Αρχεία | Ιανουάριος, 2011

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ РЕОРГАНИЗАЦИОНЕН КОНГРЕС НА ВИНОЖИТО

Στις 12 Δεκεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε το έκτακτο αναδιοργανωτικό Συνέδριο του Ουράνιου Τόξου στο Врбени-Β’ρμπενι -Ξινό Νερό του νομού Φλώρινας-Лерин-Λέριν, το οποίο ευχαριστούμε πολύ για την άψογη φιλοξενία του.  Η ημέρα ήταν θαυμάσια και το κοινοτικό κατάστημα του χωριού, όπως και η κεντρική πλατεία γέμισε από μέλη και φίλους του κόμματος. Το χωριό όμως, εκτός των άλλων, γέμισε και από αστυνομικούς, ένστολους και άστολους, οι οποίοι προσπάθησαν να επιτύχουν με την παρουσία τους, δύο σκοπούς. «Со еден удар, две муви – σο έντεν ούνταρ, ντβε μούβι (με ένα χτύπημα, δύο μύγες)». Από την μία να αποτρέψουν… τυχόν… ταραχές, οι οποίες… ίσως… να προκαλούνταν…εάν… κατέφθαναν ακροδεξιά στοιχεία…(η απάντηση των αστυνομικών αρχών όταν ρωτήθηκαν από τη ΝόβαΖόρα) και από την άλλη, να εκφοβίσουν τα μέλη και τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στο Συνέδριο. Μέτρα δηλαδή άλλων εποχών, ξεπερασμένα. Όλοι πλέον έχουν καταλάβει πως τίποτα παράνομο δεν κάνουν, πως το να αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους τους τιμά και δεν τους στιγματίζει. Οι φόβοι πλέον έχουν ξεπεραστεί. Οι λίγοι που ακόμα φοβούνται χωρίς να γνωρίζουν το λόγο, θα φοβούνται και χωρίς την παρουσία ολόκληρων λόχων αστυνομίας.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Επιτροπών περιφερειών από την βόρεια Ελλάδα, πολλοί φίλοι και συμπαθούντες, όπως και πολλά υποψήφια μέλη, τα οποία και εγγράφηκαν. Αντικείμενο του Συνεδρίου, μεταξύ των άλλων, ήταν η αναδιοργάνωση-διεύρυνση του τρόπου λειτουργίας του κόμματος για το επόμενο διάστημα, μέσω της αλλαγής του καταστατικού και την αναδιαμόρφωση των κομματικών οργάνων, ως φορείς μεγαλύτερης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας.

Αποφασίσθηκε η διέυρυνση συμμετοχής του συλλογικού καθοδηγητικού οργάνου της Πολιτικής Γραμματείας και η μετονομασία του σε Προεδρείο. Σκοπός της διεύρυνσης του οργάνου ήταν η συμμετοχή μελών στο Προεδρείο από όλες τις περιοχές της βόρειας Ελλάδος, από όλα τα μέρη όπου ζουν εθνικά Μακεδόνες.

Επίσης αποφασίσθηκε ο νέος τρόπος λειτουργίας-συνεργασίας των κατά περιοχή Επιτροπών ανά περιοχή-δήμο-νομό και η διεύρυνση του Κεντρικού Συμβουλίου, από 27 στα 51 μέλη,  αφού αρκετά μέλη δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα όργανα του κόμματος και στον αγώνα για τα επόμενα χρόνια.

Σημαντική απόφαση του Συνεδρίου ήταν η συγκρότηση πλέον της Επιτροπής Νοελαίας και ο καθορισμός συνεργασίας του Προεδρείου με το εν λόγο Όργανο, αφού το τελευταίο διάστημα οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας οδήγησαν πολλούς νέους Μακεδόνες κοντά στο κόμμα μας, θετική υποθήκη για τους μελλοντικούς μας αγώνες.

Έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του κόμματος για το διάστημα των δύο τελευταίων ετών, όπως οι επαφές με τους οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη, η εγκαινίαση και το πέρας της ανακαίνισης των γραφείων του κόμματος στο Βόντεν-Έδεσσα, η συνέχιση των επαφών σε κρατικό και  ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω των Διεθνών Οργανισμών για θέματα σχετικά με τους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα και τη μη αναγνώριση από το επίσημο κράτος, οι αγωγές του κόμματος στην ελληνική δικαιοσύνη σχετικά με τις αιτήσεις μελών για αλλαγή των επωνύμων τους και την επαναφορά των μακεδόνικων επωνύμων, οι δίκες του κόμματος εναντίων τηλεοπτικών καναλιών της χώρας, τα οποία αρνήθηκαν να προβάλουν το προεκλογικό βίντεο του Ουράνιου Τόξου κτλ. Επίσης αναφέρθηκε και η επιτυχής προσπάθεια με την εκτύπωση και διανομή της εφημερίδας НоваЗора-ΝόβαΖόρα, ένα σπουδαίο γεγονός, το οποίο φέρνει κοντά όλους τους εθνικά Μακεδόνες και τους βοηθά να ενημερώνονται για θέματα τα οποία το επίσημο κράτος αποσιωπεί.

Επίσης στην επόμενη συνεδρίασή του το Προεδρείο θα εξετάσει-μετά τις προτάσεις των μελών στο Συνέδριο- την συγκρότηση συμβουλευτικού οργάνου από μέλη και φίλους του κόμματος που εξελέγησαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές  εκλογές.

Το Συνέδριο αποτέλεσε σάλπισμα αγώνα για την διεκδίκηση ακόμα πιο ενεργά της πολιτικής εξουσίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Στόχος, τα επόμενα χρόνια η Ε.Ε.Σ-Ουράνιο Τόξο να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις και να συναποφασίζει σε ολοένα και περισσότερους δήμους της βόρειας Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό, καλούμε σε συστράτευση και αγώνα όλους τους εθνικά Μακεδόνες και τους Έλληνες δημοκράτες στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство» – Јане Сандански

«Οι σκλαβωμένοι πρέπει να αποσκοπούν στην ελευθερία και οι ελεύθεροι στην τελειότητα» – Γιάνε Σαντάνσκι

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ … ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Ένας νέος τελειώνει το Λύκειο και δεν έχει καθόλου όρεξη για Πανεπιστήμιο. Ο πατέρας του νέου, πλούσιος πολιτικός με μεγάλη δύναμη στην κυβέρνηση, απειλεί τον γιο του: Δεν θέλεις να σπουδάσεις ρε τεμπελόσκυλο; Λοιπόν εγώ δεν συντηρώ κοπρίτες, γι’ αυτό και θα δουλέψεις, κατάλαβες;

Έχοντας την ισχυρή οικονομική και πολιτική θέση  ο πατέρας κινεί τα νήματα για να βρει μία θέση στον γιο του.

Πατέρας: Υπουργέ, θυμάσαι τον γιο μου; Λοιπόν, τέλειωσε το λύκειο και ο τεμπέλης δεν θέλει να σπουδάσει. Θα μπορούσες να του βρεις μια θέση να αρχίσει να δουλεύει, μήπως εν τω μεταξύ βρει το δρόμο του και αποφασίσει να σπουδάσει;

Το θέμα είναι να βρεθεί κάτι που θα τον κάνει να δουλέψει σκληρά, να μήν κάθεται  τζάμπα… κατάλαβες;

Μερικές μέρες αργότερα ο Υπουργός του λέει: έτοιμη η δουλειά για τον γιο σου. Δεξί χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας και 20.000 ευρώ το μήνα, τέλεια έτσι;

-Τι λε ρε Υπουργέ, αυτό είναι υπερβολικό. Πρέπει να τον αρχίσουμε πιο χαμηλά, και με τέτοια τρελά λεφτά αυτός ο τεμπέλης θα γίνει χειρότερος.

