Αρχεία | Μάιος, 2015

Ζώντας στη Σουηδία κατάλαβα τι σημαίνει «Είμαι Πολίτης»

Εδώ και λίγους μήνες, ο διεθνής Έλληνας μάνατζερ Τάσος Παγκάκης, μετακόμισε στον παγωμένο Βορρά και δεν περνά μέρα που να μην εκπλήσσεται με το επίπεδο του κράτους και της κοινωνίας εκεί. Μην το διαβάσετε αν δεν θέλετε να μελαγχολήσετε!

Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες ιδιωτικά και επαγγελματικά και έχω συναναστραφεί χιλιάδες ανθρώπους. Όταν ήρθα στη Σουηδία, γρήγορα

του Τάσου Παγκάκη

του Τάσου Παγκάκη

πείστηκα ότι η σουηδική κοινωνία είναι διαφορετική από όσες έχω δει και προσπαθήσει να καταλάβω. Η κοινωνία έχει φτιαχτεί πάνω στη στιβαρή παραδοχή ότι κάθε μέλος της είναι και συμπεριφέρεται ως τέλειος πολίτης. Καθένας προσωπικά νιώθει και συμπεριφέρεται ως τέτοιος. Είναι τρομερά σημαντικό γι’ αυτούς να υπάρχει ισότητα και δικαιοσύνη σε όλα.

Είναι ακρογωνιαίος λίθος της δημόσιας ζωής τους, για παράδειγμα, να είναι όλα τα έγγραφα της χώρας δημόσια και προσβάσιμα. Ακρίβεια στο λεπτό, επιμονή για την αλήθεια, άμεσο και ειλικρινές feedback όταν συζητούν, συνεργασία και ομαδικότητα. Έχουν αυστηρή αντίληψη του ιδιωτικού χώρου και του προσωπικού τους χρόνου, γι’ αυτό δεν είναι προσπελάσιμοι εύκολα στην ιδιωτική τους ζωή. Αλλά δεν θα δείτε πουθενά στον κόσμο τέτοιο σεβασμό στην ουρά, τέτοια υπομονή και καρτερικότητα μέχρι να εξυπηρετηθεί απόλυτα ο μπροστινός τους.

Δεν περνάει ο «γλυκός λόγος» στον κυρ-πόλισμαν, όταν παρανομήσεις. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, όταν γίνεται έλεγχος εισιτηρίων. Δεν υπάρχει πιο επείγον από τα ήδη επείγοντα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου. Μου πήρε λίγο καιρό να το καταλάβω, να πάω κάτω από το εύκολο κλισέ «Βόρειοι, ορθολογιστές και αυστηροί». Η αυστηρότητα του συστήματος και της κοινωνικής οργάνωσης οφείλεται στο σεβασμό της έννοιας «Πολίτης».

«Εφόσον σε σέβονται όλοι και όλα ως υπεύθυνο Πολίτη, ο οποίος πασχίζει για το κοινό καλό, δεν θα ήταν αποδεκτό να μην εφαρμόζεις τους νόμους και τους κανόνες που δημοκρατικά όλοι συναποφασίσαμε». Σοκαρίστηκα με τα λόγια αυτά, σε μία πολύωρη συζήτηση με ένα εξαιρετικό άνθρωπο, ο οποίος μου εξηγούσε τι να περιμένω.

Άρα, επιχειρήματα του τύπου «είμαστε άνθρωποι» (εννοώντας την αδύναμη φύση μας) ή ότι «ήταν μια στιγμή αδυναμίας» δεν περνάνε, γιατί η κοινωνία σε εμπιστεύεται και δεν ανέχεται ούτε κατ’ ιδέαν να προδώσεις την εμπιστοσύνη της. Πρέπει, βρε παιδιά, να αισθάνεσαι πολύ διαφορετικά, όταν σου συμπεριφέρονται ως τέλειο και ισχυρό Πολίτη. Άλλωστε, βλέπεις ότι όλοι έτσι κάνουν γύρω σου, υπεύθυνα και νόμιμα.

Η διαφορά από εμάς –και θα έλεγα ολόκληρου του ευρωπαϊκού Νότου– είναι σοκαριστική. Αφενός, έχουμε κυβερνήσεις και νομολογίες που θεωρούν a priori τον Πολίτη ως ψευδόμενο, ως κλέφτη, ως μη δίκαιο (σαν να εργάζεται η Κυβέρνηση εναντίον των πολιτών). Με αυτήν την παραδοχή και με ένα σκληρό και πολυδαίδαλο νομικό σύστημα, γίνονται όλα τα μικρο-ρουσφέτια παραβίασης των κανόνων της κοινωνίας (από μία κλήση της τροχαίας έως τον γνωστό μας στην εφορία και το σύστημα υγείας).

Αφετέρου, έχουμε Πολίτες που επί 40 χρόνια μεγάλωσαν με το «εγώ» πιο δυνατό από το «εμείς». Και, έτσι, μαθημένοι με το ότι πάντα μπορείς να ξεπερνάς το σύστημα, παρανομούν έναντι του κοινού καλού. Κρύβε από τις Αρχές, διαστρέβλωσε λίγο την αλήθεια, πες ότι γνωρίζεις τον τάδε και ξαφνικά αποκτάς μια μικρή δόση εξουσίας. Στη Σουηδία δεν υπάρχει αυτό το εχθρικό, διαπλεκόμενο, αέναο παιχνίδι…

Οι Σουηδοί έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις Αρχές και τις θεωρούν «service organizations» (που είναι 100%). Μου έλεγε Σουηδός συνάδελφος ότι τελευταία φορά πήγε στην εφορία πριν από πέντε χρόνια (γκλουπ!). Μου έλεγε Έλληνας φίλος ότι κάποτε τον πήρε άγνωστος Σουηδός τηλέφωνο, για να του πεί ότι είχε αφήσει ανοιχτά τα φώτα του αυτοκινήτου του το βράδυ και, όταν τον ρώτησε «που βρήκατε το τηλέφωνό μου;», πήρε την απάντηση «πληκτρολόγησα την πινακίδα σας» (λίγο νερό…).

