Αρχεία | Οκτώβριος, 2014

ОРАЊЕТО – ΟΡΑΝΙΕΤΟ

[Το όργωμα]

За да не питаш лепче

држи ја рачката на оралото

(Ζα ντα νε πίταςς λέπτσσε

ντ΄ρζζι ια ράτσσκατα οντ οράλοτο)

Για να μη ζητιανέψεις ψωμάκι

κράτα το χερούλι από το αλέτρι

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΣΥΜΒΛΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥ

Η ελληνική μυθολογία λέει ότι σμίξανε ο Ουρανός και η Γη και έδωσαν τον Κρόνο και τη Ρέα, οι οποίοι γέννησαν το Δία, πατέρα των θεών του Ολύμπου.

Η μυθοπλασία αυτή δεν είναι μια τυχαία έμπνευση του δημιουργού λαού, αλλά απόσταγμα της σοφίας του που πηγάζει από εμπειρία εκατοντάδων χρόνων και κατανόησής της εξάρτησής του από τη Γη και τον Ουρανό.

Ο γεωργός αγαπάει και λατρεύει τη γη, γιατί μ΄αυτήν έχει δέσει την επιβίωσή του.

Η πρώτη παραγωγή του ανθρώπου, δηλαδή η δημιουργία υλικών αγαθών, ήταν η γεωργική και μάλιστα ο πρώτος γεωργός ήταν γυναίκα κι αυτό ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που έφεραν τότε τη μητριαρχία.

Οι Македонци (Μακεδόνες) ήταν και εν μέρει είναι ακόμη, κατ΄εξοχήν γεωργοκτηνοτροφικός λαός κι αυτό φαίνεται από το ότι είναι φιλειρηνικός λαός και από το ότι έχουν μια λεπτομερέστατη ορολογία στα γεωργικά εργαλεία, στις γεωργικές εργασίες και στην σύνδεση της έναρξης των γεωργικών εργασιών με γιορτές.

Άξιο μελέτης είναι ότι η μέτρηση του χρόνου αναφέρεται σε περιόδους γεωργικών εργασιών, αλλά και τα γενέθλια των παιδιών τους, οι ημερομηνίες των γάμων τους, των βαπτίσεών τους και άλλων επετείων, προσδιορίζονταν με γεωργικές εργασίες. Για παράδειγμα, παντρέυτηκα όταν αλωνίζαμε, γεννήθηκα όταν σκαλίζαμε τα καλαμπόκια, βαφτίστηκα όταν σπέρναμε και άλλα τέτοια.

Απαραίτητα εργαλεία για να γίνει το όργωμα ήταν το орало (όραλο – αλέτρι), ξύλινο μονοκόμματο με μεταλλικό μυτερό τριγωνικό υνί (паличник – πάλιτσσνικ) και υστερότερα το μεταλλικό плуг (πλουγκ – πλούκι) με μεταλλικό τραπεζοειδές υνί.

Το јареви (γιάρεβι – ζυγός) που συνδεόταν μέσω μιας δερμάτινης κατασκευής από δέρμα γουρουνιού (бишеа кожа – μπίσσεα κόζζα), το привој (πρίβοϊ – ζεύγμα) και μια ξύλινη ή μεταλλική περόβη (утреш – ούτρεςς).

(αυτή η σύνδεση του ζεύγματος και τις ξύλινης περόνης ήταν ο γόρδιος δεσμός που ,,έλυσε,, ο Μεγαλέξανδρος).

Τα υποζύγια ήταν συνήθως волови (βόλοβι – βόδια) που έμπαιναν στο ζυγό ανάμεσα σε δύο κάθετες ξύλινες ή μεταλλικές περόνες, τα жегли (ζζέγκλι – ζεύγλες). Το δεξί ακολουθούσε τη бразда (μπράζντα – αυλάκι) που δημιουργούσε το υνί και ήταν το πιο δυνατό.

Το орало (όραλο – αλέτρι), όταν μπήκε πλέον στα εργαλεία το πλούκι, το χρησιμοποιούσαν για αυλάκιασμα (браздење – μπράζντενιε) και για сеење (σέενιε – σπορά) πατάτας (компири, картоли – κόμπιρι, καρτόλι), του καλαμποκιού (пченка – πτσσένκα) και των φασολιών (боб – μπομπ).

Άλλο εργαλείο ήταν η бранва (μπράνβα – σβάρνα) και τέλος το остен (όστεν – βουκέντρα), που ήταν ένα λεπτό μακρύ ξύλο που στην πιο λεπτή του άκρη είχε ένα шило (σσίλο – κεντρί) και στο άλλο άκρο υπήρχε μια μεταλλική κατασκευή σχήματος Γ, η копрала – κόπραλα. Με τη βουκέντρα, ο орач (όρατςς – γεωργός) μπορούσε να κατευθύνει το υποζύγιο με το κεντρί και να καθαρίζει με τη μεταλλική κατασκευή του κάτω άκρου το υνί από τα χώματα. Μην αδικήσουμε και το  магаренце (μαγκάρεντσε – γαϊδουράκι) που για το γεωργό ήταν το μεταφορικό μέσο των εργαλείων του (αλέτρι, πλούκι, ζυγό), όπως και του λιτού φαγητού του.

Το όργωμα δ γινόταν όπως να ΄ναι. Ένα μέρος που το είχαν ανοίξει και απλώσει, την επόμενη χρονιά το μάζευαν. Ένα χωράφι το όργωναν το καλοκαίρι, το ξαναόργωναν τον Οκτώβρη,  Νοέμβρη το έσπερναν και στην συνέχεια το σβάρνιζαν (бранвање – μπράνβανιε) με τη μπράνβα για να σκεπαστεί το семе (σέμε – σπόρος).

Όταν μετά το есенско (έσενσκο – φθινοπωρινό) όργωμα προκύπτανε μεγάλοι σβόλοι (грутки – γκρούτκι), ακολουθούσε σβάρνισμα για να ακολουθήσει η σπορά και πάλι σβάρνισμα. Ο σπόρος επιλεγόταν από το γεωργό και πολλές φορές ο γεωργός τον μούλιαζε σε διάλυμα από син камен (σιν κάμεν – γαλαζόπετρα).

Ορισμένα нивја (νίβια – χωράφια) τα έσπερναν όχι για να τα θερίσουν, αλλά για να τα βοσκήσουν με τα πρόβατα (асоли – άσολι). Μερικές φορές, όταν φύτρωνε το σπαρτό πολύ πυκνό, έβαζαν για λίγο μικρά ζώα (πρόβατα, γίδια) να το βοσκήσουν κι έτσι το αραίωναν.

