Αρχεία | Μάρτιος, 2011

Робин О Нил: Прашањето за името е најбизарниот спор денес во Европа || Ρόμπιν Ο’ Νιλ: Το ζήτημα του ονόματος είναι σήμερα η πιο αλλόκοτη διαφορά στην Ευρώπη

Η ελληνο-μακεδόνικη διαφορά σχετικά με το όνομα, αποτελεί σήμερα την πλέον αλλόκοτη διπλωματική διαφορά στην Ευρώπη, εκτιμά ο Βρετανός διπλωμάτης και πρώτος διεθνής διαμεσολαβητής για το όνομα, Ρόμπιν Ο’Νιλ.
«Η διαφορά για το όνομα μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας είναι η πιο αλλόκοτη, παράξενη και ακατανόητη διπλοματική διαφορά σήμερα στην Ευρώπη. Κανείς, εκτός Ελλάδας, δεν μπορεί να καταλάβει για ποιό λόγο θα έπρεπε η Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Εξαιτίας ποιών εθνικών συμφερόντων γίνεται όλο αυτό; Η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν υπέφερε από την ύπαρξη της Μακεδονίας με αυτό το όνομα τα προηγούμενα είκοσι χρόνια, όπως και επίσης η Ελλάδα ποτέ δεν εναντιώθηκε στην ύπαρξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα πλαίσια της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας..» δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο έμπειρος πολιτικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεχής εναντίωση της Ελλάδας να συμφωνήσει σχετικά με την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαική Ένωση, είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί.
«Είναι πολύ δύσκολο να δούμε αυτή την υπόθεση αλλιώς. Στην ουσία γίνεται λόγος για επιθυμία της Ελλάδας να αδυνατίσει ή και να καταστρέψει τη Μακεδονία. Τα εθνικά συμφέροντα όμως της Ελλάδας θα έπρεπε να επιθυμούν σταθερούς και επιτυχημένους γείτονες, με σκοπό την ασφάλεια, αλλά και την οικονομική ευημερία. Προϋπόθεση όμως για την μελλοντική σταθερότητα και οικονομική ευημερία στα Βαλκάνια ως σύνολο, είναι όλα τα κράτη της περιοχής να γίνουν μέλη στις δύο σημαντικές διεθνείς οργανώσεις, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπ.Ένωση. Έτσι, θα μπορούσαν μεταξύ τους να εξασφαλίσουν ασφάλεια, φιλικές σχέσεις, στενή συνεργασία και οικονομικά, εμπορικά πλεονεκτήματα στην ενιαία αγορά» είπε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Ο Ο’Νιλ θεωρεί ότι ενωπίων της Μακεδονίας υπάρχουν δύο κατευθύνσεις τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει με σκοπό την ταχύτερη ένταξη στους δύο οργανισμούς, ανεξαρτήτως του αποκλεισμού από πλευράς της Ελλάδας. Η πρώτη κατεύθυνση είναι να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις υπο την σκέπη του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και η δεύτερη βρίσκεται στην Προσωρινή Συμφωνία του 1995, μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

«Σχετικά με αυτό, εγώ θα μπορούσα να προσθέσω μόνο ότι η πείρα από τόσα πολλά άκαρπα χρόνια, παρά τις προσπάθειες του Νίμιτς, δεν είναι θετική και οι τρέχουσες δηλώσεις της Ελλάδας δεν δείχνουν ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία. Ελπίζω ότι δεν έχω δίκιο. Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με το διαμεσολαβητή Νίμιτς, με σκοπό την εξεύρεση τελικής λύσης αυτού του προβλήματος» πρόσθεσε ο έμπειρος διπλωμάτης.

Ενθυμούμενος τις προσωπικές του εμπειρίες, στις προσπάθειες να λύσει το πρόβλημα, το 1992 ως εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ένωσης, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Γκλιγκόροβ ήταν έτοιμος να ζητήσει έγκριση από το Κοινοβούλιο για να αλλάξει το όνομα από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπιε) για διεθνή χρήση. Η Ελλάδα τότε απέρριψε την πρόταση με την επεξήγηση ότι η λέξη Μακεδονία είναι ακόμα παρούσσα και ότι ακόμα εναντιώνεται σε τέτοιου είδους λύση.

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Ο’Νιλ, οι άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα μπορούσαν να πράξουν τρία πράμματα. Να πιεστεί η κυβέρνηση της Ελλάδας να συμφωνήσει με την έναρξη διαπραγματεύσεων για το συμφέρον των Βαλκανίων και της Ευρώπης, ενώ εάν δεν το δεχτεί αυτό, οι υπόλοιπες χώρες να αποφασίσουν κανόνα να μην γίνουν δεκτές άλλες βαλκανικές χώρες στους δύο οργανισμούς, μέχρι που να ενταχθεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η τρίτη  οψιόν, εάν δεν γίνει δεκτή η ένταξη της Μακεδονίας, είναι να συμφωνήσουν όλες οι υπόλοιπες χώρες, παρά τις εναντιώσεις της Ελλάδας, να δημιουργήσουν ειδικό στάτους για τη Δημ.Μακεδονίας στην Συμμαχία.

