Αρχεία | Μάρτιος, 2012

ОВЧАРИТЕ, ЧОМБАНИТЕ – ΟΒΤΣΣΑΡΙΤΕ, ΤΣΣΟΜΠΑΝΙΤΕ

(Βοσκοί, Τσομπάνηδες – Όβτσσαρι, Κόζαρι, Μπίσσκαρι, Γκοβένταρι)

Άιντε προβατάκια μου

περπατάτ΄αρνάκια μου.

Πάμετε σιγά – σιγά

και μας πήρε η βραδιά.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η σπουδαιότητα ενός αγαθού εκφράζεται με την αξία του και η αξία της παράδοσης κάθε ανθρώπου είναι σημαντική, γιατί του δείχνει την καταγωγή του και του διαμορφώνει την εν γένει συμπεριφορά του και την προσωπικότητά του ή αυτό που οι άλλοι αποκαλούν εθνικότητα ή εθνική ταυτότητα.

Ο καθένας μας πρέπει να είναι περήφανος για τις παραδόσεις του και σ΄αυτές να στηρίζει την ανέλιξή του. Οι ηθικές αρχές των παραδόσεων του θα διαφυλάξουν την προσωπικότητά του και δεν θα αλλοιώσουν την συνείδησή του. Όποιος απαρνιέται τις παραδόσεις του μοιάζει με δέντρο που καταστράφηκαν οι ρίζες του και είναι καταδικασμένο να μαραθεί. Λαοί που απαρνήθηκαν τις παραδόσεις τους, χάθηκαν.

Εμείς οι Μακεδόνες δεν θιοθετούμε την αυτοχειρία, επιθυμούμε και θα το επιδιώξουμε να χτίσουμε τις νέες γενιές σωστά και επειδή κατανοούμε την σπουδαιότητα της παράδοσης θα τους υποδείξουμε ότι αυτή αποτελεί το θεμέλιο λίθο της συνέχειάς μας.

Μια από τις σημαντικότερες βιοποριστικές ενασχολήσεις μεγάλων  πληθυσμών των προγόνων μας, ήταν η κτηνοτροφία. Ένα από τα δομικά στοιχεία της κτηνοτροφίας ήταν η φύλαξη των ζωντανών, που την έκαναν οι βοσκοί και μ΄αυτούς θα ασχοληθούμε στο κείμενο που ακολουθεί, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί σημαντικό παραδοσιακό στοιχείο που καθόρισε την οντότητά μας και διαμόρφωσε τη δική μας ψυχοσύνθεση και το δικό μας χαρακτήρα.

Ο βοσκός ήταν ένα άτομο της οικογένειας κατά κανόνα ή ίζμεκιαρ (υπάλληλος) και κάθε ηλικίας. Ο γκόβενταρ (αγελαδάρης) μπορούσε να είναι γέροντας ή αγόρι προεφηβικής ηλικίας, ενώ ο όβτσσαρ (προβατοβοσκός) και ο κόζαρ (γιδοβοσκός) κατά κανόνα ήταν νέοι.

Ο νέος βοσκός, στα πρώτα του βήματα, συνοδευόταν από ένα μεγάλο έμπειρο που προσπαθούσε να του μεταδώσει την εμπειρία του και όταν νόμιζε ότι ήταν πλέον έτοιμος, τον εγκατέλειπε. Τα απαραίτητα σύνεργα του βοσκού ήταν το σταπ (ραβδί) για τον γκόβενταρ, ενώ για τον όβτσσαρ και τον κόζαρ η σάκμα (κάπα) για να προφυλάγονται από τη βροχή και το κρύο και το κ΄ρλουγκο (γκλίτσα), απαραίτητο για να συλλαμβάνουν τα γίδια ή πρόβατα, μαγκώνοντάς τα από το πόδι, να στηρίζεται στα απόκρημνα μέρη και να φυλάγεται από τα άγρια και τα φίδια. Ένα μαχαίρι απαραίτητο για πολλές χρήσεις και η τόρμπα (σακούλι) με την ξερή τροφή, ψωμοτύρι κατά κανόνα. Όλα τα σύνεργα του βοσκού ήταν φορτωμένα σε γάιδαρο που ακολουθούσε το κοπάδι.

Ο βοσκός έπρεπε να ξέρει ή αν δεν ήξερε να μάθει το άρμεγμα, το κούρεμα των ζώων και την τεχνική του ευνουχισμού. Υπήρχαν άτομα, χαρισματικά ίσως, που είχαν ικανότητες κτηνίατρου-χειρούργου, με επεμβάσεις και στον εγκέφαλο ακόμη.

Το άρμεγμα άρχιζε όταν χώριζαν τα αρνιά από τις μάνες και αυτό γινόταν του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, μαζί με το κούρεμα. Τα αρνιά και τα κατσικάκια όταν τα χώριζαν από τις μάνες τους, τα ονόμαζαν πλέον σιλεζζίνα (ζυγούρια) και τζβιζντάρι (βιτούλια) αντίστοιχα. Σ΄αυτά δεν κούρευαν τις ράχες, επειδή είχαν ακόμη λεπτό δέρμα και εύκολα μπορούσαν να το τρυπήσουν τα έντομα. Για να υπάρχει ένας συντονισμός στις γέννες και να μπορούν να αρμέγουν σχεδόν όλα τα θηλυκά, φρόντιζαν να χωρίζουν τ΄ αρσενικά για να γονιμοποιούνται ταυτόχρονα τα θηλυκά και να γεννήσουν πάλι ταυτόχρονα. Τόσο το άρμεγμα όσο και το κούρεμα δεν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά.

Το καλοκαίρι ο βασκός διανυκτέρευε τα ζωντανά σ΄ένα πρόχειρο κατάλυμα, το γρέκι, που έφτιαχνε σε κάποιο χωράφι για να λιπανθεί. Εδώ το φράξιμο ήταν πρόχειρο κι εύκολα τα ζώα και για διάφορους λόγους, μπορούσαν να φύγουν κι αν ο βοσκός είχε αποκοιμηθεί, να χάσει το κοπάδι. Για να ξυπνήσει ο βοσκός, προνοούσε κι έδενε μ΄ένα σχοινί το χέρι του με το πόδι ενός ζώου. Αν έβρεχε, φρόντιζε να έχει ένα σωρό από κλαδιά δέντρου, που τα χρησιμοποιούσε σαν κρεβάτι. Ξάπλωνε στα κλαδιά κι έτσι δεν είχε επαφή με το υγρό έδαφος, ενώ σκεπαζόνταν με την σάκμα του που ήταν αδιάβροχη, αφού ήταν φτιαγμένη από κοζίνα (γίδινο μαλλί).

