Αρχεία | Φεβρουάριος, 2014

ПРОШЧАВАЧКАТА – ΠΡΟΣΣΤΣΣΑΒΑΤΣΣΚΑΤΑ Η ΜΕΡΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ

Οι Μακεδόνες ήταν και παραμένουν

προσκολλημένοι στην Χριστιανική Ορθόδοξη Πίστη,

τηρούσαν και μερικοί τηρούν τα χριστιανικά

ήθη και έθιμα με πολύ σεβασμό.

Ορισμένα από τα προχριστιανικά ήθη και

έθιμα τα έχουν ενσωματώσει με σεβασμό

κι έχουν πετύχει μια πλήρη εναρμόνιση

του παλαιού και παραδοσιακού με το νέο.    

Την ημέρα της Прошчавачка – Προσστσσάβατσσκα (Συγχώρεσης ή αλλιώς Πρότσσκα, Προσστέινε), επίσημα σήμερα η Κυριακή της Τυρινής, σ΄όλα τα σπίτια θα έφτιαχναν κάποιο φαγητό, οποσδήποτε όμως вијалник или мазник – βίαλνικ ίλι μάζνικ (τυρόπιτα στριφτή ή κανονική) καθώς την επομένη, που είναι το Чист Понеделник – Τσσιστ Πονέντελνικ (Καθαρή Δευτέρα) θα νήστευαν αυστηρά, δηλαδή δε θα έτρωγαν όχι μόνο κρέας, από το οποίο είχαν νηστέψει πριν μια βδομάδα, αλλά θα νήστευαν κι από τυρί, αβγά και γάλα, και αυτό για σαράντα ολόκληρες μέρες.

Το βράδυ της Прошчавачка, οι μικρότεροι σε ηλικία θα έπρεπε να επισκεφτούν τους μεγαλύτερους (постарите – ποστάριτε) στενούς συγγενείς, кумовите – κουμόβιτε (τους κουμπάρους), τους παρακούμπαρους και τους ζητούσαν συγχώρεση.

Ήθελαν να έχουν την άφεση των αμαρτημάτων ή των πράξεων που στενοχώρησαν τους συγγενείς, για να αρχίσουν να εκκλησιάζονται, να παραβρίσκονται κάθε Παρασκευή στους Χαιρετισμούς, τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής και τη Μεγάλη Βδομάδα καθημερινά. Αφού ,,καθάριζαν,, τις πράξεις τους, ήθελαν με τους εκκλησιασμούς να καθαρίσουν την ψυχή τους. Έτσι με κάθαρση σε σώμα και ψυχή ήταν έτοιμοι να υποδεχτούν το Χριστό.

Το μεσημέρι της Прошчавачка (Κυριακής της Τυρινής) έτρωγαν όπως κάθε Κυριακή, μόνο που αυτή την Κυριακή έλειπε το κρέας από το τραπέζι. Επέτρεπε η νηστεία αυτήν την Κυριακή το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα.

Το βράδυ της Κυριακής, από νωρίς σχετικά, άρχιζαν οι επισκέψεις των μικροτέρων για να ζητήσουν συγχώρεση από τους μεγαλύτερους. Πολλές φορές το ζευγάρι έλειπε, επειδή βρισκόταν σε επίσκεψη για συγχώρεση από τους μεγαλύτερους συγγενείς και τους επισκέπτες υποδέχονταν τα παιδιά. Το σπίτι που δεχόταν τις επισκέψεις σέρβιρε στο τραπέζι ή την σόφρα, домашна ракија – ντόμασσνα ράκια (σπιτικό ρακί) κατά κανόνα, сирејне – σιρέινε (τυρί), туршија – τούρσσια (τουρσί) και άλλα εδέσματα, όλα σπιτικά.

Αφού έπιναν οι επισκέπτες ένα δύο ποτηράκια, σηκώνονταν όρθιοι και ανά ζεύγη, ο μικρότερος ζητούσε συγχώρεση από το μεγαλύτερο λέγοντάς του τρεις φορές: ,,Прости ми – Πρόστι μι  (συγχώρεσέ με),, και ο μεγαλύτερος του απαντούσε: ,,Господ – Γκόσποντ (ο Θεός),,. Στην συνέχεια φιλιόντουσαν σταυρωτά τρεις φορές και ο μεγαλύτερος έδινε ένα μικρό νόμισμα στο νεότερο. Έτσι περνούσε όλο το σόι των μικρότερων από τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια.

Πολλά ήταν και τα παιχνίδια που συνδέονταν παλαιότερα με το μακεδόνικο αυτό έθιμο. Το γνωστότερο ήταν αυτό με το јајце – ιάιτσε (αβγό), το οποίο οι μεγαλύτεροι κρεμούσαν σε ένα σχοινάκι και οι μικρότεροι προσπαθούσαν να το πιάσουν με το στόμα, χωρίς αυτό να σπάσει.

Η  Прошчавачка – Προσστσσαβάτσσκα (Ημέρα συγχώρεσης) έδινε μια αφορμή ή ευκαιρία να συμφιλιωθούν οι συγγενείς, αν κατά τη διάρκεια του χρόνου κάποιοι από τους συγγενείς είχαν ανταλλάξει κάποιες κουβέντες και δε μιλούσαν μεταξύ τους. Αν κάποιος μικρότερος δεν πήγαινε να ζητήσει συγχώρεση ήταν αδικαιολόγητος και κακοχαρακτηριζόταν. Δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις που ενώ έφταιγε ο μεγαλύτερος, συγχώρεση έπρεπε να ζητήσει ο μικρότερος.

