Αρχεία | Ιούνιος, 2015

ПРОПОВСТВО – ΠΡΟΠΟΒΣΤΒΟ – ΟΙΩΝΟΣΚΟΠΙΑ

Ο λαός ερμηνεύει τα φαινόμενα και τα

γεγονότα με την εμπειρία του και την

παράδοση που του έχουν μεταφέρει

οι προηγούμενες γενιές.

Η μετάδοση της γνώσης στα μακεδόνικα χωριά μας, που ήταν αποθημένα κυρίως στην περιφέρεια των πόλεων και σε άγονες περιοχές, γινόταν από στόμα σε στόμα (προφορικά) και υπήρχε ένα είδος αλληλοδιδαχής. Σχολεία σπάνια υπήρχαν και οι περισσότεροι ήταν αναλφάβητοι. Ήθελαν ωστόσο να ερμηνεύουν και να προβλέπουν τα μελλούμενα. Έτσι αναπτύχθηκε ένα είδος ,,μαντείας,, και οιωνοσκοπίας κι όπως για όλους τους λαούς δεν έλειπαν και δεν λείπουν οι αδικαιολόγητες δεισιδαιμονίες και προκαταλείψεις.

Η κότα ήταν το συνηθισμένο θύμα, αφού το κόκαλο του στήθους της, την самарка (σαμάρκα – τρόπιδα), ,,διάβαζαν,, οι ,,ειδικοί,, οιωνοσκόποι, αφού έτρωγαν το κρέας – είναι και μπόλικο. Στις σκιές της σαμάρκα που είναι ημιδιαφανής, βάζοντας την μπροστά από μια φωτεινή πηγή, την παρατηρούσαν όπως οι ακτινολόγοι τις ακτινογραφίες και έλεγαν τα μελλούμενα. Το ίδιο γινόταν και με την плешка (πλέσσκα – ωμοπλάτη) αρνιού ή μοσχαριού.

Η τεχνική που εφάρμοζαν οι ,,ειδικοί,, αυτοί οιωνοσκόποι, για να πετύχουν κάτι, ήταν να λένε πολλά. Αν ήταν ειδικά για πρόσωπο που χάθηκε ή βρισκόταν στο μέτωπο, έλεγαν ,,καλά λόγια,, κι έκαναν αισιόδοξες προβλέψεις και μ΄αυτόν τον τρόπο ανακούφιζαν τους ενδιαφερόμενους και τους παρηγορούσαν.

Υπήρχε επίσης και η φασολομαντεία κι αυτό γινόταν κυρίως από γυναίκες, που τις ονόμαζαν фрлачки (φ΄ρλάτσσκι – ρίχτρες). Σημάδευαν δαγκώνοντας μερικά φασόλια που τα ονομάτιζαν (αντιστοιχούσαν σε πρόσωπα, συμβάντα και άλλα), τα πετούσαν στον αέρα, τα δέχονταν στις χούφτες τους (грсти – γκ΄ρστι) και αυτό αφού το έκαναν αρκετές φορές, κάποια στιγμή τα άπλωναν κάτω και ανάλογα με τις θέσεις των σημαδεμένων φασολιών, έλεγαν τις προβλέψεις τους. Στη φασολομαντεία κατέφευγαν κυρίως οι κοπέλες για να ,,προβλέψει,, η φ΄ρλάτσσκα αν κάποιος που αγαπούσαν θα γινόταν άντρας τους.

Τα πουλιά (птици – πτίτσι) είχαν ξεχωριστή θέση στην οιωνοσκοπία. Τέτοια πουλιά ήταν το буф (μπουφ – μπούφος), η кукумјавка (κουκουμιάφκα – κουκουβάγια), τα ластовички (λαστόβιτσσκι – χελιδόνια), το λάλημα του κόκορα (петел – πέτελ), το гулаб (γκούλαμπ – περιστέρι), τα г’ски (γκ΄σκι – χήνες), η кукавица (κουκάβιτσα – κούκος) και άλλα πουλιά.

Ανάλογα με τη θέση που φώναζε ο μπούφος, προβλέπανε την αλλαγή του καιρού και οι θέσεις αυτές ήταν γνωστές σε κάθε χωριό.

Το κούρνιασμα της κουκουβάγιας στην στέγη ενός σπιτιού ήταν κακός οιωνός και προμηνούσε το θάνατο στο σπίτι αυτό. Οι κουκουβάγιες βέβαια ,,διάλεγαν,, σπίτια ήσυχα που συνήθως τα κατοικούσαν ηλικιωμένα άτομα και ο θάνατος ήταν κάτι βραχυπρόθεσμα αναμενόμενο.

Τα χελιδόνια απεναντίας ήταν γούρι να επιλέγουν ένα σπίτι για να ,,χτίσουν,, τη φωλιά τους. Επιπλέον τα χελιδόνια βοηθούσαν στην πρόβλεψη του καιρού. Όταν αυτά πετάνε χαμηλά προμηνύουν βροχή. Τα χελιδόνια βέβαια πετάνε χαμηλά όπου λόγω του βαρομετρικού χαμηλού βρίσκονται τα έντομα που αποτελούν την τροφή τους.

