Αρχεία | Ιούλιος, 2013

ТАРАНА – КОРИ – ТУРШИЈА

(ΤΑΡΑΝΑ – ΚΟΡΙ – ΤΟΥΡΣΣΙΑ / ΤΡΑΧΑΝΑΣ – ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ – ΤΟΥΡΣΙ)

Η προνοητική διατροφική προμήθεια του αγρότη για το χειμώνα

Μέχρι το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο τα περισσότερα μακεδόνικα χωριά μας βρίσκονταν στο στάδιο της κλειστής οικιακής οικονομίας, δηλαδή ότι χρειαζόταν ένα σπιτικό το παρήγαγε μόνο του. Για κάποια προϊόντα που περίσσευαν σε μια οικογένεια τ΄αντάλλαζε με προϊόντα άλλης οικογένειας, που η ίδια δεν τα παρήγαγε και περίσσευαν της άλλης, δηλαδή κάτι σαν το κλίρινγκ (clearing) ή τα χρησιμοποιούσαν ως ,,νόμισμα,, για να πληρώσουν ή ν΄αγοράσουν κάτι.

Στα πλαίσια της εξασφάλισης της διατροφής, μερικοί σήμερα, αλλά όλοι οι προγόνοι μας στα χωριά μας, δραστηριοποιούνταν στην Παρασκευή προϊόντων διαρκείας και μερικά απ΄αυτά θα μας απασχολήσουν στο σημείωμα αυτού του τεύχους της εφημερίδας μας και τέτοια είναι: тараната – ταράνατα ή τράλνεκ (τραχανάς), корите – κόριτε (χυλοπίτες) και туршија – τούρσσια (τουρσί).

Ο τραχανάς είναι ο γλυκός που είναι непосен – νέποσεν (αρτύσιμος) και ο ξινός που είναι посен – πόσεν (νηστήσιμος). Όλες οι εργασίες για την Παρασκευή του τραχανά γίνονται το καλοκαίρι.

Блага тарана – μπλάγκα τάρανα (γλυκός τραχανάς)

Τα υλικά που χρειάζονται για τον τραχανά αυτό είναι: брашно – μπράσσνο (αλεύρι), млеко – μλέκο (γάλα), сол – σολ (αλάτι) και јајца – ιάιτσα (αυγά). Τα αυγά χρησιμοποιούνται προαιρετικά.

Το αλάτι το ρίχνουμε στο γάλα και το ανακατεύουμε ώστε να είναι έτοιμο για χρήση.

Παρασκευή του τραχανά

Παίρνουμε λίγο αλεύρι, σπάμε αυγά (όσα θέλουμε), ρίχνουμε λίγο γάλα κι ανακατεύουμε μέχρι να γρομπαλιάσει (για να μη γίνει ζυμάρι), αυτό το περνάμε σε χοντρό κόσκινο από σύρμα και δημιουργούμε χοντρές ψηφίδες που τις απλώνουμε στον ήλιο να ξεραθούν κι όταν γίνει αυτό τις αποθηκεύουμε.

Киселата тарана – κισέλατα τάρανα (ξινός τραχανάς)

Γίνεται με σκληρό σιτάρι που αλέθεται χοντρά. Το άλεσμα ανακατεύεται με γιαούρτι (εξού και ξινός) ή με γάλα. Χρησιμοποιείται και αλάτι. Όλη αυτή η μάζα γίνεται πολτός που πλάθεται σε μπάλες, τις οποίες αφήνουν να χάσουν λίγο νερό και στην συνέχεια τρίβονται – σε τρίφτη ή παλαιότερα στην εξωτερική πλευρά του πάτου χοντρού κόσκινου (дрмон – ντ΄ρμον) – τα τρίμματα απλώνονται στον ήλιο να ξεραθούν και στην συνέχεια αποθηκεύονται.

Τον τραχανά τον έτρωγαν συνήθως για πρωινό και μάλιστα μετά το βράσιμο τον έχυναν σε μεγάλο ταψί για ν΄απλωθεί και να κρυώσει. Τον γλυκό τον έτρωγαν όταν δεν νήστευαν και τον ξινό όταν νήστευαν.

Τα кори – κόρι (χυλοπίτες) ήταν το ζυμαρικό των χωρικών μας και αυτά έχουν σαν βασικό συστατικό το αλεύρι.

Τα υλικά για την Παρασκευή των κόρι είναι: сеано брашно – σέανο μπράσσνο (κοσκινισμένο αλεύρι), πολλά αυγά, γάλα, λίγο λάδι (масло – μάσλο) και солило – σόλιλο (άρμη).

Παρασκευή των κόρι

Σε μια πήλινη λεκάνη ή ξύλινη σκάφη (ношви – νόσσβι) βάζουμε το αλεύρι, όχι όλο, λίγο αλάτι, λίγο λάδι, το σόλιλο και όλα τα αυγά. Ζυμώνουμε προσθέτοντας κάθε τόσο αλεύρι μέχρι να πετύχουμε να γίνει μαλακό ζυμάρι ώστε να ανοίγει φύλλο. Ανοίγονται φύλλα, που απλώνονται στον ήλιο αμέσως για να ξεραθούν και στην συνέχεια αποθηκεύονται. Η αποθήκευση γίνεται σε δοχεία ή σάκους υφασμάτινους, έτσι ώστε να αερίζονται, το ίδιο ισχύει και για τον τραχανά.

