Αρχεία | Ιούλιος, 2015

ПРИСТРАС И СУЕВЕРИЈА (ΠΡΙΣΤΡΑΣ Ι ΣΟΥΕΒΕΡΙΑ – ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ)

Πολλά καθημερινά γεγονότα

ο λαός μας τα βλέπει με μια κακή

διάθεση, κάτι που μας είναι γνωστό

ως προκαταλήψεις.

Στην καθημερινή του ζωή ένας άνθρωπος που έχει βαθιά ριζωμένες στην συνείδησή του κάποιες προκαταλήψεις και παρατηρήσει κάτι που θα προκαλέσει κάτι μη επιθυμητό, του χαλάει τη διάθεση και δουλεύοντας κακοδιάθετος δεν είναι σπάνιο να του συμβεί κάτι κι αυτό ενισχύει την πεποίθησή του για το σωστό των προκαταλήψεων. Θα αναφερθούμε στην συνέχεια σε ορισμένες από τις προκαταλήψεις που επί αιώνες – εν μέρει και σήμερα – κατείχαν θέση στη ζωή του μακεδόνικου λαού.

-Μη μετράς τ΄άστρα (ѕвезди – τζβέζντι) γιατί θα βγάλεις бенки (μπένκι – φακίδες). Η ύπαρξη φακίδων σε κάποια άτομα οφείλεται στη μερική έλλειψη μελανίνης, το φως της μέρας τους είναι ενοχλητικό και αρέσκονται να κάθονται τη νύχτα και να παρατηρούν τον ουρανό. Όσοι τους έβλεπαν νόμιζαν ότι μετράνε τ΄άστρα και έτσι τους δημιουργούνται οι φακίδες.

-Το Μάρτιο πρέπει να φοράμε τη Мартинка (Μάρτινκα) τη διπλή κόκκινη και άσπρη κλωστή σαν βραχιόλι, για να μη μας κάψει ο ήλιος. Είναι γεγονός ότι το Μάρτη (21) περνάμε στην εαρινή ισημερία και αυξάνει η διάρκεια φωτισμού, οι ακτίνες του ήλιου λόγω κλίσης είναι πιο δραστικές και κινδυνεύουμε από сончевица (σοντσσέβιτσα – ηλίαση) δηλαδή πονοκέφαλο και εμετό και άρα πρέπει να φυλαγόμαστε.

-Θα έχει καλή τύχη ένα σπίτι αν στην εξώπορτα, στο πανωκάσι, καρφωθεί μια потковица (ποτκόβιτσα – πέταλο). Το πέταλο χρησιμοποιείται στα υποζύγια και τα ζώα μεταφοράς και έτσι ερμηνεύεται το ,,γούρι,,.

-Όταν κάποιος δικός τους πήγαινε ταξίδι, δεν σκούπιζαν μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Αν σκούπιζαν ήταν να μην ήθελαν τίποτα δικό του και φαινόταν να ήθελαν ν΄απαλλαγούν απ΄αυτόν, δηλαδή σαν να τον έδιωχναν.

-Το καρβέλι του ψωμιού το έκοβε ο νοικοκύρης του σπιτιού κι έπρεπε να το αφήνουμε στο τραπέζι απ΄τη μεριά που ,,πλαγιάζει,, δηλαδή όπως ψήθηκε κι όχι ανάποδα γιατί αν το κάναμε αυτό θα μας έλειπε και θα πεινούσαμε. Ο καθένας όταν ήθελε ψωμί ζητούσε από το νοικοκύρη και δεν έπρεπε να μείνει κομμάτι που δε φαγώθηκε.

-Αν μας πέσει κάτω ψωμί έπρεπε να το πάρουμε, να το φυσήξουμε για να φύγει η σκόνη, να το φιλήσουμε και να το φάμε. Ήταν πολύ κακό να το πετάξουμε.

-Αν έχεις φαγούρα στη μύτη, θα κλάψεις. Αν έχεις στο δεξί χέρι, θα δώσεις χρήματα. Αν έχεις στο αριστερό χέρι, θα πάρεις λεφτά. Αν έχεις στην πλάτη, θα φας ξύλο.

-Αν σφυρίζει το δεξί σου αυτί, κάποιοι μιλάνε για εσένα και λένε καλά λόγια. Αν σφυρίζει το αριστερό σου αυτί, κάποιοι σε κακολογούν.

-Αν ,,παίζει,, το δεξί σου μάτι, θα μαλώσεις με κάποιον και το δίκιο θα το έχεις εσύ. Αν ,,παίζει,, το αριστερό σου μάτι, θα μαλώσεις με κάποιον και το δίκιο θα το έχει ο άλλος.

-Αν δώσεις σε κάποιον με το χέρι, σαπούνι, θα τον μισήσεις. Πρέπει να το ακουμπήσεις κάπου και να το πάρει ο άλλος από εκεί. Αν δώσεις σε κάποιον με το χέρι, μαχαίρι, θα μαλώσεις μαζί του κι αυτό πρέπει να το αφήσεις κάπου και να το πάρει ο άλλος από εκεί.

-Αν μπει στο σπίτι σου пајак (πάιακ – αράχνη) να περιμένεις επισκέπτη, ο οποίος θα σου πει νέα.

-Όταν μας ρωτάνε, πώς είναι η υγεία μας να λέμε: ,,καλά,, για να είμαστε καλά. Αν πούμε ότι δεν είμαστε καλά, ενδέχεται να μην περάσει το ,,αμήν,, (да не помине аминот – ντα νε πόμινε αμίνοτ) και να πραγματοποιηθεί.

-Αν στο σπίτι μας υπάρχουν лиљаци (λίλιατσι – νυχτερίδες) θεωρείται γρουσουζιά. [απεναντίας οι Κινέζοι το θεωρούν μεγάλη τύχη].

-Θεωρείται πολύ κακός οιωνός όταν στα ζώα παρατηρούνται τερατογενέσεις.

-Αν μια έγκυος γυναίκα καθίσει τυχαία πάνω σε ανοιχτό ψαλίδι, θα γεννήσει αγόρι.

