Αρχεία | Ιούνιος, 2014

СКОПЕЊЕ ИЛИ ТОЛЧЕЊЕ [ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ]

Το Βατικανό το 16ο αιώνα μ.Χ. για να

καλύψει την απουσία γυναικείων φωνών

από τις εκκλησιαστικές χορωδίες ευνούχιζε

τ΄αγόρια κι έτσι διατηρούσαν την παιδική

τους φωνή σ΄όλη τους τη ζωή.

Скопење – σκοπένιε ή толчење – τόλτσσενιε (ευνουχισμός) είναι η επέμβαση του ανθρώπου στα γεννητικά όργανα των ζώων και του ανθρώπου κι αυτό μπορεί να γίνει είτε χειρουργικά είτε με χορήγηση ορμόνων για λόγους θεραπευτικούς.

Στα μακεδόνικα χωριά μας δύο ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους γινόταν ο ευνουχισμός κι αυτοί ήταν:

 • Το скротвање – σκρότβανιε (τιθάσευση – δαμασμός) κι αυτό γινόταν στο јунец – γιούνετς (ταύρο) ή στο пастур – πάστουρ (βαρβάτο άλογο), όπως και στο пес – πες (σκύλο).
 • Η πάχυνση και το νόστιμο κρέας κι αυτό γινόταν στο нерес – νέρες (κάπρο), στο брав – μπραβ (κριάρι) και στο прч – π΄ρτςς (τράγο). Σήμερα σ΄άλλες χώρες γίνεται ευνουχισμός και στα петли – πέτλι (κοκόρια), τα γνωστά ως καπόνια, για να βάλουν γρήγορα λίπος.

Η τεχνική με την οποία ευνούχιζαν τα αρσενικά στα χωριά μας ήταν πρωτόγονη και σκληρή. Έτρεμε το έδαφος από τα βογγητά πόνου αφού όλες οι επεμβάσεις γινόνταν βίαια και χωρίς στάλα αναισθητικού. Ας δούμε για το κάθε είδος питомо животно – πίτομο ζζίβοτνο (οικόσιτου ζώου) την τεχνική.

Τον ταύρο τον τσοκάνιζαν (толчење – τόλτσσενιε) και το έκαναν στην ηλικία 2 εώς 3 ετών. Τον ξάπλωναν με ιδιαίτερη τεχνική, δηλαδή ομάδα αντρών περνούσαν ένα ξύλο ανάμεσα στα πίσω και μπροστινά πόδια, δημιουργούσαν μια θηλιά στα πίσω και μπροστινά πόδια με ισχυρή τριχιά, τραβούσαν συντονισμένα τις θηλιές κι έπεφτε ο ταύρος. Τον γύριζαν ανάσκελα. Έβαζαν μια σανίδα κάτω από τα мадина – μάντινα (όρχεις) και τα άπλωναν πάνω στην σανίδα. Περνούσαν μια θηλιά από σκοινί στη βάση των όρχεων και τους κατέβαζαν κάτω κάτω στο σακουλάκι (όσχεο) όσο περισσότερο μπορούσαν. Με ένα ξύλινο σφυρί με αποστρογγυλωμένες τις επιφάνειες κρούσης, άρχιζαν να χτυπούν την περιοχή ανάμεσα στην κοιλιά και τη βάση των όρχεων. Με τα χτυπήματα κατέστρεφαν τα αγγεία και τα νεύρα που τροφοδοτούσαν και ενεργοποιούσαν τους όρχεις ώστε να λειτουργούν κι έτσι κατάφερναν να μαραζώσουν οι όρχεις και το ζώο ,,έχανε,, μερικά χαρακτηριστικά του φύλου και ιδιαίτερα την σεξουαλική παρόρμηση.

Η τεχνική που με τα χτυπήματα κατέστρεφαν τους όρχεις λέγεται толчење – τόλτσσενιε (τσοκάνισμα) κι εφαρμοζόταν εκτός από τον ταύρο, στο којн – κόιν (άλογο) και στο прлак – π΄ρλακ (γάιδαρο) σε ηλικία 3 εώς 4 ετών, όπως επίσης και στα τραγάκια και τα κριαράκια σε ηλικία 4 εώς 6 μηνών.

Αντί για το τσοκάνισμα υπήρχε και μια άλλη τεχνική και ήταν το свртење – σβρτενιε (στρίψιμο) κι αυτό γινόταν ως εξής:

Σ΄ένα κυλιδρικό ξύλο περίπου είκοσι εκατοστών έκαναν δύο τρύπες στα άκρα του απ΄όπου περνούσαν ένα γερό σκοινί με δύο κόμπους στα άκρα του, για να μη βγαίνει κι έτσι το σκοινί κρεμόταν στο ξύλο σαν μεταγιόν. Περνούσαν το σκοινί από τους όρχεις και το μετακινούσαν προς τη βάση, εκεί δηλαδή που περνούσαν τα вени – βένι (αγγεία) και τα жили – ζζίλι (νεύρα). Όταν το σκοινί ήταν στην κατάλληλη θέση άρχιζαν να το στρίβουν, το σκοινί όλο και στένευε μέχρι που ,,έκοβε,, τα αγγεία και τα νεύρα. Η τεχνική αυτή ήταν πιο γρήγορη και λιγότερο επώδυνη.

Άλλος τρόπος ευνουχισμού ήταν η αφαίρεση των γεννητικών οργάνων με скопење – σκόπενιε (χειρουργική επέμβαση). Στο κόψιμο ανοιγόταν το ,,σακουλάκι,, (όσχεο) με μία ή δύο τομές, αφαιρούσαν τα μάντινα (όρχεις) και μέσα έβαζαν пепел – πέπελ (στάχτη) για αιμοστατικό και сол – σολ (αλάτι) για αντισηπτικό. Η αφαίρεση με κόψιμο εφαρμοζόταν στα σκυλιά και στους κάπρους, σε ηλικία δύο μηνών.

