Αρχεία | Σεπτέμβριος, 2014

ПЧЕНКА ИЛИ МИСЕРКА – ΠΤΣΣΕΝΚΑ ΙΛΙ ΜΙΣΕΡΚΑ [Καλαμπόκι ή Αραβόσιτος]

Το καλαμπόκι μάς ήρθε από την

Αμερική και το ερώτημα είναι οι

Μακεδόνες που τρέφονταν μ΄αυτό,

τι έτρωγαν πριν τον 15ο αιώνα;

Σίγουρα δεν έτρωγαν κάτι διαφο-

ρετικό απ ότι έτρωγαν όλοι οι

παραμεσογειακοί λαοί.

Το 19ο αιώνα μ.Χ. και το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα, οι Μακεδόνες έφτιαχναν το ψωμί τους (леб – λεμπ) είτε με пченка – πτσσένκα (καλαμπόκι) είτε με пченица – πτσσένιτσα (σιτάρι). Πριν από τί άραγε έφτιαχναν το ψωμί τους;

Γραπτά για απαντήσεις στα ερωτήματα καθημερινής ζωής των Μακεδόνων δεν υπάρχουν από τους ίδιους, γιατί οι Μακεδόνες ως υποτελείς της οθωμανικής αυτοκρατορίας ζούσαν απωθημένοι κυρίως σε ορεινές περιοχές, σχολεία το μεγαλύτερο διάστημα δεν υπήρχαν και πολλοί ήταν αναλφάβητοι.

Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, οι ερευνητές ψάχνουν την ιστορία σε επιτύμβιες επιγραφές, απεικονίσεις (κεντήματα, εικόνες, ζωγραφιές κτλ.), σε περιγραφές περιηγητών, στα τραγούδια, στα παραμύθια και τις διηγήσεις (προφορική ιστορία).

Μας διηγούνται οι γέροντες πως οι φτωχοί έτρωγαν ечмен леб (έτσσμεν λεμπ – κριθαρένιο ψωμί) και οι πιο ευκατάστατοι ржен леб (ρ΄ζζεν λεμπ – ψωμί σίκαλης). Όταν ήρθε το καλαμπόκι, οι ευκατάστατοι έτρωγαν пченкен леб (πτσσένκεν λεμπ – καλαμποκίσιο ψωμί ή μπομπότα) και οι φτωχοί παρέμειναν στο κριθάρι και μερικοί στην σίκαλη με κριθάρι ανακατεμμένα.

Στα ορεινά ευδοκιμεί η σίκαλη γιατί αναπτύσσεται γρήγορα και ,,πνίγει,, τα ζιζάνια, το ίδιο γίνεται και με το κριθάρι που φυτρώνει πρώιμα και προλαβαίνει τα ζιζάνια. Τα φυτοφάρμακα την εποχή εκείνη για όλους ήταν άγνωστα.

Το καλαμπόκι είναι ένα υγρόφιλο φυτό και ευδοκιμεί σε нивја навада (νίβια νάβαντα – ποτιστικά χωράφια) και έχει μεγάλη παραγωγή ανα στρέμμα (погон – πόγκον) σε σχέση με τ΄άλλα αγροστώδη φυτά. Οι Μακεδόνες καθότι στα ορεινά είχαν λίγα χωράφια κατάλληλα, που τα συνδύαζαν με παραγωγή боб (μπομπ – φασόλια). Μερικοί έβαζαν και σε ξερικά χωράφια, αλλά η απόδοση σ΄αυτά ήταν πολύ μικρή.

Το καλαμποκίσιο ψωμί δεν ,,αντέχει,, πολλές ημέρες γιατί η υγρασία που κρατάει το κάνει να μουχλιάζει. Οι τσορμπατζήδες τότε ανακάλυψαν το σιτάρι κι έτρωγαν чист леб (τσσίστ λεμπ – καθαρό ψωμί/σταρένιο ψωμί). Το σιτάρι όμως είναι ευαίσθητο φυτό και στα ορεινά η απόδοσή του περιορισμένη κι έτσι οι φτωχοί δεν το είχαν σε αφθονία κι αν είχαν λίγο σιτάρι το ανακάτευαν με σίκαλη για το ψωμί.

Το φυτό του καλαμποκιού είναι μονοετές. Στα μέρη μας φυτεύεται στα τέλη Απριλίου με αρχές του Μάη по ветко (πο βέτκο – με το παλιό) και μάλιστα όταν το έδαφος έχει αρκετά ζεσταθεί. [Ένας πρακτικός κανόνας για να ελέγξουν την καταλληλότητα της θερμοκρασίας ήταν να κάθεσαι καταγής και να μην παγώνει ο πισινός σου – да седиш наземја и да не ти мрзне газот].

Τέλη του Μάη και Ιούνη γίνεται το πρώτο прашање (πράσσανιε – σκάλισμα) και редчење (ρέντσσενιε – αραίωμα), τέλη Ιουλίου το грлење (γκ΄ρλενιε – αυλάκιασμα) και μετά ακολουθεί το вадење (βάντενιε – πότισμα) τουλάχιστον κάθε δέκα μέρες κι αυτό εξαρτάται από τον καιρό.

Στα ποτιστικά χωράφια το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρα. Ο κορμός του (коренка – κόρενκα) είναι γεμάτος με ψύχα. Τα φύλλα του είναι μεγάλα σπαθοειδή και είναι μόνοικο φυτό με δίκλινα άνθη, δηλαδή στο ίδιο φυτό υπάρχει αρσενικό άνθος (κορυφή) και θηλυκό (μουστάκια) και βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις.

