15то АНТИРАЦИСТИЧКИ ФЕСТИВАЛ ВО СОЛУН 15Ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ЕДНА ОАЗА НА ДЕМОКРАТИЈА – ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Για 15η φορά, από τις 29 Ιουνίου εώς και τις 1 Ιουλίου, έλαβε μέρος το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχαν πολλές αριστερές οργανώσεις, οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου, των μεταναστών, των μειονοτήτων, των εργαζομένων, των προσφύγων και γενικά όλων αυτών που καθημερινά γίνονται στόχος διακρίσεων και κατατρεγμού, όλων αυτών που δυστυχώς δεν απολαμβάνουν τα αγαθά της πολυδιαφημισμένης ,,ελληνικής δημοκρατίας,,.

Ένα φεστιβάλ γεμάτο με ομιλίες, ενημερώσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις… με λίγα λόγια, μια όαση δημοκρατίας και ελευθερίας της έκφρασης, μια όαση δροσερής ανάσας, μέσα στην εθνική έρημο της μισαλοδοξίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού και των καθημερινών διακρίσεων σε όλους τους τομείς της ζωής των ,,διαφορετικών,, πολιτών της Ελλάδας.

Φέτος, το φεστιβάλ δεν έγινε στο καθιερωμένο χώρο του παραλιακού πάρκου της πόλης, λόγω τεχνικών έργων που γίνονται εκεί, αλλά σε μια άλλη τοποθεσία, βαθιά χαραγμένη στη μνήμη πολλών Μακεδόνων. Στο πρώην στρατόπεδο ,,Παύλος Μελάς,, στο Δήμο Σταυρούπολης. Ένα στρατόπεδο όπου χιλιάδες Μακεδόνες είχαν εγκλειστεί, βασανιστεί και εκτελεστεί, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, όπως και του Εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε. Εκεί, στον χώρο αυτό, μετά από περισσότερα από εξήντα χρόνια, ακούστηκε η μακεδόνικη φωνή, ακούστηκαν τα μακεδόνικα τραγούδια, αποδώθηκε φόρος τιμής προς τους αγωνιστές για τα δίκαια και τις ελευθερίες των ανθρώπων, από τους απογόνους τους και όχι μόνο.

Διάφορες συνιστώσες του μακεδόνικου κινήματος στην Ελλάδα, συνεργάστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό. Το κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Виножито – Ουράνιο Τόξο και η εφημερίδα Нова Зора, σε συνεργασία με τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των Μακεδόνων, Νίκο Σακελάριο και το ενημερωτικό του δελτίο Лоза, έστησαν περίπτερο στο χώρο του φεστιβάλ και παρουσίασαν διάφορα τεύχη της εφημερίδας, βιβλία σχετικά με το γολγοθά των Μακεδόνων, το ελληνομακεδόνικο και μακεδονοελληνικό λεξικό, το Abecedar, όπως και ενημέρωσαν σχετικά με τις δραστηριότητες και τους σκοπούς του Виножито – Ουράνιο Τόξο, του κόμματος που το κράτος και παρακράτος, με όλους τους θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους, συκοφαντεί και αμαυρώνει, αποκλείοντάς το από όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής του τόπου.

Την παρουσίαση του μακεδόνικου πολιτισμού και παράδοσης, είχε αναλάβει το εξαιρετικό χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού Овчарани,Леринско – Οβτσσάρανι,Λέρινσκο (Μελίτη Φλώρινας), το οποίο παρουσίασε μακεδόνικους χορούς και τραγούδια, ζωντανά και χωρίς λογοκρισία, με τη μουσική συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος Тукашен Глас – Τούκασσεν Γκλας (Τοπικός Ήχος), από τα χωριά του Λέριν / Φλώρινας. Ο υπεύθυνος του συλλόγου, Георги Качбанов – Γκεόργκι Κατσσμπάνοβ (Γιώργος Κωστίδης), δήλωσε στη Νόβα Ζόρα  ότι κανένας τους δεν πτοείται από τις απειλές και τα εμπόδια που συναντούν και ότι με όλες τις δυνάμεις τους θα συνεχίσουν το έργο τους, την παρουσίαση της μακεδόνικης παράδοσης, έτσι όπως αυτή έχει και όχι όπως επιθυμεί ο ελληνικός εθνικισμός και οι παρατρεχάμενοί του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετιστήριο λόγο του συντάκτη της Нова Зора, Димитри Јованов-Ντιμίτρι Γιοβάνοβ (Δημήτρη Ιωάννου), ο οποίος, αρχίζοντας το λόγο του, δήλωσε χαρακτηριστικά, ρωτώντας τους παρεβρισκομένους: ,,Με ακούτε καλά; Με βλέπετε καλά; Παράξενο!! Ακούτε και βλέπετε ένα φάντασμα. Έναν, σύμφωνα με το ελληνικό κράτος, ανύπαρκτο, όπως και οι χιλιάδες εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας. όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι ακόμη δε μπορούν να επιστρέψουν στις πατρικές τους εστίες, αν και έχουν περάσει πάνω από έξι δεκαετίες,,.

Το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε, απόλαυσε ένα τετράωρο γνήσιο μακεδόνικο γλέντι, χορεύοντας και τραγουδώντας, γνωρίστηκε από κοντά με τα πολυάριθμα μέλη του Ουράνιου Τόξου που κατέφθασαν από όλες τις περιοχές της βόρειας κυρίως Ελλάδας, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, ευχήθηκαν αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει μια αρχή, ένα μικρό τουλάχιστον λίθο στην οικοδόμηση μιας νέας, πραγματικά δημοκρατικής και ευρωπαϊκής Ελλάδας, όπου όλοι οι πολίτες της θα δείχνουν σεβασμό και θα βοηθούν στη διατήρηση και την ανάπτυξη όλων των πολιτισμών, γλωσσών, θρησκειών και εθνικών συνειδήσεων που υπάρχουν στην επικράτειά της.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές του εξαίσιου αυτού φεστιβάλ και στους χιλιάδες επισκέπτες του.

Αποτελεί μια κίνηση που αξίζει να συνεχιστεί, να μεγαλώσει!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)