Όταν διαπίστωναν ότι το σπαρτό δεν πάει καλά, το πιθανότερο από εξάντληση του εδάφους, μετά από βροχή έριχναν λίπασμα.

Όταν οι γεωργοί διαπίστωναν ότι ένα χωράφι δεν αποδίδει, τότε εφάρμοζαν το угар (ούγκαρ – αγρανάπαυση), δηλαδή το όργωναν και το άφηναν να ,,ξεκουραστεί,, ένα χρόνο.  Στο χρόνο ,,ανάπαυσης,, φύτρωναν αγριόχορτα κι ανάμεσά τους πολλά ψυχανθή κι έτσι το έδαφος εμπλουτιζόταν με αζωτούχα (χλωρολίπανση).

Οι γεωργοί μας δεν αγνοούσαν την αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιέργειας εκ περιτροπής αγρωστώδους με ψυχάνθες).

Ο τρόπος που λιπαίναν τα χωράφια τους ήταν με гној (γκνόι – κοπριά) που μετέφεραν στα χωράφια τους, τα απόθεταν κατά σωρούς (буништа – μπούνισστα) για να ωριμάσουν (ζύμωση) και στην συνέχεια το σκορπίζαν στο χωράφι. Πολύ πιο απλός τρόπος ήταν να βάζουν τα ζώα να τα κοπρίζουν φτιάχνοντας πρόχειρα ст’рги (στ΄ργκι – γρέκια) για να διανυκτερεύουν τα ζώα κι αυτό γινόταν τα καλοκαίρια. Τα στ΄ργκι σ΄ένα χωράφι κάθε τόσο μετατοπιζόταν και έτσι λίπαιναν όλο το χωράφι.

Ο γεωργός δεν ξεχνούσε κάθε τόσο να φροντίζει το ѕевгар (τζέβγκαρ – καματερικά ζώα), να τα αφήνει να ξεκουραστούν κι αν ήταν καλοκαίρι, να τα ποτίσει. Όταν τα άφηνε να ξεκουραστούν, τα ζωντανά έμεναν ακίνητα, πράγμα που έδειχνε την κούρασή τους. Όταν τα ζώα ξεκουράζονταν, ο γεωργός έβρισκε την ευκαιρία να φάει κάτι και να σβήσει τη δίψα του.

Οι γεωργοί έλεγαν πως το υποζύγιο συμπαθούσε περισσότερο τον καπνιστή γεωργό από τον μη καπνιστή, γιατί ο καπνιστής σταματούσε κάθε τόσο για κάπνισμα, οπότε αυτά αναπαύνταν.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ВОЛКОТ ОД ГРЦИЈА СЕ ПОВИКУВА ДА ГИ ЧУВА ОВЦИТЕ Ο ΛΥΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ευρωπαική Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο επιθυμεί να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και τους 27 νέους επιτρόπους, αν και εφόσον φυσικά εγκριθεί ο διορισμός τους από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Η νέα Κομισιόν – ανεξαρτήτως σύνθεσης – ήδη διαφαίνεται ότι θα έχει ενα πολύ δύσκολο έργο και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί την στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να το φέρει σε πέρας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι οι αστοχίες ξεκίνησαν πολύ πριν εγκριθεί ο διορισμός των νέων Επιτρόπων και αρχίσει η δουλειά τους. Η πλέον τρανταχτή από αυτές είναι αναμφίβολα η τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Μερικές από τις αρμοδιότητες που έχει στο χαρτοφυλάκιο του ο κ. Αβραμόπουλος θα είναι η προστασία των μειονοτήτων (sic!), η συνολική λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν, η προστασία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της έννομης τάξης στην Ε.Ε., η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβιας και η καταπολέμηση της ομοφοβίας.

Για μας είναι απλώς αδιανόητο ένας εκ των μακροβιότερων υπουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας να τίθεται υπεύθυνος για τους παραπάνω τομείς σε όλη την Ε.Ε., την στιγμή που η χώρα του αποτελεί τον απόλυτο ουραγό των “28″ σε θέματα προστασίας οποιασδήποτε διαφορετικότητας ή καταπολέμησης ρατσιστικών και ομοφοβικών φαινομένων. Ο απόλυτος εκφραστής μιας χώρας που επίσημα δεν έχει εθνικές και γλωσσικές μειονότητες, καλείται τώρα να τις προστατέψει! Ο υπουργός κυβερνήσεων που επί δεκαετίες απαγορεύουν σε δεκάδες Μακεδόνες ακόμα και με διαβατήρια κρατών-μελών της Ένωσης, την είσοδο στην Ελλάδα θα επιβλέπει τώρα την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν! Ο άνθρωπος που λίγο πριν ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες ψήφισε τον κατάπτυστο νέο “αντιρατσιστικό” νόμο που προβλέπει ακόμα και φυλάκιση για όσους αρνούνται φανταστικές γενοκτονίες ενώ απαγορεύει σε ομόφυλα ζευγάρια την νομική κατοχύρωση που παρέχει το σύμφωνο συμβίωσης, αυτός ο άνθρωπος θα κληθεί να καταπολεμήσει το ρατσισμό και την ομοφοβία!

Καμία αντίδραση του συνήθως λαλίστατου Δ. Αβραμόπουλου δεν είδαμε ούτε όταν πρόσφατα ένας ομοϊδεάτης του επετέθη με σκαιό και απαράδεκτα ομοφοβικό τρόπο εναντίον του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, συμπατριώτη θυμίζουμε του κ. Γιούνκερ. Ως επιβράβευση αντίθετα, ήρθε η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο πόστο. Αντιλαμβανόμαστε ως ενα σημείο την αγωνία του νέου προέδρου της Κομισιόν να χωρέσει κάπου τον Έλληνα επίτροπο, όμως αυτό δε μπορεί να γίνεται σε βαρος των Μακεδόνων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία αλλά και σε βάρος εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε.

Η Ε.Ε.Σ.-Ουράνιο Τόξο ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαικής Ελεύθερης Συμμαχίας που απαρτίζει μαζί με τους Πράσινους την 4η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Ευρωβουλή, προτίθεται να ζητήσει την απομάκρυνση του κ. Αβραμόπουλου από το συγεκριμένο πόστο και την καταψήφισή του, όπως και ολόκληρης της προτεινόμενης Κομισιόν, αν η θέση αυτή δε γίνει αποδεκτή.

Δεν είναι δυνατόν ένας εξ Ελλάδος ορμώμενος λύκος να φυλάει τα ευρωπαικά -και όχι μόνο-πρόβατα.

