Αρχεία | Ιούνιος, 2013

ДУДУЛЕ – ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΕ – ΠΕΡΠΕΡΟΥΝΑ

(Θρησκευτικοπαγανιστική τελετή στην αναβροχιά)

Ој дудуле

вај дудуле

ти се молам да заврниш

да заврниш да загрмиш

(όι ντουντούλε

βάι ντουντούλε

σε παρακαλώ να βρέξεις

να βρέξεις να αστράψεις).  

Αμέτρητα τα έθιμα των Μακεδόνων. Ένα από αυτά και το ντουντούλε ή ντοντόλε, το οποίο γινόταν σε όλες τις περιοχές της γεωγραφικής Μακεδονίας. Το παρουσιάζουμε παρακάτω.

Όλοι μας ξέρουμε πολύ καλά πόσο εξαρτώμενοι είναι οι αγρότες από το дожд-ντοζζντ (βροχή). Αν βρέξει, πότε θα βρέξει και πόσο! Είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο που συνέχεια απασχολεί την σκέψη τους και τους βασανίζει. Βέβαια οι εμπειρικές τους παρατηρήσεις και γνώσεις, τους έχουν οδηγήσει να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους χρονικά σύμφωνα με τα μετεωρολογικά τους συμπεράσματα. Παρόλα όμως αυτά δεν είναι δεδομένη πάντα η περιοδικότητα των μετεωρολογικών φαινομένων.

Πολλές φορές се расипува времето-σε ρασίπουβα βρέμετο (χαλάει ο καιρός). Ακραία καιρικά φαινόμενα που τον κάνουν να ενεργοποιείται είναι η суша-σούσσα (παρατεταμένη ξηρασία) και η мразотија-μραζότια (παγετός). Το αντικείμενό μας στο σημείωμα αυτό είναι η σούσσα και η εθιμική αντιμετώπησή της.

Όταν είχαν ξηρασία, οι Μακεδόνες κατέφευγαν αρχικά στην εκκλησία που τους σύστηνε τη λιτανεία, που είναι μια παρακλητική τελετή.

Ο παπάς, οι ψάλτες και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού περιφέρονταν στο χωριό και αρκετά έξω απ΄αυτό, διαβάζοντας ο παπάς ευχές και ψάλλοντας. Μερικές φορές η λιτανεία ήταν και μητροπολιτική.

Όταν η λιτανεία δεν είχε το επιθυμητό γι΄αυτούς αποτέλεσμα, τη βροχή δηλαδή, θυμόντουσαν ένα παλιό έθιμο, που είναι ένα μιμητικό δρώμενο κι έχει κι αυτό παρακλητικό χαρακτήρα και το οποίο έλκει την καταγωγή του στη μαγεία. Αυτό ήταν το дудуле-ντουντούλε (περπερούνα).

Όταν αποφάσιζαν να πραγματοποιήσουν το ντουντούλε διάλεγαν ένα παιδί, που έπρεπε να είναι ορφανό από μάνα και πατέρα, το έντυναν με тиквовина- τικβοβίνα (κολλητσίδες) ή με арженица-αρζζενίτσα (καλάμια από ραβδισμένη σίκαλη), που το μεν πρώτο είναι φυτό υγρόφιλο με πλατιά και μεγάλα φύλλα και τα καλάμια του δεύτερου το προστάτευαν από το νερό.

Το Ντουντούλε – έτσι ονόμαζαν και το παιδί – με την συνοδεία κοριτσιών κυρίως, που τραγουδούσαν τραγούδια ειδικά για το έθιμο αυτό, όπως:

Ој дудуле

вај дудуле

ти се молам да заврниш

да заврниш да загрмиш

оти деца ќе изгориш

мајка и татко ти се молат

Ој дудуле

мили Боже

дај Боже дожд

да се роди ΄рш

( Όι ντουντούλε

βάι ντουντούλε

σε παρακαλώ να βρέξεις

να βρέξεις να αστράψεις

τα παιδιά μην κορακιάσουν

Μάνα και πατέρας σε παρακαλούν

Όι ντουντούλε

Θεέ αγαπημένε

δώσε Θεέ βροχή

η βρίζα να καρπίσει).

και περιφέρονταν σ΄όλα τα σπίτια του χωριού. Οι νοικοκυραίοι που δέχονταν την επίσκεψη έπρεπε να έχουν άφθονο νερό και δεν υπήρχε τότε ύδρευση στα σπίτια τους, όπως την ξέρουμε σήμερα, και το νερό το προμηθεύονταν από τα ποτάμια, τα πηγάδια ή κι από πηγές και το αποθήκευαν σε βαρέλια, σε πιθάρια και καζάνια για να το ρίξουν πάνω στο ντουντούλε. Η ρίψη του νερού συνοδευόταν πάντα με επικλήσεις στο Θεό για βροχή, όπως ,,да заврни-ντα ζαβ΄ρνι (να βρέξει),, ή ,,Господ да даде дожд-Γκόσποντ ντα ντάντε ντοζζντ (ο Θεός να δώσει βροχή),, κι άφθονο νερό έπεφτε πάνω στο ντουντούλε.

Οι γηραιότεροι ισχυρίζονται ότι μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας, που γινόταν το έθιμο, έβρεχε και αυτό ας το σχολιάσουμε:

 • Καταρχάς δε μπορεί να έβρεχε κάθε φορά κι αυτό γιατί έχουμε μαρτυρίες που μας λένε πως δεν έβρεχε πάντα, όμως όπως συμβαίνει σε πολλούς, εντυπωσιάζει η θετική έκβαση και τη θυμούνται πάντα, παρά η αρνητική.
 • Αν δεχτούμε ότι προκαλούσαν μια έντονη εξάτμιση με το νερό που έριχναν, όσο και αν οι ποσότητες μας φαίνονται μεγάλες, δεν ήταν αρκετές για να προκαλέσουν βροχή.
 • Ίσως πάλι τους δημιουργούσε το μετά τη βροχή ψυχολογικό συναίσθημα, αφού όλα ήταν βρεγμένα και την επόμενη μέρα.

Το ντουντούλε επέζησε ως έθιμο στα μακεδόνικα χωριά μέχρι και τον Εμφύλιο πόλεμο. Αν καμιά φορά γινόταν σε κάποια χωριά στα κατοπινά χρόνια, δεν το έκαναν για να προκαλέσουν βροχή, αλλά για αναπαράσταση του εθίμου προς τους νεότερους. Ο λόγος που χάθηκε το έθιμο ήταν γιατί από τη μια το πολέμησε η εκκλησία ως ειδολολατρικό έθιμο και από την άλλη η άνοδος του πολιτιστικού επιπέδου, που ο λαός έπαψε πια να πιστεύει σε παγανιστικές και ειδολολατρικές τελετές.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το έθιμο αυτό ήταν διαδεδομένο σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια. Πρέπει, κατά τη γνώμη μας, το έθιμο αυτό να επαναλαμβάνεται, παρά την αναποτελεσματικότητά του, για να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Είναι έθιμο που ενώνει τους κατοίκους ενός χωριού και τους ωθεί να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους.

