Αρχεία | Ιανουάριος, 2013

НОВА ГОДИНА ИЛИ ВАСИЛИЦА ИЛИ СУРВА (Νέο Έτος ή Άγιος Βασίλειος ή Πρωτοχρονιά)

Сурва бабо сурва
Стисот се урна

Бабата ја потисна

Дедо му ја стисна.

(σούρβα μπάμπο σούρβα
Στίσοτ σε ούρνα
Μπάμπατα ια ποτίσνα
Ντέντο μου ια στίσνα).
[Σκληρή γιαγιά σκληρή
Ο τοίχος σωριάστηκε
Τη μπάμπο καταπλάκωσε
Και ο παππούς την στρίμωξε]

Η Πρωτοχρονιά στα μακεδόνικα χωριά γιορτάζεται σε τρεις φάσεις, τη νυχτερινή που πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά, την ημερήσια που γίνεται από τους μεγάλους και την σπιτική από τα μέλη της οικογένειας.

Στις 31 του Δεκέμβρη, με το παλιό ημερολόγιο μέχρι το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και με το νέο ημερολόγιο στα κατοπινά χρόνια, τα παιδιά μάζευαν ξύλα από τα σπίτια του χωριού και τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς άναβαν τον τεράστιο σωρό ξύλων κι αυτή ήταν η φωτιά της Сурва-Σούρβα.

Τα έθιμα της κλοπής των ξύλων, οι κραυγές και οι τραγουδισμένοι αυτοσχέδιοι στίχοι την ημέρα αυτή, κυρίως γύρω από τη φωτιά, επαναλαμβάνονταν, όπως και το Κόλεντε του Μπόζζικ (Χριστουγέννων). Η ατμόσφαιρα ήταν πιο χαρούμενη από εκείνη των Χριστουγέννων, χωρίς αναφορές σε θρησκευτικές δοξασίες. Όταν αποκαιγόταν η φωτιά, τα παιδιά επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού με ευχές από τα παιδιά για μια νέα αρχή, καλή χρονιά και καλές σοδειές. Μετά τον εκκλησιασμό, όπου γιορτάζεται ο Σβέτι Βασίλιι (Άγιος Βασίλειος), δηλαδή η Βασίλιτσα, άρχιζε η ημερήσια φάση, που ήταν οι Бабари-Μπάμπαρι ή Ежкари-Εζζκάρι ή Суровичари-Σουροβιτσσάρι ή Мечкари-Μετσσκάρι ή Џамалари-Τζζαμαλάρι ή Рогочари-Ρογκοτσσάρι, δηλαδή οι καρνάβαλοι.

Μια ομάδα νέων, όλοι άντρες, οργανώνονταν και είχαν επιλέξει ο καθένας τον ρόλο του. Είχαν εξασφαλίσει ρουχισμό, μάσκες και άλλα σύνεργα για να πετύχουν τη μεταμόρφωσή τους. Τα πρόσωπα που υποδύονταν ήταν ο ντέντο (παππούς), η μπάμπα (γιαγιά), μια νέβεστα (νύφη), ο ζετ (γαμπρός), οι σβάτοβι (συμπέθεροι), ένας ποπ (παπάς), οι τσσούβαρι (φύλακες) με μακριά και γερά πάλιτσι (ραβδιά) και το κεντρικό πρόσωπο ο ντέντο Μπάμπαρ (ο γέρο-καρνάβαλος). Όλοι τους σχεδόν φορούσαν μάσκες ή βάφονταν με φούμο.

Το μπουλούκι αυτό των εφήμερων ηθοποιών επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού, όπου τους καλοδέχονταν με κεράσματα και προσφορά φαγώσιμων, όπως σλάνινα (λαρδί), λουκάνικα, τυρί, παστό κρέας, τζζουμπερίνκι (τσιγαρίδες), ράκια, κρασί, φασόλια κ.α. για το γλέντι που θα ακολουθούσε στην πλατεία του χωριού.

Το μπουλούκι που σκορπούσε το γέλιο και τη διασκέδαση, στις επισκέψεις του συνοδευόταν κατά κανόνα από μια γκάιντα κι ένα ταπαράντσσε (τυμπανάκι) και σε κάθε αυλή στηνόταν χορός. Τα δρώμενα ήταν αναπαράσταση γάμου και άλλοι αυτοσχεδιασμοί.

Το έθιμο, κατά την αναπαράσταση του γάμου από τους καρνάβαλους, ήταν ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού κεράσει, να βάλει χέρι στη νύφη κι ας ήξερε ότι οι φύλακες θα τον ξυλοκοπούσαν στην πλάτη με τα ραβδιά τους.

Το κεντρικό πρόσωπο, ο ντέντο Μπάμπαρ, αποσπούσε την προσοχή με το αλλόκοτο ντύσιμό του και την ανεξάρτητη δράση του και περιφορά του, από το κεντρικό δρώμενο, δηλαδή το γάμο. Όλη η συμπεριφορά του και κινητικότητά του αυτοσχεδιάζονταν εκείνη την στιγμή, ανάλογα με τα πειράγματα που δεχόταν. Επάνω του είχε κρεμασμένα ένα σωρό τζβόνοβι-κουδούνια και ήταν αεικίνητος στο χώρο. Κουτσός, καμπούρης, αν δε φορούσε μάσκα ήταν βαμμένος με φούμο, με μια θεόστραβη μαγγούρα, περιφερόταν σε όλη την αυλή πειράζοντας όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Μετά από επισκέψεις σε μερικά σπίτια, οι μπάμπαρι ήταν ,,φτιαγμένοι,, από τη ράκια που είχαν κατεβάσει κι έτσι οι παρεξηγήσεις δεν έλειπαν. Έχουν διηγηθεί σε χωριά μας μέχρι και σοβαρά αιματηρά επεισόδια, ως και θανάσιμα χτυπήματα, ιδιαίτερα όταν συναντιούνταν καρναβάλια δύο χωριών.

Τις μεσημεριανές ώρες τα μπάμπαρι μαζεύονταν στην πλατεία του χωριού, όπου στηνόταν καζάνι και ψησταριά και όλο το χωριό ήταν καλεσμένο για φαγητό, πιοτό και χορό με τους ήχους και τα τραγούδια της τοπικής ορχήστρας.