Υπουργός: Φίλε του βρήκα κάτι πιο σεμνό. Ιδιαίτερος Γραμματέας Υπουργού. Ο μισθός είναι πιο σεμνός, μόνο 10.000 ευρώ το μήνα.

Οοοοοχι ρε Υπουργέ. Μόλις που έβγαλε το Λύκειο. Δεν θέλω η ζωή του να είναι τόσο εύκολη με την πρώτη ευκαιρία. Θέλω να αισθανθεί την ανάγκη να σπουδάσει, κατάλαβες;

Την επόμενη μέρα: Φίλε, του βρήκα δουλειά ως Διευθυντής του Τμήματος Προμηθειών στο Υπουργείο Οικονομικών και ο μισθός θα είναι μόνο 6,000 το μήνα.

Μα ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ Υπουργέ, βρες μου κάτι πιο σεμνό, κάτι στα 600 με 700 ευρώ το μήνα.

-Υπουργός: Μα  τι λές τώρα, αυτό είναι αδύνατο.

-Γιατί;;;;;;;

- Υπουργός: Γιατί αυτές οι θέσεις δίνονται μόνο με διαγωνισμό και χρειάζεται να έχει Βιογραφικό κάποιου επιπέδου, με τέλειες γνώσεις Αγγλικών, Πανεπιστημιακό δίπλωμα, τουλάχιστον ένα Masters ή PHD στο εξωτερικό, θέληση να δουλεύει υπερωρίες άνευ αποδοχών, και φυσικά προϋπηρεσία. Φίλε μου αυτές οι θέσεις των 600 ευρώ δεν βρίσκονται εύκολα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ. ΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι το ελληνικό κράτος απαγορεύει την είσοδο στη χώρα, οικονομικών μεταναστών με μακεδόνικη καταγωγή από τα χωριά της βόρειας Ελλάδας. Τα άτομα αυτά, αναχώρησαν κάποτε για το εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εν αγνοία τους, οι ελληνικές αρχές, τους αφαίρεσαν την ελληνική ιθαγένεια. Επίσης, απαγόρευση εισόδου έχει συμβεί και σε πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι είναι πλέον υπήκοοι Αυστραλίας, Καναδά ή ΗΠΑ. Οι αρχές «δικαιολογούν» την πράξη αυτή, χαρακτηρίζοντας τα άτομα αυτά ως «επικίνδυνα για την ασφάλεια του κράτους». Κωμικοτραγικό ε; Οι περισσότεροι αυτών είναι άνω των εβδομήντα ετών και προσπαθούν να επισκεφτούν το χωριό τους και τις οικογένειές τους. Πολύ «επικίνδυνο αυτό»!!

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα σχετικά έγγραφα που εκδίδονται από τις αρχές. Μας στάλθηκαν από τον Георги Плуковски-Γκεόργκι Πλούκοβσκι Καναδό υπήκοο, με καταγωγή από το χωριό Посдивишта-Ποσντίβισστα-Χαλάρα Καστοριάς, ο οποίος είχε την «τύχη» να γευτεί αυτές τις «δημοκρατικές» διαδικασίες. Όταν του απαγορεύτηκε η είσοδος και αντέδρασε μέσω καναδικών αρχών, έλαβε απάντηση από την Ελλάδα, ότι δεν υπάρχει λόγος για να του απαγορεύεται η είσοδος. Την επιστολή που μας έστειλε, μπορείτε να τη διαβάσετε στην σελίδα έξι, στην στήλη «Писма-Коментари – Επιστολές –Σχόλια».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΑΠΩΛΕΙΑ

Πρόσφατα, προς μεγάλη λύπη όλων μας, απεβίωσε ο Λάζο Γκέρντεβ. Οι Μακεδόνες ακτιβιστές του Лерин-Φλώρινας, αλλά και όλης της Ελλάδας,  έχασαν έναν φίλο τους και υποστηρικτή τους.