Το Γραφείο Τύπου της Ε.Ε.Σ. – Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Е.С.А. ВИНОЖИТО – Ε.Ε.Σ. ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ Δελτίο Τύπου: Επιτέλους τέλος στο νεοελληνικό απαρτχάιντ

Το αντιμακεδονικό κρεσέντο της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά και του βαθέος νεοελληνικού (παρα)κράτους συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και αυτό το καλοκαίρι. Τελευταίο “θύμα” την περασμένη εβδομάδα ο Μακεδόνας ακτιβιστής και συγγραφέας Γκιόργκι Κανζούροβ (Γιώργος Καντζούρης), γεννημένος στο χωριό Σέτινα (Σκοπός) της Φλώρινας. Του απαγορεύτηκε να επισκεφτεί το χωριό του με την γνωστή κατάπτυστη “δικαιολογία” ότι αποτελεί δήθεν “κίνδυνο για την τάξη και ασφάλεια” της χώρας. Την ίδια τύχη είχαν πριν από αυτόν Μακεδόνες δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες αλλά και απλοί άνθρωποι που το μόνο που ήθελαν να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής τους στη Βόρεια Ελλάδα ή απλώς να κάνουν τις διακοπές τους.

Η περιβόητη “μαύρη λίστα” με ανεπιθύμητους Μακεδόνες την οποία υποτίθεται κατάργησε ο σημερινός υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, όχι μόνον δεν σταμάτησε να υπάρχει αλλά προφανώς εμπλουτίστηκε περαιτέρω τα τελευταία δύο χρόνια. Ουδεμία έκπληξη, καθώς πρωθυπουργός της χώρας ανέλαβε ο φανατικός αντι-Μακεδόνας και γνωστός για τις αδελφικές του σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή (βλέπε υπόθεση Μπαλτάκου) Α. Σαμαράς.

Δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη ούτε ότι κανένας απολύτως δεν αντιδρά στις πρωτοφανείς αυτές πράξεις ρατσισμού της Ελλάδας που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση. Από το εσωτερικό της χώρας δεν περιμέναμε απολύτως τίποτα, είτε από πολιτικά κόμματα είτε από τα Μέσα Μαζικής Διαστρέβλωσης. Αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυστυχώς εξαιρετικά χαλαροί έως ανύπαρκτοι. Πως αλλιώς θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτές τέτοιες ακραία ρατσιστικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές που δεν συναντώνται πλέον πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο;

Η ΕΕΣ-Ουράνιο θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να κάνει ευρύτερα γνωστό στα όργανα της Ε.Ε. και των υπόλοιπων διεθνών οργανισμών ότι το τελευταίο απαρτχάιντ στον πλανήτη δεν πέθανε όπως όλοι νομίζαν πριν 3 δεκαετίες στην Νότια Αφρική αλλά ζει και βασιλεύει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως η ντροπή να κάνει κάποιους επιτέλους να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο. Οσο για τον πρωθυπουργό και και την εθνοφασισιστική δράκα συμβούλων που τον περιστοιχίζουν, δεν έχουμε αυταπάτες. Οι έννοιες “ντροπή”, “αξιοπρέπεια” και “συνείδηση” τους είναι παντελώς άγνωστες.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Mαρτυρία – φωτιά για τη Χρυσή Αυγή

Εκθεση-καταπέλτης για την άνοδο του νεοναζισμού σε Ελλάδα και Ουγγαρία δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights First.

Στις 130 σελίδες της έκθεσης με τίτλο «Δεν είμαστε Ναζί, αλλά…», περιγράφεται μέσα από στοιχεία και μαρτυρίες η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, όπως και του αντίστοιχου νεοναζιστικού Γιόμπικ στην Ουγγαρία.

Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ασκούν έντονη κριτική στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, καθώς και σε ΗΠΑ, Γερμανία και ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να ανασχεθεί η άνοδος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού.

Τα στοιχεία της έκθεσης συγκεντρώθηκαν μεταξύ άλλων από επισκέψεις των ειδικών της οργάνωσης σε Ουγγαρία και Ελλάδα και συνομιλίες με θεσμικούς παράγοντες των δύο χωρών αλλά και απλούς πολίτες. Η πολυσέλιδη έκθεση της Human Rights First (HRF) συμπεριλαμβάνει και μία σημαντική μαρτυρία πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, που μίλησε στους ερευνητές της οργάνωσης με όρο τη διατήρηση της ανωνυμίας του. Ο πρώην χρυσαυγίτης, που θα είναι προστατευόμενος μάρτυρας στο δικαστήριο κατά της ηγεσίας της ΧΑ, είναι αποκαλυπτικός.

«Το 2011 η Χρυσή Αυγή είχε μεγάλη υποστήριξη από έναν εύπορο ιδιοκτήτη τοπικής επιχείρησης. Παρόλο που ήταν μέλος της ΝΔ, ήθελε να πάει καλά η ΧΑ στις εκλογές του 2012, προκειμένου να τελειώσει η προβληματική συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να συνεργαστεί με τη ΧΑ. Ο επιχειρηματίας έλεγε ότι “η Χρυσή Αυγή είναι ο στρατιωτικός… βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας” και είχε δώσει πάνω από 1.500 δολάρια για στρατιωτικές στολές των στελεχών της. Ο επιχειρηματίας μάλιστα πλήρωνε τη συντήρηση των γραφείων τους και τους έδινε συμβουλές, όπως “Μην επιτίθεστε σε μετανάστες μέρα μεσημέρι”», αναφέρεται στην κατάθεση.

Ο μάρτυρας αναφέρει ότι «μια τοπική επιχείρηση προμήθευε με όπλα τα μέλη της ΧΑ. Τα πιο “υψηλά” στελέχη χρησιμοποιούσαν αεροβόλα για εκφοβισμό, αλλά έβρισκαν τρόπο να τα μετατρέπουν για να παίρνουν σφαίρες», τονίζει, εξηγώντας ότι όποιο μέλος της Χρυσής Αυγής είχε άδεια για όπλο, αγόραζε πυρομαχικά για να προμηθεύει την οργάνωση. Σημειώνει επίσης πως η άδεια οπλοφορίας επέτρεπε στον καθένα να αγοράζει τρία κουτιά σφαίρες ανά έτος.

Από ένα μαχαίρι
«Ο καθένας είχε ένα μαχαίρι», τονίζει το πρώην μέλος της ΧΑ. «Οι χρυσαυγίτες δεν ήταν εκπαιδευμένοι, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μαχαιρωμάτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι πολλοί έμαθαν να τα χρησιμοποιούν», επισημαίνει. «Η αστυνομία δεν μπορούσε να μας αγγίξει», τονίζει. Λέει, για την ακρίβεια, «η αστυνομία είχε συγκεκριμένες εντολές να μη μας αγγίζει»… Τέλος, αναφέρεται στα ειδικά γυμνάσια και στις «σχολές στελεχών» που όφειλαν να περάσουν τα μέλη προκειμένου να ανελιχθούν στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, καθώς και στα γυμνάσια που οργάνωναν υψηλόβαθμα στελέχη, στα οποία γινόταν κατήχηση περί άριας φυλής.