Τα κόρι τρώγονταν και τρώγονται συνήθως βραστά ως вечера-βέτσσερα (βραδυνό) με сирење-σίρενιε (τυρί). Δεν σουρώνονται αλλά βράζονται μέχρι να ,,πιούνε,, το νερό και γι΄αυτό η ποσότητα νερού είναι ορισμένη.

Παρασκευή τουρσιού

Η туршија – τούρσσια (τουρσί) ετοιμάζεται προς το τέλος του καλοκαιριού (лето – λέτο) και αρχές φθινοπώρου (есен – έσεν).

Σε μια каца – κάτσα (βαρέλι) τοποθετούνται άγουρα λαχανικά και άλλα και στην συνέχεια ρίχνουμε το σόλιλο (άρμη) μέχρι να σκεπαστούν. Πάνω πάνω βάζουμε μια μαρμάρινη πλάκα ή σχιστολιθική για να πιέζει τα αποθέματα και να βρίσκονται όλα μέσα στο σόλιλο.

Το σόλιλο γίνεται με νερό που έχουμε βράσει και σ΄αυτό βάζουμε αλάτι, τόσο όσο να επιπλέει ένα αυγό κότας. Στον πυθμένα του βαρελιού βάζουμε μια στρώση ρεβύθια που έχουν μουλιάσει.

Στην συνέχεια τοποθετούμε τα λαχανικά, όπως домати – ντόματι (ντομάτες), пиперки – πίπερκι (πιπεριές), патлиџани – πατλίτζζανι (μελιτζάνες), карфиол – καρφιόλ (κουνουπίδι), моркови – μόρκοβι (καρότα), мали лубеници – μάλι λουμπένιτσι (μικρά καρπούζια), краставички – κραστάβιτσσκι (αγγουράκια), динчиња – ντίντσσινια (πεπονάκια) και άλλα.

Με το τουρσί εκμεταλεύονταν και αξιοποιούσαν εκείνους τους καρπούς και τα λαχανικά που δεν είχαν ωριμάσει. Επιπλέον ήταν πηγή πολλών βιταμινών και το πιο σημαντικό ήταν ότι όλα τα παραπάνω προέρχονταν από τους κήπους τους, δηλαδή δεν τ΄αγόραζαν. Έτσι τα σαλατικά δεν έλειπαν ποτέ από το τραπέζι των Μακεδόνων, ακόμη και το χειμώνα.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

И ДА НЕ ЗАБОРАВИМЕ!!! ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

,,ПАТРИОТСКИТЕ,, ИЗЛАГАЊА НА СИРИЗА !!! ΟΙ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ» ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ !!!

Οξύτατη κριτική δέχτηκε από τον πρέσβη Γ. Αϋφαντή, διπλωματικό σύμβουλο του Α. Τσίπρα,  η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το κείμενο που ετοίμασε για την εξωτερική πολιτική εν όψει συνεδρίου

“…Η περί Τουρκίας διατύπωση των θέσεων της Κ.Ε. είναι κρίσιμη, τόσο για την αξιοπιστία μας όσο και για την ποιότητα της στρατηγικής μας προς ανατροπήν του Μνημονίου. Ταυτόχρονα, συνιστά και παράδειγμα προς αποφυγήν, εξ αιτίας της λαϊκής αποσυσπείρωσης που προκαλεί. Και δεν είναι η μόνη παράγραφος των θέσεων που αποσυσπειρώνει εν δυνάμει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ! Η αναφορά στην περί ΠΓΔΜ παράγραφο, ότι «οι υπάρχουσες μειονότητες είναι απολύτως σεβαστές», είναι εξίσου προβληματική. Εκτιμά η Κ.Ε. εν προκειμένω ότι υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ μειονότητες; Υπάρχει σήμερα σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα; Αντλεί πρωτογενώς η Κ.Ε. τη σχετική πληροφόρηση ή εμπιστεύεται τις σχετικές διαπιστώσεις των εκθέσεων του State Department; Πόσοι εν Ελλάδι (όχι σε Καναδά και Αυστραλία!) έχουν σλαβομακεδονική εθνική συνείδηση, πέρα από τους τροφίμους του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης; Δεχόμαστε (όπως κάποια ξένα κέντρα πασχίζουν να καθιερώσουν) ότι κάθε δίγλωσσος της Δυτικής Μακεδονικής έχει, εκών άκων, μη-ελληνική εθνική συνείδηση; Πόσους, τέλος, Έλληνες πολίτες (και συντηρητικούς ψηφοφόρους), θύματα του Μνημονίου, συσπειρώνει στον ΣΥΡΙΖΑ η αναφορά της παραγράφου περί ΠΓΔΜ των θέσεων σε «υπάρχουσες μειονότητες»;….”

MORE SOKOL Τι σκέφτηκα μόλις διάβασα το παραπάνω κείμενο.