-Πολλές φορές μια κότα μπορεί να αρρωστήσει στις ωοθήκες και αυτές να καταστραφούν και να αναπτυχθούν οι ιστοί των όρχεων και τότε η κότα παθαίνει αναστροφή φύλου και συμπεριφέρεται σαν πετεινός. Αυτό θεωρουταν μεγάλη γρουσουζιά και η κότα αυτή σφαζόταν αμέσως.

-Τη μπουγάδα είναι γρουσουζιά να την αφήνουμε τη νύχτα απλωμένη γιατί κυκλοφορούν τα κακά αερικά (лошотии – λοσσότιι) και μπορεί να τα μολύνουν.

-Όταν οι μητέρες ντύνουν τα παιδιά τους, τα ρούχα πρέπει να τα ,,φτύνουν,, για ν΄αποφύγουν το μάτιασμα.

-Θεωρείται κακό να ,,κόβουμε,, κάποιου που βαδίζει το δρόμο του.

-Οικογένεια που ξερίζωσε το лозје (λόζιε – αμπέλι) της, είναι καταδικασμένη να ξεκληριστεί.

-Αν καθρεφτιστείς τη νύχτα θα δεις το χάρο, είναι σίγουρο για όλους, γιατί κάποιος δικός μας θα πεθάνει και κάποτε αυτός που καθρεφτίζεται (се угледва – σε ούγκλεντβα).

-Ο гостин (γκόστιν – επισκέπτης) πρέπει να βγαίνει από την ίδια πόρτα που μπήκε για να μη χαλάνε τα προξενιά στο σπίτι αυτό.

-Όταν έχουμε λεχώνα στο σπίτι δε δεχόμαστε νυχτερινές επισκέψεις μέχρι να σαραντίσει.

-Αν πέσει η εικόνα του σπιτιού και χυθεί λάδι από το καντήλι στο πάτωμα, θα συμβεί κάτι κακό στο σπίτι.

-Αν φοράμε τα ρούχα μας ανάποδα όταν κοιμόμαστε, δεν μας πιάνουν οι κατάρες (ати – άτι).

-Αν σε ένα σπιτι το σκυλί ουρλιάζει, κάποιος από το σπίτι αυτό θα πεθάνει ή το ίδιο το σκυλί.

-Το κράξιμο του гарван (γκάρβαν – κοράκι) την ώρα της ταφής κάποιου, προμηνύει και άλλο θάνατο.

-Πρέπει να τινάξουμε τα ψίχουλα του δείπνου (вечера – βέτσσερα) στην αυλή για να τα φάνε τα ветри (βέτρι – πνεύματα) κι έτσι θα είναι καλά μαζί μας.

-Αν η νύχτα του Божик (Μπόζζικ – Χριστούγεννα) είναι ανέφελη και έναστρη, αυτό σήμαινε ότι η φετινή χρονιά θα είχε καλή σοδειά.

-Άνθρωπος με ψυχικές ασθένειες ή που σεληνιάζεται (επιληψία) δε θα πρέπει να τρώει κατσίκια, επειδή ο σατανάς είναι τραγοπόδαρος και οι ασθένειες αυτές προκαλούνται απ΄αυτόν.

Αυτά και άλλα πολλά υπάρχουν στις προκαταλήψεις των Μακεδόνων και γενικά όλων των βαλκανικών λαών. Όλα έχουν την ερμηνεία τους και αποτελούν στοιχεία λαογραφικά του πολιτισμού μας και των παραδόσεών μας. Πολλά από τα παραπάνω είναι κοινά για όλους τους βαλκανικούς λαούς και θα πρέπει – αν και εν μέρει αυτό έχει γίνει – να αποβληθούν.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Η ελληνική επίθεση στη Μακεδονία (1905-1908)

Πέρασαν ήδη 21 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του ιστορικού – ερευνητή Δημήτρη Λιθοξόου, «Ελληνικός Αντιμακεδονικός Αγώνας», του βιβλίου που άφησε βαθιά τα χνάρια του στο αναγνωστικό κοινό και ιδιαίτερα σε όλους αυτούς που ασχολούνται με το μακεδονικό ζήτημα. Δύο δεκαετίες μετά και συγκεκριμένα το 2014, τελείωσε η συγγραφή και του δεύτερου τόμου της συνταρακτικής αυτής μελέτης, η οποία αποκαλύπτει όλα αυτά που το ελληνικό κράτος, με όλα τα μέσα, επί δεκαετίες προσπαθούσε να αποκρύψει. Η έκδοση του τόμου αυτού ήδη βρίσκεται σε διαδικασία και η εκτύπωση σύντομα θα υλοποιηθεί. Παρακάτω παρουσιάζουμε έναν πρόλογο του συγγραφέα σχετικά με το πολίτιμο αυτό έργο του.

Τον «Ελληνικό Αντιμακεδονικό Αγώνα», άρχισα να τον γράφω στα τέλη του 1994, με αφορμή τον επίσημο εορτασμό στην Ελλάδα των 100 χρόνων από την έναρξη του «Μακεδονικού Αγώνα». Τα περισσότερα κεφάλαιά του έργου δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά (της μακεδονικής οργάνωσης Ουράνιο Τόξο) Zora και Nova Zora μεταξύ των ετών 1995 και 1997.

Στηριζόμενος, τότε, κυρίως σε ελληνικές πηγές (απομνημονεύματα πρωταγωνιστών και αρχεία), ξαναέγραψα την ιστορία της ελληνικής επίθεσης στη Μακεδονία, από τον Μάιο του 1903 μέχρι τον Μάρτιο του 1905, επιλέγοντας τα θέματα, από τα βασικά έργα της σχετικής ελληνικής εθνικής ιστοριογραφίας.

Το 1998 τα άρθρα αυτά επεξεργασμένα και συμπληρωμένα με μία εισαγωγή και δύο νέα κεφάλαια δημοσιεύτηκαν από κοινού σε ένα βιβλίο.

Αυτός ήταν όπως σημείωνω και στον υπότιτλο ο πρώτος τόμος του «αντιμακεδονικού αγώνα».

Ο πρώτος τόμος δύσκολα βρήκε εκδότη στην Ελλάδα και ακόμα πιο δύσκολο βρήκε θέση στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων.

