Αρχεία | Δεκέμβριος, 2012

КОЛЕДЕ ВО МАКЕДОНИЈА – ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


(Μίξη Παγανισμού, Λαογραφίας και Χριστιανισμού)

Κόλεντε μπάμπο! Κόλεντε!

Έχουν πολλά κατά καιρούς γραφτεί για

τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα (κόλεντε).

Στον τόπο μας το ενδιαφέρον επικεντρώνεται

στις ,,φωτιές,, (κολεντάρσκι όγκαν).

Σήμερα οι ,,φωτιές,, αποτελούν μια τουριστική

φολκλορική ατραξιόν. Φασολάδα, λουκάνικο,

κρασί και χορός. Ήταν όμως πάντα έτσι;

Η φωτιά ήταν και είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή και την εξέλιξη του ανθρώπου, τόσο τη βιολογική, όσο και την πολιτιστική. Η παραγωγή και η χρήση της φωτιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η φωτιά στην ιστορία της κοινωνίας των ανθρώπων ήταν το επίκεντρο πολλών δρώμενων. Αυτό φαίνεται από τη θέση που έχει η φωτιά και στη μυθολογία των διαφόρων λαών.

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τη φωτιά εδώ και 400.000 χρόνια, δηλαδή από τον Άνθρωπο τον Όρθιο (Homo Erectus) και τη γνώριζε από τότε που είχε την συνείδηση της αντίληψής του (ηφαίστεια, πυρκαγιές). Ο έλεγχος της παραγωγής και της καθημερινής οικιακής χρήσης είναι αρκετά κατοπινά.

Στην αρχή την χρησιμοποιούσε για προφύλαξη από τα άγρια ζώα, έπειτα για φωτισμό, θέρμανση. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η φωτιά και στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων γύρω απ΄αυτήν, όπου μαγείρευαν και ζεσταίνονταν. Εκεί καλλιεργούταν και η γλώσσα, όπως και η διασκέδαση (γύρω από τη φωτιά παραμύθια, αφηγήσεις, τραγούδια κτλ.), αλλά η φωτιά ήταν και  πηγή έμπνευσης.

Έτσι, αναπόφευτκο ήταν να συνδεθεί η φωτιά και με τη γέννηση του Χριστού.

Ανάβουμε κολένταρσκι όγκαν (τεράστιες φωτιές), σύμφωνα με την παράδοση κατά τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της 23ης Δεκέμβρη, που ήδη έχουμε χορτάσει ύπνο για να περάσουμε το υπόλοιπο της νύχτας σε υποφερτή θερμοκρασία.

Στη μακεδόνικη γλώσσα τα κάλαντα λέγονται Коледе-Κόλεντε και κατά την προφορική παράδοση, η ονομασία προέρχεται από τη φράση ,,ΚΟΛΕ ΝΤΕτσα (σφάζει παιδιά),, που αναφέρεται στην σφαγή των νηπίων που έκανε ο Ηρώδης. Δεν είναι τυχαίο, λέει η παράδοση, ότι δεν τραγουδάνε γύρω από τη φωτιά και ότι συμμετέχουν μόνο παιδιά, τα οποία βγάζουν την κραυγή οοοο! που σίγουρα μοιάζει με κραυγή πόνου παρά με τραγούδι.

Το γιατί συμμετέχουν μόνο παιδιά, αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Οι μεγάλοι βάζουν τα παιδιά πολλές φορές να αναπαριστάνουν γεγονότα που θα ήθελαν να θυμηθούν ή να ξαναζήσουν μέσα από τα παιδιά. Εδώ τα παιδιά παριστάνουν τους βοσκούς κρατώντας τα палици-παλίτσι (βοσκοράβδια) τους. Οι μεγάλοι θέλουν να θυμηθούν τη γέννηση του Χριστού και να ξαναζήσουν τη δική τους αναπαράσταση.

Τα ξύλα της φωτιάς μαζεύονταν το απόγευμα της προηγούμενης μέρας, από τα σπίτια του χωριού. Όλα τα παιδιά, οι коледари-κολεντάρι, εισβάλανε με κραυγές πολεμικές κρατώντας τα παλίτσι στα χέρια τους και καταλάμβαναν τις αυλές. Ο νοικοκύρης τους έδινε μερικά ξύλα. Έπρεπε όμως να κλέψουν και άλλα, ίσως ήθελαν να δηλώσουν την κυριαρχία τους στο χώρο και ως κατακτητές λαφυραγωγούσαν. Ίσως η κλοπή θέλει να δείξει την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι σε ξύλα στις μεγάλες νύχτες του Δεκέμβρη και είναι αναγκαία η κλοπή ή και η καταστροφή χρησίμων ξύλινων κατασκευών για να επιβιώσουν στο ψύχος. Οι κολένταρι φρόντιζαν να κόψουν μέρες πριν μερικά смреки-σμρέκι (κέδρους) από το βουνό κι αυτά κάνουν μεγάλη και λαμπρή φλόγα.

Τα μεσάνυχτα η φωτιά ήταν έτοιμη, στημένη και τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες την άναβαν. Τα παιδιά γύρω από τη φωτιά και την παλίτσα στο χέρι σκάλιζαν τη φωτιά και κραύγαζαν κάθε τόσο. Μερικές ομάδες κολένταρι συνέχιζαν τις ,,επιδρομές,, και έφερναν ξύλα που τα έριχναν στη φωτιά κι όταν έπεφταν στη φωτιά τα ,,κλοπιμαία,, κραύγαζαν όλοι μαζί. Άλλες ομάδες μετέφεραν άδεια κάρα και τα τοποθετούσαν σαν τείχος γύρω από τη φωτιά. Όταν μια ομάδα εμφανιζόταν με κάρο, τους υποδέχονταν με ενθουσιασμό κραυγάζοντας. Κάθε τόσο εμφανίζονταν μεγάλοι που ξεσήκωναν τους κολένταρι κραυγάζοντας οι ίδιοι. Κυρίαρχοι εκείνη τη νύχτα ήταν οι κολένταρι.

Όταν αποκαιγόταν πια η φωτιά, οι κολένταρι όλοι μαζί επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού. Αν κάποια σκυλιά ήταν επικίνδυνα, οι οικοδεσπότες φρόντιζαν εκείνο το βράδυ να είναι δεμένα, αν όχι τα παλίτσι των κολεντάρι ήταν αποτελεσματικά.

