Αρχεία | Αύγουστος, 2013

КЕРАЛ – ΚΕΡΑΛ – ΚΕΛΑΡΙ

(Η αποθήκη τροφίμων των αγροτών μας και η συντήρησή τους)

МРАВАТА И ШТУРЕЦОТ

(Ο Μέρμηγκας και ο Τζίτζικας)

-Καλέ μου γείτονα σε παρακαλώ

δώσε μου κάτι να φάω γιατί όλα

τα φύλλα έχουν ξεραθεί και δεν

υπάρχει τροφή πουθενά.

-Καλά και όλο το καλοκαίρι τί έκανες;

-Το καλοκαίρι δεν πρόλαβα να μαζέψω

τροφές γιατί είχα πολύ κέφι και

τραγουδούσα όλη μέρα.

-Αφού τραγουδούσες το καλοκαίρι,

ήρθε η ώρα να χορέψεις.

ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ    

Το νοικοκυριό σ΄ένα μακεδόνικο χωριό ήταν και είναι εν μέρει, κάτω από την οπτική και τη φιλοσοφία της κλειστής οικιακής οικονομίας, δηλαδή ό,τι χρειαζόμαστε να φροντίζουμε να το παράγουμε και να το αξιοποιούμε αποθηκεύοντάς το και για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να το επεξεργαζόμαστε και να το συντηρούμε. Ο χώρος της αποθήκευσης και συντήρησης ήταν το керал-κέραλ (κελάρι). Η επίσκεψη στο μπακάλικο του χωριού γινόταν κυρίως για τ΄αλάτι, το φωτιστικό πετρέλαιο, το λάδι – για το καντηλάκι του εικονοστασίου – το ρύζι, τα είδη ραπτικής και τα σπίρτα.

Το κέραλ ήταν ή земник-ζέμνικ (ισόγειος χώρος) ή изба-ίζμπα (υπόγειος χώρος), καλά κλεισμένος για να προφυλάγεται από τα ποντίκια κι αρουραίους και γι΄αυτό υπήρχαν πολλές αυτοσχέδιες стапици-στάπιτσι (παγίδες). Υπήρχαν μικρά παραθυράκια για να αερίζεται και ήταν κλειστά με πυκνή σήτα. Εσωτερικά ήταν κατασκευασμένα ξύλινα ράφια και άλλα στηρίγματα. Το περιεχόμενο το κέραλ ήταν πολυποίκιλο και κάλυπτε στο μεγαλύτερο ποσοστό τις τροφικές ανάγκες της οικογένειας.

Σε каци-κάτσι (κατακόρυφα βαρέλια) που έκλειναν με καπάκι από πάνω και κάνουλα από κάτω, αποθηκεύονταν:

 • Сирење сенско и старо – σίρενιε σένσκο ι στάρο (τυρί). Γέμιζαν το βαρέλι με πλάκες τυριού, έχυναν солило-σόλιλο (άρμη) και από πάνω έβαζαν μια πλάκα από σχιστόλιθο για να πιέζει το τυρί και να βρίσκεται όλο βυθισμένο στο σόλιλο. Το τυρί κάθε τόσο το συντηρούσαν με αλλαγή θέσης κάθε του πλάκας – συνήθως οι κάτω πάνω και οι πάνω κάτω – αφού είχαν αδειάσει το σόλιλο, το οποίο έπειτα ξανάριχναν και συμπλήρωναν εάν έλειπε μέρος του, ενώ μερικές φορές άλλαζαν εντελώς το σόλιλο.
 • Туршија – τούρσσια, όπου σε σόλιλο έβαζαν άγουρα λαχανικά, όπως зелка-ζέλκα (λάχανο), пиперки-πίπερκι (πιπεριές), патлиџани-πατλίτζζανι (μελιτζάνες), моркови-μόρκοβι (καρότα), репи-ρέπι (ρέβες), земнини јаболка-ζέμνινι ιάμπολκα (κολοκάσια),  лубенички-λουμπένιτσσκι (καρπουζάκια), пепончиња-πεπόντσσινια (πεπονάκια). Η περιποίηση του τουρσιού ήταν ίδια με εκείνη του τυριού.
 • Солено месо – σόλενο μέσο (παστό κρέας). Κομμάτια κατάλληλα κομμένα (μορφή μπριζόλας) αλατίζονταν με μπόλικο αλάτι και τοποθετούνταν σε επάλληλα επίπεδα. Το αλατισμένο κρέας το παρακολουθούσε η νοικοκυρά και άλλαζε θέση στα κομμάτια κάθε τόσο.

Σε бочви-μπότσσβι (οριζόντια βαρέλια) αποθηκεύονταν:

 • Вино – βίνο (κρασί) σε μεγάλο βαρέλι που το κατανάλωνε η οικογένεια και οι φιλοξενούμενοι στις γιορτές. Το αντλούσαν με чеп-τσσεπ (κάνουλα).
 • Ракија – ράκια (ρακί) σε μικρό βαρελάκι και το αντλούσαν με κάνουλα.
 • Киселина – κισέλινα (ξύδι) σε μικρό βαρελάκι και η άντληση γινόταν με κάνουλα.

Από τα греди-γκρέντι (ξύλινα δοκάρια) της οροφής του κέραλ κρέμονταν низи-νίζι (αρμαθιές) με кромид-κρόμιντ (κρεμμύδι), лук-λουκ (σκόρδο) και κόκκινες πιπεριές και όλα αυτά προηγουμένως είχαν ξεραθεί κάτω από σκιά. Επίσης, από τα δοκάρια κρέμονταν λουκάνικα και παστουρμάς, αφού προηγουμένως για μέρες ήταν κρεμασμένα δίπλα στο τζάκι για να γίνουν καπνιστά. Αν τύχαινε και είχαν καλές ψαριές οι λίμνες, στα δοκάρια βρίσκονταν κρεμασμένες και αρμαθιές από τσιρόνια επεξεργασμένα, δηλαδή αλατισμένα και ξεραμένα στο ήλιο.

Σε τσουβαλάκια, συνήθως βαμβακερά φτιαγμένα από παλιές φορεσιές, ήταν αποθηκευμένα το тарана-τάρανα (τραχανάς), τα кори-κόρι (χυλόπιτες), το гриз-γκριζ (πλιγούρι), αποξηραμένες коприви-κόπριβι (τσουκνίδες), αποξηραμένο зеиле-ζέιλε (λάπατα), ενώ σε μεταλλικά δοχεία ή μάλλινα τσουβάλια αποθηκεύονταν, αφού είχαν ξεραθεί, η лешта-λέσστα (φακές), το бор-μποπ (φασόλια) και το сланутук-σλανούτουκ (ρεβίθια).

Με ειδική τεχνική έφτιαχναν τον καβουρμά. Έβραζαν το κρέας, το αλατίζανε και το αποθήκευαν σε πήλινα τσουκάλια (грнина-γκ΄ρνινα) κι έριχναν λιωμένο λίπος (сало-σάλο). Τα τσουκάλια αυτά είχαν καπάκι κι έτσι φυλάγονταν.

