Αρχεία | Νοέμβριος, 2013

ВАМПИРИТЕ – ΒΑΜΠΙΡΙΤΕ – ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ

 ,,Μολονότι η δοξασία αυτή – για
τους βάμπιρ – είναι διαδεδομένη      
στην Ασία και την Ευρώπη, είναι
βασικά σλαβικός θρύλος,,.
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα 

Κυρίαρχη δοξασία στα μακεδόνικα χωριά μας, στο κοντινό σχετικά παρελθόν κι όταν τα χωριά μας δε φωτίζονταν, ήταν εκείνη περί βάμπιρι (βρικόλακες).

Για τα βάμπιρι πίστευαν πως ήταν νεκρά άτομα, που σηκώνονταν από το гроб-γκρομπ (τάφο) τους και κυκλοφορούσαν τη νύχτα μέχρι το полноќ-πόλνοκ (μεσάνυχτα), δηλαδή μέχρι να λαλήσουν τα κοκόρια (петлиглуво време-πετλίγκλουβο βρέμε). Πίστευνα ότι είχαν ανθρώπινο σώμα, πως δεν είχαν κόκαλα (коски-κόσκι), αλλά μόνο δέρμα (кожа-κόζζα) και αίμα (крв-κρβ). Τρέφονταν με αίμα κατά προτίμηση ανθρώπινο. Πολλές φορές έπαιρναν τη μορφή лилјак-λίλιακ (νυχτερίδας) κι έκαναν επιθέσεις στους ανθρώπους για να ρουφήξουν αίμα απ΄αυτούς. Όποιον δάγκωνε και μάλιστα προτιμούσε το λαιμό, όπου περνάνε οι καρωτίδες και είναι μεγάλα αγγεία αυτές, οπότε αντλούσε αίμα, το άτομο αυτό πέθαινε κι όταν το έθαβαν се вампирваше – σε βαμπίρβασσε (βρικολάκιαζε).

Δεν τα θεωρούσαν επικύνδυνα για όλους, αλλά μόνο ενοχλητικά, γιατί όταν έμπαιναν σε ένα σπίτι έκαναν θορύβους, χτυπούσαν τα κρεμασμένα κουδούνια (клопотарци, ѕвонци – κλοποτάρτσι, τζβόντσι), έλυναν τα угламници-ουγκλάμνιτσι (καπίστρια) των ζώων από τα јасли-ιάσλι (παχνιά) και άλλα τέτοια. Για άτομα όμως που επέλεγαν ήταν πολύ επικύνδυνα κι αυτά μετά το δάγκωμα, θα πέθαιναν.

Δεν ήταν ορατά από τον άνθρωπο παρά μόνο αν το ήθελαν τα ίδια. Ήταν όμως ορατά από τα σκυλιά που είχαν ,,τέσσερα μάτια,, (четворооки-τσσετβοροόκι), δηλαδή πάνω από τα κανονικά μάτια είχαν δύο βούλες με διαφορετικό χρώμα τριχώματος, που έμοιαζαν με μάτια, όπως π.χ. τα σκυλιά ντόμπερμαν. Ακόμη πίστευαν πως τα βάμπιρι είχαν σχέσεις με γυναίκες και ότι τεκνοποιούσαν. Όταν ήθελαν να είναι ορατά, το σώμα τους δεν έκανε σκια και δεν σχημάτιζε είδωλο στον καθρέφτη κι έτσι οι άνθρωποι μπορούσαν να τα αναγνωρίσουν.

Καμιά φορά, όταν γίνονταν ορατά, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τα ξεγελάσουν λέγοντας τους με διάφορα τεχνάσματα να κρατήσουν με το μικρό τους δαχτυλάκι το βαρίδιο του κανταριού, οπότε το δαχτυλάκι κοβόταν, αφού δεν είχε κοκαλάκια και κρέας και από εκεί άδειαζε όλο το αίμα τους και εξοντώνονταν.

Άλλοι τρόποι εξόντωσης τους ήταν τα σκυλιά με τα ,,τέσσερα μάτια,, που αν προλάβαιναν τα βάμπιρι και τα δάγκωναν, χυνόταν όλο το αίμα τους από την πληγή. Επίσης, εάν τα  διατρυπούσαν με έναν πάσσαλο καθώς ήταν ξαπλωμένα στα φέρετρά τους, το αίμα τους άδειαζε.

Αν δεν τα κατάφερναν με τα σκυλιά ή με τον πάσσαλο, εφάρμοζαν έναν τρόπο που πίστευαν ότι ήταν ο πιο αποτελεσματικός. Ξεγελούσαν το βάμπιρ οργανώνοντας επίσκεψη σε δήθεν γάμο, που ήταν καλεσμένο. Έτσι, με μουσική, όπως και στους γάμους, από τα τοπικά συγκροτήματα, ξέθαβαν το υποτιθέμενο βάμπιρ, το φόρτωναν σ΄ένα κάρο και με την συνοδεία μουσικής ξεκινούσαν προς τα βουνά για να πάνε στο χωριό που υποτίθεται ήταν καλεσμένο το βάμπιρ σε πλούσιο γάμο. Μπροστά η μουσική, πίσω το νέο φέρετρο με τα κόκαλα ή τη μούμια του βάμπιρ και η πομπή έκλεινε με πλήθος κόσμου, όλοι ενήλικες, οι οποίοι τραγουδούσαν χαρούμενους σκοπούς και επαναλάμβαναν συχνά πόσο ωραία θα περνούσαν στο γάμο. Περνούσαν από τα кладенци-κλαντέντσι (πηγές) που είχαν баена вода-μπάενα βόντα (μαγικό νερό) και απ΄αυτές ράντιζαν συχνά το φέρετρο γιατί έτσι πίστευαν πως ημέρευε το βάμπιρ και δεν έφευγε. Κάπου σταματούσαν, άνοιγαν έναν λάκκο και το έθαβαν. Το βάμπιρ, στη νέα του θέση, δεν τολμούσε να βγει γιατί στο βουνό κυκλοφορούσε ο άσπρος λύκος, θα τον αντιλαμβανόταν από πολύ μακριά και θα τον ξέσχιζε.