Στα σπίτια όλες οι νοικοκυρές είχαν φτιάξει βασιλόπιτα κι είχαν βάλει σ΄αυτήν το τυχερό φλουρί. Το μεσημέρι, ο μεγαλύτερος άντρας της οικογένειας έκοβε κομμάτια απ΄αυτήν και τα ονομάτιζε σε ποιόν ανήκει το καθένα. Το πρώτο κομμάτι ήταν του Χριστού, το δεύτερο στον Άγιο του σπιτιού, το τρίτο του σπιτιού και τα επόμενα στα μέλη της οικογένειας, αρχίζοντας από το μεγαλύτερο σε ηλικία και το τελευταίο στο μικρότερο. Όποιος έβρισκε το φλουρί, ήταν ο τυχερός της χρονιάς. Σε πολλά σπίτια ,,στηνόταν,, παιχνίδι με το φλουρί, που φρόντιζαν να το ,,κερδίσει,, το μικρότερο παιδί της οικογένειας.

Στο σρεντσέλο (κέντρο του χωριού), εκεί που είχαν στήσει το καζάνι οι μπάμπαρι, μαζευόταν τ΄απόγευμα σχεδόν όλο το χωριό και γινόταν χορός μέχρι να νυχτώσει.

Στα χωριά μας οι κάτοικοι είναι αρκετά προληπτικοί, έτσι με μεγάλη προσοχή παρατηρούσαν τα όσα συνέβαιναν την πρώτη μέρα του χρόνου, γιατί πίστευαν ότι αυτά θα επαναλαμβάνονταν σ΄όλη τη διάρκεια του νέου έτους. Πίστευαν για παράδειγμα στο ποδαρικό, δηλαδή ποιός θα πρωτομπεί στο σπίτι και με ποιό πόδι. Αν ο πρώτος επισκέπτης ήταν πρόσωπο ανεπιθύμητο ή κάποιος έμπαινε με το αριστερό πόδι, η χρονιά δε θα πήγαινε καλά.

Φρόντιζαν εκείνη την ημέρα να είναι όλοι τους καθαροί, χαρούμενοι και καλοπροαίρετοι, γιατί πίστευαν ότι έτσι θα΄ταν όλη τη χρονιά που άρχιζε.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

,,НОВИНАРСТВО,, ВО СЛУЖБА НА НАЦИОНАЛИЗМОТ И НА ,,ЦРНИТЕ,, КРУГОВИ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ «ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ» ΚΥΚΛΩΝ

Ότι διάφορα «φρούτα» ευδοκιμούν στα δημοσιογραφικά γραφεία μάλλον είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες.

Ότι οι πιο «πονηροί» από αυτούς είναι τρόφιμοι μυστικών κονδυλίων το γνωρίζαμε από τα χρόνια που ο Σαμαράς από το ΥΠΕΞ μοίραζε σε σακούλες λεφτά σε «δημοσιογράφους» (Καταγγελία από Μητσοτάκη).
Ότι κάθε φορά που τα οικονομικά ζόρια είναι ανυπέρβλητα η κοινή γνώμη «έξυπνα» πρέπει να ασχολείται με άλλα ζητήματα και δη εθνικά.. εμείς οι Εθνικά Μακεδόνες το ξέρουμε καλά.
Συχνά πυκνά στημένα δημοσιεύματα –στοχευμένα, συκοφαντικά και υποβολιμαία- δηλητηριάζουν την Ελληνική κοινή γνώμη με ψεύδη και υπερβολές για να κρύψουν την ένδεια των «υπευθύνων» και να θρέψουν ένα στείρο εθνικισμό από τον οποίο χρόνια τώρα τρέφονται ουκ ολίγοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και λογής- λογής «υπερπατριώτες».
Χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής δεοντολογίας , καλυπτόμενοι πάντα πίσω από την δύναμη των γνωστών αγνώστων «εθνικών κύκλων» μπορούν άφοβα να σπιλώνουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα…
Ας δούμε πως έχουν εφαρμογή όσα παραπάνω αναφέρουμε παίρνοντας σαν παράδειγμα πρόσφατο δημοσίευμα 16/12/2012 «μεγάλης» κυριακάτικης εφημερίδας, που πήρε τα ηνία στο χώρο του «πατριωτισμού» με δημοσιογραφία επιπέδου «Στοχ(κ)ου».
Πρώτη σελίδα….
«Γιατροί, αγρότες και Σκοπιανοί στα χέρια του ΣΔΟΕ»!!!!!!!
Και στις μέσα σελίδες…
«Το ΣΔΟΕ ξεσκεπάζει τους Σκοπιανούς πράκτορες» !!!!!!!
Αφού έδωσαν το στίγμα οι τίτλοι ας πάμε στο θέμα… το οποίο είναι –άκουσον, άκουσον-
«αλλάζει η πρόθεση των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών(!!!!!!!) να διερευνήσουν την εισροή μαύρου χρήματος στα ταμεία συλλόγων και ΜΚΟ στη Μακεδονία και τη Θράκη, που προωθούν θέσεις των Σκοπίων και της Τουρκίας στα διεθνή φόρα κατά της χώρας μας»!!!!
αφού λοιπόν «ανακάλυψαν» τις προθέσεις των υπηρεσιών , «ανακάλυψαν» και την πρόθεση του βουλευτού κ. Άδωνη Γεωργιάδη να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή…»
(Δύο «ανακαλύψεις» μέχρι τώρα!!!)
Στοιχεία; Μήπως υπάρχουν στοιχεία; Όχι ότι χρειάζονται όταν πρόκειται για «πράκτορες» αλλά λέμε τώρα….
Βεβαίως και έχει ο «δαιμόνιος» ρεπόρτερ…
«… Μέχρι πρότινος (;) στη φιλοσκοπιανή(!!!) ιστοσελίδα novazora.gr υπήρχαν ανηρτημένα σχόλια με βαριές καταγγελίες για την τύχη των εμβασμάτων από το εξωτερικό, που έως τώρα αγνοείται… και… Πάντως μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε , οι διαχειριστές της ιστοσελίδας διέγραψαν τα σχόλια και απενεργοποίησαν την δυνατότητα σχολιασμού..»!!!!!!
Θαυμάστε το λαγωνικό!!!! Όχι παίζουμε…
Το ΣΔΟΕ στην Ελλάδα κινείται βάσει σχολίων σε ιστοσελίδα μειονοτικής εφημερίδας που έγιναν από ανώνυμους σχολιαστές πριν ενάμιση χρόνο όταν ο κάθε ένας υβριστής μπορούσε να ανεβάσει το σχόλιο του!!!!! Αυτό όντως είναι ατράνταχτο στοιχείο!!!!
Όπως βεβαίως είναι ατράνταχτο στοιχείο το ότι στο αναψυκτήριο της «Τουρκικής Ένωσης Ροδόπης» έπινε τον καφέ του ο Τούρκος πρόξενος και «ψευτομουφτής» Ιμπραήμ Σερήφ!!!!
Αυτό είναι δυστυχώς το επίπεδο της «δημοσιογραφίας» των υπερπατριωτών.
Ποια ελευθεροτυπία και ποια δεοντολογία; Νυν υπέρ πάντων ο αγών!!!
Μήπως ζητήθηκε η γνώμη της καταγγελλόμενης; ΟΧΙ.
Μήπως η δήλωση πολίτη σε δημόσια υπηρεσία (ΔΟΥ) είναι προσωπικό δεδομένο και πρέπει να φαντασθούμε πως και γιατί έφθασε στα χέρια των «υπερπατριωτών»;
(Αλήθεια τις δηλώσεις του γραμματοκομιστή αφεντικού στη ΔΟΥ για τα εκατομμύρια σε επιταγές και καταθέσεις πότε θα τις βάλει στην εφημερίδα;)
Μήπως με «πράκτορες» πρέπει να ασχολούνται άλλες υπηρεσίες και όχι το ΣΔΟΕ;
Ποιος είχε το ζόρι να παρακολουθεί τα σχόλια στη ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ και να τα κρατά σε αρχείο;
Τι σόι ρεπορτάζ είναι αυτό από τους υπερπατριώτες, οι οποίοι συστηματικά παίρνουν κείμενα και φωτογραφίες από ιστοσελίδες των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας και τα παρουσιάζουν σαν «μοναδικές ανακαλύψεις» διαστρέφοντας και διαστρεβλώνοντας το νόημα των αναρτήσεων…
Τελικά γιατί τόσο ψέμα;
Γιατί κρύβουν από τους Έλληνες πολίτες ότι πχ η Τουρκική Ένωση Ξάνθης δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ , το δικαστήριο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και η πατρίδα μας πάλι έχει καταδικασθεί ;
Γιατί από τι μια λέτε στους Έλληνες ότι οι εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας είναι ανύπαρκτοι και από την άλλοι υπάρχουν εφημερίδες, μπλογκ, ραδιοφωνικοί σταθμοί, γλέντια, πανηγύρια και τμήματα (πληθυντικός) εκμάθησης της γλώσσας; Είναι δυνατόν ΚΑΙ ανύπαρκτοι να είμαστε ΚΑΙ τόσες εκδηλώσεις να κάνουμε;
Η προσπάθεια δε του δημοσιεύματος και η επιθυμία του να υπάρχει διχόνοια ανάμεσα στους Εθνικά Μακεδόνες δεν βρίσκει έδαφος αφού ο πολιτικός φορέας (Ουράνιο Τόξο) αλλά και η Νόβα Ζόρα ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν δημόσια απαντήσει ή αναφερθεί σε άλλους Μακεδόνες εντός ή εκτός Ελλάδος.

