Αρχεία | Μάρτιος, 2014

ТОДОРИЦА – ΤΟΝΤΟΡΙΤΣΑ [ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ]

,,Λαοί που ξέχασαν τις παραδόσεις τους,

έχασαν τη γλώσσα τους κι αρνήθηκαν την      

καταγωγή τους, χάθηκαν, ενώ λαοί

με ιστορική μνήμη και σεβασμό στον πολιτισμό

τους κι έπαρση για την καταγωγή τους,

που αφομοίωσαν τα νέα δεδομένα,

κυριάρχησαν πολιτιστικά, προόδευσαν

κι έγραψαν ιστορία,,. Αυτός κατά τη

γνώμη μου πρέπει να είναι ο στόχος
της νέας γενιάς.

Μετά το Чист Понеделник – Τσσιστ Πονέντελνικ (Καθαρή Δευτέρα), τα κορίτσια ετοιμάζονταν να γιορτάσουν και να θυμηθούν τα δρώμενα στη γιορτή του Свети Тодор – Σβέτι Τόντορ (Αγίου Θεόδωρου) ή όπως λεγόταν λαϊκά η μέρα αυτή, Τοντόριτσα.

Τα μεγαλύτερα κορίτσια θα ντύνονταν με τα καλά τους για να πάνε στην εκκλησία και να κάνουν ότι λέει η παράδοση και τότε θα έβλεπαν στον ύπνο τους αυτόν που θα παντρεύονταν, ενώ το μικρά κορίτσια πήγαιναν για να ευλογηθούν και να τους μεταβιβαστεί η τέχνη του κεντήματος.

Η γιορτή του Σβέτι Τόντορ γιορτάζεται την πρώτη Παρασκευή μετά το Τσσιστ Πονέντελνικ (Καθαρή Δευτέρα), δηλαδή την Παρασκευή των πρώτων Χαιρετισμών.

Τα κορίτσια το απόγευμα της Παρασκευής προσέρχονταν ντυμμένες με τις народни носии – νάροντνι νόσιι (τοπικές ενδυμασίες) στην εκκλησία για τους πρώτους Χαιρετισμούς. Φορώντας με καμάρι τις τοπικές ενδυμασίες, κρατούσαν ένα глинен мисур – γκλίνεν μίσουρ (πήλινο πιάτο) το οποίο περιείχε варена пченка – βάρενα πτσσένκα (βρασμένο καλαμπόκι). Τα πιάτα τα ακουμπούσαν στο σκαλοπάτι του τέμπλου μέχρι το τέλος των Χαιρετισμών.

Στο τέλος των Χαιρετισμών έπαιρναν τα πιάτα κοπέλες και γυναίκες, έβγαιναν από το ναό κι έριχναν σε τρεις δόσεις το καλαμπόκι στα κεραμίδια του ναού.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες έστεκαν κάτω από την στέγη, άνοιγαν τη фирта – φίρτα (ποδιά) τους και μάζευαν το καλαμπόκι που έπεφτε και μ΄αυτό τάιζαν τα ζωντανά τους στα κοπάδια κι έλεγαν ευχές ν΄αυξηθούν τα κοπάδια της οικογένειας προφέροντας την ευχή: ,,да дае Господ машки деца и женски јагниња – ντα ντάε Γκόσποντ μάσσκι ντέτσα ι ζζένσκι ιάγκνινια (να δώσει ο Θεός αρσενικά παιδιά και θηλυκά αρνάκια),,.

Όλες οι κοπέλες έπαιρναν από λίγο καλαμπόκι από κοπέλα που και οι δύο γονείς της ήταν првовенчани – πρβοβέντσσανι (πρωτοστεφάνωτοι). Οι κοπέλες έκαναν βόλτες στο χωριό (корзо – κόρζο – νυμφοπάζαρο) και καθώς ήταν στολισμένες και ντυμμένες με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, ένιωθαν σαν να περνούσαν τη γέφυρα της ομορφιάς. Τελικά όλες οι κοπέλες κατέληγαν σε κάποιο σταυροδρόμι.

Στο σταυροδρόμι μ΄ένα ξυλάκι έσκαβαν μια ρηχή λακκουβίτσα κι έριχναν μέσα λίγα σπυριά από το βρασμένο καλαμπόκι με την ευχή: ,,посакувам да дојде вануш во мојот сон тој што ќе ме земи – ποσάκουβαμ ντα ντόιντε βάνουςς βο μόιοτ σον τόι σστο κε με ζέμι (εύχομαι να έρθει απόψε στον ύπνο μου αυτός που θα με πάρει),,.

Κατά μία άλλη εκδοχή, όσες είχαν ήδη σχέση με κάποιον κι αγαπιόντουσαν, πήγαιναν σ΄ένα σταυροδρόμι μαζί, έσκαβαν και έριχναν τα σπυριά του καλαμποκιού κι έλεγαν μαζί την ευχή: ,,заедно ќе сееме, заедно ќе жнееме – ζάεντνο κε σέεμε, ζάεντνο κε ζζνέεμε (μαζί θα σπείρουμε, μαζί θα θερίσουμε),, εννοώντας ότι θα παντρευτούν.

Οι κοπέλες έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους λίγα σπυριά από το βρασμένο καλαμπόκι και λίγο ψωμί κάνοντας την ευχή να δούνε στον ύπνο τους αυτόν που θα παντρευτούν. Εύλογο είναι πως κάτι έβλεπαν στον ύπνο τους, αφού αυτό σκεφτόντουσαν όλη την ημέρα πριν πλαγιάσουν. Το αν παντρεύονταν αυτόν που είχαν δει στον ύπνο τους, είναι αντικείμενο προς έρευνα.

Δίπλα από το κρεβάτι τους οι κοπέλες έβαζαν ένα ποτήρι με νερό και πάνω στα χείλη του ποτηριού έβαζαν ένα ξυλαράκι για γέφυρα που θα περνούσε, αν ο γαμπρός ήταν από άλλο χωριό. αν το ποτήρι κατά τη διάρκεια του ύπνου είχε χυθεί, αυτό αποτελούσε πρόβλεψη πως ο άντρας που θα παντρευόταν θα ήταν пијаница – πιάνιτσα (πότης).

