Αρχεία | Νοέμβριος, 2015

КОВАЧНИЦА [ΚΟΒΑΤΣΣΝΙΤΣΑ / ΣΙΔΕΡΑΔΙΚΟ]

Πουλάκι πήγε κι έκατσε

σε γεωργού αλέτρι

ΔΗΜΩΔΕΣ

Птица отиде и седна

на плуг на земјоделец

НАРОДНО

Σκεφτήκατε ποτέ τα διάφορα γεωργικά εργαλεία, ιδιαίτερα τα μεταλλικά, που τα περισσότερα σήμερα είναι βιομηχανικά προϊόντα, ποιοί τα κατασκεύαζαν στα απομονωμένα χωριά μας πριν από 50-60 χρόνια;

Όσο απομακρυσμένο κι αν ήταν ένα χωριό, είχε τον ковач (κόβατςς – σιδερά) του, έστω κι αν η ковалчницата (κοβαλτσσνίτσατα – σιδεράδικο) είχε έναν πολύ απλό εξοπλισμό.

Ας γνωρίσουμε ένα τέτοιο απλό σιδεράδικο και τον εξοπλισμό του.

Το πρωταρχικό και απαραίτητο, αφού τα υλικά τα επεξεργάζονταν και τα μορφοποιούσαν σε μεγάλες θερμοκρασίες, ήταν η вигна (βίγκνα – εστία φωτιάς) που δημιουργούσαν σε υπερυψωμένη πέτρινη χτιστή κατασκευή, πάνω στην οποία ήταν το оган (όγκαν – φωτιά) από дрвен ќомур (ντ΄ρβεν κιόμουρ – ξυλοκάρβουνο). Για τη δημιουργία жар (ζζαρ – θράκας) ήταν προσαρμοσμένο ένα дувало (ντούβαλο – φυσερό).

Στο σιδεράδικο ένα από τα βασικά όργανα ήταν το ковално (κόβαλνο – αμόνι), тешкиот чекан (τέσσκιοτ τσσέκαν – βαριοπούλα) και τα διάφορα άλλα чекани (τσσέκανι – σφυριά).

Το менгеме (μένγκεμε – μέγγενη) είναι ένα μεταλλικό εργαλείο, στεριωμένο πάνω στον πάγκο εργασίας. Έχει δύο ρυθμιζόμενες δαγκάνες, οι οποίες συγκρατούν ακίνητο το αντικείμενο που επεξεργάζεται ο σιδεράς που συνήθως είναι πυρωμένο και με τα χτυπήματα του δίνει την επιθυμητή μορφή.

Επειδή τα αντικείμενα δεν πιάνονταν με γυμνό χέρι, αφού ήταν συνήθως πυρωμένα, για τη μετακίνηση των αντικειμένων ήταν απαραίτητη μια маша (μάσσα – τσιμπίδα).

Ένα αντίστοιχο με το свдел (σβντελ – αρίδα) με το οποίο τρυπούσαν ξύλα, ήταν το маткап (μάτκαπ – δράπανος). Ήταν στεριωμένο σ΄ένα ψηλό σχετικά τραπέζι και εκεί τρυπούσε ο σιδεράς τα μεταλλικά αντικείμενα. Το μάτκαπ είχε μια κεφαλή προς τα κάτω και είχε υποδοχές για τρυπάνια διαφόρων διαμέτρων, ενώ στο πάνω μέρος του υπήρχε ένας στρόφαλος που επιτάχυνε την ταχύτητα περιστροφής. Την κίνηση την έδινε ο μάστορας με μια χειρολαβή.

Ένα ξύλινο χαμηλό βαρέλι με νερό ανοιχτό από πάνω, ήταν απαραίτητο για να κρυώνουν τα αντικείμενα που επεξεργαζόταν. Βουτώντας τα στο νερό, αυτό ατσάλωνε – η τεχνική βαφής του χυτοσίδηρου.

Οι λίμες (пили – πίλι) ήταν διάφορες, αλλά κυρίως με χοντρά ,,δόντια,, κατάλληλες για ν΄απομακρύνουν τα διάφορα γρέζια και τ΄ανεπιθύμητα ογκώματα, ομαλοποιούσαν τις μεταλλικές επιφάνειες και ακόνιζαν (точеа – τότσσεα), που κατά κανόνα ήταν железни (ζζέλεζνι – σιδερένιες).

Η φιλέρα ήταν όργανο για τη δημιουργία εξωτερικών πάσων σε σωλήνες και το κολαούζο χρησιμοποιούταν για τη δημιουργία εσωτερικών πάσων, επίσης σε σωλήνες.

Τα ножици (νόζζιτσι – ψαλίδια) ήταν μεταλλικό εργαλείο σαν μεγάλο ψαλίδι, μόνο που για να κόψουν ένα μεταλλικό αντικείμενο, το θέρμαιναν, το τοποθετούσαν ανάμεσα στα κοφτερά σκέλη και χτυπούσαν με το σφυρί στο πάνω σκέλος μέχρι να κοπεί.

Τα длета (ντλέτα – κοπίδια) ήταν μεταλλικά εργαλεία σε σχήμα κυλινδρικό που η μία άκρη, η κάτω, ήταν πλατιά και κοφτερή, ενώ η πάνω ήταν κυκλική. Μ΄ένα σφυρί χτυπούσαν το κοπίδι κατακόρυφα προς το αντικείμενο που ήθελαν να κόψουν.

Ο ζουμπάς ήταν μεταλλικό εργαλείο σε σχήμα κυλινδρικό και με μικρό μήκος. Το ένα άκρο του είχε κωνικό σχήμα και μυτερή άκρη. Τοποθετούσαν τη μυτερή άκρη στο αντικείμενο που ήθελαν να τρυπήσουν είτε με πάτο είτε διαμπερή.

Με τα παραπάνω κυρίως εργαλεία κατασκεύαζαν τα περισσότερα μεταλλικά γεωργικά εργαλεία (земјоделски алати – ζεμιοντέλσκι άλατι). Ας αναφέρουμε μερικά:

Το паличник (πάλιτσσνικ – υνί) για το рало (ράλο – αλέτρι) και για το плугот (πλούγκοτ – πλούκι). Για το αλέτρι είχε σχήμα κοίλου ισοσκελούς τριγώνου που στην κορυφή των ίσων πλευρών υπήρχε μια ισχυρή μύτη και στη βάση του μια ουρά με μεγάλο μήκος και αυτό συνδεόταν στο κάτω και πίσω μέρος του αλετριού με τη μύτη να έχει κλίση προς το έδαφος. Για το πλούκι το υνί είχε σχήμα τραπεζοειδούς τετραπλεύρου.