Στα ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης συμπεριλαμβάνεται και το απόσπασμα στο οποίο περιγράφεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει ναζιστική ιδεολογία και πιστεύω, αλλά εμφανίζεται ως εθνικιστικό κόμμα που υποστηρίζει την Εκκλησία. Από τις σελίδες της δεν θα μπορούσε να λείπει καταγραφή των ρατσιστικών εγκλημάτων των ταγμάτων εφόδου στην Ελλάδα, αλλά και την Ουγγαρία.

Επίσης γίνεται αναφορά στην επιβολή δικαιοσύνης και στις κρατικές συμπεριφορές απέναντι στη ναζιστική δράση, επισημαίνοντας ότι το ρατσιστικό κίνητρο δεν αναγνωρίζεται τις περισσότερες φορές. Υπογραμμίζεται επίσης το γεγονός πως το ρατσιστικό μίσος, ο ναζισμός και η βία εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Τονίζεται ακόμη το θέμα του ευρωσκεπτικισμού που λειτουργεί ως πέπλο για κάλυψη ρατσιστικών συμπεριφορών στο όνομα της εθνικών χαρακτηριστικών, μια πρακτική που ακολουθούν και τα δύο ναζιστικά κόμματα.

«Η ΧΑ οργανώνει ένα είδος στρατού»
Η μπίζνα του Παναγιώταρου και οι δεσμοί με την ΕΛ.ΑΣ

Και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στη μαρτυρία του πρώην μέλους της ΧΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιχείρηση του βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου, που «εισήγε μπλουζάκια από το Πακιστάν για περίπου 50 σεντ το καθένα και τα πουλούσε στη ΧΑ για δύο δολάρια. Ωστόσο, η ΧΑ απαιτούσε από τα μέλη της περίπου 20 δολάρια για κάθε μπλούζα».

«Οι χρυσαυγίτες δεν φοβούνται την επιβολή του νόμου. Η αστυνομία δεν μπορούσε να μας αγγίξει», φέρεται να είπε στους ειδικούς. «Η αστυνομία είχε συγκεκριμένες εντολές να μη μας αγγίζει. Οταν τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτεθήκαμε σε δύο Πακιστανούς μετανάστες και τους χτυπήσαμε πραγματικά πολύ άσχημα, έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον επικεφαλής της αστυνομίας ο οποίος είχε δεσμούς με τον πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής και μου είπε ότι η υπόθεση δεν θα διερευνηθεί. Μόλις συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να δρουν με ατιμωρησία, τα μέλη της ΧΑ στράφηκαν προς εκφοβισμό για το κέρδος, ζητώντας προστασία από μαγαζιά.

«”Εγκληματική οργάνωση” είναι σωστή και ακριβής έκφραση, επειδή η Χρυσή Αυγή οργανώνει ένα είδος στρατού», συμπλήρωσε ο μάρτυρας. «Μία από τις προϋποθέσεις για να ανέβει κανείς στην ιεραρχία ήταν να πάει σε ειδικό στρατόπεδο εκπαίδευσης. Οι ηγέτες οργάνωναν γυμνάσια στα βουνά, που διεξαγόταν υπό πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων. Οι εθνικιστικές αθλοπαιδιές περιλάμβαναν paintball, σκοποβολή και ιδεολογική κατήχηση», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι όλα τα μέλη μάθαιναν για την «άρια φυλή».

Τι προτείνεται
Ζητούν παρέμβαση από Ομπάμα – Μέρκελ

Η ΜΚΟ Human Rights First ιδρύθηκε το 1978 στη Νέα Υόρκη από μία ομάδα δικηγόρων που αγωνίζονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με το διεθνές παρατηρητήριο μη κυβερνητικών οργανώσεων, πρόκειται για μια «αντικειμενική οργάνωση που δεν αφήνει τα πολιτικά να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών της». Κατά τη συνήθη πρακτική της η ΧΑ προσπάθησε να απαξιώσει τα αποτελέσματα της έκθεσης, αποδίδοντας τα κίνητρα της HRF σε αμερικανοσιωνιστικά συμφέροντα.

Αναφερόμενη στα «δέκα πράγματα που ο Μπ. Ομπάμα μπορεί να κάνει τώρα», η HRF συνιστά στον πρόεδρο των ΗΠΑ να συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ τις «ελληνικές πολιτικοοικονομικές συνθήκες, καθώς και την ανάγκη να αμβλυνθούν οι δοκιμασίες που προκλήθηκαν από τη λιτότητα από τις πολιτικές της τρόικας, προκειμένου να εξαλειφθούν τα στοιχεία που καθιστούν “ελκυστικό” τον εξτρεμισμό».

Τα μέλη της οργάνωσης προτείνουν μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου και προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές, όπως η καταδίκη των ξενοφοβικών-ρατσιστικών δηλώσεων στελεχών της ΝΔ και η εισαγωγή στην εκπαίδευση αντιφασιστικών θεμάτων, όπως το Ολοκαύτωμα ή οι Ελληνες δωσίλογοι.

Οι μετανάστες
Η έκθεση καλεί την ελληνική Πολιτεία να λάβει μια σειρά μέτρων, όπως, μεταξύ άλλων, να παράσχει ασφάλεια στους παράνομους μετανάστες που μπορεί να καταθέσουν για την υπόθεση της ΧΑ, επιτρέποντάς τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Επίσης προτείνει να επισπευσθούν οι δίκες αστυνομικών που έχουν κατηγορηθεί για συνέργεια, συμμετοχή ή βοήθεια στα εγκλήματα της ΧΑ και να αναθεωρήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την αποδυνάμωση των εθνικιστικών περιγραφών των παγκόσμιων γεγονότων.

Μαρία Ψαρά – Λευτέρης Μπιντέλας

http://www.ethnos.gr

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНСКО ОРО ВО БЕЛГИЈА – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Друштвото ,,ОВЧАРАНИ ИЛИНДЕН,, во Белгија, кое е создадено од Македонци имигранти од селото Овчарани – Леринско, Ве поканува на македонско оро што го организира на 15.11.2014 во градот Вервје во Белгија со музичката група ,,Мусикорама,,

Ο Σύλλογος ,,OVCHARANI ILINDEN,, του Βελγίου, ο οποίος έχει συσταθεί από Μακεδόνες μετανάστες του χωριού Οβτσσάρανι, Λέρινσκο (Μελίτη Φλώρινας), Σας προσκαλεί στο μακεδόνικο χορό που διοργανώνει στις 15.11.2014 στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου, με το μουσικό συγκρότημα ,,Μουσικόραμα,,

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПОАРНО НЕКОГАШ ОД КОЛКУ НИКОГАШ !! ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ !!