Το λάλημα του κόκορα πριν από την ώρα του, που συνήθως λαλεί, προμηνύει αλλαγή του καιρού. Μια ερμηνεία για το λάλημα αυτό είναι η αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης και της υγρασίας που προκαλούν μεταβολές στο βιορυθμό τους.

Για το περιστέρι πίστευαν πως λέει ολόκληρο τραγούδι με το οποίο προσκαλεί το θηλυκό για τεκνοποίηση και θυμάμαι γέροντες που το τραγουδούσαν ακολουθώντας τη μελωδία.

Για την κουκάβιτσα (κούκο) πίστευαν, πως την άνοιξη όταν αρχίζει να λαλεί το αρσενικό, μπορεί να προβλέψει τα χρόνια που σου μένουν να ζήσεις, αρκεί να πεις ότι: ,,следното негово пеење е за мене,, (σλέντνοτο νέγκοβο πέενιε ε ζα μένε – το επόμενο λάλημά του είναι για μένα). Όσες φορές επαναλάβει το ,,κούκου,, τόσα χρόνια σου μένουν.

Όταν το χειμώνα περνάει και κοπάδι από γκ΄σκι (χήνες) που κατά κανόνα μετακινούνται σε ακριβείς γεωμετρικούς σχηματισμούς και αυτό για να πετυχαίνουν την ευκολότερη μετακίνησή τους, αυτό προμήνυε χιονοπτώσεις και παγωνιές.

Η гугуфка (γκουγκούφκα – δεκαοχτούρα) που έχει χάσει το παιδί της, λέει λυπητερό τραγούδι και πρέπει κάθε γυναίκα να σταθεί και να ακούσει το τραγούδι της για να μην πάθει τα ίδια κι αυτή. Το τραγούδι λέει: ,,Гугуфка Суисуфка дај ми го котлето да си го крстам детето, под мостот над мостот, гујгуф,, (Γκουγκούφκα, Σουισούφκα, ντάι μι γκο κότλετο ντα σι γκο κ΄ρσταμ ντέτετο, ποντ μόστοτ ναντ μόστοτ, γκούιγκουφ – Δεκαοχτούρα δεκαοχτουρίτσα, δώσμου τη χυτρούλα, για να βαφτίσω το παιδί μου, κάτω από τη γέφυρα, πάνω από τη γέφυρα, γκούιγκουφ).

Πολλά από τα παραπάνω τα συναντάμε σε πολλά βαλκανικά κράτη κι αυτό δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει αφού τόσο στην Οθωμανική όσο και στη Βυζαντινή αυτοκρατορία οι μετακινήσεις των πληθυσμών ήταν ελεύθερες και μερικές φορές αναγκαστικές.

Σήμερα, με τις παρατηρήσεις και τη γρήγορη μετάδοση των ειδήσεων, μπορούμε να προβλέψουμε πολλά χωρίς τη βοήθεια των οιωνοσκόπων.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

СТАРИ ЛИЦА ЦЕЛ ЖИВОТ ВЕЛЕЛЕ ДЕКА СЕ ГРЦИ, СЕГА ПРИЗНАВААТ ДЕКА СЕ МАКЕДОНЦИ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Η σαραντάχρονη Ντάφινκα Σχάτοτσα ζει εδώ και 15 χρόνια στο Τορόντο του Καναδά, όπου εργάζεται  ως μεταφραστής και εδώ και τέσσερα χρόνια η κύρια απασχόλησή της είναι να προσφέρει υπηρεσίες μεταφραστή στην κρατική διοίκηση του Καναδά. Το καναδικό κράτος την καλεί κάθε φορά που κάποιος Μακεδόνας, κάτοικος του Καναδά, έχει υποθέσεις με το νόμο και χρειάζεται εξηγήσεις για ορισμένες νομικές ορολογίες και παρόμοιες υπηρεσίες. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, είναι και επιτόπου μάρτυρας σε ιστορίες ζωής Μακεδόνων στον Καναδά, οι οποίοι εκεί έχουν καταφτάσει από την Ελλάδα και που στα γηρατειά τους παραδέχονται την καταγωγή τους. Είναι εγγεγραμμένοι ως ελληνική διασπορά του Καναδά, αλλά στην ουσία αποτελούν μέρος της μακεδόνικης διασποράς. Η Ντάφινκα αισθάνεται ευθύνη να αφηγηθεί τις μοίρες τους και μάλιστα να γυριστούν και σε ταινία ντοκυμαντέρ, αλλά και να δοθεί ώθηση και στους υπολοίπους με παρόμοια μοίρα να μιλήσουν για την καταγωγή τους.

Ο ντέντο Σπάσε ως χτες ήταν Αναστάσιος

-Μια από τις τελευταίες περιπτώσεις ήταν μια γυναίκα ηλικιωμένη, για την οποία η οικογένειά της ήξερε ότι είναι Ελληνίδα και όλη της τη ζωή μιλούσε ελληνικά, όπως και όλα της τα παιδιά και εγγόνια στο σπίτι. Αφότου αρρώστησε από σκλήρωση και η ασθένειά της προχώρησε σε σοβαρότερο στάδιο, άρχισε να μιλάει μόνο στη μακεδόνικη γλώσσα και να συστήνεται με μακεδόνικο όνομα. Η οικογένειά της με κάλεσε για να βοηθήσω στη μετάφραση για να καταλάβουν τι τους λέει, αφηγήθηκε η Ντάφινκα. Δεν σχολίασε τις αντιδράσεις της οικογένειας , αλλά για το εαυτό της δήλωσε ότι κατάφερε να συγκρατηθεί όταν βρέθηκε στην κατάσταση αυτή, αλλά δεν έκρυψε τα συναισθήματα ευχαρίστησης λόγω της παραδοχής της ηλικιωμένης γυναίκας.