Σε μικρά γκ΄ρνινα ήταν αποθηκευμένη και αποξηραμένη чобрица-τσσόμπριτσα (ρίγανη) και αποξηραμένο нагизмо-νάγκιζμο (δυόσμος), μόνο που αυτά βρίσκονταν στα полици-πόλιτσι (ράφια) του μαγειρείου.

Τα јајца-ιάιτσα (αυγά) ήταν αποθηκευμένα σε ένα τσουκάλι και η θέση αυτών στο μαγειρείο.

Κάπου στην οροφή του κέραλ κρέμονταν ματσάκια από τσάι βουνού και ρίγανης.

Στο трем-τρεμ (προθάλαμο ισογείου) που βρισκόταν συνήθως ανάμεσα σε δύο δωμάτια, βρίσκονταν τ΄αμπάρια που ήταν αποθηκευμένα τα γεννήματα (пченица-πτσσένιτσα-σιτάρι, пченка-πτσσένκα-καλαμπόκι κ.α.) τα οποία θα έδιναν το брашно-μπράσσνο (αλεύρι) της χρονιάς για το ψωμί.

Σε κάποια γωνιά στο κέραλ υπήρχε ένας σωρός από πατάτες, ενώ σε κάποια θέση της αυλής μέσα σε χώμα ήταν τα πράσα σαν φυτεμμένα και ήταν καλά προφυλαγμένα από τις κότες και το κρύο.

Τα φρούτα, που ήταν јаболка-ιάμπολκα (μήλα), круши-κρούσσι (αχλάδια), думки-ντούμκι (κυδώνια), јаболчини-ιαμπολτσσίνι (αγριόμηλα), горници-γκορνίτσι (αγριογκόρτσα) κ.α. ήταν αποθηκευμένα στις αχερώνες μέσα στ΄άχυρα.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ИЛИНДЕН ВО ОВЧАРАНИ – СЕМАКЕДОНСКА СРЕДБА ΙΛΙΝΤΕΝ ΣΤΟ ΟΒΤΣΣΑΡΑΝΙ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Η Παμμακεδονική (sic) φεστιβάλ αντιπερισπασμός και συζητήσεις στο Росен-Ρόσεν (Σιταριά), όπου δεν πάτησε κανένας κάτοικος της περιοχής και ,,γιόρτασαν,, μόνοι τους, αμέτρητοι άντρες της αστυνομίας σε όλες τις διασταυρώσεις που οδηγούσαν στο Овчарани-Οβτσσάρανι (Μελίτη), οι υπάλληλοι της ΕΥΠ μόνο… βραδυνή βάρδια, πολλές οι απαγορεύσεις εισόδου πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για να μην παρεβρεθούν στον εορτασμό του Ίλιντεν, απειλές από την αστυνομία προς τους διοργανωτές του πανηγυριού για να μην τραγουδήσει καλλιτέχνιδα από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, φήμες ότι θα δημιουργήσει φασαρίες η Χρυσή Αυγή,  λιτανείες από πλευράς ιερωμένων για να βρέξει εκείνες τις ημέρες και έτσι να χαλάσει η εκδήλωση, μέχρι και …όλως τυχαίως… τις συγκεκριμένες δύο ημέρες διοργανώθηκαν και συναυλίες στο Лерин-Λέριν (Φλώρινα) με τους Αγάθωνα και Ρόκκο, μπας και καταφέρουν να ,,σπάσουν,, τη νεολαία και μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών στο Οβτσσάρανι. Μα τί άλλο θα σκεφτούν αυτοί οι ,,φύλακες του έθνους,,;

Και όλα αυτά για ποιούς; Για τους ,,ανύπαρκτους,,; Για αυτούς που η Ελλάδα βροντοφωνάζει εντός και εκτός επικρατείας της ότι δεν υπάρχουν; Υπέρογκα ποσά σπαταλημένα εν μέσω κρίσης για να ματαιώσουν εκδηλώσεις αυτών των ,,φαντασμάτων,,; Ή μήπως για τους ,,πέντε όλους και όλους,, όπως επιμένουν να δηλώνουν ,,πληρωμένους πράκτορες των Σκοπίων,,; Την ώρα δηλαδή που χιλιάδες συμπολίτες μας μένουν χωρίς δουλειά λόγω έλλειψης χρημάτων του κράτους, ωωω ως δια μαγείας εμφανίζονται χρήματα για την ,,φύλαξη Θερμοπυλών,,….Όπως σε όλα τ΄άλλα, έτσι και εδώ βασιλεύει ο παραλογισμός…

Το πανηγύρι όμως του Οβτσσάρανι, ο εορτασμός αυτός του Ίλιντεν, της μεγαλύτερης γιορτής των Μακεδόνων, όπου αυτοί και αν ζουν, έγινε,

όρο να Βλάντοβο

όρο να Βλάντοβο

και όχι μόνο έγινε αλλά και με τεράστια επιτυχία, αμέτρητους επισκέπτες, υπέροχο κέφι και γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες. Μακεδόνες κατέφτασαν απ΄όλες τις άκρες τις βόρειας Ελλάδας, από Серско-Σέρσκο (περιοχή Σερρών), από Кукушко-Κούκουσσκο (περιοχή Κιλκίς), από Солунско-Σόλουνσκο (περιοχή Θεσσαλονίκης), Ениџевардарско-Ενιτζζεβάρνταρσκο (περιοχή Γιαννιτσών), Мегленско-Μέγκλενσκο (περιοχή Αλμωπίας), Воденско-Βόντενσκο (περιοχή Έδεσσας), Костурско-Κόστουρσκο (περιοχή Καστοριάς), Кајларско-Κάιλαρσκο (περιοχή Εορδαίας), Негушко-Νέγκουσσκο (περιοχή Νάουσας)… Πολλοί ήταν αυτοί που βρήκαν κατάλυμα στη γύρω περιοχή για να μπορέσουν να παρεβρεθούν και την επόμενη μέρα του πανηγυριού. Τεράστια πλειοψηφία η νεολαία, αγόρια και κορίτσια που ακούραστα χόρεψαν και τραγούδησαν μακεδόνικους χορούς και τραγούδια μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα, ενώ οι γεροντότεροι, πολλοί με δάκρυα στα μάτια, χαίρονταν που οι απόγονοί τους δεν ξέχασαν ποιοί είναι και κατάφεραν, μετά από τόσους διωγμούς και εκφοβισμούς, να διατηρήσουν τη μακεδόνικη γλώσσα, τη μακεδόνικη κουλτούρα, ήθη και έθιμα.