Ακολουθούσε η επόμενη επίσης σημαντική μέρα, το Чист Понеделник – Τσσιστ Πονέντελνικ (Καθαρή Δευτέρα). Κατά την ημέρα αυτή έβγαιναν όλα τα αντικείμενα του μαγειρείου στην αυλή και πλένονταν με μεγάλη επιμέλεια ώστε να εκλείψει κάθε λιπαρό.

Οι Τσιγγάνοι της περιοχής περνούσαν απ΄όλα τα σπίτια κι έπαιρναν ότι είχε απομείνει από το κυριακάτικο τραπέζι, δηλαδή πίτα, τυριά, γάλατα, γιαούρτια κτλ. Τότε οι περισσότεροι σκηνίτες Τσιγγάνοι ήταν μουσουλμάνοι, ενώ όσοι είχαν ενσωματωθεί στα χωριά ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι.

Φανταστείτε ότι τότε δεν υπήρχαν βρύσες στο σπίτι ούτε και στην αυλή κι έπρεπε να φέρνουν το νερό είτε από τα πηγάδια είτε από τις πηγές ή τα ποτάμια. Το σαπούνι που θα ξοδευόταν ήταν σε μεγάλες ποσότητες.

Το εσωτερικό του μαγειρείου αν το δάπεδο ήταν χωμάτινο, πασαλειφόταν με κοκκινόχωμα και лепешки – λέπεσσκι (σβουνιά) κι αν ήταν ξύλινο καθαριζόταν με πατσαβούρα (σφουγγάρισμα). Η νοικοκυρά όταν έκανε είτε το πασάλειμμα είτε το σφουγγάρισμα, στηριζόταν στα γόνατά της.

Ο εορτασμός του Чист Понеделник – Τσσιστ Πονέντελνικ (Καθαρής Δευτέρας) σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με αυτή του παρελθόντος. Σήμερα η Καθαρή Δευτέρα είναι αργία κι έχει εκφυλιστεί σε πανηγύρι. Βγαίνει ο κόσμος στην εξοχή με νταούλια και κλαρίνα. Η τσίκνα από τα σουβλάκια, τις μπριζόλες, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα, τα παϊδάκια και άλλα, σε πνίγει. Κάπου στο τραπέζι υπάρχει και η ταραμοσαλάτα για να θυμίζει ότι την ημέρα αυτή νηστεύουμε. Οι Τσιγγάνοι παρόντες όχι για να ζητιανέψουν και να γεμίσουν το ταγάρι τους με φαγώσιμα, αλλά για να παίξουν με τις ορχήστρες τους. Χαρές και χορός, τα όργανα λαλούν ασταμάτητα. Είναι άραγε ακόμα μια επιτυχία της καταναλωτικής κοινωνίας ή απλά αυξήθηκε η ανάγκη εκτόνωσης του ανθρώπου από την καθημερινή πίεση της εργασίας και της ανασφάλειας που προκαλεί η σημερινή δομή και λειτουργία της πολιτείας;

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ουράνιο Τόξο: Το Δικό Σου Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα.

Ειδικά εσείς οι νεαροί σε ηλικία Μακεδόνες που σήμερα τραγουδάτε ελευθέρα τα μακεδονικά τραγούδια και νοιάζεστε για την διατήρηση της μακεδονικής κληρονομιάς οφείλετε στις επόμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 να στηρίξετε το Ουράνιο Τόξο, το πολιτικό κόμμα των Μακεδόνων στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον με την περαιτέρω επίσημη αναγνώριση της κουλτούρας της γλώσσας και της μακεδονικής μας ταυτότητας.

Είναι “κοινό μυστικό” πως κάθε φορά που γίνεται λόγος για Μακεδόνες στην Ελλάδα όλοι (μα όλοι!), θέλουν δε θέλουν, αναφέρονται εμμέσως πλην σαφώς στους Ντόπιους ή Εντόπιους κατοίκους που ζουν ή κατάγονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Από το 1913 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται συστηματικά (και καταχρηστικά) εντελώς αυθαίρετες ονομασίες τις οποίες ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε εμείς οι ίδιοι Μακεδόνες για τους εαυτούς μας. Ονομασίες όπως «δίγλωσσοι» (διότι μιλάμε δυο γλώσσες: μακεδονικά και ελληνικά), «σλαβομακεδόνες», «σλαβόφωνοι» κ.α., χρησιμοποιούνται ως στρατηγική επιλογή του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου στον αγώνα του κατά των Μακεδόνων με σκοπό να μη λεγόμαστε Μακεδόνες. Τις ονομασίες αυτές, εφεύραν κυρίως μη Μακεδόνες, χωρίς ουδέποτε να κάνουν τον στοιχειώδη κόπο να ρωτήσουν εμάς τους Μακεδόνες πως πραγματικά αυτοαποκαλούμαστε.

Για πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα η ονομασία Μακεδόνας, όπως και η μακεδονική γλώσσα, ήταν υπό διωγμό άλλοτε επίσημα και άλλοτε ανεπίσημα. Όποιος Μακεδόνας την χρησιμοποιούσε δημόσια, είχε να κάνει με τον χωροφύλακα και τις συνέπειες του νόμου, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ένας Παπάς από το χωριό Μπορέσνιτσα (Παλαίστρα) Φλώρινας σε εκπομπή του δημοσιογράφου Π. Τσίμα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Αυτός ο διαχρονικός διωγμός της μακεδονικότητας (σήμερα φτάσαμε 2014, πέρασαν 101 χρόνια από το 1913) από τις ελληνικές αρχές είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι Μακεδόνες, προκειμένου να αυτοπροσδιοριστούν δημόσια, να χρησιμοποιούν το άχρωμο και αφηρημένο όνομα «ντόπιοι» ή «εντόπιοι» (μακεδονικά «τουκάσσνι») που σημαίνει ο άνθρωπος που κατάγεται από τον συγκεκριμένο τόπο, τον άνθρωπο που δεν ήρθε από κάποιο άλλο μέρος στη Μακεδονία (για να το παίξει δήθεν Μακεδόνας σαν τον Άνθιμο, τον Ψωμιάδη, τον Ζουράρη και λοιπούς εθνοφασίστες).

