Αρχεία | Ιούλιος, 2010

ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ “ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ”

Το 1991, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΣΔΜ), ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Η ΣΔΜ κήρυξε την ανεξαρτησία της ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ωστόσο, όπως είναι γνωστό η Ελλάδα αντιτέθηκε στην ανεξαρτησία της χώρας, λόγω της χρήσης της λέξης «Μακεδονία» στην ονομασία της. Σύμφωνα με την επίσημη ελληνική άποψη, τα «Σκόπια» δεν έχουν το δικαίωμα να “μονοπωλήσουν” το «Ελληνικό όνομα της Μακεδονίας». Αν επιτραπεί στα “Σκόπια” να χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία», θα υπάρξει σύγχυση μεταξύ της νέας Δημοκρατίας και της “ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας”. Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης ότι Μακεδόνικο έθνος και μακεδόνικη γλώσσα δεν υπάρχουν και ότι όλα αυτά είναι «δημιουργία» του Τίτο το 1944.

Ωστόσο αληθεύουν όλα αυτά; Το όνομα της Δημοκρατίας είναι το πραγματικό πρόβλημα ή κάτι άλλο; Δημιουργείται στ’ αλήθεια σύγχυση μεταξύ των δύο Μακεδονιών; Αληθεύει ότι το Μακεδόνικο έθνος «κατασκευάστηκε» πριν από λίγες δεκαετίες; Από μια προσεκτική ανάλυση του προδικαστικού ερωτήματος προκύπτει ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πρώτον, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι ταυτόσημο με την ονομασία της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής “Μακεδονία”, κάτι που δεν είναι σωστό. Το συνταγματικό όνομα της χώρας δεν είναι απλά “Μακεδονία”, αλλά είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Υπάρχει ένας σαφής πολιτικός προσδιορισμός (“Δημοκρατία”), που προηγείται του ουσιαστικού «Μακεδονία». Επιπλέον, στην Ελλάδα, υπάρχουν τρεις ξεχωριστές διοικητικές περιοχές ή “Περιφέρειες” που χρησιμοποιούν το ουσιαστικό «Μακεδονία» στο όνομά τους. Οι περιφέρειες αυτές είναι: «Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και «Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”. Οι περιφέρειες αυτές διακρίνονται σαφώς μεταξύ τους από τα αντίστοιχα προθέματα πριν από το ουσιαστικό «Μακεδονία». Εξάλλου, αυτές οι εσωτερικές διοικητικές περιοχές της Ελλάδας εύκολα διακρίνονται και ξεχωρίζουν από το ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Έτσι, για ποιό λόγο όλη αυτή η διαμάχη; Κατά ειρωνικό τρόπο, ο πραγματικός λόγος για τη διαμάχη αυτή «αποκαλύφθηκε» το 1993 από τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε το εξής: «κατανόησα το Σκοπιανό (Μακεδόνικο) ζήτημα από την αρχή στην πραγματική του διάσταση … Το πρόβλημα για μένα δεν ήταν το όνομα του κράτους. Ήταν να αποφευχθεί η εμφάνιση ενός δεύτερου μειονοτικού προβλήματος στη Δυτική Μακεδονία (το 1ο είναι οι Τούρκοι της Δ.Θράκης) … Για μένα, ο στόχος πάντα ήταν να δηλώσει σαφώς η γειτονική Δημοκρατία ότι δεν υπάρχει σλαβο-μακεδόνικη μειονότητα στην Ελλάδα… Αυτό είναι το κλειδί στην Ελληνο-Σκοπιανή (Μακεδόνικη) διαμάχη». Πράγματι, η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως Μακεδόνικη εθνοτική και γλωσσική μειονότητα, κάτι το οποίο έντονα έχει κατακριθεί από πλευράς ελληνικών και διεθνών οργανώσεων. Η πιο πρόσφατη διεθνής οργάνωση που καταδίκασε την Ελλάδα για την συμπεριφορά της απέναντι στην εθνική της μακεδόνικη κοινότητα, ήταν τα Ηνωμένα Έθνη. Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων μειονοτικών ζητημάτων του ΟΗΕ, δημοσίευσε το 2009 έκθεση για την Ελλάδα, όπου αναφερόταν μεγάλος αριθμός παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε “την Ελλάδα να αποχωρήσει από τη διαμάχη για το αν υπάρχει μακεδόνικη ή τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και να επικεντρωθεί στην προστασία των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού, ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι των εν λόγω κοινοτήτων ».

