Αρχεία | Οκτώβριος, 2013

СВЕТИ ДИМИТРИЈА – ΣΒΕΤΙ ΝΤΙΜΙΤΡΙΑ – ΑH ΔΗΜΗΤΡHΣ

(Μια μέρα αναφοράς για τους αγρότες μας)

Με την πρώτη σταγόνα βροχής
σκοτώθηκε το καλοκαίρι     
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

Ο Σβέτι Ντιμίτρια (Άγιος Δημήτριος) γεννήθηκε και μαρτύρησε στο Солун – Σόλουν (Θεσσαλονίκη). Ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού με χριστιανική ανατροφή που αγιοποιήθηκε.

Ο Σβέτι Ντιμίτρια είναι ένας εξαιρετικά λαοφιλής Άγιος. Ίσως γιατί θυμίζει μυθικούς ήρωες. Έφιππος είτε πεζός, πάντα ζωσμένος με τη сабја – σάμπια (ξίφος) του και προτέλνοντας απειλητικά το ακόντιό του, δίνει την εικόνα του προστάτη.

Πολλά είναι τα μακεδόνικα χωριά μας που έχουν εκκλησίες αφιερωμένες στον Σβέτι Ντιμίτρια (Мироточив – Μιρότοτσσιβ – Μυροβλήτης), πολυάριθμες είναι οι φαμίλιες που έχουν ως οικογενειακό Άγιο (заштитник – ζάσστιτνικ – προστάτη) αυτόν, και αμέτρητα είναι τα άτομα που έχουν τ΄όνομά του (Δημήτρης, Μήτε, Τάκη, Μίτσσο, Μίτσε, Ντίμο, Ντίμτσσε, Δήμητρα, Μήτρα, Μήτσα, Μήτα κ.α.). Δεν μπορούσε παρά να καθιερωθεί ο εορτασμός του, 26 του Οκτώβρη (Митровден – Μίτροβντεν), ως μεγάλη γιορτή και μέρα αναφοράς για το χρόνο για τους αγρότες και για πολλά σπίτια слава – σλάβα (οικογενειακή γιορτή).

Για τους αγρότες αποτελεί μέρα αναφοράς, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας λήξης και έναρξης του αγροτικού έτους και την ημέρα αυτή όσοι ως измекјари – ιζμεκιάρι (υπάλληλοι) πρόσφεραν αγροτικές εργασίες, έπαιρναν την αμοιβή τους. Ταυτόχρονα, είναι και η έναρξη του επόμενου αγροτικού έτους, αφού το μήνα αυτό γίνεται το орање – όρανιε (όργωμα) κυρίως, αρχή της γεωργικής καλλιέργειας.

Η χαρά της αρχής μιας παραγωγικής διαδικασίας, της γεωργικής που ξεκινάει με το όργωμα, γιορτάζεται. Με τις πρώτες βροχές οι ораци – όρατσι (ζευγάδες) με τα υποζύγια παλαιότερα, τα τρακτέρ σήμερα, μπαίνουν στα χωράφια. Αχνίζουν τα σκούρα χώματα και υπόσχονται ελπιδοφόρο έτος και καλύτερη σοδειά τη χρονιά αυτή. Κάργες, κοράκια και πουλιά καθαρίζουν τα αυλακωμένα από τα υνιά φυτοχώματα, αφού καταβροχθίζουν σκουλήκια, έντομα και αρουραίους, ενώ τη νύχτα οι αλεπούδες και οι κουκουβάγιες θα συνεχίσουν το έργο τους. Ο Οκτώβρης (Листопад – Λίστοπαντ) πρόσφερε στην αρχή της τροφικής αλυσίδας άφθονη τροφή από σάπια φύλλα.

Τον Οκτώβρη παρατηρείται μια κινητικότητα και των κτηνοτρόφων, που αναζητούν νέο βοσκό ή κλείνουν νέα συμφωνία με τον παλιό και των βοσκών που αναζητούν από τους κτηνοτρόφους δουλειά (да се главаат – ντα σε γκλάβαατ). Του Άη Δημήτρη λήγει η προηγούμενη συμφωνία και την επόμενη μέρα αρχίζει η επόμενη νέα περίοδος, η зимска – ζίμσκα (χειμερινή), που είναι και πιο φτηνή, για όσους συμφωνήσουν να δουλέψουν.

Για τον овчар – όβτσσαρ (βοσκό προβάτων) και τον козар – κόζαρ (βοσκό γιδιών) η συμφωνία ήταν πιο απλή κι αυτό γιατί και ο βοσκός ήταν ένας και τ΄αφεντικό, κατά κανόνα, ένα. Με τους говедари – γκοβένταρι (αγελαδάρηδες) η συμφωνία δυσκόλευε, γιατί τ΄αφεντικά (стопани – στόπανι) ήταν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού και οι βοσκοί τουλάχιστον δύο.

Η δουλειά των βοσκών στη χειμερινή περίοδο ήταν διαφορετική κι αυτό γιατί η διάρκεια της μέρας είναι μικρή κι όταν τα βοσκοτόπια καλυφθούν από χιόνια, τα ζωντανά μένουν στους στάβλους ή τα μαντριά. Οι όβτσσαρι και οι κόζαρι, όταν έπεφτε χιόνι, έπρεπε να ταḯσουν τα ζωντανά στα јасли – ιάσλι (παχνιά) ή τα копанки – κόπανκι (ταγίστρες) και έπειτα να τα βγάλουν στη река – ρέκα (ποτάμι) για να πιούνε νερό. Οι γκοβεντάρι με το χιόνι ούτε καν έβγαιναν από το σπίτι τους, γιατί και το τάισμα και το πότισμα τα έκανε μόνος του ο домакин – ντόμακιν (νοικοκύρης). Οι προβατοβοσκοί και οι γιδοβοσκοί είχαν να αντιμετωπίσουν και γεννητούρια των ζωντανών κι επιπλέον τα πρώτα αρμέγματα που είναι αρκετά δύσκολα και επίπονα. Συνεπώς οι αμοιβές διαφοροποιούντουσαν.