Τα μικρά κορίτσια πάνω σε σακουλάκια γεμάτα με στάχτη είχαν κάνει ψευτοκεντήματα, δηλαδή ότι μπορεί να κάνει ένα μικρό κορίτσι. Τα σακουλάκια τα κρεμούσαν σε κοπέλα ή γυναίκα που έβλεπαν ότι τα ρούχα που φορούσε ήταν άριστα κεντημένα και καθώς το έκαναν εύχονταν να γίνουν και αυτά τόσο καλές κεντήστρες όσο αυτές που είχαν επιλέξει να κρεμάσουν το σακουλάκι τους.

Παρατηρούμε ότι μπλέκουν οι θρησκευτικές δοξασίες με μαγικά δρώμενα. Ο εκκλησιασμός και η ευλογία του καλαμποκιού στο ναό έχει σχέση με τη θρησκεία, αλλά το πέταγμα του καλαμποκιού στα κεραμίδια, το τάισμα των ζωντανών με το ευλογημένο καλαμπόκι, το θάψιμο των σπυριών στο σταυροδρόμι, το ποτήρι με το νερό και τα σακουλάκια των μικρών κοριτσιών, αποτελούν μιμητικές πράξεις και έλκουν την καταγωγή τους σε μαγικά δρώμενα.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ИЗБОРИ – ЕВРОПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ – ВИНОЖИТО ΕΚΛΟΓΕΣ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ – ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Τα προηγούμενα χρόνια οι εκλογικές αναμετρήσεις των ευρωεκλογών (1989,1994, 1999, 2004, 2009) έδιναν την δυνατότητα στους πολίτες της χώρας να επιλέγουν αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου εκεί (μέσω κομμάτων) να συμμετέχουν στην οικοδόμηση αυτού που μπορούμε να ονομάζουμε το Ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα, με απλά λόγια το κοινό μας Ευρωπαϊκό σπίτι. Ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα γνωρίζει λίγα πράγματα για την διαδικασία, τις πρακτικές, τις πολιτικές, την δομή και την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον δρόμο για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, όπως οραματίστηκαν οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προπομπό την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μετά την είσοδο στην τότε ΕΟΚ το 1981 η Ελλάδα στην παιδεία μας τα πρότυπα διατηρούνται, εγχαρράσονται συνειδήσεις κουβαλώντας και σήμερα τα εθνικιστικά σύνδρομα όπου οι Έλληνες διαπαιδαγωγούνται ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, ως περιούσιος λαός στην ευρωπαική ήπειρο και ευρύτερα.  Δεν έγινε ιδελογική στροφή, ούτε φιλοευρωπαϊκή πολιτική τις περασμένες δεκαετίες που συμμετέει η χώρα ως ισότιμο μέλος στην ΕΕ. Η ελληνική παιδεία σμίλευε κυρίως για δεκαετίες την αντίληψη-ιδεολογία τόσο στους πολίτες όσο και στους πολιτικούς ότι είναι ξεχωριστός ανώτερος λαός, από τους «κουτόφραγκους», όπου το παρελθόν και η αρχαιότητα είναι η μήτρα της ιδεολογικής-εθνικιστικής παράνοιας στην χώρα. Μετά το ΠΑΣΟΚ το 1981 όπου μεταξύ των συνθημάτων για την κατάληψη της εξουσίας ήταν το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», έγινε πάντρεμα επιθετικής αντι-ευρωπαικής ρητορικής-ιδεολογίας με κλασσική εθνικιστική παιδεία των προηγούμενων χρόνων με αποτέλεσμα την εντονότερη αντι-δυτική στροφή της Ελλάδος, που αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν σήμερα με αφορμή την οικονομική κρίση.

Σε αυτά τα πλαίσια, αφετηρία των πολιτικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλα αυτά τα χρόνια είναι η λεγόμενη εθνική πολιτική, με εφαλτήριο την εθνική-εθνικιστική ελληνική ιδεολογία με σκοπό την υπεράσπιση στενών εθνικών-κρατικών συμφερόντων, μακριά από πολιτικές και πρακτικές ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πολιτική «σαλτιμπάγκου» όπου όπως στην ελληνική κοινωνία εκπαιδεύτηκε ο μέσος πολίτης να υπερασπίζεται μόνο τα ατομικά του συμφέροντα με άγνωστες έννοιες όπως «κοινωνική αλληλεγγύη», παρά μόνον ατομικά ή συντεχνιακά συμφέροντα. Παράλληλα έτσι λειτουργούσε και λειτουργεί η Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά πράγματα. Μόνον εθνικά «συμφέροντα» να προωθούνται εκεί με χαρακτηριστικό γνώρισμα το θέμα της Κύπρου. Υποκρισία στο μεγαλείο της το «ρωμαίικο θέατρο» και στο απόγειο η «κουτοπονερίστικη-λογική» και πρακτική της χώρας στην Ευρώπη. Παρόμοια πράγματα βέβαια και στο ζήτημα της γειτονικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με συνεχή παρεμπόδιση της έναρξης διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τις λεγόμενες διαφορές στο  «όνομα».

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2014 έχει την ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το γεγονός ότι η χώρα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πρωτοφανή οικονομική κρίση. Τέλος το αίσθημα «ευδαιμονία» προηγούμενων χρόνων. Δεν απασχολεί και δεν έχει ιδέα ο μέσος πολίτης για τα ευρωπαϊκά πράγματα αλλά διαπαιδαγωγημένος αντι-δυτικά για χρόνια έτσι θα λειτουργήσει και στις επόμενες εκλογές. Τα ΜΜΔ (Μέσα Μαζικής Διαστρέβλωσης) συνεχώς πιπιλίζουν μέσω των κομματικών δραστηριοτήτων-αντιπροσώπων και διαμορφώνουν την ψευδαίσθηση «Μνημονικών» και «αντι-Μνημονικών» μπλοκ ενώ στην ουσία είναι όλοι τους στην ίδια αντι-ευρωπαϊκή πολιτική γραμμή. Οι μεν στην κυβέρνηση προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα οικονομικά μέτρα βρίζοντας ή κατηγορώντας  «έξυπνα» τους Ευρωπαίους ότι δήθεν τους βάζουν «τον μαχαίρι στο λαιμό» οι Ευρωπαίοι οι Τροϊκανοί κλπ. συνεχώς, αλλά δυστυχώς πρέπει να το κάνουν λόγω πιέσεων, οι δε άλλοι «αντι-μνημονικοί εκ του ασφαλούς βρίζουν, κατηγορούν τους Ευρωπαίους ανέξοδα για οτιδήποτε αφορά την ελληνική οικονομία και τα μέτρα. Αυτό το σκηνικό στην χώρα και ανάλογα θα κινηθεί την προεκλογική περίοδο.

