Αρχεία | Σεπτέμβριος, 2011

«Ελληνάρας» ο χασάπης της Νορβηγίας!

Το όραμα της «Μεγάλης Ελλάδας» ανέπτυξε στο μανιφέστο του ο Νορβηγός τρομοκράτης.Η Ελλάδα, σύμφωνα με το όραμα του  Άνερς Μπρέιβικ,  θα προσαρτούσε τμήμα της Αλβανίας και τα παράλια της Τουρκίας, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα εκδιώκονταν από την Κυπρο! Η «απελευθέρωση» των «ελληνικών»  περιοχών της Τουρκίας  θα συνέβαινε μετά από πόλεμο στον οποίο  οι «απελευθερωτές» θα χρησιμοποιούσαν βιολογικά και χημικά όπλα!

Οι συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις, αναδεικνύουν τις πιθανές σχέσεις του Νορβηγού εξτρεμιστή με Ελληνες εθνικιστές και θέτουν σοβαρά ερωτήματα για την σκανδαλώδη προσπάθεια των Ελληνικών αρχών να αποσιωπήσουν το θέμα.

Είναι πέρα από σκανδαλώδες όταν  νέο-ναζιστικές οργανώσεις στην χώρα μας δρουν νόμιμα εφαρμόζοντας-διαχύοντας αντίστοιχες ιδεολογίες του “τέρατος” υπό την προστασία, αρκετές φορές, κρατικών λειτουργών.

Στις σελίδες του μανιφέστου παρουσιάστηκαν ελληνικές ακροδεξιές ναζιστικές οργανώσεις, όπως «Ελληνικό Μέτωπο», «ΛΑΟΣ», «Πατριωτική Συμμαχία», «Χρυσή Αυγή», «Ελλάς-Αντεπίθεση»…

Τι κάνουν οι δικαστικές αρχές; Πρέπει το ίδιο ή παραπλήσιο συμβάν να συμβεί στην χώρα μας για να αντιδράσουν;

Τα ΜΜΕ και ειδικά τα τηλεοπτικά κανάλια μετέφεραν πρόσφατα “έμμεσα” τμήμα του μανιφέστου του “τέρατος” ειδικά αντί-ισλαμικά τσιτάτα που σίγουρα δυστυχώς μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας, διαπαιδαγωγημένο “εθνικο-σοσιαλιστικά” για χρόνια, δεν “ενοχλήθηκε”. Ίσως μάλιστα και να συμφώνησε ιδεολογικά…Κρίμα.

«Ελληνάρας» ο χασάπης της Νορβηγίας!

του Τάκη Μίχα

Τις πιο ακραίες απόψεις των Ελλήνων εθνικιστών υιοθετεί στο μανιφέστο του ο Άνερς Μπρέιβικ. Στο 1500 λέξεων μανιφέστο του «2083: Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας» ο Νορβηγός εξτρεμιστής προτείνει:

Toν διαμελισμό της Αλβανίας και την προσάρτηση τμήματος της στην Ελλάδα

Την επιστροφή στην Ελλάδα των «χαμένων πατρίδων» στην Τουρκία (παράλια Μικράς Ασίας)

Την εκδίωξη του Μουσουλμανικού στοιχείου από την Βόρειο Κύπρο.

Επίσης το μανιφέστο περιέχει χάρτη της νέας Μεγάλης Ελλάδας καθώς και τον δικέφαλο αετό της Ορθοδοξίας με την επιγραφή «Δεν ξεχνώ!»

Η προσάρτηση από την Ελλάδα των τουρκικών εδαφών θα γίνει μέσω πολέμου που θα περιλαμβάνει την χρήση βιολογικών και χημικών όπλων!

Η υιοθέτηση και προβολή αυτών των απόψεων από τον Νορβηγό εξτρεμιστή Μπρέιβικ θέτει και πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα των διασυνδέσεών του με ξένους-πιθανώς και ελληνικούς- εθνικιστικούς κύκλους.

Αναλυτικότερα:

Αλβανία: Ο Μπρέιβικ προτείνει ότι θα πρέπει να διαμελιστεί και να μοιρασθεί κατ’ αναλογία 20% μεταξύ της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου. Το υπόλοιπο 60% θα συγκροτήσει ένα Αλβανοχριστιανικό κράτος. Όλοι οι Αλβανοί Μουσουλμάνοι θα απελαθούν στην Κεντρική Ανατολία (Τουρκία)

Κύπρος: Η Βόρεια και η Νότια Κύπρος θα ενωθούν ξανά στα πλαίσια ενός Ελληνοκυπριακού Χριστιανικού κράτους. Όλοι οι Τουρκοκύπριοι θα απελαθούν στην Κεντρική Ανατολία.

Τουρκία: Όλοι οι Μουσουλμάνοι που ζουν στην Δυτική Ανατολία (παράλια Μικράς Ασίας) θα απελαθούν στην Κεντρική Ανατολία. Τα παράλια της Μικράς Ασίας θα ξαναενωθούν με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα διαμελιστεί σε τρία κομμάτια: Το Δυτικό τμήμα που θα ενωθεί με την Ελλάδα, το Ανατολικό τμήμα που θα γίνει τμήμα της Αρμενίας και το Κεντρικό τμήμα που θα είναι η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Μπρέιβικ η Ελλάδα έχει νόμιμες εδαφικές διεκδικήσεις στην Βόρειο Ήπειρο, την Ανατολική Θράκη (συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Αγίας Σοφίας), στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και σε τμήματα της Δυτικής Ανατολίας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την Σμύρνη. «Αυτές οι περιοχές και πολλές άλλες» αναφέρει ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο του «κάποτε είχαν σημαντικό Ελληνικό εθνοτικό πληθυσμό όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τους χάρτες που παρουσίασε ο κ. Ελευθέριος Βενιζέλος στην Διάσκεψη των Παρισίων το 1919. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι οι Δυτικοί Σύμμαχοι, ιδιαίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτς, είχε υποσχεθεί στην Ελλάδα εδαφικό αντάλλαγμα αν έμπαινε στον πόλεμο με την πλευρά των Συμμάχων»

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η επέκταση της Ελλάδας σε βάρος της Τουρκίας, ο Μπρέιβικ προτείνει Ευρωπαϊκή χριστιανική πανστρατιά που όπως γράφει «θα έχει ως στόχο την απελευθέρωση της Δυτικής Ανατολίας και της Βόρειας Κύπρου». Και συμπληρώνει: «Βιολογικές και χημικές επιθέσεις ίσως να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο βαθμό που δεν θα προκαλέσουν ζημιές στην υποδομή της χώρας»!!

