Αρχεία | Μάιος, 2014

СВЕТИ ГЈОРГИ – ΣΒΕΤΙ ΓΚΙΟΡΓΚΙ – ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ

[Ορόσημο χειμώνα και καλοκαιριού]

Χορτάριασε το γήπεδο
άδειασαν οι παιδικές χαρές,

σκούριασαν τα μονόζυγα
χάθηκαν τα παιδιά.

Η γιορτή του Свети Гјорги – Αγίου Γεωργίου είναι μια γιορτή τοποθετημένη στο εορτολόγιο στις 23 του Требен – Τρέμπεν (Απριλίου) κι αν είναι πριν από το Велигден – Βέλιγκντεν (Πάσχα) γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αν όμως είναι μετά το Πάσχα, γιορτάζεται ανήμερα, δηλαδή στις 23 Απριλίου. Ήταν από πάντα μια από τις αγαπημένες γιορτές των Μακεδόνων, οι οποίοι την ονομάζουν και Гјурѓовден – Γκιούργκιοβντεν (ημέρα του Γκιόργκι). Σημαντική μέρα για όλους τους αγρότες, αφού η φύση έχει φορέσει τα καλά της και είναι στη βόρεια εύκρατη ζώνη η περίοδος της αναπαραγωγικής διαδικασίας, τόσο των φυτών όσο και πολλών ζώων.

Αγροτικές εργασίες, όπως η σπορά ορισμένων καλλιεργούμενων ετήσιων φυτών μαζικής παραγωγής, για παράδειγμα боб-μπομπ (φασόλια), лешта-λέσστα (φακές), слануток-σλανούτοκ (ρεβίθια), пченка-πτσσένκα (καλαμπόκι) και σχεδόν όλα τα κηπευτικά γίνονται σε ημερομηνίες κοντά στο Γκιούργκιοβντεν.

Παλαιότερα, την ημέρα αυτή τελείωνε η зимска – ζίμσκα (χειμερινή) περίοδος και άρχιζε η летна – λέτνα (καλοκαιρινή) περίοδος συμφωνημένης εργασίας βοσκών (главение – γκλαβένιε) και δινόταν το ако – άκο (αμοιβή) για την περίοδο που τελείωνε, δηλαδή τη ζίμσκα. Έτσι, για τον ποιμενικό πληθυσμό αποτελούσε το ορόσημο μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού.

Ο Σβέτι Γκιόργκι, μεγαλομάρτυρας του Православие – Πραβοσλάβιε (Ορθοδοξίας), καταγόταν από την Καππαδοκία, από χριστιανούς γονείς κι έζησε τον τρίτο μ.Χ. αιώνα. Κατατάχτηκε στο  ρωμαϊκό στρατό, όπου διακρίθηκε κι έγινε αξιωματικός. Σε ηλικία 30 ετών, και όταν ήταν αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός, συνελήφθηκε ως χριστιανός  κι επειδή αρνήθηκε ν΄αποκηρύξει το χριστιανισμό αποκεφαλίστηκε. Θεωρείται από την εκκλησία ως на заробените ослободител – να ζαρομπένιτε οσλομπόντιτελ (των αιχμαλώτων ελευθερωτής), на сиромасите бранител – να σιρομάσιτε μπράνιτελ (των φτωχών υπερασπιστής) και на болните лекар – να μπόλνιτε λέκαρ (των ασθενούντων ιατρός).

Λαογραφικά, ο Σβέτι Γκιόργκι συνδέθηκε με διάφορους μύθους. Ο κυρίαρχος μύθος τον φέρει ως φονιά του δράκοντα. Σύμφωνα με το μύθο, σε μια πόλη ένας δράκος φυλούσε την πηγή απ΄όπου υδρευόταν η πόλη. Ο δράκος τρεφόταν με ανθρώπινες σάρκες κι έτσι κάθε τόσο με κλήρο οριζόταν, ποιός, θα θυσιαζόταν για να αφήνει το θεριό να έρχεται το νερό στην πόλη. Κάποτε κληρώθηκε η κόρη του βασιλιά.

Όταν η κόρη οδηγήθηκε στο δράκο, εμφανίστηκε έφιππος ο Σβέτι Γκιόργκι, σκότωσε το θεριό κι ελευθερώθηκε η βασιλοπούλα.

Ο μύθος παραπέμπει στη μυθολογία του μύθου της Ανδρομέδας και του Περσέα. Εξαιτίας του μύθου, ο Σβέτι Γκιόργκι συνήθως απεικονίζεται από τους αγιογράφους έφιππος και με το δόρυ του να φονεύει το δράκο.

Στα περισσότερα μακεδόνικα χωριά, το κυρίαρχο έθιμο εκείνης της ημέρας είναι εκείνο της крлашка – κ΄ρλασσκα (αιώρας), που γίνεται ανήμερα του Γκιούργκιοβντεν αν είναι μετά το Πάσχα ή τη δεύτερη μέρα του Πάσχα αν είναι πριν.

Ομάδες εφήβων με εφόδια  ортоми – όρτομι (τριχιές), συνήθως από коноп – κόνοπ (κάνναβη), μαξιλάρια, τσουβάλια ή κουρέλια, πήγαιναν και διάλεγαν ένα δέντρο όπου κι έστηναν την κ΄ρλασσκα. Ανέβαινε κάποιος στο δέντρο και σε γωνιά που σχημάτιζε ένα κλαδί με τον κορμό του δέντρου έβαζαν ένα κουρέλι ή τσουβάλι και πάνω σ΄αυτό περνούσαν την τριχιά. Το κουρέλι ή το τσουβάλι έμπαινε για να μην τρίβεται η τριχιά και κοπεί. Όταν περνούσαν την τριχιά από το ένα της άκρο, τραβιόταν από το άκρο αυτό και έτσι κρέμονταν τα δύο άκρα και δένονταν σε κατάλληλο ύψος ώστε να μπορεί ν΄ανεβαίνει και να κάθεται ένα άτομο. Για να μην ,,κόβει,, τους γλουτούς η τριχιά, όταν καθόταν το άτομο να κουνηθεί, έμπαινε ένα μαξιλάρι. Έτσι ολοκληρωνόταν το στήσιμο της κ΄ρλασσκα.