Πρόσφατα, μετά από περισσότερα από 5 χρόνια!!! ξεκίνησαν επιτέλους οι δίκες για τις προσφυγές του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Ουράνιο Τόξο, εναντίων των τηλεοπτικών καναλιών που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές του 2009, δεν είχαν μεταδώσει το προεκλογικό σποτάκι του κόμματος, όπως όφειλαν σύμφωνα με τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους.

Το πρώτο δικαστήριο που έλαβε χώρα ήταν η αγωγή του Ουράνιου Τόξου κατά του MEGA για την μη μετάδοση του προεκλογικού βίντεο στις ευρωεκλογές του 2009. Η συζήτηση της υπόθεσης διεξήχθη ομαλά, με μάρτυρα για το Ουράνιο Τόξο τον Βαγγέλη Μυτιληναίο και μάρτυρα για το MEGA την κ. Άννα Χρυσού, Διευθύντρια Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημερωτικών Εκπομπών.

Η βασική υπερασπιστική γραμμή τουMEGA είναι, ότι το κανάλι δεν μπορούσε να μεταδώσει ένα βίντεο στο οποίο δεν γνώριζε τι ακριβώς λέγεται και τούτο διότι το MEGA οφείλει να μην μεταδίδει μηνύματα που μπορεί να προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο δικηγόρος του Ουράνιου Τόξου ρώτησε την μάρτυρα εάν έκαναν τον αντίστοιχο έλεγχο σε όλα τα κόμματα και δη στην Χρυσή Αυγή. Μου είπε ότι στο βίντεο της Χρυσής Αυγής για τις ευρωεκλογές του 2009 δεν υπήρχε κάτι που να προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Φαίνεται ότι της ,,ξέφυγαν,, μερικά λεπτά της προβολής, όπου η Χρυσή Αυγή μιλάει για «γκέτο λαθρομεταναστών και πρεζάκηδων που βρωμίζουν την Αθήνα»!! Το σχετικό αυτό βίντεο θα προσκομιστεί στην επόμενη συνεδρία του δικαστηρίου.

Η Πρόεδρος σε κάποια στιγμή διέκοψε τον Βαγγέλη Μυτιληναίο και του ζήτησε να μην χρησιμοποιεί τον όρο μειονότητα γιατί «μειονότητα δεν υπάρχει». Ο κ.Μυτιληναίος απάντησε   επικαλούμενος το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και το παράδειγμα της Τουρκίας (ανέφερε: «το γεγονός ότι η Τουρκία για χρόνια δεν αναγνώριζε την κουρδική μειονότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν Κούρδοι»). Αμέσως δηλαδή φάνηκε μια κάποια προκατάληψη Προέδρου.

Στην ερώτηση του δικηγόρου του MEGAγιατί δεν υποτιτλίσθηκε το σποτ, ο κ.Μυτιληναίος  έδωσε κάποιες απαντήσεις: πρώτον, γιατί αυτοί στους οποίους απευθυνόταν το βίντεο δεν είχαν  ανάγκη υποτίτλων, δεύτερον γιατί όσα λέγονταν στα μακεδόνικα λέγονταν ακριβώς και στα ελληνικά και τρίτον γιατί συμβολικά ο υποτιτλισμός παραπέμπει σε κάτι ξένο και αυτό δεν συνάδει ούτε με την πραγματικότητα (δεν είναι ξένο το κόμμα, είναι ελληνικό) ούτε με την εικόνα που ήθελε να προωθήσει το κόμμα.

Σύντομα, θα λάβουν χώρα και οι δίκες για τις αγωγές του Ουράνιου Τόξου και κατά των υπολοίπων τηλεοπτικών καναλιών που δεν έλαβαν υπόψην τους τις διατάξεις των σχετικών νόμων… και θα δούμε εάν αυτή τη φορά ,,λάμψει,, επιτέλους, έστω για μια φορά, η δικαιοσύνη στη χώρα μας, σε ότι αφορά τα δικαιώματα των ,,διαφορετικών,, …

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Половична вистина е полоша од лагата H μισή αλήθεια είναι πολύ χειρότερη από ένα ψέμα

Το παραπάνω γνωστό και διαχρονικό ρητό επιβεβαιώνεται περίτρανα για μια ακόμη φορά από την εμφανή προσπάθεια ειδησεογραφικών Μέσων, ειδικά του διαδικτύου, να παρουσιάσουν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας….Μα γιατί τόση τρεμούλα; Ποιος αμφισβήτησε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας; Κατά το Ελληνικό κράτος, κάποιοι που είναι φαντάσματα ή  κατάσκοποι! ΑΥΤΟ είναι μεγάλο ψέμα! Η αλήθεια ειναι ότι κάνεις δεν αμφισβήτησε την Ελληνική κυριαρχία στην Μακεδονία.

,,Οταν έλθει ο μέγας πόλεμος, ως αφεύκτως θα συμβεί μετά τρία, πέντε, οκτώ έτη, η Μακεδονία θα γίνει Ελληνική ή Βουλγάρικη κατά τον νικήσαντα. Αν τη λάβωσιν οι Βούλγαροι, δεν αμφιβάλλω ότι εντός ολίγων ετών θα είναι ικανοί να εκσλαβίσωσι τον πληθυσμόν μέχρι των Θεσσαλικών συνόρων. Αν ημείς τη λάβωμεν, θα τους κάμωμεν όλους Ελληνας μέχρι της Ανατολικής Ρωμυλίας.» (Χ. Τρικούπης)

Η ελληνική αστική τάξη διαχρονικά προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει Μακεδονική γλώσσα αλλά μακεδονικό ιδίωμα. Το 1992 η Καθημερινή σε ένα ένθετο της, που μοιράστηκε στα σχολεία με την ένθερμη υποστήριξη του τότε υπουργού Παιδείας Σουφλιά, φυσικά δεν λέει τσιμουδιά για το Μακεδονικό Αλφαβητάριο που εκδόθηκε από το ίδιο το Ελληνικό υπουργείο Παιδείας το 1925, το ABECEDAR.

