УСПЕСИ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

ПАТОКАЗИ И ТАБЕЛИ НА МАКЕДОНСКИ ВО АЛБАНИЈА

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Ο δήμος Пустец-Πούστετς τοποθέτησε πινακίδες οδοσήμανσης στη μακεδόνικη γλώσσα, γεγονός το οποίο αποτελεί την πρώτη υπηρεσιακή χρήση της γλώσσας στην κυκλοφοριακή σήμανση της Αλβανίας. Τα ονόματα των κατοικημένων περιωχών και των διαφόρων υπηρεσιών, εγγράφονται πλέον στην αλβανική γλώσσα, όπως και στη μακεδόνικη με λατινικούς και κυριλλικούς χαρακτήρες.
Λόγος γίνεται για εννιά πινακίδες οικισμών, επιγραφές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, νοσοκομείου, κέντρου υγείας και 56 πινακίδες οδών και 11 πλατείων, σε εννέα κατοικημένες περιοχές του δήμου Пустец-Πούστετς.
«Η τοποθέτηση των πινακίδων και στη μακεδόνικη γλώσσα, αποτελεί γεγονός τεράστιας σημασίας για τους Μακεδόνες του δήμου μας και της γύρω περιοχής, αλλά και για όλους τους Μακεδόνες της Αλβανίας και όχι μόνο. Μ’ αυτό, ο δήμος Пустец έγινε ο πρώτος δήμος, έξω από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου διοικητικά και υπηρεσιακά, χρησιμοποιείται και η μακεδόνικη γλώσσα» δήλωσε για τη Нова Зора, ο αντιδήμαρχος του Πούστετς, Васил Стерјовски-Βάσιλ Στέριοβσκι.
Οι οδοί, οι πλατείες και οι υπηρεσίες του δήμου αυτού, φέρουν ονόματα σημαντικών προσώπων της μακεδόνικης ιστορίας, όπως και ονόματα σημαντικών προσώπων από την ιστορία της Μακεδόνικης κοινότητας στην Αλβανία. Τα ονόματα εγκρίθηκαν από το δήμο Пустец, μετά από άδεια από πλευράς των αλβανικών αρχών.

Και έπειτα κύριοι μιλάμε για «οπισθοδρομική» Αλβανία, έτσι;

*********************************************

РЕИЗБОР НА МАКЕДОНЦИ ГРАДОНАЧАЛНИЦИ И СОВЕТНИЦИ – ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Едмонд Темелко-Έντμοντ Τέμελκο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλβανία, το κόμμα των Μακεδόνων Македонска Алијанса за Европска Интеграција. Επανεκλέχτηκε ως Δήμαρχος του δήμου Пустец-Πούστετς, ο Едмонд Темелко-Έντμοντ Τέμελκο, όπως και μεγάλος αριθμός συμβούλων σε διάφορους δήμους. Μόλις 21 ψήφοι, δεν επέτρεψαν στον Едмонд Османи-Έντμοντ Οσμάνι, να λάβει τη θέση του Δημάρχου στο δήμο Требиште-Τρέμπισστε.

Ο Τέμελκο, εκλέχτηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος του δήμου Πούστετς, στις τοπικές εκλογές του 2007. – Αυτή η δεύτερη νίκη είναι ακόμα πιο πειστική και επιβεβαιώνει ότι οι Μακεδόνες είναι ακόμα πιο συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι, ότι με την εκλογή υποψηφίου του δικού τους κόμματος, κερδίζουν περισσότερα, δήλωσε ο Τέμελκο στη Нова Зора, αμέσως μετά την εκλογή του. Υποσχέθηκε ότι οι δραστηριότητες σχετικές με τα δικαιώματα των Μακεδόνων στην Αλβανία, θα συνεχιστούν και δήλωσε επίσης ότι έχουν ζητήσει επαναμέτρηση των ψήφων στο δήμο Τρέμπισστε, όπου είναι πεπεισμένος ότι το μακεδόνικο κόμμα έχει κερδίσει.

*******************************************

МАКЕДОНСКИ ВЕСНИК И ВО ТИРАНА – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της εφημερίδας Илинден (Ίλιντεν) στα Τίρανα της Αλβανίας, στη Μακεδόνικη γλώσσα. Η εφημερίδα θα είναι μηνιαία και θα εκτυπώνεται σε 12 σελίδες, μέγεθος А-4, σε 1000 αντίτυπα και εκδότης θα είναι ο Μακεδόνικος Σύλλογος των Τιράνων «Илинден». Η ύλη θα περιέχει πληροφορίες σχετικές με τη ζωή, την εργασία και το στάτους των Μακεδόνων στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, όπως και στις περιοχές Голо Брдо-Γκόλο Μπ’ρντο, Гора-Γκόρα, Мала Преспа-Μάλα Πρέσπα, Врбник-Β’ρμπνικ, Драч-Ντρατςς, Маќелара-Μακέλαρα, Корча-Κόρτσσα, Поградец-Πόγκραντετς και Елбасан-Έλμπασαν. Επίσης, θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να τη διαβάζουν, μέσω της ιστιοσελίδας στο ίντερνετ  www.ilinden-tirana.com

*******************************************

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)