Αυτός ή αυτή που θα κουνιόταν, καθόταν στο μαξιλάρι και κάποιος, συνήθως αγόρι, κινούσε την τριχιά που ήταν δεμένη κάτω από το μαξιλάρι. Οι κινήσεις γίνονταν με κατεύθυνση κάθετη προς το οριζόντιο κλαδί που περνούσε η τριχιά και ο αιωρούμενος έκανε ταλαντώσεις σαν αυτές που κάνει το εκκρεμές του ρολογιού. Το πλάτος της ταλάντωσης αφηνόταν στην επιλογή του αιωρούμενου, ανάλογα με το αν φοβόταν ή όχι.

Εδώ παίζονταν ερωτικά παιχνίδια, δηλαδή γίνονταν από τ΄αγόρια απόπειρες προσέγγισης και είχαμε αποδοχές ή απορρίψεις από τις κοπέλες. Όταν καθόταν κάποια κοπέλα στην κ΄ρλασσκα, αυτός που ενδιαφερόταν για την κοπέλα αυτή προσφερόταν να κινήσει την τριχιά για να γίνει η ταλάντωση, αν δεχόταν η κοπέλα την προσφορά, ήταν μια ένδειξη αποδοχής, αν αρνιόταν, ο νέος δεν είχε ελπίδα, δηλαδή τον απέρριπτε.

Με άλλα λόγια, το έθιμο αυτό ήταν και κάτι σαν νυφοπάζαρο, μια ευκαιρία των νέων να ανιχνεύουν τις προθέσεις μεταξύ τους για ερωτικά παιχνίδια, κάτι σαν το σύγχρονο φλερτ. Δεν ήταν δυνατό όλη η φύση να προετοιμάζεται για την αναπαραγωγική διαδικασία και να μένει αδρανής ο άνθρωπος προς το κάλεσμα αυτό της φύσης, που καθορίζει την ύπαρξή του και την συνέχειά του.

Όλο αυτό το ανοιξιάτικο, ερωτικό ουσιαστικά, παιχνίδι της κ΄ρλασσκα των εφήβων, το συνόδευαν και με τραγούδια ,,πειραχτικά,, που κατά κανόνα εκτελούνταν χορωδιακά.

Όταν στην κ΄ρλασσκα καθόταν κόρη, ένα από τα τραγούδια που ακουγόταν και απευθυνόταν προς αυτήν ήταν:

Ој момиче мамино цуцино

на Велигден родено

на Ѓурѓовден крстено

лично ти име туриле

лично ти име момиче

ој момиче мамино цуцино

фустано шо го носиш

кој ти го купи

-Е море лудо и младо

фустано шо го носам

купи ми го татко твој

шо ќе ми стане свекор мој.

-Ој ти момиче мамино црвено

шамијата шо носиш

кој ти га купи.

-Е море лудо и младо

шамија шо га носа

купи ми га мајка ти

шо ќе ми стане свекрва.

(σε μετάφραση)

Κόρη της μάνας χαϊδεμένη

το Πάσχα γεννημένη

του Αη Γιώργη βαφτισμένη.

Όνομα διαλεχτό σου έδωσαν

ωραίο τ΄όνομα σου κόρη.

Κόρη της μάνας χαϊδεμένη

το φουστάνι που φορείς

ποιός στο ΄χει αγοράσει

-Ε τρελέ και νεαρέ

το φουστάνι που φορώ

ο πατέρας σου μου τ΄αγόρασε

που σύντομα πεθερός μου θα ΄ναι.

Ροδοκόκκινη της μάνας κόρη

τη μαντίλα που φορείς

ποιός στην έχει αγοράσει

-Ε τρελέ και νεαρέ

τη μαντίλα που φορώ

η μάνα σου μου την αγόρασε

που σύντομα πεθερά μου θα γίνει.

Εάν στην κ΄ρλασσκα βρισκόταν αγόρι, τότε ένα τραγούδι που ακουγόταν ήταν και το παρακάτω:

Од гранка на гранка лудо

од гранка и ако падниш

не ќе се удриш лудо.

Таа ќе те пречека лудо

у широкио фустан.

(σε μετάφραση)

Από κλαδί σε κλαδί

κι αν πέσεις απ΄το κλαδί

δε θα χτυπήσεις παλικάρι.

Η καλή θ΄απλώσει

το φαρδύ της φουστάνι

και θα σε δεχτεί.

Φρόντιζαν οι λαϊκοί Μακεδόνες στιχουργοί να προσαρμόζουν ανάλογα τους στίχους και να προκύπτουν πολλές φορές τραγούδια για τις ανάγκες της στιγμής. Βλέποντας τις αντιδράσεις του αιωρούμενου ή της αιωρούμενης καταλάβαινε ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη αν το πρόσωπο ανταποκρινόταν.

Το συνηθισμένο φαγητό την ημέρα εκείνη ήταν машко јагне – μάσσκο ιάγκνε (αρσενικό αρνάκι) και φρέσκο κρεμμυδάκι.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Γεια σας φίλες και φίλοι,

Είμαστε ένα κόμμα που ιδρύθηκε  το 1994, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας που είναι ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα και μέσω αυτού, και εμείς στην Ελλάδα αποτελούμε  τμήμα αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Δυστυχώς γνωρίζετε πολύ καλά πως εδώ και είκοσι χρόνια, είμαστε ένα μικρό πολιτικό κόμμα που εκφράζει τις απόψεις, την ιδεολογία και τις θέσεις μια ομάδας πολιτών της χώρας, των εθνικά Μακεδόνων, αλλά λόγω του πλήρους αποκλεισμού από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ελλάδας,  δεν μπορούμε εδώ και δύο δεκαετίες έστω να πλησιάσουμε, να αγγίξουμε και να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας τις απόψεις και τις θέσεις μας αυτές.