Το περιεχόμενο του χαρακτηρίστηκε «ανθελληνικό» και «αντεθνικό».

Το έργο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα μακεδόνικα με πρωτοβουλία του μακαρίτη Βάσκο Καρατζά και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα αγγλικά από τους Chris Popov, David Vitkov και George Vlahov.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων επέστρεφα τακτικά, με δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μου, στην ιστορία της Μακεδονίας της περιόδου 1904-1908.

Η συγγραφή του δεύτερου μέρους ολοκληρώθηκε το 2014.

Τώρα, ακολουθώ μια ημερολογιακή καταγραφή των ελληνικών πράξεων βίας, κατά ατόμων, ομάδων και κοινοτήτων στη Μακεδονία, από τον Μάρτιο του 1905 (ή το Νοέμβριο του 1904, για την Κεντρική Μακεδονία) έως την επανάσταση των Νεοτούρκων, τον Ιούλιο του 1908.

Ο Κάκκαβος, ο Βάρδας, ο Draganof και ο Rubin, που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στον πρώτο τόμο, υπήρξαν σημαντικά βοηθήματα, για τη συγγραφή του έργου.

Για πρώτη φορά, αποδελτιώνονται οι ελληνικές εφημερίδες της εποχής και αξιοποιούνται (αφού πρώτα διασταυρώνονται) όλες οι ειδήσεις της εποχής, που αφορούν ελληνικές πράξεις «εκδίκησης» ή «αντεκδίκησης» κατά προσώπων ή χωριών.

Στο δεύτερο μέρος του «Αντιμακεδονικού Αγώνα» δεν έχουμε, κατά κύριο λόγο, να κάνουμε με μια άλλη ανάγνωση ή μια διαφορετική ερμηνεία των γεγονότων (επί τη βάσει κάποιων συμπληρωματικών πληροφοριών), αλλά με μια προσπάθεια συστηματικής καταγραφής, των εκατοντάδων ελληνικών επιθέσεων κατά αμάχων, που πραγματοποιήθηκαν εκείνα τα χρόνια στους μακεδονικούς καζάδες και απουσιάζουν από τα βιβλία της ιστορίας.

Συγκροτήθηκε έτσι μια «μαύρη βίβλος» της δράσης των ελλήνων «Μακεδονομάχων», τριπλάσια σε έκταση από τον πρώτο τόμο του «Αντιμακεδονικού Αγώνα».

Το έργο συμπληρώθηκε, έτσι ώστε να υπάρχει και η γεωγραφία της ιστορίας, με πληροφορίες για τη γλωσσική και θρησκευτική σύνθεση των 462 οικισμών που αναφέρονται στο κείμενο, καθώς επίσης για τις προσφυγικές μετακινήσεις που διαχρονικά συντελούνται σε αυτούς.

Παρουσίαση του νέου αυτού έργου του Δημήτρη Λιθοξόου θα γίνει στο Овчарани/Μελίτη στις 19.07.2015 και ώρα 19.00 σε αίθουσα του χωριού.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

АКАДЕМСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО ЛЕРИН | ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΛΕΡΙΝ/ΦΛΩΡΙΝΑ

Од 16 до 19 Јули 2015, во Лерин/Флорина ќе се одржи академска конференција со тема Македонските работи. 12 Академски Професори од разни Универзитети во Северна Америка, Европа и Австралија како и Пратеници од Европскиот Парламент и историчари и аналитичари од Грција, ќе се најдат во леринско за четери дена, со цел  да ја анализираат современата македонска историја од разни перспективи, како  лингвистички, антрополошки, политички и социолошки.

Конференцијата е организирана од страна на партијата на Македонците во Грција ВИНОЖИТО, од Европската Партија ЕФА, од организацијата на Македонците во Бугарија ОМО Илинден ПИРИН, од Австралискиот Македонски Комитет за Човекови Права (AMHRC) и од Македонско Меѓународно Движење за Човекови Права од Канада (MHRMI).

Από τις 16 εώς τις 19 Ιουλίου 2015, στο Λέριν/Φλώρινα θα λάβει χώρα ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα τα Μακεδόνικα Ζητήματα. 12 Ακαδημαϊκοί Καθηγητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας, όπως και Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ιστορικοί και αναλυτές από την Ελλάδα, θα βρεθούν στο Λέριν για τέσσερις ημέρες, με σκοπό να αναλύσουν την σύγχρονη μακεδόνικη ιστορία από διάφορες οπτικές γωνίες, όπως αυτή της γλωσσολογίας, της ανθρωπολογίας, της πολιτικής και της κοινωνιολογίας.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα ΕΕΣ.-Ουράνιο Τόξο, από το Ευρωπαϊκό Κόμμα EFA, από την οργάνωση των Μακεδόνων της Βουλγαρίας ΟΜΟ Ίλιντεν ΠΙΡΙΝ, από την Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC) και από το Μακεδόνικο Διεθνές Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καναδά (MHRMI).

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

«Εγώ, ο αγανακτισμένος Ελληνας»

Ενα σχόλιο στο FB που σπάει κόκαλα

Το γύρο του Διαδικτύου μέσω Facebook κάνει τις τελευταίες μέρες ένα κείμενο για τον «Σωστό Ελληνα». Μια γλαφυρή περιγραφή που σπάει κόκαλα.