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική τέτοιου είδους περίπτωση που συνάντησε. Μας αφηγήθηκε και για το ντέντο (παππού) Σπάσε, για τον οποίο και η ίδια ήξερε ότι ονομάζεται Αναστάσιος. Έτυχε να το βοηθήσει ως μεταφράστρια σε κάποια νομική υπόθεση, αλλά στην τελευταία τους συνάντηση ο Σπάσε δε μίλησε ούτε μια λέξη ελληνικά, μόνο μακεδόνικα. Λόγω της ασθένειας δυστυχώς, η αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια.

-Όταν τον ρώτησα πως ονομάζεται, μου απάντησε Σπάσε και φάνηκε μπερδεμένος όταν του είπαν Αναστάσιος, ανέφερε η Ντάφινκα.

Κάποιοι αρνούνται να το παραδεχτούν

Δεν είναι όμως τα πράγματα πάντοτε απλά. Αντιμετώπισε και περιπτώσεις με ανθρώπους που αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι είναι Μακεδόνες, αν και η μακεδόνικη είναι η μοναδική γλώσσα που ομιλούν τη δεδομένη στιγμή.

-Θυμάμαι με είχαν καλέσει σε ένα νοσοκομείο για να μεταφράσω για μια γιαγιά η οποία ήταν πολύ άρρωστη και εκτός αυτού είχε και αλλαγές αντίληψης. Οι δικοί της είχαν καλέσει μεταφραστή από την ελληνική γλώσσα, αλλά οι αρχές του νοσοκομείου είδαν ότι μιλάει σε άλλη γλώσσα και με κάλεσαν εμένα. Η εργασία μου ήταν πολύ δύσκολη επειδή η γυναίκα αυτή όλο τον καιρό έλεγε ότι δεν καταλαβαίνει μακεδόνικα και η τραγωδία ήταν ότι αυτό το έλεγε σε καθαρά μακεδόνικα. Αρνούταν να συνεργαστεί μαζί μου λόγω της γλώσσας, αν και αυτή ήταν η μοναδική γλώσσα που εκείνη την στιγμή καταλάβαινε, μαζί με λίγες λέξεις αγγλικά, εξήγησε η Ντάφινκα. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πολύ ανθρωπιστικό το αίσθημα όταν εκείνοι οι άνθρωποι θα ακούσουν ότι κάποιος μιλάει τη γλώσσα τους. Είναι δύσκολο να εξηγηθούν τα συναισθήματά τους, αλλά αρκεί η φράση που ακούει όταν τους απευθύνεται ,,α ι τι νάσσα σι (αα και εσύ δικιά μας είσαι),,. Σύμφωνα με τη Ντάφινκα, για τους ανθρώπους αυτούς ακόμη ισχύουν οι τεράστιοι φόβοι και βασανιστήρια του παρελθόντος από τις ελληνικές αρχές, αφού μόνο μετά από μια τέτοια δύσκολη αρρώστεια παραδέχονται την καταγωγή τους. Η ζωή στον Καναδά, σε μια τόσο ελεύθερη κοινωνία, δεν κατάφερε να σβύσει το φόβο του παρελθόντος στην Ελλάδα που τόσο βαθιά ίχνη κατάφερε να αφήσει…

Υπάρχει ενδιαφέρον στους νεαρούς Μακεδόνες για εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας

Μετά από προσωπικές της εμπειρίες και συναντήσεις, η Ντάφινκα πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις παλαιότερες γενεές μεταναστών και τους νεοφερμένους Μακεδόνες.

-Οι Μακεδόνες που μετανάστευσαν στον Καναδά πριν από 40, 50, 60 και παραπάνω χρόνια, όλοι τους μιλάνε τη μακεδόνικη γλώσσα και το ίδιο κάνουν και τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των Μακεδόνων κατάγεται από τη Μακεδονία του Αιγαίου στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της μακεδόνικης γλώσσας μειώνεται στις φουρνιές μεταναστών που κατέυθασαν τις τελευταίες δεκαετίες. Για το λόγο αυτό η Ντάφινκα έλαβε άδεια από τις αρχές για να ιδρύσει μακεδόνικη τάξη σε δημοτικό σχολείο στο Τορόντο.

