Αρχεία | Φεβρουάριος, 2015

ПОСЕДВАЧКИ – ΠΟΣΕΝΤΒΑΤΣΣΚΙ (ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΕΣ ΚΟΠΕΛΕΣ)

Το χειμώνα συνήθως, όταν κάπως

σταματούσαν οι αγροτικές δουλειές,

εμφανίζονταν κάποιες κοπέλες επισκέπτριες

(поседвачки) από άλλα χωριά και έμεναν

αρκετές μέρες σε συγγενικά σπίτια.

Ο λόγος επίσκεψης και παραμονής

ήταν η ,,αναζήτηση,, γαμπρού.

Τα κορίτσια (чупите – τσσούπιτε) μέχρι και τα μέσα του εικοστού αιώνα στα μακεδόνικα χωριά μας, έπρεπε μέχρι τα είκοσί τους χρόνια να έχουν παντρευτεί. Κοπέλα μεγαλύτερη των είκοσι, που δεν είχε παντρευτεί, τη θεωρούσαν стара (στάρα – μεγάλη) και της απέδιδαν τον τίτλο της стара чупа (στάρα τσούπα – γεροντοκόρη) και δεν της έστελναν стројници (στρόινιτσι – προξενήτρες). Αυτό βέβαια είχε τη δικαιολογία μέχρι ένα σημείο, γιατί μια κοπέλα ωραία, από καλό σπίτι, δουλευτιάρα, προκομμένη και άλλα, ήταν περιζήτητη από τα δεκαπέντε της και έτσι εάν κάποια ,,ξέμενε,, μετά τα είκοσί της, αυτό σήμαινε για τους ενδιαφερόμενους ότι ,,κάτι δεν πήγαινε καλά,,. Αυτά ισχυρίζονταν τα момчина (μόμτσσινα – αγόρια/γαμπροί), οι επίδοξες όμως невести (νέβεστι – νύφες) από την άλλη πλευρά δεν υστερούσαν σε επινοητικότητα.

Μια από τις επινοήσεις των κοριτσιών προκειμένου να εξασφαλίσουν мажење (μάζζενιε – παντρειά) ήταν η επίσκεψη και παραμονή σε συγγενείς σπό άλλα χωριά (поседвачки – ποσεντβάτσσκι).

Στα ξένα χωριά κάτι από την ηλικία θα έκρυβαν, κάπως θα εξογκώναν τα προσόντα τους και πετύχαιναν πολλές φορές τον επιθυμητό στόχο, δηλαδή да се мажат (ντα σε μάζζατ – να παντρευτούν).

Οι νέοι του χωριού ήξεραν ότι η поседвачка (ποσεντβάτσσκα – επισκέπτρια) είχε έρθει για ,,αναζήτηση,, γαμπρού και έτσι την πρόσεχαν, ρωτούσαν γι΄αυτήν και την αξιολογούσαν. Βέβαια πάντα τους βασάνιζε το ερώτημα: ,,αφού ήταν домакинка (ντομάκινκα – νοικοκυρά), чесна (τσσέσνα – τίμια), работлива (ραμπότλιβα – δουλευτιάρα), με руо (ρούο – προίκα) κτλ, γιατί δεν τη ζήτησε και δεν την πήρε κάποιος από το χωριό της; Πληροφορίες να πάρουν οι νέοι δεν ήταν εύκολο, γιατί η επικοινωνία τότε στα χωριά δεν ήταν σαν την σημερινή (αυτοκίνητα, τηλέφωνα…), αφού ένας που ήθελε να επισκεφτεί κάποιο χωριό έκανε αρκετές ώρες είτε πεζός είτε με κάποιο ζώο και να ρωτήσει ποιόν; Μόνο στα πανηγύρια συναντούσαν κάποιους και εκεί μπορούσαν ν΄ανταλλάξουν κάποιες πληροφορίες.

Οι επισκέπτριες συμπεριφέρονταν σαν να είναι κοπέλες του χωριού που φιλοξενούνταν και έτσι έκαναν όλες τις δουλειές που έκαναν και οι πραγματικές κοπέλες του χωριού. Πήγαιναν στο πηγάδι ή στην πηγή για να φέρουν νερό και επιδίωκαν τις εξόδους ,,за да ги видат зетовите,, (ζα ντα γκι βίνταν ζετόβιτε – να τις δούνε οι γαμπροί). Όταν σε κάποιο σπίτι οργάνωναν пупретки (πούπρετκι – νυχτέρι – δείτε Νόβα Ζόρα τεύχος 56) φρόντιζαν να βρεθούν εκεί για να κάνουν γνωριμίες και με άλλες κοπέλες, που πιθανόν θα είχαν αδέλφια ή ξαδέλφια ανύπαντρα και σε ηλικία γάμου.

Τα συγγενικά σπίτια που τις φιλοξενούσαν, πολλές φορές υποδείκνυαν τις ημερομηνίες φιλοξενίας για να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας η επίσκεψη και παραμονή. Ευτυχή γεγονότα για τις επισκέπτριες ήταν η παραμονή τους να συμπέσει με κάποιο γάμο ή καμιά γιορτή ή και πανηγύρι, επειδή τότε θα την έβλεπαν πολλοί και η ίδια θα είχε την ευκαιρία να δει πολλούς.