Η мотика (μότικα – τσάπα) ήταν μεταλλικό εργαλείο σε σχήμα κοίλου ημικυκλίου, που στο κέντρο της διαμέτρου υπήρχε κυκλική στεφάνη στην οποία προσαρμοζόταν η рачка (ράτσσκα – χερούλι) που ήταν ξύλινη σε σχήμα κυλινδρικό και μήκος ενός μέτρου περίπου. Η μότικα χρησίμευε για прашење (πράσσενιε – σκάλισμα) και грлење (γκ΄ρλενιε – αυλάκιασμα).

Казмата (κάζματα – κασμάς) που συνήθως στόμωνε, έμπαινε στη φωτιά και τον σφυρηλατούσαν (клепање – κλέπανιε) για να λεπτύνουν και να οξύνουν τα σκαπτικά άκρα.

Το дикел (ντίκελ – δικέλι) ήταν μεταλλικό σκαπτικό εργαλείο με δύο ισχυρά κωνικά ,,δόντια,, σε σχήμα Π που στην οριζόντια πλευρά και στο μέσο υπήρχε μια στεφάνη για να περνάει το χερούλι που ήταν κυλινδρικό και ξύλινο. Ήταν ένα βαρύ εργαλείο που χρησιμοποιούταν για άνοιγμα λάκκων.

Τα прашалки (πρασσάλκι – σκαλιστήρια) ήταν μικρά μεταλλικά εργαλεία σε μεγάλη ποικιλία που χρησίμευαν κυρίως για το πράσσανιε – σκάλισμα των κήπων (λαχανόκηπος, ανθόκηπος).

Τα маши (μάσσι – τσιμπίδες) υπήρχαν σε μεγάλη ποικιλία για τη διαχείρηση της φωτιάς.

Τα пиростии (πιροστίι – πυροστιές) ήταν μεταλλικές τριγωνικές κατασκευές που στην κορυφή ενός ισόπλευρου τριγώνου υπήρχαν κολλημένα ποδαράκια στις κορυφές των γωνιών.

Остен (όστεν – εξάρτημα βουκέντρας). Στο κάτω μέρος της βουκέντρας προσαρμοζόταν ένα μεταλλικό εξάρτημα σχήματος Γ (копрала – κόπραλα) που η κατακόρυφη πλευρά του ήταν διαμορφωμένη σε ανοιχτό στο πλάι κύλινδρο – για να μεταβάλεται η διάμετρος – ενώ στο πάνω άκρο ήταν το шило (σσίλο – κεντρί). Με το εξάρτημα αυτό ο γεωργός καθάριζε το αλέτρι και το πλούκι από τα χώματα που κολλούσαν πάνω τους.

Η гребалка (γκρεμπάλκα – ξύστρο) ήταν ένα λεπτό τριγωνικό οικιακό μεταλλικό σκεύος μ΄ένα μακρουλό χερούλι. Χρησιμοποιούταν κυρίως για καθάρισμα των οικιακών σκευών.

Τα потковки (ποτκόβκι ή ποτκόβιτσι – πέταλα) για τα βόδια ήταν μεταλλικές πλάκες σε σχήμα οπλής του ζώου, δύο για κάθε πόδι (το ίδιο και για τα γαϊδούρια), ενώ για τ΄άλογα ήταν ελλειψοειδή, ανοιχτά στη μια άκρη της μεγάλης διαμέτρου. Τα πέταλα καρφώνονταν με ειδικά клинци (κλίντσι – καρφιά).

Τα сурмина (σούρμινα – μάνταλα) ήταν μεταλλικές κυλινδρικές χοντρές βέργες που μικρό τμήμα στην ελεύθερη άκρη ήταν λυγισμένο σε ορθή γωνία, ενώ το σταθερό τμήμα κατέληγε σε κύκλο και συνδεόταν με τον τοίχο. Τα χρησιμοποιούσαν για ν΄ασφαλίζουν τις εξώπορτες και αυλόπορτες.

Η копачка (κόπατσσκα – αξίνα) ήταν μεταλλικό εργαλείο σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου που στη μια μικρή πλευρά υπήρχε στεφάνη για την τοποθέτηση του χερουλιού της. Χρησίμευε για βαθύ σκάψιμο.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ТАЖНА ВЕСТ – ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ

Ένας από τους μεγάλους αγωνιστές για τα δίκαια του μακεδόνικου λαού, για τα δίκαια των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, ο Κόλε Νότεβ (Νικόλαος Νότης) από το Σσισστέβο, Κόστουρσκο (Σιδηροχώρι Καστοριάς), δεν είναι πια ανάμεσά μας. Βρίσκεται πλέον ανάμεσα στη πλεάδα των μεγάλων Μακεδόνων που ανά τους αιώνες αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη μακεδόνικη αξιοπρέπεια.

Μέλος του μακεδόνικου κινήματος στην Ελλάδα, του κόμματος Ουράνιο Τόξο από την ίδρυσή του μέχρι και το θάνατό του, ο Κόλε ήταν πάντοτε ένας περήφανος Μακεδόνας, ένας ακούραστος ακτιβιστής, ένας άφοβος άντρας.

Θα σε θυμόμαστε πάντοτε καλέ μας φίλε και συναγωνιστή και η δύναμή σου θα μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Σε χαιρετούμε βόιβοντα του Κόστουρ, ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει !!

Еден од големите борци за правата на македонскиот народ, за правата на Македонците во Грција, Коле Нотев (Николаос Нотис) од Шиштево, Костурско, не е веќе меѓу нас. Се наоѓа веќе меѓу плеадата на големите Македонци кои во текот на вековите си го посветија животот во борбата за македонското достојнство.

Член на македонското движење во Грција, на партијата Виножито од нејзиното формирање до неговата смрт, Коле беше секогаш еден горд Македонец, еден неуморен активист, еден бестрашен маж.

Ќе те помниме секогаш добар наш другаре и соборец и твојата сила ќе ни дава храброст за да продолжиме со нашата борба.

