Αρχεία | Οκτώβριος, 2011

БАЧИЛО – ΜΠΑΤΣΣΙΛΟ


[Μπατζάριο – Οικοτεχνία γάλακτος]

,,Παν’τα κοπάδια στα βουνά να ξεκαλοκαιριάσουν

παν’και κοντά οι τσομπάνηδες, βαρώντας τη φλογέρα,

να τα τυροκομήσουν και τη νομή να βγάλουν,,

ΔΗΜΩΔΕΣ

Ο τρόπος παραγωγής μιας περιοχής καθορίζει την ύπαρξη και τον πολιτισμό των ανθρώπων. Ολόκληρες ανθρώπινες κοινωνίες μεταμορφώθηκαν ή και χάθηκαν από την αλλαγή του τρόπου παραγωγής. Οι κοινωνίες των Ινδιάνων της Αμερικής εκφυλίστηκαν ή και χάθηκαν γιατί ξαφνικά από την οικονομία της συλλογής φυσικών προϊόντων και την ήπια γεωργική καλλιέργεια και το κυνήγι, βρέθηκαν στη μηχανική καλλιέργεια του εδάφους και στη βιομηχανική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα τα μέσα παραγωγής δεν τους ανήκαν. Το ίδιο συνέβη σε όλες σχεδόν τις χώρες της Αφρικής.

Οι δικοί μας ντόπιοι πληθυσμοί, μέχρι το 1912 ήταν απωθημένοι περιφερειακά στις ορεινές περιοχές. Στους κάμπους ήταν Τούρκοι και μετά την αποχώρησή τους, βολεύτηκαν οι πληρεξούσιοι των Τούρκων μπέηδων, ενώ μετά το 1922 –βλέπε Μικρασιατική Καταστροφή, ανταλλαγή πληθυσμών- μοιράστηκαν στους πρόσφυγες Μικρασιάτες και Πόντιους. Οι ντόπιοι μέχρι και τον Εμφύλιο Πόλεμο, παρέμειναν στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και έτσι διαφύλαξαν τα πολιτιστικά τους στοιχεία (γλώσσα, ήθη, έθιμα, τραγούδια κ.α.). Ποιός ήταν όμως ο τρόπος παραγωγής;

Οι ορεινές περιοχές, που ήταν εγκατεστημένοι οι Μακεδόνες, ελάχιστα ευνοούσαν τη γεωργία. Η έκταση ήταν περιορισμένη, οι τούρκικες ιδιοκτησίες μεγάλες, ενώ οι ιδιοκτησίες των Μακεδόνων ήταν ελάχιστες. Έτσι αναγκαστικά προσανατολίζονταν και στην κτηνοτροφία και στην κολιγιά (επιμορτή καλλιέργεια).

[Παρεπιπτόντως αναφέρουμε ότι η συμπεριφορά των πληρεξουσίων των τσιφλικάδων ήταν πιο σκληρή και αδίστακτη από εκείνη των μπέηδων ή των πασάδων. Για να γλιτώσουμε το χαράτσι (φόρο) και το ούσουρ (νοίκι), επινοούσαμε διάφορα τεχνάσματα. Αλωνίζαμε στα χωράφια σε πρόχειρα αλώνια για να μην μας πιάσουν οι Τούρκοι στο αλώνι του χωριού. Φτιάχναμε κρίαλα (κρύπτες) για τα ζωντανά και έτσι όταν έρχονταν οι Τούρκοι κιρατζήδες για καταμέτρηση, τους δείχναμε λίγα από τα ζώα μας. Όσο για το γέννημά μας, λέγαμε πως η χρονιά δεν ήταν καλή και η σοδειά μηδαμινή. Πότε ξηρασία, πότε παγωνιά, όλο και κάτι γλιτώναμε. Αυτά όμως τα τερτίπια μας, τα ήξεραν οι πληρεξούσιοι, οι οποίοι ήταν σε καθημερινή βάση παρόντες κι έβγαζαν και από τη μύγα ξύγκι].

Τα δημητριακά που έπαιρναν οι Μακεδόνες από τα χωράφια των Τούρκων που καλλιεργούσαν, μόλις που έφταναν για να εξασφαλίσουν το ψωμί τους και λίγες ζωοτροφές. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας, μαλλί, τυριά) τους έδιναν ένα μικρό εώς μέτριο εισόδημα, το οποίο τους επέτρεπε την αγορά ενδυμάτων, υποδημάτων και σπάνια την αγορά είτε άλλων ζώων είτε άλλων αγρών. Κατανοώντας ότι η κτηνοτροφία απέδιδε περισσότερα, δημιούργησαν τα μπάτσσιλα (μπατζάρια), μια οικοτεχνία με οριζόντια και κατακόρυφη οργάνωση.

Η επιλογή της θέσης του μπατζαριού γινόταν με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά. Έπρεπε να υπάρχει νερό, δηλαδή να βρίσκεται κοντά σε ποτάμι, ρυάκι ή βρύση. Ο χώρος να είναι δροσερός (λαντίνα) για να διατηρούνται τα τυροκομικά προϊόντα και γιαυτό ήταν συνήθως κάτω από μεγάλα δέντρα. Μια καλύβα για τον τυροκόμο ή τους τυροκόμους και το εργαστήριο, το κυρίως μπατζάριο.

Τα σκεύη ήταν μεγάλα καζάνια, καρδάρια, μάτκι (καραμπάτα), κανάτες, διάφορα δοχεία, τσαντίλες και ένας ξύλινος επικλινής πάγκος, καλυμμένος με λαμαρίνα. Δίπλα στα μπατζάρια υπήρχαν σπηλιές ή σκάβανε ίζμπι (τρώγλες), όπου εκεί διατηρούνταν τα τυροκομικά.

Τα παραγόμενα στο μπατζάριο, κατα κανόνα μόλις που επαρκούσαν για τις οικογενειακές ανάγκες, αφού είχαν υιοθετήσει τη φιλοσοφία και τις αρχές τις κλειστής οικιακής οικονομίας. Αν υπήρχε λίγο περισσότερη παραγωγή σε κάποια από τα προϊόντα, τα πουλούσαν για να αγοράσουν ότι τους έλειπε.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν η φέτα, το κασέρι, το κεφαλοτύρι, το ξινόγαλα (αριάνη), το ξινό γάλα, το γιαούρτι και η μυζήθρα και τα αποθήκευαν σε βαρέλια και μεταλλικά δοχεία.

