ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Πάτρικ Έβανς, Μάρτιος-Οκτώβριος του 1944

Διοικητής της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής στη Μακεδονία της Ελλάδας (το κείμενο είναι απόσπάσματα της αναφοράς που έστειλε στην κυβέρνησή του και αφορά την περιοχή Лерин-Преспа-Костур – Φλώρινας-Πρέσπας-Καστοριάς)

«Οι Έλληνες δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μακεδονίας στην Ελλάδα, έχει τόσους λόγους για να θεωρεί τους εαυτούς τους ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, όσους έχουν και εκείνοι για να θεωρούν τους εαυτούς τους ΕΛΛΗΝΕΣ»…..

«Η γλώσσα στα σπίτια και στον κάμπο, στους δρόμους των χωριών, στο παζάρι είναι τα Μακεδόνικα…. Πολλές από τις γυναίκες, ειδικά οι γεροντότερες και πολλοί από τους γεροντότερους άνδρες και σχεδόν όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν γύρω από το 1939 ή αργότερα, δεν γνωρίζουν ελληνικά. Ακόμα και αυτοί που ξέρουν ελληνικά, περισσότερο επιθυμούν να μιλάνε Μακεδόνικα αν μπορούν. Κάποιος άγνωστος, εάν χαιρετήσει με Καλημέρα στα ελληνικά, θα δεχτεί την ίδια απάντηση, αλλά εάν πει το ίδιο στα μακεδόνικα Добро утро-Ντόμπρο ούτρο, τότε θα δεχτεί απάντηση με περισσότερες φράσεις καλοσορίσματος και τα σχετικά».

«Επίσης, σημαντικό είναι να τονισθεί, ότι οι κάτοικοι, όπως δεν είναι Έλληνες, έτσι δεν είναι και Βούλγαροι, Σέρβοι ή Κροάτες. Είναι Μακεδόνες. Για το γεγονός αυτό, εγώ δεν μπορώ να συντάσω δόγμα επειδή δεν γνωρίζω την ιστορία και περισσότερο την εθνολογία των Μακεδόνων…Η μακεδόνικη ιδέα επίσης θα μπορούσε πραγματικά να είναι ένα ψέμα, αποτέλεσμα προπαγάνδας. Αλλά δεν μου φαίνονται τα πράγματα έτσι. Πιστεύω ότι είναι εντελώς αντικειμενικό οι Μακεδόνες να θεωρούνται εθνικότητα και ας είναι λίγοι στον αριθμό και αντικείμενο μοιρασιάς. Οι Μακεδόνες διακρίνονται από δυνατά αν και ανακατωμένα αισθήματα πατριωτισμού…».

«Οι ίδιοι ισχυρισμοι παρουσιάζονται και στα Μακεδόνικα τραγούδια, στα παραδοσιακά όπως και σ’αυτά που δημιουργήθηκαν κατα τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Είναι αλήθεια ότι στα τραγούδια τους συνήθως αναφέρουν τη Μακεντόνια και όχι κάποιο ειδικά μέρος της Μακεδονίας, αλλά το αίσθημα που εκφράζουν είναι απλή και άμεση αγάπη για τη γη αυτή χωρίς κάποιο πνευματικό ενθουσιασμό για πολιτική ιδέα… Ο ρυθμικός παλμός σε όλα είναι η αγάπη του Μακεδόνα για την πατρική του γη… Ο Μακεδόνικος πατριωτισμός δεν είναι ψεύτικος, είναι φυσικός, αυθόρμητο και βαθιά ριζομένο αίσθημα, το οποίο αρχίζει να υπάρχει από τα παιδικά τους χρόνια, όπως και κάθε άλλος πατριωτισμός».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)