Το άρθρο του Τ. Μίχα είναι αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα

(http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=8033)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Во село Трново, Битолско, се одржа 30-та Светска Македонска средба „Трново 2011“ Στο χωριό Τ’ρνοβο της Μπίτολα, έλαβε μέρος η 30η Παγκόσμια Μακεδόνικη Συγκέντρωση «Трново 2011»

Η εκδήλωση αυτή έλαβε μέρος για πρώτη φορά το 1981, στο ίδιο μέρος και είχε οργανωθεί από Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω απαγόρεψης των ελληνικών αρχών (το ίδιο συνεχίζεται και σήμερα). Συγκεντρώθηκαν στο χωριό Τ’ρνοβο, επειδή από εκεί φαίνονταν κάποια από τα χωριά τους, όπως το Негочани-Νίκη, Света Петка-Αγία Παρασκευή κ.α. Σύντομα, η εκδήλωση έλαβε χαρακτήρα παμμακεδονικής συγκέντρωσης, όπου παρεβρίσκονται κάθε χρόνο Μακεδόνες από τις γειτονικές χώρες, την Ευρώπη, Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία.

Έτσι και φέτος, παρεβρέθηκαν Μακεδόνες από όλα τα μέρη της γης, διπλομάτες, πρεσβευτές, πολιτικοί, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των Μακεδόνων και πλήθος λαού.

Εκτός των ομιλιών και των αιτημάτων που ακούστηκαν, σχετικά με τα δίκαια των Μακεδόνων ανα τον κόσμο και την αναγνώρισή τους, συμμετείχαν και χορευτικά συγκροτήματα, όπως το Бисер από την Αυστραλία, το χορευτικό του χωριού Овчарани-Μελίτη Φλώρινας, μακεδόνικο χορευτικό από την Σλοβενία και πολλοί γνωστοί τραγουδιστές. Στον ναό του χωριού, τελέστηκε μνημόσυνο για τους Μακεδόνες που έδωσαν τη ζωή τους, αγωνιζόμενοι για τα δίκαια του λαού τους.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПОСТОЕВМЕ, ПОСТОИМЕ И ЌЕ ПОСТОИМЕ ! ΥΠΗΡΧΑΜΕ, ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ !

Υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούμε από το χάρτη των εθνών επειδή έτσι επιβάλουν τα συμφέροντα αλλών, τρίτων χωρών και πολιτικών. Είμαστε διασκορπισμένοι σε όλη τη γη, διωγμένοι και διεγραμμένοι, αλλά είμαστε ακόμα εδώ, αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματά μας, για τα δίκαια των Μακεδόνων, απ’ όπου και αν αυτοί κατάγονται.

Με τα λόγια αυτά, οι Μακεδόνες της Αυστραλίας, οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία εθνικά Μακεδόνων από την Ελλάδα, η οποία μετά από πρόσκληση των μακεδόνικων κοινοτήτων της Αυστραλίας, επισκέφτηκε τη μακρυνή αυτή χώρα.

Η αντιπροσωπεία αποτελούταν από τον συντάκτη της μακεδόνικης εφημερίδας Нова Зора και μέλος του Προεδρείου του Ουράνιου Τόξου Димитри Јованов-Δημήτρη Ιωάννου,  το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Ουράνιου Τόξου και Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού Овчарани-Μελίτη, Пандо Ашлаков-Παναγιώτη Αναστασιάδη, όπως και εννιά μέλη του πολιτιστικού τμήματος του κόμματος και της νεολαίας του, τα οποία προέρχονταν από διάφορα μέρη της βόρειας Ελλάδας και τα οποία παρουσίασαν, μεταξύ των άλλων και μακεδόνικους χορούς και τραγούδια. Επίσης, προσκεκλημένοι ήταν και οι γνωστοί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, μέλη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Δρ.Παναγιώτης Δημητράς και Ναυσικά Παπανικολάτου.

Η πρόσκληση έγινε από την Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Μελβούρνη και τον πρόεδρό της Γκεόργκι Βλάχοβ, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Нерет-Νέρετ Леринско (Πολυπόταμος Φλώρινας) και η επίσκεψη διέρκησε από τις 10 εώς τις 23 Αυγούστου 2011, έχοντας γεμάτο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, όπως εκδηλώσεις, χορούς, συναντήσεις, ομιλίες.

Την πρώτη μέρα, η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από το Δήμο της Μελβούρνης και μετά από σύντομη συζήτηση, περιηγήθηκε στο μέγαρο του Δημάρχου. Το απόγευμα ακολούθησε ανοικτή συζήτηση για τα προβλήματα των Μακεδόνων στην Ελλάδα και των Μακεδόνων οικονομικών μεταναστών στην Αυστραλία, στους οποίους, πολύ συχνά, οι ελληνικές αρχές απαγορεύουν την είσοδό  στη χώρα. «Λόγω των κακών συνθηκών ζωής και των μηδαμινών δικαιωμάτων των Μακεδόνων στην Ελλάδα, αναγκαστήκαμε να μεταναστεύσουμε στην Αυστραλία. Τώρα όμως, πολλοί από εμάς, αδικαιολόγητα, δεν μπορούν να επισκευτούν τα χωριά τους και τις οικογένειές τους, λόγω της άρνησης εισόδου από το ελληνικό κράτος, του οποίου πολίτες είμαστε και εμείς», δήλωσε ο Δρ. Ρίστο Πόποβ με καταγωγή από το χωριό Кучкојни-Κουτσσκόινι (Πέρασμα Φλώρινας). Την επόμενη μέρα έλαβε μέρος μεγάλος μακεδόνικος χορός, στην αίθουσα του Συλλόγου Νέρετ και τα μέλη της αντιπροσωπείας παρουσίασαν μακεδόνικα τραγούδια και χορούς, της περιοχής Лерин, Воден και Кукуш (Φλώρινας, Έδεσσας και Κιλκίς). Ακολούθησαν επισκέψεις και εκδηλώσεις στις πόλεις Σύδνευ και Ουόλογκογκ, όπου μεταξύ άλλων, λόγο έβγαλε και ο Μίχαηλ Βέλοβσκι, ο γηραιότερος ακτιβιστής για τα δίκαια των Μακεδόνων στην Αυστραλία, με καταγωγή από το χωριό Граче-Γκράτσσε (Φτελιά Καστοριάς). Πλήθος κόσμου παρεβρέθηκε στους χορούς και τις ομιλίες που διοργανώθηκαν. Ακολούθησαν λίγες μέρες ξεκούρασης και βόλτας και έπειτα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην πρωτεύουσα Καμπέρα, όπου συναντήθηκαν με την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον υπέυθυνο του Υπουργείου Εξωτερικών για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Έγιναν επικοδομητικές επαφές και συζητήσεις, σχετικά με τους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα και τους Μακεδόνες ανα την υφήλιο. Επόμενος σταθμός ήταν η πόλη Περθ, στην δυτική πλευρά αυτής της τεράστιας χώρας, όπου η πολυπληθής μακεδόνικη κοινότητα και οι υπεύθυνοί της, Ρίστο Ανγκέλκοβ (Ντ’μπενι-Δενδροχώρι Καστοριάς), Γιότε Κέντοβσκι (Μπάμπτσσορ-Ποιμενικό Καστοριάς), Σότερ Νοβάτσσκοβ (Τούριε-Κορυφή Φλώρινας) και Μάρα Πέικοβα (Πόζζαρ-Λουτράκι Πέλας) υποδέχτηκαν θερμά την αντιπροσωπεία και διοργάνωσαν προς τιμήν της μεγάλο μακεδόνικο χορό και περιγιήσεις στην θαυμάσια αυτή πόλη. Ακολούθησε επίσκεψη στην Αδελάιδα, συζητήσεις, περιηγήσεις και χορός, όπου οι υπεύθυνοι της μακεδόνικης κοινότητας Μίχαηλ Ράντιν (Βίσσενι-Βυσσινιά Καστοριάς), Στέφο Κόστοβ (Ντόλνο Κότορι-Κάτω Υδρούσα Φλώρινας) και Κάτα Καραλάζοβα (Μπίραλτσι-Περδίκας Πτολεμαḯδας), με δάκρυα στα μάτια, προσέφεραν στιγμές ανεπανάληπτες.

