Αρχεία | Μάιος, 2011

ПОСЕТА НА АВСТРАЛИСКИ ПОЛИТИЧАР ВО ЛЕРИН-ФЛОРИНА ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ЛЕРИН-ΦΛΩΡΙΝΑ

Ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής της Δυτικής Αυστραλίας και πολιτικός εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, Λουκ Σίμπκινς (Luke Simpkins), επισκέφτηκε προ ημερών τα γραφεία του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων Ουράνιο Τόξο-Виножито, στο Лерин-Φλώρινα και συζήτησε με εκπροσώπους του κόμματος για τα προβλήματα που απασχολούν τους Μακεδόνες στην Ελλάδα. Επίσης συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Στέγης Μακεδόνικου Πολιτισμού, του Συλλόγου που εδώ και 20 χρόνια, οι ελληνικές αρχές αρνούνται να εγγράψουν, παρα τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Ο κ.Σίμκινς, δήλωσε στη Нова Зора: «Στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας όπου εκλέγομαι, ζουν χιλιάδες συντοπίτες σας και σχεδόν όλοι τους, δηλώνουν εθνικά Μακεδόνες. Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Αυστραλία. Για το λόγο αυτό, αποφάσισα να επισκεφτώ τα μέρη καταγωγής τους και να γνωρίσω από κοντά όλα αυτά τα προβλήματα που ακόμα και τον 21ο αιώνα, απασχολούν και βασανίζουν τους συγγενείς τους, αλλά και τους ίδιους. Οι εκπρόσωποι του Виножито και της Στέγης Μακεδόνικου Πολιτισμού, Павле Филипов-Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος και Пеце Димчев-Πέτρος Δήμτσης, ενημέρωσαν τον Αυστραλό Βουλευτή για την μη αναγνώριση από πλευράς ελληνικού κράτους, για το πρόβλημα επιστροφής των πολιτικών προσφύγων, για τις ρατσιστικές μεθόδους της πλειοψηφίας εναντίων των Μακεδόνων, αλλά και όλων των άλλων ομάδων πολιτών που δηλώνουν τη διαφορετικότητά τους, για τη μακεδόνικη γλώσσα, τα σαμποτάζ κατα τη διάρκεια των εκλογών, τις προσπάθειες αλλοίωσης της μακεδόνικης κουλτούρας, τις δίκες και γενικά τις περιπέτειες σχετικά με την Στέγη Μακεδόνικου Πολιτισμού και πολλά άλλα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ.) ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ.

Στις 15 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του κόμματος Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ. στα νησία Alands στην Βαλτική θάλασσα.

Τα νησιά έχουν ιδιαίτερο status  με γνωρίσματα πολιτικής αυτονομίας που ανήκουν στην Φινλανδία, αλλά κατοικούν Σουηδοί οι οποίοι αποτελούν την Σουηδική κοινότητα των νησιών Alands.

Το Ουράνιο Τόξο συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης με την αντιπροσωπεία του αφού αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν τα ζητήματα που άπτονται της Κοινοβουλευτικής δραστηριότητας των επτά Ευρωβουλευτών του κόμματος το τελευταίο διάστημα.

Επίσης συζητήθηκε και αποφασίσθηκε από την Συνέλευση η αποδοχή των υποψηφιοτήτων νέων κομμάτων στην Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ. είτε ως παρατηρητές είτε ως πλήρη μέλη της Συμμαχίας.

Έγινε ο οικονομικός απολογισμός του κόμματος και ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων-ενεργειών για το προσεχές διάστημα.

Το Ουράνιο τόξο συμμετείχε ενεργά τόσο στην Γενική Συνέλευση με την αντιπροσωπεία της τόσο και στις εργασίες του τμήματος νεολαίας του κόμματος Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Нова Зора број 14 со +4 страници

Од следниот 14 број, Нова Зора со +4 страници, по богата и како и секогаш борбена !

Από το επόμενο 14ο τεύχος, η Нова Зора με +4 σελίδες, πλουσιότερη και όπως πάντα μαχητική!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

И НА РЕД СЕ… УЧИЛИШТАТА | ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ … ΣΧΟΛΕΙΑ

Του Παύλου Φιλίποβ Βοσκόπουλου

Το τελευταίο διάστημα έγινε λόγος για “μεταρρύθμιση” σε ότι αφορά την παιδεία στην χώρα μας. Μεταξύ άλλων στα πλαίσια των προτάσεων-μέτρων του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προβλέπεται συνένωση των Δημοτικών Σχολείων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από 1523 σε 672. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα 410 Γυμνάσια-Λύκεια μειώνονται σε 205.

Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι αλλάζει το σχολικό χάρτη της χώρας, με στόχο όπως διατυπώνουν οι αρμόδιοι την αναβάθμιση της ποιότητας στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Η πρωτοβουλία σε ότι αφορά την λεγόμενη “μεταρρύθμιση” στην παιδεία με την μείωση των σχολείων-παιδαγωγικών μονάδων είναι απλά “τεχνική λύση-παράμετρος” και αφορά κυρίως τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων. Είναι απλά η “κορυφή του παγόβουνου” στα εκπαιδευτικό σύστημα γενικά σε καιρό οικονομικής κρίσης και σε αυτά τα πλαίσια προσπάθεια περικοπής των λειτουργικών εξόδων. Μεταρρύθμιση στην παιδεία αν θέλεις να κάνεις ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν ξεκινάς “απ’ τα πάνω” με τα τεχικά ζητήματα αλλά “απ’ τα κάτω” στα ουσιαστικά. Βασική σημαντική παράμετρος, για να έχεις “ποιότητα” στην παιδεία είναι μεταξύ άλλων η διδασκαλία, η ύλη, ο τρόπος τόσο στην βασική όσο και στην μέση εκπαίδευση.

Είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση που δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες γραμμές σχετικά με το θέμα αλλά θα περιοριστούμε όχι απλά στην κοντόφθαλμη οπτική γωνία ορισμένων “αρμοδίων” για το ζήτημα αλλά σε σχετικό θέμα που αφορά συγκεκριμένη περιοχή όπως ο νομός Φλώρινας/Леринско, και στο πώς προτείνουν λύσεις που τις συνδέουν με τα λεγόμενα “εθνικά ζητήματα” ενταταλμένοι πολιτικοί που χαρακτηρίζονται από πολιτικό τυχοδιωκτισμό και βάζουν σφραγίδα στην καθιερωμένη εθνικιστική παιδεία διαχρονικά στις μειονοτικές περιοχές.

Εκεί έγινε λόγος για το Γυμνάσιο και δημοτικό σχολείο δύο χωριών, αντίστοιχα του Βαρικού/Мокрени και Αχλάδα/Крушоради. Προτείνεται η μεταφορά των δύο εκπαιδευτικών μονάδων σε άλλα χωριά. Ο βουλευτής Φλώρινας/Лерин Λιάνης Γεώργιος ζήτησε από την Υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου να μην συγχωνευτούν αυτές οι σχολικές μονάδες με άλλες αλλά να παραμείνουν ως έχουν,  μιλώντας στην διαρκή Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Στην παρουσίαση-λόγο του στην Επιτροπή επισημαίνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής τις θέσεις του, που χαρακτηρίζεται ως συνήθως από ποιητικό οίστρο και εννίοτε εθνικιστική λογοδιάροια ως συνεπής εντολοδόχος της αντιμακεδονικής πολιτικής στην περιοχή. Οι θέσεις του δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα ΒΗΜΑ ΤΗς ΦΛΩΡΙΝΑΣ στις 08.04.2011.

Θαυμάστε την εθνικιστική επιχειρηματολογία (η υπογράμμιση δική μας) σχετικά με το θέμα:

…”Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα και αυτά τα ζητήματα στις ακριτικές περιοχές είναι αιχμηρά ευαίσθητα, η Ελλάδα δεν είναι ούτε γεωγραφία ούτε ιστορία αλλοτριωμένη σαν ιδεολόγημα. Η Ελλάδα είναι μια στάση ζωής. Είναι και νόημα ζωής στις περιοχές αυτές. Αυτά τα δύο είναι ενσαρκωμένα στη γλώσσα μας. Το λέει υπέροχα ο Σολωμός, «δεν έχω πάρεξ ελευθερία και γλώσσα». Στα χωριά σαν αυτό για το οποίο θα σας μιλήσω, παρόλο που μπορεί να κατηγορηθώ για τοπικισμό αλλά θα το πω, στα χωριά σαν το Βαρικό, ελευθερία είναι η ανάγκη να είσαι ο εαυτός σου. Να αυτοκαθορίζεσαι και όχι να σε διαφεντεύουν άλλοι. Το Βαρικό είναι ένα από τα πολλά χωριά της Φλώρινας, στα οποία μιλιόταν και μιλιέται ακόμα και σήμερα το Σλαβοφανές τοπικό ιδίωμα. Μην το παρακάμπτετε τόσο εύκολα αυτό.”…