Έτσι, ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε δεχθεί τόνους λάσπης, κατηγορίες, συκοφαντίες, λόγω της διαφορετικότητας που προβάλουμε, λόγω της διαφορετικής μας συνείδησης, την οποία αισθανόμαστε πραγματικά ως εθνική μας μακεδονική ταυτότητα, έτσι ακριβώς όπως  καταλαβαίνουμε και την  συλλογικότητα που λέγεται Έλληνες πολίτες.

Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τα δικαιώματα που πρέπει εμείς ως εθνικά Μακεδόνες να απολαμβάνουμε σε πλήρη μορφή σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά προβάλουμε και την  πολιτική φιλοσοφία και ιδεολογία μας για τομείς που απασχολούν την ζωή μας σε επίπεδο, όχι μόνο κουλτούρας και  γλώσσας,  αλλά και καλύτερης ποιότητας στη χώρα μας, που τόσα πέρασε και περνάει λόγω της κάκιστης, εγκληματικής διαχείρησης από όλες τις πολιτικές γαρνιτούρες.

Είμαστε  εθνικά Μακεδόνες, είμαστε Έλληνες πολίτες, είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες, που αγωνίζονται για τη μακεδονικότητα στην Ελλάδα και που αγωνίζονται ταυτόχρονα για την ισοτιμία όλων των πολιτών της χώρας. Γκόρε Γκλάβατα.

Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος – Μέλος Προεδρείου Ουράνιου Τόξου

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, ντράγκι πριάτελι,

Είμαι ο Γιώργος Παπαδάκης, μέλος του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ουράνιο Τόξο και είναι για μένα μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή να σας απευθύνω αυτές τις λίγες λέξεις,  λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές του Μάη.

Είναι μεγάλη τύχη επίσης για μένα να βρίσκομαι στ αυτή τη θέση, την προνομιακή θέση αλλά και δύσκολη ταυτόχρονα θέση γιατί μαζί με τους υπόλοιπους συναγωνιστές ωθούμε κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να συνεισφέρουμε στον  εκδημοκρατισμό της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δυστυχώς μόνο στα χαρτιά είναι δημοκρατική, στην πράξη δεν είναι παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις που δίνουν οι πολιτικοί μας ηγέτες στις Βρυξέλλες και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Καθόλου δημοκρατική δεν είναι και αυτό νομίζω ότι εσείς οι Μακεδόνες και η Μακεδόνισσες που ζείτε στην Ελλάδα το διαπιστώνεται συνεχώς από πρώτο χέρι.

Εγώ έχω και ένα άλλο «προνόμιο» μια άλλη τύχη να είμαι ίσως ο μόνος, το μόνο μέλος του Προεδρείου  του Ουράνιου Τόξου, του οποίου το όνομα δεν έχει αλλάξει, οι πατεράδες μου και οι παππούδες μου ήταν και αυτοί με το ίδιο όνομα και το ίδιο επίθετο. Ίσως γιατί εγώ γεννήθηκα στη Αθήνα και δεν γεννήθηκα στο Νέγκουςς, δεν γεννήθηκα στο Ζαμπρντενι, δεν γεννήθηκα στο Κόστουρ, δεν γεννήθηκα σε μια από τις πόλεις ή χωριά της Μακεδονίας. Εκεί δυστυχώς όπως ξέρετε καλύτερα από μένα οι παππούδες και οι πατεράδες οι δικοί σας είχαν την ατυχία να δουν τα ονόματα τους να αλλάζουν βίαια από την ελληνική διοίκηση. Είχαν την ατυχία να δουν τα ονόματα των χωριών τους να αλλάξουν βίαια, τα ονόματα των ποταμών, τα ονόματα των βουνών και γενικώς πέσανε θύματα μια πολιτικής βίαιης αφομοίωσης του μακεδονικού εθνικού στοιχείου.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα και αυτή είναι μια από τις πολλές προσπάθειες που το Ουράνιο Τόξο καταβάλει ούτως   ώστε να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό της ελληνικής κοινωνίας. Προσπαθούμε να πείσουμε τους πολιτικούς μας ηγέτες, προσπαθούμε να πείσουμε τους Έλληνες συμπολίτες μας ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να φοβίζει κανέναν. Η διαφορετικότητα είναι κάτι το αυτονόητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εφόσον η Ελλάδα θέλει να ανήκει στην Ε.Ε. οφείλει να σεβαστεί τη διαφορετικότητα, την διαφορετικότητα που πρεσβεύουν οι εθνικά Μακεδόνες που ζουν σε όλη την επικράτεια του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας.

