Αρχεία | 2013

КОЛЕЊЕ НА БИШКАТА ΚΟΛΕΝΙΕ ΝΑ ΜΠΙΣΣΚΑΤΑ – ΤΟ ΣΦΑΞΙΜΟ ΤΟΥ ΓΟΥΡΟΥΝΙΟΥ

Χαρά για τους μικρούς που θα

εξασφάλιζαν μπάλα από τη φούσκα

του γουρουνιού, χαρά για τους μεγάλους

που θ΄αποταμίευαν το κρέας του χειμώνα,

χαρά και για τους σφάχτες γιατί πρώτοι

θα δοκίμαζαν σε τηγανιά του γουρουνιού

το κρέας.

Για όλους γουρουνοχαρά. 

Σε κάθε μακεδόνικο σπίτι, στα χωριά κυρίως, εκτρέφανε τη бишка – μπίσσκα (γουρούνι) που θα εξασφάλιζε το κρέας του χειμώνα και το сало – σάλο (λίπος) για τη μαγειρική τους. Φαίνεται όμως δεν είναι μόνο μακεδόνικο έθιμο γιατί το συναντάμε σ΄όλους τους βαλκανικούς χριστιανικούς λαούς.

Στις 23 Δεκεμβρίου ήταν η μέρα του колење на бишката – κόλενιε να μπίσσκατα (σφάξιμο του γουρουνιού) στα χωριά μας και αντηχούσαν οι τσιριχτές κραυγές των γουρουνιών που σφάζονταν. Οι γυναίκες τη μέρα αυτή σε ένα огниште – όγκνισστε (εστία) του двор – ντβορ (αυλής) που είχαν για τη χειμωνιάτικη μπουγάδα, άναβαν φωτιά και έβαζαν ένα μεγάλο καζάνι για να έχουν μπόλικο ζεστό νερό.

Μια παρέα άντρες του χωριού, συνήθως της γειτονιάς και κάποιοι του σπιτιού, ήταν οι колачи-κόλατσσι (σφάχτες), δηλαδή αναλάμβαναν το σφάξιμο του γουρουνιού.

Το γουρούνι το είχαν πάρει το καλοκαίρι και το έκτρεφαν για να σφαχτεί το Божик – Μπόζζικ (Χριστούγεννα) και θα ήταν, το χοιρινό κρέας, το κυρίως φαγητό του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Αρχικά το πηγαίναν στο бачило – μπάτσσιλο (μπατζαριό) και το έκτρεφαν με сиратка – σιράτκα (τυρόγαλο). Στο τέλος του καλοκαιριού που σταματούσε το молзење – μόλζενιε (άρμεγμα) το κατέβαζαν στο χωριό και το αναλάμβανε η νοικοκυρά που το τάιζε κυρίως με χυλό από πίτουρα άλλα και αποφάγια, γλιστρίδα και άλλα χόρτα. Το Δεκέμβριο το γουρούνι είχε βαρύνει τόσο πολύ που δε μπορούσε να σταθεί στα πόδια του και ,,паднуваше – παντνούβασσε (έπεφτε),, όπως έλεγαν και κλεινόταν τότε στη кучина-κουτσσίνα (κουμάσι). Αν ήταν αρσενικό ήταν скопено – σκόπενο (ευνουχσμένο), για να παχύνει, αφού τους ενδιέφερε πολύ το λίπος, με την ποσότητα του οποίου μετρούσαν την απόδοση που είχε η εκτροφή του γουρουνιού.

Συνήθως το γουρούνι που έσφαζαν το Χριστούγεννα ήταν γύρω στις εκατό οκάδες (120 κιλά) κι όσο πιο παχύ ήταν το γουρούνι τόσο πιο πετυχημένη ήταν η εκτροφή του.

Η παρέα από τους σφάχτες, αφού έπιναν μία ракија – ράκια ,,за да сечат ножовите – ζα ντα σέτσσατ νοζζόβιτε (για να κόβουν τα μαχαίρια) όπως συνήθιζαν να λένε, έδεναν από τα μπροστινά πόδια το ζωντανό, που βρισκόταν ξαπλωμένο και δε μπορούσε να σηκωθεί από το βάρος του και το έσερναν έξω από το κουμάσι.

Ο αρχισφάχτης μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι τρυπούσε το γουρούνι στο λαιμό, ενώ ανέβλυζε το αίμα και το γουρούνι έσκουζε, εκείνος πίεζε το μαχαίρι μέχρι να βρει το ,,νήμα της ζωής,, (конецот – κόνετσοτ – προμήκης), οπότε και ,,τελείωνε,, το ζωντανό, αφού έπαυε να σκούζει και να αναπνέει. Μία άλλη τεχνική για να σκοτώσουν το γουρούνι, χωρίς τα τσιρίγματα και γρήγορα,  ήταν να τρυπήσουν την καρδιά του διαπερνώντας τα πλευρά του. Στην συνέχεια το κρεμούσαν από ένα τσιγκέλι για να στραγγίσει το αίμα και να είναι καθαρό το κρέας.

Αν ήταν μικρό το γουρούνι το ζεματούσαν με καυτό νερό και στην συνέχεια το ξύριζαν, ενώ αν ήταν μεγάλο το έγδερναν.

Συνήθως οι πιο φτωχοί το ξύριζαν για να φάνε και το δέρμα. Όσοι το έγδερναν, το δέρμα το αλάτιζαν αρχικά και αφού το επεξεργάζονταν το έκαναν κατάλληλο για να φτιάξουν απ΄αυτό пинци – πίντσι (τσαρούχια), περιλαίμια, σαμάρια, привој – πριβόι (δεσμό) για το αλέτρι με το ζυγό κτλ.