,,Εκείνη την εποχή για την έκδοση του αλφαβηταρίου τις αντιρρήσεις δεν τις έφερνε η Ελληνική κυβέρνηση (αφού το έκδωσε ούτως η άλλως) αλλά η Βουλγαρία και η Σερβία γιατί δεν ήταν γραμμένο στο ,,δικό τους,, Κυριλλικό Αλφάβητο! (Δ. Βογκαζλης – Εθνικές και Θρησκευτικές Μειονότητες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία),,.

Το 1926 άρχισαν εξοντωτικοί διωγμοί κατά των Μακεδόνων στην Ελλάδα. Τα σχολεία που διδάσκονταν τη γλώσσα τους, έκλεισαν, θεωρήθηκε ότι μιλούν Βουλγάρικα ή Σέρβικα. Οι Μακεδόνες της περιοχής υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τα ονόματά τους. Παράδειγμα ο Jovan Filipov, μετονομάστηκε σε Γιάννης Φιλιππίδης και η Lena Stoikova σε Ελένη Στόικου. Μέχρι το 1928 είχαν μετονομαστεί 1640 περίπου τοπωνύμια (οι μετονομασίες πόλεων και χωριών συνεχίστηκαν έως το 1970) βάσει του νόμου 336/1926 και αργότερα του νόμου 287/1927. Ίσως είναι άγνωστη η τακτική της δικτατορίας του Μεταξά στο ζήτημα της καταπίεσης των Μακεδόνων επί ελληνικού εδάφους. Πολύ σύντομα φτιάχτηκε ο περίφημος νόμος “περί δραστηριοτήτων ενάντια στην ασφάλεια του Κράτους” (18/12/36). Υπολογίζεται ότι 5000 Μακεδόνες φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν, ενώ πολλοί βασανίστηκαν άγρια (τρύπημα της γλώσσας με βελόνα, κόψιμο αυτιού, βγάλσιμο νυχιών κλπ). Οι αρχές του κράτους με ευθύνη χωροφύλακα – παπά – δάσκαλου, ανάγκαζαν τους Μακεδόνες χωρικούς να αποκηρύξουν τη γλώσσα τους σε δημόσιες τελετές, σαν αυτές που συνήθιζε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, αντιγράφοντας αυτές της μουσολινικής Ιταλίας. Ο εξαναγκασμός έφτανε μέχρι το σημείο να παρακολουθούνται τα πανηγύρια των χωριών από ισχυρές δυνάμεις χωροφυλακής, που επόπτευαν στο να παίζεται μόνο μουσική, χωρίς στίχους και λόγια στη μακεδονική γλώσσα. Σε αυτή την περίπτωση, επενέβαινε η δύναμη χωροφυλακής και διέλυε βίαια τη γιορτή. Οι Μακεδόνες ήταν αναγκασμένοι να αλλάξουν τη γλώσσα τους ακόμη και στις ιδιωτικές τους στιγμές. Οι παραβάτες διώκονταν ποινικά, όπως δείχνει το παρακάτω παράδειγμα.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΛΗΤΕΥΣΗΣ

«Ο δημόσιος κατήγορος στο χωριό, βασισμένο στα άρθρα 143-145 των εγκληματικών διαδικασιών, καλεί τον πολίτη…. του χωριού Πολυποταμου για να εμφανιστεί προσωπικά στην αίθουσα δικαστηρίων στις 15 Μαϊου, το 1939, Δευτέρα, στις 9,00 Π.Μ., για να τεθεί στη δίκη επειδή στις 19 Φεβρουαρίου, αυτό το έτος πιάστηκε μιλώντας με ένα άλλο πρόσωπο στη Μακεδονικη γλώσσα παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 697 του ποινικού δικαίου και στην αναφορά στην οδηγία της αστυνομίας αριθ. 15/36. Σε περίπτωση που το πρόσωπο που ονομάζεται ανωτέρω δεν έρθει θα δικαστεί ερήμην. Δημόσιος κατήγορος Πολυποταμου 4 Απριλίου 1939 Στις 9 Σεπτεμβρίου 1946, ο διοικητής της εθνικής φρουράς στο χωριό Πολυποταμου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Από σήμερα απαγορεύω όλους τους πολίτες από την ηλικία 2 έως 50 ετών να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε άλλη γλώσσα πέρα από τα ελληνικά» (εφημερίδες: Ελληνικός Βορράς Θεσσαλονίκη, 4.8.1959 – 8.8.1959, ΒΗΜΑ – Αθήνα, 18.7.1959, Ελευθερία – Αθήνα, 7.7.1959). Συνελήφθη «άδων εις γλώσσαν μη καταληπτήν της πάσι (σλαυικήν)»…

Συνέβησαν κι εδώ αυτά. Στη χώρα όπου μιλιέται η γλώσσα που συνέδεσαν με την έννοια της ελευθερίας οι ποιητές της. Συνέβησαν σε βάρος ενός άλλου λαού, που ζούσε -και τμήμα του συνεχίζει να ζει- σε εδάφη που περιήλθαν στο ελληνικό κράτος. Και που θεωρήθηκε πως θα έπρεπε να απαρνηθεί τη γλώσσα του. Εκεί στον τόπο του, στο Ντόλνο Κότορι, που έπρεπε να μάθει να το λέει «Κάτω Υδρούσα», στο Νέρεντ, που έπρεπε να το λέει «Πολυπόταμο».

Συνελήφθη, λοιπόν, ο άλλος, γιατί μιλούσε και τραγουδούσε στη γλώσσα του, σε χωριό της Φλώρινας το 1939. Γιατί θα έπρεπε να μιλάει σε μια γλώσσα «καταληπτήν τοις πάσι».

Solun, Thomas (Makis) Gatopoulos

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΗΣ «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ» ΤΟΥ Ι. Φ. ΦΑΛΜΕΡΆΥΕΡ

Τώρα πια το μεγάλο κρυμμένο έργο
βρίσκεται ολόκληρο στα χέρια
του ελληνικού λαού.

Με συγκίνηση οι «Εκδόσεις Μεγάλη Πορεία», της ΟΑΚΚΕ, ανακοινώνουν ότι εδώ και μέρες βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία και ο δεύτερος τόμος της Ιστορίας του Μοριά κατά το Μεσαίωνα του Φαλμεράυερ.

Τώρα πια το μεγάλο κρυμμένο έργο βρίσκεται ολόκληρο στα χέρια του ελληνικού λαού.