Τρέφονταν με αίμα, κυκλοφορούσαν τη νύχτα μέχρι τα μεσάνυχτα γιατί απέφευγαν το φως, είχαν ασπριδερό δέρμα και κόκκινα μάτια. Το λάλημα του πετεινού τα έδιωχνε αφού ερχόταν η μέρα και τα βάμπιρι είχαν φωτοφοβία. Αποστρέφονταν επίσης τα σκόρδα, γι΄αυτό πολλοί που φοβόντουσαν τα βάμπιρι είχαν στις κρεβατοκάμαρές τους κρεμασμένες низи-νίζι (αρμαθιές) με лук-λουκ (σκόρδα) και μερικοί κρεμούσαν σκόρδα στο λαιμό τους. Επίσης πίστευαν ότι ο σταυρός τα απωθούσε και έτσι πολλοί φορούσαν μόνιμα σταυρό για να τους προστατεύει.

Από πού όμως να προέρχονται αυτές οι δοξασίες και ποιά η ερμηνεία τους, γιατί σίγουρα βάμπιρι δεν υπήρξαν ποτέ.

Πολλές φορές το σώμα ενός νεκρού μουμιοποιείται λόγω του εδάφους και όταν τον ξέθαβαν – συνήθως στα τρία χρόνια – αυτό τους εντυπωσίαζε. Πολλές φορές μάλιστα, λόγω μεταβολής των συνθηκών, έβλεπαν και αλλαγές στην έκφραση του προσώπου από σύσπαση του δέρματος. Επειδή δε μπορούσαν να ερμηνεύσουν όλα αυτά, τα απέδιδαν σε κάτι μεταφυσικό, δηλαδή ότι είχε βρικολακιάσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις έφερναν δεσπότη και ,,διάβαζε,, τη μούμια, κάτι σαν εξορκισμό, γιατί ο δεσπότης ανέβαινε στη μούμια για να πατήσει το κακό.

Πίσω από το μύθο πρέπει να βρίσκονται αλφικά άτομα, δηλαδή που είχαν λευκοπάθεια (έλλειψη μελανίνης), τα οποία είναι ασπριδερά, έχουν κόκκινα μάτια, άσπρα μαλλιά, φρύδια και βλεφαρίδες. Τα άτομα αυτά αισθάνονται άνετα μόνο στο ημιφώς, αφού τα ενοχλεί το φως (φωτοφοβία). Αισθάνονται καλύτερα να κυκλοφορούν τη νύχτα κι έτσι να γίνονται αντικοινωνικά και κάποιες φορές δύστροπα. Πίστευαν γι΄αυτά ότι είναι ασπριδερά επειδή τους λείπει αίμα και συνεπώς για να υπάρχουν, πρέπει να πίνουν αίμα.

Επίσης, σε περιπτώσεις νεκροφάνειας που κάποιοι είχαν ενταφιαστεί, όταν συνέρχονταν από τη νεκροφάνεια, στην προσπάθειά τους να ελευθερωθούν έκαναν κινήσεις κι έτσι όταν τους ξέθαβαν, τους έβρισκαν σε περίεργες θέσεις και μάλιστα σε περίπτωση μουμιοποίησης ήταν εμφανέστατες. Η ερμηνεία κι εδώ ήταν αδύνατη και το βρικολάκιασμα τους έλυνε το πρόβλημα.

Δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις, που κάποιος είχε πάνω του ακριβά κοσμήματα, κτερίσματα και τον έθαβαν μ΄αυτά, και υπήρχε περίπτωση να τον ξεθάψουν για να κλέψουν τα πολίτιμα αγαθά και επομένως επερχόταν και αλλαγή θέσεως.

Πολλές φορές πανεπιστήμια ,,έκλεβαν,, πτώματα για το μάθημα της ανατομίας, πολλές φορές επέστρεφαν τα πτώματα στον τάφο και όταν γινόταν η εκταφή μπορεί να έλειπε κάποιο κομμάτι του σώματος ή και να μην επέστρεφαν καθόλου το πτώμα κι εδώ η ερμηνεία ήταν μεταφυσική. Όλα αυτά διαδίδονταν από στόμα σε στόμα και γεννιόταν ο μύθος.

Άλλη περίπτωση που ένα άτομο παρουσιάζει φωτοφοβία, σεξουαλική διέγερση και επιθετικότητα ήταν όταν είχε προσβληθεί από τον ιό της λύσσας (бес-μπες). Το λυσσασμένο άτομο δαγκώνει και πίστευαν ότι είχε βρικολακιάσει. Ας σημειώσουμε ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται με το αίμα.

Όσο για την τεκνοποίηση που πίστευαν, ότι μπορεί να γίνει από σχέση βάμπιρ με γυναίκα, ήταν δικαιολογία μερικών γυναικών που δε μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα νυχτοπερπατήματά τους.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Феноменот ,,уништување,, на партијата Златна Зора Το φαινόμενο «εξάρθρωση» του κόμματος Χρυσή Αυγή

Η λεγόμενη δεξιά και ειδικά οι Νεοδημοκρατικοί κύκλοι, κομπάζουν και επιδεικτικά δηλώνουν τόσο στο εσωτερικό όσο και σε εξωτερικούς κύκλους ότι θα εξαρθρώσουν το κόμμα. Αρωγός η δικαστική εξουσία (εν μέρη σωστά έστω καθυστερημένα αλλά ημιτελές πράττει) μετά την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από Χρυσαυγήτικο χέρι. Το επεισόδιο ήταν η αφορμή επίσης για το έναυσμα κομματικού προπαγανδιστικού πολέμου τόσο από συμπολιτευτικούς όσο και από αντιπολιτευτικούς κύκλους για την «σκύλευση του πτώματος».  Αποκλειστικό συμφέρον η κομματική ψηφοθηρική ενίσχυση των κομματικών σχηματισμών και τα ΜΜΔ (Μέσα Μαζικής Διαστρέβλωσης) αρωγός του συστήματος.