«Ο Σωστός Έλληνας
Ψηφίζει την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια και στο Σύνταγμα είναι με τους αγανακτισμένους κατά της ΧΟΥΝΤΑΣ που κυβερνάει την χώρα.
Πάντα ψηφίζει εγωκεντρικά και ποτέ για το γενικό συμφέρον.
Είναι κεντρώος σοσιαλιστής (ποτέ δεν ήταν των άκρων) αλλά εάν του πειράξεις την τσέπη μπορεί να ψηφίσει και την χρυσή αυγή.
Θέλει τους πολιτικούς τίμιους και καθαρούς με μόνη εξαίρεση τα ρουσφέτια να είναι για αυτόν και τους δικούς του.
Δεν θέλει να αποκτήσει και αυτός μια κατσίκα, αλλά θέλει να ψοφήσει αυτή που έχει ο γείτονας.
Ποτέ δεν του φτάνουν τα χρήματα για τα βασικά είδη ανάγκης, αλλά πάντα του περισσεύουν για τα είδη πολυτελείας!
Την Κυριακή πρωί κάνει τον σταυρό του στην εκκλησία το απόγευμα βρίζει τους πάντες και τα πάντα στο γήπεδο!
Κτίζει αυθαίρετα παντού (να έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, ένα όροφο για κάθε
παιδί και ένα για ενοικίαση) και μετά δημιουργεί συλλόγους για να τα νομιμοποιήσει.
Γλύφει ,δωροδοκεί και δωροδοκείται και μετά βρίζει το διεφθαρμένο κράτος.
Μόλις τον διορίσουν στο δημόσιο, κάνει απεργίες γιατί τα χρήματα που παίρνει είναι λίγα.
Όποιο πόστο και να έχει στο δημόσιο ποτέ δεν είναι ο αρμόδιος και ποτέ δεν εξυπηρετεί αυθημερόν (περάστε αύριο).
Σαν δημόσιος υπάλληλος είναι ο μοναδικός εργαζόμενος που ενώ σχολάει στις δύο και μισή, στη μία και μισή βρίσκεται στο σπίτι του.
Πάντα προσέχει που βάζει την υπογραφή του, σπάνια όμως την ψ..ή του.
Για οποιοδήποτε θέμα συνεδριάζει επταμελής επιτροπή με τέσσερα άτομα και αναβάλει την απόφαση για την επόμενη συνεδρίαση.
Έχει άποψη για όλα, είναι ειδικός σε όλα, και έχει για όλα μια παροιμία και μια μαντινάδα.
Η πιο αγαπημένη του ατάκα είναι το «ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κώλος
μας»
Ζει από τις επιδοτήσεις.
Είναι αυτοδημιούργητος και τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον δημιουργό του.
Παίρνει δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λ.π.) και μετά διαμαρτύρεται για τα υψηλά επιτόκια.
Εχει αυτοκίνητο που κοστίζει πάνω από 60.000 € αλλά δεν έχει να βάλει βενζίνη!
Κορνάρει πριν ανάψει το πράσινο.
Όταν το φανάρι είναι πορτοκαλί αναπτύσσει ταχύτητα.
Οποιος οδηγεί πιο αργά από αυτόν
είναι ηλίθιος, ενώ όποιος οδηγεί πιο γρήγορα είναι τρελός.
Πάει στο περίπτερο για τσιγάρα με το αυτοκίνητο αλλά τρέχει και πάνω στο διάδρομο του γυμναστηρίου της γειτονιάς, γιατί αυτόν που έχει στο σπίτι τον έχει κάνει κρεμάστρα.
Όταν τον γράψουν για παράνομο παρκάρισμα διαμαρτύρεται γιατί δεν γράψανε
τους διπλανούς και μετά ψάχνει πως θα μπορέσει να σβήσει την κλήση.
Βρίζει τους αστυνομικούς, όταν κάνουν και όταν δεν κάνουν τη δουλειά τους.
Δεν θέλει να πάει φαντάρος αλλά μετά θα αποκτήσει εκεί
τους καλύτερους φίλους και πάντα θα μιλάει με νοσταλγία για τον στρατό.
Του παρέχεται δωρεάν υγεία και παιδεία αλλά πάντα δίνει φακελάκι στο γιατρό και πάντα πληρώνει για να κάνει το παιδί του ιδιαίτερα μαθήματα.(συνήθως
με τους καθηγητές του σχολείου).
Πάει στο σχολείο και στο φροντιστήριο, όχι για να ξεστραβωθεί και να μάθει πέντε πράγματα, αλλά για να περάσει στο πανεπιστήμιο.
Ποστάρει στο
twitter: ΡΕΕ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ, από τον καναπέ του σπιτιού του.
Δεν κόβει αποδείξεις, δεν πληρώνει Φ.Π.Α. ,κρύβει έσοδα από την εφορεία και φωνάζει γιατί το κράτος τον κλέβει.
Ο δικός του γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, μάστορας, κρεοπώλης, κ.λ.π. είναι πάντα ο καλύτερος .
Τα παιδιά του είναι τα πιο έξυπνα και τα πιο χαριτωμένα.
Είναι ο καλύτερος οδηγός και κάνει και το καλύτερο σεξ όχι απαραίτητα με την γυναίκα του.
Είναι πολύ καλός εραστής γιατί εξασκείται πολύ μόνος του.
Αντί ονόματος χρησιμοποιεί το «ρε μαλάκα».
Απατά την γυναίκα του, αλλά πεθαίνει με την εντύπωση πώς αυτή του ήταν πάντα πιστή. (Δεν βγαίνει ούτε αριθμητικά). Συγνώμη αν σας έβαλα σε υποψίες.
Έχει την γυναίκα του πάνω από όλα. Όλες τις άλλες από κάτω.
Πιστεύει ότι η μετριοφροσύνη είναι μια από τις επτά χιλιάδες αρετές του.
Θέλει να πάει στο παράδεισο αλλά χωρίς να πεθάνει.
Ακούει μόνο αυτά που καταλαβαίνει.
Χειροκροτεί
τον πιλότο όταν προσγειωθεί!
Για όλα
φταίνε οι άλλοι. Το κράτος, το σύστημα, η κυβέρνηση τα κόμματα, ο γείτονας. Αυτός κάνει ότι μπορεί.
Σκέφτεται πως να αλλάξει τον κόσμο αλλά ποτέ τον εαυτό του.
Τα λάθη του τα ονομάζει εμπειρίες.
Πιστεύει ότι είναι απόγονος των αρχαίων Ελλήνων και για το λόγω αυτό
έχει ξεπληρώσει το χρέος του προς την ανθρωπότητα και με το παραπάνω.
Δεν έκανε ποτέ επεκτατικούς πολέμους, όχι γιατί δεν μπορούσε, αλλά γιατί ήταν πάντα φιλειρηνικός.
(Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε εκπολιτιστικούς πολέμους.)
Ονειρεύεται να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη (πάλι με χρόνια με καιρούς ……) αλλά δεν έχει σκεφτεί ποτέ πως ένας λαός δέκα εκατομμυρίων θα κατοικίσει μια πόλη δεκατριών εκατομμυρίων.
Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν πολιτιστικά ενδιαφέροντα αλλά αυτός έχει παγωμένο φραπέ.
Πίνει τον καφέ
espresso σε δύο ώρες.
Όταν καταφέρει να ξεκλέψει λίγο χρόνο από την δουλειά του για ένα καφέ, διερωτάται τι δουλειά κάνουν όλοι αυτοί που κάθονται στις καφετέριες.
Αν στο δρόμο φωνάξεις
«Πρόεδρε» οι επτά στους δέκα θα γυρίσουν.
Θέλει να γίνει ή δημόσιος υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας.
Είναι άνεργος, αλλά είναι αφεντικό του εαυτού του.
Φωνάζει γιατί του παίρνουν τις θέσεις εργασίας οι ξένοι αλλά το Έλληνας οικοδόμος και Ελληνίδα καθαρίστρια έχουν γίνει σύντομα ανέκδοτα.
Πιστεύει στο «πας μη Έλλην, βάρβαρος»
γιατί αυτός δεν είναι ρατσιστής, αυτοί είναι μαύροι.
Έχει διαβάσει τόσα πολλά για το κάπνισμα και το ποτό που αποφάσισε να κόψει το διάβασμα.
Πάντα όταν συζητά για δίαιτα κάθεται σε ένα τραπέζι και τρώει.
Στο εστιατόριο πάντα παραγγέλνει περισσότερα από αυτά που θα καταναλώσει.(Αυτά που θα περισσέψουν θα τα πάρει για το σκυλάκι).
Τρώει του σκασμού αλλά πίνει
coca cola light.
Αλλάζει το κανάλι όταν δείχνει τα παιδιά στην Αφρική να πεθαίνουν από ασιτία, γιατί του κόβεται η όρεξη.
Είναι φιλόξενος αλλά μόνο για ορισμένους ξένους.
Το χωριό του είναι το κέντρο του κόσμου.
Πιστεύει ότι η χώρα του είναι η ομορφότερη του κόσμου και
γι’ αυτό την διάλεξαν για σπίτι τους οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου.
Ευτυχώς που υπάρχει και η τελευταία στιγμή, αλλιώς τίποτα δε θα γινόταν.
Γενικά δεν ξέρει τι θέλει αλλά και δε θα ησυχάσει ποτέ αν δεν το αποκτήσει.
Η δυστυχία αυτού του τόπου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση, ενώ οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολίες».