Επειδή κάθε χωριό είχε την χαρακτηριστική του τοπική ενδυμασία, με ελάχιστες διαφορές, αλλά σίγουρα κάτι άλλο, μετέφεραν με τις επισκέπτριες και τη διαφορετικότητα που πολλές φορές υιοθετούσαν είτε οι επισκεπτόμενες είτε οι επισκέπτριες. Ακόμη και κάποια τραγούδια μεταφέρονταν με τις επισκέπτριες κι όχι μόνο αυτά, αλλά και άλλα πολιτιστικά στοιχεία, όπως τοπικές ιστορίες και παραδόσεις, ιδιωματισμοί γλώσσας ή προφοράς κ.α.

Οι поседвачки (επισκέπτριες) βοηθούσαν και στις δουλειές μέσα στο σπίτι, όπως στο ζύμωμα, το κάψιμο του φούρνου, το φούρνισμα, τη μαγειρική, την καθαριότητα και άλλα, δείχνοντας έτσι και έμπρακτα τις ικανότητές τους και την αξιοσύνη τους. Και δεν ήταν μόνο αυτά, γιατί βλέποντας και οι επισκέπτριες και οι επισκεπτόμενες κάποιες λεπτομέρειες στην εκτέλεση εργασιών, υιοθετούσαν τα θετικά και έτσι πετύχαιναν μια διάχυση πολιτιστικών στοιχείων και ομογενοποίηση, που το αποτέλεσμα είναι ο μακεδόνικος πολιτισμός και η ιστορία του γένους.

Όταν ήθελε να επιστρέψει η επισκέπτρια στο σπίτι της, ερχόταν κάποιος δικός της να την πάρει ή την συνόδευε κάποιος του συγγενικού σπιτιού που την φιλοξένησε. Για το δρόμο της επιστροφής ετοίμαζαν торба за патот (τόρμπα ζα πάτοτ – τορβά για το δρόμο) που είχε μέσα διάφορα αγαθά για τους δικούς της και πάντα пешнек леб и сирење (πέσσνεκ λεμπ ι σίρενιε – καρβέλι ψωμί και τυρί) ως τροφή για το δρόμο.

Δεν ήταν σπάνιο η επίσκεψη αυτή στο ξένο χωριό να ευδοκιμούσε, δηλαδή να της έστελναν ένα καλό стројвајне (στροϊβάινε – προξενιό) κι έτσι γινόταν νύφη του χωριού που είχε επισκεφτεί ως ποσεντβάτσσκα.

Πολλές φορές όταν η πρώτη επίσκεψη και παραμονή δεν είχε αποτέλεσμα, επαναλαμβανόταν ή μέσα στην ίδια χρονιά ή στις επόμενες χρονιές, ή και σύντομα, αλλά σε κάποιο άλλο χωριό.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

(Η απόφαση διεξαγωγής λήφθηκε μετά την έκδοση του προγούμενου τεύχους και έτσι δεν υπήρχε χρόνος δημοσίευσης του δελτίου τύπου αυτού. Το δημοσιεύουμε στο τεύχος αυτό, έστω και ,,κατόπιν εορτής,, με σκοπό να διαβαστεί από αυτούς που δεν επισκέπτονται τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του κόμματος)

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)
Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.vinozito.org; e-mail: rainbow@vinozito.org

____________________________________________________________________

Δελτίο Τύπου – 12/01/2015

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο δεν θα συμμετέχει στις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις μετά τη μεταπολίτευση και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που άλλαξε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την ζωή των περισσότερων Ελλήνων πολιτών.

Το 2012* τα σημερινά συγκυβερνώντα κόμματα μας ζητούσαν να τα ξαναψηφίσουμε για να σωθεί η χώρα λέγοντας ότι μόνο αυτά μπορούσαν να μας σώσουν, λησμονώντας (;)  βέβαια ότι ήταν τα ίδια ακριβώς πρόσωπα και οι πράξεις τους με τη δική μας ανοχή και υποστήριξη που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Καθημερινά μας τρομοκρατούσαν με μηνύματα του τύπου: επιστροφή στην δραχμή, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, έξοδος από την Ευρώπη κλπ. Ταυτόχρονα μέσα σε λίγα μόλις χρόνια είδαμε την γιγάντωση ενός ναζιστικού κόμματος όπου μας εισήγαγε σε μια νέα πολιτική ατζέντα μαζί με καλυμμένη βία και τρομοκρατία και παράλληλα την άνοδο ενός αριστερού υποτίθεται κόμματος από το 5-6% στο 26%.

Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε και φυσικά τίποτε δεν βελτιώθηκε. Η ανεργία καλπάζει, η φτώχια και η εξαθλίωση επίσης, οι εργασιακές συνθήκες χειροτέρεψαν, η δημόσια υγεία και η παιδεία καταρρέουν καθημερινά λόγω έλλειψης πόρων και στοιχειώδους σχεδίου εξόδου από την κρίση. Ταυτόχρονα έχουμε μπαράζ νέων και παλαιότερων φόρων όχι για να χρηματοδοτηθούν οι τόσο αναγκαίες πραγματικές μεταρρυθμίσεις αλλά για να μην χάσουν κάποιοι τα κακώς κεκτημένα τους. Μέσα σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό σκοτάδι, διαπιστώνουμε με ανησυχία και την έξαρση του αντιευρωπαϊσμού, με τα πολιτικά κόμματα να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο για το ποιό θα μας βγάλει πρώτο από το μνημόνιο και θα κάνει τις αγορές να χορεύουν καρσιλαμά και πουστσένο στο ρυθμό της Κουμουνδούρου και της Συγγρού.

Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο αδυνατεί να συμμετέχει σε αυτό το μαύρο θέατρο του πολιτικού παραλόγου, λίγους μόλις μήνες μετά την οικονομική αιμορραγία που συνεπάγονταν οι Ευρωεκλογές. Το αντιδημοκρατικό ελληνικό κράτος μέσω του δυσβάσταχτου εκλογικού κόστους και του εκλογικού μέτρου του 3% προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει την είσοδο μειονοτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο, προτιμώντας προφανώς τους ναζί.

Οι ψηφοφόροι και οι φίλοι του κομματός μας δε χρειάζονται συστάσεις για το τι θα ψηφίσουν. Ξέρουν ποιοί είναι αυτοί οι ελάχιστοι πολιτικοί φορείς που αναγνωρίζουν στους συμπολίτες τους το δικαίωμα να ανήκουν στο Μακεδονικό έθνος και να ζητούν την προστασία της γλώσσας και της πολιτιστικής τους κληρονομίας. Και αυτοί σίγουρα δε βρίσκονται εύκολα συμπολίτες-υποψήφιοι στα κοινοβουλευτικά κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές και έχουν πάρει δημόσια θέση απέναντι στις επίσημες κομματικές θέσεις στο Μακεδονικό ζήτημα.

Ψηφίστε τους λίγους δημοκράτες και ελεύθερους ανθρώπους που υπάρχουν και σέβονται-υποστηρίζουν δημόσια την Μακεδονική εθνική ταυτότητα, αυτή είναι η μοναδική προτροπή μας.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο

·         http://www.florina.org/news/2012/april27_g.asp

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПОСЛЕ ИЗБОРИТЕ Е СЕКОГАШ…ПОНЕДЕЛНИК ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ…ΔΕΥΤΕΡΑ

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δεν προκάλεσαν την παραμικρή έκπληξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως αναμενόταν κέρδισε άνετα, εκμεταλλευόμενος αφενός τους τραγικούς πρώην κυβερνητικούς εταίρους που είχε να αντιμετωπίσει αλλά και αφετέρου την οργή των ψηφοφόρων. Ο Σαμαράς κατέληξε εκεί όπου άξιζε και εάν δεν ήταν ο φόβος και η ανησυχία για το αύριο που έσπρωξε πολλές χιλιάδες ανθρώπους να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, θα είχε καταποντιστεί εκλογικά. Απέδειξε περίτρανα το πόσο μικρός πολιτικός και άνθρωπος είναι, αρνούμενος να παραδώσει εθιμοτυπικά το Μέγαρο Μαξίμου στο νέο πρωθυπουργό.
Καμία έκπληξη και για την 3η θέση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Πολλοί επιχαίρουν για τις εκλογικές απώλειες της σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, ξεχνώντας ότι το φασιστικό αυτό μόρφωμα έχει την ηγεσία του στη φυλακή και ουσιαστικά απείχε της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε που θα έφτανε υπό «φυσιολογικές» συνθήκες.
Απόλυτα φυσιολογικά τα αποτελέσματα και για τους υπόλοιπους, με την εξαίρεση ίσως των ΑΝΕΛ. Το γεγονός ότι ξεπέρασαν σε ψήφους το υπό διάλυση ΠΑΣΟΚ αλλά και τις προβλέψεις των δημοσκόπων, δείχνει ξεκάθαρα τη δυναμική της άκρας Δεξιάς στη σημερινή Ελλάδα. Με θέσεις που απέχουν έλαχιστα έως καθόλου από εκείνες της Χ.Α., οι ΑΝΕΛ τρύπωσαν και στην κυβέρνηση Τσίπρα και την ανάγκασαν ήδη στην πρώτη μεγάλη οπισθοχώρηση και σε δηλώσεις του τύπου «θα σεβαστούμε τις ευαισθησίες των ΑΝΕΛ στα εθνικά θέματα». Δεν αποκλείεται να μοιράζονται και τις ανησυχίες Καμμένου περί αεροψεκασμών…
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το αν και τι μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση. Η πολιτική ορκωμοσία Τσίπρα είναι ένα θετικό γεγονός αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να απαλύνει τις εντυπώσεις από τη συνεργασία με ένα γελοίο ακροδεξιό κόμμα. Η έκπληξη των Ευρωπαίων που δεν παρακολουθούν ανελλιπώς τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και η συνειδητοποίηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά ο λαϊκιστικός διάδοχος του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80, δείχνουν ξεκάθαρα τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ούτε σε ότι αφορά τυχόν βελτίωση των συνθηκών για τις εν Ελλάδι μειονότητες, τους Μακεδόνες, τους Τούρκους, τους Βλάχους, τους Αρβανίτες. Οι ελάχιστες ευνοϊκά διακείμενες φωνές των πρώην συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ καταπνίγηκαν και απείχαν παντελώς από το κυβερνητικό πρόγραμμα και την προεκλογική εκστρατεία, στο βωμό βέβαια της εξουσίας. Αυτή είναι άλλη μια απτή απόδειξη για το πραγματικό πρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος.
Συμπερασματικά, και σε αυτές τις εκλογές θριάμβευσε το κυριάρχο χαρακτηριστικό του νεοελληνικού πολιτικού συστήματος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Η υποκρισία. Ο ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι θα σαρώσει όλα τα κακώς κείμενα και θα ξεκινήσει κάτι εντελώς νέο, είναι ένα γνήσιο τέκνο αυτού του συστήματος. Δεν φτιάχνεις κάτι καινούριο με απαρχαιωμένα υλικά. Δεν πασχίζεις με νύχια και δόντια για την αυτοδυναμία που σου δίνει ο εκτρωματικός εκλογικός νόμος όταν πριν λίγα χρόνια που ήσουν στο 4% έσκουζες για την απλή αναλογική. Δεν συνεργάζεσαι με τα ξαδέλφια της Χρυσής Αυγής χωρίς να δοκιμάσεις καν να συννενοηθείς με άλλους που έχουν πιο κοντινές αλλά και πιο σοβαρές πολιτικές ιδέες.
Ευχόμαστε να κάνουμε λάθος και θα είμαστε οι πρώτοι που θα συγχαρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ εάν μας επιφυλάσσει κάποια ευχάριστη έκπληξη. Όμως δεν πιστεύουμε στα θαύματα και οτιδήποτε θετικό από μια κυβέρνηση που κινείται ανάμεσα στον λαϊκισμό και στον εθνικό σοσιαλισμό των ψεκασμένων, θα είναι θαύμα μεγαλύτερο από το γάμο της Κανά. Αν θυμάστε από το σχολείο, κ. Τσίπρα…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