Те поздравуваме војвода Костурски, нека биде лесна земјата што те покрива !!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЦЕЛИОТ СВЕТ Е ГЛУП – ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ελασσόνας και μεταξύ άλλων έκανε δηλώσεις και για το μακεδονικό ζήτημα, των οποίων τμήμα, ως είδηση, παραθέτουμε παρακάτω, μαζί με μερικές από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν:

[…] Στέλνοντας μάλιστα μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, υπογράμμισε με έμφαση ότι «η Μακεδονία είναι και θα παραμείνει ελληνική». Αναφορά που έκανε, ορμώμενος από το γεγονός ότι η απελευθέρωση της Ελασσόνας επέτρεψε, στη συνέχεια, την ανακατάληψη των στενών του Σαρανταπόρου και -μετά την απελευθέρωσή της- την εκ νέου απόδοση του συνόλου της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό. «Όσοι αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, γελοιοποιούνται με τους ασυνάρτητους ισχυρισμούς τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.[…]

СООПШТЕНИЕ ЗА ПЕЧАТОТ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Лерин/Φλώρινα 09.10.2015

Η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο αλλά δυστυχώς και ολόκληρη η Ευρώπη παρακολούθησε μια ακόμα παράσταση του ανεκδιήγητου νεοελληνικού θιάσου “Η Μακεδονία είναι Ελληνική”, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον Προκόπη “Πάκη” Παυλόπουλο.

Θα αντιμετωπίζαμε την όλη ιστορία όπως αξίζει σε ένα αποτυχημένο διακομματικό μπουλούκι αν ο πρόεδρος της χώρας δεν είχε το θράσος να μας αποκαλέσει “ανόητους”. Εμάς και μερικά δισεκατομμυρια κατοίκων αυτού του πλανήτη που ξέρουν ότι και εθνικά Μακεδόνες που ζουν στο ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας υπάρχουν όπως και μια ανεξάρτητη χώρα με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Είναι πραγματικά θλιβερό το κατάντημα αυτής της χώρας που έχει για σειρά θεμάτων γίνει ο περίγελος της οικουμένης. Για όσους επίσης ελάχιστους εξακολουθούσαν να έχουν αυταπάτες για την “νέα” πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ας κοιτάξουν τα τελευταία καμώματα Τσίπρα, Φίλη και των νέων μελών του παραπάνω θιάσου που έχει ως μοναδική και απόλυτη ιδεολογία τον νεοελληνικό εθνικισμό.Μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει δυστυχώς θεραπεία.

ΥΓ: Αλήθεια, γνωρίζει άραγε ο κ. Πάκης τι θα πει αλυτρωτισμός;

Το Γραφειο Τυπου της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

—————————————————–

Αντιδράσεις στις δηλώσεις και από το Ευρωπαϊκό Κόμμα Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία

ЕФА ги осудува антимакедонските изјави на Претседателот на Грција

H EFA καταδικάζει τις αντιμακεδονικές δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου

Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία

Η ΕΕΣ (EFA) έχει συγκλονιστεί από τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου Προκόπη  Παυλόπουλου σχετικά με το μακεδονίκο λαό και την παράλογη διαμάχη που η Ελλάδα έχει δημιουργήσει πάνω στο όνομα μιας  άλλης κυρίαρχης χώρας.

Ο κ.Παυλόπουλος είχε αναφέρει ότι “…αυτοί που αμφισβητούν την ελληνικότητα (!) της Μακεδονίας γίνονται γελοίοι και ότι η Μακεδονία είναι και θα παραμείνει ελληνική (!)”.

Τέτοια λόγια αλυτρωτισμού και μισαλλοδοξίας δεν είναι μόνο απαράδεκτα και εντελώς ανάξια ενός πολιτικού της ΕΕ κατά τον 21ο αιώνα, αλλά και κατά τρόπο που αντιβαίνουν επίσης την κοινή λογική. Ο καθένας ξέρει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εθνικά Μακεδόνων που κατοικούν στο ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας και ότι υπάρχει μια ανεξάρτητη χώρα που ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας στη βόρεια σύνορα στην Ελλάδα.

Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπει κανείς ότι το «νέο» πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα ακολουθεί στενά τα βήματα των προκατόχων του με τα βήματά του μακριά από διασκέψεις του ΟΗΕ μόνο και μόνο επειδή υπάρχει εκεί το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και παράλληλα  αμφισβητώντας την ίδια την ύπαρξη της μακεδονικού λαού.

Η ΕΕΣ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς το μέλος της την ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο και θα υποστηρίξει ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες των Μακεδόνων και των άλλων μειονοτήτων στην Ελλάδα να τραβήξουν επιτέλους αυτή τη χώρα από то мονολιθικό συγκεντρωτικό απομεινάρι του παρελθόντος που είναι σήμερα προς μια  σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.

——————————————————————————

Σχόλιο στο ίντερνετ του φίλου Αλέξανδρου Αγγουρούδη

[…] Στέλνοντας μάλιστα μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο(sic1), υπογράμμισε με έμφαση ότι «η Μακεδονία(sic2) είναι και θα παραμείνει ελληνική». Αναφορά που έκανε, ορμώμενος από το γεγονός ότι η απελευθέρωση(sic3) της Ελασσόνας επέτρεψε, στη συνέχεια, την ανακατάληψη(sic4) των στενών του Σαρανταπόρου και -μετά την απελευθέρωσή(sic5) της- την εκ νέου(sic6) απόδοση(sic7) του συνόλου της Μακεδονίας(sic8) στον εθνικό κορμό. «Όσοι αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, γελοιοποιούνται με τους ασυνάρτητους ισχυρισμούς τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.[…]

Οκτώ (8) λάθη σε μία παραγραφούλα τριών (3) προτάσεων. Δηλαδή 2,666 λάθη ανά πρόταση…
1. Το μήνυμα δεν είναι προς κάθε ενδιαφερόμενο αλλά μόνο προς όλους εμάς τους «ιθαγενείς»… στην Ευρώπη όμως… κότες…
2. Η Μακεδονία δεν είναι στο σύνολο της ελληνική. Ναι η Αιγιακή Μακεδονία είναι ελληνική. Όλη η υπόλοιπη όμως, όχι.
3. Δεν απελευθέρωσε, αλλά προσάρτησε.
4. Δεν ανακατέλαβε, αλλά κατέλαβε για πρώτη φορά
5. Δεν απελευθέρωσε, αλλά προσάρτησε.
6. Η απόδοση της Μακεδονίας στον κορμό του ελληνικού κράτους, δεν έγινε εκ νέου, αλλά έγινε για πρώτη φορά.
7. Δεν αποδόθηκε η Μακεδονία στον κορμό του ελληνικού κράτους, αλλά προσαρτήθηκε (και αυτό βίαια με την χρήση των όπλων και ύστερα από πολέμους).
8. Δεν προσαρτήθηκε το σύνολο της Μακεδονίας στον ελληνικό κρατικό κορμό, αλλά μόνο το νότιο μέρος της, το λεγόμενο αιγιακό.