Αυτή είναι η προτελευταία παράγραφος ενός κειμένου που υπογράφει ο «σύμβουλος»(!!!) του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ανάγλυφα την πίεση για μετάλλαξη που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική θέση του κ. «συμβούλου» απλά είναι κατάπτυστη.

Θαυμάστε λογική. «…Πόσους, τέλος, Έλληνες πολίτες (και συντηρητικούς ψηφοφόρους), θύματα του Μνημονίου, συσπειρώνει στον ΣΥΡΙΖΑ η αναφορά της παραγράφου περί ΠΓΔΜ των θέσεων σε «υπάρχουσες μειονότητες»;»

Με απλά Ελληνικά τους λέει δηλαδή : Δεν πρέπει να ενδιαφέρει την αριστερά το δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η λειτουργία της δημοκρατίας  αλλά μόνο τα ψηφαλάκια!!!

και ακάθεκτος συνεχίζει : « Εκτιμά η Κ.Ε. εν προκειμένω ότι υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ μειονότητες; Υπάρχει σήμερα σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα; Αντλεί πρωτογενώς η Κ.Ε. τη σχετική πληροφόρηση ή εμπιστεύεται τις σχετικές διαπιστώσεις των εκθέσεων του State Department

Επίσης σε απλά Ελληνικά τους λέει: Μην ακούτε κανένα. Ούτε Ε.Ε., ούτε ΟΗΕ, ούτε ΔΑΣΕ, ούτε State Department…  Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εθνικές μειονότητες. Αφού αυτή είναι η εθνική θέση και η θέση του Φαήλου, του Βελόπουλου, του Κασιδιάρη, του Άνθιμου, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, των Χρυσαυγητών, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ,της Εκκλησίας και του λοιπού Εθνικιστικού τόξου , εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που πάτε γυμνοί στα αγγούρια;;;;

Και αν τυχόν κανένας «περίεργος» από τις τέως συνιστώσες ή κανένας Νάσος Θεοδωρίδης ή κανένας άλλος εκτός ΣΥΡΙΖΑ του θυμίσει πως υπάρχει και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για Έλληνες πολίτες, ο «πατριώτης» σύμβουλος του προέδρου έχει έτοιμη την απάντηση: «Ποιος θέλει να αυτοπροσδιοριστεί;  Πόσοι εν Ελλάδι (όχι σε Καναδά και Αυστραλία!) έχουν σλαβομακεδονική εθνική συνείδηση, πέρα από τους τροφίμους του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης;»

Θαυμάστε τοποθέτηση, θαυμάστε διαστρέβλωση, λάσπη και ύβρη…

Μέχρι σήμερα οι Εθνικά Μακεδόνες πολίτες της Ελλάδας ήταν για τους δεξιούς «πράκτορες» των  Σκοπίων,  από σήμερα είναι και για τους αριστερούς «πράκτορες» αλλά των Αμερικανών!!!

Να τον χαίρεστε σύντροφοι…. τον σύμβουλο του προέδρου σας…

Και να μην διαμαρτύρεστε για τους Φαήλους, τους Μουρούτηδες και τις μονταζιέρες  αν δεν μπορείτε να διακρίνετε τις πρακτικές τους ανάμεσα σας….

Κρίμα….

ΜORE SOKOL   9/6/2013 SOLUN

(όλο το άρθρο με την θέση του κ. «πρέσβη» στην ΑΥΓΗ 9/6/2013)

http://www.avgi.gr/article/415151/gia-tin-akurosi-kai-anatropi-tou-mnimoniou

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Μπράβο Μαρία!

Ως παλαιός «ανθέλλην» την καλωσορίζω στην τάξη των ανθελλήνων, που για μένα είναι οι πιο σωστοί και χρήσιμοι Έλληνες.

