Αρχεία | Ιανουάριος, 2012

НАШИТЕ КУЌИ НЕКОГАШ – ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΠΟΤΕ АРХИТЕКТУРА И ФУНКЦИОНАЛНОСТ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Σα να μην ήρθαμε ποτέ σ΄αυτή τη γη
σα να μένουμε ακόμη στην ανυπαρξία
………………………………………………..
Άλλος δεν ξέρει ότι βρισκόμαστε, παρά
όποιος πατάει επάνω μας καθώς διαβαίνει.
Κ.Γ. Καρυωτάκης, ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ

Ερέθισμα της γραφής του παρόντος είναι οι επισκέψεις των πρώην παρτιζάνων του Δημοκρατικού Στρατού που τυχαίνει ορισμένοι, και είναι ελάχιστοι, να περνάνε τα τελευταία τώρα χρόνια της ζωής τους, ως πολιτικοί πρόσφυγες στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη και οι περισσότεροι μάλιστα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όλοι τους, ως επισκέπτες πια στον τόπο τους, το πρώτο πράγμα που επιθυμούσαν ήταν να έρθουν στο χωριό τους και να δουν το σπίτι τους.
Δεν ήταν όμως όλοι τους τυχεροί κι αυτό γιατί αρκετά σπίτια είχαν πυρποληθεί από τον Εθνικό Στρατό ως αντίποινο για την κατάταξη των ιδιοκτητών στο Δημ.Στρατό, άλλα έπεσαν επειδή δεν συντηρήθηκαν και άλλα γκρεμίστηκαν για να χτιστούν νέα. Δεν έλειψαν και εκείνοι, ευτυχώς ελάχιστοι, που δεν επέτρεψαν στους ιδιοκτήτες να δουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι μη και διεκδικήσουν την επαναπόκτηση αυτών.
Με τη βοήθεια αυτών των επισκεπτών, οι οποίοι συντηρούσαν με την ανάμνησή τους την εικόνα των σπιτιών τους και τη δική μου μνήμη, προσπαθήσαμε και αναπλάσαμε ένα τυπικό μακεδόνικο σπίτι.
Περιττό να σημειώσω ότι οι αλλαγές στα χωριά μας είναι τέτοιες που πολλές φορές οι ,,επισκέπτες,, δεν μπορούν να προσδιορίσουν ούτε τη θέση του σπιτιού τους. Τα σχέδια πόλης οικοπεδοποίησαν τα χωριά, χαράχθηκαν νέοι δρόμοι, δημιουργήθηκαν πλατείες και η αλλαγή του γεωγραφικού χώρου είναι γεγονός.
Ένα τυπικό μακεδόνικο σπίτι ήταν μεγάλο γιατί φιλοξενούσε μεγάλες οικογένειες, задруги-ζάντρουγκι (πατριές), οι οποίες είχαν απο είκοσι ως και εξήντα άτομα. Το κύριο οίκημα ήταν διώροφο. Το земник-ζέμνικ (ισόγειο), σε μερικές σχετικά μικρές οικογένειες, χρησίμευε ως στάβλος για μεγάλα ζώα. Κατα κανόνα το ισόγειο ήταν δύο μεγάλα δωμάτια (одаи-οντάι) που τα χώριζε ένα трем-τρεμ (προθάλαμος), όπου συνήθως βρίσκονταν τα амбари-άμπαρι (αμπάρια) και στα περισσότερα μια ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στον πάνω όροφο. Ο πάνω όροφος είχε και αυτός δύο δωμάτια. Το трем που χώριζε τα πάνω δωμάτια, ήταν η γκαρντερόμπα του σπιτιού, αφού σε сендуци-σέντουτσι (μπαούλα), βρίσκονταν αποθηκευμένα τα ρούχα της οικογένειας.
Σε πολλά σπίτια υπήρχε изба-ίζμπα (υπόγειο) που χρησίμευε ως κελάρι, όπου αποθηκεύονταν τα βαρέλια με τα παστωμένα κρέατα, τυριά, τουρσιά, δοχεία με καβουρμά και λίπος, ενώ κρέμονταν από τα греди-γκρέντι (γρεδιές) низи-νίζι (αρμαθιές) από πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδα, чубрица-τσσούμπριτσα (ρίγανη), нагјазмо-νάγκιαζμο (δυόσμο) κ.α.
Στα περισσότερα σπίτια υπήρχε ξεχωριστό ισόγειο κτίσμα, το μαγειρείο, όπου υπήρχε τζάκι και πολλές φορές φούρνος.
Αρκετά σπίτια στην πρόσοψη του πάνω ορόφου και κατα μήκος όλου του σπιτιού, είχαν чардак-τσσάρντακ (μπαλκόνι) και σε μερικά εξωτερική σκάλα που οδηγούσε στο μπαλκόνι και από εκεί στο трем του πάνω ορόφου. Το μπαλκόνι στεγαζόταν από την σκεπή του σπιτιού και συνήθως εκεί ξερένονταν αρμαθιασμένα τρόφιμα με κυρίαρχες τις κόκκινες πιπεριές.
Κάπου στην αυλή υπήρχε η пандила-πάντιλα (στάβλος), μακρόστενο κτίριο που εσωτερικά κατά μήκος των τοίχων ήταν κτισμένα τα јасли-γιάσλι (παχνιά), ενώ ο πάνω όροφος ήταν αποθήκη ζωοτροφών. Κοντά στον στάβλο υπήρχε η племна-πλέμνα (αχυρώνας), όπου αποθηκεύονταν ζωοτροφές όπως слама-σλάμα (άχυρο), сено-σένο (σανός), лушки-λούσσκι (κορφές καλαμποκιών), лупетини-λουπέτινι (καλαμποκόφυλλα) κ.α. Όσοι δεν είχαν οικονομική δυνατότητα να χτίσουν αχυρώνα, στοίβαζαν το άχυρο σε ένα μακρόστενο σωρό (жлема-ζζλέμα) κάπου στο двор-ντβορ (αυλή) και σκεπαζόταν με арженица-αρζζένιτσα (ραβδισμένη σίκαλη) ή με папра-πάπρα (φτέρη). Επίσης υπήρχαν саија-σάγια (υπόστεγο) ή και πρόχειροι σωροί (сламник-σλάμνικ).
Κάπου προς την περιφέρεια της αυλής χτιζόταν η кучина-κούτσσινα (κουμάσι) όπου και κλεινόταν το γουρούνι. Αρκετοί συνδύαζαν το κουμάσι με το φούρνο, δηλαδή κάτω από το φούρνο. Επίσης στην περιφέρεια της αυλής ήταν χτισμένο και το кокошарник-κοκοσσάρνικ (κοτέτσι). Στην αυλή και κοντά στον στάβλο, υπήρχε το буниште-μπούνισστε (σωρός κοπριάς) που όταν μεγάλωνε αρκετά, μεταφερόταν στα χωράφια για λίπανση.
Αν η αυλή ήταν μεγάλη, τότε φιλοξενούσε και το гумно-γκούμνο (αλώνι), το οποίο χρησιμοποιούσαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο για το αλώνισμα, το ξεφλούδισμα και το χτύπημα του καλαμποκιού και το χτύπημα των φασολιών. Στο κέντρο του αλωνιού υπήρχε μια πλάκα με μια τρύπα στη μέση και εκεί στερεώνανε ένα стежер-στέζζερ (ξύλινο στύλο) και σ΄αυτόν τυλιγόταν η τριχιά όταν περιφέρονταν τα ζώα κατα το αλώνισμα.
Σε κάποια θέση και κοντά στο σπίτι, συνήθως κάτω από το μπαλκόνι ή σε κάποιο υπόστεγο, ήταν στοιβαγμένα τα καυσόξυλα για να περάσει η φαμίλια το δύσκολο μακεδόνικο χειμώνα.
Όλες αυτές οι κατασκευές μαντρώνονταν από πέτρινο τοίχο και η είσοδος στην αυλή ήταν μια μεγάλη ξύλινη πόρτα που άνοιγε όταν χρειαζόταν να μπει κάρο ή τα μεγάλα ζώα, ενώ για τα μέλη της οικογένειας υπήρχε μια μικρή πόρτα. Τόσο η μεγάλη όσο και η μικρή πόρτα είχαν στέγες με πλάκες ή κεραμίδια, όπως και η στέγη του σπιτιού.
Ο μαντρότοιχος φαίνεται πως ήταν απαραίτητος για να προφυλάγονται τόσο η οικογένεια όσο και τα ζώα. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 1912 ήταν οι Τούρκοι κατακτητές και μετά οι Έλληνες χωροφύλακες που συνέχιζαν το έργο του Τούρκου δυνάστη, απαγορεύοντας ακόμα και τη γλώσσα, άμεσα (με αστυνομικές διατάξεις, παρατηρήσεις, ποινές κ.α.) ή έμμεσα μην επιτρέποντας τη διδασκαλία στα σχολεία με κρατική φροντίδα ως υποχρέωση της πολιτείας.
Σήμερα οι ανάγκες είναι διαφορετικές και το παλιό μακεδόνικο αγροτόσπιτο υπάρχει σε εξαιρετικές περιπτώσεις, περισσότερο ως μουσειακό είδος, αφού η παλιά του αρχιτεκτονική δεν είναι πλέον λειτουργική.
Τα σημερινά σπίτια των χωριών μας αποτελούν μάλλον κακές απομιμήσεις αστικών σπιτιών ή κακές αντιγραφές ευρωπαϊκών. Τα μεγάλα ζώα έλξης έχουν αντικατασταθεί από τα τρακτέρ, τα αγροτικά φορτηγάκια αντικατέστησαν το κάρο, το άλογο και το γαϊδουράκι, ενώ στη μεταφορά προσώπων θέση έχουν πλέον τα αυτοκίνητα.

