβαν μέρος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου του χωριού Крушаре, Ениџевардарско – Κρούσσαρε, Ενιτζζεβάρνταρσκο (Αμπελειές Γιαννιτσών), με αφορμή τον εορτασμό του προστάτη του χωριού Свети Атанас – Αγίου Αθανασίου. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, το γλέντι υπέροχο και για τους μακεδόνικους χορούς και τραγούδια, τα οποία ακούγονταν εώς τις πρώτες πρωινές ώρες, φρόντισαν οι δύο μουσικές ορχήστρες του χωριού, Κρυστάλινος ήχος και Μακεδόνικο Μεράκι, οι οποίες αποτελούνται από νέους του Κρούσσαρε και με μεγάλο κέφι διατηρούν και προωθούν τη μακεδόνικη πολιτιστική μουσική παράδοση.

Στην συνέχεια, σας παρουσιάζουμε κείμενο κατοίκου της γύρω περιοχής, το οποίο αν και γράφτηκε για τις περσινές εκδηλώσεις, αποτελεί στην ουσία σκέψεις κάθε συνειδητοποιημένου Μακεδόνα στην Ελλάδα και ανάλυση πολλών μακεδόνικων πανηγυριών, σε όποιο μακεδόνικο χωριό της χώρας και αν γίνονται.

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

ΑΜΠΕΛΙΕΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βιώνοντας το πανηγύρι των Αμπελιών, μπορούσε κανείς να αισθανθεί την ουσιωδώς αναβαθμισμένη τοπική σχέση μεταξύ των κατοίκων και των γειτονικών χωριών, ανεξαρτήτως εθνοτικής και εθνικής προελεύσεως η οποιασδήποτε άλλης πολιτισμικής διαφορετικότητας. Μια διαφορετικότητα από τη μια αποτελεί πανάκεια για τις σύγχρονες κοινωνίες ενώ από την άλλη είναι εγκλωβισμένη στις εθνικές διαφορές.

Όπως σε όλο τον χώρο της Μακεδονίας έτσι και στις Αμπελιές, χρόνια τώρα καλλιεργείται η μετάβαση από το ετεροκαθοριζόμενο γραμματικό κατηγορούμενο «ντόπιος» προς το αυτοκαθοριζόμενο Μακεδόνας (με όποιο πολιτισμικό χαρακτηριστικό συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την λέξη). Αυτή η τροπή εκτός από τοπικά χαρακτηριστικά που αφορούν κατά κύριο λόγο τους Αμπελιώτες, πήρε μια ευρεία μορφή η οποία μπορεί να συμπαρασύρει στο διάβα της μορφές οι οποίες θα δηλώνουν κάτι διαφορετικό από την υπάρχουσα κοινωνική ασφυξία και ως τέτοιες να θέτουν την βάση μιας πραγματικής πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Μια πολυπολιτισμική κοινωνία που η διαφορά δεν θα είναι ένα αδιαπέραστο χάσμα αλλά μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών όπου θα αναγνωρίζονται χωρίς κανένα προαπαιτούμενο και καμιά αμφισβήτηση σχετικά με την ταυτότητά τους.

Η άμιλλα που ονειρευόταν ο Γκότσε Ντέλτσεβ μεταξύ των πολιτισμών χωρίς καμιά μισαλλόδοξη σύγκρουση ή ματαιόδοξη σύγκριση, θέτει τα θεμέλια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων συμβίωσης και επικοινωνίας μεταξύ των Μακεδόνων και των εγκατασταθέντων στον τόπο μας προσφύγων.