Του Σβέτι Ντιμίτρια ανήμερα και ιδιαίτερα το μεσημέρι στα χωριά μας η κινητικότητα ήταν αυξημένη, αφού πολλά σπίτια τιμούσαν τον Άγιο (σλάβα) ως προστάτη του σπιτιού και δέχονταν επισκέπτες. Συγγενείς από το χωριό, όχι από το σόι του άντρα, γιατί γιόρταζαν τον ίδιο Άγιο, και από άλλα χωριά, ήταν ευπρόσδεκτοι σε πλούσιο γιορτινό τραπέζι. Το γλέντι και το φαγοπότι διαρκούσε μέχρι αργά το απόγευμα και πολλές φορές τους έβρισκε η νύχτα. Οι ξενοχωρίτες παλαιότερα κοιμόντουσαν στο σπίτι που είχαν επισκεφτεί.

Η μέρα του Σβέτι Ντιμίτρια ήταν μια μέρα για όλους σχεδόν τους κατοίκους των χωριών μας φορτωμένη με υποχρεώσεις και δραστηριότητες.

Σήμερα, απ΄όλα τα παραπάνω μόνο ο εκκλησιασμός έχει παραμείνει και όχι για όλους. Έχουν μείνει και μερικές οικογένειες που κάνουν ένα μεσημεριανό τραπέζι σε ελάχιστους συγγενείς, για να τιμήσουν τον Άγιο του σπιτιού. Οι λίγοι πλέον γεωργοί μετακινούνται με τα αγροτικά φορτηγάκια, οι δουλειές γίνονται με σύγχρονες γεωργικές μηχανές και οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι οδηγούν με το ένα χέρι το τζιπ τους και με το άλλο χέρι κρατάνε το κινητό τηλέφωνο και μιλάνε. Η κτηνοτροφία ελεύθερης βοσκής τείνει να γίνει για μερικούς μια μακρινή ανάμνηση και για άλλους μια νοερή εικόνα που έχει σχηματιστεί από την ανάγνωση κειμένων.

Η γραφική εικόνα των κοπαδιών στα βοσκοτόπια γίνεται όλο και πιο σπάνια. Η σταβλική κτηνοτροφία και η μηχανική γεωργία είναι πραγματικότητα και είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει άλλες συνήθειες και άλλα ήθη.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Глумата која царува во сите политички партии и крокодилските солзи на политичарите Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο από τα πολιτικά κόμματα και τα κροκοδείλια δάκρυα των πολιτικών

Ένας νεκρός προστέθηκε στην μακρά λίστα των θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης  Χρυσή Αυγή. Ένας νέος άνθρωπος έχασε την ζωή σε ενέδρα θανάτου.

Ένας Έλληνας έπεσε νεκρός από το στιλέτο επαγγελματία δολοφόνου με αποτέλεσμα τη δίκαια γενική κατακραυγή. Εμείς ωστόσο αναρωτιώμαστε τι θα γινόταν αν στη θέση του ήταν π.χ. ένας Έλληνας πολίτης τουρκικής καταγωγής. Θα είχαμε άραγε την ίδια αντίδραση;

Εμείς οι εθνικά Μακεδόνες έχουμε δεχθεί πολλές φορές επιθέσεις από αυτό το ναζιστικό μόρφωμα. Λίγους μήνες πριν, κατά την παρέλαση μίσους των ταγμάτων ασφαλείας του σε κεντρικό δρόμο της Φλώρινας όταν απειλήθηκε ανοιχτά η ίδια μας η ζωή.

Δικαιοσύνη και πολιτικά κόμματα φυσικά απόντες.

Εγινε μήπως κάτι όταν τραμπούκοι της Χ.Α. διέκοψαν βίαια την παρουσίαση του Ελληνομακεδονικού λεξικού (http://www.youtube.com/watch?v=L40kQfnFuik) στο κέντρο της Αθήνας;

Κινήθηκε αυτεπάγγελτα κάποιος εισαγγελέας; Καταδίκασε απερίφραστα κάποιο πολιτικό κόμμα;

Έπρεπε να θρηνήσουμε νεκρό για να ενεργοποιηθούν όλοι. Απύθμενη υποκρισία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας απειλεί από τη μία με κενά λόγια τους “επιγόνους των ναζί” και από την άλλη τους κλείνει το μάτι. Ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος που τώρα υποκριτικά και εκ των υστέρων καταδικάζει, ενδιαφέρεται επι της ουσίας μόνο για άγρα ψήφων. Αν όντως υπήρχε βούληση, το κακό θα είχε χτυπηθεί εν τη γενέσει του. Το γεγονός ότι όλοι κλαίνε κατόπιν εορτής με κροκοδείλια δάκρυα, αποδεικνύει ποιοί πραγματικά είναι.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν μέχρι πότε  θα πρέπει να ανεχόμαστε δολοφόνους, τραμπούκους, κοινούς ναζιστές να σκοτώνουν, να απειλούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα μας και να παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι.

Η ΕΕΣ Ουράνιο Τόξο ζητά από τον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να πάρουν έστω και τώρα δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της Χ.Α., να τη θέσουν εκτός νόμου αν χρειαστεί και να να τιμωρούνται παραδειγματικά τα μέλη της αλλά και οποιοσδήποτε -λόγω ή έργω- κηρύσσει τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, με την ευχή να είναι τελευταίο θύμα των φασιστών. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι τα κάθε είδους εγκλήματά τους δεν θα σταματήσουν.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЕДНА МНОГУ ВАЖНА ПОСЕТА ВО ЛЕРИН ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΕΡΙΝ/ΦΛΩΡΙΝΑ

Πολυμελής επιστημονική ομάδα (άνω των 20 πρώην πρεσβευτών, πολιτικών και καθηγητών πανεπιστημίων)  του Ιδρύματος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη με επικεφαλής τον κ. Dr. Hansjorg Brey επισκέφτηκε μέλη της Ε.Ε.Σ. – Ουράνιο Τόξο με σκοπό να ενημερωθεί για την εθνική Μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας.

Το Ίδρυμα για την Νοτιοανατολική Ευρώπη (SOG) είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί από την ίδρυση του (1952) ως ενδιάμεσος θεσμός και αποτελεί πηγή πληροφοριών  για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας  στην περιοχή ενδιαφέροντος. Το SOG πραγματοποιεί τακτικές ειδικές εκδόσεις,  διοργανώνει εκδηλώσεις  και διενεργεί επιτόπιες έρευνες σε περιοχές και πληθυσμούς ειδικού ενδιαφέροντος όπως η εθνική Μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας.