Σημαντικό είναι να τονιστεί, ότι ο Δρ. Παναγιώτης Δημητράς, ήταν επίσημα προσκεκλημένος από τα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης, του Σύδνευ και του Περθ, όπου έδωσε διαλέξεις σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και τη θέση των εθνικά Μακεδόνων στην κοινωνία, όπως και για τον αγώνα τους για αναγνώριση και εθνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των περιουσιών, της υπηκοότητας και της επιστροφής των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.  Οι εκπρόσωποι του Ουράνιου Τόξου, ενημέρωσαν για τις προσπάθειές τους και τις επιτυχίες τους το τελευταίο διάστημα, όπως την προετοιμασία γραφείου του κόμματος στην περιοχή Βόντενσκο-Έδεσσας, την έκδοση και παρουσίαση στις Βρυξέλλες του Μακεδονο-Ελληνικού Λεξικού, την έκδοση χωρίς αναβολές της μηνιαίας  εφημερίδας Нова Зора, την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στον αγώνα για δικαιώματα της νεολαίας και την κατάλληλη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων όπως ίντερνετ, τα οποία προσφέρουν άμεση πληροφόρηση και επαφές, απελευθερωμένα από τις τοπιτιστικές εθνικιστικές προσπάθειες εκφοβισμού και πιέσεων.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας αναχώρησαν για την επιστροφή στα μέρη τους  με δάκρυα στα μάτια, υπερευχαριστημένα από την επίσκεψη αυτή, έχοντας  γνωρίσει χιλιάδες συντοπίτες τους Μακεδόνες, έχοντας ανταλλάξει απόψεις και ιδέες για τον κοινό αγώνα τους και έχοντας  δει από κοντά το τέλειο δημοκρατικό, διοικητικό, κοινωνικό σύστημα της Αυστραλίας.

Επέστρεψαν ελπίζοντας ότι βοήθησαν και αυτοί λιγάκι στον αγώνα των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας για ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνο αυτών, αλλά και όλων των πολιτών της Ελλάδας, με περισσότερη δημοκρατία, ανεκτικότητα και σεβασμό της διαφορετικότητας.

Στην Αυστραλία ζουν περισσότεροι από 150.000 Μακεδόνες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, κυρίως των περιοχών Φλώρινας, Έδεσσας, Καστοριάς, Πτολεμαḯδας. Ζουν κυρίως στις πόλεις Μελβούρνη, Σύδνευ, Περθ, Αδελάιδα και μικρότερος αριθμός υπάρχει στις πόλεις Τζζέλονγκ, Ουόλογκογκ, Μπρισμπέιν κ.α. Αναγνωρίζονται  από την αυστραλιανή κυβέρνηση ως ξεχωριστή εθνότητα και έχουν αναγνωρισμένα μακεδόνικα σχολεία, ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια, πολιτιστικούς συλλόγους, εκλεγμένους δημάρχους, οργανώσεις, εφημερίδες, όπως και πρόσβαση στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ζουν σε ένα τέλεια οργανωμένο και πλούσιο κράτος, απολαμβάνοντας την οικονομική άνεση, αλλά κάνουν το παν για να διατηρήσουν τις ρίζες τους, τη μακεδονικότητά τους.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ «ΜΙΣΕΙΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ»

Έχουμε πλέον συνηθίσει να ακούμε από το στόμα του ιερωμένου πολλά, σχετικά με τα πάντα, εκτός από αυτά που κυρήττει η θρησκεία που εκπροσωπεί. «Αγάπα τον συνάνθρωπό σου», «Τίμα τον πλησίον σου», «Αγαπάτε αλλήλους» κ.α. είναι τα μόνα πράγματα που θα έπρεπε να ασχολείται στα κυρήγματά του, επειδή ο χριστιανισμός δεν αναγνωρίζει έθνη και ξεχωριστές ομάδες ανθρώπων . Το ίδιο, σε μεγαλύτερη όμως έκταση, συνέβει πρόσφατα, όπου αναφερόμενος στις δηλώσεις μέλους του Ουράνιου Τόξου, σχετικά με την επιθυμία των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας να ανοίξουν ραδιόφωνο στη μακεδόνικη γλώσσα, ευρισκόμενος σε κατάσταση παραληρήματος και εθνικιστικού μίσους στο κήρυγμά του (Κυριακή 14/8/2011) είπε μεταξύ άλλων στο 4:05 λεπτό του βίντεο: “εγώ με τη νεολαία και με όσους θέλετε – θα το πω όπως το αισθάνομαι – δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά αν πουν “ναι” και το κάνουν (σσ: εννοεί το ραδιόφωνο), τουλάχιστον 40-50 πούλμαν πρέπει να φτάσουμε εκεί μαζί με τους εκεί αδελφούς της Φλώρινας και της Μελίτης και να τα κάνουμε γυαλιά-καρφιά! Αλλιώς δε γίνεται!” Λόγια.. αγάπης, λόγια… ταπεινού χριστιανού. Κρίμα. Κρίμα διότι τέτοιοι Μητροπολίτες δυστυχώς το μόνο που πετυχαίνουν με τα λόγια και τα έργα τους είναι να γκρεμίζουν γέφυρες φιλίας. Αντιδράσεις από το «δημοκρατικό κράτος» για τέτοιου είδους δηλώσεις μίσους και προτροπές για κακουργήματα και εχρικές διαθέσεις; Άκρα του τάφου σιωπή!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Το Eυρωπαϊκό Ίδρυμα CMC- Center Maurits Coppiters διοργανώνει την ετήσια Γενική Συνέλευση του στο Лерин- Φλώρινα, στις 16-17 Σεπτεμβρίου.