Επί του τελευταίου, επειδή μπουρδολογούμε για τη διαφάνεια στην Ελλάδα (και τα opengov), παρακαλώ σημειώστε ότι η αρχή των ανοιχτών δεδομένων στη δημόσια και κοινωνική ζωή της Σουηδίας, το «Offentlighetsprincipen», είναι συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, ώστε να ελέγχουν αληθινά την κυβερνητική δράση.

Σε μία έρευνα, λίγα χρόνια πριν, το 77% των Σουηδών δήλωνε ικανοποιημένο από τις δημόσιες λειτουργίες και υπηρεσίες, και έτσι πληρώνουν τους υψηλούς φόρους, γνωρίζοντας ότι και το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας θα συνεχίσει να υφίσταται.

Η εμμονή των Σουηδών στην ισότητα και τη δικαιοσύνη είναι μνημειώδης σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Έχεις δικαίωμα να παραγγείλεις ένα ποτό, το οποίο δεν διαθέτει το κρατικό δίκτυο καταστημάτων Systembolaget, και θα το εισάγουν για εσένα. Κι αυτό διότι απαγορεύεται σε κρατική ή ιδιωτική εταιρεία να μην προσφέρει όλες τις επιλογές στον πελάτη!

Το «nummerlapp» που παίρνεις στην ουρά, από την έκδοση εισιτηρίου στο μετρό έως το κατάστημα οπτικών και τα εξωτερικά ιατρεία, είναι η πραγματική πελατοκεντρική αντίληψη. Κάνεις πικνίκ σε ένα πράσινο λιβάδι που είναι ιδιοκτησία άλλου, αλλά όχι περιφραγμένη, γιατί βάσει του Συντάγματος όλοι οι πολίτες πρέπει να χαίρονται το κοινό αγαθό!

Δεν εννοείται να πετάγεσαι σαν ξερόλας να πεις την εξυπνάδα σου σε μία ομάδα εργασίας, χωρίς πρώτα να έχουν καταλάβει όλοι το πρόβλημα και να συζητήσουν πιθανές λύσεις (αυτό γίνεται για να σιγουρέψουν την προσωπική ανάπτυξη όλων στην ομάδα και την κοινή αντίληψη). Γιατί όλα τα μέλη μιας ομάδας, ασχέτως φύλου, ηλικίας, χρώματος, έχουν την ίδια αξία.

Κι αν αυτό σας φαίνεται θεωρητικό, ρωτήστε τους 40.000 οικονομικούς μετανάστες που βρίσκουν δουλειά στη Σουηδία κάθε χρόνο πόσο διαφορετικά νιώθουν, εξαιτίας του σεβασμού που τους δείχνουν! Και, μάλιστα, όταν όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να έχουν σε ισχύ πλάνα σχετικά με το πώς εφαρμόζουν την ισότητα στον εργασιακό χώρο.

Γι’ αυτούς και πολλούς ακόμη λόγους, όταν περπατάς στη Σουηδία, νιώθεις κάπως περίεργα. Βλέπεις τους έγχρωμους οικονομικούς μετανάστες να είναι αφομοιωμένοι και να ακολουθούν το σύστημα. Βλέπεις τους γηγενείς, πρώτους, να είναι προσηλωμένοι σε μία «ρουτίνα», η οποία όμως εγγυάται ότι ζεις καλά, με κανόνες και χωρίς «άγνωστους Χ». Βλέπεις παιδιά και οικογένειες να ζουν καλά, χωρίς το βάρος της ευθύνης που φέρνει το ψέμα και η επιθετική στάση, η φωνή, το μάλωμα, οι διενέξεις.

Μα, όλα τόσο διαφορετικά από ό,τι μεγαλώσαμε και ζήσαμε. Μοιάζει σαν ψέμα! Όχι, όχι, ψέμα είναι αυτό που ζούμε εμείς…

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/apopsi/orismos-tou-eimai-politis/]

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЕСА-Виножито во Генералното Собрание на Европската Слободна Алијанса H EEΣ-Ουράνιο Τόξο στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαικής Ελεύθερης Συμμαχίας

Στο πανέμορφο Μπούντισιν/Μπάουτσεν, την πρωτεύουσα των Σόρβων στη Γερμανία, διεξήχθη από τις 16 έως τις 18 του Απρίλη η ετήσια Γενικη Συνέλευση της Ευρωπαικής Ελεύθερης Συμμαχίας (ΕΕΣ).

Με σλόγκαν το “Υπήρχαμε, Υπάρχουμε, Θα υπάρχουμε” που άνετα θα μπορούσε να ταιριάζει και στους Μακεδόνες της Ελλάδας, η γενικη συνέλευση επικεντρώθηκε στον αγώνα επιβίωσης που καταβάλλουν οι Σόρβοι, ένας μικρός λαός σλαβικής καταγωγής που ζει στα ομοσπονδιακά κρατίδια του Βραδεμβούργου και της Σαξωνίας στην ανατολικη Γερμανία.

Παρόλο που είναι αναγνωρισμένοι από το επίσημο κράτος ώς μειονότητα και μαθαίνουν την γλώσσα τους σε κάποια σχολεία, οι Σόρβοι αντιμετωπίζουν μια άλλη θανασιμη απειλή.

Τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες, λόγω του ότι τα χωριά τους βρίσκονται επάνω σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη της Ευρώπης. 136 συνολικά χωριά έχουν μέχρι τώρα εκκενωθεί και παραδοθει στα αδηφάγα ορυχεία ενώ άλλοι 2000 άνθρωποι ετοιμάζονται να ξεσπιτωθούν μεσα στις ερχομενες εβδομαδες. Η πλούσια Σορβική κουλτούρα χάνεται, η γλώσσα απειλείται με εξαφάνιση ενώ η σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Με τη βοηθεια της ΕΕΣ, οι Σόρβοι προσπαθούν να πετύχουν την διακοπή της εξόρυξης λιγνίτη και παράλληλα την δημιουργία ενός τοπικού κοινοβουλίου που θα τους δωσει την ευκαιρία να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους. Ο εκπρόσωπος του Ουράνιου Τόξου Βάσιλ Πούρντεβ (Βασίλης Πούρδας) στην τοποθέτησή του επισήμανε τις πολλές ομοιότητες ανάμεσα στους Σόρβους και τους Μακεδόνες της Ελλάδας που και εκείνοι είδαν και εξακολουθούν  να βλέπουν τους φυσικούς πόρους των περιοχών τους να λεηλατούνται από το ελληνικό κράτος με αντάλλαγμα κάποια ψίχουλα και χωρίς να έχουν το δικαίωμα να αντιδράσουν.

Ο εκπρόσωπος του Ουράνιου Τόξου είχε παράλληλα ανεπίσημες επαφές με τους εκπροσώπους του τουρκικού μειονοτικού κόμματος της Θράκης ΚΙΕΦ που έγινε μέλος-παρατηρητής της ΕΕΣ. Αντικείμενο των επαφών ήταν ασφαλώς οι πιθανότητες συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα και η δημιουργία ενός μειονοτικού μετώπου που θα επιτρέψει σε Μακεδόνες και Τούρκους να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τα δικαιώματα που εξακολουθεί να τους αρνείται πεισματικά η Ελλάδα.

Εκτός του ΚΙΕΦ, μέλη-παρατηρητές της ΕΕΣ έγιναν τα κόμματα Προ Λομπάρντια Ιντιπεντέντσα (Ιταλία), Γιόρκσιρ Φέρστ (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Λαϊκό Κόμμα των Ούγγρων της Τρανσυλβανίας (Ρουμανία),  ενώ πλήρες μέλος έγινε το κόμμα Μπλοκ Νασιοναλίστα από τη Βαλένθια.

Η οικογένεια της ΕΕΣ επεκτείνεται και εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (αρμενικός θύλακας στο Αζερμπαιτζάν) έγινε το πρώτο συνδεδεμένο μέλος της. Συνολικά, η ΕΕΣ αριθμεί πλέον 41 μέλη από 19 διαφορετικές χώρες.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПИРИН ЈА ПРОСЛАВИ БЕЗСМРТНОСТА НА ЈАНЕ САНДАНСКИ ΤΟ ΠΙΡΙΝ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΕ ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ

Στις 19 Απριλίου, στην πόλη Мелник (Μέλνικ) της Μακεδονίας του Πίριν – Βουλγαρία, συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός Μακεδόνων, για να αποδώσουν τιμή και σεβασμό στο έργο του θρυλικού Μακεδόνα Βόιβοντα Јане Сандански (Γιάνε Σάντανσκι). Το παραδοσιακό αυτό παμμακεδονικό αντάμωμα, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη δολοφονία του Γιάνε Σάντανσκι. Οργανωτές της συγκέντρωσης ήταν η οργάνωση των Μακεδόνων της Βουλγαρίας ΟΜΟ,,Ίλιντεν,,ΠΙΡΙΝ, το Διεθνές Μακεδόνικο Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (MHRMI) από τον Καναδά, η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC), ο Σύλλογος καταπιεσμένων Μακεδόνων της Βουλγαρίας, η εφημερίδα „Народна волја“ (Νάροντνα Βόλια),  η Μακεδόνικη ορθόδοξη εκκλησία Σβέτα Πέτκα του Σίντνευ της Αυστραλίας και το ενημερωτικό δελτίο  „Македонски глас“ (Μακέντονσκι Γκλας).

Άνθρωποι κατέφτασαν από όλη τη Μακεδονία του Πίριν και γενικά τη Βουλγαρία, από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ελλάδα και την Αλβανία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή προς τιμή του μεγάλου Μακεδόνα βόιβοντα, κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στο μνημείο του Σάντανσκι, όπως και μουσική εκτέλεση του ύμνου του  ОМО „Илинден“-ПИРИН – „Народе македонски“ (Νάροντε Μακέντονσκι). Ομιλία για το Γιάνε Σάντανσκι έκανε ο συμπρόεδρος του ΟΜΟ Ιλιντεν ΠΙΡΙΝ, Στόικο Στόικοβ. Χαιρετισμούς προς την παμμακεδονική συγκέντρωση απεύθυναν απεσταλμένοι από διάφορα μέρη των Βαλκανίων, όπου ζουν Μακεδόνες, όπως ο Αλεξάνταρ Πόποβσκι, αντιπρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων από τη Μακεδονία του Αιγαίου με έδρα τη Μπίτολα, ο Άντον Σσέκρεβ από το κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα Виножито – Ουράνιο Τόξο, ο Βάσιλ Στέριοβσκι από το κόμμα των Μακεδόνων στην Αλβανία, ο Άγκελ Ντίνεβ από την ένωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων – Ράντοβιςς, Δημοκρατία της Μακεδονίας και Ράντκο Γκεοργκίεβσκι από το Πρίλεπ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτησε και η μακεδόνικη οργάνωση της Κροατίας και Σερβίας.

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα εμφανίστηκαν πολλοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα, από τα οποία ξεχώρισαν οι: Стефче Стојковски (Στέφτσσε Στόικοβσκι), χορευτικό „Гоце Делчев“ (Γκότσε Ντέλτσσεβ) από τη Μπίτολα με την τραγουδίστρια Софија Кочевска (Σόφια Κότσσεβσκα), ο πολιτιστικός σύλλογος  „Јане Сандански“ (Γιάνε Σάντανσκι) από το Νόβο Σέλο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η φολκλορική ομάδα „Пирински глас“ (Πίρινσκι γκλας) από το Ράζλογκ της Μακεδονίας του Πίριν-Βουλγαρία, η μουσική ορχήστρα „Македонија“ από το χωριό Мусомиште (Μουσόμισστε) του Πίριν κ.α.