Αξιοποιώντας τις πανηγυρικές εκδηλώσεις οι Αμπελιές φιλοξένησαν χορευτικά συγκροτήματα, προσπαθώντας να αντιπροσωπεύσουν τους διάφορους πολιτισμούς που ζουν και συνυπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Έτσι καλεσμένα ήταν τέσσερα συγκροτήματα, Μακεδόνες από την περιοχή Πίριν της Βουλγαρίας από την πόλη Γκότσε Ντέλτσεβ ονόματι Novo Leski, Καππαδόκες από το γειτονικό χωριό Δαμιανό, Μακεδόνες από το χωριό Vrbnik της Αλβανίας και Μακεδόνες από την Άρνισσα. Έτσι σε δυο βραδιές πολιτισμού κατάφεραν να συμπλεχθούν δυο πολιτισμοί και να τεθούν σε πορεία συναγωνισμού και συνεργασίας. Αυτό το γεγονός από μόνο του απομονώνει κάθε ιδέα περί εθνικής ομοιογένειας και αποσυνθέτει την ιδεολογική βάση των συνόρων. Χορεύοντας οι Καππαδόκες με τραγούδι στην τουρκική γλώσσα, αποδομεί το ίδιο το έθνος κράτος το οποίο θα πρέπει να είναι ομογενοποιημένο χωρίς καμία διαφορά μεταξύ του λαού και αντιδράσεις που θα προκαλέσουν πεδίο σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεύτερο, τα μακεδονικά συγκροτήματα της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, μέσω της ομοιότητας των πολιτισμών του δικού μας (των Αμπελιών) με τον δικό τους. Αμφισβητώντας τα σύνορα κρατικά και πολιτισμικά η κραυγή συνύπαρξης ηχεί στα αυτιά καθενός χωρίς να περιορίζεται σε εθνικές ιδεολογίες. Ποτέ άλλοτε τα αντιθετικά μέρη διαφορετικότητα και ομοιότητα δεν είχαν συμπαραταχθεί με ένα τρόπο ώστε να συμφιλιώνονται μέσα σε μια ενότητα στο εσωτερικό της οποίας η αντίθεση να παράγει ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο προϊόν, διότι διατηρώντας την διαφορετικότητα σε μικρή απόσταση και την ομοιότητα σε μεγάλη, φανερώνεται η αρνητικότητα της εξέλιξης προς τη μορφή του έθνους κράτους, καταστέλλοντας την διαφορετικότητα. Αυτή όμως η καταστολή παρεμποδίζει την δημιουργική σύνθεση λαών διαφορετικής κουλτούρας μη εκφράζοντας τις ανάγκες του λαού και την ίδια την ανάγκη για αυτοέκφραση.

Το νόημα μιας τέτοιες κίνησης όπως αυτή των Αμπελιών, θέτει νέες βάσεις για τις σχέσεις μεταξύ ημών και άλλων πολιτισμών και επαναδιαπραγματεύεται τις σχέσεις μεταξύ γηγενών Μακεδόνων και προσφύγων σε ένα θετικό προσανατολισμό αμοιβαίας αποδοχής και σεβασμού και από την άλλη στρέφει τον σεβασμό για τον άλλον στον εαυτό του αποδέχοντας την διαφορετικότητα ως κοινό στοιχείο των ανθρώπων και των λαών, έτσι η ντροπή και η ενοχή που μπορεί κάποιος να αισθάνεται λόγω της διαφορετικότητάς του εξαφανίζονται.

Το τι συνέβη στις εκδηλώσεις των Αμπελιών μπορεί να μην έγινε άμεσα αντιληπτό από όλους του παρευρισκόμενους σίγουρο όμως είναι ότι καταγράφηκε στο χώρο του υποσυνείδητου. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία για μια αλλαγή των όρων ύπαρξής μας.

Iskra

*Το παραπάνω κείμενο αναφέρεται στις  Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του 2011. Θα δημοσιευτεί στο 19ο τεύχος του περιοδικού “ΛΟΖΑ” που θα κυκλοφορήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Το περιοδικό “ΛΟΖΑ” ανελλιπώς κυκλοφορεί από το Ιανουάριο 2000 με ποικίλη ύλη. Διαδικτυακά ήδη έχουν ανέβει τα 11α πρώτα τεύχη και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανέβουν και τα επόμενα. Θα βρείτε το περιοδικό έως και σε περίπτερο στην Αθήνα, σε πραγματικά αντιεθνικιστικά site αλλά και στο 15ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη στις 29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2012 που θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο “Παύλος Μελάς”.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

СО МАКИ СУМ СЕ РОДИЛ – ΜΕ ΒΑΣΑΝΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ

Παρόλο τον πανικό της ελληνικής κοινωνίας και την αβεβαιότητα για το μέλλον, παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες και την όλο και πιο φασιστική νοοτροπία που επικρατεί στη χώρα, οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα δεν πτοούνται. Συνεχίζουν να ζουν το μακεδόνικο τρόπο ζωής τους και να διατηρούν τη μακεδόνικη ψυχαγωγία τους. Άλλωστε, σε κρίσεις, δύσκολες στιγμές και αβέβαιο μέλλον, είναι συνηθισμένοι και σκληραγωγημένοι.