Αν ο πρώτος τόμος περιέχει κύρια την απόδειξη της μεγάλης αλήθειας ότι δεν υπάρχει φυλετική συνέχεια ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και στη νέα, καθώς καταγράφει τη σαρωτική κάθοδο και κυριαρχική εγκατάσταση του σλαβικού στοιχείου στην ελληνική χερσόνησο, ο δεύτερος τόμος ολοκληρώνει αυτήν την εικόνα με την καταγραφή του αλβανικού εποικισμού και μέσα από την ίδια την αφήγηση αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ούτε πολιτιστική συνέχεια αρχαίας και νέας Ελλάδας, καθώς η ψυχή και το πνεύμα της σύγχρονης Ελλάδας βρίσκεται στο ύστερο Βυζάντιο και στην ορθοδοξία.

Ακολουθεί ένας εκπληκτικός έντονα πολιτικός πρόλογος του Φαλμεράυερ, που είναι τόσο βαθύς και τόσο προφητικός, ώστε νομίζει κανείς ότι γράφτηκε σήμερα:

“Καμιά ευεργεσία δεν πρόκειται να συμφιλιώσει ειλικρινά τους Έλληνες με τους αλλόθρησκους λαούς· και όλα όσα έκαναν και ακόμη κάνουν οι Ευρωπαίοι γι’ αυτούς οι ανατολίτες αυτοί -που, σύμφωνα με την ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους, είναι οι μοναδικοί αληθινοί χριστιανοί και, όπως άκουσαν από μας, νόμιμοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων- τα βλέπουν ως φόρο τον οποίο πληρώνει εν είδει οφειλής στους δασκάλους της η αιρετική και ηλίθια Δύση.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν σχηματίσει αυτοί οι άνθρωποι, η Ελλάδα είναι κάτι σαν ευρωπαϊκό ίδρυμα αναπήρων, ένα γενικό παγκόσμιο Πρυτανείο, στους κατοίκους του οποίου όλοι οι λαοί της γης που διαβάζουν την Ιλιάδα έχουν την υποχρέωση να στέλνουν τρόφιμα και επαίνους, παρέχοντάς τους έτσι μια γεμάτη τιμές, αλλά οκνηρή και ξέγνοιαστη ζωή”.

“Του κάκου ψάχνουν σήμερα το φημισμένο λαό των αρχαίων Αθηναίων, δηλαδή εκείνους τους ελληνόφωνους Ίωνες της κλασικής αρχαιότητας, [...] στην πρωτεύουσά τους. Οι κάτοικοι της Αττικής όχι μόνο αποδυναμώθηκαν ή αποσυντέθηκαν λόγω της επιμιξίας με ξένα στοιχεία [...], αλλά και αποκόπηκαν από τις ρίζες τους και [...] εξαλείφθηκαν από την επιφάνεια της γης [...].

Τις περιοχές που άφησαν τις γέμισαν Αλβανοί ή Σκιπετάροι, μητρική γλώσσα των οποίων δεν είναι τα ελληνικά, αλλά τα βαρβαρικά σκιπετάρικα. Ακόμη και στην πόλη της Αθήνας, όπου από τον καιρό της επανάστασης σχηματίζεται ένας [...] ανάμικτος πληθυσμός, ο πυρήνας του είναι σε τέτοιο βαθμό αλβανικός, που είναι απαραίτητο ειδικό δικαστήριο, για να απονέμει δικαιοσύνη στα αλβανικά.

Αυτοί οι αλβανοί κάτοικοι της Αττικής ναι μεν καταλαβαίνουν συχνά και τα ρωμαίικα και τα μιλούν όταν έρχονται σε επαφή με ξένους, αναμεταξύ τους όμως οι οικογένειες μέσα στην πρωτεύουσα και ιδίως στο ύπαιθρο μιλούν μόνο αλβανικά. Αν θέλουν, ας συνεχίσουν να ονομάζουν τους Σκιπετάρους του Μαραθώνα, της Ελευσίνας και της Ακαδημίας Πλάτωνα Έλληνες, αφού αυτοί κατέχουν το κέντρο της αρχαίας Ελλάδας· μόνο ας μην ψάχνουν πια να βρουν σ’ αυτούς τους πνευματώδεις συγχρόνους ενός Αριστοφάνη”.

“Μια δίκαιη και [...] απόλυτα εθνική εξουσία πρέπει να αποκαθάρει αυτήν την ex abrupto ξεχαρβαλωμένη Ελλάδα και να την προετοιμάσει επί μακρόν, ώστε στο μέλλον να εισέλθει στην κοινότητα των ευρωπαϊκών κρατών και να υιοθετήσει τη δική τους μορφή διακυβέρνησης”.

Ιάκωβος Φίλιππος Φαλμεράιερ

Αυτό το χρωστάμε στην πολύχρονη, επίμονη και επίπονη προσπάθεια μετάφρασης όλου του έργου από το φιλόλογο σύντροφό μας Παντελή Σοφτζόγλου.

Θα χρειαστεί να ξανασημειώσουμε και εδώ, όπως κάναμε και στον πρόλογό μας στον πρώτο τόμο του έργου, ότι ο σύντροφός μας έμαθε γερμανικά πάνω απόλα για να μπορεί να μεταφράσει αυτό το έργο που ενάντιά του στήθηκε η κυρίαρχη, η παπαρηγοπούλεια ψευδής ιστορική συνείδηση του ελληνικού έθνους για τον εαυτό του.

Πιστεύουμε ότι ο μεταφραστής κόπιασε και πέτυχε όχι μόνο ακρίβεια και πιστότητα στη νοηματική απόδοση του κειμένου αλλά και σε μεγάλο βαθμό απόδοση του εκφραστικού στυλ του συγγραφέα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Παλαγγιά: «Για πολιτικούς λόγους βαπτίστηκε “μακεδονικός” ο τάφος στην Αμφίπολη»

(Σωώπα…ειλικρινά πέφτουμε από τα σύννεφα…)

Επιμένει στη θεωρία της ότι ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη δεν είναι των μακεδονικών χρόνων, αλλά μεταγενέστερος η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Ολγα Παλαγγιά, η οποία μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Mega, υποστήριξε πως «ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ.»

«Ελληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι» σημείωσε η Ολγα Παλαγγιά.

Για να αντικρούσει τη θεωρία της επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνας Περιστέρη περί μακεδονικού τάφου, η Παλαγγιά εξήγησε: «Οι Μακεδονικοί τάφοι σφραγίζονται όλοι από μία μεγάλη πόρτα, μέχρι στιγμής στην Αμφίπολη δεν έχουμε βρει καμία πόρτα»,.

«Πριν μπει στον τάφο η κυρία Περιστέρη, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, δήλωσε ότι ήταν ο Δεινοκράτης ο δημιουργός του τάφου», πρόσθεσε η Ολγα Παλαγγιά αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που συνεχίζει τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης.

Η Ολγα Παλαγγιά υποστήριξε μάλιστα ότι ο τάφος «βαπτίζεται» μακεδονικός για πολιτικούς λόγους.