 • Δεν γνωρίζω τη Μαρία Ρεπούση. Ωστόσο, παρακολουθώ τα όσα λέει, γράφει και τα όσα υφίσταται.
 • Ως παλαιός «ανθέλλην» την καλωσορίζω στην τάξη των ανθελλήνων, που για μένα είναι οι πιο σωστοί και χρήσιμοι  Έλληνες. Είναι οι μόνοι που πραγματικά αγαπούν την πατρίδα τους και της λένε αλήθειες – έστω και δυσάρεστες. Μόνο πάνω σε αλήθειες μπορεί να χτιστεί μία υγιής και ρωμαλέα εθνική ταυτότητα.
 • Οι μύθοι βούλιαξαν τούτο το έθνος. Δεν μας άφησαν ποτέ να αντικρίσουμε την πραγματικότητα, να δούμε το αληθινό μας πρόσωπο στον καθρέφτη. Το πόσο σημαντικό είναι το ψεύδος για μας φαίνεται από την αντίδρασή μας: σε κάθε αμφισβήτησή τους εκλύεται υστερία που πλημμυρίζει το Διαδίκτυο.
 • Νομίζουμε πως είμαστε λαός σπλαχνικός και φιλάνθρωπος: όμως έχουμε κάνει θηριωδίες φοβερές. Στην κατάληψη της Τριπολιτσάς σφάχτηκαν αναίτια χιλιάδες άμαχοι. Στη Μικρασιατική Εκστρατεία ο Ελληνικός Στρατός έκανε απίστευτες σφαγές και ωμότητες – προκαλώντας τα άγρια αντίποινα. Αυτά δεν μας τα είπαν στο σχολείο.
 • Νομίζουμε πως η εκκλησία μας είναι ανώτερη: μπορεί να μην είχε Ιερά Εξέταση αλλά έκαψε, έσφαξε και βασάνισε τους  Έλληνες εθνικούς και στην Εικονομαχία σκότωσε εκατό χιλιάδες «αντιφρονούντες». Αργότερα καταράστηκε τον Ρήγα, πολέμησε και αφόρισε την Επανάσταση, και για να καλύψει την ντροπή επινόησε μετά τους μύθους της Αγίας Λαύρας και του Κρυφού Σχολειού.
 • Νομίζουμε ότι κρατάμε από μεγάλο σόι, αλλά το Βυζάντιο ήταν πολυεθνικό ρωμαϊκό και όχι ελληνικό κράτος. Ούτε ένας αυτοκράτορας δεν καταγόταν από την κυρίως Ελλάδα. Ρωμιοί (δηλαδή Ρωμαίοι) ονομαζόμασταν, μέχρι που μας ξαναβάφτισαν  Έλληνες οι Δυτικοί. Οι οποίοι και μας απελευθέρωσαν, όταν η Επανάστασή μας είχε αποτύχει – χάρη στο αλληλοφάγωμά μας.
 • Και βέβαια ο Xορός του Ζαλόγγου ήταν μύθος. Το τραγούδι που (δήθεν) τραγούδαγαν οι Σουλιώτισσες γράφτηκε 106 χρόνια μετά. Και θα ήταν δύσκολο να το τραγουδάνε, αφού ήταν αλβανόφωνες. Σαν τα πληρώματα του ελληνικού στόλου, που, όπως γράφει ο Παπαρρηγόπουλος, δεν κατάλαβαν λέξη από τον λόγο που τους έβγαλε ο Μαυροκορδάτος στα ελληνικά. Ούτε αυτά τα μάθαμε ποτέ.
 • Πατώντας πάνω στους μύθους, χτίσαμε μια ψεύτικη ταυτότητα. Γίναμε «κακομαθημένα παιδιά», όπως σωστά μας αποκάλεσε ο Ζαμπέλιος, και περιμένουμε από τους άλλους λαούς ειδική μεταχείριση. Οπότε η Μαρία Ρεπούση κάνει άγια δουλειά όταν προσπαθεί να μας συνεφέρει. Μακάρι και οι άλλοι ιστορικοί (που όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά) να είχαν το θάρρος της.

(και εμείς της Νόβα Ζόρα προσθέτουμε και τους αμέτρητους μύθους του ελληνικού κράτους σχετικά με το μακεδονικό ζήτημα και τους ,,ανύπαρκτους,, εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα…Χιλιάδες θα ΄ταν οι σελίδες του κειμένου!!).

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Δελτίο Τύπου Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013 ΕΡΤ: Το αποκορύφωμα της υποκρισίας

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας- Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα   (EFA-EPP)

Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ.  Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin  Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org e-mail: vinozito@otenet.gr & rainbow@florina.org


Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που για μια ακόμα φορά ξεπερνά και το πλέον ακραίο θέατρο του παραλόγου. Από τη μία, η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ, αφού πρώτα την είχε επιβαρύνει με αρκετά επιπλέον εκατομμύρια ευρώ, παραδεχόμενη την πλήρη αδυναμία της να την εξυγιάνει εν λειτουργία. Στόχος, λέει, είναι η δημιουργία μιας νέας υγιούς, ανεξάρτητης και δημοκρατικής δημόσιας τηλεόρασης.

Από την άλλη, οι μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι αλλά κυρίως η αντιπολίτευση σε μια ξαφνική επίδειξη αγάπης προς ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης το οποίο μέχρι πριν λίγες μέρες καθύβριζαν, κάνουν λόγο για πραξικόπημα, χούντα και καίριο πλήγμα κατά της δημοκρατίας.

Είναι άξιο θαυμασμού πως σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος προτάσσει και πάλι, πριν και πάνω από όλα, την έννοια της δημοκρατίας. Αλήθεια, πόσο δημοκρατική ήταν η ΕΡΤ μέχρι χθες, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ; Εσείς δεν είσαστε που γκρινιάζατε διαρκώς για την μειωμένη σας-δήθεν- παρουσία σε αυτή; Πόσο δημοκρατική ήταν μια δημόσια τηλεόραση που δεν είχε ούτε μια ώρα να αφιερώσει στους Έλληνες καθολικούς, τους Μουσουλμάνους, τους Εβραίους; Πού ήταν οι μειονότητες στο πρόγραμμά της; Μήπως οι Μακεδόνες και οι Τούρκοι δεν πλήρωναν κι αυτοί την εισφορά υπέρ ΕΡΤ στους λογαριασμούς του ρεύματος;