Παρακάτω δίνονται δύο φωτογραφίες. Είναι από μακεδόνικο γλέντι στο χωριό Крива,Кукушко – Κρίβα,Κούκουσσκο (Γρίβα Κιλκίς), το οποίο οργάνωσε παρέα νέων του χωριού στις 12.05.2012, σε κατάστημα της Κρίβα, με την ορχήστρα ,,Ρούσιτε,, από το Нерет,Леринско – Νέρετ,Λέρινσκο (Πολυπόταμο Φλώρινας). Η αίθουσα γέμισε και οι παρεβρισκόμενοι διασκέδασαν με μακεδόνικα τραγούδια ως τις πρώτες πρωινές ώρες, προσπαθώντας να ξεχάσουν  τα προβλήματα που τους απασχολούν και να λάβουν θετική ενέργεια για να συνεχίσουν τη βιοπάλη την επόμενη μέρα.

Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε και φέτος το πανηγύρι του χωριού Крушоради,Леринско – Κρουσσόραντι,Λέρινσκο (Αχλάδα Φλώρινας), στις 23 και 24 του Μάη, με την ορχήστρα Лерински Билбили-Λερίνσκι Μπίλμπιλι (Αηδόνια της Φλώρινας), όπου πλήθος κόσμου, διασκέδασε με μακεδόνικα τραγούδια και συνέβαλε στη διατήρηση της μακεδόνικης παράδοσης.

Επίσης μεγάλο μακεδόνικο γλέντι έγινε και στο χωριό Гранци,Костурско – Γκράντσι,Κόστουρσκο (Πτελέα Καστοριάς), στις 19 του Μάη 2012, με την ορχήστρα Μουσικόραμα, από την περιοχή του Лерин-Λέριν (Φλώρινας). Μακεδόνικο τραγούδι ακουγόταν από την αρχή εώς και το τέλος της όλης εκδήλωσης. Παρόλο το μικρό αριθμό κατοίκων και τη βροχή που έπεφτε όλη την ημέρα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και περίπου 500 Μακεδόνες, από την ευρύτερη περιοχή, διασκέδασαν με τον τρόπο των προγόνων τους. Το μακεδόνικο τρόπο!

Да сте живи и здрави Македонци!

Παρόλο τον πανικό της ελληνικής κοινωνίας και την αβεβαιότητα για το μέλλον, παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες και την όλο και πιο φασιστική νοοτροπία που επικρατεί στη χώρα, οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα δεν πτοούνται. Συνεχίζουν να ζουν το μακεδόνικο τρόπο ζωής τους και να διατηρούν τη μακεδόνικη ψυχαγωγία τους. Άλλωστε, σε κρίσεις, δύσκολες στιγμές και αβέβαιο μέλλον, είναι συνηθισμένοι και σκληραγωγημένοι.

Παρακάτω δίνονται δύο φωτογραφίες. Είναι από μακεδόνικο γλέντι στο χωριό Крива,Кукушко – Κρίβα,Κούκουσσκο (Γρίβα Κιλκίς), το οποίο οργάνωσε παρέα νέων του χωριού στις 12.05.2012, σε κατάστημα της Κρίβα, με την ορχήστρα ,,Ρούσιτε,, από το Нерет,Леринско – Νέρετ,Λέρινσκο (Πολυπόταμο Φλώρινας). Η αίθουσα γέμισε και οι παρεβρισκόμενοι διασκέδασαν με μακεδόνικα τραγούδια ως τις πρώτες πρωινές ώρες, προσπαθώντας να ξεχάσουν  τα προβλήματα που τους απασχολούν και να λάβουν θετική ενέργεια για να συνεχίσουν τη βιοπάλη την επόμενη μέρα.

Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε και φέτος το πανηγύρι του χωριού Крушоради,Леринско – Κρουσσόραντι,Λέρινσκο (Αχλάδα Φλώρινας), στις 23 και 24 του Μάη, με την ορχήστρα Лерински Билбили-Λερίνσκι Μπίλμπιλι (Αηδόνια της Φλώρινας), όπου πλήθος κόσμου, διασκέδασε με μακεδόνικα τραγούδια και συνέβαλε στη διατήρηση της μακεδόνικης παράδοσης.

Επίσης μεγάλο μακεδόνικο γλέντι έγινε και στο χωριό Гранци,Костурско – Γκράντσι,Κόστουρσκο (Πτελέα Καστοριάς), στις 19 του Μάη 2012, με την ορχήστρα Μουσικόραμα, από την περιοχή του Лерин-Λέριν (Φλώρινας). Μακεδόνικο τραγούδι ακουγόταν από την αρχή εώς και το τέλος της όλης εκδήλωσης. Παρόλο το μικρό αριθμό κατοίκων και τη βροχή που έπεφτε όλη την ημέρα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και περίπου 500 Μακεδόνες, από την ευρύτερη περιοχή, διασκέδασαν με τον τρόπο των προγόνων τους. Το μακεδόνικο τρόπο!

Да сте живи и здрави Македонци!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПРОГОНУВАЊАТА ПРОДОЛЖУВААТ – ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ


Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι οι εποχές που οι ελληνικές αρχές εκδίωκαν τους εθνικά Μακεδόνες, τους πίεζαν σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας, τους δημιουργούσαν προβλήματα στην εργασία τους ή δεν τους έδιναν καν δουλειά, έχουν πλέον περάσει. Ότι όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Κάνουν όμως μεγάλο λάθος. Αυτού του είδους οι πράξεις  συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, μόνο που η επίσημη πολιτεία και οι αμέτρητες συνιστώσες της, δρουν ,,υποβρυχίως,, μέσα σε πιο κλειστούς κύκλους και με την χρήση πιο εκλεπτισμένων μεθόδων. Πάντα στο όνομα της ,,δημοκρατίας,, και των ,,εθνικών συμφερόντων,,.

Ποτέ μπροστά στα μάτια της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές να μη μαθαίνονται δημοσίως, ή να καλύπτονται πίσω από δικαιολογίες περί άλλων αιτιών, έτσι που αρκετές φορές, ούτε τα θύματα δεν κατανοούν ποιός ήταν ο πραγματικός λόγος της κατάστασης που βρέθηκαν.  Ο μόνος τρόπος που απομένει, είναι η καταγγελία των γεγονότων από πλευράς του θύματος, πράγμα που σπάνια γίνεται, λόγω του φόβου αντιποίνων.

Μια τέτοια περίπτωση συνέβει πρόσφατα, όταν Μακεδόνας δεν άντεχε πλέον τις διακρίσεις εις βάρος του και ήρθε σε επαφή με τη Нова Зора και της εξιστόρησε το Γολγοθά του.

Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Παντελεήμων Σκενδέρη, με καταγωγή από το χωριό Пополжани, Леринско – Ποπόλζζανι, Λέρινσκο (Παπαγιάννη Φλώρινας), ετών 47, ο οποίος επί είκοσι περίπου χρόνια λειτουργούσε στον Ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Άνω Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη (Солун). Το ,,λάθος,, του όμως ήταν ότι δεν επέτρεπε να γίνονται σπατάλες των δωρεών του ναού και επίσης, ποτέ του δεν ξέχασε την μακεδονικότητά του και δεν έπαψε να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα, τη Μακεδόνικη. Ο πόλεμος που ξεκίνησε εναντίον του, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από τον προϊστάμενό του, φημισμένο μητροπολίτη Άνθιμο και τους  υπαλλήλους του, ξεπέρασε όλα τα όρια. Άμεσα μετατέθηκε στο Ιερό ναό Αγίας Θεοδώρας της ίδιας πόλης και οι πιέσεις, με σκοπό να παραιτηθεί, ήταν άνευ προηγουμένου. Ο Παντελεήμων, μην αντέχοντας άλλο, και λόγω του καλοσυνάτου αλλά αδύναμου χαρακτήρα του, κατέφυγε σε ψυχιατρική κλινική για να ζητήσει βοήθεια. Σύντομα επέστρεψε στα καθήκοντά του, όμως οι πιέσεις συνεχίστηκαν και όταν ζήτησε επιστροφή στο ναό της Άνω Τούμπας ή μετάθεση στη Φλώρινα (Лерин), ο Άνθιμος τον αποκάλεσε άρρωστο και τρελό, δηλώνοντας ότι έχει στα χέρια του χαρτιά της νοσηλείας του, κάτι που είναι εντελώς παράνομο. Οι νόμοι του κράτους απαγορεύουν την έκδοση τέτοιων στοιχείων και προστατεύουν το απόρρητό τους. Τότε πώς βρέθηκαν στα χέρια του μητροπολίτη; Κράτος εν κράτει;

