Αρχεία | Νοέμβριος, 2010

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Σε ηλικία 94 ετών, ο Στρατηγός καθηγητής Δ-ρ Βλάντισλαβ Μπαρτσσίκοβσκι από την Πολωνία, για πρώτη φορά, επισκέφτηκε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, για να λάβει από τον Πρόεδρο της χώρας την τιμητική διάκριση «Προνόμιο» της Δημ.Μακεδονίας. «Προσκυνούμε μπροστά σ’ αυτόν τον μεγάλο άνθρωπο, ουμανιστή και περίφημο γιατρό, ο οποίος έσωσε τη ζωή εκατοντάδων τραυματιών Μακεδόνων και Ελλήνων αγωνιστών και πολιτών, θυμάτων του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, στο ειδικό νοσοκομείο για τον σκοπό αυτό στην Πολωνία, όπου υπεύθυνος ήταν ο Δ-ρ Μπαρτσσίκοβσκι» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δ.Μακεδονίας Δ-ρ Γκεόργκε Ίβανοβ.

Ο μεγάλος αυτός γιατρός, εκτός από τις σωματικές πληγές, θεράπευε και τις ψυχικές πληγές των Μακεδόνων, οι οποίοι νοσταλγούσαν τις οικογένειές τους και τα πάτριά τους εδάφη.

«Εγώ ήμουν μόνο μέρος μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κίνησης, μετά την ήττα των αγωνιστών του Γράμου και των άλλων περιοχών, για να σώσουμε τις ζωές τους και τις ζωές των απλών πολιτών προσφύγων.  Οι τιμές δεν ανήκουν μόνο σε μένα αλλά σε πολλούς άλλους Πολωνούς γιατρούς και νοσοκόμους και γενικά στους πολίτες της Πολωνίας» δήλωσε ο Βλάντισλαβ Μπαρτσσίκοβσκι.

Στην τελετή παρεβρέθηκαν και μέλη της οικογένειας του μεγάλου επιστήμονα, αντιπροσωπεία της πολωνικής Πρεσβείας, όπως και αγωνιστές του Εμφυλίου, Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες, των οποίων τη ζωή έσωσε ο Μπαρτσσίκοβσκι, μετά από δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις. Η συγκίνησή τους ήταν μεγάλη, όπως και του γιατρού.

Ο Βλάντισλαβ Μπαρτσσίκοβσκι έλαβε το πτυχίο Ιατρικής το 1939. Κατα τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένας από τους κύριους υπεύθυνους νοσηλείας των τραυματιών αντιφασιστών. Έπειτα ήταν ο διευθυντής του νοσοκομείου για τους αγωνιστές του Εμφυλίου στην Ελλάδα και αργότερα , κατα τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, οργάνωσε νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού. Νοσοκομείο οργάνωσε και την περίοδο της επανάστασης στην Αλγερία. Έχει συγγράψει περισσότερες από εβδομήντα επιστημονικές μελέτες και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και μετάλια.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Сетинци, Попадинци и Крушорадци – Σέτιντσι, Ποπάντιντσι ι Κρουσσόραντσι, δηλαδή των πολιτών της Δ.Μακεδονίας με καταγωγή από τα χωριά Сетина-Σέτινα-Σκοπός, Попадија-Ποπάντια-Παπαδιά και Крушоради-Κρουσσόραντι-Αχλάδα, όλα του νομού Φλώρινας. Για έκτη συνεχή χρονιά, σε μεγάλη σάλα, εκατοντάδες παρεβρισκόμενοι, απόλαυσαν  χορευτικό συγκρότημα από τον τόπο καταγωγής τους, τη Μακεδονία της Ελλάδας και πολλούς τραγουδιστές και μουσικούς, οι οποίοι παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από όλη τη γεωγραφική Μακεδονία. Εκλεκτός καλεσμένος της βραδιάς ήταν η χορευτική ομάδα «Солунчани» (Σολούντσσανι) από τη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα, η οποία χορεύοντας και τραγουδώντας χορούς και τραγούδια των περιοχών Кукуш-Κούκουςς-Κιλκίς, Воден-Βόντεν-Έδεσσας και Лерин-Λέριν-Φλώρινας, απέσπασε δυνατά χειροκροτήματα και πολλοί ήταν αυτοί που βλέποντάς τους, έκλαψαν σαν μικρά παιδιά.  Εκπρόσωπος του χορευτικού, μεταξύ των άλλων στην ομιλία-χαιρετισμό του, ανέφερε πως είναι πολλοί συγκινημένοι που έχουν την ευκαιρία να χορέψουν μπροστά σε Μακεδόνες οι οποίοι κατάγονται από τα ίδια χωριά μ΄αυτούς και πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, χαιρετισμό απεύθυνε και ο γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Μακεδόνων, πάτερ Νικόδημος Τσαρκνιάς, ο φημισμένος χειρούργος από τη Βόρειο Αμερική, με καταγωγή από το χωριό Загоричани-Ζαγκορίτσσανι-Βασιλειάδα Καστοριάς, Δ-ρ Λέφτερ Μάντσσε, καθώς και πολλοί διακεκριμένοι στο χώρο της τέχνης και της επιστήμης. Πέρυσι την εκδήλωση τίμησε το χορευτικό συγκρότημα του χωριού Крушоради-Κρουσσόραντι-Αχλάδα Φλώρινας, ενώ παλαιότερα είχαν συμμετάσχει και τα χορευτικά των χωριών Кронцелево-Κροντσέλεβο-Κερασιά Έδεσσας, Емборе-Έμπορε-Εμπόριο Πτολεμαίδας, μικτό χορευτικό από τα χωριά της βορειοανατολικής Φλώρινας, όπως  και ο μουσικός  καλλιτέχνης Τάσος Ιωάννου από το χωριό Ракита-Ράκιτα-Ολυμπιάδα Πτολεμαίδας, με τη γκάιντα του.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