Αποτελεί επίσης σύνδεσμο διαλόγου μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των  χωρών  της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη του SOG είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που αφορούσαν την καθημερινότητα των μελών της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας καθώς επίσης για την ιστορία της κόμματος και τις σχέσεις του με την πολιτεία.

Η συζήτηση περιστράφηκε μεταξύ άλλων γύρω από:

-Τα επεισόδια και την καταστροφή του γραφείου του κόμματος (Σεπ. 1995) από ακροδεξιούς κύκλους και για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

- Το εκλογικό σύστημα  της χώρας και για το πόσο δύσκολο είναι για άτομα που ανήκουν σε μειονότητες να λάβουν μέρος στις εκλογές. Ειδική αναφορά έγινε για την απαγόρευση προβολής του 5’λεπτού διαφημιστικού μηνύματος του κόμματος στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

-Το εκπαιδευτικό σύστημα, το πως αποκλείονται τα μέλη της μειονότητας από την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας και το πως κωφεύει διαρκώς το ελληνικό κράτος στα αιτήματα ακόμα και αιρετών για διδασκαλία της γλώσσας στις περιοχές που ομιλείται.

Στη συνέχεια της συζήτησης έγινε αναφορά για τις επιθέσεις της Χ.Α. κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα. Παρουσιαστηκε επίσης διεξοδικά η σημερινή κοινωνική εικόνα στην Ελλάδα όπου οποιοσδήποτε σταθεί στο πλευρό των μειονοτήτων και της διαφορετικότητας, ξεφεύγοντας από τις εθνικές κόκκινες γραμμες, δαιμονοποιείται και περιθωριοποιείται.

Έγινε εκτενής αναφορά και στους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι εξακολουθούν  να στερούνται του δικαιώματος για ελεύθερο επαναπατρισμό.

Επίσης οι Ευρωπαίοι ενημερώθηκαν για την ιδεολογία του Ουράνιου Τόξου, η οποία είναι ενάντια σε οποιεσδήποτε αυτονομιστικές ιδεολογίες και ότι το κίνημα προσπαθεί να δράσει ως θετικός παλμός για ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα και την επικρατούσα εθνικιστική ιδεολογία της, ιδιαίτερα σχετικά με το μακεδονικό ζήτημα. Για όλα αυτά, εξηγήθηκε, το Ουράνιο Τόξο επιμένει σε συνεργασία με δημοκράτες Έλληνες, με σκοπό, όπως αναφέρθηκε,  μια γενική μεταρρύθμιση της εθνικιστικής ιδεολογίας. Ευτυχώς που υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας του Ουράνιου Τόξου με προοδευτικούς Ευρωπαίους και ευτυχώς που υπάρχουν οι ευρωπαικοί θεσμοί, οι οποίοι προσφέρουν στο κόμμα ένα είδος ,,προστασίας,, και μίνιμουμ νομιμότητα στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά το μακεδονικό ζήτημα και γενικά τα ,,εθνικά ζητήματα,, της Ελλάδας, έγινε ένας παραλληλισμός για το πόσο η χώρα υποκρινόταν σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της και πόσο μπορεί να είναι ειλικρινής σχετικά με τις μειονότητες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες κτλ.

Τέλος, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την γελοία «διαμάχη» για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και την παράλογη ελληνική στάση που ζητά όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για να ξεχωρίζει δήθεν η γειτονική χώρα από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, προσπαθώντας να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα και αγνοώντας εσκεμμένα ότι προσδιορισμός ήδη υπάρχει («Δημοκρατία») που διαφοροποιεί πλήρως τις δύο χώρες.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ελληνικός Εθνικισμός – Ιστορίες καθημερινής τρέλας

МИЛИ МАКЕДОНЦИ

ЗБОРУВАЈТЕ ГО НАШИОТ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК НА ВАШИТЕ ДЕЦА

КАЖЕТЕ ИМ ДЕКА СЕ МАКЕДОНЦИ, НЕ ПЛАШЕТЕ СЕ

ПОДРЖУВАЈТЕ ГО МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ВО ГРЦИЈА

ПОДРЖУВАЈТЕ ГО ВИНОЖИТО И НОВА ЗОРА

БИДЕЈКИ

АКО НЕ КРЕНЕШ ГЛАВА, ВИНОЖИТО НЕ ГЛЕДАШ!!!

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ

ΕΠΕΙΔΗ

ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΙ, ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ!!!

Συχνά διαβάζω τα δήθεν «πατριωτικά» έντυπα και μπλοκ για να διαπιστώσω το μέγεθος της πατριδοκαπηλίας, του Ελλαδεμπορίου και της εθνικιστικής υστερίας που σταθερά σερβίρουν στο κοινό τους.

Έτσι τα αντανακλαστικά μου άρχισαν να λειτουργούν κάπως «περίεργα». Διαβάζω  μια είδηση και αμέσως το μυαλό μου κάνει συγκρίσεις ή αντιπαραβολές ή εξετάζει την είδηση με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και κάτι τέτοια «περίεργα»… Αν προσθέσεις και το θυμητικό μου που ευτυχώς ακόμα λειτουργεί, τότε σίγουρα κάθε μέρα μου δίνονται αρκετές ευκαιρίες να «εξασκήσω» την «περιέργεια» μου αυτή….

Οι «επαγγελματίες» Ελληναράδες λοιπόν έχουν ένα βασικό τρόπο ανάπτυξης των θεμάτων τους.

Υπερβολή, διαστροφή, συνομωσιολογία, λογικές άσπρου μαύρου. Τα ψέματα,  οι ύβρεις και οι απειλές βρίθουν εναντίων αυτών που  επιβουλεύονται το έθνος και πάντοτε βέβαια –κατά την λογική τους- όλοι αυτοί οι «ύποπτοι» είναι πράκτορες του εχθρού (Τούρκων, Αλβανών, Σκοπιανών, Αμερικανών, Σιωνιστών, Μουσουλμάνων, Μασόνων, κουμουνιστών  κλπ) και υπηρετούν την παγκοσμιοποίηση και την  συνομωσία του σύμπαντος ενάντια στο Ελληνικό έθνος!

