Αρχεία | Απρίλιος, 2011

БОГОМИЛИ – ΜΠΟΓΚΟΜΙΛΙ (ΒΟΓΟΜΙΛΟΙ) [Οι αναρχικοί του Βυζαντίου]

Δεύρο έξω, Λάζαρε, και  μην ανησυχείς

Σου υπόσχομαι και δεύτερο θάνατο.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΠΑΝΙΔΑΣ

Πολλές φορές βρέθηκα στην Баница- Μπάνιτσα (Βεύη) γιατί εκεί ήταν πριν από χρόνια η υποδιοίκηση χωροφυλακής, ευαγές ίδρυμα, και ήμασταν υποχρεωμένοι να περνάμε το κατώφλι της είτε «δια πιστοποιητικόν κοινωνικών φρονημάτων», είτε «δια υπόθεσίν σας».

Θαύμαζα, έφηβος τότε, το θάρρος των κατοίκων της να μιλάνε μακεδονικά, που για μένα είχε περάσει στη συνείδηση μου, ότι η γλώσσα αυτή ήταν απαγορευμένη. Όσες φορές κι αν είχα βρεθεί αγνοούσα ότι στο νεκροταφείο τους υπήρχαν τάφοι των Βογόμιλων, ώσπου διάβασα στον Τύπο :

… «Όσο για τους τάφους των Βογομίλων της Βεύης, τους είδα με τα μάτια μου και τους δημοσίευσα και στην Αθήνα και στο Παρίσι.

…» Εννοείται πως η Μελίνα Μερκούρη δεν απάντησε ποτέ ούτε στην επίσημη επιστολή μου, ούτε στα άρθρα μου. Έτσι η ψευδοσοσιαλίστρια υπουργίνα «απόδειξε» πως οι Σλάβοι δεν πατήσανε το «ιερό έδαφος» της Ελλάδας».

ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με την πρώτη ευκαιρία βρέθηκα στην Μπάνιτσα και με λίγη βοήθεια φίλων Μπανιτσιωτών πήγα στο νεκροταφείο κι αντίκρισα σκόρπιους σταυρούς σκαλισμένους μάλλον σε γρανίτη.

Αλήθεια ποιοι ήταν οι Богомили ; Πότε και πού έζησαν ;

Γιατί μόνο στην Μπάνιτσα ; Είναι δυνατό να υπήρχαν μόνο σε ένα χωριό ; Αν εξαφανίστηκαν από τα άλλα χωριά, γιατί να έγινε αυτό ;

« Το 2002, δεκαπέντε τάφοι Βογόμιλων στο παλιό νεκροταφείο της Χαλκηδώνας (Илинџиево-Ιλιντζζίεβο) παραχωρήθηκαν. Το ίδιο έγινε και στην Πέλλα (Постол-Πόστολ) », έγραφε ο Τύπος πάλι.

Άραγε δεν αποτελούν μέρος της ιστορίας της ιστορίας του τόπου μας οι Βογόμιλοι ; Γιατί αυτή η προσπάθεια εξαφάνισης ιστορικών στοιχείων ;

Σε κάθε θρησκεία και κάθε φορά γίνονται από πολλούς κριτικές θεωρήσεις διαφορετικές και φτάνουν πολλές φορές οι δοξασίες πολύ απομακρυσμένες από το επίσημο δόγμα, οπότε χαρακτηρίζονται και ως αιρέσεις. Φιλοδοξία κάθε αίρεσης είναι να τροποποιήσει το επίσημα καθιερωμένο θρησκευτικό και φιλοσοφικό σύστημα.

Το 3ο μ.Χ. αιώνα εμφανίστηκε ο Μανιχαίος, Πέρσης, που εισηγήθηκε και αγωνίστηκε να διαδώσει ένα νέο φιλοσοφικό και θρησκευτικό σύστημα το οποίο προέκυψε από ανάμειξη (συγκρητισμός) στοιχείων του χριστιανισμού, του βουδισμού και της περσικής θρησκείας. Αυτή η αίρεση ονομάστηκε Μανιχαϊσμός. Υπάρχουν κατά τον Μανιχαϊσμό δύο θεμελιώδεις, ισοδύναμες και ανταγωνιστικές αρχές κι αυτές είναι του καλού και του κακού.

Κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα μανιχαϊστής δημιούργησε και θεμελίωσε τον Παυλικιανισμό κατ’αυτόν υπάρχει ο πονηρός Θεός που είναι κοσμοποιητής της Παλαιάς Διαθήκης, δηλαδή ο δημιουργός του υλικού κόσμου. Υπάρχει όμως και αγαθός Θεός, ο επουράνιος πατέρας ο οποίος έπλασε τους αγγέλους και τις ψυχές των ανθρώπων. Ο Ιησούς ήταν ο υιός του και τον είχε στείλει στον κόσμο για να ελευθερώσει τους ανθρώπους από τα δεσμά του κοσμοποιητή. Ο Παυλικιανισμός απέρριπτε την Παλαιά Διαθήκη και δεχόταν σχεδόν εξολοκλήρου την Καινή Διαθήκη.