Αλήθεια, κ. Σαμαρά, πόσο δημοκρατική θα είναι η νέα δημόσια τηλεόραση; Θα περιλαμβάνει αλήθεια έστω κάτι από τα παραπάνω, ώστε να πειστούμε ότι είστε ειλικρινής; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε αμέσως να μας ενημερώσει με non paper ότι οι κυριακάτικοι εκκλησιασμοί θα συνεχίσουν να μεταδίδονται ανελλιπώς από το κανάλι της Βουλής. Μόνο Έλληνες και Ορθόδοξοι ζουν σ’ αυτή τη χώρα άραγε; Έχετε παρακολουθήσει μια φορά έστω το πρόγραμμα του BBC ή της ZDF που θέλετε να αντιγράψετε;  Πως να πιστέψουμε ότι το νέο μέσο που ευαγγελίζεστε θα είναι δημοκρατικό και ανεξάρτητο;

Το θέμα της ΕΡΤ έδωσε άλλη μια ευκαιρία στη χώρα να δει πόσο λανθασμένος είναι ό δρόμος που έχει πάρει. Αντί αυτού, εξελίσσεται σε ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας από όλους εκείνους που έχουν τη δημοκρατία γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, είτε ανήκουν στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.

Η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο ζητά από όλους τους σκεπτόμενους συμπολίτες μας να μην παρασυρθούν και να απαιτήσουν επιτέλους δημόσια ΜΜΕ που να αρμόζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με σεβασμό προς ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τους Έλληνες πολίτες που τα πληρώνουν. Ζητά επίσης από την κυβέρνηση:

- να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της αρχής που θα διαχειρίζεται τον νέο δημόσιο φορέα ενημέρωσης, αναβαθμίζοντάς την στα επίπεδα του ΑΣΕΠ και δινοντάς της απόλυτες αρμοδιότητες στην αξιολόγηση των εργαζομένων και στην απαρέγκλιτη τήρηση ενός πολυφωνικού προγράμματος.

-να ενσωματώσει στο πρόγραμμα του νέου φορέα εκπομπές στις μειονοτικές γλώσσες που ομιλούνται στην Ελλάδα και να ξεκινήσει επιτέλους διάλογο με τα μέλη όλων των εθνικών, γλωσσικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Το  Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγρότες των χωριών στις περιοχές Вртекопско-Βρτεκοπσκο/Σκύδρας και Негушко-Νέγκουσσκο/Νάουσας για τις ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στα χωριά Арсен-Άρσεν/Αρσένι, Липариново-Λιπαρίνοβο/Λιπαρό, Бања-Μπάνια/Λουτροχώρι, Ново Село-Νόβο Σέλο/Πλεύρωμα, Каменик-Κάμενικ/Πετριά, Прахњани-Πράχνιανι/Άσπρο, Чичигс-Τσιτσιγκς/Σταυροδρόμι,  Колибите-Kολίμπιτε/Καλύβια καθώς και στα Фетица-Φέτιτσα/Πολλά Νερά, Црмариново-Τσαρμαρίνοβο/Μαρίνα, Пископија-Πισκόπια/Επισκοπή, Голема Река-Γκόλεμα Ρέκα/Ροδοχώρι, Јанаково-Γιανάκοβο/Γιαννακοχώρι, Голишани-Γκολίσσανι/Λευκάδια, Горно Копаново-Γκόρνο Κοπάνοβο/Κοπανός, Вештица Берска-Βέσστιτσα Μπέρσκα/Αγγελοχώρι, Вештица Воденска-Βέσστιτσα Βόντενσκα/Πολυπλάτανος και Микрогс-Μικρογκς/Μακροχώρι η καταστροφή της παραγωγής ροδακίνων αγγίζει το 100%, λίγες μόλις ημέρες πριν αρχίσει η συγκομιδή.

Ίδιες περίπου οι καταστροφές και στην περιοχή του Соровичево-Σοροβίτσσεβο / Αμυνταίου.

Με δεδομένο ότι τα χωριά αυτά ζουν σχεδόν αποκλειστικά απο το συγκεκριμένο προιόν, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο καλεί τις αρμόδιες αρχές (ΕΛΓΑ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) να ολοκληρώσουν τάχιστα τις καταγραφές των ζημιών και να προχωρήσουν ήδη μέσα στο καλοκαίρι στην καταβολή τουλάχιστον μέρους των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, τίθεται θέμα επιβίωσης για εκατοντάδες οικογένειες εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν άμεσα και οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης. Η ΕΕΣ-Ουρανιο Τόξο θα παρακολουθεί από πολύ κοντά το θέμα και βρίσκεται ήδη στο πλευρό των πληγέντων αγροτών.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

ΥΓ: Με ικανοποίηση είδαμε ένα πάγιο και παλαιό αίτημα των κατοίκων του χωριού Горско-Γκόρσκο Λέρινσκο/Αγραπιδιά Φλώρινας να ικανοποιείται με την αναγνώριση της πηγής Извор-Ίσβορ ως ιαματικής. Το γεγονός αυτό, σε συνδυσμό με το καταφύγιο προστασίας λύκων που λειτουργεί στο χωριό και την απαραμιλλη φυσική ομορφιά του βουνού Вичо-Βίτσσο/Βίτσι, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Θεωρούμε ότι πρέπει εφεξής το Υπουργείο Τουρισμού- και όχι το αρτηριοσκληρωτικό Υπουργείο Εξωτερικών- να έχει βαρύνουσα γνώμη για ανάλογα ζητήματα, όπως π.χ η επαναλειτουργία των συνοριακών διαβάσεων Γκέρμαν-Μάρκοβα Νόγκα στην Πρέσπα και Βόντεν/Έδεσσα- Καβάνταρτσι που θα αναζωογονούσε την τουριστική κίνηση και θα βελτίωνε σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ГОЛЕМО МАКЕДОНСКО ОРО – ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

