Αρχεία | Σεπτέμβριος, 2015

Δείτε πόσα χρήματα παίρνει ακριβώς ένας Έλληνας βουλευτής

Να ρίξουμε μια ματιά στις απολαβές όσων «κατανοούν» βαθιά τι έφερε η κρίση και η ανικανότητα των ίδιων ή και των προκατόχων τους στην Ελλάδα;

Βουλευτική αμοιβή.

Το «πάσης φύσεως» κόστος του κάθε βουλευτή για το Κοινοβούλιο, αγγίζει τις 20.000 ευρώ μηνιαίως ή τα 700 ευρώ ημερησίως.

Την ίδια ώρα, έχει αρθεί το ασυμβίβαστο και μπορεί ο κάθε βουλευτής να ασκεί παράλληλα το όποιο επάγγελμά του και να κερδίζει και από αυτό.

Έχουμε και λέμε:

1. Μηνιαίος μισθός 5.705 ευρώ (έχει πέσει μικρό κούρεμα).

2. Σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ποσό σύνταξης μηνιαίως 4.880 ευρώ.

3. Για συμμετοχή σε επιτροπές, 250 ευρώ την ώρα. Το συγκεκριμένο κονδύλι μπορεί να φτάσει στα 2.875.000 ευρώ το μήνα.

Αλλα 150 τον μήνα παίρνουν οι βουλευτές από την επιπλέον αποζημίωση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας στα θερινά τμήματα της Βουλής. Σύνολο για επιτροπές και θερινά, 1.250 ευρώ τον μήνα.

4. Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα 1.000 ευρώ για ενοίκιο, με τους περισσότερους να διαμένουν σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, ύστερα από συμφωνίες που έχουν γίνει με τη Βουλή.

5. Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και 1.000 ευρώ τις γιορτές, λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους.

Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά.

6. Δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως, δωρεάν, και απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.

Δηλ. περίπου 11.500 ευρώ τον χρόνο ή 960 ευρώ τον μήνα.

7. Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν.

Λαμβάνουν αναλυτικότερα, 11.800 ευρώ ετησίως για τα σταθερά τηλέφωνα (ή 983 ευρώ μηνιαίως) και άλλα 200 ευρώ τον μήνα ως πλαφόν για τα κινητά.

Μετά και τις μειώσεις στα μισθώματα και στον κυβισμό των αυτοκινήτων, για τους βουλευτές της Αττικής τα αυτοκίνητα 1.400 κυβικών κοστίζουν 750 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους βουλευτές επαρχίας τα αυτοκίνητα 1.800 κυβικών κοστίζουν 1.200 ευρώ τον μήνα (leasing).

8. Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.

9. Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως.

10. Δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη, πληρωμένους από το δημόσιο, φυσικά.

Το κονδύλι για το επίδομα οργάνωσης γραφείου των βουλευτών είναι περίπου 8.100.900 ευρώ, άρα κάθε βουλευτής παίρνει τον μήνα 2.263 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα ταχυδρομικά τέλη που δικαιούται που είναι περίπου 1.000 ευρώ μηνιαίως.

11. Δικαιούνται άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες.

12. Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.

13. Τηλεφωνική ατέλεια.

14. Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους.

15. Δωρεάν διόδια.

16. Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως μέλη επιτροπών κλπ…..

Με περισσότερες λεπτομέρειες έχουμε και λέμε:

Το επίδομα οργάνωσης γραφείου (στο οποίο περιλαμβάνεται και η ταχυδρομική ατέλεια) ανέρχεται για όλους τους βουλευτές στο ποσό των 6.411.000 ευρώ, δηλαδή σε 21.370 ευρώ άπαξ ετησίως για καθέναν (1.780 ευρώ ανά μήνα)

Η «οικογενειακή παροχή» των βουλευτών, δηλαδή το αντίστοιχο «οικογενειακό επίδομα» ανέρχεται σε 180.000 ευρώ, δηλαδή σε 600 ευρώ άπαξ ετησίως για καθέναν ή αλλιώς 50 ευρώ τον μήνα.

Τα έξοδα κίνησης ανέρχονται σε 1.365.000 ευρώ και για τους 300 βουλευτές και για τον καθένα μηνιαία υπολογίζονται περίπου από 350 ευρώ ως 600, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση των εκλογικών περιφερειών τους από την Αθήνα.

Από τον διαδικτυακό τόπο http://diafaneia.hellenicparliament.gr/ όπου αναρτώνται οι σχετικές με τον προϋπολογισμό της Βουλής αποφάσεις και πράξεις του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, προκύπτουν κι άλλα στοιχεία για τις δαπάνες που αφορούν στα μέλη του κοινοβουλίου. Ειδικότερα:

Η τηλεφωνική ατέλεια ανέρχεται μέχρι το ποσό των 7.400 ευρώ ετησίως, από 1.3.2014 για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων για τις οποίες δικαιούται ατέλειας, συμπεριλαμβανόμενων στο ποσό αυτό τελών, εξόδων και Φ.Π.Α. (μηνιαίο ποσό: 616 ευρώ).

Η αποζημίωση που χορηγείται στα παρόντα μέλη όλων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, των Τμημάτων Διακοπής των Εργασιών της Βουλής, της Διάσκεψης των Προέδρων και των Βουλευτών, που συμμετέχουν ως μέλη σε κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις ή κοινοβουλευτικές Επιτροπές στο εξωτερικό ανέρχεται σε 75 ευρώ, για κάθε πλήρη συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία είναι παρόντες, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη. Σημειώνεται ότι το αρχικό ποσό των 150 ευρώ μειώθηκε κατά 50% από 1.1.13 με σχετική απόφαση της Ολομέλειας.

Το ποσό, δηλαδή, που λαμβάνει κάθε βουλευτής για τη συμμετοχή του σε επιτροπές ποικίλλει ανάλογα με τη συχνότητα συνεδριάσεων. Για παράδειγμα, η Επιτροπή Οικονομικών συνεδριάζει συχνότερα, άρα τα μέλη της αποζημιώνονται με μεγαλύτερα ποσά.