Πολλές φορές, παράλληλα με την παραγωγή των γαλακτοκομικών, εκτρέφανε και γουρούνια και αυτό γιατί είχαν πολλά υπολείμματα τα οποία θα πετούσαν και αυτά αποτελούσαν άριστη τροφή για τα γουρούνια. Έτσι, άχρηστα υπολείμματα μετατρέπονταν σε τρυφερό εύγευστο κρέας και απέφευγαν ενστικτωδώς τη μόλυνση και την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Αυτά συνέβαιναν μέχρι πενήντα χρόνια πριν. Σήμερα οι γαλακτοκομικές εταιρίες, που είναι λίγες, έχουν μοιράσει παγοδεξαμενές στους παραγωγούς και έρχεται συχνά το βυτιοφόρο ψυγείο και συλλέγει το γάλα. Επειδή οι εταιρίες μπορούν έυκολα να συνεννοηθούν, έχουν καθηλώσει χαμηλά την τιμή του ανεπεξέργαστου γάλακτος εδώ και δεκαετίες, ενώ οι καταναλωτές παρατηρούν τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, στα ράφια των Σούπερ Μάρκετς, συνεχώς να αυξάνουν.

Οι επιδοτήσεις των ζώων κατα κεφαλήν και ο έλεγχος από λίγους της τιμής των προϊόντων τους, όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση γεννούσαν και όλα αυτά τα μέτρα αλυσσοδέναν τους παραγωγούς στον κρατικό μηχανισμό. Νέα πολιτιστικά στοιχεία έμπαιναν στη ζωή των Μακεδόνων και οι κοινωνίες μετατρέπονταν σε καταναλωτικές. Τα μέσα ενημέρωσης, όπως εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση και προπάντων η ελληνική παιδεία, μαζί με τα Σπίτια του Παιδιού της Βασιλικής Πρόνοιας, εκτελούσαν και εκτελούν με συνέπεια και υπέρμετρο ζήλο τον εξελληνισμό. Ότι δεν κατάφεραν η Βυζαντινή και η Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσα σε 1400 χρόνια, το κατάφερε η Ελληνική Πολιτεία. Κατάφερε να χάσουμε σχεδόν τη γλώσσα μας, εξοστράκισε τα πολιτιστικά μας στοιχεία και αλλοίωσε και αλλοιώνει την συνείδησή μας. Γι’αυτό γρηγορείτε!

ΑΙΓΑΙΑΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ИСТОРИСКИ МИГОВИ ВО ЛЕРИН ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΛΕΡΙΝ-ΦΛΩΡΙΝΑ

Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στην πόλη Лерин-Φλώρινα, με εξαιρετική επιτυχία και πλήθος συμμετάσχοντων, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του CMC(Center-Maurits Coppiters), του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος, το οποίο χρηματοδότησε την έκδοση του Μακεδονο-ελληνικού Λεξικού και του οποίου  μέλος είναι και η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, το πολιτιστικό δηλαδή τμήμα του μακεδόνικου κινήματος στην Ελλάδα, η οποία ήταν και ο οικοδεσπότης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιελάμβανε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του CMC, οι οποίες λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, της οποίας οργάνωση είναι μέλος του ιδρύματος αυτού. Οι εργασίες ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν στο ξενοδοχείο Φαίδων του Лерин-Φλώρινας. Μετά τους  χαιρετισμούς των εκπροσώπων ,σύντομες αναφορές στα προβλήματα που συναντούν στις χώρες τους και στις δραστηριότητες που αναπτύσσουν, ακολούθησε οικονομικός απολογισμός των δραστηριοτήτων του CMC, εκλογή Νέου Γραφείου του Ιδρύματος όπως και ανακύρηξη επίτιμων μελών και έληξε  με έγκριση συμμετοχής νέων μελών,  έγκριση δραστηριοτήτων για το 2012 και αναφορά στο χρόνο και τον τόπο της Νέας Γενικής Συνέλευσης του CMC. Την Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, εκπροσώπησε ο Пеце Димчев-Πέτρος Δήμτσης, όπως και επίσης το επι πολλών ετών μέλος του Γραφείου του Ιδρύματος, Πάβλε Φιλίποβ Βοσκόπουλος. Την ίδια μέρα, αργά το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ, ακολούθησε το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων, το δείπνο προς τιμή των φιλοξενούμενων Συνέδρων και των υπολοίπων προσκαλεσμένων. Ευρωβουλευτές και ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη, όπως και πολλά μέλη και φίλοι της Στέγης Μακεδόνικου Πολιτισμού, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πανέμορφου παραδοσιακού ξενοδοχείου Πλειάδες,  είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες και να διασκεδάσουν με την ορχήστρα Μουσικόραμα και τμήμα της χορευτικής ομάδας του πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Овчарани, Леринско-Οβτσσάρανι, Λέρινσκο (Μελίτη Φλώρινας).
Τα πανέμορφα Μακεδονικά τραγούδια από την ωραιότατη  φωνή του Кочо Талев – Κώστα Ταλλίδη , η χάρη και η αρχοντιά με την οποία χόρεψαν τα παιδιά του χορευτικού τα παραδοσιακά μακεδόνικα τραγούδια και χορούς, όπως και ο απίθανος Тасе Јованов-Τάσος Ιωάννου με το κάβαλτσσε και τη γκάιντα του, ενθουσίασαν τους Συνέδρους που έμειναν καταγοητευμένοι από την ποικιλία,  τον πλούτο και την ομορφιά της Μακεδονικής παράδοσης, της τόσο επι δεκαετίες κατατρεγμένης και απαγορευμένης από τις ελληνικές αρχές. Το όλο κλίμα κατενθουσίασε τους φιλοξενούμενους και οδήγησε έναν Ευρωβουλευτή, τον Ζαν Μαρί Μπερνάρ, να σηκωθεί και να τραγουδήσει ένα παλιό τραγούδι της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καταλονίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν με τιμητικές πλακέτες εκ μέρους της Στέγης, το  CMC και ο Πρόεδρος του Χαβιέρ Μασίας, όλοι οι σύνεδροι, όπως και πολλοί από τους προσκαλεσμένους, οι οποίοι ακούραστα και επι μεγάλο χρονικό διάστημα βοηθούσαν και συνεχίζουν να βοηθούν με διάφορους τρόπους το Μακεδονικό κίνημα στην Ελλάδα. Μεταξύ τους και ο Владо Ралев-Βλάντο Ράλεβ, επιχειρηματίας από τη Γενεύη της Ελβετίας και με καταγωγή από το χωριό Дмбени, Костурско-Ντ’μπενι, Κόστουρσκο (Δεντροχώρι Καστοριάς), ο οποίος είχε βοηθήσει πολύ στην έκδοση του Ελληνο-Μακεδόνικου Λεξικού και ο Славко Манговски-Σλάβκο Μάνγκοβσκι, από τις ΗΠΑ, με καταγωγή από το χωριό Смрдеш, Костурско – Σμ’ρντεςς, Κόστουρσκο (Κρυσταλοπηγή Καστοριάς). Τιμήθηκαν επίσης οι γνωστοί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θερμοί υποστηρικτές των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, Δημήτρης Λιθοξόου-ιστορικός, ερευνητής και συγγραφέας και ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου των ΗΠΑ, Βίκτορ Φρίντμαν. Τιμητική πλακέτα δόθηκε και στον πολιτιστικό σύλλογο του Οβτσσάρανι, ο οποίος ακούραστα και άφοβα, εδώ και πολλά χρόνια, αγωνίζεται για την διατήρηση και ανάδειξη της γνήσιας μακεδόνικης κουλτούρας.  Όλοι οι παρόντες αναχώρησαν για ξεκούραση καταενθουσιασμένοι, ιδιαίτερα ευτυχής που είχαν την ευκαιρία να παρεβρεθούν σε μια πολυπολιτισμική πολιτιστική βραδιά, με έντονα τα χρώματα όλης της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που τόσο πολύ λείπει από το ελληνικό κατεστημένο.
Το Σάββατο το πρωί, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με το τρίτο μέρος τους. Το πρώτο θέμα ήταν η προβολή μιας ταινίας μικρού μήκους, ενός εξαιρετικού ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Νίκου Θεοδοσίου, με τίτλο Γράμμος – Μαγικές Εικόνες. Η ταινία έγινε εξ’ολοκλήρου σε τοποθεσίες του μαρτυρικού βουνού Γράμμος, όπου κατα τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, σκοτώθηκαν χιλιάδες Μακεδόνες, στον αγώνα τους για εθνικά, πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα. Βασικό αντικείμενο του ντοκυμαντέρ αποτελούσαν τα δεκάδες ερειπωμένα χωριά του βουνού αυτού και το ξεκλήρισμα των κατοίκων του από το επίσημο ελληνικό κράτος. «Εκεί έγινε στην ουσία γενοκτονία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας. Η γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου Φαίδων, έμεινε άφωνη από το δέος που προκάλεσε η ταινία και πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Ακολούθησε το επόμενο και τελευταίο θέμα των εκδηλώσεων. Η παρουσίαση του Μακεδονο-Ελληνικού Λεξικού, το οποίο εκδόθηκε το Μάη του 2011 και επίσημα παρουσιάστηκε στο Ευροκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Η στιγμή ήταν ιστορική και με τεράστια σημασία για τους εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας, οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν τη γλώσσα τους. Κύριοι ομιλητές της παρουσίασης ήταν οι κύριοι Βίκτορ Φρίντμαν, Δημήτρης Λιθοξόου, Μάρια Άλεξιτςς-Τσσίτσσεβα και Λουκ Μπόεβα, τα επιχειρήματα των οποίων δεν άφησαν καμιά αμφιβολία για τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του Λεξικού με ρόλο-κλειδί για διευκόλυνση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να αποτελεί η Εθνική Μακεδονική Κοινότητα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της μεγάλης επιτυχίας της όλης εκδήλωσης, ήταν το ότι μετά τη λήξη, κανείς από τους παρεβρισκομένους δεν έφυγε και όλοι μαζί μετακινήθηκαν στην όμορφη μεγάλη βεράντα του ξενοδοχείου, όπου εκεί τους περίμεναν και άλλοι φίλοι του κινήματος και η συντροφιά και η συζήτηση συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις, με την συμμετοχή πολλών προσκεκλημένων παγκοσμίου φήμης, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες τις υποστηρίζουν και τις προοθούν. Η Ελλάδα όμως όχι. Αν και η διαφήμηση των εκδηλώσεων παρουσίαζε μόνο την παρουσίαση του Σαββάτου και για τις εκδηλώσεις της Παρασκευής γνώριζε μόνο η αστυνομία της πόλης, μετά από σχετικό αίτημα προς αυτήν από πλευρά της Στέγης με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων Συνέδρων, έγινε και πάλι προσπάθεια από μέλη της Χρυσής Αυγής, δεκαπέντε άτομα όλα και όλα, εκφοβισμού και ματαίωσης της εκδήλωσης. Από πού το έμαθαν άραγε;;;!!! Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει και πάλι ρεζίλι η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί το… «λίκνο της δημοκρατίας».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Учи македонки јазик од својот дом | Μάθε τη μακεδόνικη γλώσσα από το σπίτι σου