Όταν το είχαν κρεμασμένο, για να στραγγίσει το αίμα, οι σφάχτες ,,σταύρωναν,, τα παιδιά, δηλαδή με τη μύτη του μαχαιριού έπαιρναν αίμα από το γουρούνι και σχημάτιζαν σταυρούς σε διάφορα μέρη του σώματος των παιδιών. Άρχιζαν από το μέτωπο, το πηγούνι, τα μάγουλα και τα χέρια. Τα παιδιά τριγυρνούσαν όλη μέρα σημαδεμένα κι αυτό θα τους έφερνε καλό και υγεία με τη βοήθεια του Χριστού.

Τα παιδιά του σπιτιού, που έσφαζαν το γουρούνι, είχαν προτεραιότητα για τη топка – τόπκα (φούσκα) του γουρουνιού, που θα τη έπαιρναν και ύστερα από επεξεργασία θα έφτιαχναν τη μπάλα τους με την οποία έστρωναν παιχνίδι μέχρι να την τρυπήσουν.

Οι σφάχτες τελείωναν με τον τεμαχισμό του γουρουνιού κάτω από το βλέμμα και τις οδηγίες της νοικοκυράς. Όταν αποτελείωναν, πλένονταν ενώ η νοικοκυρά τους είχε ετοιμάσει μια τηγανιά από το σφαχτό, έτρωγαν, έπιναν λίγο κρασάκι και συνέχιζαν σ΄άλλο σπίπι. Η νοικοκυρά, σαν αμοιβή για τη δουλειά τους, τους έδινε απ΄ένα κομμάτι κρέας στον καθένα.

Οι υπόλοιπες εργασίες σχετικά με το κρέας γίνονταν στο μαγειρείο το σπιτιού. Σ΄ένα καζάνι που ήταν στη φωτιά, έκοβαν κι έριχναν сланина – σλάνινα (κομμάτια λίπους) και λαρδιού με ελάχιστο κρέας κι εκεί έλιωναν το λίπος. Τα υπολλείμματα από το λιώσιμο έδιναν τα џуберинки – τζζουμπερίνκι (τσιγαρίδες), ενώ το λίπος το αποθήκευαν σε μεταλλικά δοχεία (τενεκέδες) ή πήλινα δοχεία (латвица, грнина – λάτβιτσα, γκ΄ρνινα) κι αυτό χρησίμευε για τη μαγειρική όλου του χρόνου.

Το ψαχνό κρέας (фудина – φούντινα) το πάστωναν σε каци – κάτσι (ξύλινα καδιά) όπου έβαζαν τη μια στρώση αλατιού, τη διαδέχονταν μια στρώση κρέατος. Μια ποσότητα κρέατος τη φτιάχναν καβουρμά, δηλαδή το έβραζαν, το αλάτιζαν, το έβαζαν σ΄ένα δοχείο, συνήθως грне – γκρνε (τσουκάλι) κι έριχναν λιωμένο λίπος.

Από τα έντερα έφτιαχναν τα λουκάνικα. Το κρέας για τα λουκάνικα το τεμάχιζαν με μαχαίρι ή με το σκεπάρνι και έπειτα, αρχικά, κρεμούσαν τα λουκάνικα στο μαγειρείο, όπου γίνονταν καπνιστά και μετά τ΄αποθήκευαν στο κελάρι.

Το κεφάλι, τ΄αυτιά και τα πόδια τα έβραζαν, αφαιρούσαν τα κόκκαλα, έριχναν αλλάτι και σκορδοστούπι κι έτσι έφτιαχναν την пифтија – πιφτία (πηχτή) που τη διατηρούσαν για λίγες μέρες σε μέρος δροσερό. Η πιφτία και τα λουκάνικα καταναλώνονταν σε λίγες μέρες.

Υπήρχε δηλαδή μια οργάνωση, μια δοκιμασμένη τεχνική, με την οποία από το γουρούνι αξιοποιούσαν τα πάντα.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

АКО ДАВИД ПОРАСНЕ, ШТО ЛИ ЌЕ МУ СЕ СЛУЧИ НА ГОЛИЈАТ? | ΑΝ Ο ΔΑΒΙΔ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ, ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΓΟΛΙΑΘ;

Είναι γνωστό ότι τις πρώτες δεκαετίες μετά τον εμφύλιο πόλεμο εξελίχθηκε η διαχωριστική ιδεολογία-σύστημα στην χώρα. Κυρίαρχη μεν η «δεξιά» ως νικητής και η περιθωρική δε «αριστερά» ως ηττημένη.

Το «ιδεολογικό καθεστώς» απεικονίζονταν φανερά σε επίπεδο κυρίως πολιτικών δραστηριοτήτων και τις συμπεριφορές της εξουσίας- κράτους απέναντι στους πολίτες. Δεξιοί στην εξουσία, αριστεροί στο περιθώριο. Δομήθηκε επίσης μια κυρίως συντηρητική «δεξιά» κοινωνία-κράτος, βασιζόμενη στις αρχές Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, παράλληλα ο «αριστερός» έγινε στιγματισμένος».

Κάπως έτσι κυλούσαν οι πρώτες τρεις περίπου δεκαετίες μετά τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης και της δικτατορικής παρέμβασης 1967-1974. Μετά την πτώση της δικτατορίας και την συνέχεια της «δεξιάς» κομματικής κυριαρχίας για μερικά ακόμη χρόνια, το «περιθώριο» της αριστεράς ηττημένο-ταπεινωμένο μετά τον εμφύλιο σταδιακά «ξεθαρρεύει» και πολιτικά νομιμοποιείται όπως το ΚΚΕ το 1974. Καταργείται ταυτόχρονα η βασιλεία και μετά την σχετική δημοκρατικοποίηση ενός «αυστηρού-συντηρητικού-αστυνομικού» κράτους πραγματοποιείται η μεγάλη «Αλλαγή» σε επίπεδο κρατικής-κομματικής εξουσίας-πολιτικής, με το ΠΑΣΟΚ νικητή.