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, 19 Ιουλίου, εμφανίστηκαν τα χορευτικά των χωριών Баница-Μπάνιτσα (Βεύη), Забрдени-Ζαμπ΄ρντενι (Λόφοι), το μικρό τμήμα του χορευτικού του Οβτσσάρανι και το χορευτικό του χωριού Цармариново-Τσαρμαρίνοβο (Μαρίνα Νάουσας), το οποίο εντυπωσίασε χορεύοντας τους χορούς μάζι με το τραγούδι τους. Ακολούθησε τεράστιο γλέντι με την συνοδεία της ορχήστρας Лерински билбили-Λερίνσκι μπίλμπιλι (Αηδόνια της Φλώρινας). Ταυτόχρονα, όπως και την επόμενη μέρα, χορός με μακεδόνικο τραγούδι γινόταν και στην πάνω πλατεία του χωριού, με την ορχήστρα Тукашен Глас-Τούκασσεν Γκλας (Τοπικός Ήχος).

Την επόμενη δεύτερη μέρα, 20 Ιουλίου, η παρουσία κόσμου ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Χιλιάδες οι παρεβρισκόμενοι, απόλαυσαν την εμφάνιση χορευτικού από το Μπουγιάνοβατς της Σερβίας, από τη Μπίτολα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το μεγάλο τμήμα του χορευτικού του Οβτσσάρανι, το οποίο επίσης χόρεψε χορούς μαζί με το τραγούδι τους, ενώ μετά ακολούθησε γλέντι φανταστικό με την συνοδεία των Λέρινσκι Μπίλμπιλι και της καλλιτέχνιδος Вики Среброва-Βίκι Σρέμπροβα από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το αποτέλεσμα καταπληκτικό!!!

Καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων λειτουργούσε και έκθεση τευχών της Νόβα Ζόρα, όπως και ελληνο-μακεδόνικων και μακεδονο-ελληνικών λεξικών και έτσι πολλοί είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν ότι τους έλειπε και να ανταλλάξουν απόψεις με τα παρεβρισκόμενα μέλη του Виножито-Ουράνιου Τόξου.

Αν και το πανηγύρι του Οβτσσάρανι έχει πλέον πάρει διαστάσεις μακεδόνικου ανταμώματος, επίσης μεγάλης επιτυχίας μακεδόνικες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε πολλά άλλα μακεδόνικα χωριά.

Το Владово-Βλάντοβο (Άγρας Έδεσσας), Емборе-Έμπορε (Εμπόριο Εορδαίας), Нисије-Νίσιε (Νησί Έδεσσας), Баница-Μπάνιτσα (Βεύη Φλώρινας), Тудорци-Τούντορτσι (Θοδωράκι Αλμωπείας),  Кономлади-Κονόμλαντι (Μακροχώρι Καστοριάς), Јаворјани-Γιαβόριανι (Πλατάνη Έδεσσας), Тиолиште-Τιόλισστε (Τοιχιό Καστοριάς), Сетома-Σέτομα (Κεφαλάρι Καστοριάς), Попожани-Ποπόζζανι (Παπαγιάννη Φλώρινας) και πολλά άλλα.

Μεγάλη επιτυχία είχαν  επίσης οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού Црмариново-Τσαρμαρίνοβο (Μαρίνα Νάουσας) στις 14 και 15 Ιουλίου, με μεγάλο πλήθος επισκεπτών, εμφανίσεις χορευτικών και άφθονο μακεδόνικο τραγούδι και την συμμετοχή της γνωστής τραγουδίστριας από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Сузана Спасовска-Σουζάνα Σπάσοβσκα. Εκεί συνέβη και ένα ενδιαφέρον περιστατικό και για το λόγο αυτό γράφουμε λιγάκι παραπάνω για τις  συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Μόλις ξεκίνησε να τραγουδάει η Σπάσοβσκα, όλως …τυχαίως κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά η τραγουδίστρια δεν πτοήθηκε και συνέχισε να τραγουδάει χωρίς μικρόφωνο, με την συνοδεία όλων των παρεβρισκομένων. Πάνω από 1500 άτομα, με μια φωνή, τραγούδησαν το Македонско девојче-Μακεντόνσκο ντέβοϊτσσε, δημιουργώντας ένα θέαμα καταπληκτικό. Τα επόμενα λεπτά το ηλεκτρικό ρεύμα ήρθε…

όρο να Τσαρμαρίνοβο

όρο να Τσαρμαρίνοβο

Πολλά τα μακεδόνικα πανηγύρια που έγιναν, πολλά και αυτά που θα γίνουν τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Αξίζει να παρεβρεθείτε σε κάποια απ΄αυτά.

За многу години – Ζα μνόγκου γκόντινι – Χρόνια πολλά!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας- Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)

Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ.  Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin  Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org e-mail: vinozito@otenet.gr & rainbow@florina.org

——————————————————————————————————————————


Προς

Πρεσβεία Η.Π.Α

Υπ. Κ. Πρέσβη

Daniel Bennett Smith

91 Βασ. Σοφίας

10160 Αθήνα

E-mail: AthensAmEmb@state.gov

Αξιότιμε κ. Πρέσβη,

Το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ουράνιο Τόξο θέλει να εκφράσει τις βαθύτατες ευχές στο Πρόεδρο  κ. Μπάρακ Ομπάμα, στον τον λαό της Αμερικής καθώς επίσης  και σε εσάς προσωπικά για την επέτειο της  Ημέρας Ανεξαρτησίας της χώρα σας.

Η 4η Ιουλίου είναι ημέρα σύμβολο όπου τιμάται  η ανεξαρτησία, η αυτοδιοίκηση, η αυτονομία  καθώς επίσης  η ισότητα μεταξύ των πολιτών, με λίγα λόγια  η δημοκρατία.

Για μια ακόμη φορά επιτρέψτε μας να σας εκφράσουμε τις θερμές μας ευχές.

Με τιμή

Το Προεδρείο  της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

——————————————————————————————————————————


——————————————————————————————————————————

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας- Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα   (EFA-EPP)

Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ.  Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin  Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org e-mail: vinozito@otenet.gr & rainbow@florina.org

——————————————————————————————————————————


Προς: Πρεσβεία Κροατίας

Dr.Sc. Ivan Velimir

Τζαβέλα 4

Νέο Ψυχικό

154 51 Αθήνα

croath@mvep.hr

Αξιότιμε κ. Πρέσβη,

Το Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ουράνιο Τόξο, πολιτικό κόμμα της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, θέλει  να σας συγχαρεί για τη πλήρη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρόμαστε που οι προσπάθειες και οι θυσίες του Κροατικού λαού απέδωσαν και πλέον ένα νέο μέλλον ανοίγεται για τη χώρα σας.

Ο Κροατικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά κατά την διάρκεια του 1991 -1995 παρόλα αυτά τα καταφέρατε και ανορθώσατε την πολιτειακή, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας σας εφάμιλλο με των υπόλοιπων κρατών μελών της Ε.Ε.

Χαιρόμαστε επίσης που η χώρα σας  αναγνωρίζει και παρέχει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα στις εθνικές μειονότητες εντός του εδάφους της  μεταξύ άλλων και της Μακεδονικής μειονότητας της Κροατίας με την οποία το κόμμα μας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τις ευχές μας στον Πρόεδρο, τα μέλη του Κοινοβουλίου  καθώς επίσης στους πολίτες της Κροατίας για την πλήρη ένταξη της χώρας σας στη οικογένεια της Ε.Ε.