-Επέλεξα σχολείο όπου υπάρχουν τάξεις διαφόρων γλωσσών και από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει και η μακεδόνικη. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι ίσως δεν υπάρχουν τέλεια κράτη, αλλά ο Καναδάς πλησιάζει σ΄αυτήν. Η δύναμη του κράτους αυτού φαίνεται στην υποστήριξη που δίνει δε όλους τους υπηκόους του, ανεξαρτήτως καταγωγής αυτών…

(www.dnevnik.mk)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

On Macedonian Matters: from the Partition and Annexation of Macedonia in 1913 to the Present Για τα Μακεδόνικα Ζητήματα: από το Διαμελισμό και Προσάρτιση της Μακεδονίας το 1913 ως το Σήμερα

Συγγραφείς: Τζιμ Χλάβατς, Βίκτορ Φρίντμαν, Ακαδημαϊκοί Καθηγητές

Περίληψη/Σχόλιο:

Από την πτώση του κομμουνισμού το 1989, η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ γειτονικών κρατών έχει γίνει ένα χαρακτηριστικό του σχεδίου «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι». Μια εξέχουσα εξαίρεση στην τάση αυτή αποτελεί η Μακεδονία, η οποία σήμερα εξακολουθεί να υπόκειται σε πολιτικές αποκλεισμού και  απουσίας σεβασμού και αναγνώρισης σχετικά με τη μακεδονική γλώσσα, την ιθαγένεια και την εθνικότητα. Ως κομμάτι της Ευρώπης υπό την κυριαρχία των Οθωμανών μέχρι το 1912, η Μακεδονία είχε λιγότερο συλληφθεί από τη γοητεία του εθνικο-ρομαντισμού σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης, και εκεί εμφανίστηκε μια εμβρυακή έννοια της πολυεθνικής κρατικής υπόστασης. Η έννοια αυτή βασίστηκε στις τοπικές και περιφερειακές πρακτικές που περιλάμβαναν ομάδες με διαφορετικές γλωσσικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές κληρονομιές αντί να βασίζεται αποκλειστικά στις εθνοτικές ή  θρησκευτικές πεποιθήσεις. Μια τέτοια αντίληψη του «έθνους», η οποία θα μπορούσε ίσως να παρέχει ένα φιλόδοξο πρότυπο για πολλές μετα-βιομηχανικές, πολυ-πολιτισμικές κοινωνίες στη Δυτική Ευρώπη κατά τον 21ο αιώνα, κατεστάλη από τον εθνικισμό του 19ου αιώνα που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτό το πολυθεματικό βιβλίο που περιλαμβάνει 15 ομιλίες, προσφέρει επιστημονικές μελέτες ιστορικών, πολιτικών αναλυτών, κοινωνικών θεωρητικών, γλωσσολόγων, παιδαγωγών και ειδικών νομικής, όπου σημειώνουν και αναλύουν τις συνέπειες των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913г.) και του διαμελισμού της Μακεδονίας στην κοινωνική, πολιτιστική και γλωσική κατάσταση αυτής της περιοχής.

Η έκδοση αυτή αποτελεί το αποτέλεσμα-πρακτικά του περσινού Συνεδρίου με το θέμα αυτό, που είχε διοργανώσει η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (AMHRC), με την συμμετοχή πολλών παγκοσμίας φήμης πανεπιστημιακών καθηγητών και επιστημόνων από όλες τις άκρες του κόσμου.  Προς το παρόν η έκδοση κυκλοφορεί μόνο στην αγγλική γλώσσα, ενώ στο μέλλον θα μεταφραστεί και στη μακεδόνικη και στην ελληνική.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω online παραγγελίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://verlag.kubon-sagner.de/reihen/slccee.htm

Η έκδοση υλοποιήθηκε από το φημισμένο πανεπιστημιακό εκδοτικό οίκο Verlag Otto Sagner της Γερμανίας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

РАЗУМНА Е ГОСПОДА А НЕ ПРОВОКАТИВНА ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ

Πρόσφατα διαβάσαμε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας μας και συγκεκριμένα στο www.iefimerida.gr, το παρακάτω κείμενο, σχολιασμό των δηλώσεων της Μάντλιν Ολμπράιτ, η οποία είμαστε σίγουροι ότι χρησιμοποιούσε το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και όχι το FYROM που αναφέρεται στο κείμενο.

,,Με προκλητικό τρόπο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει σχέση με τα επεισόδια στα γειτονικά Σκόπια, ενώ αναφέρεται κυνικά στο θέμα της ονομασίας της FYROM.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, σε εκδήλωση για τη Βοσνία και το μέλλον της στην Ευρώπη, η Ολμπράιτ ρωτήθηκε σχετικά (από τον γνωστό δημοσιογράφο Μεθόδιο Κολόσκι) και οι απαντήσεις της έδειξαν πολλά, για την αντίληψη συγκεκριμένων κύκλων στις ΗΠΑ σε σχέση με τα Βαλκάνια.

Η πρώην ΥΠΕΞ του Κλίντον, χαρακτήρισε την πολυετή διαμάχη Αθήνας-Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας ως «τρελό» ζήτημα.

«Το θέμα της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ είναι από τα πιο τρελά ζητήματα διεθνών σχέσεων όλων των εποχών» είπε η Ολμπράιτ για να προσθέσει:

«Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει. Όλοι αποκαλούν πλέον το κράτος Μακεδονία, αλλά αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματα του».

Η πρώην αμερικανίδα ΥΠΕΞ προχώρησε ακόμη παραπέρα, κάνοντας έμμεση διασύνδεση της Αθήνας με τα πρόσφατα επεισόδια στα Σκόπια:

«Νομίζω πως τα πρόσφατα γεγονότα (σ.σ. εννοεί προφανώς τα επεισόδια στο Κουμάνοβο) είναι πολύ ανησυχητικά, οι εξτρεμιστικές ενέργειες, ο διαχωρισμός σε μικρά εθνικιστικά γκρουπ, η σχέση που έχει το Κόσσοβο και τι κάνουν οι Έλληνες γι’ αυτό».