Αυτή τη διαφορετικότητα προσπαθούμε εμείς στο Ουράνιο Τόξο να την προωθήσουμε και να την προστατέψουμε και όσο γίνεται να την προβάλουμε. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια, σημαίνει ο κάθε Μακεδόνας και η κάθε Μακεδόνισσα δεν θα πρέπει να φοβάται να μιλάει τη μητρική του γλώσσα. Θα πρέπει να λαμβάνει την υποστήριξη από το επίσημο κράτος για να τη μαθαίνει, ιδίως να την μαθαίνει στα παιδιά του και στα εγγόνια του. Να μαθαίνεται αυτή η γλώσσα μέσα από τα ελληνικά σχολεία, να μπορεί ο κάθε Μακεδόνας και η κάθε Μακεδόνισσα να εξασκεί ελεύθερα όλα τα πολιτιστικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την διαφορετικότητα του. Να μπορεί να ιδρύει πολιτιστικούς συλλόγους που θα προστατεύουν ακριβώς αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν τη μακεδονική ταυτότητα του καθενός και για όλα αυτά χρειάζεται να αλλάξει εκ βάρθων η ελληνική κοινωνία, χρειάζεται να αλλάξει εκ βάρθων ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη διαφορετικότητα, αντιμετωπίζει τους Μακεδόνες, αντιμετωπίζει τους Τούρκους, αντιμετωπίζει τους Πομάκους, τους Βλάχους, αντιμετωπίζει όλους όσοι είναι η δηλώνουν διαφορετικοί, αυτά προσπαθούμε να κάνουμε στο Ουράνιο Τόξο, για αυτό ζητάμε τη ψήφο από σας στις εκλογές, στις ευρωεκλογές του Μάη. Για αυτό θέλουμε να σηκωθείτε από τις καρέκλες σας, από τις πολυθρόνες σας, από τους καναπέδες σας.

Θέλουμε να ‘ρθετε μαζί μας.  Χωρίς εσάς δεν μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τίποτα. Χρειάζεται η συσπείρωση για αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, χρειάζεται προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα, από την πλατεία του χωριού, μέσα από το καφενείο του χωριού μας μέχρι τη βουλή στην Αθήνα, μέχρι την Ευρωβουλή, στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, μέχρι όπου μπορεί να φτάσει η φωνή η δική μας και η δική σας.

Για αυτό σας καλούμε να μας ψηφίσετε στις εκλογές, στις ευρωεκλογές του Μάη, σας καλούμε να συστρατευτείτε  μαζί μας, για αυτό τον αγώνα το πολύ πολύ δύσκολο αλλά και τον πολύ πολύ σοβαρό ο οποίος είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα δικαιωθεί. Για αυτό θα σας παρακαλούσα να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές. Ντα ιζλέζετε να ιζμπόριτε, ντα γκλάσαϊτε ζα βινόζιτο ι σέτνε κε μπίντεμε πακ τούκα ι κε ζμπόριμε ζα ντρούγκι ράμποτι.

Μνόγκου ποζντραβί ι μπλαγκόνταραμ μνόγκου.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Αγαπητοί συμπολίτες,

Το να είσαι διαφορετικός και να έχεις διαφορετική κουλτούρα δεν είναι μειονέκτημα αλλά πλεονέκτημα. Είμαστε η γενιά του μη, μη μιλάς Μακεδονικά γιατί δεν θα τα πας καλά στο σχολείο. Δυστυχώς αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Όμως είναι υπέροχο να μιλάς τη γλώσσα σου, τη γλώσσα που μιλούσε η γιαγιά σου, ο παππούς σου, οι γονείς σου και είναι καθήκον μας να τη μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Σας καλώ να στηρίξετε τον αγώνα του Ουράνιου Τόξου στις ευρωεκλογές του Μάη. Ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο αγώνας του Ουράνιου Τόξου αλλά και δικό σας αγώνας, είναι η ψυχή σας, το πιστεύω σας, είναι δείγμα αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας.

Ψηφίστε Ουράνιο Τόξο.

Μπεκιάρη Μαριάννα, εκπρόσωπος Ένωσης Γυναικών Ουράνιου Τόξου

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Στην Ελλάδα του σήμερα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη η νεολαία απέδειξε ότι ξέρει να διεκδικεί τα δικαιώματα της. Ξέρει να αντιστέκεται, ξέρει να δημιουργεί, ξέρει να προοδεύει..

Εμείς η νεολαία των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα φέρουμε πολύ βαριά ευθύνη την προστασία της διάδοσης και τη καλλιέργεια της Μακεδονικής ταυτότητας στην πραγματική και πολιτική διάσταση.

Εμείς είμαστε αυτοί που θα την διατηρήσουμε αναλλοίωτη και θα την μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές με την δυναμικότητα της γνώσης και τη δυναμικότητα που μας προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος.  Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε.

Πρέπει όμως να αποτινάξουμε τα ταμπού και το φόβο των γεροντότερων, να δούμε την ιδιαιτερότητα μας από μια πιο σύγχρονη και ευρωπαϊκή σκοπιά, απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, είναι καιρός πλέον να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε. Το μέλλον μας είναι στα χέρια μας.

Η νεολαία του Ουράνιου Τόξου είναι αποφασισμένη, ο αγώνας μας είναι δημοκρατικός, σύγχρονος, ευρωπαϊκός, τα αιτήματα μας δίκαια. Στηρίξετε μας, στηρίξτε τον εαυτό σας, στηρίξτε τα δικαιώματα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα.

Ψηφίστε Ουράνιο Τόξο, το δικό σας κόμμα, τη δική σας φωνή.

Τάσος Ιωάννου, εκπρόσωπος Νεολαίας Ουράνιου Τόξου

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Εκλογές: Συμμετοχή ή όχι;

Οι εκλογές αποτελούν το δημοκρατικότερο μέσο αντιπροσώπευσης και σύστασης αντιπροσωπευτικών σωμάτων σε κάθε είδους βαθμίδας κοινωνικής ομαδοποίησης.

Ένας εξέχων Ισραηλινός πολιτικός, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας,ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια σε μια σοβιετική φυλακή για δήθεν κατασκοπεία για την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, ο Natan Sharansky,  είχε πει: ,,Οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται απ’ τους καλούς πολίτες που δεν παίρνουν μέρος στη ψηφοφορία,,.

Πόση αλήθεια κρύβεται σε μόλις δύο σειρές γραμμάτων!