Η επιλογή της ονομασίας «ντόπιος» εκ μέρους των Μακεδόνων αν και ήταν αναγκαστική, δεν ήταν τυχαία:

-          Αναγκαστική διότι πολλοί Μακεδόνες πριν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να αποφύγουν τις αδιάκοπες απειλές, τους αποκλεισμούς, τις εκτοπίσεις και τις φυλακίσεις δήλωναν απλά «ντόπιοι».

-          Όχι τυχαία διότι η ονομασία «ντόπιος» είχε για τον Μακεδόνα μια ιδιαίτερη σημασία: τον συνέδεε και τον ταύτιζε, εμμέσως πλην σαφώς, με το τόπο καταγωγής του τη Μακεδονία.

Κατά συνέπεια η ονομασία ΝΤΟΠΙΟΣ στη Βόρεια Ελλάδα ήταν και είναι ταυτισμένος, ενδόμυχα, με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ. [όποιος αμφιβάλλει για την ταύτιση της ονομασίας ντόπιος με την ονομασία μακεδόνας τότε σίγουρα δεν έχει επισκεφθεί και δεν έχει έρθει σε επαφή με τους γηγενείς κάτοικους της βόρειας Ελλάδας].

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 δημιουργήθηκε το λεγόμενο «ζήτημα ονομασίας» της γειτονικής μας χώρας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ξαφνικά, –τι κωμικό!- εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι δεν κατάγονταν από τη Μακεδονία ανακάλυψαν πως είναι «Μακεδόνες»!

Στα χρόνια που ακολούθησαν, μετά το 1990, το επίσημο ελληνικό κράτος συνέχισε να αγνοεί επιδεικτικά τους «ντόπιους» δηλαδή τους Μακεδόνες που ζούμε εντός της επικράτειάς του.

Για πολλές δεκαετίες κανείς Μακεδόνας δεν μπορούσε να αντιδράσει ώσπου κάποιοι λιγοστοί στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 όρθωσαν το ανάστημά τους δημιουργώντας αρχικά την ΜΑ.ΚΙ.Β.Ε. (Μακεδονική Κίνηση Βαλκανικής Ευημερίας) και αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 συγκρότησαν το πολιτικό κόμμα Ουράνιο Τόξο. (Τότε οι κάθε λογής εθνοφασίστες στην Ελλάδα τους χαρακτήρισαν μονομιάς ως «προδότες» και «πράκτορες» και «σκοπιανός» συνοδευόμενες με πολλές γελοίες θεωρίες συνομωσίας.)

Έκτοτε, το Ουράνιο Τόξο συμμετέχει ανελλιπώς στις Ευρωεκλογές που διενεργούνται κάθε 5 χρόνια αντικρούοντας με επιτυχία τις συκοφαντίες και τις ανυπόστατες κατηγορίες περί «προδοτών», «πρακτόρων» κ.τ.λ.

Ένας από τους πρώτους στόχους του Ουράνιου Τόξου (ο οποίος επετεύχθη ευτυχώς επιτυχώς!) ήταν να ακουστεί δημόσια το μακεδονικό τραγούδι το οποίο μέχρι τότε ακουγόταν ελάχιστα έως καθόλου εντός την ελληνικής επικράτειας.

Για δεκαετίες οι μακεδονικές μουσικές ορχήστρες έπαιζαν μόνον παραδοσιακή μουσική χωρίς τους στίχους. Στο μεταξύ, ήταν μέγα ευτύχημα το γεγονός ότι κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 υπήρξαν αρκετοί Μακεδόνες που από μόνοι τους πήραν την πρωτοβουλία και κατάφεραν να διασώσουν σημαντικό πλήθος μακεδονικών τραγουδιών πραγματοποιώντας ιδιωτικά ερασιτεχνικές μεν σημαντικές δε, ηχογραφήσεις (με μαγνητόφωνα της εποχής) κάτω από δύσκολες, τότε, συνθήκες.

Στη συνέχεια, χάρις στις ενέργειες και την υποστήριξη του Ουράνιου Τόξου (σε συνεργασία πάντα με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς), στην αρχή δειλά αλλά αργά και σταθερά, το μακεδονικό τραγούδι άρχισε και πάλι να ακούγεται δημόσια στην Ελλάδα.

Σήμερα, το 2014, υπάρχουν πολλές ορχήστρες που έχουν συμπεριλάβει το μακεδονικό τραγούδι στο ρεπερτόριο τους (όπως διασώθηκε στις ηχογραφήσεις των δεκαετιών ’80-’90) ενώ όλο και περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι κυρίως στα χωριά πραγματοποιούν επίσημες εκδηλώσεις με τραγούδια στα μακεδονικά χωρίς να μπορούν πλέον οι κάθε λογής εθνοφασίστες να τους χαρακτηρίζουν «προδότες» και «πράκτορες». Αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση την οποία οι παλιότεροι Μακεδόνες καταλαβαίνουν πολύ καλά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σήμερα, πολλοί Μακεδόνες νεαρής ηλικίας γνωρίζουν και τραγουδούν τα μακεδονικά τραγούδια όπως φαίνεται και αποδεικνύεται από τα εκατοντάδες βίντεο που έχουν δημοσιευθεί στα social media του internet (βλέπε youtube, facebook κλπ)

Ειδικά εσείς οι νεαροί σε ηλικία Μακεδόνες που σήμερα τραγουδάτε ελευθέρα τα μακεδονικά τραγούδια και νοιάζεστε για την διατήρηση της μακεδονικής κληρονομιάς οφείλετε στις επόμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 να στηρίξετε το Ουράνιο Τόξο, πολιτικό κόμμα των Μακεδόνων στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον για την περαιτέρω και επίσημη αναγνώριση της κουλτούρας της γλώσσας και της μακεδονικής μας ταυτότητας.