«Πολιτικός ο λόγος, που δηλώνουν όλοι ότι είναι μακεδονικός ο τάφος, η κυρία Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση, μόνο σε αυτή την ανασκαφή έχει γίνει τόσο ντόρος», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν είχε βρεθεί ο τάφος στην Πελοπόννησο δεν θα γινόταν τόσο ντόρος».

«Το μνημείο αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά αν δεν ήταν στα εδάφη της Μακεδονίας, σας λέω δεν θα γινόταν τόσο χαμός».

Η αρχαιολόγος έκανε και την πρόβλεψη της σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου, «Είναι πολυάνδριο, δηλαδή είναι θαμμένοι πολλοί. Επίσης, οι τρεις πύλες που έχουν βρεθεί χωρίς πόρτες δείχνουν ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι έχουν μια πόρτα μαρμάρινη, εδώ προς το παρόν δεν έχουμε βρει τίποτα».

Οι νέες δηλώσεις της Ολγας Παλαγγιά αναμένεται να τροφοδοτήσουν εκ νέου την αντιπαράθεσή της με την Κατερίνα Περιστέρη, που ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει λάβει και προσωπικές διαστάσεις με βολές εκατέρωθεν.

Την περασμένη Πέμπτη η Αικ. Περιστέρη είχε επιτεθεί προσωπικά στην Ολγα Παλαγγιά: «Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα πρό Χριστού έχουμε όλες τις αποδείξεις γι’ αυτό γι’ αυτό είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή για οτιδήποτε άλλο μιλάω για την Όλγα την Παλαγγιά που ούτε την ανασκαφή είδε, ούτε την Αμφίπολη ούτε εγώ έχω καμία επαφή μαζί της ούτε και με έχει ρωτήσει οτιδήποτε» είχε πει σε αυστηρό τόνο η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Η Ολγα Παλαγγιά ανταπάντησε: «Το να γίνονται προσωπικές επιθέσεις είναι στενάχωρο μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε. Εφόσον έχουν μιλήσει τόσοι πολλοί άλλοι διατηρώ το δικαίωμα να πω τη γνώμη μου. Δεν έχω αλλάξει θέση. Δεν έχει βρεθεί κάτι να με διαψεύσει».

Πηγή: http://www.tanea.gr

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЕДНА ПРОШЕТКА ПОЛНА СО…МАКЕДОНЦИ ! ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΓΕΜΑΤΗ…ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ !

Ορίστε και ένα επιχείρημα διαφορετικό από τα άλλα. Μια βόλτα με ποδήλατο. Μια μεγάλη βόλτα όμως, η οποία διέρκησε δέκα ημέρες, μια περιήγηση σε χωριά και πόλεις τεσσάρων κρατών, όπου μέρος των κατοίκων τους είναι εθνικά Μακεδόνες.

Λόγος γίνεται για τον Ντίμε, με καταγωγή από το χωριό Галичник (Γκάλιτσσνικ) της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τον Βλάντο, με καταγωγή από το χωριό Сетина (Σέτινα – Σκοπός Φλώρινας), απόγονος εκδιωγμένων Μακεδόνων από τις ελληνικές αρχές.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου της φετινής χρονιάς, όταν και αποφάσισαν το τόλμημα αυτό.

Ξεκινώντας από το Скопје (Σκόπιε), πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ποδηλατώντας βρέθηκαν, μετά από δρόμο μακρύ και σχετικά δύσκολο, λόγω των βουνών, στην πόλη Делчево (Ντέλτσσεβο), δίπλα στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Από εκεί, περνώντας τον συνοριακό σταθμό, βρέθηκαν πλέον στη δυτική Βουλγαρία ή αλλιώς Μακεδονία του Πίριν και συγκεκριμένα στην πόλη Благоевград (Μπλαγκόεβγκραντ). Πέρασαν κατά μήκος όλη αυτή την περιοχή όπου ζει μεγάλος αριθμός Μακεδόνων, πολλά χωριά και πόλεις, όπως Кресна (Κρέσνα), Гоце Делчев (Γκότσε Ντέλτσσεβ), Сандански (Σαντάνσκι), Петрич (Πέτριτςς) κ.α και μέρες αργότερα βρέθηκαν τελικά στα σύνορα με την Ελλάδα. Μέσα σε διάστημα τριών διανυκτερεύσεων κατάφεραν να επισκεφτούν πολλά μακεδόνικα χωριά στις περιοχές του Сер (Σερ – Σέρρες), Кукуш (Κούκουςς – Κιλκίς), Пазар (Πάζαρ – Γιαννιτσά), Негуш (Νέγκουςς – Νάουσα), Кајлари (Κάιλαρι – Εορδαία), Лерин (Λέριν – Φλώρινα) και μετά από το Костур (Κόστουρ – Καστοριά), πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν στην Αλβανία και από εκεί στην περιοχή της Мала Преспа (Μάλα Πρέσπα – Μικρή Πρέσπα), όπου και επισκέφτηκαν μακεδόνικα χωριά του δήμου Пустец (Πούστετςς). Λίγες μέρες αργότερα έφτασαν κουρασμένοι, αλλά και πολύ ευχαριστημένοι στα σπίτια τους…

,,Το συναίσθημα ήταν υπέροχο. Σε όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε, σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Αλβανία, μας υποδέχονταν Μακεδόνες, μιλώντας μας στη μακεδόνικη γλώσσα και μας προσέφεραν φιλοξενία. Ήταν κάτι το απερίγραπτο, το καταπληκτικό. Βρεθήκαμε σε διάφορα μακεδόνικα πανηγύρια και γιορτές, κοιμηθήκαμε σε διάφορα μακεδόνικα σπίτια, δοκιμάσαμε πολλές παραδοσιακές μακεδόνικες συνταγές, ακούσαμε πολλές μακεδόνικες διαλέκτους, τραγούδια, ιστορίες…Ούτε για μια στιγμή δεν αισθανθήκαμε ότι βρισκόμαστε εκτός της πατρίδας μας. Είναι πολύ γελοία πλέον η πολιτική στα Βαλκάνια, όταν δηλώνουν επίσημες αρχές ότι Μακεδόνες στις χώρες αυτές δεν υπάρχουν. Ποιόν τελικά προσπαθούν να κοροϊδέψουν στον 21ο αιώνα; Εμείς τους είδαμε τους Μακεδόνες, μιλήσαμε μαζί τους, τους φωτογραφίσαμε, τους νιώσαμε, τους κουβαλάμε στην καρδιά μας..,, δήλωσαν με μεγάλη συγκίνηση οι δύο λάτρεις της περιπέτειας στη Нова Зора.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)