Όταν έφταναν σε μια αυλή, χτυπούσαν με τα παλίτσι την πόρτα και φώναζαν:

Коледе бабо коледе       κόλεντε μπάμπο κόλεντε      (κάλαντα γιαγιά κάλαντα

дај ми бабо                     ντάι μι μπάμπο                       δώσε μου γιαγιά

јабачина, колачина         ιαμπατσσίνα, κολατσσίνα      αγριόμηλα, κουλουράκια

петолици, костенчина    πετολίτσι, κοστεντσσίνα         τηγανίτες, καστανάκια).

Οι νοικοκύρηδες τους υποδέχονταν ρίχνοντας κάτω θράκα αναμμένη που την έσβυναν ποδοπατώντας την οι κολένταρι, επαναλαβάνοντας την ευχή машки деца женски јагнца – μάσσκι ντέτσα ζζένσκι ιαγκάντσα (αρσενικά παιδιά, θηλυκά αρνάκια). Το σβήσιμο της θράκας μάλλον ήθελε να δείξει την κυριαρχία του ανθρώπου στη φωτιά.

Οι νοικοκύρηδες πρόσφεραν στους κολένταρι σαν κέρασμα φρούτα (μήλα, αγριόμηλα, πορτοκάλια), ξηρούς καρπούς (κάστανα, καρύδια, ξυλοκέρατα), πετόλιτσι, κουλουράκια, βασμένο καλαμπόκι, шапки-σσάπκι (νιφάδες καλαμποκιού). Οι κολένταρι ήταν εφοδιασμένοι με торбе-τόρμπε (ταγαράκι) και εκεί έβαζαν τα κεράσματα.

……..και σαν ξημέρωνε στις 23 του Δεκέμβρη, ακούγονταν απ΄άκρη σ΄άκρη του χωριού κραυγές και τσιρίγματα των γουρουνιών που σφάζονταν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και για το κρέας και λίπος της χρονιάς.

Σημείωση: Ο δήμος Λέριν/Φλώρινας υιοθέτησε τις φωτιές το 1961 και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Πώς στρώθηκε ο δρόμος για τον φασισμό

(Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του θέματος αυτού, από μπλογκ του διαδικτύου)

Αν μου ζητούσαν να επιλέξω μια φράση-κλειδί που ακουγόταν πολύ στην Ελλάδα τις προηγούμενες δυο δεκαετίες, δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό: «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική». Ακούστηκε πολλές φορές από χιλιάδες χείλη απλών πολιτών. Μπορεί να την είπες κι εσύ. «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική». Ακούστηκε, ως απάντηση, από εκατοντάδες «καλλιτέχνες» και ηθοποιούς, όταν ερωτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τα όσα συνέβαιναν στη χώρα μας. Το πίστευαν; Το έλεγαν γιατί ήθελαν να τα έχουν καλά με όλους και να μη χάσουν «πελάτες»; Πάντως, το έλεγαν.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η πολιτική στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο είναι σήμερα. Αν ξεκινούσες πολιτική συζήτηση, οι άνθρωποι δυσανασχετούσαν. Ήταν «βαρετό».

Κάτι ακόμα που δεν ήταν διόλου δημοφιλές στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η γνώση και η πνευματικότητα. Ο χαρακτηρισμός «κουλτουριάρης» σου ερχόταν αμέσως σαν ταμπέλα όχι αν προσπαθούσες να πεις κάτι πολύ βαρύ και ασήκωτο αλλά αν έκανες το λάθος να ξεφύγεις λίγο από το Κλικ, το Nitro, το ποδόσφαιρο και τα τηλεοπτικά κλισέ.

Αν δεν άκουγες Βίσση, Ρέμο, Σφακιανάκη, Ρουβά και Χατζηγιάννη, ήσουν κουλτουριάρης. Κι έτσι φτάσαμε κάποια στιγμή να θεωρούνται κουλτουριάρικα τα λαϊκά τραγούδια του Τσιτσάνη και του Χατζιδάκι.

Μιλώντας με νέους ανθρώπους, συνειδητοποιείς πως δεν έχουν διαβάσει σχεδόν τίποτα. Εντάξει, δεν ήμασταν ποτέ ένας λαός βιβλιολάγνων που δεν άφηναν το βιβλίο από το χέρι αλλά οι παλαιότερες γενιές όλο και κάτι είχαν διαβάσει. Έστω, τους κλασικούς συγγραφείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν κορόιδευαν αυτούς που αγαπούσαν το διάβασμα.

Δεν είναι τυχαία η επιτυχία του «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλιο στη χώρα μας. Αφενός το βιβλίο ήταν μικρό και αφετέρου περιείχε μια φράση που οι Έλληνες αποστήθισαν μαζικά: «Όταν επιθυμείς κάτι, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις». Πώς; Μόνο με την επιθυμία; Χωρίς κόπο; Χωρίς πόνο; Χωρίς διάβασμα; Χωρίς γνώση; Ό,τι κι αν εννοούσε ο Κοέλιο, οι παθητικοί -και λόγω Ορθοδοξίας- Έλληνες καθησυχάστηκαν, αφέθηκαν στο σύμπαν και το περίμεναν να συνωμοτήσει υπέρ τους. Το σύμπαν δεν συνωμότησε.

Η αδιαφορία για την πολιτική και η απόλυτη αντιπνευματικότητα οδήγησαν στην χρεοκοπία. Πρώτα στην κοινωνική, ηθική και πολιτιστική χρεοκοπία και μετά στην οικονομική.

Ακόμα κι αν διαφωνεί κάποιος πως η αδιαφορία της πλειοψηφίας των πολιτών για την πολιτική και η αποστροφή τους για την γνώση οδήγησαν στην οικονομική χρεοκοπία, δεν θα διαφωνήσει στο ότι οι πολίτες καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν την χρεοκοπία με τα πνευματικά εφόδια που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή, με τον Σφακιανάκη, τη Μενεγάκη, τα ζώδια, τους μάγειρες, τις συνταγές και ό,τι άλλο πρόβαλε η ιδιωτική τηλεόραση.

Κοίταξε τα cd που αγόρασες όλα αυτά τα χρόνια, τα βιβλία που διάβασες (αν διάβασες), θυμήσου τις ταινίες, τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες που παρακολούθησες (αν παρακολούθησες), γιατί είναι αυτά τα όπλα με τα οποία θα αντιμετωπίσεις την χρεοκοπία. Αυτός είσαι.