Η συνεργασία του Μακεδόνικου Διεθνούς Κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καναδά (MHRMI) και του Συλλόγου Παιδιών Φυγάδων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα με έδρα το Τορόντο, έφερε αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενο. Ο μακεδόνικος χορός που διοργάνωσαν από κοινού στην αίθουσα εκδηλώσεων του μακεδόνικου ναού Свети Климент Охридски (Σβέτι Κλίμεντ Όχριντσκι) στη 1 Ιουνίου 2013 στο Τορόντο του Καναδά, με αφορμή τα 65 χρόνια από το ταξίδι χωρίς επιστροφή χιλιάδων Μακεδονόπουλων από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας και τα 100 χρόνια από την Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία διαμελίστηκε η Μακεδονία και μοιράστηκε σε περισσότερα κράτη των Βαλκανίων, είχε τεράστια επιτυχία.

Μακεδόνες, με καταγωγή κυρίως από τις περιοχές Лерин-Λέριν (Φλώρινα), Костур-Κόστουρ (Καστοριά), Воден-Βόντεν (Έδεσσα), Кајлари-Κάιλαρι (Εορδαία), Преспа-Πρέσπα και Битола-Μπίτολα, κατέκλυσαν την αίθουσα ασφυκτικά και δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ανεπανάληπτη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Бил Николов-Μπιλ Νικόλοβ, πρόεδρος του MHRMI με καταγωγή από το χωριό Желево-Ζζέλεβο (Ανταρτικό Φλώρινας), ο εκπρόσωπος των εκδιωγμένων παιδιών Георги Кизовски-Γκεόργκι Κίζοβσκι με καταγωγή από το χωριό Габреш-Γκάμπρεςς (Γάβρος Καστοριάς), ο πρόεδρος της μακεδόνικης οργάνωσης Македонска Алијанса (Μακέντονσκα Αλιάνσα) Џорџ Атанасоски-Τζόρτζ Ατανάσοσκι, ο γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μακεδόνων και καταγωγή από το Смрдеш-Σμ΄ρντεςς (Κρυσταλοπηγή Καστοριάς) Славко Манговски-Σλάβκο Μάγκοβσκι, όπως και τα προσκεκλημένα μέλη του Виножито-Ουράνιο Τόξο, Димитри Јованов-Ντιμίτρι Γιοβάνοβ (Δημήτρης Ιωάννου) από το χωριό Ракита-Ράκιτα (Ολυμπιάδα Εορδαίας) και Танас Трајанов-Τάνας Τραγιάνοβ (Αθανάσιος Τραγιανός) από το χωριό Тушилово-Τουσσίλοβο (Στάθη Κιλκίς). Αναφορά σε μοιραία ιστορικά γεγονότα για το μακεδόνικο λαό έκανε ο ιστορικός Ристо Стефов-Ρίστο Στέφοβ, με καταγωγή από το χωριό Ошчима-Όσστσσιμα (Τρίγωνο Πρέσπας).

Για τη μουσική και τα τραγούδια της υπέροχης αυτής βραδιάς φρόντισε η φημισμένη μακεδόνικη ορχήστρα Boys From Bouf (Ντέτσατα οντ Μπουφ-Τα παιδιά από το Μπουφ) του μαέστρο Крис Кљашев-Κρις Κλιάσσεβ.

Χορός χωρίς σταματημό, πηγαδάκια συζητήσεων, συνεντέυξεις σε καναδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, γνωριμίες, φωτογραφίσεις…όπως και συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας με μεγάλη επιτυχία, με σκοπό την στήριξη των μακεδόνικων κινημάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία. Όπως και στο παρελθόν, μεγάλη ήταν η προσφορά των Коста Стангуик-Κόστα Στάνγουικ με καταγωγή από το Арменско-Άρμενσκο (Άλωνα Φλώρινας) και Минче Остас Ташев-Μίντσσε Όστας Τάσσεβ με καταγωγή από το Емборе-Έμπορε (Εμπόριο Εορδαίας), όπως και πολλών άλλων Μακεδόνων.

Τέθηκαν ακόμη ισχυρότερες βάσεις συνεργασίας μεταξύ των μακεδόνικων οργανώσεων πάνω στον κοινό σκοπό, που είναι η αναγνώριση των εθνικά Μακεδόνων σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως και η διατήρηση και ανάπτυξη της μακεδόνικης γλώσσας και πολιτισμού στις περιοχές όπου αυτοί ζουν.

Πολλά συγχαρητήρια στις οικογένειες Николов-Νικόλοβ, Кизовски-Κίζοβσκι και Павловски-Πάβλοβσκι, για την μεγάλη προσωπική τους εργασία σχετικά με τη διοργάνωση της ανευ προηγουμένου αυτής εκδήλωσης.

