Αρχεία | Ιούλιος, 2012

СЕТИНСКОТО КАЛЕ – ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΕΤΙΝΑ (Калето што спие – Το κάστρο που κοιμάται)

ΣΤΟ ΒΥΘΟ

Χαράζει αθόρυβα

νυχτώνει αθόρυβα.

Καλπάζει η σιωπή.

Πάνος Κυπαρίσσης

ΜΑΥΡΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Ο λαός συνηθίζει να λέει, ότι το θησαυρό τον θάβουμε για να τον προφυλάξουμε από τους αρπάγες, δηλαδή φοβόμαστε να τον φανερώσουμε γιατί πιστεύουμε ότι κινδυνεύει. Αν μάλιστα τον έχουμε αποκτήσει παράνομα, όχι μόνο φοβόμαστε μη μας τον πάρουν, αλλά μην τιμωρηθούμε κιόλας.

Αυτά πιθανόν να ισχύουν για υλικά αγαθά όπως νομίσματα, χρυσαφικά, ασημικά κ.α. Αν όμως ο θησαυρός είναι αρχαιολογικός (επιγραφές, εργαλεία, κτερίσματα, κτίσματα κ.α.), τότε τί φοβόμαστε; Μήπως αποκαλυφθούν αλήθειες επιμελώς φυλασσόμενες; Μήπως ξεσκεπαστούν πως δε μας έλεγαν αλήθειες;

Ανάμεσα στο ποτάμι Стара Река-Στάρα Ρέκα (Γεροπόταμο) και μια χαράδρα, την Речиката-Ρετσσίκατα, της κοινότητας Сетина-Σέτινα (Σκοπού Φλώρινας), υπάρχει ένας λόφος πάνω στον οποίο διατηρούνται ακόμη απομεινάρια ενός κάστρου (κάλε) της βυζαντινής εποχής. Δεν ξέρουμε ποιός και πότε το έχτισε. Σήμερα ξέρουμε ότι ήταν στην ακμή του το 10ο και αρχές του 11ου αιώνα, οπότε και καταστράφηκε.

Δεν ξέρουμε πολλά για το κάστρο αυτό. Σίγουρα όμως είναι της βυζαντινής περιόδου κι αυτό αποδεικνύεται από τα νομίσματα, τα κτερίσματα και τα εκκλησιαστικά σκεύη που έχουν βρεθεί κατά καιρούς. Ο αρχιτέκτονας-αρχαιολόγος Κ.Μουτσόπουλος σε προφορική του δήλωση για τα αναβρεθέντα από ανασκαφές, που έκανε ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μιλάει για αντικείμενα από το 2ο εώς το 12ο αιώνα. Σε γραπτό του κείμενο, ο ίδιος, αναφέρεται στην πολίχνη της Σέτινα, με επισκοπή, ξενοδοχεία, ορυχεία και άλλα κτίσματα. Πιθανολογεί για θέσεις εξόρυξης χρυσού κι αυτό το στηρίζει στο πλήθος των υπόγειων στοών. Εξάλλου, η λατινική ονομασία της πολίχνης σημαίνει γη (Σέτινα=γη-έδαφος). Αυτή την ονομασία είχε και το χωριό εώς και το 1928, όταν οι ελληνικές αρχές το μετονόμασαν σε Σκοπό, στην προσπάθεια εξελληνισμού των μακεδόνικων τοπονυμιών.

Η σκαπάνη του Κ.Μουτσόπουλου έφερε στο φως, στον ανατολικό

Τσαρ Σαμουήλ

Τσαρ Σαμουήλ

περιβάλλοντα χώρο του κάστρου, ναό, ο οποίος κατά την προφορική ιστορία του τόπου, ήταν αφιερωμένος στην Богородица-Μπογκορόντιτσα (Παναγία).

Την εποχή της ακμής του κάστρου αυτού, αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Βασίλειος Β΄, ο αποκαλούμενος από την ελληνική ιστορία Βουλγαροκτόνος. Μετά τις νικηφόρες μάχες του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή (969-976 μ.Χ.) εναντίων των Βουλγάρων, αναδείχθηκε και νίκησε τα βυζαντινά στρατεύματα σε πολλές μάχες, ο Σαμουήλ, ο αποκαλούμενος Βούλγαρος. Και οι δύο αυτοί ηγέτες, προικισμένοι με διοικητικές και εξαιρετικές στρατιωτικές ικανότητες, έδωσαν σκληρές μάχες κι έδειξαν μια σκληρότητα πρωτοφανή, ιδιαίτερα στους αιχμαλώτους.

Ο Σαμουήλ είχε οργανώσει ένα μεγάλο κράτος. Αρχικά το κράτος περιλάμβανε τη Δυτική Μακεδονία και στην συνέχεια με πολέμους εναντίων των Βυζαντινών, το κράτος αυτό στα νότια έφτανε μέχρι τη Λάρισα, βόρεια πέρα από το Δούναβη και το Βελιγράδι, δυτικά μέχρι την Αδριατική θάλασσα και ανατολικά εώς τη Μαύρη θάλασσα. Πρωτεύουσα του κράτους κατά καιρούς ήταν το Воден-Βόντεν (Έδεσσα), το Меглен-Μέγκλεν (Αριδαία), ο Аил-Άιλ (Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών) και τελικά η Охрид-Όχριντ.

Επειδή το κράτος αυτό δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη διάλυση του βουλγάρικου κράτους, θεωρήθηκε ότι ήταν μια συνέχεια του διαλυμένου βουλγάρικου, γι΄αυτό και ο Σαμουήλ ονομάστηκε Βούλγαρος, σίγουρα όμως ήταν Μακεδόνας.