Η κουρά γινόταν του Κωνσταντίνου και Ελένης, με το παλιό ημερολόγιο και αυτή η μέρα ήταν γιορτή, αφού με την πώληση του μαλλιού εξασφάλιζαν ένα καλό εισόδημα, γι΄αυτό αρνιά στην σούβλα, πίτες, εκλεκτά φαγητά και ράκια, ήταν σε αφθονία. Οι συναλλαγές γίνονταν, κατά κανόνα, σε χρυσά νομίσματα.

Τα περισσότερα κοπάδια την εποχή του αρμέγματος διανυκτέρευαν σε στ΄ργκα (στρούγκα), κοντά στο μπάτσσιλο (μπατζάριο). Ένα κοπάδι με πρόβατα ή με γίδια για να ήταν ασφαλές χρειαζόταν καλά σκυλιά, που θα ήταν φύλακες από τις επιδρομές των λύκων και να συμμάζευαν όσα ζωντανά ξέκοβαν από το κοπάδι, δηλαδή φρόντιζαν το κοπάδι να είναι ακέραιο και συμπαγές.

Τα σκυλιά τα εκπαίδευαν από μικρά, δηλαδή τα μεγάλωναν στο κοπάδι για να΄ναι φιλικά με τα ζώα που θα προστάτευαν. Τα τάιζαν πάντα στο μαντρί ή στο κοπάδι όταν το σκάριζαν, για να επιστρέφουν πάντα στο μαντρί και ν΄ακολουθεί το κοπάδι.

Το κοπάδι για να μην σκορπάει χρησιμοποιούσαν κλοποτάρτσι (κουδούνια). Υπήρχε πάντα στο κοπάδι ένα ζωντανό που οδηγούσε το κοπάδι, το γιούγκουτς (γκεσέμι) και σ΄αυτό έβαζαν μεγάλο κουδούνι με χαρακτηριστικό ήχο και αυτός ο ήχος έκανε το κοπάδι να είναι συμπαγές, όπως και βοηθούσε να επιστρέψουν τα σκυλιά που απομακρύνθηκαν κυνηγώντας λύκους. Το γιουγκούτς ήταν ευνουχισμένο αρσενικό (κριάρι ή τράγος).

Ο κάθε νοικοκύρης-ιδιοκτήτης είχε ένα δικό του σημάδι που αποτυπωνόταν με κόψιμο στο αυτί του ζώου. Το σημάδι αυτό ήταν γνωστό σε όλους κι όταν χανόταν ένα ζωντανό, αν τύχαινε να προσκολληθεί σ΄άλλο κοπάδι, ο βοσκός το φιλοξενούσε και ειδοποιούσε τον ιδιοκτήτη να΄ρθει να το πάρει. Δεν έλειπαν βέβαια κι εκείνοι που έσφαζαν το ξένο ζώο και το έτρωγαν με όλες τις προφυλαξεις.

Η τροφή του βοσκού που διανυκτέρευε στην ύπαιθρο, ερχόταν με την τόρμπα που μετέφερε συνήθως κάποιος μικρός της οικογένειας. Ο γκόβενταρ (αγελαδάρης) διανυκτέρευε, κατά κανόνα, σπίτι του κι έτσι προμηθευόταν καθημερινά την τροφή είτε από το σπίτι του είτε από τον ιδιοκτήτη των ζώων που έβοσκε, ανάλογα με την συμφωνία που είχε γίνει. Τα ίδια ισχύανε και για τον μπίσσκαρ (χοιροβοσκό).

Η πιο εύκολη δουλειά σχετικά με τη βοσκή ήταν εκείνη του μπίσσκαρ, που τα πήγαινε είτε στο ποτάμι είτε σε κάποιο βάλτο κι αυτά σκαλίζοντας τη λάσπη, βρίσκανε την τροφή τους. Σε ευκολία μετά ερχόταν ο γκόβενταρ, ακολουθούσε ο βοσκός των σιλεζζίνα (ζυγούρια), μετά ο όβτσσαρ (προβατοβοσκός) και το πιο δύσκολο του κόζαρ (γιδοβοσκού), όπου χρειαζόταν καλά πνευμόνια και γερά πόδια.

Ο λύκος ήταν ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός και δυνάστης των βοσκών κάθε ηλικίας και γι΄αυτό ο καλός βοσκός έπρεπε να γνωρίζει πολλά από την συμπεριφορά και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ο λύκος για να πάρει ζωντανό από το κοπάδι. Ώρες ατελείωτες μπορούσαν να διηγούνται οι βοσκοί για επιθέσεις που είχαν δεχτεί και τον τρόπο που τις αντιμετώπισαν και την ευφυία των λύκων.

Οι ,,συμβάσεις,, των υπαλλήλων βοσκών ήταν εξάμηνες, η λέτνα (θερινή) από Αγίου Γεωργίου ως Αγίου Δημητρίου, που πληρωνόταν καλύτερα γιατί ήταν πιο δύσκολη και η ζίμνα (χειμερινή) από Αγίου Δημητρίου ως Αγίου Γεωργίου.

Η σημερινή τάση παγκοσμιοποίησης έχει σαρώσει όλα τα παραπάνω κι έχει δημιουργήσει την σταβλική κτηνοτροφία και τον κτηνοτρόφο με τη λευκή μπλούζα.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

АВСТРАЛИСКАТА ВЛАДА НАЈАВУВА ПРОМЕНА НА ПОЛИТИКАТА И ЈА ПРИЗНАВА МАКЕДОНСКАТА ЗАЕДНИЦА | Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ

Η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC), σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2012, με μεγάλη ικανοποίηση δηλώνει ότι μετά από μεγάλη πολύχρονη προσπάθεια της, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας απέσυρε την διακριτική και ρατσιστική της ,,Σλαβο-Μακεδόνικη,, οδηγία, με την οποία η μακεδόνικη κοινότητα της Αυστραλίας είχε μετονομαστεί το 1994 και την αναγνωρίζει και πάλι ως Μακεδόνικη κοινότητα, Μακεδόνες και Μακεδόνικη γλώσσα.

