ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΜΙΣΟΥΣ, ΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Κατα τη διάρκεια του εορτασμού της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου, το 2010, και κατα την παρέλαση που έγινε σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, 39 βατραχάνθρωποι της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), φώναξαν διάφορα ρατσιστικά συνθήματα εναντίων μειονοτήτων και μελών ομάδων με μη ελληνική εθνική καταγωγή, όπως «τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα από αυτούς» και πολλά άλλα παρόμοια αίσχη.

Η είδηση έκανε το γύρο της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου, κάνοντας για ακόμη μια φορά την Ελλάδα παγκοσμίως ρεζίλι, δείχνοντας το πόσο μακριά στην ουσία βρίσκεται η κοινωνία από αυτό που διαλαλείται διεθνώς περι «κοιτίδας της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, της φιλοξενίας».

Άμεση αντίδραση υπήρξε μόνο από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το οποίο κατέθεσε μήνυση κατά των υπευθύνων και συμμετάσχοντων στα αίσχη αυτά. Η δίκη ορίστηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τρίτη και οι 39 άντρες των ΟΥΚ του Λιμενικού, παραπέμφθηκαν, κατηγορούμενοι για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου.

Ο δικηγόρος Χαλκίδας και Αθηνών κ.Θανάσης Τάρτης, μαζί με την συνεργάτιδά του Κλαίρη Μπαζίγου, ως συνήγοροι του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, μετέβηκαν στο Ναυτοδικείο για να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής.

Η δίκη αναβλήθηκε για το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Έξω όμως από το Ναυτοδικείο είχαν συγκεντρωθεί αρκετά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατηγορούμενους. Με την έξοδο τους οι δύο δικηγόροι – συνήγοροι από το Ναυτοδικείο, δέχτηκαν φραστικές βίαιες επιθέσεις, βρυσιές και απόπειρες κατά της σωματικής τους ακεραιότητας. «Πρώτη φορά στη ζωή μου φοβήθηκα τόσο. Το μίσος που έβγαζαν αυτοί οι άνθρωποι δεν περιγράφεται. Έδειχναν ικανοί για όλα» δήλωσε η δικηγόρος Κλαίρη Μπαζίγου. Εκτός των άλλων, ο δικηγόρος Θανάσης Τάρτης δήλωσε «Κανείς δεν μηδενίζει την τεράστια προσφορά των κατηγορουμένων στην εθνική μας ασφάλεια. Αυτό όμως δεν τους δίνει το δικαίωμα να ξεφτιλίζουν διεθνώς τη χώρα μας με τέτοια εμετικά ρατσιστικά συνθήματα».

Παρακάτω δίδεται το σχετικό Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ενημερώνει πως στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 στο Ναυτοδικείο Πειραιά ξεκίνησε η δίκη 39 λιμενικών που κατηγορούνται για παράβαση του Άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 επειδή: «ενώ αποτελούσαν μέλη του αγήματος της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ) που συμμετείχε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου [2010], αποφάσισαν από κοινού και εξέφρασαν δημοσίως ιδέες προσβλητικές κατά ομάδας προσώπων λόγω της εθνικής τους καταγωγής, συγκεκριμένα, μετά από την αποχώρησή τους από την εξέδρα των επισήμων στην Πλατεία Συντάγματος και ενώ συνέχισαν την πορεία τους σε συγκροτημένο σχηματισμό και με βηματισμό παρέλασης επί των οδών Πανεπιστημίου και Αγ. Κωνσταντίνου, ανέκραξαν όλοι μαζί ενώπιον των θεατών της παρέλασης τις εξής φράσεις: ‘Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ’, ‘Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα από αυτούς’, ‘Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημεία και σταυρό’.» Το δικαστήριο έκανε δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής δύο πολιτών της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και της Αλβανίας που κατοικούν στην Ελλάδα ενώ απέρριψε αντίστοιχο αίτημα ενός πολίτη της Αλβανίας που ζει στην Αλβανία και του Παύλου Βοσκόπουλου μέλους της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα τα μέλη της οποίας αποκαλούνται «Σκοπιανοί». Τα αιτήματα υπέβαλε ο πληρεξούσιός τους και νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ Θανάσης Τάρτης. Στη συνέχεια, επειδή η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά, αντίθετα με την πρακτική των πολιτικών δικαστηρίων σε παρόμοιες υποθέσεις, είχε αρνηθεί να χορηγήσει αντίγραφα της δικογραφίας στην πολιτική αγωγή πριν από τη δίκη και να καλέσει σε αυτή τον εκπρόσωπο του ΕΠΣΕ Παναγιώτη Δημητρά παρ’ ότι είχε υποβάλει τη μία από τις δύο αρχικές μηνύσεις και είχε καταθέσει κατά την προκαταρκτική εξέταση, το Ναυτοδικείο Πειραιά αποφάσισε τη χορήγηση αντιγράφων της δικογραφίας, την κλήση του μάρτυρα αυτού και, λόγω αδυναμίας προσδιορισμού νέας δικασίμου μέσα σε 15 ημέρες, την αναβολή της δίκης για τις 16 Δεκεμβρίου 2011.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ομάδα φασιστών φώναζε συνθήματα συμπαράστασης στους κατηγορούμενους και ρατσιστικά συνθήματα ενώ επαναλάμβανε τα ρατσιστικά συνθήματα που τους οδήγησαν στη δίκη. Μετά το τέλος της δίκης, μερικά από τα άτομα αυτά καταδίωξαν το νομικό σύμβουλο του ΕΠΣΕ Θανάση Τάρτη που τους ξέφυγε μόνος του. Η αστυνομία παρέμεινε αδρανής και δεν συνέλαβε κανέναν από τους φωνασκούντες ρατσιστικά συνθήματα παρ’ ότι με αυτά τελούσαν αυτόφωρο αδίκημα, ούτε διασφάλισε την ασφαλή αποχώρηση του νομικού συμβούλου του ΕΠΣΕ Θανάση Τάρτη. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο εκατοντάδες υβριστικά και ρατσιστικά μηνύματα κατά των Θανάση Τάρτη, Παύλου Βοσκόπουλου και Παναγιώτη Δημητρά πολλά από τα οποία περιείχαν ευθείες απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ακόμα και της ζωής των τριών αυτών προσώπων, ή/και διέγερση σε άσκηση βίας ή ανθρωποκτονίας σε βάρος τους. Οι κατηγορούμενοι λιμενικοί σε καμιά στιγμή τότε ή έκτοτε δεν αποστασιοποιήθηκαν από αυτή την υποστήριξη και από όσα ακολούθησαν. Σήμερα, οι τρεις απειλούμενοι κατέθεσαν έγκληση κατά των συντακτών των απειλητικών μηνυμάτων και των ηθικών αυτουργών και ζήτησαν επίσης από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τη λήψη μέτρων αστυνομικής προστασίας τους και την ενημέρωσή τους για τους λόγους μη απομάκρυνσης των κατηγορούμενων λιμενικών που εμφανίστηκαν ένστολοι στο δικαστήριο υπενθυμίζοντας τη δήλωση του προκατόχου του πως «Αυτοί οι κύριοι δεν έχουν θέση στο Λιμενικό Σώμα».