«Αυτό θα ήταν κάτι το πολύ δίκαιο, εάν ληφθεί υπ’όψη το τί μέχρι σήμερα ήδη έχει κάνει η Μακεδονία για το ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά, αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση σχετικά με την ένταξη της Μακεδονίας ως πλήρες μέλος. Εξαιτίας αυτού, επιφυλάσσομαι επι του θέματος. Τρέφω μεγάλες ελπίδες ότι στο επόμενο διάστημα, ίσως με τη βοήθεια του Διεθνούς Δικαστηρίου και των φίλων της Μακεδονίας στους δύο οργανισμούς, θα λάβουμε το ελεύθερο για την αίτηση της Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και οι διαπραγματεύσεις ένταξης θα αρχίσουν σύντομα» τόνισε ο κ.Ο’Νιλ.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ-ΔΕΚΟ Ο ΟΣΕ … Η ΦΛΩΡΙΝΑ-ЛЕРИН ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ «ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ»

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για την διακοπή των δρομολογίων του ΟΣΕ σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εξυγιανθεί ένας οργανισμός όπως ο ΟΣΕ, (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος), μία από τις δέκα περίπου προβληματικές ΔΕΚΟ που εξακολουθούν να λειτουργούν αντιπαραγωγικά εδώ και πολλά χρόνια.

Τις προηγούμενες δεκαετίες η χώρα μας επιχορηγήθηκε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια με στόχο μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό στις επικοινωνίες, όχι σε ότι αφορά μόνον τον οδικό εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και τον σιδηροδρομικό δίκτυο-υποδομές. Θα έπρεπε λογικά μετά από 30 χρόνια ένταξης στην Ε.Ε. να έχει η Ελλάδα, σύχρονο  σιδηροδρομικό δίκτυο, εφάμιλλο των προηγμένων δικτύων στις χώρες μέλη της Ε.Ε. Στον ΟΣΕ (αλλά και σε άλλες ΔΕΚΟ) «φρόντισαν» οι «κυβερνήτες» τόσα χρόνια να «βολεύουν» ημέτερους, ανάλογα με την κομματική εξουσιά στη χώρα, την παροχή-αύξηση των μισθών των εργαζομένων αντί επένδυση των ευρω-χρημάτων στον εκσυγχρονισμό του δικτύου.

Μια γραμμή Intercity (Αθήνα-θεσσαλονίκη) διαφημίστηκε ότι «ολοκληρώθηκε» το έργο στην κύρια σιδηροδρομική αρτηρία που κατ’ ουσίαν έγινε ως βιτρίνα έργου αφού ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει πλήρης ηλεκτροδότηση του δικτύου ούτε διπλή γραμμή στο σύνολό της. Αν μιλήσουμε για τις Περιφέρειες και τον εκσυχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου όπως π.χ. την Πελλοπόνησο ή την Κεντρική-Δυτική Μακεδονία ο σιδηρόδρομος θυμίζει μάλλον τριτοκοσμική χώρα παρά Ευρώπη.

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά την Φλώρινα-Лерин, σαμποταρίστηκε το δίκτυο αφού από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 κόπηκε η σιδηροδρομική σύνδεση του νομού όχι μόνον προς την ενδοχώρα, αλλά και προς και την πόλη Битола-Μοναστήρι. Με άλλα λόγια αποκόπηκε ολοκληρωτικά ο νομός σε ότι αφορά την σιδηροδρομική σύνδεση. Παράλληλα τα ΚΤΕΛ έγιναν μονοπώλιο και χιλιάδες άνθρωποι έπρεπε να χρυσοπληρώνουν το εισητήριο, μεταξύ άλλων και οι φοιτητές που σπούδαζαν ή επισκέπτονταν την πόλη.  Πριν λίγα χρόνα επαναλειτούργησε ο σιδηρόδρομος όπου ένοιωσαν οι Φλωρινιώτες δυσάρεστη έκπληξη όταν είδαν ότι αντί να χρησιμοποιούνтαι σύγχρονες αμαξοστοιχίες (αντί του γνωστού κλασικού «Οτομοτρίζ» που «αγκομαχούσε» για δεκαετίες τσαφ-τσουφ Φλώρινα/Lerin-Θεσσαλονίκη/Solun), χρησιμοποιούνταν οι  μεταχειρισμένες αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ που ήδη για χρόνια λειτουργούσαν στην γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα.

Οι Φλωρινιώτες-Леринци, διαχρονικά «παιδιά ενός κατώτερου θεού», έπρεπε να αρκεστούν-συμβιβαστούν με τις «σάπιες» αμαξοστοιχίες, καθόλου άνετες για την διαδρομή Φλώρινα/Лерин-Θεσσαλονίκη/Солун, διάρκειας 3ωρών. Ήταν οχήματα, με προδιαγραφές για σύντομες διαδρομές-αποστάσεις, αλλά δυστυχώς οι πολίτες του νομού είναι διαχρονικά ολιγαρκείς. Αρκούνται με τα «ψίχουλα». Οι μεν «μειονοτικοί» άλλοι κατ’ ιδίοτητα και άλλοι κατ’ αντίληψη δεν μιλούν και σωπαίνουν, έτσι εκπαιδεύονται για χρόνια, οι δε «εξουσιαστές» προβάλλουν συνήθως το εθνικό συμφέρον για να καλύπτουν τις αδυναμίες της πολιτικής. Οι «εντεταλμένοι» κρατούντες την τοπική εξουσία εδώ και χρόνια προβάλλουν συνήθως ότι «φυλλάτουν Θερμοπύλες», προσφέροντας υποσχέσεις για δουλειά «μπιχλιμπίδια-καραμέλες» στους πολίτες της περιοχής.