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ОДЛУКА НА МЕЃУНАРОДНИОТ СУД ВО ХАГ ПОВТОРНО ОБИДИ ЗА ДЕЗИНФОРМИРАЊЕ ОД СТРАНА НА ПОЛИТИЧАРИТЕ И МЕДИУМИТЕ | ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ

- Η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Προσωρινής Συμφωνίας, εμποδίζοντας την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, κατα τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008, αποφάσισε στις 5 Δεκεμβρίου 2011 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
-Το Δικαστήριο συμπαίρανε ότι η προσπάθεια της κατηγορούμενης πλευράς (Ελλάδα) να εμποδίσει την ένταξη της ενάγουσας πλευράς (Δ.Μακεδονίας) στην Ευρωατλαντική Συμμαχία-ΝΑΤΟ, αποτελεί παραβίαση του άρθρου 11 της Προσωρινής Συμφωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Χισάσσι Οβάντα, υπογραμμίζοντας ότι το Συμβούλιο του Δικαστηρίου έλαβε την απόφαση αυτή με 15 ψήφους υπέρ και 1 κατά.
Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης με 14 ψήφους υπέρ και 2 κατά, επικύρωσε ότι είναι αρμόδιο να ενεργεί σχετικά με την αίτηση της Δημ.Μακεδονίας περί παραβίασης της Προσωρινής Συμφωνίας από την Ελλάδα, μέσω της ένστασης επι των μελών του ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008. Επίσης δεν δέχτηκε ούτε την ένσταση της Ελλάδας, η οποία ισχυριζόταν ότι με την αποδοχή της υπόθεσης, το δικαστήριο θα εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, οι οποίες γίνονται υπο την σκέπη των Ηνωμένων Εθνών.
Το Δικαστήριο δεν δέχτηκε την αίτηση της Δ.Μακεδονίας να απαιτήσει από την κατηγορούμενη πλευρά να πάρει μέτρα με τα οποία η Αθήνα θα σέβεται πλέον τις υποχρεώσεις τις που προβλέπονται στην Προσωρινή Συμφωνία και δεν θα εμποδίζει πλέον την ένταξη της Δ.Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς. 15 Δικαστές ψήφισαν κατά και ένας υπέρ. Στις εξηγήσεις που δόθηκαν τονίζεται ότι το Δικαστήριο δεν ασχολείθηκε καθόλου με το θέμα αυτό επειδή το θεώρησε μη αναγκαίο για το λόγο ότι ,,είναι γενικός κανόνας ότι δεν υπάρχει αιτία να γίνει προϋπόθεση ότι το κράτος του οποίου πράξη εκτιμήθηκε ως εσφαλμένη από το Δικαστήριο, θα επαναλάβει την συμπεριφορά αυτή στο μέλλον,,.
Από το Δικαστήριο καθορίστηκε ότι η Δ.Μακεδονίας δεν παραβίασε την παράγραφο 2 του άρθρου 11 της Προσωρινής Συμφωνίας με την ενέργειά της να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό της όνομα ,,πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,, και ότι παρόλη την αποτυχία των δύο πλευρών να βρουν λύση στη διαμάχη για το όνομα, η μακεδόνικη πλευρά εξ΄ολοκλήρου, σύμφωνα με τις αποδείξεις από τους μήνες πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, απέδειξε ετοιμότητα για την επίλυση της διαμάχης.
Σύμφωνα με τον προεδρεύων δικαστή, η κατηγορούμενη πλευρά (Ελλάδα) δεν κατάφερε να αποδείξει ούτε ,,εχθρική συμπεριφορά,, από πλευράς ενάγουσσας πλευράς (Δ.Μακεδονίας), άρθρο 7 της Προσωρινής Συμφωνίας.
Αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίων της Ελλάδας, κατατέθηκε από τη Δ.Μακεδονίας το Νοέμβριο του 2008, λίγους μήνες μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ακολούθησαν δύο εκτενείς γραπτές καταθέσεις, υπομνήματα, σχετικά με τις οποίες η Ελλάδα προσκόμισε υπομνήματα-απαντήσεις. Το Δικαστήριο αποσύρθηκε για να αποφασίσει, μετά τη δημόσια ακρόαση του Μαρτίου 2011. Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι τελικές και υποχρεωτικές για τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εμπλεκόμενες πλευρές τις σέβονται.
Στην Ελλάδα όμως άλλα σερβιρίστηκαν στην κοινή γνώμη.
Οι τύποι περί του ΥΠΕΞ…παρουσίασαν στην ελληνική κοινή γνώμη την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ως “ισοροπημένη” απόφαση, ,,βελούδινη ήττα,, κ.α…. Είναι “απίστευτοι” οι τύποι αφού η απόφαση είναι καταδικαστική για την Ελλάδα και το βέτο επιβαιβεώθηκε. Το ίδιο έκαναν οι “παρατρεχάμενοι” στο ΥΠΕΞ όταν η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού κέρδισε στο ECHR στο Στρασβούργο το 1998, καταδικαστική για την Ελλάδα η απόφαση και …επιλέγοντας οι “φωστήρες” του ΥΠΕΞ σημεία της περιγραφικής δικογραφίας παρουσίασαν-ανακοίνωσαν την απόφαση ως “νικητήρια”…Απίστευτες προσεγγίσεις.
Με πολύ ωραίο τρόπο παρουσίασε το θέμα αυτό και ο δημοσιογράφος Τάσος Κωστόπουλος στο άρθρο του ,,Νέα εθνικά ψεύδη,, και παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα από το άρθρο αυτό: ,,Υπενθυμίζουμε εδώ πως το διακύβευμα της προσφυγής και η απόφαση του Δικαστηρίου αφορούν την παραβίαση από την Ελλάδα του άρθρου 11§1 της ενδιάμεσης συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας υποχρεώνεται να μην αντιταχθεί στην είσοδο της γειτονικής μας χώρας «σε οποιαδήποτε συμμετοχή σε διεθνείς, πολυμερείς ή διεθνείς οργανισμούς», εφόσον αυτή υποβάλει τη σχετική αίτηση ως «ΠΓΔΜ» κι όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Μοιραία, η ελληνική επιχειρηματολογία στη Χάγη στηρίχθηκε έτσι στον (όχι ιδιαίτερα σοβαρό) ισχυρισμό πως το «εθνικά υπερήφανο» βέτο των Καραμανλή-Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι το 2008 δεν ετέθη ποτέ εκ μέρους της Ελλάδας! Λεπτομέρεια που, φυσικά, αποσιωπάται διακριτικά κατά την «ενημέρωση» του εγχώριου ιθαγενούς κοινού…
Το σοβαρότερο κρούσμα παραπληροφόρησης αφορά, ωστόσο, τους λόγους απόρριψης από το δικαστήριο του δεύτερου αιτήματος της ΠΓΔΜ[sic]. Η κυβέρνηση των Σκοπίων ζητούσε την «αποκατάσταση» της βλάβης που υπέστη στο Βουκουρέστι με δήλωση του δικαστηρίου ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης το 2008 υπήρξε (συνειδητά) παράνομη και ρητό εξαναγκασμό της Αθήνας «με τη μορφή προσταγής» να απόσχει στο μέλλον από κάθε παρόμοια ενέργεια. Η απόρριψη αυτού του αιτήματος (επίσης με 15-1) ερμηνεύθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ σαν εν λευκώ άδεια να εξακολουθήσουμε να προβάλλουμε το ίδιο βέτο στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, όπως διαπιστώνουμε από την ίδια την απόφαση (§ 168), το νόημα αυτής της απόρριψης είναι παντελώς διαφορετικό. Το δικαστήριο προτίμησε μια πιο ήπια μορφή καταδίκης της Ελλάδας, αποφαινόμενο πως το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή οφειλόταν σε απλή «άγνοια» των υποχρεώσεών της κι όχι συνειδητή παρανομία. Ως εκ τούτου, διαβάζουμε επί λέξει στο γαλλικό πρωτότυπο, «το Δικαστήριο δεν εκτιμά απαραίτητο να διατάξει τον κατηγορούμενο, όπως ο προσφεύγων ζητά, να απόσχει στο μέλλον από οποιαδήποτε ενέργεια αντίθετη στην υποχρέωση που του επιβάλλει η παράγραφος 1 του άρθρου 11 της συμφωνίας. Οπως [το Δικαστήριο] έχει επισημάνει και παλιότερα, κατά γενικό κανόνα δεν έχει λόγο να υποθέσει ότι το κράτος, μια ενέργεια ή συμπεριφορά του οποίου κηρύχθηκε από το Δικαστήριο παράνομη, θα επαναλάβει στο μέλλον αυτή την ενέργεια ή συμπεριφορά, επειδή πρέπει να εικάζεται η καλή πίστη του».
Με άλλα λόγια, η απόφαση της Χάγης σ’ αυτό το σημείο θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος μιας (εξευτελιστικής) «προσταγής» επειδή για λόγους αρχής θεωρεί δεδομένο ότι ως κράτος σεβόμαστε τη διεθνή νομιμότητα. Αν έχει δίκιο, η οργανωμένη παραπληροφόρηση επιδιώκει απλά να αποκρύψει από τους έλληνες πολίτες το μέγεθος του νέου «εθνικού» φιάσκου των διπλωματικών μας υπηρεσιών και των πολιτικών προϊσταμένων τους,,.

Με λίγα λόγια, το ελληνικό σύστημα λειτούργησε και πάλι. ,,Όλα τα βλέπουμε, τα ακούμε και τα ερμηνεύουμε όπως μας συμφέρει,,!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

НАГРАДА ЗА РЕГРЕСИЈА И АНТИМАКЕДОНСКА ПОЛИТИКА ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πρόσφατα, στην πλειάδα αγαλμάτων-μνημείων που ,,κοσμούν,, την πόλη του Лерин-Φλώρινα και τα οποία κυρίως είναι ,,εθνικών ηρώων,, προστέθηκαν δύο καινούργια. Έτσι, για να μην μειωθεί το ,,εθνικό φρόνημα,, των κατοίκων της περιοχής, τέτοιες εποχές κρίσης που περνάμε. Πρόκειται για προτομές των Ίωνα Δραγούμη και Γεώργιου Μόδη, δύο ορκισμένων διωκτών του μακεδονισμού της ευρύτερης περιοχής.
Ας δούμε όμως καλύτερα κάποια στοιχεία των προσώπων αυτών, τα οποία δεν αναφέρονται στην ελληνική ιστοριογραφία.