Τα διάφορα έθιμα, όσο πρωτόγονα κι αν είναι και δείχνουν χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο, πρέπει να τα γνωρίζουμε γιατί εκφράζουν την προσπάθεια του ανθρώπου να πετύχει το επιθυμητό. Επίσης, εκπληρώνουν σοβαρό ιστορικό και κοινωνικό ρόλο, αφού βρίσκουν τις ρίζες τους και φέρνουν σ΄επαφή τα μέλη της κοινωνίας, συνειδητοποιούν τη διαφορετικότητά τους από τα μέλη άλλων κοινωνιών, αυξάνουν τους κοινωνικούς δεσμούς κι έτσι διατηρούν τη διαφορετικότητά τους.

Η όλη παρακλητική τελετή του ντουντούλε είναι μια μιμητική πράξη που έλκει την καταγωγή της στη μαγεία. Όπως ο μάγος έβαζε τον κυνηγό να κάνει φόνο σε ομοίωμα (θήραμα), που ήταν ζωγραφισμένο κάπου, για να συμβεί έτσι και στην πραγματικότητα, έτσι ρίχνοντας νερό στο ντουντούλε πίστευαν πως αυτό θα γίνει επίσης στην πραγματικότητα.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

НИВНИТЕ НОВИ ,,МАКЕДОНОБОРЦИ,, И НИВНИТЕ НОВИ ,,УСПЕСИ,, ΟΙ ΝΕΟΙ “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ” ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ “ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ” ΤΟΥΣ

Όποιος άνθρωπος επιθυμεί να ανακαλύψει την αλήθεια γύρω από το Μακεδονικό και τους σχεδιασμούς των κρατικών υπηρεσιών, μπορεί κάλλιστα να το πράξει, αρκεί να έχει χρόνο.

Τα τελευταία 20 χρόνια ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται στο φως δεκάδες έρευνες, βιβλία, εργασίες, αρχεία εφημερίδων, έγγραφα κρατικών υπηρεσιών τα οποία αποκαλύπτουν πως μέχρι και τη δεκαετία του 1970 στην Ελληνική Μακεδονία – όπως και στη Θράκη- ασκήθηκαν ιδιαίτερες κρατικές πολιτικές, όπως:

Πιέσεις να εγκαταλείψουν τα χωριά τους οι Μακεδόνες, σχεδιασμός για εποικισμό των χωριών μέσω ανταλλαγής πληθυσμών, εκτοπίσεις, μετονομασίες χωριών και ανθρώπων, ρετσινόλαδα, εξορίες και δεκάδες χιλιάδες διωγμένοι Μακεδόνες μετά τον εμφύλιο ανάμεσα τους κυρίως νέοι και παιδιά.

Πάλι στα χωριά μας οι “νικητές” βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό. Ξανά εξορίες, ξυλοδαρμοί, τρομοκρατία, δήμευση περιουσιών,  χαφιεδισμός και εθνικοφροσύνη με το κιλό. Κύριο μέλημα τους το χτύπημα της μακεδονικής γλώσσας. Τα χωριά έπρεπε να υποταχτούν. Να εκλείψει το “βαρβαρικό ιδίωμα”.

Εκτός από τους στοχευμένους εποικισμούς, τα οικοτροφεία, τις παιδοπούλεις της Φρειδερίκης, τους γάμους των στρατιωτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων με “ντόπιες” γυναίκες συζύγους είχαμε και τις δημόσιες ορκωμοσίες ολόκληρων χωριών! Για όλα αυτά  –εκτός από τις αφηγήσεις- υπάρχει η σχετική βιβλιογραφία και πλέον δεν είναι αμφισβητήσιμα.

Τότε και σήμερα

Θα αναρωτιέται κάποιος καλόπιστος: «καλά αυτά έγιναν τότε, σήμερα όμως; υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί;» Βέβαια υπάρχουν. Προσαρμοσμένοι στις νέες συνθήκες, με νέες τεχνικές αλλά με τα ίδια σκουριασμένα μυαλά και τις ίδιες αναχρονιστικές εθνικιστικές ιδέες.

Κατά τη γνώμη μας τις δύο τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά στις εξελίξεις για το Μακεδονικό στην Ελλάδα:

-η πολιτικοποίηση και μαζικοποίηση του Μακεδονικού μειονοτικού κινήματος.

-η «άνοιξη» στα χωριά μας με την δημόσια χρήση της γλώσσας μας και των τραγουδιών μας

-η διαμάχη της πατρίδας μας με την Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Την δεκαετία του 80 δημιουργήθηκαν Μακεδονικές Οργανώσεις για την διεκδίκηση σεβασμού στοιχειωδών δικαιωμάτων. Ήταν τότε που μεμονωμένοι Μακεδόνες ακτιβιστές συναντήθηκαν με εκπροσώπους διεθνών Οργανισμών και έγιναν επισκέψεις σε χωριά με σκοπό την ανάδειξη πλέον του μη σεβασμού των δικαιωμάτων των Μακεδόνων στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτών των επαφών ήταν η ίδρυση στην Ελλάδα πολιτικού κόμματος για να μπορούν να παρεμβαίνουν θεσμικά όπως έκαναν στην Ευρώπη λαοί όπως οι Φλαμανδοί, οι Ουαλλοί , οι Κορσικανοί κ.α.

Έτσι, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ίδρυση του Ουράνιου Τόξου, χάρη σε αυστηρή παρέμβαση από τα ευρωπαϊκά όργανα -στις τότε ελληνικές αρχές- αναγκάστηκε να το πράξει τον Ιούνιο του 1994. Έκτοτε το πολιτικό κόμμα ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ συντέλεσε και συντελεί τα μέγιστα στη διαμόρφωση του δημόσιου πολιτικού λόγου των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα.

Η ξεκάθαρα αταλάντευτη ευρωπαϊκή του κατεύθυνση και στενή οργανική του σύνδεση με ευρωπαϊκά κόμματα διαμόρφωσε νέες συνθήκες. Με την βοήθεια διεθνών οργανώσεων και οργανισμών (ΕΠΣΕ, ΔΑΣΕ, ΟΗΕ, Ε.Ε.), μετά από συνεχείς αναφορές και αγώνες ακτιβιστών Μακεδόνων, κατέστη επί τέλους εφικτό το αυτονόητο: Να ακούγεται το τραγούδι στη μακεδόνικη γλώσσα στα χωριά μας.

Στα μέσα του 80  το πρώτο συγκρότημα που τραγουδούσε δημόσια μακεδόνικα τραγούδια ήταν του Γιάννη από το Νέρετ.  Προσπάθησαν οι αρχές αλλά και παρακρατικοί βίαια να διακόψουν εκδηλώσεις αλλά δεν τα κατάφεραν. Από τότε σε δεκάδες χωριά οι Μακεδόνες που σέβονται τον εαυτό τους, σε δημόσιες ή και ιδιωτικές εκδηλώσεις χαίρονται τα τραγούδια. Για να συμβεί όμως αυτό το αυτονόητο έπρεπε να παρέμβουν οι διεθνείς οργανισμοί!

Αυτό το τονίζουμε γιατί κάποιοι αφελείς πιστεύουν ότι η ελεύθερη εκτέλεση τραγουδιών συνέβη από μόνης της ή από πρωτοβουλία συλλόγων ή ακόμα και από κρατικό ενδιαφέρον! Η άνοιξη αυτή συνέπεσε με την ένταση της διαμάχης για το όνομα στις αρχες της δεκαετίας του ‘90.  Έτσι αναγκάστηκαν από “Βουλγάρους” να μας ξαναβαφτίσουν σαν “Σκοπιανούς” και τα τραγούδια μας σαν “Σκοπιανά”!