Ο ευνουχισμός που γινόταν με την τεχνική του χτυπήματος με το ξύλινο σφυρί από τον τσοκάνη, σήμερα γίνεται με ειδικές τανάλιες από κτηνίατρο. Η αφαίρεση γίνεται με χειρουργική επέμβαση με όλα τα μέτρα ασηψίας και με νάρκωση.

Τα αρσενικά ζώα που χρησιμοποιούνταν για εργασία, έλξη και φόρτωμα τα ευνούχιζαν για να γίνουν υπάκουα και να δαμάζονται ευκολότερα, ενώ εκείνα που τα εκτρέφουμε για το κρέας τους τα ευνουχίζουμε για να παχύνουν γρήγορα και να κάνουν κρέας που δε μυρίζει, μαλακό και νόστιμο.

Μερικές φορές ο ευνουχισμός δεν ήταν πετυχημένος και ένας όρχις δεν καταστρεφόταν και τότε είχαμε το рнгач – ρ΄νγκατςς (ρογκάτσιο), που όμως το ζώο αυτό ήταν στείρο.

Ο ευνουχισμός δεν έλειψε και στον άνθρωπο, αφού οι αρχαίοι λαοί όπως οι Ασύριοι, οι Πέρσες, οι Βυζαντινοί και οι Τούρκοι, τα σχετικά πρόσφατα χρόνια, δημιουργούσαν ευνούχους ή αγένειους για να χρησιμοποιηθούν κυρίως ως φύλακες χαρεμιών.

Οι ευνούχοι επειδή είχαν άμεσες σχέσεις με τους αφέντες τους και βρίσκονταν σε εμπιστευτικές θέσεις, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις να κατακτούν συχνά υψηλές θέσεις, παράδειγμα ο Ναρσής, ήταν ένας μεγάλος στρατηγός του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Τα χαρακτηριστικά των ευνούχων ήταν η παχυσαρκία, η έλλειψη γενειάδας (σπανοί) και η γυναικομαστία.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Македонците во Евроизборите. Една прва проценка Οι Μακεδόνες στις ευρωεκλογές. Μια πρώτη αποτίμηση ВИНОЖИТО 2009 = 4512 – ВИНОЖИТО 2014 = 5754

Μια σημαντική μάχη δώσαμε σε μια κρίσιμη στιγμή και νομίζουμε  πως τα πήγαμε καλά.

Πάρα τις δυσκολίες, σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο έως και εχθρικό, χωρίς χρήματα, χωρίς «διαπλοκή» με χορηγούς, με εργολάβους, με καναλάρχες, με το κράτος και το παρακράτος απέναντι, αντέξαμε, κατεβήκαμε στις εκλογές και παρατάξαμε απέναντι τους μόνο την ψυχή μας, μόνο το λόγο μας, μόνο την ιστορία μας , μόνο την αξιοπρέπεια μας, έχοντας μόνο το κεφάλι ψηλά.

Οι Μακεδόνες και οι Μακεδόνισσες  εκτιμώντας τις προσπάθειες ανταποκρίθηκαν  και δώσανε το παρόν στην κάλπη. Η αύξηση κατά 27,50 % των ψήφων του Τόξου μας δίνει αισιοδοξία και κουράγιο για να συνεχίσουμε.

Ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία στους συνειδητοποιουμένους  εθνικά Μακεδόνες  να αντιληφθούν πως μέσα από σωστές κινήσεις, οργανωμένα, μεθοδικά, μπορούμε και να αναπτύξουμε το κίνημα και να δώσουμε την ευκαιρία σε νέο κόσμο να ανακαλύψει την Μακεδονικότητα του.

Βrakia Makedontsi

Η σταθερή πολιτική επιλογή του Τόξου να ενταχθεί στην EFA – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία δείχνει την προσήλωση μας στα Ευρωπαϊκά  δεδομένα.  Η Ευρώπη  μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα – όπως έχει αποδειχθεί από την λειτουργία της μέχρι σήμερα-  και επίσης μπορεί να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό δομών και αντιλήψεων στην πατρίδα μας.

Κάποιοι που ακόμα ζουν στο μεσαίωνα, ακόμα σκούζουν  επειδή η κρατική τηλεόραση έδειξε σε απογευματινή ζώνη το δεκάλεπτο σποτ του Ουράνιου Τόξου!!  Τα υπόλοιπα κανάλια πάλι δεν πρόβαλαν τα σποτ ή και όσα το έκαναν επέλεξαν ώρες μετά τις 2 τα μεσάνυχτα!!! Για να μη μιλήσουμε για την άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των αφισσών και γενικά του διαφημιστικού υλικού του κόμματος, όπου αυτό και εάν τοποθετούταν, οργανωμένα, με τη βοήθεια όλων των αρχών.

Τα παράβολα και το οικονομικό βάρος για την συμμετοχή του Τόξου στις εκλογές μπόρεσε να καλυφθεί τις τελευταίες μέρες με την συμμετοχή και βοήθεια φίλων, κυρίως ξενιτεμένων.

Με ενθουσιασμό και πείσμα παλεύτηκαν ένα ένα τα προβλήματα και έτσι αυτοί που σήκωσαν το κεφάλι τους βρήκαν το ψηφοδέλτιο του Τόξου στις κάλπες.

Βrakia Makedontsi

Χαιρετίζουμε όσους συντάχθηκαν μαζί μας.