Το берење (μπέρενιε – συγκομιδή) γινόταν τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ είχε προηγηθεί το κόψιμο των φύλλων και του κορμού πάνω από τη ρόκα που περιβάλλεται από πολλά φύλλα (сечеме лушки – σέτσσεμε λούσσκι). Στην συγκομιδή υπήρχε κάποιος συντονισμός, δηλαδή ο претугер (πρέτουγκερ – κλητήρας) ειδοποιούσε για την περιοχή που θα μάζευαν τα καλαμπόκια και έτσι πήγαιναν όλοι μαζί. Χαρακτηριστική εικόνα ήταν ότι κοπάδια ζώων περίμεναν, αφού φορτωθούν οι καρποί, να μπούνε για να φάνε τα ζώα ότι έμεινε από τη ρόκα και άλλα χόρτα, αφού το χωράφι ήταν απάτητο από ζώα. Η όλη εικόνα φάνταζε γιορταστική.

Την συγκομιδή την πήγαιναν στ΄αλώνια όπου γινόταν το лупење (λούπενιε – ξεφλούδισμα) τη νύχτα από τους νέους και νέες, που γι΄αυτούς ήταν κάτι σαν τα σημερινά πάρτι. Οι νοικοκύρηδες τους κερνούσαν варена пченка (βάρενα πτσσένκα – βρασμένα κοτσάνια) ή φρούτα (σταφύλια, μήλα κ.α.) και το ωραίο ήταν ότι ακούγονταν πολλά τραγούδια και ,,αναδεικνύονταν,, οι καλλίφωνες και οι καλλίφωνοι νέοι του χωριού.

Η εκκόκκιση παλαιότερα γινόταν με ροπαλοειδή ξύλα και με χτυπήματα στο σωρό με τις  ρόκες  (чукање – τσσούκανιε) ή αργότερα με εκκοκκιστική μηχανή (вртење – β΄ρτενιε). Ακολουθούσε το веање (βέανιε – λύχνισμα) είτε στον αέρα που πετούσαν τον καρπό με ξύλινα φτυάρια (дрвени лопати – ντ΄ρβενι λόπατι) ή σε веачка макина (βέατσσκα μακίνα). Στην συνέχεια άπλωναν τον καρπό στ΄αλώνι να ξεραθεί, το έβαζαν σε вреќи (βρέκι – σακιά) και το αποθήκευαν στ΄αμπάρια.

Το φυτό του καλαμποκιού ήταν ένα φυτό με μεγάλη οικονομική σημασία αφού χρησιμοποιήθηκε ως τροφή του ανθρώπου, αλλά και ως ζωοτροφή. Τρώγεται προτού ωριμάσει βραστό ή ψητό κι απ΄αυτό γινόταν το пченкен леб (πτσσένκεν λεμπ – καλαμποκίσιο ψωμί ή μπομπότα). Τα ζώα δεν τρώνε μόνο τον καρπό, αλλά και τα φύλλα της ρόκας που ξεφλουδίζουμε και αυτά που παίρνουμε με το ξάκρισμα. Ακόμη και τους κορμούς τους χρησιμοποιούσαν για να ,,κάψουν,, τους φούρνους και τα κοτσάνια της ρόκας (кочавинки – κοτσσαβίνκι) για προσάναμμα στην σόμπα, στο τζάκι και σαν ,,χαρτί υγείας,, για να σκουπιστούν όταν αποπατούσαν.

Υπάρχουν είδη καλαμποκιού από τα οποία παίρνουμε τα шапки или пуканки или пуканици (σσάπκι ή πούκανκι ή πουκανίτσι – ποπ κορν) και βραστό ως σαλάτα.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

НАШИОТ МАЈЧИН ЈАЗИК Е МАКЕДОНСКИОТ !! Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ !!

Για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις 10 εώς και τις 17 Αυγούστου, στην πόλη Охрид (Όχριντ) της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, διοργανώθηκε το καθιερωμένο πλέον θερινό σχολείο εκμάθησης της μακεδόνικης γλώσσας ,, Ја Сакам Македонија,,. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.

Εκατό δέκα παιδιά, ηλικίας από 7 εώς 17 ετών, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όλα τους με εθνική μακεδόνικη καταγωγή, βρέθηκαν στο ίδιο μέρος, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους ή τους συνοδούς τους και επί μία βδομάδα συμμετείχαν στα μαθήματα μακεδόνικης γλώσσας, όπως και σε πολλά παιχνίδια, εκδρομές, αθλητικούς αγώνες, διασκέδαση στο νερό κ.α.

Για πρώτη χρονιά στο θερινό αυτό σχολείο συμμετείχαν και Μακεδονόπουλα από την Ελλάδα, δεκαπέντε στον αριθμό, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά προέρχονταν από τις παρακάτω χώρες: Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Ρουμανία και Ιταλία.

Όλα τους Μακεδονόπουλα, φορείς στοιχείων της κουλτούρας της χώρας όπου ζουν, αλλά με ισχυρά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, όπως αυτό της μακεδόνικης εθνικής συνείδησης, της μακεδόνικης γλώσσας και πολιτισμού. Το σύνολό τους παρουσίαζε μια θαυμάσια εικόνα που δύσκολα οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν.