Σε επιστολή προς την AMHRC με ημερομηνία 9.01.2012, ο υπεύθυνος Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε:

„Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι η ,,Σλαβομακεδόνικη,, Διοικητική Οδηγία πλέον δεν ισχύει στο Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου. Σύμφωνα με την συνήθη πρακτική σχετικά με τις Διοικητικές Οδηγίες, αυτή ακυρώθηκε και καταχωρήθηκε στα αρχεία. Επίσης, η οδηγία αυτή δεν ισχύει ούτε στις υπόλοιπες κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνοντας και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Υπηκοότητας, όπως και την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία.”

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Υπηκοότητας, επίσης επιβεβαίωσε τη θέση αυτή, σε άλλη επιστολή προς την AMHRC με ημερομηνία 11.01.2012:

„Όπως δήλωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών, και εμείς από πλευράς μας επιβεβαιώνουμε ότι πλέον δεν χρησιμοποιούμε τον ορισμό ,,Σλαβο-Μακεδόνες,, και χρησιμοποιούμε τον ορισμό ,,Μακεδόνες,, και ,,μακεδόνικο,,. Αναγνωρίζουμε την ανησυχία της Μακεδόνικης Αυστραλιανής κοινότητας σχετικά με το θέμα αυτό.”

Με την τεράστια αυτή επιτυχία, σημειώνεται το τέλος μιας πολύ σημαντικής και πολύχρονης προσπάθειας της Αυστραλιανής Μακεδόνικης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοπός της οποίας ήταν να σεβαστεί η αυστραλιανή κυβέρνηση το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μακεδόνικης κοινότητας της χώρας. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε το 1994 και συμπεριλάμβανε ακροάσεις στο Υψηλό Δικαστήριο της Αυστραλίας, την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Δυνατοτήτων και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου. Η προσπάθεια έφτασε στο ζενίθ της πρόσφατα, ως συνέπεια εντατικών ανταλλαγών απόψεων και γνώμεων, όπως και συναντήσεων και αλληλογραφίας, με αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης και την ίδια την Πρωθυπουργό, Βουλευτές όλων των κομμάτων και αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Η δήλωση της αυστραλιανής κυβέρνησης ότι επίσημα βάζει τέλος σ΄αυτήν την άδικη πολιτική της, σημαίνει την επιστροφή στην επιτυχημένη πολιτική της πολυπολιτισμικότητας, την οποία η AMHRC από πάντοτε υποστηρίζει. Αυτό αποτελεί μια νίκη, η οποία θα είναι χρήσιμη για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Αυστραλών πολιτών.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΟ : ΠΩΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ Η ,,ΣΛΑΒΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ,, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1994 – Η Μακεδόνικη κοινότητα στην Αυστραλία, επίσημα μετονομάζεται.

Το Φεβρουάριο του 1994, η Αυστραλία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με την προσωρινή ονομασία ,,Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,,.  Το Μάρτιο του 1994, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας εξέδωσε Οδηγία, η οποία επίσημα υποχρέωνε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες και όργανα, να μετονομάσουν όλους τους Μακεδόνες που ζουν στην Αυστραλία, σε ,,Σλάβο-Μακεδόνες,,. Αυτό αφορούσε τα πρόσωπα που κατάγονταν από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όλα τα υπόλοιπα μέλη της μακεδονικής κοινότητας που ήρθαν στη χώρα αυτή από άλλα τμήματα της Μακεδονίας, εκτός συνόρων της Δ.Μακεδονίας (π.χ.Ελλάδα), έπρεπε, σύμφωνα με την Οδηγία, να αναφέρονται ως ,,πρόσωπα συνδεδεμένα με τους Σλάβο-Μακεδόνες,,. Με αυτήν την οδηγία, η αυστραλιανή κυβέρνηση, στην ουσία αφαίρεσε το δικαίωμα των Μακεδόνων να έχουν δική τους εθνική ταυτότητα.

1994 ως 2000- Η κυβέρνηση της Βικτώρια, επίσημα μετονόμασε τη μακεδόνικη γλώσσα σε ,,μακεδόνικη (σλαβική),,.

Το 1994, ακολουθώντας τη μετονομασία της μακεδόνικης κοινότητας από πλευράς της ομοσπανδιακής κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός της Βικτώρια, κ.Τζεφ Κένετ, εξέδωσε οδηγία. Η „Γλωσσική Οδηγία”, όπως άρχισε να αποκαλείται, υποχρέωσε τις βικτωριανές αρχές και υπηρεσίες να αποκαλούν τη μακεδόνικη γλώσσα, επίσημα ως ,,μακεδόνικη (σλαβική),,.

Η AMHRC  έκανε έφεση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Δυνατοτήτων, με την οποία γινόταν προσβολή της οδηγίας της βικτωριανής κυβέρνησης, επειδή προκαλούσε διακρίσεις και βασιζόταν σε ρατσιστικά κίνητρα. Μετά από σειρά ακροάσεων στο Ομοσπανδιακό Δικαστήριο, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο με πλήρη σύνθεση και στο Υψηλό Δικαστήριο της Αυστραλίας, η υπόθεση επιστράφηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για επανάληψη της εξέτασης.