Πονηρά πονηρά δηλαδή μας λένε οι καλοθελητές: «Ναι εντάξει, η μουσική σας και τα τραγούδια σας αλλά αυτά  δίνουν επιχειρήματα στους Σκοπιανούς. Μήπως να μην τραγουδάτε για να μην τους ενισχύεται;;;» Ή το άλλο το εκπληκτικό «Αυτό το τραγούδι δεν είναι παραδοσιακό. Είναι πιο πρόσφατο και είναι “Σκοπιανό”…!!» Αυτοί δηλαδή που έκαναν τα αδύνατα δυνατά να τσακίσουν τη γλώσσα επιμένουν να θέλουν να χορεύουμε μακεδονικούς χορούς χωρίς τραγούδι σαν τις μέτσκες (αρκούδες) λες και οι γονείς μας και οι παππούδες μας ήταν μουγγοί!!!

Τις προηγούμενες δεκαετίες έδιωξαν τους Μακεδόνες από τα χωριά τους, τους απαγόρευσαν την επιστροφή με το γνωστό «μη Έλληνες» στο γένος. Αυτός ο κόσμος όπου και αν βρέθηκε μαζί με τον αγώνα για επιβίωση έσωσε, διέδωσε και ανέπτυξε τις παραδόσεις και τα τραγούδια του. Έγραψε μάλιστα και καινούργια, αφού στους νέους τόπους που βρέθηκαν δεν τους απαγόρευσαν την γλώσσα. Έτσι πχ έχουμε το καταπληκτικό τραγούδι “BOLKA ZA NERET” που τόσο όμορφα περιγράφει το καημό των διωγμένων Μακεδόνων.

Σου λένε όμως οι πονηροί “νεομακεδονομάχοι”: «Μην το τραγουδάτε αυτό δεν είναι παραδοσιακό» λες και τους έπιασε ο πόνος για την παράδοση του τραγουδιού κι όχι για το νόημα, για την καταγγελία και φυσικά για την περηφάνια των απανταχού Μακεδόνων όταν χορεύουν το συγκεκριμένο τραγούδι.

Εμείς οι Εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε καλά πως ότι δημιούργησαν οι Μακεδόνες της ξενιτιάς είναι και δικό μας. Για εμάς δεν μπαίνει θέμα αν είναι παραδοσιακό ή όχι αλλά αν είναι Μακεδόνικο ή όχι. Το ποιο είναι Μακεδόνικο δε, το καταλαβαίνουμε με την Ντούσσα μας (την ψυχή μας) και δεν μας χρειάζεται κολαούζος πολύ δε περισσότερο όταν ο κολαούζος είναι διαχρονικά αυτός που κυνηγά κάθε τι Μακεδόνικο.

Έτσι οι καινούργιοι σχεδιασμοί των μηχανισμών υπηρετούν έναν παλαιό και μόνιμο στόχο. Την πάταξη της μητρικής μας γλώσσας και  την αναστολή της Μακεδόνικης αφύπνισης. Ο κρατικός κορβανάς πάντοτε ήταν στη διάθεση των “πατριωτών” του κιλού. Η “εθνικοφροσύνη” και η “υπεράσπιση” των ιδανικών του ελληνικού έθνους έθρεψαν και θρέφουν τους “νεομακεδονομάχους”. Δεκάδες τα παραδείγματα.

Σκεφθείτε πόσα δημόσια πρόσωπα (πολιτικοί, δημοσιογράφοι) έφτιαξαν  το όνομα τους με το Μακεδονικό. Θυμηθείτε την καταγγελία ενός τέως πρωθυπουργού για τον νυν: «Η «κατάθεση» Μητσοτάκη 10/03/ 1994 τον επισκέφτηκαν στο ιδιαίτερο γραφείο του στην οδό Αραβαντινού εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ … Δεν δίνονταν επιταγές. Μόνο μετρητά. Τα χρήματα δόθηκαν κυρίως για προπαγάνδα γύρω από το όνομα της Μακεδονίας. Όμως, αντί η προπαγάνδα να γίνει προς τα έξω, γινόταν προς τα μέσα». «Ο κ. Μητσοτάκης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι τα χρήματα διοχετεύονταν σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, προκειμένου να «χτίσει» το πολιτικό του ίματζ ο κ. Σαμαράς. Είπε, τέλος, ότι υπολογίζει ότι σε διάστημα ενός και μισού χρόνου διατέθηκαν από τα μυστικά κονδύλια πάνω από 1 δισ. δρχ. και προέτρεψε τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να ζητήσουν τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής στη Βουλή για το θέμα των μυστικών κονδυλίων….»

Κοντά σε αυτά τα «μυστικά» κονδύλια σκεφθείτε όλα αυτά τα χρόνια –ακόμα και σήμερα- πόσα δίνονται για στήριξη εκδόσεων, δράσεων, εκδηλώσεων, ημετέρων συλλόγων και ημετέρων ατόμων  και όλα αυτά είναι ξέχωρα από όσα δίνονται σε “ευαίσθητες” υπηρεσίες για “ειδικές” αποστολές. Δείτε ας πούμε πως στήθηκαν σύλλογοι σε μακεδόνικα χωριά για να εξυπηρετήσουν εξόφθαλμα, την μη χρήση της Μακεδόνικης γλώσσας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τυχαία λέτε “στήθηκε” σύλλογος στο χωριό Ρόσσεν (Σιταριά Φλώρινας) που κάνει ανταμώματα με απαραίτητο αξεσουάρ των συμμετεχόντων την Ελληνική Σημαία;;;!!! (έτσι γράφει η πρόσκληση)!

Στο Γκορνίτσοβο (Κέλλη) τυχαία κάλεσαν για να τιμήσουν την Νικοπούλου και τον Φραγκούλη; Στο Νέρετ –και αλλού- όπου οι πολιτιστικοί σύλλογοι επέμεναν Μακεδονικά εμφανίστηκαν σύλλογοι Γυναικών που εντελώς τυχαία έχουν την στήριξη των αρχών, προβολή, χρηματοδότηση αρκεί να μην τραγουδάνε Μακεδόνικα. Ποιος αλήθεια τους πληρώνει; Ποιος τους συντονίζει;

Η εμφάνιση της ιστοσελίδας «Ντόπιος» με τα παραρτήματα της κατά τόπους  τυχαία και αυτή. Δεκάδες υβριστικά σχόλια Χρυσαυγητών  που διακινούνται από τις συγκεκριμένες σελίδες έχουν στόχο μπάντες, συλλόγους και χωριά που τραγουδάνε Μακεδόνικα τραγούδια.

Δημόσιοι υπάλληλοι στη Φλώρινα καταγράφουν μεν τα πανηγύρια σε βίντεο αλλά στο μοντάζ αφαιρούν τα κομμάτια με μακεδονικό τραγούδι. Άλλοι πάλι δημοσιογράφοι από τα Σέρρες μέχρι την Καστοριά συντονίζουν τους συλλόγους για να κατατροπωθούν οι “Σκοπιανοί”. Συχνά πυκνά δε η λάσπη από τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα τους διαχέετε στο διαδίκτυο και εντελώς “τυχαία” αναπαράγετε σαν πρώτο θέμα από όλες τις εθνικόφρονες και εθνικιστικές ιστοσελίδες. Χορτάσαμε από ειδικούς!