Τελικά οι «ανύπαρκτοι» εθνικά Μακεδόνες , της «ανύπαρκτης» Μακεδονικής μειονότητας, με την «ανύπαρκτη» Μακεδόνικη γλώσσα, όχι απλά υπάρχουν αλλά στην κάλπη μετρούν ένα μέγεθος σίγουρα τετραπλάσιο από τις ψυχές που αριθμεί σήμερα η Ελληνική μειονότητα  στην Τουρκία.

Η πατρίδα μας η Ελλάδα,  μέχρι σήμερα επιμένει να ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν εθνικές μειονότητες στη χώρα.

Τώρα όμως  πρέπει να εξηγήσει σε κάθε ένα καλόπιστο διπλωμάτη ανά την υφήλιο πως είναι δυνατόν «ανύπαρκτες» εθνικά μειονότητες στην Ελλάδα να παίρνουν 50.000 και άνω  ψήφους στην κάλπη;

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που οι εθνικά Τούρκοι συμπολίτες μας στη Θράκη – ακλουθώντας 20 χρόνια μετά το Τόξο-  συμμετείχαν στις ευρωεκλογές με το κόμμα ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας) το οποίο μαζί με το Τόξο συμμετέχει στην EFA –   Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια τους και θεωρούμε την εκλογική τους επιτυχία σαν ένα σημαντικό βήμα εκδημοκρατισμού της πατρίδας μας.

Οι εθνικές μειονότητες δεν είναι εστίες αναταραχής.

Είναι απόδειξη  επιπέδου δημοκρατίας και σεβασμού των διεθνών στάνταρ ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βrakia Makedontsi

Η  εφημερίδα μας, η Νόβα Ζόρα επί 4 χρόνια τώρα, κάθε πρώτη του μήνα ενημερώνει τους Μακεδόνες  σε όλη τη γη.

Με τα λίγα μέσα που έχουμε πιστεύουμε πως βοηθήσαμε στην ενημέρωση κυρίως όσων είναι μακριά από τα χωριά που γεννήθηκαν.

Η αύξηση των ψήφων του Ουράνιου Τόξου σε όλους τους νομούς της Ελλάδας δείχνει πως κάποιοι άνθρωποι, αφού είχαν ενημέρωση για όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια, επέλεξαν να συστρατευτούν και να συνταχθούν στις εκλογές.

Ακόμα και Έλληνες δημοκράτες στηρίζουν και παλεύουν μαζί μας και αυτή είναι μια μοναδική εμπειρία .

Σε όλους τους φίλους , σε όλους τους Μακεδόνες σφίγγουμε το χέρι και απλά συνεχίζουμε.

GORE GLAVATA BRAKIA

H Συντακτική  Ομάδα της ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Македонци има во цел свет Μακεδόνες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο

Να ξέρετε πως Μακεδόνες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν σε κάθε γωνιά της γης και με κάθε τρόπο κρατούν το κεφάλι τους ψηλά.

Του Βασίλειου Πούρδα,
υποψήφιου Ευρωβουλευτή με το
Ουράνιο Τόξο

Ονομάζομαι Βασίλειος Πούρδας, γεννήθηκα στο χωριό Πεϊζάνοβο (Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης) το 1968.
Τελείωσα το 15ο Λύκειο στη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία 20 χρόνια ζω με την οικογένεια μου στην Γερμανία και εργάζομαι ως Logistik Manager σε μεγάλη εταιρία.

Αυτή η διαδρομή από τον τόπο που γεννήθηκα στον τόπο που εργάζομαι είναι για μένα -και για τον κάθε ένα φαντάζομαι- εμπειρία ζωής. Μέσα μου πάντα κρατώ τις αναμνήσεις του χωριού μου, των ανθρώπων του και φυσικά της οικογένειας μου. Οι δεσμοί μου με το χωριό υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια της ξενιτιάς.

Η ζωή μου σε μια χώρα σαν την Γερμανία και τα συνεχή ταξίδια μου –λόγω δουλειάς- ανά τον κόσμο με έκαναν να σέβομαι και να θαυμάζω τις κουλτούρες και τις παραδόσεις λαών και χωρών που γνώρισα. Ζώντας στο κέντρο της Ευρώπης, συμμετέχοντας σε συμβούλια αλλοδαπών στον δήμο μου και στο οικολογικό –πολιτικό κίνημα των Πράσινων της Γερμανίας είχα την ευκαιρία να εμπεδώσω την κουλτούρα της ευρωπαϊκής λειτουργίας και σκέψης.

Στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είδα το ενδιαφέρον και το σεβασμό Ευρωπαίων για την ιστορία των Μακεδόνων στην Ελλάδα. Γνώρισα ανθρώπους που παλεύουν για να υπάρχουν συνθήκες ελεύθερης έκφρασης των μειονοτήτων σε όλη την Ευρώπη.

Η EFA – Ελεύθερη Συμμαχία είναι ο απαραίτητος σύμμαχος των Μακεδόνων της Ελλάδας στα κέντρα των αποφάσεων της Ευρώπης. Η επιλογή του «Ουράνιου Τόξου» να συμμετέχει ενεργά στη EFA ήταν κορυφαία πράξη που δείχνει ξεκάθαρα των Ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό.

Στην Ελλάδα μπορεί ακόμα να βασιλεύει η παραπληροφόρηση και ο εκφοβισμός για τις εθνικές μειονότητες (Μακεδόνικη και Τουρκική) αλλά η Ευρώπη προχωρά μέσα από τον σεβασμό μειονοτήτων, μεταναστών και πολιτισμών.