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ιδεολόγοι και κατσαπλιάδες

Αρχές δεκαετίας του 50. Στο σχολείο ήμασταν άκρως πολιτικοποιημένοι – μερικοί ήδη κομματικοποιημένοι. Ήμουν ηγετικό μέλος της

του Νίκου Δήμου

του Νίκου Δήμου

φιλελεύθερης παράταξης. Είχα απέναντί μου τον (ακόμα πολύ στενό φίλο μου) Γιώργο Κ., από την εφηβεία του στέλεχος της Αριστεράς (ΕΔΑ, μεταναστεύσας αργότερα στο ΠΑΣΟΚ).

Από όλα είχε ο μπαξές. Σταλινικούς, βασιλόφρονες, φασίστες, ένα τροτσκιστή (καημένε συνονόματε!) και μερικούς που σήμερα θα τους λέγαμε σοσιαλδημοκράτες. Ήταν άγριοι καιροί τότε, λίγο μετά τον εμφύλιο. Τα ξερονήσια σε ακμή. Παρόλο που δεν ήμουν «συνοδοιπόρος» (όρος της εποχής) με είχε συγκλονίσει η εκτέλεση Μπελογιάννη. Έφαγα και μία αποβολή γιατί σε εκδήλωση που είχα οργανώσει απαγγέλθηκαν ποιήματα του Ρίτσου και του Βρεττάκου.

Θυμάμαι τις ολονύκτιες αντιπαραθέσεις μου με τον «αντίπαλο» Γιώργο. Φιλοσοφικά όσο και πολιτικά τα θέματα. Παραδεχόμουνα τα δίκαια κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα της Αριστεράς, αλλά ήταν αδύνατο να καταπιώ τον δογματισμό, τον αυταρχισμό και τον συγκεντρωτισμό. Κάθε δικτατορία με απωθούσε, είτε ήταν του Μεταξά, είτε του προλεταριάτου.

Ωστόσο κατά βάθος θαύμαζα την επιμονή, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των κομμουνιστών. Η οικογένειά μου ήταν δεξιά – αλλά η μητέρα μου διαχώριζε τους Αριστερούς σε «ιδεολόγους» και «κατσαπλιάδες». Στον αφελή, ρομαντικό κόσμο της, οι «ιδεολόγοι» αγωνίζονταν για ευγενείς σκοπούς – οι άλλοι ήταν αδίστακτοι που ήθελαν απλώς την εξουσία με κάθε τρόπο.

Έτυχε αργότερα να γνωρίσω μερικούς από τους «ιδεολόγους» – με πρώτο και καλύτερο τον Λεωνίδα Κύρκο. Τα τελευταία χρόνια συμφωνούσαμε σχεδόν στα πάντα.

Έτσι λοιπόν, τώρα που ήρθε στα πράγματα η Αριστερά, περίμενα μία εξυγίανση του δημόσιου βίου. Είχα αηδιάσει από την κομματίλα, το πελατειακό κράτος, την διαφθορά και την οικογενειοκρατία. Όπως και πάρα πολλοί Έλληνες, μπορεί να μην συμφωνούσα με τις πολιτικές θέσεις των Αριστερών, αλλά πίστευα στο ήθος τους.