Ο Ίωνας Δραγούμης, γιος του Στέφανου Δραγούμη και της Ελισάβετ Κοντογιαννάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1878 και μεγάλωσε σε περιβάλλον κυρίως πολιτικών. Ήταν περίοδος της Μεγάλης Ιδέας και η ιδεολογία του τρεφόταν από τον πατριωτικό εθνικισμό του Καζάζη, του Λεβίδη, του Κορομηλά, αλλά και του πατέρα του. Αποφοίτησε από Νομική Σχολή και προσλήφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, απ΄όπου μεταξύ άλλων διετέλεσε και γραμματέας του ελληνικού προξενείου στη Μπίτολα. Σε έγγραφά του αλλά και σε επιστολές του, πάντοτε αναφέρει τους Μακεδόνες ως Μακεδόνες και την Επανάσταση του Ίλιντεν ως τέτοια και όχι ως ,,ψευδοξεσηκωμός, ψευδοεπανάσταση κτλ. που χρησιμοποιούσε η επίσημη ελληνική πολιτική,,. Ακολουθούν αποσπάσματα δηλώσεών του, από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται και στο βιβλίο Τετράδια του Ίλιντεν των εκδόσεων Πετσίβα, 2000:
,, Δηλαδή οι περισσότεροι Μακεδόνες θα ξεσηκωθούν, τί τους ενδιαφέρει ο ελληνισμός; Εκείνοι οι καυμένοι ούτε τη Βουλγαρία θέλουν, ούτε την Ελλάδα, ζητούν μόνο την ελευθερία τους, η οποία τους προσέλκυσε και τους φανατίζει (Φεβρουάριος 1903, σημείωμα προς την ελληνική κυβέρνηση).
,,Το ΒΜΡΟ τους έδειξε εικόνα της ελευθερίας. Στα πατριαρχικά χωριά δεν πιέζει τους χωρικούς να γίνουν εξαρχικοί, ούτε να εγκαταλείψουν τα ελληνικά σχολεία και να κάνουν βουλγάρικα. Αυτοί δεν ζητούν βουλγαρισμό, ζητούν αυτονομία…..,,
,,Οι Μακεδόνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, συνεχίζουν μαζικά να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ιδιαίτερα από την Ανατολή. Έρχονται από εκεί οπλισμένοι και εργάζονται σε νταμάρια (από το ημερολόγιό του, εννοεί ότι επιστρέφουν οι Μακεδόνες για να πολεμήσουν στην Επανάσταση του Ίλιντεν).
,,Αγαπητέ πατέρα, έχουμε Επανάσταση στη Μακεδονία. Όλοι οι σλαβόφωνοι ακολουθούν την Επιτροπή (ΒΜΡΟ), πατριαρχικοί και σχισματικοί, και σχεδόν όλοι εθελοντικά. (επιστολή προς τον πατέρα του, 25 Ιουλίου 1903).

Ο ελληνοποιημένος Βλάχος από τη Μπίτολα και μετέπειτα Έλληνας ιστορικός, Γεώργιος Μόδης, στα έργα του με θαυμασμό και εξιδανίκευση, έγραψε: ,,Όταν ήμουν μικρός, νόμιζα ότι γίνεται λόγος για κάτι μαγικό και ρωτούσα…τί ακριβώς αποτελεί αυτό (εννοώντας το ΒΜΡΟ)…Τους θεωρούσα κάτι σαν ημίθεους. Δινόταν η εντύπωση ότι πολλά πράμματα πρέπει να περιμένουμε από αυτούς. Εκεί υπήρχε μέρος για όλους τους σκλαβωμένους χριστιανούς και το σύνθημα ήταν Η Μακεδονία στους Μακεδόνες,,.

Επίσης εκπληκτικό είναι ότι όταν ρωτάει ο Δραγούμης “τι θέλετε τελοσπάντων”; Ο  Κάρεβ του λέει…Ρεπούμπλικα και του δείχνει το καπέλο του, τύπου Ρεπούμπλικο. Δηλαδή ακόμη και τότε υπήρχε μεγάλη διαφορά με τους Μακεδόνες αγωνιστές προοδευτικούς, μαχητές για τη δημοκρατία και τους Έλληνες εθνικιστές. Ακριβώς το ίδιο είναι και σήμερα. Πρόοδευτική-οπισθοδρομική ιδεολογία…μετά από 100 και πλέον χρόνια…
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο Μόδης ήταν “κυβερνήτης”  του Лерин-Φλώρινας όταν δίνανε διαβητήρια ,,μιας εξόδου-χωρίς επιστροφή,, στους Μακεδόνες οικονομικούς μετανάστες με την “ευλογία του” …δηλαδή αποτελούσε το μακρύ χέρι του κράτους εναντίων των Μακεδόνων…

Και έτσι τους κάνουν αγάλματα…για επιβράβευση οπισθοδρόμησης και αντιμακεδονικής πρακτικής…

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

И ПОКРАЈ ,,НАЦИОНАЛНИТЕ ПРИТИСОЦИ,, ОСУДАТА, И АКО СОЛОМОНТСКА, Е ФАКТ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ,,ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ,, Η ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΩΝΤΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Σε προηγούμενο τεύχος της Нова Зора είχε γίνει εκτενής ανάλυση σχετικά με τη δίκη των βατραχανθρώπων των Ο.Υ.Κ. οι οποίοι κατηγορούνταν για την παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, επειδή κατα τη διάρκεια του εορτασμού της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου, το 2010, και κατα την παρέλαση που έγινε σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, φώναξαν διάφορα ρατσιστικά συνθήματα εναντίων μειονοτήτων και μελών ομάδων με μη ελληνική εθνική καταγωγή, όπως «τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα από αυτούς» και πολλά άλλα παρόμοια αίσχη. (δείτε Νοβα Ζόρα 19, ,, ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΜΙΣΟΥΣ, ΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,,).
Η δίκη έγινε όπως είχε ορισθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2011, αλλά διακόπηκε λόγω της παρουσίας ακροδεξιών στοιχείων, τα οποία προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν την ενάγουσσα πλευρά και να επιδράσουν στην απόφαση του δικαστηρίου. Η επανάληψη της δίκης έγινε στις 20 Δεκεμβρίου και η απόφαση ήταν καταδικαστική για τους κατηγορουμένους.
Το Ναυτοδικείο καταδίκασε για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου (σε 3,5 μήνες φυλάκιση με αναστολή) μόνο δύο από τους 39 κατηγορούμενους λιμενικούς των οποίων τα πρόσωπα φαίνονταν στο βίντεο της παρέλασης της 25-3-2010 και αθώωσε λόγω αμφιβολιών τους άλλους 37. Μετά από φοβερή αγόρευση (που ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά) ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη όλων και ανέφερε σύγγραμα του καθηγητή Ανδρουλάκη για το πώς ξεπερνιούνται νομικά οι αμφιβολίες. Εισαγγελέας και Ναυτοδικείο δέχθηκαν πάντως πως τα ρατσιστικά συνθήματα τα είπε όλο το άγημα. Παρών στο δικαστήριο ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος και μάρτυρας υπεράσπισης μεταξύ άλλων ο τότε Αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης.
Με λίγα λόγια…τα αναμενόμενα. Σολομώντεια απόφαση. Προσπάθησε η ελληνική Δικαιοσύνη και τα κατάφερε, σε μια τόσο ξεκάθαρη υπόθεση, να έχει “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”. Από τη μια πλευρά δηλαδή λειτούργησε και απένειμε δικαιοσύνη ,,αντικειμενικά,, και από την άλλη ,,δεν έθιξε την εθνική υπερηφάνεια και τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα,,. Θετικό είναι όμως από κάθε άποψη το γεγονός ότι έστω και μερικώς αποδόθηκε δικαιοσύνη και μάλιστα αποδεχόμενους το δικαστήριο ως μάρτυρες κατηγορίας έναν Αλβανό πολίτη και έναν πολίτη της Δ.Μακεδονίας.
Πάντως, για να μην ξεφύγει το όλο θέμα από το ,,ελληνικό σύστημα,, ένας από τους συνηγόρους δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την πεποίθησή του ότι «είμαστε ανώτερη φυλή εμείς οι Ελληνες». Την απόφαση του δικαστηρίου δημοσίευσε μόνο μία εφημερίδα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΤΑ ,,ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ,, ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ONLINE