,,Όλα αυτά μου συμβαίνουν λόγω της καταγωγής μου και της μη αποδοχής μου να την απαρνηθώ. Λερώνω το ,,καθαρό,, ποίμνιο της μητρόπολης. Το μόνο που επιθυμούν είναι να μην αντέξω άλλο τις πιέσεις και τις συκοφαντίες και να παραιτηθώ,, δήλωσε ο αρχιμανδρίτης Παντελεημών στη Νόβα Ζόρα.

Και εδώ αναρωτιώμαστε… Σε ποιά Ευαγγέλια και Άγια Βιβλία υπάρχει αναφορά σε καταγωγές, χρήματα, απαγορευμένες γλώσσες; Για ποιό λόγο, ο Οίκος του Θεού ασχολείται με μεταθέσεις, κατηγορίες, πιέσεις, έθνη, γλώσσες και ιδεολογίες,  πράγματα που καθόλου δεν συμβαδίζουν  με τις διδασκαλίες τις χριστιανικής θρησκείας;

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

20 ЈУНИ – СВЕТСКИ ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

…αυτάρ Οδυσσεύς ιέμενος και καπνόν αποθρώσκοντα νοήσαι ης γαίης, θανείν ιμείρεται… (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)

…αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ’ απάνω κι ας πεθάνει…

Πάνω από ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ πέρασαν και οι Μακεδόνες αγωνιστές της λευτεριάς, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού καθώς και χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες, θύματα τότε του εμφυλίου πολέμου, βρίσκονται σε αναγκαστική προσφυγιά. …Τασκένδη, Βουκουρέστι, Βάρνα, Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Πράγα, Σκόπια, κρατούν ακόμη στην αγκαλιά παππούδες, πατεράδες, γιους και θυγατέρες μακριά από οικογένεια, συγγενείς, φίλους.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο καταγωγής τους και να γίνουν πρόσφυγες, άλλοι από ανέχεια, άλλοι γιατί υφίστανται βία ή ζουν σε περιοχές που διεξάγεται πόλεμος και άλλοι για πολιτικούς λόγους.  Για όλους αυτούς ανθρώπους που έζησαν ή ζουν καταστάσεις προσφυγιάς τα Ηνωμένα Έθνη  θέσπισαν την 20η Ιουνίου ως Ημέρα Προσφύγων, ημέρα τιμής στα πρόσωπα που έχουν περάσει και περνούν τα πάνδεινα για μια καλύτερη ζωή.

Βέβαια, την σημερινή εποχή στην Ελλάδα δυστυχώς, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η λέξη πρόσφυγας θεωρείται λανθασμένα η πηγή του κακού. Επίσης, για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, η λέξη «πρόσφυγας» παραπέμπει στους Έλληνες της Μικράς Ασίας,  στον ξεριζωμό τους, σε χαμένες και αλησμόνητες πατρίδες.  Δεν υπάρχει Έλληνας που να μη γνωρίζει για αυτό το θέμα, δεν υπάρχει Έλληνας που να μην καταδικάζει την καταστροφή αυτή.