Παραδέχεται έμμεσα ο βουλευτής ότι το μειονοτικό πρόβλημα στην περιοχή είναι πραγματικότητα αφού μιλάει για “ευαίσθητα ζητήματα” και επιχειρηματολογεί όπως η καθεστωτική γραμμή όχι για την μακεδονική γλώσσα αλλά για “σλαβοφανές τοπικό ιδίωμα. Φτύνει και υποβιβιβάζει δηλαδή ακόμη και την γλώσσα της μητέρας του.

Επίσης ο βουλευτής υπερθεματίζει…”Ο βασικός λόγος για μένα που θα έπρεπε να παραμείνει το γυμνάσιο είναι και αυτό το θέμα το οποίο ήταν και μία από τις γενεσιουργές αιτίες της ίδρυσης του. Το εγκαινίασε ο κ. Πετσάλνικος, ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής. Δεύτερον, η Ελλάδα ως συντεταγμένη πολιτεία, χρόνια τώρα και δεν εξαιρώ τον χώρο μου, παράγει στην Φλώρινα μόνο απελπισία. Οι ακρίτες είναι οι πιο αδύναμοι Έλληνες. “(...)”Αλίμονο αν η δημόσια παιδεία δεν είναι σε θέση να υψώνει τοίχους σε ό, τι μπορεί να γκρεμίσει φρόνημα και συνείδηση. Είναι φανερό ότι το γυμνάσιο στο Βαρικό ιδρύθηκε και για αυτούς τους λόγους.“…

Πόσο ωραία επισημαίνει ο βουλευτής γιατί έπρεπε να ιδρυθεί Γυμνάσιο στο χωρίο. Για να δυναμώσει τον εξελληνισμό των παιδιών που εφαρμόζεται διαχρονικά ανάλογη πολιτική στην εκπαίδευση.  Όχι μόνο με ίδρυση σχολείων-γυμνασίων αλλά ακόμη και από το Νηπιοτροφείο,  εφαρμόζεται η πολιτική της Ελλάδος για εξελληνισμό του μακεδονικού πληθυσμού με την ίδρυση του λεγόμενου  “Σπίτι του παιδιού”. Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο “φύτρωναν” σαν τα μανιτάρια τα ιδρύματα στις μειονοτικές περιοχές. Την δεκαετία του 1960 στον νομό Φλώρινας υπήρχαν 48 νηπιοτροφεία και στην Αθήνα 20.  Σχολεία και Γυμνάσια προς διαπαιδαγώγηση “αλλοεθνών” για “φρόνημα και συνείδηση”. “Ωραία” τα λέει ο βουλευτής.

Αφού ο βουλευτής κάνει οικονομιστική επιχειρηματολογία-σάλτσα στα περί εξόδων, μετακίνησης μαθητών κλπ. δευτερογενή επιχειρήματα υπογραμμίζει:

…”Κατά συνέπεια μπορούμε να πούμε ότι και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να μείνει. Υπενθυμίζω ότι η εφημερίδα αυτού του γυμνασίου είναι η μόνη ελληνική εφημερίδα γυμνασίου που τιμήθηκε με δύο πανελλήνια βραβεία. “…

Μπράβο δίνει έμμεσα ο βουλευτής και εξηγεί γιατί παίρουν βραβεία για εφημερίδα σε γυμνάσιο χωριού αφού την αναφέρει ως “ελληνική”. Οξύμωρο. Αν οι κάτοικοι είναι Έλληνες δεν χρειάζεται ο βουλευτής να αναφερθεί σε …”μόνη ελληνική εφημερίδα γυμνασίου…” Αρκεί απλά να πεί …“εφημερίδα γυμνασίου”. Το “ελληνική” τι το ήθελε;  Λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια…

Για την αναφορά του δημοτικού σχολείου στο χωριό Αχλάδα/Крушоради, και πάλι συνδέει το θέμα του σχολείου με τα “εθνικά’ ζητήματα τονίζοντας:“…Θέλω να δείτε αυτά τα δύο θέματα σας παρακαλώ. Είναι τοπικιστικά, το παραδέχομαι, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι μόνο τοπικιστικά. Πιστεύω ότι είναι θέματα που διαπερνούν τον ιστό από αυτήν την ιστορία και πάνε στην ουσία του πράγματος…Η Ελλάδα των συνόρων δεν είναι ίδια, θα πρέπει να γίνει ίδια με την υπόλοιπη χώρα…”

