ШТО ПРВО ДА СПОМЕНЕМЕ – ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ

Πρόσφατα, στα Τίρανα της Αλβανίας, έλαβε μέρος διεθνής ημερίδα με θέμα ,,Μειονότητες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,, η οποία οργανώθηκε από τη διεθνή οργάνωση ΜΜΕ, SEEMO. Προσκεκλημένος ήταν και ο γνωστός ακτιβιστής από τις ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μακεδόνων , Славко Манговски – Σλάβκο Μάνγκοβσκι, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Смрдеш, Костурско – Σμ΄ρντεςς, Κόστουρσκο (Κρυσταλοπηγή Καστοριάς). Στην ομιλία του, σχετικά με το θέμα, για την κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε:
,,Όπως και στη Βουλγαρία, έτσι και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη εθνικών μειονοτήτων στην επικράτειά της. Η μόνη μειονότητα που αναγνωρίζει και αυτό επειδή την υποχρεώνουν διεθνείς Συνθήκες, είναι η τουρκική, την οποία όμως δεν την αναγνωρίζει ως τέτοια, αλλά μόνο ως ,,μουσουλμανική μειονότητα,,. Δεν αναγνωρίζει δηλαδή την εθνική διάσταση, παρα μόνο τη θρησκευτική.  Είναι πολύ λίγες οι φορές που τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν κάτι σχετικά με τις μειονότητες της χώρας και όταν το κάνουν, αναφέρουν τα μέλη των μειονοτήτων ως ξένους πράκτορες, ανθέλληνες, άτομα με επικίνδυνες δραστηριότητες κτλ. Σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν προσκληθεί σε εκπομπές εκπρόσωποι μειονοτήτων και εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με ,,ειδικούς,, στα θέματα αυτά, οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν να αμαυρίζουν την εικόνα της μειονότητας, μέσα από μια διαδικασία φωνών, ουρλιαχτών και ταυτόχρονων σχολίων.  
Ως παράδειγμα αντιμετώπισης των μειονοτήτων, θα αναφέρω υπόθεση που αφορά το κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Ουράνιο Τόξο – Виножито, το οποίο προσπάθησε νόμιμα να διανέμει διαφημηστικό υλικό κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές του 2009.  Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πως τα μικρά κόμματα έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών  μηνυμάτων διάρκειας  5 λεπτών. Το σποτάκι του Ουράνιου Τόξου στάλθηκε στα ΜΜΕ μέσα στη χρονική περίοδο που προβλεπόταν, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία μετάδοσης. Από όλα τα εθνικής εμβέλειας κανάλια, μόνο ένα το μετέδωσε, στις 5 το πρωί, ενώ ένα τοπικό κανάλι λίγο νωρίτερα… στις 3 το πρωί. Δύο κανάλια δεν απάντησαν καν και όλα τα υπόλοιπα, αν και υποχρεούνταν από την σχετική νομοθεσία, αρνήθηκαν να το μεταδώσουν, λέγοντας ότι περιέχει ,,ξένη διάλεκτο, ακατανόητη για τους Έλληνες,, έλλειψη υπότιτλων και παρόμοια άλλα. Για να αποσαφηνίσουμε το περιεχόμενο του σποτ: από τα 300 δευτερόλεπτα, τα 54 ήταν στη Μακεδόνικη γλώσσα και όλα τα υπόλοιπα στην ελληνική. Εκτός αυτού, τη μακεδόνικη γλώσσα την καταννοεί σεβαστό ποσοστό των πολιτών της χώρας.
Η μεταχείρηση προς τους Μακεδόνες δημοσιογράφους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα, αποτελεί μια άλλη ιστορία.  Όλες οι αιτήσεις για διαπιστευτήρια και άδειες μαγνητοσκόπησης στην Ελλάδα, τακτικά αγνοούνται από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες θυμίζουν καθεστώτα άλλων εποχών. Οι Μακεδόνες δημοσιογράφοι μερικές φορές το κάνουν έτσι κι αλλιώς, προφανώς χωρίς τηλεοπτικά συνεργεία, με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, όπως πρόσφατα συνέβει σε δύο από αυτούς στην πόλη της Φλώρινας. Ακολουθώντας μια ομάδα Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων οι οποίοι πήγαν στις τοπικές αρχές για να αιτηθούν την έκδοση προσωπικών εγγράφων, θέμα πολύ λεπτό για την Ελλάδα, οι δύο δημοσιογράφοι εισήλθαν και αυτοί στο κτίριο με την προσωπική τους κάμερα. Η αστυνομία κατέφθασε αμέσως. Οι δημοσιογράφοι συλήφθηκαν και αργότερα ανακρίθηκαν όχι από την αστυνομία, αλλά από τις μυστικές υπηρεσίες.  Δεδομένου ότι δεν βρέθηκε καμία απόδειξη οποιασδήποτε αδικοπραγίας, οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Δύο παγκόσμιας φήμης φιλόλογοι από τις ΗΠΑ, κρατήθηκαν επι δύο ώρες στα σύνορα χωρίς λόγο και χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία. Όλοι όμως γνώριζαν ότι αυτό έγινε επειδή μετέβαιναν σε παρουσίαση Μακεδόνικου Λεξικού στη Φλώρινα. Παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης, αποτελώ και εγώ ο ίδιος. Επι δέκα σχεδόν χρόνια, βρισκόμουν στη λίστα ανεπιθυμήτων προσώπων και μόνο όταν αποφάσισα να κινηθώ δικαστικώς, με έσβυσαν από αυτή. Εδώ θα τελειώσω την ομιλία μου, όχι επειδή δεν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, αλλά επειδή θα χρειαζόμουν περισσότερες μέρες για να ολοκληρώσω,,.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)