Η Ευρώπη σέβεται την ιδιαιτερότητα κάθε ενός ανθρώπου, καιρός να το μάθει αυτό η πατρίδα μας και να σεβαστεί την Μακεδόνικη ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό. Είναι τιμή για μένα η συστράτευση μου σε αυτή την προσπάθεια που κάνει το «Ουράνιο Τόξο».

Brakia Makedontsi,
Να ξέρετε πως Μακεδόνες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν σε κάθε γωνιά της γης και με κάθε τρόπο κρατούν το κεφάλι τους ψηλά.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης, γνωρίζοντας τις αντιξοότητες, τις συκοφαντίες, τα κυνηγητά και τις απειλές κάνουμε απλά το καθήκον μας. Στηρίξτε το μοναδικό κόμμα που παλεύει για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα.

GORE GLAVATA, BRAKIA!  ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΑΔΕΡΦΙΑ!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЕВРОПСКА СЛОБОДНА АЛИЈАНСА – ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Δήλωση της EFA (Ευρωπαικής Ελεύθερης Συμμαχίας), του κόμματος όπου ιδρυτικό μέλος είναι και το Ουράνιο Τόξο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο.

EFA member Rainbow, representing Greece’s Macedonian minority, records a 35% increase of its votes in comparison to 2009 while EFA candidate member DEB (Turkish minority) becomes first party in the regions of Rodopi and Xanthi with a record of 42.718 votes. Macedonians and Turks in Greece are finally out of the shadow. Next step: A seat in the European Parliament. Congratulations!

(μετάφραση)

Το μέλος της EFA, Ουράνιο Τόξο, το οποίο εκπροσωπεί τη Μακεδόνικη μειονότητα της Ελλάδας, κατέγραψε αύξηση των ψήφων του κατά 35% σε σύγκριση με το 2009 και επίσης, το υποψήφιο μέλος της EFA,  DEB (Τουρκική μειονότητα) έλαβε την πρώτη θέση στις περιοχές Ροδόπη και Ξάνθη με 42.718 ψήφους. Οι Μακεδόνες και οι Τούρκοι στην Ελλάδα βρέθηκαν επιτέλους έξω από την σκιά. Επόμενο βήμα: Μια θέση στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Συγχαρητήρια !

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Εκλογές χωρίς πελάτες

Στα 40 χρόνια πλήρους ελευθερίας και εθνικής κυριαρχίας που απολαύσαμε, οι Ελληνες είχαμε συνηθίσει πώς να ψηφίζουμε. Λίγοι ήσαν

 Του Διονύση Γουσέτη

Του Διονύση Γουσέτη

εκείνοι που ψήφιζαν -και ψηφίζουν- σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους (δείγμα οι ψηφοφόροι του «Ποταμιού»). Οι πολλοί πουλούσαν την ψήφο τους ως καλοί πελάτες. Τώρα η αγοραστική δύναμη των κομμάτων έχει μειωθεί. Ετσι, οι πελάτες που απέμειναν είναι κάποιες συντεχνίες, τύπου φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ που εξέπεμπε από την ιστοσελίδα της: «Ο κόσμος της Υγείας ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ». Εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ των Φωτόπουλων, Μπαλασόπουλων, Καλφαγιάννηδων.

Οι λοιποί ψηφοφόροι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, διχάστηκαν ανάμεσα σε εκείνους που αποτυπώνουν την οργή τους για τον χαμένο παράδεισο των παροχών και σε εκείνους που αποτυπώνουν τον φόβο τους, διότι «υπάρχουν και χειρότερα». Οι πρώτοι ψήφισαν κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, ενώ οι δεύτεροι κυρίως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Τους πρώτους τους προσελκύουν με επιδείξεις βίας και με μηνύματα μίσους προς τους δανειστές μας. Παράλληλα, όμως, εκπέμπουν μια ανασφάλεια για το μέλλον, η οποία τρομοκρατεί. Τους δεύτερους τους προσελκύουν με το σύνθημα της σταθερότητας. Παράλληλα, όμως, επιμένουν στην ξοφλημένη κρατικίστικη και πελατειακή πολιτική, που οδηγεί σε ανεργία, καθώς και στην πρωτοφανή φοροεπιδρομή, που έχει φέρει τους πολίτες σε απελπισία.

Τελικά, από την οργή των ψηφοφόρων κερδισμένη βγήκε μόνο η Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να κερδίσει από τη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών -που πάντα ωφελούσε την αντιπολίτευση- έχασε 140.000 ψήφους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012. Βέβαια, είναι πρώτος σε ψήφους και η κ. Δούρου το γλέντησε με τσοχατζοπουλικού τύπου ζεϊμπεκιές. Αυτό όμως οφείλεται όχι σε δική του αύξηση, αλλά στην πολύ μεγαλύτερη μείωση των ψήφων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτή τη μείωση συνέβαλε και το γεγονός ότι αποδέχτηκαν την πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα. Ο δε κ. Βενιζέλος μας εκβίασε ανοιχτά, με αποτέλεσμα -όπως ισχυρίζονται κάποιοι- να περιορίσει την απώλειά του. Τα λοιπά γνωρίσματα των ελληνικών εκλογών δεν απουσίασαν και τούτη τη φορά. Οι υστερικές κραυγές, οι ακραίοι χαρακτηρισμοί, η πολυτελής διαφήμιση στα κανάλια, η απορρύπανση για τη δημιουργία πόλωσης. Ολα αυτά αποδείχτηκαν άχρηστα. Τρανή απόδειξη η άνοδος της Χ.Α. που έγινε σε συνθήκες απομόνωσης και απηνούς δίωξης. Ο νεποτισμός ήταν παρών. Παρών και ο ανοιχτός αντισημιτισμός στο πρόσωπο περιφερειάρχη. Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα. Εκπροσωπείται πλέον και στο Ευρωκοινοβούλιο, ως σήμα κατατεθέν της κουλτούρας μας. Εκπροσωπούνται επίσης και οι τηλεμαϊντανοί. Εξελέγησαν και άτομα που το μόνο προσόν τους είναι ότι κάποτε κακοποιήθηκαν από κάποια ανθρώπινα κτήνη. Δεν εξελέγησαν η Αντιγόνη Λυμπεράκη, η Βάσω Κιντή, ο Σταύρος Τσακυράκης. Ωστόσο, ο Καμίνης και ο Μπουτάρης έδειξαν ότι ενίοτε η μετριοπάθεια, η δημοκρατία και οι μεταρρυθμίσεις ανταμείβονται. Ας μας μείνει αυτό σαν ελπίδα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

