13Ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – СОЛУН 15ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ

Στις 25, 26 και 27 Ιουνίου 2010, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη-Солун, στο Πάρκο Νέας Παραλίας. Στο φεστιβάλ αυτό, συμμετέχουν κάθε χρόνο πολλές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύλλογοι πολιτών, κινήσεις, οργανώσεις μεταναστών κτλ. Εκεί λαμβάνουν μέρος συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων, παρουσιάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και ντοκυμαντέρ κ.α. Χιλιάδες τα άτομα που επισκέπτονται το φεστιβάλ αυτό.

Φέτος, ενεργά συμμετείχε και το Ουράνιο Τόξο με τη Νόβα Ζόρα. Μεγάλη ομάδα Μακεδόνων ακτιβιστών, ετοίμασε ειδικό χώρο όπου παρουσίασε τα πρώτα τεύχη της Νόβα Ζόρα και τις εκδόσεις Αμπετσένταρ-Абецедар και Ελληνομακεδόνικο Λεξικό. Πολλοί ήταν αυτοί που πλησίασαν το χώρο και ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα. Μοιράστηκαν πάνω από 2000 εφημερίδες. Επίσης, στις 27 Ιουνίου, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, το χορευτικό συγκρότημα Солунчани-Σολούντσσανι, στην κεντρική εξέδρα του πάρκου, χόρεψε και τραγούδησε Μακεδόνικους χορούς και τραγούδια, με την συνοδεία ορχήστρας από το χωριό Мокрени-Μόκρενι (Βαρικό Φλώρινας), όπως και ορχήστρας από τη Μακεδονία του Πίριν (Βουλγαρία). Μακεδόνικα τραγούδια ακούγονταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης-Солун, μέχρι τις 4 το πρωί.

Το ίδιο περίπου συνέβη και στο 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας (9-10 Ιουλίου), όπου και εκεί παραβρέθηκαν μέλη του Ουράνιου Τόξου. Ως ομιλητές, σε διάφορες συζητήσεις, εξέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις του κόμματος σχετικά με τη μη αναγνώριση των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα. Μοιράστηκαν πολλές εφημερίδες Νόβα Ζόρα και έγιναν επαφές με πολλούς Μακεδόνες, οι οποίοι ζουν στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης παραβρέθηκε και ο Гјорги Канзуров-Γκιόργκι Κανζούροβ, Μακεδόνας πολιτικός πρόσφυγας με καταγωγή από το χωριό Сетина Леринско-Σέτινα (Σκοπός Φλώρινας), ο οποίος σε ομιλία του παρουσίασε το πρόβλημα της άρνησης του κράτους να επιτρέψει την επιστροφή των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου πολέμου.

Χαρακτηριστικά, μέλος των οργανωτών του Φεστιβαλ, δήλωσε: «Και μόνο το γεγονός ότι επί αρκετή ώρα από τα μεγάφωνα του φεστιβάλ ακουγόταν δυνατά η μακεδονική γλώσσα, με ομιλητή τον Γκιόργκι, και μάλιστα… λίγα μόνο μέτρα μακριά από την καρδιά του βαθέος ελληνικού κράτους (δηλαδή το άλσος Στρατού, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα γραφεία του ΓΕΣ και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης), ήταν αρκετό για να μας αποζημιώσει για την κούραση μας όλες αυτές τις μέρες….».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)