Ο Πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί τους θεωρούν ότι η εξάρθρωση της Χ.Α. θα αποτελεί την εν δυνάμη δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων και συμπαθώντων αυτού του ναζιστικού κόμματος (ευελπιζώντας σε κατάρρευση) και ενίσχυση ευρύτερα της Νέας Δημοκρατίας, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εκλογικών αναμετρήσεων στο μέλλον. Θέλει επίσης ο Πρωθυπουργός να ενισχύσει την εξουσία του παραμένοντας κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή. Να επισημάνουμε ότι η ιδεολογική συγγένεια του ευρύτερου «δεξιού» κομματικού χώρου στην Ελλάδα (Ν.Δ. ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ και παρατρεχάμενοι) με την Χ.Α. είναι εθνικά-εθνικιστικά κοντά, όπου η διαφορά όλων αυτών με την Χ.Α. είναι σε ότι αφορά κυρίως την βίαιη, εγκληματική εννίοτε συμπεριφορά των τελευταίων, που το κάνουν τα τελευταία χρόνια με θύματα μέλη μειονοτήτων και ειδικά μεταναστών. Η ιδεολογική συνιστώσα παρόμοια σε όλους αυτούς τους χώρους με χαρακτηριστικό γνώρισμα η αντιπάθεια έως μίσος για τους «ξένους».

Η λεγόμενη αριστερά, οι αντιπολιτευτικοί κύκλοι, επιχαίρουν γλυκόπετρα για την δικαστική διαδικασία και την «εξάρθρωση» του κόμματος, γιατί βρίσκεται σε αδιέξοδο για την προοπτική κομματικής ενίσχυσης και άντλησης εν δυνάμη ψηφοφόρων που ψηφίζουν και υποστηρίζουν μέχρι σήμερα την Χ.Α. μετά την «εξάρθρωσή» της. Προσπαθούν να συνδέσουν το ναζιστικό κόμμα με την «αντιμνημονιακή» ρητορική. Επιχειρούν μεταξύ άλλων να πείσουν την κοινωνία ότι αιτία της γιγάντωσης του κόμματος τα τελευταία χρόνια είναι η οικονομική κρίση και η σχετική φτωχοποίηση τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Αντί να στοχεύουν και να ενημερώνουν τους πολίτες τα πραγματικά αίτια της ανόδου του ναζιστικού εκτρώματος προσδοκούν σε επίπεδο ψήφων με παράλληλη αντιμνημονιακή ρητορική. Η απολιθωμένη όμως σοσιαλίζουσα, ανατολικού τύπου ιδεολογικοί παράμετροι δεν δίνουν διέξοδο σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικής.

Εξαιρέσεις και μεμονομένες δημοκρατικές φωνές υπάρχουν τόσο στον λεγόμενο «δεξιό» χώρο τόσο και στον λεγόμενο «αριστερό» χώρο όπου γίνεται αναφορά στις πραγματικές αιτίες του φαινομένου «Χρυσή Αυγή» και ειδικά σχετικά με την κοινοβουλευτική παρουσία και τα υψηλά ποσοστά συπάθειας στην ελληνική κοινωνία της βίαιης ρητορικής και πρακτικών το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν, εξηγούν αναλύουν και δείχνουν «επί τον τύπον των ήλων»  αλλά είναι αντίστοιχα πολιτικές μειονότητες σε αυτούς τους κομματικούς χώρους αλλά και στον δημοσιογραφικό κόσμο.

Επιτυχημένη καρικατούρα του LATUFF - OPERAMUNDI

Επιτυχημένη καρικατούρα του LATUFF - OPERAMUNDI

Ο λόγος της αντίδρασης της πολιτικής εξουσίας και η αντιμετώπιση του φαινομένου Χ.Α. με φανφαρίστικες ενέργειες οφείλεται επίσης λόγο εν μέρη της σκληρής κριτικής κορυφαίων οργάνων διεθνών Ενώσεων, όπως στους κύκλους της Ε.Ε. και του Σ.τ.Ε, οπου το τελευταίο διάστημα εντονότερα  επικρίνεται η Ελλάδα για την ανοχή ναζιστικού κόμματος, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε. η χώρα. Με αυτά τα δεδομένα η «σύμβουλοι» του Πρωθυπουργού θεώρησαν την επίθεση στην Χ.Α. «με ένα σμπάρο δυο τρυγώνια». Περιεκτικά, εντός της Ελλάδος ισχυροποίηση σε επίπεδο εξουσίας και επίδειξη καλής συμπεριφορά διεθνώς, διαφήμηση υπεράσπισης «δημοκρατικότητας» στην Ελλάδα. Η υποκρισία στο κολοφώντα της πολυεπίπεδα στην χώρα από το υπάρχων πολιτικό-κομματικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτική εξουσία σε συνεργασία με την δικαστική εξουσία με την συνδρομή των ΜΜΔ (Μέσα Μαζικής Διαστρέβλωσης) επιθετικά και προπαγανδιστικά προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την εγκληματική, συμμορική αντίληψη-εικόνα στον μέσο πολίτη για το κόμμα της Χ.Α. Σοβαρές συζητήσεις για τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου δεν γίνεται και επιδερμικά γίνεται η σύνδεση Χ.Α. με τον ναζισμό, τον Χίτλερ και τους νοσταλγούς, κύρια για προπαγανδαστικό- κομματικό συμφέρον. Συζήτηση-ενημέρωση για τον ναζισμό-ολοκληρωτισμό και τα χαρακτηριστικά του, που είναι παρόντα δυστυχώς στην σύχρονη Ελλάδα ευρύτερα και όχι μόνο στην Χρυσή Αυγή αποσιωπούνται συστηματικά.

Η λεγόμενη αριστερά και ειδικά η αντιπολίτευση βρισκόμενη σε πολιτικό αδιέξοδο, ακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις. Μεγιστοποιείται ακόμα και σε αυτούς τους κύκλους η ποινική διάσταση του φαινόμενου Χ.Α. και αγνοείται η ιδεολογική υπόσταση-υπόστρωμα ανάλυσης του φαινομένου.