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ότι και αν συμβεί, όποιες κρίσεις και αν κυριαρχήσουν.
Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης υπέβαλαν οι 300 εν ενεργεία βουλευτές, οι 22 ευρωβουλευτές, 189 τέως βουλευτές, 8 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 13 τέως ευρωβουλευτές, 27 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και 13 τέως υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.
Σχεδόν στο σύνολό τους, παρουσιάζουν άυξηση των εισοδημάτων τους κατα το 2009 σε σχέση με τα δηλωθέντα του 2008 και αυξομειώσεις στις καταθέσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Χρηματικά ποσά, ακίνητα και κινητά, εισοδήματα, αγορές, οικόπεδα, ανεγέρσεις, επενδύσεις στο εξωτερικό….όλα μοιάζουν σαν να βγήκαν από κόσμους μαγικούς. Είναι στα σίγουρα οι αμοιβές τους για την καλή διαχείρηση των χρημάτων του λαού. Υπήρξαν και δηλώσεις ,,πόθεν έσχες,, γνωστών πολιτικών, οι οποίες επιστράφηκαν λόγω ,,ανειλικρινών στοιχείων,,. Για να μη γίνει σχολιασμός αυτών που ζητούν και αναδρομικά !! Όλα αυτά όμως μην σας στενοχωρούν. Με κούρεμα των μισθών και των επικουρικών συντάξεων, τα ,,παλιά,, και τα ,,νέα,, πακέτα φορολόγησης, τα κομματικά συμφέροντα πάνω από τα κρατικά και πολλά άλλα,  ίσως όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν καταλλήλως και έπειτα, πάλι μαζί…θα τα τρώμε!!
Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα στοιχεία στην ιστοσελίδα http://www.hellenicparliament.gr/

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

КАКО ДРЖАВАТА ,,ДОЦНИ,, САКАЈЌИ ИЛИ НЕСАКАЈЌИ…ОКОЛУ ЗАДОВОЛУВАЊЕ НА ПРАВДАТА | ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ,,ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ,, ΘΕΛΗΜΕΝΑ Ή ΑΘΕΛΑ…ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Το προηγούμενο διάστημα (τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου 2010) θα έπρεπε να εκδικασθούν στις δικαστικές αίθουσες των αθηναϊκών δικαστηρίων τέσσερις ενδιαφέρουσες υποθέσεις που αφορούν την μήνυση  του κόμματος Ε.Ε.Σ.-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ κατά ΕΡΤ, MEGA, ANTENNA και SKAI.
Η αιτία ήταν ότι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί αρνήθηκαν την μετάδοση διαφημιστικού spot  κατά την προεκλογική περίοδο των προηγούμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009.
Το κόμμα υποχρεώθηκε να προβεί σε μηνύσεις όχι μόνο για να προστατεύσει το δίκαιο του κόμματος Ε.Ε.Σ.-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ αλλά και για την προστασία της δημοκρατίας στην χώρα σχετικά με την ελευθερία της ισότιμης συμμετοχής των πολιτών της χώρας σε εκλογική διαδικασία, γιατί το κόμμα είναι νόμιμο τυπικά στην χώρα αλλά σε «παρανομία» κατ’ ουσία του σε ότι αφορά την συμπεριφορά του κράτους και των οργάνων-θεσμών του διαχρονικά από την ίδρυσή του (χάρις στην παρέμβαση των οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1994) μέχρι σήμερα.