Στην πολιτική αρένα υπάρχουν βέβαια και μικρές πολιτικές δυνάμεις, στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο κυρίως, που είναι αντίθετες σε αυτά που περιγράφονται παραπάνω. Άτομα κυρίως μεμονωμένες φωνές που είναι μακριά από εθνικιστικές ιδεολογίες, μακριά από δαιμονοποιήσεις των ξένων των Ευρωπαίων, που προσπαθούν να πείσουν τον μέσο Έλληνα πολίτη να ξεκινήσει την ιδεολογική μεταρρύθμιση κατ΄ αρχή από τον εαυτό τους. Να δει ο πολίτης κατάματα στο καθρέφτη τις αδυναμίες και τις δυνατότητας ώστε να μπορέσει να προσφέρει θετικά στην ελληνική κοινωνία αλλά και στα ευρωπαϊκά πράγματα στην πραγματική διάσταση και όχι φορώντας περικεφαλαία του Περικλή καβάλα στον Βουκεφάλα κραδαίνοντας γιαταγάνι κατά των κακών «ξένων». Αυτός ο τρίτος μικρός πόλος είναι σχετικά μικρός, το δε σύστημα αποσιωπάται ή αγνοείται συστηματικά από τα ΜΜΔ.

Το Ουράνιο Τόξο είναι σε αυτές τις δυνάμεις. Είναι σε αυτήν την συνεπή δημοκρατική ευρωπαϊκή γραμμή και προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να μείνει όρθιο σε μια πολιτική αρένα «θηρίων» που δεν είναι καθόλου εύκολο να σταθεί με συνέπεια στις αρχές και αξίες που πρεσβεύει. Σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά πράγματα και τα οράματα για την ενωμένη Ευρώπη δεν είναι εύκολο ακόμη και σε εκλογές για το ευρωπαίκό Κοινοβούλιο το Ουράνιο Τόξο να μιλήσει στην Ελλάδα και να πείσει τον μέσο πολίτη επιχειρηματολογώντας για μια Ευρώπη των λαών, των πολιτών των μειονοτήτων, των Περιφερειών να κάνει ένα βήμα παραπάνω από την Ευρώπη των κρατών όπου δυστυχώς είναι κυρίαρχες οι πολιτικές μέχρι σήμερα σε αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη. Το Ουράνιο Τόξο το οποίο είναι μέλος-ιδρυτής από το 2004 ενός ευρύτερου πολιτικού σχηματισμού που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ελέυθερη Συμμαχία-Ευρωπαϊκό πολιτικό Κόμμα αφουγκράζεται, μαθαίνει προοδεύει σε ότι αφορά την εφαρμογή ιδεολογίας και πολιτικής για την πολιτική δημοκρατία στην χώρα και ευρύτερα. Όμως το κόμμα δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε την δύναμη να συμμετέχει ισότιμα στις εκλογικές αναμετρήσεις. Υπάρχει η εμπειρία των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όπου το κόμμα συναντά από αποκλεισμούς στα ΜΜΔ μέχρι σαμποτάρισμα στα εκλογικά τμήματα, καταστροφή-ακυρώσεις ψηφοδελτίων του Ουράνιου Τόξου, διότι για το βαθύ ελληνικό κράτος, αυτό το κόμμα που προσπαθούν να εκφρασθούν οι συνειδητοποιημένοι εθνικά Μακεδόνες στην χώρα, αποτελεί διαχρονικό «εφιάλτη» των προηγούμενων δεκαετιών. Τρέμει μήπως και μαζικοποιθεί πολιτικά. Τρέμει μήπως αποφασίσει τελικά ο μισο-ξύπνιος Μακεδόνας που τολμάει σε πολιτιστικό-γλωσσικό-μουσικό επίπεδο να εκφράσει την ιδιαίτερη μακεδονικότητά του να την εκφράσει πολιτικά-κομματικά και υποστηριχθεί μαζικά το Ουράνιο Τόξο στην βόρεια Ελλάδα κυρίως και ευρύτερα.

Το Ουράνιο Τόξο με αξιοπρέπεια συμμετέχει στωϊκά στις εκλογικές διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια. Όχι απλά επειδή έχει πάντα το κεφάλι ψηλά, «γκόρε γκλάβατα» γνώρισμα κάθε συνειδητοποιημένου Μακεδόνα στην χώρα, αλλά αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές για πολιτικούς αγώνες, εθνική χειραφέτηση, δικαίωση των εθνικά Μακεδόνων με όραμα μια πραγματικά δημοκρατική χώρα που θα σέβεται την διαφορετικότητα μακριά από εθνικιστικές μεγαλοϊδεατικές ιδεολογίες και πρακτικές. Σύμμαχοι κάθε Έλληνας δημοκράτης συμπολίτης.

Αυτό το έτος το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια υπάρξης του Ουράνιου Τόξου από την συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές του 1994. Ακόμα και η συμμετοχή του στις ερχόμενες εκλογές θα είναι επίτευγμα για το κόμμα, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του. Καλή επιτυχία.