Εκτός από το να υβρίζουν γενικώς τους μετανάστες, τους κουμουνιστές, τους αναρχικούς, τους άθεους, τους συνδικαλιστές, τους θολοκουλτουριάδηδες, τους ομοφυλόφιλους, τους πολιτικούς, τους ξένους, τους γείτονες, τους γιαχωβάδες, τους μειονοτικούς, τους μειονεκτικούς, τους ευρωλιγούρηδες και ότι άλλο χωράει ο αρρωστημένος τους νους, έχουν στοχοποιήσει αρκετούς συμπολίτες μας μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνούν ή δεν αντιλαμβάνονται τις απόψεις τους.

Αγαπημένοι στόχοι των εθνικιστών: καθηγητές πανεπιστημίων, ιστορικοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως: Δραγώνα, Ρεπούση, Φραγκιαδάκη, Ρίκι Μπουσχότεν, Καρακασίδου, Ροζάκης, Διαμαντούρος,

Λιάκος, Βερέμης, Τατσόπουλος, Δήμου, Βότσης, οι ΙΟΙ, Δημητράς, Βαλλιανάτος, Βοσκόπουλος, Τάρτης, Αμπουνταλαχημ Ντετέ, και άλλοι.

Την όποια υπερβολή δημοσιεύσει ένας εκ των Ελληναράδων αμέσως εκατοντάδες μπλοκ του χώρου την αναπαράγουν χωρίς ίχνος σκέψης, διασταύρωσης ή επαλήθευσης του περιεχομένου. Φτάνει ο πομπός να είναι «δικός μας»  και ο στόχος σεσημασμένος!

Παραδείγματα καθημερινά πολλά, ας δούμε μαζί ένα από τα τελευταία για να γίνουν  πιο κατανοητά τα όσα λέμε.

Διαβάζω λοιπόν στα «πατριωτικά» μπλοκ την εξής είδηση. «Δεν θα επέμβει εισαγγελέας για τον χαφιέ της Θράκης;» http://taxalia.blogspot.com/2013/08/blog-post_4697.html

και εδώ http://proxeneio-stop.org/2013/08/7704

και εδώ http://www.inews.gr/0/i-aliteia-mias-tourkofylladas-tis-thrakis.htm

(και σε εκατοντάδες μπλοκ ανά την Ελλάδα) και πηγαίνω να δω τι συμβαίνει .

Τι ήταν αυτό που εξόργισε τους «πατριώτας»;;;

(Η φωτογραφία του Αμπντουλαχήμ Ντεντέ στην ανάρτηση και το δημοσίευμα της εφημερίδας του ΤΡΑΚΙΑΝΙ ΣΕΣΙ= Η φωνή της Θράκης,  πρέπει να έτσουξε πολύ, σκέφτηκα.)

Η εφημερίδα λοιπόν αναδημοσίευσε τις λίστες που κατήρτισαν οι υπηρεσίες με τα ονόματα των υποψηφίων ιμάμηδων, σύμφωνα με την προκήρυξη και τον νόμο που ψήφησε τελευταία η βουλή.

Το ότι η Τουρκική μειονότητα αντέδρασε και αντιδρά στο νόμο είναι γνωστό, δεδομένο και αυτονόητο.

Το ότι ο Ντεντέ θα στήριζε την θέση της μειονότητας και αυτό δεδομένο.

Ποιο ήταν λοιπόν το θέμα; Η δημοσιοποίηση των ονομάτων; Μα το έγγραφο είναι επίσημο!

Η κατάταξη έγινε από υπηρεσία του Ελληνικού κράτους!

Από πότε η δημοσιοποίηση κρατικού εγγράφου –μη αξιολογημένου σαν απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας- είναι λόγος επέμβασης εισαγγελέα;

Μάλιστα στα σχόλια του αναφέρει ο «πατριώτης» που δίνει γραμμή : «Έτσι, κάποιοι “διέρρευσαν” τα ονόματα όσων υπέβαλλαν αιτήσεις και η φασιστική πατσαβουροφυλλάδα “Τρκιανίν Σεσί” του φασίστα Ντέντε, “έβγαλε στη σέντρα”, στοχοποίησε όσους έκαναν αίτηση με κραυγαλέους τίτλους, που ουσιαστικά λένε “αυτοί είναι οι προδότες, λιντσάρετέ τους” Κι ακόμη δεν συνελήφθη ο φασίστας ! Ακόμη δεν του έβαλαν χειροπέδες!..» γράφει στα μαύρα τους taxalia….και ανάλογα σχόλια στα άλλα μπλοκ!!!

Θαυμάστε επίπεδο. Δείτε με τι επιχειρήματα προσπαθούν να φανατίσουν τους αναγνώστες τους. Δείτε με τι ευκολία δημιουργούν ψεύτικες εντυπώσεις και πως πόσο απλά  θρέφουν ακροδεξιές και χρυσαβγήτικες λογικές.

Αν βέβαια είχαν στοιχειώδη λογική και ελάχιστη δημοσιογραφική δεοντολογία θα έψαχναν να βρουν ποιος ανέβασε πρώτος τα ονόματα;

Μπορούσε ο Ντεντέ να τα γνωρίζει; ΟΧΙ!

Μια απλή ματιά στο διαδίκτυο έφτανε.

Ορίστε ο δράστης που «στοχοποίησε»  και «εξέθεσε» τους υποψήφιους ιμάμηδες

http://www.pdeamth.gr/index.php/2013-06-24-14-34-05/74-2013-08-02-08-58-43

Αυτός που έδωσε τα ονόματα στη δημοσιότητα είναι το Υπουργείο Παιδείας!

(Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Μακεδονίας-Θράκης.Τέρμα Σισμάνογλου, 69100 Κομοτηνή,)

Τώρα για ξαναδιαβάστε το κείμενο της ανάρτησης των Ελλήνων εθνικιστών και αναρωτηθείτε.