Ο Лазо Гердев-Λάζος Γκέρδης, ήταν από το χωριό Песошница-Πεσόσσνιτσα (Αμμοχώρι Φλώρινας). Οι γνωστοί του και οι συγχωριανοί του, τον αποκαλούσαν Λάζο Μπογκάτιοτ – Λάζος ο πλούσιος. Μπορεί υλικά να μην ήταν και τόσο πλούσιος, αλλά ήταν πάμπλουτος στην ψυχή. Ήταν ένας συνειδητοποιημένος Μακεδόνας, μέλος του Ουράνιου Τόξου, υποστηρικτής του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εθνικά Μακεδόνων. Ανελλειπώς , κάθε πρώτη του μηνός, με το καπελάκι στο κεφάλι του και το μπαστούνι στο χέρι, εμφανιζόταν στα γραφεία του κόμματος για να μας δώσει θάρρος και για να αφήσει στο ταμείο την εισφορά του .

Θα αποτελεί πάντα παράδειγμα για όλους μας.

Лесна му земја –  Λέσνα μου ζέμια !

ЗАГУБА

Неодамна, за големо жалење на сите нас, почина Лазо Гердев. Македонските активисти од  Лерин, но и од цела Грција, изгубија еден другар и подржувач.

Лазо Гердев-Лазос Гердис, беше од селото Песошница – Амохори Леринско. Неговите блиски и соселани го нарекуваа Лазо Богатиот. Можеби не беше богат парично, но беше многу богат во душата.  Беше еден свесен Македонец, член на Виножито, подржувач на борбата за човековите права на Македонците. Без исклучок, секој први на месец, со капчето на глава и бастунот в рака, се појавуваше во канцелариите на партијата за да ни даде храброст и да ја остави во касата неговата финансиска помош.

Секогаш ќе биде пример за сите нас.

Лесна му земја !

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

И ТОГАШ СО ПРЕДАСТВА – ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΕ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ

Η Εσωτερική Μακεδόνικη Επαναστατική Οργάνωση (ΒΜΡΟ), ιδρύθηκε στο Солун-Σόλουν-Θεσσαλονίκη το 1893 και σύνθημά της ήταν «Автономија на Македонија-Αυτονομία στη Μακεδονία» και «Македонија на Македонците-Η Μακεδονία στους Μακεδόνες». Στις αρχές ήταν μυστική οργάνωση, η οποία, το επαναστατικό της δίκτυο, ανάμεσα στο μακεδόνικο πληθυσμό, το «έπλεκε» με πολύ προσεκτικό τρόπο. Ο σκοπός αυτής της συμπεριφοράς ήταν ξεκάθαρος. Εάν αποκαλυπτόταν η οργάνωση στα πρώτα της βήματα από τις οθωμανικές αρχές, όπως και από τις γειτονικές μεγαλοκρατικές προπαγάνδες, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παραπέρα ύπαρξη και εξέλιξή της. Παρόλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου και την όλο και μεγαλύτερη μαζικοποίηση, ήταν αδύνατο να φυλαχτεί η μυστικότητά της. Οι οθωμανικές αρχές, για πρώτη φορά έμαθαν ότι στη Μακεδονία υπάρχει οργάνωση η οποία προετοιμάζει τον πληθυσμό για απελευθέρωση μέσω ξεσηκωμού, το 1897, μέσω γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη Виница-Βίνιτσα (σημ.Δημ.Μακεδονίας). συνέβησαν ακόμα αρκετά γεγονότα σε όλη τη Μακεδονία, μετά τα οποία η οργάνωση ήταν όλο και πιο αδύναμη και με σκληρές συνέπειες για τη λειτουργία της. Το γεγονός όμως που αποδυνάμωσε πολύ το ΒΜΡΟ και επέφερε καταστροφικές συνέπειες, συνέβη στο Σόλουν-Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1901.