Σ’αυτές κυρίως τις δύο αιρέσεις στηρίχτηκαν οι Богомили και δημιούργησαν μια νέα θρησκευτική αίρεση. Η αίρεση αυτή ξεκίνησε από το Πλόβντιβ της Βουλγαρίας το 10ο αιώνα και ονομάστηκε έτσι από το Бог-Μπογκ (Θεός) και мил- μιλ (φίλος, αγαπητός), Μπογκομίλοι (αγαπητοί στο Θεό ή Θεόφιλοι). Ο Βογομιλισμός διαδόθηκε σε όλο το Βυζάντιο και καταπολεμήθηκε λυσσαλέα και απωθήθηκε προς τα Βαλκάνια κυρίως από τον Αλέξιο Α! Κομνηνό τον 11ο και 12ο αιώνα. Μεγάλο κέντρο τότε θεωρούταν ο οικισμός Острово-Όστροβο (Άρνισσα Πέλλας), το οποίο και κάηκε ολοσχερώς. Η τελευταία πολυπληθέστερη νησίδα Βογόμιλων ήταν στη Βοσνία μέχρι το 15ο αιώνα όπου και σχεδόν μαζικά εξισλαμίστηκαν, αφού είχε κατακτηθεί η χώρα τους από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Οι Βογόμιλοι πίστευαν ότι ο ορατός κόσμος κυβερνιέται από το Σατανά, οι εκκλησίες είναι κατοικίες δαιμόνων και απέρριπταν πέρα για πέρα κάθε σχήμα ιεροσύνης, έτσι δε λάτρευαν εικόνες και ιερά λείψανα. Δεν είχαν ιερείς, αλλά από αυτούς μερικοί που είχαν ηγετική θέση ήταν οι απόστολοι. Τα όσα τελετουργικά και μυστήρια και πολλές λατρευτικές πράξεις που γίνονταν από την επίσημη εκκλησία τα θεωρούσαν ειδωλολατρικά. Απέρριπταν την Παλαιά Διαθήκη και δέχονταν την Καινή Διαθήκη, αλλά την ερμήνευαν με αλληγορικό τρόπο.

Πίστευαν στον ένα και μοναδικό Θεό, δημιουργό των ψυχών και αγγέλων. Ο Ιησούς δεν είχε ανθρώπινη φύση αλλά φαινόταν σαν άνθρωπος (δοκητισμός). Το Άγιο Πνεύμα και ο Ιησούς όταν επιτελέσουν το έργο τους, που είναι να ελευθερώσουν τους ανθρώπους από τον κοσμοποιητή Σατανά, θα επιστρέψουν κι έτσι ο αγαθός Θεός θα είναι ένας. Έτσι, όταν κάποιος πέθαινε, οι Μπογκόμιλι δεν θρηνούσαν, αντίθετα γλεντούσανν και χαίρονταν, επειδή το αγαπημένο τους πρόσωπο, μετέβηκε στον κόσμο του καλού Θεού.

Οι Βογόμιλοι χρησιμοποιούσαν και τα απόκρυφα βιβλία αλλά κυρίως τα απομνημόνευαν. Υπήρχαν άνθρωποι από αυτούς που είχαν απομνημονεύσει όλη την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Δεν είχαν ναούς αλλά συγκεντρώνονταν στην ύπαιθρο για να προσευχηθούν. Δεν αναγνώριζαν το γάμο. Προσεύχονταν τέσσερις φορές την ημέρα κι έλεγαν εφτά φορές την ημέρα το «Πάτερ ημών». Απέφευγαν την κρεατοφαγία και τα αλκοολούχα ποτά. Κήρυτταν τον αντιφεουδαρχισμό, την ανυπακοή στις αρχές και την κοινωνική αναρχία.