Και αν οι Μακεδόνες ακτιβιστές και οι Τούρκοι μειονοτικοί της Θράκης είναι για εσάς πράκτορες κύριοι «δημοσιογράφοι» για πείτε μας, οι Εθνικά Έλληνες της Αλβανίας ή της Τουρκίας ή οπουδήποτε αλλού είναι και αυτοί πράκτορες;

Κρίμα. Πραγματικά κρίμα.
Μίσος και χολή μοιράζουν οι Εθνικιστικοί κύκλοι.
Εμείς οι Εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας ζούμε χρόνια τώρα αυτές τις πρακτικές σπίλωσης των γνωστών -αγνώστων.
Εύκολα τις διακρίνουμε και τις αποκαλύπτουμε σε κάθε καλόπιστο συμπολίτη.
Μαζί με τους Έλληνες δημοκράτες και αντιεθνικιστές με συνέπεια παλεύουμε ενάντια στο κλίμα εκφασισμού της κοινωνίας και της δημόσιας ζωής.
Αφήνουμε αυτού του είδους της δημοσιογραφίας στην κρίση κάθε συμπολίτη μας που σέβεται τον εαυτό του και τη λογική. Όσο τα κρούσματα τέτοιας δημοσιογραφίας θα πολλαπλασιάζονται στον τύπο και τα ΜΜΕ τόσο στο τέλμα του εθνικισμού θα κατρακυλά η πατρίδα μας.

Τρίτη 18 – 12 – 2012
Η Συντακτική Ομάδα της НОВА ЗОРА

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНЦИТЕ ВРАБОТЕНИ ВО АВСТРАЛИСКИОТ ПАРЛАМЕНТ ПОЗДРАВЕНИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК * ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΛΑΒΑΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ο Βουλευτής της Βουλής της Αυστραλίας, Κρίστοφερ Πέιν, στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για το έτος αυτό, εξέφρασε μεγάλες ευχαριστίες προς τους Μακεδόνες υπαλλήλους του Κοινοβουλίου για την συμβολή τους στις επιτυχείς εργασίες και στη μακεδόνικη γλώσσα τους ευχήθηκε χρόνια πολλά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον προκάλεσαν και οι ερωτήσεις του Αυστραλού Βουλευτή Λουκ Σίμπκινς προς τον Υπουργό Εξωτερικών Μπομπ Καρ, σχετικά με πολυάριθμες καταγγελίες που κατατέθηκαν από Αυστραλούς πολίτες μακεδόνικης καταγωγής, σχετικά με εμπόδια που συναντούν κατά τα ταξίδια τους στην Ελλάδα.

Ο Σίμπκινς ρώτησε τον Υπουργό για το ποιά μέτρα λαμβάνει η Αυστραλιανή κυβέρνηση σχετικά με τα αυστραλιανά διαβατήρια στα οποία αναφέρονται οι μακεδόνικες εκδοχές ονομάτων χωριών, πόλεων και περιοχών και τα οποία η Ελλάδα έχει πλέον εξελληνίσει και με τις ενέργειές της δεν  σέβεται τα διαβατήρια σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Ρώτησε επίσης για το ποιά μέτρα λαμβάνει ο Υπουργός Καρ σχετικά με τους Αυστραλούς με μακεδόνικη καταγωγή, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα και αν αυτό θα τους δημιουργεί πρόβλημα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
Ρώτησε επίσης εάν γνωρίζει ο Υπουργός σχετικά με καταγγελίες ότι ορισμένοι Αυστραλιανοί πολίτες δίνουν πληροφορίες στην ελληνική πρεσβεία και τα ελληνικά προξενεία στην Αυστραλία, για το ποιοί είναι οι Μακεδόνες ακτιβιστές και με βάση τις πληροφορίες αυτές δημιουργείται μαύρη λίστα Μακεδόνων ακτιβιστών και απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

10 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας- Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)

Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ.  Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin  Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org e-mail: vinozito@otenet.gr & rainbow@florina.org

«Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και ίσοι όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώµατά τους»

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά η μεγαλύτερη μερίδα των κατοίκων της Ελλάδας ίσως θεωρηθεί πολυτέλεια να αναφέρεται κάποιος σε θέματα όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,  όταν μας κυριεύουν τα οικονομικά θέματα και το πώς θα ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις ως άτομα  και ως κοινωνία.