Ο δημαγωγός Ανδρεάς Παπανδρέου υιοθέτησε την σταδιακή «ξεθαρεμμένη» αριστερίστικη ιδεολογία και ρητορική περί σοσιαλισμού, ελευθερίας, δημοκρατίας, αισθανόμενος τις υφέρπουσες αντιλήψεις στο κοινωνικό υπόστρωμα της χώρας, μετα-εμφυλιακού παρελθόντος γαρ και κυρίως κάνει την ανοιχτή πλέον αντιδυτική στροφή, «προσφέροντας-δηλητηριάζοντας» ιδεολογικά τα επόμενα χρόνια την ελληνική κοινωνία, με την υιοθέτηση της soft KKE-δίστικης λογικής με αντίστοιχα συνθήματα και αρχές. Παράλληλα δούλευε για να δομηθεί μια μεταρρύθμιση παρα-παιδεία με απόλυτο στόχο-όνειρο για κάθε οικογένεια να εισαχθεί το παιδί σε πανεπιστήμιο, να πάρει το «χαρτί» για να μπει στο Δημόσιο. Αυτό έγινε το φετίχ κάθε μέσου πολίτη τις τελευταίες δεκαετίες.

Επίσης στην παιδεία μας τα ίδια πρότυπα διατηρούνται, εκγχαράσονται εθνικιστικές συνειδήσεις κουβαλώντας και σήμερα τα εθνικιστικά σύνδρομα όπου οι Έλληνες διαπαιδαγωγούνται ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, που αναβίωσαν-αναβιώνουν ως περιούσιος λαός, το μεγαλείο του αρχαίου κόσμου. Ακόμη εντονότερη γίνεται στα πολιτικά πράγματα η παρουσία της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας ως πυλώνας του νέου εθνικιστικού ελληνισμού. Αποχή στην παιδεία από οποιαδήποτε προσπάθεια για γνώση των γειτονικών λαών. Κλασσική εθνικιστική παιδεία όπως και τα προηγούμενα χρόνια και πάντρεμα με την εντονότερη αντιδυτική στροφή επί ΠΑΣΟΚ.

Στα πλαίσια της υπό διαμόρφωσης κοινωνίας μετά τον πόλεμο οι πολίτες στις μειονοτικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ειδικά ο Μακεδονικός πληθυσμός εντάχθηκε στις ανάλογες πολιτικές γραμμές. Οι συμβιβαστικοί-υποταχτικοί- Μακεδόνες εντάχθηκαν στην πλευρά των «νικητών» και ανάλογα είτε χρησιμοποιήθηκαν μετά από το κράτος για τους λεγόμενους ευνοϊκούς λόγους, (π.χ. χαφιεδίστικες δραστηριότητες-υπηρεσίες) είτε ακολούθησαν τον ατομικιστικό δρόμο του συμφέροντος, υποστηρίζοντας την λεγόμενη «δεξιά» για ίδιο όφελος.  Μερικοί επίσης αναγκάστηκαν να το κάνουν και να πάνε με τους «νικητές» για να προστατέψουν τα μέλη της οικογένεια τους όταν συγγενείς συμμετείχαν ενεργά στην λεγόμενη «αριστερά». Τμήμα του Μακεδονικού πληθυσμού που τάχθηκε στην πλευρά των «ηττημένων» μετά την διάρκεια του πολέμου, είτε εκδιώχθηκε εκτός Ελλάδος, είτε σιώπησε. Άλλοι για να προστατέψουν τις οικογένειές τους από τις συνέπειες του εμφυλίου, άλλοι γιατί δεν είχαν καμμία δυνατότητα πολιτικών ή ανάλογων δραστηριοτήτων για να μην υποστούν τα ίδια και παρόμοια (π.χ. εξορίες, φυλακίσεις) συγγενών.

Επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των συνειδητοποιημένων και ασυμβίβαστων Μακεδόνων ανήκαν ιδεολογικά στην τότε λεγόμενη αριστερά που ήταν στο περιθώριο για χρόνια, πολλοί θεώρησαν ότι με την “Αλλαγή” μετά το 1981 θα μπορέσουν να «δουν τον ήλιο», τουλάχιστον ότι θα είχαν καλύτερη μοίρα-τύχη στα πολιτικά πράγματα και ειδικά την δυνατότητα έκφρασης της ιδιαίτερης Μακεδονικότητας, που για χρόνια τους εκφράζει και δεν μπορούσαν να το κάνουν ελεύθερα.  Φρούδες οι «ελπίδες» με την πάροδο του χρόνου διακυβέρνησης από τις πασοκικές κυβερνήσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι όπως μεταπολεμικά και τις πρώτες δεκαετίες το κράτος-σύστημα χρησιμοποιούσε Μακεδόνες από την ακραία εθνικιστική πλευρά, «δεξιά» εις βάρος του μακεδονικού πληθυσμού με εφαρμογή διακρίσεων, καταπίεσης, εκδίωξης κλπ. έτσι το λεγόμενο «πασοκικό σύστημα» χρησιμοποίησε μετά το 1981 Μακεδόνες, που συντάχθηκαν εκεί «αφελώς» με σκοπό ακριβώς να καθησυχάζει την μεγάλη πλειοψηφία του Μακεδονικού πληθυσμού, ουσιαστικά αποτρέποντας πολιτική μαζικοποίηση των συνειδητοποιμένων Μακεδόνων για να ζητήσουν και αποκτήσουν γλωσσικά και εθνικά δικαιώματα στις μειονοτικές περιοχές.