Настава по македонски за Македонците во Р. Грција

Διδασκαλία μακεδόνικης γλώσσας για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα


Κατα τη διάρκεια του Οκτωβρίου αυτής της χρονιάς, το «Μάθε μακεδόνικα online» αρχίζει με την online διδασκαλία της μακεδόνικης γλώσσας για τους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι δωρεάν και το μόνο αναγκαίο είναι η συμπλήρωση ηλεκτρονικού εντύπου εγγραφής, με τα προσωπικά στοιχεία, το οποίο θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://ucimakedonski.org ή στην http://online.ucimakedonski.mk/. Έπειτα, θα λάβετε πρόγραμμα μαθημάτων, καθορισμό καθηγήτριας, τάξη και ώρα παρακολούθησης των μαθημάτων.

Η διδασκαλία θα διεξάγεται από καθηγήτριες μακεδόνικης γλώσσας και θα λαμβάνει μέρος σε αίθουσα πολυμέσων, όπου η καθηγήτρια και οι μαθητές θα έχουν ηχητική και βίντεο επαφή, με την χρήση των πλέον εξελιγμένων πληροφοριακών τεχνολογιών online διδασκαλίας στον κόσμο.

Τα μαθήματα θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, καθ’όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε ώρα που βολεύει τους μαθητές. Κάθε τάξη θα έχει εώς και δέκα μαθητές.

Η διδασκαλία θα εκτελείται σύμφωνα με τα επίσημα προγράμματα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και είναι χωρισμένη σε τρία επίπεδα: για αρχάριους, μέτριου επιπέδου και προχωρημένου επιπέδου.

Επίσης, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα, επιπρόσθετα να μαθαίνουν τη μακεδόνικη γλώσσα, μόνοι τους, μέσω των υλικών που βρίσκονται στο e-Learning πρόγραμμα.

Οι μαθητές, οι οποίοι θα επιθυμούν να λάβουν πτυχίο γνώσης της μακεδόνικης γλώσσας, το «Μάθε μακεδόνικα online» θα τους παρέχει τη δυνατότητα εξετάσεων ενωπίων επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από μέλη εκπαιδευτικών ινστιτούτων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Όλες τις πληροφορίες για τα μαθήματα αυτά, θα τις βρείτε στο http://ucimakedonski.org ή στο http://online.ucimakedonski.mk/ όπως και στο link  http://novazora.gr/arhivi/2365

М-р Μίτκο Γιόβανοβ, ιδρυτής και υπεύθυνος του «Μάθε μακεδόνικα online»

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ПОСЕТА НА СЕЛО В’МБЕЛ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ Β’ΜΠΕΛ