Το κάστρο της Σέτινα καταστράφηκε από το Βασίλειο Βουλγαροκτόνο στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 11ου αιώνα, οπότε ακολούθησε η παρακμή του και η διασπορά των κατοίκων της περιοχής.

Το κάστρο μένει σιωπηλό και περιμένει εμάς να το ρωτήσουμε (ανασκαφές) για να μιλήσει. Εν τω μεταξύ οι επεμβάσεις γίνονται εδώ και χίλια χρόνια. Ο λόφος καλλιεργείται από τους κατοίκους του χωριού. Νομίσματα και επιτύμβιες πλάκες με επιγραφές έχουν βρεθεί. Το πώς έχουν διατεθεί και χρησιμοποιηθεί είναι άγνωστο, αφού όλα τα παραπάνω τα βρίσκανε καλλιεργητές και βοσκοί, που δε γνώριζαν ότι κρατούσαν στα χέρια τους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Η πιο σοβαρή παρέμβαση έγινε στη δεκαετία του 1930, όταν το χωριό αποφάσισε να φτιάξει δρόμο στη νοτιοανατολική πλαγιά του κάστρου. Ο δρόμος αυτός, κατά καιρούς, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, είχε συνεχείς διαπλατύνσεις, χωρίς άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία και σήμερα υπάρχει ένας δρόμος πλατύς δεκαπέντε και πλέον μέτρων.

Άλλη σοβαρή παρέμβαση που έγινε στον περιβάλλοντα χώρο, ήταν στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν κατασκευαζόταν το φράγμα της ΔΕΗ, αφού ο χώρος αυτός είχε επιλεγεί για την απόθεση αχρήστων υλικών από τις εκσκαφές. Το φράγμα της Попадја-Ποπάντια (Παπαδιάς) απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το κάστρο.

Οι χωριανοί μιλάνε για ανεύρεση από τους ίδιους, τεχνικών έργων όπως αποχέτευσης, ύδρευσης και άλλων κατασκευών κι όλα αυτά τα εντοπίζουν τυχαία καλλιεργώντας τους αγρούς τους ή βοσκώντας τα ζώα τους.

Οι φήμες περί ύπαρξης ,,παλατιών,, που πάντα συνοδεύονται από θησαυρούς, ερεθίζουν τη φαντασία των ανθρώπων και στηριγμένοι σε φανταστικές διηγήσεις, οι χρυσοθήρες ασελγούν καθημερινά στα εναπομείναντα του κάστρου και το πιθανότερο είναι να αφαιρούν και να καταστρέφουν πολίτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Χαρακτηριστικοί είναι οι βανδαλισμοί από τους χρυσοθήρες στο ναό που ανακάλυψε ο Κ.Μουτσόπουλος μ΄ένα εξαιρετικό ψηφιδωτό στο δάπεδο του κυρίως ναού. Κατέστρεψαν το ψηφιδωτό αναζητώντας θησαυρούς.

Πότε άραγε θα δούνε το φως της δημοσιότητας τα αναβρεθέντα νομίσματα, κτερίσματα τάφων και εκκλησιαστικά σκεύη;

Ας φροντίσει επιτέλους η πολιτεία να συνεχιστούν οι ανασκαφές και ν΄αξιοποιηθεί το κάστρο αυτό. Αποτελεί και αυτό μέρος της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Δεν δικαιούμαστε άραγε να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας; Από ποιούς θέλει να κρύψει την αλήθεια η Ελληνική Πολιτεία; Ποιά άραγε να είναι η αλήθεια και επιβάλλεται να μείνει κρυφή; Βοηθάμε την ιστορία όταν κρύβουμε σοβαρά στοιχεία; Μήπως την παραποιούμε και την παραμορφώνουμε; Αν αυτό δεν είναι πλαστογραφία, τότε τί είναι πλαστογραφία;

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ДРЖАВАТА ВО ТРАНЗИЦИЈА | Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η Ε.Ε.Σ.-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ εξήγησε με ανακοινώσεις του στα τεύχη Μαίου και Ιουνίου της εφημερίδας HOBA 3OPA, τους λόγους για τους οποίους  δεν συμμετείχε στις διπλές εκλογές-παρωδία με τις “αυτοκτονικές” επιλογές της κοινωνίας και των κομμάτων σχετικά με την πολιτική κατάσταση και το μέλλον της χώρας.

Σε ότι αφορά, από “τεχνικής” πλευράς, σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012, επισημαίνουμε ότι δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαίου. Τα ίδια κόμματα μπήκαν και στην νέα Βουλή. Η μοναδική διαφορά μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων, είναι οι αυξομειώσεις των ποσοστών των κομμάτων και ειδικά η αύξηση των ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος της αύξησης του ποσοστού των δύο πρώτων κομμάτων οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:

α) στο κατά παράδοση πολωτικό κλίμα που στρέφει τον μέσο πολίτη να ψηφίσει τους κατά το δοκούν “μονομάχους”,

β) στη σχετική αύξηση  της δεξαμενής άντλησης ψήφων από το εκλογικό σώμα, αφού λιγότερα κόμματα συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές της 17ης Ιουνίου. Συμπληρωματικά τα ΜΜΔ (Μέσα Μαζικής Διαστρέβλωσης) συνέχισαν το γνωστό τροπάριο πριμοδότησης ισχυρών ανάλογα με τα κομματικά τους συμφέροντα.