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 10 Αυγούστου. Στο τεράστιο και άνετο ξενοδοχείο Десарет (Ντέσαρετ) της τοποθεσίας Пештани (Πέσστανι) της Όχριντ, μέχρι το απόγευμα είχαν καταφτάσει πούλμαν και αυτοκίνητα από όλες τις προαναφερθούσες χώρες. Το ξενοδοχείο γέμισε παιδικές φωνές, χαρές, γνωριμίες, ενθουσιασμό. Ακολούθησε τακτοποίηση στα δωμάτια, κολύμπι στην υπερσύγχρονη πισίνα του ξενοδοχείου και ένα πλούσιο δείπνο.

Οι επόμενες μέρες ήταν γεμάτες και το πρόγραμμα τέλεια οργανωμένο. Τα πρωινά, μετά το πρόγευμα, γίνονταν τα μαθήματα μακεδόνικης γλώσσας, όπου τα παιδιά είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της γλώσσας και του κυριλλικού αλφάβητου. Σχεδόν σε όλες τις παραπάνω χώρες τα Μακεδονόπουλα έχουν τη δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής μακεδόνικης γλώσσας τους, μέσω της κρατικής εκπαίδευσης των χωρών όπου ζουν και μορφώνονται. Στη χώρα μας όμως, συνεχίζοντας το μεσαιωνικό τρόπο σκέψης και δράσης, αυτό δεν ισχύει. Οι εθνικά Μακεδόνες ,,δεν υπάρχουν,,.

Ακολουθούσαν ώρες διασκέδασης στην πισίνα ή την ιδιωτική παραλία της πεντακάθαρης λίμνης, γεύμα, ξεκούραση και το απόγευμα λάμβαναν χώρα διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, παιχνίδια, συντροφιά, κολύμπι και πάλι, εκδρομές, επισκέψεις, χορός και τραγούδια ως αργά το βράδυ.

Το διάστημα του σεμιναρίου αυτού, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την πόλη Струга (Στρούγκα) όπου συναντήθηκαν και με το γνωστό Μακεδόνα τραγουδιστή Даниел Кајмакоски (Ντάνιελ Καϊμάκοσκι), την πόλη Όχριντ και τα αμέτρητα μνημεία της (ναοί, κάστρο, πηγές κ.α.), το υπέροχο μοναστήρι του Σβέτι Νάουμ και τον προϊστορικό οικισμό της λίμνης και πολλά άλλα.

Η εκδήλωση λήξης του θερινού σχολείου έγινε το βράδυ του Σαββάτου, σε μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου, με την παρουσία πολλών επισκεπτών, όπου τα παιδιά κάθε χώρας παρουσίασαν διάφορα στοιχεία της μακεδόνικης παράδοσης και των μακεδόνικων γραμμάτων. Τραγούδια, ποίηση, ανάγνωση, χορός, σύντομα θεατρικά σκετσάκια…. ήταν μερικά μόνο απ΄αυτά, όπως και απονομή ευχαριστηρίων και αναμνηστικών δώρων.

Η δυσκολότερη στιγμή ήταν αυτή του αποχαιρετισμού. Στιγμές γεμάτες συγκίνηση και δάκρυα, αλλά και δάκρυα χαράς για τις φιλίες που δημιουργήθηκαν και τις αξέχαστες στιγμές που πέρασαν, παιδιά και συνοδοί.

Η Σοφία, ένα από τα παιδιά της ομάδας Μακεδονόπουλων από την Ελλάδα, δήλωσε στη Νόβα Ζόρα: ,,Το σοκ για μένα ήταν μεγάλο. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Γνώρισα παιδιά από πολλές χώρες, ίδια με μένα. Τί είναι όλα αυτά τα ψέματα που μας λένε στην Ελλάδα; Ότι είμαστε ,,ντόπιοι,, ότι δεν υπάρχουν Μακεδόνες, ότι όλα είναι προπαγάνδα; Φτάνει πια με τα ψέματα. Θέλουμε και εμείς να μαθαίνουμε τη γλώσσα των γονιών μας. Να είμαστε αυτό που είμαστε. Μακεδόνες!!,,.

Ελπίζουμε στην ανανέωση του ραντεβού για την επόμενη χρονιά, για μια ακόμη εβδομάδα γεμάτη γνώσεις και διασκέδαση, διαφορετική από τις άλλες.

Поздрав до сите Македонци каде и да се – Πόζντραβ ντο σίτε Μακέντοντσι κάντε ι ντα σε – Χαιρετισμούς σε όλους τους Μακεδόνες όπου και αν βρίσκονται !!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Строга порака кон Грција од Комисијата на Министрите на Советот на Европа Αυστηρό μήνυμα προς στην Ελλάδα από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πρόσφατα, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) , υιοθέτησε ενδιάμεσο ψήφισμα (Interim Resolution), με το οποίο καλεί την Ελλάδα, να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση τις αποφάσεις του δικαστηρίου που αφορούν τις υποθέσεις σχετικά με την Δυτική Θράκη της Τουρκικής Μειονότητας “ Μπεκίρ ούστα και άλλοι” (35151/05), “Εμίν και άλλοι “(34144/05) και η Τουρκική Ένωσης της Ξάνθης (26698/05).
Η Επιτροπή των Υπουργών ζήτησε από την Ελλάδα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου να υποβάλει ένα χρονοδιάγραμμα

Από το 2008 μέχρι σήμερα η Επιτροπή των Υπουργών παρατηρούσε τις διαδικασίες για την εφαρμογή τις τρεις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά τα δικαιώματα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι της μειονότητας Δυτικής Θράκης , αντίθετα με τις προηγούμενες αποφάσεις αυτή τη φορά υιοθέτησε ενδιάμεσο ψήφισμα και έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα. Η Επιτροπή των Υπουργών ζήτησε από την Ελλάδα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου να υποβάλει ένα χρονοδιάγραμμα.