Επιπλέον, η Ολμπράιτ αναρωτήθηκε αν θα πρέπει ο ΟΗΕ να παρέμβει και πάλι στην περιοχή πριν να είναι πολύ αργά.

Οι πονηριές που κάναμε

Η πρώην αμερικανή ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και σε μερικές «πονηρές» παρασκηνιακές κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μην υπάρξει διπλωματικό επεισόδιο στις συναντήσεις των αντιπροσωπειών Αθήνας-FYROM. Οπως είπε, υπήρξαν συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ώστε ο Γκλιγκόροφ να φτάσει στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών βραδινές ώρες, ώστε να μην βρίσκεται κανείς άλλος εκεί και ότι έβαψαν τους ιστούς των σημαιών, προκειμένου να μην μπορέσει να γίνει έπαρση ούτε της ελληνικής ούτε της FYROM. «Στους Έλληνες δεν άρεσε η σημαία της Μακεδονίας με τον ήλιο της Βεργίνας στη μέση» είπε η Ολμπράιτ.,,

Οργή του ελληνικού ΥΠΕΞ: Γελοία προπαγάνδα

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι «η γελοία και ανενδοίαστη προπαγανδιστική προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στα τραγικά γεγονότα του Κουμάνοβο, προκαλεί αποτροπιασμό και οργή». Χαρακτήριζαν δε «απαράδεκτες» τις «προσωπικές εκτιμήσεις» της κας Ολμπράιτ ως προς το ζήτημα της ονομασίας.

Και εμείς σχολιάζουμε με την σειρά μας: Οι δηλώσεις που έγιναν κύριοι είναι λογικές και σύμφωνες με την πραγματικότητα και καθόλου προκλητικές. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το όνομα της γειτονικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του τρελότερου ζητήματος διεθνούς πολιτικής, έμπνευση της χώρας μας… Σίγουρα έγινε λάθος στην ορολογία…Λογική και όχι προκλητική !!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Επιγραφή με απόσπασμα από την Καινή Διαθήκη, στην είσοδο του Ιορδάνη ποταμού, στη μακεδόνικη γλώσσα (δίπλα από την ελληνική).

Επιγραφή με απόσπασμα από την Καινή Διαθήκη, στην είσοδο του Ιορδάνη ποταμού, στη μακεδόνικη γλώσσα (δίπλα από την ελληνική).

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

КУЛТУРНО ДРУШТВО ,,МАКЕДОНЦИ,, ОД ЦРМОРИНОВО-НЕГУШКО ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ,,ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ,, ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΝΑΟΥΣΑΣ

«Ήρθαμε εδώ για να χορέψουμε χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας στην μητρική μας γλώσσα…» αναφέρει στο ξεκίνημα ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Στυλιανού και έτσι ξεκίνησε αυτή η ξεχωριστή παρουσίαση του συλλόγου της Μαρίνας.
Τώρα ο πήχης είναι ψηλά.
Πρωτοπόροι «Οι Μακεδόνες» της Μαρίνας άνοιξαν δρόμο.
Άιντε να δούμε και τους υπόλοιπους συλλόγους να μας κάνουν έτσι περήφανους…(σχόλιο από το ίντερνετ).

Δημαρχείο Θεσσαλονίκης/Σόλουν, 3η Γιορτή Πολυγλωσσίας και μια εξαιρετική η εμφάνιση του συλλόγου του Црмориново,Негушко (Τσ΄ρμορίνοβο, Νέγκουσσκο – Μαρίνα Νάουσας) στην εκδήλωση αυτή που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις 23 του Μάη 2015.
Τα παιδιά από το Τσ΄ρμορίνοβο τίμησαν με το παραπάνω και την φήμη τους αλλά και την ιστορία του τόπου μας, παρουσιάζοντας τους χορούς της Μακεδονικής παράδοσης στην μητρική μακεδόνικη μας γλώσσα.
Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά, τα οποία και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.
Τα «Αηδόνια της Φλώρινας» συνόδεψαν το χορευτικό και έδωσαν τον δικό τους μοναδικό τόνο.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αξίζει ένα μεγάλο μπράβο γιατί έδωσε την ευκαιρία να ακουστεί επιτέλους και η δικιά μας φωνή. Η Μακεδόνική μας φωνή.
Το Τσ΄ρμορίνοβο με τον σύλλογό του, με τους «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» του, δείχνει τον δρόμο της παράδοσης και της αξιοπρέπειας.
ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ

Οι μακεδόνικες εκδηλώσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Το καλοκαίρι πλησιάζει και το μακεδόνικο τραγούδι αντηχεί πλέον σε πολλά μέρη, σε πολλά γλέντια, εκδηλώσεις, πανηγύρια και χορούς. Η θερινή σεζόν υπόσχεται πολλά σχετικά με τη Μακεδόνικη παράδοση και πολιτισμό.