Με βάση τα αποτελέσματα παρόμοια θα είναι επίσης η εικόνα της Βουλής όπως ήταν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου με μικρές αλλαγές της τότε σύνθεσης. Ένα από τα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι ενώ τότε θα μπορούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση από τους ίδιους εταίρους, τώρα ετεροχρονισμένα συμφωνούν (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ) στην συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά την προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε η πολιτική “ελίτ” να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κυρίως προς τους Ευρωπαίους για δήθεν οικουμενικότερη αποδοχή των συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο (2ο Μνημόνιο), με διακομματική κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) με “τσόντα” τον ΛΑΟΣ. Η τεχνητή κυβέρνηση-συγκόλληση ετερόκλητων, ξοφλημένων ιδεολογικά και οπορτουνιστικών κομμάτων σκοπό είχε να καταβάλει την  προσπάθεια επιβίωσης του κομματικού σκηνικού και την προετοιμασία εκλογών-παρωδία τους επόμενους μήνες. Κρυφτούλι, λαϊκισμός, δημαγωγία ήταν το σήμα κατατεθέν του κομματικού κυβερνητικού γίγνεσθαι το προηγούμενο διάστημα μέχρι την απόφαση για εκλογές στις 6 Μαίου. Η απόφαση για νέες επαναληπτικές εκλογές, στις 17 Ιουνίου, λόγω  δήθεν αποτυχίας συγκρότησης κυβέρνησης ήταν μία τυχοδιωκτική κομματική προεκλογική συμπεριφορά. Τώρα, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου,  γίνεται ανάλογη προσπάθεια με εναλλαγή των ρόλων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με νέα “τσόντα” την ΔΗΜΑΡ στην νέα κυβέρνηση.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές θα προσπαθήσουν τα κόμματα να δώσουν άλλη μια “παράσταση” ειδικά προς τους ξένους στους επόμενους μήνες. Η λεγόμενη αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ), εκτός από τυχοδιωκτικές λογικές θα επενδύσουν στο μέλλον στην εκ του ασφαλούς αντιπολίτευση, κρίνοντας και κατακρίνοντας οτιδήποτε, μη συμμετέχοντας στην νέα κυβέρνηση. Η αντιπολιτευτική λογική και ρητορεία, θα έχουν ως όχημα τις δεδομένες διαμαρτυρίες πολιτών λόγω των μέτρων όταν και εάν θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν οι κυβερνητικοί εταίροι τις ριζικές αλλαγές στην χώρα και ειδικά στην οικονομική πολιτική. Η ναζιστική ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και το απολιθωμένο ΚΚΕ είναι απλά εξτρίμ πολιτικό ντεκόρ με ενέργειες σε επίπεδο Βουλής και κοινωνίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ακόμη και αν υπήρχε αλλαγή των ρόλων των δύο πρώτων κομμάτων στις πρόσφατες εκλογές (1ος ο ΣΥΡΙΖΑ, 2η η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) η ίδια κυβέρνηση θα δημιουργούνταν για τους ίδιους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω.

Οι πολίτες, μετά τις εκλογές και την εναλλαγή “νέας” – “παλιάς” κυβέρνησης, ακόμη ζουν στην “νιρβάνα” τους. Όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της κυρίαρχης εθνικιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδας, αφού γενικά αυτή είναι η ιδεολογία-πρακτική διαμορφωμένη ήδη εδώ και χρόνια σε μια χώρα “παρία” της Ε.Ε., ενός  κράτους δομημένου ως ανατολικού τύπου χώρας η οποία απλά μόνον τυπικά “ανήκει” στον Δυτικό κόσμο. Η Ελλάδα θυμίζει πλέον ένα κράτος πριν την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού του πρώην ανατολικού μπλοκ. Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα που είναι σχεδόν έτοιμη πλέον μέσω του “ευρωπαϊκού συσσιτίου” τα επόμενα χρόνια να προχωρήσει στην μεταβατική περίοδο (transition) με πολιτική αστάθεια, με  δημαγωγικές κραυγές και εθνο-φασιστικές εντάσεις σε ότι αφορά την κοινωνία και το πολιτικό πεδίο. Τα ίδια συνέβησαν την δεκαετία του ‘90 στον δρόμο για την μετάβαση στην δημοκρατία των πρώην ανατολικών χώρών. Παρόμοιες καταστάσεις θα ζήσουμε στην χώρα μας την επόμενη δεκαετία με πολιτικές-κομματικές “ανωμαλίες”.

Να επισημάνουμε ότι για συγκεκριμένους πολιτικο-γεωγραφικούς λόγους η Ελλάδα ήταν σχετικά χαϊδεμένο παιδί της Δύσης πριν το ‘90 με βάση τον τότε διαχωρισμό σε “Δύση & Ανατολή” μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η χώρα μας είχε στον περίγυρο αντι-δυτικές πολιτικές ηγεσίες και κράτη, ειδικά προς βορρά. Η διαφορά σήμερα είναι ότι οι πρώην ανατολικές χώρες είναι ήδη μέλη ή υποψήφια προς ένταξη της Ε.Ε. και βαδίζουν σε πλουραλιστικές λογικές εκδημοκρατισμού της κοινωνίας και δυτικές επιλογές μετά το ‘89. Πέρασαν, πλήρωσαν την μετάβαση στη δημοκρατία και προσπαθούν οι λαοί τους για το καλύτερο αύριο.  Η χώρα μας όμως ήδη από την αρχή του ‘80 ακολούθησε αντίθετη πορεία οικοδομώντας κακέκτυπο αντίγραφο του προς κατάρρευση συστήματος ανατολικής προέλευσης και πατέντας.

Η χώρα μας λοιπόν μπαίνει στην αρχή του άγνωστου τούνελ, αφού είναι στην αρχή της οικονομικής κατάρρευσης που δεν έγινε με πάταγο όπως στην πρώην ανατολική Ευρώπη αλλά γίνεται τώρα σταδιακά. Για να αλλάξει η οικονομική κατάσταση στην χώρα μας και για να απομακρυνθεί σταδιακά από την προσαρμοστική χρεοκοπία χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση, ανοικοδόμηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα.