Αιγαιάτης Μακεδόνας

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

СЕ СКРШИ МРАЗОТ – КОЈ НАСТОЈУВА, ЌЕ ДОБИЕ НА КРАЈ ΕΣΠΑΣΕ Ο ΠΑΓΟΣ – ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

Μεταξύ των μέτρων εναντίων των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, τα οποία είχει προτείνει ο Αστυνομικός Διοικητής Φλώρινας-Лерин, το Φεβρουάριο του  1982 (δείτε Нова Зора τεύχος 2, «Μέτρα εναντίων των ανυπάρκτων»), ήταν και η μη αναγνώριση των πτυχίων, αυτών που σπούδασαν, σπουδάζουν ή προτίθενται να σπουδάσουν στα Σκόπια της τότε Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Την πρόταση αυτή, την έκαναν πραγματικότητα οι ελληνικές αρχές και έτσι άλλος ένας ρατσιστικός, παράλογος νόμος προστέθηκε στην πλειάδα των μισαλόδοξων πράξεων εναντίων των εθνικά Μακεδόνων. Μεταξύ άλλων λοιπόν ήταν και η μη παροχή αναβολής της υποχρεωτικής στράτευσης για τους άρρενες μετά το 1982 αν επέλεγαν τις σπουδές τους στην τότε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα πλάισια της τότε Γιουγκοσλαβίας, παράλληλα με την άρνηση αναγνώρισης του τίτλου σπουδών. Η αίτηση αναβολής στράτευσης ήταν αποριπτική. Μάλιστα το 1982 η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε εκείνη την χρονιά να δεχτεί  μεταγραφή στα ελληνικά πανεπιστήμια σε όλους Έλληνες πολίτες σπουδαστές, μεταξύ των οποίων και εθνικά Μακεδόνων με καταγωγή από της βόρειες επαρχίες της χώρας μας που αποφάσισαν δειλά δειλά τότε, αρχές του 1980 να σπουδάζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, γνωρίζοντας ήδη την μητρική μακεδονική γλώσσα από τα γενοφάσκια τους.

Το μέτρο μη αναγνώρισης των πτυχίων από τις πανεπιστημιακές σχολές μετά την απόφαση της τότε κυβέρνησης είχαν στόχο να αποθαρύνουν οριστικά και αμετάκλητα κάθε εθνικά Μακεδόνα να σπουδάσει στα πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας, να μην μάθει ή εξελίξει τις γνώσεις της μακεδονικής γλώσσας, να μην γνωρίσει και ζυμωθεί η νεολαία από τις βόρειες περιοχές της Ελλάδος με τον νεανικό πληθυσμό στην γειτονική χώρα αφού μιλούν την ίδια γλώσσα.

Όλα αυτά ίσχυαν από το 1982 μέχρι και πριν λίγους μήνες. Αυτή την γραμμή εφάρμοζε το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ μέχρι το Ιανουάριο. Το ΔΟΑΤΑΠ, ο διάδοχος του ΔΙΚΑΤΣΑ, αναγνώρισε το πτυχίο ατόμου (το όνομα δεν αναφέρεται για ευνόητους λόγους), το οποίο είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Свети Кирил и Методиј- Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος της Δ.Μακεδονίας, Νομική Σχολή Јустинјан Први-Ιουστινιανός Ι.

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, κατάφερε ο απόφοιτος αυτός, να νικήσει την παραλογία (π.χ από πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε μπορούσες να αναγωρίσεις τίτλο σπουδών, από Δημοκρατία της Μακεδονίας όχι δια «ροπάλου) και να αποκτήσει αναγνώριση του πτυχίου του, ως ισότιμου των αντίστοιχων ελληνικών. Εάν περάσει και στην εξέταση 5 μαθημάτων σε ελληνική σχολή, τότε θα μπορεί ανεμπόδιστα να ασκεί το επάγγελμά του.

Η παραπάνω απόφαση ανάβει το «πράσινο φώς» για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, όχι μόνο για τους εθνικά Μακεδόνες αλλά και για κάθε Έλληνα πολίτη.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ОРО СЕ ВИЕ МАКЕДОНСКО !

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στις 19 Μαρτίου 2011, ο ετήσιος χορός της Нова Зора, στο κέντρο Όραμα, στο χωριό Песошница-Πεσόσσνιτσα (Αμμοχώρι Φλώρινας). Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τις διάφορες πιέσεις και συκοφαντίες και την ακόμη παρουσία του φόβου στις καρδιές των συνειδητοποιημένων Μακεδόνων, η αίθουσα γέμισε και το γλέντι που ακολούθησε ήταν κάτι το θαυμάσιο. Εθνικά Μακεδόνες από όλα τα μέρη της Μακεδονίας της Ελλάδας, από το Костур-Κόστουρ μέχρι και το Серско-Σέρσκο, από τριών μέχρι 86 ετών στην κυριολεξία, παραβρέθηκαν, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες πάνω σε θέματα που τους αφορούν και πάνω από όλα, διασκέδασαν μέχρι τις 04.30 το πρωί, χορεύοντας και τραγουδώντας μακεδόνικους χορούς και τραγούδια. Για την υπέροχη ατμόσφαιρα, αιτία ήταν η ορχήστρα Тукашен Глас-Τούκασσεν Γκλας (Τοπικός Ήχος), η οποία ως αναπόσπαστο κομμάτι της βραδιάς, ξεπέρασε τον εαυτό της. Ο ήχος της μακεδόνικης γκάιντας και κάβαλ, σε συνδιασμό με το κλαρίνο, το σαξόφωνο, την τρομπέτα, τα τύμπανα και τα πλήκτρα, ανατρίχιαζε συνεχώς τους παρεβρισκομένους, ωθώντας τους να χορεύουν χωρίς σταματημό. Άξιο λόγου επίσης ήταν και το γεγονός παρουσίας  μιας παρέας αποτελούμενης απο деца бегалци-ντέτσα μπέγκαλτσι, δηλαδή συντοπίτες μας και συγχωριανούς μας, πολιτικούς πρόσφυγες στη Δ.Μακεδονίας, τους οποίους οι ελληνικές αρχές δεν επιτρέπουν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη επειδή «δεν είναι Έλληνες το γένος» και οι οποίοι έκλαψαν από χαρά που κατάφεραν μετά από πολλές δεκαετίες να παρεβρεθούν σε μακεδόνικο χορό και να χορέψουν μαζί με τους συγγενείς τους. Επίσης αξιόλογη ήταν και η παρουσία παρέας  από την Αθήνα, η οποία ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα για να ζήσει την στιγμή αυτή και αναχώρησε την άλλη μέρα εντυπωσιασμένη από αυτά που είδε και έζησε.