КОСТЕНИ, СИРЕЊЕ И ВИНО ΚΑΣΤΑΝΑ, ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Στις 24 Οκτωβρίου, στο μακεδόνικο χωριό Крива-Κρίβα (Γρίβα Κιλκίς), έλαβε μέρος η παραδοσιακή πλέον γιορτή του κάστανου, τυριού και κρασιού. Μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ουρά παρκαρισμένων αυτοκινήτων μέχρι και τη γειτονική Гуменџа-Γκούμεντζζα (Γουμένισσα Κιλκίς), δωρεάν προσφορά ψητών και βραστών κάστανων, παραδοσιακές πίτες, τυρί και άφθονο κρασί, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της πολύ καλής οργάνωσης και  της εορταστικής ατμόσφαιρας που επικρατούσε. Χορευτικοί συλλόγοι της περιοχής έκαναν επίδειξη μακεδόνικων χορών και η μακεδόνικη ορχήστρα Μουσικόραμα από το Лерин-Λέριν (Φλώρινα), τραγούδησε πλήθος μακεδόνικων τραγουδιών. Το γλέντι άρχισε πριν το μεσημέρι και διέρκησε μέχρι αργά το βράδι. «Μακεδόνες υπάρχουν και εδώ και όχι μόνο στη Φλώρινα, όπως τακτικά δηλώνουν τα ΜΜΕ της χώρας μας» δήλωσαν κάτοικοι της γύρω περιοχής. «Αν και δεχόμαστε πολλές πιέσεις από επίσημες και ανεπίσημες πλευρές των αρχών, εμείς κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε τη μακεδόνικη ταυτότητά μας και κουλτούρα» πρόσθεσαν κάποιοι από τους οργανωτές και τους παρεβρισκομένους.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

Οι λεγόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2010 αντικατοπτρίζουν μια χώρα όπου κοινωνία και κράτος βρίσκεται εδώ και καιρό σε πολιτικό «κώμα».

Ο νέος νόμος «Καλλικράτης», η λεγόμενη «αλλαγή-μεταρύθμιση» για την τοπική αυτοδιοίκηση (νέοι Δήμοι, Περιφέρειες, κατάργηση Νομαρχιών, νέα όργανα, ρόλος κλπ.), δεν συζητήθηκε νωρίτερα ευρύτερα στην κοινωνία. Δεν προετοιμάστηκαν οι πολίτες για την «αλλαγή» του νόμου, δεν έγινε ευρύτερος διάλογος για τις διαδικασίες και την εφαρμογή του, με αποτέλεσμα πρόχειρα και βιαστικά  η χώρα να οδηγείται υποχρεωτικά βάση του νέου νόμου σε αυτοδιοικητικές «παρωδία-εκλογές».

Σε ότι αφορά τις λεγόμενες εκλογές για τις Περιφέρειες: Οι πολίτες είναι στη μεγάλη πλειοψηφία απροετοίμαστοι-ανενημέρωτοι σε ότι αφορά τον ρόλο της Περιφέρειας, των εκλεγμένων οργάνων, των θεσμών, του νόμου των δυνατοτήτων ή των αδυναμιών για περιφερειακές πολιτικές και ανάλογη εφαρμογή. Επίσης η αντιπαράθεση των υποψηφίων έχει μεταφερθεί σε στείρο κομματικό αγώνα με κύρια θέματα κεντρικές-κομματικές αντιπαραθετικές λογικές των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Θέμα κυρίως η οικονομία της χώρας, η οικονομική κρίση και η απροσάρμοστη πολιτική της χώρας. Δείγμα εξευτελισμού είναι να συζητείται σε προεκλογικό περιφερειακό επίπεδο το λεγόμενο «μνημόνιο» σαν οι Περιφέρειες να έχουν λόγο να αποφασίζουν ή να ορίζουν  την οικονομική κεντρική πολιτική όπου ούτε ισχύει ούτε θα ισχύει βάση νόμου στο μέλλον. Αντί να συζητείται έστω στο λίγο προεκλογικό διάστημα η ουσία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, δυνατότητες, αδυναμίες κλπ. τα κόμματα και οι υποψήφιοι δαιμονοποιούν «μνημόνια» και μεταφέρουν κεντρικές κομματικές ρητορίες σε «άλλο γήπεδο» μάλιστα σε κλίμα σκανδαλολογίας.