Το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ έχει παρουσιάσει τις αιτίες αναλυτικά και τις προτάσεις εδώ και δύο χρόνια (http://www.florina.org/news/2010/may31_g.asp) χτυπώντας το καμπανάκι ακόμη και με αφορμή τις εκλογικές αναμετρήσεις (6η Μαίου: http://www.florina.org/news/2012/april27_g.asp και 17η Ιουνίου: http://www.florina.org/news/2012/june01_g.asp ).

Προσπαθούν οι “Δυτικοί” να βοηθήσουν δείχνοντας επιμονή-υπομονή τα τελευταία χρόνια αλλά με αυτές τις υπάρχουσες πολιτικές ελίτ καλώς ήρθε η οδυνηρή μεταβατική περίοδος (transition) στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНЦИТЕ ВО СРБИЈА ЗАДОВОЛНИ ОД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ И ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ! ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Μακεδόνων στην Σερβία είναι πλέον κοινοβουλευτικό κόμμα, με βουλευτή τον Миле Спирковски-Μίλε Σπίρκοβσκι.

Έληξε πλέον ο υπολογισμός των εκλογικών αποτελεσμάτων των τελευταίων κοινοβουλευτικών και τοπικών εκλογών, οι οποίες έλαβαν μέρος στις 6 του Μάη 2012. Το Μακεδόνικο κόμμα εξέφρασε την ικανοποίησή του από την συμμετοχή του στις εκλογές αυτές και θεωρεί ιστορική επιτυχία την εκλογή του ακαδημαϊκού ζωγράφου Миле Спирковски ως βουλευτή στο κοινοβούλιο της Σερβίας.

Εκτός αυτού, στην πόλη Πάντσσεβο εκλέχτηκε ένας σύμβουλος και στο δήμο Γιάμπουκα, εκλέχτηκαν εφτά από σύνολο 15 συμβούλων.

- Μπορούμε περισσότερα και θέλουμε περισσότερα. Μετά τις τελευταίες εκλογές, το ηθικό μας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Τη θέση μας στην κοινωνία θα την οικοδομήσουμε μέσω των θεσμών του συστήματος. Έχουμε δυνάμεις και ελπίδα, με καλύτερη οργάνωση και δίκτυο σε όλη την Σερβία, στις επόμενες κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές να εκλέξουμε περισσότερους βουλευτές και συμβούλους. Στο Πάντσσεβο και τη Γιάμπουκα οι Μακεδόνες είναι πιο συμπαγείς και γι΄αυτό εξέλεξαν συμβούλους – δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Μακεδόνων στην Σερβία και βουλευτής στο κοινοβούλιο της Σερβίας, Μίλε Σπίρκοβσκι.

Το ίδιο Σαββατοκύριακο, δηλαδή στις 8 και 9 Ιουνίου, σε συνδυασμό με την εκλογική επιτυχία, ο Μακεδόνικος σύλλογος “Кочо Рацин (Κότσσο Ράτσιν)“ του Βελιγραδίου, διοργάνωσε στην πρωτεύουσα της Σερβίας την Όγδοη παραδοσιακή Μακεδόνικη βραδιά.

Η Μακεδόνικη βραδιά, παραδοσιακά λαμβάνει χώρα κάθε χρονιά, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του πρώτου Μακεδόνικου συλλόγου στο Βελιγράδι.

Φέτος, παρεβρέθηκαν εκεί περί τους 500 Μακεδόνες και ως αργά τη νύχτα διασκέδασαν με μακεδόνικους χορούς και τραγούδια, για τα οποία φρόντισε μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και μακεδόνικοι μουσικοί και χορευτικοί συλλόγοι της Σερβίας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

СКАНДАЛ ВО ,,ДЕМОКРАТСКА,, И ,,ГОСТОПРИМЛИВА,, ГРЦИЈА! ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ,,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,, ΚΑΙ ΤΗΣ ,,ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ,,

Και οι μεσαιωνικές μεθόδοι συνεχίζονται. Δεν πτοεί καθόλου η οικονομική και κοινωνική σαπίλα του συστήματος, ούτε η απομόνωση που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η χώρα. Οι πολιτικές απαγόρευσης εισόδου, οι μαύρες λίστες και ο διασυρμός της Ελλάδας, ακόμη και σε πολιτιστικό επίπεδο, δυστυχώς  ζουν και βασιλεύουν. Τί άλλο πρέπει να συμβεί για να μπει πλέον η χώρα σε μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική νοοτροπία;

Λόγος για το διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Стевче Стојковски-Στέβτσσε Στόικοβσκι, από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο οποίος πρόσφατα παρεβρέθηκε και μεγαλούργησε στον ετήσιο χορό της Нова Зора και σύντομα θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.

Στις 13 Ιουνίου 2012, και ενώ ταξίδευε προς Σόλουν-Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε διεθνές φεστιβάλ μουσικής, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, δεν του επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα, χωρίς να υπάρξει κάποιος λόγος και χωρίς κάποια κατάλληλη δικαιολογία.

Η Нова Зора επικοινώνησε με τον κ.Στόικοβσκι και έλαβε την παρακάτω σύντομη αλλά ουσιώδη δήλωση:

,,Οι Έλληνες σήκωσαν και πάλι το Τείχος του Βερολίνου για μένα, δεν μου επέτρεψαν την είσοδο, ενώ είχα επίσημη πρόσκληση από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για ποιό λόγο ένα ολόκληρο κράτος φοβάται τόσο πολύ τη γκάιντα, το κάβαλ και το ζουρνά μου; Χαιρετώ, Στέβτσσε Στόικοβσκι, λαϊκός καλλιτέχνης,,.