Πρόσφατο γεγονός έχουμε το «κόψιμο του τρένου». Η εκ νέου διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νομού, όπου το τρένο από Θεσσαλονίκη-Солун φτάνει μέχρι την Έδεσσα-Воден. Μετά από πολλά πολλά χρόνια βλέπουμε διστακτικά την αντίδραση των κατοίκων του νομού, κινήσεις πολιτών, γιατί στην οικονομική κρίση πρό (και ήδη εντός) των πυλών δυνασχετούν με τα μέτρα «εξυγίανσης» του ΟΣΕ και την περικοπή των δρομολογίων. Φυσικά κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί παρά συμφωνεί στη εξυγίανση του ΟΣΕ, όμως η διακοπή του δρομολογίου πρός και από Φλώρινα είναι σταγόνα στον «ωκεανό» σε ότι αφορά τα λειτουργικά έξοδα της δημόσιας επιχείρησης. Θα μπορούσε να παρουσιάσει ο ΟΣΕ τα οικονομικά στοιχεία σε ότι αφορά το συγκεκριμένα δρομολόγια για τον νομό, τα λειτουργικά έξοδα, το όποιο οικονομικό άνοιγμα ή πρόβλημα ώστε να δικαιολογήσουν το «κόψιμο». Θα μπορούσαν οι αρμόδιοι μετά την ανάλογη μελέτη να προταθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Συγκεκριμένα, πολλοί Φλωρινώτες-Леринци, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 μέχρι σήμερα, νομίζουν ότι ο νομός, η χώρα, τελειώνει εκεί ακόμη  και σε ότι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο. Όμως δεν πρέπει οι πολίτες και οι αρχές να αντιμετωπίζουν το θέμα με κοντόφθαλμη-μίζερη οπτική γωνία. Υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα/Лерин-Битола/Μοναστήρι αλλά είναι ανενεργή-νεκρή περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια. Όπως οδικά αλλά και σιδηροδρομικά, η περιοχή είναι η δυτική πύλη, είσοδος-έξοδος προς την γειτονική χώρα. Απέναντι υπάρχουν οι πόλεις Битола αλλά και Прилеп, Скопје, όπου υπάρχει αντίστοιχη σιδηροδρομική σύνδεση. Αυτό το παράπλευρο δυτικό δίκτυο, θα μπορούσε να συνεργαστεί αποτελεσματικά στις δύο χώρες. Όχι μόνον να επαναλειτουργήσει το τρένο προς-από ενδοχώρα-Φλώρινα/Лерин, αλλά και προς-από Битола. Ώφελος για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή μας αφού υπάρχει πληθυσμός περίπου 300.000 κατοίκων στην γειτονιά μας, στην Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θα μπορούν να αναπτυχθούν παραγωγικά οι δυνατότητες της σύνδεσης, τουλάχιστον κατ’ αρχήν σε επίπεδο τουρισμού και εμπορίου. Η σιδηρογραμμική γραμμή είναι σημαντικός μοχλός και προϋπόθεση αν έχουμε αισιόδοξο βλέμμα στο μέλλον, καλύτερη ποιότητα επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Πολλά μπορούν να γίνουν προς εκμετάλευση των ευρωπαικών διασυνοριακών προγραμμάτων.

Δυστυχώς οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές «αγρόν αγόραζαν» στις δύο «χαμένες δεκαετίες» για την ευρύτερη περιοχή. Είτε το κράτος παρεμποδιστικά-αποθαρρυντικά λειτουργούσε για διασυνοριακές συνεργασίες με αφορμή τον τεχνητό Μακεδονικό «πρόβλημα», είτε επειδή οι Περιφερειακές-Δημοτικές αρχές «βαρούσαν προσοχή και σούζα» σε κάθε κάλεσμα του κράτους όλα αυτά τα χρόνια, λειτουργώντας ως μαριονέτες εθνικιστικών, οπισθοδρομικών αντιλήψεων. Πότε θα καταλάβουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες των συνοριακών περιοχών ότι οι εθνο-μειονοτική Μακεδονική παράμετρος μπορεί να γίνει ώφελος σε ότι αφορά την ποιότητα της ζωής για όλους, αντί τροχοπέδη;

Το Ουράνιο Τόξο πάντα συμμετείχε, συμμετέχει και θα συμμετέχει θετικά, ενεργά και αποτελεσματικά σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Δεν είχε την δυνατότητα ούτε άφησαν, σχεδόν όλοι του  «συστήματος», να ακουστεί η φωνή του ευρύτερα. Όμως ήρθε πλέον ο καιρός, με αφορμή και την οικονομική κρίση, οι συνειδητοποιημένοι λογικοί άνθρωποι να κλείσουν τις αντιδραστικές εθνικιστικές «σειρήνες» και να αρχίσουν να  ακούν τις θετικές χρήσιμες θέσεις-απόψεις του Τόξου για τα περιφερειακά και κεντρικά ζητήματα της πολιτικής. Έτσι μπορούν να έρθουν καλύτερες ημέρες…

ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΟΒ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