Αυτά για να ξέρουμε τι λέμε, γιατί δεν τρώμε όλοι οι «ιθαγενείς» κουτόχορτο…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Дом на Македонската Култура – Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού

Μια υπόθεση η οποία κρατά είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια, καμία βαθμίδα ελληνικών δικαστηρίων (Πρωτοδικείο, Εφετείο, Άρειος Πάγος) δεν έχει νομιμοποιήσει το Σύλλογο με την επωνυμία «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» λόγω άρνησης έγκρισης του καταστατικού σε σχέση εκδήλωσης μειονοτικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Η υπόθεση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού έφτασε δύο φορές για εξέταση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις δύο φορές η Ελλάδα καταδικάστηκε για τη μη αναγνώριση του σωματείου, την πρώτη φορά ήταν γνωστή ως « Υπόθεση Σιδηρόπουλος κ.ά. κατά Ελλάδας» [57/1997/841/1047, Ιούλιος 1998]. Η δεύτερη καταδικαστική απόφαση βγήκε τον Ιούλιο του 2015 «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού κ.ά. κατά Ελλάδας» http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-155822 .
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ε.Δ.Α.Δ η Ελλάδα είχε το δικαίωμα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να υποβάλει έφεση, στις 9 Οκτώβρη 2015 ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα δεν έκανε αίτημα για επανεξέταση. http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-155822

Μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για μια εκ νέου, τρίτη φορά πλέον κατάθεση αίτησης προς αναγνώριση του συλλόγου από τα ελληνικά δικαστήρια. Ένας νέος δικαστικός αγώνας ξεκινά.

Η ελληνική πολιτεία καλείται να αποδείξει εν τέλει αν είναι μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα των πολιτών της, καθώς επίσης αν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Προσωρινό Συμβούλιο της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού
————————————————–
Σχετικά με το θέμα αυτό διαβάσαμε και την παρακάτω είδηση, την οποία δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε…μακάρι…

,,Ο γενικός γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αιφνιδίασε την περασμένη Τρίτη και με την καταληκτική του παρέμβαση. Αντί για τις συνηθισμένες τετριμμένες γενικότητες έκανε μια λακωνική παρέμβαση εξαγγέλλοντας σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις κατά τους επόμενους μήνες:
Λίγο νωρίτερα, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τη μη αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και ειδικότερα για τη συνεχιζόμενη μη εγγραφή μειονοτικών τουρκικών και μακεδονικού σωματείων, ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ευάγγελος Ξηνταρόπουλος δήλωνε κοφτά πως θα τροποποιηθεί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ώστε να εκτελεστούν οι καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης και του Συλλόγου Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου. Υπενθυμίζεται πως ανάλογη απόπειρα τροποποίησης είχε γίνει παλαιότερα αλλά αποσύρθηκε μετά από εθνικιστικό παραλήρημα στη Βουλή… ,,

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Е.С.А. ВИНОЖИТО – Ε.Ε.Σ. ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / Εκλογές – Καταλονία / 01 Οκτωβρίου 2015


Η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο συγχαίρει τον Καταλανικό λαό και τα κόμματα του συνασπισμού Junts Pel Si (Μαζί για το Ναι) για την μεγάλη δημοκρατική νίκη που πέτυχαν στις εκλογές τις 27ης Σεπτεμβρίου.
Παρά την ολοκληρωτική άρνηση κάθε διαλόγου, την εκστρατεία λάσπης και εκφοβισμού αλλά και τις δικαστικές διώξεις εναντίον των εκλεγμένων εκπροσώπων τους από πλευράς του ισπανικού κράτους, οι Καταλανοί έδειξαν την ωριμότητα και την πολιτική σοφία που απαιτούν οι ιστορικές περιστάσεις και ανέδειξαν στην Καταλανική Βουλή-για πρώτη φορά- μια απόλυτη πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία.
Μέσα στους επόμενους 18 μήνες, θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε το αργότερο έως τις αρχές του 2017 να ανακυρυχθεί το ανεξάρτητο Καταλανικό κράτος.
Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι κανείς και τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην έκφραση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών και στη δημοκρατία. Αυτό το μάθημα το πήρε το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό Ισπανικό (παρα)κράτος και είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα φτάσει και ως τη χώρα μας.
Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα για τα δικαιώματα του μακεδονικού λαού που ζει στην Ελλάδα. Το καταλανικό παράδειγμα δείχνει ότι τα δικαιώματα αυτά θα κατακτηθούν ανεξάρτητα από το τι επιθυμεί η κεντρική εξουσία στην Αθήνα, είτε είναι «αριστερή», είτε «κεντρώα» είτε «δεξιά»

Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

————————————————————-

Σχετικά με το παραπάνω δελτίο τύπου, σας παραθέτουμε την παρακάτω συνέντευξη:

Πριν λίγα χρόνια το μέλος του Προεδρείου του κόμματος ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος είχε εκλεγεί στο Πολιτικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού κόμματος  Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία-Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (ΕΕΣ-ΕΠΚ) με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Καταλανικού λαού στην Ισπανία να προχωρήσει σε ενέργειες προετοιμασίας δημοψηφισμάτων και σε αυτά τα πλαίσια ο Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος συμμετείχε ως Παρατηρητής στη Καταλανική πόλη Sabadell κοντά στη Βαρκελώνη.

Ως εκπρόσωπος του κόμματος ΕΕΣ-ΕΠΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της πόλης, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με το δημοσιογραφικό κόσμο της περιοχής.

Σε αυτά τα πλάισια δόθηκε και συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα όπως παρακάτω:

«Η ανεξαρτησία της Καταλονίας εξαρτάται μόνο από τον Καταλανικό λαό»

Ο αρχιτέκτονας  Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος, Έλληνας πολίτης και μέλος της μακεδόνικης μειονότητας,  κάτοικος Λέριν/Φλώρινας και μέλος του Προεδρείου  του Виножито – Ουράνιο Τόξο, βρέθηκε στо Sabadell αυτή την Κυριακή, ως Παρατηρητής για τη διαβούλευση ανεξαρτησίας ως μέλος του κόματος Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Τι σκέφτεστε σχετικά με αυτά που έχετε δει στо Sabadell;

Είμαι εντυπωσιασμένος ως προς την οργάνωση σε σχέση με το γεγονός ότι δεν υπάρχει δημόσιος φορέας που να το καλύπτει.