Παρότι το δικαίωμα της ψήφου είναι εξαιρετικά σημαντικό, ορισμένοι το “σαμποτάρουν” για διάφορους λόγους τους οποίους δε θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ και να  αναλύσω…Το ,,ψηφίζω,, αποτελεί την επιτομή του πολιτεύματος που ονομάζεται δημοκρατία.

Δικαίωμα ψήφου είναι δικαίωμα επιλογής δηλαδή σεβασμός στην ατομική άποψη κι αντίληψη και παράλληλα έκφρασή της με ελεύθερο τρόπο. Η συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία είναι επιτακτικό καθήκον και αυτό γιατί μέσω της εκλογικής διαδικασίας έχουμε την ευκαιρία  να επιλέξουμε το κόμμα ή την ιδεολογία που μας εκφράζει…εξάλλου, να μην μας διαφεύγει ότι κάθε φορά που διενεργούνται εκλογές, ο λαός έχει την απόλυτη εξουσία μιας και με την συμμετοχή του και την επιλογή του  μπορεί να διαμορφώσει το πολιτικό -κοινωνικό ιστό της χώρας του…

Δύο τα βασικά διλήμματα ως προς την εκλογική διαδικασία.

Ή μένουμε στάσιμοι στο σκοτάδι ή προχωράμε μπροστά – κόντρα στον ήλιο…

Εμείς οι Μακεδόνες έχουμε μόνο μια επιλογή….  να προχωρήσουμε μπροστά κόντρα στον ήλιο συμπορευόμενοι με  το μοναδικό κόμμα που μας εκπροσωπεί, το Ουράνιο Τόξο!

Γιατί πρέπει έτσι αβίαστα να στηριχτεί  το Ουράνιο Τόξο; Είναι πολύ απλή η απάντηση,  αρκεί να δούμε τι μας έχουν προσφέρει τα υπόλοιπα  ,,Δημοκρατικά,, κόμματα…

Οι όποιες μεγάλες ιδέες, τα προγράμματα, τα οράματα,  στοχεύουν ώστε να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος (…), οι «ανεξάρτητοι» και «αυτοδιοικητικοί» ή όπως αλλιώς αυτοχαρακτηρίζονται, δεν διαφοροποιήθηκαν πουθενά και μάλιστα έγιναν πιο αποτελεσματικοί στο να υλοποιηθούν οι πολιτικές που τα αποτελέσματά τους βίωνε και βιώνει ο Μακεδονικός λαός…….

Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα δώσουν την λύση που χρειαζόμαστε, αλλά μπορούν να αποτυπώσουν μια μεγάλη ανατροπή στον τρόπο που σκέφτεται και εκφράζεται ο λαός. Μπορούν να δώσουν θάρρος και να αναπτερώσουν το ηθικό όλων αυτών  που νιώθουν σήμερα εγκλωβισμένα και ανίκανοι  να αντισταθούν στο καθεστώς. Να διδάξουν άμεσα και πρακτικά στον απλό κόσμο, ότι αυτοί που κυβερνούν  δεν είναι ανίκητοι. Μπορούν να συντριβούν πολιτικά και εκλογικά, παρά τα τεράστια μέσα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που διαθέτουν.
Το Ουράνιο Τόξο  δεν κατεβαίνει στις εκλογές για να πάρει απλά ένα καλό ποσοστό. Κι αυτή είναι η διάφορα με τα υπόλοιπα κόμματα. Κατεβαίνει για να αποτυπώσει τη δυναμική μιας άλλης Ελλάδας. Όχι της Ελλάδας της μιζέριας, της υποτέλειας, της κακομοιριάς, της αποβλάκωσης και της δουλοπρέπειας και κυρίως για να αντισταθεί στην Ελλάδα της ξενοφοβίας, της ματαιοδοξίας, του φόβου προς ότι το διαφορετικό. Κατεβαίνει για να δείξει ότι υπάρχουν σκεπτόμενοι πολίτες  που δεν το βάζουν κάτω. Δεν άγονται και δε φέρονται από την μαζική εικόνα που επιβάλλουν τα μέσα αποβλάκωσης και χειραγώγησης. Κι αυτοί οι  πολίτες  είναι αρκετοί …αρκεί βεβαίως όλοι εμείς οι Μακεδόνες που σεβόμαστε την ιστορία μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα  να σπάσουμε τα δεσμά που μας έχουν δεμένους επί δεκαετίες και να δηλώσουμε με όλη την δύναμη της ψυχή μας  ότι, ναι,  έχουμε φωνή και η φωνή μας είναι το Ουράνιο Τόξο!

Gore glavata

Solun, Μάκης Γατόπουλος

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Mούφα η “βόμβα”

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας- Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα   (EFA-EPP)

Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ.  Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin  Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org e-mail: vinozito@otenet.gr & rainbow@florina.org


Φλώρινα / Lerin, Πέμπτη, 03/04/14


Στις 29 Μαρτίου το βράδυ πραγματοποιήθηκε η ετήσια (για τέταρτη φορά) εκδήλωση-χορός  της εφημερίδας του κόμματος Ε.Ε.Σ.-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ «ΗΟΒΑ 3ΟΡΑ», στην αίθουσα ΣΤΙΓΜΕΣ, στην Έδεσσα/Voden. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απόπειρα παρέμβασης από την Ασφάλεια Έδεσσας. Το πολυπληθές κλιμάκιο Ασφαλείας της αστυνομικής Διεύθυνσης επιχείρησε να μπει στην αίθουσα αφού ενημέρωσε τους διοργανωτές ότι έχει τοποθετηθεί “βόμβα” στο κέντρο διασκέδασης ΣΤΙΓΜΕΣ (ανώνυμο τηλεφώνημα) και απαίτησε να εκκενωθεί η αίθουσα.