HOW CAN A WOMAN GIVE BIRTH TO ONE GREEK AND ONE MACEDONIAN?

THE CONSTRUCTION OF NATIONAL IDENTITY AMONG IMMIGRANTS TO AUSTRALIA FROM NORTHERN GREECE

(Πώς μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει έναν Έλληνα και ένα Μακεδόνα; Η δομή της εθνικής ταυτότητας ανάμεσα στους μετανάστες από τη βόρεια Ελλάδα στην Αυστραλία)

Του Πανεπιστημιακού Καθηγητή Loring M. Danforth,Τμήμα Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας του Bates College, Lewiston, USA

(απόσπασμα του βιβλίου – μελέτη του καθηγητή Ντάνφορντ σχετικά με τους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα)

Ο Πίτερ Σαβράμης είναι Μακεδόνας, όχι Έλληνας. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό του, κοντά στο Λέριν/Φλώρινα και να πάει στη Μελβούρνη στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο Πίτερ είναι  πάντοτε έτοιμος να συζητά με ανθρώπους, στην ελληνική, μακεδόνικη και αγγλική γλώσσα σχετικά με το Μακεδόνικο Ζήτημα.  Ο ίδιος υπερηφανεύεται ότι είναι σε θέση να παρουσιάζει την άποψή του,  αρθρωτά, με πειστικό τρόπο, και χωρίς να καταλήγει σε καυγά. Μιλάει συχνά για τη μακεδονική διαμάχη σε εργοτάξια γύρω από την πόλη, όπου εργάζεται στην εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Μια μέρα του φθινοπώρου του 1991, ένας Ιταλός  εργολάβος, γνώρισε τον Πίτερ στον Κώστα, έναν Έλληνα ξυλουργό, με τον οποίο θα έπρεπε να συνεργαστούν στην κατασκευή ενός καινούργιου σπιτιού.

“Αυτός είναι ο φίλος μου ο Πίτερ” είπε ο εργολάβος. “Είναι Μακεδόνας, αλλά μιλάει και ελληνικά.”

Με ένα βλέμμα υποψίας ο Κώστας ρώτησε τον Πίτερ με βαριά αγγλικά “Τί είδος Μακεδόνας είσαι;  Είσαι ένας από αυτούς που δημιουργούν προβλήματα;”

“Όχι” απάντησε ο Πίτερ. “Απλώς προσπαθούμε να προστατέψουμε την κουλτούρα μας από την ελληνική κυβέρνηση.”

“Τί εννοείς;” ρώτησε ο Κώστας.

Ο Πίτερ πρότεινε να μιλήσουν στα ελληνικά.