Ως Επιτροπές θεωρούνται και οι συνεδριάσεις των θερινών τμημάτων της Βουλής. Η αποζημίωση για κάθε μια από αυτές ανέρχεται επίσης σε 75 ευρώ. Τα θερινά τμήματα διαρκούν από τα μέσα Ιουλίου ως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου (την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου ξεκινά η τακτική συνεδρίαση της Βουλής). Περίπου δηλαδή η αποζημίωση κάθε βουλευτή που συμμετέχει σε ένα από τα θερινά τμήματα της Βουλής ανέρχεται 750 ευρώ.

Για τους βουλευτές της επαρχίας που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην περιοχή του νομού Αττικής, προβλέπεται η καταβολή του ποσού 1.000 ευρώ κάθε μήνα για την κάλυψη των δαπανών διαμονής τους ή τη μίσθωση από τη Βουλή ξενοδοχείων με μηνιαία δαπάνη μέχρι το ποσό των 1.200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και κρατήσεων.

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω ρύθμιση εφαρμόζεται ανάλογα και εναλλακτικά για την εκλογική περιφέρεια των βουλευτών της επαρχίας, στην περίπτωση που αυτοί στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην εκλογική τους περιφέρεια.

Οι ίδιοι δικαιούνται δυο μονά εισιτήρια την εβδομάδα για τη μετακίνηση από και προς τις περιφέρειές τους. Συνολικά δικαιούνται 104 μονά εισιτήρια ανά έτος, τα οποία κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ το μήνα (ετήσια περίπου 12.000 ευρώ)

Κάθε βουλευτής μπορεί να προσλαμβάνει μέχρι δυο επιστημονικούς συνεργάτες. Ο μηνιαίος μισθός τους ανέρχεται περίπου στα 1.600 ευρώ.

Τα βουλευτικά Ι.Χ. πληρώνονται από τη Βουλή σε εταιρία leasing. Οι βουλευτές Α΄, Β΄ Αθηνών, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1399 κ.εκ. το οποίο θα κοστίζει μέχρι 750 ευρώ μηνιαία. Οι βουλευτές των υπολοίπων περιφερειών δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.799 κ. εκ. το οποίο θα κοστίζει μέχρι 1.200 ευρώ μηνιαία. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά μειώθηκαν το 2011. Το αρχικό μηνιαίο ποσό ανερχόταν σε 1.500 ευρώ. Η διανομή των αυτοκινήτων γίνεται με κλήρωση.

Και ο λογαριασμός γράφει…

Αν χαθήκατε ή ζαλιστήκατε ανάμεσα στα νούμερα το συνολικό ανώτερο κόστος για ένα βουλευτή ανέρχεται σε 15.051 ευρώ ανά μήνα. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και οι μισθοί των δύο επιστημονικών συνεργατών.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στο παραπάνω ποσό οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές, στα θερινά τμήματα ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της Βουλής καθώς και τα ποσά για πρόσωπα και μέσα που αφορούν την ασφάλεια τους (αστυνομική φύλαξη ή συνοδεία).

Εν κατακλείδι σε ετήσια βάση ένας βουλευτής μας στοιχίζει 180.612 ευρώ ενώ εάν η σκέψη για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 το ετήσιο όφελος θα ήταν της τάξης 18,06 εκατ. ευρώ.

Πηγές: news247, zougla, nicemagazine

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНЧИЊА ОД ЦЕЛА ЕВРОПА НА ЕДНО МЕСТО!! ΜΑΚΕΔΟΝΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ !!

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 16 εώς και τις 23 Αυγούστου, στην πόλη Охрид (Όχριντ) της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, διοργανώθηκε το καθιερωμένο πλέον θερινό σχολείο εκμάθησης της μακεδόνικης γλώσσας ,,Ја Сакам Македонија,,. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.

Εκατό περίπου παιδιά, ηλικίας από 7 εώς 18 ετών, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όλα τους με εθνική μακεδόνικη καταγωγή, βρέθηκαν στο ίδιο μέρος, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους ή τους συνοδούς τους και επί μία βδομάδα συμμετείχαν στα μαθήματα μακεδόνικης γλώσσας, όπως και σε πολλά παιχνίδια, εκδρομές, αθλητικούς αγώνες, διασκέδαση στο νερό κ.α.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο θερινό αυτό σχολείο συμμετείχαν και Μακεδονόπουλα από την Ελλάδα, 8 στον αριθμό, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά προέρχονταν από τις παρακάτω χώρες: Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία.

Όλα τους Μακεδονόπουλα, φορείς στοιχείων της κουλτούρας της χώρας όπου ζουν, αλλά με ισχυρά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, όπως αυτό της μακεδόνικης εθνικής συνείδησης, της μακεδόνικης γλώσσας και πολιτισμού. Το σύνολό τους παρουσίαζε μια θαυμάσια εικόνα που δύσκολα οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν.

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 16 Αυγούστου. Στο τεράστιο και άνετο ξενοδοχείο Десарет (Ντέσαρετ) της τοποθεσίας Пештани (Πέσστανι) της Όχριντ, μέχρι το απόγευμα είχαν καταφτάσει πούλμαν και αυτοκίνητα από όλες τις προαναφερθούσες χώρες. Το ξενοδοχείο γέμισε παιδικές φωνές, χαρές, γνωριμίες, ενθουσιασμό. Ακολούθησε τακτοποίηση στα δωμάτια, κολύμπι στην υπερσύγχρονη πισίνα του ξενοδοχείου και ένα πλούσιο δείπνο.