Ο Επίτροπος της Επιτροπής αυτής, κ.Στριτ, ανακοίνωσε την απόφασή του στις 8 Σεπτεμβρίου 2000. Σ΄αυτήν δήλωσε ότι η βικτωριανή κυβέρνηση ενέργησε παράνομα σύμφωνα με το άρθρο 9(1) του Νόμου πέρι φυλετικών διακρίσεων του 1975, επειδή εξέδωσε οδηγία όπου „δημιουργήθηκε διαφορά βασισμένη σε εθνική καταγωγή κατά τη μετονομασία της μακεδόνικης γλώσσας και με τον τρόπο αυτό βλάφτηκε η αναγνώριση ισότημης βάσης ενός ανθρώπινου δικαιώματος στην πολιτισμική ζωή των ομιλούντων τη μακεδόνικη γλώσσα”. Με την απόφαση αυτή, δήλωσε ότι η βικτωριανή κυβέρνηση έπρεπε να σταματήσει να ενεργεί παράνομα.

1995 ως 2010 – Εφαρμογή της οδηγίας

Αντίθετα με πολλές διαμαρτυρίες και ενστάσεις από πλευράς AMHRC  και άλλων μελών της μακεδόνικης κοινότητας της χώρας, σειρά ομοσπονδιακών κυβερνήσεων συνεχίζουν να εφαρμόζουν την ,,Σλαβο-Μακεδόνικη,, διοικητική οδηγία και πολιτική.

Φεβρουάριος 2011 – Η AMHRC επαναλαμβάνει το αίτημά της να ακυρωθεί επίσημα η διοικητική οδηγία.

11 Μάη 2011- Ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν είναι αρμόδιος.

6 Ιουνίου 2011 – Το Υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με την οδηγία.

23 Ιουνίου 2011- Η AMHRC  προσκομίζει αίτηση για πρόσβαση σε έγγραφα, στα πλαίσια του Νόμου ελεύθερης πρόσβασης στις πληροφορίες.

10 Ιουλίου 2011- Ο Υπουργός Εξωτερικών αποφεύγει την ευθύνη.

18 Αυγούστου 2011- Η AMHRC συναντάται με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας. Συμμετείχε και εξέφερε γνώμη, ως παρατηρητής, και το μέλος του Προεδρείου του Ουράνιου Τόξου-Виножито, Δημήτρης Ιωάννου, όπως και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς.

22 Σεπτεμβρίου 2011- Το αποτέλεσμα του αιτήματος σχετικά με το Νόμο ελεύθερης πρόσβασης στις πληροφορίες , αποκαλύπτει την κυβερνητική πολιτική.

6 Οκτωβρίου 2011- Η AMHRC κάνει αίτηση επίσημα να καταργηθεί η οδηγία.

9 Νοεμβρίου 2011– Η AMHRC συναντάται με την Πρωθυπουργό της Αυστραλίας και κυβερνητικούς Υπουργούς.

9 Ιανουαρίου 2012- Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας, επιτέλους ανακοινώνει την κατάργηση της  ,,Σλαβο-Μακεδόνικης,, διοικητικής οδηγίας και πολιτικής.

11 Ιανουαρίου 2012- Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει την επίσημη χρήση του όρου ,,Μακεδόνας-Μακεδόνικο-Μακεδόνικη Γλώσσα-Μακεδόνικη κοινότητα,, σχετικά με τη μακεδόνικη κοινότητα της Αυστραλίας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПРЕКИН НА ПРАВА ПОРАДИ..БИРОКРАТСКА ГРЕШКА ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ …ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΛΑΘΟΥΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Σε άρθρο της НОВА ЗОРА, τεύχος Νοεμβρίου 2011, με τίτλο ,,ΤΙΠΟΤΑ ΝΕΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,, είχε γίνει λόγος για το παρακάτω γεγονός:

,,Σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση των ελληνικών αρχών, όλοι όσοι είναι κάτοχοι διαβατηρίου στο οποίο αναφέρεται ως τόπος γέννησης η Μακεδονία, αποτελούν απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ελλάδας, κάτι δηλαδή σαν τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.
Με τη νέα της αυτή απόφαση, η Αθήνα άμεσα αναστέλει τα δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων Μακεδόνων, οι οποίοι κατέχουν αμερικάνικο, καναδικό ή διαβατήριο τρίτης χώρας, η οποία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα…….

Στέρηση δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, δημόσια υποεκτίμηση διαβατηρίων των ΗΠΑ, Καναδά κ.α. και στην ουσία μη αναγνώριση των εγγράφων των χωρών αυτών,,.

Η Αυστραλιανή Μακεδόνικη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMHRC), έστειλε επιστολή στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αυστραλία, ζητώντας εξηγήσεις για την όλη υπόθεση. Η απάντηση της Πρεσβείας δώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2012 και περιλάμβανε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και αναγνωρίσεις. Παρακάτω δίδεται η ακριβής μετάφραση του κυρίου μέρους της απαντητικής επιστολής.

,,Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2011 σχετικά με τις ελληνικές διαδικασίες εισόδου που αφορούν τους γεννημένους Μακεδόνες, κατόχους ξένων διαβατηρίων. Ο Πρέσβης Bleich μου ζήτησε να σας απαντήσω εξ ονόματός του.

Έχουμε ενημερωθεί ότι το Νοέμβριο του 2011, υπήρξε μια μικρή παρεξήγηση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας και των συνοριακών υπηρεσιών. Το Υπουργείο ήθελε να απαγορέψει την είσοδο στην Ελλάδα αυτών των ταξιδιωτών που ο τόπος γέννησής τους ήταν στην Ελλάδα, αλλά αναφερόταν στο διαβατήριο με μακεδόνικο όνομα. Η εντολή δεν αφορούσε διαβατήρια όπου εγγραφόταν Μακεδονία ως τόπος γέννησης, όπως θα υπήρχε στα αμερικάνικα διαβατήρια. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η ανακριβής εκδοχή αυτών των οδηγιών, οδήγησε την ελληνική συνοριακή αστυνομία να απαγορέψει την είσοδο σε όλους τους ταξιδιώτες, γεννημένους στη Δ.Μακεδονίας.

Κάποιοι Αμερικανοί πολίτες γεννημένοι στη Μακεδονία και στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος, ήρθαν σε επαφή με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία απευθύνθηκε στο Υπουργείο και αυτό εξέδωσε διορθωτικές οδηγίες προς την ελληνική συνοριακή αστυνομία. Από τότε δεν έχουμε δεχτεί νέες καταγγελίες από Αμερικανούς πολίτες, γεννημένους στη Μακεδονία,,.