Το όνειρο περισσότερων γενεών, εκπληρώθηκε τελικά μερικώς. Ο λόγος για τους  κάτοικους του χωριού В’мбел-Β’μπελ (Μοσχοχώρι Καστοριάς), οι οποίοι αν και γεννημένοι εκεί, εκδιώχθηκαν κατα την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, όπως και οι κάτοικοι πολλών μακεδόνικων χωριών και από τότε, επι πολλές δεκαετίες, απαγορευόταν η είσοδός τους στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, οι καταστάσεις έχουν μερικώς αλλάξει και περιοδικά επιτρέπεται κάποια σύντομη επίσκεψή τους στα πάτρια εδάφη. Μόνο αυτό. Η ολική τους επιστροφή, τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, η υπηκοότητα και όλα αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν, ακόμη φαντάζουν πολύ μακριά και θυμίζουν «δημοκρατικά συστήματα» του μεσαίωνα. Οι κάτοικοι αυτοί, ή τουλάχιστον μέρος των εναπομείναντων στη ζωή, μαζί με τους απογόνους τους, παιδιά εφτά χρονών και πάνω, με δυνατή επιθυμία να επισκεφτούν το μέρος από όπου κατάγονται και που πλεκόντουσαν τα οικογενειακά τους δέντρα, πρόσφατα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίσκεψη. Εξήντα περίπου στον αριθμό, στις 27 Αυγούστου 2011, ξεκίνησαν για να δουν από κοντά το πολυαγαπημένο Β’μπελ. Μπερδεμένα αισθήματα, χαρά, φόβος για αυτό που θα ακολουθήσει, δυνατούς χτύπους της καρδιάς…οι γεροντότεροι αναρωτιώντουσαν εάν θα καταφέρουν να αναγνωρίσουν τα σπίτια τους, τα μέρη όπου έπαιζαν όταν ήταν παιδιά, την εκκλησία, το σχολείο.

Το χωριό, όπως είναι σήμερα και όπως ήταν στο παρελθόν, βρίσκεται στο νομό Καστοριάς-Κόστουρσκο, στο βορειοδυτικό τμήμα, δίπλα στο χωριό Смрдеш-Σμ’ρντεςς (Κρυσταλοπηγή), σε υψόμετρο 1200 μέτρων, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στις καλές εποχές, πριν την έναρξη των διωγμών από τις αρχές, το χωριό αριθμούσε 800 κατοίκους, αλλά σήμερα, το μόνο που απέμεινε είναι πέτρες και χαλάσματα, θεμέλια των πρώην σπιτιών και όλων αυτών που κάποτε αποτελούσαν ένα μεγάλο πλούσιο χωριό. Το В’мбел καταστράφηκε από τον ελληνικό κυβερνητικό στρατό προς το τέλος του Εμφυλίου πολέμου και οι κάτοικοί του, όλοι εθνικά Μακεδόνες, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν (1949). Από τότε είναι εγκατελειμένο και αφημένο χωρίς οίκτο στις δυνάμεις του καιρού.

Η ομάδα αυτή, αποτελούμενη από συγκινημένους ανθρώπους, κατευθύνθηκε προς τα μακεδονο-ελληνικά σύνορα. Εκεί, μετά τον έλεγχο διαβατηρίων και τις ανακρίσεις από τις αρχές, συνέχισε το δρόμο της. Εκεί, στο Β΄μπελ περίμεναν και εικοσαριά κάτοικοι του χωριού Β’ρμπνικ της Αλβανίας, εθνικά Μακεδόνες, οι οποίοι από πάντα είχαν συγγενικές σχέσεις με τους κατοίκους του χωριού, λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ των δύο χωριών. Έτσι, η ομάδα 80 πλέον ατόμων, διασκορπίστηκε στο πρώην χωριό της και αναζητούσε τα σπίτια. Οι γεροντότεροι αφηγούντουσαν στους νεότερους τις αναμνήσεις τους και εκείνοι με ευχαρίστηση άκουγαν και φαντάζονταν. Τα δάκρυα πολλά στα πρόσωπα των γερασμένων πλέον παιδιών φυγάδων. Όλα αυτά λάβαιναν μέρος υπο την συνεχή παρακολούθηση της ελληνικής αστυνομίας, η οποία συμπεριφερόταν στους επισκέπτες ως κάποιους καταζητούμενους εγκληματίες και όχι ως γεροντάκια που ήρθαν για να δουν, ίσως για τελευταία φορά τα σπίτια τους, το χωριό τους. Ειρωνεία !

Μετά την περιήγηση στο χωριό, οι Β’μπλέντσι, σε κοντινή τοποθεσία, οργάνωσαν μικρό γλέντι, όπως κάποτε έκαναν την ημέρα της γιορτής της Παναγίας. Τραγούδησαν, χόρεψαν, έκλαψαν. Η στιγμή της αναχώρησης πλησίαζε και όλοι σκέφτονταν ότι θα έπρεπε να διοργανώσουν την ίδια επίσκεψη και την επόμενη χρονιά, με σκοπό ποτέ να μην ξεχάσουν οι νεότερες γενιές τις ρίζες τους. Αποχαιρετίστηκαν με το χωριό και τους συγγενείς από το Β’ρμπνικ και κατευθύνθηκαν προς την πόλη Костур (Καστοριά).

Οι εντυπώσεις ήταν μεγάλες, αλλά εκεί τους περίμεναν και άλλες εκπλήξεις. Κατα τη διάρκεια συνάντησης κατοίκων του Β΄μπελ, οι οποίοι είχαν νωρίτερα μετοικήσει στο Κόστουρ, κάποιοι από τους παρεβρισκόμενους, λόγω συγκίνησης, τραγούδησαν στα μακεδόνικα ένα τραγούδι του χωριού. Αμέσως επενέβη η ελληνική αστυνομία και εμπόδισε το γεγονός αυτό. Ως «βραβείο» για το τραγούδι, η αστυνομία συνόδευσε το λεωφορείο ως τα σύνορα, σαν να συνόδευε τρομοκράτες, εγκληματίες!

Παρόλα αυτά, όλα τελείωσαν άριστα και όλοι οι συμμετάσχοντες στην περιήγηση, από την ίδια στιγμή άρχισαν να κάνουν σχέδια για την επανάληψη της επίσκεψης αυτής και την επόμενη χρονιά.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

За грчкиот национален јазик – Για την ελληνική εθνική γλώσσα

Ομιλία του Δημήτρη Λιθοξόου (Лерин-Φλώρινα 17/9/2011) στην παρουσίαση του  «Σύγχρονου Μακεδονικού-Ελληνικού Λεξικού», που εκδόθηκε από το Center Maurits Coppieters και τη Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού

Γιατί ο τίτλος «Σύγχρονο Μακεδονικό-Ελληνικό Λεξικό» εκνευρίζει και θυμώνει τους εθνικά Έλληνες;

Το «σύγχρονο» σημαίνει γλώσσες που χρησιμοποιούνται σήμερα, οπότε δεν υπάρχει θέμα παρεξήγησης και εμπλοκής σε φιλολογικές διαμάχες για γλωσσικά ζητήματα της αρχαιότητας.

Η μία από τις δύο γραφές είναι κυριλλική, επομένως συνειρμικά παραπέμπει στη μεγάλη οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.

Το «ελληνικό» θεωρείται αναμφίβολα εθνικά ορθό και εξακολουθεί να παραμένει υπεράνω κάθε υποψίας.