“Από πού είσαι;” ρώτησε ο Κώστας στα ελληνικά. “Είσαι ένας από αυτούς που θέλουν να πάρουν εδάφη μας;”

“Για περίμενε ένα λεπτό” είπε ο Πίτερ. “Είμαι Μακεδόνας. Για ποιά εδάφη μιλάς; Είμαι από τη Μακεδονία, τη Μακεδονία του Αιγαίου.”

‘Μιλάς καλά τα ελληνικά!” είπε ο Κώστας κάπως έκπληκτος.

‘Ναι” απάντησε ο Πίτερ. “Μιλάω καθαρά ελληνικά. Τα έμαθα στο σχολείο.”

‘Είσαι Έλληνας-Μακεδόνας” είπε ο Κώστας.

“Όχι! Είμαι Μακεδόνας” απάντησε ο Πίτερ.

Ο Κώστας άρχισε να εκνευρίζεται. “Αλλά δε μπορείς να καταλάβεις αυτούς τους Γιουγκοσλάβους που θέλουν να πάρουν τη γη μας.”

“Μια και συζητάμε για τη γλώσσα” εξήγησε ο Πίτερ “ένας Μακεδόνας από την Ελλάδα και ένας Μακεδόνας από τη Γιουγκοσλαβία μπορούν να συνενοηθούν τέλεια. Μιλούν την ίδια γλώσσα.”

“Γιατί σε ενοχλεί αν είμαι Μακεδόνας;” ρώτησε ο Πίτερ. “Εσύ είσαι Έλληνας;”

‘Ναι, είμαι.”

“Εάν πω ότι δεν είσαι Έλληνας, δε θα μου πεις να πάω στα τσακίδια;”

‘Ναι, θα σου πω.”

“Είναι το ίδιο και για μένα. Εάν μου πεις ότι δεν είμαι Μακεδόνας, θα σου πω να πας στα τσακίδια.”

“Αλλά είσαι Έλληνας-Μακεδόνας” επέμενε ο Κώστας και πάλι.

“Είμαι Έλληνας πολίτης” απάντησε ο Πίτερ, “αλλά είμαι Μακεδόνας εκ γεννηθείς. Μπορείς να έχεις αυστραλιανό διαβατήριο, αλλά εκ γεννηθείς τί είσαι; ”

“Έλληνας” απάντησε ο Κώστας.

“Είναι το ίδιο και με μένα” είπε ο Πίτερ. “Είμαι Μακεδόνας στην εθνικότητα. Εάν πριν από εκατό χρόνια, για παράδειγμα, η Ελλάδα χωριζόταν και η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Τουρκία έπαιρναν από ένα κομμάτι, τότε τί θα ήσουν εσύ;”

“Θα ήμουν ακόμη Έλληνας” απάντησε ο Κώστας.

“Σωστά”είπε ο Πίτερ, κάνοντας χειραψία στον Κώστα. “Και εγώ είμαι ακόμη Μακεδόνας. Είμαι ότι είμαι και εσύ είσαι ότι είσαι. Αν πεις ότι δεν είμαι Μακεδόνας, τότε και εγώ θα σου πω ότι δεν είσαι Έλληνας.”

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

MAKEΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Από το μύθο στην …ιστορία

Γιάννης Λάζαρης, έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2014

Μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ο λεγόμενος «Μακεδονικός Αγώνας» ελάχιστα είχε απασχολήσει την ιστοριογραφία. Υπήρχαν μόνο κάποιες ιστορίες στα μυθιστορήματα της Πηνελόπης Δέλτα. Εκτιμώντας όμως, μετά το 1946-49, ότι το θέμα προσφερόταν για προπαγανδιστική αξιοποίηση και στο πλαίσιο του ψυχροπολεμικού κλίματος της εποχής, ο Μακεδονικός Αγώνας εντάχθηκε στην επίσημη ιστορία. Έτσι, σήμερα θεωρείται από το κατεστημένο ως ένας ηρωικός αγώνας, ένας απελευθερωτικός πόλεμος των πληθυσμών της Μακεδονίας, που μιλούσαν ρωμέικα (ελληνικά), κατά το διάστημα 1904-08, κάτι σα δεύτερο «μικρό ’21».

Εξετάζοντας όμως σε βάθος τα ιστορικά στοιχεία και τα κείμενα των ίδιων των αποκαλούμενων μακεδονομάχων, προκύπτει, ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο δήθεν ηρωικός αυτός αγώνας είναι ένας μύθος, που υπάρχει μόνο στη φαντασία ορισμένων ρωμιών ιστορικών. Εκείνο, που στην πραγματικότητα συνέβη, μόνο αισθήματα ντροπής και θλίψης μπορεί να μας γεμίσει.

Οι μακεδονομάχοι δεν είχαν σκοπό την απελευθέρωση των ρωμιών της Μακεδονίας από τους οθωμανούς (τα σύνορα του κράτους τότε έφταναν ως τη Θεσσαλία), ούτε απέβλεπαν στην κατοχή συγκεκριμένων εδαφών, αλλά στην επαναφορά των μακεδονικών πληθυσμών στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεδομένου, ότι οι βούλγαροι είχαν αποσχισθεί ιδρύοντας δική τους Εκκλησία, την Εξαρχία, στην οποία είχαν υπαχθεί τότε πολλοί μακεδόνες.