Με τιμή

Το Προεδρείο της ΕΕΕ – Ουράνιο Τόξο

——————————————————————————————————————————

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ – ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΒΕΥΗΣ

ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 177/2010 ΜΟΝΟΜ.  ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2010 http://e-vevi.blogspot.com Τ.Θ. 185    ΒΕΥΗ 53074

Βεύη 27 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΕΥΗΣ

Στο τελικό του στάδιο εισήλθε ο ανοικτός διαγωνισμός για το δημόσιο λιγνιτωρυχείο της Βεύης (πρώην ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ).

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 26 Ιουνίου 2013 και ώρα 14.00 στην αίθουσα  «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» της Βουλής, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με σκοπό την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με τo άρθρο 32 παρ. 9 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου σχετικά με τη σύμβαση εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημοσίου λιγνιτοφόρου χώρου της Βεύης.

Ανακοινώθηκε η τελική βαθμολογική κατάταξη των πέντε ενδιαφερομένων υποψήφιων εταιρειών για την ανάθεση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου, με προκριτέα στη βαθμολογία την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» συμφερόντων Μπόμπολα.

Το αποτέλεσμα για την επιλογή του τελικού αναδόχου όλης της διαδικασίας ουδόλως μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί.

Απλώς υπενθυμίζουμε τα αιτήματά μας, τα οποία αποτελούν αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, αιτήματα των κατοίκων της Βεύης τα οποία ομόφωνα ψηφίστηκαν από τη λαϊκή συνέλευση της 8ης Ιανουαρίου 2010 και για των οποίων τον αγώνα για την πλήρη ικανοποίηση επ’ ουδενί δεν πρόκειται  να υποστείλουμε!

1) Άμεση πρόσληψη όλων των ανέργων δημοτών της Τοπικής Κοινότητας Βεύης με την υπογραφή της σύμβασης, από την ίδια την εταιρεία ή το κοινοπρακτικό σχήμα και όχι από τυχόν υπεργολαβικές εταιρείες, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και κατοχύρωση σειράς προτεραιότητας για τους δημότες της Τ.Κ. Βεύης για όλες τις μελλοντικές προσλήψεις σε κενές θέσεις που θα ανακύπτουν κατά τη λειτουργία τους, όπως ακριβώς ισχύει και για τις προσλήψεις της Δ.Ε.Η.

2) Άμεση καταβολή των οφειλομένων ενοικίων αγρών των αγροτών και των δημοτικών εκτάσεων, έκτασης 4.000 στρεμμάτων, ως επίσης και την άμεση αποκατάσταση των αγρών και λοιπών εκτάσεων που δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν

3) Άμεση καταβολή των ποσών που υπολείπονται από τις μισθολογικές απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ δημοτών μας, με την εγκατάσταση του πλειοδότη.

4) Άμεση καταβολή των οφειλομένων ποσών στους αυτοκινητιστές, και λοιπούς επιτηδευματίες (καταστήματα κ.λ.π.) δημότες μας.

5) Ανάθεση όλων των μεταφορικών εργασιών στους αυτοκινητιστές δημότες μας

6) Ανάθεση υπεργολαβιών εκσκαφής φόρτωσης χωμάτων και λιγνίτη στους επιτηδευματίες δημότες μας

7) Στήριξη των λοιπών καταστημάτων και επιχειρήσεων της Τοπικής Κοινότητας Βεύης (προμήθειες κ.λ.π.) και πρόνοια για τους επαγγελματίες που θα θιγούν οικονομικά από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων (αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.λ.π.) με άμεση πρόσληψή τους.

8 ) Θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους επί του κόστους της συνολικής παραγωγής, υπέρ της Τ.Κ. Βεύης,

9) Ένταξη αναλογικά, με τις έως τώρα εκμεταλλευθείσες εκτάσεις από το προηγούμενο καθεστώς (ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ) και τις νέες εκμεταλλευόμενες εκτάσεις από το νέο καθεστώς, της Τ.Κ. Βεύης στους νόμους περί πληττόμενων και προσλήψεων στη ΔΕΗ, καθόσον τροφοδοτούνταν και θα τροφοδοτούνται από τον λιγνίτη της Βεύης, οι γύρωθεν ΑΗΣ της ΔΕΗ και το βασικότερο

10) Άμεση παράλληλη λήψη μέτρων προστασίας περιβάλλοντος και το κυριότερο

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ για επέκταση καθ’ οιονδήποτε τρόπο της εκμετάλλευσης και στο παραχωρημένο στη ΔΕΗ πεδίο (ΒΕΥΗ ΙΙ), εάν προηγουμένως δεν πραγματοποιηθεί συνολική και όχι τμηματική απαλλοτρίωση και άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού της Βεύης, με τις πραγματικές αξίες, πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας!!!

Φρονούμε ως σκόπιμο επίσης να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι:

Δεν θα δεχθούμε αναίρεση δεσμεύσεων

Να μην σχεδιασθεί και κυρίως να μην αποφασιστεί τίποτε για εμάς χωρίς εμάς.

Για να μην γίνει «των Σκουριών»

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Να μην αποτολμηθεί οτιδήποτε αντιβαίνει στη θέληση των κατοίκων της περιοχής μας διότι θα μας βρουν όλους μπροστά τους!!!

Προσπάθεια εμπαιγμού θα αποτελέσει για μας κίνηση casus belli!!!

Θα βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Για το  Δ.Σ.  Ο Πρόεδρος Πέτρος Μαλλίνος   Ο Γεν. Γραμματέας Αναστάσιος Τσορλίνης

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Edito 443

Ο Φώτης Γεωργελές είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Κοινωνιολογία και Πολιτική Οικονομία στο Παρίσι


Φταίει το 1981 και ο Ανδρέας Παπανδρέου για την ελληνική χρεοκοπία του 2009; Όχι βέβαια. Φταίει ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και τα 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς. Ίσως και η Ωραία Ελένη. Τα κόμματα τοποθετήθηκαν με «σκληρές» ανακοινώσεις, ο δημόσιος διάλογος «πήρε φωτιά», «σκηνικό έντασης» δημιουργήθηκε αμέσως που «δυναμίτισε το συναινετικό κλίμα». Μετά από 48 ώρες, μέγιστο διάστημα διατήρησης της προσοχής του τηλεοπτικού κοινού, ο Βύρων Πολύδωρας, ο πολιτικός που έμεινε στην ιστορία γιατί ως πρόεδρος 24 ωρών της Βουλής πρόλαβε να διορίσει την κόρη του, «έσπασε τη σιωπή του» και με «βαρυσήμαντες δηλώσεις» αναστάτωσε την πλατεία του μικρού χωριού.