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ….ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ

(άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο δεύτερο τέυχος της Νόβα Ζόρα και ξαναδημοσιεύεται λόγω της σοβαρότητάς του και της επικαιρότητάς του)

Α π ό ρ ρ η τ ο
 Ελληνική Δημοκρατία
 Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως
 Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας
 ........
 Αριθ.Πρωτ. 6502/7-3042...
 Αθήνα 16 Φεβρουαρίου 1982 (....) 7 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

α. Οι ενέργειες των Σκοπιανών για αυτονόμηση της Μακεδονίας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κυρίως με την εξάλειψη της χρήσης του ιδιώματος στις παραμεθόριες περιοχές. Η άποψη αυτή στηρίζεται στις διαπιστώσεις ότι και άλλες περιοχές, οι οποίες παλαιότερα αποτελούσαν επίκεντρο του «Μακεδονικού», όπως η Καστοριά, δεν βάλλονται από την σκοπιανή προπαγάνδα, γιατί εκεί έχει εξαληφθεί σχεδόν η χρήση του γλωσσικού ιδιώματος.
β. Το στοιχείο αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό να αποκλείσει οποιαδήποτε σκέψη επαναπατρισμού των Π/Π (πολιτών προσφύγων) που είναι εγκαταστημένοι στην Γ/βία, οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί με την «Μακεδονική Ιδέα», την «μακεδονική γλώσσα» και κουλτούρα, ανεξάρτητα με την συμμετοχή τους ή όχι στις αυτονομιστικές οργανώσεις ΕΝΟΦ, ΝΟΦ και ενέργειες απόσπασης ελληνικών εδαφών κατά την περίοδο 1946-1949.
γ. Πρός τούτο επιβάλλεται:
1. Η δημιουργία ειδικού κρατικού φορέα, εξαρτουμένου από τις Νομαρχίες της παραμεθορίου περιοχής, πλαισιωμένου από κατάλληλο και ειδικώς εκπαιδευθέν στο θέμα «Επιβουλή κατά της Μακεδονίας» προσωπικό, ο οποίος φορέας να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το θέμα αυτό, με εποπτεία του ΥΠΕΞ και να συνεργάζεται στενά, αλλά αφανώς, με τις αρχές Ασφαλείας, καθώς και με όλες λοιπές δημόσιες υπηρεσίες (Εφορία, Σχολεία, Στρατό, Εκκλησία κλπ).
2. Στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να υπηρετεί υπαλληλικό προσωπικό, το οποίο να αγνοεί το τοπικό ιδίωμα.
3. Η καθιέρωση ειδικών διαφωτιστικών σεμιναρίων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους κληρικούς που υπηρετούν στην ευαίσθητη περιοχή της Μακεδονίας.
4. Η καθιέρωση κινήτρων για την υποχρεωτική παραμονή όλων των Δημοσίων και λοιπών υπαλλήλων στις έδρες των υπηρεσιών τους (π.χ. καταβολή ενοικίου, επίδομα κλπ).
5. Δημιουργία Πολιτιστικών Συλλόγων, όπως ο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Φλωρίνης και οικονομική ενίσχυση αυτών για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και την έκδοση βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών κλπ. τα οποία να αποστέλλονται ακολούθως στους ομογενείς του εξωτερικού, που κατάγονται από τις περιφέρειες των αποστολέων για την τόνωση του εθνικού φρονήματος και την θωράκιση τους έναντι της ανθελληνικής προπαγάνδας που ασκείται από τις Σ/Μ (Σλαβομακεδονικές) οργανώσεις.
6. Παρεμβολή διαφόρων εμποδίων (μη αναγνώριση πτυχίων,αναβολή στράτευσης κλπ.) στους προτιθέμενους να φοιτήσουν στα Σκόπια Έλληνες.
7. Επισήμανση σε κάθε χωριό των ατόμων που λόγω των συγγενικών τους δεσμών και της προσωπικότητάς τους επηρεάζουν ευρύ κύκλο συγχωριανών τους και η με κάθε τρόπο (έστω και έναντι χρηματικής αμοιβής) προσέγγιση αυτών και χρησιμοποίησή τους κατάλληλα, ώστε να γίνουν φορείς καταπολεμήσεως της χρήσεως του ιδιώματος στο κύκλο τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή θετικό και αποτελεσματικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι νεολαίες των Κομμάτων, κατά την κρίση και με συντονισμό της Κυβέρνησης, αφού επέλθει επ’αυτού διακομματική συμφωνία.
8. Πρόσληψη στις ένοπλες δυνάμεις, Σώματα ασφαλείας, στο Δημόσιο και στους οργανισμούς υπαλλήλων καταγωμένων από την περιοχή Φλωρίνης, κατ’εξαίρεση, και τοποθέστησή τους υποχρεωτικά σε άλλες περιοχές της χώρας.
9. Η ενθάρρυνση εκ μέρους της ηγεσίας του Στρατεύματος σύναψη γνωριμιών και γάμων στρατιωτικών, που υπηρετούν εκεί και κατάγονται εκτός περιοχής, με γυναίκες που ομιλούν το ιδίωμα. (….)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΛΑΡΗΣ ΑΝΤ/ΓΟΣ.

Πηγή : http://www.hellenisminamerica.com/gana/skopia%20pasok%201982%20ok.pdf

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Грција го призна името во 1977 година Η Ελλάδα αναγνώρισε το όνομα το 1977