УНИЈАТСТВОТО И МАКЕДОНЦИТЕ ВО МИНАТОТО: КУКУШКА УНИЈА || Ο ΟΥΝΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: H OYNIA TOY КУКУШ-ΚΙΛΚΙΣ

Η ίδρυση μακεδόνικων διοικητικών επαρχιών στα πλαίσια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ίδρυση σχολείων στη λαική γλώσσα και η διαδικασία αναβάθμισής τους, η εισαγωγή της μακεδόνικης γλώσσας στις εκκλησίες αντι της ελληνικής, η οικοδόμηση νέων ναών, η έκδοση βιβλίων σε διάφορες μακεδόνικες διαλέκτους και πολλά άλλα, παρουσίαζε την μεγάλη επιθυμία του μακεδόνικου λαού για ολική διαφοροποίηση από τον ελληνισμό και απομάκρυνσή του από τις προπαγανδιστικές επιδράσεις των ελληνικών εθνικών οργάνων. Μεταξύ αυτών των περιστατικών του 19ου αιώνα, ιδιαίτερη θέση κατέχει η Κούκουσσκά Ούνια.

Οι εκκλησιαστικές διαμάχες στο Кукуш-Κιλκίς, εναντίων του Πατριαρχείου του Τσαριγκραντ-Κωνσταντινούπολης και της ελληνικής προπαγανδιστικής επίδρασης, έλαβαν μια διαφορετική τροπή. Το Κούκουςς, προς το τέλος του 19ου αιώνα, είχε περίπου 8.000 κάτοικους από τους οποίους άνω των 7.000 χιλιάδων ήταν εθνικά Μακεδόνες (οι υπόλοιποι ήταν Τούρκοι και λίγοι Ρομά). Την περίοδο εκείνη υπήρχε αποστολή Λαζαριστών στο Солун-Θεσσαλονίκη, η οποία είχε για στόχο την εξάπλωση της καθολικής επίδρασης στη Μακεδονία. Όταν το 1858 οι κάτοικοι του Κούκουςς απευθύνθηκαν στο Μητροπολίτη του Σόλουν Неофит-Νεόφυτο και του ζήτησαν να απομακρύνει τον επίσκοπο του Κούκουςς Мелетиј-Μελέτιο λόγω των καταχρήσεών του και ζήτησαν ως επίσκοπος να οριστεί ο Μακεδόνας Партениј Зографски (Παρτένιι Ζογκράφσκι), οι πιθανότητες της Καθολικής αποστολής να εισέλθει σε μακεδόνικο περιβάλλον, μεγάλωσαν πολύ. Όλοι γνώριζαν ότι οι Έλληνες του Φαναριού δεν θα δεχόντουσαν το αίτημα αυτό και οι κάτοικοι του Κούκουςς, αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τα εκκλησιαστικά-εθνικά τους αιτήματα, μην έχοντας άλλη διέξοδο, θα μπορούσαν να δεχτούν το απλωμένο χέρι της Καθολικής Εκκλησίας.  Μετά την υπόσχεση του Γάλλου Πρόξενου ότι οι Κουκούσσανι θα προστατευτούν από το θυμό του Πατριαρχείου και των οθωμανικών αρχών και μετά τον προσδιορισμό του μελλοντικού στάτους της ουνιατικής εκκλησίας του Κούκουςς, αντιπροσωπεία υπο την ηγεσία του Нико Станишев-Νάκο Στανίσσεβ, επιστρέφοντας από το Σόλουν-Θεσσαλονίκη, όπου συζητήθηκε η ένωση με την Καθολική Εκκλησία, δόθηκε έγκριση από τη Λαική Συνέλευση του Κούκουςς και στις 23 Ιουλίου 1859, επιδόθηκε αίτηση στον Πάπα Πίο IX για ένταξη σε ούνια-ένωση με την Καθολική Εκκλησία.

Λόγω της αδυναμίας επαναλειτουργίας της μακεδόνικης Αρχιεπισκοπής της Охрид-Οχρίδας, οι Κουκούσσανι έβλεπαν στην Ούνια τη μοναδική λύση, ιδιαίτερα, όπως τόνισε και ο Нико Станишев, για «να σώσουμε τη μακεδονικότητά μας. Αφού δεν μπορούμε να αποσχίσουμε μόνο την εκκλησία, την αποσχίσαμε μαζί με την πίστη για να σώσουμε την εθνότητά μας. Πως μπορεί να υπάρχει πίστη εάν δεν υπάρχει λαός;». Η αναγνώριση του Πάπα από τους κάτοικους του Κούκουςς, ήταν πάνω από όλα πολιτική πράξη. Οι φορείς της ιδέας για ένωση με την Καθολική Εκκλησία προσδοκούσαν ότι θα εξασφαλίσουν ελεύθερη εκκλησιαστική-εκπαιδευτική ζωή, στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών δικαιωμάτων που εγγυούνταν η θεοκρατική Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ από την άλλη πλευρά, ότι θα είχαν την προστασία των καθολικών κρατών, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει θετικά και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο. Η Κούκουσσκα Ούνια, αργότερα ως Μακεδόνικη Ούνια, θα ξεχώριζε το μακεδόνικο λαό από τα γειτονικά ορθόδοξα κράτη, τα οποία χρησιμοποιούσαν την ορθόδοξη πίστη ως ένα από τα κύρια επιχειρήματα για να ανακυρήσουν τουν ορθόδοξους Μακεδόνες ως μέλη του δικού τους λαού. Η Ούνια αυτή, δημιούργησε ταραχή και στο Πατριαρχείο, αλλά και στην Ρώσικη Διπλωματία και τους βουλγάρικους παράγοντες. Με όλες τις δυνάμεις τους προσπάθησαν να αποτρέψουν τους κατοίκους του Κούκουςς να αποσχιστεί από την Ορθοδοξία. Αυτό το κατάφεραν με το διορισμό του Μακεδόνα Παρτένιι Ζογκράφσκι ως επίσκοπο του Κούκουςς τον Οκτώβριο του 1859.