Το προφίλ του Ιδρύματος:
Το Κέντρο Maurits Coppieters είναι ένα “πολιτικό ίδρυμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο” που αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2007.
Το Κέντρο Maurits Coppieters προωθεί την έρευνα της πολιτικής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εστιάζοντας  κυρίως στα εθνικά ζητήματα των κρατών, τη διαχείριση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας στις πολύπλοκες κοινωνίες, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, την αποκέντρωση, το κράτος και την συνταγματική μεταρρύθμιση. Αυτοδιάθεση των εθνών δίχως κράτος, πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση των μη κεντρικών κυβερνήσεων, διευθέτηση των συγκρούσεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της ειρήνης.
Παρατηρεί τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Αναπτύσσει τις δραστηριότητές της με την οικονομική υποστήριξη του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ και συνεργατών της. Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του, το Κέντρο Maurits Coppieters επιδιώκει μεταξύ άλλων τους ακόλουθους στόχους και αναφορές:

* Παρατήρηση, ανάλυση και συμβολή στη συζήτηση για θέματα ευρωπαϊκής δημόσιας πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των εθνικών κινημάτων της Περιφέρειας της Ευρώπης και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
* Υπεράσπιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση του λαού-έθνους δίχως κράτος και της δημοκρατικής αρχής του σεβασμού για να αποφασίσει με την πλειοψηφία των πολιτών, που εκφράζονται ελεύθερα μέσα από μια διαβούλευση ή ένα δημοψήφισμα.
* Να χρησιμεύσει ως πλαίσιο για τις εθνικές ή περιφερειακές ομάδες προβληματισμού, πολιτικά ιδρύματα και ακαδημαϊκούς, για να μπορούν να εργασθούν από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
* Συγκέντρωση και διαχείριση των πληροφοριών για επιστημονικούς σκοπούς σε όλα τα εθνικά και περιφεριακά κινήματα, τις οργανώσεις, τις δομές.
* Διάθεση πληροφοριών στο κοινό σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας στο πλαίσιο μιας Ευρώπης των Περιφερειών.
* Η προώθηση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τη λειτουργία και την ιστορία όλων των εθνικών και περιφερειακών κινημάτων στην ΕΕ.
* Ανάπτυξη δράσεων για ανοικτές πηγές πληροφοριών και ιστορικές πηγές πληροφόρησης με ένα δομημένο και ελεγχόμενο τρόπο, με στόχο την οικοδόμηση ενός κοινού δικτύου δεδομένων για τα θέματα του εθνικισμού και της περιφερειακής συνεργασίας στην Ευρώπη.
* Η διατήρηση των επαφών με όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε εθνικά κινήματα και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Το Κέντρο Maurits Coppieters κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση και την επίτευξη των υψηλότερων δηλωμένων στόχων πάντοτε τηρώντας τις αρχές επί των οποίων βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου .
Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του Κέντρου Maurits Coppieters είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τις υποψήφιες χώρες της ΕΕ και δυνάμει υποψήφιες χώρες.
Οι επαφές και η λειτουργία του οργανισμού βασίζονται πλέον σε 6 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά είναι ενεργός σε 10 περιοχές, έθνη χωρίς κράτος, συνταγματικές περιφέρειες. Η CMC επιθυμεί να διευρύνει τον αριθμό των εταίρων σε κράτη μέλη και ο αριθμός των εταίρων των περιοχών που ασχολούνται με αυτό το έργο.

Τα μέλη του Ιδρύματος:
Το Κέντρο Maurits Coppieters έχει 9 μέλη, τα οποία συνθέτουν τη Γενική Συνέλευση και η οποία συνεδριάζει σε ετήσια βάση για να συζητήσει τις κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις εργασίας του Κέντρου:
Alkaratusna Fundazioa (Χώρα των Βάσκων-Ισπανία), Arriti (Κορσική-Γαλλία), Fundacion Galiza Sempre (Γαλλικία-Ισπανία), Fundació Josep Irla (Καταλωνία-Ισπανία), Fundació Emili Darder (Μαγιόρκα-Ισπανία), Fundación Aragonesista 29 de Junio (Αραγωνία-Ισπανία), Στέγη του Μακεδονικού Πολιτισμού (Περιφέρεια Μακεδονίας-Ελλάδα), Ουαλία- Ίδρυμα (Ουαλία-Μεγάλλη Βρεταννία).
Τα κύρια όργανα του Ιδρύματος είναι το Γραφείο και το Επιστημονικό Συμβούλιο. Μέλος του Γραφείου, είναι και ο εκπρόσωπος της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, Πάυλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος.