Ότι άλλο και να προσθέσουμε θα είναι περιττό!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ЛЕТОТО Е ТУКА, МАКЕДОНСКИТЕ ПАНАЃУРИ ПОЧНАА ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

Ιούλιος. Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα μακεδόνικα πανηγύρια και χοροί έχουν ήδη ξεκινήσει, σε πολλά μέρη της Μακεδονίας, σε αμέτρητα μακεδόνικα χωριά. Από Костур-Κόστουρ (Καστοριά) εώς και Сер-Σερ (Σέρρες) η μακεδόνικη μελωδία και το μακεδόνικο τραγούδι δίνουν μια άλλη χροιά στις ζεστές μέρες της εποχής. Χροιά την οποία αξίζει να γνωρίσετε και να απολαύσετε, να ζείσετε από κοντά αυτήν την ,,ανύπαρκτη,, παράδοση και αυτόν τον πολιτισμό ,,φάντασμα,,.

Παρακάτω η Нова Зора, σας προτείνει μερικά από αυτά τα πανηγύρια και χορούς, τουλάχιστον αυτά για τα οποία κατάφερε να συγκεντρώσει πληροφορίες. Ξεχωρίζουν τα πλέον καταξιωμένα μακεδόνικα πανηγύρια και εκδηλώσεις των χωριών Овчарани-Οβτσσάρανι (Μελίτη Φλώρινας) και Цармариново-Τσαρμαρίνοβο (Μαρίνα Νάουσας).

6 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού Раково-Ράκοβο (Κρατερό Φλώρινας), με το μουσικό συγκρότημα Μουσικόραμα.

7 Ιουλίου, στο χωριό Вишени-Βίσσενι (Βυσσινιά Καστοριάς), με το μουσικό συγκρότημα Αηδόνια.

13 Ιουλίου, στο χωριό Личиште-Λίτσσισστε (Πολυκάρπη Καστοριάς), με το μουσικό συγκρότημα Χάλκινα Ηχοχρώματα.

13 Ιουλίου, στο χωριό Кономлади-Κονόμλαντι (Μακροχώρι Καστοριάς), με το μουσικό συγκρότημα Αηδόνια.

15 Ιουλίου, στο χωριό Цармариново-Τσαρμαρίνοβο (Μαρίνα Νάουσας), με το μουσικό συγκρότημα Τοπικός Ήχος.

15 Ιουλίου, στο χωριό Битуше-Μπίτουσσε (Παρόρι Φλώρινας), με το μουσικό συγκρότημα Αηδόνια.

19 Ιουλίου, στο χωριό Апоскеп-Άποσκεπ (Απόσκεπος Φλώρινας), με το μουσικό συγκρότημα Μουσικόραμα.

19 Ιουλίου, στο χωριό Статица-Στάτιτσα (Μελάς Καστοριάς), με το μουσικό συγκρότημα Χάλκινα Ηχοχρώματα.

19 και 20 Ιουλίου, στο χωριό Овчарани-Οβτσσάρανι (Μελίτη Φλώρινας), με το μουσικό συγκρότημα Αηδόνια.

25 Ιουλίου, στο χωριό Сетома-Σέτομα (Κεφαλάρι Καστοριάς), με το μουσικό συγκρότημα Αηδόνια.

26 Ιουλίου, στο χωριό Сетома-Σέτομα (Κεφαλάρι Καστοριάς), με το μουσικό συγκρότημα Χάλκινα Ηχοχρώματα.

27 Ιουλίου, στο χωριό Габреш-Γκάμπρεςς (Γαύρος Καστοριάς), με το μουσικό συγκρότημα Μουσικόραμα.

29 Ιουλίου, στο χωριό Забрдени-Ζαμπρντενι (Λόφοι Φλώρινας), με το μουσικό συγκρότημα Μουσικόραμα (χορός αθλητικού συλλόγου)

…και πολλά άλλα…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ – 20 ЈУЛИ 1903 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ – 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1903

Στην συλλογική μνήμη του μακεδόνικου λαού έχει χαρακτεί βαθιά η ημερομηνία 20 Ιουλίου. Από τη μια πλευρά, αποτελεί θρησκευτική γιορτή, ημέρα που εορτάζεται ο Προφήτης Ηλίας, προς τον οποίο οι Μακεδόνες είχαν μεγάλο εκκλησιαστικό και παραδοσιακό σεβασμό, αλλά ακόμη σπουδαιότερο, είναι η ημέρα που το 1903 ξεκίνησε η παμμακεδονική Επανάσταση του Ίλιντεν. Η πατριωτική πράξη των επαναστατών του Ίλιντεν το 1903 έγινε μια αστείρευτη πηγή επαναστατικής  έμπνευσης και συνεχώς έδινε νέες ωθήσεις στις μετέπειτα μακεδόνικες γενεές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αγώνα το διάστημα του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, στα εδάφη της Μακεδονίας συνέβησαν σημαντικά γεγονότα, τα οποία συνέβαλαν οι Μακεδόνες να αρχίσουν να διαμορφώνουν το δρόμο προς την ελευθερία τους μέσω οργανωμένων μεθόδων ένοπλων ενεργειών..