Αυτό λοιπόν που ενοχλεί είναι η λέξη «μακεδονικό», καθώς θεωρείται από την ιδεολογικο-πολιτική κοινότητα του ελληνικού έθνους, λέξη κατατεθειμένη στην ελληνική εθνική αφήγηση (ή όπως θα έλεγα εγώ: είναι μία σημαντική ψηφίδα του ελληνικού εθνικού μύθου).

Δεν θα ασχοληθώ εδώ ξανά, με το ζήτημα της ονομασίας του μακεδονικού έθνους. Έχω μιλήσει και έχω γράψει γι αυτό, εξαντλητικά, στο παρελθόν. Και έχω εξηγήσει το δίκιο των Μακεδόνων.

Θέλω μόνο να προσθέσω τώρα, πως η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στον τρόπο που κατανοούν την εθνική τους ταυτότητα οι Έλληνες.

Καθώς, σε τελευταία ανάλυση, μπορούμε πια να ορίσουμε σαν εθνικά Έλληνα, όποιον θεωρεί τον εαυτό του (με κάποιο τρόπο) ως απόγονο των αρχαίων Ελλήνων.

Αυτή η ανοησία, από πλευράς λογικής και γνώσης, αποτελεί δυστυχώς την ψυχή του ελληνικού Έθνους.

Και εξηγούμαι.

Οι εθνικά Έλληνες κατασκευάστηκαν διαχρονικά από το κράτος. Από το παλιό Βασίλειον της Ελλάδος και στη συνέχεια τη λεγόμενη Ελληνική Δημοκρατία. Στο ξεκίνημα του εγχειρήματος βρίσκεται ο Βαυαρός βασιλιάς Λουδοβίκος και ο γιος του Όθωνας, που ήρθε εδώ με τους γερμανούς αυλικούς, λόγιους και στρατιώτες του και αποφάσισε να βαπτίσει (σύμφωνα με τη ρομαντική αρχαιολατρία του) τους νέους ιθαγενείς υπηκόους του (τους Ρωμιούς, τους Αρβανίτες και τους Βλάχους) ως «απόγονους» των αρχαίων Ελλήνων.

Τα σχολεία του ελληνικού κράτους που δημιουργήθηκαν, προσπάθησαν από την αρχή να ξεριζώσουν τη ρωμαίικη, αρβανίτικη και βλάχικη γλώσσα των μαθητών τους και να τους διδάξουν τη νεκρή γλώσσα που υπήρχε γραμμένη στα αρχαία ελληνικά κείμενα και την ψευτο-χρησιμοποιούσαν ως τότε μόνο επαγγελματικά οι δεσποτάδες και οι γραμματικοί τους. Οι δημιουργοί του νέου Έθνους νόμιζαν πως όσες περισσότερες αρχαίες λέξεις νεκρανάσταιναν, τόσο και πιο πολύ θα έμοιαζαν οι ζωντανοί υπήκοοι με τους ενδόξους παλαιούς πεθαμένους. Ήταν το μεγάλο «κόλπο», μαζί με τη συστηματική παραχάραξη της ιστορίας του τόπου, για να πείσουν σιγά-σιγά τη Ρωμιοσύνη, την Αρβανιτιά και τη Βλαχιά, να απαρνηθούν τις λαϊκές γλώσσες και τους πολιτισμούς τους και να πολτοποιηθούν στο εθνικο-κρατικό ιδεολογικό χωνευτήρι, μαϊμουδίζοντας «ελληνιστί».

Αυτός ο πόλεμος κατά των λαϊκών γλωσσών, εφαρμόστηκε με κρατικό σχέδιο, από γενιές καθαρευουσιάνων εκπαιδευτικών, δασκάλων, καθηγητών και πανεπιστημιακών (αλλά και δημοσιογράφων), αυτών των μισθοφόρων του εθνικού κινήματος καθαρισμού και εξελληνισμού της γλώσσας.

Πριν λοιπόν ξεκινήσουν οι βαλκανικοί πόλεμοι για την εθνική επέκταση προς Βορρά, τα μετόπισθεν είχαν ήδη καθαριστεί γλωσσικά, σε μεγάλο βαθμό. Το 1911 μάλιστα είχε απαγορευτεί και συνταγματικά κάθε προσπάθεια για χρήση της ρωμαίικης ή δημοτικής γλώσσας σε οποιοδήποτε τομέα της διοίκησης.

Η συστηματική δίωξη της γλώσσας και του πολιτισμού των κατοίκων των νέων επαρχιών, ήταν εγγυημένη από το ελληνικό εθνικό κράτος, με την άφιξη των πρώτων κλιμακίων της νέας διοίκησης. Είχε έρθει η σειρά των καινούργιων υπηκόων, να γίνουν «απόγονοι» των αρχαίων Ελλήνων. Η εθνική ένταξη ήταν μονόδρομος. Και περνούσε πάντα από τη σκιά της Ολυμπίας και της Ακρόπολης.

Για να ξαναγυρίσω στο λεξικό, έχοντας υπόψη μας τα παραπάνω, βρίσκουμε στο βιβλίο καταγραμμένες 15.000 περίπου λέξεις της μακεδονικής εθνικής γλώσσας και την ερμηνεία τους στην ελληνική εθνική γλώσσα.

Είναι προφανές ότι μιλάμε για τις επίσημες γλώσσες δύο εθνικών κρατών, γλώσσες που καλλιεργούνται και αναπαράγονται από τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο γλώσσες, βρίσκεται στο ότι η επίσημη γλώσσα του μακεδονικού εθνικού κράτους έχει στηριχθεί στο γλωσσικό υλικό ενός λαϊκού πολιτισμού, ενώ η επίσημη γλώσσα του ελληνικού εθνικού κράτους δημιουργήθηκε σε εθνικά γλωσσικά εργαστήρια, για να αντικαταστήσει με τη βία τις λαϊκές γλώσσες και να επιβάλει στον πληθυσμό με την υποχρεωτική εκπαίδευση, το λεξιλόγιο μιας νεκρής γλώσσας, που βρισκόταν στα παλιά λεξικά.

Αυτή η συστηματική εκπαιδευτική προσπάθεια του ελληνικού εθνικού κράτους κρατάει περισσότερο από ενάμιση αιώνα. Το αποτέλεσμα είναι πως οι επτά από τις δέκα λέξεις που βρίσκουμε σήμερα στα λεξικά (στην περίπτωσή μας και στο λεξικό που παρουσιάζουμε εδώ), είναι επιλεγμένες ή κατασκευασμένες από παλιούς και νέους φιλόλογους του ελληνικού έθνους, στρατευμένους στην υπόθεση του εξελληνισμού της γλώσσας.

Μια δεύτερη σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο εθνικές γλώσσες, είναι ότι η μεν μακεδονική χρησιμοποιεί κυριλλικούς (ή λατινικούς χαρακτήρες σα δεύτερη επιλογή) και φωνητική γραφή, η δε ελληνική χρησιμοποιεί ελληνικούς χαρακτήρες και την ονομαζόμενη «ιστορική» ορθογραφία.