Βέβαια, ένα μεγάλος αριθμός Ελλήνων αντιμετωπίζει την χρεοκοπία με μόνο εφόδιο την αποβλάκωση που του πρόσφερε η ελληνική τηλεόραση. Και συνεχίζει να αποβλακώνεται.

Χρειάζονται εφόδια για να σκεφτείς. Και αυτά τα εφόδια δεν θα τα βρεις στην τηλεόραση.

Η τηλεόραση δεν έχει καμία σχέση με την παιδεία, την γνώση και το πνεύμα. Είναι ένα μέσο που μπορεί κάποιες φορές –και υπό προϋποθέσεις- να είναι ενδιαφέρον και ψυχαγωγικό αλλά στην Ελλάδα δεν συνέβη ούτε αυτό. Η ελληνική τηλεόραση απευθύνεται στα χαμηλά ένστικτα και –με ελάχιστες εξαιρέσεις- είναι ένας σκουπιδοτενεκές, με ξεπουλημένα λαμόγια, χαζογκόμενες, βιζιτούδες και διάφορους άλλους φελλούς.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι Έλληνες που σέβονται τον εαυτό τους δεν εμφανίζονται στην τηλεόραση. Ίσως, να δέχτηκαν να εμφανιστούν σε κάποια αξιοπρεπή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης αλλά μέχρι εκεί.

Το να μην εμφανίζεσαι στην τηλεόραση σημαίνει -μεταξύ άλλων- πως δεν πιστεύεις πως πάνω απ’ όλα είναι το κέρδος. Γιατί η τηλεόραση έχει να κάνει με πολλά χρήματα.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης δεν ενδιαφέρονταν, βέβαια, για την πολιτική. Ήταν εθνικοί σταρ, οπότε ανήκαν σε όλους τους Έλληνες και δεν έπαιρναν ποτέ θέση για τίποτα. Επίσης, τα πρόσωπα της τηλεόρασης –τουλάχιστον αυτά που κυριάρχησαν- είναι βαριά αμόρφωτα.

Σε μια χώρα που μεγάλο μέρος των πολιτών δεν ενδιαφέρονταν για την πολιτική και την γνώση -και η «εκπαίδευσή» τους ήταν τηλεοπτική-, δεν θα πρέπει να κάνει σε κανέναν εντύπωση το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή εκφράζει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Αν δεν σε ενδιέφερε ποτέ η πολιτική και, παράλληλα, έχεις την εντύπωση πως ο Καζαντζάκης είναι ποδοσφαιριστής, είναι απόλυτα λογικό –όταν χρειαστεί- να εκφραστείς πολιτικά με το απόλυτο σκοτάδι, τον φασισμό, τους ψευτοτσαμπουκάδες, τις μαγκιές, τις κλωτσιές, τα ουρλιαχτά και όλη αυτήν την κτηνωδία που εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή. Το κτήνος το εκφράζουν τα κτήνη.

Φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαία η συμπάθεια των τηλεοπτικών προσώπων για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Μαζί τους αισθάνονται πολύ άνετα, αφού πνευματικά βρίσκονται στην ίδια κατάσταση: σε αυτή του χιμπαντζή.

Η Χρυσή Αυγή δεν ήρθε τώρα. Ο νεοναζισμός δεν ήρθε τώρα. Ο φασισμός δεν ήρθε τώρα. Θα έπρεπε να τον είχες διακρίνει στον ναρκισσισμό της Ελένης, στην εγωπάθεια του Σάκη, στη ρηχότητα της Ρούλας και του Γρηγόρη, στον αδίστακτο κυνισμό του Θέμου και στην κτηνώδη βλακεία που κουβαλάνε όλα αυτά τα εγωκεντρικά ανθρωποειδή που θεοποίησαν το εύκολο κέρδος, προώθησαν την ιδιωτεία και πούλησαν τη ψυχή τους στον διάολο.

Κι αν αυτοί έβγαλαν πολλά χρήματα, αυτοί που τους παρακολουθούσαν μαγεμένοι –και τους παρακολουθούν ακόμα αφού είναι πια ανάπηροι πνευματικά- παίρνουν για τρόπαιο τη Χρυσή Αυγή.

Οι πολίτες έχουν χρέος να ασχολούνται με τα κοινά και να ενδιαφέρονται για την πολιτική.

Οι πολίτες έχουν χρέος να φροντίζουν την ψυχή τους και το μυαλό τους, να επιζητούν την γνώση και να αποφεύγουν τα σκουπίδια.

«Μας πρόδωσαν οι πολιτικοί» λένε οι πολίτες. Ναι, αλλά πολύ πριν, οι πολίτες είχαν προδώσει τους εαυτούς τους. Το πρώτο δεν θα είχε συμβεί, αν δεν είχε συμβεί το δεύτερο.

Ο φασισμός είναι εδώ. Μέσα μας.

Πηγή: http://pitsirikos.net/

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Децата на Граѓанската војна во Грција, бегалците и политиката на сеќавањето Τα παιδιά του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, οι πολιτικοί πρόσφυγες και η πολιτική της μνήμης

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, στο ξενοδοχείο „ Holiday Inn“, στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Σκόπιε, έγινε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου „Децата на Граѓанската војна во Грција, бегалците и политиката на сеќавањето (Τα παιδιά του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, οι πολιτικοί πρόσφυγες και η πολιτική της μνήμης)“ των πανεπιστημιακών καθηγητών Λόρινγκ Μ. Ντάνφορντ και Ρίκι φαν Μπουσχότεν. Την κύρια παρουσίαση έκαναν οι συγγραφείς του βιβλίου.
Το συγγραφικό έργο „Децата на Граѓанската војна во Грција, бегалците и политиката на сеќавањето“ αποτελεί ένα επιστημονικό έργο, στο οποίο με επιτυχία συνδυάζονται οι αρχειακές πηγές με την εθνογραφική έρευνα πεδίου των δύο δημιουργών, οι οποίοι γράφουν για τον Εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα και τα προγράμματα απομάκρυνσης 38.000 παιδιών.
Ο καθηγητής Λόρινγκ Ντάνφορντ περιέγραψε την ιστορική διαδικασία δημιουργίας του βιβλίου αυτού, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄90, πώς έμαθε σχετικά με το μακεδονικό ζήτημα σε όλες τις ηπείρους, από τον Καναδά και την Αυστραλία, την Ευρώπη, ως τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα.
Η καθηγήτρια Ρίκι φαν Μπουσχότεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσωπικές της εμπειρίες με τα ,,παιδιά φυγάδες,, που έκανε συνέντευξη, Μακεδόνες και Έλληνες.
Μεγάλη συγκίνηση έφερε στους παρεβρισκομένους η τηλεφωνική επικοινωνία με μιά από τις ,,μάικι,, από τις κοπέλες δηλαδή που την περίοδο του γολγοθά αυτών των παιδιών, στάθηκε πλάι τους ως πραγματική μητέρα και τα φρόντισε. Η μάικα Στόια. Αφηγήθηκε την όλη περιπέτεια της απομάκρυνσης των παιδιών, τα οικοτροφεία που ακολούθησαν, την επιστροφή στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά όχι και στην Ελλάδα, στα σπίτια τους.