Το σύντομο ιστορικό της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού:
Το 1990, ομάδα Ελλήνων πολιτών, εθνικά Μακεδόνων, αποφάσισε στο Лерин-Φλώρινα, να δημιουργήσει ένα μη κερδοσκοπικό σύλλογο με την επωνυμία «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» με έδρα το Лерин-Φλώρινα. Η ομάδα προχώρησε στην διαδικασία έγγραφής του συλλόγου στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Το καταστατικό του συλλόγου δεν διέφερε καθόλου από το καταστατικό οποιουδήποτε συλλόγου που ζητάει εγγραφή-αναγνώριση του στο Πρωτοδικείο. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση με τη δικαιολογία ότι ο σκοπός του συλλόγου ήταν η προώθηση της ιδέας ότι «υπάρχει μια Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το εθνικό συμφέρον και σε αντίθεση με το νόμο». Δηλαδή και μόνο από τον τίτλο του συλλόγου και επειδή εξήντα άτομα ζήτησαν την εγραφή του συλλόγου που είναι συνειδητοποιημένοι Μακεδόνες και παράλληλα ακτιβιστές για τα δικαιώματα των Μακεδόνων, το Πρωτοδικείο Φλώρινας “πήρε γραμμή” από το βαθύ ελληνικό κράτος και απέριψε την αίτηση. Ακολούθησε έφεση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και απορρίφθηκε. Το 1994, ο Άρειος Πάγος υποστήριξε την απόφαση του Εφετείου. Οι αιτούντες μετέφεραν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 1998, το Ε.Δ.Α.Δ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 11 ( Το δικαίωμα στην Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι.) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και η υπόθεση έμεινε γνωστή ως «Σιδηρόπουλος και Άλλοι κατά Ελλάδος» ΕCtHR,57/1997/841/8107.
Μετά από την απόφαση του Στρασβούργου οι αιτούντες με την νέα σύνθεση του Προεδρείου της υπό αναγνώρισης συλλόγου προσπάθησαν για ακόμη μια φορά να εγγράψουν το σύλλογο, σύμφωνα με την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ. Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, το τοπικό δικαστήριο της Φλώρινας απέρριψε ξανά την έγγραφη του συλλόγου για τους ίδιους λόγους- δεν υπάρχει καμία Μακεδονική μειονότητα, κλπ. Η υπόθεση πήγε στο Περιφερειακό δικαστήριο το οποίο υποστήριξε την απόφαση του δικαστηρίου της Φλώρινας αγνοώντας την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ.
Ο Άρειος Πάγος με την σειρά του συμφώνησε με την απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας και δεν έκανε  δεκτή την έφεση των μελών. (Απόφασή 1448/2009). Η υπόθεση της «Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού» ήδη έχει μεταφερθεί για μια ακόμη φορά στο ΕΔΑΔ με την υποστήριξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Δεκατρία χρόνια μετά από την πρώτη απόφαση του Στρασβούργου και πάνω από 20 χρόνια από την αρχική αίτηση, η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού παραμένει μη αναγνωρισμένη και τους επόμενους μήνες θα υπάρξει  συνέχεια στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παρόλλο που ο σύλλογος δεν έχει αναγνωριστεί μπορεί να λειτουργεί εν μέρει και μεταξύ άλλων συμμετέχει στις δραστηριότητες ενός σοβαρού Ευρωπαικού Ιδρύματος όπως είναι το CMC-Center Maurits Coppieters.
Βρήκε την “αγκαλιά της” στην Ευρώπη όπου μετά το γεγονός της έκδοσης του νέου Μακεδονικού-Ελληνικού Λεξικού πρόσφατα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (μεταξύ των και η Ελλάδα…) μέσο CMC αποφασίσθηκε στις εργασίες του Γραφείου στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβρη να διοργανωθεί η Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος στην Ελλάδα, στην πόλη Φλώρινα-Лерин, στις 16-17 Σεπετεμβρίου με την συνδρομή της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού.

TO ΛΕΞΙΚΟ
Τον περασμένο Ιούνιο παρουσιάστηκε το νεο Μακεδονικό-Ελληνικό Λεξικό στις Βρυξέλλες με τίτλο της εκδήλωσης,” Γέφυρες για τον Διάλογο”: Ο διαμεσολαβητικός ρόλος της κοινωνίας των πολιτών των διεθνών διαφορών.
Το CMC σε μια κοινή προσπάθεια με την Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού παρουσίασε επιτυχημένα το Μακεδονικό-Ελληνικό Λεξικό που δεν έχει εκδοθεί ποτέ στην Ελλάδα. Παρουσιάστηκε στο προηγούμενο τεύχος της ΗΟΒΑ 3ΟΡΑ με λεπτομέρειες η εκδήλωση μέσα στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο.
Στα πλαίσια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης διοργανώνεται και η παρουσίαση του λεξικού στην Φλώρινα-Лерин, το Σάββατο το πρωί 17 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή μελών του CMC και άλλων, όπου θα συζητηθεί και ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και των επαφών μεταξύ των ανθρώπων ως παράγοντες διευκόλυνσης της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη, την Ελλάδα και την Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θετικό κλειδί-ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει η εθνική Μακεδονική κοινότητα στην βόρεια Ελλάδα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Πληροφόρηση «υπό την αιγίδα της ΕΥΠ»

Αγαπητοί συμπολίτες Μακεδόνες και Έλληνες. Όπως σας κορόιδευαν τόσα χρόνια για την κατάσταση της οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκωπίας, έτσι σας σερβίρουν και ειδήσεις σχετικές με τα εθνικά ζητήματα, μεταξύ τους και το μακεδονικό ζήτημα και τους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα.
Τα ίδια σας σερβίρουν και εναντίων του Ουράνιου Τόξου και των Μακεδόνων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εσείς ακόμη τους πιστεύετε; Σας ταḯζουν σανό και ακόμη τους ακούτε- όπως λέει μια λαϊκή ρήση;

Η παρουσία των δημοσιογράφων στην ημερίδα της ΕΥΠ

Πληροφόρηση «υπό την αιγίδα της ΕΥΠ»

Μια παράξενη ημερίδα διοργανώθηκε στις 11 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το θέμα της ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, επιστημονικό και έφερε τον τίτλο. «Κράτος-Ασφάλεια και ο ρόλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Η περίπτωση της Ελλάδος». Την ημερίδα οργάνωσε η ΠΟΣΕΥΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΕΥΠ) «υπό την αιγίδα της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πρώην ΚΥΠ) και του υπουργείου Εσωτερικών», όπως ανέφερε η σχετική πρόσκληση.