Το σύντομο ιστορικό της υπόθεσης:
Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα είχαν δικαίωμα να προβάλλουν τις θέσεις τους μέσα από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τον νόμο σχετικά με την συμμετοχή στις εκλογές, το κόμμα μας είχε στη διάθεσή του μόνο ένα πεντάλεπτο που θα έπρεπε μεταδοθεί υποχρεωτικά από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
Η Ε.Ε.Σ.- ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ απέστειλε μία εβδομάδα πριν από την Κυριακή των εκλογών επιστολή, με DVD ή κασέτα ΒΕΤΑ, όπως μας ζήτησαν μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια μεταξύ άλλων ΕΡΤ, MEGA, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΙ, ALPHA, κλπ. για να μεταδόσουν το προεκλογικό πενταλεπτο.
Παράλληλα, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τα κανάλια και ζητήσαμε εγγράφως να μας ενημερώσουν για την ακριβή ώρα μετάδοσης του προεκλογικού υλικού του κόμματός μας, και να μας αποστείλουν αντίγραφο DVD του προγράμματος.
Ενημερωθήκαμε από το τηλεοπτικό κανάλι ALPHA ότι το σποτάκι μας μεταδόθηκε στις 3 Ιουνίου μεταξύ 5:15 και 6:00 το πρωί. Προφανώς για να ενημερωθούν αποκλειστικά οι «ξενύχτες» και τα «νυχτοπούλια» της χώρας μας. Tην ίδια πρακτική ακολούθησε και το περιφερειακό κανάλι WEST Κοζάνης που το μετέδωσε τη 1η Ιουνίου στις 02:35. το πρωί.
Τα κανάλια STAR και ALTER όχι μόνο δεν μετέδωσαν το 5-λεπτο αλλά ούτε καν μας απάντησαν για τους λόγους άρνησης της μετάδοσης. To ίδιο συνέβη με το ραδιοφωνικό κρατικό κανάλι ΕΡΑ Φλώρινας.
Τα κανάλια ΕΡΤ, MEGA, ANTENNA και ΣΚΑΙ αρνήθηκαν τη μετάδοση με το επιχείρημα ότι το 5-λεπτό “δεν είχε υπότιτλους στα ελληνικά” ή ότι «δεν ήταν μεταγλωττισμένο» ή ότι το “περιεχόμενο δεν ήταν στα «ελληνικά” ή ότι περιείχε «χρήση διαλέκτου που δεν είναι κατανοητή στους Έλληνες».
Έκαναν μάλιστα αναφορά στην υπάρχουσα νομοθεσία και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που – όπως υποστήριξαν – τους εμπόδιζε να προχωρήσουν στην αναμετάδοση.
Στις 18/6/09, ζητήσαμε εγγράφως από τα παραπάνω κανάλια να μας γνωστοποιήσουν βάση ποιας νομοθεσίας αρνήθηκαν τη μετάδοσης του 5-λεπτού.
Τα κανάλια MEGA, ANTENNA και ΣΚΑΪ δεν απάντησαν, ενώ στην από 30/6/09 επιστολή της ΕΡΤ αναφέρεται ρητά ότι η άρνηση μετάδοσης του 5-λεπτού … «βασίστηκε στην αρχή της κοινής λογικής, ότι γίνεται χρήση διαλέκτου η οποία δεν είναι κατανοητή στο ευρύτερο σύνολο των Ελλήνων πολιτών»… Αντίθετα με τη «κοινή λογική» του ΦΕΚ 925 / 15/05/2009.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πέντε (5) λεπτά, ή 300 δευτερόλεπτα του σποτ, είναι κύρια στην ελληνική γλώσσα. Μόλις σε 54 δευτερόλεπτα συνολικά ακούγεται η μακεδονική γλώσσα, αλλά σχεδόν με το ίδιο περιεχόμενο, που προηγουμένως έχει ακουστεί στα ελληνικά. Επαναλαμβάνονται ουσιαστικά προτάσεις και προεκλογικά συνθήματα όπως το «γκόρε γκλάβατα» (αναφέρεται λίγα δευτερόλεπτα πριν και στα ελληνικά, «ψηλά το κεφάλι») ή το «γκλάσαϊτε ζα Βινοζίτο» («ψηφίστε Ουράνιο Τόξο») κλπ.
Λεπτομέρεις της υπόθεσης υπάρχει στην ιστοσελίδα του κόμματος στο link:

http://www.florina.org/news/2009/july27_g.asp

Οι υποθέσεις πρόσφατα αναβλήθηκαν και θα εκδικασθούν το 2014 λόγω του ότι το προηγούμενο διάστημα και στις προβλεπόμενες ημερομηνίες προς εκδίκαση πραγματοποίησαν απεργίες οι ενώσεις δικηγόρων Αθηνών και έγιναν απεργίες των δικαστικών υπαλλήλων-λειτουργών. Μάλιστα το κανάλι Αντ1 ζήτησε αναβολή επειδή δεν είχε τον κατάλληλο χρόνο για να προετοιμαστεί για τη δίκη, λόγω της αναμονής ορισμού του νέου πρωθυπουργού (Παπαδήμος). Δηλαδή δύο χρόνια από την ημερομηνία κατάθεσης της μήνυσης δεν ήταν αρκετα για προετοιμασία. Απίστευτα πράμματα.
Συγκεκριμένα αναβλήθηκαν και οι 4 δίκες και έχουν προσδιοριστεί για τις εξής ημερομηνίες:
Ουράνιο Τόξο κατά ΕΡΤ: 15-5-2014
Ουράνιο Τόξο κατά Mega: 18-9-2014
Ουράνιο Τόξο κατά Αντ1 και ΣΚΑΙ: 25-9-2014