Χαιρετισμό απεύθυνε και το μέλος του Προεδρείου του Ουράνιου Τόξου-Виножито, Πάβλε Φιλίποβ Βοσκόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους καθηγητές Ντάνφορντ και φαν Μπουσχότεν για όσα προσέφεραν στους Μακεδόνες της Ελλάδας, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ΄90, όταν αποτελούσαν παράδειγμα για το πώς πρέπει να ενεργούν οι Μακεδόνες εκεί. Στην παρουσίαση συμμετείχε επίσης και ο Τόντορ Τσσεπρεγκάνοβ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως και ο καθηγητής της πανεπιστημιακής σχολής Εθνογραφίας και Ανθρωπολογίας, δρ.Λιούπτσσο Ρίστεβσκι. Για την οργάνωση της εκδήλωσης, όπως και την έκδοση του βιβλίου, φρόντισε το Ίδρυμα Ανοιχτή Κοινωνία Μακεδονίας.

Στο τέλος έγινε ανοιχτή συζήτηση, όπου συμμετείχαν πολλά από τα κάποτε ,,παιδιά φυγάδες,, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα προς τους συγγραφείς και αφηγήθηκαν προσωπικές τους εμπειρίες. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το επόμενο έτος.

Σχετικά με το βιβλίο δείτε και τεύχος 22 της Νόβα Ζόρα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЕДНО СЕЛО ВО ЗАТВОР ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Στις 30 Οκτωβρίου 2012, έγινε η δίκη των ,,κατηγορουμένων,, κατοίκων του χωριού Забрдени,Леринско-Ζαμπρντενι,Λέρινσκο (Λόφοι Φλώρινας), οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια αποτροπής στρατιωτικών ασκήσεων δίπλα στο χωριό.

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν εναντίων επτά κάτοικων του χωριού, μετά τα επεισόδια βίαιης καταστολής της αστυνομίας, σε βάρος του πληθυσμού το έτος 2008. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για το αυτονόητο, προσπάθησαν δηλαδή να αποτρέψουν ασκήσεις βολής τεθωρακισμένων και άλλων βαρέων όπλων μπροστά από τις αυλές τους. Αντέδρασαν στην κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση της υγείας τους και την συνεχή καταπάτηση των περιουσιών τους. Οι αστυνομικοί, προπηλάκισαν γυναίκες, γέρους και παιδιά, τραυμάτισαν έναν κάτοικο (έσπασαν το χέρι του), συνέλαβαν τέσσερα άτομα και τους έσυραν αλυσοδεμένους στο αστυνομικό τμήμα Λέριν-Φλώρινας, τους κράτησαν ολόκληρη τη νύχτα, ως “ομήρους”, απαιτώντας από τους κατοίκους του Ζαμπρντενι  και γειτονικών χωριών, να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους. Προφανής στόχος των αρχών ήταν να “τρομοκρατήσουν” τους πολίτες και μόνο. Οι αστυνομικές αρχές συνέχισαν το “κυνήγι”, των φιλήσυχων κατοίκων του χωριού και άσκησαν διώξεις εναντίων τριών ακόμη ατόμων, εκτός των διώξεων των τεσσάρων συλληφθέντων της “Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου”.

Η δίκη φιάσκο απέφερε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή και πρόστιμο 200 ευρώ στον πρώην πρόεδρο του χωριού Νικόλαου Μητσηκόπουλου, ενώ οι υπόλοιποι ,,κατηγορούμενοι,, τιμωρήθηκαν με οχτάμηνη φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 200 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή και 200€ πρόστιμο. Η κατηγορία «παρακώλυση συγκοινωνίας». Ήδη κατατέθηκε έφεση και η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί μέσα σε 2 χρόνια, από το εφετείο Κοζάνης.

Όπως δήλωσε κάτοικος του χωριού, όλοι οι δικαστικοί ήταν νέοι, όπως και ο εισαγγελέας και στήριξαν την κατηγορία βάση νόμου. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μεταξύ των υπερασπιστών των ,,κατηγορουμένων,, εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος του Λέριν-Φλώρινας, Ιωάννης Βοσκόπουλος.

Δικαιώματα των πολιτών αυτού του κράτους;;; Μα ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο πράγμα. Όλα στο βωμό των ,,εθνικών συμφερόντων,,. Η πολιτεία προσπάθησε και πάλι, μέσω αυτής της παράλογης διαδικασίας, όπως άλλωστε και οι ίδιες οι στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στις αυλές σπιτιών, να τρομοκρατήσει τους ,,παράξενους,, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και τέτοιες γελοίες προσπάθειες, μόνο σταυροκοπήματα μπορούν να προκαλέσουν.

Και ένα σχόλιο αστυνομικού που συμμετείχε στην αποτροπή των διαμαρτυριών των κατοίκων:  «Δε με ενδιαφέρει τι κάνετε, δεν είμαι από δω, είμαι από μακριά…Καλά κάνετε και πεθαίνετε από καρκίνο (!). Από τη στιγμή που είστε στα σύνορα θα ανέχεστε και ασκήσεις και στρατό. Αν δε θέλετε, να βγάλετε τους Λόφους έξω από τα σύνορα»! (απάντηση αστυνομικού σε σχετικές διαμαρτυρίες κατοίκων). Περαιτέρω σχόλια περιττά!!