Επίσης, ο ισχυρισμός ότι το Μακεδόνικο έθνος και η μακεδονική γλώσσα κατασκευάστηκαν πριν από μερικές δεκαετίες, δεν είναι μόνο ανόητος, αλλά και ένα κραυγαλέο ψέμα. Υπάρχουν άφθονα  στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο και παρακάτω θα αναφερθούν δύο τρανταχτά παραδείγματα. Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, όταν οι άνθρωποι από όλες τις περιοχές της Μακεδονίας, μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, πολλοί από αυτούς δήλωσαν ως ιθαγένεια τους τη Μακεδόνικη, ως κάτι διαφορετικό από τη βουλγαρική, σερβική και ελληνική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Ellis Island, κατά την περίοδο 1897-1924, υπήρχαν 7.821 τέτοια άτομα. Αυτό το γεγονός έλαβε μέρος πολλές δεκαετίες πριν την «κατασκευή» του Μακεδόνικου έθνους από τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, όπως η ελληνική πολιτική ισχυρίζεται. Επίσης, σε σχέση με την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, ένα από τα ισχυρότερα αποδεικτικά στοιχεία, δεν προέρχεται από τον ακαδημαικό κόσμο, αλλά –τί ειρωνία- από το ίδιο το ελληνικό κράτος. Στην ελληνική εθνική απογραφή του πληθυσμού, το 1920, η μακεδονική γλώσσα αναφέρεται ώς Μακεδόνικη γλώσσα, ως μία από τις γλώσσες που ομιλούνται από τμήματα του πληθυσμού στην Ελλάδα και όχι ως σλαβομακεδόνικη ή σλαβική ή σλαβικό ιδίωμα. Μέρος των επισήμων αποτελεσμάτων της απογραφής αυτής δημοσιεύθηκαν και ως εκ τούτου αναγνωρίστηκε και η μακεδόνικη γλώσσα από το ελληνικό κράτος. (Γενικά Αρχεία του Ελληνικού κράτους, αναδημοσίευση Μ. Χουλιαράκης, Γεωγραφική, διοικητική και πληθυσμιακή εξέλιξη τησ Ελλάδας, τόμος 3, σελίδα 363).

Την πρώτη περίοδο, η Ελλάδα δεν δεχόταν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτή η στάση όμως άλλαξε και τώρα δέχεται τη χρήση αυτή, αλλά μόνο με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αυτό όχι λόγω «καλοσύνης», αλλά επειδή η Αθήνα γνωρίζει ποιές θα είναι οι συνέπειες επι της μακεδόνικης εθνικής ταυτότητας και της μακεδόνικης γλώσσας (π.χ. Βόρεια Μακεδονία, Βορειομακεδόνες, Βορειομακεδόνικη γλώσσα). Ομοίως και κάποιο όνομα όπως Βάρνταρσκα Μακεντόνια-Μακεδονία του Βαρδάρη, θα άλλαζε τη μακεδονική εθνική ταυτότητα (π.χ. Βαρδαρομακεδόνες κτλ.). είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές θέσεις για το όνομα της Δημ.Μακεδονίας, δεν σχετίζονται με το όνομα αυτό καθ’αυτό της χώρας, αλλά αποτελούν προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της Δημ.Μακεδονίας, του μακεδόνικου λαού και της μακεδόνικης γλώσσας. Έχοντας υπ’όψη τις δηλώσεις της Δημ.Μακεδονίας (με απόλυτο δίκιο), πως κάθε αλλαγή στη μακεδόνικη ταυτότητα και γλώσσα, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί δεν μπορούν να αποτελούν βάση για «λύση του προβλήματος».