Η όλο και περισσότερο ορατή παρουσίαση της μακεδόνικης ιδιαιτερότητας την περίοδο του Παρτένιι, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις του Πατριαρχείου. Αμέσως άρχισαν πλεκτάνες και συκοφαντίες εναντίων του. Κατηγορήθηκε για την εισαγωγή της μακεδόνικης γλώσσας στη λειτουργία και τα σχολεία και την απομάκρυνση της ελληνικής, όπως και για μη σεβασμό προς το Πατριαρχείο. Περισσότερες φορές απομακρύνθηκε και επανατοποθετήθηκε στη θέση του Επίσκοπου, εώς το 1868, όταν το Πατριαρχείο επανατοποθέτησε ως επίσκοπο το Μελέτιο.

(Ο Ουνιτισμός αναγνωρίζει ως εκκλησιαστική Αρχή την Καθολική Εκκλησία και τον Πάπα, διατηρώντας ταυτόχρονα το ορθόδοξο δόγμα).

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ МАКЕДОНСКА ИНТЕРНЕТ РАДИОСТАНИЦА ВО ГРЦИЈА

Πρόσφατα λειτούργησε ραδιοφωνικός σταθμός μέσω ίντερνετ, ο οποίος εκπέμπει μακεδόνικη μουσική και τραγούδια. Πρόκειται για μια προσπάθεια ενός Μακεδόνα από την κεντρική Μακεδονία της Ελλάδας, ο οποίος δημιούργησε τον σταθμό αυτό με σκοπό οι χιλιάδες Μακεδόνες της Ελλάδας να μπορέσουν επιτέλους, έστω και μόνο μέσω ίντερνετ, να απολαύσουν τα τραγούδια τους και την παράδοσή τους. Ο σταθμός αποτελεί μέρος του blog «Μακεδόνικη Παράδοση στην Ελλάδα». Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή του ραδιοφώνου, στη διεύθυνση  http://macedonianculture.listen2myradio.com/ και καλή σας διασκέδαση!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

«Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ» «КРАЛОТ Е ГОЛ»

Στις 6 Φεβρουαρίου 2011, μια νότα δημοκρατίας και ανεκτικότητας ακούστηκε ανάμεσα στις ρατσιστικές και μισαλόδοξες συνθέσεις που πολύ συχνά ακούγονται στη χώρα μας. Ο λόγος για την εκπομπή του Γρηγόρη Βαλλιανάτου στο KontraChannel με τίτλο «Ο βασιλιάς είναι γυμνός». Προσκεκλημένοι της εκπομπής ήταν ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος, μέλος του Προεδρίου του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Виножито-Ουράνιο Τόξο και ο διακεκριμένος αρθρογράφος και συγγραφέας, αγωνιστής για τη δημοκρατία και την ισότητα, Διονύσης Γουσέτης. Ήταν μια από τις λίγες συζητήσεις σε τηλεοπτικό κανάλι με θέμα τους Μακεδόνες, όπου προσκαλέσθηκαν και εκπρόσωποι αυτών και που δεν υπήρχαν ακροδεξιά στοιχεία για να ουρλιάζουν, προσπαθώντας να επιβάλουν τις απόψεις τους.Όπως έχουν αποδείξει και οι μεγαλύτεροι ψυχολόγοι του αιώνα, όποιος δεν είναι σίγουρος για την αλήθεια των απόψεών του και τη βασιμότητα των ισχυρισμών του, προσπαθεί να επιβληθεί με φωνές και εκφοβισμούς. Στη μιάμιση ώρα συζήτησης, με ήρεμο τρόπο και σε πολιτισμένο κλίμα, παρουσιάστηκε μέρος των θέσεων του Ουράνιου Τόξου και της κατάστασης των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα γενικά, όπως και άλλες πτυχές της ελειπέστατης δημοκρατίας στη χώρα μας. Δεν υπήρχαν προσκεκλημένοι της «άλλης» πλευράς, αλλά όπως και δηλώνει το σλόγκαν της εκπομπής, ,,δεν είμαστε αντικειμενικοί, είμαστε όμως δίκαιοι. Εδώ συζητούμε τις ,,παραλειπόμενες,, απόψεις. Τις άλλες τις τρώτε στη μάπα καθημερινά».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση, μέσω ίντερνετ στη διεύθυνση:

http://www.youtube.com/watch?v=WWREOfwo2VM&feature=player_embedded

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ – Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. КОНСФИСКУВАЊЕ НА ИДЕИ – СРЕДОВЕКОВНОТО СОСЕДСТВО НА Е.У.