(εκτενέστερο άρθρο για το όλο θέμα είχε παρουσιάσει η Νόβα Ζόρα στο τεύχος της αρ.6 www.novazora.gr)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ДОБРО ДОЈДОВТЕ И ВИЕ ВО ИГРАТА ГОСПОДИНЕ ГРАДОНАЧАЛНИЧЕ ! ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ !

Με μεθοδικότητα και μανία έχει ξεκινήσει ρατσιστική δίωξη από Εισαγγελέα και πρωτοδίκη κατά του Γιάννη Βοσκόπουλου, Δημάρχου του Λέριν/Φλώρινας.
Είναι ο μοναδικός ,,ντόπιος,, αιρετός στην Φλώρινα και προσπαθούν, συνηγορώντας και οι δικαστικές αρχές της Φλώρινας, να τον εξοντώσουν. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε εναντίον κανενός αιρετού τέτοιας μορφής δίωξη. Το τί έχει πράξει και δέχεται τόσες κατηγορίες, ακόμη δε έχει γίνει γνωστό και περιμένουμε να δούμε με ποιό τρόπο και ποιές κατηγορίες το Ελληνικό Κράτος, οι Δικαστικές Αρχές της Φλώρινας και άλλοι μυστικοί παράγοντες σπιλώνουν και εκφοβίζουν τους ντόπιους Μακεδόνες της Φλώρινας/Λέριν. Ίσως  μεθόδοι του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν πάλιωσαν, χρησιμοποιούνται και πάλι προς εκφοβισμό ορισμένων συνειδητοποιημένων και μη Μακεδόνων και τους θυμίζουν ότι υπάρχει και το ρετσινόλαδο. Ίσως δεν αρέσει σε μερικούς, ότι Μακεδόνες, ασχέτως δημοσίας προβολής ή μη της μακεδονικότητάς τους, αναλαμβάνουν πλέον σημαντικές θέσεις στις τοπικές κοινωνίες τους.

Αυτή ήταν η εώς τώρα είδηση. Θα δούμε το τί θα ακολουθήσει…

Ας κάνουμε όμως τώρα μια ανάλυση του γενικότερου αυτού φαινομένου, έτσι όπως βλέπουμε τα πράγματα στο Ουράνιο Τόξο-Виножито.

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν πλέον εγκαταστάθηκαν για τα καλά οι νεοφερμένες ελληνικές αρχές, στο τμήμα αυτό της Μακεδονίας, αν και η τρανταχτή πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Μακεδόνικη, οι υψηλές θέσεις των τοπικών αρχών καλύπτονταν πάντοτε από σταλμένους υπαλλήλους της παλιάς Ελλάδας ή από τοπικά πρόσωπα, αλλά οπωσδήποτε μη Μακεδόνικης καταγωγής*. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και πριν μερικά χρόνια.

Κάποια στιγμή, μετά όμως από μελετημένα σχέδια του κράτους, αυτή η μέθοδος άλλαξε και έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους σε υψηλές θέσεις και πρόσωπα μακεδόνικης καταγωγής, πάντοτε όμως με ,,αποδεδειγμένα εθνικά φρονήματα,,. Έτσι, και Μακεδόνες λάμβαναν πλέον θέσεις και δε μπορούσαν τα μέλη της μειονότητας να παραπονιούνται σε μεγάλο βαθμό ότι δεν εντάσονται στα κοινωνικά γίγνεσθε, αλλά και από την άλλη πλευρά, το κράτος και πάλι κρατούσε υπο έλεγχο τα ηνία. Με ένα σμπάρο δυό τριγώνια λαϊκιστί… Η ,,άρχουσα τάξη,, όμως του Λέριν, οι ,,καθαροί,, Έλληνες (Βλάχοι*, Αρβανίτες, παλαιοελλαδίτες), οι οποίοι κουμάντευαν την περιοχή επί ένα περίπου αιώνα, δεν έμειναν ευχαριστημένοι από το γεγονός και οι αντιδράσεις ξεκίνησαν. Στην μικρή κοινωνία του Λέριν όμως, του ,,μαύρου προβάτου,, του ελληνικού κράτους, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές όπου ζουν εθνικά Μακεδόνες, τίποτα δεν είναι τυχαίο και κανείς δε λαμβάνει υψηλές θέσεις εάν δεν εγκρίνει το βαθύ κράτος και τα ,,εθνικά συμφέροντα,,.

Σε ότι αφορά την εκλογή και την συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση του Δημάρχου Φλώρινας και πρώην Νομάρχη Ιωάννη Βοσκόπουλου, στο Ουράνιο Τόξο έχουμε και προσωπική εμπειρία σχετικά με την εκλογή αυτή, πριν μερικά χρόνια, φθινόπωρο του 2006. Συγκεκριμένα, το Виножито είχε διοργανώσει περιοδεία στην περιοχή βουλευτών και στελεχών του ευρωπαϊκού κόμματος Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Ε.Ε.Σ.) και συναντήσεις με εκλεγμένους τότε Δημάρχους στην περιοχή Φλώρινας, αλλά και συνάντηση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στο Σόλουν/Θεσσαλονίκη. Για τις συναντήσεις με τους τότε εκλεγμένους “ντόπιους Μακεδόνες” (Ασπρίδης, Τσακμάκης, Λιάσης) θα σχολιάσουμε σε άλλος τεύχος σχετικά για την παθητικότητα και φόβο (Τσακμάκης-Λιάσης) να μιλήσουν θαρραλέα για τα δικαιώματα των Μακεδόνων, ο δε Ασπρίδης τυπικός εκπρόσωπος-εκλεγμένος σπρωγμένος από το ΠΑΣΟΚ σύστημα μέσω Λιάνη να προσπαθεί να πείσει για την ελληνικότητα της μητρικής του Μακεδονικής γλώσσας τους Ευρωβουλευτές.

Εκπρόσωπος της Νομαρχίας, συγκεκριμένα ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κονσούλης Κωνσταντίνος όχι μόνο είχε καταπιεί την γλώσσα του στην συνάντηση από τον φόβο του μήπως πει τίποτα “φοβερό’”  πριν την συζήτηση, αλλά έβαλε μαγνητόφωνο στο τραπέζι προς μεγάλη έκπληξη της αντιπροσωπείας. Δήλωσε δε ότι όλα είναι “μέλι-γάλα” στην περιοχή παρόμοια με τους πασοκικούς δημάρχους προηγουμένως και δεν μπορούσε να κατανοήσει ότι και μόνο που έβαλε μαγνητόφωνο (να είναι σίγουρο και καταγεγραμμένο το τί ειπώθηκε) έδωσε στους Ευρωπαίους την εντύπωση για το πώς ακριβώς ισχύει ο πολιτικός πολιτισμός στην περιοχή και όχι μόνον, σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα.