50 БРОЕВИ НОВА ЗОРА – И ПРОДОЛЖУВАМЕ… 50 ΤΕΥΧΗ НОВА ЗОРА – ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…

Σε μια προηγούμενη επέτειο ανάμεσα σε άλλα γράφαμε πως:

« Οι δυσκολίες, οι αντιξοότητες ακόμα και οι διαφωνίες και οι μοναχικές διαδρομές στις εκδοτικές προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν πολύτιμη βάση ανάλυσης για το νέο ξεκίνημα.

Οι Εθνικά Μακεδόνες δεν έχουν την πολυτέλεια   να είναι διαιρεμένοι.

Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας -αλλά και σε όλο τον κόσμο- πρέπει οι Μακεδόνες να μάθουν για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία συνεχίζουν να μην είναι σεβαστά.

Αυτός ο σκοπός είναι  πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και ανούσιους εγωισμούς.

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό ήθελε και θέλει να υπηρετήσει η НОВА ЗОРА.»

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό μας νομίζουμε πως προσπαθούμε να υπηρετήσουμε αυτό το πλαίσιο που περιγράψαμε παραπάνω.

Δεν είναι εύκολη η προσπάθεια , ούτε ο δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η οικονομική κρίση στην πατρίδα μας δημιούργησε ένα ακόμα πιο δύσκολο περιβάλλον για όλους τους Έλληνες και φυσικά και για τους Μακεδόνες.

Τα χωριά μας στην Μακεδονία και κυρίως στους νομούς Πέλλας, Φλώρινας και Καστοριάς έχουν πληγεί από την ανεργία σε δραματικό επίπεδο. Πολλοί νέοι και νέες παίρνουν το δρόμο της ξενητιάς, όσοι μένουν στα χωριά υποαπασχολούνται.

‘Ετσι η προσπάθεια της εφημερίδας μας -για γόνιμο προβληματισμό και διάλογο πάνω σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας και πολιτιστικής ιδιαιτερότητας – γίνεται σε ένα μη γόνιμο περιβάλλον.

Και όμως πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό από όλους, νέους και μεγαλύτερους. Χωρίς  διάβασμα, χωρίς καλλιέργεια, χωρίς γλώσσα, κουλτούρα και πολιτισμό δεν υπάρχει μέλλον.

Δεκάδες χιλιάδες Μακεδόνων , διάσπαρτοι σε πόλεις και χωριά, χωρίς πρόσβαση σε ενημέρωση, σε εκδηλώσεις και με ένα περίγυρο (κοινή γνώμη, ΜΜΕ) αρνητικό σε κάθε αναφορά περι Μακεδονικότητας.

Η εφημερίδα προσπαθεί να σπάσει αυτή την απομόνωση.

Η έντυπη μορφή της αλλά και η ηλεκτρονική μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το βάθρο για την προσπάθεια του κάθε Μακεδόνα να διεκδικήσει την αυτογνωσία του.

Αγαπητοί φίλοι, мили Македонци,

50 τεύχη , με συνέπεια κάθε πρώτη του μήνα δείχνουν την αποφασιστηκότητα της συντακτικής επιτροπής για την συνέχεια της έκδοσης αυτής της εφημερίδας.

Σας το ξαναλέμε και σας το φωνάζουμε

«…μην περιμένεις από κανένα να σεβαστεί το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα σου στην εθνική συνείδηση, στην αναγνώριση, στη διατήρηση της μητρικής μας Μακεδόνικης γλώσσας, στη διαφύλαξη των τραγουδιών μας, της κουλτούρας και της παράδοσης μας.

Πάλεψε για αυτά που χρόνια τώρα σου στερούν.

Η αξιοπρέπεια μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη….»

«..Σε αυτή την προσπάθεια έχεις και ΕΣΥ θέση.

Η γνώμη σου, η βοήθεια σου, η συμπαράσταση σου είναι ευπρόσδεκτη.

Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Μην ζητάς μόνο από τους άλλους ευθύνες. Σκέψου πως αν και ΕΣΥ βοηθούσες, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα…»

Σε δεκάδες χωριά των νομών  Лерин-Φλώρινας,  Костур-Καστοριάς, Кожани-Κοζάνης και Воден-Πέλλας κτλ. οι Μακεδόνες που δεν μπορούν μέσω διαδικτύου να ενημερωθούν, την βρίσκουν παντού.

Σε ακόμα περισσότερα χωριά και στους άλλους νομούς  η διακίνηση της НОВА ЗОРА  γίνεται χέρι με χέρι και μπορεί και πρέπει να μεγαλώσει.

Είναι αδιανόητο να δηλώνει κάποιος Μακεντόνετς και να μην γνωρίζει για την НОВА ЗОРА, να μην έχει διαβάσει ούτε μια σελίδα της.