Το σημαντικότερο όμως από όλα, ήταν η μεγάλη παρουσία της νεολαίας, η οποία απέδειξε ότι οι καιροί πλέον έχουν αλλάξει και ότι ο αγώνας για τα δίκαιά τους είναι κάτι το σημαντικό, για το οποίο πρέπει να υπερηφανεύονται και όχι να φοβούνται και να ντρέπονται. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που οι Μακεδόνες διοργάνωσαν, με αφορμή τον ένα χρόνο έκδοσης της εφημερίδας Нова Зора, έναν χορό με πολιτικές διαστάσεις και μηνύματα, απελευθερωμένο πλέον από τα στενά όρια της κουλτούρας και της απλής σύναξης. Η Нова Зора και το Виножито είναι εδώ για να βοηθήσουν και να βοηθηθούν.  Είναι καιρός να αρχίσουν οι Μακεδόνες, ενωμένοι και δυνατοί, να δραστηριοποιούνται όχι μόνο σε επίπεδο χορού και τραγουδιών, αλλά και σε επίπεδο γλώσσας και πολιτικής, διεκδικώντας όλα τα δικαιώματα που τους ανήκουν ως εθνικά Μακεδόνες, Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες. Είναι καιρός οι Μακεδόνες να αρχίσουν να ζουν ως Μακεδόνες !

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΚΟΥΔΕΣ» ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Μεταξύ των μέτρων αφομοίωσης και εξελληνισμού των Μακεδόνων, εκτός των ορκομοσιών, των κέντρων νεότητος, των νηπιοτροφείων, του συστήματος Φρειδερίκης, της τιμωρίας αυτών που μιλούσαν τη μακεδόνικη γλώσσα κτλ. σημαντικό ρόλο έπαιξε το θέατρο και ο κινηματογράφος. Διάφοροι κρατικοί φορείς και ιδιαίτερα ο στρατός, από την εποχή Μεταξά και μέχρι λίγες δεκαετίες πριν, οργάνωναν θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών σε διάφορα μακεδόνικα χωριά και η παρακολούθηση από πλευράς κατοίκων ήταν υποχρεωτική.

Και ενώ όλοι νομίζαμε ότι οι μέθοδοι αυτές, είναι πλέον ξεπερασμένες, στα χέρια μας έφτασε η ακόλουθη είδηση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης. Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

«Το ΚΘΒΕ, δραστηριοποιεί και φέτος το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης, θεσμό που επανίδρυσε το χειμώνα του 2010………………Μένοντας πιστό στη φιλοσοφία ότι η παρουσία του στη Μακεδονία και τη Θράκη επιβάλλεται για λόγους εθνικής σημασίας, αλλά και ότι ως θεσμός δημοσίου δικαίου πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τα αιτήματα και τις προσδοκίες του πληθυσμού της Βορείου Ελλάδος, το ΚΘΒΕ ξεκινά μια δίμηνη περιοδεία με αφετηρία τον Νομό Φλώρινας……………». Στο ίδιο δελτίο τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, κ.Σωτήρης Χατζάκης, επισημαίνει: «Το ΚΘΒΕ για λόγους εθνικής σημασίας και πολιτιστικής αναγκαιότητας, εφαρμόζοντας την στρατηγική του, επανίδρυσε το χειμώνα του 2010 τον θεσμό των Κλιμακίων, έπειτα από 26 χρόνια αναστολής της λειτουργίας του. Ο θεσμός εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1977 στην Κομοτηνή με το θέατρο Θράκης, με σκοπό τη θεατρική αποκέντρωση και λειτούργησε μέχρι το 1984………..». Το δελτίο τύπου τελειώνει ως εξής: « Η επίσημη πρεμιέρα έχει προγραμματισθεί να δοθεί στη Μελίτη, ένα μικρό χωριό της ακριτικής Φλώρινας, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011».