Με άλλα λόγια, απλά και με σαφήνεια, η Αμερικανική Πρεσβεία και γενικά η Αμερικανική Διπλωματία, αναφέρει γεγονότα με το όνομά τους, έτσι όπως δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

Άτομα που γεννήθηκαν ως Μακεδόνες στην Ελλάδα, χωριά που έχουν και μακεδόνικα ονόματα στην Ελλάδα, εθνικά Μακεδόνες Αμερικανούς πολίτες, προσπάθεια των ελληνικών αρχών να περάσουν ρατσιστικές οδηγίες που καταπατούν ολοσχερώς τους διεθνείς νόμους και συμφωνίες.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε το Μειονοτικό Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νοτίου Έβρου

Δελτίο Τύπου

Ο Άρειος Πάγος ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα του Μειονοτικού Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νοτίου Έβρου που είχε προσφύγει ενώπιον του λόγω της μη αναγνώρισης αυτού εξαιτίας του όρου “μειονοτικός” που περιλαμβανόταν στην επωνυμία του. Σύμφωνα με την από 13 Ιανουαρίου 2012 απόφαση, η υπόθεση περί την αναγνώριση του  Μειονοτικού Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νοτίου Έβρου επεστράφη προς εκ νέου εκδίκαση  στο Εφετείο Θράκης, με την προϋπόθεση  να μην συμπεριληφθούν στη  σύσταση του δικαστηρίου επανεκδίκασης οι ίδιοι δικαστές.

Με την από 13 Δεκεμβρίου 2009 απόφασή της, το   Εφετείο  Θράκης είχε επικυρώσει την από 28 Μαρτίου 2009 απόφαση του Πρωτοδικείου της Αλεξανδρούπολης, η οποία είχε απορρίψει το αίτημα αναγνώρισης του Συλλόγου με την αιτιολογία ότι ο όρος “μειονοτικός” που περιλαμβανόταν στην επωνυμία του, είχε ασαφή έννοια. Ο  Μειονοτικός Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νοτίου Έβρου είχε προσφύγει κατά των αποφάσεων αυτών και η υπόθεση είχε συζητηθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου την 7 Νοεμβρίου 2011.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε : “ Η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τον  Μειονοτικό Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νοτίου Έβρου είναι σημαντική, αφού αποτελεί πρωτοπορία.. Ως Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, αξιολογούμε ως ένα θετικό βήμα την απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου για την   ελευθερία ίδρυσης συλλόγων από την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Δεδομένου και των αποφάσεων του Ε.Δ.Α.Δ σχετικά με τους συλλόγους που στην ονομασία τους περιλαμβάνεται ο όρος “ τουρκικός”, αναμένουμε από τον Άρειο Πάγο θετική έκβαση και των υποθέσεων εκείνων  της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης που εκκρεμούν ενώπιόν του.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Меѓународен Ден на мајчиниот јазик – Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Τα μέλη της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τη μόρφωση, επιστήμη και πολιτισμό (ΟΥΝΕΣΚΟ), στις 21 Φεβρουαρίου, σηματοδότησαν τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, με σκοπό την παρουσίαση του γλωσσικού πολιτισμού και της πολυγλωσσίας.

Η Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ είχε ανακυρήξει το 1999 την Ημέρα της Μητρικής Γλώσσας, στη μνήμη των φοιτητών που στις 21 Φεβρουαρίου 1952, σκοτώθηκαν στη Ντάκα του Ανατολικού Πακιστάν, σήμερα Μπαγκλαντές, επειδή διαμαρτύρονταν για τη μη ανακύρηξη της μητρικής τους γλώσσας ως επίσημης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σχεδόν κάθε μέρα στον κόσμο εξαφανίζεται από μια γλώσσα, ενώ οι γλωσσολόγοι προβλέπουν ότι από τις 6000 γλώσσες, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, θα εξαφανιστούν πάνω από τις μισές, μέχρι και το 90%.

Στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τη δική μας μητρική γλώσσα, τη Μακεδόνικη και επίσης αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους, εάν θέλει να λέγεται πολιτισμένο κράτος, να προστατέψει τη μακεδόνικη γλώσσα και να την εντάξει στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις περιοχές όπου αυτή ομιλείται.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПОЛИТИЧКО-ПАРТИСКИ СИСТЕМ ВО ВРТОГЛАВИЦА ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΠΑΡΑΖΑΛΗ

Το τελευταίο διάστημα, μεγάλο τμήμα των Ελλήνων πολιτών είναι πραγματικά αμήχανοι σχετικά με τις παλινωδίες, τις κομματικές ή ατομικές “κωλοτούμπες”.

Στα λεγόμενα πολιτικά μπλοκ σχηματικά διαμορφώνονται σε “μνημονιακούς” και “αντι-μνημονιακούς”. Μπορούμε να σχολιάσουμε-συμπεράνουμε για την πολιτική-κομματική “αφασία” σήμα κατατεθέν σε ότι αφορά τον νεοελληνικό τρόπο σκέψης τα τελευταία χρόνια. Αφορμή η οικονομική κρίση ή με άλλα λόγια η προσαρμοστική χρεοκοπία στην χώρα. (Το περιγράψαμε στο τεύχος Ιουνίου 2011 της ΗΟΒΑ 3ΟΡΑ).

Το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών, άσχετα αν συμπαθεί ή όχι τα κόμματά του, έχει κατά βάση αντιμνημονιακή και κατ’ επέκταση αντιδυτική ιδεολογία. Σε ότι αφορά τα γεγονότα, την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στα εισοδήματα των πολιτών: Το ήδη διαμορφωμένο φαιοκόκκινο μέτωπο (Παπαρηγοτσίπρες, παρατρεχάμενοι γύρω ή κοντά σε αυτές τις ιδεολογίες-πρακτικές όπως οι “ΚΚΕ αποχρώσεων” Πράσινοι-Οικολόγοι, ΔΗΜΑΡ κλπ.) είναι εξαρχής εναντίον  της ΕΕ, της “Τρόικας”  της Δύσης. Γενικά κατ’ αυτούς οι ξένοι είναι είτε a priori  ”ανθέλληνες” είτε Κουτόφραγκοι είτε η ΕΕ και οι διεθνείς Οργανισμοί εργαλείο για  ”ξέπλυμα-προώθηση” αποκλειστικά στενών εθνικών ελληνικών συμφερόντων. Έτσι λειτουργεί το κράτος έτσι εκπαιδεύτηκε για χρόνια μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας. Παράλληλα οι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί σχηματισμοί επενδύουν πολιτικά μεταξύ άλλων στο συναίσθημα-παράπονο του κάθε πολίτη όταν θίγεται οικονομικά σε ατομικό-οικογενειακό επίπεδο.