Μακεδόνες και Μακεδόνισσες

Ζητήστε την НОВА ЗОРА για το αρχείο σας.

Διαδώστε την.

Βάλτε το δικό σας λιθαράκι στην αφύπνιση του Μακεδόνικου λαού »

Η НОВА ЗОРА φτάνει πλέον σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν Μακεδονικές κοινότητες.

Στα Βαλκάνια, στην Δυτική Ευρώπη, στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία.

Είμαστε περήφανοι για την ανταπόκριση των Εθνικά Μακεδόνων της διασποράς.

Χωρίς την  συνδρομή τους και την συμμετοχή τους η έκδοση της εφημερίδας δεν θα ήταν εφικτή.

Η НОВА ЗОРА μας έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να βρεθούμε, να γνωριστούμε, να μιλήσουμε, να φωνάξουμε, να παλέψουμε, να τιμήσουμε.

Με την εμπειρία 4 χρόνων НОВА ЗОРА ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ  - Браќа, co Главата Горе,

Η Συντακτική Επιτροπή

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ВО СПОМЕН НА ГОЛЕМИОТ МАКЕДОНЕЦ ЈАНЕ САНДАНСКИ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΓΙΑΝΕ ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 27 Απριλίου 2014, στην πόλη Мелник – Μέλνικ της Μακεδονίας του Πίριν στη Βουλγαρία, έλαβε χώρα η παμμακεδονική συγκέντρωση στη μνήμη του μεγάλου Μακεδόνα Βόιβοντα Јане Сандански – Γιάνε Σαντάνσκι. Διοργανωτές της μεγάλης αυτής εκδήλωσης ήταν το κόμμα των Μακεδόνων της Βουλγαρίας ОМО „Илинден“-ПИРИН, η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (АМНRC), το Διεθνές Μακεδόνικο Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Τορόντο του Καναδά (МНRМI), ο Σύλλογος  Καταπιεσμένων Μακεδόνων της Βουλγαρίας, το Μακεδόνικο Κέντρο Πληροφόρησης του Πίριν, η εφημερίδα „Народна волја (Νάροντνα Βόλια)“, και το ενημερωτικό δελτίο  „Македонски глас (Μακέντονσκι γκλας – Μακεδόνικη φωνή)“.

Η όλη εκδήλωση άνοιξε με τον ύμνο του Πίριν „Народе македонски (Ναρόντε Μακεντόνσκι – Μακεδονικέ λαέ)“, ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στο μνημείο του βόιβοντα. Επίσημο λόγο έβγαλε ο συμπρόεδρος του ОМО „Илинден“-ПИРИН Стојко Стојков – Στόικο Στόικοβ, ο οποίος ανέφερε στοιχεία της ζωής και του αγώνα του Σάντανσκι για τα δίκαια του μακεδόνικου λαού, ο οποίος, όπως τόνισε, συνεχίζει και στον 21ο αιώνα να μην απολαμβάνει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Την  εκδήλωση χαιρέτησε ο βετεράνος Александар Поповски – Αλεξάνταρ Πόποβσκι, με καταγωγή από το χωριό Долно Котори – Ντόλνο Κότορι (Υδρούσα Φλώρινας), ως εκπρόσωπος των εκδιωγμένων Μακεδόνων από την Ελλάδα. Επίσης, παρεβρέθηκαν ως επίσημοι καλεσμένοι μέλη του κόμματως των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα Виножито – Ουράνιο Τόξο, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ράντοβιςς, καλεσμένοι από το Πρίλεπ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, από το Σσούμεν της Βουλγαρίας κ.α.

Παρόλο τον άσχημο καιρό, παρεβρέθηκε μεγάλος αριθμός ανθρώπων από όλη τη Μακεδονία του Πίριν, από την υπόλοιπη Βουλγαρία, όπως και από τη γειτονική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν πολλοί καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή, ο σύλλογος Македонија από το χωριό Љаски – Λιάσκι, η χορωδία αρρένων του Разлог – Ράζλογκ κ.α. Το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα νέων του Νόβο Σέλο από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ενθουσίασε και συγκίνησε τους επισκέπτες με την τέλεια εμφάνιση και τα παλιά μακεδόνικα τραγούδια που χόρεψε και τραγούδησε. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και παρουσίαση ενός νέου βιβλίου με τίτλο: ТАБУ, прогоните на Македонците во Бугарија за време на комунизмот, во документи и спомени (ΤΑΜΠΟΥ, οι διωγμοί των Μακεδόνων στη Βουλγαρία την περίοδο του κομμουνισμού, σε ντοκουμέντα και αναμνήσεις). Ο άσχημος καιρός δεν πτόησε τους επισκέπτες και η εκδήλωση έληξε αργά το απόγευμα, έτσι όπως προβλεπόταν.

Όπως όμως συμβαίνει συχνά στις εκδηλώσεις των Μακεδόνων στην Ελλάδα (θυμηθείτε τη ,,βάμβα,, στο χορό της Νόβα Ζόρα), έτσι και στη Βουλγαρία (άριστη μαθήτρια των μεθόδων του ελληνικού κράτους και παρακράτους) δεν ήταν δυνατό να λήξει μια μακεδόνικη εκδήλωση χωρίς διάφορα παρατράγουδα. Με λίγα λόγια, τρία μέλη του ВМРО БНД, μιας βουλγάρικης δηλαδή οργάνωσης, υπό την προστασία της αστυνομίας, παρεβρέθηκαν και έβριζαν συνεχώς τους διοργανωτές, ενώ προσπαθούσαν να προσηλυτίσουν όλους όσους κατέφθαναν, λέγοντας ότι οι Μακεδόνες ακτιβιστές είναι άνθρωποι κακοί και εχθροί της Βουλγαρίας (σας θυμίζει κάτι;). Επίσης φώναζαν ότι ο Γιάνε Σαντάνσκι ήταν Βούλγαρος, ότι Μακεδόνες δεν υπάρχουν και λίγο μετά τη λήξη της εκδήλωσης, μέσω τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, προσπάθησαν να παρουσιάσουν την όλη εκδήλωση ως δική τους και όχι ως συγκέντρωση των Μακεδόνων…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Τι συμβαίνει σε έναν δίγλωσσο εγκέφαλο;