Μετά τις συναντήσεις στον νομό Φλώρινας έγινε συνάντηση των Ευρωβουλευτών με το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου ο τότε Ευρωβουλευτής Jean Bernard, μετά την συνάντηση με την Γενική Γραμματέα, και όλη την “αφρόκρεμα” της εθνικιστικής Θεσσαλονίκης (Μέρτζος, ιστορικοί στρατευμένοι κλπ), μας ενημέρωσε κατ’ αρχή με το καταπληκτικό τσιτάτο την εποχή πριν τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές στην χώρα:

“Εσείς στο Ουράνιο Τόξο γιατί δεν μας είπατε ότι νέος Νομάρχης Φλώρινας θα είναι ο ξάδερφος του στελέχου σας Παύλου Βοσκόπουλου;”

Η αντιπροσωπεία του Τόξου ανταπάντησε στον Jean Bernard: “Μα κ. βουλευτά ακόμη δεν έχουν επιλέξει τα κόμματα τους υποψηφίους τους στον νομό Φλώρινας, πώς σας είπε η κ. Βακάλη για την εκλογή-τοποθέτηση ουσιαστικά του Ιωάννη Βοσκόπουλου ως Νομάρχη;”. Παρεπιπτόντως η έμπειρος διπλωμάτης καριέρας κ. Βακάλη ήταν τα προηγούμενα χρόνια Επικεφαλής του Γραφείου Σύνδεσης στην Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο κ. Jean Bernard λέει αυτολεξί: “Μα η κ. Βακάλη μας το είπε σαφέστατα…Γιατί διαμαρτύρονται για διακρίσεις και καταπιέσεις οι κύριοι του Ουράνιου Τόξου αφού πρώτος ξάδερφος ενός από τους επικεφαλής του Τόξου, ο Ιωάννης Βοσκόπουλος θα είναι ο νέος Νομάρχης Φλώρινας”. Μα θα υπάρχει και υποψήφιος από ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα. Πώς η κ. Βακάλη σας ενημερώνει με σιγουριά ότι νέος Νομάρχης θα είναι ο ξάδερφος του Παύλου Βοσκόπουλου, Ιωάννης Βοσκόπουλος;” Σχολιάσαμε εμείς.

Φυσικά ο κ. Bernard δεν απάντησε στο ρητορικό ερώτημα αλλά εμείς στο Τόξο γνωρίζαμε από τότε αλλά και νωρίτερα ποιούς επιλέγουν τα κόμματα ως εκπροσώπους του κράτους σε “προβληματικές-μειονοτικές” για το κράτος περιοχές.

Και έτσι φτάνουμε στην σημερινή δίωξη του δημάρχου Λέριν/Φλώρινας, χωρίς ακόμη να έχουν ακουστεί οι κατηγορίες.

Το κράτος χρησιμοποίησε, χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιεί ,,ντόπιους,, Μακεδόνες διαχρονικά και θα τους αναλώνει και μερικές φορές θα τους πετάει  στο ,,πολιτικό καλάθι των άχρηστων,, ακόμη και μέσα από σκηνοθετημένες δίκες ή δικαστικές περιπέτειες αφού έχει εκπληρώσει και εφαρμόσει την αντι-Μακεδονική πολιτική στις περιοχές που κατοικούν εθνικά Μακεδόνες. Ας μη μας παραξενεύει το όλο σκηνικό. Απλά, θα πρέπει να πάψουμε πλέον να δεχόμαστε εμείς οι Μακεδόνες να είμαστε τα πιόνια αυτού του γελοίου πλέον παιχνιδιού και να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε τα δικαιώματα που μας αναλογούν για ένα αύριο δημοκρατικότερο και προοδευτικότερο, όπου δε θα ασχολούμαστε με ίτριγκες, τρένα και ξύλα για την σόμπα…

*Όταν εννοούμε καταγωγή, εννοούμε τη γλωσσοπολιτισμική καταγωγή του παρελθόντος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ανεξαρτήτου εθνικής συνείδησης και ,,εθνικών φρονημάτων,,.

* Δεν εννοούμε τους Αρμάν Βλάχους της περιοχής του Μαγκάρεβο-Μπίτολα, οι οποίοι έχουν διατηρήσει τη βλάχικη συνείδηση και στοιχεία, αλλά εννοούμε τους συγγενείς τους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κάποτε στο Λέριν-Φλώρινα και στο βωμό των προσωπικών συμφερόντων τους, απέταξαν τη βλαχοσύνη τους και ασπάστηκαν το ,,εθνικό δόγμα,,.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

POLITICAL PARTY OF THE MACEDONIAN MINORITY IN GREECE

Member of the European Free Alliance - European Political Party   (E.F.A-E.P.P)

Member of the Federal Union of European Nationalities (F.U.E.N.)

Stefanou Dragoumi  11 -Florina /Lerin  Τ.Κ. 53100 – PO Box 5 1 – Greece – Tel/fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org email vinozito@otenet.gr

Φλώρινα / Λέριν, 7 Νοεμβρίου 2012

Αγαπητέ κ.Ομπάμα,

Εκ μέρους των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας και των μελών του κόμματός μας, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την επανεκλογή σας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας, η Ελλάδα βρέθηκε περισσότερες φορές στην ημερήσια διάταξη, λόγω των οικονομικών της προβλημάτων. Θα πρέπει όμως να μην ξεχνάμε ότι εκτός απ΄όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν επίσης και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα, τα οποία δε θα πρέπει να σκιάζονται από την κρίση αυτή, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα μεταξύ των πολιτών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αρνείται συνεχώς να αναγνωρίσει την εθνική Μακεδόνικη συνείδησή μας. Τα παιδιά μας δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τη Μακεδόνικη γλώσσα, τη γλώσσα που ομιλείται από τους γονείς και τους προγόνους μας. Οι Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες του Εμφυλίου πολέμου στηνΕλλάδα, ακόμη δε μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έχασαν τις περιουσίες τους, δεν τους επιτρέπεται να επισκεφτούν τους συγγενείς τους και τα χωριά όπου γεννήθηκαν.