Το συγκεκριμένο γεγονός της μη απόδοσης δικαιοσύνης σε εύλογο-λογικό διάστημα αποδυκνύει τις χτυπητές-βασικές αδυναμίες του ελληνικού δικαστικού συστήματος όπου μεταξύ άλλων αποδεικνύεται από την αδικαιολόγητη αργοπορία όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις αρκετών Ελλήνων πολιτών. Αυτά τα χρόνια “τρέχουν” στις διοικητικές και δικαστικές αρχές της χώρας μεταξύ άλλων υποθέσεις Μακεδόνων οι οποίοι ως μέλη του κόμματος Ε.Ε.Σ-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ξεκίνησαν σύμφωνα με τον νόμο την διαδικασία αλλαγής-επαναφοράς των επιθέτων για τα οικογενειακά τους ονόματα πριν από 4-5 χρόνια και ακόμη δεν έχουν τελεσφορήσει οριστικά και αμετάκλητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι υποθέσεις στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο στα πλαίσια της λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας στην χώρα.
Ίσως το κράτος ή καλύτερα το “βαθύ” κράτος έχει εκπαιδευθεί να “κάνει καθυστέρηση” σε ότι αφορά δικαστικές υποθέσεις σχετικά με τα δικαιώματα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα γιατί μετά θα ακολουθήσουν αρκετές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Ένα ιδεολογικά ηττημένο κράτος-σύστημα μόνο “καθυστέρηση” μπορεί να κάνει όταν ξέρει την προβλέπόμενη ήττα σε διεθνές επίπεδο. Ήδη ετοιμάζονται οι πρώτες προσφυγές εθνικά Μακεδόνων κατά του κράτους βάση στους νόμους-συμβάσεις που κατάφωρα παραβιάζει η Ελλάδα όχι μόνο στις υποθέσεις αλλαγής επιθέτων αλλά και αλλού.
Δυστυχώς, παρά τις ξεκάθαρες συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, η αντι-μακεδονική πολιτική της Ελλάδας συνεχίζεται αμείωτη σε όλα τα μέτωπα και με κάθε ευκαιρία.
Εμείς οι συνειδητοποιημένοι Μακεδόνες στην βόρεια Ελλάδα δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε και να λειτουργούμε θετικά στην χώρα μας και στην ελληνική κοινωνία μαζί με Έλληνες δημοκράτες έως ότου δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των αυτονόητων όπως σε δημοκρατικές χώρες σχετικά με τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και ο σεβασμός των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ФИЛМ ЗА ВИСТИНАТА ЗА ГРАЃАНСКАТА ВОЈНА ВО ГРЦИЈА ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ταινία, με πολλά στοιχεία ντοκυμαντέρ, „Луѓе без земја“(Λούγκιε μπεζ ζέμια-Άνθρωποι χωρίς πατρίδα), σκηνοθεσίας του Μάρκο Γκιόκοβιτς, ασχολείται με το ιστορικό θέμα της Εξόδου των Μακεδόνων από το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της ηρωίδας  Вера Фотева-Βέρα Φότεβα, η οποία αντικατοπτρίζει τα μάταια ιδεώδη και τα βάσανα ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος στο τέλος απομένει χωρίς την πατρική του γη.
Ο σεναριογράφος της ταινίας Атанас Кировски-Άτανας Κίροβσκι, δήλωσε ότι αν και φαίνεται εύκολη εργασία η γραφή σεναρίου με βάση πραγματικό χαρακτήρα, στην ουσία δεν είναι καθόλου απλό να χτιστεί σενάριο βασιζόμενο σε πραγματικά γεγονότα.
„Луѓе без земја“ επεξεργάζεται ένα περίπλοκο θέμα, σχετικά με τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα, ένα τμήμα της ελληνικής αλλά και της μακεδόνικης ιστορίας. ,,Έγραψα το σενάριο αυτό ως χρέος προς τον παππού μου Άτανας Κίροβσκι-Μπόζζιν, ο οποίος ήταν λοχαγός του ΕΛΑΣ και έπειτα διοικητής της λαικής χωροφυλακής του Δημοκρατικού Στρατού,, εξήγησε ο Κίροβσκι.
Η ταινία θα προσπαθήσει να διασαφηνήσει ιστορικές καταστάσεις, οι οποίες εώς και σήμερα παρέμειναν ανεξήγητες.
χρησιμοποιήθηκαν έγγραφα αρχείων από περισσότερα κράτη, όπως και κινηματογραφημένα κομμάτια τα οποία εικονίζουν γεγονότα της ζωής του κυρίου προσώπου, της Фотева, τα οποία γεγονότα συνέβαιναν στα βουνά του Άσκιου, Βίτσι και Γράμου, στα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, αλλά και στην Ρωσία, όπου αυτή φυλακίστηκε και μετά δυόμιση χρόνια στις φυλακές της Μόσχας, στάλθηκε στην Σιβηρία.
Οι δημιουργοί του „Луѓе без земја“ επιθυμούν να προβάλουν την ταινία και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να μπορέσουν να παρουσιάσουν την αλήθεια για τον Εμφύλιο πόλεμο, ακριβώς στα μέρη όπου συνέβει.
Στην ταινία περιλαμβάνονται επίσης και αυθεντικά κινηματογραφικά υλικά από τη Δημ.Μακεδονίας και την Ελλάδα, όπως και συνεντεύξεις με τη Вера Фотева.
Αξίζει να βρείτε την ταινία και να τη δείτε!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