Κάποιος δε από αυτούς παρουσιάζεται ως Συγγραφέας-Καθηγητής-Ιστορικός-Θεολόγος-Δημοσιογράφος- ανταποκριτής Αυστραλιανών μέσων, ντύνεται μακεδονομάχος σε παρελάσεις, τρέχει στα κανάλια και παίρνει σβάρνα στους πολιτιστικούς συλλόγους στη Μακεδονία να τους καλέσει στη Σιταριά ή να τους πάει μέχρι τον Καράογλου για καμιά ενίσχυση!

Και ενώ ο σύλλογος Ελπίδα Μελίτης είναι απλά σύλλογος σφραγίδα (δημιούργημα εθνικόφρονος βιομηχάνου!) θα τον βρείτε πάντα γραμμένο σε ένα μακρύ κατάλογο συλλόγων που «στηρίζουν» ανακοινώσεις της Παμμακεδονικής, όπου καταδικάζεται η Ελληνική κυβέρνηση για υπαναχώρηση και ξεπούλημα στο Μακεδονικό! Την ίδια στιγμή η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και ο Δήμος Φλώρινας χρηματοδοτούν συνέδρια και εμφανίσεις της Παμμακεδονικής στη Σιταριά, τη Φλώρινα κ.α.

Δίπλα σε αυτούς τους αστέρες έχουμε και τους δήθεν «Ντόπιους» συνεργούς που πάντοτε εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Πάντα η εξουσία είχε τα μέσα να δελεάσει όσους την υπηρετούν. Έτσι βλέπουμε να προβάλλονται άτομα και σύλλογοι με Μακεδόνικες καταβολές μόνο και μόνο επειδή αρνούνται την καταγωγή τους! Εντελώς τυχαία, ο λόγος και τα συνθήματα αυτών των ανθρώπων ήρθε και έδεσε γάντι με την φρασεολογία και τους σκοπούς του Ελλήνων Εθνικιστών και Χρυσαυγητών.

Αν η Χαρά Νικολοπούλου κατήγγειλε τον εθνικόφρονα βουλευτή της ΝΔ στη Φλώρινα για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας φανταστείτε τι κάνουν και τι λένε οι κατά τόπους Χρυσαυγήτες  για τους Μακεδόνες συμπολίτες τους.

Ζητούν από τους Μακεδόνες να σταματήσουν να τραγουδάνε Μακεδόνικα τραγούδια γιατί «θα γράψω σε ένα χαρτί το όνομα σου και θα το δώσω στη Χρυσή Αυγή» έλεγε νεαρός σε χωριό των Γιαννιτσών. Μετά από λίγες μέρες οι κάτοικοι, εμπαίζοντας το περιστατικό με τον νεαρό, έκαναν σλόγκαν στο χωριό τη φράση «βάλε και μένα στη λίστα!». Κωμικά & τραγικά πράματα αλήθεια.

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς ότι οι Μακεδόνες και η γλώσσα τους είναι στο στόχαστρο αοράτων μεν ορατών δε δυνάμεων. Σε κρατικά κανάλια ΠΟΤΕ δεν υπάρχει αναφορά στο μακεδονικό τραγούδι. Τα χωριά που σέβονται τον εαυτό τους και επιμένουν Μακεδόνικα είναι στη μαύρη λίστα. Για όλα τα παραπάνω ας είναι υπερήφανοι οι «νεομακεδονομάχοι» !

Εμείς οι Εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας ξέρουμε πως όταν με νόμιμο και ξεκάθαρο τρόπο καταθέτουμε την επιθυμία μας για την χρήση και τη διάσωση της μητρικής Μακεδόνικης γλώσσας μας δεν υπερβάλουμε και δεν θίγουμε κανένα συνάνθρωπο μας.

Σεβόμαστε κάθε πολιτισμική, θρησκευτική ή εθνική ομάδα  συμπολιτών μας. Το να  διατηρούμε την Μακεδόνικη πολιτιστική μας κληρονομιά είναι από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως βασικό μας δικαίωμα είναι η εθνική μας αναγνώριση και η εκπαίδευση στη δική μας μακεδόνικη γλώσσα. Απευθυνόμενοι κυρίως στους Μακεδόνες, στους «δικούς μας», τους λέμε πως η αξιοπρέπεια μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Μην περιμένεις να δεις τον ουρανό αν δεν σηκώσεις το σκυμμένο σου κεφάλι. Αγνόησε τις ύβρεις, τις απειλές και τις συκοφαντίες. Μην τους κάνεις το χατίρι…

ГОРЕ ГЛАВАТА !

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Περί Ελληνικότητας των Μακεδόνικων χωριών στην Ελλάδα

Το παρακάτω κείμενο/έκθεση είναι γραμμένο το 1918 από επιθεωρητή δημοτικής εκπαίδευσης στην περιφέρεια Φλώρινας/Λέριν. Όλα τα αρχεία των εκθέσεων αυτών από το 1918 ως το 1940 βρίσκονται στη σελίδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους. To link είναι:  http://arxeiomnimon.gak.gr/browse/index.html?cid=63888

“Γερμάνιον. Το μεγαλύτερον χωρίον και επί των συνόρων ακριβώς κείμενον εν τη περιοχή της Πρέσπας είναι το Γερμάνιον, έχον περί τας 250 οικίας. Επί Τουρκοκρατίας ήτο εν των φανατικοτέρων σχισματικών χωρίων κατ’ ουδένα λόγον δεχθέν ελληνική συμμορίαν ή έλληνα διδάσκαλον. Εν μέσω των κατοίκων του χωρίου τούτου έσπευσα κατά την 25 Μαρτίου να παρευρεθώ προς εμψύχωσιν τούτων και ενίσχυσιν παρά ταις συνειδήσεις τούτων της ελληνικής ιδέας. Πλην η μεγαλυτέρα αποτυχία ανέμενε την πρόθεσίν μου τάυτην. Εκτός της εισβολής των βουλγάρων αφ’ ενός και της γειτνίασης αφ’ ετέρου του χωριού μετά των σερβικών χωρίων τοσούτον δηλητηριασθέν το εθνικόν αυτών φρόνημα, ώστε ούτε ν’ ακούσουσι θέλουσι περί ελληνισμού, ελληνικής ιδέας, ελληνικής γλώσσης ή ελληνικών σχολείων. Εάν δεν υπήρχεν αστυνομικός υπάλληλος εν τη γαλλική υπηρεσία, έλλην δε την καταγωγήν, ο Περικλής Πέτρου εκ Τυρνόβου του Μοναστηρίου άλλοτε χρηματίσας αντάρτης, δεν ηθέλομεν έχει εν Γερνάνιω κατά το έτος τούτον διδάσκαλον έλληνα. Ο αισθηματίας ούτος νέος εν μία των επισκέψεων αυτού βλέπων την αδιαφορίαν των κατοίκων όσον αφορά την έναρξην λειτουργίας του σχολείου, συνεκάλεσεν αυτούς εν τη πλατεία και πλήρης θυμού κινών και το μαστίγιον ηπείλησε δι’ εξορίας πάντα γονέαν μη στέργοντα ν’ αποστείλη το τέκνον αυτού εις το σχολείον επειπών. «Εδώ είναι και θα είναι μόνον Ελλάς, και σεις είσθε μόνον έλληνες, δι’ ο και οφείλετε να βοηθήσετε τους διδασκάλους εις το έργον αυτών».
Ούτω δε εξευρέθη αμέσως οίκημα, ουχί καθ’ όλα κατάλληλον εις ο ήρχισαν να εργάζωνται οι διδάσκαλοι εν αρχή μετά στενοχωρίας”.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ασκήσεις πατριωτισμού και πάλι στη Φλώρινα. (Ποιός από τους προστάτες θα μας προστατέψει; Ποιός;)

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίσθηκαν στο χωριό Горничево-Γκορνίτσσεβο (Κέλλη), σε μια παράσταση με πρωταγωνιστές όλους τους καλούς «πατριώτες»!!!