Πολλοί στην χώρα αφελέστατα νομίζουν ότι ο μέσος πολίτης ψηφίζει και ενισχύει την Χ.Α. επειδή είναι αντιδραστική η ψήφος στο ναζιστικής κοπής κόμμα λόγω της οικονομικής κρίσης στην χώρα, θεωρώντας ότι έτσι θα τιμωρήσει τους εκπροσώπους του σαπισμένου πολιτικού συστήματος ειδικά όσων άσκησαν εξουσία όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η επεξήγηση είναι επιφανειακή. Φως φανάρι είναι ότι σε άλλες χώρες με ανάλογη οικονομική κρίση δεν εμφανίστηκαν νεοναζιστικά φαινόμενα όπως λ.χ. η Ισπανία και η Ιρλανδία όπου και τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ με διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμό, παιδεία κλπ. με ίδιο παρονομαστή το οικονομικό πατατράκ τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς η εθνική παιδία εκκολαύει το αυγό του φιδιού και όχι τα λεγόμενα Μνημόνια, τα οικονομικά μέτρα η φτώχεια και η όποια οικονομική κρίση.

Η κομματική τύφλωση σχετικά με την αντιμετώπισης της ναζιστικής ολοκληρωτικής ιδεολογίας στην χώρα οφείλεται στην εθνική-εθνικιστική ιδεολογία που είναι κυρίαρχη για χρόνια. Αγνοεί ο μέσος πολίτης ότι θεμέλιο ολοκληρωτικής ιδεολογίας και ναζιστικές πρακτικές εκχαράσονται μέσα από την παιδεία, παρα-παιδεία και διαβρώνεται ιδεολογικά μεγάλο τμήμα της κοινωνίας για χρόνια. Είναι η έμμεση προετοιμασία για το «φανόμενο». Πολύ εύκολα στοχοποιείται ο ξένος, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο μετανάστης ως ο λεγόμενος εσωτερικός εχθρός εισαγόμενος απ’ τα ξένα, παραδοσιακά οι εξωτερικοί εχθροί, εννίοτε γειτονικό ή γειτονικά έθνη-κράτη έχοντας με βασική ιδεολογία υπόστρωση την περιούσια εκλεκτή καταγωγή του έθνους. Αυτό περικετικά λέγεται εθνική ιδεολογία-παιδεία οπου εκεί σφηρηλατείται η λεγόμενη εθνική συνείδηση αλλά παράλληλα επένδυση να εμφανιστούν ολοκληρωτικές-ναζιστικές πολιτικές όταν ευνοήσουν οι συνθήκες.

Στο τεύχος Ιανουαρίου 2013 της εφημερίδας ΗΟΒΑ 30ΡΑ αναλύθηκε περιεκτικά για τους λόγους τις αιτίες ακόμη και προτάσεις (http://novazora.gr/arhivi/6995) γιατί πρώτιστα μέλημα είναι η ιδεολογική εξάρθρωση ολοκληρωτικών ιδεολογιών στην χώρα. Αν δεν το κάνει μια οργανωμένη κοινωνία-κράτος και επιμένει αποκλειστικά στον ποινικό μέρος και εξάρθρωση του κόμματος-έκτρωμα Χ.Α. θα «απολαμβάνει» Χρυσαυγήτικους κλώνους στο μέλλον με αφετηρία την εθνική-εθνικιστική ιδεολογία που είναι δυστυχώς σήμα κατατεθέν στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα. Το αύριο όμως;

ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΟΒ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МИЛИ МАКЕДОНЦИ | ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

МИЛИ МАКЕДОНЦИ

ЗБОРУВАЈТЕ ГО НАШИОТ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК НА ВАШИТЕ ДЕЦА

КАЖЕТЕ ИМ ДЕКА СЕ МАКЕДОНЦИ, НЕ ПЛАШЕТЕ СЕ

ПОДРЖУВАЈТЕ ГО МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ВО ГРЦИЈА

ПОДРЖУВАЈТЕ ГО ВИНОЖИТО И НОВА ЗОРА

БИДЕЈКИ

АКО НЕ КРЕНЕШ ГЛАВА, ВИНОЖИТО НЕ ГЛЕДАШ!!!

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ

ΕΠΕΙΔΗ

ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΙ, ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Πώς φτάσαμε εδώ; Μια ομιλία καταπέλτης για τον λαϊκισμό, τον εκφασισμό της κοινωνίας και την καταλυτική επίδραση του «Μακεδονικού» σε αυτές τις διεργασίες

Μια παρέμβαση-καταπέλτη σχετικά με τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος για την άνοδο του νεοναζιστικού και φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Θέμης Σεβαστιάδης, ο οποίος ανήκει στη δημοτική παράταξη του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. «Τόσο χρόνια αυτή η κοινωνία εκτρέφει τον φασισμό», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ υπενθύμισε ότι η φτώχεια είναι ο καταλύτης και όχι η αιτία για τον φασισμό.

(Σχόλιο  της НОВА ЗОРА)

Από τα αξιοσημείωτα της τοποθέτησης του νεαρού συμβούλου είναι η συγνώμη του!

Συγνώμη για την «άγνοια του» για το «Μακεδονικό»  -όταν ήταν μαθητής της Β γυμνασίου- τότε το 1992, τότε που τον κατέβασαν να φωνάξει για τα «Σκοπιανά σκυλιά»!!.

Η άγνοια λοιπόν των μαθητών για αυτό το θέμα ήταν προνομιακό πεδίο, στο οποίο οι ταγοί της πόλης (και της χώρας) καλλιέργησαν την μισαλλοδοξία, το φόβο, το μίσος, το ρατσισμό, και τον φασισμό !!!

Πάνω σε αυτό το μίσος και τον εθνικισμό έχτισαν τις καριέρες  τους  αρκετοί.

(Εδώ η βολή είναι ευθεία για τους «υπερπατριώτες» που βρίσκονται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου απέναντι από τον νεαρό!