Τα τραγούδια και ο χορός συνεχίστηκαν ως αργά το απόγευμα. Την όλη εκδήλωση διεύθυνε ο Μπόγιαν Μπιμπίσσκοβ από την πόλη Σάντανσκι, ενώ αργότερα, μετά τη λήξη, οι διοργανωτές κατέθεσαν στεφάνια και στον τάφο του βόιβοντα Γιάνε Σάντανσκι.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

„The Sydney Morning Herald“: Австралија да ја признае Македонија под уставното име „The Sydney Morning Herald“: Η Αυστραλία να αναγνωρίσει τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα

Η μεγάλης επιρροής αυστραλιανή ημερήσια εφημερίδα „Σίντνεϊ μόρνινγκ χέραλντ“ δημοσίευσε ανάλυση για την ενισχυμένη πίεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα, η οποία πίεση επήλθε αφότου περισσότεροι βουλευτές της χώρας, και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, έθεσαν το ζήτημα αυτό στο Κοινοβούλιο.
„Η έκφραση ΠΓΔ Μακεδονίας χρησιμοποιείται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και αθλητικές οργανώσεις, αλλά η Βρετανία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως και 130 άλλες χώρες ανά τον κόσμο, αποφάσισαν να μην χρησιμοποιούν πλέον τη λέξη ‘πρώην γιουγκοσλαβική’ σε όλες τις διπλωματικές τους σχέσεις, παρόλες τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα αυτό. Η κυβέρνησης της Αυστραλίας, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι η ‘προσωρινή’  της χρήση της φράσης ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί εωσότου το Σκόπιε και η Αθήνα βρουν μια λύση στο όλο θέμα. Δεν πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο αδιέξοδο αυτό“, αναφέρει ο Ντάνιελ Φλίντον, αρθρογράφος στην Σίντνεϊ μόρνινγκ χέραλντ.

Αφορμή για την ανάλυση της πρώτης σε πωλήσεις συντηρητικής εφημερίδας της Αυστραλίας ήταν το πρόσφατο κάλεσμα των βουλευτών Λουκ Σίμπκινς και Αλάνα Μακτίερναν, οι οποίοι ζήτησαν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ να αρχίσει να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις. Η Τζούλια Μπίσοπ, υπουργός εξωτερικών της Αυστραλίας είχε αναφέρει το Μάρτιο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την χρήση του προσωρινού ονόματος στις σχέσεις με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρόλη την σημαντική πίεση από πλευράς της πολυάριθμης μακεδόνικης κοινότητας στην Αυστραλία, της οποίας τα μέλη δηλώνουν ότι αισθάνονται και προσωπικά προσβεβλήμένοι, ως πολίτες της Αυστραλίας, από τον τρόπο που η κυβέρνηση απευθύνεται στον τόπο καταγωγής τους. Η βουλευτής Μακτίερναν είχε δηλώσει σχετικά ότι “η κοινή λογική απαιτεί να μην απεθυνόμαστε σε μια χώρα με όνομα το οποίο εκείνη μισεί”. “Η Γιουγκοσλαβία πέθανε εδώ και πολύ καιρό”.

Στο κείμενο, παρόλα αυτά, αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρεσβευτής στην Αυστραλία και η ελληνική κοινότητα πιέζουν τους πολιτικούς για να παραμείνει ο εώς τώρα τρόπος ονομασίας της Μακεδονίας. Ο πρεσβευτής Χαράλαμπος Δαφαράνος δήλωσε ότι “η θέση της κυβέρνησης είναι πολύ καλή” από ελληνικής οπτικής γωνίας.

Ο Φλίντον αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Μακεδονίας και της Αυστραλίας στα Σκόπια, οι Αυστραλιανοί ποδοσφαιριστές παρατήρησαν ότι στις μπλούζες των Μακεδόνων ποδοσφαιριστών έγραφε πριν το όνομα Μακεδονία, БЈР ή FYR στα αγγλικά. “Αν και η Κροατία, η Σερβία και οι υπόλοιπες δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας φέρουν πλέον ονόματα που επέλεξαν αυτές, δύο δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία, η Μακεδονία έχει εγκλωβιστεί σε άλυτη διαφωνία με τη γειτονική Ελλάδα, απλά ζητώντας το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Το πρόβλημα αυτό δεν έχει μόνο συμβολική αξία, αλλά η Ελλάδα αρνείται να δεχτεί τη Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εάν δεν επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος”, ανέφερε η εφημερίδα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

АРХИЕПИСКОП ГРК, ЗА МАКЕДОНЦИТЕ БОГОСЛУЖБА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ο νέος ναός στην Κόρτσσα της Αλβανίας, ο οποίος σύντομα θα αρχίσει να οικοδομείται, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τη μακεδόνικη εκκλησιαστική οικογένεια αυτής της πόλης, η οποία τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται με διάφορους τρόπους – από ιερείς ως αγιογράφους, οι οποίοι αγιογραφούν στους μακεδόνικους ναούς, δήλωσε ο πάτερ Ρόπι Άργκιρ, ένας από τους δύο Μακεδόνες ιερείς στα πλαίσια της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας. Ο πάτερ Ρόπι, μαζί με τον πάτερ Άλεξ Τέμελκο, τελούν λειτουργία και μυστήρια για τους Μακεδόνες στη Κόρτσσα και την περιοχή της Μάλα Πρέσπα, όπου σχεδόν σε όλα τα χωριά του δήμου Πούστετς ζει κυρίως μακεδόνικος πληθυσμός. Η αύξηση αυτή είναι ακόμη σημοντικότερη, εξήγησε ο πάτερ Άργκιρ, επειδή όλα αυτά συμβαίνουν στα πλαίσια της εκκλησίας της οποίας αρχιεπίσκοπος είναι ο Αναστάσιος, με ελληνική εθνική καταγωγή, ο οποίος όμως δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα για τις λειτουργίες στη μακεδόνικη γλώσσα.

-Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ποτέ ως σήμερα δεν έχει αντιδράσει στη χρήση της μακεδόνικης γλώσσας, το ίδιο και ο μητροπολίτης της επαρχίας Κόρτσσα, Γιόαν, ο οποίος είναι Αλβανός. Όταν ο Γιόαν με χειροτόνισε διάκονο, μου είχε πει: ,,Να λειτουργείς στη μακεδόνικη γλώσσα,, και εγώ έτσι κάνω – δήλωσε ο πάτερ Άργκιρ, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από τη θεολογική σχολή του Ντράτςς της Αλβανίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου, στην περιοχή της Μάλα Πρέσπα υπάρχουν και λειτουργούν δεκαπέντε ναοί των Μακεδόνων και σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ΄ότι στο παρελθόν.

-Τώρα έχουμε και αγιογράφο, ο οποίος είναι Μακεδόνας από το χωριό Шулин (Σσούλιν) και ο οποίος αγιογραφεί στους ναούς και οι επιγραφές είναι πλέον στη μακεδόνικη γλώσσα, έτσι όπως ήταν δηλαδή στο παρελθόν. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για όλους εμάς, επειδή ενισχύουν τη μακεδόνικη ταυτότητα στην Αλβανία, εξήγησε ο πάτερ Άργκιρ.

Επίσης, στο χωριό που προαναφέρθηκε εργάζεται και ένας καθηγητής θρησκευτικών, Μακεδόνας, ο οποίος διδάσκει τα παιδιά αυτού του χωριού και όλων των γύρω, στη μακεδόνικη γλώσσα.

Εκτός αυτών, στα πλαίσια της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας εργάζονται και δύο Μακεδόνες θεολόγοι, ο ένας στα Τίρανα και ο άλλος στην Κόρτσσα, ενώ ένας ακόμη Μακεδόνας ιερέας θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί στη μακεδόνικη γλώσσα, αφού σύντομα αποφοιτήσει από τη θεολογική σχολή.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Прв час на училиштето на македонски јазик во Лондон Πρώτο μάθημα στο σχολείο μακεδόνικης γλώσσας στο Λονδίνο

Στο Ουεστμίνστερ Χάουζ του Λονδίνου, πρόσφατα έγινε το πρώτο μάθημα στο σχολείο μακεδόνικης γλώσσας, το πρώτο τέτοιου είδους ινστιτούτο στη Μεγάλη Βρετανία. Τα μαθήματα θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα από τρεις ώρες και υπεύθυνη διδασκαλίας είναι η δασκάλα Κατερίνα Γιοσίφοβσκα.

Το πρώτο αυτό μακεδόνικο σχολείο ιδρύθηκε ως πρότζεκτ του Εκκλησιαστικού δήμου „Свети Архангел Михаил“ (Σβέτι Άρχανγκελ Μίχαηλ – Άγιος Αρχάγγελος Μιχαήλ) και της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας, υπό την υποστήριξη της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και των τοπικών αρχών.
-Δεν πρόκειται για εκκλησιαστικό σχολείο, αλλά για σχολείο μακεδόνικης γλώσσας, όπως όλα τα υπόλοιπα που λειτουργούν στο εξωτερικό για τα παιδιά των Μακεδόνων που προσωρινά ή σταθερά ζουν εκτός της πατρίδας τους, δήλωσε στο μακεδόνικο πρακτορείο ειδήσεων ο πάτερ Βίκτορ Στόιτσσεβ.
Στο σχολείο τα παιδιά θα διδάσκονται τη μακεδόνικη γλώσσα και γραφή, την ιστορία και τη γεωγραφία της Μακεδονίας, όπως και τη μακεδόνικη τέχνη και πολιτισμό. Για τις ανάγκες του σχολείου έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα βιβλία και άλλα βοηθήματα διδασκαλίας. Λόγος γίνεται για κυβερνητικό πρόγραμμα εξασφάλισης επιπρόσθετης διδασκαλίας της μακεδόνικης γλώσσας στα παιδιά που με τους γονείς τους ζουν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας και τα περίχωρά της. Θα υλοποιείται μέσα στα πλαίσια του πρότζεκτ „Зборувај македонски во Лондон“ (Ζμπόρουβαϊ μακέντονσκι βο Λόντον – Μίλα μακεδόνικα στο Λονδίνο).
Το σχολείο αυτό δε θα έχει φιλοδοξίες να δίνει πτυχία, αλλά να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν και να μην ξεχάσουν τη γλώσσα των γονιών τους, όπως και να μάθουν περισσότερα για τη χώρα από την οποία κατάγονται.
Η διδασκαλία θα γίνεται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ εφτά και δώδεκα ετών, ενώ ο αριθμός των ενδιαφερομένων έχει ήδη ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες και συνεχώς αυξάνεται.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

AMHRC коорганизатор на Историска Меѓународна Конференција за Македонски Прашања во Лерин Η AMHRC συνδιοργανωτής Ιστορικής Διεθνούς Διάσκεψης για Μακεδόνικα Θέματα στο Λέριν/Φλώρινα

Μελβούρνη Αυστραλίας, 15 Απριλίου 2015 

Η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC), μαζί με την Ε.Ε.Σ.-Ουράνιο Τόξο, κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, ευρωπαϊκό κόμμα που εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή, διοργανώνουν από κοινού μια Διεθνή Συνδιάσκεψη σχετική με Μακεδόνικα ζητήματα στο Λέριν/Φλώρινα, από  τις 16 εώς τις 19 Ιουλίου 2015.

Αυτή η διεπιστημονική διάσκεψη θα έχει ως στόχο να κάνει μια σημαντική συμβολή στην κατανόηση της σύγχρονης μακεδονικής ιστορίας από ποικίλες οπτικές γωνίες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνιολογικών, γλωσσικών, ανθρωπολογικών και πολιτικών.