Είναι ξεκάθαρο δηλαδή πως το πρόβλημα δεν έχει καμιά σχέση με το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά με την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να αποδεχτεί ότι το όνομα δεν αποτελεί καμιά απειλή. Η χώρα μας θα πρέπει να δεχτεί πως η γειτονική χώρα έχει κάθε δικαίωμα, ηθικό και νομικό (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο), να ονομάζεται όπως επέλεξε και επίσης ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν Μακεδόνες και μακεδόνικη γλώσσα και στην επικράτειά της και εκτός αυτής. Εάν παραφράσουμε τον κ.Μητσοτάκη, τότε θα έχουμε στα χέρια μας το «κλειδί» της Ελληνο-Μακεδόνικης «διαμάχης».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Του ανταποκριτή μας στα Τίρανα, Βάσιλ Στέριοβσκι

Η Αλβανία εκπλήρωσε μέρος των υποχρεώσεών της σχετικά με τις μειονότητες, ως όρος αποδοχής της στην Ευρωπαική Ένωση. Συγκεκριμένα, στο Υπουργείο Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Αλβανίας, συστάθηκε ειδικό Τμήμα Μειονοτήτων.

Εκπρόσωποι του Τμήματος αυτού, με επικεφαλή το Μπάρντουλ Λόντο, σύμβουλο του Υπουργείου, συναντήθηκαν στο δήμο Πούστετς-Пустец, με εκπροσώπους της μακεδόνικης μειονότητας της Αλβανίας και τον επικεφαλή τους, δήμαρχο Έντμοντ Τέμελκο-Едмонт Темелко. Στην συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Τμήματος αυτού, εξήγησαν ότι, βασικός σκοπός του τμήματος είναι σταδιακή βελτίωση της νομοθεσίας σχετικής  με τις μειονότητες και η συμφωνία της με αυτή της Ευρωπαικής Ένωσης, με στόχο την αναπτυξιακή πολιτική σχετικά με τις μειονότητες, την προστασία και προαγωγή των βασικών τους χαρακτηριστικών, όπως η γλώσσα και η κουλτούρα. Επίσης, το Τμήμα αυτό, θα υποστηρίζει εξιδεικευμένα προγράμματα προαγωγής της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των μειονοτήτων που ζουν στην Αλβανία.

Οι εκπρόσωποι των Μακεδόνων, ενημέρωσαν το Τμήμα σχετικά με τη κατάσταση των Μακεδόνων στην Αλβανία και ζήτησαν από το Τμήμα να ασχοληθεί με όλους τους Μακεδόνες που ζουν στη χώρα, επειδή δεν ζουν μόνο στο δήμο Πούστετς-Пустец, αλλά και στις περιοχές Γκόλο Μπ’ρντο-Голо Брдо, Γκόρα-Гора, Ντέβολ-Девол, όπως και στις μεγαλύτερες πόλεις της Αλβανίας. Στην συνάντηση αυτή έγινε ανταλλαγή σκέψεων σχετικά με συγκεκριμένη υποστήριξη της μακεδόνικης μειονότητας και αρχικά συμφωνήθηκε, το Τμήμα αυτό να χρηματοδοτεί τη μοναδική εφημερίδα στη μακεδόνικη γλώσσα στην Αλβανία «Πρέσπα-Преспа», όπως και να υποστηρίξει την έκδοση βιβλίων Μακεδόνων Λογοτεχνών που ζουν στη χώρα.