Γενικά η λογική του νόμου για τις Περιφέρειες δεν οδηγεί σε πραγματική ουσιαστική αποκέντρωση και αυτοδιαχειριστικές λογικές. Δεν ενισχύει τη σχετική οικονομική αυτοτέλεια μιας περιφέρειας για να μπορεί να χαράζει ανεξάρτητη περιφερειακή πολιτική, αλλά  διαιωνίζει την απόλυτη  εξάρτηση της Περιφέρειας από την κεντρική εξουσία.

Σε ότι αφορά τις δημοτικές εκλογές: Με τον νέο νόμο δεν έχουμε ουσιαστική μεταρρύθμιση για τον ρόλο και τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά απλά συνένωση των σχετικά νέων προηγούμενων Δήμων για να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερους Δήμους όταν δεν έχει ολοκληρωθεί-εφαρμοσθεί η προηγούμενη «μεταρρύθμιση-Καποδίστριας» πριν από δώδεκα  χρόνια. Εκτός από ανύπαρκτη ενημέρωση, συζήτηση-ωρίμανση των νέων προτάσεων για νέα αυτοδιοικητική λογική γίνεται απλά διαιώνιση της ρουσφετολογικής πολιτικής λογικής σε πρώτο επίπεδο. Γενικά ο νόμος δεν επιχειρεί αποκομματικοποίηση της αυτοδιοικητικής εξουσίας. Αποθαρρύνει ανεξάρτητες πολιτικές και ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια. Οι πλειοψηφία των πολιτών βλέπει στο σύστημα-Δήμους, τρόπους υπεράσπισης ατομικών στενών συμφερόντων, υπάρχει έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης αφού άλλωστε εδώ και χρόνια έτσι «εκπαιδεύτηκε απ’ τα πάνω» μία κατακερματισμένη ελληνική κοινωνία όπου ο τομαρισμός είναι πλέον κυρίαρχη λογική για κάθε πολίτη. Δυστυχώς έτσι διαπαιδαγωγήθηκε έτσι σκέφτεται έτσι λειτουργεί η κοινωνία.

Στις ευρωπαϊκές χώρες οι αυτοδιοικητικές λογικές είναι μακριά από τα ισχύοντα στην Ελλάδα. Οι αυτοδιοικήσεις είναι ενισχυμένες σε επίπεδο θεσμών για ανεξάρτητες πολιτικές ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, μεταξύ άλλων δε διεύρυνση άμεσης-έμμεσης φορολογίας όπου δεν χρειάζεται εκεί η κεντρική εξουσία-κυβέρνηση πότε και πόσα θα «μοιράζει» χρήματα εξ ολοκλήρου κατά το  δοκούν σε δήμους ή περιφέρειες. Επίσης εκεί είναι κεκτημένο οι ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές λογικές-επιλογές τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο τοπικής εξουσίας. Ακόμη και σε επίπεδο εκλογών σε μερικά κράτη δίνεται η δυνατότητα να ψηφίζουν οι πολίτες από την μία έναν συνδυασμό-λίστα με βάση τις προτάσεις για μία περιοχή ή δήμο είτε κοντά σε κόμμα είτε όχι και από την άλλη δε να  μπορούν να ψηφίζουν παράλληλα-ταυτόχρονα, μεμονωμένα άτομα που κρίνονται ικανά για προσφορά στην κοινωνία όπου συμμετέχουν ως υποψήφιοι σε διαφορετικές λίστες. Χαρακτηριστικό δείγμα δημοκρατικής αντίληψης και διεύρυνσης της δημοκρατικής αυτοδιοικητικής σκέψης. Για να μην αναφερθούμε βέβαια και σε εξασφαλισμένες ποσοστώσεις (θετική ποσόστωση) συμμετοχής  μειονοτικών ομάδων στην πολιτική, που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν λόγο για τα πολιτικά πράγματα στα κέντρα αποφάσεων.  Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη σε μετα-οθωμανικές λογικές εξουσίας στις σχέσεις πολίτης-κράτος, πολίτης-δήμος.