Στις 23 Ιανουαρίου 1901 (με το παλιό ημερολόγιο),  έλαβε μέρος το λεγόμενο Σκάνδαλο του Σόλουν-Θεσσαλονίκης. Εκείνη τη νύχτα οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν το Милан Михајлов-Μίλαν Μιχάιλοβ, τον  Александар Ников-Αλεξάνταρ Νίκοβ και τον Кочо Георгиев – Карловалијата – Κότσσο Γκεοργκίεβ-Καρλοβαλίατα λόγω διατάραξης της δημόσιας τάξης γύρω από τη Вардарската капија-Πόρτα του Βαρδάρη. Αν και προειδοποιήθηκαν να προσέχουν, εκείνοι έκατσαν σε μια ελληνική ταβέρνα και άρχισαν να συζητούν σε υψηλούς τόνους και κάποιος από αυτούς έβγαλε στο τραπέζι εμπιστευτικά έγγραφα της Οργάνωσης. Ο ταβερνιάρης, που άκουσε τα σχετικά, αμέσως τους κατέδωσε στις οθωμανικές αρχές και όταν οι τρεις Μακεδόνες βγήκαν από την ταβέρνα, η αστυνομία τους συνέλαβε και τους οδήγησε σε αστυνομικό τμήμα. Εκεί, εκτός από όπλα, τους βρήκαν και αρκετά απόρρητα έγγραφα της Οργάνωσης. Στον Александар Ников βρήκαν πρόσκληση για την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στον Милан Михајлов βρήκαν πιστόλι και μαχαίρι, ενώ στον Кочо Карловалијата βρήκαν μαχαίρι στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση «Слобода или смрт-Σλομπόντα ίλι Σμ’ρτ-Ελευθερία ή Θάνατος». Ενώ βρίσκονταν στο τμήμα, ο Александар Ников κατάφερε να δραπετεύσει, αλλά για εκείνο το συμβάν έμαθε όλο το Σόλουν-Θεσσαλονίκη. Ο Александар Ников ζούσε μαζί με τον Милан Ризов-Μίλαν Ρίζοβ και τον κομίτα Кочо Христов-Чонка-Κότσσο Χρίστοβ-Τσσόνγκα και εκεί βρήκε καταφύγιο. Οι αρχές όμως ανακάλυψαν το σπίτι και η αστυνομία επενέβησε και συνέλαβε τον Кочо Чонка, ενώ ο Ников και ο Милан Ризов κατάφεραν να ξεφύγουν από το παράθυρο.

Η έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΒΜΡΟ ήταν στο Σόλουν-Θεσσαλονίκη και πολλά από τα μέλη βρίσκονταν εκεί. Έτσι, μετά την ανακάλυψη των εγγράφων, άρχισαν πολλές συλλήψεις και επίσης κατασχέθηκαν πολλά σημαντικά έγγραφα και όπλα. Μεταξύ των άλλων, συλλήφθηκαν και ο Пере Тошев-Πέρε Τόσσεβ, ο Христо Матов-Χρίστο Μάτοβ, ο Христо Татарчев-Χρίστο Τατάρτσσεβ και ο Иван Хаџи Николов-Ίβαν Χατζζι Νικόλοβ και έτσι η Κ.Επιτροπή έμεινε ακέφαλη και όλες τις εργασίες της Οργάνωσης τις ανέλαβαν ο Гоце Делчев-Γκότσε Ντέλτσσεβ και ο Ѓорче Петров-Γκιόρτσσε Πέτροβ. Το μεγαλύτερο μέρος των συλληφθέντων εγκλείστηκε στην φυλακή Белата кула-Μπέλατα Κούλα-Λευκός Πύργος. Μετά από μερικές μέρες μεταφέρθηκαν στην κεντρική φυλακή της περιοχής, στο Једи Куле-Γιέντι Κούλε.