Αλίμονο! Φαίνεται πως με τα χρόνια εξαφανίστηκαν οι «ιδεολόγοι» και περίσσεψαν οι κατσαπλιάδες. Που έκαναν γιουρούσι στη εξουσία, διορίζοντας συντρόφους και συγγενείς, εξυπηρετώντας πελάτες και συμφέροντα, ασελγώντας στους νόμους, τους κανονισμούς και το σύνταγμα χειρότερα από τους σάπιους προηγούμενους. Τι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τι δεκάδες μεταμεσονύκτιες και φαύλες τροπολογίες, τι χαριστικές διατάξεις! Ευτυχώς που δεν ζει η μητέρα να δει τους «ιδεολόγους» της…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

20 χρόνια μαύρη επέτειος από την σφαγή αμάχων στην Σρεμπρένιτσα…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ !! (σειρά βίντεο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=8Ypp7BvLOtE).

Για να καταλάβετε τι γίνεται, πως σερβίρεται και τι σημαίνει να πανηγυρίζουν οι Χρυαυγήτες για την συμμετοχή τους σε δολοφονίες αμάχων…. ΑΙΣΧΟΣ… ΝΤΡΟΠΗ..

Το 1995, η εισβολή του ΝΑΤΟ δυναμιτίζει ανεπανόρθωτα το κλίμα. Σέρβοι και Βόσνιοι, επιδόθηκαν σε αγριότητες άνευ προηγουμένου, με τους πρώτους να καταφέρνουν εκτεταμένες εξοντώσεις Βόσνιων αμάχων, κυρίως λόγω στρατιωτικής ανωτερότητας. Τούρκοι εθνικιστές έσπευσαν να ενισχύσουν εθελοντικά τις τάξεις των Βοσνίων, ενώ οι Σέρβοι ενισχύθηκαν από ήδη υπάρχουσες παρακρατικές οργανώσεις που οργάνωναν τακτικά ανθρώπινα σαφάρι. Οι “Λύκοι του Ζβόρνικ”, οι “Τίγρεις” του Αρκάν, οι “Σκορπιοί” και άλλοι. Ενισχύθηκαν όμως και από Έλληνες της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς (ΕΕΦ).

Οι τελευταίοι, βρισκόντουσαν υπό τις εντολές του στρατάρχη Μλάντιτς (Mladic) όταν μαζί με τις δυνάμεις του πολιόρκησαν την ανυπεράσπιστη πόλη της Σρεμπρένιτσα, στην οποία είχαν βρει καταφύγιο 40 χιλιάδες μουσουλμάνοι. Η πόλη σύντομα έπεσε στα νύχια του σερβικού τακτικού στρατού, και η μοίρα των Βόσνιων αιχμαλώτων είχε σφραγιστεί. Περίπου 8 χιλιάδες Βόσνιοι εκτελέστηκαν επί τόπου στις 13 Ιουλίου.

Στην Σρεμπρένιτσα υψώθηκαν οι σημαίες της Σερβίας, της Ελλάδας, της Βεργίνας και του Βυζαντίου. Η εικόνα έγινε αντικείμενο θριαμβολόγησης απ’τα ελληνικά ΜΜΕ, πριν ακόμα μαθευτεί τι πραγματικά είχε συμβεί. Η κατάκτηση της πόλης ήταν το επιστέγασμα της ελληνοσερβικής φιλίας και μια πνοή εθνικής ενότητας για την Ελλάδα.

Όμως η μυρωδιά των νεκρών δεν άργησε να εξαπλωθεί και η εικόνα της ηρωικής εισβολής στην Σρεμπρένιτσα δεν μαζευόταν, όταν έγινε γνωστός ο σκοπός της εισβολής και πως οι Έλληνες εθελοντές ήταν νεοναζί, μέλη της Χρυσής Αυγής. Στο βιβλίο του Χρήστου Κουσουμβρή, πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες μερικών Ελλήνων “ηρώων”.

Έλληνες εθελοντές, χαιρετούν ναζιστικά
http://img197.imageshack.us/img197/93
Η αποθέωση απ’τα αστικά ΜΜΕ
http://img192.imageshack.us/img192/35
Απονομές σε Έλληνες από τον εγκληματία πολέμου, Κάραντζιτς
http://img268.imageshack.us/img268/89
Ο ηρωικός άθλος
http://img199.imageshack.us/img199/57

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Είμαστε οι Οθωμανοί

(με αφορμή την επέτειο της ,,άλωσης,, της Πόλης τον περασμένο μήνα και τα πολλά σχόλια στα ΜΜΕ…)


Του Κώστα Γιαννακίδη – http://www.protagon.gr

Στις 29 Μαϊου του 1453 ο Σουλτάνος Μεχμέτ Β’, ο επονομαζόμενος και Πορθητής, εισήλθε έφιππος στην Κωνσταντινούπολη. Ώρες νωρίτερα, οι στρατιώτες του είχαν σπάσει την αμυντική γραμμή των Ρωμαίων, διαθέτοντας βοήθεια από την άλλη πλευρά των τειχών. Tο μάνταλο δεν σηκώθηκε από ένα χέρι, αλλά από ένα ολόκληρο ρεύμα ανθρώπων που επιθυμούσαν η πολιορκία να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να σώσουν το κεφάλι και, κυρίως, την ορθόδοξη ψυχή τους. Οι ίδιοι κρέμασαν στα σπίτια τους σημαίες, έτσι ώστε οι κατακτητές να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Στην εθνικά ορθή αφήγηση, τα σημάδια τοποθετήθηκαν από τους Οθωμανούς στρατιώτες, έτσι ώστε να δηλώσουν στους συναδέλφους τους ότι η κατοικία είχε ήδη λεηλατηθεί.