МАКЕДОНЦИТЕ ОСНОВАА ПАРТИЈА ВО КОСОВО ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΙΔΡΥΣΑΝ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

Македонското малцинство на Косово основаше сопствена партија. Од сега во оваа држава македонците ќе бидат застапувани од страна на Демократската партија на Македонците. Оваа информација синоќа била објавена од страна на ретседателот на Сојузот на Македонците со исламска вероисповед од косовската област Гора, Исмаил Бојда. Како што изјавил Бојда партијата треба да започне со работа до крајот на оваа година односно до средината на јануари наредната година до кога косовските власти треба да издадат решение за работа. Бојда е оптимист за давањето дозвола за работа од причини што досега им се доделени дозволи за работа на хрватското малцинство кое има 400 лица исто така и на Црногорците кои што имаат 500 лица а пак Македонското малцинство во Косово бори над 3000 граѓани. Доколку во овој период добие дозвола првиот посериозен предизвик партијата ќе го има веќе во април месец за кога се закажани парламентарните избори во Косово.
Веќе, партија што ги преставува Македонците постој во Грција (Виножито), во Албанија (Македонска Партија за Европска Интеграција), наскоро во Косово, додека под основање се наоѓаат и партиите на Македонците во Србија и Бугарија (во Бугарија прашањето се наоѓа во судниците поради одбивањето на властите да ја признаат партијата). Исто така, веќе започнаа првите процедури за основање на партија на Македонци и од македонските организации во Хрватска.

Η Μακεδόνικη μειονότητα του Κοσόβου ίδρυσε δικό της κόμμα. Πλέον, στο κράτος αυτό, οι Μακεδόνες θα εκπροσωπούνται από το Δημοκρατικό Κόμμα των Μακεδόνων. Οι εργασίες σύστασης έληξαν πρόσφατα και η πληροφορία δημοσιεύτηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Μακεδόνων με μωαμεθανική θρησκεία της περιοχής Гора-Γκόρα, κ.Исмаил Бојда-Ίσμαηλ Μπόιντα. Όπως δήλωσε ο Μπόιντα, το κόμμα πρέπει να ξεκινήσει τις εργασίες του εώς το τέλος αυτού του έτους ή τα μέσα του Ιανουαρίου του επόμενου, οπότε λήγει και η προθεσμία του νόμου σύμφωνα με τον οποίο οι αρχές του Κοσόβου θα πρέπει να εκδόσουν απόφαση εγγραφής και έναρξης εργασιών. Ο Μπόιντα δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την άδεια αυτή, επειδή εώς τώρα παρόμοια άδεια ίδρυσης κόμματος έχει λάβει η κροατική μειονότητα που αριθμεί 400 άτομα, όπως και η Μαυροβούνιοι οι οποίοι αριθμούν 500 άτομα, ενώ οι Μακεδόνες ξεπερνούν τους 3000. Εάν όλα εκτελεστούν σύμφωνα με το νόμο, το κόμμα των Μακεδόνων θα αντιμετωπίσει την πρώτη του πρόκληση το μήνα Απρίλιο, όταν ήδη έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές στη χώρα.
Πλέον, κόμμα που εκπροσωπεί τους εθνικά Μακεδόνες υπάρχει στην Ελλάδα (Ουράνιο Τόξο-Виножито), στην Αλβανία (Μακεδόνικο Κόμμα Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης), σύντομα στο Κόσοβο, ενώ υπο ίδρυση τελούν τα κόμματα των Μακεδόνων σε Σερβία και Βουλγαρία (στην Σερβία οι διαδικασίες τελειώνουν σύντομα, ενώ στη Βουλγαρία το θέμα βρίσκεται στα δικαστήρια λόγω άρνησης των αρχών να αναγνωρίσουν το κόμμα). Επίσης έχουν ξεκινήσει και προεργασίες για ίδρυση κόμματος Μακεδόνων και από τις μακεδόνικες οργανώσεις της Κροατίας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ГЕОРГИ ДОНЕВСКИ – ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΝΤΟΝΕΒΣΚΙ

На возраст од 76 години, на 5 Декември 2011, почина Ѓеорги или Ѓоко Доневски, еден од истакнатите борци за човековите права на македонските политички бегалци од Грција и на сите Македонци ширум светот и долгогодишен секретар на сојузот на Македонците деца бегалци ,,Незаборав,,. Роден беше во селото Бапчор, Костурско, од каде на 13 годишна возраст беше принуден да замине заедно со илјадници други македончиња, во обид на грчките власти да ја ,,исчистат,,  територијата од Македонците.