Μεταξύ άλλων μοίραζε  «ψίχουλα-οφίτσια» με βολέματα και εντεταλμένους διορισμούς στο Δημόσιο σε διάφορους τομείς (π.χ. μέσο πασοκικών κλαδικών), ειδικά δε μετά την διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας το 1989, την ίδρυση ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους και την δραστηριοποίηση Μακεδόνων ακτιβιστών στην βόρεια Ελλάδα, με σκοπό την αποτροπή πολιτικής μαζικοποίησης του Μακεδονικού πληθυσμού. Εντονότερο αντι-Μακεδονικό φαινόμενο και πρακτική ήταν που συνειδητοποιημένοι Μακεδόνες κατάφεραν χάρη σε Ευρωπαϊκή παρέμβαση την ίδρυση μειονοτικού-περιφερειακού κόμματος, Ουράνιο Τόξο, το 1994. Έγινε μέλος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκου κόμματος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης συμμαχίας (Ε.Ε.Σ.) μετά το 2004 και αγωνίζεται να μεταφέρει στην Ελλάδα την πρακτική χειραφετημένων εθνών (π.χ. Σκωτζέζοι, Καταλανοί, Φλαμανδοί) ή εθνικών μειονοτήτων (π.χ. Σλοβένοι στην Ιταλία, Γερμανοί στην Δανία) στα ευρωπαϊκά πράγματα. Έγινε όμως εφιάλτης για το κράτος η μαζική υποστήριξη του Μακεδονικού κόμματος και με όλα τα μέσα η αποτροπή κομματικής-πολιτικής υποστήριξης από τον Μακεδονικό πληθυσμό στις ευαίσθητες περιοχές στην βόρεια Ελλάδα. Πασοκικοί κύκλοι κυρίως σε συνεργασία με το «βαθύ κράτος» άφηναν κατά το δοκούν και ελεγχόμενα (ανάλογα με τον διοργανωτή της εκδήλωσης) να ακούγεται δημόσια η Μακεδονική γλώσσα (μέσο των τραγουδιών), κατά την διάρκεια της άνθησης των παραδοσιακών πανηγυριών, αλλά παράλληλα στιγματοποίηση των μελών του κόμματος, λάσπη, συκοφαντία κατά του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ, φρασεολογία και ρητορία για πράκτορες, σκοπιανούς, πληρωμένους κλπ. που πράγματι κατάφερε το «σύστημα» να περιθωριοποιεί για πολλά χρόνια το κόμμα.

Άλλωστε δεν ήταν εύκολο για να ένα μικρό ανεξάρτητο κόμμα με πενιχρές οικονομικές δυνατότητες να λειτουργήσει με ισότιμους όρους στην πολιτική σκηνή της χώρας ακόμη και σε εκλογικές αναμετρήσεις που καθόριζε το «βαθύ κράτος» τους τρόπους σαμποταρίσματος του Τόξου. Η λαθροχειρία μεταξύ άλλων στα εκλογικά τμήματα (π.χ. έλλειμα ψηφοδελτίων του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ στα εκλογικά τμήματα) και οι αποκλεισμοί από τα ΜΜΔ (Μέσα Μαζικής Διαστρέβλωσης) την προεκλογική περίοδος ήταν δεδομένα. Γενικά πάντα γνωρίζουν τα μέλη και τα όργανα του κόμματος για την άνιση πολιτική μάχη όλα αυτά τα χρόνια, αλλά με αξιοπρέπεια το κάνουν. Οι συνειδητοποιημένοι Μακεδόνες, με αφορμή την οικονομική κρίση προβληματίζονται εντονότερα σε σχέση με το κομματικό πολιτικό-σκηνικό του σήμερα, γιατί κανένα από τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν εκφράζουν δημόσια και καθαρή θέση για την αναγνώριση και σεβασμό της ιδιαίτερης Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας.

Η τεράστια προπαγανδιστική πολιτική του κράτους εναντίον μειονοτικού κόμματος παραπέμπει σε μάχη Δαβίδ-Γολιάθ.  Μόνο που ο Γολιάθ φοβάται συνεχώς την μοίρα του Βιβλικού ήρωα αν ο Δαβίδ μεγαλώσει και γίνει άντρας.

ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΟΒ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας- Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)

Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ.  Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin  Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org e-mail: vinozito@otenet.gr & rainbow@florina.org


Φλώρινα / Lerin, 5-11-2013

Καταδίκη της εν ψυχρώ δολοφονίας μελών της Χρυσής Αυγής.

Το Προεδρείο και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ουράνιο Τόξο καταδικάζουν την δολοφονική επίθεση κατά μελών της Χρυσής Αυγής.

Μετά το χαμό του Π. Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής εν ψυχρώ, οι βιοπραγίες δεν σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να χαθούν  δύο νέοι άνθρωποι και ένας ακόμη να  χαροπαλεύει.

Είναι γνωστό ότι η βία φέρνει βία και ήταν θέμα χρόνου να επαναληφθεί.

Όμως αναρωτιόμαστε, είναι αυτή η λύση τελικά; Είναι δυνατόν να ζούμε έτσι από εδώ και πέρα; Μια γενικευμένη σύρραξη; Αυτό επιθυμούμε;

Ας αναρωτηθούν όλοι οι πολιτικοί, όπου και αν ανήκουν, για το τι έχουν κάνει λάθος. Πολύ δε περισσότερο ας αναρωτηθεί -αν διαθέτει ψήγματα έστω εγκεφαλικής ουσίας -η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Μιας οργάνωσης που από την γέννηση της μέχρι σήμερα διακυρήσει το μίσος για κάθε δημοκράτη, μετανάστη, μειονοτικό και κάθε άτομο που παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούσαν άραγε να αντιληφθούν ότι η μισαλλοδοξία και η βία, “αρχές” πάνω στις οποίες βασίζουν την ίδια την ύπαρξή τους, θα στρέφονταν κάποια στιγμή και εναντίον τους

Στη δημοκρατία, ακόμα και στην κατ’ επίφαση που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα, δεν χωρούν εν ψυχρώ δολοφονίες. Δημοκρατία σημαίνει παιδεία, κοινωνικό κράτος, εργασία και επίσημη αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Ειδάλλως, τα χειρότερα δυστυχώς έπονται.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Η μελαγχολία των εθνικών παρελάσεων

Η χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα, που αγωνίζεται να επιβιώσει για τέταρτη χρονιά με δεκανίκια των εταίρων της, επιμένει να αγνοεί τις

του Διονύση Γουσέτη: diongus@otenet.gr

του Διονύση Γουσέτη: diongus@otenet.gr

συστάσεις τους για κατάργηση της δαπανηρής υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Κοντά σ’ αυτό, είμαστε και η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που επιμένει να διοργανώνει στρατιωτικές παρελάσεις, προσποιούμενοι ότι είμαστε κραταιοί, ανίκητοι, εξοπλισμένοι σαν αστακοί. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι πτωχευμένες. Έχουμε άρματα που δεν διαθέτουν βλήματα, έχουμε υποβρύχια που μας προμήθευσε ο Άκης και έχουμε αεροπλάνα που δεν διαθέτουν καύσιμα. Ζητιανεύουμε τα καύσιμα για την παρέλαση από ιδιώτες χορηγούς, λησμονώντας ότι αυτές οι χορηγίες σπάνια γίνονται χωρίς ανταλλάγματα. Είναι περισσότερο μελαγχολικό, παρά γελοίο.