Ως αποτέλεσμα του σκανδάλου αυτού, ήταν οι δίκες από τις 26 Φεβρουαρίου εώς τις 14 Μαρτίου του 1901, όπου κατηγορήθηκαν 19 άτομα, μέλη της Οργάνωσης. Από αυτούς, τρεις καταδικάστηκαν σε θάνατο, εφτά σε ισόβια φυλάκιση, τρεις σε πενταετή φυλάκιση με αλυσίδες, ένας σε διετή φυλάκιση και πέντε κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Όλοι οι καταδικασμένοι στάλθηκαν σε φυλακές της Μικράς Ασίας, στον πύργο Πόντρουμ Κάλε. Οι περισσότεροι από αυτούς έλαβαν αμνηστία το δεύτερο μισό του έτους 1902.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА ПРИЗНАТИ ОД ГРЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА

ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Αν και η επίσημη Ελλάδα αβάσιμα ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν εθνικά Μακεδόνες, οι Έλληνες εκτός των ελληνικών συνόρων αναγνωρίζουν τους Μακεδόνες και τη Μακεδόνικη γλώσσα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες υποψήφια μέλη, στην ετήσια Έκθεσή της για την πρόοδο της Αλβανίας, ανέφερε μεταξύ των άλλων και τα σημαντικά βήματα προόδου που έγιναν στη χώρα σχετικά με τους εθνικά Μακεδόνες, υπήκοους της Αλβανίας. Η αναγνώριση όμως αυτή δεν επήλθε μόνο από τα Όργανα της Ευρώπης, αλλά και από την εκπρόσωπο της ελληνικής μειονότητας σε κυβερνητικό όργανο.

Πρόεδρος του κυβερνητικού οργάνου, το οποίο είναι αρμόδιο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αλβανία, είναι η Κωνσταντίνα Μεζζάνη, η οποία είναι μέλος της ελληνικής μειονότητας της χώρας. Πρόσφατα, με δηλώσεις της, επίσημα ως πρόεδρος του οργάνου αυτού, προκάλεσε την οργή της Ελλάδας η οποία επιμένει πως δεν υπάρχουν Μακεδόνες, αλλά και των βουλγαρικών υπηρεσιών, οι οποίες προσπαθούν να παρουσιάσουν τους Μακεδόνες της Αλβανίας ως Βούλγαρους.

Η επίμαχη δήλωση ήταν η εξής: «Ένα από τα καθήκοντά μου είναι να μεταφέρω στον Πρωθυπουργό όλα τα θέματα τα οποία προκύπτουν από και για τις μειονότητες. Είμαι εδώ για να ακούω τα προβλήματά τους και να προσπαθώ για τα συμφέροντά τους. Ευχαριστώ το Θεό που η κυβέρνηση μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να δηλώνουμε την εθνικότητά μας, τη γλώσσα μας και τη θρησκεία στην οποία πιστεύουμε. Όλοι μας πρέπει να υποστηριζόμαστε. Επίσης μεγάλες ευχαριστίες προς όλες τις οργανώσεις οι οποίες κατέθεσαν τις πολιτικές τους θέσεις και σκέψεις και όπου αναφέρονται τα ονόματα όλων των μειονοτήτων:ελληνική, αρβανίτικη, βλάχικη, μαυροβουνο-σέρβικη, μακεδόνικη κ.α.».

Η ΝόβαΖόρα επικοινώνησε τηλεφωνικώς  με τον πρόεδρο του κόμματος των Μακεδόνων της Αλβανίας, Έντμοντ Τέμελκο, ο οποίος για το θέμα αυτό δήλωσε : «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους εθνικά Μακεδόνες που ζουν στην επικράτειά της, όπως επίσης γνωρίζουμε και τα προβλήματα που δημιουργεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας σχετικά με το συνταγματικό της όνομα. Λυπηρά, πολύ λυπηρά όλα αυτά. Εδώ στην Αλβανία, Μακεδόνες και Έλληνες, ζούμε αρμονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλος αλληλοσεβασμός και αμοιβαία αναγνώριση. Από πάντα μας δέχονταν και μας αποκαλούσαν Μακεδόνες και εμείς επίσης τους δεχόμασταν και τους αποκαλούσαμε Έλληνες. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις άλλες μειονότητες. Τους Βλάχους, τους Σέρβους, τους Ρομά κτλ. Εάν όλα αυτά δεν στηρίζονται από το ίδιο το κράτος, τότε για ποιές δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες μιλάμε; Κάποτε στην Αλβανία δεν ήταν έτσι τα πράγματα, αλλά τότε κυβερνούσαν άλλου είδους καθεστώτα. Σήμερα η χώρα οδεύει τον ευρωπαϊκό δρόμο και ο σεβασμός του αυτοπροσδιορισμού είναι κάτι το αυτονόητο. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και στη γειτονική Ελλάδα, η οποία περηφανεύεται για τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