Έχουν διαπραχθεί τα κακουργήματα που περιγράφουν;

Ισχύουν αυτά περί «στοχοποίησης», «λυντσαρίσματος» κλπ;

Πρέπει να συλληφθεί ο δημοσιογράφος; ο υπουργός Παιδείας; ή αυτοί που στα «πατριωτικά» μπλοκ διαπράττουν «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «παροτρύνουν τους πολίτες σε αμοιβαίο μίσος»;

Είδατε ευαισθησία οι «πατριώτες»;

(πάντοτε βέβαια επιλεκτική)

Όπου οι ίδιοι  εθνικιστικοί κύκλοι στοχοποιούν έναν «χοροδιδάσκαλο» από τις Σέρρες(!!!), καταγράφουν που πάει, ποιόν βλέπει, τι λέει, τι πιστεύει, τι σκέπτεται, τι χορεύει (!!!) και απειλούν δημόσια τα μέλη των ΔΣ των πολιτιστικών συλλόγων που συνεργάζονται μαζί του ή που πιθανά θα τον καλούσαν σαν χοροδιδάσκαλο!!!!

Ο Ντεντέ που δημοσιοποιεί κρατικό έγγραφο να πάει μέσα, τα φασιστομπουμπούκια χρυσαυγήτικης κοπής που καθημερινά διαχέουν ένα οχετό ύβρεων, απειλών, σεναρίων απέναντι σε όποιον γουστάρουν, να είναι έξω!!!

Να γράφουν στα «πατριωτικά» σας μπλογκ τις «δημοκρατικές» τους απόψεις, τις «εθνικές» τους ευαισθησίες και τις «χριστιανικές» τους διδαχές! (Χωρίς να επέμβει βέβαια αυτεπάγγελτα κανένας εισαγγελέας)

Και μετά αναρωτιούνται οι επαγγελματίες πατριώτες τι φταίει για το σημερινό κατήφορο της πατρίδας;

MORE SOKOL  Σόλουν Σεπτέμβριος 2013

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА СО ТЕМА ПОДЕЛБАТА НА МАКЕДОНИЈА ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μελβούρνη, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε την τιμή να φιλοξενήσει ένα  Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα ,,Ο διαμελισμός της Μακεδονίας και οι Βαλκανικοί Πολέμοι 1912-13.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στα Επιμελητήρια Δικαίου του Πανεπιστημίου Monash University από τις 4 εώς τις 7 Σεπτεμβρίου 2013.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να επιχειρήσει μια επισκόπηση του ιστορικού πλαισίου και τις επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, του διαμελισμού της Μακεδονίας σχετικά με τους κατοίκους της Μακεδονίας, μέσα από ποικίλες οπτικές γωνίες, ιδιαίτερα γλωσσικές,  κοινωνιολογικές, ανθρωπολογικές και πολιτικές.

Το συνέδριο και στη συνέχεια οι μετασυνεδριακές εκδηλώσεις που ακολούθησαν, προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον της μακεδονικής κοινότητας και όχι μόνο. Μια σειρά από πολύ υψηλής ποιότητας έγγραφα διανεμήθηκε, με αποτέλεσμα την τόνωση των συνομιλιών και των  επιστημονικών συζητήσεων.

Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των πανεπιστημιακών ερευνών / παρουσιάσεων:

Ο καθηγητής Άντριου Ρόσσος του Πανεπιστημίου του Τορόντο, παρουσίασε τα αποτελέσματα πανεπιστημιακής έρευνας με θέμα ,,Οι Βαλκανικοί πολέμοι (1912-13) και ο διαμελισμός της Μακεδονίας: Μια ιστορική προοπτική. Ο καθηγητής Ρόσσος τοποθέτησε το διαμελισμό της Μακεδονίας στο πλαίσιο της μακράς ιστορίας του μακεδονικού ζητήματος.

Ο καθηγητής Βίκτορ Φρίντμαν του Πανεπιστημίου του Σικάγου, παρουσίασε θέμα με τίτλο Οι Επιπτώσεις της Συνθήκης του Βουκουρεστίου το 1913 στις ομιλούμενες γλώσσες της Μακεδονίας. Η διάλεξή του εξέτασε τις τύχες των γλωσσών που ομιλούνταν στη Μακεδονία την περίοδο της διχοτόμησής της το 1913 με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου.

Η καθηγήτρια Κατερίνα Κολόζοβα του Πανεπιστημίου American College-Skopje έκανε παρουσίαση με τίτλο Living beyond identity (Ζώντας πέρα από την ταυτότητα).

Ο καθηγητής Κιθ Μπράουν του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Watson του Πανεπιστημίου Brown των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσίασε τα αποτελέσματα πανεπιστημιακής έρευνας με τίτλο How Trauma Travels (Πως το τραύμα ταξιδεύει) . Η συγκεκριμένη έρευνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην μετάδοση του τραύματος μέσα από την ιστορία, τη μνήμη και μαρτυρία.

Ο Τζορτζ Βλάχοβ της Αυστραλιανής Μακεδόνικης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσίασε έρευνα με τίτλο A Survey of theMacedonian Questionin Dialogue with Greek Nationalism (Μια έρευνα του «Μακεδονικού Ζητήματος», σε διάλογο με τον ελληνικό εθνικισμό). Η έρευνα δείχνει τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους και ορισμένων από τους υποστηρικτές του να παρέχουν ιστορικές αιτιολογήσεις για την πρόληψη της διεθνούς αναγνώρισης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και για την άρνηση του δικαιώματος των σημερινών Μακεδόνων αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες και η γλώσσα τους ως μακεδόνικη.

Ο Δρ.Βάσκο Νάστεβσκι επίσης της Αυστραλιανής Μακεδόνικης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εργασίας με τίτλο The Partition of Macedonia and International Law: From Clausewitz to McDougall (Η διχοτόμηση της Μακεδονίας και το Διεθνές Δίκαιο: Από τον Κλάουσβιτς στη ΜακΝτούγκαλ). Η έρευνα εξέτασε τις διάφορες πτυχές του διεθνούς δικαίου: από τις νομικές και ηθικές αιτιολογήσεις για τις προηγούμενες ένοπλες συγκρούσεις ως την συμπεριφορά των εμπολέμων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και την τελική κατανομή της γεωγραφικής επικράτειας γνωστή ως Μακεδονία και τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης μέσω Διεθνών Συνθηκών.