Στην οθωμανική Μακεδονία, αντί Ελλάδα και Βουλγαρία να πολεμούν τον υποτιθέμενο κοινό εχθρό, τους τούρκους, χρηματοδοτούσαν συμμορίες, που ανταγωνίζονταν στο ποιoς θα τρομοκρατούσε περισσότερα χωριά, ώστε να δηλώσουν υποταγή είτε στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, είτε στη Βουλγαρική Εξαρχία.

Ο Παύλος Μελάς περιγράφει χαρακτηριστικά: «Τότε, αποτεινόμενος προς όλους, απήτησα όπως εντός δέκα ημερών επιτροπή από αυτούς τους δυο και τρεις άλλους μεταβή εις την Μητρόπολιν, δηλώση υποταγήν εις τον μητροπολίτην, ζητήση την επάνοδον του ιερέως και την ανοικοδόμησιν του καέντος ελληνικού σχολείου. Μου το υπεσχέθησαν, τους έβαλα και ωρκίσθηκαν εις την εικόνα, που έλαβα πρό τινος, ότι θα είναι πιστοί εις την Ορθοδοξίαν και ότι θα αποκρούουν τους βουλγάρους και τας προτάσεις των. Εγώ δε τους υπεσχέθην, ότι θα περιπολώ εδώ δια να τους προστατεύω. Aλλ’ αν κανείς παραβή τον όρκον, τον οποίον εκουσίως έδωκε, τότε πλέον δεν θα υπάρξη οίκτος δι’ αυτό». (Ναταλίας Μελά: «Παύλος Μελάς», έκδ. «Σύλλογος προς διάδοσιν Ελληνικών Γραμμάτων», «Δωδώνη», Αθήνα—Γιάννινα, 1992, σελ. 386).

Το εθνικιστικό παρακράτος στην αρχή, αλλά και το ίδιο το  κράτος στη συνέχεια, συμμάχησαν άτυπα με τις οθωμανικές αρχές. Λεφτά και όπλα διατέθηκαν άφθονα για τη συγκρότηση και αποστολή σε μακεδονικά εδάφη ―όχι τακτικού στρατού, αλλά― μισθοφορικών ομάδων, των οποίων ο αριθμός έφτασε συνολικά τους 2.000 περίπου άνδρες.

Υπό την ηγεσία ρωμιών ληστών, εξαγορασμένων βούλγαρων ληστών ή/και υπαξιωματικών/αξιωματικών δεν πολέμησαν σε μάχες ούτε με βούλγαρους (εκτός από μικροσυμπλοκές δεν καταγράφηκε ούτε μια μάχη με τη συμβατική της έννοια), ούτε με τούρκους, με τους οποίους εξάλλου συνεργάζονταν. Έσπερναν τη φρίκη και το θάνατο στήνοντας ενέδρες, κόβοντας κεφάλια και δολοφονώντας μαφιόζικα εν ψυχρώ.

Έμπαιναν στα εξαρχικά χωριά και τρομοκρατούσαν τους κατοίκους σφάζοντας και πλιατσικολογώντας, ώστε να τους υποχρεώσουν να επανέλθουν υπό το Πατριαρχείο, ανταγωνιζόμενοι παρόμοιες ενέργειες, που γίνονταν κι από τη βουλγαρική πλευρά στα πατριαρχικά χωριά (οι οποίες είναι λίγο―πολύ γνωστές, καθότι έχουν ήδη κατά κόρον παρουσιασθεί από ρωμιούς ιστοριογράφους). Οι πράξεις τρομοκρατίας και αντεκδίκησης ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Στις σελίδες του βιβλίου ‒με βάση κυρίως τα δημοσιευμένα απομνημονεύματα και ημερολόγια των ίδιων των  μακεδονομάχων‒ παρουσιάζεται η πραγματική φύση του Μακεδονικού Αγώνα, τον οποίο οι διαχρονικοί εθνικιστικοί κύκλοι έχουν μυθοποιήσει και χρησιμοποιούν κατά το δοκούν μέχρι και σήμερα.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα πέρασμα από τον μύθο στην …ιστορία.

http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=3585

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Член на Европската Слободна Алијанса- Европска Политичка Партија (EFA-EPP)

Член на Европската Слободна Алијанса- Европска Политичка Партија  (EFA-EPP)

Член на Федералната Унија на Европските Националности (FUEN)

Ст.Драгуми 11 Лерин  Τ.Κ. 53100 П.Б. 51 Тел./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org e-mail: vinozito@otenet.gr & rainbow@florina.org

Αξιότιμε κ. Τσίπρα,

Το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ουράνιο Τόξο, του πολιτικού κόμματος των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας σας συγχαίρει για την νίκη σας.

Ευχόμαστε ως κυβέρνηση να δημιουργήσετε καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες της χώρας μας, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει πόσο δημοκρατική είναι μια χώρα.
Ευχόμαστε να  διαμορφώσετε ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο όπου οι πολίτες θα γνωρίσουν και θα πληροφορηθούν για τις εθνικές μειονότητες, θα πάψουν να τις αγνοούν και να τις φοβούνται.