* Ίσως κάποτε συμβεί αυτό και στην «Ευρωπαική Δημοκρατική» χώρα μας, όπως συμβαίνει σήμερα στην «οπισθοδρομική» Αλβανία……

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΜΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΜΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Το έγγραφο αυτό είναι μια συμβολαιογραφική πράξη διανομής, όπου μεταξύ των άλλων, το έτος 1923, ο συμβολαιογράφος επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι συμμετάσχοντες στην πράξη αυτή, κάτοικοι του χωριού Јаворјани-Γιαβόριανι (σήμερα Πλατάνη Εδέσσας)και της γύρω περιοχής Έδεσσας, δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα αλλά μόνο την μακεδόνικη!!! (σειρά 31 του εγγράφου). Για το λόγο αυτό ζητά την παρουσία διερμηνέα, για να μεταφράζει από την ελληνική γλώσσα στη μακεδόνικη γλώσσα (σειρά 35 του εγγράφου). Επίσης τα ονόματα των χωριών όπως Γιαβόριανι και Ποντ (σήμερα Φλαμουριά), αρκετά από τα ονόματα των συμμετασχόντων, όπως και όλα τα τοπονύμια που αναφέρονται στο έγγραφο είναι στα μακεδόνικα.

Περισσότερα λόγια είναι περιττά !!!

НОТАРСКИ АКТ СО ПРЕВЕДУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Овој документ е еден нотарски акт во врска со имот, каде меѓу друго, во 1923 година, нотарот потврдува дека повеќето учесници на расправијата, жители на воденското село Јаворјани (денес Платани) и на пошироката воденска област, не го познаваат грчкиот јазик туку само македонскиот (ред 31 од документот). Поради таа причина бара присуство на преведувач, кој ќе преведува од грчки на македонски јазик (ред 35 од документот). Исто така имињата на селата како Јаворјани и Под (денес Фламурја), доста од имињата на учесниците, како и сите топоними кои се спомнуваат во документот, се на македонски јазик, но со грчко писмо.

Повеќе зборови се непотребни !


δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Στην Ελλάδα υπάρχει ρατσιστική αντίληψη περί σχηματισμού των εθνών που δεν επιτρέπει το «ευ αγωνίζεσθε» μεταξύ των εθνών.

Σε κάθε κοινωνία ανθρώπων υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές σχέσεις, κανόνες συμπεριφοράς, αντιλήψεις, ιδέες οι οποίες με το πέρασμα των ετών αλλάζουν, αναπροσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, κάποιες εξαφανίζονται και όταν δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες, εμφανίζονται νέες. Αποτελούν τις βάσεις επάνω στις οποίες σχηματίζονται οι κοινωνικές ομάδες όπως είναι μια οικογένεια, τα μέλη και οπαδοί ενός κόμματος, τα μέλη ενός έθνους, οι πιστοί μιας θρησκείας, οι οπαδοί μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, οι θαυμαστές (fan club) ενός τραγουδιστή ή ενός μουσικού συγκροτήματος.

Ναι, πολύ σωστά καταλάβατε! Τα έθνη δεν είναι βιολογικές, αλλά κοινωνικές ομάδες! Μόνον στην Ελλάδα πιστεύουν στην αντιεπιστημονική και ρατσιστική άποψη ότι τα σημερινά έθνη (π.χ. το ελληνικό) προκειμένου να υφίστανται πρέπει να είναι «γνήσιοι» βιολογικοί απόγονοι αρχαίων λαών.

Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που εμφανίζουν αντοχή και διάρκεια στο χρόνο και μεταφέρονται (με την πολιτιστική, βεβαίως, έννοια και όχι την βιολογική) από την μια γενιά στην άλλη όπως για παράδειγμα οι πιστοί μιας θρησκείας. Υπάρχουν, επίσης, κοινωνικές ομάδες με καθαρά πρόσκαιρο χαρακτήρα όπως είναι π.χ. οι θαυμαστές (fan club) ενός τραγουδιστή ή ενός μουσικού συγκροτήματος.