Λοιπόν, τι πιστεύετε;

Ήμουν πεπεισμένος ότι θα ήταν οργανωμένο από κάποιο πολιτικό κόμμα. Αλλά διαπιστώνω ότι η κίνηση αυτή είναι οργανωμένη αποκλειστικά από τους πολίτες και αυτό από μόνο του δίνει μια μεγαλύτερη αξία.

Ποια είναι η κατάσταση των Μακεδόνων στην Ελλάδα;

Παρόμοια με των Καταλανών κατά την περίοδο του Φράνκο. Πριν χρόνια πολλοί πολίτες ήταν υπό κράτηση και δικάζονταν μόνο και μόνο επειδή μιλούσαν τη Μακεδόνικη γλώσσα δημόσια, τη μοναδική γλώσσα που γνώριζαν.

Και τώρα;

Η γλώσσα δεν αναγνωρίζεται, η διαφορετικότητα είναι υπό διάκριση, δεν υπάρχει κανένα σχολείο στη Μακεδονία και ακόμη είναι “απαγορευμένο” να τραγουδάς στα Μακεδονικά. Η καταδίωξη της Μακεδονικής κουλτούρας είναι συνεχής.

Αυτό είναι κάτι…

Από το 1989 οι τρείς βαθμίδες δικαστηρίων της χώρας απαγόρευσαν την αναγνώριση ενός Μακεδονικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Αλλά είστε μέλος Μακεδόνικου κόμματος ή όχι;

Η  Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο μπόρεσε να αναγνωριστεί το 1994 εξαιτίας της πίεσης της Ε.Ε. Αλλά δεν μπορούμε να εμφανιστούμε ούτε στη τηλεόραση στις εκλογικές μας καμπάνιες.

Αλλά σας ψηφίζουν;

Μόνο ένας αριθμός κάποιων χιλιάδων ατόμων. Υπάρχει πολύς φόβος και διακρίση.

Γιατί;

Μας αποκαλούν «Σκοπιανούς πράκτορες», εχθρούς του ελληνικού λαού (γελά), «προδότες».

Και φοβάστε για το μέλλον της Μακεδονικής γλώσσας;

Ομιλείται από 300.000 κόσμο, οι περισσότεροι πάνω από 60 χρονών.

Λοιπόν θέλετε ανεξαρτησία.

Όχι, καθόλου.

Τώρα δεν καταλαβαίνω…

Το μόνο που ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη. Ζητούμε να μας αναγνωρίσουν στην Ελλάδα, ως ένα πολυπολιτισμικό κράτος.

Αν δεν θέλετε ανεξαρτησία, γιατί ήρθατε στη Sabadell;

Γιατί η Καταλονία είναι ένα έθνος χωρίς κράτος.

Όπως οι Μακεδόνες στην Ελλάδα;

Όχι. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, επειδή η Δημοκρατία της Μακεδονίας υπάρχει ήδη στο κόσμο, η γείτονας χώρα, πρώην μέλος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Αλλά δεν ζείτε εκεί, ζείτε στην Ελλάδα.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πίσω και να δημιουργούμε χώρες και δημοκρατίες στο άπειρο. Φανταστείτε ότι κάνουμε ένα κράτος για του Ούγγρους στη Ρουμανία, ακόμη ένα κράτος για τους Ούγγρους της Σερβίας, της Αυστρίας, της Σλοβενίας και της Ουκρανίας. Δεν έχει νόημα. Η Ουγγαρία ήδη υπάρχει, ως κράτος.

Δηλαδή αυτό που κάνει την Καταλονία διαφορετική από τη Μακεδονία είναι ότι δεν υπάρχει στο κόσμο άλλο Καταλανικό κράτος.

Φυσικά. Αυτό σας δίνει το δικαίωμα να έχετε το κράτος σας μέσα στα ιστορικά σύνορα της Καταλονίας.

Και αυτό το “Franja dAragó” (το κομμάτι των Αραγόνων στις περιοχές της Καταλονίας).

Αυτό μπορεί να ζητηθεί ως δικαίωμα και πρέπει να σεβαστεί.

Τι είναι το Mauritius Coupitier; *

Είναι το όνομα ενός διάσημου Φλαμανδού ήρωα και ενός ιδρύματος που δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων από χώρες της Ε.Ε. για τα έθνη χωρίς κράτος. Υπάρχει εκπροσώπηση από τη Σκοτία, Ουαλία, Καταλονία, Χώρα των Βάσκων και πολλές άλλες.

Πρόκειται να τους εξηγήσετε το τι έχετε δει στη Sabadell;

Ναι φυσικά. Θα εξηγήσω σε αυτούς το εναλλακτικό δημοψήφισμα που έχει γίνει από κάποιους πολίτες που δεν αισθάνονται κατώτεροι.

Οι λαϊκές διαβουλεύσεις που έχουν συμβεί στη Καταλονία από τον Σεπτέμβριο είναι γνωστές στην Ευρώπη;

Όλα είναι ξεκάθαρα. Όλοι αυτοί που βρισκόμαστε Ευρωπαϊκούς θεσμούς τα παρακολουθούμε από κοντά. Θα κάνω τις παρουσιάσεις μου με ζήλο επειδή η Καταλονία είναι σε καλύτερη θέση από άλλα έθνη.

Πιστεύεται ότι η Καταλονία θα είναι ανεξάρτητη μια μέρα;

Αυτό εξαρτάται από εσάς. Η Καταλονία θα είναι αυτό που θέλουν οι Καταλανοί. Έχετε πλήρη δικαιώματα, αλλά πρέπει να αποφασίσετε.

«Αν οι Καταλανοί κερδίσουν κάποια μέρα το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, η Ευρώπη θα πρέπει να το δεχθεί αυτό διότι είναι ένα θεμελιώδης δικαίωμα», λέει ο Παύλος Φιλιποβ Βοσκόπουλος. «Αλλά στην Ευρώπη υπάρχει ένα βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα», όπως σχετικά με την  περίπτωση  της Μακεδονικής μειονότητας, μη-αναγνώρισμένης στην Ελλάδα, για αυτό σας συνιστώ να ζητήσετε την αναγνώριση πρώτα από τα Ηνωμένα Έθνη και μετά από την ΕΕ.