Σε ηλικία 76 ετών, στις 5 Δεκεμβρίου 2011, απεβίωσε ο Ѓеорги-Ѓоко Доневски (Γκεόργκι-Γκιόκο Ντόνεβσκι), ένας από τους εξέχοντες αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων και όλων των Μακεδόνων ανα τον κόσμο και επι πολλά χρόνια γραμματέας του Συλλόγου Μακεδόνων παιδιών φυγάδων ,,Незаборав-Νεζάμποραβ,,. Γεννήθηκε στο χωριό Бапчор, Костурско – Μπάπτσσορ, Κόστουρσκο (Ποιμενικό Καστοριάς), απ΄όπου σε ηλικία 13 ετών αναγκάστηκε να φύγει μαζί με χιλιάδες άλλα Μακεδονόπουλα, στην προσπάθεια των ελληνικών αρχών να ,,καθαρίσουν,, την περιοχή από τους Μακεδόνες.

Лесна му земја  -   Λέσνα μου ζέμια

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ШТО ПРВО ДА СПОМЕНЕМЕ – ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ

Πρόσφατα, στα Τίρανα της Αλβανίας, έλαβε μέρος διεθνής ημερίδα με θέμα ,,Μειονότητες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,, η οποία οργανώθηκε από τη διεθνή οργάνωση ΜΜΕ, SEEMO. Προσκεκλημένος ήταν και ο γνωστός ακτιβιστής από τις ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μακεδόνων , Славко Манговски – Σλάβκο Μάνγκοβσκι, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Смрдеш, Костурско – Σμ΄ρντεςς, Κόστουρσκο (Κρυσταλοπηγή Καστοριάς). Στην ομιλία του, σχετικά με το θέμα, για την κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε:
,,Όπως και στη Βουλγαρία, έτσι και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη εθνικών μειονοτήτων στην επικράτειά της. Η μόνη μειονότητα που αναγνωρίζει και αυτό επειδή την υποχρεώνουν διεθνείς Συνθήκες, είναι η τουρκική, την οποία όμως δεν την αναγνωρίζει ως τέτοια, αλλά μόνο ως ,,μουσουλμανική μειονότητα,,. Δεν αναγνωρίζει δηλαδή την εθνική διάσταση, παρα μόνο τη θρησκευτική.  Είναι πολύ λίγες οι φορές που τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν κάτι σχετικά με τις μειονότητες της χώρας και όταν το κάνουν, αναφέρουν τα μέλη των μειονοτήτων ως ξένους πράκτορες, ανθέλληνες, άτομα με επικίνδυνες δραστηριότητες κτλ. Σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν προσκληθεί σε εκπομπές εκπρόσωποι μειονοτήτων και εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με ,,ειδικούς,, στα θέματα αυτά, οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν να αμαυρίζουν την εικόνα της μειονότητας, μέσα από μια διαδικασία φωνών, ουρλιαχτών και ταυτόχρονων σχολίων.  
Ως παράδειγμα αντιμετώπισης των μειονοτήτων, θα αναφέρω υπόθεση που αφορά το κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Ουράνιο Τόξο – Виножито, το οποίο προσπάθησε νόμιμα να διανέμει διαφημηστικό υλικό κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές του 2009.  Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πως τα μικρά κόμματα έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών  μηνυμάτων διάρκειας  5 λεπτών. Το σποτάκι του Ουράνιου Τόξου στάλθηκε στα ΜΜΕ μέσα στη χρονική περίοδο που προβλεπόταν, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία μετάδοσης. Από όλα τα εθνικής εμβέλειας κανάλια, μόνο ένα το μετέδωσε, στις 5 το πρωί, ενώ ένα τοπικό κανάλι λίγο νωρίτερα… στις 3 το πρωί. Δύο κανάλια δεν απάντησαν καν και όλα τα υπόλοιπα, αν και υποχρεούνταν από την σχετική νομοθεσία, αρνήθηκαν να το μεταδώσουν, λέγοντας ότι περιέχει ,,ξένη διάλεκτο, ακατανόητη για τους Έλληνες,, έλλειψη υπότιτλων και παρόμοια άλλα. Για να αποσαφηνίσουμε το περιεχόμενο του σποτ: από τα 300 δευτερόλεπτα, τα 54 ήταν στη Μακεδόνικη γλώσσα και όλα τα υπόλοιπα στην ελληνική. Εκτός αυτού, τη μακεδόνικη γλώσσα την καταννοεί σεβαστό ποσοστό των πολιτών της χώρας.
Η μεταχείρηση προς τους Μακεδόνες δημοσιογράφους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα, αποτελεί μια άλλη ιστορία.  Όλες οι αιτήσεις για διαπιστευτήρια και άδειες μαγνητοσκόπησης στην Ελλάδα, τακτικά αγνοούνται από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες θυμίζουν καθεστώτα άλλων εποχών. Οι Μακεδόνες δημοσιογράφοι μερικές φορές το κάνουν έτσι κι αλλιώς, προφανώς χωρίς τηλεοπτικά συνεργεία, με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, όπως πρόσφατα συνέβει σε δύο από αυτούς στην πόλη της Φλώρινας. Ακολουθώντας μια ομάδα Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων οι οποίοι πήγαν στις τοπικές αρχές για να αιτηθούν την έκδοση προσωπικών εγγράφων, θέμα πολύ λεπτό για την Ελλάδα, οι δύο δημοσιογράφοι εισήλθαν και αυτοί στο κτίριο με την προσωπική τους κάμερα. Η αστυνομία κατέφθασε αμέσως. Οι δημοσιογράφοι συλήφθηκαν και αργότερα ανακρίθηκαν όχι από την αστυνομία, αλλά από τις μυστικές υπηρεσίες.  Δεδομένου ότι δεν βρέθηκε καμία απόδειξη οποιασδήποτε αδικοπραγίας, οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Δύο παγκόσμιας φήμης φιλόλογοι από τις ΗΠΑ, κρατήθηκαν επι δύο ώρες στα σύνορα χωρίς λόγο και χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία. Όλοι όμως γνώριζαν ότι αυτό έγινε επειδή μετέβαιναν σε παρουσίαση Μακεδόνικου Λεξικού στη Φλώρινα. Παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης, αποτελώ και εγώ ο ίδιος. Επι δέκα σχεδόν χρόνια, βρισκόμουν στη λίστα ανεπιθυμήτων προσώπων και μόνο όταν αποφάσισα να κινηθώ δικαστικώς, με έσβυσαν από αυτή. Εδώ θα τελειώσω την ομιλία μου, όχι επειδή δεν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, αλλά επειδή θα χρειαζόμουν περισσότερες μέρες για να ολοκληρώσω,,.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)