Μεταξύ των ομοειδών κοινωνικών ομάδων, αναπόφευκτα, δημιουργούνται ανταγωνισμοί. Αυτοί οι ανταγωνισμοί συμβάλλουν θετικά στην εξέλιξη και στην βελτίωση των κοινωνικών ομάδων μόνον όταν κινούνται μέσα σε επιτρεπτά και πολιτισμένα πλαίσια όπως είναι το Fair Play (που λέμε στον αθλητισμό) ή κατά την αρχαιοελληνική ρήση του «ευ αγωνίζεσθε». Αντίθετα, όταν οι ανταγωνισμοί ξεφεύγουν από τα επιτρεπτά όρια ή αναπτύσσονται με ένταση και χωρίς κανόνες, τότε οδηγούν την ανθρώπινη κοινωνία σε καταστροφικά αποτελέσματα όπως οι γνωστοί στην ανθρώπινη ιστορία πόλεμοι μεταξύ θρησκειών και πόλεμοι μεταξύ εθνών. Παρόμοιες συγκρούσεις χωρίς να έχουν, τυπικά, πολεμικό χαρακτήρα παρουσιάζονται και με άλλες μορφές όπως είναι ο χουλιγκανισμός μεταξύ οπαδών αθλητικών ομάδων. Όλες αυτές οι συγκρούσεις ξεκινούν κατά κανόνα από μέλη των κοινωνικών ομάδων τα οποία διακρίνονται από τον φανατισμό τους.

Στην περίπτωση των εθνών τα φανατικά μέλη ενός έθνους είναι γνωστά με τον όρο εθνικιστές[1] οι οποίοι ομοιάζουν και συμπεριφέρονται σαν τους χούλιγκανς των αθλητικών ομάδων όπου τα φανατικά μέλη μιας αθλητικής ομάδας δεν ανέχονται τη άλλη. Κύριο χαρακτηριστικό των εθνικιστών είναι η μη αναγνώριση ύπαρξης των άλλων εθνών και στην καλύτερη (κατ’ αυτούς) περίπτωση τα θεωρούν «κατώτερα» από το δικό τους.

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στο ελληνικό έθνος δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη του μακεδονικού έθνους την στιγμή που όλη η ανθρωπότητα το έχει ήδη αναγνωρίσει. Αντίθετα, το σύνολο των μελών του μακεδονικού έθνους αναγνωρίζει την ύπαρξη του ελληνικού.

Mε βάση τα παραπάνω προκύπτει το λογικό ερώτημα: Ποιο έθνος παρουσιάζει εθνικιστική συμπεριφορά ως σύνολο, έναντι του άλλου: το ελληνικό ή το μακεδονικό; Ποιο αρνείται την ύπαρξη του άλλου; Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα την ξέρουμε όλοι. Είναι το ελληνικό.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι δεν είναι όλα τα μέλη του ελληνικού έθνους ακραίοι, δηλαδή, εθνικιστές. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που σέβονται το μακεδονικό έθνος όπως αντίστοιχα στις θρησκείες υπάρχουν χριστιανοί που σέβονται τους μουσουλμάνους και στις αθλητικές κοινωνικές ομάδες υπάρχουν ΠΑΟΚτσήδες που σέβονται του Ολυμπιακούς και αντίστροφα.

[1] Σημείωση σχετικά με το όρο εθνικισμός προς αποφυγήν αναχρονισμών: Ο εθνικισμός ως πολιτική ιδεολογία εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Υποστήριζε την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Τον 19ο αιώνα ο όρος εθνικιστής/σμός είχε άλλο νόημα και περιεχόμενο από το σημερινό και σήμαινε, όσο και αν ακούγεται παράξενο, τον προοδευτικό. Σήμερα ο όρος εθνικισμός/στής έχει αλλάξει νόημα και περιεχόμενο και σημαίνει το ακραίο, τον φανατικό και ενίοτε τον φασίστα που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη άλλων εθνών ή τα θεωρεί κατώτερα από το δικό του. Στο παρόν κείμενο ο όρος εθνικισμός/στής χρησιμοποιείται με την σημερινή έννοια.