Η συνέντευξη στα Καταλανικά στο link:  file:///Users/filipov/Desktop/Cara%20a%20cara%20Sabatell.webarchive

* Το Ουράνιο Τόξο φρόντισε ο σύλλογος Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, παρόλο που δεν έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα, να αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος με έδρα στις Βρυξέλλες και να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες αυτού.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Η ασυλία των μακεδονομάχων

του Γιάννη Κωνσταντίνου / http://dimartblog.com

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά πλέον.

Στο Παπάφειο `Ιδρυμα, το ιστορικότερο ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλεται ότι βιάστηκε κατ` επανάληψη ένα αγόρι 7 χρονών από άλλο αγόρι 13 χρονών. Η διοίκηση του ιδρύματος, της οποίας ex officio προϊσταται ο εκάστοτε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, δεν αντέδρασε όταν έμαθε την πρώτη φορά του περιστατικού με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν κι άλλες τους επόμενους τρεις μήνες. Το συμβάν έγινε το 2012 και σχετική προκαταρκτική εξέταση πρέπει να άρχισε αμέσως. Το παράδοξο είναι ότι η δίωξη για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία κατά των μελών της διοίκησης του ιδρύματος ασκήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες με διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Άνθιμος φέρεται να ομολογεί ότι γνώριζε το περιστατικό και ότι εκτίμησε ως καλύτερο να μην καταγγελθεί στις αρχές.

Για λόγους καταγραφής, άλλως για να σώσω τη μακεδονοδικηγορική ψυχή μου από τις τύψεις της σιωπής, εξομολογούμαι:

 1. Η Θεσσαλονίκη μας προσφέρει μια ιδιότυπη ασυλία στους μακεδονομάχους. Κάθε φορά που καταγγέλλονται παράνομες συμπεριφορές της γνωστής αγίας τριάδας (Παπαγεωργόπουλος, Ψωμιάδης, Άνθιμος), η αυτόματη αντίδραση είναι «ναι, αλλά αυτοί μάχονται για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας» ή, ακόμη χειρότερα, «τα λες για να υπονομεύσεις την εθνική υπόθεση».
 2. Η δικαιοσύνη συντηρεί την ασυλία. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, που χειρίστηκε την υπόθεση, πρότεινε τη θέση της στο αρχείο. Ούτε εξηγείται γιατί ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός δεν θα λογοδοτήσει ποτέ για την «κρίση» του και για το χρόνο που σπατάλησε.
 3. Το πολιτικό σύστημα καλλιεργεί την ασυλία. Το κυριακάτικο κήρυγμα του Άνθιμου επί χρόνια μεταδιδόταν σχεδόν σε εθνικό δίκτυο για λόγους «εθνικούς» και παντελώς άσχετους με την όποια χριστιανική κατήχηση.
 4. Το νομικό μας σύστημα αδυνατεί να άρει την ασυλία ακόμη κι όταν υποχρεούται να δράσει προληπτικά προς προστασία στοιχειωδών εννόμων αγαθών, όπως η υγεία και η γενετήσια ελευθερία παιδιών-τροφίμων οικοτροφείων. Ο υπόδικος Άνθιμος θα διοικεί το ίδρυμα όσο η Ιερά Σύνοδος δεν τον καθαιρεί. Ας είναι καλά η διαθήκη του Παπάφη και το τεκμήριο αθωότητας.

Αυτά.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПАТОТ ДО ВРВОТ – Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Μεγάλη εκδήλωση έλαβε χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, στο Μουσείο Μακεδονικού Επαναστατικού Αγώνα στο Σκόπιε της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, προς τιμήν της παρουσίασης της αυτοβιογραφίας του μεγάλου Μακεδόνα γιατρού και ακτιβιστή για τα δίκαια του Μακεδόνικου λαού, доктор Лефтер Манче (δόκτορ Λέφτερ Μάντσσε).

Αίθουσα γεμάτη με κόσμο, απ΄όλα τα μέρη της γεωγραφικής Μακεδονίας, αλλά και άλλες διάφορες χώρες, εκπρόσωποι μακεδόνικων οργανώσεων από τις χώρες όπου ζουν εθνικά Μακεδόνες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία κτλ), παρακολούθησαν την όμορφη εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε την εμφάνιση της χορωδίας του Танец (Τάνετς), χαιρετισμούς και λόγους από τους επίσημους καλεσμένους (αντιπροσωπείες των μακεδόνικων οργανώσεων Ουράνιο Τόξο, ΟΜΟ Ίλιντεν Πίριν και Μακεδόνικο Κόμμα Αλβανίας), ομιλία του ίδιου του Λέφτερ Μάντσσε, ενώ στο τέλος ακολούθησε κοκτέιλ και δείπνο στο καράβι-εστιατόριο στα νερά του ποταμού Βάρνταρ.

Σχετικά με το δόκτορ Μάντσσε παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,  του συγγραφέα Ράντε Σίλιαν:

,,Χαιρετίζω την έκδοση της αυτοβιογραφίας ,,Патот до врвот,, (ο δρόμος εώς την κορυφή) του δόκτορα Λέφτερ Μάντσσε. Με αυτό το όμορφο γεγονός γιορτάζουμε και τα ογδόντα χρόνια από τη γέννηση αυτού του μεγάλου Μακεδόνα γιού και μεγάλου αγωνιστή για τα μακεδόνικα εθνικά ιδεώδη.

Ο Λέφτερ Μάντσσε γεννήθηκε το 1935 στο επαναστατικό χωριό Загоричани, Костурско (Ζαγκορίτσσανι Κόστουρσκο – Βασιλειάδα Καστοριάς). Ως 12χρονο αγόρι έζησε το γολγοθά των χιλιάδων εκδιωγμένων Μακεδόνων από τις πατρικές τους εστίες, την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Με βαθιές  και αγιάτρευτες  πληγές στην ψυχή του, λόγω του θανάτου των τριών παρτιζάνων αδερφών του και της μητέρας του, μεταφέρθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, όπου στα οικοτροφεία πέρασε τα εφηβικά του χρόνια. Ταλαντούχος και σταθερός άνθρωπος, τελείωσε δύο πανεπιστήμια και εξελίχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στο επάγγελμά του. Για την ιατρική και την ανθρωπιστική του δραστηριότητα μιλούν από μόνες τους οι χιλιάδες εγχειρήσεις σε χιλιάδες ασθενείς, σε Καναδά και Ουγγαρία. Καθηγητής σε τέσσερα πανεπιστήμια, ένας από τους πρώτους και κορυφαίους πλαστικούς χειρούργους στον κόσμο, ιδιοκτήτης δύο κλινικών, άνθρωπος που έκατσε στο ίδιο τραπέζι με πολλούς ηγέτες και διασημότητες ανά τον κόσμο και έκανε παντού ανά την υφήλιο γνωστό το μακεδόνικο ζήτημα.