Μία είναι η ουσία που λέει άλλος “ποιητής”. Στην περιοχή υπάρχει μακεδονική εθνική μειονότητα τόσο σε γλωσσικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Πολύ ωραία το “υπογράφει” ο βουλευτής: “Η Ελλάδα των συνόρων δεν είναι ίδια”. Θα πρέπει να ομογενοποιηθεί πλήρως. Αυτό λέει ο βουλευτής τονίζοντας: …”θα πρέπει να γίνει ίδια με την υπόλοιπη χώρα”. Ο  σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι μέτρο δημοκρατίας σε πολιτισμένες χώρες. Όχι μόνον την σέβονται αλλά και την ενισχύουν. Δηλαδή στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με τις ιδιαιτερότητές της που προϋπήρχαν πολύ πριν δημιουργηθούν εθνικά κράτη, εθνικές λογοτεχνικές γλώσσες, συνειδήσεις κλπ. πώς να φέρεται η Αλβανία κύριε Λιάνη; Να γίνουν όλοι Αλβανοί; Θα πρέπει η περιοχή της Νότιας Αλβανίας να γίνει ίδια με την υπόλοιπη χώρα;

Επίλογος-σφραγίδα με όλη την σημασία των λέξεων στο φινάλε του ο βουλευτής:

“Εγώ ζητώ για λόγους καθαρά εθνικούς κυρία Υπουργέ το γυμνάσιο του Βαρικού να παραμείνει στο τόπο του. Ευχαριστώ.

Εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Λιάνη για την έμμεση αναγνώριση του “προβλήματος”  στην περιοχή. Περιμένουμε να προτείνει την εισαγωγή της μακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας στο Мокрени/Βαρυκό και στο Крушоради/Αχλάδα και όχι μόνον ακριβώς για “καθαρά εθνικούς λόγους”. Εθνικοί λόγοι σημαίνουν για εμάς στο Ουράνιο Τόξο σεβασμός της διαφορετικότητας, των ανθρώπινων και εθνικών μειονοτικών δικαιωμάτων, εν τέλη πολιτική δημοκρατία σε μια σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Πόσο μακρυά είναι η Ελλάδα από το λογικό;

ΥΓ. Καλό θα είναι διαβαστούν εδώ: (link) οι εξαιρετικές προτάσεις της κ. Φραγκουδάκη Άννας για την ουσιαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία.  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.kinhma-10&id=6363

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

«ΑΓΟΥΡΟΙ» ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΕ ΦΑΙΟΚΟΚΚΙΝΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ

Με αφορμή την συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο της 7 Απριλίου 2011 σχετικά με την έκθεση προόδου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι πολιτικές Ομάδες συζητούν τις θέσεις-προτάσεις της έκθεσης τις προηγούμενες ημέρες. Συζητήθηκαν οι προτάσεις στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας/Πράσινοι (Ε.Ε.Σ./Πράσινοι). Ανάμεσά τους είναι ο Μιχάλης Τρεμόπουλος που έστειλε mail-επιστολή στην Ομάδα ώστε να υιοθετηθούν οι θέσεις του στην Ομάδα σχετικά με το κείμενο της τελικής έκθεσης. Η Ε.Ε.Σ.-Ουράνιο Τόξο μπορεί να μην έχει Ευρωβουλευτή αλλά συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Ε.Ε.Σ.) και έκανε την παρακάτω παρέμβαση στις θέσεις Μ. Τρεμόπουλου, με την ακόλουθη επιστολή προς τους Ευρωβουλευτές του Προεδρείο της Ομάδος Ε.Ε.Σ./Πράσινοι.

Αγαπητέ κ. …………………..

Παρακάτω παραθέτουμε ένα επαίσχυντο e-mail, το οποίο στάλθηκε από τον λεγόμενο «Πράσινο» ευρωβουλευτή της Ελλάδας, Μιχάλη Τρεμόπουλου στην Ε.Ε.Σ. / Πράσινους, σχετικά με τροποποιήσεις στην έκθεση προόδου για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και έπειτα την επιστολή του Ε.Ε.Σ.-Ουράνιου Τόξου-Виножито, προς το ευρωπαϊκό αυτό κόμμα της συμμαχίας Ε.Ε.Σ./Πράσινοι.