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για την τοπική αυτοδιοίκηση το Ουράνιο Τόξο δεν θα συμμετέχει.  Από την μία είναι δυσβάστακτο οικονομικά να μπορεί να σταθεί σε μία προ-εκλογική διαδικασία ένα μικρό κόμμα. Άλλωστε η οικονομική-ιδεολογική ανεξάρτητη στάση και πολιτική του Τόξου όλα αυτά τα χρόνια, έχει τίμημα. Από την άλλη είναι τεράστια η δυσκολία συμμετοχής με βάση τον πρόχειρα ψηφισμένο εκλογικό νόμο όπου δεν μπορούν τα μικρά κόμματα να προετοιμαστούν κατάλληλα, να ενημερώσουν-ενημερωθούν πολίτες και υποψήφιοι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για τον νέο νόμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ελάχιστα μικρά μη κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούν να συμμετέχουν. Ακόμη και ανεξάρτητες λίστες δεν είναι εύκολο υπό αυτές τις συνθήκες να δημιουργηθούν και να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Γενικά, σε αυτές τις εκλογές μπορούν τα μέλη και οι συμπαθούντες του κόμματος να ψηφίζουν άτομα-προσωπικότητες που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε λίστα υποψηφίων με βάση τα κριτήρια που καθορίζει η πολιτική ιδεολογία-στάση του Τόξου όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρούμε ότι υποψήφιος-εκλεγμένος με μακεδονική εθνική συνείδηση δίνει την δυνατότητα για ακόμη καλύτερη-χρήσιμη συμμετοχή στα κοινά σε αυτοδιοικητικές πολιτικές. Υπό αυτά τα πλαίσια από την μία είναι σημαντική η ηθική ακεραιότητα οποιουδήποτε υποψηφίου για να ψηφισθεί και να συμμετέχει στα κοινά. Από την άλλη δε βασική προϋπόθεση για να ψηφισθεί υποψήφιος είναι η ιδεολογική δημόσια τοποθέτηση υποψηφίου για τα δικαιώματα των εθνικά Μακεδόνων σε  δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ

Αρχές του μήνα Οκτώβρη και συγκεκριμένα στις 9 και 10 του μηνός, το χωριό Нерет-Νέρετ (Πολυπόταμος Φλώρινας), δέχτηκε μια ασυνήθιστη επίσκεψη. Ομάδα διανοουμένων από το Πανεπιστήμιο της Jena-Γιένα Γερμανίας (Graduiertenkolleg), αποτελούμενη από εφτά  πανεπιστημιακούς καθηγητές και δεκαπέντε φοιτητές της Σχολής Διδακτορικών Διατριβών, με επικεφαλή τον καθηγητή Thede KAHL (Θεντ Καλ), επισκέφτηκαν το Νέρετ με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά ανθρώπους οι οποίοι μιλούν την μακεδόνικη γλώσσα. Η συνάντηση έλαβε μέρος σε κεντρικό κατάστημα του χωριού και με την παρουσία μεγάλου αριθμού κατοίκων, κυρίως νέων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη μακεδόνικη γλώσσα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μακεδόνες. Αξίζει να αναφερθεί πως η όλη συζήτηση έγινε στη μακεδόνικη γλώσσα, αφού το σύνολο σχεδόν των καθηγητών και υποψηφίων διδακτόρων φοιτητών, γνώριζε τα μακεδόνικα. Ενώ δηλαδή εδώ στην Ελλάδα προσπαθούν να μας πείσουν πως η μακεδόνικη γλώσσα δεν υπάρχει, στη Γερμανία διδάσκεται στα πανεπιστήμια!

Η έρευνα που διενεργεί αυτή η πανεπιστημιακή ομάδα, αποτελεί μέρος του προγράμματος γνωριμίας με τις ομιλούμενες γλώσσες στη Βόρεια Ελλάδα και οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως τέτοιου είδους συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και στο εγγύς μέλλον. Επίσης παρεβρέθηκαν τα μέλη του Ουράνιου Τόξου, Πέτρος Βασιλειάδης και Κώστας Τασόπουλος, συνοδευόμενοι από μέλη του κόμματος της γύρω περιοχής, όπως και ο γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Солун-Θεσσαλονίκη, Δ-ρ Γεώργιος Νακρατζάς. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, βρέθηκαν και στη Νέβεσκα-Νυμφαίο Φλώρινας, όπου συζήτησαν με κατοίκους του χωριού, σχετικά με τη βλάχικη γλώσσα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

«ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΞΕΡΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ…;»

Ολοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης γνώριζαν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά σιώπησαν μέχρι που ξέσπασε η κρίση στην αρχή της χρονιάς, δήλωσε προ λίγων ημερών ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Κάποια στιγμή, όπως παραδέχθηκε, προσπάθησε να βρει λύση στο πρόβλημα, αλλά Ελληνας πρωθυπουργός, τον οποίο δεν κατονόμασε, τού απάντησε: «Κυβερνάω μια διεφθαρμένη χώρα». Συνεχίζοντας την ιδιότυπη αυτή απολογία, παραδέχθηκε μπροστά σε δημοσιογράφους, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, πως «ήταν προφανές ότι μια μέρα η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε αυτού του είδους το πρόβλημα και εμείς γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα θα προέκυπτε». Και καταλήγοντας τόνισε: «Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όχι όμως πέρυσι, αλλά αν είχαν ληφθεί μέτρα δύο ή τρεις δεκαετίες πριν».

Με λίγα λόγια, όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία τριάντα χρόνια, δηλαδή τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας μας, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που συμμετέχουν ή συμμετείχαν στις εργασίες του Κοινοβουλίου και γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν για την όλη κατάσταση, μας έλεγαν συνεχώς ψέμματα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα σκληρά μέτρα τα οποία πάρθηκαν και τα οποία αφορούν, στην ουσία, μόνο τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους. Αυτούς δηλαδή που με μεγάλες προσπάθειες «βγάζουν» το μήνα.

Το πλέον όμως ανησυχητικό σε όλα αυτά, είναι το ότι οι κυβερνώντες δεν μιλούν για καλύτερες μέρες, αλλά θεωρούν ως επιτυχία το αν θα καταφέρουν να μην λάβουν και άλλα συμπληρωματικά μέτρα. Με άλλα λόγια леле мајко!

Ο κ. Στρος-Καν, πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι οι απλοί πολίτες πληρώνουν τα λάθη που έκαναν επί 10ετίες οι κυβερνήσεις και ότι μέχρι να υπάρξει πλήρης αποτίμησή του ελληνικού ελλείματος, δεν θα συμβούλευε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να αποκλείεται εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Δηλαδή είμαστε ακόμα στην αρχή!

Και εδώ αναρωτιώμαστε! Πόσα άλλα θέματα, εκτός οικονομίας, αποσιωπούνται από τις επίσημες αρχές και σκοπίμως  παρουσιάζουν στον απλό πολίτη πλαστές εικόνες και στοιχεία; Πόσα είναι εκείνα τα θέματα για τα οποία η Ευρώπη γνωρίζει τα πάντα και κάνει συστάσεις στο ελληνικό κράτος για άμεση επίλυσή τους και οι πολίτες της χώρας μας –όπως συνήθως- έχουν «μαύρα μεσάνυχτα»;

Поздрав

Η Συντακτική Επιτροπή της НоваЗора

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Συμμετοχή αντιπροσωπείας του συλλόγου ΣΤΕΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Centre Maurits Coppitiers, στην Γαλλικία-Ισπανία.

Στις 1-2 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της υπό ίδρυσης συλλόγου “Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού” συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση και τις εργασίες του ευρωπαϊκού Ιδρύματος Centre Maurits Coppitiers (www.cmc-foundation.eu) στην πόλη Santiago de Compostela στην περιοχή Γαλλικία της Ισπανίας.

Το παραπάνω αναφερόμενο Ίδρυμα CMC συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Ε.Π.Κ.-Ε.Ε.Σ.) όπου είναι μέλος εκεί το Ουράνιο Τόξο.

Τα μειονοτικά κόμματα αλλά και τα κόμματα λαών εθνικών κρατών μέλη της Ε.Ε.Σ-Ε.Π.Κ συμμετέχουν ενεργά μέσω συλλόγων, οργανώσεων, φορέων ή τοπικών ιδρυμάτων στο κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης αλλά και ευρύτερα στο εν λόγω ευρωπαϊκό Ίδρυμα CMC.

Ο υπό ίδρυση σύλλογος Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού  που έχει προσφύγει για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για την μη αναγνώριση-εγγραφή στην Ελλάδα, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού Ιδρύματος Centre Maurits Coppitiers (CMC). Η Στέγη συνεργάζεται στενά με το κόμμα Ε.Ε.Σ.-Ουράνιο Τόξο στην Ελλάδα και κατά την διάρκεια των εργασιών του ευρωπαϊκού Ιδρύματος τους τελευταίους μήνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης οι εκπρόσωποι της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η έκδοση Μακεδονικού-Ελληνικού Λεξικού με υποστήριξη από κοινού του Ιδρύματος Centre Maurits Coppitiers και της Ε.Ε.Σ.-Ουράνιου Τόξου.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗ

(μια επεξήγηση στους απανταχού εθνικιστές)