Ο Λέφτερ Μάντσσε είναι ένας Μακεδόνας ιδεολόγος, άνθρωπος με μεγάλη αγάπη και άφθονα αισθήματα. Όταν μιλάει για τη Μακεδονία, για την ιστορία της και το παρόν της, αισθάνεστε ότι δίπλα σας έχετε μια προσωπικότητα που αγγαλιάζει όλους τους αγωνιστές για τη μακεδόνικη εθνική αξιοπρέπεια. Αγαπάει τους ανθρώπους με αυτοπεποίθηση, τους σοφούς που πιστεύουν στο μέλλον του λαού μας. Το μεγάλο του αγώνα για τα δίκαια του μακεδόνικου λαού πρέπει να λάβουν ως παράδειγμα όλοι οι νεότεροι Μακεδόνες ανά τον κόσμο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξαπλώνεται η αλήθεια για τη Μακεδονία. Και η αλήθεια για μας τους Μακεδόνες είναι μία και μοναδική: υπήρχαμε και τότε που δεν είχαμε κράτος, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε και στο μέλλον, παρόλες τις πιέσεις και τις μάχες εναντίων μας,,.


δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Бил Николов: Доволно е Канада да ги прогласи преговорите за името за бесмислени Μπιλ Νίκολοβ: Αρκεί ο Καναδάς να ανακηρύξει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα ως παράλογες

Αρκεί μόνο μια δυτική χώρα με υγειή λογική να ανακηρύξει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως παράλογες και ως επίθεση στα βασικά ανθρώπινα δικαώματα και στο δικαίωμα μιας χώρας στον αυτοπροσδιορισμό. Μ΄αυτό στην ουσία θα λήξει και η διαφωνία που εφεύρεσε η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ξεδιάντροπης ξενοφοβίας της, δήλωσε ο Μπιλ Νίκολοβ, πρόεδρος του Διεθνούς Μακεδόνικου Κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Τορόντο του Καναδά.

„Ποιά θα είναι η χώρα που θα το πράξει αυτό; Αυτό η διαμάχη είναι ταυτόχρονα μεγάλο βάρος και για τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαωμάτων. Διεθνής Αμνηστία και Χιούμαν Ράιτς Ουότς είχατε περισσότερα από είκοσι χρόνια μπροστά σας, γιατί ακόμη περιμένετε;

Ας ρίξουμε και μια ματιά στην παρούσα προεκλογική καμπάνια του Καναδά. Στους Μακεδόνες Καναδούς, όπως και σε πολλές άλλες εθνικές κοινότητες, ως ανταλλαγή για ψήφους και εξασφάλιση αμέτρητων ωρών εθελοντικής εργασίας ως βοήθεια στους τοπικούς υποψηφίους, από πλευράς των πολιτικών κομμάτων δίνονται υποσχέσεις που σίγουρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν μετά το πέρας της καμπάνιας. Άντε τότε, στην καμπάνια αυτή να προσπαθήσουμε κάτι διαφορετικό. Υλοποίηση εκ των προτέρων. Τα πολιτικά κόμματα θα έδειχναν ότι στην ουσία μπορούμε να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη και έτσι θα κέρδιζαν πολλούς περισσότερους υποστηρικτές μεγαλύτερης αφοσίωσης.

Ας αναλύσουμε λίγο την παράλογη διαμάχη για το όνομα που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα προς τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο Καναδάς το 2007, έγινε μια ακόμη χώρα της πλειοψηφίας του κόσμου με την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα και μ΄αυτό εξασφάλισε τις ψήφους των Μακεδόνων Καναδών. Ο Στίβεν Χάρπερ θυμάται καλά τη μεγαλειώδη υποδοχή που του είχαν κάνει οι Μακεδόνες Καναδοί το 2009 στο Τορόντο.  Το γεγονός της αναγνώρισης ήταν μια αρκετή αιτία πολλοί από τους Μακεδόνες του Καναδά να παραμείνουν πιστοί στους συντηρητικούς. Παρόλα αυτά, οι συντηρητικοί δεν έκαναν το επόμενο λογικό βήμα, να καταδικάσουν τις παράλογες διαπραγματεύσεις για το όνομα. Όχι μόνο η  αδράνεια του Συντηρητικού κόμματος σχετικά με το ζήτημα αυτό ανησυχεί όλο και περισσότερο τους Μακεδόνες Καναδούς, αλλά και η ανοιχτή τους προσπάθεια να κερδίσουν τις ψήφους των Ελλήνων Καναδών και η όλη κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη. Παράδειγμα, πριν ο Κώστας Μενεγάκης να γίνει βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, οργάνωνε συγκεντρώσεις κατά του κόμματος αυτού, όπως και αντιμακεδόνικες συγκεντρώσεις με αφορμή την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα. Τότε ο κ.Μενεγάκης ισχυριζόταν ότι οι Έλληνες Καναδοί ποτέ δεν πρόκειται να ψηφίσουν για τους Συντηρητικούς. Προφανώς, οι Συντηρητικοί είδαν όλα αυτά ως αφορμή για να τον πλησιάσουν και τώρα αυτός είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά, αλλά ως συντηρητικός. Αν και το Φιλελεύθερο Κόμμα ως το τέλος αμυνόταν τις θέσεις της ελληνικής κοινότητας, είχε καταδικάσει την αναγνώριση της Μακεδονίας και είχε επιτρέψει στο βουλευτή Τζιμ Καραγιάννη, περισσότερες φορές, δημόσια να εκδηλώνει ρατσιστικά συνθήματα ενάντια στους Μακεδόνες Καναδούς. Ο κ.Καραγιάννης είχε μάλιστα βιντεοσκοπηθεί να κάνει επίσημα σχόλια σε σεμινάριο, όπου δικαιολογούσε ως λογικό το βομβαρδισμό των άοπλων Μακεδόνων από πλευράς της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Ίσως οι θέσεις τους να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο στο μεταξύ, ή μπορεί και έγιναν χειρότερες. Ποιό είναι το σωστό κύριοι Φιλελεύθεροι; Το NDP και το Κόμμα των Πρασίνων συνεχίζουν να μην παίρνουν θέση σχετικά με το ζήτημα αυτό. Όχι και πολύ θαρραλαία δηλαδή εξωτερική πολιτική – στρατηγική.