Η αρχή, όπως και κάθε χρόνο, έγινε στο Крушаре, Пазарско (Κρούσσαρε, Πάζαρσκο – Αμπελειές Γιαννιτσών), όπου στις 1 και 2 του Μάη έλαβαν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις με την συνοδεία των δύο μουσικών συγκροτημάτων του χωριού, Κρυστάλινος Ήχος και Μακεδονικό Μεράκι και μακεδόνικο γλέντι με τεράστιο πλήθος κόσμου εώς τα ξημερώματα. Λίγες ημέρες αργότερα, μακεδόνικο γλέντι διοργάνωσε και ο πολιτιστικός σύλλογος του Τσ΄ρμορίνοβο,Νέγκουσσκο – Μαρίνα Νάουσας.

Πολλοί ήταν επίσης και οι χοροί και οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε πολλά χωριά με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Забрдени,Леринско (Ζαμπ΄ρντενι, Λέρινσκο – Λόφοι Φλώρινας), Пополжани,Леринско (Ποπόλζζανι, Λέρινσκο – Παπαγιάννη Φλώρινας), Ракита, Кајларско (Ράκιτα, Κάιλαρσκο – Ολυμπιάδα Εορδαίας), Крушоради,Лериско (Κρουσσόραντι Λέρινσκο – Αχλάδα Φλώρινας), είναι μόνο μερικά από αυτά. Θαυμάσια εκδήλωση διοργάνωσε επίσης και ο πολιτιστικός σύλλογος του Мокрени,Соровичевско (Μόκρενι Σοροβίτσσεβσκο – Βαρικό Αμυνταίου) στο ναό του Αγίου Αθανασίου, όπως και το χωριό Жупаништа,Костурско (Ζζουπάνισστα Κόστουρσκο – Λεύκη Καστοριάς) για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος.

Δεν έλειψαν βέβαια και τα αρνητικά, αλλά κυρίως και τα θετικά απροσδόκητα συμβάντα.

Στο Ποπόλζζανι αστυνομικός προσπάθησε να σταματήσει το μακεδόνικο τραγούδι, αλλά οι παρεβρισκόμενοι αντέδρασαν και το περιστατικό έλαβε τέλος. Στο ίδιο χωριό και χορό, την επόμενη, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, ένας από τους αντιδήμαρχους του Δήμου Φλώρινας, πόντιος στην καταγωγή, έπιασε το μικρόφωνο και τραγούδησε μακεδόνικο τραγούδι και έπειτα και ποντιακό τραγούδι, συμβάλλοντας έτσι στον αλληλοσεβασμό και στην αμοιβαία αναγνώριση των κατοίκων της περιοχής.

Στο χορό του Ζαμπ΄ρντενι, μακεδόνικα τραγούδια χόρεψαν μαζί με τους κατοίκους και ο αντιπεριφεριάρχης μαζί με βουλευτή της αντιπολίτευσης του νομού και το ίδιο έπραξε και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στο πανηγύρι του Μόκρενι.

Ελπιδοφόρα μηνύματα, μακεδόνικη παράδοση χωρίς φόβο και το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε…

За многу години за сите – Ζα μνόγκου γκόντινι ζα σίτε – Χρόνια πολλά σε όλους !!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Општина Ливерпул ја призна Република Македонија под нејзиното уставното име | Ο Δήμος του Λίβερπουλ αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα

Και μεταξύ άλλων έγινε και αυτό…

Ήταν δύσκολη η πορεία μέχρι και την ψήφιση του νόμου αυτού, αλλά άξιζε και πλέον αποτελεί στρατηγική που πρέπει να αναλάβουν και οι υπόλοιποι δήμοι της Αυστραλίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μακεδόνας Πέταρ Ρίστεβσκι, ο οποίος ηγήθηκε της πρωτοβουλίας για αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα και κατάφερε το αποτέλεσμα να είναι  θετικό.

Στις 29 Απριλίου 2015, στο Δήμο Λίβερπουλ του Σίντνεϊ της Αυστραλίας έλαβε χώρα η συνέλευση του μήνα, όπου και λήφθηκε η απόφαση σύμφωνα με την οποία σε κάθε επίσημο έγγραφο η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ονομάζεται με το συνταγματικό της όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι όπως εώς σήμερα, ΠΓΔΜ.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Edito 527

Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι η χώρα χρεοκοπεί για τον ΦΠΑ της Μυκόνου; Ότι η Ελλάδα πτωχεύει και βγαίνει από τη ζώνη του ευρώ για να μη μειωθούν κανένα δεκάρικο οι επικουρικές συντάξεις;

του Φώτη Γεωργελέ

του Φώτη Γεωργελέ

Στον υπόλοιπο κόσμο δεν διαβάζουν στα δελτία ειδήσεων κατά λέξη τα κυβερνητικά non papers. Ο Τόμσεν λέει, δεν ζητάμε οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και δεν ζητήσαμε ποτέ οριζόντιες μειώσεις πουθενά. Ο Ομπάμα λέει, το ελληνικό πρόβλημα είναι αποκρατικοποιήσεις, γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή. Ο Σόιμπλε μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις, ποιότητα και κόστος του δημόσιου τομέα, χρεοκοπία ασφαλιστικού συστήματος. Εδώ μιλάμε για ηρωικούς πολιτικούς που αντιστέκονται σε ανάλγητους ξένους, που έχουν κόκκινες γραμμές, που δεν υποχωρούν στα «ασφαλιστικά και εργασιακά». Για μας, δηλαδή, αγωνίζονται.