Μια παρόμοια συνδιάσκεψη είχε διοργανωθεί από τη AMHRC στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης το 2013, σημαδεύοντας έτσι τα 100 χρόνια από το τέλος των Δευτέρων Βαλκανικών Πολέμων και το διαμελισμό της Μακεδονίας. Ως αποτέλεσμα της διάσκεψης αυτής, προς τα τέλη της φετινής χρονιάς, ένας ακαδημαϊκός εκδοτικός οίκος θα εκδόσει τα έγγραφα της διάσκεψης σε βιβλίο με τίτλο “On Macedonian Matters: From the Partition of Macedonia in 1913 to the Present” (Για τα Μακεδόνικα Ζητήματα: Από το Διαμελισμό της Μακεδονίας το 1913 εώς και σήμερα), υπό την επιμέλεια των Καθηγητών Dr Victor Friedman και  Dr Jim Hlavac.

Δεδομένης της επιτυχίας του πρώτου συνεδρίου, η AMHRC σε συνεργασία με επιστήμονες που συμμετείχαν στην προηγούμενη διάσκεψη, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν σε μια δεύτερη και κατά μία έννοια ιστορική διάσκεψη στο Λέριν/Φλώρινα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου 2015. Η διάσκεψη αυτή θα κορυφωθεί με τον ετήσιο εορτασμό του Ίλιντεν, του Μακεδόνικου πολιτιστικού φεστιβάλ στο χωριό Οβτσσάρανι/Μελίτη.

Εκτός των πολυάριθμων διεθνούς φήμης επιστημόνων, στη διάσκεψη θα συμμετέχουν και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

———————————–

Ιδρυμένη το 1984, η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση  που ενημερώνει και υποστηρίζει ενώπιον διεθνών οργάνων,  κυβερνήσεων και ευρύτερων κοινοτήτων σχετικά  με την καταπολέμηση του ρατσισμού και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η φιλοδοξία μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι Μακεδονικές κοινότητες, όπως και άλλες αποκλεισμένες ομάδες σε όλο τον κόσμο, τυγχάνουν αναγνώρισης, σεβασμού και παροχής ισότιμης μεταχείρισης. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.macedonianhr.org.au, και επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του email info@macedonianhr.org.au ή του τηλεφωνικού αριθμού +61 3 9329 8960

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ουράνιο Τόξο κατά 4 τηλεοπτικών καναλιών

Δικαστικές περιπέτειες και συμπεριφορές-αποφάσεις που ακολουθούν τις αντι-μειονοτικές πολιτικές

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 το κόμμα Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο, (Ε.Ε.Σ. – Ουράνιο Τόξο) στα πλαίσια της διακομματικής συμφωνίας για την προβολή ραδιοτηλεοπτικού υλικού βάση του νόμου,  απέστειλε προεκλογικό οπτικοακουστικό υλικό στα τηλεοπτικά κανάλια όπως όλα τα κόμματα.
Ο νόμος προέβλεπε δικαίωμα προβολής 5 λεπτών για τα λεγόμενα «μικρά»  κόμματα από όλα τα κανάλια πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας.
Το κόμμα Ε.Ε.Σ. Ουράνιο Τόξο δεν αντιμετωπίστηκε ισότιμα από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.

Σύντομο ιστορικό

Στις 30 Μάη  2009 στάλθηκε 5λεπτο οπτικοακουστικό υλικό  σε όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας για την δωρεάν προβολή του κόμματος σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία  ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο πεντάλεπτο σποτ υπήρχαν  λίγα λεπτά ομιλίας στην Μακεδονική γλώσσα μια που στόχος της διαφημιστικής καμπάνιας του κόμματος ήταν η ευαισθητοποίηση  και η αναζήτηση στήριξης από το  Μακεδονόφωνο πληθυσμό της Ελλάδας.

Αρκετά κανάλια το πρόβαλαν (μεταμεσονύχτια, προφανώς για ευνόητους λόγους μηδενικής τηλεθέασης) όμως τα 4 μεγαλύτερα αρνήθηκαν με την δικαιολογία ότι υπήρχε μέρος του οπτικοακουστικού μηνύματος το οποίο δεν ήταν στην ελληνική γλώσσα και ότι δεν ήταν κατανοητή από το κοινό. Το κόμμα κινήθηκε νομικά κάνοντας αγωγές κατά ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, ΜΕΓΚΑ και ΕΡΤ.

Οι αγωγές έγιναν για τέσσερις κυρίως λόγους :

Α) Καταπάτηση της ελευθερίας έκφρασης κυρίως λόγω γλώσσας που ακούστηκε στο σποτ.
Β) Καταπάτηση της εκλογική νομοθεσίας
Γ) Προσβολή προσωπικότητας

Δ) Ηθική βλάβη κατά των μελών του κόμματος.

Ζητείται από τα 4 κανάλια να ξαναπαίξουν το τηλεοπτικό σποτ καθώς επίσης και οικονομική αποζημίωση. Οι αγωγές κατατέθηκαν προς το τέλος του 2009 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από αναβολές (2012) και καθυστερήσεις το δικαστήριο κρίνοντας κάθε υπόθεση ξεχωριστά αποφάσισε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δεν ήταν αρμόδιο να εξετάσει υποθέσεις που έχουν και οικονομική αποζημίωση και ότι αρμόδιο ήταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Για δεύτερη φορά το κόμμα κινείται με αγωγές κατά ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ και ΕΡΤ  στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ενώ στην υπόθεση της αγωγής του ΜΕΓΚΑ είχαμε διαφορετική εξέλιξη.