Για την όλη υπόθεση, ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Μελίτης-Офчарани, Пандо Ашлаков-Παναγιώτη Αναστασιάδη και αυτός μας απάντησε ότι: «Επικοινώνησε μαζί μου κάποιος κύριος Κοτόπουλος και μου εξήγησε ότι θέλουν να δώσουν παράσταση στο χωριό μας. Απάντησα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μου ζήτησε αίθουσα και τριφασικό ηλεκτρικό ρεύμα. Απάντησα ότι υπάρχει αίθουσα για 200 περίπου άτομα αλλά είναι πολύ δύσκολο να εγκαταστήσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται. Όταν ο κ.Κοτόπουλος επέμενε, τον ρώτησα για ποιό λόγο επιμένει τόσο για τη Μελίτη και δεν δεχεται να δωθεί η παράσταση στη Φλώρινα-Лерин, αφού όλες οι επόμενες παραστάσεις είναι προγραμματισμένες να δοθούν σε πόλεις. Γιατί; Μου απάντησε ότι πρόκειται για θέμα εθνικής σημασίας. Και τότε όλα ξεκαθάρισαν! Του απάντησα ότι εάν αυτός είναι ο λόγος, τότε σε καμία περίπτωση δεν το δεχόμαστε αυτό. Η παράσταση ας γίνει, κανένα πρόβλημα. Αγαπάμε όλοι το θέατρο ως μορφή πολιτισμού και κοινωνικής ανάπτυξης. Αλλά όχι ως εθνικό πρόβλημα, το οποίο θα λυθεί με θέατρα και παραστάσεις. Ξέρετε όλοι το ποιοί είμαστε. Κάποτε μας το έκαναν αυτό, όταν ήμασταν ξεκληρισμένοι από τους διωγμούς και τους πολέμους, γεμάτοι από φόβο και άγνοια. Σήμερα αυτές οι μεθόδοι δεν μπορούν να περάσουν». Τελειώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Офчарани, πρόσθεσε: «Η παράσταση δόθηκε και ήταν πολή καλή. Τελικά, μέσα σε όλα τα αρνητικά, βγήκε στην επιφάνεια και κάτι το θετικό. Στην ουσία, στέλνοντας το κράτος θέατρα στα μακεδόνικα και στα τούρκικα χωριά, άμεσα ή έμμεσα, αναγνωρίζει ότι είμαστε κάτι το διαφορετικό. Ότι εμείς εδώ είμαστε Μακεδόνες και ότι στη Θράκη υπάρχουν Τούρκοι. Εάν πίστευαν ότι είμαστε Έλληνες, δεν θα χρειαζόντουσαν τα θέατρα εθνικής σημασίας !!!».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

За изучување на македонскиот јазик веќе не постојат граници Για την εκμάθηση της μακεδόνικης γλώσσας δεν υπάρχουν πλέον σύνορα

„Учи македонски -online” προσφέρει τη δυνατότητα εκμάθησης της μακεδόνικης λόγιας γλώσσας, γραφής, ιστορίας και πολιτισμού από το σπίτι, οποιοδήποτε διάστημα της ημέρας, μέσω ίντερνετ.

Η τεχνολογική ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας σήμερα, με γρήγορους ρυθμούς γκρεμίζει τα διάφορα εμπόδια παγκοσμίως.  Σε ότι αφορά την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, ο τόπος κατοικίας δεν παίζει πλέον κάποιο σημαντικό ρόλο.

Έχει μεγάλη σημασία, οι νέες γενιές Μακεδόνων που γεννιούνται και ζουν εκτός συνόρων της Δ.Μακεδονίας, να έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν τη μακεδόνικη γλώσσα και γραφή.

Λόγω αυτής της πρόκλησης και αυτών των κινήτρων, γεννήθηκε η ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες μορφές πληροφορικής, με σκοπό την εύκολη εκμάθηση της μακεδόνικης γλώσσας, γραφής, ιστορίας και πολιτισμού, από τους Μακεδόνες που ζουν σε όλα τα σημεία του πλανήτη.   Αυτή η πρόκληση, σήμερα είναι πραγματικότητα και λέγεται  „Учи македонски –online (Μάθε μακεδόνικα μέσω ίντερνετ)”.

Ο τρόπος λειτουργίας του όλου συστήματος είναι πολύ απλός. Αναγκαία εργαλεία είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και μια συνηθισμένη ίντερνετ σύνδεση. Έπειτα ο κάθε μαθητής θα μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα από το σπίτι του, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας τον βολεύει.

Μετά την εγγραφή του, ο μαθητής λαμβάνει κωδικό πρόσβασης, με τον οποίο θα μπορεί να εισέρχεται στην αίθουσα διδασκαλίας, στη βιβλιοθήκη, στο ημερολόγιο με το πρόγραμμα των ωρών στη αίθουσα πολυμέσων, επικοινωνία με τον καθηγητή μέσω e-mail και πρόσβαση στο πρόγραμμα e-Learning.