Οι διοργανωτές δεν δέχτηκαν να ακολουθήσουν τις «εντολές» των αστυνομικών. Ανέλαβαν την ευθύνη για τις συνέπειες “έκρηξης” και δήλωσαν ότι θα ενημερώσουν τον παρευρισκόμενους στην εκδήλωση για την επίσκεψη του κλιμακίου Ασφάλειας της Αστυνομίας στο κέντρο διασκέδασης.

Την επίσκεψη του κλιμακίου Ασφάλειας και την συζήτηση έξω από την είσοδο με υπόκρουση Μακεδονικών τραγουδιών μπορείτε να το δείτε εδώ:

http://youtu.be/7gztF6kE2_Q

Την ενημέρωση του κοινού που συμμετείχε στην εκδήλωση, μετά την συζήτηση με τους αστυνομικούς και την αντίδραση του κόσμου  μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=kRImqRqnTgk

Μεταξύ άλλων οι διοργανωτές ανέλαβαν και δήλωσαν στους αρμόδιους όλες τις νομικές συνέπειες στο μέλλον, για την άρνηση “εκκένωσης” του Κέντρου διασκέδασης, σε περίπτωση που κινηθούν νομικά οι αρμόδιοι της Ασφάλειας εναντίων τους.

Mούφα η “βόμβα”. Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως αν κάποιος ανώνυμος πάρει τηλέφωνο για τοποθέτηση βόμβας στον χώρο, οι “ειδικοί” στην αστυνομία δεν έχουν την δυνατότητα να κρίνουν πότε πρέπει και πότε όχι να αγνοούν το «ανώνυμο» τηλεφώνημα; Αν ο καθένας παίρνει τηλέφωνο και υποστηρίζει ότι έβαλε βόμβα σε π.χ. Δημαρχίες, Υπουργεία, χώρους συνάθροισης πολιτών, η κάθε αστυνομική διεύθυνση θα πρέπει να παρεμβαίνει, να εκκενώνει τους χώρους, και μεταξύ άλλων να ματαιώνει εκδηλώσεις; Μα αν έτσι λειτουργούν οι “αρμόδιοι” θα παραλύουν τα πάντα υπό μόνιμης απειλής.

Φυσικά στο Μακεδονικό ζήτημα και το πρόβλημα για το «βαθύ κράτος» της Μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην χώρα είναι πάντα θέμα και χρήζει ειδικής «αντιμετώπισης» από «αρμοδίους» σχετικά με ανάλογες εκδηλώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ή ανόητος (τέτοιοι στην Έδεσσα/Voden πολλοί “Στοχικοί”, «Χρυσαύγουλα» και παραφυάδες) πήραν τηλέφωνο στην αστυνομία και οι αστυνομικοί πήραν εντολή να ενεργούν ερμηνεύοντας τον νόμο, ή σε συνεννόηση με «φωστήρες» της ΕΥΠ έγινε τηλέφωνο για δήθεν βόμβα και οι αστυνομικοί Έδεσσας/Voden αναγκάστηκαν να επιχειρήσουν απόπειρα ματαίωσης-σαμποταρίσματος της εκδήλωσης.

Αυτοί οι «κύκλοι» γενικά τρέμουν μήπως και μαζικοποιηθεί ένα Μακεδονικό πολιτικό Κίνημα στα μέρη μας και ενέργειες εκφοβισμού γίνονται συνέχεια με διάφορες μεθόδους διαχρονικά. Ακόμη και χορό που διοργανώνει εφημερίδα έντυπο όργανο του Ουράνιου Τόξου είναι πρόβλημα για το βαθύ κράτος. Οι εμπνευστές του σαμποταρίσματος της εκδήλωσης “έκαναν μια τρύπα στο νερό” γιατί στο Ουράνιο Τόξο ξέρουν πώς πρέπει να λειτουργούν, χρήσιμα για το καλό όλων.

Φυσικά συνεχίστηκε απρόσκοπτα ο χορός-εκδήλωση, χωρίς κανένας να αποχωρήσει. Σχετικά βίντεο εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=6nbMAsmyAEg&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=ooH9DUI5ehY

Στους συνειδητοποιημένους εθνικά Μακεδόνες, οι υποτιθέμενες ή όχι απειλές δεν μπορούν πλέον να λυγίσουν την Μακεδονική ψυχή. Δεν περνάει καμία πολιτική εκφοβισμού όπως παλιά, ειδικά στα μέλη-φίλους της Ε.Ε.Σ.-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ και της εφημερίδας ΗΟΒΑ 3ΟΡΑ.

Gore glavata πλέον…

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Στέλιος Κούλογλου – Η διαφωνία για το όνομα είναι αστεία

Συνέντευξη του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου στο μακεδόνικο μπλογκ telegraph.mk.


Ο Στέλιος Κούλογλου είναι Έλληνας δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ταινιών ντοκυμαντέρ, για τα οποία έχει κερδίσει βραβεία. Έχει εργαστεί ως πολιτικός ανταποκριτής σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως Παρίσι και Μόσχα, καλύπτοντας τα γεγονότα στην τότε Σοβιετική Ένωση και τις υπόλοιπες πρώην κομμουνιστικές χώρες στο τέλος της δεκαετίας του ΄80 και αρχές της δεκαετίας του ΄90. Την περίοδο 1992-95 κάλυπτε τον πόλεμο στην τότε Γιουγκοσλαβία, όπως και τις συγκρούσεις στη Δημοκρατία της Μακεδονίας το 2001.

Στην συνέντευξη για το telegraph.mk, ο Κούλογλου δήλωσε ότι το θέμα του ονόματος είναι αστείο και ότι δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά.