Στη συνέχεια, δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο εκατοντάδες μηνύματα και σχόλια τα περισσότερα από τα οποία είναι εξυβριστικά και συκοφαντικά για τους εδώ εγκαλούντες, οι οποίοι όμως δεν επιθυμούν την άσκηση ποινικής δίωξης για το υβριστικό και συκοφαντικό σκέλος των μηνυμάτων. Πολλά από τα μηνύματα και σχόλια όμως περιέχουν απειλές ή/και ευθεία διέγερση σε άσκηση βίας ή/και διάπραξη του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας.

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ Ο.Υ.Κ ΝΑ ΞΑΝΑΦΩΝΑΞΟΥΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ» είναι το όνομα διακτυκτιακής ομάδας που προωθεί τα σχόλια και τα απειλητικά μηνύματα. Όλα αυτά από μόνα τους αποτελούν διέγερση σε διάπραξη του πλημμελήματος της προσβολής λόγω εθνοτικής καταγωγής (άρθρο 2 Ν. 927/79) και προσβολή λόγω εθνοτικής καταγωγής, που αποτελεί και αντικείμενο της δίκης. Είναι αξιοσημείωτο πως οι 39 κατηγορούμενοι με κανένα τρόπο δεν αποστασιοποιήθηκαν από όλα αυτά τα κείμενα ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως έχουν επαφές με τα άτομα αυτά, άρα καθίστανται ηθικοί αυτουργοί. Προφανώς, ο εντοπισμός των στοιχείων των εγκαλουμένων εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και για αυτό η παρούσα υποβάλλεται μέσω της υπηρεσίας αυτής. Στον ίδιο διαδυκτιακό χώρο παρουσιάστηκαν και δύο κείμενα, τα οποία εξυμνούν τον πρώην δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Μέχρι και η δικηγόρος των κατηγορουμένων, κ.Χριστίνα Τσαμπάζη, κινείται στις ίδιες συχνότητες μίσους και φασισμού. Σε διάφορες δηλώσεις της, τόνισε: «συνιστώ προς όλους υπομονή και ψυχραιμία, αυτόν τον κύριο θα τον τακτοποιήσουμε εμείς οι υπερασπιστές των Ο.Υ.Κ. στο Ναυτοδικείο τον Δεκέμβριο. Οι ύβρεις είναι περιττές, πρέπει να δράσουμε και να ενεργήσουμε όπως ενεργεί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ, εκπροσωπούμενο από τον κ. Δημητρά, που παρίσταται ως πολιτική αγωγή, μαζί με τον γνωστό Βοσκόπουλο. Μηνύσεις σε όποιον θίγει την Ελλάδα μας, και τους Ελληνες». «Δεν είναι δυνατόν να υποκύπτουμε συνεχώς στην ισχυρή μειοψηφία όπως έχει επικρατήσει να λέγονται οι εθνομηδενιστές και εθνοπροδότες, αρκετά τους αφήσαμε ανεξέλεγκτους».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)