Αν μπορέσεις να απομονώσεις τις παρεμβολές, τον αδιάκοπο και ανούσιο θόρυβο, να αφαιρέσεις δηλαδή το βομβαρδισμό από τηλεοπτικούς μονολόγους αδαών ανθρώπων, τα κομματικά συνθήματα, τις καθημερινές ψεύτικες μάχες αυτού που ονομάζεται δημόσιος διάλογος, θα διαπιστώσεις ότι τα πράγματα είναι όχι καλύτερα αλλά πιο ήρεμα. Η κοινωνία γλείφοντας τις πληγές της σιγά-σιγά συνηθίζει την πραγματικότητα και προσαρμόζεται στην καινούργια ζωή. Σε ένα χαμηλότερο φυσικά επίπεδο ισορροπίας.

Μας φαίνεται τρομερό γιατί στη μικρή ζωή μας, 4 χαμένα χρόνια παράνοιας και ανορθολογισμού να σε βασανίζει το άγχος της επιβίωσης και η αδυναμία να αντιδράσεις, είναι πάρα πολύ. Για την ιστορία, όμως, μιας χώρας λίγα χρόνια δεν είναι τίποτα. Περνάνε, ξεχνιούνται, όπως έχουν περάσει πολύ χειρότερα.

Αν τα πράγματα είναι πιο ήρεμα, είναι γιατί με τις αιματηρές θυσίες των 3 προηγούμενων χρόνων τα ελλείμματα του κράτους, έστω και με τον τρόπο που έγινε, μειώθηκαν, σχεδόν μηδενίστηκαν. Για να είμαστε ακόμα πιο σωστοί, πρέπει να παραδεχτούμε ακόμα πως αν έχουμε ισορροπήσει και ηρεμήσει, είναι γιατί τα ευνοημένα επαγγελματικά στρώματα της μεταπολίτευσης, όπως την εποχή της δανεικής ευδαιμονίας κέρδισαν το μεγαλύτερο μέρος του ψεύτικου πλούτου, έτσι και στην εποχή της ύφεσης διατήρησαν τα περισσότερα κεκτημένα.

Την προσαρμογή την πλήρωσαν οι ασθενέστεροι, οι νέοι που δεν βρίσκουν δουλειά, οι ξένοι, οι υπάλληλοι των γραφείων και των καταστημάτων που έκλεισαν. Μαζί με τους εργοδότες τους. Το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και άλλο ένα που πληρώνεται με μισούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Όταν πληρώνεται. Όλοι αυτοί, δηλαδή, που δεν έχουν πολιτική εκπροσώπηση. Το κράτος αρνήθηκε να μειώσει δραστικά το μέγεθος και το κόστος του. Αντίθετα, χειροτέρεψε τις υπηρεσίες του, δηλαδή τις έκανε ακόμα πιο ακριβές. Την ίδια ώρα που διατήρησε το ρόλο του επιχειρηματία με διευθύνοντες συμβούλους κόμματα-επιχειρήσεις. Η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα συνεχίζει να πουλάει υπερτιμολογημένες προμήθειες, οι κομματικοί στρατοί πάντα βολεύονται και οι προνομιούχες επαγγελματικές ομάδες φοροδιαφεύγουν και διατηρούν τα κρατικά οριζόμενα υψηλά ποσοστά κέρδους. Ό,τι είχαμε πάντα, απλώς όλο πιο φτωχά. Δυστυχώς, και η νέα πιο φτωχή ισορροπία είναι προσωρινή, μη διατηρήσιμη.

Αποφύγαμε το χειρότερο κακό, τον ξαφνικό θάνατο, την τυπική χρεοκοπία, την έξοδο από την Ευρώπη, την τριτοκοσμική περιπέτεια. Δεν αποφύγαμε το αμέσως επόμενο χειρότερο, την παρατεταμένη ύφεση, τον υποβιβασμό σε ένα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Το πολιτικό σύστημα, είναι πια φανερό, έκανε την επίσης δεύτερη χειρότερη επιλογή. Δεν μας οδήγησε μεν στη δραχμή, αρνήθηκε όμως να αλλάξει τις παρωχημένες δομές που του επέτρεπαν να εξυπηρετεί φιλικά συμφέροντα και να αυτοεξυπηρετείται. Με κρατισμό, πελατειακές σχέσεις, τερατώδη γραφειοκρατία, διαφθορά και παρασιτισμό, η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στην πρώτη κατηγορία, συνεχώς θα διολισθαίνει σε χαμηλότερο επίπεδο.

Αν όλα αυτά συνέβαιναν σε προηγούμενες δεκαετίες, ίσως η ιδιοτελής αυτή επιλογή των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών συστημάτων να άντεχε. Όμως συμβαίνει πια σε μια πολύ δύσκολη καμπή της Δύσης. Ο νέος παγκοσμιοποιημένος κόσμος αλλάζει ραγδαία τους μεσημβρινούς της ανάπτυξης. Η μεσαία τάξη των ανερχόμενων χωρών θα ανεβαίνει και της Δύσης θα κατεβαίνει για να συναντηθούν κάπου στη μέση. Σ’ αυτό το κοσμοϊστορικό ρήγμα, οι αποτυχημένες κοινωνίες σαν τη δική μας θα δουν τον κατήφορο να πλησιάζει πολύ πιο απότομα απ’ ό,τι νομίζουν.

Οι νέοι άνθρωποι, αυτοί με τα περισσότερα προσόντα και εφόδια για να κρατήσουν ζωντανή τη χώρα, θα μεταναστεύουν μαζικά στις άλλες χώρες όπου μπορούν να δημιουργήσουν. 60.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία μόνο την τελευταία διετία. Το φαινόμενο θα συνεχιστεί πιο μαζικά. Το Δημόσιο δεν θα μπορεί να συντηρήσει το προσωπικό του, ήδη το ωθεί στα χρεοκοπημένα ταμεία. 3 εκ. Έλληνες συνταξιούχοι λαμβάνουν 4,4 εκ. συντάξεις σε μια κοινωνία που αριθμεί μόνο 3,3 εκ. εργαζόμενους. Και άλλους 1,5 εκ. άνεργους. Πολύ γρήγορα οι συντάξεις θα μειώνονται συνεχώς σε επίπεδα βοηθήματος.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε και πουλάμε θα γίνουν χειρότερες, ο τουρισμός δηλαδή θα γίνει πιο φτωχός. Τα «γρήγορα» καράβια ήδη πωλούνται και αντικαθίστανται με παλιά, τα ταξίδια στις Κυκλάδες ξαναπάνε στις 7 ώρες, τα ξενοδοχεία της Αθήνας κλείνουν, γυρνάμε σε προηγούμενες δεκαετίες, με φτωχό τουρισμό χωρίς πολλά έσοδα. Στις κλειστές βιτρίνες ήδη νέες επιγραφές αναρτώνται, επιδιορθώσεις ρούχων, στένεμα, ρεβέρ, τσαγκάρηδες, φωτοτυπίες, ψιλικά. Η Ελλάδα πηγαίνει ολοταχώς προς τα πίσω.