10 Δεκεμβρίου – Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η  μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι ενεργούν κατά των διακρίσεων συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο και κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες τους. Μιλούν για τις καταχρήσεις, τις παραβιάσεις, τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς.  Παλεύουν για  τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την ισοπολιτεία όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου εθνικής καταγωγής, θρησκεύματος και  σεξουαλικού προσδιορισμού. Είναι όλοι αυτοί που τονίζουν ότι  πρωταρχική ευθύνη κάθε κυβέρνησης είναι να ενεργοποιήσουν και να προστατεύσουν το ρόλο τους αλλά και ταυτόχρονα ότι κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ο κυριότερος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε μια δημοκρατική χώρα όπως θέλει να λέει ότι είναι η χώρα μας καθημερινά, καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα «ενός έθνους, ενός κράτους  και μιας θρησκείας».

Χιλιάδες εθνικά Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου έχασαν το σπίτι τους, στερήθηκαν την οικογένεια τους ξεριζώθηκαν από το τόπο τους. Καθημερινά προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της χώρας με μοναδική ελπίδα να δουν το χωριό τους, να πάνε στο σπίτι τους,  τους σταματούν στα σύνορα με την δικαιολογία «ανεπιθύμητοι». Υπάρχει επίσης και η κατηγορία των πολιτικών προσφύγων που τους επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα, αυτοί οι άνθρωποι συχνά επισκέπτονται τις δημοτικές αρχές προς αναζήτηση των πιστοποιητικών γεννήσεως και εκεί διαπιστώνουν ότι ενώ η γέννηση τους είναι καταγγεγραμένη στα μητρώα να έχουν διαγραφεί και να έχουν χάσει την ιθαγένεια τους.

Οι ιστορίες καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν σταματούν στους πολιτικούς πρόσφυγες. Σχεδόν όλοι οι υπερασπιστές των εθνικά Μακεδόνων κατηγορούνται σήμερα ως πράκτορες, ως ανθέλληνες, ως προδότες του έθνους και γενικά «ορισμένοι κύκλοι» του κράτους και του παρακράτους προσπαθούν να τους θέσουν στο περιθώριο. Βέβαια ότι και αν προσπαθούν να κάνουν η αλήθεια δεν κρύβεται, ούτε οι φραγμοί που θέτουν με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο μπορούν να αλλάξουν τους ανθρώπους που αισθάνονται εθνικά Μακεδόνες.

Ελπίζουμε αυτή η Ημέρα να εμπνεύσει μια νέα γενιά υπερασπιστών όχι μόνο για τα δίκαια δικαιώματα των εθνικά Μακεδόνων αλλά για κάθε μειονότητα της χώρας μας. Καλούμε όλους τους δημοκράτες να αναλάβουν δράση για τον τερματισμό των διακρίσεων σε όλες τις μορφές και οπουδήποτε αυτές εκδηλώνονται.

Μιλήστε!

Σταματήστε τις διακρίσεις.