Η αστεία διαφωνία είχε δημιουργηθεί από τον Αντώνη Σαμαρά. Στη δεκαετία του ΄90 ήμουν ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που έλεγα ότι το πρόβλημα αποτελεί πολιτική και εθνική αυτοκτονία. Δυστυχώς αυτό έγινε πραγματικότητα επειδή η Ελλάδα έχει νικηθεί σχετικά με τη διαφορά αυτή. Έχω μιλήσει για το πρόβλημα αυτό πολλές φορές σε τηλεοπτικές συνεντέυξεις στα Σκόπια, όπως και για τη δυνατότητα εξεύρεσης ειρηνικής και αποδεκτής λύσης. Σήμερα όμως πληρώνουμε το κόστος της πολιτικής του Σαμαρά – δήλωσε ο Κούλογλου.

Επίσης, δήλωσε πως τα εθνικιστικά ξεσπάσματα της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο.

Υπήρχαν άνθρωποι, εννοείται, και στη Μακεδονία, τα οποία επίσης προκαλούσαν εθνικιστικές απαντήσεις. Πρόκειται για παιχνίδι δύο άκρων – εξήγησε ο Κούλογλου. Όσον αφορά την έκβαση της σειράς συνομιλιών για το όνομα, ο Κούλογλου λέει ότι δεν ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το αποτέλεσμα, επειδή ο ίδιος ήδη αποκαλεί τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομά της – Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εγώ αποκαλώ τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομά της – Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως και το υπόλοιπο του κόσμου. Η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπο να σώσει την τιμή της. Πραγματικά δε γνωρίζω ποιές λύσεις μπορούνε να βρεθούν, αλλά σύμφωνα με τη γνώμη μου αυτό το πρόβλημα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η Ελλάδα σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρές προκλήσεις – τόνισε ο Κούλογλου.

Πηγή: http://www.independent.mk

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ας μιλήσουμε λοιπόν για μειονότητες

Θα μπορούσε να βγει και κάτι καλό απ’ αυτή την ιστορία με την Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Αφού ξεκίνησε η συζήτηση περί μειονοτήτων θα

 Της Άννας Δαμιανίδη

Της Άννας Δαμιανίδη

μπορούσε να συνεχιστεί, να προχωρήσει και να τις αναφέρει όλες, να απαριθμήσει τα προβλήματά τους.

Πολλοί όμως φωνάζουν ακριβώς το αντίθετο, να σταματήσει αμέσως, διότι είναι επικίνδυνη. Αν βλέπεις τις μειονότητες σαν εσωτερικό εχθρό, βεβαίως, κάθε αναφορά στην ύπαρξή τους είναι επικίνδυνη, κι η ίδια τους η ύπαρξη ακόμα πιο επικίνδυνη. Αν θεωρείς ότι είναι εν δυνάμει Σουδήτες, που θα δώσουν κάποια στιγμή την αφορμή στην εχθρική χώρα που τους διεκδικεί να εισβάλλει στο έδαφός σου, βεβαίως, τους κάνεις τη ζωή μαύρη, μέχρι να φύγουν, ή να μείνουν και να γίνουν στ’ αλήθεια εχθρός, έστω κι αν δεν είναι εποχή τέτοιων εισβολών. (Αν και δεν ξέρουμε ποτέ τι εποχή είναι, όπως αποδεικνύει ο Πούτιν). Κάθε καταπιεσμένος άνθρωπος μπορεί να γίνει εχθρός ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Αν δεν μιλήσουμε τώρα για όλ’ αυτά, που είναι ευρωεκλογές, πότε θα μιλήσουμε; Η Ευρώπη αυτό κάνει, προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για κάθε εθνότητα, πλειονότητα και μειονότητα, να ζει αρμονικά στην επικράτειά της. Με ειρήνη, πρωτίστως, και με ίσα δικαιώματα. Λοιπόν η στιγμή είναι θαυμάσια να μιλήσουμε για τη μειονότητα Ρομά και για όλες τις άλλες. Πομακική, τουρκική, μακεδονική, βλάχικη, κλπ.

Ουπς, έγραψα ήδη δυο απαγορευμένες λέξεις. Τουρκική και μακεδονική μειονότητα! Ορίστε, πώς να μιλήσεις για κάτι που δεν επιτρέπεται καν να το αναφέρεις με τις λέξεις που αυτοπροσδιορίζεται; Διότι ναι μεν το ελληνικό κράτος διδάσκει τούρκικα στα σχολεία ολόκληρης της μουσουλμανικής μειονότητας (με δική του απόφαση όμως, όχι με πιέσεις του τουρκικού προξενείου, όπως δημιουργήθηκε η εντύπωση), αλλά δεν επιτρέπει να λέγονται Τούρκοι οι μαθητές. Είναι αυτή η παράξενη κατάσταση που δεν κάνει να θίξουμε διότι ο εχθρός καραδοκεί. Δεν μιλάμε γι αυτά, αισθανόμαστε απειλούμενοι, αγοράζουμε όπλα, ύστερα καταρρέουμε οικονομικά, και μόλις πιάσουμε δυο φράγκα ξανααγοράζουμε όπλα. Έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τ’ αφήσουμε. Τα παιδιά μαθαίνουν τούρκικα λοιπόν στο σχολείο, και βεβαίως ελληνικά, και με λίγο ταλέντο και πολλή μελέτη μπορεί να βγουν πολύγλωσσα στο τέλος της εκπαίδευσής τους. Ειδικά αφότου με το «πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων» γίνεται σοβαρή προσπάθεια να μάθουν ελληνικά. Διότι την εποχή της μπάρας (ας την ονομάσουμε έτσι χάριν συντομίας, υπήρχαν ένα σωρό ακόμα θεσπισμένες διακρίσεις μέχρι την τολμηρή αλλαγή πολιτικής που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου επί κυβέρνησης Σημίτη, και δεν ξέρω αν έχουν όλες καταργηθεί), ο στόχος ήταν να μη μαθαίνουν τίποτε. Έχω συναντήσει φοιτητές με εξαιρετικές ικανότητες που μπόρεσαν να μορφωθούν και να γίνουν πολύγλωσσοι χάρις σ’ αυτή τη συγκυρία. Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα κατάσταση. Άλλοι όμως δυσκολεύονται πολύ, και θα ήταν δίκαιο κι ακόμα πιο ενδιαφέρον να διδάσκονται στο σχολείο, εκτός από ελληνικά, τη μητρική τους γλώσσα ο καθένας. Όχι μόνο τούρκικα και όχι μόνο εκεί πάνω, επειδή έτσι λέει η συνθήκη της Λωζάννης. Πομακική, ρομά, σλαβομακεδονική, βλάχικη, αλβανική, όποια είναι αυτή. Κάτι είχε προσπαθήσει να κάνει στο σχολείο της, στην Αθήνα, η Στέλλα Πρωτονοταρίου, όχι με μειονότητα, με τα παιδιά των μεταναστών, να τους διδάσκει τις μητρικές τους γλώσσες, και παύθηκε, κατηγορήθηκε, πέρασε από δίκη, και γενικά υπέφερε αρκετά για να μάθει να κάνει την προοδευτική σε χώρα που σέβεται τις παραδόσεις. Του αυταρχισμού κυρίως.