Το φυσάνε και δεν κρυώνει το χουνέρι που έπαθαν οι Νεοδημοκράτες στην εκδήλωση(!!!) που στήθηκε στην κοινότητα της Κέλλης.

Μια εκδήλωση βράβευσης μαθητών και εκπαιδευτικών που μπορούσε- και έπρεπε- να έχει τοπικό χρώμα και χαρακτήρα, «κάποιοι» επέλεξαν να την μετατρέψουν σε πασαρέλα «Εθνικοφροσύνης».

Εκτός  λοιπόν από τα παιδιά του χωριού που πέτυχαν σε ανώτερες σχολές «κάποιοι» αποφάσισαν να βραβεύσουν   την «δασκάλα» Χαρά Νικοπούλου  και τον τέως αρχηγό ΓΕΣ Φράγκο Φραγκούλη!

Οι ιθύνοντες μάλλον δεν θα γνώριζαν ότι τα τελευταία χρόνια και τα δύο αυτά πρόσωπα συμμετέχουν σε δεκάδες εκδηλώσεις Εθνικιστικών κύκλων και είναι από τους «ήρωες» του λεγόμενου «πατριωτικού» χώρου. Λέμε μάλλον δεν θα γνώριζαν γιατί αν γνώριζαν τότε σημαίνει πως  τα παιδιά, οι εξετάσεις και η επιτυχία τους απλά χρησιμοποιηθήκαν για μια ακόμα φιέστα «πατριωτισμού» στη Φλώρινα.

Κατά την διάρκεια της τελετής , ο  τοπικός βουλευτής της ΝΔ  «υμνεί» την «ηρωίδα δασκάλα» για την «πατριωτική της προσφορά» και άλλες τέτοιες κορώνες και  ετοιμάζεται να της δώσει αναμνηστική πλακέτα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Τότε η καλή πατριώτισσα επικαλούμενη και τον παριστάμενο ιερέα(!!!)  αρνείται να παραλάβει την πλακέτα από ένα βουλευτή που –κατά την άποψη της- «υπέγραψε για την εκχώρηση της  εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος!!!».

Η  αμηχανία και το σοκ του βουλευτή είναι παραπάνω από εμφανής  στα σχετικά στιγμιότυπα αλλά πάλι της λέει πόσο την εκτιμά για το έργο της.

http://www.youtube.com/watch?v=XBBZQeoJRnA&feature=player_embedded

όταν όμως καθίσει στη θέση του ο κύριος βουλευτής τότε θυμάται να ψελλίσει ότι η συγκεκριμένη «ηρωίδα» είναι Χρυσαβγήτισσα…!!!

Μέχρι δηλαδή το χουνέρι όλα ήταν μια χαρά… μετά το «φτύσιμο» όμως στους θεσμούς τότε «ανακάλυψε» ο δεξιός βουλευτής ότι η συγκεκριμένη είναι Χρυσαβγήτισσα !!!

http://floriniotis.blogspot.gr/2013/05/blog-post_10.html

Το ότι ο ίδιος συμμετείχε σε μια «εκδήλωση» με της συγκεκριμένης ποιότητας «πατριώτες» διευκολύνοντας τους να νομιμοποιούν τις ακραίες εθνικιστικές, ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις τους  ούτε καν του πέρασε από το μυαλό!

Άλλωστε όλα αυτά τα άνθη και τα φρούτα φύονται και ευδοκιμούν στο ίδιο και τον  αυτό κήπο, της εθνικιστικής  Ελλάδας.

Και αν σε όλη την Ελλάδα κάποιοι τώρα ανακαλύπτουν «το αυγό του φιδιού»,  στη Φλώρινα υπάρχει παράδοση.  Δεκαετίες τώρα βιώνουν οι πολίτες αυτής της περιοχής τα παρατράγουδα των επίσημων και ανεπίσημων σχεδιασμών.  Οι πολιτικές των «μακεδονομάχων» και των ρασοφόρων έχουν την τιμητική τους στην περιοχή.

Το κακό βέβαια είναι πως και κάποιοι από τους «Ντόπιους» θέλοντας να αποδείξουν ότι είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως»  συμμετέχουν στο παιχνίδι  των ασκήσεων πατριωτισμού!  ( Δείτε τους φίλους σας Μπράκια μπας και  καταλάβετε ποιοι είστε)

Δεν μας έφταναν οι παρελάσεις της Χρυσής Αυγής, οι γιορτές μίσους στο Βίτσι, οι λογικές Καντιώτη, οι εκπολιτιστές του «Αριστοτέλη», τα ανταμώματα των Παμμακεδονικών στη Σιταριά τώρα πλακώσανε και οι αστέρες τύπου Φραγκούλη και Νικολοπούλου!

(Να δείτε που  σε επόμενο στάδιο ο «Αριστοτέλης» θα καλέσει για βράβευση τον Στηβ Λάλας, τον Καλεντερίδη, τον Πλεύρη και πιθανά και την κ.Λουκά (προσφορά στην θρησκεία). Συντονιστής ο Χαρδαβέλλας!)

Κρίμα. Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα, σε μια ακόμη πιο δύσκολη στιγμή για την περιοχή της Φλώρινας, που θα έπρεπε μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό όλων των ιδιαιτεροτήτων, πολιτισμών και απόψεων να συζητάμε και να προγραμματίζουμε το μέλλον του τόπου μας, κάποιοι φλερτάρουν με τις πιο ακραίες και διχαστικές φιγούρες του εθνικισμού.

Τι μπορούν αλήθεια να προσφέρουν όλοι αυτοί στην Φλώρινα;

Τι καημό τραβάνε αυτοί που τους κουβάλησαν;

Ως πότε αλήθεια οι Φλωρινιώτες θα ανέχονται αυτά τα παιχνίδια των υπερπατριωτών που παίζονται χρόνια τώρα στις πλάτες μας;

More Sokol   &  Abecedar     Μάιος του 2013

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ο Ελληνάρας. Το προφίλ του αληθινού Γκρίκουλα

(και λιγάκι χιούμορ…αληθινό!!)