Ασφαλώς δεν είναι η μοναδική αλλοίωση που εσκεμμένα επιβάλλεται στην αλήθεια. Αν η Άλωση της Πόλης είναι η ιστορική κοιτίδα του σύγχρονου ελληνισμού, τότε η διήγηση της εκτυλίσσεται μέσα από σαφείς παραδοχές, αμήχανες τροποποιήσεις και βολικές παραλείψεις. Η εθνική μας ιστοριογραφία εμφανίζει το «γένος» να αντιστέκεται στον πολιορκητή και να γονατίζει μόνο όταν το χέρι του Εφιάλτη, εκείνο που έδειξε το δρόμο στις Θερμοπύλες, απασφάλισε την Κερκόπορτα. Αυτό που ηθελημένα προσπαθούμε να ξεχάσουμε είναι ο εσωτερικός σπαραγμός, η σύγκρουση μεταξύ ενωτικών και ανθενωτικών, η διαμάχη ανάμεσα σε εκείνους που πίστευαν ότι η σωτηρία της Πόλης θα έρθει από τη Δύση και σε εκείνους που προτιμούσαν να διασώσουν την ορθόδοξη πίστη τους. Η πολιτική αριστοκρατία εκχώρησε τη θρησκευτική ηγεμονία στο Βατικανό, γνωρίζοντας ότι η Πόλη πρέπει να ενσωματωθεί στη Δύση για να επιβιώσει. Και η θρησκευτική ηγεσία, μπροστά στον κίνδυνο της έκπτωσης, ξεσήκωσε το ποίμνιο υπέρ Θεού και εναντίον αρχόντων. Δεν ήταν δύσκολο. Η μνήμη από τις Σταυροφορίες έκαιγε με τα καντήλια της Αγίας Σοφίας. Η Ευρώπη είχε λεηλατήσει την Πόλη και τώρα, δια της Ένωσης των Εκκλησιών, έπνιγε την ορθόδοξη πίστη. Οι Παλαιολόγοι έβλεπαν προς τη Δύση. Οι υπήκοοι τους έβλεπαν προς τα καμπαναριά των εκκλησιών.

Ο Λουκάς Νοταράς, Μέγας Λογοθέτης (ας πούμε πρωθυπουργός), είχε διαλέξει στρατόπεδο, όταν εκστόμισε το «καλύτερα το σαρίκι του σουλτάνου, παρά η τιάρα του Πάπα.» Υποτίθεται ότι εξέφραζε την επιμονή στη διατήρηση της ορθόδοξης πίστης και όλων εκείνων των ιδιαιτεροτήτων που καθορίζουν την απόσταση της Ανατολής από τη Δύση. Εξέφραζε και κάτι άλλο: την ανάγκη ενός συστήματος εξουσίας να διατηρήσει την ισχύ του, συναλλασσόμενο με το νέο πόλο δύναμης. Δεν ήταν λίγοι οι κληρικοί και οι μοναχοί που, τις ημέρες της πολιορκίας, διέφυγαν στις γραμμές των Οθωμανών. Και μία από τις πρώτες πράξεις του σουλτάνου ήταν η ανάρρηση στον πατριαρχικό θρόνο του ανθενωτικού Γενάδιου Σχολάριου – στην είσοδο του Πατριαρχείου βρίσκεται και η σχετική τοιχογραφία, με τον σουλτάνο να επιδίδει τα προνόμια στον Πατριάρχη. Στον Λουκά Νοταρά δεν έδωσε τίποτα. Του πήρε. Το κεφάλι.

Κανένας δεν μπορεί να υποθέσει ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων αν η Δύση έστελνε τελικά βοήθεια και χτυπούσε τους Οθωμανούς. Αν τους απωθούσε, ο καθολικισμός ίσως ενσωμάτωνε την ορθοδοξία και η πολιτιστική ταυτότητα της Δύσης θα έφτανε ως το Βόσπορο. Η βοήθεια δεν ήρθε και, όπως αποδείχθηκε, η διαμάχη ενωτικών-ανθενωτικών ήταν χωρίς ιστορικό αντίκρισμα. Ήταν μάταιη. Όμως το αποτύπωμα της διακρίνεται ακόμα στη συλλογική συνείδηση αυτού που ονομάζουμε «γένος». Η καχυποψία απέναντι στη Δύση, η οχύρωση πίσω από πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, η αντιπαλότητα προς την άλλη πλευρά του νομίσματος, είναι χαρακτηριστικά που διέσχισαν τους αιώνες και εν μέρει εκδηλώνονται ακόμα και σήμερα. Το γένος έχει προσαρμόσει την εσωτερική διαμάχη του στα δεδομένα της εποχής. Η Ευρώπη είναι εκεί, βλέπει. Και οι Οθωμανοί; Φοβούμαι ότι αυτή τη φορά εμείς είμαστε και οι Οθωμανοί.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

СЛИКИ ОД КНИГИТЕ ПО ГЕОГРАФИЈА НА ОБРАЗОВНИОТ СИСТЕМ НА ГРЦИЈА, ПРЕД НЕЗАВИСНОСТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Повеќе коментари се непотребни…

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Περισσότερα σχόλια είναι περιττά…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНСКА МУЗИКА, ПЕСНА И ОРО ВО КОЖАНИ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Με πρόγραμμα πλούσιο σε μακεδόνικους χορούς και τραγούδια, το συγκρότημα ,,Ίζβορ,, και ο πολιτιστικός σύλλογος ,,Γκότσε Ντέλτσσεβ,, ώθησαν τους παρεβρισκομένους να σηκωθούν και να χορέψουν. Όλα αυτά στο Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας που έλαβε χώρα πρόσφατα στην πόλη Кожани (Κόζζανι – Κοζάνη) και σημείωσε μεγάλη επιτυχία (12, 13 και 14 Ιουνίου).

,,Ο κόσμος  μας υποδέχτηκε θερμά. Οι παρεβρισκόμενοι σηκώθηκαν και χόρεψαν και πολλοί από αυτούς ήξεραν και τραγουδούσαν και τα τραγούδια που ερμηνέψαμε, αλλά και πολλοί ήταν αυτοί που γνώριζαν τη μακεδόνικη γλώσσα και κάναμε όμορφες κουβέντες πριν και μετά την εμφάνισή μας,, δήλωσε ο υπεύθυνος του συγκροτήματος Μπράνκο Ζζέζζοβσκι.

Με το πρόγραμμα αυτό τελείωσε η τρίμηνη παρουσίαση της μακεδόνικης κουλτούρας, γλώσσας και παράδοσης στην Ελλάδα, μετά από πρωτοβουλία της γενικής προξένου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ελλάδα, Μάια Αποστόλοβα.