Η Επιτροπή Υπουργών σημειώνει ότι δεν υποβλήθηκε αίτηση καταχωρίσεως για τις υποθέσεις της Νεολαίας Μειονότητας του Νομού Έβρου (Μπεκίρ ουστά και άλλοι), Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Ροδόπης (Εμίν και άλλοι) και ο σύλλογος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης που έκλεισε, μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ για την διαπραγμάτευση αποφάσεων δεν ξαναέγινε προσπάθεια σε κανένα ενώπιο δικαστηρίων, από τον Ιούνιο του 2013 οι Ελληνικές Αρχές είχαν διαβεβαιώσει την Επιτροπή Υπουργών ότι έχουν μελετήσει την καλύτερη δυνατή λύση, για τα μέτρα που, ενδεχομένως, εφαρμόσθηκαν, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου. Ενώ, η Επιτροπή Υπουργών σημειώθηκε ότι παρά με το κάλεσμα τον Ιούνιο του 2013, οι Ελληνικές Αρχές δεν προσκόμησαν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων και ούτε το χρονοδιάγραμμα προς αυτούς .

Η Επιτροπή Υπουργών στην 1172. συνάντηση τους με θέμα «Μπερκίρ Ουστά κα άλλοι», που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου του 2013, έχουν μελετήσει τους παρακάτω τρείς συλλόγους εν συνέχεια στο συνέδριο του Δεκεμβρίου του 2013 ζητήθηκε από την Ελλάδα κατά εκτίμηση του ουσιαστικού να παρουσίαση τα μέτρα που πρόκειται να πάρουν οι Ελληνικές Αρχές . Στις 5 Δεκεμβρίου του 2013 στον 1186. συνέδριο των Υπουργών η Ελλάδα προειδοποιήθηκε για άλλη μια φορά. Από την στιγμή που οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ μετατράπηκαν σε οριστικές αποφάσεις , ζητήθηκε να παρουσιάσουν ένα χρονοδιάγραμμα από τις έρευνες των Ελληνικών Αρχών σχετικά με τα λεγόμενα μέτρα ή αλλιώς να ετοιμαστεί ένα σχέδιο κειμένου.

Σχετικές πληροφορίες για το ενδιάμεσο ψήφισμα Επιτροπής Υπουργών:https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?Ref=CM/ResDH(2014)84&Language=lanEnglish&Ver=original&Site=CM&BackColorInternet=DBDCF2&BackColorIntranet=FDC864&BackColorLogged=FDC864

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

“Νόμος είναι του δίκιο του καδή”

Οι ελεύθερα εκλεγμένοι βουλευτές μιας χώρας, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία, πως οι μισθοί, οι συντάξεις και τα πάσης

του Δημήτρη Λιθοξόου

του Δημήτρη Λιθοξόου

φύσεως κοινωνικά επιδόματα, πρέπει να μειωθούν, καθώς η Πολιτεία αδυνατεί (ή δεν επιθυμεί πλέον) να δανείζεται και επιπλέον δεν θέλει να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που ανήκει σε ένα ριζοσπαστικό πολιτικό κίνημα (που πρόσφατα κέρδισε τις εκλογές), έχει προβεί σε μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των ασθενέστερων, αλλά παρ’ όλα αυτά, τα μειωμένα έσοδα των δημοσίων ταμείων (τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα) την υποχρεώνουν να προβεί σε μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, με τον ευνοϊκότερα δυνατό τρόπο για τους οικονομικά πιο αδύναμους.

Η ηγεσία των μη εκλεγμένων δικαστών της χώρας, αποφασίζει, καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία (ή η ερμηνεία αυτής) της το επιτρέπει, πως τα εισοδήματα που αφορούν τους εν ενεργεία, αλλά και τους συνταξιούχους δικαστές, θα εξαιρεθούν αυτής της γενικής μείωσης των αποδοχών.

Αποφασίζει επίσης, πως θα εξαιρεθούν αυτής της μειώσεως όλα τα «ειδικά μισθολόγια», δηλαδή ένστολοι, ρασοφόροι, πανεπιστημιακοί και όσοι κοντολογίς αποτελούν την κορυφή της κρατικής πυραμίδας.

Έτσι η Πολιτική Εξουσία εμποδίζεται από τη Δικαστική, να υλοποιήσει το πρόγραμμα της.

Η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης προϋποθέτει ή νέο δανεισμό ή επιπλέον φόρους ή και τα δύο, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Η μη εφαρμογή της απόφασης, σημαίνει σύγκρουση του εκλεγμένου κοινοβουλίου και της κυβέρνησης που αυτό στηρίζει, με τα ισχυρότερα τμήματα του κράτους.

Η ηγεσία του ριζοσπαστικού κινήματος υποστηρίζει διαχρονικά το αξίωμα πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Το σύνθημα με τη στενή έννοια σημαίνει ότι οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι υπέρ της εργατικής τάξης και εις βάρος των ταξικών εχθρών της, ή με την ευρεία έννοια μεθερμηνευόμενο, εννοεί πως σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ευνοούν τους φτωχότερους, τα λεγόμενα «πλατιά λαϊκά στρώματα».