Το παράξενο, αν όχι πρωτοφανές, είναι ότι στην ημερίδα της ΕΥΠ προήδρευσαν δύο… δημοσιογράφοι, ο Νίκος Μελέτης από το «Εθνος» και η Αγγελική Σπανού από τον «Ελεύθερο Τύπο». Στην ημερίδα μετείχαν και άλλοι δημοσιογράφοι με την ιδιότητα του εισηγητή-συνέδρου, όπως ο διευθυντής του «Εθνους» Γιώργος Χαρβαλιάς και ο διευθυντής της «Απογευματινής» Τίτος Αθανασιάδης. Τα ελάχιστα σχετικά δημοσιεύματα αναπαράγονται στον επίσημο ιστότοπο της ΕΥΠ (www.nis.gr) και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι αποδεικνύουν την αμηχανία των δημοσιογράφων που μετείχαν στην υπόθεση να την περιγράψουν στους αναγνώστες τους. Κάποια δημοσιεύματα εμφανίζουν την ημερίδα ως προσπάθεια εκδημοκρατισμού της υπηρεσίας («Με δημοκρατικό πρόσωπο η ΕΥΠ» είναι ο τίτλος της «Απογευματινής»), ενώ κάποια άλλα επιμένουν ότι η πρόθεση των διοργανωτών ήταν απλά να διεκδικήσουν περισσότερα κονδύλια («Η κατασκοπεία χρειάζεται χρήματα» επιγράφεται το ρεπορτάζ στο «Βήμα»). Και βέβαια τα καλύτερα λόγια είχε η «Espresso»: «Εκείνο που έκανε εντύπωση στους παρευρισκόμενους ήταν οι άκρως εμφανίσιμες “πρακτόρισσες” στην υποδοχή και στο γραφείο δημοσίων σχέσεων. Αιθέριες υπάρξεις που έκαναν αρκετούς να αναρωτηθούν εάν οι… καλλονές ήταν εισαγόμενες».

Ενδεικτικό του είδους των δημοσιευμάτων είναι το γεγονός ότι τα ονόματα των δύο δημοσιογράφων που «προήδρευαν» αναφέρονται μόνο σε μία εφημερίδα και πάντως όχι στα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζονται. Μια πραγματικά ιδιότυπη αντίληψη «διαφάνειας».

Το ζήτημα θα είχε ίσως μόνο ενδοδημοσιογραφικό ενδιαφέρον αν η ημερίδα αυτή δεν συνέπιπτε με τις πρώτες προσπάθειες εφαρμογής του νέου νόμου (3649/2008), ο οποίος, όπως έχουμε αναλύσει από τις στήλες αυτές (2/2/08), θεσμοθετεί την πρωτοφανή υπαγωγή όλων των δημόσιων υπηρεσιών στις επιταγές της ΕΥΠ, επιβάλλοντας σε κάθε δημόσιο υπάλληλο να μετατρέπεται σε πληροφοριοδότη των πρακτόρων της υπηρεσίας αλλά και απαγορεύοντας σε καθένα που θα «προσεγγιστεί» να αμυνθεί δημοσιοποιώντας το γεγονός. Το επίμαχο άρθρο 6 του νόμου αποτελεί επιστροφή σε συνθήκες παντοδυναμίας της διαβόητης ΚΥΠ και απουσίας κάθε κράτους δικαίου.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες είναι πραγματικά αδιανόητος κάθε «δημοκρατικός διάλογος» κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ δημοσιογράφων και στελεχών της ΕΥΠ. Η σύγχυση μεταξύ των «πληροφοριών» που συλλέγει ή διακινεί η ΕΥΠ και της ελεύθερης πληροφόρησης, που (θα έπρεπε να) αποτελεί το αποκλειστικό αντικείμενο της δημοσιογραφίας, δεν οδηγεί παρά στη χειραγώγηση της δεύτερης.

(Ελευθεροτυπία, 28/6/2008)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ќе одговориме на вежби за ,,патриотизам,,? Θα απαντήσουμε στις ασκήσεις “πατριωτισμού”;

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την απάντηση – δήλωση του Μακεδόνα Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Овчарани-Μελίτη, Пандо Ашлаков- Παναγιώτη Αναστασιάδη, όπως την κατέθεσε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φλώρινας-Лерин, σχετικά με όλα όσα τον κατηγόρησε ανεύθυνα σύσσωμη -σχεδόν- η πολιτική ηγεσία της Φλώρινας, κι όχι μόνο, τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Пандо Ашлаков στη δήλωσή του καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φλώρινας-Лерин να καταδικάσει την παρουσία νεοναζί στην Φλώρινα και να επικεντρωθεί στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή.

Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω εικόνες, η δήλωση κατατέθηκε στις 11 Αυγούστου 2011 ημέρα Πέμπτη με  αριθμό πρωτοκόλλου 28814.

Ακολουθεί το κείμενο με την απάντηση – δήλωση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης:

ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης

Πέμπτη 11/08/2011

Αριθ. Πρωτ. ___

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φλώρινας.

Κοινοποίηση:

-Υπουργείο Εσωτερικών.

-Πολιτικά κόμματα Βουλευτές.

-Μ.Μ.Ε.

Θέμα: «Θα απαντήσουμε στις ασκήσεις “πατριωτισμού”;»

Κ.κ. Συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο,

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε.

Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες ημέρες δέχθηκα πλήθος επιθέσεων από τοπικούς και μη τοπικούς παράγοντες. Αφορμή, το λάθος που έκανε η δημοσιογράφος της εφημερίδας Ντνεβνικ προκαλώντας παρερμηνεία των δηλώσεών μου (σημείωση: η δημοσιογράφος άθελά της έγραψε «έχουμε και Τούρκους στη Μελίτη» αντί της ορθής δήλωσης μου «έχουμε και πρόσφυγες από την Τουρκία στην Μελίτη» που εγκαταστάθηκαν στην κοινότητά μας, και ευρύτερα, μετά το 1922). Η αναμετάδοση της συνέντευξης σε εθνικιστικά μπλογκ και ιστοσελίδες του διαδικτύου χωρίς την ορθή της απόδοση στα ελληνικά και χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής δεοντολογίας για επιβεβαίωση η μη του περιεχομένου της συνέντευξης, οδήγησε επώνυμους και ανώνυμους σε σωρεία ύβρεων, απειλών, διαστρεβλώσεων, υπερβολών και ο κατήφορος συνεχίζεται.

Σύσσωμη -σχεδόν- η πολιτική ηγεσία του τόπου της Φλώρινας “έτρεξε” να κάνει το “πατριωτικό της καθήκον” και να αυξήσει τις μετοχές της στο ιδιότυπο χρηματιστήριο του Εθνικισμού.

Η τοπική ηγεσία που δεν τόλμησε να ψελλίσει το παραμικρό για την πρόσφατη ετήσια επίσκεψη-επιδρομή στη Φλώρινα των Χρυσαυγητών, ανταποκρινόμενη στην «φαιοκόκκινη δημοσιογραφία» προχώρησε σε απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, σε μη σεβασμό της εκλογικής ετυμηγορίας των πολιτών της Μελίτης, ζητούν δηλώσεις μετανοίας και υποταγής από εκλεγμένους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, πρωτοστατούν και προτρέπουν σε πολιτικό λιντσάρισμα των Μακεδόνων Ακτιβιστών και το χειρότερο, οι δήθεν “νέοι” χαλίφηδες (Σουμπάσηδες), αποδεικνύονται χειρότεροι από τους παλιούς!