Ψηφίστε άφοβα & «δαγκωτά» (ναι δαγκωτά! με τα δόντια που λέμε!) το Ουράνιο Τόξο για να του δώσετε δύναμη με την ψήφο σας. Να μπορέσει να προχωρήσει ακόμη ένα βήμα παραπέρα: Να σας δώσει τη δυνατότητα να εκφράσετε τη μακεδονικότητά σας στη δημόσια καθημερινή ζωή σας κι όχι μόνο στην ιδιωτική!

Το Ουράνιο Τόξο δεν είναι μόνο του. Συμμετέχει στις Ευρωεκλογές του 2014 σε συνεργασία και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – European Free Alliance (http://www.e-f-a.org).

Καλή Ψήφο στις Ευρωεκλογές Μαΐου 2014!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МИЛИ МАКЕДОНЦИ

ЗБОРУВАЈТЕ ГО НАШИОТ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК НА ВАШИТЕ ДЕЦА

КАЖЕТЕ ИМ ДЕКА СЕ МАКЕДОНЦИ, НЕ ПЛАШЕТЕ СЕ

ПОДРЖУВАЈТЕ ГО МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ВО ГРЦИЈА

ПОДРЖУВАЈТЕ ГО ВИНОЖИТО И НОВА ЗОРА

БИДЕЈКИ

АКО НЕ КРЕНЕШ ГЛАВА, ВИНОЖИТО НЕ ГЛЕДАШ!!!

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ

ΕΠΕΙΔΗ

ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΙ, ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Τρεχάτος- Φιδίσιος Νεοχωρούδας (και άλλες ιστορίες)

Νεοχωρούδα. Ένα μεγάλο μακεδόνικο χωριό της περιοχής Σόλουν/Θεσσαλονίκης. Το μακεδόνικό του όνομα είναι Ново Село (Νόβο Σέλο).

Τρεχάτος – Φιδίσιος. Και σε αυτόν το χορό όπως και σε όλους τους άλλους είναι ολοφάνερη η προσπάθεια αλλοίωσης των αυθεντικών τους χαρακτηριστικών.
Πρώτα από όλα κυνηγήθηκε (απαγορεύτηκε) η γλώσσα. Ακόμα και σήμερα το 2013 οι σύλλογοι της Μακεδονίας χορεύουν μουγκά τραγούδια και αναβιώνουν μουγκά έθιμα! (Κόλεντε, Ρογκοτσσάρι, Σούρβα, Έσσκαρι, Μπάμπαρι, Μέτσσκαρι, Λαζαρίτσα, Ντούντουλε κλπ)
Για αρκετά χρόνια δεν τολμούσαν ούτε το όνομα του χορού να ανακοινώνουν στις εκδηλώσεις αφού και μόνο η ονομασία του χορού δίνει το στίγμα της καταγωγής του.
Έτσι μέχρι πριν λίγα χρόνια οι σύλλογοι στα Μακεδόνικα χωριά χόρευαν τον Λυτό, τον τρεχάτο, τον συγκαθιστό, τον σβαρνιστό, τον αντικριστό και πάει λέγοντας… πώς να ακουγόταν από τα μεγάφωνα πουστσένο, ράικο, ζάραμο, ζαβλιτσσένο, πουσιντνίτσα και τα υπόλοιπα που μόνο από το άκουσμα τους παραπέμπουν σε ένα αλλόγλωσσο πολιτισμό και μάλιστα μη Ελληνικό!
Είναι δε τόσο εξόφθαλμη η προσπάθεια αλλοίωσης και παραχάραξης της Μακεδόνικης μουσικοχορευτικής παράδοσης που ακόμα και σήμερα κάποιοι στο διαδίκτυο γράφουν : «Ελληνικός χορός Ζάραμος» «Ελληνικός χορός Ράϊκος» και αφού βάλουν και την Ελληνική σημαία δίπλα από την σχετική ανάρτηση αμέσως αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι!!
Διαβάστε παρακάτω την εξήγηση που δίνει για τους χορούς αυτούς της Μακεδονίας ο διαχειριστής – ερευνητής του ιστολογίου folkmusicgr, ο οποίος ασχολείται τρείς δεκαετίες με την έρευνα και την καταγραφή της Μακεδόνικης παράδοσης.
Η συμβολή του στην διάσωση και διάδοση της Μακεδόνικης παράδοσης είναι μοναδική και τον ευχαριστούμε.
Ήδη μικρό μέρος της δουλειάς του παρουσιάζεται από το κανάλι folkmusicgr στο youtube και ευχόμαστε να είναι καλά και να συνεχίσει την προσπάθεια του.