Μελαγχολικά ακούγονται και οι στερεότυποι ύμνοι προς τον ηρωικό λαό που νίκησε τον φασισμό, όταν έχουν αποκαλυφτεί οι βαθιές ρίζες της φασιστικής Χρυσής Αυγής στο κράτος και στην κοινωνία ̇ όταν ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις το ποσοστό της Χρυσής Αυγής παραμένει σχεδόν αμείωτο ̇ όταν και φέτος υπήρξαν ρατσιστές γονείς και μαθητές, που προκάλεσαν ένταση σε σχολείο, επειδή η αριστούχος μαθήτρια που κλήθηκε να κρατήσει τη σημαία ήταν αλβανικής καταγωγής.

Για τους περισσότερους πολίτες, οι εθνικές επέτειοι αποτελούν ευκαιρία εξόδου και διακοπών. Όσοι ασχολούνται, βλέπουν τα τελευταία χρόνια τις παρελάσεις να έχουν γίνει είτε πεδίο κομματικών αντεγκλήσεων, είτε στόχος ακραίων ιδεοληπτικών, ποδοσφαιρόφιλων, χουλιγκάνων, ρατσιστών. Εφέτος, από την εξέδρα των επισήμων της παρέλασης Θεσσαλονίκης απουσίαζαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, που κατήγγειλε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ότι «τίναξε την παρέλαση στον αέρα». Η παρέλαση έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας όπως και πέρυσι. Οι πολίτες δεν είχαν δικαίωμα πρόσβασης στο χώρο και την είδαν με κιάλια. Πρόπερσι η παρέλαση ματαιώθηκε βίαια, ο δε ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να χαιρετίσει τη βία ως «πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση του λαού της Θεσσαλονίκης».

Στην προπέρσινη παρέλαση της 25ης Μαρτίου, μέλη της Χρυσής Αυγής φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα ενώ επιτέθηκαν με καδρόνια κατά μεταναστών που βρέθηκαν στο χώρο της παρέλασης. Την ίδια ώρα ακούγονταν από παρελαύνοντες στρατιώτες συνθήματα διατεταγμένου ρατσισμού, που προσέβαλαν την ανθρωπιά μας και εξέθεταν τη χώρα μας, όπως: «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ».

Οι παρελάσεις που καταντούν θέατρα βίας και ρατσισμού, όπως και οι θριαμβολογούσες ομιλίες που φέρνουν χασμουρητά σε ακροατές που γνωρίζουν τη θλιβερή πραγματικότητα, δεν τιμούν, αντίθετα προσβάλλουν τη μνήμη των ανθρώπων που «γι’ αυτούς η νύχτα ήταν μια μέρα πιο πικρή. Που λιώναν το σίδερο, μασούσανε τη γης και ο θεός τους μύριζε μπαρούτι και μουλαροτόμαρο» (Οδ. Ελύτης). Ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη, μαζί και τα οικονομικά μας χάλια, απαιτούν να σταματήσουν αυτές οι κακόγουστες φιέστες.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

16 Ноември – Меѓународен Ден на Толеранцијата 16 Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα για την Ανεκτικότητα

Το 1995 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την ημέρα αυτή σαν Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού.

Δεν μπορεί να υπάρχει πολιτισμός και κουλτούρα σε μια χώρα αν οι πολίτες της δεν σέβονται τη διαφορετική εθνική καταγωγή, τη διαφορετική θρησκεία, φύλο κ.ο.κ, καθώς επίσης δεν μπορεί να υπάρχει σωστή εκπαίδευση σε μια δημοκρατική χώρα χωρίς ένα γενικό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της όπου οι νέοι να μαθαίνουν για την ανεκτικότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ελληνική κοινωνία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης ανεκτικότητας και μη ανοχής της διαφορετικότητας. Η οικονομική κρίση οδηγεί την κατάσταση προς το χειρότερο με το μίσος, τη ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον ρατσισμό και τον νεοναζισμό να πολλαπλασιάζονται και να οδηγούν την κοινωνία σε συγκρούσεις.

Στην Ελλάδα ελάχιστοι είναι οι Έλληνες πολίτες που γνωρίζουν ότι στην χώρα μας υπάρχουν εθνικές μειονότητες όπως η Μακεδονική και η Τουρκική οι οποίες βέβαια δεν αναγνωρίζονται από την Ελληνική πολιτεία ΩΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ. Τα μέλη της ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ δεν απολαμβάνουν ΟΥΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ όπως είναι η εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας. Αντιθέτως παρουσιάζονται σαν πράκτορες και προδότες της πατρίδας.

Κατά τη γνώμη μας βέβαια ο όρος ανεκτικότητα είναι ελλειμματικός γιατί απλά πολλές φορές μπορεί να υπάρχει κάτω από πίεση ή συμβιβασμό. Η λέξη αποδοχή εκφράζει πληρέστερα το σεβασμό της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών μια κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Η ανεκτικότητα – αποδοχή οδηγεί τους πολίτες σε σχέσεις αλληλοσεβασμού, κατανόησης, ειρηνικής συμβίωσης και τις κοινωνίες τους πρότυπα κοινωνιών.