Στις σύγχρονες μάλιστα συνθήκες οικονομικής κρίσης και νέο σύνθημα περί «δικαίου», το «νόμος είναι το δίκιο των ανέργων», έχει αρχίσει να ακούγεται στις διαδηλώσεις,

Οι δικαστές ωστόσο της χώρας, έχοντας τη δική τους αντίθετη και «μοναδικά έγκυρη άποψη», ορθώνουν το ανάστημά τους και από την έδρα βροντοφωνάζουν: «νόμος είναι το δίκιο του Καδή (Καδής ή Κατής (τουρκικά kadı), ο ιεροδίκης την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας)».

Μπροστά στη νέα κατάσταση μια μεγάλη συζήτηση ανοίγει.

Ορισμένοι θυμίζουν πως «οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Άλλοι λένε πως το δικαστικό σώμα αποτελεί τμήμα του εργαζόμενου λαού, γι’ αυτό και πρέπει να έχει «την πιο πλατιά λαϊκή υποστήριξη, στα δίκαια αιτήματά του».

Κάποιοι ανταπαντούν πως σε ένα καπιταλιστικό σύστημα οι δικαστές είναι απλώς «υπηρέτες της μπουρζουαζίας». Και υποστηρίζουν πως μόνο στη Δικτατορία του Προλεταριάτου, μπορεί να υπάρξει εργατική δικαιοσύνη.

Γέροι στα καφενεία μονολογούν: «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

Τι λέτε να γίνει τελικά σε αυτή τη χώρα;

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНЦИ ВО КАНАДА – ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Ελεύθεροι άνθρωποι σε μια χώρα που τους σέβεται και τους αναγνωρίζει.
Εκατοντάδες μαρτυρίες από Παιδιά του παιδομαζώματος και οικονομικούς μετανάστες απο τα χωριά του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας.
Καταθέτουν την ιστορία τους.
Επειδή στην Ελλάδα τα ΜΜΕ και οι αρχές δεν μιλάνε για αυτά, δεν θέλουν να ξέρουμε για όσα τράβηξαν οι Μακεδόνες μέχρι να ξεκληριστούν απο τα χωριά τους, νομίζουν οτι η αλήθεια δεν θα μαθευτεί.
Συνεχίστε τα ψέματα.
Είτε σας αρέσει είτε όχι, υπάρχει ένας λαός.
Ο Μακεδόνικος λαός.
Αυτόν τον λαό που και το 1982 τον αναγνωρίσατε ως: «Μη Έλληνες το γένος».
Τους κλείσατε τα σύνορα, όχι το στόμα…
Και όταν τους διώχνατε νομίζατε ότι ξεμπερδέψατε και με αυτούς και με την ιστορία….
Ευτυχώς όμως η ιστορία και η αλήθεια ούτε κρύβονται,
ούτε αλλάζουν….

ΥΓ: Μακάρι αυτό το βίντεο να μπορέσουν να το δουν όλοι οι Μακεδόνες της Ελλάδας.
http://play.mrt.com.mk/play/18341/

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Η Ποκαχόντας και η Μακεδονία

H πρόσφατη στιχομυθία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με δημοσιογράφο σχετικά με το όνομα της Μακεδονικής γλώσσας,

Του Τάκη Μίχα

Του Τάκη Μίχα

έδειξε για μια ακόμα φορά πόσο πολύ απέχουν οι απόψεις των δύο πλευρών και κατά συνέπεια πόσο δύσκολο θα είναι για τον Μάθιου Νίμιτς να γεφυρώσει το χάσμα. Η μία πλευρά (η Δημοκρατία της Μακεδονίας), ως γνωστόν, υποστηρίζει τη διατήρηση του ονόματος που είχε τα τελευταία 50-60 χρόνια, ενή η άλλη χώρα, η Ελλάδα, ζητά την αλλαγή του.

Σε ένα βαθύτερο επιστημολογικό επίπεδο, η στάση της Ελλάδας βασίζεται στην αντίληψη ότι οι λέξεις -και ιδίως τα κύρια ονόματα- δημιουργούν την πραγματικότητα. Αν, με άλλα λόγια, η γειτονική χώρα διατηρήσει το συνταγματικό της όνομα υπάρχει ο κίνδυνος, πιστεύουν οι Έλληνες, ένα ωραίο πρωί οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας να ξυπνήσουν κάτω από σλαβική κατοχή, εφόσον η περιοχή θα έχει προσαρτηθεί στη γειτονική Δημοκρατία. Αν όμως αλλάξει το όνομα, τότε, σύμφωνα πάντα με τις ελληνικές αντιλήψεις, αυτός ο κίνδυνος παύει να υφίσταται!

Εκ πρώτης άποψης οι ελληνικές αντιλήψεις ακούγονται πολύ παράξενες. Όμως, όπως έχει δείξει η ανθρωπολογία, η αντίληψη ότι οι λέξεις δημιουργούν την πραγματικότητα δεν είναι μόνο μια ελληνική ιδιατερότητα, αλλά είναι πάρα πολύ διαδεδομένη μεταξύ των πρωτόγονων κοινωνιών σε όλη την οικουμένη.