Όμως πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι και οι  Ελληνικές αρχές έχουν προκαλέσει παρόμοια καταστροφή και ανάγκασαν  χιλιάδες εθνικά Μακεδόνες να γίνουν πρόσφυγες.  Αυτοί οι άνθρωποι πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες για να διώξουν το φασισμό, πολλοί έχασαν την ζωή τους στα βουνά, χωριά ολόκληρα ερημώθηκαν, οικογένειες  χώρισαν, άνθρωποι χάθηκαν, μικρά παιδιά δεν έζησαν ποτέ με τους γονείς τους. Μιλάμε για τους πολιτικούς πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου 1946-1949 οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν και να βρεθούν αρχικά σε  κέντρα υποδοχής σε χώρες του ανατολικού μπλόκ και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο αλλά χωρίς όμως να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στον τόπο που γεννήθηκαν.

Οι κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση επιμελώς έθαψαν το θέμα, την ταφόπλακα την έβαλε ο κ. Γεννηματάς και ο κ. Σκουλαρήκης με την παρακάτω κοινή απόφαση:

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα 29.12.1982
Θέμα: Ελεύθερος επαναπατρισμός και απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους πολιτικούς πρόσφυγες
Έχοντες υπ’όψη:
Τις διατάξεις του Νόμου 400 / 76 «Περί Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργείων» όπως τροποποιήθηκαν με το Ν. 1266 / 1982 και στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης για Εθνική συμφιλίωση και ομοψυχία,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα όλοι οι Έλληνες το γένος
που κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1946-1949 και λόγω αυτού κατέφυγαν στην αλλοδαπή ως πολιτικοί πρόσφυγες έστω και αν αποστερήθηκαν της ελληνικής ιθαγένειας…
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ
Γ. Γεννηματάς  Γ. Σκουλαρίκης

Πως είναι δυνατόν σε ένα νομικό κείμενο μιας ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Ελλάδα να χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις διαχωρίζοντας τους πολίτες με βάση “το γένος” θυμίζοντας απάρτχαϊτ ?

Είναι φανερό πως με τον όρο “Έλληνες το γένος” η απόφαση αυτή επιδιώκει τον αποκλεισμό κάποιων από το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής. Αυτών που κατά τα συμφέροντά τους κάποιοι ονόμαζαν και ονομάζουν βούλγαρους, σλαβόφωνους, σλαβομακεδόνες, δίγλωσσους, ντόπιους, εντόπιους, γάλλους, σλάβους, ανύπαρκτους, φαντάσματα…

Αναρωτιόμαστε λοιπόν για ποιά δημοκρατία και για ποιά δημοκρατική χώρα μιλάμε. Ταράσει το γεγονός όταν αναφέρονται για την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα όμως τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη «Απαρχάιντ».

Το Γραφείο Τύπου ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο – Виножито

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

КНИГА ЗА БАНИЦА – ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΑΝΙΤΣΑ

Στις 10 του Μάη 2012, έλαβε μέρος στο Σκόπιε της Δημοκρατίας της

Κόμιτι από Μπάνιτσα Ντίνε Νεντέλκοβ και Τράικο

Κόμιτι από Μπάνιτσα Ντίνε Νεντέλκοβ και Τράικο

Μακεδονίας, η παρουσίαση του βιβλίου του Атанас Катиновски – Гоче (Άτανας Κατίνοβσκι – Γκότσσε), με τίτλο “Баница (Леринско) во виорот на војните“ (Μπάνιτσα (Βεύη Φλώρινας) στη θύελλα των πολέμων).

Ο Άτανας, μέσω των χειρογράφων αυτών, παραδίδει στο μακεδόνικο λαό μια μονογραφία, η οποία σκοπό έχει να παρουσίασει λεπτομερώς την κοινωνικο-πολιτική ζωή του χωριού του, τη Μπάνιτσα, Λέρινσκο (Φλώρινας). Το συνολικό περιεχόμενο συστάθηκε μέσω συστηματικοποίησης, η οποία βασίστηκε στην έρευνα ιστορικών στοιχείων της περιόδου πριν ακόμη να γεννηθεί οο συγγραφέας και επίσης αυθεντικά στοιχεία γεγονότων στα οποία προσωπικά συμμετείχε ή περιέχονταν σε δηλώσεις και αφηγήσεις συγχρόνων του. Τα στοιχεία τα διασταύρωνε με περισσότερες πηγές, όπως και υλικά αρχείων και άλλων εκδόσεων.