Παπαθεμελής, Καρακοστάνογλου, και άλλες «εθνικόφρονες» φίρμες προσπαθούν να διακόψουν και να αποσυντονίσουν τον νεαρό  λέγοντας : «τι είναι αυτά; Ποιους εννοεί;»Και τέτοια…  Τότε τους απαντά με ευθεία αναφορά στον τότε τηλεπαρουσιαστή της Τ V – 100 και νυν βουλευτή και αρχηγό της Δεξιάς στο Δήμο Θεσσαλονίκης  Γκιουλέκα, λέγοντας: «Κάποιοι ήταν τηλεπαρουσιαστές και ήθελα να ξέρω τι έλεγαν τότε»

Κατάμουτρα λοιπόν ο Θέμης Σεβαστιάδης ζητά από τους «Νεομακεδονομάχους» να ψελλίσουν μια συγνώμη  «σαν πολιτικοί που έκαναν  τον λαϊκισμό –που είναι θεμέλιος λίθος του φασισμού- κοινή πρακτική.»!!!

Μπράβο. Χίλια μπράβο στο νεαρό και για το θάρρος του και κυρίως για την ανάλυση του.

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του (απομαγνητοφώνηση) και δείτε το σχετικό βίντεο.

«Για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος όχι για κάτι τύπους σαν κι εμένα που δεν είναι μέσα στο κοινοβούλιο και τους βρίσκουμε στο δρόμο, οι οποίοι κιόλας πάνε στο τέλος της πορείας. Αλλά εφαρμόζονται και σε πραγματικά τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες έχουν βάλλει τη δημοκρατία πλήρως. Πρώτη φορά, μα πρώτη φορά!

»Τώρα κατάλαβα σιγά-σιγά γιατί ήταν τόσο μεγάλο κατόρθωμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μην βγάλει από τη φυλακή τους χουντικούς. Τώρα κατάλαβα.

»Γιατί, πραγματικά, αυτή η κοινωνία, δεν το έχει καταλάβει, ότι τον εκτρέφει τον φασισμό, χρόνια, στο σύνολό της μπορώ να πω, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Θέλω να ζητήσω ένα συγνώμη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος […]

»Γιατί δεν ακούστηκε. Ένα συγνώμη, ήρθα εγώ να το πω το συγνώμη;  Και γιατί συγνώμη; Ήμουν Β΄ Γυμνασίου όταν με φωνάξανε για να κατέβω κάτω και να φωνάξω και να πω “Φωτιά Φωτιά στα Σκοπιανά Σκυλιά”. Ούτε που ήξερα περίπου πώς είναι αυτοί εκεί. Νόμιζα ότι έχουν τρία κεφάλια, χειρότεροι από τον δικέφαλο αετό. Πάνω σε αυτή τη μισαλλοδοξία και τον φόβο, το μίσος και τον ρατσισμό, κάποιοι έκαναν καριέρες εδώ μέσα και είναι ακόμα εδώ μέσα. Κάποιοι ήταν τηλεπαρουσιαστές και ήθελα να ξέρω τι έλεγαν τότε, με πτυχίο Νομικής. Εγώ δεν έχω πτυχίο.

[Αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα]

»Τι λέω; Το αυτονόητο λέω. Συγνώμη έχω ακούσει πολλά. Δεν φωτογραφίζω ούτε υπονοώ. Θέλω να ξέρω τι έλεγαν τότε στο δελτίο. Για να ζητήσουμε μαζί συγνώμη, γιατί εκφράζω το σώμα αυτή τη στιγμή ζητώντας συγνώμη. Ζητώντας συγνώμη σαν πολιτικοί που κάναμε τον λαϊκισμό –που είναι θεμέλιος λίθος του φασισμού- κοινή πρακτική. Που κάναμε την αποδόμηση του προηγούμενου “για να φανώ εγώ” κοινή πρακτική. […]

»Ε πού βασίζεται νομίζετε ο φασισμός; Ο καπιταλισμός, η φτώχεια, είναι ο καταλύτης. Υπάρχουν κοινωνίες που με φτώχεια δεν οδηγήθηκαν στον φασισμό. Εκεί θέλω να καταλήξω. Καλύτερα άνεργος παρά δολοφόνος».

*Μικρή λεπτομέρεια. Στην αρχή της παρέμβασής του, ο κ. Σεβαστιάδης δέχεται παρατήρηση για το… παντελόνι του.

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/pos-ftasame-edo-mia-omilia-katapeltis-gia-ton-laikismo-kai-ton-ekfasismo

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МЕРИ ХРИСОСТОМИДОУ, СТУДЕНТКА НА ШТИПСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ΜΑΙΡΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΣΣΤΙΠ

,,Είμαι 50 ετών, Θεσσαλονικιά, σπουδάζω στη Μακεδονία και μου αρέσει πολύ,,.

Η Μαίρη ζει σε διαμέρισμα που νοικιάζει στην πόλη Штип-Σστιπ, λέει ότι της αρέσει εκεί πολύ και ότι οι άνθρωποι είναι καλόκαρδοι και φιλόξενοι.

Είναι επίσης η τακτικότερη φοιτήτρια στα μαθήματα μακεδόνικης γλώσσας στο Πανεπιστήμιο „Гоце Делчев“ (Γκότσε Ντέλτσσεβ) της πόλης αυτής. Το ότι είναι 50 ετών και ήδη έχει πτυχίο γεροντολογίας και ειδικότητα στις νευρολογικές ασθένειες από Πανεπιστήμιο του Καναδά, δεν την εμποδίζει να αναβαθμίζει και παραπέρα τις γνώσεις της. Από φέτος, η Μαίρη ξεκίνησε την παρακολούθηση μαθημάτων μακεδόνικης γλώσσας για να μπορέσει να εγγραφεί στην Σχολή που επιθυμεί. Όπως δήλωσε, επέλεξε να σπουδάσει ιατρική στο Σστιπ επειδή, σύμφωνα με τη γνώμη της, στην πόλη αυτή βρίσκεται η καλύτερη ιατρική σχολή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σας αρέσει η Δημοκρατία της Μακεδονίας;

-Είναι πολύ όμορφη. Εδώ στο Σστιπ αισθάνομαι σαν το σπίτι μου. Οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί και καλοί. Δευτέρα με Παρασκευή έρχομαι και παρακολουθώ τα μαθήματα μακεδόνικης γλώσσας και Σαββατοκύριακο επιστρέφω στο σπίτι μου, στη Θεσσαλονίκη.