Οι λεγόμενοι κυβερνητικοί σχηματισμοί ακολουθούσαν το πρόσφατο διάστημα λογική κομματικής ή ατομικής “διάσωσης” στον πολιτικό στίβο.  Από την μία (με αφορμή το μνημόνιο-μέτρα) η μεγάλη πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού ψηφίζει ΝΑΙ, άλλοι δε βουλευτές σκέφτονται ως “σώζον εαυτόν σωθήτω” σε ατομικό επίπεδο. Με άλλα λόγια ψηφίζουν με κριτήρια ανάλογα για να κάνουν οι βουλευτές τα απαραίτητα (ΟΧΙ) για την  αποφυγή “γιαουρτώματος” στις εκλογικές τους περιφέρειες ή επενδύοντας σε επανεκλογή. Τα δε κόμματα κάνουν προσπάθεια μεταξύ άλλων δικαιολόγησης (ναι) και μήνυμα κομματικής πειθαρχίας.  Παράλληλα το πολιτικό κυβερνητικό σύστημα-κόμματα διοχετεύει σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα (το ΝΑΙ) μέσο ΜΜΔ (ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ) λίγο πολύ μια εικόνα του στυλ…”Αγαπημένοι μου συμπολίτες, όχι ότι δεν θέλω να ψηφίσω ΟΧΙ γιατί πραγματικά είναι πολύ κακό για εσένα, για την προσωπική σου ζωή, για το μέλλον, αλλά δεν φταίω φίλε μου συμπολίτη. Τι να κάνω ο καημένος; Με αναγκάζουν με τον ζόρι οι ΞΕΝΟΙ να ψηφίζω τέτοια μέτρα, για το καλό της πατρίδας… μπλα μπλα μπλα”. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν στον μέσο πολίτη ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την από χρόνια αντιευρωπαϊκή ιδεολογία και στερεότυπα.

Σε ότι αφορά τις λεγόμενες κομματικές κωλοτούμπες, αυτές καταλήγουν από γραφικές μέχρι γελοίες. Στο ΠΑΣΟΚ δεν περιγράφεται το πανηγύρι. Για λύπηση ή για κλάματα για πολλούς ταυτόχρονα. Το πολιτικό έκτρωμα ΛΑΟΣ; τί περιμένει σοβαρός άνθρωπος από αυτό το κόμμα;  Την μία να δεχτείς να συμμετέχεις στην κυβέρνηση με σκοπό να μπει στα κυβερνητικά σαλόνια και να λάβει την “αναβάπτιση” του λούμπεν πολιτικού γίγνεσθαι όλα αυτά τα χρόνια και από την άλλη με την ελπίδα να γίνει το κόμμα και ο αρχηγός του “χαλίφης στην θέση του χαλίφη” στον λεγόμενο “δεξιό” χώρο. Ο Καρατζαφύρερ…ρης είναι πρωταθλητής χαμηλού επιπέδου λαϊκισμού και επαγγελματίας δημαγωγός. Δύο από την απαρτία του Θιάσου (Λεπενβορίδης, Αδωνοαρχαιόπληκτος) διαπίστωσαν μέσω υπουργοποίησης την γλύκα της εξουσίας πρόσφατα, επενδύοντας στο μέλλον τους σε συμμαχία με τον πολιτικό τυχοδιώκτη Σαμαρά που “δίνει τα λυσακά του” να γίνει Πρωθυπουργός.

Το ευτράπελο με την ΝΔ-Σαμαράς είναι και να θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση και να κάνει αντιπολίτευση. Να προσποιείται τον Δον Κιχώτη με τις ντεμέκ επιτυχίες του στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της  ”επάρατης” τρόικα. Επίσης έχει επιλέξει “ακίνδυνα” Υπουργεία τότε για να μην χρεώνεται το κόμμα του τα οικονομικά αποτελέσματα, αφού τα μέτρα θα είναι εις βάρος των στενών ατομικών συμφερόντων των πολιτών της χώρας. Το κλου δε της υπόθεσης είναι το εξής: Στο πρώτο μνημόνιο η ΝΔ και ο Σαμαράς να είναι εναντίον σφόδρα γιατί κατ’ αυτόν το μνημόνιο Νο1 καταστροφή. Η Μπακογιάννη ψηφίζει ΝΑΙ και την διαγράφει από το κόμμα γιατί είναι εναντίον της κομματικής επίσημης θέσης. Τώρα στο πρόσφατο μνημόνιο η ΝΔ (ως κυβερνητικός εταίρος) ψηφίζει ΝΑΙ  που είναι κατ’ ουσία εναντίον της αρχικής-προηγούμενης θέσης του κόμματος αφού είναι παρόμοια-αντίστοιχα μέτρα σχετικά  με την οικονομική πολιτική. Τώρα ο “τύπος” διαγράφει 21 βουλευτές στο κόμμα επειδή ψήφησαν ΟΧΙ. Τώρα πώς να ονομάσουμε στα πεπραγμένα του ΝΔ κόμματος;  Θυμίζει θέατρο παραλόγου ή λογοτεχνικό έργο με πρωταγωνιστή  ”Τρελαντώνη”;