Οι επόμενες μέρες ήταν γεμάτες και το πρόγραμμα τέλεια οργανωμένο. Τα πρωινά, μετά το πρόγευμα, γίνονταν τα μαθήματα μακεδόνικης γλώσσας, όπου τα παιδιά είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της γλώσσας και του κυριλλικού αλφάβητου. Σχεδόν σε όλες τις παραπάνω χώρες τα Μακεδονόπουλα έχουν τη δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής μακεδόνικης γλώσσας τους, μέσω της κρατικής εκπαίδευσης των χωρών όπου ζουν και μορφώνονται. Στη χώρα μας όμως, συνεχίζοντας το μεσαιωνικό τρόπο σκέψης και δράσης, αυτό δεν ισχύει. Οι εθνικά Μακεδόνες ,,δεν υπάρχουν,,.

Ακολουθούσαν ώρες διασκέδασης στην πισίνα ή την ιδιωτική παραλία της πεντακάθαρης λίμνης, γεύμα, ξεκούραση και το απόγευμα λάμβαναν χώρα διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, παιχνίδια, συντροφιά, κολύμπι και πάλι, εκδρομές, επισκέψεις, χορός και τραγούδια ως αργά το βράδυ. Για το φαγητό λόγος να μη γίνεται, ένα τεράστιο μπουφέ με διάφορες λιχουδιές, πρωί, μεσημέρι και βράδυ…

Το διάστημα του σεμιναρίου αυτού, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την πόλη την πόλη Όχριντ και τα αμέτρητα μνημεία της, όπως το Κάστρο του Τσαρ Σάμοηλ, το ναό Πλάοσσνικ, το αρχαίο θέατρο, το Τσσίναρ (πλάτανος άνω των χιλίων ετών), το υπέροχο μοναστήρι του Σβέτι Νάουμ και τον προϊστορικό οικισμό της λίμνης και πολλά άλλα.

Η εκδήλωση λήξης του θερινού σχολείου έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, σε μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου, με την παρουσία πολλών επισκεπτών, όπου τα παιδιά κάθε χώρας παρουσίασαν διάφορα στοιχεία της μακεδόνικης παράδοσης και των μακεδόνικων γραμμάτων. Τραγούδια, ποίηση, ανάγνωση, χορός, σύντομα θεατρικά σκετσάκια…. ήταν μερικά μόνο απ΄αυτά, όπως και απονομή ευχαριστηρίων και αναμνηστικών δώρων από πλευράς του Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Πόποβσκι.

Η δυσκολότερη στιγμή ήταν αυτή του αποχαιρετισμού. Στιγμές γεμάτες συγκίνηση και δάκρυα, αλλά και δάκρυα χαράς για τις φιλίες που δημιουργήθηκαν και τις αξέχαστες στιγμές που πέρασαν, παιδιά και συνοδοί.

Ο Γιάνε Μπεκιάροβ, ένα από τα παιδιά της ομάδας Μακεδονόπουλων από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το χωριό Овчарани,Леринско (Οβτσσάρανι Λέρινσκο – Μελίτη Φλώρινας), δήλωσε στη Νόβα Ζόρα: ,,Το σοκ για μένα ήταν μεγάλο. Υπέροχο μέρος, τέλειο πρόγραμμα, πισίνα, λίμνη, βόλτες, ατέλειωτες ώρες παρέας. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Γνώρισα παιδιά από πολλές χώρες, ίδια με μένα. Αν και νόμιζα ότι ξέρω λίγα μακεδόνικα, είδα στο πέρας των ημερών ότι ξέρω πολλά περισσότερα, λύθηκε η γλώσσα μου και πολύ εύκολα συνενοούμουν στη μακεδόνικη γλώσσα με όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Πολύ όμορφο συναίσθημα. Τί είναι όλα αυτά τα ψέματα που μας λένε στην Ελλάδα; Ότι είμαστε ,,ντόπιοι,, ότι δεν υπάρχουν Μακεδόνες, ότι όλα είναι προπαγάνδα; Φτάνει πια με τα ψέματα. Θέλουμε και εμείς να μαθαίνουμε τη γλώσσα των γονιών μας. Να είμαστε αυτό που είμαστε. Μακεδόνες!!,,.

Ελπίζουμε στην ανανέωση του ραντεβού για την επόμενη χρονιά, για μια ακόμη εβδομάδα γεμάτη γνώσεις και διασκέδαση, διαφορετική από τις άλλες.

Поздрав до сите Македонци каде и да се – Πόζντραβ ντο σίτε Μακέντοντσι κάντε ι ντα σε – Χαιρετισμούς σε όλους τους Μακεδόνες όπου και αν βρίσκονται !!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ИЗБОРИ – ΕΚΛΟΓΕΣ

Σύντομα όλα δείχνουν ότι θα ξαναγίνουν εκλογές στη χώρα μας. Μια από τα ίδια δηλαδή, αφού τίποτα δεν αλλάζει προς θετική κατεύθυνση, όποια γαρνιτούρα και αν εκλεγεί. Έτσι, το κόμμα των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας, Виножито – Ουράνιο Τόξο, για να μη ξοδεύει άδικα ενέργεια, αφού τίποτα δεν άλλαξε από τις προηγούμενες εκλογές, αποστέλει και πάλι το ίδιο προηγούμενο δελτίο τύπου. Το ίδιο πράττει και η Νόβα Ζόρα, μη δημοσιεύοντας και πάλι το δελτίο τύπου αυτό. Όποιος επιθυμεί να το διαβάσει, ας ανατρέξει στο τεύχος 58, Φεβρουάριος 2015.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Гордите Македонци од Горничево инсистираат…Македонски! Οι περήφανοι Μακεδόνες του Γκορνίτσσεβο επιμένουν… Μακεδονικά!

Ιδού, λοιπόν, δύο βίντεο με μακεδονικά τραγούδια που χόρεψαν αυθόρμητα περήφανοι Μακεδόνες στο μικρό ορεινό χωριό Γκορνίτσσεβο (Κέλλη Φλώρινας) με περισσότερα από 100 άτομα, κι όχι τα “περί τα 20 άτομα” που αναφέρει η ΚΥΠατζίδικου τύπου αναφορά (Ντεμέκ ανακοινωση-καταγγελία πολιτιστικού συλλόγου).