Μετά την κατάσχεση τευχών της ΝόβαΖόρα στον συνοριακό σταθμό της Νίκης-Негочани, συνέβη το ίδιο και στη Βουλγαρία. Υπάρχουν κράτη δηλαδή στην Ευρωπαική Ένωση, τα οποία αντί να προσπαθούν τουλάχιστον να πλησιάσουν το Ευρωπαικό Δημοκρατικό Πνεύμα, παραμένουν εγκλωβισμένα στο μεσαίωνα του σκότους και του φόβου.

Το πρωί της 31.01.2011, υπάλληλοι της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας (DANS), εισήλθε με βίαιο τρόπο στο εκτυπωτύριο Iranik-M στο Благоевград-Μπλαγκόεβγκραντ και χωρίς εξηγήσεις ή την επίδειξη κάποιας σχετικής εντολής, κατάσχεσαν 2500 αντίτυπα του μόλις εκτυπωμένου περιοδικού Македонски Глас – Μακεδόνικη Φωνή.  Η ύλη ήταν κυρίως αφιερωμένη στην επικείμενη γενική απογραφή του πληθυσμού της Βουλγαρίας, που ξεκίνησε στις 01.02.2011.
Ο διευθυντής του εκτυπωτηρίου Стојан Николов Михајлов – Στόγιαν Νικόλοβ Μιχάιλοβ και ένας ακόμα υπάλληλος, οδηγήθηκαν από τους άντρες της ασφαλείας στα γραφεία τους, όπου κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν όλη την ημέρα. Μετά από μεγάλες πιέσεις, αναγκάστηκαν να δώσουν γραπτές εξηγήσεις σχετικά με την εκτύπωση του περιοδικού. Καθ’όλη τη διάρκεια της κράτησης, οι αρχές δεν επέδειξαν καμία οδηγία ή εντολή εκτέλεσης της πράξης αυτής, ούτε και έδωσαν οποιαδήποτε εξήγηση.

Τα τεύχη που κατασχέθηκαν, μέχρι στιγμής δεν έχουν επιστραφεί.  Οι εκδότες της Μακεδόνικης Φωνής κατέθεσαν καταγγελία στα γραφεία των εισαγγελικών αρχών.
Η Μακεδόνικη Φωνή είναι ένα μη κερδοσκοπικό δελτίο, το οποίο διανέμεται δωρεάν. Η θεματολογία του είναι πάντοτε σχετική με τους εθνικά Μακεδόνες της Βουλγαρίας. Δεν υπάρχει υλικό που έχει δημοσιευθεί  και που μπορεί να θεωρηθεί ως παράνομο ή  εξτρεμιστικό με οποιονδήποτε τρόπο.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ 1 – 0 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ НАЦИОНАЛИЗАМ 1 – 0 СПОРТОТ

Στις 05 Φεβρουαρίου 2011, στις 15μμ, έπρεπε να διεξαχθεί ο αγώνας χάντμπολ, μεταξύ των ομάδων Αρίωνα Πτολεμαίδας και Жито Прилеп (Ζζίτο Πρίλεπ) από το Πρίλεπ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η αθλητική αυτή συνάντηση ήταν στα πλαίσια των προημιτελικών αγώνων του Ευρωπαικού κυπέλου γυναικών Τσάλεντζ (Challenge Cup) και ο αγώνας είχε συμφωνηθεί να διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο του Λεχόβου Φλώρινας-Лерин. Την τελευταία όμως στιγμή, η ομάδα του Αρίωνα ενημέρωσε τον επίτροπο του αγώνα, Αυστριακό Γκούσταβ Μπούρτσιβαλ, ότι έλαβε εντολή από την ελληνική ομοσπονδία χάντμπολ να μην συμμετάσχει στον αγώνα αυτόν. Ως αιτία ανέφεραν το έμβλημα της ομάδας από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο περιέχει και το ήλιο της Βεργίνας. Ήταν η δεύτερη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Λόγω της ίδιας αιτίας, πέρυσι η ομάδα Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών είχε αρνηθεί να αγωνιστεί εναντίων της ομάδας γυναικών του Πρίλεπ και η ομάδα της Δ.Μακεδονίας είχε κερδίσει τον αγώνα με υπηρεσιακό αποτέλεσμα 10-0. Το ίδιο συνέβη και φέτος. Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Χάντμπολ, με έδρα τη Βιέννη, είχε προειδοποιήσει ότι ο αθλητισμός πρέπει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και ότι δεν είναι επιτρεπτό να ανακατεύεται η πολιτική. Η ομάδα του Πρίλεπ κέρδισε και πάλι με υπηρεσιακό αποτέλεσμα 10-0 και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο, όπου θα συναντηθεί με γαλλική ομάδα. Δυστυχώς, η ομάδα της Πτολεμαίδας αποκλείστηκε και αναμένεται ποινή προστίμου 10.000 ευρώ και διετής αποκλεισμός της από ευρωπαικές διοργανώσεις. Οι κόποι της για μια καλή εμφάνιση στην Ευρώπη και μια ευκαιρία παρουσίασης της χώρας μας σε ευρωπαικό επίπεδο, πήγαν χαμένοι. Το πνεύμα ορισμένων κύκλων της χώρας μας, «κατάφερε» και πάλι να στεφτεί «πρωταθλητής» Ευρώπης στη μισαλοδοξία και τον εθνικισμό.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

«Στην Υγεία είμαστε τρίτος κόσμος» «Во здраството сме трети свет»

Τριτοκοσμική χαρακτήρισε την κατάσταση του χώρου της Υγειας ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Στην Υγεία είμαστε τρίτος κόσμος  καραμπινάτος», είπε ο Α.Λοβέρδος στον ΒΗΜΑ 99.5, προσθέτοντας πως δεν έπρεπε να περιμένουμε την Τρόικα για να εφαρμοστούν βασικές διαδικασίες στην Υγεία και πως όλα αυτά τα χρόνια «η διοικητική ακαταστασία» έτρεφε και τη διαφθορά.