Η διδασκαλία  „Учи македонски -online” γίνεται από καθηγητές ειδικά εκπαιδευμένους σε online διδασκαλία. Επίσης οι καθηγητές γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας, στους πολίτες της οποίας θα διδάσκουν. Η διδασκαλία εκτελείται σε δύο μορφές:

1.Μαθήματα στην αίθουσα πολυμέσων. Εκεί ο διδάσκων και οι μαθητές έχουν ηχητική και βίντεο επαφή και βρίσκονται σε αμφίδρομη επικοινωνία.  2. Αμφίδρομη εκμάθηση 24/7 στο πρόγραμμα e-Learning  του „Учи македонски-online“.

Οι εγγεγραμμένοι μαθητές, με τον κωδικό πρόσβασης που θα λάβουν, θα μπορούν να μπαίνουν στο πρόγραμμα  e-Learning  του  „Учи македонски-online“ και οποιαδήποτε στιγμή να χρησιμοποιούν το υλικό των online μαθημάτων που ήδη διδάχθηκαν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο διδασκαλίας θα υπάρχουν στο επόμενο τεύχος της Нова Зора. Συμπληρωματικές πληροφορίες μπορείτε να λάβετε και στην ιστοσελίδα του εξειδικευμένου αυτού σχολείου, στη διεύθυνση  www.ucimakedonski.mk.

М-р Митко Јованов

Δημιουργός και υπεύθυνος του „Учи македонски -online”

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ВЕЧНА И СЛАВА !!!

«Έφυγε» από κοντά μας ένας ακόμα Μακεδόνας αγωνιστής, μια γυναίκα που άφησε βαθιά χνάρια στη μακεδόνικη ιστορία. Η Евдокија Фотева – Вера (Εβντόκια Φότεβα-Βέρα, δείτε Нова Зора τεύχος 6). Μια σημαντική προσωπικότητα μεταξύ των Μακεδόνων που αγωνίστηκαν στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού, για τα δικαιώματα των Μακεδόνων στην Ελλάδα και συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι το τέλος. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 10 Μαρτίου και σε ηλικία 84 ετών και κηδεύτηκε την επόμενη μέρα στο νεκροταφείο Бутел-Μπούτελ των Σκοπίων της Δ.Μακεδονίας .

Вечно ќе те помниме, Лесна ти земја !

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ИНФОРМИРАЊЕ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Драги читатели на Нова Зора, ве информираме дека привремено нема да функционира системот за ставање на коментари во вебстраницата на весникот, поради менување на начинот за селектирање. Новиот систем ќе дозволува да се селектираат и да се поставуваат само ,,цивилизираните,, коментари, без разлика дали тие се согласуваат или не со нашите ставови и статии. Ви благодариме за разбирањето!

Αγαπητοί αναγνώστες της Нова Зора, σας πληροφορούμε ότι προσωρινά δεν θα λειτουργεί το σύστημα τοποθέτησης σχολίων στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, λόγω αλλαγής του τρόπου επιλογής αυτών. Το νέο σύστημα θα επιτρέπει να επιλέγονται και να τοποθετούνται, μόνο τα «πολιτισμένα» σχόλια, ανεξάρτητα εάν αυτά συμφωνούν ή όχι με τις θέσεις και τα κείμενα μας. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση !

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Το φάντασμα του Βάσκο Κάρατζα πλανιέται πάνω από τη Θεσσαλονίκη…

Οσο ζούσε ο Βάσκο Καρατζά προκαλούσε έναν ανεξήγητο μεταφυσικό φόβο στο ελληνικό κράτος απαγόρευοντάς του την είσοδο στη χώρα και μάλιστα εγγράφως. Αυτές τις ημέρες το φάντασμα του Βάσκο πλανιέται πάνω από τη Θεσσαλονίκη θυμίζοντας στις ελληνικές αρχές την ρατσιστική του συμπεριφορά απέναντι στους Μακεδόνες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2011 προβλήθηκε  Ντοκιμαντέρ με τον εθνικά Μακεδόνα Васко Караџа-Βάσκο Κάρατζα, ασυρματιστή του γενικού επιτελείου του Δημοκρατικού Στρατού, πολιτικό πρόσφυγα του εμφυλίου, να καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για τα σκληρά χρόνια της Kατοχής, του εμφυλίου και της προσφυγιάς.

Η προβολή έγινε στην αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ» (πρώην ΟΛΥΜΠΙΟ ΙΙ) την Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου.

Ο Βάσκο Καρατζά πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 2005. Βαθιά επιθυμία ως το θάνατό του υπήρξε η άνευ όρων και ελεύθερη επιστροφή του στον τόπο που γεννήθηκε (1923, χωριό Дмбени-Ντ’μπενι/Δενδροχώρι Καστοριάς), δυνατότητα που στέρησε σε αυτόν και σε χιλιάδες Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες το ελληνικό κράτος ως “μη Eλληνες το γένος” με βάση τον ρατσιστικό Νόμο που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο (αρ. πρωτ. 106841/29.12.82, Γεννηματά-Σκουλαρίκη).

