Στην Ελλάδα υπάρχει ρατσιστική αντίληψη περί σχηματισμού των εθνών που δεν επιτρέπει το «ευ αγωνίζεσθε» μεταξύ των εθνών.

Σε κάθε κοινωνία ανθρώπων υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές σχέσεις, κανόνες συμπεριφοράς, αντιλήψεις, ιδέες οι οποίες με το πέρασμα των ετών αλλάζουν, αναπροσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, κάποιες εξαφανίζονται και όταν δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες, εμφανίζονται νέες. Αποτελούν τις βάσεις επάνω στις οποίες σχηματίζονται οι κοινωνικές ομάδες όπως είναι μια οικογένεια, τα μέλη και οπαδοί ενός κόμματος, τα μέλη ενός έθνους, οι πιστοί μιας θρησκείας, οι οπαδοί μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, οι θαυμαστές (fan club) ενός τραγουδιστή ή ενός μουσικού συγκροτήματος.

Ναι, πολύ σωστά καταλάβατε! Τα έθνη δεν είναι βιολογικές, αλλά κοινωνικές ομάδες! Μόνον στην Ελλάδα πιστεύουν στην αντιεπιστημονική και ρατσιστική άποψη ότι τα σημερινά έθνη (π.χ. το ελληνικό) προκειμένου να υφίστανται πρέπει να είναι «γνήσιοι» βιολογικοί απόγονοι αρχαίων λαών.

Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που εμφανίζουν αντοχή και διάρκεια στο χρόνο και μεταφέρονται (με την πολιτιστική, βεβαίως, έννοια και όχι την βιολογική) από την μια γενιά στην άλλη όπως για παράδειγμα οι πιστοί μιας θρησκείας. Υπάρχουν, επίσης, κοινωνικές ομάδες με καθαρά πρόσκαιρο χαρακτήρα όπως είναι π.χ. οι θαυμαστές (fan club) ενός τραγουδιστή ή ενός μουσικού συγκροτήματος.

Μεταξύ των ομοειδών κοινωνικών ομάδων, αναπόφευκτα, δημιουργούνται ανταγωνισμοί. Αυτοί οι ανταγωνισμοί συμβάλλουν θετικά στην εξέλιξη και στην βελτίωση των κοινωνικών ομάδων μόνον όταν κινούνται μέσα σε επιτρεπτά και πολιτισμένα πλαίσια όπως είναι το Fair Play (που λέμε στον αθλητισμό) ή κατά την αρχαιοελληνική ρήση του «ευ αγωνίζεσθε». Αντίθετα, όταν οι ανταγωνισμοί ξεφεύγουν από τα επιτρεπτά όρια ή αναπτύσσονται με ένταση και χωρίς κανόνες, τότε οδηγούν την ανθρώπινη κοινωνία σε καταστροφικά αποτελέσματα όπως οι γνωστοί στην ανθρώπινη ιστορία πόλεμοι μεταξύ θρησκειών και πόλεμοι μεταξύ εθνών. Παρόμοιες συγκρούσεις χωρίς να έχουν, τυπικά, πολεμικό χαρακτήρα παρουσιάζονται και με άλλες μορφές όπως είναι ο χουλιγκανισμός μεταξύ οπαδών αθλητικών ομάδων. Όλες αυτές οι συγκρούσεις ξεκινούν κατά κανόνα από μέλη των κοινωνικών ομάδων τα οποία διακρίνονται από τον φανατισμό τους.

Στην περίπτωση των εθνών τα φανατικά μέλη ενός έθνους είναι γνωστά με τον όρο εθνικιστές[1] οι οποίοι ομοιάζουν και συμπεριφέρονται σαν τους χούλιγκανς των αθλητικών ομάδων όπου τα φανατικά μέλη μιας αθλητικής ομάδας δεν ανέχονται τη άλλη. Κύριο χαρακτηριστικό των εθνικιστών είναι η μη αναγνώριση ύπαρξης των άλλων εθνών και στην καλύτερη (κατ’ αυτούς) περίπτωση τα θεωρούν «κατώτερα» από το δικό τους.

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στο ελληνικό έθνος δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη του μακεδονικού έθνους την στιγμή που όλη η ανθρωπότητα το έχει ήδη αναγνωρίσει. Αντίθετα, το σύνολο των μελών του μακεδονικού έθνους αναγνωρίζει την ύπαρξη του ελληνικού.

Mε βάση τα παραπάνω προκύπτει το λογικό ερώτημα: Ποιο έθνος παρουσιάζει εθνικιστική συμπεριφορά ως σύνολο, έναντι του άλλου: το ελληνικό ή το μακεδονικό; Ποιο αρνείται την ύπαρξη του άλλου; Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα την ξέρουμε όλοι. Είναι το ελληνικό.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι δεν είναι όλα τα μέλη του ελληνικού έθνους ακραίοι, δηλαδή, εθνικιστές. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που σέβονται το μακεδονικό έθνος όπως αντίστοιχα στις θρησκείες υπάρχουν χριστιανοί που σέβονται τους μουσουλμάνους και στις αθλητικές κοινωνικές ομάδες υπάρχουν ΠΑΟΚτσήδες που σέβονται του Ολυμπιακούς και αντίστροφα.

[1] Σημείωση σχετικά με το όρο εθνικισμός προς αποφυγήν αναχρονισμών: Ο εθνικισμός ως πολιτική ιδεολογία εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Υποστήριζε την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Τον 19ο αιώνα ο όρος εθνικιστής/σμός είχε άλλο νόημα και περιεχόμενο από το σημερινό και σήμαινε, όσο και αν ακούγεται παράξενο, τον προοδευτικό. Σήμερα ο όρος εθνικισμός/στής έχει αλλάξει νόημα και περιεχόμενο και σημαίνει το ακραίο, τον φανατικό και ενίοτε τον φασίστα που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη άλλων εθνών ή τα θεωρεί κατώτερα από το δικό του. Στο παρόν κείμενο ο όρος εθνικισμός/στής χρησιμοποιείται με την σημερινή έννοια.

Abecedar, Σόλουν 7 Ιούνη 2010.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)