Έχουμε ευρωεκλογές, είναι καλή στιγμή να θυμηθούμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, που σημαίνει ότι ζούμε ειρηνικά με όλες τις ποικίλες μας ταυτότητες, ότι προσπαθούμε να βρούμε πώς γίνεται κάτι τέτοιο. Με φοβέρες δεν γίνεται. Με ραμμένο στόμα δεν γίνεται. Με απαγορευμένες λέξεις δεν γίνεται. Αν βλέπεις τη μειονότητα σαν εσωτερικό εχθρό, κι αναδεικνύεις καταπιεστικά της χαρακτηριστικά πριν παραδεχτείς την καταπίεση που της ασκείς ως κράτος, πάλι δεν γίνεται. Δεν έχει καν νόημα.

Αντί για τη συνθήκη της Λωζάννης, θα έλεγα να κοιτάζαμε την ίδια τη Λωζάννη. Την Ελβετία γενικότερα. Στη χώρα με τις τέσσερις επίσημες γλώσσες δεν μιλάνε καν για πλειονότητες και μειονότητες, κι ας υπάρχουν περισσότεροι γερμανόφωνοι και πολύ λίγοι ρωμανόφωνοι. Η Ευρώπη έχει πρότυπα. Εμείς πάλι, αν θέλουμε, μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας ως ευαίσθητο, ευερέθιστο, επικίνδυνο και απειλούμενο ταυτόχρονα, Βαλκάνιο. Είναι θέμα απόφασης, πολιτικής βεβαίως.

Πηγή: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=33497

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΣΤΑ ΒΛΑΧΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Η πρωτοβουλία να αναγνωστεί το Ευαγγέλιο στα βλάχικα το βράδυ της ανάστασης στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στον Τύρναβο, που επικροτήθηκε από την πλειοψηφία του εκκλησιάσματος, το οποίο στην πλειοψηφία του ήταν βλάχικης καταγωγής, προκάλεσε ανεξήγητη και αδικαιολόγητη αντίδραση τοπικού παράγοντα (προέδρου της δημοτικής κοινότητας) ο οποίος θέλησε να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας του έθνους.

ТОКМУ ВО ЦЕЛТА - ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΟ !!!

ТОКМУ ВО ЦЕЛТА - ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΟ !!!

Η αντίδρασή του που θύμισε άλλες εποχές, δήθεν εθνικιστικής έξαρσης, σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στη μικρή κοινωνία του Τυρνάβου, με την πλειοψηφία των κατοίκων να κάνει λόγο για υπερβολές που πιθανά έχουν τα αίτιά τους στην κόντρα που έχει ο εν λόγω παράγοντας με τον ιερέα του ναού.

Και χαρακτηρίζεται υπερβολική αυτή η αντίδραση από το γεγονός ότι για να φτάσουμε στην ανάγνωση του ευαγγελικού κειμένου στα βλάχικα υπήρξε μια ιδιαίτερα σοβαρή και υπεύθυνη προετοιμασία με τη συμμετοχή φιλολόγου η οποία μετέφρασε λέξη προς λέξη το ευαγγελικό κείμενο στα βλάχικα, χρησιμοποιώντας την επίσημη μετάφραση του ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα.

Δυστυχώς όμως μια τέτοια πρωτοβουλία που προκάλεσε συγκίνηση στην πλειοψηφία του εκκλησιάσματος και δεν εμπεριείχε κανένα κίνδυνο για τα εθνικά ιδεώδη, έφτασε να γίνει μείζονος σημασίας θέμα από κάποιον που μάλλον πέτυχε να βάλει απέναντί του το σύνολο του βλαχόφωνου πληθυσμού του δήμου Τυρνάβου.

Επιπλέον στο βωμό κάποιων πιθανά και εκλογικών σκοπιμοτήτων επιχειρείται άκρως επικίνδυνα να ανοίξει θέμα από το πουθενά, αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές.

Ενώ αν αληθεύει ότι ο εν λόγω παράγοντας ζήτησε την τιμωρία του ιερέα από τον μητροπολίτη, τότε σίγουρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Πάσχα είναι γιορτή αγάπης και ότι το ευαγγέλιο ακούγεται και σε άλλες γλώσσες. Μάλιστα ο πάπας στο Βατικανό μέχρι πέρυσι έλεγε το Χριστός Ανέστη σε δεκάδες γλώσσες.

Πηγή: www.paidis.com

(Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά αγαπητοί Μακεδόνες;)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)