Έτσι, σε πολλές φυλές οι ιθαγενείς δεν αναφέρουν τα ονόματα των άγριων ζωών επειδή φοβούνται ότι αν το κάνουν θα παρουσιασθούν ξαφνικά μπροστά τους και θα τους φάνε. Οι Ζουλού πιστεύουν ότι ονομάζοντας κάποιο ον, το υποχρεώνεις να παρουσιασθεί. Οι ιθαγενείς της Μαγαδασκάρης ποτέ δεν αναφέρονται στους κεραυνούς επειδή φοβούνται ότι αν το κάνουν ο κεραυνός θα τους χτυπήσει. Οι Μποζίμπα, πάλι, δεν αναφέρουν τη λέξη «σεισμός», διότι φοβούνται ότι μόλις το κάνουν θα αρχίσει να τρέμει η γη. Στη Σαμόα δεν γίνεται ποτέ αναφορά σε καταιγίδες λόγω της συνεχούς απειλής που αντιμετωπίζει η περιοχή από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όμως, τα περισότερα ταμπού έχουν να κάνουν με κύρια ονόματα. Όπως και η ελληνική φυλή με την περίπτωση της «Μακεδονίας», έτσι και πολλές άλλες φυλές ανά την οικουμένη πιστεύουν ότι το κύριο όνομα έχει μαγικές ιδιότητες που επηρεάζει άμεσα την πραγματικότητα.

Η άποψη, την οποία είχε διατυπώσει πριν από μερικά χρόνια ένας Έλληνας φύλαρχος -«Το όνομα  είναι η ψυχή μας»- είναι η κυρίαρχη αντίληψη μεταξύ πολλών πρωτογόνων κοινωνιών. Πολλές φυλές θεωρούν ότι προφέροντας απλά το όνομα κάποιου, τον κάνεις να αποχωρισθεί από την ψυχή του.

Οι Οτζίμπα μαθαίνουν στα παιδιά τους ποτέ να μην λένε τα ονόματά τους γιατί θα σταματήσουν να μεγαλώνουν. Στην Τζάβα, οι ιθαγενείς πιστεύουν ότι για να σκοτώσεις κάποιον θα πρέπει απλά να γράψεις το όνομά του σε ένα κόκαλο και να το θάψεις σε ένα υγρό μέρος: καθώς το όνομά του θα αρχίσει να σβήνει το ίδιο θα συμβεί και με την ψυχή του.

Μεταξύ των βουνίσιων φυλών του Άσαμ κάθε άτομο έχει ένα όνομα το οποίο δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύψει. Στους Κρου της Δυτικής Αφρικής, οι μόνοι που γνωρίζουν το πραγματικό όνομα κάποιου είναι οι κοντινοί συγγενείς του -οι άλλοι τον γνωρίζουν μόνο με ψευδώνυμο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής: το πραγματικό όνομα της γνωστής σε όλους μας Ποκαχόντας ήταν Ματόκες. Το «Ποκαχόντας» έκρυβε το πραγματικό της όνομα διότι αν μαθευόταν θα πάθαινε σοβαρό ατύχημα.

Στην Μπόρνεο συνηθίζεται να αλλάζουν τό όνομα ενός άρρωστου παιδιού για να εξαπατήσουν τα κακά πνεύματα που το βασανίζουν. Μεταξύ των Αμπιπόνες και των Λένγκουας της Νότιας Αμερικής όταν πέθαινε κάποιος η οικογένεια άλλαζε το όνομά του για να εξαπατήσει τον χάρο όταν θα ερχόταν να τους αναζητήσει. Οι Τονκίν, πάλι, δίνουν κακά ονόματα στα παιδιά τους προκειμένου να φοβίσουν τους δαίμονες και να τους κρατήσουν μακριά.

Ίσως, λοιπόν, οι προσπάθειες του κ. Νίμιτς να στεφθούν με μεγαλύτερη επιτυχία αν συμπεριλάβει στο τιμ του και κανένα ανθρωπολόγο.

Και φυσικά πολλούς, μα πολλούς, ψυχίατρους…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЕДНО ЛЕТО ПОЛНО СО ,,ГОСТОПРИМСТВО,, ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ,,ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ,,

Μέλος της συντακτικής επιτροπής της Νόβα Ζόρα βρέθηκε το καλοκαίρι αυτό σε παραλία του Ιονίου Πελάγους και κάποια στιγμή έπιασε κουβέντα με τον ιδιοκτήτη ταβέρνας όπου κάθισε να φάει. Κάποια στιγμή μίλησε στο τηλέφωνο, στη μακεδόνικη γλώσσα και ο εστιάτορας τον ρώτησε: ,,Ξέρεις μακεδόνικα;,,. Η έκπληξη του μέλους μας ήταν μεγάλη για τη δήλωση αυτή και ρώτησε τον εστιάτορα σχετικά. ,,Και βέβαια αποκαλώ τη γλώσσα μακεδόνικα, πώς να την αποκαλέσω; Δεν ασχολούμαι με την πολιτική της χώρας μας. Αυτή μας κατέντησε έτσι. Αν δεν ήταν όλοι αυτοί οι τουρίστες από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας θα είχαμε πεθάνει της πείνας όλοι οι μαγαζάτορες…,,.

Σωστή δήλωση αλλά δυστυχώς κατανοητή μόνο από λίγους.

Σε ποσοστιαία αναλογία αριθμού κατοίκων μιας χώρας, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι αυτοί που κρατούν την πρωτιά σε ότι αφορά τις τουριστικές επισκέψεις στη χώρα μας. Και το ελληνικό ,,ευχαριστώ,, η ,,πασίγνωστη,, ελληνική ,,φιλοξενία,, τους επιφύλαξε για μια ακόμη φορά πολλές εκπλήξεις. Σπασμένα παρμπρίζ, σπρέι στα οχήματα, ζημιές στις πινακίδες τους, σκασμένα λάστιχα, απερίγραπτη συμπεριφορά των αρχών στους συνοριακούς σταθμούς… Σε ποιούς; Σ΄αυτούς που δίνουν την ισχυρότερη ανάσα στη διαλυμένη οικονομίας της Ελλάδας.

Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι πολλές απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μεθόδοι άλλων, σκοτεινών εποχών που η χώρα μας συνεχίζει και στον 21ο αιώνα να χρησιμοποιεί. Όποιος ,,τολμήσει,, από τους πολίτες της γειτονικής μας χώρας να γράψει ή  αναφέρει κάτι σχετικό με τους εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας, ή ,,τολμήσει,, να παρεβρεθεί στα ,,ανύπαρκτα,, μακεδόνικα πανηγύρια, τον περιμένει το σφράγισμα του διαβατηρίου του στα σύνορα και η απαγόρευση εισόδου για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Δημοκρατικότατο έτσι; Άριστος τρόπος απόκρυψης της ύπαρξης των εθνικά Μακεδόνων από τα μάτια της εξωτερικής κοινής γνώμης. Το ,,σύστημα,, της στρουθοκάμηλου…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Καμία φτωχή χώρα δεν σώθηκε από τον τουρισμό της


Του Κώστα Καίσαρη

ΣΠΑΕΙ όλα τα κοντέρ ο τουρισμός. Πράγματι. Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου τα έσοδα σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν κατά 28%. Εφτασαν τα 900 εκατομμύρια γιούρο κι έπεται και συνέχεια το καλοκαίρι που η τουριστική σεζόν είναι στο πικ. Με την αρμόδια υπουργό Ολγα Κεφαλογιάννη να πηγαίνει η ίδια στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τους πρώτους Κινέζους τουρίστες. Της πρώτης απευθείας πτήσης από τη Σαγκάη.

Ετσι πάει. Το Νο 1 ζητούμενο για τους Ελληνες πολιτικούς είναι να βρουν αφορμή για να εμφανισθούν στην τηλεόραση. Κι έχουν πάντα τον τρόπο να τη βρίσκουν. Με την κ. Κεφαλογιάννη να κλέβει την παράσταση και στη συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό. Ο οποίος συνελήφθη από τον φακό να ρίχνει επίμονες ματιές στο ντεκολτέ της κ. Ολγας. Κάτι που αποτελεί βέβαια και το σήμα κατατεθέν της υπουργού. Πέρα βέβαια από τις αρετές της ως πολιτικού. Μόνο αυτές του ΠΑΣΟΚ, η Καϊλή και η Γκερέκου είναι όμορφες;

Ξεφύγαμε όμως. Λέγαμε για τη γενικότερη προπαγάνδα για τον τουρισμό που πράγματι τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο. Κι αποτελεί μια ένεση για την οικονομία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβολογίες. Καμία φτωχή χώρα δεν σώθηκε από τον τουρισμό της. Και δεν είναι μια και δύο οι χώρες που πεινάνε και κάνουν πρωταθλητισμό στον τουρισμό: Αίγυπτος, Μαρόκο, Ταϊλάνδη και πάει λέγοντας. Και δώσ’ του οι αναφορές για ρεκόρ κρατήσεων αυτό το καλοκαίρι. Οι Ελληνες δηλαδή να μην μπορούν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές σε ποσοστό 75% και να πανηγυρίζουν επειδή κάνουν διακοπές στην Ελλάδα οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Κινέζοι και οι Ινδοί. Αλλάξανε οι ρόλοι. Οπως οι Ελληνες τα παλιά καλά χρόνια είχανε ξεσκίσει τα Μπαλί, τα Ντουμπάι και τις Μαλδίβες, είναι οι ξένοι τώρα που έρχονται στην Ελλάδα της ανεργίας και του μισθού των τετρακοσίων ευρώ.

Καμία οικονομία όμως δεν στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. Οταν το 2012 η Ελλάδα είχε 15 εκατομμύρια τουρίστες, η Μαλαισία είχε 25. Η Ταϊλάνδη 22. Η Τουρκία 35. Δεν λέμε για χώρες σαν την Ιταλία ή την Ισπανία που και στον τουρισμό έχουν μεγάλα νούμερα. Λέμε για χώρες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Χώρες που το μεροκάματο είναι στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί. Σ’ αυτά τα επίπεδα έχει κατέβει πλέον και η Ελλάδα. Δουλειά δηλαδή στα νησιά την τουριστική περίοδο για δώδεκα τουλάχιστον ώρες την ημέρα, που μπορεί να φτάνουν και τις δεκάξι. Τριάντα μέρες τον μήνα. Χωρίς ασφάλεια κι αν τρως τσάμπα και κοιμάσαι τσάμπα σε ξενοδοχειακή μονάδα, ο μισθός είναι στα έξι κατοστάρικα. Ενα εικοσάρικο την ημέρα.

Σίγουρα η Ελλάδα θα κάνει φέτος ρεκόρ τουρισμού. Για δύο το πολύ τρεις μήνες θα μειωθεί κάπως η ανεργία. Γκαρσόνια, καμαριέρες κ.λπ. θα βρουν ένα μεροκάματο. Σε διπλοβάρδια όπως είπαμε. Το πρωί στο μπαρ στην πισίνα, το βράδυ σερβιτόρος στο ρεστοράν. Είχα τύχει σε μια περίπτωση που μετά την πισίνα και το ρεστοράν ένας πιτσιρικάς έπαιρνε το μικρόφωνο κι έκανε και τον τραγουδιστή. Αυτά σε ξενοδοχειακή μονάδα το 2008. Προ της κρίσης. Τώρα είναι ακόμα χειρότερα. Σε περιπτώσεις μάλιστα υψηλού επιπέδου, σε διάσημα beach restaurants, δεν υπάρχει καν μεροκάματο. Εχει καταργηθεί. Τα γκαρσόνια δουλεύουνε μια βάρδια από τις δύο το μεσημέρι μέχρι τις τέσσερις και βάλε το πρωί, μόνο για τα πουρμπουάρ. Και παρακαλάνε μάλιστα. Αυτά.