Ο καθηγητής Λόρινγκ Ντάνφορθ του Κολεγίου Bates των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε έρευνα με τίτλο The Scholar and the State: Evangelos Kofos on the International Recognition of the Republic of Macedonia (Ο μελετητής και το κράτος: Ο Ευάγγελος Κωφός και η Διεθνής Αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας). Η έρευνα προσφέρει μια ανθρωπολογική κριτική στην εργασία του Ευάγγελου Κωφού σχετικά με το μακεδονική διαμάχη, τον “παγκόσμιο πολιτιστικό πόλεμο” ανάμεσα στους Έλληνες και τους Μακεδόνες γύρω από το όνομα με το οποίο η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει να αναγνωριστεί διεθνώς.

Η καθηγήτρια Κριστίνα Κράμερ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, παρουσίασε έρευνα με τίτλο  Partitioning Language Policy and Status Planning in Macedonia (Πολιτική γλωσσικού διαμελισμού και Στάτους σχεδιασμού στη Μακεδονία). Η έρευνα επικεντρώθηκε στο πώς ο διαμελισμός της Μακεδονίας το 1913 οδήγησε σε ασύμμετρες εξελίξεις στη μακεδονική γλώσσα και, πιο συγκεκριμένα, η χρήση της Μακεδόνικης γλώσσας σε μια σειρά δημοσίων και ιδιωτικών τομέων.

Ο καθηγητής Πήτερ Χιλ του Πανεπιστημίου του Αμβούργου της Γερμανίας, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας με τίτλο The codification and elaboration of the Macedonian standard language under the conditions of partition (Η κωδικοποίηση και η επεξεργασία της Μακεδονικής γλώσσας, υπό τους όρους της διχοτόμησης).

Grace Fielder of the University of Arizona presented a paper on Partition, Linguistic Identity and Language Standardization. Her paper focused on a specific problem of variation in a local linguistic practice in Sofia, Bulgaria, which cannot fully accounted for nor fully understood without reference to the partition of Macedonia in 1913.

Ο Δρ.Άκης Γαβριηλίδης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το θέμα  Who was liberated in 1912? Parts, Wholes and States in partibus (Ποιός απελευθερώθηκε το 1912; Τμήματα, Σύνολα και Ακυβέρνητες περιοχές). Μια ανάλυση από γλωσσικής και φιλοσοφικής πλευράς των κατοίκων του Σόλουν/Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ,,απελευθερώθηκαν,, το 1912 από τον ελληνικό στρατό.

Η Παντόρα Πέτροβσκα του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας με τίτλο Recalibrating the past: using narrative and language education (Επανακαθορίζοντας το παρελθόν: χρησιμοποιώντας την αφήγηση και τη γλωσσική εκπαίδευση).  Η έρευνα ασχολήθηκε με μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι Μακεδόνες της Διασποράς  έχουν ασχοληθεί με τις συνέπειες της διχοτόμησης της πατρίδας τους, κυρίως τη φτώχεια, η οποία συνοδεύει το διαμελισμό, την στέρηση της γης και τις ανταλλαγές πληθυσμών. Έλαβε επίσης υπόψη την εμπειρία των προσφύγων και τις επιπτώσεις της αναγκαστικής μετανάστευσης.

Ο Δρ.Τζιμ Χλάβατς του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, παρουσίασε έρευνα με τίτλο  Partition without fragmentation: a cross-perspective analysis of Macedonian language maintenance in Australia (Διχοτόμηση χωρίς κατακερματισμό: μια σταυρωτή ανάλυση της Μακεδόνικης γλώσσας που διατηρήθηκε στην Αυστραλία). Η έρευνα παρουσίαζει αποτελέσματα μελέτης της Μακεδόνικης γλώσσας που κατάφερε να διατηρηθεί στην Αυστραλία εδώ και τρεις γενεές ομιλητών της.

Τα έγγραφα, οι διαλέξεις, οι μελέτες, οι έρευνες και τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα συλλεχθούν σε βιβλίο το οποίο αναμένεται να εκδοθεί το 2014.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Овој избор е час по демократија | Αυτή η εκλογή είναι μάθημα δημοκρατίας

Η Τζεμιλέ Γιουσούφ είναι μετά τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές η πρώτη μουσουλμάνα που εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας. Η 35χρονη Γιουσούφ γεννήθηκε στη Γερμανία σε μια τουρκική οικογένεια. Στις χθεσινές εκλογές κέρδισε μια έδρα της CDU στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

“Ο δρόμος ως εδώ ήταν μακρύς», είπε η Γιουσούφ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

“Για μένα προσωπικά, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία», πρόσθεσε.

Η CDU είχε πάντως μουσουλμάνους βουλευτές σε κρατίδια εδώ και αρκετά χρόνια.

Η Γιουσούφ τράβηξε την προσοχή στη Γερμανία όταν έγινε η πρώτη μουσουλμάνα υποψήφια του κεντροδεξιού κόμματος σε εθνικές εκλογές, καθώς η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση υπογραμμίζει πως ο χριστιανισμός είναι ένα από τα θεμέλια της γερμανικής ζωής.

“Θέλουμε μια Ευρώπη που να είναι προσηλωμένη στις χριστιανικές και δυτικές ρίζες της και να ζει απ’ αυτές», αναφέρεται στο εκλογικό πρόγραμμα της CDU.

Οι γονείς της Γιουσούφ προέρχονται από τη τουρκομουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας και είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Η ίδια γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν, έχει μάστερ στις πολιτικές επιστήμες και τις ισλαμικές σπουδές και ήταν ως τώρα αξιωματούχος της κυβέρνησης του κρατιδίου.