Αυτό που θα αισθανθεί όποιος βρεθεί μεταξύ της μακεδόνικης κοινότητας του Καναδά, δεν περιγράφεται. Εκατοντάδες χιλιάδες Μακεδόνες από όλες τις περιοχές της Μακεδονίας, μακεδόνικα καταστήματα, μακεδόνικες εκκλησίες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, σχολεία, συλλόγοι, χορευτικά, εφημερίδες, περιοδικά, οργανώσεις, μακεδόνικα θέρετρα διακοπών… Ελεύθερα ακούγεται η μακεδόνικη γλώσσα, ελεύθεροι αισθάνονται οι Μακεδόνες, απ΄όπου και αν προέρχονται…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλοί, μεταξύ αστείου και σοβαρού, σχολιάζουν: Ποιά είναι η δεύτερη πόλη σε αριθμό εθνικά Μακεδόνων μετά το Скопје-Σκόπιε; – Το Τορόντο!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Δελτίο Τύπου: Προς τα ΜΜΕ

Τίρανα  17.05.2013 – Ο Μακεδόνικος Σύλλογος “Ίλιντεν”- Τίρανα, όπως και το παρακλάδι του της περιοχής Γκόλο Μπ΄ρντο, χαιρετούν την απόφαση και την υλοποίηση της απόφασης αυτής των κυβερνήσεων της Αλβανίας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ανοίξουν τον συνοριακό σταθμό Џепиште – Требиште (Τζζέπισστε – Τρέμπισστε) στην περιοχή Голо Брдо-Γκόλο Μπ΄ρντο. Ο σταθμός αυτός θα βοηθήσει οικονομικά τις δύο πλευρές σε μέγιστο βαθμό και θα διευκολύνει πολύ την επικοινωνία του μακεδόνικου πληθυσμού των δύο πλευρών των συνόρων.

Με εκτίμηση

Άραγε πότε θα δούμε παρόμοιες κινήσεις και στα δικά μας μέρη; Πότε επιτέλους οι ελληνικές κυβερνήσεις θα ενδιαφερθούν για την ευημερία των ακριτικών περιοχών της χώρας και θα πάψουν να παίζουν με το μέλλον ιδιαίτερα του μακεδόνικου πληθυσμού της βόρειας Ελλάδας, ο οποίος στο βωμό των ,,εθνικών συμφερόντων,, ζει εδώ και πολλές δεκαετίες απομονωμένος και φτωχός; Για ποιό λόγο όλες οι συνοριακές περιοχές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ευημερούν λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και μόνο στην Ελλάδα βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ,,μαύρα χάλια,,; Πότε επιτέλους θα σταματήσει η πολιτεία να βλέπει ως εχθρούς όλα τα γειτονικά της κράτη και θα προσπαθήσει να δηιουργήσει γερές βάσεις για μια οικονομική και κοινωνική συνεργασία, που θα επιφέρει ένα καλό μέλλον για όλους μας;

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПИШУВАТЕ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГРЦИЈА? КАЗНА ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΤΙΜΩΡΙΑ

Πρόσφατα, στην συντάκτη της εφημερίδας Дневник (Ντνέβνικ) της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ίβανα Κόστοβσκα, στον συνοριακό σταθμό του Мачуково-Ματσσούκοβο (Ευζώνοι), απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα επειδή στο ελληνικό εθνικό μητρώο ήταν καταχωρημένη ως ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Το κακό που έκανε; Έγραψε κείμενο σχετικά με τη ζωή και το στάτους των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα. Για τους, σύμφωνα με την Ελλάδα, ,,ανύπαρκτους,,. Με λίγα λόγια, οι εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας δεν υπάρχουν, αλλά τιμωρούμε όσους γράφουν γι΄αυτούς…Οξύμωρο έτσι;