Χάνει την κρίσιμη μάζα, τους νέους. Χάνει κεφάλαια στην πληρωμή όλο και μεγαλύτερων φόρων για να συντηρήσει το υπερτροφικό Δημόσιο. Δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις σε ένα περιβάλλον γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Ελπίζει μόνο σε κανέναν ολιγάρχη εξ Ανατολής που θα θελήσει προγεφύρωμα στην Ευρώπη, αλλά όχι αναπτυξιακή δραστηριότητα. Τα επόμενα χρόνια για τη χώρα μας θα είναι μίζερα και δύσκολα. Το πολιτικό σύστημα με τον αρνητισμό του, την αδυναμία του να αλλάξει το παιχνίδι, την παντελή άγνοια των παγκόσμιων δεδομένων, τη ρηχότητα και την ιδιοτέλεια, έχει εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα φαύλο καθοδικό κύκλο. Ακραίες, ανορθολογικές φωνές μίσους και βίας κερδίζουν συνεχώς ακροατήριο.

Οι λιγοστές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις μέσα και κυρίως έξω από τα κόμματα είναι παντελώς απαξιωμένες και αδύναμες να σχηματίσουν μια δύναμη αντίστασης στο μέλλον που όλοι βλέπουν με μοιρολατρία. Η κοινωνία μας αυτά τα 4 χρόνια ανέδειξε κάθε ακραίο λαϊκιστή, απατεώνα, τυχοδιώκτη, καραγκιόζη, αλλά κράτησε κάθε μεταρρυθμιστική φωνή στο περιθώριο.

Δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχιστεί έτσι για πολύ η κατάσταση. Τα grexit θα τα ακολουθούν τα grecovery και μετά πάλι οι δυσοίωνες προβλέψεις για αποτυχία της προσαρμογής και χρεοκοπία. Όσο περνάει ο καιρός χωρίς να δημιουργείται ένα πραγματικό ρεύμα αλλαγής στην κοινωνία που θα εκφραστεί και στο πολιτικό επίπεδο, η πορεία θα είναι με μικρές ανάσες και περισσότερες αποτυχίες, σταθερά καθοδική. Όσο περνάει ο καιρός, όλο και λιγότερο αναστρέψιμη.

Ο καιρός είναι τώρα. Όσες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις υπάρχουν στη χώρα οφείλουν να αντιδράσουν τώρα. Να ξανακάνουν το πολιτικό παιχνίδι θετικό. Απέναντι στην αδιέξοδη προσπάθεια διατήρησης του χρεοκοπημένου συστήματος, να αντιτάξουν τη δημιουργία μιας καινούργιας, καλύτερης κοινωνίας. Αύριο θα είναι αργά.

http://www.athensvoice.gr

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЧЕСТИТНО ПИСМО – ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητή κυρία O’Reilly,

Το Προεδρείο της ΕΦΑ – Ουράνιο Τόξο, το πολιτικό κόμμα των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας, θα ήθελε να σας συγχαρεί για τη νέα σας θέση ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

Ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής θα αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες, ακόμη περισσότερο σήμερα, που πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα του Νότου, βρίσκονται στη μέση μιας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Επιτρέψτε μας να σας παρουσιάσουμε μερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες την περίοδο αυτή. Η οικονομική κρίση έφερε πολλά κοινωνικά προβλήματα όπως τη φτώχεια, την ανεργία, το σύστημα υγείας σε κατάσταση διάλυσης με πολλά δημόσια νοσοκομεία χωρίς τα απαραίτητα εφόδια και προσωπικό, την αύξηση των τιμών των φαρμάκων, τη δραστική μείωση των συντάξεων, το κλείσιμο καταστημάτων καθημερινά, την ύπαρξη οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο και τη νέα γενιά χωρίς  μέλλον και με ελπίδα εύρεσης εργασίας μόνο στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με μια μεγάλη υποκρισία από πλευράς πολιτικών κομμάτων που κυβερνούν, τα οποία χωρίς αυτοκριτική κατηγορούν τους πολίτες για όλα τα δεινά που επήλθαν, την στιγμή που μόνο δύο κόμματα κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, μετά την επταετή δικτατορία.

Σε αυτό το πλαίσιο, φανταστείτε να είστε μειονότητα στην Ελλάδα, όπως οι εθνικά Μακεδόνες, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν κανένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα σε μία χώρα που θέλει να αποκαλείται δημοκρατική, πλήρες μέλος της Ε.Ε. του Συμβουλίου της Ευρώπης, των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ. Η μειονότητα δεν αναγνωρίζεται, τα παιδιά δεν έχουν το δικαίωμα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας, οι μακεδόνικοι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν εγγράφονται από τα δικαστήρια και πολλά άλλα. Σχετικά με όλα αυτά, σας αποστέλουμε συνημμένα υλικό “Notes on the Macedonian minority in Greece” μέσω του οποίου  θα μπορέσετε να αποκτήσετε μια σύντομη εικόνα σχετικά με το στάτους της μακεδόνικης μειονότητας στην Ελλάδα.

Για άλλη μια φορά επιτρέψτε μας να σας ευχηθούμε δύναμη, κουράγιο και καλή τύχη στη νέα σας αποστολή.

Το Προεδρείο της ΕΦΑ – Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Οι συνοροφύλακες με τα μαύρα

Της Αντας Ψαρρά

Ρεζιλίκια στα σύνορα. Χρυσαυγίτες πραγματοποίησαν μια προκλητική πορεία στο κέντρο της Φλώρινας και στο τελωνείο της Νίκης, θέλοντας ακόμα μία φορά να υποκαταστήσουν τις κρατικές ελεγκτικές αρχές

«Μακεδονία ξακουστή του Αδόλφου η χώρα» ντύθηκαν οι χρυσαυγίτες με τα σύμβολά τους και προσπάθησαν ξανά να σπείρουν σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως η Φλώρινα το μίσος, με την πολιτεία και την αστυνομία να κοιτάζουν άβουλα και σε πλήρη αδυναμία να διακόψουν αυτή τη μαύρη πορεία, που άρχισε τώρα να εξαπλώνεται μέχρι και στα σύνορα της χώρας. Κυριακάτικα (21 Ιουλίου) πραγματοποίησαν μια προκλητική πορεία στο κέντρο της πόλης και στο τελωνείο της Νίκης, αποπειρώμενοι για μία ακόμα φορά να υποκαταστήσουν τις κρατικές ελεγκτικές αρχές.

«Κολλημένες» πολιτικές

Κάποτε όλοι οι παράγοντες της Φλώρινας ζητούσαν να διευκολυνθούν οι διακρατικές σχέσεις με τη FYROM (sic) ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η εμπορική κίνηση ανάμεσα στις κοντινές πόλεις των δύο κρατών. Τελικά, ενώ η FYROM (sic) άνοιξε διάπλατα τις πόρτες και τα σύνορα στους Ελληνες που ήθελαν να επισκεφτούν τις ομορφιές της χώρας αλλά και τη φτηνή αγορά της, οι ελληνικές αρχές εμπόδισαν την εύκολη πρόσβαση των γειτόνων στις δικές μας ομορφιές και στην ποιοτική δική μας αγορά, θεσμοθετώντας πολύ ακριβές βίζες. Αργότερα, έκλεισαν πολλά ελληνικά μαγαζιά στον πιο φτωχό νομό της Ελλάδας και όταν ήρθε η κρίση, ήδη η ανεργία χτυπούσε κόκκινο. Μας είχε μείνει όμως η εθνική «περηφάνια», κολλημένη πάντα στη βελόνα του Εμφυλίου και του μίσους για τον γείτονα.