Έχει μαγκιά, τσαμπουκά, γαμάει και δέρνει, κατεβάζει χριστοπαναγίες, χαστουκίζει γκόμενες, οργανώνει κερκίδες, ρίχνει ντούρασελ ζεϊμπεκιές και ψάχνει απελπισμένα έναν τρόπο να γίνει πλούσιος χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει.
Η φιλοσοφική κριτική σκέψη κατά τα αρχαιοελληνικά πρότυπα τον ώθησαν να εκλέξει στη βουλή έναν άνθρωπο που πιστεύει πως οι Έλληνες είναι εξωγήινοι, ο Οδυσσέας ανακάλυψε την Αμερική, οι Μάγιας είναι απόγονοι των Ελλήνων και πως η Χώρα των Φαιάκων βρισκόταν στην Αλαμπάμα.

Περηφανεύεται πως ζει στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να την ασχημύνει.
Εξοργίζεται με τα ρουσφέτια, τα βύσματα και τις παράνομες προσλήψεις, ειδικά όταν δεν συμβαίνουν σε αυτόν και στο οικογενειακό του περιβάλλον.
Βρίζει τα κινηματογραφικά κυκλώματα που δεν έδωσαν το βραβείο Όσκαρ σε ένα αριστούργημα όπως ο «Κυνόδοντας», και ας μην έχει δει την ταινία…
Όντας κληρονόμος του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, θεωρεί πως η ανθρωπότητα του οφείλει σε προσωπικό επίπεδο την ύπαρξή της.
Όλοι γύρω του είναι τουρκόσποροι, Αλβανοί και Σλάβοι, ενώ αυτός προέρχεται απ’ τα κάτ’ρα του Μιγάλου Αλιξάνδρου (χτύπα «Ρόβας Αθανάσιος» στο YouTube και θα καταλάβεις)
Υποτιμάει και χλευάζει τον πλούτο, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την τεχνολογική εξέλιξη, την εργατικότητα των ξένων λαών από τη στιγμή που δεν ξέρουν να διασκεδάζουν.
Ανεξάρτητα εάν η χώρα παρουσιάζεται ως παράδειγμα προς αποφυγή στους απανταχού λαούς της Γης, ο Ελληνάρας επιμένει πως συντελείται ένα συνωμοτικό σχέδιο σταδιακής εξαφάνισης του ελληνικού πολιτισμού.
Αν δεν ξέρεις κάτι, ρώτα τον! Γνωρίζει από αστροφυσική, νανοτεχνολογία, γενετική μηχανική, θεωρίες συνωμοσίας και προπάντων από ελληνική ιστορία.
Νιώθει εθνικά υπερήφανος όταν ακούει τη λέξη «μαλάκας» σε χολιγουντιανή ταινία, αλλά και όταν επισκέπτονται τα νησιά μας ξένοι σελέμπριτις (για να σνιφάρουν κόκες στα κότερα των εφοπλιστών).
Κατηγορεί διαρκώς την κυβέρνηση για αδιαφορία και την επόμενη στιγμή δωροδοκεί την πολεοδομία, χτίζει αυθαίρετα, κλέβει την εφορία, μολύνει το περιβάλλον, δε σέβεται τις ουρές, περνάει με κόκκινο και γράφει τους πάντες στα παπάρια του.
Φημολογείται πως πραγματοποιεί ταξίδια στο χωροχρόνο, αφού γνωρίζει προσωπικά τον Μέγα Αλέξανδρο και μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως ήταν ντούρο αρσενικό.
Αν δεν φωνάξει 3-4 φορές «Η Μακεδονία είναι ελληνική», δεν θα του πάει καλά η μέρα.
Ανεμίζει σημαίες σε ομιλίες πολιτικών και, όταν αποκαλυφθούν σκάνδαλα με μίζες εκατομμυρίων ευρώ που τους εμπλέκουν, απαιτεί την απομάκρυνση των μεταναστών από τη χώρα.
Αναπαράγει το μύθο πως η ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει 6 εκατομμύρια λέξεις, ανεξάρτητα αν μετά βίας γνωρίζει τις 100.

Γιώργος Μπάκας (Athens Voice)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ВИСТИНИТЕ СЕ ЗАБРАНЕТИ – ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

Θα τον λιντσάριζαν το Δήμαρχο ακόμη λίγο οι γνωστοί ,,Ελληναράδες,, οι μεγάλοι γνώστες της ιστορίας, οι μεγάλοι ,,προστάτες,, του ,,έθνους,, οι πασίγνωστοι απόγονοι του ,,λίκνου της Δημοκρατίας,,.

Λόγος για το Δήμαρχο του Солун-Σόλουν-Θεσσαλονίκης, κ.Μπουτάρη, ο οποίος ,,τόλμησε,, να πει μια αλήθεια. Να πει αλήθεια για ένα γεγονός που ,,προσβάλει,, τον εθνικό μύθο της Ελλάδας, να πει αλήθεια για ένα θέμα που απαγορεύονται οι αλήθειες…

Πρόσφατα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, παρουσία και τηλεοπτικών καναλιών, ανέφερε τη μακεδόνικη γλώσσα ως έχει, δηλαδή ως μακεδόνικη γλώσσα. Ερωτώμενος σχετικά, απάντησε ότι: ,,Εγώ είμαι Βλάχος και στα μέρη όπου κατάγομαι (Невеска-Νέβεσκα-Νυμφαίο Φλώρινας) την έλεγαν παλιά μακεδόνικα,,.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЕВРОПСКИ, ДЕМОКРАТСКИ НО И ХРИСТИЈАНСКИ ВРЕДНОСТИ… ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ…

Με αφορμή μία πρόσφατη ανάρτηση σας, σχετικά με το Βλάχο πολιτικό πρόσφυγα με τη “ντόπια” σύζυγο, μου ήρθε η επιθυμία να σας περιγράψω κάποια προσωπικά μου βιώματα. Απλά θεωρώ ότι θα τα βρείτε ενδιαφέροντα και νομίζω πως έχει αξία από μία μη μακεδόνισσα να λεχθούν κάποια γεγονότα που έχουν σχέση με τους Μακεδόνες.
Ήταν λοιπόν αρχές καλοκαιριού πριν δέκα χρόνια, όταν εγώ και ο άνθρωπος μου πήραμε την απόφαση να παντρευτούμε. Θέλαμε να κάνουμε πρώτα πολιτικό γάμο, όπως και χιλιάδες άλλα ζευγάρια.
Ο άντρας μου πολίτης FYROM, ερχόταν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή εφοδιασμένος με multi-visa ενός έτους που έβγαζε χωρίς καμιά δυσκολία, λόγω επαγγέλματος, ξεροσταλιάζοντας επί πολλές ώρες όμως περιμένοντας τη σειρά του έξω από το ελληνικό προξενείο στα Σκόπια.

Διαβάζοντας την σχετική νομοθεσία μάθαμε ότι για γάμο με αλλοδαπό απαιτείται ειδική βίζα, την οποία και θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε μόνο στο ελληνικό προξενείο.Πάραυτα, πήγαμε στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ανήκα, να ρωτήσω για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για άδεια γάμου.
Μία νεαρή κοπέλα μας απάντησε ότι χρειάζονται πιστοποιητικό γέννησης, ταυτότητα ή διαβατήριο κ.λ.π. και αποδεικτικό της νόμιμης διαμονής στη χώρα, όπως άδεια παραμονής ή βίζα. Της δείξαμε τη βίζα (τουριστική) ενός έτους που κατείχε τότε ο νυν σύζυγος μου και μας είπε ότι είναι εντάξει.
Για την αποφυγή κατοπινών προβλημάτων εμείς επιμείναμε.