Лазар Киселинчев - Λάζαρ Κισελίντσσαβ

Лазар Киселинчев - Λάζαρ Κισελίντσσαβ

Τα θεμέλια της οργάνωσης, η οποία χάραξε το δρόμο του μακεδονικού λαού προς την πολιτική, οικονομική και εθνική απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία, τέθηκαν στην πόλη Солун-Σόλουν (Θεσσαλονίκη), στις 23 Οκτωβρίου 1893. Την ημερομηνία αυτή, έξι νεαροί Μακεδόνες διανοούμενοι , ίδρυσαν την Внатрешната македонска револуционерна организација (ВМРО) (Εσωτερική Μακεδόνικη Επαναστατική Οργάνωση). Αυτοί ήταν οι: Даме Груев-Ντάμε Γκρούεβ από το χωριό Σμίλεβο της Μπίτολα, Иван Хаџи Николов-Ίβαν Χατζινικόλοβ από το Κούκουςς (Κιλκίς) , д-р. Христо Татарчев-Δόκτορ Χρίστο Τατάρτσσεβ από το Ρέσεν, Петар Поп Арсов-Πέταρ Ποπ Άρσοβ από το χωριό Μπογκόμιλα , Андон Димитров-Άντον Ντιμίτροβ από το χωριό Αϊβάτοβο,Σόλουνσκο (Λητή Θεσσαλονίκης) και Христо Батанџиев-Χρίστο Μπαταντζζίεβ από τη Γκούμεντζζε,Κούκουσσκο (Γουμένισσα Κιλκίς).

Η δεκάχρονη κοπιαστική οργάνωση και μαζικοποίηση του ΒΜΡΟ είχε ως αποτέλεσμα τον ξεσηκωμό και την Επανάσταση του Ίλιντεν. Σ΄αυτήν συμμετείχαν 20.000 κόμιτι και μεγαλύτερη μαζικοποίηση υπήρξε στη δυτική Μακεδονία. Οι επαναστάτες κατάφεραν να απελευθερώσουν τρεις πόλεις, το Крушево-Κρούσσεβο, την Клисура (Κλεισούρα) και τη Невеска-Νέβεσκα (Νυμφαίο), αλλά και μεγάλο αριθμό χωριών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Костур-Κόστουρ (Καστοριά).

Μ΄αυτήν την αφορμή, θα παρουσιάσουμε στους αναγνώστες της „Нова Зора“, τμήμα του ημερολογίου (μεταφρασμένο στα ελληνικά) του βόιβοντα (οπλαρχηγού) Лазар Киселинчев-Λάζαρ Κισελίντσσεβ, από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης. Ο Лазар Киселинчев γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1874 στο χωριό Косинец,Костурско – Κόσινετς,Κόστουρσκο (Ιεροπηγή Καστοριάς) και πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 1946, στην Σόφια της Βουλγαρίας. Τελείωσε την πέμπτη τάξη του ελληνικού γυμνασίου στην Αθήνα και εκεί ήταν που έθεσε τις βάσεις της Μακεδονικής Επιτροπής (Μακέντονσκι Κομιτέτ).

Η Επανάσταση του Ίλιντεν στην περιοχή του Κόστουρ ανακοινώθηκε στις 20 Ιουλίου 1903 και οι ένοπλες ενέργειες ξεκίνησαν την επόμενη μέρα.

“20 Ιουλίου, Κυριακή, Κόσινετς και γιορτή του Προφήτη Ηλία “:

… Περίπου στις 9 η ώρα έφτασε μέσω του βουνού, ο Ντόνε ΠοπΚίροβ από το Σμρντεςς (Κρυσταλοπηγή). Μου έφερε επιστολή από την ηγεσία. Ήμουν μόνος στο σπίτι, με χαιρέτησε και μου είπε: „Άιντε χαρλίτικο να είναι“ και μου έδωσε το φάκελο. Μέσα είχε μία μεγάλη επιστολή και μία άλλη γραμμένη με μεγάλα γράμματα και κάτω από τις υπογραφές υπογράμμιση με κόκκινη γραμμή, από κόκκινο μολύβι, σημάδι ότι ήταν από την ηγεσία! Δεν το διάβασα ως το τέλος και σαν τρελός άρχισα να φωνάζω  „Ура“! „Ура“! „Ура“! (Ζήτω, ζήτω, ζήτω). Η Επανάστηση ανακοινώθηκε. Οι φωνές μου αναστάτωσαν άτομα του σπιτιού και σύντομα είδα τη μητέρα μου να με κοιτάζει με σοβαρό και φοβισμένο βλέμμα και να μου λέει: „Τί φωνάζεις έτσι, τί έχεις;“ Ο Ντόνε ΠοπΚίροβ γρήγορα της είπε ότι ανακοινώθηκε η επανάσταση και γιαυτό χαίρομαι! Καλά, αλλά μη φωνάζετε έτσι, θα ακούσει ο τούρκικος στρατός που βρίσκεται στο σπίτι του Νεμάνοβ, είπε η μητέρα μου. „Ακούσει δεν ακούσει, πέντε φράγκα δεν δίνω τώρα γιαυτό. Η Επανάσταση για το λόγο αυτό γίνεται, για να ακούσουν όλοι, να ακούσει ο Σουλτάνος, να ακούσει η Ευρώπη!“ – πρόσθεσε ο Ντόνε. Κάλεσα τον Τράικο Μάρκοβσκι και τα μέλη της επιτροπής του χωριού, όπως και τους βόιβοντες του χωριού, τους έδωσα εντολή να συγκεντρωθούμε…

Ο Ποπ Πέταρ πήγε να χτυπήσει τις καμπάνες για τη βραδινή λειτουργία στην εκκλησία και του είπα ότι θα ψάλει και αύριο, όταν θα έρθουν όλοι οι επαναστάτες.  Μετά τις διαταγές, έγραψα επιστολή στο Νάτσο από το Σμρντεςς, με την οποία τον καλούσα να έρθει αύριο στις 9 για να επιτεθούμε στον στρατό του Κόσινετς…