Όλα αυτά τα ζούμε στα μέρη μας. Τα νοσοκομεία στο Λέριν, Κόστουρ, Βόντεν, στην ουσία είναι μόνο κτίρια, άδεια από εξειδικευμένο προσωπικό και λειτουργούν σαν να είναι εξωτερικά ιατρεία.

Επιπλέον όμως αναρωτιώμαστε!

Μόνο εκεί ;;; Μόνο εκεί είμαστε τριτοκοσμική χώρα;;

Σε ότι αφορά τα δικαιώματα αυτών που νιώθουν διαφορετικοί από την πλειοψηφία, δεν είμαστε τριτοκοσμικοί; Όλοι αυτοί που έχουν διαφορετική εθνική συνείδηση, διαφορετική θρησκεία, διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, διαφορετική γλώσσα, διαφορετική καταγωγή, πώς νομίζετε ότι νιώθουν; Ότι ζουν σε μία ανεπτυγμένη χώρα;

Ο μεγάλος αριθμός ανέργων, οι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί των 600-700 ευρώ, οι νέοι της χώρας μας οι οποίοι μεγαλώνουν με φαντασίες, γνωρίζοντας ότι τα όνειρά τους ίσως ποτέ δεν πραγματοποιηθούν, πώς αισθάνονται; Μέρος της πλούσιας και ανεπτυγμένης Ευρώπης;

Поздрав

НоваЗора

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΙ ΚΑΛΑΣ! ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΠΗΛΥΔΕΣ; Ήταν ωραία τα μάτια σου μα δεν ήξερες που να κοιτάξεις ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Καταμανλής, λίγο μετά τη μεταπολίτευση του 1974, πήγε επίσκεψη στο Πακιστάν. Εκεί ζήτησαν να τον ‘δουν εκπρόσωποι κάποιας φυλής που ζούσε απομονωμένη στον Ινδικό Καύκασο στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν. Δήλωσαν πως ήταν Μακεδόνες και ισχυρίστηκαν ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα και διάβαζα τις λέξεις Μακεδονία και Μακεδόνες από επίσημα έντυπα. Ώστε υπάρχει Μακεδονία και οι Μακεδόνες είναι πραγματικότητα; Άρχισα να ασκούμαι στην προφορά τους με ένταση φωνής, γιατί είχαμε μάθει να τις ψιθυρίζουμε, αφού ήταν απο τις απαγορευμένες λέξεις και εμείς ως καλοί πολίτες Έλληνες τις είχαμε διαγράψει απο το λεξιλόγιό μας.

Η είδηση έκανε το γύρο σ’ όλη την Ελληνική και τη Γιουγκοσλαβική επικράτεια και οι ενδιαφερόμενοι προστρέξανε να γνωρίσουν τους ξεχασμένους Μακεδόνες που αυτοαποκαλούνταν ΚΑΛΑΣ ή ΚΑΛΕΣΙ. Και η μεν ελληνική οπτική δικαιολογούσε την ονομασία από ένα στρατηγό Μακεδόνα τον Καλάς,  η δε μακεδονική οπτική από την εμφανισή τους, δηλαδή μελαχρινοί (Καλέσι)

Προσωπικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον η πρεμούρα των Ελλήνων να βρούνε Μακεδόνες στα πέρατα του κόσμου και ν’ απαγορεύουν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες οι αυτόχθονες κάτοικοι της Μακεδονίας, αφού ήταν επήλυδες κατά το δικό τους ισχυρισμό.

Τόσο από ανθρωπογεωγραφική όσο και απο εθνολογική άποψη το ενδιαφέρον των ειδικών ήταν μεγάλο.

Στη δυτική περιοχή της ινδικής χερσονήσου ζούνε 3.000 – 5.000 άτομα τα οποία δηλώνουν, ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχαν φτάσει στα μέρη τους τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ως προς το θρήσκευμα είναι ειδωλολάτρες και πολυθεϊστές. Λατρεύουν τον Di Zau (Δίας – Ζεύς) και σημαίνει «δίνω Ζωή» και ο Δίας είναι «κατοχυρωμένος» ως Θεός των Ελλήνων.

Οι γλωσσολόγοι εντόπισαν και λέξεις που κατά τον ισχυρισμό τους είναι ελληνικές, όπως «νομ»(όνομα), «πάρεμ»(διαβαίνω, πάρειμι), «ίλα»(έλα), «δοντούγια»(δόντια), «ισπάτα»(ασπάζομαι), «σακάτσι» (σακάκι). Αν ψάξουμε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες θα βρούμε πολύ περισσότερες λέξεις ελληνικές και γιατί αυτά να παρουσιάζονται ως ελληνικά στις Ινδίες και να μην είναι Ινδικά στην Ελλάδα. Οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι οι ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν απώτερη καταγωγή από τις Ινδίες.