MORE SOKOL 22/12/2013.

folkmusicgr
Τρεχάτος- Φιδίσιος Νεοχωρούδας
Έτσι καταγράφεται από τον Κόκκινο Γιάννη στο βιβλίο “Ελληνικοί χοροί. Ιστορική εξέλιξη και μουσικοκινητική ανάλυση”. Θεσσαλονίκη 1987,σελ 325.
,,Η λαογραφία βέβαια στη Μακεδονία και πολύ καθυστερημένα άρχισε και ελλιπέστατη ήταν και διαστρεβλωμένη, επειδή εξυπηρέτησε συγκεκριμένες πολιτικές.
Πολλές φορές ο ίδιος ο λαός απέκρυπτε η έδινε λανθασμένες πληροφορίες.
Ειδικά στη Νεοχωρούδα επειδή είχαν έναν Μακεδονομάχ
o που τον πρόβαλαν κάθε λίγο τα κανάλια, ήταν όμηροι αυτού του prestige του χωριού.
Στην Νεοχωρούδα λοιπόν, ειδικά εκεί, την δεκαετία τέλος 20 αρχές 30 μέσα από την εκπαίδευση, με το έργο μιας συγκεκριμένης δασκάλας, μαθαίνονται στα παιδιά αρκετά τραγούδια του εθίμου του Λαζάρου και αντικαθιστούν τον παλιό Λάζαρο, που γινόταν στα εντόπια, με τον καινούργιο. Με την ευκαιρία διδάσκονται και πολλά άλλα τραγούδια που μέχρι και σήμερα προβάλλονται ως παραδοσιακά, χωρίς να είναι.
Συνήθως τα εκτελούν ηλικιωμένες, συμμαθήτριες των τότε τάξεων. Αυτό βέβαια έχει συμβεί και σε πολλά άλλα χωριά. Φυσικά κανένα από αυτά δεν συνιστά παράδοση. Τελευταία κάποιοι μιμούμενοι την παλιά μέθοδο, δημιούργησαν κίβδηλα τραγούδια, όπως το Βρύση μου πετροκάμαρη, πάνω στο σκοπό του Τρεχάτου.
Τώρα, ο Τρεχάτος είναι ένας χορός που ονοματολογικά δεν μας προσφέρει σημαντικά στην αυτογνωσία του. Ένας χορός μπορεί να είναι τρεχάτος, σιγανός, γρήγορος, πηδηχτός, ζβαρνιστός, κ.λ.π. συνήθως τέτοιες πληροφορίες δίνουν οι χορευτές, εκτελεστές του χορού, που θα δώσουν και τα βήματα.
Οι τραγουδιστές θα δώσουν τις δικές τους πληροφορίες.
Ειδικά στη Μακεδονία όλοι οι χοροί είναι πάνω σε τραγούδια. Πολλά τραγούδια πάνω σε ένα σκοπό. Έτσι παλιά ο ζουρνατζής που πήγαινε στα Κύμινα και τον παράγγελναν μια Βιλίκιντα, αυτός έπαιζε της Μαρίας που έπαιζε στο Ρουμλούκι, γιατί η μουσική ήταν ίδια απλά το τραγούδι άλλαζε. Το ίδιο συνέβαινε και σε πολλούς άλλους χορούς.
Ας έρθουμε τώρα στον Τρεχάτο. Δεν έχω υπόψη μου κάποιο τραγούδι στη Νεοχωρούδα που να υποστηρίζει τον Τρεχάτο. Διασώθηκε όμως ένα τραγούδι στο
Ilitziivo(Χαλκηδόνα) με λόγια Bog da go obie mamo terzitseto-komsitseto,που ταυτοποιείται με την συγκεκριμένη μουσική και ένα στο Pazar(Γιαννιτσά), σκωπτικό.
Θέλανε μια κοπέλα να την παντρέψουνε σε ένα σόι που ήταν κοκκινοπρόσωποι και αυτή αρνιότανε.
Ne go sakam mamo tsrveno litse, em kuso e em ruso e. Δηλ. δεν τον θέλω τον κοκκινοπρόσωπο και κοντός και ξανθός.
Έτσι αποδεικνύεται ότι ο Τρεχάτος δεν ενδημούσε μόνον στη Νεοχωρούδα αλλά είναι Κεντρικής Μακεδονίας. Τώρα όνομα δεν αλλάζει, απλά λίγα στοιχεία έτσι για την ιστορία,,.

folkmusicgr
http://www.youtube.com/watch?v=DKpXS0c4jpw

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МИЧУРИНСКИ СРЕДБИ – ΜΙΤΣΣΟΥΡΙΝΣΚΙ ΣΡΕΝΤΜΠΙ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΤΣΣΟΥΡΙΝ

Τέλος του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα (1949). Χιλιάδες Μακεδόνες βρέθηκαν κυνηγημένοι εκτός ελληνικής επικράτειας, βρίσκοντας καταφύγιο σε πρώην ανατολικές χώρες. Χιλιάδες τα Μακεδονόπουλα στα οικοτροφεία των χωρών αυτών. Στα επόμενα χρόνια, πολλοί αυτοί που κατάφεραν να επιστρέψουν σε μακεδόνικη γη, στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όχι όμως και στις πατρικές τους εστίες. Σε πολλά μέρη της χώρας και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Σκόπιε οικοδομήθηκαν νέες συνοικίες για να υποδεχτούν τους πολιτικούς πρόσφυγες, τους εκδιωγμένους Μακεδόνες από την Ελλάδα. Μία από αυτές τις συνοικίες ήταν και είναι το Мичурин – Μίτσσουριν, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Οι κάτοικοί της, περίπου 15.000 τον αριθμό, κατάγονται απ΄όλες σχεδόν τις περιοχές του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας. Μερικά από τα κτίρια που κάποτε είχαν χτιστεί για να στεγαστούν, υπάρχουν ακόμη μαρτυρώντας το γολγοθά τους, φέροντας ονόματα μακεδόνικων χωριών της Ελλάδας. Τσσεγκάνσκα ζγκράντα (κτίριο του Τσσέγκαν), νεστράμσκα ζγκράντα, σετίνσκα ζγκράντα, βοντένσκα ζγκράντα ….

Λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο, δηλαδή το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου, το κόμμα των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας, Виножито-Ουράνιο Τόξο, έλαβε πρόσκληση να παρεβρεθεί στον εορτασμό της μεγάλης αυτής γιορτής. Έτσι και έγινε. Τριμελής αντιπροσωπεία μετέβηκε στο Σκόπιε και η υποδοχή που της έγινε ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες.