Η μακεδονική είναι μια γλώσσα που τη γράφεις, όπως τη μιλάς. Η ελληνική είναι μια γλώσσα που αλλιώς τη μιλάς και αλλιώς τη γράφεις.

Οι λέξεις που βρέθηκαν στα λεξικά της αρχαίας ελληνικής, προφέρονταν από τους αρχαίους Έλληνες με διαφορετικό τρόπο, από αυτόν που τις προφέρουμε εμείς σήμερα. Αυτό έγινε δεκτό από το 15ο αιώνα, χάρη στο έργο του Ολλανδού Έρασμου, ενός κορυφαίου κλασικού λόγιου. Με εξαίρεση ωστόσο μια μικρή μειοψηφία που γνωρίζει το ζήτημα, οι εθνικά Έλληνες νομίζουν πως μιλάνε όπως οι υποτιθέμενοι αρχαίοι πρόγονοί τους.

Τα παιδιά μαθαίνουν λοιπόν στα ελληνικά σχολεία να γράφουν τις (περισσότερες) λέξεις με τρόπο άσχετο με την προφορά τους. Και να τις προφέρουν (και αυτό είναι το εθνικά τραγικό) διαφορετικά από ό,τι τις έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Όσον αφορά τη γραφή, είναι νομίζω φανερό, πως ο μόνος λόγος που (με εξαίρεση την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος) δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί καμιά μεταρρύθμιση, είναι η ίδια η ψυχή της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας. Παραμένουμε αλυσοδεμένοι με τους ελληνικούς χαρακτήρες και την «ιστορική» ορθογραφία, σε όλη τη ζωή μας ανορθόγραφοι, ψάχνοντας τα λεξικά για το «σωστό» και το «λάθος», επειδή υπάρχει ο κίνδυνος νεωτερίζοντας να μη «μοιάζουμε» στους αρχαίους.

Η προγονοπληξία είναι η σημαντικότερη πνευματική αρρώστια σε αυτή τη χώρα. Μοιάζει με καρκίνο που έχει απλωθεί και κατατρώει όλο το σώμα. Ένας καρκίνος που παραμένει αθεράπευτος, όσο ο πυρήνας της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας, οι «αρχαίοι», οι θεωρούμενοι «ένδοξοι ημών πρόγονοι», βρικολακιάζουν και κατασπαράζουν καθημερινά τους ζωντανούς.

Να με συμπαθάτε που ξεστράτισα λίγο, αλλά κουράστηκα τόσα χρόνια να ακούω από ημιμαθείς κρατικοδίαιτους καθηγητάδες,  τις γνωστές ανοησίες για την ιστορική συνέχεια της «ελληνικής» μας γλώσσα.

Εξ άλλου συνειδητοποίησα πως αυτό το κράτος κυνήγησε τη γλώσσα των προγόνων μου, τα ρωμαίικα και τα αρβανίτικα, πριν κυνηγήσει τη γλώσσα των Μακεδόνων.

Και τέλος, να πω πως λυπάμαι που σας μίλησα χρησιμοποιώντας αυτή τη γλώσσα, αλλά δυστυχώς αυτή μου μάθανε, με το χαστούκι και το χάρακα, στο σχολείο.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Επανακτούν την ελληνική ιθαγένεια οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

(μέρος άρθρου της εφημερίδας Το Βήμα – 02/09/2011)

Τη δυνατότητα επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από εβραίους της Θεσσαλονίκης και τους εξ αίματος κατιόντες συγγενείς τους, επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, και ενώ οι πρώτες διαφαινόμενες αντιδράσεις ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, κάθε άλλο παρά θετικές μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που εισάγεται προσεχώς στην Ολομέλεια της Βουλής, υπό τον τίτλο «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας, ρυθμίσεις θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι πρόκειται για ελάχιστα – περίπου 400 (περιλαμβανομένων και των παιδιών τους) – άτομα που έχουν απομείνει εν ζωή, γεννημένους μέχρι και το 1945, από τους τότε 53.000 εβραίους της Θεσσαλονίκης. Συγκαταλέγονται στους 1.950 διασωθέντες, και στους ακόμη λιγότερους που κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πέρασαν στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσουν την ελληνική ιθαγένεια, παρά το γεγονός ότι ήταν Έλληνες πολίτες.

Ο υπουργός χαρακτήρισε μάλιστα το αίτημα τους «τιμή προς την Ελλάδα», την οποία «θα οφείλαμε χωρίς προϋποθέσεις και άλλους λόγους να τους την αποδώσουμε».

Ζήτημα χειρισμού από το υπουργείο Εξωτερικών, με παράλληλη ενημέρωση και των πολιτικών αρχηγών, έθεσε το ΛΑΟΣ, και ο βουλευτής του κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο βουλευτής δεν δίστασε να δώσει διαστάσεις στο θέμα, καθιστώντας σαφές ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου: «είναι βέβαιο ότι θα ανακύψουν σοβαρά ζητήματα από άλλες εθνότητες, ή πληθυσμιακές ομάδες, κάτι που όλου βεβαίως απευχόμαστε, όπως οι βούλγαροι, οι μουσουλμάνοι, οι αρμένιοι, οι σκοπιανοί, οι αλβανοί, ενδεχομένως και οι τσάμηδες. Τι θα κάνετε τότε;»

(και εμείς προσθέτουμε)

Αναλογιστείτε τώρα για τον αριθμό εκδιωγμένων Ελλήνων πολιτών από τις ελληνικές αρχές, στο βωμό της «καθαρότητας» του ελληνικού έθνους. Άμεση αναγνώριση του γεγονότος αυτού από το βουλευτή του ΛΑΟΣ. Ανέφερε το λιγότερο έξι εκδιωγμένες εθνοτικές ομάδες από την Ελλάδα. Ανάμεσά τους και οι Μακεδόνες, οι εκατοντάδες χιλιάδες Μακεδόνες, οι οποίοι εκδιώχθηκαν και απωλέστηκαν της ελληνικής υπηκοότητας και την περίοδο 1913-1916, και επι «εθελοντικών» ανταλλαγών πληθυσμών 1923-1926 και επι δικτατορίας Μεταξά και επι Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και επι Εμφυλίου πολέμου και έπειτα, μέσω αφαίρεσης ελληνικής ιθαγένειας των Μακεδόνων μεταναστών σε υπερωκεάνιες χώρες. Ανάμεσά τους και οι επίσημα 28 χιλιάδες παιδιών φυγάδων του Εμφυλίου.

Όλοι αυτοί, ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα, επειδή δεν είναι «Έλληνες το γένος», ενώ οι συγγενείς τους, όλοι εμείς οι κάτοικοι των μακεδόνικων χωριών και πόλεων στην Ελλάδα, απόγονοι του Περικλή και του Σωκράτη.