Για ποιό λόγο επιλέξατε το Πανεπιστήμιο „Гоце Делчев“;

-Αυτό το Πανεπιστήμιο είναι πραγματικά πολύ καλό. Το ακαδημαϊκό του πρόγραμμα εκμάθησης και διδασκαλίας είναι πολύ καλό και ποιοτικό. Είμαι πολύ ευτυχισμένη που βρίσκομαι εδώ.  Επέλεξα αυτό το Πανεπιστήμιο μετά από έρευνα που έκανα στο ίντερνετ. Είναι, σύμφωνα με μένα ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής. Μου αρέσουν οι συνθήκες εργασίας και διδασκαλίας. Τώρα πρέπει μια χρονιά να μαθαίνω τη μακεδόνικη γλώσσα και από του χρόνου θα είμαι φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή.

Ποιά τα σχέδιά σας μετά την αποφοίτηση;

-Αυτή την στιγμή έχω επικεντρωθεί στο διάβασμα. Σχεδιάζω να επιστρέψω πίσω στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρώτα να δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εάν συνεχίσει να μου αρέσει εδώ, εάν αισθάνομαι έτσι άνετα όπως τώρα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να παραμείνω στο Σστιπ. Αυτή την στιγμή είμαι άνεργη. Έχω 30 χρονών κόρη, η οποία έχει και αυτή παιδί και ζει στον Καναδά.

Ποιό το μήνυμά σας στους μεσήλικες που επιθυμούν να μορφωθούν;

-Να μην το σκέφτονται καθόλου. Πρέπει να συνεχίσουν να μορφώνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτή είναι η συμβουλή μου γι΄αυτούς. Επειδή η εκμάθηση και η αναβάθμιση των γνώσεων αποτελούν την σημασία της ζωής. Όσο ζούμε πρέπει να μαθαίνουμε.

Όλοι έχουν το δικαίωμα να είναι ότι επιθυμούν.

Ποιά η προσωπική σας γνώμη για το πρόβλημα με το όνομα που έχει η Ελλάδα με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας;

-Βρε άιντε. Όλοι είμαστε ίδιοι, Βαλκάνιοι. Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ μας. Όλοι είμαστε φιλόξενοι και ζεστοί ως λαοί. Μεγάλο μέρος της ζωής μου το πέρασα στον Καναδά και γι΄αυτό είμαι και πιο φιλελεύθερη σχετικά με το ζήτημα αυτό. Για μένα όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, όλοι έχουν το δικαίωμα να πούν ότι θέλουν και να είναι ότι θέλουν. Πρέπει να ζούμε μαζί σε ειρήνη, είμαστε όλοι γείτονες.

Πηγή: www.novamakedonija.com.mk

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПЕЦЕ ВЧКОВ – ВОДЕНИЦАТА НА ЈАНКО ΠΕΤΡΟΣ ΒΟΤΣΗΣ – Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΚΟΥ

Μακεδόνες μαζεύτηκαν από παντού. Από Кукуш-Κούκουςς (Κιλκίς) και Негуш-Νέγκουςς (Νάουσα) μέχρι και Кајлари-Κάιλαρι (Εορδαία) και Костур-Κόστουρ (Καστοριά). Η ατμόσφαιρα γεμάτη ευφορία. Μεγάλο το γεγονός. Παρουσίαση βιβλίου για το παρελθόν τους, την ιστορία τους, το είναι τους. Γέμισε η αίθουσα. Όσοι οι καθιστοί τόσοι και οι όρθιοι. Κανένας δεν έφυγε ως το τέλος. Τεράστιο το ενδιαφέρον. Ο ,,Νερόμυλος του Γιάνκου,, (Βοντενίτσατα να Γιάνκο), το νέο βιβλίο του καθιερωμένου πλέον συγγραφέα Πέτσε Β΄τσσκοβ (Πέτρου Βότση), ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το έργο του ,,Μακεντόντσσετο,, κατάφερε να συγκεντρώσει στο πολιτιστικό κέντρο του Овчарани-Οβτσσάρανι (Μελίτης) ανθρώπους από όλες τις άκρες της βόρειας Ελλάδας. Και άξιζε!

11 Οκτωβρίου 2013. Βραδάκι και η αίθουσα έχει γεμίσει ασφυκτικά. Δε γίνονται συχνά τέτοιες παρουσιάσεις. Άτομα και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών συμμετέχουν σ΄αυτή την ασυνήθιστη εκδήλωση. Άτομα με κοινή εθνική συνείδηση και ένα βιβλίο που επιβεβαιώνει, που στηρίζει τον αγώνα τους για δίκαια, που τρέφει τα αισθήματα με τα οποία μεγάλωσαν και ανατράφηκαν. Συνήθως οι παρουσιάσεις  που γίνονται στα μέρη τους αφορούν βιβλία που προσπαθούν να πείσουν τους ίδιους ότι δεν υπάρχουν.