Το έθνος αποτελεί μια ιδεολογικο-πολιτική κοινότητα. Η ύπαρξη του συνίσταται στο
συλλογικό τρόπο που «διαβάζουν» το παρελθόν και σχεδιάζουν το μέλλον τους τα μέλη αυτής της
κοινότητας. Ο διαφορετικός ιδεολογικός τρόπος που η κοινότητα αφηγείται το χθες της και
σχεδιάζει πολιτικά το αύριο, είναι που τη συγκροτεί ως χωριστό έθνος. (Δημητρης Λιθοξοου).
Το έθνος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος κοινότητας , με χαρακτηριστικά τον βαθμό συγγένειας , κάποια στοιχειώδη κοινή προέλευση και τα κοινά (πολιτικά/πολιτιστικά) ενδιαφέροντα. (Κρστε Πέτκοβ Μίσιρκοβ).
Το κοινωνικό σύνολο ,όπως σχεδόν όλα, έχει ανάγκη από μη τετριμμένες διαμερίσεις. Μερικές
είναι η οικογένεια , τα κόμματα , οι κάτοικοι μιας περιοχής κλπ κλπ. Ωστόσο καμιά δεν μας απασχόλησε τόσο, τον τελευταίο αιώνα, όσο το έθνος . Ίσως είναι η πιο πρόσφατη (με ηλικία μόλις 2 αιώνων) , ίσως γιατί ξεπέρασε τους δεσμούς της απλής συγγένειας και πέρασε στον βαθμό της μεγάλης συγγένειας και αλληλεγγύης σε ένα ευρύτερο σύνολο μιας νέας οικογένειας. Ίσως γιατί στο όνομα της υπεροχής / ηγεμονίας της μιας ή της άλλης εθνότητας έγιναν σχεδόν όλοι οι πόλεμοι και τα μεγαλύτερα εγκλήματα του αιώνα που πέρασε.
Αρχικά το έθνος δεν είναι ούτε φυλή, ούτε θρησκεία. Η φυλή βασίζεται σε ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, οπως το χρώμα του δέρματος , μαλλιών,  ματιών, ζυγωματικά και άλλα (κυρίως σωματικά) χαρακτηριστικά. Το έθνος είναι ένα σύνολο ανθρώπων που δένεται με κοινές πολιτισμικές καταβολές, κοινό αίσθημα συλλογικότητας,κοινά πολιτικά ενδιαφέροντα (κυρίως λόγω γεωγραφικής θέσης και διασποράς) και κοινή γεωγραφική προέλευση των ατόμων που το συγκροτούν.  Με απλά λόγια η φυλή είναι ένα σύνολο εξωτερικών χαρακτηριστικών, ενώ το έθνος, πολιτικών και πολιτιστικών.
Είναι τελείως παράλογο να χωρίζεις τους ανθρώπους με βάση το χρώμα δέρματος. Σε πολλούς μπορεί
να φαίνεται φυσιολογικό, ότι δεν είναι το ίδιο με κάποιον έγχρωμο , αλλά σκεφτείτε ότι το χρώμα δέρματος είναι απλά ένα εξωτερικό χαρακτηριστικό. Θα μπορούσαν κάποιοι να δέχονταν ως δικούς τους άνθρωπους, όσους εχουν ύψος 1,78 ή 1,3 βαθμό μυωπίας. Είναι τελείως αναίτιο και άφυσικο, ένα βιολογικό χαρακτηριστικό, να παίζει τόσο ρόλο στην κοινωνική διαμέριση, όπως έχει παίξει η φυλή.
Η θρησκεία πάλι, εκτός του ότι είναι ένα καθαρά προσωπικό θεμα ,τα ενδιαφέροντά της δεν έγκυνται σ’ αυτόν τον κόσμο (άσχετα αν οι βλέψεις των ιεραρχών είναι για αυτόν τον κόσμο). Δεν θα ήταν τελείως τρελό να χωρίζεις τους άνθρωπους σ’ αυτούς που πιστεύουν στην μετεσάρκωση ή σ’ αυτούς που πιστεύουν στην Βαλχάλα (παράδεισος των Βίκινγκ); Θα ήταν το ίδιο ακριβώς με το να χωρίζαμε τους άνθρωπους σε αυτούς που πιστεύουν στην ύπαρξη εφυούς ζωής σε άλλους γαλαξίες και σ’ αυτούς που δεν πιστεύουν. Είναι θέματα προσωπικά και φιλοσοφικά, μεταφυσικά που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την λειτουργεία  της κοινωνίας μας.

Ευχαριστώ τη ΝόβαΖόρα για τη φιλοξενία.