Σήμερα οι Καλάς ή Καλέσι κατανέμονται στο Πακιστάν και Αφγανιστάν και οι ιστορικοί και εθνολόγοι ζήτησαν τη βοήθεια των γενετιστών.

Από γενετική έρευνα βρέθηκε, ότι οι Κάλας δεν έχουν καμία γενετική συγγένεια με τους Μακεδόνες, αλλά και με κανένα βαλκανικό λαό. Για να γίνουν κατανοητοί οι ισχυρισμοί των γενετιστών ας παραθέσουμε μερικές στοιχειώδεις γνώσεις γενετικής.

Ο άνθρωπος έχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, όπου εδράζονται τα γονίδια. Το 23ο ζευγάρι ονομάζεται φυλετικό, γιατί αυτό καθορίζει το φύλο. Στον άντρα το φυλετικό ζεύγος έχει δύο ανόμοια χρωμοσώματα και συμβολίζονται ΧΥ, ενώ στη γυναίκα το ομόλογο ζεύγος έχει δύο όμοια και συμβολίζονται ΧΧ.

Η γυναίκα είναι γνωστό ότι παράγει τα θηλυκά γεννητικά κύτταρα, τα ωάρια κι όλα έχουν ένα Χ χρωμόσωμα, ενώ ο άντρας παράγει τα αρσενικά κύτταρα, τα σπερματοζωάρια, από τα οποία τα μισά έχουν το Χ χρωμόσωμα και τα άλλα μισά το Υ χρωμόσωμα.

Αν το σπερματοζωάριο που έχει το Χ χρωμόσωμα γονιμοποιήσει το ωάριο της γυναίκας γεννιέται κορίτσι ΧΧ. Αν το σπερματοζωάριο που φέρει το Υ χρωμόσωμα γονιμοποιήσει το ωάριο της γυναίκας που είναι πάντα Χ, γεννιέται αγόρι ΧΥ.

Αν οι Καλάς είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Υ χρωμόσωμα θα μεταβιβαζόταν από γενιά σε γενιά και θα το βρίσκαμε σήμερα στους Καλάς.

Οι ομάδες γονιδίων του Υ χρωμοσώματος των Μακεδόνων και Ελλήνων είναι οι : E-V13, J-M172, R-M269, R-M17, I-170 και E-M78 δεν υπάρχουν στους Καλάς, ενώ αυτές που υπάρχουν σε μεγάλη συχνότητα στους Καλάς και είναι οι : H1(20,5%) και L-3a δεν υπάρχουν στους Έλληνες, στους Μακεδόνες και σε κανέναν βαλκάνιο.

Η διατήρηση αρχαίων πολιτιστικών στοιχείων στη φυλή των Καλάς εξηγείται με την πολιτιστική απομόνωση, λόγω φυσικών εμποδίων – ορεινές περιοχές – και έλλειψη επικοινωνίας μ’ άλλους λαούς.

Ορισμένα ιδιαίτερα φυλετικά χαρακτηριστικά εξηγούνται με τη γεωγραφική απομόνωση κι έτσι διατηρήθηκαν τα χαρακτηριστικά αυτά (γονίδια) αφού δεν υπήρχαν επιμειξίες, δηλαδή δεν είχαμε είσοδο ξένων γονιδίων κι έτσι διαιωνίζονταν τα ίδια γονίδια.

Μήπως όλη αυτή η ιστορία με τους Καλάς είναι μια καλά οργανωμένη και πετυχημένη καμπάνια για την ανάπτυξη του τουρισμού στις δυσπρόσιτες και απορσέγγιστες αυτές περιοχές; Μήπως κάποιος Οδυσέας κρύβεται πίσω από τον ορυμαγδό των Κάλας;

Ένας Αιγαιάτης Μακεδόνας

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές συζητήσεις περι εκπαιδευτικού συστήματος, ασύλου, πανελληνίων εξετάσεων, ιδιωτικών πανεπιστημίων, επίπεδο σπουδών, μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κτλ. Ας δούμε όμως και κάποια στοιχεία, τα οποία κανένας δεν αναφέρει.

 • Στην Ελλάδα, το 68,2% των παιδιών από την ηλικία των 4 ετών έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, έναντι 92,3% στην «Ευρωπαική Ένωση των 27». Γαλλία (100%), Βέλγιο και Ολλανδία (99,5%), Ισπανία (99%)  Ιταλία (98,8%), Ελλάδα (68,2%).
 • Ποσοστό φοιτητών που τελειώνουν τις σπουδές τους (Πηγή ΟΟΣΑ)
ΙΑΠΩΝΙΑ 89 %
ΤΟΥΡΚΙΑ 75 %
ΦΙΛΑΝΔΙΑ 71 %
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 71 %
ΕΛΛΑΔΑ 56     %
 • Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για το επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα, το 54% των ερωτηθέντων φοιτητών απάντησαν πως αυτό που σπουδάζουν δεν ήταν η πρώτη τους επιλογή!
 • Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, το 7,4%, περίπου 618.000 άνθρωποι, έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν παρακολουθήσει σχολείο και δεν γνωρίζουν να γράφουν και να διαβάζουν. Σχεδόν ένα εκατομμύριο (970.000) συμπατριώτες μας, απαντούν ότι γνωρίζουν μεν γραφή και ανάγνωση αλλά δεν κατάφεραν να τελειώσουν το δημοτικό σχολείο.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)