Κάθε χρονιά, την ημέρα αυτή, συνεχίζοντας τα ήθη και έθιμα των χωριών  τους που δε μπορούν ούτε να επισκεφτούν, οι Μακεδόνες αυτοί διοργανώνουν σε κεντρικό σημείο της συνοικίας μεγάλη εκδήλωση με άναμμα τεράστιας φωτιάς, ζωντανή παραδοσιακή μακεδόνικη μουσική, χορευτικά, φαγοπότι, πυροτεχνήματα και φυσικά, τη παραδοσιακή ,,τόπλα ράκια,,.

Τα μέλη του Ουράνιου Τόξου έλαβαν την τιμή να συμμετάσχουν ενεργά στο άναμμα της φωτιάς, κρατόντας ένα από τα τρία δαδιά ανάμματος, όπως και στο κόψιμο της πίτας με το φλουρί, το οποίο έπεσε σε Μακεδόνα μετανάστη στον Καναδά, με καταγωγή από το χωριό Чеган,Воденско – Τσσέγκαν,Βόντενσκο (Άγιο Αθανάσιο Έδεσσας), ο οποίος μόλις είχε έρθει ειδικά για την εκδήλωση αυτή. Ακολούθησε μεγάλο γλέντι με τεράστιο χορό και με την συμμετοχή περισσοτέρων χιλιάδων κόσμου.

Τα συναισθήματα για τα μέλη του Ουράνιου Τόξου απερίγραπτα. Είδαν στην ουσία, όλο το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας σε μικρογραφία. Εκατοντάδες άτομα γνώρισαν από πολλά μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας. Από Σέτινα (Σκοπό Φλώρινας), από Κρουσσόραντι (Αχλάδα Φλώρινας), από Τιόλισστα (Τοιχιό Καστοριάς), από Μπάνιτσα (Βεύη Φλώρινας), από τα χωριά των Πρεσπών, από το Βμπελ (Μοσχοχώρι Καστοριάς), από Κρίβα (Γρίβα Κιλκίς), από Ζ΄ρνοβο (Νευροκόπι Δράμας), από Κροντσέλεβο (Κερασιά Έδεσσας), από Ράκιτα (Ολυμπιάδα Κοζάνης), από Κοπάνοβο (Κοπανό Νάουσας), από Γκράντεμπορ (Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης), από, από, από…..

Μεγάλη η χαρά που έγινε μια τέτοια συνάντηση, μεγάλη η θλίψη με την σκέψη ότι τόσες χιλιάδες Μακεδόνων δε μπορούν να επιστρέψουν στα χωριά τους, στις οικογένειές τους. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα της Ευρώπης, στην Ελλάδα ,,Λίκνο της Δημοκρατίας,,.

Ο αποχαιρετισμός διέρκησε περισσότερη ώρα. Δεν έλειψαν και τα δάκρυα. ,,Ντα ντάε γκόσποντ ι βο νάσσιτε κούκι νέκογκαςς ντα σε βίντιμε (να δώσει ο Θεός και στα δικά μας σπίτια κάποτε να ειδωθούμε), έλεγαν και ξαναέλεγαν…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Έλληνες πράκτορες εργάζονταν ενεργά και στην Αυστραλία για τον εξελληνισμό των Μακεδόνων

Η Καμπέρα άνοιξε τα αρχεία της
Έλληνες πράκτορες εργάζονταν ενεργά και στην Αυστραλία για τον εξελληνισμό των Μακεδόνων 

Το έθνικό αρχείο της Αυστραλίας ,,ξεκλείδωσε,, μερικά απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις δράσεις των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στα αυστραλιανά εδάφη, με στόχο κυρίως τους Μακεδόνες με καταγωγή τα μακεδόνικα χωριά της βόρειας Ελλάδας και την αποδοχή απ΄αυτούς της Ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας.

,,Κύριε Πρωθυπουργέ, Σας γράφω την επιστολή αυτή εξ ονόματος εκατοντάδων Μακεδόνων που πέσαμε θύματα ανοιχτών απειλών από Έλληνες πράκτορες στη Μελβούρνη,,.  Απόσπασμα επιστολής κάποιου Πίτερ Παντόπουλου από τη Μελβούρνη που στάλθηκε το 1974 στον τότε Αυστραλό πρωθυπουργό Γκοφ Ουίτλαμ.

Από την επιστολή γίνεται φανερό ότι μέλη των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΚΥΠ) κατασκόπευαν και απειλούσαν εθνικά Μακεδόνες της Αυστραλίας το έτος 1974.

„Εγώ από την Ελλάδα μετανάστευσα στην Αυστραλία το 1948, ενώ στις 31 Αυγούστου 1953, έλαβα την αυστραλιανή υπηκοότητα. Εδώ δημιούργησα οικογένεια και αγάπησα αυτήν την όμορφη γη. Αλλά, πρόσφατα, περισσότερες φορές έλαβα απειλές από ξένους κατασκόπους και πράκτορες. Περισσότερες φορές με απείλησαν ότι εάν δε γραφτώ μέλος της ελληνικής οργάνωσης της Καμπέρας, τότε ποτέ πια δε θα ξαναδώ το χωριό όπου γεννήθηκα και ότι θα χάσω την περιουσία μου στην Ελλάδα. Στην αρχή πίστεψα ότι όλα αυτά είναι ένα απλό αστείο. Ένας από αυτούς μου είπε ότι ο φίλος του είναι μέλος της ελληνικής μυστικής αστυνομίας και ότι όταν αυτός επιστρέψει στην Ελλάδα, τα πράγματα θα είναι άσχημα για όλους εμάς.