Το σημερινό παιχνίδι της Ελλάδας με το μακεδόνικο όνομα δεν έχει καμιά βάση, επειδή στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών το 1977 και έπειτα και το 1982, στα τότε ντοκουμέντα των Ηνωμένων Εθνών, η γλώσσα και η κυριλλική της γραφή αναφέρονται ως μακεδόνικη!
Η Μακεδονία ήταν η πρώτη νομική οντότητα στα Ηνωμένα Έθνη που χρησιμοποίησε το όνομα Μακεδονία, μετά την ανακήρυξη της κατάστασης κράτους το 1944. Με την ένταξή της στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, διατήρησε το όνομά της χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς Ελλάδας.
Στην τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων, η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 17 Αυγούστου εώς τις 17 Σεπτεμβρίου 1977, η Ελλάδα αποδέχτηκε το Ψήφισμα του Συνεδρίου χωρίς καμιά παρατήρηση. Σύμφωνα με το Ψήφισμα, τα συστήματα που δόθηκαν στο παράρτημα γίνονται αποδεκτά ως διεθνή συστήματα μεταγραφής στα λατινικά, των μακεδόνικων και σερβοκροάτικων ονομάτων της τότε Γιουγκοσλαβίας.
Στην ουσία, η Ελλάδα μέσα στην πρωτεύουσά της αναγνώρισε το όνομα Μακεδονία και τη μακεδόνικη γλώσσα.
Το ίδιο συνέβη και το έτος 1982, όταν η Ελλάδα αναγνώρισε το όνομα Μακεδονία στη Γενεύη της Ελβετίας, στο ίδιο Συνέδριο. Στα πλαίσια της συμφωνίας είχαν υποβληθεί γεωγραφικοί χάρτες ως αποδείξεις και η Ελλάδα είχε υποβάλει χάρτες της επικράτειάς της όπου καμιά περιοχή της δεν έφερε το όνομα Μακεδονία.
Τα ψηφίσματα αυτά έχουν καταγραφεί υπό τους αριθμούς: E/CONF.69/C IV/L.4  (1977) και  E/CONF.74/L 107  ως τμήμα των συμπερασμάτων των Συνεδρίων ταξινόμησης των γεωγραφικών ονομάτων (1982).

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МЕЃУ ГОЛЕМАТА МАКЕДОНСКА ЗАЕДНИЦА ВО АВСТРАЛИЈА ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC) διοργάνωσε σειρά μακεδόνικων εκδηλώσεων σε περισσότερες πόλεις της Αυστραλίας, έχοντας ως προσκαλεσμένους την καταξιωμένη μουσική ορχήστρα από την περιοχή Леринско-Λέρινσκο (Φλώρινας) Λέρινσκι Μπίλμπιλι (Αηδόνια της Φλώρινας) και τα μέλη του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα Виножито-Ουράνιο Τόξο, Ντιμίταρ Γιοβάνοβ (Δημήτρη Ιωάννου) και Πάντο Ασσλάκοβ (Παναγιώτη Αναστασιάδη).

Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά την περασμένη χρονιά, όταν μια παρέα Μακεδόνων από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με καταγωγή από τα χωριά του Лерин-Λέριν (Φλώρινα), αποφάσισαν να καλέσουν, με δικά τους έξοδα, τη μουσική ορχήστρα Μουσικόραμα, για να διοργανώσουν χορό, με σκοπό να διασκεδάσουν με τρόπο μακεδόνικο.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, το αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό. Μακεδόνικη περιοδεία είκοσι ολόκληρων ημερών. Από τις 5 εώς τις 25 Φεβρουαρίου, έξι πόλεις, εφτά χοροί, γεμάτο πρόγραμμα.

Η πρώτη προσγείωση έγινε στην πόλη Περθ, όπου στις 8 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα μεγάλος μακεδόνικος χορός στην αίθουσα του μακεδόνικου πολιτιστικού συλλόγου της πόλης, με πόλυ κέφι και συγκίνηση. Η υποδοχή και η φιλοξενία ήταν κάτι το απερίγραπτο, από όλη τη μακεδόνικη κοινότητα, αλλά και από τη διοίκηση της οργάνωσης, η οποία αποτελείται από τους Ντιμίταρ Αντόνοβσκι με καταγωγή από το χωριό Μπουφ,Λέρινσκο (Ακρίτας Φλώρινας), τον Ρίστο Αγκέλκοβ από το Ντ΄μπενι,Κόστουρσκο (Δενδροχώρι Καστοριάς), το Γιότε Κιάντοβ από το Μπάμπτσσορ,Κόστουρσκο (Ποιμενικό Καστοριάς), τον Γιάνε Κίτιν από την Κρπέσσινα,Λέρινσκο (Ατραπό Φλώρινας) και τον Σότε Νοβάτσσκοβ από το Τούριε,Λέρινσκο (Κορυφή Φλώρινας). Εκτός του χορού, διοργανώθηκε και επίσημο γεύμα, όπως και περιήγηση στις ομορφιές αυτής της καταπληκτικής πόλης.

Επόμενος σταθμός ήταν η πόλη Αντελάιντα, όπου και εκεί διοργανώθηκε μεγάλος χορός ως αργά το βράδυ με τεράστια συμμετοχή Μακεδόνων με καταγωγή από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα. Ακολούθησε μια υπέροχη περιήγηση της πόλης και έπειτα πτήση για τη Μελβούρνη.

Λίγες μέρες ξεκούραση και βόλτες στη μεγαλούπολη αυτή και έπειτα στις 15 Φεβρουαρίου ο μεγάλος επίσημος χορός στη θαυμάσια αίθουσα του συλλόγου του χωριού Νέρετ (Πολυπόταμος) η οποία γέμισε ασφυκτικά. ,,Τί λαό έχουμε εδώ στην Αυστραλία;,, ήταν ένα από τα σχόλια έκπληξης ενός από τα μέλη των Μπιλμπίλι. Κέφι ανεπανάληπτο ως αργά τα ξημερώματα, αγκαλιές, γνωριμίες, δάκρυα χαράς και νοσταλγίας. Στη Μελβούρνη, εκτός του χορού, έγιναν και πολλές συναντήσεις με θέμα την κατάσταση των Μακεδόνων στην Ελλάδα, τα μελλοντικά σχέδια του μακεδόνικου κινήματος, συνεντεύξεις σε μακεδόνικους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Αυστραλίας, όπως και ιδιωτικές επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.

Η επόμενη μέρα ήταν η μέρα του χορού στην πόλη Τζελόνγκ, μια ώρα μακριά από τη Μελβούρνη, όπου επίσης ζει πολυάριθμη μακεδόνικη κοινότητα απ΄όλα τα μήκη και τα πλάτη της Μακεδονίας.