Γιατί ο άλλος κόσμος μιλάει τόσο διαφορετικά από μας; Τα τελευταία χρόνια πριν τη χρεοκοπία, 1994-2009, ο ΟΣΕ, μόνο ο ΟΣΕ, είχε ζημιές 8,3 δις. Η ΕΘΕΛ άλλα 2,7 δις. Αν δεν μπορείς να φανταστείς αυτά τα ποσά, σκέψου ίσαμε τέσσερις ΕΝΦΙΑ. Γενικά το έλλειμμα των πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ τα τελευταία χρόνια τετραπλασιάστηκε. Μπορείς φυσικά να φωνάζεις όσο θες «όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Αλλά αυτό το έλλειμμα θα το πληρώνεις εσύ, δεν μπορείς να λες «οι ανάλγητοι δανειστές μάς επιβάλλουν ασφυξία».

Όταν ψήφισαν και εφάρμοσαν το Ενιαίο μισθολόγιο, διαπίστωσαν ότι το 40% των ΔΕΚΟ δεν το τηρούσε. Μεγάλα τμήματα του Δημοσίου, αυτονομημένα, είχαν δική τους οικονομική πολιτική, με πλασματικές υπερωρίες, με την «προσωπική διαφορά», με δικούς τους κανονισμούς, έπαιρναν υψηλότερους μισθούς από τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Όταν πέρυσι προσπάθησαν να απογράψουν το σύνολο των δομών του δημοσίου τομέα, 500 Νομικά πρόσωπα αρνήθηκαν μέχρι τέλους να απογραφούν. Μετά από 5 χρόνια μνημονίων και ύφεσης, δεν ξέρουν ακόμα τι και πόσους έχουν. Κάθε χρόνο εξωτικά ονόματα απασχολούν για λίγο τη δημοσιότητα, Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών Αττικής και Εθνικό Κέντρο Σακχαρώδους Διαβήτη και Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Θ. Κολοκοτρώνης και Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Όχι απλώς δεν καταργείται τίποτα, αλλά και όσοι φορείς συγχωνεύονται, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, διατηρούν τις δομές τους με την πρόσθεση απλώς μια υπερδομής από πάνω. Δηλαδή αντί για μείωση, αύξηση γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, στον Δείκτη σπατάλης δημοσίων πόρων η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 140 ανάμεσα σε 148 χώρες. Πέρυσι τα πανεπιστήμια έχασαν το πρώτο εξάμηνο. Φέτος αποκαλύπτεται ότι 900 με 1.000 διοικητικοί υπάλληλοι δεν απεργούσαν αλλά πληρώνονταν κανονικά το μισθό τους ενόσω ο πρύτανης δήλωνε ότι οι σχολές δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επίσης ερευνά καταγγελίες των Συμβουλίων ότι εκατοντάδες λαμβάνουν 1.000 έως 1.400 ευρώ κάθε μήνα, δηλαδή ένα δεύτερο μισθό, ως υπερωρίες.

Μέσα σε 5 φράσεις όλη η παθογένεια του δημόσιου τομέα: κράτος-επιχειρηματίας, κόμματα-διευθύνοντες σύμβουλοι, πελατειακές σχέσεις, παρασιτισμός, κρατισμός, συντεχνίες. Για να διασωθούν προνόμια κόβονται δημόσιες επενδύσεις, με αποτέλεσμα ύφεση και ανεργία. Για να διασωθεί η γραφειοκρατία κόβονται οι κοινωνικές δαπάνες, με αποτέλεσμα φτώχεια, εγκατάλειψη των ασθενέστερων. Οι υπαίτιοι του χρεοκοπημένου συστήματος κατηγορούν την Ευρώπη γιατί δεν φροντίζει τα δικά τους θύματα. Οι υπεύθυνοι για τη φτώχεια, φωνάζουν περισσότερο. Η αποθέωση της υποκρισίας.

Αν μπορέσουμε να πάρουμε μια απόσταση από τις δραματικές στιγμές, θα καταλάβουμε γιατί 5 χρόνια δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το πρόβλημα, θα καταλάβουμε πόσο ισχυρό είναι το σύστημα εξουσίας που κρατά καθηλωμένη τη χώρα στο χρεοκοπημένο μοντέλο. Κάθε επόμενο στάδιο είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Έχει φτάσει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης να εύχεται μια συμφωνία η οποία θα είναι συνέχεια της προηγούμενης αδιέξοδης πολιτικής. Αύξηση ΦΠΑ, διατήρηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση έκτακτης εισφοράς, φόρους ειδών πολυτελείας, αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΚΟ, αυξήσεις φόρων γενικά, αλλά τουλάχιστον στην Ευρώπη. Η οπισθοφυλακή του χρεοκοπημένου συστήματος της μεταπολίτευσης παρουσιάζει ως εναλλακτικές είτε τη δραχμή είτε την επιβολή νέων φόρων. Αυτό τον καιρό διαπραγματεύονται τα μέτρα που θα καλύψουν τα νέα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Για μια άλλη πολιτική που δεν θα γεννάει ελλείμματα, δεν μιλάει κανένας.