Για το λεγόμενο καθεστωτικό αντι-μνημονιακό μέτωπο είναι το κλασικό παράδειγμα εθνικο-σοσιαλιστικής λογικής στην χώρα.  Θυμίζει σε πολλά την δεκαετία του ‘30 στην τότε Γερμανία και την κυρίαρχη ολοκληρωτικών ιδεολογιών στην κοινωνία και την πολιτική, μεταξύ άλλων η στοχοποίηση-δαιμονοποίηση του ξένου. Η επόμενη δεκαετία θα είναι καταλύτης για τη χώρα μας. Με την οικονομικο-κοινωνική κρίση που ήδη έρχεται θα αναδυθούν επιτέλους ακόμη περισσότερο τα συμπτώματα της γενικής εθνικο-σοσιαλιστικής παιδείας-παραπαιδείας του παρελθόντος. Απέναντι στο ήδη “κυρίαρχο”, εν καιρώ περισσότεροι, θαρραλέα, πραγματικοί δημοκράτες,  θα φωνάξουν-αντιδράσουν ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, ενάντια στο «σύστημα- φράνκεσταιν» του φαιοκόκκινου τρόπου σκέψης, δομημένης τις τελευταίες δεκαετίες. Σιγά-σιγά και επώδυνα θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα οι συνθήκες για επαναοριοθέτηση των ιδεολογικών-πολιτικών-κομματικών γραμμών.

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

“ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ”

Πρόκειται για νέο τραγούδι του γνωστού καλλιτέχνη Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του οποίου οι στίχοι ανήκουν στον ποιητή Γεώργιο Σουρή, ο οποίος πριν 120 περίπου χρόνια έγραψε το ποίημα αυτό, αναφερόμενος στην τότε χρεοκοπία της Ελλάδας επί πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη. Οι στίχοι αντανακλούσαν την τότε ελληνική κοινωνία και αντανακλούν απόλυτα και την σημερινή. Έναν αιώνα αργότερα, πολλές καταστάσεις και πρόσωπα ήλθαν και απήλθαν…όλα όμως παρέμειναν τα ίδια. Το μόνο που μεγάλωσε ήταν…το χρέος…

Απολαύστε το!

Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;

Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;

Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου και παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.

Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει
στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.

Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Όνομα και «πραγματικότητα»

του Τάκη Μίχα

Η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο λανθασμένη είναι η εμμονή της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας. Μια εμμονή που δεν έχει κανένα νόημα.
Η συζήτηση στην Ελλάδα σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας έχει επικεντρωθεί στο αν αυτό εκφράζει κάποια «πραγματικότητα» ή όχι. Από την μια πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η γειτονική «Μακεδονία» δεν έχει καμιά σχέση με την Μακεδονία και συνεπώς δεν πρέπει να αναγνωρισθεί με αυτό το όνομα. Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η «Μακεδονία» έχει κάποια σχέση με την Μακεδονία και άρα πρέπει να αναγνωρισθεί με αυτό (η ένα ελαφρά τροποποιημένο) όνομα.
Παρανομαστής και των δυο θέσεων είναι η αποδοχή της άποψης ότι ύπαρξη ή μη μιας «πραγματικότητας» στην οποία αναφέρεται το όνομα μιας χώρας, αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση του ονόματός της. Αν μια χώρα σύμφωνα με αυτή την αντίληψη ονομαζόταν «Δημοκρατία της Πατάτας» αλλά είτε δεν παρήγε πατάτες είτε δεν ήταν δημοκρατία τότε, σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να αναγνωρίσει την «Δημοκρατία της Πατάτας» με αυτό το όνομα.
Όμως στην πραγματικότητα η σχέση του ονόματος μιας  χώρας με την παραδηλούμενη «πραγματικότητα» δεν έπαιξε ποτέ κανένα ρόλο στην διπλωματική πρακτική  ούτε της Ελλάδας ούτε των άλλων χωρών. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίξει τώρα. Με άλλα λόγια: ακόμα και αν δεχθούμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την Μακεδονία, το γεγονός αυτό, στην βάση της πάγιας ελληνικής και διεθνούς διπλωματικής πρακτικής, δεν μπορεί να παίξει ρόλο στην αναγνώριση ή μη του ονόματος της γειτονικής χώρας.
Όπως είναι γνωστό σήμερα η Ελλάδα αναγνωρίζει κάτι που ονομάζεται «Δημοκρατία της Συρίας». Έχει καμιά σχέση το όνομα αυτό με την πραγματικότητα;
Το ίδιο ίσχυε και στο παρελθόν. Καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου 1950-1985 υπήρχαν στον κόσμο ορισμένα κρατικά μορφώματα το όνομα των οποίων περιλάμβανε το «Λαϊκή Δημοκρατία». Έτσι είχαμε την «Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας», την «Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας» την «Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας» κλπ. Όμως όπως ήταν γνωστό το όνομα αυτών των χωρών δεν είχε καμιά σχέση με την «πραγματικότητα». Η π.χ. «Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας» ούτε  «Λαϊκή» ήταν – στο βαθμό που αντιπροσώπευε την ισόβια εξουσία μιας μη εκλεγμένης ελίτ-, ούτε ασφαλώς «Δημοκρατία» – στο βαθμό που οποιαδήποτε διαφωνία  αντιμετωπίζονταν με εκτελέσεις, εκτοπίσεις, φυλακίσεις και ψυχιατρεία. Και το ίδιο ακριβώς ίσχυε λίγο-πολύ και με τις άλλες «Λαϊκές Δημοκρατίες». Όσο δε για την ΕΣΣΔ-ούτε «ένωση», ήταν ούτε «σοβιετική», ούτε «σοσιαλιστική», ούτε «δημοκρατική». Όμως η Ελλάδα όπως και οι άλλες Δυτικές χώρες την αναγνώριζαν ως «Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών».
Η αναντιστοιχία λοιπόν ονόματος-«πραγματικότητας»  δεν εμπόδιζε το Ελληνικό κράτος να αναγνωρίζει όλα αυτά τα μορφώματα με το κίβδηλο όνομα. (Ούτε φυσικά τα ελληνικά ΜΜΕ θα διανοούντο να επιβάλλουν στους συντάκτες τους να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό από το επίσημο όνομα για αυτές τις χώρες όπως π.χ. γίνεται σήμερα στην περίπτωση των «Σκοπίων».) Και σωστά έπραττε η Ελλάδα αναγνωρίζοντας τις διάφορες χώρες με το επίσημο όνομά τους -ανεξάρτητα αν ανταποκρινόταν στην «πραγματικότητα»: Διότι η αποδοχή του επίσημου ονόματος μιας χώρας δεν σηματοδοτεί ούτε αναγνώριση ούτε μη αναγνώριση κάποιας «πραγματικότητας» στην οποία αναφέρεται το όνομα. Αυτό που σηματοδοτεί είναι την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας στην χωρα  -δηλαδή  την αναγνώριση στο κράτος ορισμένων δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων είναι και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας. Με άλλα λόγια η αναγνώριση από την Ελλάδα της γειτονικής χώρας με το συνταγματικό της όνομα απλά σημαίνει την τυπική αναγνώριση στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας της αποκλειστικής αρμοδιότητα να προσδιορίζει την ονομασία της χώρας.
Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο: οι χώρες που αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως «Ελληνική Δημοκρατία» δεν σημαίνει ότι έχουν κατ’ ανάγκη άποψη για την ιστορική συνέχεια μεταξύ Αρχαίας και Νέας Ελλάδας. Αυτή λοιπόν η πάγια διπλωματική πρακτική δεν σημαίνει ούτε αναγνώριση ούτε μη αναγνώριση μιας κάποιας «πραγματικότητας» στην οποία υποτίθεται ότι  αναφέρεται το όνομα. Πιο απλά: Αν η Ελλάδα αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι ο κ.Γκρουέφσκι είναι γονιδιακός, εθνοτικός, πολιτισμικός ή γλωσσικός απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό που αναγνωρίζει είναι ότι ο κ.Γκρουέφσκι – και όχι οι κ.Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης -είναι εκείνος που ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στην γειτονική χώρα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ОН БАРААТ ОД БУГАРИЈА ДА ГИ ПРИЗНАЕ МАКЕДОНЦИТЕ ВО НЕЈЗИНАТА ТЕРИТОРИЈА ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ

Τον Ιούλιο του 2011, η ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κ.Ρίτα Ίστζακ επισκέφτηκε τη Βουλγαρία, όπως και νωρίτερα η προκάτοχός της Γκέι ΜακΝτούγκαλ και συναντήθηκε με μέλη της μακεδονικής κοινότητας της χώρας. Η συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα στις μακεδονικές οργανώσεις να ενημερώσουν άμεσα την ειδικό και να τις προσκομίζουν τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μακεδόνικος πληθυσμός στη Βουλγαρία.
Η επίσημη Έκθεση που συντάχθηκε μετά την επίσκεψη αυτή και δημοσιεύτηκε στις 3 Ιανουαρίου 2012, διατυπώνει πολυάριθμες παρατηρήσεις. Παραθέτουμε εν συντομία, μερικές από τις προτάσεις – αιτήματά της:

Να σταματήσει η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μακεδόνων και των Πομάκων, τα οποία αν και το βουλγαρικό δίκαιο θεωρητικά κατοχυρώνει, στην ουσία δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. 
Να σταματήσουν πρακτικές απογραφών όπου ο αριθμός των Μακεδόνων παρουσιάζεται πολύ μικρότερος απ΄ότι είναι στην πραγματικότητα και να αναγνωριστούν επίσημα, στην προσπάθεια διατήρησης της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής τους συνείδησης. Το αν υπάρχει μια διαφορετική εθνική ομάδα πολιτών σε ένα κράτος, δεν ορίζεται από κρατική απόφαση, αλλά από αντικειμενικά κριτήρια. Να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των Μακεδόνων λόγω της διαφορετικότητάς τους από τις κρατικές και τοπικές αρχές και όργανα.
Επικύρωση από τα βουλγάρικα δικαστήρια των αποφάσεων του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν τους Μακεδόνες της χώρας.
Εισαγωγή της μακεδόνικης γλώσσας στα σχολεία των περιοχών όπου οι Μακεδόνες αποτελούν πλειοψηφία ή αποτελούν κάποιο σεβαστό ποσοστό επί του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτό οι Μακεδόνες θα μορφώνονται και στην μητρική τους γλώσσα και το επίπεδο μόρφωσης θα αυξηθεί σημαντικά. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της χώρας να επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Περιφερειακών και Μειονοτικών Γλωσσών, όπου η μακεδόνικη γλώσσα είναι επίσημα αναγνωρισμένη.

Παρόμοιες εκθέσεις έχουν εκδοθεί και σχετικά με τους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα, αλλά η χώρα συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНСКА ТРАГЕДИЈА ВО ГОРА – КОСОВО | ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΗ ΓΚΟΡΑ – ΚΟΣΟΒΟ

Δέκα ζωές εθνικά Μακεδόνων της περιοχής Γκόρα Κοσόβου, χάθηκαν λόγω χιονοστιβάδας που προκλήθηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012, από τις ραγδαίες χιονοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή. Η χιονοστιβάδα έπληξε τμήμα του χωριού Рестелица – Ρεστέλιτσα και δέκα από τα έντεκα μέλη της οικογένειας Ρέκα βρήκαν τραγικό θάνατο, θαμμένα σε δέκα μέτρα χιόνι. Το μοναδικό φωτεινό σημείο της τραγωδίας αυτής, ήταν η διάσωση του μοναδικού επιζώντος της οικογένειας, της πεντάχρονης Ασμίρα Ρέκα, την οποία οι σωστικές δυνάμεις κατάφεραν να σώσουν μετά από δέκα ώρες ακούγοντας τη φωνή της και τον ήχο του κινητού τηλεφώνου της και η οποία μεταφέρθηκε με υποθερμία στο νοσοκομείο της πόλης Πρίζρεν. Οικογένεια από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας προσφέρθηκε να υιοθετήσει το κοριτσάκι και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το θέμα αυτό.

Στην περιοχή της Γκόρα υπάρχουν 30 χωριά με Μακεδόνες κάτοικους. Τα 19 από αυτά βρίσκονται στην επικράτεια του Κοσόβου, τα εννιά στην Αλβανία και δύο στη Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πολλοί από τους κατοίκους της Γκόρα έχουν και υπηκοότητα της Δ.Μακεδονίας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)