Επιμελητής της εκδήλωσης ήταν ο Σάκης Ρώμας, ο οποίος περιληπτικά παρουσίασε το περιεχόμενο του έργου και η Φάνα Κατσσμπάνοβα, φοιτήτρια, η οποία διάβασε αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα αυτού. Ακολούθησε τοποθέτηση του συντάκτη της εφημερίδας Νόβα Ζόρα, Δημήτρη Ιωάννου, ο οποίος παρουσίασε τις άλλες διαστάσεις του βιβλίου αυτού, πέρα από το περιεχόμενό του, τονίζοντας την σπουδαιότητά του ως συμβολή στον αγώνα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, οι οποίοι, με ,,νύχια και με δόντια,, αγωνίζονται για την ύπαρξή τους, για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

,,Οι εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας, μέσω του πολιτικού τους φορέα ,,Ουράνιο Τόξο,, της Νόβα Ζόρα, των πολιτιστικών τους συλλόγων, των μουσικών τους συγκροτημάτων, των λίγων δυστυχώς διανοουμένων τους, όπως ο Πέτρος Βότσης, ο οποίος αποτελεί στην ουσία ,,μειονότητα στη μειονότητα,, προσπαθούν να ζήσουν αξιοπρεπώς, να αποκτήσουν όλα αυτά που οι υπόλοιποι πολίτες άλλων ανεπτυγμένων χωρών απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες. Οι εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας έχουν αναδείξει πολλούς επιτυχημένους επιστήμονες, καλλιτέχνες, συγγραφείς, γιατρούς και δικηγόρους, επιχειρηματίες, αλλά οι περισσότεροι δυστυχώς βρίσκονται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, στην Αυστραλία και τον Καναδά, εκδιωγμένοι από τις ελληνικές αρχές, χωρίς δικαίωμα επιστροφής στις πατρικές τους εστίες. Έτσι τα έργα Μακεδόνων διανοουμένων στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και γι΄αυτό το λόγο το βιβλίο αυτό που παρουσιάζεται σήμερα είναι τεράστιας σπουδαιότητας,, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Ιωάννου.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία και παρατηρήσεις του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος πριν υπογράψει αντίτυπα για όλους τους παρεβρισκομένους, μεταξύ άλλων δήλωσε: ,,Το Γιάνκο το έβαλα να είναι από το Μαρίοβο (σημ.Δημοκρατία της Μακεδονίας) για να δείξω ότι και εκεί είναι Μακεδονία, και εκεί μιλάνε μακεδόνικα…Σε όλο το βιβλίο δεν ξέχασα ποιός είμαι. Προσπαθούσα σε κάθε σειρά να το θυμίζω αυτό στον αναγνώστη. Είτε με κάποιο έθιμο, είτε με κάποια κατάσταση…,,.

Αναφέρθηκε επίσης στους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες, των οποίων η επιστροφή απαγορεύεται ως σήμερα από την ελληνική πολιτεία. ,,Οι ελληνικές αρχές επέλεξαν το δρόμο της φυσικής λύσης, περιμένουν δηλαδή να πεθάνουν όλοι οι πολιτικοί πρόσφυγες από γηρατειά και μετά, θυμηθείτε το αυτό, θα τους επιτραπεί η επιστροφή,, δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχολίασε επίσης και τις Μακεδόνισσες μητέρες, οι οποίες δεν ομιλούν στα παιδιά τους τη μακεδόνικη γλώσσα και τις παρότρυνε αυτό να το πράττουν. Στο τέλος ζήτησε από τους παρεβρισκομένους σχολιασμό του βιβλίου, όσοι τουλάχιστον το είχαν πρωτύτερα διαβάσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: ,,Αυτό το βιβλίο δεν το έγραψα για τους άλλους. Για σας το έγραψα, για μας, για να μην ξεχνιόμαστε ποιοί είμαστε οι μεγαλύτεροι, να μάθουν ποιοί είναι οι νεότεροι,,.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ИСТ ЈАЗИК, ИСТА РАДОСТ, ИСТИ СОЛЗИ, ПОКРИЕНИ СО ЗАБРАНУВАЊА ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ, ΙΔΙΑ ΧΑΡΑ, ΙΔΙΑ ΔΑΚΡΥΑ, ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Με μεγάλη επιτυχία, για έννατη συνεχή χρονιά, έλαβε χώρα η εκδήλωση του Συλλόγου ,,Сетинци, Попадинци и Крушорадци од Лерин во Република Македонија (Σέτιντσι, Ποπάντιντσι και Κρουσσόραντσι από το Λέριν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας),, και της Ένωσης των Μακεδόνων με καταγωγή από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, Μάκεντον. Πλήθος πολιτικών μας προσφύγων, εκδιωγμένων από τις ελληνικές αρχές κατα τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, αλλά και αργότερα, διωγμού που ακόμη διαρκεί, συγκεντρώθηκαν στις 12  Οκτωβρίου 2013, στην αίθουσα Дом на АРМ (Ντομ να ΑΡΜ) της πρωτεύουσας Скопје – Σκόπιε της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή πλέον εκδήλωση  „Песни и ора од Егејот“ (Πέσνι ι όρα οντ Έγκεϊοτ) και να ξαναδούν από κοντά νέα παιδιά από τα χωριά που κατάγονται, να χορεύουν και να τραγουδούν τα τραγούδια με τα οποία μεγάλωσαν. Η βραδιά ήταν υπέροχη. Οι συμμετάσχοντες στην όλη εκδήλωση γεμάτοι με κέφι, αλλά και με συγκίνηση και πόνο για τις πατρικές τους εστίες που ακόμη δεν μπορούν να δουν.