Για την έκδοση του πολίτιμου αυτού βιβλίου επιμελήθηκε η Ένωση Μακεδόνων από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας ,,ΜΑΚΕΝΤΟΝ,,. Δυστυχώς το έργο κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του συγγραφέα.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από βιβλιοπωλεία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και διαβάζοντάς το δεν θα μάθετε περισσότερα μόνο για το ηρωικό χωριό της Μπάνιτσα, το οποίο προσέφερε πολλά στον αγώνα των Μακεδόνων για εθνικά και κοινωνικά δίκαια, αλλά, στην ουσία, θα διαβάσετε την ιστορία οποιουδήποτε μακεδόνικου χωριού στην Ελλάδα. Αξίζει να βρεθεί στα χέρια σας!

Κόμιτι από τη Μπάνιτσα. Ντίνε Νεντέλκοβ και Τράικο Γιάνεβ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНСКА ГОРАНСКА ЗАЕДНИЦА НА КОСОВО ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΚΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

ТРЕТ МАКЕДОНСКИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ “ГОРА ФЕСТ 2012“

ΤΡΙΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΛΚΛΟΡ “ΓΚΟΡΑ ΦΕΣΤ 2012“

Η Μακεδόνικη κοινότητα της Γκόρα στο Κόσοβο, σε συνεργασία με την Ένωση Μακεδόνων μωαμεθανικού θρησκεύματος, διοργάνωσαν στις 5 του Μάη, το τρίτο παραδοσιακό Μακεδόνικο πολιτιστικό φεστιβάλ ΓΚΟΡΑ 2012, στο χωριό Брод, Гора – Μπροντ, Γκόρα του Κοσόβου.

Πολιτιστικοί συλλόγοι, χορευτικά συγκροτήματα, μουσικές ορχήστρες και τραγουδιστές, από όλα τα γεωγραφικά τμήματα της Μακεδονίας, παρουσίασαν μακεδόνικους χορούς και τραγούδια και έπειτα ακολούθησε λαϊκό γλέντι ως αργά το βράδι.

Το φεστιβάλ έχει παραδοσιακό, αλλά και εθνικό χαρακτήρα, με σκοπό την διατήρηση και την ανάπτυξη της μακεδόνικης κληρονομιάς των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όπως και τη διατήρηση της ιδιαιτερότητας αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, στην επικράτεια του Κοσόβου.

Εκτός του πολιτιστικού αυτού εορτασμού, γιορτάστηκε και η επέτειος 5 ετών από την αναγνώριση των Μακεδόνων στο Κόσοβο (2007) και τα εγκαίνια των γραφείων της Μακεδόνικης κοινότητας, το 2008 στο Μπροντ.

Στο φεστιβάλ υπήρξε μαζική συμμετοχή Μακεδόνων από όλη τη Γκόρα, αλλά και μεταναστών της περιοχής σε ευρωπαικές χώρες, οι οποίοι προσπαθούν πάντοτε να βρίσκονται στα χωριά τους για να γιορτάσουν την ημέρα αυτή.

Η περιοχή Γκόρα περιέχεται στην επικράτεια του Κοσόβου, της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Αλβανίας. Στη Γκόρα του Κοσόβου υπάρχουν 20 χωριά, τα οποία είναι: Рестелица-Ρεστέλιτσα, Глобочица-Γκλομπότσσιτσα, Крушево-Κρούσσεβο, Зли Поток-Ζλι Πότοκ, Брод-Μπροντ, Бачка-Μπάτσσκα, Млике-Μλίκε, Враништа-Βράνισστα, Орчуша-Όρτσσουσσα, Мал Крстец-Μαλ Κρστετς, Голем Крстец-Γκόλεμ Κρστετς, Диканце-Ντίκαντσε, Љубоиште-Λιουμπόισστε, Лештане-Λέσστανε, Горна Радеша-Γκόρνα Ράντεσσα, Долна Радеша-Ντόλνα Ράντεσσα, Кукаљане-Κουκάλιανε, Горна Рапча-Γκόρνα Ράπτσσα, Долна Рапча-Ντόλνα Ράπτσσα και Драгаш-Ντράγκαςς. Στη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπάρχουν δύο χωριά, το  Урвич-Ούρβιτςς και το Јеловљане-Γιελόβλιανε, ενώ στην Αλβανία υπάρχουν δέκα χωριά, τα οποία είναι: Очикље-Ότσσικλιε, Запот-Ζάποτ, Кошариште-Κοσσάρισστε, Пакиша-Πάκισσα, Оргоста-Όργκοσστα, Црнољево-Τσρνολιέβο, Орешек-Όρεσσεκ, Борје-Μπόριε, Ново Село-Νόβο Σέλο και Шиштејец-Σσισστέινετς.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНЦИТЕ ВО СРБИЈА ДОБИЈА ПРАТЕНИК! ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ!