Σήμερα, κι ενώ οι γείτονές μας οι Τούρκοι χαίρονται τις διακοπές τους στην Ελλάδα, δοκιμάζουν τις γεύσεις και ψωνίζουν στα νησιά, οι Φλωρινιώτες στα σύνορα έχουν εκτός από την ανεργία και τους χρυσαυγίτες να ασχημονούν και να παρελαύνουν στο κέντρο της πόλης. Με αφορμή τα τοπικά πανηγύρια διαταράσσουν τις ήδη δύσκολες διακρατικές σχέσεις και εκθέτουν ακόμα μια φορά τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και μάλιστα τώρα που όλα είναι τόσο δύσκολα. Από την άλλη, βέβαια, βοηθάει και ο σημερινός πρωθυπουργός, που επιμένει να μην ξεκινάει τις διαδικασίες για μια λύση στο θέμα του ονόματος, μετρώντας κι αυτός το ελληνόμετρο της κυβέρνησής του.

Πηγή: http://www.efsyn.gr/

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

39ти Фестивал на народни песни и инструменти „Пеце Атанасовски“ 39ο Φεστιβάλ παραδοσιακών τραγουδιών και οργάνων ,,Πέτσε Ατανάσοβσκι,,

Περισσότεροι από 250 ερμηνευτές παραδοσιακών μακεδόνικων τραγουδιών και βιρτουόζοι παραδοσιακών μουσικών οργάνων, από όλη τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και από τις μακεδόνικες εθνικές κοινότητες γειτονικών χωρών, συμμετείχαν στο 39ο Φεστιβάλ παραδοσιακών τραγουδιών και μουσικών οργάνων ,,Πέτσε Ατανάσοβσκι,, που έλαβε χώρα στην πόλη Πρίλεπ, από τις 4 ως τις 7 Ιουλίου.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο „Марко Цепенков (Μάρκο Τσέπενκοβ)“ έγινε παρουσίαση του βιβλίου  „Македонското традиционално народно пеење (Μακεντόνσκοτο τραντιτσιονάλνο νάροντνο πέενιε – μακεδόνικο παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι)“ της Δρ.Родна Величковска-Ρόντνα Βελίτσσκοβσκα και ακολούθησε η παρουσίαση της DVD έκδοσης „Пат послан со песни (Πατ πόσλαν σο πέσνι – Δρόμος στρωμμένος με τραγούδια)“ του Тихомир Стојаноски-Τίχομιρ Στογιάνοσκι.
Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ έγινε το ίδιο βράδυ, στην πέτρινη εξέδρα της κεντρικής πλατείας του Πρίλεπ. Στην πρώτη αυτή βραδιά διαγωνισμού εμφανίστηκε μέρος των συμμετάσχοντων, συγκροτήματα και σολίστες, ερμηνευτές παραδοσιακών τραγουδιών και μαέστροι παραδοσιακών οργάνων. Την επόμενη μέρα, πριν το μεσημέρι, μπροστά στο σπίτι-μνημείο του μεγαλύτερου ίσως βιρτουόζου της γκάιντας στη Μακεδονία, Πέτσε Ατανάσοβσκι, στο χωριό Долнени-Ντόλνενι, έλαβε χώρα συζήτηση με θέμα „Μορφές και περιεχόμενα παρουσίασης του παραδοσιακού φολκλόρ“, και ακολούθησε εμφάνιση μέρους των συμμετάσχοντων του Φεστιβάλ.
Στη θερινή σκηνή της κεντρικής πλατείας του Πρίλεπ, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη βραδιά διαγωνισμούκαι την επόμενη, τρίτη μέρα του φεστιβάλ, απονεμήθηκαν τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού και ακολούθησε επίσκεψη στο μοναστήρι Σβέτι Άρχαγκελ Μιχαήλ.
Το φεστιβάλ επί τέσσερις δεκαετίες διατηρεί με επιτυχία την μακεδόνικη παράδοση, προστατεύει την παραδοσιακή μελωδία και αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι οι νέες γενεές συνεχίζουν την αστείρευτη μακεδονική κουλτούρα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

АМКЧП се сретна со Австралискиот Министер за надворешни работи Το AMHRC συναντήθηκε με τον Αυστραλιανό Υπουργό Εξωτερικών

Αντιπροσωπεία της μακεδόνικης κοινότητας της Αυστραλίας υπό την ηγεσία της Αυστραλιανής Μακεδόνικης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC) και τη μακεδόνικη κοινότητα του Ουόλογκογκ, στις 5 Ιουλίου 2013 συναντήθηκε με τον Αυστραλιανό Υπουργό Εξωτερικών, Σένατορ Μπομπ Καρ. Στην συνάντηση συζητήθηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαβανομένου και του ζητήματος της πιθανής αναγνώρισης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας από πλευράς Αυστραλίας με το επίσημο και δημοκρατικά επιλεγμένο όνομά της.
Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των μακεδόνικων οργανώσεων της χώρας και του υπουργού Μπομπ Καρ, ο οποίος είχε επισκεφτεί στις 16 Νοεμβρίου 2012 το Μακεδόνικο Ορθόδοξο Δήμο του Ουόλογκογκ „Свети Димитрија Солунски-Σβέτι Ντιμίτρια Σόλουνσκι“. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σένατορ Καρ χαρακτήρισε τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από πλευράς AMHRC σχετικά με την αναγνώριση του επισήμου ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως „ισχυρά και πειστικά“. Ο Υπουργός πρόσθεσε και τα εξής, „Σας ακούμε, κατανοούμε τα επιχειρήματα και θα φτάσουμε ως τον στόχο“.
Η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεχίζει να ωθεί τους Μακεδόνες της Αυστραλίας να έρχονται σε επαφή με τους τοπικούς ομοσπονδιακούς τους βουλευτές και να τους προτρέπουν να στηρίξουν αλλαγή της πολιτικής της αυστραλιανής κυβέρνησης, με βάση τις παρακάτω αρχές:

 • Το επίσημο όνομα της Μακεδονίας, το οποίο ο λαός της επέλεξε δημοκρατικά και το οποίο είναι ενσωματωμένο στο Σύνταγμα της χώρας, είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το όνομα αυτό, το οποίο επιλέχθηκε ελεύθερα, είναι σύμφωνο με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, το οποίο αποτελεί βασική αρχή του διεθνούς δικαίου.
 • Από το 1994 και έπειτα, όταν για πρώτη φορά η Αυστραλία συζητούσε σχετικά με τη θέση της προς το θέμα του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μόνο ένας μικρός αριθμός κρατών αναγνώριζε τότε την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ακόμη μικρότερος αριθμός αναγνώριζε το επίσημό της όνομα. Στο μεταξύ όμως, τα επόμενα 18 χρόνια, η Δημοκρατία της Μακεδονίας σύναψε  διπλωματικές σχέσεις με 160 χώρες και 136 απ΄αυτές σύναψαν διπλωματικές σχέσεις αναγνωρίζοντας και χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.
 • Όλοι οι κύριοι σύμμαχοι της Αυστραλίας (συμπεριλαβανομένων και των ΗΠΑ, Καναδά, Μεγάλη Βρετανία και Ινδία) έχουν αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομα αυτό. Δεν υπάρχει καμιά αιτία γιατί να μην πράξει το ίδιο και η Αυστραλία.
 • Πιθανή αυστραλιανή αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα αποτελεί ζήτημα το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με τις εν εξελίξει συζητήσεις που γίνονται στα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Η διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη αποτελεί εντελώς ξεχωριστό θέμα και η Αυστραλία δεν υποχρεούται απ΄οποιαδήποτε ορολογία και διαδικασία που εξελίσεται σε εκείνο τον οργανισμό. Δεν υπάρχει τίποτα στο Ψήφισμα αρ.817 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που να εμποδίζει τα κράτη να αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα.

Η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσει να προτρέπει την αυστραλιανή κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με το ζήτημα αυτό και αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

16ти АНТИРАЦИСТИЧКИ ФЕСТИВАЛ ВО СОЛУН 16o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ЕДНА ОАЗА НА ДЕМОКРАТИЈА – ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Για ακόμα μια χρονιά διοργανώθηκε στις 5-6 & 7 Ιούλη το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ του Σόλουν/Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή πολλών οργανώσεων της αριστεράς, οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, των μεταναστών, των μειονοτήτων, των εργαζομένων, των προσφύγων και γενικά όλων αυτών που καθημερινά γίνονται στόχος διακρίσεων και κατατρεγμού.
Φέτος -όπως και κάθε χρόνο – το φεστιβάλ ήταν γεμάτο με ομιλίες, ενημερώσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Μια όαση δημοκρατίας και ελευθερίας της έκφρασης, μια όαση δροσερής ανάσας, μέσα στην εθνική έρημο της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού και των καθημερινών διακρίσεων σε όλους τους τομείς της ζωής των ,,διαφορετικών,, πολιτών της Ελλάδας.
Για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πρώην στρατόπεδο ,,Παύλος Μελάς,, στο Δήμο Σταυρούπολης.
Και φέτος Μακεδόνες ακτιβιστές είχαν στήσει το περίπτερο τους.
Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Μακεδόνων Νίκος Σακελάριος εκδότης του ενημερωτικού δελτίου Лоза και η εφημερίδα Нова Зора, παρουσίασαν διάφορα τεύχη της εφημερίδας, βιβλία σχετικά με το γολγοθά των Μακεδόνων, το ελληνομακεδόνικο και μακεδονοελληνικό λεξικό, το Abecedar, όπως και ενημέρωσαν σχετικά με τις δραστηριότητες και τους σκοπούς του Виножито – Ουράνιο Τόξο.
Δεκάδες Μακεδόνες της ευρύτερης περιοχής πέρασαν από το περίπτερο για να προμηθευτούν εφημερίδες, βιβλία και να συζητήσουν με τους υπευθύνους του περιπτέρου.
Το βράδυ του Σαββάτου υπήρχε στο χώρο αντιπροσωπία του Виножито – Ουράνιο Τόξο από το Лерин-Λέριν (Φλώρινα).
Επίσης το Σάββατο οι διοργανωτές είχαν καλέσει την Μακεδόνικη ορχήστρα «Κρυστάλλινος Ήχος» και η νύχτα γέμισε Μακεδόνικες μελωδίες. Οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν για ένα δίωρο περίπου τους χορούς της περιοχής…
Σίγουρα αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές.
Όσο για εμάς, πρέπει το φεστιβάλ αυτό να είναι ένα σημαντικό σημείο συνάντησης των Μακεδόνων της ευρύτερης περιοχής.
Ας ελπίσουμε και ας παλέψουμε του χρόνου να έχουμε στο περίπτερο μας οπτικοακουστικά μέσα και μια μεγάλη συζήτηση- ενημέρωση για τους εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας.
Ας το παλέψουμε Μπράκια… ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Светски музички успех на младиот Поповски Παγκόσμια μουσική επιτυχία του νεαρού Πόποβσκι

Στο Χόλιγουντ του Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, διοργανώθηκε διαγωνισμός καλλιτεχνίας ερμηνείας τραγουδιού, όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες από 53 χώρες, απ΄όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας. Στη μεγάλη αυτή Ολυμπιάδα της τέχνης, συμμετείχε για πρώτη φορά και Μακεδόνας, ως εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο 13χρονος Вејче  Поповски-Βέιτσσε Πόποβσκι, ο οποίος είχε επιλεχθεί την περσινή χρονιά από τον διευθυντή της εκδήλωσης αυτής για αυτό το τμήμα της Ευρώπης, με έδρα τη Βουδαπέστη, Άντριεν Γιούνεκ. Κατά την έναρξη αυτού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ερμηνείας τραγουδιών στο κέντρο του Λος Άντζελες, σε επίσημο ντεφιλέ, η Δημοκρατία της Μακεδονίας παρουσίασε εθνική παραδοσιακή ενδυμασία, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των παρεβρισκομένων και εντυπωσίασε πολύ.
Ο διαγωνισμός διέρκησε δύο ημέρες και ο Вејче Поповски συμμετείχε στην κατηγορία σόλο ερμηνεία – έφηβοι, σε πέντε στυλ (όπερα, λατίνο, παγκόσμια μουσική, ελεύθερο στυλ και ποπ μουσική) και κατέκτησε 3 χρυσά και δύο ασημένια μετάλια. Με το βραβείο „Παγκόσμιος Πρωταθλητής“ βραβέυτηκε σε τρία στυλ: όπερα, λατίνο και ελεύθερο στυλ. Απ΄όλους τους διαγωνιζομένους που έλαβαν χρυσά μετάλια απ΄όλες τις κατηγορίες, αλλά άφησαν και ιδιαίτερες εντυπώσεις, επιλέχτηκαν οι καλύτεροι από μερικές μόνο χώρες και μετά από δύο ακόμη διαγωνισμούς, είχαν τη δυνατότητα να εμφανιστούν σε τηλεοπτικό σόου, μεταξύ των οποίων και ο Πόποβσκι.
Η εμφάνιση του νεαρού Вејче Поповски σ΄αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τραγουδιού χαιρετήθηκε με πολλά χειροκροτήματα από το κοινό, συγχαρητήρια απ΄όλους τους συμμετάσχοντες και ιδιαίτερα από τους διοργανωτές, με τους οποίους είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να λάβει πρόσκληση από κάποιους απ΄αυτούς για παραπέρα συνεργασία.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)