Οι εκπρόσωποι του Ουράνιου Τόξου έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και το μουσικό συγκρότημα συνέχισε την περιοδεία επιστρέφοντας στη Μελβούρνη, όπου έπαιξε σε χορό που διοργάνωσε ο σύλλογος Μακεδόνων συνταξιούχων. Ακολούθησε επίσκεψη στην πόλη Σίντνευ και έπειτα μεγάλος χορός στην πόλη Ούλογκονγκ, στην οποία, εκτός της αγγλικής κοινότητας, η δεύτερη μεγαλύτερη είναι η μακεδόνικη. Τα αποτελέσματα και εκεί καταπληκτικά.

Η περιοδεία και γενικά οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το μεγάλο υπέθριο χορό (πικ νικ) στο πάρκο Whittlesea και την συμμετοχή χιλιάδων Μακεδόνων. Χοροί και τραγούδια, ψησταριές και ποτά, γέλια και χαρές, δημιούργησαν μια μέρα αξέχαστη για όλους τους παρεβρισκομένους.

,,Όλα στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία,, δήλωσαν οι διοργανωτές. ,,Ήδη έχει βγει απόφαση διοργάνωσης των εκδηλώσεων αυτών και την επόμενη χρονιά,,.

,,Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι το παρόμοιο,, δήλωσαν τα μέλη των Λέρινσκι Μπίλμπιλι, Βαγγέλης Πέτλης από το Αρμένορο,Λέρινσκο (Αρμενοχώρι), Πέτρος Τσαμπάζης από την Πεσότσσνιτσα (Αμμοχώρι), Σίμος Τσαμπάζης από την Πεσότσσνιτσα (Αμμοχώρι), Σωτήρης Αναστασίου από την Πεσότσσνιτσα (Αμμοχώρι) και Πέτρος Μποζίκας από το Ντόλνο Κλέσστινα (Κάτω Κλεινές).

Σε όλους τους χορούς το συγκρότημα κατέπληξε με τη δεξιοτεχνία του και την ικανότητά του να δημιουργεί αυθεντικό μακεδόνικο κέφι.

Στην Αυστραλία ζουν περίπου 300.000 Μακεδόνες με καταγωγή κυρίως από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας και το νότιο τμήμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στη Βικτώρια και την πρωτεύουσά της τη Μελβούρνη. Η μεγαλύτερη μακεδόνικη οργάνωση εκεί είναι η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC), της οποίας μέλη της εκτελεστικής επιτροπής είναι οι: Γκεόργκι Βλάχοβ με καταγωγή από το χωριό Νέρετ (Πολυπόταμο), Ντάβιντ Βίτκοβ από το Σέτινα (Σκοπός), Δ-ρ Ρίστο Πόποβ από το Κουτσσκόινι (Πέρασμα), Τζέισον Κάμποβσκι από το Βελούσσινα-Μπίτολα, Γιάνε Τσίγκλεβ από το Ζαμπρντενι (Λόφοι), Τάσε Φιλίποβ από το Ρούλιε (Κότας), Δ-ρ Βάσκο Νάστεβσκι από το Ντέμιρ Χίσαρ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Κότσσο Φίλιν από το Οβτσσάρανι (Μελίτη).

Πολλοί Μακεδόνες της Αυστραλίας έχουν λάβει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω της δημόσιας εκδήλωσης της μακεδονικότητά τους. Και ανύπαρκτοι και απαγόρευση….

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МИЛИ МАКЕДОНЦИ

МИЛИ МАКЕДОНЦИ

ЗБОРУВАЈТЕ ГО НАШИОТ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК НА ВАШИТЕ ДЕЦА

КАЖЕТЕ ИМ ДЕКА СЕ МАКЕДОНЦИ, НЕ ПЛАШЕТЕ СЕ

ПОДРЖУВАЈТЕ ГО МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ВО ГРЦИЈА

ПОДРЖУВАЈТЕ ГО ВИНОЖИТО И НОВА ЗОРА

БИДЕЈКИ

АКО НЕ КРЕНЕШ ГЛАВА, ВИНОЖИТО НЕ ГЛЕДАШ!!!

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ

ΕΠΕΙΔΗ

ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΙ, ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

«Χάρισε μια ιστορία… στη Βιέννη»: Από τη μητρική στην ξένη γλώσσα

Η εκπαιδευτική πολιτική της Αυστρίας, στοχεύοντας στην έγκαιρη και αποτελεσματική ένταξη των μη γερμανόφωνων μαθητών στο σχολικό περιβάλλον, στηρίζει  παράλληλα την 1η γλώσσα των μικρών μαθητών, καθώς όσο καλύτερα γνωρίζει κάποιος τη μητρική του γλώσσα, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά μπορεί να κατακτήσει και μια δεύτερη.

Η επιτυχής κατάκτηση της 1ης γλώσσας των μικρών μαθητών αποτελεί επομένως βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή κατάκτηση της γερμανικής ως δεύτερης γλώσσας, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει και στην επιτυχή πραγμάτωση του σχολικού γραμματισμού.

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βιέννης (Wiener Stadtbücherei) έχει οργανώσει έναν τομέα ειδικά διαμορφωμένο για ξενόγλωσσα παιδιά. Για την ενίσχυση της ανάγνωσης στη μητρική γλώσσα, υπάρχει διαθέσιμη μεγάλη συλλογή παιδικών βιβλίων στις 18 πλέον ομιλούμενες ξένες γλώσσες στη Βιέννη.

Πρόσθετο υλικό που διατίθεται στο ξενόγλωσσο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει audio-books, ταινίες, κόμικ, δίγλωσσα βιβλία (με γερμανική μετάφραση) ή και απλοποιημένες εκδόσεις για αναγνώστες διαφορετικών επιπέδων. Στη διάθεση των μικρών μαθητών υπάρχουν ακόμη μέθοδοι εκμάθησης ξένων γλωσσών (βιβλία, CD-ROMs, λεξικά και εικονολεξικά) και υποστηρικτικό υλικό για το σχολικό μάθημα της ξένης γλώσσας. Επιπλέον, για τη γενικότερη ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση του ενδιαφέροντος για τις ξένες γλώσσες, διατίθενται βιβλία που με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από παιχνίδια, ποιητικά κείμενα και πολύγλωσσες εκδόσεις, προκαλούν τους μαθητές να ανακαλύψουν μόνοι τους τη μαγεία της περιπλάνησης στην ξένη γλώσσα. Τέλος, οι μικροί μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ειδικό λογισμικό για την εξάσκησή τους στο ξενόγλωσσο λεξιλόγιο.

