Πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μακεδόνων στην Ελλάδα, κατα τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Η έκδοση της εφημερίδας Нова зора (όπως και των περιοδικών Зора και Μογλενά, λίγα χρόνια πριν), δεν είναι ένα μεμονομένο περιστατικό, αλλά η συνέχεια μιας διεργασίας εθνικής οικοδόμησης των Μακεδόνων στην Ελλάδα.

Κατα τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, εκτός από τον αγώνα τους στο πλευρό της αντιφασιστικής συμμαχίας, οι Μακεδόνες ενεργά υποστήριζαν την ίδρυση δικών τους σχολείων και εφημερίδων, όπως και τη διαφύλαξη της μακεδόνικης παράδοσης και πολιτισμού. Αυτός ο αγώνας σε μεγάλο βαθμό εξαρτώταν από την πολιτική του ΚΚΕ για το μακεδόνικο εθνικό ζήτημα. Παρόλα τα διάφορα εμπόδια από πλευράς ΚΚΕ, οι Μακεδόνες κατάφεραν την περίοδο εκείνη να επιτύχουν πολλά σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Το πρώτο βήμα έγινε με την έκδοση εφημερίδων στη μακεδόνικη γλώσσα. Στο τέλος του 1942, στην περιοχή της Πρέσπας, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της εφημερίδας «Преспански Глас-Πρέσπανσκι Γκλας (Φωνή της Πρέσπας). Η Μακεδόνικη Αντιφασιστική Οργάνωση (ΜΑΟ), το 1943 στο Воденско (περιοχή Έδεσσας), άρχισε να εκδίδει το φυλλάδιο «Црвена ѕвезда-Τσ’ρβενα Τζβέζντα». Η επιτροπή του ΣΝΟΦ του Костурско-Καστοριάς, εκτύπωνε το «Славјаномакедонски глас» και από το 1944, η ίδια οργάνωση της περιοχής Лерин-Φλώρινας, διένεμε την εφημερίδα «Победа-Πόμπεντα (Νίκη)». Εκτός των εφημερίδων, περιοδικών και άλλων μέσων, την περίοδο 1941-1944 στην Ελλάδα, είχαν εκτυπωθεί στη μακεδόνικη γλώσσα και διάφορα φέιγ βολάν, προκυρήξεις κ.α.

Οι Μακεδόνες, κατα τη διάρκεια του πολέμου, έθεσαν και το ζήτημα μόρφωσης των παιδιών τους στη μακεδόνικη γλώσσα. Το 1944 συστάθηκε ειδική επιτροπή δημιουργίας εκ νέου Μακεδόνικου Αλφαβηταρίου και Αναγνωστικού, οργάνωσης μακεδόνικων σεμιναρίων-φροντιστηρίων για δασκάλους κ.α. παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες, εκδόθηκε αλφαβητάριο σε 150 αντίτυπα και δημιουργός του ήταν ο δάσκαλος Алеко Ивановски-Αλέξο Ιβάνοβσκι από το Костурско (περιοχή Καστοριάς). Στο εξώφυλλο υπήρχε ο τίτλος «Буквар на македонски јазик, Костур-Μπούκβαρ να μακέντονσκι ιάζικ, Κόστουρ» και μοιράστηκε στα μακεδόνικα χωριά του Костурско και Леринско (Καστοριάς και Φλώρινας).

Την ίδια περίοδο με την έκδοση του Букварот, ξεκίνησαν και σεμινάρια εκπαίδευσης Μακεδόνων δασκάλων. Τα σεμινάρια γίνονταν στη μακεδόνικη γλώσσα και τα κύρια θέματα του ήταν η εκμάθηση της μακεδόνικης γλώσσας του παρελθόντος και η ιστορία του μακεδόνικου λαού. Μετά το πέρας των σεμιναρίων, τον Οκτώβριο του 1944, οι ακροατές άρχισαν να εκτελούν το λειτούργημα του δασκάλου στα χωριά του Костурско και Леринско.

Τα μακεδόνικα σχολεία σε Костурско και Леринско άρχισαν να λειτουργουν τον Οκτωβριο του 1944. Εκτος από το παραπάνω αναφερόμενο Буквар, στη διδασκαλία χρησιμοποιούνταν και ελληνικά βιβλία και αναγνωστικά όπου κάποια κείμενα μεταφράζονταν στη μακεδόνικη γλώσσα. Εάν και υπήρχαν αιτήματα να λειτουργήσουν σχολεία και στα υπόλοιπα μέρη της Μακεδονίας της Ελλάδας, η ελληνική ηγεσία της αντίστασης δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Την περίοδο αυτή, οι Μακεδόνες αγωνίζονταν και για τον εθνικό τους πολιτισμό. Οι ηγεσίες των μακεδόνικων οργανώσεων, κυρίως της περιοχής Костур-Καστοριάς, οργάνωσαν το φεβρουάριο 1944 μακεδόνικους πολιτιστικούς συλλόγους και ομάδες σε πολλά μακεδόνικα χωριά, οι οποίοι έδιναν παραστάσεις στη μακεδόνικη γλώσσα. Η πλέον γνωστή παράσταση της εποχής ήταν η «Македонска крвава свадба-μακεδόνικος ματωμένος γάμος» του Војдан Чернодрински-Βόινταν Τσσερνοντρίνσκι, ενώ το Δεκέμβριο του 1943 εμφανίστηκε και το πρώτο ποίημα στη μακεδόνικη γλώσσα με τίτλο «Нестрам-Νέστραμ» (το όνομα του μακεδόνικου χωριού Νεστόριο Καστοριάς).

Μετά την επαναφορά του καθεστώτος που υπήρχε πριν τον πόλεμο, το Φεβρουάριο του 1945, απαγορεύτηκε εξ ολοκλήρου η χρήση της μακεδόνικης γλώσσας στην Ελλάδα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)