Θα χαρούμε πολύ εάν στο μέλλον υπάρξει μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε μέλη της κυβέρνησής σας, το θέμα των εθνικά Μακεδόνων της Ελλάδας.

Για ακόμη μια φορά επιτρέψτε μας να σας εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για τη νίκη σας, όπως και του κόμματός σας. Η επανεκλογή σας αποτελεί ελπίδα για τη χώρα σας και όλον τον κόσμο. Χρειαζόμαστε ειρήνη, ισότητα και σταθερότητα και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, πλειονότητες και μειονότητες.

Το Προεδρείο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας- Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)


Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ.  Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin  Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.org e-mail: vinozito@otenet.gr & rainbow@florina.org16 Ноември – Меѓународен Ден за Толеранција

16 Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα για την Ανεκτικότητα

16 November – International Day for Tolerance

UNESCO

Ελλάδα χώρα δημοκρατίας, Ελλάδα χώρα φιλοξενίας,  Ελλάδα η χώρα που δίδαξε πολιτισμό την ώρα που οι «άλλοι κατοικούσαν σε σπηλιές».

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτές τις φράσεις, πόσες φορές δεν έχουμε αγανακτήσει με αυτούς που τα λεν γιατί στη πραγματικότητα η «Ελλάδα» δεν είναι μια χώρα δημοκρατίας, δεν είναι μια χώρα φιλόξενη και ανοιχτή.
Είναι μια χώρα που μισό εκατομμύριο κόσμος ψήφισε «Χρυσή Αυγή» τους λάτρες του φασισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας  και όλων των δεινών τους.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ανθρώπους που ακόμη «ορκίζονται στην χούντα» «και στον βασιλιά» και στο ότι ήταν ότι καλύτερο έχει συμβεί στην χώρα.
Στην Ελλάδα σήμερα χτυπιούνται μετανάστες μέχρι θανάτου και μετά τους δένουν στα δέντρα, μνημεία μνήμης του Ολοκαυτώματος βανδαλίζονται, μειονότητες δεν αναγνωρίζονται.

Για ποια δημοκρατία λοιπόν μιλάμε όταν δεν έχεις το δικαίωμα να διδάσκεσαι την μητρική σου γλώσσα και το κράτος να κάνει το παν εδώ και εκατό χρόνια για να σου αλλάξει όλο σου το είναι.

Για ποια δημοκρατία μιλάμε όταν Έλληνες πολίτες  Μακεδονικής καταγωγής,  μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, οι ονομαζόμενοι πολιτικοί πρόσφυγες, μη Έλληνες το γένος έχασαν κάθε δικαίωμα για επιστροφή στα σπίτια τους, έχασαν τα δικαιώματα  στην περιουσία τους, έχασαν το δικαίωμα τους στην ελεύθερη μετακίνηση και το πιο βασικό την στέρηση της ιθαγένειας.

Αν θέλει η Ελλάδα να είναι μια δημοκρατική χώρα θα πρέπει από την αρχή, όπως γίνεται σήμερα για την οικονομία της, να θεσπίσει νέες αρχές και αξίες για το τι είναι αξιοπρέπεια και σεβασμός για τον άλλον άνθρωπο ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πεποιθήσεων, καταγωγής με λίγα λόγια ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ανεκτικότητα είναι πολιτισμός με όλη την σημασία της έννοιας, είναι δημοκρατία είναι σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.

Το Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Σ – Ουράνιο Τόξο

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Επιτροπή από την Ευρώπη, παραβρέθηκε στην Δυτική Θράκη για να εξετάσει τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης

Δελτίο Τύπου

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης) πραγματοποίησε μια διερευνητική επίσκεψη στην Θράκη μεταξύ των ημερών 16-20 Οκτωβρίου, μαζί με τον βουλευτή  της Ευρωβουλής François Alfonsi (Γαλλία), τον Πρόεδρο της Ομόσπονδης Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) Hans Heinrich Hansen, την Willy Fautre από την οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα (Human Rights Without Frontiers), για να εξετάσει τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην πηγή τους.  Στην επίσκεψη της οποίας στην Ελλάδα  οικοδεσπότης ήταν το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (D.E.B) και πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ Χαλήτ Χαμπίπογλου, του Γενικού Διευθυντή της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ  Ενγκίν Σόϊγιλμαζ και του Σεϊχάν Σαρίτζα από την Ομάδα Διεθνών Σχέσεων και Λόμπι της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, η επιτροπή συναντήθηκε με οργανώσεις-εκπροσώπους της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Μεταξύ άλλων, έλαβαν χώρα οι εξής συναντήσεις:

 • Επίσκεψη στον Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 • Συνάντηση στην Κομοτηνή, με οργανώσεις που εκπροσωπούν την Μειονότητα.
 • Οι μητέρες του Εχίνου, εξιστόρησαν στην επιτροπή, το πρόβλημα των νηπιαγωγείων

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε: “ Ως μια οργάνωση που δραστηριοποιείται διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιήσαμε κάτι πρωτοφανές μέχρι σήμερα. Η επιτροπή, που υπό την οργάνωση του Κ.Ι.Ε.Φ, στην επίσκεψη τεσσάρων ημερών, εξέτασε τα προβλήματα της Μειονότητας, με την έκθεση που θα συντάξει, θα μοιραστεί τις εντυπώσεις του με όλους τους αρμόδιους φορείς. Με αυτό το τρόπο η προσοχή της Ευρώπης θα επικεντρωθεί στα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης”.

Επίσης, σχετικά με την κατάσταση της Τούρκικης μειονότητας στην Ελλάδα, αλλά και γενικά όλων των μειονοτήτων στη χώρα, δώθηκε και η παρακάτω πληροφορία:

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Viviane Reding, απάντησε στην από 28 Αυγούστου 2012, περί τις αύξησης των επιθέσεων μίσους στην Ελλάδα επιστολή, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης. Στην απαντητική επιστολή όπου αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει κάθε μορφή ρατσισμού και ξενοφοβίας, τονίζεται επιπλέον, ότι η Επιτροπή, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που της έχουν παραχωρηθεί από την Ένωση,  λαμβάνει κάθε μέτρο προς  την  κατεύθυνση  αυτή.