Δυστυχώς, πάγια τακτική των κυβερνήσεων μετά την μεταπολίτευση ήταν η παντελής εξαφάνισή τους. Μέχρι χθες η ελληνική πολιτεία μας αγνοούσε σκοπίμως και έκανε το παν για να καταπνίξει κάθε προσπάθεια και φωνή για την ανάδειξη των προβλημάτων μας.  Κορυφαία έκφανση αυτής της πολιτικής ήταν ο προκάτοχός σας, ο οποίος στήριξε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα στο «Μακεδονικό ζήτημα».

Ακούσαμε με χαρά την πρόθεση της κυβέρνησής σας να χοροηγήσει την ελληνική υπηκοότητα σε μετανάστες 2ης γενιάς, γεννημένους στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως θα επιδείξετε την ίδια ευαισθησία και για τους “μη Έλληνες το γένος” πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου που έχασαν την ελληνική ιθαγένεια και δεν τους επιτρέπεται η επιστροφή στην χώρα που γεννήθηκαν. Ήταν το κόμμα σας, άλλωστε, πριν λίγα μόλις χρόνια που-προς τιμήν σας- έθεσε επίσημα το θέμα με ερώτησή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τώρα λοιπόν έχετε μια ιστορική ευκαιρία να διορθώσετε μια απίστευτη ανθρώπινη αδικία που διαρκεί για 60 και πλέον χρόνια.

Ευχόμαστε να έχουμε την ευκαιρία στο εγγύς μέλλον και να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για αυτό και άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα.

Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Με εκτίμηση

Το Προεδρείο της ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Член на Федералната Унија на Европските Националности (FUEN)

Член на Европската Слободна Алијанса- Европска Политичка Партија  (EFA-EPP)

Член на Федералната Унија на Европските Националности (FUEN)

Ст.Драгуми 11 Лерин  Τ.Κ. 53100 П.Б. 51 Тел./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org e-mail: vinozito@otenet.gr & rainbow@florina.org

Προς
Πρεσβεία Γαλλίας στην Ελλάδα
Βασ. Σοφίας 7 106 71
Aθήνα

Φλώρινα / Λεριν,   9/1/2015

Αξιότιμε κ. Πρέσβη,

Επιτρέψετε μας να  εκφράσουμε στον γαλλικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων  τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό των πολιτών από τα άνανδρα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ευχόμαστε σύντομα οι τρομοκράτες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους.

Μη επιτρέψετε να διαδοθεί το θρησκευτικό μίσος και η αντιδικία μεταξύ των πολιτών, η δημοκρατία πάντα νικά την τρομοκρατία.

Ευχόμαστε πότε ξανά να μην βιώσει η χώρα σας αλλά και μια άλλη χώρα παρόμοια φρικιαστικά γεγονότα.

Με εκτίμηση

Το Προεδρείο της Ε.Ε.Σ. – Ουράνιο Τόξο

Πολιτικό Κόμμα των Εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

КРАТКО РЕЧЕНО, ПРОБЛЕМОТ БАРА…ЛЕКАР ЗА ДУШЕВНИ БОЛЕСТИ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙ…ΨΥΧΙΑΤΡΟ

Σε συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 20 Ιανουαρίου 2015 σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις θετικές εκθέσεις των υπευθύνων οργάνων επιθεώρησης της Ένωσης, περισσότεροι Ευρωβουλευτές, από διάφορες χώρες δήλωσαν ανυπόμονοι πλέον με το αστείο αυτό πρόβλημα και ζήτησαν παραπέρα βήματα προς την παραμέρησή του.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, συγχρονισμένα με τους Κύπριους ομόλογούς τους, κατηγόρησαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ότι αυτή είναι που ευθύνεται για τη μη λύση του προβλήματος.

Μεταξύ άλλων, η Ελένη Θεοχάρου δήλωσε ότι…θα πρέπει να διαβαστεί η ιστορία, να διαβαστούν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης και να γίνει ευρύτερα γνωστό για το τι συναίβει επί πρώτου και δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όπως και το τι συναίβει στην ευρύτερη περιοχή και συνδεόταν με τον Τίτο…

Σε όλα αυτά, εκτός άλλων, αντέδρασε και ο Ισπανός Ευρωβουλευτής, από τις τάξεις των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων, Χαβιέρ Ναρτ, ο οποίος δήλωσε ότι ,,είναι αξιολύπητο το γεγονός η Ευρώπη να ασχολείται με τέτοια ζητήματα και να θέτεται βέτο σε μια περιοχή που ιστορικά είναι από πάντα γνωστό ως Μακεδονία,,.