Σε αυτό το email, ο κ. Τρεμόπουλος εξωφρενικά υποστήριξε ότι «Στις παράγραφους 24 και 25, χρησιμοποιώντας τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας στο κείμενο της AFET, προιδεάζουν τις συνομιλίες σχετικά με το θέμα της ονομασίας και παρακάμπτεται το επίσημο καθεστώς αναγνώρισης της ΕΕ. Εάν περάσει στο τελικό κείμενο, θα είναι απλώς ένα “μπόνους” για την εθνικιστική κυβέρνηση να επιδείξει τη διεθνή υποστήριξη πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές που έχουν ήδη αποφασιστεί».

Πιστεύουμε ότι είναι καιρός, εμείς, οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα, να  διευκρινίσουμε ορισμένα ζητήματα για τον κ. Τρεμόπουλου και την Ε.Ε.Σ. / ομάδα Πρασίνων εν γένει:

1.Η χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» δεν ενεργούν κατά κανένα τρόπο ως “προιδέασμα” της οποιαδήποτε συζήτησης σχετικά με το λεγόμενο ζήτημα της ονομασίας. Στην πραγματικότητα, η συμπερίληψη των όρων απορρίπτει τη ρατσιστική ατζέντα του ελληνικού κράτους εναντίων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του Μακεδόνικου λαού.

2.Ο ισχυρισμός του κ. Τρεμόπουλου ότι η συμπερίληψη του όρου «Μακεδόνας-Μακεδονικό» στην έκθεση “θα είναι απλώς ένα «μπόνους» για την εθνικιστική κυβέρνηση να επιδείξει τη διεθνή υποστήριξη πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές” είναι απλά παράλογος. Σύμφωνα με αυτή τη «λογική», η ΕΕ δεν θα πρέπει ποτέ να αναφέρει το όνομα οποιουδήποτε λαού, χώρας ή γλώσσας, διότι θα μπορούσε να “βοηθήσει” ένα “εθνικιστικό” κόμμα. Ας είμαστε σαφείς, αυτό είναι απλώς μια μάταιη προσπάθεια του κ. Τρεμόπουλου, να χρησιμοποιήσει τις επερχόμενες εκλογές στην Δημοκρατία της Μακεδονίας ως προκάλυμμα για την ρατσιστική του ατζέντα. Και να μην υπήρχαν οι εκλογές στη Δημ. Μακεδονίας στο εγγύς μέλλον, πάλι θα εναντιωνόταν στη χρήση του όρου αυτού.

3.Εάν στην Έκθεση, η Μακεδονική γλώσσα δεν αναφέρεται ως Μακεδονική αλλά ως  «γλώσσα του κράτους», «επίσημη γλώσσα» και «τοπική γλώσσα», αυτό θα είναι κάτι το τελείως αναξιοπρεπές. Επιπλέον, καταδεικνύει διπλά πρότυπα στην Ε.Ε., επειδή αυτό δεν είναι μια πρακτική για τις εκθέσεις προόδου άλλων χωρών όπως την Σερβία, την Κροατία, την Αλβανία και την Τουρκία.

4.Η αντίταξη στη χρήση των όρων «Μακεδονική γλώσσα» και «Μακεδόνες πολίτες “είναι ουσιαστικά ασυμβίβαστη με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει δηλώνοντας ότι, «Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων …», ενώ το άρθρο 3 (πρώην άρθρο 2 ΣΕΕ) της ίδιας Συνθήκης δεσμεύει την ΕΕ να «σέβεται τον πλούτο της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας της ». Επιπλέον, το άρθρο 4 της ίδιας Συνθήκης ορίζει ότι η Ένωση «σέβεται την ισότητα των κρατών μελών ενώπιον των Συνθηκών καθώς και την εθνική τους ταυτότητά που είναι συμφυής με τη βασική τους δομή, πολιτική και συνταγματική …»

5.Ο σωστός όρος για την επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι Μακεδονική γλώσσα. Αυτή η γλώσσα ομιλείται όχι μόνο από τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και από πολλά άτομα σε γειτονικές χώρες και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η αναγνώριση αυτής της γλώσσας ως Μακεδονική, αποτελεί μια μακροχρόνια παράδοση στη γλωσσική και ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