Νομίζουμε ότι το θέμα είναι η συμφωνία. Μπροστά στην επιλογή αυτοκτονίας, την τριτοκοσμική κατάρρευση, κάθε συμφωνία είναι προτιμότερη. Αλλά δεν είναι λύση η διατήρηση του ίδιου συστήματος με μέτρα κάλυψης των ελλειμμάτων, δόσεις με το σταγονόμετρο και νέους φόρους. Αυτή η πολιτική έχει τελειώσει, εγγυάται μόνο την παρακμή, τη συνεχή ύφεση, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η επιτυχία του χρεοκοπημένου συστήματος είναι ότι 5 χρόνια ανακυκλώνει τον εαυτό του, αρνείται να αντιμετωπίσει τις αιτίες, επικοινωνιακά διαχειρίζεται τα πάντα προσπαθώντας να καθυστερήσει την προσαρμογή του.

Δεν υπάρχει καμία ελπίδα μ’ αυτό τον τρόπο. Δεν γίνονται επενδύσεις σε μια χώρα που, όταν αλλάζει η κυβέρνηση, το κόμμα διορίζει τους διευθυντές και στα θέατρα, τα σχολεία, τα μουσεία, τα νοσοκομεία. Δεν θα έρθει ποτέ ανάπτυξη σε μια χώρα που στη μεγαλύτερη βιομηχανία διορίζεται διοικητής ένας κομματικός συνδικαλιστής. Δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της μια χώρα που η δικαιοσύνη απονέμεται σε 15 χρόνια. 4 μήνες τώρα, οι «φίλοι του λαού» είναι στην εξουσία. Ούτε μνημονιακοί νόμοι, ούτε «απαιτήσεις των ανάλγητων δανειστών». Στην πραγματικότητα πολύ πάνω από 4 μήνες, γιατί και οι προηγούμενοι έσερναν τις διαπραγματεύσεις. Και τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι: Πάλι ύφεση, πάλι πρωτοσέλιδα για τα λουκέτα και τις χαμένες θέσεις εργασίας. Η καθαρότερη παλινόρθωση του παρελθόντος από το «αντιμνημονιακό μέτωπο» κάνει καθαρότερη και την αιτία της χρεοκοπίας: Η υπεράσπιση του παρωχημένου μοντέλου κρατάει τη χώρα εγκλωβισμένη στη μιζέρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το 2015 με επιστροφή στο 1975. Προσεύχεται, παρελαύνει και ανασυστήνει τη ΜΟΜΑ για να φτιάξει χωματόδρομους. Έχουμε δοκιμάσει όλες τις εκδοχές αναπαλαίωσης προκειμένου να μην αποδεχτούμε την αλήθεια. Θα πληρώσουμε το λογαριασμό. Το κόστος του λαϊκισμού είναι πάντα πολύ μεγάλο.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЗОШТО ????? – ΓΙΑΤΙ ;;;;;

Πρόσφατα διαβάσαμε στο www.kathimerini.gr την παρακάτω είδηση:

,,Πανευρωπαϊκή πρωτιά για φοιτητές της Νομικής Αθηνών. To ΑΠΘ και Δημοκρίτειο στους 16.

H ελληνική ομάδα της Νομικής Αθηνών ήρθε 1η σε διαγωνισμό εικονικής δίκης, που διοργανώθηκε από τη φοιτητική οργάνωση European Law Students Association σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο διαγωνισμό μετείχαν νομικές σχολές από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσης, η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ ήρθε πρώτη και στην κατηγορία «Καλύτερα Δικόγραφα», ενώ καλύτερη ομιλήτρια αναδείχθηκε η φοιτήτριά της Μυρτώ Σταυρίδη. Στους «16» βρέθηκαν και οι ομάδες του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Νομική Αθηνών είχε κατακτήσει την 2η θέση.

[Οι φοιτητές κλήθηκαν να υποστηρίξουν γραπτώς και τις δύο πλευρές (προσφεύγων και κράτος) σε μια εικονική υπόθεση που αφορά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.],,

Καταρχήν τα συγχαρητήρια στους φοιτητές Νομικής Αθηνών για τη μεγάλη επιτυχία τους και ιδιαίτερα λόγω του θέματος του διαγωνισμού, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλαδή τον τομέα που η Ελλάδα έπασχε και πάσχει…

Αυτό που μας κάνει να αναρωτιώμαστε είναι το γεγονός ότι οι νέοι νομικοί, φοιτητές ακόμη, εργάστηκαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα κατάφεραν. Για ποιό λόγο το δικαστικό σύστημα της χώρας μας δεν πράττει το ίδιο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αποτέλεσμα οι διεθνείς εκθέσεις να είναι πάντοτε καταδικαστικές για την αρνητική κατάσταση των δικαιωμάτων αυτών στη χώρα;  Για ποιό λόγο όποτε οι ,,διαφορετικοί,, πολίτες και οργανώσεις της χώρας απευθύνονται στη δικαιοσύνη λαμβάνουν αρνητικές αποφάσεις μέσω γελοίων επιχειρημάτων, άσχετων με το διεθνές δίκαιο και αναγκάζονται να βρουν το δίκιο τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)