-Υπάρχει όνομα ΠΓΔ Μακεδονία που είναι απαράδεκτο. Τίθεται βέτο λόγω ονόματος που ιστορικά ανήκει στη χώρα αυτή. Στην Ισπανία και στη Γαλλία υπάρχουν περιοχές με το όνομα Ρουσιόν και κανένας, από όποια από τις δύο αυτές χώρες και εάν προέρχεται, δεν αμφισβητεί το γεγονός αυτό. Ακούμε αστεία πράγματα για το αν ο ήλιος να βρίσκεται ή όχι σε σημαία και όλα αυτά είναι θέματα ψυχολογικά και όχι ιστορικά. Εάν τα σύνορα είναι αναγνωρισμένα και η χώρα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις, πώς είναι δυνατό εννιά φορές να μπλοκάρουμε την ένταξη της Μακεδονίας;!! Πρόκειται για κάτι άνευ προηγουμένου που κάνει την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη. Παρακαλώ για προσπάθεια κυριαρχίας της λογικής – δήλωσε ο Ισπανός Ευρωβουλευτής.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ο νέος μας Άγιος

Του Νίκου Δήμου

Του Νίκου Δήμου

Ο γέροντας Παΐσιος, λόγω ασφυκτικής πίεσης των πιστών, προήχθη εκτάκτως σε Άγιο σε 22 χρόνια (αντί για 70 που απαιτούνται συνήθως). Ο Πρωθυπουργός διαμηνύει ότι οι ιερές εικόνες στα δημόσια κτήρια θα παραμείνουν εσαεί (κατά τα άλλα είναι …Τσάρλυ). Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε από το πρόγραμμά του τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας κι εγώ δεν νιώθω πια καθόλου καλά. Αναρωτιέμαι: τι παραπάνω θα συνέβαινε σε ένα θεοκρατικό κράτος;

Πριν από δεκαετίες ένας έμπειρος πολιτικός μου έλεγε: «με όλους μπορείς να τα βάλεις, εκτός από την Εκκλησία. Όποτε το Κράτος ή κάποιο κόμμα συγκρούστηκε με αυτή, βγήκε χαμένο». Ακόμα και ο Σημίτης που (μόνος αυτός σε 200 χρόνια!) νίκησε την εκκλησία στην διαμάχη για τις ταυτότητες, μπορεί να κέρδισε μία μάχη αλλά τον πόλεμο τον χάσαμε όλοι. Δεν άλλαξε τίποτα – παραμένουμε θεοκρατία.

Ήμουν νιος κι γέρασα συζητώντας για την καύση των νεκρών. Η εκκλησία με χίλιους τρόπους σαμποτάρει ένα νόμο του κράτους που πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία πριν δέκα ολόκληρα χρόνια!

Όταν με ρωτάνε ξένοι δημοσιογράφοι (τώρα με τις εκλογές πλάκωσαν πάλι λεφούσια) γιατί αντιδρούμε στις μεταρρυθμίσεις, απαντώ πως οι δύο ισχυρότεροι  ιδεολογικοί πόλοι στη χώρα είναι η Ορθοδοξία και το ΚΚΕ. Και οι δύο είναι ασάλευτοι, μαρμαρωμένοι στον χρόνο. Η επίδρασή τους στη σκέψη μας είναι βαθύτατη. Ακούς πολιτικό να μιλάει στο Ραδιόφωνο την καθαρόαιμη διάλεκτο της Αριστεράς και στην αποφώνηση αποκαλύπτεται ότι ανήκει στην Νέα Δημοκρατία.

Πριν τριάντα χρόνια η Ελλάδα ήταν πιο ανοιχτή, πιο φιλελεύθερη, πιο κοσμοπολίτικη – υπήρχαν αριστεροί που φρόντιζαν γι αυτό. (Αχ, Μιχάλη!) Με την πτώση του Τείχους η δική μας Αριστερά έγινε δογματική και εθνικιστική – ακόμα και θρησκευόμενη (λέγε με Λιάνα). Η Εκκλησία νίκησε και τον Μαρξ.

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο Google ψάχνοντας και διαβάζοντας Παΐσιο. Νομίζω πως η αγιοποίησή του είναι πνευματικά και πολιτιστικά σημαντικότερο γεγονός από την έκβαση των εκλογών. Δείχνει ακριβώς ποιοι και πού είμαστε.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ КРИЕ ЗА СЕКОГАШ… Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ…

Το μήνα Μάη του μακρυνού 1932, είχε διεξαχθεί αναδάσωση τμημάτων του όρους Вичо (Βίτσσο/Βίτσι) από Μακεδόνες κάτοικους του τότε ζωντανού χωριού Бапчор (Μπάπτσσορ / Ποιμενικό), όπως και κατοίκους άλλων γύρω χωριών. Από το γεγονός αυτό διασώζεται φωτογραφία αντρών που συυμετείχαν στη δεντροφύτευση, αλλά και καρτ ποστάλ που είχαν στείλει σε δικούς τους και σε άπταιστη μακεδόνικη γλώσσα και κυριλλική γραφή περιέγραφαν το γεγονός και ονόμαζαν αυτούς που εμφανίζονται στη φωτογραφία.

Μακεδόνικη γλώσσα και γραφή πριν την εποχή του Τίτο;;;

Γκόλεμ πόζντραβ από τους ,,ανύπαρκτους,, !!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)