ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА ПРИЗНАТИ ОД ГРЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА

ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Αν και η επίσημη Ελλάδα αβάσιμα ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν εθνικά Μακεδόνες, οι Έλληνες εκτός των ελληνικών συνόρων αναγνωρίζουν τους Μακεδόνες και τη Μακεδόνικη γλώσσα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες υποψήφια μέλη, στην ετήσια Έκθεσή της για την πρόοδο της Αλβανίας, ανέφερε μεταξύ των άλλων και τα σημαντικά βήματα προόδου που έγιναν στη χώρα σχετικά με τους εθνικά Μακεδόνες, υπήκοους της Αλβανίας. Η αναγνώριση όμως αυτή δεν επήλθε μόνο από τα Όργανα της Ευρώπης, αλλά και από την εκπρόσωπο της ελληνικής μειονότητας σε κυβερνητικό όργανο.

Πρόεδρος του κυβερνητικού οργάνου, το οποίο είναι αρμόδιο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αλβανία, είναι η Κωνσταντίνα Μεζζάνη, η οποία είναι μέλος της ελληνικής μειονότητας της χώρας. Πρόσφατα, με δηλώσεις της, επίσημα ως πρόεδρος του οργάνου αυτού, προκάλεσε την οργή της Ελλάδας η οποία επιμένει πως δεν υπάρχουν Μακεδόνες, αλλά και των βουλγαρικών υπηρεσιών, οι οποίες προσπαθούν να παρουσιάσουν τους Μακεδόνες της Αλβανίας ως Βούλγαρους.

Η επίμαχη δήλωση ήταν η εξής: «Ένα από τα καθήκοντά μου είναι να μεταφέρω στον Πρωθυπουργό όλα τα θέματα τα οποία προκύπτουν από και για τις μειονότητες. Είμαι εδώ για να ακούω τα προβλήματά τους και να προσπαθώ για τα συμφέροντά τους. Ευχαριστώ το Θεό που η κυβέρνηση μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να δηλώνουμε την εθνικότητά μας, τη γλώσσα μας και τη θρησκεία στην οποία πιστεύουμε. Όλοι μας πρέπει να υποστηριζόμαστε. Επίσης μεγάλες ευχαριστίες προς όλες τις οργανώσεις οι οποίες κατέθεσαν τις πολιτικές τους θέσεις και σκέψεις και όπου αναφέρονται τα ονόματα όλων των μειονοτήτων:ελληνική, αρβανίτικη, βλάχικη, μαυροβουνο-σέρβικη, μακεδόνικη κ.α.».

Η ΝόβαΖόρα επικοινώνησε τηλεφωνικώς  με τον πρόεδρο του κόμματος των Μακεδόνων της Αλβανίας, Έντμοντ Τέμελκο, ο οποίος για το θέμα αυτό δήλωσε : «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους εθνικά Μακεδόνες που ζουν στην επικράτειά της, όπως επίσης γνωρίζουμε και τα προβλήματα που δημιουργεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας σχετικά με το συνταγματικό της όνομα. Λυπηρά, πολύ λυπηρά όλα αυτά. Εδώ στην Αλβανία, Μακεδόνες και Έλληνες, ζούμε αρμονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλος αλληλοσεβασμός και αμοιβαία αναγνώριση. Από πάντα μας δέχονταν και μας αποκαλούσαν Μακεδόνες και εμείς επίσης τους δεχόμασταν και τους αποκαλούσαμε Έλληνες. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις άλλες μειονότητες. Τους Βλάχους, τους Σέρβους, τους Ρομά κτλ. Εάν όλα αυτά δεν στηρίζονται από το ίδιο το κράτος, τότε για ποιές δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες μιλάμε; Κάποτε στην Αλβανία δεν ήταν έτσι τα πράγματα, αλλά τότε κυβερνούσαν άλλου είδους καθεστώτα. Σήμερα η χώρα οδεύει τον ευρωπαϊκό δρόμο και ο σεβασμός του αυτοπροσδιορισμού είναι κάτι το αυτονόητο. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και στη γειτονική Ελλάδα, η οποία περηφανεύεται για τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)