Πριν λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 16 & 17 Ιουλίου 2015, ο Πολιτιστικός Σύλλογος στο χωριό Γκορνίτσσεβο (Κέλλη Φλώρινας) διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τρείς μέρες αργότερα, στις 20/7/2015, εμφανίσθηκε σε ιστολόγια μια ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου η οποία εκτός από ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν και επισκέφτηκαν το χωριό υπήρχε και η εξής “περίεργη” αναφορά – καταγγελία:

«Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων 17-7-2015, μετά την παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων και ενώ ο κόσμος διασκέδαζε, μια ομάδα επισκεπτών (περί τα 20 άτομα), προσπάθησαν να “κουκουλώσουν” την εκδήλωση προβάλλοντας προσωπικές τους ιδέες. Ζητούσαν επίμονα από την ορχήστρα να τους παίξουν-τραγουδήσουν αντεθνικά τραγούδια. Στράφηκαν μάλιστα επιθετικά τόσο προς την ορχήστρα, η οποία είχε οδηγίες από τα μέλη του Συλλόγου πριν την έναρξη των εκδηλώσεων να μη συναινεί σε τέτοιες επιθυμίες κάποιων, αλλά και προς τα ίδια τα μέλη του Συλλόγου που αντέδρασαν έντονα στις θελήσεις τους αυτές.

Διαχωρίζοντας την θέση όλων των μελών  του Συλλόγου και διατρανώνοντας τις καταστατικές αρχές του, δηλώνουμε ότι τόσο τα αντεθνικά τραγούδια-χοροί όσο και τα τυχόν σύμβολα που επιχειρήθηκε να επιδειχθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της 17-7-2015, απηχούν τις απόψεις και θελήσεις της ομάδας και μόνον των επισκεπτών αυτών και δεν έχουν καμιά σχέση με τα πιστεύω και τις ιδέες του Συλλόγου

Λεπτομέρειες δεν γνωρίζαμε για τα γεγονότα αλλά κάπως περίεργα μας φαίνονταν όλα αυτά στο προφανέστατα ΚΥΠατζίδικου τύπου ανακοινωθέν καταγγελίας:

«Περί τα 20 άτομα» επισκέπτες λέει, «Ζητούσαν επίμονα», λέει, «αντεθνικά τραγούδια», λέει, και μάλιστα ήθελαν να τα χορέψουν με σημαίες και “αντεθνικά” σύμβολα, τα οποία βεβαίως δεν υπήρχαν

Και εκεί που αναρωτιόμασταν τι ζόρι είχανε εκεί στο Πολιτιστικό Σύλλογο του Γκορνίτσεβο και έβγαλαν αυτή την ανακοίνωση είδαμε και μια δεύτερη ανακοίνωση από λεγόμενα μεγάλα κεφάλια.. τυπου “poms” η οποία γράφει:

«Ήρθε η στιγμή να ξεσκεπασθούν οι προπαγανδιστές που “καπελώνουν” τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Συλλόγων Μακεδόνων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κέλλης Φλώρινας, παρόλο που δεν είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, ΕΣΠΑΣΕ τη σιωπή και ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ την απαράδεκτη συμπεριφορά εκείνων που εμφανίζονται (ως γυρολόγοι) σε εκδηλώσεις και “παραγγέλνουν” ανθελληνικά τραγούδια. Η γνήσια Μακεδονική Παράδοση “βιάζεται” καθημερινά, όχι μόνο από τα ανθελληνικά τραγούδια, αλλά και από τις “εισαγωγές” ειδικά διασκευασμένων μελωδιών από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Σκόπια), τις οποίες βαφτίζουν “Μακεδονικές”. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων στηρίζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κέλλης Φλώρινας, παίρνει τη σκυτάλη και απαντά με μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, όπου οι χοροδιδάσκαλοι, αλλά και οι φίλοι της παράδοσης θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί του προβλήματος και να αναπτύξουν κρίση (μέσα από τεκμηριωμένη γνώση). Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ δεν διαπραγματεύεται! Τάτσιος Γιώργος Πρόεδρος της Ενωσης Μακεδονικών Συλλόγων…»

Από τις παραπάνω ανακοινώσεις, καθώς φαίνεται, οι σύγχρονοι επαγγελματίες “Μακεδονομάχοι” τυπου “poms” πάλι βρήκανε την ευκαιρία να κάνουν ασκήσεις πατριωτισμού στο χωριό Γκορνίτσεβο (Κέλλη Φλώρινας). Αφού, κατά το παρελθόν, κουβάλησαν στο χωριό τον αγαπημένο των Στόκων Στρατηγό Φραγκούλη μαζί με την γραφική “μακεδονοφάγα” & “τουρκοφάγα” Κυρία Χαρά Νικολοπούλου τώρα θέλουν να καθορίσουν όχι μόνο σε ποια γλώσσα θα μιλάει ο κόσμος στο χωριό, αλλά και τι θα τραγουδάει και πως θα χορεύει σε μακεδονικές πολιτιστικές εκδηλώσεις!

Έλα όμως που ο μακεδονικός λαός δεν αρέσκεται να γλεντάει με τραγούδια τύπου “μήλα μου κόκκινα” και “τα πεταλάκια”!?

Οι Μακεδόνες στο χωριο Γκορνίτσσεβο (Κέλλη Φλώρινας) παρήγγειλαν και χόρεψαν αυθόρμητα αυτά που τραβούσε η ντούσα τους (μτφρ: η ψυχή τους).

Είναι προφανές ότι το ΚΥΠατζίδικου τύπου ανακοινωθέν καταγγελίας για το τρικούβερτο Μακεδόνικο γλέντι βγήκε όχι για να κατηγορήσουν οι “πατριώτες” το σύλλογο αλλά για να κατηγορήσουν τους “γνωστούς- αγνώστους” ανύπαρκτους “ανθελληνες”!!