Από την άλλη μεριά έχουμε άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού και αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα τα ανθρώπινα δικαιώματα να πλήττονται την στιγμή που θα έπρεπε να φυλάγονται ως κόρη οφθαλμού από μια χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και  μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναρωτιόμαστε όμως, αυτή η χώρα μέλος όλων αυτών των Οργανισμών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για να πατάξει τις διακρίσεις και την μισαλλοδοξία; Η απάντηση είναι ότι δεν έχει κάνει πολλά ίσως δεν έχει κάνει τίποτα γιατί αν είχε κάνει κάτι δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα στο σημείο ένα νέο-ναζιστικό κόμμα να βρίσκεται στα έδρανα της βουλής, στον οίκο της δημοκρατίας και από εκεί να απειλεί, να εκβιάζει, να χρησιμοποιεί τραμπούκικες μεθόδους κατά όλων των αδύνατων. Αναρωτιόμαστε επίσης τι έχει κάνει η ελληνική πολιτεία για να διδάξει και να εκπαιδεύσει τη νεολαία της ότι το «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια» είναι ρατσιστικό και ότι υπάρχουν αρχές και αξίες που θα έπρεπε να σεβόμαστε όπως είναι η αρχή της ισότητας. Τι έχει κάνει το ελληνικό κράτος για να προβάλει  και να υπερασπίσει την πολύ-πολιτισμική κοινωνία της, Αρβανίτες, Βλάχοι, Τούρκοι, Μακεδόνες, Ρόμα, Εβραίοι και να μην εξαιρέσουμε και την ύπαρξη των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα είχαμε μάθει να λειτουργούμε  δίνοντας προτεραιότητα  στα ατομικά μας συμφέροντα χωρίς να σεβόμαστε το διπλανό μας, χωρίς να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του, το άλλο του θρήσκευμα, την διαφορετική του εθνική καταγωγή, τον σεξουαλικό του προσδιορισμό. Οι ανθρώπινες αξίες θα πρέπει να  κυριαρχούν στην ζωή μας γιατί διαφορετικά θα καταλήξουμε να ζούμε σε μια χώρα ζούγκλα όπου ο κάθε φασίστας θα ξυλοκοπεί και θα μαχαιρώνει μέχρι θανάτου οποιουδήποτε δεν του αρέσει το πρόσωπο του ή ιδεολογία του.

Με αφορμή τη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε θα πρέπει να επανεξετάσουμε και τη λειτουργία της κοινωνίας μας,  φασίστες, νέο-ναζιστές,  ολοκληρωτικές ιδεολογίες δεν πρέπει να έχουν καμία θέσει στη κοινωνία μας γιατί είναι απειλή για τη δημοκρατία και την ανθρωπότητα.

Το Γραφείο Τύπου

ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο.


δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Мазауер: политички немоќна Грција околу македонското прашање Μαζάουερ: πολιτικά ανίσχυρη η Ελλάδα στο μακεδονικό ζήτημα

Ο Μαρκ Μαζάουερ είναι Βρετανός ιστορικός, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, γνωστός στο ελληνικό κοινό από το έργο του «Θεσσαλονίκη, Πόλη των φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1430-1950». Το τελευταίο βιβλίο του έχει τίτλο «Η αυτοκρατορία του Χίτλερ» και κυκλοφορεί στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Απόσπασμα από συνέντευξη στον Μάρκο Καρασαρίνη. Διατηρείται το πρωτότυπο κείμενο, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΒΗΜagazino» της 1ης Νοεμβρίου 2009.

Ένα μικρό επεισόδιο στο τελευταίο βιβλίο σας αναφέρεται στην απόφαση των Γερμανών στην Αλσατία να μεταφράσουν τα γαλλικά ονόματα σε γερμανικά. Οι γλωσσικές διαμάχες που ενέσκηψαν μου θύμισαν τη διάσταση μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ (sic) για την επίσημη ονομασία της δεύτερης.
«Τα ονόματα είναι εξαιρετικά ισχυρά. Το πώς και τι ονομάζει κανείς αποτελεί μια προσπάθεια να επιβάλει την εξουσία του. Η δυσκολία στην περίπτωση της “Μακεδονίας” είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την απαραίτητη ισχύ στην αγορά της πολιτικής ώστε να επιμείνει στη δική της επιλογή, με αποτέλεσμα, αν θέλετε την άποψή μου, η ισχύουσα επίσημη πολιτική να καθυστερεί άλλα πράγματα και να σπαταλά το πολιτικό της κεφάλαιο. Προσωπικά, νομίζω ότι το ζήτημα είναι απλό, ας λένε τον εαυτό τους όπως θέλουν, ας ονομάζονται “Μακεδονία”, άλλωστε ήδη έτσι λέγονται από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν πρόκειται να τους μπερδέψει κανείς με την ελληνική επαρχία της Μακεδονίας».
Είναι η περίπτωση της πΓΔΜ (sic) ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δημιουργίας εθνικών κρατών; Με «δάνεια» από το παρελθόν;
«Τα έθνη-κράτη λειτουργούν με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Η περίπτωση της “Μακεδονίας” ως κράτους είναι απλώς η τελευταία σε μια μακρά ακολουθία οικοδόμησης εθνών στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ξεκίνησε με την Ελλάδα».
Θα συμφωνήσετε όμως ότι ο εθνικισμός στα Βαλκάνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία 20 χρόνια, την ίδια μάλιστα στιγμή που οι περισσότερες κοινωνίες στην περιοχή γίνονται πολυπολιτισμικές.
«Έχετε δίκιο. Και αποτελεί ειρωνεία. Διότι αν ακολουθήσει κανείς με προσήλωση το όνειρο της εθνικής αγνότητας, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να ζήσει σε μια μεσαιωνική οικονομία. Ο λαϊκισμός βέβαια της εθνικής αγνότητας μπορεί να επικρατήσει. Όταν όμως οι πολιτικοί που τον ασκούν έρθουν αντιμέτωποι με τις επιλογές που κυκλοφορούν στο εσωτερικό μιας κοινωνίας αντιλαμβάνονται ότι οι άνθρωποι θέλουν άλλα πράγματα. Και όλα αυτά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

WANDERINGS IN GREECE – ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βιβλίο του Βρετανού Τζόρτζ Κοχρέιν, το οποίο εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1837!!