Το σύγχρονο ελληνομακεδονικό λεξικό που κυκλοφόρησε επίσημα στην Ελλάδα στις 2 Ιουνίου 2009 είναι έργο πολύχρονης εργασίας του Βάσκο Καρατζά. Προσφέρθηκε ως πνευματική κληρονομιά από τον ίδιο στο πολιτικό κόμμα των εθνικά Μακεδόνων Виножито- Ουράνιο Τόξο, για να εκδοθεί στην Ελλάδα. Σύντομα αναμένεται και η έκδοση του μακεδονοελληνικού λεξικού.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Лафаме македонцки

(Στο παρακάτω κείμενο δίνονται μόνο  οι απαντήσεις και δίνονται όπως έχουν, στη μακεδόνικη γλώσσα. Χρησιμοποιούνται ελληνικοί χαρακτήρες, για καλύτερη κατανόηση από το μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού κοινού. Τα διπλά γράμματα δίνουν τους παχιούς ήχους της μακεδόνικης γλώσσας)

Επίσκεψη της Deutsche Welle (Ντόιτσε Βέλλε), ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως τηλεοπτικά κανάλια, στο Забрдени Леринско (Λόφοι Φλώρινας). Συζήτηση με κατοίκους για τη γλώσσα, το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον…

«Μόετο ίμε ε Γκιούργκια», «μόετο Κότσσο», «ιάς σουμ Γιάνε».

«Νίε σσο σμε ρόντενι πρεντ τριεσέτινα γκόντινι, σ’τι λάφαμε πο μακέντονσκι. Κέρκα μι ίμα 21 γκόντινι ι ζνάε ντα ζμπόρουβα μακεντόντσκι νόγκο ούμπαβο. Ντόμα σέκογκαςς ιάς μου ζμπόρουβαμ ι ταα πονέκογκαςς μι βάρνουβα πο γκ’ρτσκι.

«Ραζμπέρβα Μακεντόντσκι ! Νόγκο ούμπαβο, ι ούμπαβο λάφε !»

«Ντέτσατα, μάσσκιτε ντέτσα, νόγκο πόλεσνο σε ραζμπέρβατ πο μακέντοντσκι, τσσουπίνιατα πράατ πόικε γκρέσσκι. Ντέτσατα οντ 25 γκόντινι, σέκοϊ πατ κόγκα κε σε σόμπερατ, κόγκα κε μπίντατ τσσέτιρι ντο πετ ντέτσα ζάεντνο, λάφατ, λάφατ πο μακέντοντσκι. Οντ 40, 50 γκόντινι ι νάγκορε, σάμο μακέντοντσκι. Τίε νίτου ζνάατ γκ’ρτσκι !

«Νίε, σε σσο ναουτσσίμε, ναουτσσίμε ντόμα, οντ πο στάριτε. Οντ τατκόιτε, οντ στάριτε. Σάμο οντ νιφ γκο ναουτσσίμε μακεντόντσκιοτ ιάζικ. Οντ τάτκο, οντ μάικα ι οντ ντεντόιτε.

«Κόγκα ντόμα ζμπόρουβαμ γκ’ρτσκι, ια β’ρτατ γκλάβατα ι μι βέλατ – μπρε, νε τε ραζμπέρβαμ σσο μι βέλιςς !».

«Κόγκα μπέμε πο μάλι , νίε σσο σέγκα μπλίζζιμε να τσσετιρίεσετ ίλι πέεσετ γκόντινι, ντόμα νε σλουσσάμε γκ’ρτσκι μούαμπετ ίλι γκ’ρτσκι ιάζικ. Κόγκα οντέμε να σκόιλετο, ιμάμε γκόλεμα μάκα. Ντασκάλιτε βέλεα: τέμπε νέκοϊ τε σλούσσνα ντέκα πρεγκοβόρι μακέντονσκι, γκο βέλεα γκιούπτσκι ιάζικ, ότι λάφετε ,,γύφτικα,, ι μάβαα πο ντέτσατα. Ιάς γκο ίμαμ ζζιβέανο τόα. Ίμαμ ιάντενο νόγκο κιότεκ οντ ντάσκαλοτ. Νι βέλεα, νι πράβεα προπαγκάντα – άκο γκο λάφιτε βόι ιάζικ νέμα ντα ναούτσσιτε γκ’ρτσκι ούμπαβο ι νε κε όιτε νάπρεντ, ζάτοα πούλιτε βόι ιάζικ ντα νε γκο ζμπόρβατε. Νε ε ντόμπαρ ιάζικ».

«Τόα μπέσσε οντ σίστεμοτ, οντ ντασκάλιτε, οντ τίε σσο μπέα. Ι όσστε τάκα ε. Τάκα πράατ. Σάκατ νάσσιοτ ιάζικ ντα γκο σέτσσατ, ντα νε σε ζμπόρι ιτςς. Άμα νέμα ντα μπίντε τάκα. Νέμα ντα μου σε νάπραβι κέιφοτ !».