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Μακεδόνων στην Σερβία, επιτέλους έγινε κοινοβουλευτικό κόμμα.

Στις βουλευτικές εκλογές που έλαβαν μέρος στις 6 του Μάη 2012, οι Μακεδόνες κατάφεραν να εκλέξουν ένα βουλευτή στο κοινοβούλιο της Σερβίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Μακεδόνων, ως μέλος της συμμαχίας “Покренимо Србију (Εκκίνηση της Σερβίας)“ εξασφάλισε μια βουλευτική θέση, στην οποία εκλέχτηκε ο Миле Спирковски-Μίλε Σπίρκοβσκι.

Το κόμμα των Μακεδόνων, περιμένει ταυτόχρονα και την εκλογή τουλάχιστον είκοσι συμβούλων σε περισσότερους δήμους της Σερβίας, μέσω των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες έγιναν μαζί με τις κοινοβουλευτικές και τις προεδρικές. Σχετικά με τους εκλεγμένους δημοτικούς σύμβουλους, θα ανακοινωθούν στοιχεία από την Κρατική Εκογική Επιτροπή της χώρας, μετά την ολική καταμέτρηση των ψήφων.

Ο Μακεδόνας Миле Спирковски – Μίλε Σπίρκοβσκι, ο οποίος είναι πλέον βουλευτής του σερβικού κοινοβουλίου, θα ενεργεί για τη διατήρηση της μακεδονικής συνείδησης και τις αξίες και τα συμφέροντα των μελών της Μακεδόνικης Εθνικής Κοινότητας στην Σερβία.

-Τη φετινή χρονιά, για πρώτη φορά εισάχθηκε σε δημοτικά σχολεία του δήμου Γιάμπουκα, η προαιρετική εκμάθηση της μακεδόνικης γλώσσας, με στοιχεία της εθνικού μας πολιτισμού. Θα  αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να εισαχθεί η μακεδόνικη και σε άλλους δήμους της Σερβίας, όπου πλειοψηφία είναι οι Μακεδόνες, δήλωσε ο Σπίρκοβσκι για την Ντόιτσε Βέλε.

Εξήγησε επίσης ότι μια από τις προτεραιότητες του ίδιου και γενικά των μακεδονικών οργανώσεων της χώρας, θα είναι η προετοιμασία νέου προσωπικού, δασκάλων και διαπαιδαγωγών, οι οποίοι θα εργαστούν στα σχολεία όπου θα διδάσκεται η μακεδόνικη γλώσσα.

Η Μακεδονική εθνική κοινότητα της Σερβίας σήμερα αριθμεί περίπου 50.000 μέλη. Επίσημα  εγγεγραμένοι ως Μακεδόνες, σύμφωνα με την απογραφή του 2002, είναι 25 847 Μακεδόνες, από τους οποίους οι 14 062 ζουν στο τμήμα της Κεντρικής Σερβίας και οι υπόλοιποι 11,785 στη Βοϊβόντινα, από τους οποίους οι περισσότεροι κατάγονται από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας και βρέθηκαν εκεί ως πολιτικοί πρόσφυγες, εκδιωγμένοι από τις ελληνικές αρχές, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου.οι δήμοι όπου ζει μεγάλο ποσοστό Μακεδόνων είναι το Пландиште-Πλάντισστε, Јабука-Γιάμπουκα, Глогоњ-Γκλόγκον και Качарево-Κατσσάρεβο, όπου αποτελούν περίπου το 30% του συνολικού πληθυσμού.  Οι Μακεδόνες στην Σερβία είναι αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)