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε με σύντομη διαδικασία να ανακηρύξει την υπόθεση απαγόρευσης εισόδου της Κόστοβσκα ως τετελεσμένη. Επίσης, το υπουργείο δημοσίευσε την σύντομη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του, Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι σχετικά με την υπόθεση, ο πρεσβευτής στα Σκόπια Λαλάκος, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Πόποβσκι και επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Μακεδόνα ομόλογό του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΥΠΕΞ, ο Έλληνας πρεσβευτής εξέφρασε δυσαρέσκεια λόγω  „της μεγάλης κλίμακας που απασχόλησε τη γειτονική χώρα ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική εσωτερική νομοθεσία“.
„Λαμβάνοντας υπόψη την επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Αβραμόπουλου και του ομόλογού του Πόποβσκι, το θέμα θεωρείται λήξαν“, αναφέρει η δήλωση του ΥΠΕΞ. Τόσο απλά…σαν να μην πρόκειται για θέμα σοβαρό, όπου καταλύονται δημοκρατικοί θεσμοί.
Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, εν συντομία σχολίασε το γεγονός: „Ποιά η σημασία της δήλωσης; Άρθηκε η απαγόρευση εισόδου; “, συμπεραίνοντας ότι μάλλον όχι.
Καταχωρώντας την Κόστοβσκα στη μαύρη λίστα, συνέχισε ο Δημητράς, όπως και πέρυσι έναν Αλβανό δημοσιογράφο και πολλούς άλλου στο παρελθόν,  παραβιάζεται η ελευθερία του Τύπου και αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα τιμωρεί τους ξένους δημοσιογράφους που γράφουν κείμενα τα οποία δεν ευχαριστούν τις ελληνικές αρχές.
- Η Ελλάδα αισθάνεται ελεύθερη να δρα με τον τρόπο αυτό επειδή δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Το συνδικάτο των Ελλήνων δημοσιογράφων και τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν τέτοιες πράξεις, επιβεβαιώνοντας ότι γι΄αυτούς τα εθνικιστικά συμφέροντα είναι σημαντικότερα από την ελευθερία των δημοσιογράφων, δήλωσε ο Δημητράς.
Για το δημοσιογράφο και πολιτικό αναλυτή Γιώργο Παπαδάκη η υπόθεση ήταν κάτι το αναμενόμενο, αλλά τρομακτική είναι η σύνθεση της, η οποία αποδεικνύει το πόσο η Ελλάδα σέβεται το γείτονά της, δηλαδή καθόλου.
- Στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα στα μπλογκς, γράφονται πολλά άσχημα πράγματα για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά επί 22 χρόνια ούτε ένας Έλληνας δημοσιογράφος δεν αντιμετώπισε απαγόρευση εισόδου στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Από την άλλη πλευρά, όποιος από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας γράψει σχετικά με τις μειονότητες στην Ελλάδα, μπορεί και να λάβει απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Αυτό δείχνει τη θέση των ελληνικών αρχών, δήλωσε ο Παπαδάκης. Την υπόθεση της Κόστοβσκα, ο Παπαδάκης την ερμήνευσε ως τιμωρία για αυτά που έγραψε και ως προειδοποίηση στους υπόλοιπους, ότι εάν συνεχίσουν θα υποστούν συνέπειες.

Λίγες ημέρες πριν και μετά την σύσταση του κειμένου αυτού, η Νόβα Ζόρα πληροφορήθηκε ότι άρθηκε η απαγόρευση εισόδου της Κόστοβσκα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Македонско прашање и грчкиот иредентизам Μακεδονικό και ελληνικός αλυτρωτισμός

Το νέο βιβλίο του Σπύρου Καράβα αμφισβητεί την κυρίαρχη αφήγηση για το Μακεδονικό
Σπύρος Καράβας, «Μακάριοι οι κατέχοντες την γην». Γαιοκτητικοί σχεδιασμοί προς απαλλοτρίωση συνειδήσεων στη Μακεδονία 1880-1909, Βιβλιόραμα, Αθήνα Οκτώβριος 2010

Ο Σπύρος Καράβας επανεμφανίζει στην αγορά των ιδεών «Το Έργον του Ελληνισμού εν Μακεδονία» του Αθανάσιου Ευταξία. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εθνολογικό έλλειμμα και ο ατελέσφορος εξελληνισμός της περιπόθητης Μακεδονίας,  ο ρουμελιώτης δημοσιολόγος και πολιτικός προτείνει, ήδη από το 1880, να περάσει η αγροτική γη σε ελληνικά χέρια, εκβιάζοντας έτσι το φρόνημα των κατοίκων, και επιπρόσθετα να προκληθεί, εντός ξένης βεβαίως επικράτειας, εποικισμός με ελληνόφρονες πληθυσμούς. Η εξαγορά των τουρκικών τσιφλικιών αρχικά προγραμματίζεται να διεξαχθεί με ιδιωτικά κεφάλαια, για να παραπεμφθεί τελικά, με τη μορφή του κατεπείγοντος, στον κρατικό προϋπολογισμό, όταν πλέον γίνεται συνείδηση ότι το Μακεδονικό διαπλέκεται με το φλέγον  κοινωνικό ζήτημα του αγροτικού χώρου.
Με αφετηρία το δοκίμιο του Ευταξία και καταληκτήριο σημείο τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων, ο Σπύρος Καράβας κωδικοποιεί όσες συναφείς μαρτυρίες επιτρέπουν να σκιαγραφηθούν και να ιστορικοποιηθούν ρητορικοί  τόποι, στερεότυπα και αντιφάσεις της ελληνικής εθνικιστικής ιδεολογίας, αφενός, και, αφετέρου, η συγκεκριμένη τακτική που υιοθετείται, και οι εξορθολογιζόμενοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί, με τα οποία επιχειρείται να εργαλειοποιηθεί η Μεγάλη Ιδέα. Χωρίς παραχωρήσεις στην ιστορία-«θεραπαινίδα σκοπιμοτήτων», με ισχυρή τεκμηρίωση, γλαφυρή και αιχμηρή γραφή, θέτει υπό αμφισβήτηση το κυρίαρχο αφήγημα για το Μακεδονικό Ζήτημα, και προσφέρει μία στέρεη ιστορική μελέτη των μηχανισμών που διέπουν πρακτικές και νοοτροπίες του ελληνικού αλυτρωτισμού.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)