Σε μια από τις σελίδες του (δείτε φωτογραφία) μεταξύ άλλων αναφέρει:

,,Εάν η Ελλάδα θέλει να γίνει μεγάλη χώρα, στα σίγουρα σε κάποιο βαθμό θα βοηθήσει στην εμπόδιση της Ρωσίας να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο και θα πρέπει να γίνει ένα φιλελεύθερο κράτος, με ελεύθερο τύπο και έντυπα που θα μοιράζονται σε όλη της την επικράτεια και θα επικοινωνεί με τους γείτονές της, τους Μακεδόνες και μέσω αυτών με τους Βούλγαρους, μέσω αυτών με τους Βλάχους και τους Μολδαβούς…

Και εδώ σχολιάζουμε:

Πρώτον, όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα σήμερα, η Ελλάδα το μόνο που δεν είναι, είναι φιλελεύθερη χώρα με ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ελευθερία στον τύπο.

Δευτερον, ούτε τότε ούτε και σήμερα καλή επικοινωνία με τους γείτονες. Το αντίθετο!! Έλλειψη επικοινωνίας, κατανόησης και συνεργασίας με όλες ανεξαιρέτως τις γειτονικές χώρες.

Τρίτο, μα πώς είναι δυνατόν αυτός ο Βρετανός, το 1837, να μιλάει για Μακεδόνες;;;  Ο Τίτο δεν τους εφεύρε;;;

На здравје

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

СТАРИОТ ,,НОВ,, ФЕНОМЕН – ΤΟ ΠΑΛΙΟ ,,ΝΕΟ,, ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή σκηνή, όλο και περισσότερο λόγος γίνεται για το κόμμα που δρα στην Ελλάδα με το όνομα Χρυσή Αυγή.
Γίνεται όλο και περισσότερο λόγος επειδή το κόμμα αυτό εμφανίστηκε επιθετικά στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, κυρίως εξαιτίας των βιαίων ενεργειών του εναντίων των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, αλλά και εναντίων ότι του διαφορετικού από το εθνικό μύθο.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε μετά την επιτυχία της Χρυσής Αυγής στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, όπου όχι μόνο κατάφερε να μπει στη Βουλή, αλλά στις επόμενες εκλογές, λίγους μήνες αργότερα, αύξησε τα ποσοστά επιτυχίας της.

Καταρχή θα πρέπει να αναφερθούμε σε κάποια σημαντικά σημεία, σχετικά μ΄αυτό το ,,νέο,, φαινόμενο στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε τα εισαγωγικά στη λέξη ,,νέο,, επειδή η ιδεολογία, οι πρακτικές, οι δραστηριότητες αυτού του νεο-ναζιστικού κόμματος ήταν γνωστές από πολύ νωρίτερα, ιδεολογία όχι μόνο κατά των οικονομικών μεταναστών, αλλά και όλων των εθνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών μειονοτήτων.

Γιατί τώρα βγαίνει στο φως περισσότερο το φαινόμενο Χρυσή Αυγή; Πολύ απλά λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Εάν λάβουμε υπόψη μας και το σάπιο ιστό της ελληνικής κοινωνίας, τότε καταλαβαίνουμε γιατί η Χρυσή Αυγή θεμελιώθηκε πλέον στην πολιτική και γενικά στη ζωή της Ελλάδας. Τα κόμματα στην Ελλάδα, όπως και ο μέσος Έλληνας πολίτης, έχουν παρόμοια ιδεολογία, στερεότυπα τα οποία αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και που σήμερα επιθετικά εκδηλώνονται μέσω της Χρυσής Αυγής. Η ελληνική ιδεολογία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τις ιδέες ότι “Οι Έλληνες, ο ελληνικός λαός είναι ο εκλεκτός λαός, ιδιαίτερος και διαφορετικός από τους άλλους λαούς, επειδή οι σημερινοί Έλληνες είναι απόγονοι των δοξασμένων Ελλήνων που ζούσαν στο χώρο αυτό πριν από 2500 χρόνια”. Αυτή αποτελεί τη βάση της σημερινής καταστρεπτικής ανάπηρης ιδεολογίας στην Ελλάδα. Αυτό το στερεότυπο αναπτύσεται ως δέντρο και τα κλαδιά του λένε ότι “Οι σημερινοί Έλληνες έχουν δοξασμένο παρελθόν, ότι η σημερινή Ελλάδα είναι ο διάδοχος της αρχαίας ελληνικής κουλτούρας, ότι οι άλλοι λαοί – έθνη δε μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα, ότι η Ελλάδα είχε και έχει πολλούς εχθρούς ανά τους αιώνες, ότι οι πλέον επικίνδυνοι εχθροί της είναι οι βαλκανικοί λαοί και κυρίως οι Τούρκοι και ότι στην ουσία, αυτοί οι ξένοι δεν άφησαν τον ελληνικό λαό να προοδέψει…” . Το καινούριο που προσθέθηκε στη μακρά αυτή λίστα είναι ότι για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα φταίνε οι Δυτικοί, οι κακοί ξένοι.

Δυστυχώς ο μέσος Έλληνας έτσι είναι εκπαιδευμένος, φουσκωμένος με αντιδυτική ιδεολογία και δαιμονοποίηση των ξένων. Όλα αυτά όχι από χτες, αλλά από τις πρώτες δεκαετίες ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες συνέβησαν πολλά στη γειτονιά μας. Διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μεγάλος πόλεμος στα Βαλκάνια. Όλα αυτά αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα αυτών των αντιδυτικών προκαταλήψεων στην παραδοσιακή ελληνική εθνική ιδεολογία. Γιατί; Ακριβώς λόγω της αλληλεγγύης επί ορθόδοξης γραμμής προς τους Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς, Μλάντιτς, τον πόλεμο στη Βοσνία και στο Κόσοβο και παράλληλα την ανεξαρτητοποίηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.   