Διαγκωνίζονται στο ποιος θα ξεπεράσει τον άλλον στις ασκήσεις “πατριωτισμού” γιατί έτσι πιστεύουν πως θα το εξαργυρώσουν στις επόμενες εκλογές! Άλλος πουλάει “ντοπιοσύνη” άλλος εθνικοφροσύνη άλλος ότι μπορεί. Και όλα αυτά στην καμπούρα μας και στα χωριά μας.

Σε αυτό το κυνήγι μαγισσών και Μακαρθισμού ο Αναστασιάδης δεν συμμετέχει.

Η Ιερά Εξέταση τελείωσε τον Μεσαίωνα. Σήμερα στα θέματα της παράδοσης, της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας των Μακεδόνων οι εκφοβισμοί και οι απειλές δεν πτοούν κανένα.

Σεβόμενος το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα σας παρακαλούσα τέτοια ζητήματα να μας απασχολούν μεν όχι όμως για να μας διχάσουν αλλά για να μας ενώσουν.

Σαν πρόεδρος Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης παλεύω και θα παλεύω για να καλυτερέψω την ζωή μας στο χωριό μας σε ένα αγώνα τιμής μαζί με όλους τους συγχωριανούς μου.

Σας ζητώ και τώρα και στο μέλλον να διαφυλάξουμε τα χωριά μας και το Δήμο μας από το σαράκι του πολιτικού κανιβαλισμού. Γι αυτό σας καλώ όλους να καταδικάσουμε τις ασκήσεις “πατριωτισμού”.

Σέβομαι και τιμώ όλους τους συγχωριανούς μου και τους συνδημότες μου στο Δήμο Φλώρινας ανεξάρτητα από το τι κόμμα ψηφίζουν, τι θεό πιστεύουν, τι γλώσσα μιλάνε, σε ποια φυλή ή έθνος ανήκουν. Τα προβλήματα στα χωριά μας είναι πολλά και μεγάλα. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία της πατρίδας μας σε συνδυασμό με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτη επιβάλλουν σε όλους μας αλληλοσεβασμό και προσπάθεια για την μεγαλύτερη δυνατή ενότητα για την τοπική ανάπτυξη.

Χάθηκαν ευκαιρίες τα προηγούμενα χρόνια. Ας μην χαθούν και άλλες τα επόμενα.

Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί γιατί τα χωριά μας περιμένουν από εμάς τους εκλεγμένους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναστασιάδης Ι. Παναγιώτης

Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μελίτης

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНЦИТЕ ГО ПРОСЛАВИЈА ИЛИНДЕН ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟ ΙΛΙΝΤΕΝ

Σαν σήμερα, 2 Αυγούστου με το παλιό ημερολόγιο, πριν 108 χρόνια, ξεκίνησε η Επανάσταση του Ίλιντεν, ο αγώνας του μακεδόνικου λαού εναντίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την ίδια μέρα, πριν 67 χρόνια πριν, έλαβε μέρος το Πρώτο Συνέδριο του АСНОМ (ΑΣΝΟΜ-Антифашистичко Собрание на Народното Ослободување на Македонија-Αντιφασιστική Συνέλευση Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας).

Η μεγάλη αυτή διπλή μεγάλη μέρα, γιορτάστηκε με όλες τις τιμές από τους Μακεδόνες όλου του κόσμου. Η κεντρική εκδήλωση έγινε στην τοποθεσία Мечкин Камен (Μέτσσκιν Κάμεν) στο Крушево (Κρούσσεβο) της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου παραδοσιακά κατέφτασαν καβαλάρηδες κόμιτι, οι οποίοι ταξίδεψαν τέσσερις μέρες μέσα από τα βουνά, για να παρεβρεθούν στον εορτασμό. Τους υποδέχτηκαν χιλιάδες λαού. Επίσης εορτασμός έγινε και στο χωριό Πέλιντσε-Κουμάνοβο, όπου υπάρχει το μνημείο του АСНОМ.

Το ίλιντεν γιορτάστηκε και από τους Μακεδόνες της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, σε διάφορα μέρη και με ποικίλες εκδηλώσεις, όπως και στις υπερωκεάνιες χώρες. Η κεντρική εκδήλωση των Μακεδόνων της Αυστραλίας έλαβε μέρος στη Μελβούρνη και αυτή των Μακεδόνων του Καναδά, στο Τορόντο. Εορτασμός υπήρξε επίσης και σε περισσότερες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Γερμανία, την Σουηδία, την Τσεχία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

Οι Μακεδόνες της Ελλάδας, όπως και κάθε χρόνο, γιόρτασαν το Ίλιντεν σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, στις 20 Ιουλίου, με κεντρική εκδήλωση το πανηγύρι στο χωριό Овчарани Леринско-Μελίτη Φλώρινας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΟΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Παρουσίαση-Προβολή του Μακεδονο-Ελληνικού και Ελληνο-Μακεδονικού Λεξικού των εκδόσεων Ζόρα, από το μηνιαίο περιοδικό  The Books’ Journal Τεύχος #10, Αυγουστος 2011, σελ 87. Λίγοι είναι και διαλεκτοί αυτοί που τολμούν να εναντιωθούν στο κατεστημένο και τα ταμπού του και να πουν τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη. Τιμή τους!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

КРВАВАВАТА СВАДБА ВО НЕВОЛЈАНИ – ЛЕРИНСКО (ОКТОМВРИ 1905) Ο ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΝΕΒΟΛΙΑΝΙ-ΣΚΟΠΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1905)

Στην ελληνική ιστοριογραφία, η περίοδος με το όνομα «Μακεδονικός Αγώνας», επισημάνει το διάστημα 1904 με 1908. Βέβαια, ο «αγώνας» αυτός δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνεχίστηκε με πολλά και διάφορα μέσα και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, χρησιμοποιώντας όμως μεθόδους πιο «πολιτισμένες» και «σοφιστικέ».

