ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΙΩΧΘΕΝΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Επικοδομιτική συνάντηση και συζήτηση έλαβε μέρος στις 10 Οκτωβρίου 2010, στο Скопје-Σκόπιε της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μεταξύ ομάδας πολιτών, Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου  στην Ελλάδα και της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Αθήνα «Αντιεξουσιαστική Αντιεθνικιστική Πρωτοβουλία». Η συνάντηση ήταν συνέχεια της επίσκεψης του πολιτικού πρόσφυγα Георги Канзуров-Γκεόργκι Κανζούροβ, τον περασμένο Ιούλιο, στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθηνών, όπου είχε ενημερώσει τους παρεβρισκομένους για την σημερινή κατάσταση σχετικά με το status των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων.

Στην δεύτερη αυτή συνάντηση, έγινε μια σύντομη παρουσίαση των γεγονότων του εμφυλίου και του γολγοθά που πέρασαν τα παιδιά τότε, τα οποία αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε τρίτες χώρες, μακριά από τους γονείς τους και τα πάτρια εδάφη. Την παρουσίαση έκαναν οι κκ. Γκεόργκι Κανζούροβ με καταγωγή από το χωριό Сетина-Σέτινα-Σκοπός Φλώρινας, Сократ Пановски-Σόκρατ Πάνοβσκι με καταγωγή από το χωριό В’мбел-Β’μπελ-Μοσχοχώρι Καστοριάς και η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κατερίνα Μίρτσσεβσκα. Από πλευράς της οργάνωσης «Αντιεξουσιαστική Αντιεθνικιστική Πρωτοβουλία», παρεβρέθηκαν οι κκ. Γεώργιος Νιαουδάκης, Σίσυ Βωβού και Αλεξία Τσούνη, οι οποίοι δήλωσαν πως ασχολούνται δυναμικά με το θέμα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων και την άμεση επιστροφή τους. Τόνισαν πως οι ενέργειές τους επικεντρώνονται στην άμεση αλλαγή του νόμου Γεννηματά – Σκουλαρίκη του 1982, με τον οποίο επιτρέπεται η επιστροφή μόνο των προσφύγων «Ελλήνων το γένος». Επίσης ενημέρωσαν ότι σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο ένα ντοκυμαντέρ, δικής τους παραγωγής, με θέμα τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες, το οποίο επιμελούνται δύο σκηνοθέτες, ένας από την Ελλάδα και ένας από τη Δημ.Μακεδονίας. Πληροφόρησαν επίσης πως έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για την άμεση λύση του προβλήματος. Επίσης, παρεβρέθηκαν και χαιρέτησαν την πρωτοβουλία αυτή, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ουράνιου Τόξου, Ιωάννου Δημήτριος και ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Μακεδόνων στην Ελλάδα, Νίκος Σακελλάριος. Όλοι τόνισαν πως οι δραστηριότητες δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ και πως επιβάλεται να λυθεί αυτό το μεγάλο και σοβαρό θέμα, μία από τις τελευταίες ανοικτές πληγές, περασμένων σκοτεινών εποχών της ευρωπαικής ιστορίας. Ίσως για κάποιους ο Εμφύλιος πόλεμος έληξε το 1949, για άλλους όμως, χιλιάδες τον αριθμό, διαρκεί ακόμα και μετά από πολλές δεκαετίες, δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να απολαύσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)