Την παράσταση έκλεψε το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου ,,Μακεδόνες,, του χωριού Цармариново, Негушко – Τσαρμαρίνοβο, Νέγκουσσκο (Μαρίνα Νάουσας). Το χορευτικό αυτό χόρεψε και τραγούδησε μακεδόνικα τραγούδια με την συνοδεία της μουσικής ορχήστρας Тукашен Глас – Τούκασσεν Γκλας (Τοπικός Ήχος) από το Леринско – Λέρινσκο (περιοχή Φλώρινας) και τα αποτελέσματα ήταν φανταστικά. Το κοινό δεν σταματούσε να χειροκροτάει, ενώ δεν έλειψαν και τα δάκρυα χαράς που η μακεδονικότητα συνεχίζει να υπάρχει στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και γνωστοί καλλιτέχνες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με καταγωγή από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, όπως και το Μουσικό Γυμνάσιο ,,Илија Николовски-Луј,, (Ίλια Νικόλοβσκι-Λούι), το οποίο χόρεψε και τραγούδησε μακεδόνικους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με την συνοδεία της ορχήστρας του γυμνασίου, η οποία αποτελούταν από γκάιντες και καβάλι. Πρόκειται για ένα πολυμελές συγκρότημα, που αυθεντικά διατηρεί και αναπτύσει τη μακεδόνικη παράδοση όλης της γεωγραφικής Μακεδονίας. Μετά την εκδήλωση, ακολούθησε δείπνο και μακεδόνικο γλέντι σε κατάστημα της πόλης. Την επόμενη μέρα, ο χορευτικός σύλλογος είχε τη ευκαιρία να κάνει μια περιήγηση στην πόλη και να επισκεφτεί διάφορα ενδιαφέροντα μνημεία.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την παραδοσιακή αυτή βραδιά και τα επόμενα χρόνια και ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να ζητούν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τόνισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και ότι καιρός είναι να αναλάβει τις ευθύνες τις σχετικά με το πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων, το μοναδικό του είδους του στην Ευρώπη.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

БАРАЊЕ ЗА ВЛЕЗ ВО АВСТРАЛИЈА ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Στο σκαναρισμένο έγγραφο βλέπουμε αίτηση του Васил Боршов – Βάσιλ Μπόρσσοβ και της οικογένειάς του προς τις αυστραλιανές αρχές για έγκριση εισόδου τους στη μακρινή αυτή χώρα. Ως χώρα προέλευσης δηλώνει την Ελλάδα και ως εθνικότητα τη μακεδόνικη. Εθνικά Μακεδόνισσα δήλωσε και η σύζυγός του, όπως και τα παιδιά του, ο γιός του Νίκολα Μπόρσσοβ και η κόρη του Στέφκα Μπόρσσοβα. Τόπος εγκατάστασης η πόλη Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Η αίτηση έγινε δεκτή με ημερομηνία έγκρισης την 07 Απριλίου 1927.

Και τώρα ,,κύριοι,, πώς θα στηρίξετε τα παραμυθάκια περί ,,σκοπιανής προπαγάνδας,, περί ,,δημιουργήματος του Τίτο,, περί ,,ανύπαρκτης μακεδόνικης εθνικής συνείδησης,,;

На здравје!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

СЕ ЗА ИЗВИШУВАЊЕ НА ,,НАЦИОНАЛНИОТ МОРАЛ,, ΠΡΟΣ ΕΞ ΥΨΩΣΙΝ ΤΟΥ ,,ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ,, ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ

Η χορευτική ομάδα γυναικών του χωριού Баница, Леринско – Μπάνιτσα, Λέρινσκο (Βεύη Φλώρινας) διοργανώνει  χορό στις 9 Νοεμβρίου, στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού.  Πριν λίγες μέρες, μετέβηκαν δύο  από τις εκπροσώπους της χορευτικής ομάδας  στο Αστυνομικό Τμήμα Βεύης για να ενημερώσουν για τον χορό (πιθανή άδεια και άλλα απαραίτητα). Εκεί ένας αστυνομικός υπηρεσίας  να σχολιάζει τα αναφερόμενα, με σχολιασμούς του τύπου “και τι χορούς και τραγούδια θα παίζετε, πουσστένα και τέτοια, που μας κάνετε ρεζίλι, σαν αυτά που παίζατε και χορεύατε στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού και πλακώσατε στο ξύλο τον Αρχιμήδη, επειδή ήθελε ελληνικά” και άλλα παρόμοια.

Μετά από μια ώρα περίπου, αφότου τελείωσε η σύσκεψη των γυναικών  για την όλη προετοιμασία, ενημερώθηκε ο σύζυγος μιας εκ των γυναικών για το όλο συμβάν και αμέσως αυτός μετέβηκε στο Α.Τ.  όπου ζήτησε το λόγο από τον συγκεκριμένο αστυνομικό για τα άτοπα σχόλια και εκφοβισμούς του. Ο αστυνομικός, ζήτησε συγνώμη και ισχυρίστηκε ότι ,,έκανε πλάκα,,!!!

Και ο ,,χορός,, εκδημοκρατισμού και εξευρωπαϊσμού της χώρας ..καλά κρατεί…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЦРСТВОТО НА АПСУРДНОСТА – ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Неодамна се организираше конференција во Солун, под организирање на грчката организација ,,Балканско Друштво за педагогија и образование,,. Таму пријавија учество голем број на професори од Балканот и меѓу нив и дваесет професори и општо  интелектуалци од Република Македонија. Но на крај одлучија да го повлечат нивното учество, бидејки организаторите ја променија македонската програма, пишувајќи ФИРОМ над се што пишуваше ,,Македонија,, и ,,македонски,,. Демократија, право на самоопределување итн. нешта непознати на овие Грци ,,интелектуалци,,. И за да стане прашањето уште по апсурдно, конференцијата имаше за тема како може да се надминат балканските предрасуди во учебниците!!!

Πρόσφατα έλαβε χώρα συνέδριο στο Σόλουν/Θεσσαλονίκη, υπό τη διοργάνωση της ελληνικής οργάνωσης ,,Βαλκανική Εταιρία παιδαγωγικής και εκπαίδευσης,,. Εκεί δήλωσαν συμμετοχή πολλοί καθηγητές από τα Βαλκάνια και ανάμεσά τους και είκοσι καθηγητές και γενικά διανοούμενοι από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τελικά όμως αποφάσισαν να ματαιώσουν την συμμετοχή τους, επειδή οι διοργανωτές αλλοίωσαν το πρόγραμμα τους, γράφοντας FYROM πάνω σε ότι έγραφε ,,Μακεδονία,, και ,,μακεδόνικος,,. Δημοκρατία, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού κτλ. πράγματα άγνωστα για αυτούς τους Έλληνες ,,διανοούμενους,,. Και για να γίνει το όλο θέμα ακόμη πιο παράλογο, το συνέδριο είχε ως θέμα το πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι βαλκανικές προκαταλήψεις στα σχολικά βιβλία!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)