Υπόθεση τηλεοπτικού καναλιού «MEGA»

Η υπόθεση εξετάστηκε τον Ιανουάριου του 2015 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η πρωτόδικη απόφαση απέρριψε την αγωγή μας κρίνοντας ότι το Μέγκα δεν πρόβαλε το βίντεο μεν, αλλά άμεσα έστειλε επιστολή με την οποία ανέφερε ότι επειδή ένα μέρος του δεν ήταν στην ελληνική γλώσσα έπρεπε να αντικατασταθεί το υλικό, ενώ το κόμμα “επέδειξε ολιγωρία, δεν απέστειλε νέο σποτ στην εναγομένη εγκαίρως και όπως το ίδιο αναφέρει απέστειλε στην εναγομένη εταιρεία οψίμως την από 18 Ιουνίου 2009 επιστολή του ήτοι έντεκα μέρες μετά την διεξαγωγή των εκλογών.” (απόφαση 383/2015 μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών).

Στη συνέχεια η ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο κάνει έφεση σε αυτή την απόφαση, η έφεση στηρίζεται σε τρία βασικά στοιχεία:

Α) ότι το κανάλι είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά για το περιεχόμενο του σποτ.

Β) εσφαλμένα η απόφαση έκρινε ότι δεν υπήρξε προσβολή προσωπικότητας από την μη προβολή του μηνύματος, διότι ο σταθμός είχε υποχρέωση να μην το προβάλλει μόνο εάν το περιεχόμενό του ήταν παράνομο.

Γ) η απόφαση κατά παράβαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δέχθηκε ότι επιτρέπεται ο σταθμός να μην προβάλλει το μήνυμα, διότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που να προβλέπει τέτοιο περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης του κόμματος.

Η συνέχεια στην υπόθεση ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο κατά Μέγκα θα δοθεί στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών στις αρχές του 2016.

Το Γραφείο Τύπου

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПРОВОКАЦИИ ВО ЕХИНОС, КСАНТИ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Στον Εχίνο δεν ζει ούτε ένας χριστιανός.

Την Μ. Παρασκευή εμφανίστηκε ένστολο τμήμα, καθώς και κουβαλητοί με μέσα του Δ’ ΣΣ “πολίτες” και έκαναν περιφορά του Επιταφίου σε όλο το χωριό. Τέτοια δεν έκανε ούτε η χούντα.

Ευτυχώς οι ψυχραιμότεροι συγκράτησαν τους νεαρούς του χωριού και δεν είχαμε κάποιο επεισόδιο.

Οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι είναι θρήσκοι και νοιώθουν μεγάλο σεβασμό για την χριστιανική θρησκεία.

Αδυνατώ να καταλάβω τον λόγο να σταλούν ένστολοι να περιφέρουν τον Επιτάφιο, Παρασκευή μέρα σ’ ένα χωριό με 100% μουσουλμάνους κατοίκους, εκτός από την προβοκάτσια.

Οι τρείς Μειονοτικοί βουλευτές του Συριζα ως “σωστά-ορθά” κομματόσκυλα, σφυρίζουν αδιάφορα.

Κομμουνιστές ντεμέκ… τα παιδιά.

Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι, τι θα γινόταν εάν κάποιος θερμόαιμος νεαρός Μουσουλμάνος πετούσε μια μολότοφ στον επιτάφιο…
Λίγο μυαλό και λίγη απλή λογική δεν έχει κανένας σε αυτήν την κυβέρνηση;

Αμπτουλχαλίμ Ντεντέ – Τράκια’νιν Σεσί

Η είδηση όμως δεν σταματάει εδώ. Λίγες μέρες αργότερα συνέβησαν τα παρακάτω:

Πυρπολήθηκε από αγνώστους τη νύχτα στην Κομοτηνή το Yenice Cami.

Η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση αλλά το τζαμί καταστράφηκε.

Κάποιοι ξύνουν και προσπαθούν να ανακατέψουν την Θράκη.

Το Πάσχα, στον Εχίνο-Ξάνθης έκαναν περιφορά  επιταφίου στους δρόμους του αμιγώς Μουσουλμανικού χωριού.

Πριν περάσει ούτε μια εβδομάδα, απόψε έκαψαν ένα τζαμί στην Κομοτηνή…

Παρά τα γεγονότα απο κανέναν… δεν ακούσαμε τσιμουδιά.

Και αναρωτιέσαι: οι ηγέτες μας τους οποίους επιλέγουμε με την ψήφο μας, τι κάνουν άραγε  μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις;

Με μία λέξη: Σφυρίζουν αδιάφορα !!!

Αμπτουλχαλίμ Ντεντέ – Τράκια’νιν Σεσί

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Γιατί οι Ελληνες πολιτικοί λένε τόσα ψέματα;

Μπορώ να φανταστώ τις ενστάσεις σας. Το ψέμα στην πολιτική δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Πουθενά στον κόσμο η πολιτική δεν είναι το

Του Νίκου Μαραντζίδη

Του Νίκου Μαραντζίδη

προνομιακό πεδίο ανάδειξης της αλήθειας. Αντίθετα, από την αρχαιότητα ακόμη, η επιδίωξη πολιτικής ισχύος ταυτίστηκε με φαινόμενα δημαγωγίας και συνειδητής εξαπάτησης των πολιτών. Ο ίδιος ο Βίσμαρκ έλεγε, εξάλλου, πως οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν από εκλογές.
Ισως θεωρήσετε επίσης πως «τσουβαλιάζω» ως ψεύτες, συλλήβδην, όλους τους Ελληνες πολιτικούς, και πως αν υπήρχε πρωτάθλημα ψέματος είναι βέβαιο πως κάποιοι (που όλοι έχουμε στον νου μας) θα ανέβαιναν στο βάθρο του νικητή, κερδίζοντας τους αντιπάλους τους με άνεση. Δεν διαφωνώ ούτε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη παρατήρηση. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν άνθρωποι που πολιτεύονται με τα ψέματα και τη δημαγωγία, και άλλοι που αισθάνονται την ανάγκη να διαμορφώσουν μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους τους όχι πάντα χωρίς κόστος για την καριέρα τους.