Για ποιό όμως λόγο τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν μετέδωσαν τη θετικότατη αυτήν είδηση; Ελληνίδα πολίτης είναι και η Τζεμιλέ, μέλος της τούρκικης μειονότητας της Ελλάδας. Ή μήπως η χώρα ,,λίκνο,, της δημοκρατίας έχει δυο μέτρα και δύο σταθμά;

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ακαδημία Αθηνών, Ελληνική Βουλή, Εκκλησία

Tου Διονυση Γουσετη / diongus@otenet.gr

Τα ραβασάκια με τους αβάσταχτους φόρους πέφτουν αυτές τις μέρες σαν το χαλάζι. Φορολογείται όχι μόνο και όχι κυρίως το εισόδημα των πολιτών, όπως είναι λογικό, αλλά η περιουσία που απέκτησαν με το μόχθο τους ή το μόχθο των γονιών τους. Οι φορολογούμενοι δεν βρίσκουν χρήματα να ανταποκριθούν στην παράλογη αυτή φοροεπιδρομή και η οργή εναντίον εκείνων που μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι -και που σήμερα μας κυβερνούν ακόμη- αυξάνει. Οταν επιπλέον τους βλέπουν να συνεχίζουν να αδιαφορούν για το ξεζούμισμα των πολιτών και να νοιάζονται μόνο για τους εαυτούς τους και για τα «δικά μας παιδιά», η οργή ξεχειλίζει. Παραθέτω, ως παράδειγμα, τρεις εξοργιστικές περιπτώσεις. Πρώτη, η Ακαδημία Αθηνών. Σε καμία Ακαδημία -τουλάχιστον της Δύσης- οι ακαδημαϊκοί δεν παίρνουν μισθό. Μόνο εδώ, στην πτωχευμένη χώρα μας πληρώνονται από μια κοινωνία εξαθλιωμένη. Και δεν φτάνει αυτό. Η επιχορήγηση που της δίνει η κυβέρνηση διπλασιάστηκε (!) σε σχέση με πρόπερσι και είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την περσινή. Σε εποχή μείωσης των δημοσίων δαπανών! Δεύτερη περίπτωση, οι υπάλληλοι της Βουλής. Ολα τα υπουργεία έδωσαν νούμερα υπεράριθμων υπαλλήλων για μετακίνηση, διαθεσιμότητα ή απόλυση. Μόνο στη Βουλή των Ελλήνων φαίνεται πως δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος. Και ας επεσήμανε ο Πάσχος Μανδραβέλης ότι από το 1994 που ήσαν 800, το 2010 είχαν γίνει 1.800! Και ας έχουν αποκαλυφτεί τα μύρια όσα για τα προνόμιά τους (μέχρι και το νοίκι του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή αυτοί το εισπράττουν!).

Τρίτη περίπτωση: στις 31 του Γενάρη 2012, το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων κατήγγειλε ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του εξαιρέθηκε από το ειδικό τέλος που πληρώνεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ (το αποκαλούμενο «χαράτσι») διότι ανήκει σε… ιερό ναό. Για να αντιληφθούμε το σκανδαλώδες μέγεθος της διάκρισης, ας θυμηθούμε ότι η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας υπολογίζεται σε 240 δισεκατομμύρια ευρώ. Πόσο «χαράτσι» αντιστοιχεί; Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι για όλες τούτες τις σπατάλες κανένα κόμμα δεν διαμαρτύρεται. Ακόμα και οι άτεγκτοι κέρβεροι της δημόσιας περιουσίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ακόμα και ο αμείλικτος Λαφαζάνης, μιλιά δεν έβγαλαν. Αντίθετα, χειροκρότησαν τους εκβιασμούς των υπαλλήλων της Βουλής. Οι κουτοπόνηροι ψηφοθηρικοί λόγοι είναι ευνόητοι. Αν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι τα χουβαρνταλίκια προς τους «σοφούς» μας, προς τους αμετακίνητους υπαλλήλους που διορίστηκαν στο σκοτάδι από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, προς τα ακίνητα της εκκλησίας, καθώς και προς άλλες αντίστοιχες κατευθύνσεις γίνονται σε βάρος της υπερφορολογημένης τσέπης τους, τότε η κυβέρνηση θα διαπιστώσει πικρά ότι η προσέλκυση ψήφων με εύνοιες σε επιλεγμένες ομάδες δεν είναι πλέον εφικτή. Οι οργισμένοι και απεγνωσμένοι που θα προστρέξουν στους λαϊκιστές που υπόσχονται ζωή χαρισάμενη χωρίς Μνημόνιο είναι περισσότεροι από αυτούς που η ΝΔ προσδοκά να της προσκομίσουν οι κληρικοί και οι λοιποί ευνοούμενοι.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας- Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)

Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ.  Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin  Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org e-mail: vinozito@otenet.gr & rainbow@florina.org


Φλώρινα / Lerin, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Προς: Πρέσβη Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Αξιότιμε κ. Πρέσβη,

Επιτρέψτε μας,  εμάς του εθνικά Μακεδόνες,  να σας εκφράσουμε τη βαθιά συμπόνια μας για το άδικο χαμό χιλιάδων ανθρώπων από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αυτή η μαύρη επέτειος κάνει κάθε δημοκράτη πολίτη ανά το κόσμο να αισθάνεται οργή για το  χαμό των αθώων ατόμων και για το πόνο που προκάλεσε στις οικογένειες τους και στη χώρα σας.

Δυστυχώς για την ανθρωπότητα πάντα θα υπάρχουν άτομα που θα εξασκούν τρομοκρατία.  Η μαύρη επέτειος της 11ης Σεπτέμβρη ίσως αποτελέσει ορόσημο για την αποφυγή παρομοίων γεγονότων.

Με εκτίμηση

Το Προεδρείο της Ε.Ε.Σ. – ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Виножито: Забраната за влез на Спасовска не е случајна Ουράνιο Τόξο: Η απαγόρευση εισόδου στην Σπάσοβσκα δεν είναι τυχαία

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2013, οι ελληνικές συνοριακές αρχές δεν επέστρεψαν την είσοδο στην Ελλάδα στην γνωστή τραγουδίστρια Сузана Спасовска-Σουζάνα Σπάσοβσκα, η οποία, όπως δήλωσε και σε συνέντευξη τύπου, δεν είχε καμία πρόθεση να διαμένει στην Ελλάδα, απλά, μέσω της επικράτειάς της, επιθυμούσε να μεταβεί στην Τουρκία. Αυτό όμως, αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, η Σπάσοβσκα δεν κατάφερε να το πράξει, επειδή την εμπόδισαν οι ελληνικές αρχές στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων. Αφού είδαν το διαβατήριό της, της έδωσαν έντυπο στην ελληνική και σερβική γλώσσα για να υπογράψει ότι είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ελλάδα. Όταν αυτή αρνήθηκε να το πράξει, την απείλησαν ότι δε θα της επιστρέψουν το διαβατήριο, συμπεριφερόμενοι απέναντί της με θράσος και υψηλούς τόνους.