Με όλους αυτούς τί θα γίνει κύριε Υπουργέ; Θα συνεχίσουν να είναι ανύπαρκτοι και στον 21ο αιώνα;

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΕΕΔΑ: “Ρατσιστικός ο λόγος του Μητροπολίτη Άνθιμου”

Για «ρατσιστικό λόγο» και «εκτροπή από τη νομιμότητα» κατηγορεί το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με αφορμή την απο άμβωνος προτροπή του κ. Ανθιμου σε πιστούς να κάνουν «γυαλιά καρφιά» ραδιοφωνικό σταθμό στη Φλώρινα που θα εκπέμπει στα «σλαβομακεδονικά».

«Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δεν αμφισβητεί το δημοκρατικό δικαίωμα της έκφρασης των εκπροσώπων θρησκευτικών κοινοτήτων. Οταν, ωστόσο, ο δημόσιος και θεσμικός λόγος των εκκλησιαστικών φορέων προσλαμβάνει ρατσιστικές διαστάσεις και υποκινεί άμεσα τους αποδέκτες του στην τέλεση παράνομων πράξεων φέρει όχι μόνον ιδιαίτερη απαξία, καθώς πρόκειται για άσκηση δημόσιας εξουσίας, αλλά παύει ξεκάθαρα να εμπίπτει στα συνταγματικά όρια της ελευθερίας του λόγου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΔA.

Γίνεται επίσης λόγος για “ξενόφοβες εξάρσεις” αλλά και για “εκτροπή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από τη νομιμότητα”, η οποία  “δεν προκαλεί μόνο την ανοχή μιας φιλελεύθερης έννομης τάξης απέναντι στους επικίνδυνους τιμητές της ελευθερίας της έκφρασης και της διαφορετικότητας, αλλά επαναφέρει στην επικαιρότητα τα ζητήματα που απορρέουν από τον αναχρονιστικό εναγκαλισμό Κράτους και Εκκλησίας”.

πηγή: thestival.gr

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ТОМО Тајна Ослободителна Македонска Организација

Η Τάινα Οσλομποντίτελνα Μακέντονσκα Οργκανιζάτσια – Μυστική Απελευθερωτική Μακεδόνικη Οργάνωση, ήταν μακεδόνικη πολιτική και ένοπλη μακεδόνικη οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1945, στην πόλη Воден-Βόντεν (Έδεσσα), με σκοπό την άμυνα του μακεδόνικου λαού από την τρομοκρατία της φασιστικής ελληνικής εξουσίας και μετά από πρωτοβουλία του Вангел Ајановски-Оче (Βάνγκελ Αγιάνοβσκι-Ότσσε), ο οποίος ήταν και ηγέτης της. Η ηγεσία της οργάνωσης αποτελούνταν από τους: Марика Самаренова (Μάρικα Σαμαρένοβα), Ристо Кордалов (Ρίστο Κορντάλοβ), Туши Кераметчиев (Τούσσι Κεραμετσσίεβ), Ташко Хаџијанов (Τάσσκο Χατζζιγιάνοβ), В.К., Вангел Шармандов-Илинденски (Βάνγκελ Σσαρμαντοβ-Ιλιντένσκι).

Κέντρο δράσης της οργάνωσης ήταν η πόλη Βόντεν και τα γύρω χωριά. Άμεσα μετά την ίδρυσή της, πολλοί εξέχοντες Μακεδόνες της περιοχής, μέλη του ΚΚΕ, το εγκατέλειψαν και εντάχθηκαν στις τάξεις της ТОМО. Αυτοί ήταν οι: Мирка Гинова (Μίρκα Γκίνοβα), Апостол Василев (Άποστολ Βασίλεβ), Ристо Буковалов (Ρίστο Μπουκοβάλοβ), Ташко Мамуровски (Τάσσκο Μαμούροβσκι), Ставро Камчев (Στάβρο Κάμτσσεβ), Вани Калајџиев (Βάνι Καλάιτζζιεβ), Дини Кузев (Ντίνι Κούζεβ), Алеко Легинаров (Αλέκο Λεγκινάροβ), Туши Умалиев (Τούσσι Ουμαλίεβ), Перикли Паскалов (Πέρικλι Πασκάλοβ), Никола Проев (Νίκολα Πρόεβ), Дора Кајмакова (Ντόρα Καϊμάκοβα), Велика Ајановска (Βέλικα Αγιάνοβσκα), Дора Поченова (Ντόρα Ποτσσένοβα), Петре Шорев (Πέτρε Σσόρεβ), Ели Родичева (Έλι Ροντίτσσεβα), Александра Бобова (Αλεξάντρα Μπόμποβα). Παρακλάδια της οργάνωσης είχαν συσταθεί στα χωριά Волкојанево-Βολκογιάνεβο (Λύκοι) με υπεύθυνο τον Петре Попов-Πέτρε Πόποβ, Луковец-Λούκοβετς (Σωτήρα) με υπεύθυνο τον Никола Кралев-Νίκολα Κράλεβ, Кронцелево-Κροντσέλεβο (Κερασιά) με υπεύθυνο τον Атанас Диов-Άτανας Ντίοβ, Саракиново-Σαρακίνοβο (Σαρακηνοί) με υπεύθυνους τους Ристо Бинов-Ρίστο Μπίνοβ και Атанас Илиев-Άτανας Ιλίεβ, Долно Родиво-Ντόλνο Ρόντιβο (Κάτω Κορυφή) με υπεύθυνο τον Петре Поповски-Πέτρε Πόποβσκι, Горно Родиво-Γκόρνο Ρόντιβο (Άνω Κορυφή) με υπεύθυνο τον Бај Трпко-Μπάι Τ’ρπκο, Тресино-Τρέσινο (Όρμα) με υπεύθυνο τον Гоно Јанчев-Γκόνο Γιάντσσεβ, Пожарско-Ποζζάρσκο (Λουτράκι) με υπεύθυνο τον Иван Доков-Ίβαν Ντόκοβ, Баово-Μπάοβο (Πρόμαχοι) με υπεύθυνο τον Петре Тануров-Πέτρε Τανούροβ, С’ботско-Σ’μποτσκο (Αριδαία) με υπεύθυνο τον Ставре Камчев-Лазо – Στάβρε Κάμτσσεβ-Λάζο), Владово-Βλάντοβο (Άγρας) με υπεύθυνη την Пена Думова-Πένα Ντούμοβα, Росилово-Ροσίλοβο (Ξανθόγεια) με υπεύθυνο τον Вани Шеретов-Βάνι Σσερέτοβ, Острово-Όστροβο (Άρνισα) με υπεύθυνους τους Ристо Богов-Ρίστο Μπόγκοβ και Илија Картов-Ίλια Κάρτοβ,  Месимер-Μέσιμερ (Μεσημέρι) με υπεύθυνους τους Кољо Ќорташев-Κόλιο Κιορτάσσεβ, Пане Божинов-Πάνε Μποζζίνοβ και Вангел Чобанов-Βάνγκελ Τσσομπάνοβ.

Μαζί με το δίκτυο της οργάνωσης, είχε συσταθεί και παρτιζάνικο σώμα, στην τοποθεσία  Гаганец-Γκάγκανετς, πάνω από το χωριό Кронцелево-Κροντσέλεβο, ενώ ως έδρα ορίστηκε στο όρος Ниџе-Νίτζζε (Βόρρας).