Η Ελλάδα δημιούργησε το ζήτημα του ονόματος με σκοπό να μπλοκάρει την αναγνώριση του νέου ανεξάρτητου κράτους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1991 και για να μπορεί να συνεχίσει με την άρνηση της ύπαρξης του μεγάλου αριθμού εθνικά Μακεδόνων στην επικράτειά της και την εκδίωξη αυτών. Έπειτα ξεκίνησαν οι ισχυρισμοί ότι η Μακεδονία προσπαθεί να σφετεριστεί ένα „ιστορικό ελληνικό” όνομα, αν και εώς το 1988, η πολιτική της Ελλάδας, στηριγμένη και από πολλά έγγραφα, ήταν ότι η Μακεδονία ποτέ δεν υπήρξε. Μετά την προσάρτιση των μισών εδαφών της γεωγραφικής Μακεδονίας το 1913, επιμένει να ,,ξεριζώσει,, την ύπαρξή της και η πολιτική αυτή συνεχίζεται ως σήμερα. Σύμφωνα με τον πρώτο διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το όνομα, Ρόμπιν Ο΄Νιλ „Η Μακεδονία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αλλάξει το όνομά της μόνο και μόνο για να ηρεμήσει η Ελλάδα. Εάν η Μακεδονία υποκύψει στις πιέσεις και αλλάξει το όνομά της, αυτό θα δώσει περισσότερη δύναμη στους Έλληνες στην προσπάθεια να επιτύχουν τον τελικό τους σκοπό – η Μακεδονία να εξαφανιστεί από τους χάρτες”. Η ουσία είναι αυτή. Η Ελλάδα είναι εκείνη που προσπαθεί να σφετεριστεί το όνομα της Μακεδονίας.

Δεδομένων όλων αυτών, έχω  νόμιμο δικαίωμα να αναρωτηθώ για ποιό λόγο η Μακεδονία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το ίδιο της το όνομα. Εν συντομία η απάντηση είναι ότι φοβάται από το θυμό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίες είχαν απειλήσει ότι εάν η Μακεδονία αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα, αυτές θα έπαιρναν πίσω την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και θα υπονόμευαν εμφύλιο πόλεμο με την αλβανική μειονότητα της χώρας. αρκετά ειρωνικό, δεδομένου του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας το 2004. Αρκετά ,,χαμηλό,, και υποκριτικό από πλευράς της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Αυτή είναι η στιγμή που ο Καναδάς και από κοινού τα τέσσερα μεγάλα του κόμματα θα πρέπει να αντιδράσουν. Εκείνα θα μπορούσαν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι ακόμη συνεχίζουν να  είναι αγωνιστές για τις παραδοσιακές καναδικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Καναδάς έχει την ευκαιρία να θέσει τέλος σ΄αυτή την παράλογη συζήτηση και πρέπει σύντομα να το πράξει.

Μπιλ Νίκολοβ, Πρόεδρος του Μακεδόνικου Διεθνούς Κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τορόντο – Καναδάς 2015

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

СРЕДБА ЦИПРАС – РАМА ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΡΑΜΑ

Στα τέλη του μήνα Σεπτέμβρη έλαβε χώρα συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της Αλβανίας Έντι Ράμα. Μεταξύ άλλων, δημοσιεύτηκε και η παρακάτω είδηση:

,,Στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου,,.

Το δικό μας σχόλιο: ,,Για άλλη μια φορά το σχιζοφρενικό πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής φάνηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, άξιου συνεχιστή του επί δεκαετίες σάπιου πολιτικού συστήματος της χώρας. Η Ελλάδα, μια χώρα μεσαιωνική σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες, όπου καμιά μειονότητα δεν αναγνωρίζεται και όπου η ξενοφοβία και ο ρατσισμός ζουν και βασιλεύουν, με ναζιστικό κόμμα στα έδρανα του ναού της δημοκρατίας,  έκανε συστάσεις σεβασμού των μειονοτήτων στη γειτονική Αλβανία, όπου όλες οι μειονότητες είναι αναγνωρισμένες, έχουν πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες, σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους, δίγλωσσες και τρίγλωσσες οδοσημάνσεις και πινακίδες τοπονυμιών και εκπροσώπους στην τοπική και κεντρική εξουσία. Παράλογο; Επίσης, ο αρχηγός ,,αριστερού,, κόμματος και κυβέρνησης, ως συνδετικό κρίκο μεταξύ της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, του αλβανικού κράτους και του  ελληνικού κράτους, ανέφερε (για μια ακόμη φορά) έναν εκκλησιαστικό ηγέτη….Περισσότερα σχόλια περιττά…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ОРЛАНДО БЛУМ ВО ГЕВГЕЛИЈА – Ο ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΠΛΟΥΜ ΣΤΗ ΓΚΕΒΓΚΕΛΙΑ

Ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός Ορλάντο Μπλουμ, πρωταγωνιστής σε πολλές μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF, επισκέφθηκε πρόσφατα  κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γκεβγκέλια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στα σύνορα με την  Ελλάδα.

Ο Ορλάντο Μπλουμ, φορώντας ρούχα με το λογότυπο της UNICEF, συζήτησε με πολλά παιδιά από την Συρία, έπαιξε μαζί τους και έβγαλε πολλές φωτογραφίες

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος ηθοποιός επισκέφτεται σημεία γεμάτα με ανθρώπινο πόνο, αφού ως Πρεσβευτής Καλής Θέλησης έχει επισκεφτεί στο παρελθόν, από το 2009 εώς σήμερα, περισσότερα μέρη του κόσμου για να βρεθεί με πρόσφυγες από διάφορες χώρες. Στη Γκεβγκέλια ανέβηκε στο ειδικό τρένο που έχουν ορίσει οι αρχές για μεταφορά προσφύγων και ταξίδεψε μαζί τους εώς και τα σύνορα με την Σερβία, απ΄όπου ο γολγοθάς συνεχίζεται προς τη δυτική Ευρώπη.

Ο 38χρονος ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές πασίγνωστες κινηματογραφικές ταινίες, όπως οι Πειρατές της Καραϊβικής, Τροία, Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, Το Βασίλειο των Ουρανών, Χόμπιτ κ.α.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)