21 Ιουλίου, Δευτέρα, „Γκουμένισστε“, βόρεια του Κόσινετς

… Οι πιο ηλικιωμένοι επαναστάτες συγκεντρώνονται γύρω από τους αρχηγούς τους.  Ο ποπ Πέταρ χτυπά τη μικρή καμπάνα, ένα παιδί τη μεγάλη, για να πάνε οι επαναστάτες στην εκκλησία και να λάβουν τις ευλογίες των ιερέων. Οι χτύποι των καμπάνων ήταν σήμα με το οποίο ειδοποιούταν όλος ο πληθυσμός και εμείς, οι σκλάβοι από τη Μακεδονία, ότι ξυπνήσαμε και είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τους Τούρκους. Οι χτύποι της καμπάνας ήταν σινιάλο, με το οποίο ανακοινωνόταν ότι οι Μακεδόνες ξεσηκώνονται σαν ένα άτομο για την ελευθερία τους! Εμένα μου φαινόταν ότι ο χρόνος περνάει αργά, δεν ήξερα τί μας περιμένει… Κοίταζα τις κορυφές του Γράμμου και σκεφτόμουν, τί αποτελέσματα θα μας φέρει αυτή η επανάσταση; Ορίστε ένα νέο ερώτημα μεγάλης σημασίας για μας! Εμείς πλέον ξεσηκωθήκαμε, μας περιμένει ένας σκληρός αγώνας για ζωη ή θάνατο. θα μπορέσουμε εμείς άραγε, μια χούφτα Μακεδόνες, να πολεμήσουμε εναντίων των στρατών του Σουλτάνου; Θα επιτρέψει άραγε η Ευρώπη νέες σφαγές; Δεν πιστεύω! Αν δεν εμπλεχτεί η Ευρώπη με τη δική μας πλευρά, τουλάχιστον θα στείλει πολεμικά πλοία στα νερά του Σόλουν και έτσι στην ουσία κάτι θα κάνει!…

Νταν! Νταν! Νταν! Οι τελευταίοι χτύποι της καμπάνας. Αυτοί οι χτύποι για πολύ καιρό ηχούσαν στα αυτιά μου. Γιατί;…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

2011 АВСТРАЛИСКИ ПОПИСНИ ПОДАТОЦИ: РЕЧИСИ 100,000 МАКЕДОНЦИ ВО АВСТРАЛИЈА 2011 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ: ΣΧΕΔΟΝ 100,000 ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η μακεδόνικη οργάνωση της Αυστραλίας – Australian Macedonian Human Rights Committee (AMHRC), εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου, σχετικά με την απογραφή και τα ερωτήματά της, τα οποία περιελάμβαναν την καταγωγή, γλώσσα, χώρα γέννησης και θρησκεία.
Πρόσφατα, η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία (ABS), παρουσίασε  την πρώτη έκδοση των δεδομένων σε σχέση με την Απογραφή του 2011 και τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν ιδιαίτερη  σημασία για τη εκεί Μακεδόνικη κοινότητα:

Καταγωγή
Τα στοιχεία σχετικά με το ζήτημα της καταγωγής έδειξε ότι υπάρχουν 93.570 άτομα Μακεδόνικης  καταγωγής στην Αυστραλία (σε σύγκριση με 83.978 κατά την απογραφή του 2006). (Πολλοί είναι οι Μακεδόνες που υποχρεούνται να δηλώσουν Έλληνες λόγω της ελληνικής τους υπηκοότητας, ενώ κάποιοι, λόγω μικτών κυρίως γάμων, δηλώνουν Αυστραλοί ή γενικά την καταγωγή της οικογένειας).

Γλώσσα που ομιλείται στο σπίτι
Τα στοιχεία σχετικά με το ζήτημα της γλώσσας έδειξαν ότι κατά την απογραφή του 2011 υπάρχουν  συνολικά 68.849 άτομα στην Αυστραλία, τα οποία ομιλούν τη μακεδονική γλώσσα στο σπίτι (σε σύγκριση με 67.833 κατά την απογραφή του 2006). (Πολλοί είναι οι Μακεδόνες τρίτης ή και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι στο σπίτι ομιλούν την αγγλική). Η μακεδόνικη κοινότητα της Αυστραλίας βρίσκεται στην έννατη θέση σε αριθμό μελών και στην πρώτη θέση σχετικά με τη διατήρηση της μητρικής γλώσσας.

Χώρα γέννησης
Τα στοιχεία σχετικά με το ζήτημα της χώρας γέννησης έδειξαν ότι κατά την απογραφή του 2011 υπάρχουν συνολικά 40.222 άτομα που γεννήθηκαν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας (σε σύγκριση με 40.656 κατά την απογραφή του 2006).

Η μακεδόνικη οργάνωση AMHRC αιτήθηκε να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες στα στοιχεία της  ABS, σχετικά με τα άτομα που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και δηλώνουν μακεδόνικη καταγωγή και γλώσσα, επειδή λόγω του ότι έφτασαν στην Αυστραλία από την Ελλάδα, οι αυστραλιανές αρχές τα έχουν καταχωρήσει ως Έλληνες.

Σχεδόν το μισό του μακεδόνικου πληθυσμού της Αυστραλίας ζει στη Μελβούρνη και επίσης στο Σύδνευ, Περθ, Αδελάιδα, Ουόλονγκογκ κτλ.

Υπάρχουν πολλές μακεδόνικες οργανώσεις και συλλόγοι, μακεδόνικοι ραδιοσταθμοί και τηλεοπτικά κανάλια, διδασκαλία της μακεδόνικης γλώσσας, εφημερίδες στη μακεδόνικη γλώσσα, ποδοσφαιρικές και άλλες ομάδες, μακεδόνικες λέσχες συνταξιούχων, μουσικά συγκροτήματα, καταστήματα μακεδόνικων ειδών, μακεδόνικα ρεστοράν κτλ.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ: Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι ανούσιες, εθνικιστικές εμμονές του Αντώνη Σαμαρά

(απόσπασμα από κείμενο του Άρη Δημοκίδη)

Όταν το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρείται περιττό και επιστρέφει το πιο άχρηστο Υπουργείο όλων των εποχών, ξέρεις ότι τα πράγματα δεν ξεκινούν καλά…

Το “Μακεδονίας – Θράκης” το έφτιαξε στα ‘80ς ο Ανδρέας Παπανδρέου ως statement ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική.