Το Γραφείο Τύπου  της ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МИЛИ МАКЕДОНЦИ

ЗБОРУВАЈТЕ ГО НАШИОТ МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК НА ВАШИТЕ ДЕЦА

КАЖЕТЕ ИМ ДЕКА СЕ МАКЕДОНЦИ, НЕ ПЛАШЕТЕ СЕ

ПОДРЖУВАЈТЕ ГО МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ВО ГРЦИЈА

ПОДРЖУВАЈТЕ ГО ВИНОЖИТО И НОВА ЗОРА

БИДЕЈКИ

АКО НЕ КРЕНЕШ ГЛАВА, ВИНОЖИТО НЕ ГЛЕДАШ!!!

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΒΑ ΖΟΡΑ

ΕΠΕΙΔΗ

ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΙ, ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Манѕас: Македонците во Грција да не се плашат и да го одржуваат идентитетот Μάντζας: Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα να μη φοβούνται και να διατηρούν την ταυτότητά τους

Συνέντευξη του Παντελή Μάντζα από το Σόλουν/Θεσσαλονίκη, μέλους του Προεδρείου του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Ουράνιο Τόξο, στον ανταποκριτή της Netpress στην Ελλάδα.

Η Χρυσή Αυγή επί μεγάλο χρονικό διάστημα απολάμβανε ανοχή από την ελληνική κυβέρνηση. Όταν έκαναν επεισόδια στα σύνορα με τη Δ.Μακεδονίας, κανείς δεν αντιδρούσε, όπως και όταν καταστρέφονταν οχήματα Μακεδόνων τουριστών. Αντιδράσεις επήλθαν μετά τη δολοφονία του νεαρού Έλληνα και πάλι όμως τίθεται το ερώτημα για το πόσο είναι ειλικρινής η επιθυμία λύσης του προβλήματος Χρυσή Αυγή ή όλο αυτό γίνεται μόνο λόγω της διεθνούς πίεσης;

Πιστεύω ότι δέχονται πιέσεις, ιδιαίτερα από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και ευκαιρία κάρπωσης ψήφων. Για εμάς τους εθνικά Μακεδόνες η Χρυσή Αυγή υπήρχε από πολύ νωρίτερα, όχι από τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια. Από πάντα είχαμε προβλήματα μ΄αυτούς, από την ανεξαρτητοποίηση της Δ.Μακεδονίας και μετά. Γνωρίζετε για την παρουσίαση του μακεδόνικου λεξικού στην Αθήνα, όταν η Χρυσή Αυγή, με την ανοχή της αστυνομίας, προσπάθησε με τη βία να διαλύσει την εκδήλωση. Το ίδιο και στο Λέριν/Φλώρινα, όταν είχαμε γάμους ή πανηγύρια με μακεδόνικα τραγούδια, εκείνοι συνεχώς έρχονταν και δημιουργούσαν προβλήματα. Και στα γραφεία του Виножито-Ουράνιου Τόξου στο Λέριν μπήκαν και κανείς δεν αντέδρασε ούτε δόθηκε δημοσιότητα μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο υπεύθυνος της Νέας Δημοκρατίας για τη βόρεια Ελλάδα, είχε δηλώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι αδελφό τους κόμμα και ότι συμφωνούν σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, εκτός αυτό της βίας.

Όντως, ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο και βέβαια έχουν σχέσεις και με τη Νέα Δημοκρατία και με τα άλλα κόμματα στο δεξιό τμήμα της Βουλής. Όλα αυτά σε κάποιους συμφέρουν. Τους συμφέρει να υπάρχουν για να κάνουν κάποια πράγματα που οι ίδιοι ανοιχτά δε μπορούν να κάνουν. Γι΄αυτό και τους διατηρούσαν, για να τους κάνουν τις ,,βρώμικες,, δουλειές.

Υπάρχει πολιτικό κόμμα που θα μπορέσει να θέσει ένα τέλος στο ζήτημα του ονόματος της Δ.Μακεδονίας;

Όλα αυτά μου θυμίζουν λίγο την Οδύσσεια με την Πηνελόπη και τους μνηστήρες, όλη μέρα το πλέκουν και το βράδυ το ξηλώνουν, ή όπως οι παλιοί έλεγαν, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όλη  μέρα κοσκινίζει. Εδώ στην Ελλάδα μιλάνε συνεχώς για μια κόκκινη γραμμή, ενώ κανένας δε γνωρίζει πού είναι αυτή η κόκκινη γραμμή, πού αρχίζει και πού τελειώνει. Αναφέρουν όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και όταν καταλήγουν να λυθεί το πρόβλημα με εκείνο τον τρόπο, συνεχώς η ελληνική πλευρά προσθέτει και κάτι ακόμη. Θα πούνε ότι δεν υπάρχει η γλώσσα και εάν λυθεί και αυτό, θα πούνε κάτι άλλο, όπως π.χ. δεν υπάρχει η εθνική ταυτότητα και ούτω καθεξίς… Κάνουν τα πάντα για να παραμένει συνεχώς το ζήτημα μετέωρο.

Τί πιστεύετε, τί είναι αυτό που πραγματικά ενοχλεί την Ελλάδα και μπλοκάρει την ιδιότητα μέλους της Δ.Μακεδονίας στην Ε.Ε. και ΝΑΤΟ; Ποιό το πραγματικό τους πρόβλημα;

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν Μακεδόνες και γι΄αυτούς αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα, επειδή εμείς ζητούμε τα δικαιώματά μας, την εθνική μας αναγνώριση, τη μητρική μας γλώσσα, τον πολιτισμό μας…Αυτό είναι που πραγματικά τους ενοχλεί, οι εθνικά Μακεδόνες που ζουν στην επικράτειά της.

Ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ομοφωνία σχετικά με την επίσημη κόκκινη γραμμή για το μακεδόνικο ζήτημα και τη μακεδόνικη μειονότητα στην επικράτειά της, στη Δ.Μακεδονίας η κατάσταση είναι διαφορετική. Μια είναι η θέση της κυβέρνησης και άλλη της αντιπολίτευσης, στην οποία υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι η Δ.Μακεδονίας πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί όνομα με προσδιορισμό. Εκτός του ότι τέτοιες θέσεις ζημιώνουν τις μακεδόνικες θέσεις στις διαπραγματεύσεις, θεωρείτε ότι επιδρούν αρνητικά και στη θέση της μακεδόνικης μειονότητας στην Ελλάδα;

Πιστεύω ότι δεν επιδρούν ούτε αρνητικά ούτε θετικά. Η Δ.Μακεδονίας έχει τα κατάλληλα όργανα για να λύνει τα προβλήματά της. Εμείς είμαστε εθνική μακεδόνικη μειονότητα που ζει στην Ελλάδα. Εδώ ζούμε, εδώ έχουμε τα προβλήματά μας και θέλουμε να τα λύσουμε από κοινού με την κυβέρνηση της χώρας μας. Τα δικαιώματά μας ζητούμε, τίποτε άλλο.

Το μέλλον απομένει στη νεολαία. Υπάρχει ενδιαφέρον ανάμεσα στους νέους Μακεδόνες εδώ στην Ελλάδα για ακτιβισμό στο Ουράνιο Τόξο;

Ως κάποιο βαθμό, ναι. Είναι σεβαστός ο αριθμός των νέων Μακεδόνων που πλησίασε το Ουράνιο Τόξο το τελευταίο διάστημα. Σε όλα τα μέρη, στο Λέριν/Φλώρινα, στο Βόντεν/Έδεσσα, όπως και εδώ κοντά στο Κούκουςς/Κιλκίς, αλλά και αλλού, στα χωριά γίνονται φεστιβάλ, πανηγύρια και άλλα παρόμοια, όπου εμφανίζεται η νεολαία, χορεύει και τραγουδάει τα μακεδόνικα τραγούδια και βλέπουμε ότι ενδιαφέρεται. Σε ότι αφορά την πολιτική είναι λιγάκι πιο δύσκολα τα πράγματα. Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται και τόσο για την πολιτική. Έχουν δυστυχώς ,,εμβολιαστεί,, με τον ορό της απάθειας και του βολέματος της ελληνικής κοινωνίας…

Κατά πόσο είναι οι νέοι συνειδητοποιημένοι για την ταυτότητά τους, πόσο ενδιαφέρονται να μιλούν τη μητρική τους μακεδόνικη γλώσσα, πόσο σέβονται τη μακεδόνικη παράδοση και έθιμα;

Αυτό είναι λιγάκι δύσκολο ερώτημα. Πόσο θέλουν; Θέλουν αλλά υπάρχει κάτι που τους εμποδίζει εν μέρει. Ο φόβος που κυριαρχεί πολλές δεκαετίες στα μέρη μας και όλα τα τεράστια μέτρα που λαμβάνει η ελληνική πολιτεία για την εξαφάνιση των Μακεδόνων.

Για το τέλος, τί θα θέλατε να πείτε, ιδιαίτερα στους Μακεδόνες στην Ελλάδα που θα διαβάσουν αυτήν την συνέντευξη;

Εμείς λέμε συνεχώς στους ανθρώπους να μη φοβούνται. Να μη φοβούνται, να διατηρούν την ταυτότητά τους, να αναζητούν στην ιστορία τα πώς και τί, να μιλούν και να μεταφέρουν στους νεότερους τη  μητρική μακεδόνικη γλώσσα τους, να ρωτούν τους γεροντότερους, να διατηρούν τον πολιτισμό τους, τα τραγούδια, τους χορούς, την εθνική τους συνείδηση. Δε χρειάζεται να κάνουν τίποτε άλλο.

Να διατηρείται η συνείδηση, η ταυτότητα…

Ναι, να διατηρείται η εθνική ταυτότητα, η μακεδόνικη συνείδηση. Εμείς δε ζητάμε άλλα πράγματα, για τη νεολαία αυτό αρκεί.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

За кои права зборуваат? – Για ποιά δικαιώματα μιλάνε;

Πριν 65 χρόνια, στις 10 Δεκεμβρίου 1948 ορίστηκε η παγκόσμια μέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δικαιώματα βασικά, ελευθερίες θεμελιώδεις που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι, όλων των κρατών, όλων των εθνών. Περιλαμβάνονται δικαιώματα αστικά και πολιτικά όπως το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στις ελεύθερες σκέψεις και εκφράσεις. Επίσης περιλαμβάνει τα κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό, στις τέχνες, στην εκπαίδευση.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ελλαδικό χώρο εχουν κατοχυρωθεί ωμόφωνα απο το σύνταγμα αλλά και απο το αστικό δίκαιο. Παρ’όλα αυτά, δε θα λέγαμε ότι το ίδιο ισχύει και για τους εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας, οι οποίοι στερούμαστε πολλά των δικαιωμάτων αυτών. Κατά πρώτον και σημαντικότερον, το ελληνικό κράτος στερεί το δικαίωμα των Μακεδόνων να αναγνωριστούν επισήμως με την εθνική τους ταυτότητα. Αν και όλοι τους γνωρίζουν την ύπαρξη της μακεδονικης μειονότητας, στόχος τους είναι να κρατήσουν στην αφάνεια τους “ανύπαρκτους”, κατά τα λεγόμενά τους, εξυπηρετώντας έτσι πολιτικές και κρατικές  σκοπιμότητες. Ταυτόχρονα, με τη μη αναγνώριση της ύπαρξης των εθνικά Μακεδόνων, δεν αναγνωρίζεται η ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας. Την γλώσσα των προγόνων μας, των πατεράδων μας, την δικιά μας γλώσσα. Γιατί να στερούμαστε το δικαίωμα εκμάθησης της γλώσσας επισήμως; Γιατί να μην μπορούμε ελεύθερα να απολαμβάνουμε τα πολιτισμικά προνόμια στον ελλαδικό χώρο, συμμετέχοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας χωρίς αυτό να στοχοποιείται και να κατακρίνεται;