Αυτή ήταν γενικά η είδηση και για το γεγονός ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας το Γραφείο Τύπου του Ουράνιου Τόξου, το οποίο απάντησε τα παρακάτω:

Η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα της καλλιτέχνιδος Σουζάνα Σπάσοβσκα δεν είναι η μοναδική, ούτε τυχαία. Προβλήματα με την είσοδο στην Ελλάδα, μετά από εμφάνιση σε χωριά όπου ζουν εθνικά Μακεδόνες είχε και ο βιρτουόζος της γκάιντας Стефче Стчоиковски-Στέφτσσε Στόικοβσκι, μια ακόμη νεαρή τραγουδίστρια, αλλά και μακεδόνικο χορευτικό συγκρότημα από την Αυστραλία. Το συγκρότημα αυτό, καταρχήν είχε εμφανίσεις στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και έπειτα έλαβε πρόσκληση και για την Ελλάδα. Επειδή οι χορευτές, νεαρά παιδιά όλοι τους, είχαν αυστραλιανά διαβατήρια, δε γινόταν να τους απαγορευτεί η είσοδος, αλλά κρατήθηκαν χωρίς αιτία περισσότερες ώρες στο συνοριακό σταθμό και τελικά τους επιτράπηκε η είσοδος χωρίς όμως τις στολές τους. Εκτός όμως από τους καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και γενικά πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παρόμοιες απαγορεύσεις δέχονται και Μακεδόνες μετανάστες σε Αυστραλία και Καναδά, οι οποίοι αν και κατάγονται από μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, δε μπορούν να επισκεφτούν τα χωριά τους και τους συγγενείς τους. Με λίγα λόγια, η μόνη αιτία αυτών των απαγορεύσεων είναι η ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας, κάτι που ακόμη και σήμερα η Ελλάδα προσπαθεί να κρύψει από τα μάτια των υπολοίπων.
Εάν η Σπάσοβσκα ή οποιοσδήποτε άλλος ήθελε να εμφανιστεί π.χ. στη Ρόδο, την Σαντορίνη ή την Αθήνα, προβλήματα δε θα υπήρχαν. Το πρόβλημα για τις αρχές είναι ότι το τραγούδι και γενικά το φολκλόρ, μέσω της γλώσσας, αποτελεί ένα είδος ένωσης και έτσι μέσω της απαγόρευσης, έμμεσα αποδεικνύεται η ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την προσέγγιση των ανθρώπων από τις δύο πλευρές των συνόρων. Τέτοιες ακριβώς μεθόδους χρησιμοποιούσαν οι ελληνικές αρχές όταν υπουργός εξωτερικών είχε αναλάβει αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο Αντώνης Σαμαράς, τέτοιες μεθόδους έχουμε και σήμερα, απ΄όταν ανέλαβε ο ίδιος πολιτικός την πρωθυπουργία της χώρας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

26 Септември – Европски Ден на Јазиците 26 Σεπτεμβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο σεβασμός της γλωσσικής πολυμορφίας για αυτό το λόγο θεσπίστηκε η 26η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εορτασμού των Ευρωπαϊκών Γλωσσών. Οι δραστηριότητες του εορτασμού καλύπτουν όλες τις γλώσσες συμπεριλαμβανομένες και τις λιγότερο ομιλούμενες καθώς επίσης τις γλώσσες των μεταναστών και τις νοηματικές γλώσσες.  Σήμερα, στην Ευρώπη αναγνωρίζονται 24 γλώσσες ως επίσημες  αλλά υπάρχουν πάνω από 60 αυτόχθονες κοινότητες που μιλούν περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες, ανάμεσα τους και η Μακεδονική γλώσσα που ομιλείται, εκτός από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, και από τους γηγενείς Μακεδόνες της Βόρειας Ελλάδας, όπως και τους Μακεδόνες της Αλβανίας, Βουλγαρίας και τη μακεδόνικη διασπορά, κυρίως της Αυστραλίας και Καναδά.

Δεδομένου ότι η χρήση των διαφόρων γλωσσών βοηθά τους πολίτες να δραστηριοποιούνται τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη κινητικότητα των πολιτών, η ανάγκη εκμάθησης γλωσσών είναι περισσότερο απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Γι΄αυτό το λόγο η Ε.Ε.  σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθαρρύνει τους πολίτες της να μάθουν περισσότερες γλώσσες καθώς επίσης βοηθούν τα κράτη μέλη τους να αναδείξουν αλλά και να αξιοποιήσουν την γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία κάθε τόπου.

Παρόλες όμως τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας τόσο στο ΣτΕ όσο και στην Ε.Ε. δεν τηρούνται όσα έχουν  υπογραφεί.  Η Μακεδονική γλώσσα απουσιάζει από το εκπαιδευτικό σύστημα. Επανηλλειμένα μέλη της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας έχουν ζητήσει  από τις εκάστοτε κυβερνήσεις καθώς επίσης και από τοπικούς φορείς  να την εντάξουν στο εκπαιδευτικό σύστημα  όπου αυτή ομιλείται, δυστυχώς όμως καμία ανάλογη πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί από την ελληνική πολιτεία.

Το  Άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. αναφέρει ρητά ότι τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν την γλωσσική διαφορετικότητα ενώ παράλληλα τονίζει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση σε βάρος τους που βασίζεται σε αυτή ακριβώς τη διαφορετικότητα. Επιπρόσθετα, ένα πολύ σημαντικό επίσημο όργανο της Ε.Ε., η Επιτροπή των Περιφερειών, πρότεινε ήδη από το 2008 στα κράτη – μέλη την προστασία και χρήση των μειονοτικών γλωσσών που ομιλούνται στην επικράτειά τους, ακόμα κι αν αυτές δεν αναγνωρίζονται επίσημα.

Περιμένουμε λοιπόν η χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει πράξη τα αυτονόητα δηλαδή να σεβαστεί τη γλωσσική διαφορετικότητα των πολιτών της, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της μέσω του εκπαιδευτικού  συστήματος για ανάλογα θέματα και να ενθαρρύνει τους μειονοτικούς (Εθνικά Μακεδόνες, Τούρκους, Βλάχους, Αρβανίτες, Ρόμα) να μαθαίνουν τη γλώσσα τους γιατί αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά  του τόπου τους αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης που αξίζει να διασωθεί και να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)