Έπειτα, ένας φίλος μου έφερε απόκομμα μιας τοπικής ελληνικής εφημερίδας, όπου αναφερόταν το όνομα του αδερφού μου, το δικό μου όνομα και τα ονόματα άλλων Μακεδόνων και όλοι μας παρουσιαζόμασταν ως κομμουνιστές. Ποτέ μου δεν ήμουν μέλος τέτοιας οργάνωσης. 26 χρόνια ζω στην Αυστραλία και τώρα κάποιος με ανακηρύσει κομμουνιστή. Πήγα να παραπονεθώ στην ελληνική πρεσβεία. Εκεί ο κύριος Λουτσκατάρας μου είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε, εγώ ήμουν μέλος της Μακεδόνικης ορθόδοξης κοινότητας της Αυστραλίας, η οποία είναι ενάντια στην Ελλάδα. Του απάντησα ότι η μακεδόνικη κοινότητα βοηθάει στην ανοικοδόμηση ναού που καμιά σχέση δεν έχει με την Ελλάδα.

Οι γονείς της συζύγου μου, οι οποίοι πρόσφατα μετέβηκαν στην Ελλάδα για να επισκεφτούν την 97χρονη μητέρα τους, όταν έφτασαν στην Αθήνα, οι αρχές τους συμπεριφέρθηκαν σαν σε εγκληματίες και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα. Αυτό οι ελληνικές αρχές το έχουν πράξει μέχρι σήμερα και σε εκατοντάδες άλλους. Σας παρακαλούμε για βοήθεια,, έγραψε στην επιστολή του ο Παντόπουλος προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό.

Σε πληροφορίες της αυστραλιανής μυστικής υπηρεσίας σχετικά με τις δράσεις της ελληνικής μυστικής κρατικής υπηρεσίας στην επικράτεια της Αυστραλίας, ανάμεσα στην ,,ελληνική κοινότητα,, μεταξύ άλλων αναφέρονται πολυάριθμες δραστηριότητες Ελλήνων κατασκόπων κατά των Μακεδόνων με καταγωγή από την Ελλάδα. Σε ένα από αυτά τα έγγραφα αναφέρεται ότι στην ελληνική πρεσβεία εργάζονται πρώην αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, οι οποίοι παλαιότερα ασχολούνταν με το „μακεδόνικο ζήτημα“. Επίσης, η Αυστραλία είχε εκδόσει θεώρηση εισόδου για δημοσιογράφο αθηναικού ειδησιογραφικού πρακτορείου, αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι καμιά σχέση δεν είχε με το πρακτορείο αυτό. Τον Αύγουστο του 1969, δύο αξιωματικοί της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας, ο Λεωνίδας Μαυραγάνης και ο μεταφραστής του Γεώργιος Πουλάκης, „εμπλέχθησαν σε περισσότερα επεισόδια για τα οποία γνωρίζουμε ότι προκλήθηκαν από κατασκοπευτικές δραστηριότητες της ελληνικής κυβέρνησης στην ελληνική και μακεδόνικη κοινότητα της Αυστραλίας“.

Οι κύριες ενέργειες των Ελλήνων κατασκόπων στην επικράτεια της Αυστραλίας, ακόμη από τη δεκαετία του ΄60, είχαν μόνο ένα σκοπό – τον εξελληνισμό των Μακεδόνων με καταγωγή από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, τώρα Αυστραλοί υπήκοοι και αποδοχή από πλευράς τους των ελληνικών οργανώσεων και της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία Ελληνίδας

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, επειδή αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως κληρονόμο ακινήτου της μητέρας της στην Τουρκία, την Ελληνίδα Μαρία Γιαννοπούλου.

Επιφυλασσόμενο να καθορίσει μεταγενέστερα το ποσό της αποζημίωσης για ηθική και υλική βλάβη, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, επειδή οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν στη Μαρία Γιανοπούλου, κληρονομικό δικαίωμα σε ακίνητο της μητέρας της που βρίσκεται στην Τουρκία.

Η Μαρία Γιανοπούλου, που γεννήθηκε το 1924 και απεβίωσε τον Μάρτιο του 2009, αφού προηγούμενα είχε εκχωρήσει το κληρονομικό της δικαίωμα, για το ακίνητο που είχε η μητέρα της στην Τουρκία, στον κ. Γκιρόπουλο, που συνέχισε τη διαδικασία της προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε διαμαρτυρηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι στην περίπτωσή της είχε παραβιαστεί το δικαίωμα στην περιουσία.

Έπειτα από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα στην Τουρκία, που ξεκίνησε το 1982 και ολοκληρώθηκε το 2001, με απόφαση του Τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που απέρριψε την αίτηση της για αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος στην περιουσία της μητέρας της στην Τουρκία, η Γιαννοπούλου κατέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο τη δικαίωσε, έστω και μετά θάνατον, αναγνωρίζοντας ότι με την άρνησή της η Τουρκία, να μην της αναγνωρίσει το δικαίωμα του κληρονόμου στην περιουσία τής μητέρας της στη Τουρκία, είχε παραβιάσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην περιουσία.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Και εδώ δεν ξέρουμε εάν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Όχι για την προσπάθεια της κυρίας Γιανοπούλου, αλλά για το οξύμωρο της περίπτωσης. Για ποιό λόγο ο αρθρογράφος δεν αναφέρει ότι υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες πρώην πολίτες της Ελλάδας, εθνικά Μακεδόνες, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τη χώρα και τους αφαιρέθηκε η υπηκοότητα και οι περιουσίες τους; Ότι πολλοί απ΄αυτούς, μέσω δικηγόρων, έχουν καταφύγει στα ελληνικά δικαστήρια για να τους επιστραφούν οι περιουσίες και τα δικαιώματά τους και καμιά θετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί; Ότι ακόμη περισσότεροι ζητούν πιστοποιητικά γεννήσεως από τις κατά τόπους αρχές και ακόμη και αυτά τους τα αρνούνται; Ότι στις περιουσίες των εκδιωγμένων οι ελληνικές αρχές εγκατέστησαν πληθυσμούς που κατέφτασαν από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή τη Μικρά Ασία; Δεν είναι λιγάκι ντροπή να σχολιάζουμε την Τουρκία για κάτι που το έχουμε εις δεκαπλούν στο ίδιο μας το σπίτι; Ή όπως λέει και η σοφή παροιμία του λαού ,,είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα,,.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Telegraph: “Σα μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα η ελληνική προεδρία”