- “Είσαι σίγουρη κοπέλα μου? Διάβασα ότι χρειάζεται βίζα γάμου”!
- “‘Όχι, δεν είναι απαραίτητο, εφόσον έχετε ισχύουσα βίζα”, μας απάντησε. Φώναξε μάλιστα και μία προϊστάμενη κι αυτή συμβουλεύτηκε κάποιον άλλο κύριο και καταλήξανε στο ότι δεν απαιτείται κάτι άλλο πέρα από αυτό.

Έτσι λοιπόν συγκεντρώσαμε τα ζητούμενα έγγραφα (χωρίς να ξαναβγάλουμε βίζα), τα καταθέσαμε στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία, εκδόθηκε η άδεια γάμου κι ένα απόγευμα καθημερινής ημέρας τελέστηκε ο γάμος στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Είχα και την ελπίδα να μας παντρέψει ο “φτερωτός” δήμαρχος αλλά δεν μας έκανε την τιμή κι αντ’ αυτού μας πάντρεψε ένας αντιδήμαρχος.

Στους επόμενους μήνες ετοιμάζαμε το σπιτικό που επρόκειτο ν’ ανοίξουμε. Βρήκα άλλο διαμέρισμα, πιο κατάλληλο για να στεγάσει οικογένεια, στη δυτική Θεσσαλονίκη και το επόμενο βήμα θα ήταν και ο θρησκευτικός γάμος, για να ικανοποιήσουμε και την επιθυμία των γονιών μας, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, σε όσα μας πρόσφεραν. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ο γάμος να τελεστεί στην παλιά γειτονιά. Μου είπαν ότι συν τοις άλλοις χρειαζόταν και έγγραφη δήλωση από ενορίτη γνωστό στην εκκλησία, ότι είμαι χριστιανή ορθόδοξη, πέρα από το βαπτιστικό (πιστοποιητικό) που είδα κι έπαθα να το βρω.
Μπαίνω λοιπόν στην εκκλησία της ενορίας μου και με δέχεται ένας νεαρός (μάλλον μόλις είχε αποφοιτήσει από τη Θεολογική), αρμόδιος για τη δουλειά αυτή. Του εξήγησα την “ιδιαιτερότητα” για την υπηκοότητα του συζύγου και την εκκλησία στην οποία ανήκει κι είχε βαπτιστεί. Η ενορία μου ανήκε τότε στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

- “Δεν είναι δυνατόν να τελεστεί θρησκευτικός γάμος, καθώς η Εκκλησία των Σκοπίων, όπου βαπτίστηκε ο άνδρας σας, είναι σχισματική” μου λέει ο κατα τ’ άλλα συμπαθέστατος κι ευγενικός νεαρός. “Θα πρέπει να ξαναβαπτισθεί”.

Έγινα έξαλλη!!! “Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ! Ο άνδρας μου είναι χριστιανός ορθόδοξος και τέτοιο εξευτελισμό δεν υπάρχει περίπτωση να τον ανεχτούμε. Θα προτιμούσα να γίνω ακόμα και μουσουλμάνα παρά αυτό! Εμείς οι πιστοί δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των εκκλησιών”, του είπα και κίνησα να φύγω.

- “Μισό λεπτό, κυρία”, μου είπε.

- “Μου είπατε πριν ότι μετακομίσατε στο ******* σωστα? Και πως δεν είστε βέβαια σε ποιά από τις δύο περιοχές θέλετε να γίνει ο γάμος σας”.

- “Ναι” του είπα χωρίς να αντιληφθώ από την αρχή τι προσπαθούσε να μου πεί!

- “Λοιπόν, γιατί δεν πάτε στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως όπου ανήκει η καινούργια ενορία σας? Πιστεύω ότι εκεί δεν θα έχετε πρόβλημα και θα σας δώσουν άδεια γάμου! Αρκεί να έχετε κάποιο μάρτυρα ενορίτη να βεβαιώσει.”!!

Τον ευχαρίστησα κι έφυγα.

Πήγα κατευθείαν στην Ι.Μ. Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως. Παρέλαβαν τα χαρτιά χωρίς να μου δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα. Το βαπτιστικό του άντρα μου μάλιστα είχε δύο διαφορετικές μεταφράσεις. Στη μία έλεγε “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία” και στην άλλη “Ορθόδοξη Εκκλησία της ΦΥΡΟΜ”.
Ένας ηλικιωμένος κληρικός με δέχτηκε και πήρε τα χαρτιά χωρίς να προβάλει καμία αντίρρηση ή σχόλιο. Με έκπληξη τον είδα να πληκτρολογεί με άνεση στον υπολογιστή και να τυπώνει. Μετά φώναξε έναν νεαρό παπά για να με συνοδεύσει σε μία άλλη αίθουσα όπου θα βγάζαμε φωτοτυπίες.

- “Α, ο άνδρας σας είναι από τα Μπίτολα ε? Έχω πάει. Ξέρετε εγώ είμαι από τη Μελίτη της Φλώρινας”.

- “Ας μην το σχολιάσω αυτό” είπα μέσα μου.

Έγινε λοιπόν και ο θρησκευτικός γάμος χωρίς κανέναν απολύτως πρόβλημα. Οι ιερείς και στην κατάθεση των δικαιολογητικών και κατά τη διάρκεια της τελετής ήταν άψογοι και φιλικοί.

Πέρασε ο καιρός, τελείωνε ο χειμώνας. Ήμουν ετοιμόγεννη. Η βίζα του άνδρα μου έληγε και είπαμε να καταθέσουμε και την αίτηση για την πενταετή άδεια διαμονής που δικαιούτο λόγω γάμου. Αφού λοιπόν είδα με τα μάτια μου τους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, και τη συμπεριφορά τους στους εκατοντάδες (σχεδόν αποκλειστικά αλλοδαπούς) που περιμένανε να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις τους, φθάσαμε στην αρμόδια επιτροπή.
Η επιτροπή αυτή προφανώς είχε σκοπό να διακρίνει τους αληθινούς από τους ψεύτικους γάμους μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών. Και ΚΑΛΩΣ υπήρχε.
Ένας από τα μέλη της επιτροπής, μάλλον αστυνομικός, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε βίζα για γάμο!

- “Πρέπει να βγάλετε βίζα γάμου, το λέει ο νόμος”

- “Μα πως να βγάλω βίζα για γάμο, αφού είμαι ήδη παντρεμένη? Κι έπειτα, Ελληνική Αρχή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δέχτηκε τα υπάρχοντα έγγραφα και τέλεσε το γάμο”, του απάντησα.

Ο κύριος αυτός, κοιτάζοντας μπροστά του μιά ετοιμόγεννη γυναίκα, βλέποντας δίπλα μου τον σύζυγο μου, είδε και τα βλέμματα των λοιπών της επιτροπής που του λέγανε νοερά “Τί μαλ…κίες λες?” και συγκαταβατικά είπε “Εντάξει, τέλος πάντων, θα σας δώσουμε την άδεια παραμονής έστω και παράτυπα”!

“Ευχαριστώ”, του απάντησα “δεν θα το ξανακάνουμε”!