Αλήθεια, δεν σκέφθηκαν ότι υπάρχουν και βίντεο; Γιατί δεν δειχνουν τα βίντεο οι καταγγελοντες;

Εμείς εδώ έχουμε τα βίντεο και σας τα δείχνουμε:

Ιδου, λοιπόν, τα βίντεο με μακεδονικά τραγούδια που χόρεψαν αυθόρμητα περήφανοι Μακεδόνες στο μικρό ορεινο χωριό Γκορνίτσσεβο (Κέλλη Φλώρινας) που επιμένουν Μακεδονικά με περισσότερα από 100 άτομα, κι όχι τα “περί τα 20 άτομα” που αναφέρει η ΚΥΠατζίδικου τύπου αναφορά που, εμμέσως πλην σαφώς, καπελώνει τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και σκοπο έχει την παρεμποδιση της ελεύθερης έκφραση της μακεδονικότητας στην Ελλάδα.

Οι χoρεύοντες δεν είναι ανθέλληνες. Είναι απλά Μακεδόνες.

Βίντεο #1- https://www.youtube.com/watch?v=JB9Fyn9lJpE

Βίντεο #2 – https://www.youtube.com/watch?v=J9frBJoQASI

MORE SOKOL & ABECEDAR

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПАНАЃУРИ СО ДЛАБОКО ЗНАЧЕЊЕ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΜΕ ΒΑΘΥ ΝΟΗΜΑ

Όπως τους προηγούμενους μήνες, έτσι και τον Αύγουστο, τα μακεδόνικα πανηγύρια και εκδηλώσεις δεν έχουν σταματημό. Χοροί γεμάτοι με

Песочница - Πεσότσσνιτσα

Песочница - Πεσότσσνιτσα

μακεδόνικα τραγούδια, κέφι, παρέα, γνωριμίες, χιλιάδες παρεβρισκομένων.

Неред,Леринско (Νέρεντ Λέρινσκο – Πολυπόταμο Φλώρινας), Баница,Леринско (Μπάνιτσα Λέρινσκο – Βεύη Φλώρινας), Тиолишта,Костурско (Τιόλισστα Κόστουρσκο – Τοιχιό Καστοριάς), Горно и Долно Котори,Леринско (Γκόρνο ι Ντόλνο Κότορι Λέρινσκο – Άνω και Κάτω Υδρούσα Φλώρινας), Цицигс,Пазарско (Τσιτσιγκς Πάζαρσκο – Σταυροδρόμι Γιαννιτσών), Крпешина,Леринско (Κ΄ρπέσσινα Λέρινσκο – Ατραπός Φλώρινας), Тудорци,Мегленско (Τούντορτσι Μέγκλενσκο – Θεοδωράκι Αλμωπίας), Песочница,Леринско (Πεσότσσνιτσα Λέρινσκο – Αμμοχώρι Φλώρινας), Мокрени,Соровичевско (Μόκρενι Σοροβίτσσεβσκο – Βαρικό Αμυνταίου), Чеган,Воденско (Τσσέγκαν Βόντενσκο – Άγιος Αθανάσιος Έδεσσας), Кладороби,Леринско (Κλαντόρομπι Λέρινσκο – Κλαδοράχη Φλώρινας), Копаново,Негушко (Κοπανός Νάουσας), Забрдени,Леринско (Ζαμπ΄ρντενι Λέρινσκο – Λόφοι Φλώρινας), Апоскеп,Костурско (Άποσκεπ Κόστουρσκο – Απόσκεπος Καστοριάς) είναι μόνο μερικά από τα χωριά που οργάνωσαν μακεδόνικα πανηγύρια και χορούς, είναι μόνο μερικά από τα χωριά που δέχτηκαν χιλιάδες επισκέπτες, λάτρεις της αυθεντικής μακεδόνικης παράδοσης και πολιτισμού. Το

Тиолишта - Τιολισστα

Тиолишта - Τιολισστα

αποκορύφωμα, αδιαμφισβήτητα ήταν στο Νέρεντ, όπου εμφανίστηκε το παγκοσμίου φήμης χορευτικό συγκρότημα ТАНЕЦ (Τάνετς) από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πλέον όμως οι εκδηλώσεις αυτές δεν αποτελούν απλές μορφές διασκέδασης στα στενά όρια του κάθε χωριού, με λίγους επισκέπτες από τα διπλανά χωριά. αποτελούν συγκεντρώσεις, ανταμώματα Μακεδόνων της ευρύτερης περιοχής του κάθε χωριού, συγκεντρώσεις Μακεδόνων από κάθε γωνιά της βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο. Τα περισσότερα πανηγύρια συγκεντρώνουν πλέον χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι γνωρίζουν τι θα συναντήσουν, χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι διανύουν δεκάδες και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να παρεβρεθούν στους μακεδόνικους αυτούς εορτασμούς.

Забрдени - Ζαμπάρντενι

Забрдени - Ζαμπάρντενι

Πρόκειται πλέον για μια κραυγή των νεαρών κυρίως Μακεδόνων που μέσω του μακεδόνικου τραγουδιού φωνάζουν δυνατά την ύπαρξή τους, εναντιώνονται στο σάπιο καθεστώς της χώρας που αρνείται συστηματικά την αναγνώριση των εθνικά Μακεδόνων και προσπαθούν με όπλα τους τον χορό να διαλύσουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τα μεσαιωνικά πρότυπα κράτους.