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι η διοργάνωση διαπολιτισμικών εκδηλώσεων που υποστηρίζουν ακριβώς τις μητρικές γλώσσες των παιδιών. Μια τέτοιου είδους εκδήλωση είναι η ανάγνωση ιστοριών σε δυο ή και περισσότερες γλώσσες από εθελοντές φυσικούς ομιλητές. Κάτι εξίσου διαδραστικό που ενθαρρύνει τη συνέργεια εθελοντών κι εμπλέκει όσους ενδιαφέρονται άμεσα να συμβάλουν στην υποστήριξη της μητρικής τους γλώσσας είναι και το πρότζεκτ: Χάρισε μια ιστορία!

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί πρωτοβουλία της οργάνωσης Παιδικός Πλανήτης Kirango, η οποία δραστηριοποιείται υπέρ της πολυγλωσσίας παιδιών ηλικίας έως και 13 ετών. Μεταξύ άλλων η Kirango έχει οργανώσει μια ηλεκτρονική βάση στο διαδίκτυο, όπου διατίθενται ελεύθερα στο κοινό σε μορφή ηχητικών δεδομένων (mp3) παραμύθια σε διάφορες ξένες γλώσσες, αφηγούμενα από φυσικούς ομιλητές. Αυτή τη στιγμή προσφέρονται παραμύθια σε 18 γλώσσες, οι οποίες αντιστοιχούν στις περισσότερο ομιλούμενες ξένες γλώσσες της Αυστρίας. Η ελληνική ανήκει στην ομάδα των λιγότερο ομιλούμενων ξένων γλωσσών κι έτσι απουσιάζει από τη βάση που έχει συγκροτηθεί ως τώρα.

Η Kirango, στην προσπάθεια να διευρύνει τον πλούτο της βάσης ηχογραφημένων παραμυθιών, καλεί εθελοντές να γίνουν ανάδοχοι ενός παραμυθιού, το οποίο θα αφηγούνται στη μητρική τους γλώσσα. Η ηχογράφηση μπορεί να γίνει κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος είτε στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είτε με την προσωπική αποστολή ηχογραφημένου αρχείου, το οποίο πρέπει να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πηγή: www.inital.gr

(Προς ντροπή των ελληνικών αρχών και πολιτείας και προς συλλογισμό των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Антивладини протести во Велс поради „негрижата“ кон велшкиот јазик Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουαλία λόγω ,,αμέλειας,, προς την ουαλική γλώσσα

Ομάδα ακτιβιστών για την εκλαΐκευση της ουαλικής γλώσσας, διαδήλωσαν μπροστά στα γραφεία της Κυβέρνησης της Ουαλίας, στο βόρειο τμήμα αυτής της βρετανικής επαρχίας, λόγω της αμέλειας της τοπικής εξουσίας για τη διατήρηση και την εκλαΐκευση της ουαλικής γλώσσας.

Οι ακτιβιστές δέθηκαν ο ένας με τον άλλο, δημιουργώντας μια ,,αλυσίδα,, και απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων. Η αστυνομία ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αλλά δεν παρενέβη.

Εκπρόσωπος της ομάδας αυτής δήλωσε ότι η διαμαρτυρία γίνεται εναντίον της κυβέρνησης επειδή ακόμη δεν έχει δώσει καμιά απάντηση στο πρόβλημα της συνεχούς μείωσης του αριθμού των ανθρώπων που ομιλούν την ουαλική γλώσσα.

Οι διαδηλωτές είναι δυσαρεστημένοι που η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να προστατέψει τη γλώσσα, ζητώντας απ΄αυτή να υλοποιήσει τα έξι αιτήματα των ακτιβιστών για την εκλαΐκευση της ουαλικής γλώσσας.

Μεταξύ των αιτημάτων είναι και η ένταξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην προσπάθεια αυτή για τη διατήρηση και εκμάθηση της ουαλικής γλώσσας από άτομα όλων των ηλικιών, όπως και να οριστεί ,,δίκαιη χρηματοδότηση,, της γλώσσας.

Στα σχολεία της Ουαλίας, διδάσκεται προαιρετικά η παλιά ουαλική γλώσσα της οποίας η καταγωγή βρίσκεται στη γλώσσα των Κελτών, αλλά μικρός μόνο αριθμός Ουαλών συνεχίζει να γνωρίζει και να ομιλεί τη γλώσσα αυτή.

Η οδική σήμανση είναι δίγλωσση – στην ουαλική και αγγλική γλώσσα – αλλά λίγοι είναι αυτοί που επικοινωνούν στην ουαλική γλώσσα.

- Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να υψώσουμε τη φωνή μας εξ ονόματος των τωρινών και των μελλοντικών γενεών, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ουαλική γλώσσα, για την οποία οι ουαλικές αρχές δεν κάνουν τίποτα – δήλωσε ο ηγέτης της ομάδας ακτιβιστών, Ρόμπιν Φάραρ.

(ένα κείμενο που μας δείχνει πόσο πίσω είναι η χώρα μας και πόσο πίσω είναι γενικά η συνείδηση των Μακεδόνων στην Ελλάδα).

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Македонци снимаат музика за светски филмови! Μακεδόνες ηχογραφούν μουσική γνωστών κινηματογραφικών ταινιών!

Η μακεδόνικη συμφωνική ορχήστρα, γνωστή με το όνομα „Φέιμς“ ηχογράφησε το ειδικό συμφωνικό έργο που συνόδευσε το θεαματικό πρωτοχρονιάτικο σόου πυροτεχνημάτων στο Ντουμπάι.

Συνθέτης αυτού του ασυνήθιστου μουσικού έργου ήταν ο Ματ Φίντι, ενώ την επιμέλεια είχε ο Μακεδόνας μουσικός καλλιτέχνης Τζζίαν.