6.Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν επίσημα δεσμευτεί να εναντιώνονται σε κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην 10η Συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, στις 29 Μαρτίου 2009 στις Βρυξέλλες, το κόμμα υιοθέτησε πολιτική «Προστασίας και προώθησης  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»  με την οποία θα πρέπει όλοι οι Πράσινοι «να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για να προσβάλλουν τις αποφάσεις που ενδέχεται να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ίσως θα ήθελαν να εφαρμόσουν την αρχή αυτή και να αντιταχθούν και να απορρίψουν κάθε προσπάθεια αντικατάστασης του όρου  Μακεδόνας-Μακεδονικό, στις εκθέσεις σχετικά με την Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Επίσης, πρέπει να πούμε ότι ειλικρινά δεν μείναμε έκπληκτοι από τις απόψεις του κ. Τρεμόπουλου. Δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές των άλλων κομμάτων της Ελλάδας (από την άκρα αριστερά, εώς και την άκρα δεξιά). Η θέση είναι η ίδια. Ενώ πολλοί ήλπιζαν ότι ο κ. Τρεμόπουλος και οι Πράσινοί του θα αποτελέσει μια αναγκαία ανάσα φρέσκου αέρα, δυστυχώς, οι απόψεις του δεν διαφέρουν από τις ρατσιστικές απόψεις που σήμερα κυριαρχούν σε κάθε μεγάλο κόμμα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα σε κάθε πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, οι απόψεις του θα ανήκουν στην ακροδεξιά και θα καταδικάζονται!

Επιπλέον, οι απόψεις του κ. Τρεμόπουλου είναι ασύμβατες με τις αρχές της E.Ε.Σ. / Πράσινοι  και η συμμετοχή του στην Ομάδα αυτή, θα πρέπει να επανεξεταστεί. Θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις εσφαλμένες και θεμελιωδώς αντιδημοκρατικές απόψεις του και εναπόκειται στην Ομάδα για να ζητήσει εξηγήσεις από τον ίδιο.

Τέλος, καλούμε την Ε.Ε.Σ / Πράσινους, να υπερασπιστούν τη θέση ότι οι όροι Μακεδονία, Μακεδονική γλώσσα και Μακεδόνες πολίτες, πρέπει να παραμείνουν στο κείμενο ενωπίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

(Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση, μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Ουράνιου Τόξου-Виножито, www.florina.org και www.vinozito.org ).

Με Εκτίμηση

Προεδρείο της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας – Ουράνιο Τόξο, το κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ИЗВЕШТАЈОТ НА СТЕЈТ ДИПАРТМЕНТ ЗА ГРЦИЈА ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρές οι κατακρίσεις της Αμερικανικής Διοίκησης προς την Ελλάδα και στη φετινή Έκθεση-Ανάλυση της κατάστασης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επικράτειά της. Σε ότι αφορά τις εθνικές συνειδήσεις πέρα της ελληνικής, η Έκθεση για πολλοστή φορά αναφέρει τους εθνικά Μακεδόνες, Βλάχους, Τούρκους, Αρβανίτες, Πομάκους, Ρομά κ.α. και την άρνηση των ελληνικών αρχών να τους αναγνωρίσει ως εθνικές κοινότητες ή γλωσσικές μειονότητες, αναγνωρίζοντας τους Τούρκους μόνο σε θρησκευτικό επίπεδο, ως δηλαδή μουσουλμανική μειονότητα. Επίσης, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τη μακεδόνικη γλώσσα ως έχει, αλλά την αναφέρει υποτιμητικά με διάφορα «επίθετα» και ότι αξιωματούχοι και δικαστήρια κάνουν το παν για να απαγορεύουν στους Μακεδόνες να αυτοπροσδιορίζονται και να συλλογοποιούνται. Τέλος αναγφέρεται ξανά στην επίσκεψη της εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ  Γκέιλ ΜακΝτούγκαλ στην Ελλάδα και το κάλεσμά της προς την ελληνική κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη διαμάχη εάν υφίσταται η όχι «μακεδονική» ή «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα και να εστιάσει στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού και ελευθερίας έκφρασης, επιτρέποντας τη χρήση των όρων «μακεδονικός» ή «τουρκικός» σε σωματεία και οργανώσεις.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

За изучување на македонскиот јазик веќе не постојат граници- втор дел Για την εκμάθηση της μακεδόνικης γλώσσας δεν υπάρχουν πλέον σύνορα – δεύτερο μέρος