За многу години Македонци каде и да сте !!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Πότε θα γνωρίσουμε την ελληνική μας ταυτότητα;

Ένα εξαιρετικό κείμενο του καλού φίλου Μιχάλη Δασκαλάκη ΓιόντηΠριν ένα χρόνο ο Michael Brown δολοφονήθηκε από έναν λευκό αστυνομικό ο οποίος αργότερα απαλλάχτηκε από κάθε ποινική ευθύνη. Η κατακραυγή ήταν παγκόσμια. Εικόνες από τα μπάχαλα στο Φέργκιουσον κυκλοφορούσαν παντού. Στην Ελλάδα σχετικές μεταφρασμένες ειδήσεις μεταδίδονταν ακόμα και από τα μεγάλα κανάλια. Και πράγματι, δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα, ακόμη και δεξιός, που θα αμφισβητήσει το γεγονός ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ένας δομικός ρατσισμός εναντίον μη-λευκών ανθρώπων, και κυρίως ενάντιων μαύρων. Τι γίνεται όμως όταν η συζήτηση γυρνάει στην ίδια την Ελλάδα;

Η άγνοια για την ιστορία μας και την επιρροή της στην προσωπικότητα μας είναι σχεδόν καθολική. Πόσα άτομα ξέρουν για τα εγκλήματα του ελληνικού κράτους, πόσο μάλλον για τα προνόμια που αυτά τα εγκλήματα παρήγαγαν και αφορούν κάθε Έλληνα και Ελληνίδα προσωπικά. Όλος ο κόσμος εξεγείρεται για το ρατσισμό της λευκής Αμερικής, αλλά ελάχιστα άτομα κάνουν το βήμα να προσαρμόσουν το αμερικάνικο αντιρατσιστικό μήνυμα στην ελληνική πραγματικότητα. Σαν μην έγινε ποτέ εθνοκάθαρση εδώ. Σαν να μην έγιναν ποτέ πογκρόμ εδώ. Σαν να μην κλάπηκαν ποτέ περιουσίες εδώ. Σαν μην έγινε ποτέ βίαιη αφομοίωση δεκάδων χιλιάδων εδώ. Όλοι βλέπουν τον δομικό ρατσισμό όταν βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά αλλά σχεδόν κανείς όταν είναι δίπλα του.

Πότε θα αρχίσουμε να ρωτάμε για το τι μας έφερε εδώ; Πότε θα αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε γιατί εκείνη η γιαγιά έξω από την Φλώρινα μιλάει τα ελληνικά με προφορά; Γιατί οι Ρομά και οι Ρομανί μένουν σε καταυλισμούς; Γιατί θεωρείται κανονικό αυτό; Γιατί από τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα της Αλβανικής ή της Τουρκικής/ Μουσουλμανικής κοινότητας δεν έχει βρεθεί κάποιο να βγαίνει στην τηλεόραση; Γιατί υπάρχουν εβραϊκές ταφόπλακες φυτεμένες στο Αριστοτέλειο; Σε ποιόν ανήκε το χωράφι που απέκτησε η οικογένεια σου στα 20ς ή το διαμέρισμα που απέκτησε στα 40ς;

Τι όφελος έχει η σιωπή γύρω από όλα αυτά; Τι σημαίνει ο ιμπεριαλισμός, ο ρατσισμός, ο αποκλεισμός στην ελληνική περίπτωση;

Δεν μιλάω για ρατσιστές. Ακόμα και άτομα που πιστεύουν στον αντιρατσισμό σήμερα λένε: “η Ελλάδα δεν αντέχει τόσους μετανάστες”, “η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη, να πάρει κι αυτή μερικούς”, “μα κι αυτοί θέλουν να φύγουν! Να τους δώσουν χαρτιά και να τους αφήσουν να πάνε στην Ευρώπη”. Πραγματικά αυτά τα λόγια φαίνονται καλοπροαίρετα σε πρώτο επίπεδο. Αν όμως σκεφτεί κανείς καλύτερα μπορεί να δει ότι αυτά τα λόγια μάλλον απηχούν το άγχος για την διατήρηση της αυτονόητης αλήθειας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει “καθαρά” Ελληνική. Το εθνικιστικό όραμα του 19ου αιώνα έχει γίνει τόσο δεδομένο που δεν μπορεί καν να γίνει αντιληπτό από τα άτομα που σκέφτονται διαφορετικά, πόσο μάλλον να αμφισβητηθεί.

Όταν η Marissa Johnson, ακτιβίστρια του Black Lives Matter, ανέβηκε σε μια σκηνή στο Seattle για να απαιτήσει ενός λεπτού σιγή για τον Michael Brown ξεκίνησε λέγοντας: “Καλώς ήρθατε στο Seattle, το οποίο είναι κατειλημμένη γη της φυλής Duwamish”. Αυτή, μια μαύρη που δεν έχει καμιά ευθύνη για την αποικιοποίηση της Βόρειας Αμερικής υπενθύμιζε στο λευκό προοδευτικό ακροατήριο της πως γεννήθηκαν οι ΗΠΑ. Γιατί μόνο όταν γνωρίσεις και καταλάβεις την ιστορία του τόπου στον οποίο μεγαλώνεις μπορείς να τον αλλάξεις. Όταν στην Ελλάδα αρχίσουμε να ρωτάμε και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις δικές μας “κατειλημμένες περιοχές”, μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε κάπως την πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

РАЗМИСЛЕТЕ – ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ !!


Πατέρας στην Συρία, αποχαιρετά με ένα τελευταίο φιλί τη σωρό του νεκρού γιου του. Δεν πρόλαβε… Δεν πρόλαβε να αποφύγει τον βομβαρδισμό, δεν πρόλαβε να μπει σε μια βάρκα, δεν πρόλαβε να γλιτώσει τον πνιγμό, να γίνει πρόσφυγας μισητός… Δεν πρόλαβε να μας γίνει “βάρος “… Ίσως το επόμενο καταφέρει να γλιτώσει. Ίσως το επόμενο να πάψει να ‘ναι βάρος σε μια κοινωνία που κλείνεται στο καβούκι της… Ίσως… Ίσως πάλι όχι….