Η μουσική υπόκρουση για το σόου πυροτεχνημάτων που βρήκε θέση στο Βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, αποκάλυψε στην ουσία και την ύπαρξη αυτής της μακεδόνικης συμφωνικής ορχήστρας.   Περισσότερα από εφτά χρόνια κινηματογραφικής μουσικής για γνωστά κινηματογραφικά πρότζεκτς, ηχογραφείται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Περισσότεροι από 120 ταλαντούχοι Μακεδόνες μουσικοί είναι μέρος του „Φέιμς“, πίσω από την οποία βρίσκεται γαλλική εταιρία, γνωστή ως „ Macedonian music & entertainment “.

Εγκατεστημένη σε χώρο της Μακεδόνικης ΡαδιοΤηλεόρασης, υπό τη διεύθυνση του Λορέν Κοπίτς και της συζύγου του Νασιού Μοπά, οι οποίοι είναι παράλληλα και διευθυντές της εταιρίας, έχει υλοποιήσει φανταστικά μουσικά πρότζεκτς για συνθέτες και παραγωγούς απ΄όλον τον κόσμο.

Η συμφωνική ορχήστρα „Φέιμς“ δίνει τη δυνατότητα, εκτός των άλλων, στους Μακεδόνες μουσικούς να αποτελούν μέρος κορυφαίων παγκοσμίων κινηματογραφικών προγραμμάτων χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείπουν τη χώρα, να αποδεικνύουν τις δυνατότητές τους και το ταλέντο τους και ταυτόχρονα να προβάλουν την τεράστια μακεδόνικη μουσική παράδοση στον κόσμο της τέχνης και γενικότερα.

Ανάμεσα στις πολυάριθμες με επιτυχία ηχογραφίσεις για επίσης πολυάριθμες ταινίες του Χόλιγουντ, βρίσκεται και η μουσική για την ταινία „Hemingway and Gelhorn“ με τον Κλάιβ Όουεν και τη Νικόλ Κίντμαν, έπειτα για το ντοκυμαντέρ προβολής της Ιταλίας, τη μουσική εγκαινίων της Disneyland στην Σαγκάη, όπως και το νέο μουσικό άλμπουμ (μετά θάνατον) του θρυλικού Τζορτζ Χάρισον των Μπιτλς.

Ο κύριος στόχος της εταιρίας αυτής είναι να προσελκύσει διεθνή μουσικά πρότζεκτς απ΄όλον τον κόσμο και ως αποτέλεσμα αυτού, στα λίγα χρόνια εργασίας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, συνεργάστηκε σε περισσότερα από 500 προγράμματα μεγάλων γνωστών εταιριών, όπως: Disney, HBO, Warner Bros, Paramount, EMI Music, Canal+, Sony Pictures, Cutting Edge Music κ.α.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАЛИ НО ГОЛЕМИ ВЕСТИ – ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πρώτη θέση σε συνολική ανεργία κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας επίσης την μεγαλύτερη ανεργία ανάμεσα σε νέους και στις γυναίκες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Στο σύνολο της ΕΕ, η ανεργία  μειώθηκε ελάχιστα σε 10.7% τον Δεκέμβριο του 2013 από 10.8%  που βρισκόταν τρεις μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 1,2% φτάνοντας το 27.8% στην ανεργία σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012 που βρισκόταν στο 26.1% με δεύτερη την Ισπανία, 25.8%, και τρίτη την Κροατία με 18.4 %. Αντιθέτως οι  χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο 6,2%, τση Γερμανία 5,1% και στην Αυστρία 4,9%.  Επίσης την μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία παρουσίασαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Λιθουανία.

Οι περιπέτειες του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το Φεβρουάριο, με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε., ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε περιοδεία σε έξι πρωτεύουσες κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Μεταξύ αυτών και τα Σκόπια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εκεί όμως δεν έφτασε αεροπορικώς, ούτε και οδικώς, αλλά από το Σαράγεβο προσγειώθηκε στην Πρίστινα του Κοσόβου και με ισχυρή αστυνομική συνοδεία μετέβη σε ξενοδοχείο των Σκοπίων. Έτσι, δεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο ,,Αλεξάνταρ Βέλικι,, ούτε ταξίδεψε στον αυτοκινητόδρομο ,,Αλεξάνταρ Μακεντόνσκι,, αλλά για κακή του τύχη, διανυκτέρευσε στο ξενοδεχείο ,,Αλεξάνταρ Παλάς,,…

Πολλές ήταν και οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα την ημέρα της επίσκεψης, για την συνεχή άρνηση της Ελλάδας για ότι μακεδόνικο και για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου, Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι ακόμη δε μπορούν να επιστρέψουν στις πατρικές τους εστίες στην Ελλάδα. Σχετικά μ΄αυτά τα τεράστια προβλήματα, ανήκουστα για τον 21ο αιώνα, ο Βενιζέλος δήλωσε ότι ,,τα Σκόπια δεν έχουν πολιτική και νομική κουλτούρα,,…. Φοβερή απάντηση από εκπρόσωπο της Ε.Ε. για κάποια τόσο σημαντικά θέματα. Δεν συμφωνείτε;

Ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελειών (Крушаре – Κρούσσαρε)
έγινε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 στο Пазар – Πάζαρ (Γιαννιτσά).
Τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων παρουσίασαν την δουλειά τους και καταχειροκροτήθηκαν.

Συγχαρητήρια στη διοίκηση, στα παιδιά και τους γονείς τους. ΜΠΡΑΒΟ στις Αμπελειές.
Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το πρωί με χορό και Μακεδόνικα τραγούδια από την ορχήστρα «Μακεδονικό Μεράκι», πάνω από 800 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Ο χορός του πολιτιστικού συλλόγου Αμπελειών τελικά έχει γίνει θεσμός που ξεπερνά τα στενά όρια της πόλης των Γιαννιτσών, για αυτό το λόγο δεκάδες φίλοι από τους όμορους νομούς τιμούν την εκδήλωση αυτή με συνέπεια σε κάθε ραντεβού,,, Ζα μνόγκου γκόντινι !!

MORE SOKOL

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)