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ινστιτούτο Μελέτης για την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη

24 Μάη 2013

Ερεύνα – Αυτοψία

Έρευνα – αυτοψία από σπουδαστές και δύο καθηγητές του  τμήματος Ιστορίας Νότιο Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των γερμανικών Πανεπιστημίων Regensburg και Munich.

Τη Παρασκευή 24 Μάη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα γραφεία του Виножито-Ουράνιο Τόξο στο Лерин/Φλώρινα  από είκοσι  έξι φοιτητές Ιστορίας, Ανθρωπολογίας και παρεμφερών επιστημών συνοδευμένοι  από τους καθηγητές τους κ.κ. Δόκτωρ Ulf Brunnbauer,  Πανεπιστημίου Regensburg  και  Marie – Janine Calic, Πανεπιστημίου Munich.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να μάθουν για το παρελθόν και παρόν της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα βασιζόμενοι σε κατ’ ιδίαν εμπειρία και συναντήσεις με ειδικούς, πολιτικούς εκπροσώπους κ.α.

Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εκπροσώπους του Προεδρείου του Ουράνιου Τόξου για θέματα όπως: την ιστορία του κόμματος από την ίδρυση του κόμματος ως σήμερα, τα επιτεύγματα του, τα προβλήματα με τις αρχές του κράτους, για την Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού καθώς και για όλα τα θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους εθνικά Μακεδόνες. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έδειξαν και για τη καθημερινότητα των εθνικά Μακεδόνων, τη μακεδονικότητά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στους σπουδαστές και καθηγητές μοιράστηκε έντυπο υλικό καθώς επίσης και Ελληνομακεδονικά  και Μακεδονοελληνικά λεξικά ως αναμνηστικό δώρο.

Το γραφείο Τύπου

ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ДЕВЕТТИ МАЈ, ДЕНОТ НА ЕВРОПА – ΕΝΑΤΗ ΜΑΪΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Την ημέρα αυτή η Ευρώπη γιορτάζει την τοποθέτησή των θεμελίων της ίδρυσής της και αποτελεί ευρωπαϊκό σύμβολο μαζί με το εννιαίο νόμισμα, την σημαία και τον ύμνο της και όλα μαζί εκροσωπούν την πολιτική ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ημέρα αυτή, το 1950, ο Ρόμπερτ Σούμαν παρουσίασε την πρόταση δημιουργίας ενωμένης Ευρώπης, ως τρόπο διατήρησης της ειρήνης στην γκρεμισμένη και χωρισμένη από τους πολέμους ήπειρο.

Η πρόταση αυτή, γνωστότερη ως „Δήλωση του Σούμαν“, θεωρείται ως η αρχή αυτού που σήμερα ξέρουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Εώς την κρυσταλοποίηση σε πολιτική έννοια και εώς να γίνει μακροπρόθεσμος στόχος, η ευρωπαϊκή ιδέα αποτελούσε προνόμιο μόνο των φιλοσόφων και των οραματιστών. Η ιδέα σύστασης ενωμένων ευρωπαϊκών κρατών ήταν μέρος του ανθρωπιστικού-ειρηνιστικού ονείρου, το οποίο είχε θολώσει από τους πολέμους και τις καταστροφές που έζησε η ήπειρος αυτή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Η ημέρα αυτή είναι επίσης γνωστή ως και Ημέρα Νίκης επί του Φασισμού και σε πολλές χώρες γιορτάζεται η ήττα του φασισμού και ναζισμού με τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί μια υπενθύμιση για το τί πέρασε η ανθρωπότητα λόγω του εθνικισμού και ιδιαίτερα για την Ελλάδα αποτελεί ένα κώδωνα κινδύνου για την αύξηση του ναζισμού στην κοινωνία της και τα μαύρα σημάδια που όλο και μεγαλώνουν…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПОЧНАА МАКЕДОНСКИТЕ ПАНАЃУРИ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία, χορευτικές επιδείξεις, χορό και άφθονο μακεδόνικο τραγούδι έκλεισε το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελιών Γιαννιτσών (Крушаре,Ениџевардарско- Κρούσσαρε Ενιτζζεβάρνταρσκο) στις 6 και 7 Μαḯου 2013, με τις ορχήστρες Κρυστάλινος Ήχος και Μακεδονικό Μεράκι. Η μακεδονικότητα των εκδηλώσεων όμως ενοχλεί κάποιους κάποιους και έτσι κάτοικος διπλανού χωριού προσπάθησε να σταματήσει το τραγούδι προκαλώντας ζημιά στον εξοπλισμό της ορχήστρας. Οι παρεβρισκόμενοι απομάκρυναν το εν λόγω άτομο και κατατέθηκαν μηνύσεις εναντίων του από τον Πρόεδρο του χωριού και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Επίσης με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου, μέσα σε αυθεντική μακεδόνικη ατμόσφαιρα, ολοκληρώθηκε και το πανηγύρι του χωριού Забрдени,Леринско-Ζαμπ΄ρντενι,Λέρινσκο (Λόφοι Φλώρινας), με την συνοδεία της ορχήστρας Τοπικός Ήχος.

Μακεδόνικο πανηγύρι έγινε και στο χωριό Неволени,Леринско-Νεβόλενι,Λέρινσκο (Σκοπιά Φλώρινας), με πολύ κόσμο, κυρίως νεολαία, αλλά οι διοργανωτές δεν επέτρεψαν στην ορχήστρα Αηδόνια να τραγουδήσουν στη μακεδόνικη γλώσσα και έτσι ωωω!! τί θαύμα, εξ αυτοματισμού οι χοροί έγιναν ελληνικοί…

Δε θα γράψουμε περισσότερα για τα γεγονότα, αλλά θα μεταφέρουμε δύο σχόλια Μακεδόνων στο ίντερνετ, σχετικά με τις εκδηλώσεις αυτές…

,,Με επιτυχία έκλεισε το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελιών… Μια επιτυχημένη εκδήλωση που μάταια ένα καθοδηγούμενο ανθρωποειδές, εκτελώντας οδηγίες των γνωστών αγνώστων, προσπάθησε να σταματήσει την εκδήλωση…  Με την ενέργειά του αυτή πρόβαλε για πολλοστή φορά το ήθος των Μακεδόνων, οι οποίοι οδήγησαν με ευγενικό τρόπο τον εν λόγω ,,κύριο,, εκτός του χώρου της εκδήλωσης… Χωρίς να ματώσει ρουθούνι!! Πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο για την άψογη διοργάνωση!! ,,

Μάκης Γατόπουλος

,,Στο χωριό Λόφοι-Забрдени της Φλώρινας-Лерин
20/05/2013
Παραμονή Κωνσταντίνου & Ελένης στο χωριό Λόφοι της Φλώρινας.
Η ορχήστρα «Τοπικός Ήχος» παίζει Μακεδόνικα τραγούδια στην πλατεία του χωριού…. και οι μεγαλύτερες γυναίκες του χωριού (οι μπάμπες με τα σσαμίι/τσεμπέρια) έχουν την τιμητική τους θέση… εκεί δίπλα στο χορό… να καμαρώνουν την νεολαία και να σιγοτραγουδάνε … στάρι μακέντοσκι πέσνι…,,

ΜΟΡΕ ΣΟΚΟΛ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)