Και ένα σχόλιο σχετικό με το όλο φαινόμενο:

Απορίες …
Κατ’ αρχή τεράστια συμπάθεια για τους πρόσφυγες θύματα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ούτε μετανάστες, ούτε λαθρομετανάστες είναι οι άνθρωποι αλλά πρόσφυγες πολέμου και θύματα της κατάστασης στις χώρες προέλευσης.
1. Λογικό ότι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη αλλά τι συνεργασία υπήρχε (αν υπήρχε) ανάμεσα σε Ελλάδα και Δημοκρατία της Μακεδονίας για το πρόβλημα που προέκυψε στα σύνορα αυτές τις μέρες;
2. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την είσοδο χιλιάδων προσφύγων στη γειτονική χώρα;
3. Λογικό πολλοί πρόσφυγες να θέλουν στην βόρεια Ευρώπη, υπάρχει διασυνοριακός σταθμός Εύζωνοι-Γκεβγκέλια, αλλά γιατί πήγαν μαζικά εκεί και μόνον σε αυτή την είσοδο 3.000-4.000 πρόσφυγες;
4. Στους διασυνοριακούς σταθμούς Ελλάδος-Βουλγαρίας γιατί δεν υπάρχει μαζική μετακίνηση από Ελλάδα προς Βουλγαρία όπου αυτή η γειτονική χώρα είναι μέλος Ε.Ε. όπως και η Ρουμανία βορειότερα και στην συνέχεια προς βόρεια Ευρώπη οργανωμένα;
5. Να μη γινόμαστε ,,κακοί,, αλλά μήπως αρμόδιοι των ελληνικών αρχών στο μεταναστευτικό επέλεξαν να “ξεφορτωθούν” με τρόπο τους πρόσφυγες, ειδικά στην “εχθρική” Δημοκρατία της Μακεδονίας και να επιτύχουν έτσι μια έμμεση πίεση στη γειτονική χώρα; Ενημερώθηκαν οι γείτονες από τις ελληνικές αρχές για το φαινόμενο;
6. Δεν θα μπορούσε οργανωμένα προώθηση των προσφύγων όχι αποκλειστικά στα σύνορα Ελλάδος-Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά επίσης σε Βουλγαρία και προϋπόθεση βέβαια η καλή συνεργασία Ελλάδος με τις γειτονικές χώρες για το μεταναστευτικό;

Βέβαια στο “πολιτικό τρελοκομείο” που επικρατεί στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες τι απαντήσεις θα βρούμε στα ερωτήματα μας;

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Македонски гроб, со македонско кирилично писмо во Протестантските Гробишта во Солун. Изгледа дека таму грчките власти не можеа лесно да интервенираат и да го снема гробот заедно со неговото писмо, како што се случи на илјадници други места….

Μακεδόνικος τάφος, με μακεδόνικη κυριλλική γραφή στα Προτεστάντικα Νεκροταφεία του Σόλουν/Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ότι εκεί το ελληνικό κράτος και παρακράτος δε μπορούσε εύκολα να επέμβει και να εξαφανίσει τον τάφο μαζί με τη γραφή του, όπως συνέβη σε χιλιάδες άλλα μέρη….

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ» ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΟΝΤΗ


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ η δεύτερη έκδοση του μυθιστορήματος της Κατερίνας Μόντη με τίτλο “Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ” (με λευκό εξώφυλλο αυτή φορά!)
Πρόκειται για ένα βιβλίο μέσα από το οποίο η Κατερίνα Μόντη προσεγγίζει και αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, με σεβασμό και ακρίβεια το κοινωνικό, πολιτικό & ψυχολογικό “DNA” των ντόπιων Μακεδόνων στην Ελλάδα.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε ηλεκτρονικά μέσω internet από το www.biblionet.gr και στα κεντρικά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:

 • Πραγματική Κατάθεση ψυχής από την γιατρό Κατερίνα Μόντη. Τελικά η αίθουσα ήταν μικρή. Γέμισε ασφυκτικά αφήνοντας όρθιους τους «αργοπορημένους». Πρόσωπα γελαστά, μια συντροφιά όλοι στριμώχτηκαν να ακούσουν για αυτό το μυθιστόρημα.
  Οι συγγραφείς Αρχοντούλα Διαβάτη, Άκης Γαβριηλίδης και Βασίλης Τσιράκης μίλησαν για το βιβλίο -ο καθένας με την δική του προσέγγιση- φωτίζοντας περισσότερο πτυχές της πλοκής, των ηρώων, της ιστορίας και της γραφής της Μόντη.
  Διάβασαν κομμάτια από το βιβλίο τονίζοντας κάποια από τα δεκάδες ζητήματα που βάζει στην «Κατάθεση» της η Μόντη. (Για την Αριστερά, τις παρέες, τη βία, την ιστορία, τις αρχές, τις μεθόδους, τους μετανάστες κλπ).
  Έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τους Μακεδόνες, την γλώσσα, την παράδοση, τις διώξεις και την ιστορία τους.

  Μηνιαία εφημερίδα NOVA ZORA

 • Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα που γράφτηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με βασικούς πρωταγωνιστές δύο Μακεδόνες, άγνωστους μεταξύ τους, οι οποίοι εργάζονται σε Δημόσιες Υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους και, για υπηρεσιακούς λόγους, βρέθηκαν αντιμέτωποι: Την γιατρό Δέσποινα Ντήμα αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων και τον αστυνομικό της αντιτρομοκρατικής Σωτήρη Παπακόιτση.
  Παρά τις πολιτικό-ιδεολογικές διαφορές τους, στο τέλος οι δυο πρωταγωνιστές, ανακαλύπτουν το κοινό σημείο που τους ενώνει: τη μακεδονικότητά τους την οποία κάθε φορά που εκδήλωναν δημόσια ή ιδιωτικά -ο καθένας στον δικό τους χώρο- βρέθηκαν σε σύγκρουση με το φιλικό, πολιτικό, εργασιακό ακόμη και με το οικογενειακό τους περιβάλλον.
  Βεβαίως, το βιβλίο δεν ασχολείται μόνο με τους Μακεδόνες και την θέση τους στην ελληνική κοινωνία. Συζητάει για την αριστερά, τις γυναίκες, τον εθνικισμό, την οικονομική κρίση, το Δ.Ν.Τ. σε μια Ελλάδα που, θέλοντας και μή, αλλάζει…
  Ιστολόγιο Abecedar
  http://abecedar.blogspot.gr/2012/03/blog-post_20.html