Πηγή – sentragoal

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Французите порачуваат: Отпатувајте во Македонија за да бидете авангардни Οι Γάλλοι προτείνουν: Ταξιδέψτε στη Μακεδονία για να είστε avant-garde

Φύση από την οποία κόβεται η ανάσα, μαργαριτάρια και πολίτιμα πετράδια, υγιεινή διατροφή και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφτείτε τη Μακεδονία, αναφέρει άρθρο του γνωστού γαλλικού περιοδικού ,,Elle,,

Το ,,Elle,, υπό τον αριθμό ένα, προτείνει στους τουρίστες να ταξιδέψουν στη Μακεδονία για να αισθανθούν ,, avant-garde,,.

-Αυτή η μικρή χώρα στην καρδιά των Βαλκανίων, άγνωστη και κρυμμένη, αξίζει πραγματικά να την επισκεφτείτε. Για ποιό λόγο; Επειδή η Μακεδονία είναι ακόμη άγνωστος προορισμός για τους τουρίστες. Ιδανική γι΄αυτούς που νομίζουν ότι είδαν τα πάντα, ότι δοκίμασαν τα πάντα και θα ανακαλύψουν μια χώρα γεμάτη με κρυμμένα ατού – γράφει το ,,Elle,,.

Στη Μακεδονία, συνεχίζει το άρθρο, τα τοπία είναι πανέμορφα και η φύση ανέγγιχτη. Τρία εθνικά πάρκα, πενήντα περίπου λίμνες, καταπράσινα βουνά, όλα αυτά δημιουργούν ένα μικρό παράδεισο στη γη, οικοσύστημα που δίνει τη δυνατότητα παρατήρησης ενδημικών ειδών.

Μέρη που δεν πρέπει να παραλειφθούν – προτείνει το ,,Elle,,- είναι το φαράγγι Μάτκα, η λίμνη της Οχρίδας (η αρχαιότερη και καθαρότερη της Ευρώπης), το Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ στη Μπίτολα (λόγω των αρκούδων και των λύγκας που ζουν εκεί), η περιοχή του Μάβροβο.

Τα μαργαριτάρια της Οχρίδας δημιουργούνται από κοχύλια και ψάρια, ενώ η επεξεργασία τους αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα καλά φυλαγμένο μυστικό. Ψυθιρίζεται ότι η Λαίδη D τα λάτρευε. Η Μακεδονία είναι επίσης η μοναδική χώρα στην Ευρώπη της οποίας τα εδάφη κρύβουν ρουμπίνια με το ροζ χρώμα του βατόμουρου. Άγνωστα ακόμα σε πολλούς και σπάνια, επεξεργάζονται από τη δεκαετία του ΄50 και μετά – αναφέρει το ,,Elle,,.

Σχετικά με τα υγιεινά τρόφιμα, το περιοδικό αναφέρει τα άφθονα οργανικά μεζεδάκια, τις πίτες με σπανάκι, τα τυριά και το άιβαρ, σπεσιαλιτέ από κόκκινες πιπεριές.

Τα κρασιά, σχέση ποιότητας και τιμής, είναι κάτι το σπάνιο σε άλλα μέρη, όπως το θαυμάσιο κρασί Alexandrija, πέντε ευρώ το μπουκάλι.

Το ,,Elle,, „μιλά“ και για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

- Οι διάφοροι κατακτητές ανά τους αιώνες, έχουν αφήσει την σφραγίδα τους σ΄αυτήν την περιοχή των Βαλκανίων. Αυτές οι διάφορες εικόνες και οι επιδράσεις παρατηρούνται και στα πολιτιστικά – ιστορικά μνημεία, όπως ορθόδοξα μοναστήρια, βυζαντινοί ναοί, οθωμανικά τζαμιά, χαμάμ και χάνια, τα οποία θα εντυπωσιάσουν τους λάτρεις της παλιάς πέτρας -  συνεχίζει το άρθρο.

Μνημεία που πρέπει να επισκεφτούν όλοι οι τουρίστες, σύμφωνα με το ,,Elle,, είναι το μοναστήρι του Σβέτι Παντελέι στην Οχρίδα, Σσαρένατα Τζάμια (Πολύχρωμο Τζαμί) στο Τέτοβο,  η αρχαιολογική τοποθεσία Χερακλέα στη Μπίτολα, η Παλιά Τουρκική Τσσάρσια στα Σκόπια.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНСКО ОРО ВО БЕЛГИЈА – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Друштвото ,,ОВЧАРАНИ ИЛИНДЕН,, во Белгија, кое е создадено од Македонци имигранти од селото Овчарани – Леринско, Ве поканува на македонско оро што го организира на 15.11.2014 во градот Вервје во Белгија со музичката група ,,Мусикорама,,

Ο Σύλλογος ,,OVCHARANI ILINDEN,, του Βελγίου, ο οποίος έχει συσταθεί από Μακεδόνες μετανάστες του χωριού Οβτσσάρανι, Λέρινσκο (Μελίτη Φλώρινας), Σας προσκαλεί στο μακεδόνικο χορό που διοργανώνει στις 15.11.2014 στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου, με το μουσικό συγκρότημα ,,Μουσικόραμα,,

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)