,,Ο πολιτισμός μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των λαών,, δήλωσε η πρόξενος Αποστόλοβα κατά την ομιλία της στο πρώτο φεστιβάλ πολυγλωσσίας στην Κοζάνη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιτυχής συνεργασία στον τομέα αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε συνεργασία με τις τοπικές ελληνικές αρχές και οργανώσεις, τους περασμένους τρεις μήνες διοργάνωσε διάφορες εμφανίσεις μακεδόνικων συγροτημάτων όπως η χορωδία της Μπίτολα ,,Αντ Λίμπιουμ,, το συγκρότημα Ρεμπόρνικα, Ίζβορ, Γκότσε Ντέλτσσεβ κ.α. και παντού το κοινό ξεσηκωνόταν. Επίσης, στη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Σόλουν/Θεσσαλονίκη οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ποίηση, πρόζα, δραματικά κείμενα και παιδική λογοτεχνία Μακεδόνων συγγραφέων, ενώ στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Αθήνα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μακεδόνικα προϊόντα διατροφής και παραδοσιακά μακεδόνικα φαγητά.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ο Kris Verdoncκ όφειλε να γνωρίζει πως η Ελλάδα είναι μεσαίωνας δεν είναι παίξε γέλασε

Ο Βέλγος καλλιτέχνης που είδε τα βίντεο του να «κατεβαίνουν» δηλώνει στην Popaganda σοκαρισμένος με την επιρροή της ορθόδοξης εκκλησίας στα δημόσια πράγματα.

Της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη.

Ακόμη μια φορά επαναλαμβάνεται η φρικτή ιστορία της Outlook. Ακόμη μια φορά βιώνουμε τον απροκάλυπτο φονταμενταλισμό της ελληνικής Εκκλησίας, την παραβίαση της ελευθερίας στην έκφραση , την προκλητική  λογοκρισία ενός έργου τέχνης. Τα περίφημα Stills του Kris Verdonck, ένα έργο, που κουβαλώντας περγαμηνές από το εξωτερικό, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 2 της Στέγης Γραμμάτων και Τέχνων, πρόφτασαν και προβλήθηκαν για λίγες μέρες στη συμβολή των οδών Παρνασσού και Παπαρηγοπούλου (πλατεία Κλαυθμώνος), κατόπιν καταγγελιών από ιερωμένο για προσβολή της δημοσίας αιδούς, αποκαθηλώθηκαν.

Σοκαρισμένος ο Βέλγος καλλιτέχνης πληροφορήθηκε την απρόσμενη εξέλιξη από τη Στέγη. Αυτό που μάλιστα κάνει τα γεγονότα , για τον ίδιο, περισσότερο σοκαριστικά  είναι το ότι  η  ολιγόλεπτη προβολή του γυναικείου αιδοίου και του ανδρικού μορίου στα ζωντανά γιγαντιαία βίντεο του, μια σύγχρονη, σάρκινη αντανάκλαση των Καρυάτιδών,   δεν  διατάραξε στο ελάχιστο την ηρεμία της καθολικής εκκλησίας στη Ρώμη  όπου για καιρό προβάλλονταν. Ούτε προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα στις Βρυξέλλες, όπου έγιναν μέρος της καθημερινότητά τους. Τα πάντα πήγαν «ρολόι» στην πολιτισμένη Δύση. Ακόμα και στη Βουδαπέστη (φαίνεται ότι το πρόβλημα  του φαρισαϊσμού της Εκκλησίας  επιμένει μόνο στα Βαλκάνια), όπου υπήρξε μεμονωμένη αντίδραση ξανά από ένα παπά, τα πράγματα δεν πήραν την  άσχημη τροπή που είχαν στην Αθήνα. Δεν έγιναν συλλήψεις, ούτε το έργο το κατέβασαν άρον άρον.

«Η σχέση Εκκλησία Κράτους στην Ελλάδα είναι μεσαιωνική», δηλώνει στην Popaganda ο Kris Verdonck . «Είναι πραγματικά σοκαριστική η δύναμη που έχει η Εκκλησία στην χώρα  σας. Εξίσου σοκαριστική  είναι  η στενή σχέση εκκλησίας- κράτους.  Είναι δυνατόν σήμερα  να υπάρχουν τέτοιοι δεσμοί; Ελπίζω να κάνει κάτι γι’ αυτό η αριστερή κυβέρνηση. Στις Βρυξέλλες δεν μπορεί καμία εκκλησία να καλέσει  την αστυνομία να κατεβάσει ένα έργο. Οτιδήποτε και αν δείχνει.   Είναι αδιανόητο! Το  ξεκαθαρίζω: το να σοκάρεται σήμερα η Εκκλησία με ένα έργο όπως το “Stills” είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι τρελοί οι άνθρωποι αυτοί! Σκανδαλίζονται με 30 δευτερόλεπτα προβολής ενός  γυναικείου αιδοίου και 3 λεπτά ενός ανδρικού μορίου. Θεέ μου! Αυτό είναι Μεσαίωνας!»

Ένας από τους λόγους που θεωρεί πολύ περίεργη την αθηναϊκή εξέλιξη, είναι, όπως τονίζει, το ότι  «τα “Stills” δεν έχουν καμία διάθεση να προκαλέσουν ή να αντιπαρατεθούν. Δεν είναι μια προβοκατόρικη δουλειά.  Δεν με  απασχόλησε ποτέ η ανάπτυξη μιας πολεμικής γύρω από τις εικόνες που συνέθεσα. Ήταν ένα δώρο μου στους Έλληνες που περνάνε δύσκολα, από πολιτικής και οικονομικής άποψης, και αντιπαρατίθενται με ένα σύστημα. Το μήνυμά μου προς τους Έλληνες είναι “είμαι μαζί σας”».

«Τι αποδεικνύεται, ευρύτερα;» μας ρωτά  ρητορικά ο καλλιτέχνης. «Αποδεικνύεται ότι ο φονταμενταλισμός της ορθόδοξης εκκλησίας, δεν διαφέρει από τον φονταμενταλισμό του Ισλάμ. Είναι ένα πρόβλημα. Κι εγώ, πραγματικά θλιμμένος. Τα “Stills” ήταν ένα δώρο που παρεμποδίστηκε να  δοθεί στην Αθήνα. Κι είναι ένα από τα ελάχιστα έργα μου για τα οποία είμαι πραγματικά πολύ περήφανος».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)