 • Το βιβλίο στην παρούσα του μορφή, γίνεται, συντομευμένο, ταινιάρα με τον Μάικλ Λι, ενώ γυρισμένο σε στρωτή διήγηση ένα σήριαλ που θα μπορούσε να γυριστεί από Έλληνες συντελεστές με επιτυχία. Είναι πολύ δυνατές οι εικόνες του, τα λόγια είναι ορθώς αδύναμα, οι θεωρίες ορθότατα ακυρωμένες πριν την έκφρασή τους.
  Πάνος Θεοδωρίδης, Εφημερίδα Αγγελιοφόρος

 • Το βιβλίο της Κατερίνας Μόντη είναι ένα συναρπαστικό αφήγημα. Είναι ο καθρέφτης που μέσα του αναγνωρίζει ο αναγνώστης τις αγωνίες και τα πάθη μιας ολόκληρης εποχής. Συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να συναντήσουν και να συναντηθούν μέσω της Κατερίνας με τον εαυτό τους και το κίνημα.
  Τάσος Κουράκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

 • Πιστεύω πάντως ότι η συνεισφορά του βιβλίου, πέρα από τις βαθιές και πρωτότυπες παρατηρήσεις μιας στρατευμένης γυναίκας, τη γλώσσα, το στυλ και τον τρόπο σκέψης στην πορεία της μέσα στα χρόνια 1980-90 και στα πολιτικά τους πάθη, που δεν πολυέγιναν ως τώρα αντικείμενο μυθιστορηματικών αφηγήσεων, είναι η εμπλοκή στη μυθοπλασία της σλαβομακεδονικής γλώσσας και του «αόρατου» συχνά μακεδονικού ζητήματος και οι πετυχημένες νηφάλιες και συγκινητικές σχετικές αναγωγές καθώς με το αναπάντεχο εύρημά της… καταφέρνουν να εκφράσουν τα παλιά αδιέξοδα και να ψηλαφήσουν τον δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση.
  Αρχοντούλα Διάβάτη, συγγραφέας

 • Μια ειλικρινής και τολμηρή κατάθεση σκέψεων, βιωμάτων και προτάσεων, των οποίων καταλύτης είναι η ακλόνητη πίστη στο ιδανικό του δημοκρατικού και σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Μια «κατάθεση», πίσω από την οποία ζει μια σκέψη βαθιά ελεύθερη.
  Περιοδικό «Νέος Κόσμος», Αυστραλία

 • Ο τρόπος γραφής της «Κατάθεσης» είναι γρήγορος και ευθύς, «δημοσιογραφικός» περισσότερο παρά αισθαντικός, με το συναίσθημα να υποβόσκει πίσω από την καταφυγή στο χιούμορ. Ζωντανοί διάλογοι με καθημερινή γλώσσα, προσπαθούν να στηρίξουν έναν ρεαλισμό σχεδόν κινηματογραφικό.
  Περιοδικό Ikariamag.gr, Ικαρία
 • Ποιες ανθρώπινες χορδές θα ξυπνήσουν τάχα, χορδές που λούφαζαν στο αίμα τους κάτω από την επιφάνεια του καθήκοντος αφενός και της ιδεολογικής συνέπειας αφετέρου; Και το θέμα η συγγραφέας το χειρίζεται με τον πιο πειστικό δραματικό τρόπο…
  Γιώργος Μάντζιος,
  Ιστολόγιο http://aesopus38.blogspot.gr/2012/03/blog-post.html

 • Διερωτήσεις ακόμη ανοικτές. Ματιά και εμπειρία σαφώς γυναικεία, χωρίς όμως αντίστροφα στερεότυπα. Ξεχωριστή αρετή: το άγρυπνο ενδιαφέρον για τη θέση του «άλλου».
  Νίκη Γιάνναρη, εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη»

 • Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο, με ύφος λιτό… Στα αφηγηματικά μέρη παρεμβάλλονται διάλογοι και μονόλογοι, οι οποίοι διακρίνονται με πλάγια γραφή. Το εύρημα αυτό προσφέρει αμεσότητα, ρυθμό και ανατροπές.
  Βιβή Τουρογιάννη, περιοδικό Μανδραγόρας

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ОКОЛУ ГРЧКОТО ГОСТОПРИМСТВО ΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν μάρτυρες πολλών περιπτώσεων όπου επιβατικά οχήματα υπηκόων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που έκαναν τις διακοπές τους στην Ελλάδα δέχονταν βανδαλιστικές επιθέσεις και με σπρέι γράφονταν στα αυτοκίνητα συνθήματα όπως ,,η Μακεδονία είναι ελληνική,, όπως και φράσεις υβριστικού περιεχομένου.

Φέτος τα πράγματα άλλαξαν. Η δράση των ανεγκέφαλων εστιάζεται πλέον στο κλέψιμο των πινακίδων των οχημάτων των παραθεριστών από τη γειτονική μας χώρα. Ήδη δεκάδες περιπτώσεις δηλώθηκαν στις αστυνομικές αρχές. Πινακίδες κλεμμένες, προφυλακτήρες σπασμένοι, ζημιές, συνθήματα…,,ελληνική φιλοξενία,,…

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των τουριστών που καταφτάνουν στη χώρα μας για παραθέριση έρχονται από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι μόνο μια φορά το χρόνο. Οι παραλίες κυρίως της βόρειας Ελλάδας και του Ιονίου είναι γεμάτες από αυτούς. Ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων στα κρατικά ταμεία της διαλυμένης οικονομίας μας προέρχονται από μακεδόνικες τσέπες.

Με λίγα λόγια, φτύνουμε τους δανειστές που μας ταίζουν εδώ και χρόνια, φτύνουμε και τους τουρίστες που και αυτοί συμβάλουν σημαντικά στην όποια βελτίωση της κατάστασης… Και έτσι πάμε μπροστά !!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)