Το Γραφείο Τύπου της

ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ

Ζητούμε συγνώμη επειδή παραλείψαμε να δώσουμε την πηγή του κειμένου της Τέτας Παπαδοπούλου «Τί είναι η πατρίδα μας», το οποίο δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 5 Νοεμβρίου 2010 www.enet.gr/?i=news.el.article&id=220590 και αναδημοσιεύτηκε στο τεύχος 8 της ΝοβαΖόρα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Καρατζαφέρης: να σεβαστούμε το όνομα κάθε χώρας!!

Με αφορμή το αίτημα του Ιράν να αποκαλείται από την Ευρωπαική Ένωση “Ισλαμική δημοκρατία του Ιράν” αντί για σκέτο «Ιράν», ο κ. Καρατζαφέρης, σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου,  παρενέβηκε και είπε: «Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές της κάθε χώρας. Αντιθέτως αν αυτή η χώρα είναι φιλική, λιγότερο φιλική ή περισσότερο φιλική. Αυτή η χώρα έχει αποφασίσει μία ονομασία. Δεν μπορούμε παρα να σεβαστούμε την ονομασία αυτής της χώρας. Τα άλλα νομίζω ότι τα αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν είναι δημοκρατικά, και είναι ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας. Όπως θέλει αυτή η χώρα να αποκαλείται, υποχρεούμεθα να το σεβαστούμε».

Σας χαιρετούμε, πριν τρελαθούμε με τα οξύμωρα που ακούμε!

Поздрав

Η Συντακτική Επιτροπή

Την ομιλία μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ίντερνετ, στη διέυθυνση http://www.youtube.com/watch?v=erXD16xFU_Y

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΔΕΝΤΡΟ ΧΩΡΙΣ ΡΙΖΕΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΨΙΜΟ

Είναι πολύ λυπηρό όταν βλέπεις ανθρώπους να προσπαθούν να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που στην ουσία είναι. Εννοώ ένα μέρος των Μακεδόνων της Ελλάδας. Πολλοί από αυτούς θέλουν να αποτάξουν τη Μακεδονικότητά τους, αλλά αυτό εκτός από δύσκολο, είναι πολλές φορές και κωμικό.

Λυπηρό είναι επίσης και το γεγονός πως μετά από τα πολύχρονα μέτρα των αρχών προς αφομοίωση των Μακεδόνων, πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται μετέωροι. Δέντρα χωρίς ρίζες.

Είμαστε Μακεντόντσι, Μακεντόνκι και Μακεντόντσσινια και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε γι’αυτό. Πρέπει να είμαστε περήφανοι. Μόνο έτσι θα προοδέψουμε και θα μεγαλώσουμε απογόνους με σταθερό χαρακτήρα, οι οποίοι θα ξέρουν που πατούν και πως να προχωρήσουν μπροστά.

Παρακάτω σας παραθέτω, στα μακεδόνικα και στα ελληνικά, μια σκέψη του Παράκελσου, Ελβετού επιστήμονα του 15ου αιώνα. Μέσα σε λίγες λέξεις καταφέρνει να πει τόσα πολλά.

«Тој што не знае ништо, ништо не сака.

Παράκελσος

Тој што не умее ништо, ништо не разбира.

Тој што не разбира ништо, безвреден е.

Но тој што разбира, тој и сака, и забележува,

и гледа… Секој којшто мисли дека сите овошки

зреат во исто време со јагодата,

не знае ништо за грозјето».

Парацелзус

«Αυτός που δεν ξέρει τίποτα, τίποτα δεν επιθυμεί.

Αυτός που δεν γνωρίζει τίποτα, τίποτα δεν καταλαβαίνει.

Αυτός που δεν καταλαβαίνει τίποτα, δεν έχει αξία.

Αλλά, αυτός που καταλαβαίνει, αυτός και επιθυμεί, και παρατηρεί,

και βλέπει… Όποιος νομίζει ότι όλα τα φρούτα

ωριμάζουν την ίδια εποχή με τη φράουλα,

δεν ξέρει τίποτα για το σταφύλλι».

Παράκελσος

Μακέντονκα

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)