Στο Συνέδριο στις 28 Απριλίου 1945, στην τοποθεσία Тупче-Τούπτσσε, ανάμεσα στο  Кронцелево και το Волкојанево-Βολκογιάνεβο, η οργάνωση μετονομάστηκε σε  Народно-ослободителен фронт-НОФ (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-ΝΟΦ).

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

КРАТКИ НО ВАЖНИ ВЕСТИ – ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, ομάδα αστυνομικών προσπάθησε να σταματήσει μακεδόνικο χορό στο χωριό Крива, Кукушко – Κρίβα, Κούκουσσκο (Γρίβα Κιλκίς), τον οποίο είχαν οργανώσει νεαροί του χωριού, οι οποίοι σύντομα θα παρουσιαστούν στον στρατό για να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Όταν ζήτησαν άδεια μουσικής από το κατάστημα που γινόταν ο χορός και τους δώθηκε, ένας από τους αστυνομικούς, άρχισε να βρίζει με αισχρό τρόπο τους παρεβρισκόμενους και μάλιστα λόγος έγινε και για χτύπημα ενός παιδιού. Οι κάτοικοι ζήτησαν σθεναρά το λόγο για το περιστατικό αυτό και οι αστυνομικοί απεχώρησαν. Από το επόμενο πρωί, όχημα της αστυνομίας βρίσκόταν συνεχώς στην είσοδο του χωριού και «έγραφε» τα οχήματα του χωριού. Αυτό συνεχίστηκε περισσότερες μέρες και ήδη γίνονται ενέργειες από τους κατοίκους του χωριού για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μήπως το περιστατικό σας θυμίζει παλαιότερες σκοτεινές εποχές;

Παρουσίαση της Нова Зора από το Μητροπολίτη Άνθιμο, σε κύρηγμά του σε ναό της Θεσσαλονίκης-Σόλουν. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη δωρεάν διαφήμιση.  Απολαύστε το στο http://www.youtube.com/watch?v=VFiJ-WF-Dks

Χωρίς οδοντιατρική κάλυψη μένουν 2.000.000 ασφαλισμένοι ΙΚΑ και Δημοσίου, που ενοποιούνται με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφού στις κοινές παροχές απουσιάζει η οδοντιατρική.

Οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου λαμβάνουν : μηνιαίο μισθό 6500ευρώ (όπως αυτοί ισχυρίζονται), 150ευρώ ανα συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών, όχημα, 200ευρώ για τηλέφωνο, 1.000 ευρώ μηνιαίως για ενοίκιο, 104 αεροπορικά εισιτήρια, δωρεάν εισιτήρια για μετακινήσεις με ΚΤΕΛ και ΟΣΕ, 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου, γραμματειακή υποστήριξη από τέσσερις υπαλλήλους και έναν επιστημονικό συνεργάτη και συνταξιοδότηση με δύο πλήρεις τετραετίες…..

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, πωλούνται οι μονάδες της ΔΕΗ σε Сорович – Αμύνταιο και Μεγαλόπολη. Επίσης, ανατίθεται σε ιδιώτες η εκμετάλευση του πεδίου λιγνίτη της Баница, Леринско – Βεύης Φλώρινας.

ΚΛΑΙΣ;;;;;
Όχι, μπήκαν στο μάτι μου λογιαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, εφορία, ΙΚΑ, νερό, αμάξι, ασφάλιστρα, νέοι φοροι, έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης!!!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ГРЦИЈА ПРОДОЛЖУВА ДА СЕ РОНИ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΡΩΝΕΤΑΙ

(από τον ξένο τύπο)

Η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι στην Ελλάδα, την πιο αποτυχημένη ευρωπαϊκή σοσιαλιστική δημοκρατία, ο πανικός φτάνει σε «ομηρικά» μεγέθη, επειδή οι Έλληνες πολίτες άρχισαν να βγάζουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σώσουν τις οικονομίες τους πριν οι τράπεζες καταρρεύσουν.

Σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες, στο κέντρο της Αθήνας, ένας υπάλληλος εξήγησε με ποιόν τρόπο οι καταθέτες ενεργούν για να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους.

Ο υπάλληλος δήλωσε: «Εργάζομαι στην τράπεζα 31 χρόνια και ποτέ μου δεν συνάντισα πανικό όπως αυτόν».

Τα επίσημα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Μόνο το μήνα Μάη, σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ αναλήφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, ως μέρος της «σιωπηρής φυγής από τις τράπεζες» όπως αποκαλούν το γεγονός οι αναλυτές. Αυτή η εκδοχή αποτελεί αταξία και χάος, αλλά δεν είναι οφθαλμοφανής. Οι άνθρωποι δεν δημιουργούν ατέλειωτες ουρές στια τράπεζες, αλλά κάνουν ανάληψη όσων περισσότερων χρημάτων μπορούν, για να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να ξεπληρώσουν χρέη ή να συμπληρώσουν τις αποδοχές τους. Οι τραπεζικοί όμως θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των αναλήψεων γίνεται λόγω του γενικού φόβου εξαιτίας της όλης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, φόβος ο οποίος τους καταλαμβάνει όλους. Από τους «μικρούς» καταθέτες, ως τα πραγματικά «μεγάλα» λεφτά.

«Σε κάθε αλλαγή του χρηματιστηρίου, με καλούν στο τηλέφωνο» δήλωσε ένας οικονομικός μάνατζερ των Αθηνών. «Οι επενδυτές με ρωτούν με ποιόν τρόπο να βγάλουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα».

Ένας τραπεζικός με μεγάλη προυπηρεσία, εμφανίστηκε αυστηρότερος: «Οι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τί κάνει». Αφηγήθηκε περιστατικό με έναν γνωστό του, ο οποίος έκανε ανάληψη 30.000ευρώ, τύλιξε τα χρήματα σε πλαστική σακούλα και τα έκρυψε στο γκαράζ του. Στην σακούλα όμως, νωρίτερα υπήρχε τροφή, η οποία προσέλκυσε τα ποντίκια και τους αρουραίους και έφαγαν τα χαρτονομίσματα.

Σακούλες με χρήματα στα γκαράζ, τρομοκρατημένοι καταθέτες που φεύγουν από τις τράπεζες, αλλά και από τη χώρα: αυτά δεν είναι γεγονότα που αφορούν μια σχετικά ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μια χώρα αναπτυσσόμενη, η οποία αντιμετωπίζει κατάρρευση της οικονομίας.

Η φυγή από τις τράπεζες, όσο και να είναι «σιωπηρή», αποτελεί σημάδι του μέλλοντος. Η Ευρωζώνη, ένα πολύ αδύναμο επινοημένο κατασκεύασμα, βρίσκεται σε σοβαρές δυσκολίες. Και υπάρχουν πολλές ακόμη αιτίες φόβου ότι η επιδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται…σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Αμερική.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)