Με ειρωνεία αναφέρεται σε άρθρο της η βρετανική Telegraph στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μια “μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα”. Στην εισαγωγή του το άρθρο αναφέρει ότι “οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν φημίζονται για το χιούμορ τους, όπως και οι Γερμανοί πολιτικοί ή οικονομικοί επικεφαλής της ευρωζώνης. Αλλά αν κάποιος περιπλανηθεί στην πλατεία Συντάγματος αυτές τις ημέρες μπορεί να σκεφτεί ότι κάποιος στην ευρωπαϊκή ιεραρχία έχει μία αίσθηση αναστάτωσης». Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε μια πλατεία που επισκευάζει τα μάρμαρα της μετά από πέντε χρόνια μαχών διαδηλωτών και αστυνομίας και ο αρθρογράφος διερωτάται: «Γιατί, τελικά, η υπερχρεωμένη Ελλάδα να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, έπειτα από πέντε χρόνια που γονάτισε ολόκληρο το ευρωπαϊκό πρότζεκτ;» Για να δώσει την απάντηση ο ίδιος: «Η απάντηση, όπως τα περισσότερα πράγματα στις Βρυξέλλες, είναι γραφειοκρατική: η προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ είναι κυλιόμενη και περνά ανάμεσα στα 28 μέλη του μπλοκ κάθε έξι μήνες. Αλλά, τεχνικά, η χώρα που έχει τα ηνία κάνει λίγα περισσότερα πέρα από τη διοργάνωση ευρωπαϊκών συνόδων, οι επόμενοι έξι μήνες θα φανούν στους Έλληνες ως μία σημαντική ευκαιρία για προώθηση στην Ευρώπη μίας αναπτυξιακής ατζέντας, την ώρα που προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση». Χαρακτηριστικά αναφέρει επίσης ότι κάποιοι βλέπουν αυτή την προεδρία σαν «το κακό παιδί στο τελευταίο θρανίο που κάνει τον σχολικό επιστάτη» και φιλοξενείς δηλώσεις του ευρωσκεπτικιστή βουλευτή Ντάνιελ Χάναν ο οποίος λέει: «Είναι εκπληκτικά παράδοξο. Η ΕΕ υπολογίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κυβερνήσει τον εαυτό της και την έχει παραδώσει στην τρόικα. Τώρα της έδωσαν την προεδρία της ΕΕ”. Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι τουλάχιστον 14 Σύνοδοι θα γίνουν στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει περισσότερα ταξίδια για τους Γερμανούς βουλευτές τους οποίους θα υποδέχονται διαδηλωτές, όπως έγινε με τη Μέρκελ την οποία παρομοίαζαν με τον Χίτλερ. Αναφορά γίνεται ακόμη στη φοροδιαφυγή με το παράδειγμα του Λιάπη αλλά και στο ενδεχόμενο εκλογών την Άνοιξη με κινδυνο τα αντιμνημονιακά κόμματα να πάνε το πρόγραμμα πίσω. Καταλήγοντας αναφέρεται δήλωση του Άναντ Μένον, ειδικού σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ο οποίος επισημαίνει: «Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες είναι να αποκαταστήσουν την φήμη τους με την αποτελεσματική προεδρία και με το να δείξουν ότι μπορούν να οδηγήσουν ένα σκληρό πλοίο».

Πηγή: www.lifo.gr

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Австрија: Прашањето за името не треба да ја попречува Македонија Αυστρία: Το ζήτημα του ονόματος δεν πρέπει να μπλοκάρει τη Μακεδονία

Το ζήτημα του ονόματος δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο εμπόδισης των δυνατοτήτων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, στις Βρυξέλλες, μετά την συνάντηση που είχε με με τον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φιούλε.

Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι ο κ.Κουρτς εξέφρασε την ελπίδα ότι  „κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. θα δωθεί τέλος στο ελληνικό μπλόκο σχετικά με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαική Ένωση, το οποίο έχει προκληθεί από τη διαμάχη γύρω από το όνομα της χώρας”. Ο κ.Κουρτς δήλωσε ότι με τον επίτροπο Φιούλε σχετικά γρήγορα συμφώνησαν πως το όνομα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ευρωπαική πορεία της Μακεδονίας.

- Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί κατά την περίοδο της ελληνικής Προεδρίας, επειδή θέλω να πιστεύω πως η Ελλάδα, σίγουρα, ενδιαφέρεται να έχει και επιτυχίες – δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, προσθέτοντας ότι „ αποτελεί κοινό μυστικό ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να μην είναι παντού η καλύτερη”.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Σχόλιο κάπου από το Ίντερνετ…

Οι Έλληνες δεν ειμαστε ρατσιστές ούτε Προτεστάντες σαν τους Γερμαναράδες. Κάνουμε το σταυρό μας με τρια δάχτυλα, δεν έχουμε γαμψές μύτες, είμαστε άλλοι άνθρωποι, λατρεύουμε τα άγια λείψανα του Βησσαρίωνα και ακούμε τις προφητείες του Παϊσιου για το πνίξιμο της Τουρκιάς στο αίμα. Ρωτήστε και στο Φαρμακονήσι να σας πούνε.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)