«Νε γκο πρίζναβατ μακεντόνσκιοτ ιάζικ, βέλατ ντέκα νέμα μακέντονσκι ιάζικ. Τρέμπα βίε σσο ζζιβέετε βο Έβροπα, ντα μου κάζζετε ότι τρέμπα ντα πρίζναε. Νίε βίκαμε άμα Γκ’ρτσια νε σλούσσα».

«Μακεντόνσκιτε πέσνι ι όρα γκι ζνάατ σ’τι. Ίγκραμε σέγκα σλόμποντνο μακέντοντσκι, νε νι πράατ νόγκο προμπλέμι κάκο πόρανο. Σάμο μακέντονσκι ίγκρατ τούκα. Να σβάντμπι, να πανάγκιουρι, να σε σσο ίμα ράντοστ βο σέλοτο, σε σβίρι ι σε πέε να μακέντοντσκι. Ι τίε ντέτσα σσο νε ζνάατ νόγκο μακέντονσκι, γκι ζνάατ σ’τι όρα ι γκι πέατ σ’τι πέσνι να μακέντονσκι, ι τόα σο νόγκο κέιφ. Έντνο κε τούπνε τάπανοτ, ι μάλο ι γκόλεμο σε να ρέντοτ να τάνετσοτ. Ιάς ίμαμ έντνο βνούτσσε οντ τσσέτιρι γκόντινι ι τόα όντι να τάνετσοτ ντα σε φάτι ντα ίγκρα μακέντονσκι. Μακεντόνσκοτο όρο ε πρικάζζανο βο τσελ σβετ, ότι ε οντ νάι ουμπάβιτε όρα».

«Εκονόμσκα κρίζα ίμα βο Γκ’ρτσια, α πόικε ίμα βο Λέρινσκο».

«Νόγκο τέσσκο. Σε πλάσσι νάροντοτ ντάλι κε ίμα ίλι νε ράμποτα. Νόγκο λούγκιε νέματ ράμποτα. Σε πλάσσατ. Τίε σσο ράμποτατ νε σε πλάτενι σο μέσετσι».

«Οντ βέκοβι γκο ίμαμε βόι πρόμπλεμ. Μέστοτο ε πο σιρόμασσνο, πο νέμαμε ράμποτα. Οτκάκο σε νάπραβι φαμπρίκατα ζα ελεκτρίζαμ, μάλτσε λούγκιε βλέγκοα να ράμποτα. Οντ πρετ 6 μέσετσι νε σμε πλάτενι. Σέκοϊ πατ βάκα ε. Τίε μάλτσε λούγκιε κρέβατ, λάπατ ι κράντατ ι τίε σσο τρέμπα ντα σε πλάτατ, νε σε πλάκιατ. Νε ε οντ σέγκα, οντ γκόντινι νάζαντ ε».

«Τέσσκο να νάροντοτ, μάτσσνο ε νόγκο, τέσσκο ε. Ι πο βέτκο μπέσσε μάτσσνο ι σέγκα κε ντόιντε όσστε πο μάτσσνο»

«Τι σε ράμποτι να τέμπε, άκο νε σι πλάτεν πετ μέσετσι; Τόα ε…».

«Ούτρε, ντρούγκι ντεν, πο ντρούγκι ντεν, πομίναα πετ, σσεστ μέσετσι. Νε μου ε γκάιλε ότι νάροντοτ νέμα ντα κούπι, νέμα ντα ιάντε, νέμα ντα νάπραε… Τόα νε γκι γκίμπα ιτςς ! Νάιαντεν νε μου βέρβα να γκλάντεν. Έβε τάκβο νέσστο στάνουβα βο νάσσετο μέστο. Νε σάμο τούκα, τάκα ε βο τσέλα Γκ’ρτσια».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

«Οι Νεοέλληνες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Τους πολλούς που είναι μοναδικοί και ανεπανάληπτοι, και τους λίγους (πολύ λίγους), που είναι όπως οι άλλοι άνθρωποι της γής…»
Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Δημοσιογράφος, Ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Φεύγουμε σιγά σιγά ως κοινωνία από τη μικροαστική ελληνορθόδοξη δικτατορία, ενώ ταυτόχρονα διανύουμε μια περίοδο βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Η ελληνική κοινωνία ήταν πάντα τρομερά πουριτανική και άκρως υποκριτική. Εχετε δει ποτέ κανέναν να βγαίνει στην τηλεόραση και να δηλώνει άθεος; Είναι τρελό, αλλά μάλλον έχουμε το μόνο Κομμουνιστικό Κόμμα που προσεύχεται!».
Πάνος Κούτρας, Σκηνοθέτης.

«Η μάνα μου δεν ξέρει ελληνικά
καμία γλώσσα του κόσμου δεν μιλεί»
Μάρκος Μέσκος, Ποιητής. (απόσπασμα ποιητικής συλλογής)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)