Η περίοδος αμέσως μετά τη λήξη της Επανάστασης του Ίλιντεν (1903), ήταν που το ελληνικό βασίλειο αποφάσισε να στείλει παραστρατιωτικούς σχηματισμούς και να επιχειρεί σε περιοχές της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στην ουσία, αυτό αποτελούσε ελληνική προσπάθεια «κατάκτησης των ψυχών» του μακεδόνικου πληθυσμού, αλλά είχε και χαρακτήρα γενοκτονίας μέρους των Μακεδόνων. Ο «αγώνας» αυτός προέκυψε και γινόταν από πλευράς ελληνικού κράτους, με ελληνικά όπλα και χορηγήσεις, με Έλληνες μισθοφόρους και ανεπίσημη οθωμανική συμφωνία, αλλά και βοήθεια.  Ο σκοπός αυτής της ένοπλης επέμβασης, η οποία κυρίως είχε ως κατεύθυνση τη Μακεδόνικη Επαναστατική Οργάνωση και μέρος του χριστιανικού μακεδόνικου πληθυσμού, προέκυπτε από τη γνωστή «Μεγάλη Ιδέα». Έχοντας πάρα πολύ μικρό αριθμό ελληνόφωνου πληθυσμού στη Μακεδονία, η επίσημη Αθήνα αποφάσισε με τη βία και τα όπλα, να αναγκάσει το μακεδόνικο χριστιανικό πληθυσμό να παραμείνει ή να επιστρέψει στις τάξεις του Πατριαρχείου του Τσάριγκραντ/Κωνσταντινούπολης. Το ανήκειν και η πίστη προς το Πατριαρχείο, αποτελούσε το κύριο κριτήριο της εποχής εκείνης, προσδιορισμού της ελληνικής εθνικής συνείδησης. Τα αρμόδια ελληνικά ινστιτούτα και πρόσωπα, θεωρούσαν ότι η ελληνική γλώσσα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα υπερ του εθνικού δόγματος – ο μακεδόνικος πληθυσμός να παρουσιάζεται ως ελληνικός – παρα τη μεγάλη προπαγάνδα και τους απασχολούμενους «ειδικούς επι του θέματος», που προσπαθούσαν να «φυτέψουν» την ελληνική γλώσσα στα μακεδόνικα σπίτια. Αποφασίστηκε ότι ο φόβος, ως προϊόν της ένοπλης βίας και δύναμης, θα επιδρούσε θετικά στην οικοδόμηση της ελληνικής εθνικής συνείδησης, ανάμεσα στον μακεδόνικο πληθυσμό, συνήθως χωριών.

Ξεκινώντας με βάση τη λογική αυτή, η βία, η τρομοκρατία, οι δολοφονίες, οι βασανισμοί, οι εκδιώξεις, έγιναν μέρος της καθημερινότητας των απλών Μακεδόνων χωρικών και όλα αυτά προς εξυπηρέτηση της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας. Μεταξύ των πολυάριθμων κακουργημάτων που εκτελέστηκαν από τους λεγόμενους «Μακεδονομάχους» (οι περισσότεροι από την Κρήτη και οι υπόλοιποι από την Πελλοπόνησο, τί ειρωνεία αλήθεια!!!), τα γνωστότερα ήταν ο αιματοβαμμένος γάμος του Зеленич-Ζέλενιτςς (Σκλήθρου Φλώρινας) και η Σφαγή στο Загоричани-Ζαγκορίτσσανι (Βασιλιάδα Καστοριάς). Το πρώτο γεγονός συναίβει στις 13 Νοεμβρίου 1904, ένα μήνα μετά το θάνατο του Παύλου Μελά, αιτία της εκδίκησης και όπου σφαγιάσθηκαν 13 Μακεδόνες και 4 τραυματίστηκαν. Το δεύτερο γεγονός, συναίβει στις 25 Μαρτίου 1905, όπου περίπου 200 «Μακεδονομάχοι», υπο την ηγεσία του Γεώργιου Τσόντου-Βάρδα, μπήκαν στο Загоричани, το οποίο αποτελούσε «αγκάθι στο μάτι» για την ελληνική προπαγάνδα στη Μακεδονία, θέλοντας να τιμωρήσουν το χωριό για τη μεγάλη του συμμετοχή στην Επανάσταση του Ίλιντεν και για να διαλύσουν τη βάση του ΒΜΡΟ που υπήρχε εκεί. Δολοφονήθηκαν περίπου 80 Μακεδόνες και κάηκε μεγάλος αριθμός σπιτιών.

Παρόμοιο κακούργημα εναντίων του μακεδόνικου πληθυσμού, λιγότερο γνωστό από τα προηγούμενα, συναίβει και στο χωριό Горно Неволјани-Γκόρνο Νεβόλιανι (Σκοπιά Φλώρινας). Στις αρχές του εικοστού αιώνα, στο χωριό ζούσαν περίπου 1500 κάτοικοι, από τους οποίους οι 1200 ήταν Μακεδόνες και οι υπόλοιποι Τούρκοι (σύμφωνα με κάποιες εκδοχές, ίσως να ήταν τουρκοποιημένοι Αλβανοί). Η επίθεση εναντίων του χωριού έλαβε μέρος τον Οκτώβριο του 1905. Της δράσης ηγούταν ο Κρητικός Ευθύμιος Καούδης με τους αντάρτες του, ενώ τις πληροφορίες είχε λάβει από κάποιον Βασίλη Μπάλκο, μέλος της ελληνικής οργάνωσης του Лерин-Λέριν (Φλώρινας), «Κέντρο».  Την ημέρα της επίθεσης, στο χωριό γινόντουσαν τρεις γάμοι. Ο οδηγός των ανταρτών, ο Τούρκος Φέτα, ο οποίος έπρεπε να τους οδηγήσει στο επιθυμητό σπίτι, τους εγκατέλειψε την τελευταία στιγμή για να μην κατηγορηθεί αργότερα. Μετά το αρχικό μπέρδεμα λόγω της άγνοιας σε ποιό σπίτι πρέπει να εκτελέσουν την πράξη τους, επειδή από τρία σπίτια ακουγόταν μουσική, με τη βοήθεια τυχαίου διαβάτη με το όνομα Κότε, οι αντάρτες κατάφεραν να βρούν το στόχο τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα των Αθηνών της εποχής εκείνης, ΣΚΡΙΠ, η οποία μετέδωσε την πληροφορία, η επίθεση έγινε στο σπίτι του Георги Ганев-Γκεόργκι Γκάνεβ. Πρώτα έβαλαν φωτιά στο σπίτι και ενώ οι καλεσμένοι έτρεχαν πανικόβλητοι για να σωθούν, οι αντάρτες τους σκότωναν αβλεπή. Σφαγιάστηκαν συνολικά 15 χωρικοί Μακεδόνες και τραυματίστηκε σοβαρά η νύφη. Έτσι, σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, έλαβε μέρος και ο δεύτερος αιματοβαμμένος μακεδόνικος γάμος.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)