(απόσπασμα)

Έρευνα σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα πλαίσιο με δύο γλώσσες αναδεικνύει πλεονεκτήματα έναντι παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα πλαίσιο με μία γλώσσα όχι μόνο σε αυξημένη εστίαση της προσοχής όσο και στη σκέψη. Τα ευρήματα σχετίζονται με τα δίκτυα δραστηριότητας του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, που κατευθύνουν τα υψηλότερα επίπεδα σκέψης και συνειδητότητας.
Σε σύγκριση με τα μονόγλωσσα, τα δίγλωσσα παιδιά που εξετάστηκαν, τα οποία είχαν πέντε έως δέκα χρόνια έκθεσης σε δίγλωσσο περιβάλλον, παρουσίασαν υψηλότερες βαθμολογίες στη γνωστική ικανότητα στα τεστ και είχαν καλύτερη εστίαση προσοχής, επιλογή αποφάσεων, κριτική ικανότητα, αντίσταση στην απόσπαση προσοχής και ανταπόκριση στην ανατροφοδότηση. Η σχετική νευροαπεικόνιση (από τη σάρωση fMRI) σε αυτά τα παιδιά αποκάλυψε μεγαλύτερη δραστηριότητα στο δίκτυο του προμετωπιαίου φλοιού που οδηγούσε σε αυτό καθώς και σε άλλες εκτελεστικές λειτουργίες, (Bialystok, 2009, Kaushanskaya & Marian, 2007).

Η αυξημένη αυτή ενεργοποίηση των εκτελεστικών λειτουργιών, στους εγκεφάλους των παιδιών που βρίσκονταν σε δίγλωσσα πλαίσια, εκτείνεται πέρα από τη πρόσληψη και προαγωγή της μετάφρασης της γλώσσας. Οι ισχυρές επιπτώσεις της νέας έρευνας αφορούν την δυναμική του εγκεφάλου, ενισχύοντας την αυξανόμενη δημιουργία δίγλωσσων πλαισίων.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της δίγλωσσης έρευνας είναι η αναγνώριση ότι οι εκτελεστικές λειτουργίες, ακόμη και των πολύ μικρών παιδιών φαίνονται να ανταποκρίνονται στις ασκήσεις που τις ενδυναμώνει για μια μελλοντική χρήση. Ένα παράδειγμα έρευνας είναι οι υψηλότερες βαθμολογίες αυτών των παιδιών σε γνωστικές δοκιμασίες.

Η έρευνα υποστηρίζει την ενθάρρυνση των γονέων να διατηρούν τη χρήση της μητρικής τους γλώσσας στο σπίτι, αλλά πολύ συχνά, οι κοινωνικές πιέσεις και λανθασμένες αντιλήψεις περιορίζουν τα παιδιά από το να επωφελούνται από την ενίσχυση του δίγλωσσου εγκεφάλου.

Ένα πρόβλημα είναι η ανησυχία των γονέων ότι η έκθεση σε μια γλώσσα δημιουργεί λιγότερη σύγχυση για τα παιδιά και ειδικά στην περίπτωση που πρέπει να κάνουν μια μετάβαση σε ένα σχολείο που χρησιμοποιεί την δεύτερη γλώσσα. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούν ότι η μετάβαση θα είναι δυσκολότερη.

Ένα άλλο θέμα που περιορίζει τις δίγλωσσες εμπειρίες όπως έχει δείξει η έρευνα και η εμπειρία των επαγγελματιών του χώρου, είναι η επιθυμία των παιδιών να γίνουν αποδεκτά από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Έτσι λοιπόν πολλά παιδιά που προέρχονται από δίγλωσσες οικογένειες, αποφεύγουν να μιλήσουν στους γονείς τους και έρχονται σε δύσκολη θέση όταν οι γονείς τους δεν γνωρίζουν την γλώσσα που χρησιμοποιείται στον τόπο όπου ζούνε.

Οι λανθασμένες πεποιθήσεις των γονέων σχετικά με τη σύγχυση του εγκεφάλου με δύο γλώσσες και η ανταπόκριση των αρνητικών αντιδράσεων των παιδιών τους στην μητρική τους γλώσσα είναι που έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να στερούνται τη μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση των υψηλότερων γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Είναι σημαντικό να μην λαμβάνεται υπόψη η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο εγκέφαλος έχει περιορισμούς και ότι δυσκολεύεται όταν υπάρχει έκθεση σε δύο γλώσσες. Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για την νευροπλαστικότητα, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι ισχύει το αντίθετο. Οι εμπειρίες σε νέους τομείς πρόκλησης γενικά, φαίνεται να ενισχύουν τις εκτελεστικές και γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Αυτό είναι εμφανές στην νευροαπεικόνιση, καθώς και στην απόδοση στις γνωστικές δοκιμασίες, την κατανόηση του γραπτού λόγου και την επιτυχία στην εκμάθηση μετέπειτα νέων γλωσσών. Οι νέες δοκιμασίες, που περιλαμβάνουν τη χρήση κριτικής ικανότητας, την ανάλυση, την αφαιρετική σκέψη, τη μετάφραση, την ιεράρχηση, την εστίαση της προσοχής, τον ανασταλτικό έλεγχο, την καθυστερημένη ικανοποίηση και την επιδίωξη μακροπρόθεσμων στόχων, σχετίζονται με την αύξηση του αριθμού, τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα των δικτύων των εκτελεστικών λειτουργιών.