Στην επιστολή όπου αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την Απόφαση Πλαίσιο περί της Καταπολέμησης με Ποινικούς Νόμους Διάφορων Μορφών και Εξωτερίκευσης Ρατσισμού και Ξενοφοβίας της Ε.Ε, κάθε κράτος μέλος υποχρεούται να ποινικοποιήσει κάθε δόλια   συμπεριφορά που προκαλεί μίσος και βία προς ομάδες ατόμων, ή μεμονωμένα άτομα ανηκόντων σ’αυτές, ή σε άτομα, λόγω της διαφορετικής φυλετικής, θρησκευτικής καταγωγής ή διαφορετικού χρώματος ή εθνότητας, και πως μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει αναφέρει τα μέτρα που έχει λάβει σχετικά με τη μεταφορά της Απόφασης Πλαισίου στην εσωτερική έννομη τάξη. Η επιστολή επίσης αναφέρει, ότι με διάφορες αφορμές, έχει επανειλημμένα τονιστεί  στην Ελληνική Κυβέρνηση, η  σύμφωνα με την Απόφαση Πλαίσιο υποχρεώσεις της. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μια  στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει την ορθή μεταφορά της Απόφασης Πλαισίου στην εγχώρια νομοθεσία και πως η Επιτροπή πρόκειται να συντάξει το 2013 μια έκθεση προόδου και εφαρμογής σχετικά με το θέμα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ (ΤΡΕΤΟ ΠΟΛΟΥΒΡΕΜΕ-ΤΡΙΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ)

Η κινηματογραφική ταινία „Трето полувреме“ του σκηνοθέτη Дарко Митревски-Ντάρκο Μίτρεβσκι, αποτελεί τη φετινή μακεδόνικη υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας, σύμφωνα με την απόφαση της Ένωσης Επαγγελματιών Κινηματογραφιστών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η κινηματογραφική αυτή ταινία, εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ της πόλης των Σκοπίων που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της βουλγαρικής κατοχής είχε για προπονητή της έναν Εβραίο, τον οποίο αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν οι δυνάμεις κατοχής της Βουλγαρίας.
Παράλληλα, το φιλμ του Ντάρκο Μιτρέφσκι αφηγείται την ιστορία 7.148 Εβραίων της Μακεδονίας που οδηγήθηκαν σε θαλάμους αερίων της πόλης Τρεμπλίνκα από τις βουλγαρικές αρχές, το στρατό και την αστυνομία.
Το «Τρίτο Ημίχρονο» είναι μια ταινία που φιλοδοξεί να διαφημίσει τη χώρα στο εξωτερικό παρουσιάζοντας πολλές από τις «εξωτικές» ομορφιές της αλλά και να δικαιώσει την Ιστορία της.

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου, η οποία έλαβε μέρος αμέσως πριν την πρεμιέρα της ταινίας, προβλήθηκε και η ταινία μικρού μήκους-μαρτυρία της Νέτα Κοέν (μακεδόνικο όνομα Μάρια Μλαντένοβσκα) η οποία δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Shoa του Λος Άντζελες του οποίου ιδρυτής είναι ο φημισμένος σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η Νέτα Κοέν ή Μάρια Μλαντένοβσκα, είναι πρόσωπο πραγματικό που ζούσε εκείνη την περίοδο στη Μακεδονία και συμμετείχε στα τότε γεγονότα. Το πρόσωπό της αποτελεί την έμπνευση του σεναρίου και του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ρεμπέκα.

„Σύντομα τελειώνει ένα μακρύ ταξίδι. Τότε θα φανεί ότι όλες οι κατηγορίες ότι κάναμε μία  αντιβουλγαρική ταινία, είναι όλες αβάσιμες. Η ταινία δεν είναι εναντίον κανενός, είναι για την αγάπη, τον ηρωισμό κάποιων μικρών ανθρώπων, των ανθρώπων της Μακεδονίας, οι οποίοι σε μια ταραγμένη ιστορική περίοδο στάθηκαν στην αληθινή πλευρά“, δήλωσε ο σκηνοθέτης Ντάρκο Μίτρεβσκι.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους υποδύονται ο Сашко Коцев-Σάσσκο Κότσεβ και η παγκοσμίας φήμης Μακεδόνισσα τοπ μόντελ Катарина Ивановска-Καταρίνα Ιβάνοβσκα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

И ЕДНО РЕТКО ПРВО МЕСТО – МАКЕДОНЕЦ НАЈДОБРИОТ РИБАР ВО АМЕРИКА ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΠΡΩΤΙΑ – ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΨΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Στον εθνικό αμερικανικό διαγωνισμό αλιείας, μεταξύ 186 διαγωνιζομένων από όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την πρώτη θέση κατέλαβε Μακεδόνας.

Στο διαγωνισμό που λαμβάνει μέρος κάθε χρονιά στον ποταμό Μάνεστι του Μίτσιγκαν και θύραμα είναι η πέστροφα της Καλιφόρνιας, ο 33χρονος Владимир Јовановски-Βλάντιμιρ Γιοβάνοβσκι, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός μη Αμερικανός αγωνιζόμενος, κέρδισε με μεγάλη διαφορά βαθμών.

,,Χρησιμοποιήθηκαν όλων των ειδών τεχνικές και εγώ προτίμησα καλάμι πέντε μέτρων και λευκές προνύμφες. Το πρώτο και μεγαλύτερο ψάρι το έπιασα στο τέταρτο πέταγμα περίπου στις 4 η ώρα το πρωί και η μεταξύ μας μάχη διέρκησε 6 – 7 λεπτά, εωσότου το αναγκάσω να πάει σε μέρος που με βόλευε. Εώς τις 3 η ώρα το απόγευμα έπιασα ακόμη 5 άλλες πέστροφες, μικρότερες, μισού κιλού περίπου. Με το συνολικό βάρος, κέρδισα το πρώτο βραβείο“, δήλωσε ο Γιοβάνοβσκι.

Αν και οι Αμερικανοί είχαν καλύτερα εφόδια και μεγαλύτερη εμπειρία, η τύχη ήταν με το μέρος του Βλάντιμιρ.

,,Γεννήθηκα στο Τέτοβο και ψαρεύω από τα τέσσερά μου χρόνια, επειδή η μητέρα μου είναι από την Οχρίδα και εκεί ψάρευα κάθε καλοκαίρι. Τη δεξιότητα όμως που έχω, μου την έδειξε ο αποθανών πλέον πατέρας μου, στα ποτάμια Βάρνταρ και Ράντικα. Προς τιμή του αφιερώνω και το βραβείο που κέρδισα,,.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)