Όταν η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του ΄80, η υποστήριξη από τον κόσμο ήταν μηδενική, επειδή απλά δεν υπήρχε τίποτα το ελκυστικό και εντυπωσιακό να σερβίρει προς τους πολίτες και επίσης όλα τότε τα κόμματα σερβίριζαν στους πολίτες παρόμοια ιδεολογία, σε διάφορες αποχρώσεις. Εκτός αυτού, ένα από τα ισχυρά χαρακτηριστικά της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα ήταν και είναι το ρουσφέτι, παραδοσιακά εφαρμοσμένο επί πολλές δεκαετίες. Η Χρυσή Αυγή δε μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες ρουσφετιού και έτσι έχανε το παιχνίδι. Διαλαλούσε μόνο αντιδυτικές ιδεολογίες, αλλά το ίδιο έκαναν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Και φτάνουμε στα τελευταία 2-3 χρόνια με την Ελλάδα χρεοκοπημένη και το σύστημα του ρουσφετιού να μη μπορεί πλέον να λειτουργεί. Τα μεγάλα κόμματα δεν είχαν πλέον τί να προσφέρουν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης άρχισαν σε μεγαλύτερο βαθμό τη δαιμονοποίηση των ξένων, ιδιαίτερα της Ε.Ε. και του IMF που προσπαθούσε να φέρει αλλαγές στην ελληνική οικονομία. Ο μέσος Έλληνας απλά αισθάνθηκε ότι ,,πνίγεται στη μέση του ωκεανού,, βλέποντας τις ιδεολογίες των μεγάλων κομμάτων να ναυαγούν και με μεγάλα βήματα άρχισε να πλησιάζει την επιθετικότητα της Χρυσής Αυγής, του νεοναζιστικού αυτού κόμματος. Και για να γίνει το σκάνδαλο ακόμη μεγαλύτερο, η Ελλάδα, χώρα μέλος της Ε.Ε. η οποία προσπαθεί με όλα τα μέσα να λάβει τον τίτλο του κληρονόμου του λίκνου της δημοκρατίας, δεν έκανε καμιά προσπάθεια για να καταπνίξει το φαινόμενο αυτό, νομιμοποίησε ναζιστικό κόμμα, το άφησε να δρα όπως επιθυμεί. Σήμερα, στην Ελλάδα, η ναζιστική πρακτική και ιδεολογία εκδηλώνεται καθημερινά.
Ένα ακόμη ,,ελληνικότατο,, στοιχείο, είναι ότι τα γνωστά μεγάλα κόμματα, μόλις τώρα, ντροπαλά ντροπαλά, δημόσια κατηγορούν την Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως να σκέφτονται να την ανακυρήξουν ως παράνομη οργάνωση, ανεξαρτήτως που υπάρχουν πολλές αποδείξεις μη δημοκρατικής δράσης. Το μόνο που τα ενδιαφέρει και το μόνο που  ασχολούνται, είναι να καταφέρουν να μην χάσουν ψηφαλάκια και συμπάθειες. Για αλλαγές στην ελληνική δογματική εθνικο-εθνικιστική ιδεολογία, ούτε λόγος να γίνεται. Παράλληλα, υποκρίνονται όπως πάντα δημοκρατική ευαισθησία στη διεθνή σκηνή, κατηγορώντας την Χρυσή Αυγή ως νεο-ναζιστικό κόμμα, το κάνουν συχνότερα πλέον στα διεθνή φόρουμ, αλλά στο εσωτερικό της χώρας δεν λαμβάνονται μέτρα, δεν συμβαίνει τίποτα, αντιθέτως όλα συνεχίζουν να λειτουργούν ως είχαν. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην ουσία είναι ,,πλύσιμο,, ιδεολογίας των κομμάτων μέσω Χρυσής Αυγής, ,,αποδεικνύοντας,, το πόσο νόμιμα και δημοκρατικά δρουν στην κοινωνική ζωή.

Αντιδυτική καταστροφική μη δημοκρατική ιδεολογία και ,,πλύση,, αυτής μέσω του επί πολλών δεκαετιών ,,νέου,, φαινόμενου ,,Χρυσή Αυγή,,.

Εμείς οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα, από πάντα ο στόχος, τα θύματα αυτής της ιδεολογίας, προσπαθούμε επί πολλά χρόνια να συμβάλουμε στην αλλαγή αυτού του κατεστημένου, αλληλέγγυα με τον μικρό αριθμό Ελλήνων δημοκρατών, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο καθόλου. Δυστυχώς η Ελλάδα σήμερα θυμίζει ημέρες της Βαϊμάρης της δεκατίας του ΄30 στη Γερμανία, με τη ναζιστική ιδεολογία να στιγματίζει τις μειονότητες, Εβραίους και Ρομά κυρίως, και μαζί με αυτούς, θύματα και οι Γερμανοί δημοκράτες που αγωνίζονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και που χαρακτηρίστηκαν αμέσως αντιεθνικά στοιχεία. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα και στην Ελλάδα; Με ,,βιτρίνα,, όλων αυτών την Χρυσή Αυγή; Ξένοι, Ε.Ε. Γερμανοί, Αμερικάνοι, Εβραίοι, γειτονικές χώρες, Τούρκοι Δυτικής Θράκης, εθνικά Μακεδόνες…αυτοί δεν ,,φταίνε,, για όλα;

Το Ουράνιο Τόξο και οι συνειδητοποιημένοι Μακεδόνες στην Ελλάδα, πάντα θα δρουν για την εγκαθίδρυση του πραγματικού δημοκρατικού μέλλοντος.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

П’ПЛИ НИЗ МИНАТОТО (ΤΟ Π΄ΠΛΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ) | “БОЈДА – КОРЕНИ НА НАЦИОНАЛНИОТ ИДЕНТИТЕТ“ ,,ΜΠΟΪΝΤΑ – ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

П’ПЛИ НИЗ МИНАТОТО (ΤΟ Π΄ΠΛΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ)

Στις 27 Νοεμβρίου 2012, στην αίθουσα παρουσιάσεων της Στρατιωτικής Λέσχης του Σκόπιε – Δημοκρατία της Μακεδονίας, έλαβε μέρος η παρουσίαση  του βιβλίου “П’пли низ минатото“ (Το Π΄πλι στο παρελθόν) του Јанче Андоновски-Γιάνε Αντόνοβσκι.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους κατοίκους του χωριού Π΄πλι και τους απογόνους τους, χωριό το οποίο βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, νομός Φλώρινας (Λέριν) και υπέφερε πολλά από τις ελληνικές αρχές, κυρίως κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, όπου και εκδιώχθηκαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοί του.

-Το χωριό μου και γενικά το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας είναι η ψυχή μου – σχολίασε ο Γιάνε Αντόνοβσκι για το δεύτερο έργο του σχετικά με το χωριό Π΄πλι (μετονομάστηκε τη δεκαετία του ΄20 σε Λευκώνα).

Ο Јанче Андоновски γεννήθηκε το 1968 στην πόλη Σκόπιε. Κατάγεται από το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας, από τον πατέρα  Ρίστο από το χωριό Π΄πλι και τη μητέρα Έλενα από το χωριό Косинец, Костурско-Κόσινετς,Κόστουρσκο (Ιεροπηγή Καστοριάς). Έχει γράψει περισσότερα βιβλία για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα, όπως και ποιητικές συλλογές.