Με εκτίμηση

Σπυρίδων Τσάρος – Μαθηματικός

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΕΘΝΟΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) ЕТНИЧКИТЕ ПРОМЕНИ ВО СЕВЕРНА ГРЦИЈА (МАКЕДОНИЈА) (1912 – 1928)

Του Δημήτριου Καστοριανού – Μεταπτυχιακού Ιστορικού

Ο μακεδόνικος εθνικός πληθυσμός στην ελληνική Μακεδονία, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913, κυριαρχούσε σε σχέση με τις άλλες εθνικές κοινότητες. Σύμφωνα με ορισμένα στατιστικά στοιχεία, στο κομμάτι αυτό της Μακεδονίας, την περίοδο εκείνη ζούσαν περίπου 1.050.000 κάτοικοι, από τους οποίους 410.000 Μακεδόνες, 274.000 Τούρκοι, 190.000 Έλληνες και μικρότερος αριθμός Εβραίων, Βλάχων και άλλων. Αυτός ο τεράστιος αριθμός μη ελληνικού πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία, ήταν υπεραρκετό κίνητρο για το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει πολιτική κυρίως διωγμού, αλλά και αφομοίωσης αυτού του τμήματος του πληθυσμού. Ο σκοπός ήταν ξεκάθαρος: δημιουργία ενός κράτους με ένα έθνος, μία γλώσσα και μία θρησκεία.

Την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, ο ελληνικός στρατός έκαψε περίπου 160 χωριά, ενώ κατέστρεψε τελείως και την πόλη Кукуш-Κούκουςς (Κιλκίς), από όπου αναγκάστηκαν να γύγουν 16.000 Μακεδόνες για τη Βουλγαρία και Σερβία (όπως είναι γνωστό, μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, στις δύο αυτές χώρες δόθηκαν τα υπόλοιπα κομμάτια της Μακεδονίας, εκτός ενός μικρού κομματιού που έλαβε η Αλβανία). Στις 27 Νοεμβρίου 1919, υπογράφηκε η Συνθήκη της Νεϊγύ, μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, με την οποία προβλεπόταν «εθελοντική μετοίκηση» πληθυσμών που ζουν στις δύο χώρες. Στην ουσία, χωρίς κανείς να τους ρωτήσει, πάλι οι Μακεδόνες ονομάστηκαν όπως επιθυμούσαν τα συμφέροντα των βαλκανικών κρατών, στην συγκεκριμένη περίπτωση ως Βούλγαροι, με μοναδικό σκοπό, το ελληνικό κράτος να «γλιτώσει» από αυτούς με ευκολότερο τρόπο και η «εθελοντική» αναχώρηση μετατράπηκε σε αναγκαστική. Τα καθημερινά βασανιστήρια, οι δολοφονίες, οι κατασχέσεις περιουσιών και πολλά άλλα, απλά εξανάγκαζαν τους Μακεδόνες να εγκαταλείψουν τις αιώνιες εστίες τους.Κάτω από τέτεοιες συνθήκες, κατέφυγαν κυρίως στη Βουλγαρία, 86.572 εθνικά Μακεδόνες, ο μεγαλύτερος αριθμός από το  Кукушко-περιοχή Κιλκίς (18.959), Серско-περιοχή Σερρών (11.223), Демирхисарско-περιοχή Σιδηροκάστρου (11.223), Солунско-περιοχή Θεσσαλονίκης (7.285), Ениџевардарско-περιοχή Γιαννιτσών (7.257) κτλ. Από την άλλη πλευρά, μόνο από το σχέδιο «εσωτερικός αποικισμός», την περίοδο 1912-1928, εγκαταστάθηκαν εκεί περίπου 53.000 Έλληνες. Με τον τρόπο αυτό άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια των εθνικών αλλαγών, κυρίως στην ανατολική και κεντρική Μακεδονία της Ελλάδας.

Μετά την ήττα του ελληνικού βασιλείου στον ελληνοτουρκικό πόλεμο (1920-1922), υπογράφηκε η Συμθήκη της Λωζάνης (1923). Εκτός των άλλων διατάξεων, στην συμφωνία προβλεπόταν ανταλλαγή του μωαμεθανικού πληθυσμού που ζούσε στο ελληνικό κράτος με το χριστιανικό πληθυσμό της Τουρκίας. Έτσι, από την ελληνική Μακεδονία, αναχώρησαν περίπου 350.000 μωαμεθανοί, από τους οποίους οι 40.000 ήταν εθνικά Μακεδόνες, μωαμεθανοί στο θρήσκευμα. Στη θέση αυτών, η Ελλάδα δέχτηκε το μεγαλύτερο μέρος του χριστιανικού πληθυσμού της πρωην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με βάση την «ελληνική καταγωγή» (από τους οποίος μεγάλος αριθμός ήταν Τούρκοι χριστιανοί, Αρμένιοι και άλλοι), στο βασίλειο της Ελλάδας ήρθαν περίπου 1 150 000 άτομα και έτσι δόθηκε τελικά η δυνατότητα στην επίσημη Αθήαν, να ελληνοποιήσει το βόρειο μέρος της χ’ωρας. Σ’ αυτά ακριβώς τα μέρη, ο αποικισμός ήταν και ο μαζικότερος. Στην ελληνική Μακεδονία εγκαταστάθηκαν 565.143 άτομα ή 48,75% του συνολικού αριθμού προσφύγων, οι οποίοι κατέφθασαν από την Ευρώπη (210.425), Ασία (353.652), Αμερική (567), Αφρική (486), κτλ. Έτσι άλλαξε η εικόνα πολλών μακεδόνικων χωριών και πόλεων και οι εθνικά Μακεδόνες, από κυρίαρχος πληθυσμός, έγινε μειονότητα.