Το Υπουργείο ποτέ δεν είχε ιδιαίτερες αρμοδιότητες, παρ’ όλα αυτά -και μέχρι να το καταργήσει ο ΓΑΠ- απασχολούσε εκατοντάδες ως επί το πλείστον αργόμισθους υπαλλήλους, αλλά και διάφορους Υπουργούς Μακεδονίας-Θράκης που επαναλάμβαναν μονότονα την μάντρα: “Δεν έχω την αρμοδιότητα, καμία αρμοδιότητα, να τα πείτε στους υπευθύνους, ο Δήμαρχος / Νομάρχης / Υπουργός Εσωτερικών / Πρωθυπουργός έχει την αρμοδιότητα, όχι εγώ.”

Η πιο χρήσιμη συνεισφορά του Υπουργείου ήταν να δίνει της ψευδαίσθηση σε μας τους Βορειοελλαδίτες ότι το κράτος μας υπολογίζει τρομερά, τόσο που μας αφιέρωσε Υπουργείο, ενώ πχ. η Πελοπόνησος ή άλλες μεγάλες περιοχές της Ελλάδας δεν είχαν. Άλλη μια χρησιμότητά του ήταν ότι όταν έκαναν πορείες οι ειρηνιστές, οι αναρχικοί, οι εθνικιστές ή οι Παοκτσήδες, εθιμοτυπικά, η πορεία κατέληγε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Πιθανότατα θα δινόταν κι ένα ψήφισμα εκεί, μέσα απ’ τα κάγκελα, κάποιος άσχετος υπάλληλος θα έτρεχε να το παραλάβει και μετά θα έσκαγε στα γέλια διαβάζοντάς το με τους συναδέλφους του.

Περισσόρερα σχόλια εντελώς περιττά… να ζντράβιε!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ НА CMC – 2012 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ CMC – 2012

Στις 15 Ιουνίου 2012, στην πόλη Σόβατα της Ρουμανίας, έλαβε μέρος η Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος Centre Maurits Coppieters, πολιτιστικού τομέα του ευρωπαϊκού κόμματος European Free Aliance (Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία), του κόμματος δηλαδή που μέλος του είναι και το κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Виножито-Ουράνιο Τόξο. Η συνέλευση οργανώθηκε από την ουγγρική μειονότητα της χώρας, η οποία κατοικεί κυρίως στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, όπου ανήκει και η πόλη Σόβατα. Παρεβρέθηκε και συμμετείχε στις εργασίες και εκπρόσωπος του πολιτιστικού τομέα του μακεδόνικου κινήματος στην Ελλάδα, της Στέγης Μακεδόνικου Πολιτισμού, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος στην ενημέρωσή του, μετά το πέρας του σημαντικού αυτού γεγονότος, δήλωσε ότι οι εργασίες ήταν επικοδομητικές και ότι έγιναν πολλές επαφές, με πολλούς Ευρωπαίους, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τα προβλήματα και την κατάσταση των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα. Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Η περσινή Γενική Συνέλευση του CMC είχε λάβει μέρος στο Λέριν-Φλώρινα και παρόλες τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους και παρακράτους, η επιτυχία της ήταν μεγάλη (Нова Зора τεύχος 18).

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Србија: Се забрани ултрадесничарската организација ,,Образ,, Σερβία: Απαγορεύτηκε η ακροδεξιά οργάνωση «Όμπραζ»

«Το πατριωτικό κίνημα Όμπραζ – πρόκειται για το πλήρες όνομα της οργάνωσης – με τη δράση του παραβιάζει βασικές αρχές του συντάγματος που εγγυώνται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, ενώ τα στελέχη του, με τη συμπεριφορά τους, διασπείρουν εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος» αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Το συνταγματικό δικαστήριο διέταξε τη διαγραφή του «Όμπραζ» από το κρατικό μητρώο οργανώσεων και κινημάτων και απαγόρευσε τη μετονομασία ή την ίδρυση, από τα στελέχη του, νέας οργάνωσης.
Την απαγόρευση του «Όμπραζ» είχε ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας της Σερβίας, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδείκνυαν ότι τα μέλη του, υπό την καθοδήγηση ή την προτροπή της ηγετικής ομάδας, συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον κοινωνικών ομάδων, με βάση προσωπικές ιδιαιτερότητες που κατοχυρώνονται συνταγματικά.
Σε έκθεση της σερβικής αστυνομίας για τη δράση επικίνδυνων οργανώσεων και κινημάτων, που εκδόθηκε το 2005, το «Πατριωτικό κίνημα – Όμπραζ» χαρακτηρίζεται «κληρο-φασιστική οργάνωση».
Ο ηγέτης της οργάνωσης Μλάντεν Ομπράντοβιτς, το 2010 είχε καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση για την οργάνωση επεισοδίων κατά την παρέλαση ομοφυλόφιλων στο Βελιγράδι (Pride parade 2010).
Πριν από έναν χρόνο, το συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε επίσης τη δράση και λειτουργία της ακροδεξιάς, νέο-ναζιστικής οργάνωσης «Εθνική Φάλαγγα».

(Αναδημοσίευση από το http://tvxs.gr)

Και εμείς προσθέτουμε: Στην Σερβία απαγορεύονται τέτοιου είδους οργανώσεις και στην ,,ευρωπαϊκή,, και ,,δημοκρατική,, Ελλάδα, τους κάνουμε βουλευτές. Στην υγειά μας!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)