“БОЈДА – КОРЕНИ НА НАЦИОНАЛНИОТ ИДЕНТИТЕТ“ ,,ΜΠΟΪΝΤΑ – ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ


НИЕ СМЕ МУСЛИМАНИ, АМА СМЕ МАКЕДОНЦИ!

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Η έκδοση της Ένωσης Μακεδόνων Μουσουλμάνικης Θρησκείας, με τίτλο “Бојда – корени на националниот идентитет“ (Μπόιντα – ρίζες της εθνικής ταυτότητας), αποτελεί την ιστορία ενός κινήματος, μιας πίστης, του μωαμεθανισμού ανάμεσα στους Μακεδόνες, τις δυσκολίες των Μακεδόνων αυτών λόγω της θρεσκείας τους, τον αγώνα επιβεβαίωσης των εθνικά Μακεδόνων με μουσουλμάνικη πίστη, τον αγώνα του Исмаил Бојда-Ίσμαηλ Μπόιντα, Μακεδόνα από την περιοχή Γκόρα του Κοσόβου, για τη θέση του στον ήλιο και την αλήθεια. Άμυνα για την εθνική μακεδόνικη ταυτότητά του και όχι αναζήτηση του ονοματεπώνυμού του.
Το βιβλίο περιέχει ιστορίες Μακεδόνων με μουσουλμάνικη θρησκεία, όπως και σχόλια του συγγραφέα του, Ίσμαηλ Μπόιντα, προέδρου της Ένωσης Μακεδόνων με μουσουλμανική θρησκεία.
Το βιβλίο έχει στόχο να στηρίξει την εθνική συνείδηση των Μακεδόνων αυτών, ως απαραβίαστο και αναπαλλοτρίωτο μέρος του μακεδόνικου λαού, μαζί με τους Μακεδόνες χριστιανούς.

Американска приказна на Македонец – белото дете во црниот Детроит

Η αμερικανική ιστορία του Μακεδόνα – του λευκού αγοριού στο μαύρο Ντιντρόιτ

Ο 44χρονος Дејан Димитриески-Ντέαν Ντιμιτρίεβσκι είναι επιχειρηματίας, ο οποίος ζει στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ και ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του „Tears For My City: An Autobiography Of A Detroit White Boy (Δάκρυα για την πόλη μου: Αυτοβιογραφία του λευκού αγοριού του Ντιτρόιτ)“, σπάνιο βιβλίο στο οποίο με νοσταλγία και όμορφες αναμνήσεις παρουσίαζεται η ιστορία της πόλης Ντιντρόιτ, κάποτε ισχυρή πόλη και έδρα της βιομηχανίας αυτοκινήτων, ενώ σήμερα υποβαθμισμένη μεγαλούπολη του Μίτσιγκαν, ΗΠΑ.

Στο βιβλίο, ο Димитриески παρουσίαζεται ως νεαρό αγόρι, το οποίο τη δεκαετία του ΄70 μετανάστευσε εκεί από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Όλη η οικογένεια Ντιμιτρίεβσκι εγκαταστάθηκε σε μια από τις πλέον επικίνδυνες γειτονιές του Ντιντρόιτ, όπου ζούσαν κυρίως αφροαμερικάνοι και μέλη συμμοριών της πόλης. Οι γείτονες δίπλα στους Ντιμιτρίεβσκι χρησιμοποιούσαν το σπίτι τους ως αποθήκη και μαγαζί πώλησης ναρκωτικού κρακ. Οι συμμορίες νεαρών προσπαθούσαν να κυριαρχήσουν σε εκείνες τις γειτονιές της πόλης.
Οι Ντιμιτρίεβσκι όμως κατάφεραν να επιβιώσουν στην συνοικία και έγιναν κάποιοι από τους λίγους λευκούς που αποφάσισαν να ζήσουν στο κέντρο του Ντιντρόιτ. Όταν ο ρατσισμός κυριαρχούσε στην αμερικανική κοινωνία, ρατσισμός κυρίως εναντίων των αφροαμερικανών, η απλή αυτή μακεδόνικη οικογένεια ανέπτυξε μαζί τους σχέσεις ζωής και κατάφερε να δώσει δυνατό χτύπημα στις ρατσιστικές ιδεολογίες, απ΄όπου αυτές και αν προέρχονταν.
Σήμερα, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο Ντέαν Ντιμιτρίεβσκι έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο, Δάκρυα για την πόλη μου, στο οποίο περιγράφει πώς οι ,,μαύρες,, συμμορίες αποδέχτηκαν το λευκό αγόρι, το οποίο μιλούσε με προφορά νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η έκδοση του βιβλίου υποστηρίχθηκε από το γνωστό τηλεοπτικό σταθμό FOX TV.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Македонската изворна песна вистински предизвик за американски музички квартет Το μακεδόνικο παραδοσιακό τραγούδι πραγματική πρόκληση για αμερικάνικο μουσικό κουαρτέτο

Ενδιαφέρων ακούγεται, ένα από τα μαργαριτάρια του μακεδόνικου παραδοσιακού τραγουδιού, όταν το παίζουν και το τραγουδούν Αμερικανοί μουσικοί και μάλιστα με επαγγελματικό ακαδημαϊκό τρόπο. Αυτό κάνουν τέσσερις κοπέλες, γνωστές ως Ρέαλ Βόκαλ Στρινγκ Κουαρτέτ, από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Η εκμάθηση των μακεδόνικων νότων δεν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά, δήλωσαν οι κοπέλες. Ίσως το άκουσμα προκαλεί ευχαρίστηση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κυριαρχήσεις πάνω σε μια από τις ωραιότερες και εντυπωσιακότερες αρμονίες που έχει δημιουργήσει η μουσική και προέρχεται από αυτό το τμήμα των Βαλκανίων, τη Μακεδονία.
- Καταρχήν όλο αυτό αποτέλεσε μια πρόκληση. Όσο περνούσε ο καιρός, όλο και περισσότερο μεταλλασόταν σε ευχαρίστηση και έπειτα σε εμμονή, η οποία διαρκεί ως και σήμερα.  Η αρμονία στη μακεδόνικη μουσική είναι κάτι το τέλειο στη μουσική και οι Μακεδόνες το έχουν. Δεν μπορούν να το έχουν όλοι, σχολίασε η Τζέσικα Ίργουινγκ, μέλος του κουαρτέτου, που παίζει τσέλο.
Επί δέκα χρόνια μουσικής συνεργασίας, οι κοπέλες από την Καλιφόρνια, περισσότερες φορές περιηγήθηκαν στον πλανήτη γη, με σκοπό να αισθανθούν τη μουσική των λαών και τα τελευταία χρόνια αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στα παραδοσιακά μακεδόνικα τραγούδια.
- Η αίσθηση είναι ανεπανάληπτη. Πολύ απλά, είμαι δεμένη με κάτι που δεν είναι εύκολο να μάθεις σε μια μέρα ή ένα μήνα. Οι λεπτομέρειες της μακεδόνικης μουσικής φαίνονται εύκολες αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα, δήλωσε η Ντίνα Μακάμπι, μέλος του κουαρτέτου, που παίζει βιόλα.
Η Μακεδονία είναι στην καρδιά τους, παραδέχονται οι κοπέλες από την αμερικανική δυτική ακτή, επειδή επί σειρά ετών, στις συναυλίες τους δέχονται τα μεγαλύτερα χειροκροτήματα όταν τελειώνουν οποιοδήποτε μακεδόνικο τραγούδι ή μουσική.  Οι προωθητές αυτοί του μακεδόνικου μουσικού πλούτου, πρόσφατα βρέθηκαν ως καλεσμένοι στη Μουσική Ακαδημία του Πανεπιστημίου της πόλης Штип-Σστιπ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είχαν μίνι μουσική εμφάνιση και έπειτα μετέφεραν τις εμπειρίες τους και η Νόβα Ζόρα είχε την ευκαιρία να κάνει την κουβέντα αυτή μαζί τους.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