Κάθε λαός οφείλει να σέβεται την εθνική ταυτότητα, την γλώσσα, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα των άλλων λαών, έτσι ώστε να μη χαθεί η ιδιαίτερη ταυτότητα και η εθνική φυσιογνωμία του κάθε έθνους. Η Ελλάδα δυστυχώς καταπάτησε και καταπατεί τα βασικά μας δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας. Εως πότε..; Είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το κατεστημένο. Όλοι μαζί μπορούμε…

Лина, Поздрав од Солун

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ВО ЕВРОПСКАТА ВОЈСКА КАКО МАКЕДОНИЈА ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, με το συνταγματικό της όνομα έγινε δεκτή σε ομάδα μελών της Ε.Ε.  Από την επόμενη χρονιά θα συμμετέχει στη μάχιμη ομάδα ΕΕ- BG2014…

Η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Δημοκρατία της Μακεδονίας, από τον ερχόμενο Ιανουάριο λαμβάνουν την ευθύνη προστασίας της παγκόσμιας ασφάλειας. Θα βρεθούν σε πλήρη καθήκοντα από το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς υπό την ηγεσία του Βελγίου.
Το σώμα θα έχει 2900 καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες και προβλέπεται μεταξύ τους να ανταλλάσουν μαχητικές δεξιότητες και συνεχώς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή απαιλή της ασφάλειας χώρας μέλους της Ευρ.Ένωσης.
Για πολλούς το γεγονός αποτελεί μια θετική έκπληξη, ενώ, όπως πάντα, για τη χώρα μας την Ελλάδα, αποτελεί μεγάλη απογοήτευση.
Στη Βουλή, βουλευτές επιτέθηκαν φραστικά στον πρωθυπουργό Σαμαρά, επειδή επέτρεψε να γίνουν δεκτά στον στρατό της Ε.Ε. τα ,,Σκόπια,, με το συνταγματικό τους όνομα, Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και ακόμη… χειρότερα, για το θέμα συμφώνησαν κάποιες από τις πλέον ισχυρές χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Сервер: Грчкиот предлог навредлив, Самарас сака да го дестабилизира Балканот Σέρβερ: Η ελληνική πρόταση προσβλητική, ο Σαμαράς θέλει να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια

Η πρόταση της Ελλάδας, να μετονομαστεί η Μακεδονία σε „σλαβο-αλβανική Μακεδονία“ στα σίγουρα είναι η πλέον προσβλητική μανούβρα στην σύγχρονη βαλκανική ιστορία, εκτιμεί ο Αμερικανός αναλυτής και πρώην απεσταλμένος στα Βαλκάνια, Ντάνιελ Σέρβερ, για την ιδέα που παρουσίασε η επίσημη Αθήνα ενώπιον του διαμεσολαβητή για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς.

- Οι Έλληνες ξέρουν ότι οι Μακεδόνες δεν επιθυμούν να περιγράφονται ως Σλάβοι, αν και μιλούν σλάβικη γλώσσα. Αυτό είναι κάτι παρόμοιο με την χρήση του όρου ,,κοκκινόδερμοι,, – προσβλητικό, παρόλο που έχει κάποιο περιγραφικό ρόλο.  Αυτή η πρόταση ήταν υπολογισμένη, με σκοπό να προκαλέσει προβλήματα ανάμεσα στους Μακεδόνες και τους Αλβανούς, τις μεγαλύτερες εθνικές κοινότητες της χώρας, χωρίς να υπολογίσουμε και τις άλλες κοινότητες, όπως τους Τούρκους, τους Ρομά, τους Σέρβους και τους Βλάχους – δήλωσε ο καθηγητής Σέρβερ, ένας από τους ηγετικούς σχολιαστές για τα βαλκανικά ζητήματα στις ΗΠΑ.

Ο Σέρβερ πρόσθεσε επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνει πολιτική της οποίας στόχος είναι η κατάρρευση της Μακεδονίας, αναφέροντας και την παλαιότερη σχετική συνέντευξη του Σαμαρά όπου ανοιχτά είχε δηλώσει την επιθυμία του αυτή.

- Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί την κατάρρευση του βόρειου γείτονά του – θα αυξήσει τις πιθανότητες να συμβεί αυτό και όχι τις προσπάθειες για λύση του προβλήματος. Οι προσπάθειες του Σαμαρά για αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων μάλλον δε θα έχουν επιτυχία, αλλά μπορούν να προκαλέσουν περιττά προβλήματα και έξοδα. Ο συντομότερος δρόμος για τα Βαλκάνια είναι να καλέσει η Ουάσιγκτον όλες τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες στο ΝΑΤΟ, όπου η Σλοβενία, η Κροατία και η Αλβανία ήδη συμβάλουν, εκτιμεί ο Σέρβερ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, και ο Μακεδόνας πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεβσκι έχει εκτιμήσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας θα είναι χειρότερη από την υπάρχουσα κατάσταση, στην οποία όλος ο κόσμος αποκαλεί τη Μακεδονία, Μακεδονία, με εξαίρεση την Ελλάδα.

Ο αναλυτής εκτιμά επίσης ότι οι πιθανότητες μεταξύ των δύο χωρών για συμφωνία είναι μικρές και λόγω αυτού του γεγονότος θα πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία του 1995 και ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία και μάλιστα μαζί με το Μαυροβούνιο στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2014.

- Αυτή θα ήταν μια κατάλληλη απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μακεδόνικος στρατός μαχόταν στο Αβγανιστάν και μάλιστα φύλαγε και το Γενικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα μπορεί να παίζει σκληρά ενάντια στα Σκόπια, αλλά δε θα μπορεί να αντισταθεί σε μια σαφή απόφαση, που θα έχει παρθεί σε υψηλό επίπεδο στην Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο, η οποία θα είναι σύμφωνη με την Ενδιάμεση Συμφωνία, όπως είχε επιδικαστεί και με τη δικαστική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης – πρόσθεσε ο Σέρβερ.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)