Η εκμάθηση της μακεδόνικης γλώσσας μέσω του „Учи македонски -online” είναι πολύ εύκολη διαδικασία. Τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνετε μέρος του προγράμματος, είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και μια κανονική σύνδεση ίντερνετ. Έπειτα, ο κάθε μαθητής, παρακολουθεί τη διδασκαλία από το σπίτι του, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται. Μετά την εγγραφή, την συμπλήρωση δηλαδή ενός εντύπου (ηλεκτρονικά) με τα βασικά του στοιχεία, ο μαθητής λαμβάνει κωδικό με τον οποίο ελεύθερα θα μπορεί να εισέρχεται στην αίθουσα πολυμέσων, στη βιβλιοθήκη, στο πρόγραμμα των ωρών διδασκαλίας, να έχει επικοινωνία με τον διδάσκαλο μέσω e-mail και το σημαντικότερο, πρόσβαση στο σόφτερ Axon LMS το οποίο υπάρχει στο πορτάλ „Учи македонски -online”. Η διδασκαλία γίνεται σε δύο μορφές: 1.Μαθήματα στην αίθουσα πολυμέσων:

Στην αίθουσα πολυμέσων, ο διδάσκαλος και οι μαθητές έχουν ηχητική και βίντεο επαφή και βρίσκονται σε αμφίδρομη επικοινωνία. Ο υπεύθυνος διδασκαλίας έχει τον απόλυτο έλεγχο ροής του μαθήματος και επιτρέπει στους μαθητές να μιλούν, να θέτουν ερωτήσεις και όσοι θέλουν να πουν κάτι, πατώντας ένα συγκεκριμένο μουμπί (θα σημαίνει σήκωμα χεριού), θα παίρνουν την άδεια ενεργοποιώντας τους το μικρόφωνο. Θα μπορούν επίσης να βλέπουν το τί γράφει ο υπεύθυνος στον ηλεκτρονικό πίνακα και να παρακολουθούν τις παρουσιάσεις σε Power point ή άλλη ψηφιακή μορφή. Επίσης, με άδεια αυτού, θα μπορούν να γράφουν και αυτοί στον πίνακα αυτό, ο οποίος αποτελεί μέρος της αίθουσας πολυμέσων.  Το πρόγραμμα προβλέπει μία ώρα διδασκαλίας την εβδομάδα, διάρκειας 50 ή 60 λεπτών. Τα μαθήματα θα διαρκούν καθ’όλη την περίοδο της σχολικής χρονιάς και θα σταματούν όταν σταματάει και αυτή. Η δυναμική και οι ώρες έναρξης θα κανονίζονται (εάν υπάρχει ανάγκη) από τους ίδιους τους μαθητές σε συμφωνία με τον υπεύθυνο. 2.Διαδραστική εκμάθηση 24/7 στο Axon LMS:

Ο μαθητής, μετά την εγγραφή του και τη λήψη κωδικού πρόσβασης, μπορεί να εισέρχεται στα μαθήματα τα οποία υπάρχουν στο πρόγραμμα και τα οποία περιέχουν ασκήσεις, παραδείγματα, τεστ, κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, ομιλία, μουσική και τα οποία δίνουν τη δυνατότητα, μέσω διαφόρων πολυμεσικών μορφών, να μαθαίνουν εύκολα και διασκεδαστικά τη μακεδόνικη γλώσσα. Μπορούν να μπαίνουν στο πρόγραμμα αυτό, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το πρόγραμμα Axon LMS επιτρέπει κατάλληλη επαφή με τα περιεχόμενα, χωρίς να ανακατεύονται τα μαθήματα. Π.χ. πρώτο μαθημα, δεύτερο μάθημα κτλ. Η προσπάθεια κάθε μαθητή, αυτόματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνονται στον υπεύθυνο διδασκαλίας και όταν αυτός τη διορθώσει, την επιστρέφει ξανά στο μαθητή.  Οι υπεύθυνοι διδασκαλίας για κάθε χώρα όπου ζουν Μακεδόνες, θα γνωρίζουν και τη γλώσσα της χώρας εκείνης. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα  http://ucimakedonski.mk

М-р Митко Јованов

Δημιουργός και υπεύθυνος του „Учи македонски -online”

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЕДЕН ВЕК ДРУШТВОТО НА БАНИЦА ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΠΑΝΙΤΣΑ

Ο Σύλλογος Μπάνιτσα Φιλάνθρωπη Κοινωνία (Banitza Benevolent Society), σας προσκαλεί στο χορό του, στις 25 Ιουνίου 2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων Свети Климент Охридски – Σβέτι Κλίμεντ Όχριντσκι, στο Τορόντο του Καναδά. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους Μακεδόνικους Συλλόγους της διασποράς, με χιλιάδες μέλη, ο οποίος ιδρύθηκε στις 26 Ιουνίου 1911, από Μακεδόνες μετανάστες στον Καναδά, με καταγωγή από το χωριό Баница-Μπάνιτσα (Βεύη Φλώρινας). Φέτος, με το χορό αυτό, γιορτάζονται τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του.  Η Баница (Βεύη), είναι ένα από τα πολλά μακεδόνικα χωριά, τα οποία έχουν πολλούς άνθρωπους εκτός χωριού (πολιτικοί πρόσφυγες, μετανάστες), πολύ περισσότερους από τους εναπομείναντες κατοίκους.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ВИЕ СЛАВЕВТЕ ПРВИ МАЈ? ΕΣΕΙΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ;

Πρωτομαγιά. Η μεγαλύτερη γιορτή των εργαζομένων. Επι Ψυχρού Πολέμου, μας την παρουσίαζαν ως γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης. Χαχα . Γιορτή για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συγνώμη, αλλά για ποιά δικαιώματα μιλάμε;  Το 1884 στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας λήφθηκε απόφαση να γίνουν την 1η Μάη απεργιακές κινητοποιήσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις παντού. Στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις έγιναν τον Μάη του 1936 και ο πρώτος νεκρός των συμπλοκών, ήταν ο Μακεδόνας Τάσος Τούσης, από το χωριό Пеизаново-Πεϊζάνοβο (Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης). Κεντρικό σύνθημα όλων των διαμαρτυριών ανα τον κόσμο, ήταν: Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο. Μετέπειτα κατέκτησαν και το πενθήμερο. Σήμερα, ειδικότερα στα μέρη όπου ζουν εθνικά Μακεδόνες, η ανεργία είναι πλέον επιδημία. Σήμερα, κανένας σχεδόν δεν δουλεύει οκτώ ώρες, αλλά πολύ περισσότερες, χωρίς δικαίωμα διαμαρτυρίας (διότι λόγω κρίσης μπορεί να του δώσουν κλωτσιά) και υπερωρίες χωρίς πληρωμή. Σήμερα, κανείς από αυτούς που εργάζονται, δεν αναπαύεται οκτώ ώρες, επειδή πρέπει να δουλέψει περισσότερο ή και κάτι άλλο πρόσθετο, για να ταḯσει τους υπόλοιπους της οικογένειας, οι οποίοι είναι άνεργοι. Σήμερα, κανένας δεν κοιμάται οκτώ ώρες, επειδή αυτό είναι αδύνατο λόγω των προβλημάτων επιβίωσης που τον απασχολούν (ακρίβεια, βενζίνη σε τιμή σαμπάνιας, κλείσιμο σχολείων, αβεβαιότητα, εκμετάλευση, ανεργία, διαφθορά). Για το πενθήμερο καλύτερα να μην μιλήσουμε!

Και έτσι τίθεται το ερώτημα: Πού γιορτάσατε την Πρωτομαγιά φέτος;

Голем Поздрав до сите Заспани Македонци

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Мила Нова Зора,

Σας στέλνω ένα ακόμα έγγραφο-απόδειξη της ύπαρξης Μακεδόνικου Έθνους και Μακεδόνικης εθνικής συνείδησης, πολλά πολλά χρόνια πριν τον Τίτο και τις ανόητες θέσεις του ελληνικού εθνικισμού. Το έγγραφο είναι απόσπασμα στατιστικών ερευνών των ΗΠΑ, της Γραμματείας Εσωτερικών Υποθέσεων, σχετικά με τον αριθμό και την εθνικότητα των εργαζομένων στη βιομηχανία σιδήρου και ατσαλιού, όπως και ξύλου και δέρματος, της Πενσυλβανίας, με ημερομηνία 1907. Και στις δύο στήλες, όπου παρουσιάζεται ο αριθμός εργαζομένων και η εθνικότητα τους, οι Μακεδόνες αναγράφονται ξεχωριστά από τους Έλληνες, τους Βούλγαρους, τους Σέρβους, τους Κροάτες κτλ.

Поздрав до с’ти Македонци

Δημήτρης – Μитре

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)