Μετά λοιπόν την «εθελοντική αναχώρηση» των Μακεδόνων και την μεγάλη ελληνική αποικιοποίηση, η σύνθεση του πληθυσμού στο κομμάτι αυτό της Μακεδονίας, ήταν η εξής: 711.428 Έλληνες ή 50,36 %, 240.000 Μακεδόνες ή 17, 00 %, 210.000 Καραμανλήδες ή 14, 87 %, 80.000 Αρμένιοι ή 5,66%, 68.206 Εβραίοι ή 4,83%, 44.414 Βλάχοι ή 3,14 %, κτλ.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΙΩΧΘΕΝΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Επικοδομιτική συνάντηση και συζήτηση έλαβε μέρος στις 10 Οκτωβρίου 2010, στο Скопје-Σκόπιε της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μεταξύ ομάδας πολιτών, Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου  στην Ελλάδα και της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Αθήνα «Αντιεξουσιαστική Αντιεθνικιστική Πρωτοβουλία». Η συνάντηση ήταν συνέχεια της επίσκεψης του πολιτικού πρόσφυγα Георги Канзуров-Γκεόργκι Κανζούροβ, τον περασμένο Ιούλιο, στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθηνών, όπου είχε ενημερώσει τους παρεβρισκομένους για την σημερινή κατάσταση σχετικά με το status των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων.

Στην δεύτερη αυτή συνάντηση, έγινε μια σύντομη παρουσίαση των γεγονότων του εμφυλίου και του γολγοθά που πέρασαν τα παιδιά τότε, τα οποία αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε τρίτες χώρες, μακριά από τους γονείς τους και τα πάτρια εδάφη. Την παρουσίαση έκαναν οι κκ. Γκεόργκι Κανζούροβ με καταγωγή από το χωριό Сетина-Σέτινα-Σκοπός Φλώρινας, Сократ Пановски-Σόκρατ Πάνοβσκι με καταγωγή από το χωριό В’мбел-Β’μπελ-Μοσχοχώρι Καστοριάς και η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κατερίνα Μίρτσσεβσκα. Από πλευράς της οργάνωσης «Αντιεξουσιαστική Αντιεθνικιστική Πρωτοβουλία», παρεβρέθηκαν οι κκ. Γεώργιος Νιαουδάκης, Σίσυ Βωβού και Αλεξία Τσούνη, οι οποίοι δήλωσαν πως ασχολούνται δυναμικά με το θέμα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων και την άμεση επιστροφή τους. Τόνισαν πως οι ενέργειές τους επικεντρώνονται στην άμεση αλλαγή του νόμου Γεννηματά – Σκουλαρίκη του 1982, με τον οποίο επιτρέπεται η επιστροφή μόνο των προσφύγων «Ελλήνων το γένος». Επίσης ενημέρωσαν ότι σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο ένα ντοκυμαντέρ, δικής τους παραγωγής, με θέμα τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες, το οποίο επιμελούνται δύο σκηνοθέτες, ένας από την Ελλάδα και ένας από τη Δημ.Μακεδονίας. Πληροφόρησαν επίσης πως έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για την άμεση λύση του προβλήματος. Επίσης, παρεβρέθηκαν και χαιρέτησαν την πρωτοβουλία αυτή, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ουράνιου Τόξου, Ιωάννου Δημήτριος και ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Μακεδόνων στην Ελλάδα, Νίκος Σακελλάριος. Όλοι τόνισαν πως οι δραστηριότητες δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ και πως επιβάλεται να λυθεί αυτό το μεγάλο και σοβαρό θέμα, μία από τις τελευταίες ανοικτές πληγές, περασμένων σκοτεινών εποχών της ευρωπαικής ιστορίας. Ίσως για κάποιους ο Εμφύλιος πόλεμος έληξε το 1949, για άλλους όμως, χιλιάδες τον αριθμό, διαρκεί ακόμα και μετά από πολλές δεκαετίες, δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να απολαύσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)