‘Όπως ακριβώς οι μύες μας μπορούν να γίνουν ισχυρότεροι με τη σωματική άσκηση, έτσι και οι αναπτυσσόμενοι εγκέφαλοι των παιδιών σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον φαίνεται να αναπτύσσουν τη δύναμη, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των δικτύων των εκτελεστικών λειτουργιών. Αυτό οφείλεται στο ότι αναπτύσσονται ισχυρότερες συνδέσεις  ανάμεσα στους δενδρίτες, τις συνάψεις και τους εμμύελους άξονες.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι όταν οι οικογένειες έχουν μια άλλη γλώσσα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι που μεγαλώνουν παιδιά, αυτό μπορεί να δώσει όχι μόνο μια ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες αλλά και μια γνωστική ώθηση για τα δίκτυα των υψηλότερων εκτελεστικών λειτουργιών του εγκεφάλου τους.

Οι επιδράσεις της έρευνας σε δίγλωσσους θέτουν ερωτήματα σχετικά με την πρώιμη έκθεση σε άλλα ερεθίσματα που μπορεί να σχεδιαστούν για την ενίσχυση αυτών των εκτελεστικών λειτουργιών σε όλα τα παιδιά, πριν και κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων. Επιπρόσθετα, όσον αφορά το θέμα της εισαγωγής μιας δεύτερης γλώσσας σε μικρά παιδιά από μονόγλωσσα σπίτια υπάρχει η πεποίθηση ότι οι παππούδες, οι νταντάδες, οι φίλοι των οικογενειών που μιλούν μια άλλη γλώσσα θα μπορούσαν να περνάνε το χρόνο τους με τα παιδιά, ή να συμμετάσχουν σε τάξεις ακόμη και γονέα-παιδιού, όπου μαθαίνουν να τραγουδούν σε μια άλλη γλώσσα.

Πηγή: psychologynow.gr (εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Στον «πάτο» του πλανήτη αξιολογήθηκε η ελληνική Παιδεία-Άλλο ένα «success story»

«Πάτωσε» η ελληνική εκπαίδευση και μάλιστα ήρθε τελευταία απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενώ κατατάσσεται μαζί με χώρες όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία και στα όρια του «τρίτου κόσμου»…

Συγκεκριμένα, ο Βρετανικός εκδοτικός οίκος Pearson ανέθεσε στο περιοδικό Economist να εκπονήσει για λογαριασμό του μελέτη για τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο η οποία βασίστηκε στις επιδόσεις των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε δύο Αμερικανικές εκπαιδευτικές μελέτες καθώς και στα στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που προκύπτουν από τα pisa tests (τεστ συνήθως σε μαθηματικά προβλήματα ανάμεσα σε μαθητές διαφορετικών χωρών).

Το δυσάρεστο για την Ελλάδα είναι ότι ανάμεσα στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ήρθε τελευταία στην Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται δίπλα σε χώρες αναπτυσσόμενες όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία. Ο διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Pearsdon, John Fallon, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν την στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα  στην οικονομική κατάσταση μιας χώρας και στο εκπαιδευτικό της σύστημα.

Πρώτη στον κατάλογο των χωρών με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο έρχεται η Νότια Κορέα, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με την έκθεση η μεγάλη άνοδος των Ασιατικών χωρών στον εκπαιδευτικό τομέα οφείλεται στην στενή συνεργασία οικογένειας, μαθητών και εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και στον σεβασμό που τρέφουν σε αυτές τις χώρες για τους εκπαιδευτικούς.

Η Βρετανία καταλαμβάνει την έκτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Φινλανδία, που επί χρόνια είχε την πρωτιά, έχει εκτοπιστεί στην πέμπτη θέση διεθνώς.

Έκπληξη αποτελεί η άνοδος της Πολωνίας που όπως δείχνει η κατάταξή της στην δέκατη θέση παγκοσμίως έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο στο εκπαιδευτικό της σύστημα μετά το τέλος του κομμουνισμού στη χώρα!

Δείτε την κατάταξη των  20 πρώτων χωρών  με βάση το εκπαιδευτικό τους σύστημα:
1. Νότια Κορέα

2.Ιαπωνία

3. Σιγκαπούρη

4. Χονγκ Κονγκ

5. Φινλανδία

6. Βρετανία

7. Καναδάς

8. Ολλανδία

9. Ιρλανδία

10. Πολωνία

11. Δανία

12. Γερμανία

13. Ρωσία

14. ΗΠΑ

15. Αυστραλία

16. Νέα Ζηλανδία

17. Ισραήλ

18. Βέλγιο

19.  Δημοκρατία της Τσεχίας

20. Ελβετία

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr

Δικό μας σχόλιο: Εμείς ας συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με ,,ένδοξους προγόνους,, και ,,λίκνα της δημοκρατίας,, και σίγουρα θα πάμε μπροστά. Όταν ένα εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργεί, από τα πρώτα κιόλας μαθητικά χρόνια, πολίτες ρατσιστές και ξενόφοβους, ελλειπείς σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί ο σημερινός σύγχρονος κόσμος, θα βλέπουμε συνεχώς τέτοιες έρευνες και χάλια όπως αυτά που βιώνει ο τόπος τα τελευταία κυρίως χρόνια…Να ζντράβιε!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)