КОЛЕДЕ БАБО КОЛЕДЕ – ΚΟΛΕΝΤΕ ΜΠΑΜΠΟ ΚΟΛΕΝΤΕ

Μήνας Δεκέμβριος, μήνας γιορτινός. Μήνας που οι Μακεδόνες διοργανώνουν πολλών ειδών εκδηλώσεις, χορούς, έθιμα. Αυτό συνέβη και φέτος. Πολύς χορός, πολλά εδέσματα, πολύ μακεδόνικο τραγούδι. Σε όλες τις άκρες της βορείου Ελλάδας όπου ζουν εθνικά Μακεδόνες.

Τα μακεδόνικα γλέντια του Δεκεμβρίου ξεκίνησαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του μήνα, όταν μεγάλη παρέα νεαρών Μακεδόνων από το χωριό Крива,Кукушко-Κρίβα,Κούκουσσκο (Γρίβα Κιλκίς) διοργάνωσαν μακεδόνικο χορό σε κατάστημα του χωριού τους και διασκέδασαν με μακεδόνικα τραγούδια ως αργά μετά τα μεσάνυχτα. Το ίδιο συνέβη και στο χωριό Ракита,Кајларско-Ράκιτα,Κάιλαρσκο (Ολυμπιάδα Εορδάιας), στις 22 Δεκεμβρίου, συντροφιά με την ορχήστρα Χάλκινα Ηχοχρώματα από το χωριό Мокрени,Леринско-Μόκρενι,Λέρινσκο (Βαρικό Φλώρινας). Και έφτασε η μέρα του Коледе-Κόλεντε (Κάλαντα). Πολλά τα χωριά και οι πόλεις του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας που διοργάνωσαν το έθιμο αυτό α λα μακεδόνικα. Μέλη της συντακτικής επιτροπής της Νόβα Ζόρα επισκέφτηκαν τρία μέρη όπου διοργανώθηκε το κόλεντε με όλες τις λεπτομέρειες. Το Куфалево,Солунско-Κουφάλεβο,Σόλουνσκο (Κουφάλια Θεσσαλονίκης), το Крушаре,Пазарско-Κρούσσαρε,Πάζαρσκο (Αμπελειές Γιαννιτσών) και το Овчарани,Леринско-Οβτσσάρανι,Λέρινσκο (Μελίτη Φλώρινας). Οι εντυπώσεις απερίγραπτες. Στο Κουφάλεβο, δίπλα στη μεγάλη φωτιά που φώτιζε το γεγονός, με την συνοδεία της ορχήστρας Τοπικός ήχος, Μακεδόνες από την μικρή αυτή πόλη, όπως και από την ευρύτερη περιοχή, χόρεψαν και τραγούδησαν μακεδόνικα τραγούδια ως αργά τη νύχτα. Το ίδιο συνέβη και στο Κρούσσαρε, όπου ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, με συντροφιά την ορχήστρα Κρυστάλλινος Ήχος από το ίδιο το χωριό, υποδέχτηκε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας δωρεάν κρασί και εδέσματα, όπως και διασκέδαση με όμορφα μακεδόνικα τραγούδια και χορούς, χωρίς σταματημό.

Για μια ακόμη χρονιά, με πολύ κόσμο από τη γύρω περιοχή αλλά και επισκέπτες από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, εορτάστηκε το Κόλεντε και στο χωριό Οβτσσάρανι, υπό τον ήχο των μακεδόνικων τραγουδιών της μουσικής ορχήστρας Αηδόνια. Σχετικά με το γεγονός, ένας από τους διοργανωτές δήλωσε στη Νόβα Ζόρα: ,,Είχαμε πολύ κόσμο. Προσφέρθηκαν μακεδόνικα εδέσματα, όπως πετόλιτσι, μάζνιτσι, ράκια και βίνο. Πριν το άναμα της φωτιάς έγινε από τη νεολαία του συλλόγου μουσική  περιφορά του χωριού, ως ένα κάλεσμα για το άναμα της φωτιάς. Το κόλεντε είναι, μ΄αυτή τη μορφή,  είναι αποκλειστικά Μακεδόνικο έθιμο και το γιορτάζουμε ανελλειπώς. Ζα μνόγκου γκόντινι!!

Με μακεδόνικο γλέντι, γεμάτο με μακεδόνικα τραγούδια και χορούς, γιόρτασαν το Божиќ-Μπόζζικ (Χριστούγεννα) πολλά μακεδόνικα χωριά, όπως και μακεδόνικες οργανώσεις του εξωτερικού. Ξεχώρισε το μακεδόνικο γλέντι του πολιτιστικού συλλόγου ,,Μακεδόνες,, του χωριού Цармариново,Негушко-Τσαρμαρίνοβο,Νέγκουσσκο (Μαρίνα Νάουσας), το οποίο έλαβε χώρα στις 25 Δεκεμβρίου, σε κέντρο της πόλης Вртикоп-Β΄ρτικοπ (Σκύδρα), με την συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος Μακεδονικό Μεράκι.

Ζα μνόγκου γκόντινι Μακέντοντσι, κάντε ι ντα στε!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)