Πιστεύω πως συμφωνούμε, ωστόσο, ότι στη χώρα μας το φαινόμενο του ψεύτη πολιτικού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Ηδη από τον 19ο αιώνα, διανοούμενοι, επιφυλλιδογράφοι, σκιτσογράφοι και σεναριογράφοι θεατρικών και κινηματογραφικών έργων άσκησαν κριτική ή σατίρισαν τη συνήθεια των πολιτικών να εξαπατούν τους εκλογείς. Ανήκω στη γενιά των Ελλήνων που είδαν τόσες φορές την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» (με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα ως υπουργό), που κάθε φορά που εντοπίζω έναν πολιτικό να λέει ξεδιάντροπα ψέματα, μου έρχεται αυτόματα στο μυαλό ο τίτλος της παραπάνω ταινίας. Πρόσφατα με το «greek kolotoumba» φροντίσαμε να επιδείξουμε διεθνώς τις «ικανότητές» μας αυτές. Γενικότερα, τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, οι ξένοι θα αντιλήφθηκαν καλύτερα πως η πολιτική τάξη στην Ελλάδα, προκειμένου να επωφεληθεί πολιτικά, δεν διστάζει να πει τη μεγαλύτερη ανοησία, το πιο ακραίο ψέμα.

Γιατί όμως οι Ελληνες πολιτικοί λένε τόσα ψέματα; Είναι αλήθεια πως κάποιοι εξ αυτών διακρίνονται για την έλλειψη ηθικών φραγμών. Αλλοι υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη των συμπολιτών τους, που θεωρούν ότι η αλήθεια είναι προνόμιο μόνο όσων μπορούν να παίρνουν μέρος σε κλειστές συσκέψεις. Επιπλέον, φαίνεται πως ως κοινωνία δεν έχουμε καλή σχέση με την ανάληψη της ευθύνης και από μικροί κοινωνικοποιούμαστε στα ψέματα για να αποφύγουμε τις συνέπειες των πράξεών μας.

Μπορεί τα παραπάνω να ισχύουν, αλλά δεν ερμηνεύουν ένα τόσο διαδεδομένο φαινόμενο. Η εξήγηση, λοιπόν, πρέπει να αναζητηθεί σε ορθολογικά αίτια (στη σχέση κόστους-οφέλους, στην αποτελεσματικότητα της στρατηγικής) και όχι σε ψυχολογικές ή πολιτισμικές θεωρίες. Με άλλα λόγια, οι Ελληνες πολιτικοί λένε ψέματα γιατί όχι μόνο δεν τους κοστίζει, αλλά γιατί είναι το πιο αποδοτικό μέσο στην ακραία ανταγωνιστική πολιτική αρένα. Αν δεν πουν ψέματα, υστερούν έναντι των ανταγωνιστών τους, που θα πουν. Βασιζόμενη στα ψέματα, η αντιπολίτευση υπονομεύει ευκολότερα την κυβέρνηση. Χάρη στα ψέματα, ο πολιτικός μπορεί να παρουσιάζει το κενό ως πολιτικό πρόγραμμα, την παράνοια ως λογική διαδρομή, τον πελατειασμό ως κοινωνική πολιτική, το λάθος ως ορθό. Εντέλει, στην ελληνική πολιτική αγορά, τα ψέματα είναι ο συντομότερος, απλούστερος και αποδοτικότερος τρόπος για να πείσεις τους καταναλωτές να αγοράσουν το προϊόν σου.

Γιατί όμως οι πολίτες «αγοράζουν» τα ψέματα; Είναι αφελείς, απληροφόρητοι και εξαπατώνται; Συχνά ναι, καθώς οι πολιτικοί βρίσκονται σε θέση υπεροχής, όπως ο έμπορος έναντι του δυνητικού αγοραστή. Αλλά, νομίζω, πως τις περισσότερες φορές οι πολίτες αγοράζουν συνειδητά τα ψέματα με την κυνική σκέψη πως είναι καλύτερα να ελπίζεις σε κάτι από το να μην ελπίζεις σε τίποτε. Εξάλλου, η ψήφος είναι ένα φθηνό εμπόρευμα και δεν μας κοστίζει πολλά να την πετάξουμε. Οπως όταν αγοράζουμε πράγματα από παράνομους υπαίθριους μικροπωλητές: αν και έχουμε γνώση πως το προϊόν θα είναι, πιθανότατα, «σκάρτο» και πως ταυτόχρονα με την αγορά του κάνουμε ζημία στην οικονομία και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, η πολύ χαμηλή τιμή στην οποία μας προσφέρεται το συγκεκριμένο αγαθό, μας δελεάζει να το αγοράσουμε. Βεβαίως, η κυριαρχία της στρατηγικής του ψέματος συνιστά ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού, όπου αυτός που παραβαίνει τους κανόνες κερδίζει έναντι του έντιμου. Και όσο παραβαίνει τόσο περισσότερο κερδίζει. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, είναι να βλάπτεται το συνολικό κοινωνικό συμφέρον.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η παθογένεια θα πρέπει, αφενός, οι θεσμοί να περιορίζουν τους πολιτικούς να λένε ξεδιάντροπα ψέματα και, αφετέρου, οι πολιτικοί να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση αθέμιτου ανταγωνισμού που γεννά έλλειψη συναίνεσης εκμαυλίζει τη χώρα και μακροπρόθεσμα φθείρει τους ίδιους.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα οι βασικοί παίκτες του πολιτικού παιχνιδιού δεν ήθελαν να συμφωνήσουν σε έντιμους κανόνες πολιτικής αντιπαράθεσης. Προτιμούσαν η πολιτική να είναι ένας αγώνας χωρίς όρους και όρια, γιατί κέρδιζαν από αυτήν την κατάσταση. Ολοι; Οχι ακριβώς! Η χώρα μας έχασε τόσα πολλά.

Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)