Abecedar, Σόλουν 7 Ιούνη 2010.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2010. Κενό δικαιοσύνης σε πολλές χώρες του κόσμου (159), όπου οι ισχυρές κυβερνήσεις εμποδίζουν την πρόοδο στη διεθνή δικαιοσύνη και ενεργούν μόνο όταν αυτό είναι πολιτικά βολικό. Όσο αφορά τη χώρα μας, η έκθεση αναφέρει τα εξής: Το Φεβρουάριο, ο Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τού Συμβούλιου της Ευρώπης εξέφρασε ανησυχία για τις περιοριστικές πρακτικές των ελληνικών δικαστηρίων που αρνούνται να αναγνωρίσουν μειονοτικά σωματεία. Ανάλογες ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ. Παρ’ όλες και τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Άρειος Πάγος τελικά επικύρωσε τον Ιούνιο την άρνηση του Εφετείου να αναγνωρίσει το σωματείο «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού».Πάνω από είκοσι χρόνια, ο σύλλογος αυτός, ο οποίος ιδρύθηκε από εθνικά Μακεδόνες, προσπαθεί να αναγνωριστεί από τις ελληνικές αρχές, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Παρόλες τις θετικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου του Στρασβούργου, τα ελληνικά δικαστήρια αρνούνται να επικυρώσουν τις αποφάσεις αυτές. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει επίσης στοιχεία κακομεταχείρησης κρατουμένων, κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες στις φυλακές και σχολιάζει αρνητικά τις πολιτικές που ακολουθούνται σχετικά με τους μετανάστες και το πολιτικό άσυλο.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΚΚΕ….’’ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ’’

Πολύ σπάνια κάποιο κόμμα αλλάζει ριζικά τις θέσεις του σχετικά με οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Σχεδόν ποτέ όμως δεν αλλάζει ριζικά τις θέσεις του σχετικά με ανθρώπινα ζητήματα, όπως το θέμα της αναγνώρισης των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε το κόμμα ξεφεύγει τελείως από τα βασικά του χαρακτηριστικά και αρχές. Αυτό συνέβει και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο στις μέρες μας, σε ότι αφορά το «Μακεδονικό Ζήτημα», άνετα μπορεί να θεωρηθεί εθνικιστικό κόμμα…..

Σήμερα :

Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 8 Απριλίου 2005: “Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας πάνω στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας παραμένει ίδια. Εφόσον, τελικά, φτάσουν τα πράγματα να υπάρχει μια συμφωνία που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», είναι φανερό ότι θα είναι ένας όρος με καθαρά γεωγραφική έννοια, χωρίς καμία εθνοτική διάσταση”.

Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε, σχετικά με την πρόταση Νίμιτς πέρι διπλής ονομασίας, ότι το σχέδιο πρέπει να περιέχει στοιχεία «που θα διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον συμβατικά δεν θα εγείρεται θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα». (Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010).

Ενώ παλαιότερα :

Τα κείμενα που ακολουθούν είναι αποσπάσματα από την έκδοση «ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ  1918-1958, ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ».

«ΧΙ. Μακεδονικό.  Μετά το κίνημα του Μάρτη, το Κόμμα μας στη θέση του συνθήματος ‘’ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη’’, έβαλε το σύνθημα ‘’πλέρια ισοτιμία στις μειονότητες’’. Η αλλαγή αυτή του συνθήματος σχετικά με τις εθνικές μειονότητες της χώρας μας, δεν σημαίνει άρνηση της αρχής της αυτοδιάθεσης  των εθνικών μειονοτήτων….. Στο κομμάτι της Μακεδονίας που κατέχει η Ελλάδα εγκατεστάθηκε ελληνικός προσφυγικός πληθυσμός. (σελ.426, «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» αριθ.2 της 16 Γενάρη 1936).

«Για τις μειονότητες.  Οργάνωση μαζικών οργανώσεων κάθε εθνικής μειονότητας (Μακεδόνες, Τούρκοι, Αλβανοί, Εβραίοι κλπ.) και συσπείρωση των αντιφασιστικών δυνάμεων σ’ αυτές». (σελ.433,  «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» της 1ης Φλεβάρη 1936).

Στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου, άρχισε να αλλάζει σιγά σιγά τις θέσεις του. Οι Μακεδόνες έγιναν εν μέρει Σλάβομακεδόνες.

«β) Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδόνικος (σλαβομακεδόνικος) λαός τάδοσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν το θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαικής επανάστασης ο μακεδόνικος  λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάσταση του έτσι όπως τη θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να την αποχτήσει…».

(σελ.577,  31 Γενάρη 1949    «Δημοκρατικός Στρατός», τεύχος 2/1949).

……..και πολλά άλλα……

Δηλαδή, το ίδιο κόμμα, κάποτε μιλούσε για «ανεξαρτησία της Μακεδονίας», έπειτα για «εθνικά Μακεδόνες», αργότερα για «μακεδόνικο λαό-Σλαβομακεδόνες» και σήμερα κάνει τα πάντα για να «μην εγερθεί θέμα μακεδόνικης μειονότητας στην Ελλάδα».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μακεδόνων στην Ελλάδα, κατα τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Η έκδοση της εφημερίδας Нова зора (όπως και των περιοδικών Зора και Μογλενά, λίγα χρόνια πριν), δεν είναι ένα μεμονομένο περιστατικό, αλλά η συνέχεια μιας διεργασίας εθνικής οικοδόμησης των Μακεδόνων στην Ελλάδα.

Κατα τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, εκτός από τον αγώνα τους στο πλευρό της αντιφασιστικής συμμαχίας, οι Μακεδόνες ενεργά υποστήριζαν την ίδρυση δικών τους σχολείων και εφημερίδων, όπως και τη διαφύλαξη της μακεδόνικης παράδοσης και πολιτισμού. Αυτός ο αγώνας σε μεγάλο βαθμό εξαρτώταν από την πολιτική του ΚΚΕ για το μακεδόνικο εθνικό ζήτημα. Παρόλα τα διάφορα εμπόδια από πλευράς ΚΚΕ, οι Μακεδόνες κατάφεραν την περίοδο εκείνη να επιτύχουν πολλά σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Το πρώτο βήμα έγινε με την έκδοση εφημερίδων στη μακεδόνικη γλώσσα. Στο τέλος του 1942, στην περιοχή της Πρέσπας, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της εφημερίδας «Преспански Глас-Πρέσπανσκι Γκλας (Φωνή της Πρέσπας). Η Μακεδόνικη Αντιφασιστική Οργάνωση (ΜΑΟ), το 1943 στο Воденско (περιοχή Έδεσσας), άρχισε να εκδίδει το φυλλάδιο «Црвена ѕвезда-Τσ’ρβενα Τζβέζντα». Η επιτροπή του ΣΝΟΦ του Костурско-Καστοριάς, εκτύπωνε το «Славјаномакедонски глас» και από το 1944, η ίδια οργάνωση της περιοχής Лерин-Φλώρινας, διένεμε την εφημερίδα «Победа-Πόμπεντα (Νίκη)». Εκτός των εφημερίδων, περιοδικών και άλλων μέσων, την περίοδο 1941-1944 στην Ελλάδα, είχαν εκτυπωθεί στη μακεδόνικη γλώσσα και διάφορα φέιγ βολάν, προκυρήξεις κ.α.

Οι Μακεδόνες, κατα τη διάρκεια του πολέμου, έθεσαν και το ζήτημα μόρφωσης των παιδιών τους στη μακεδόνικη γλώσσα. Το 1944 συστάθηκε ειδική επιτροπή δημιουργίας εκ νέου Μακεδόνικου Αλφαβηταρίου και Αναγνωστικού, οργάνωσης μακεδόνικων σεμιναρίων-φροντιστηρίων για δασκάλους κ.α. παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες, εκδόθηκε αλφαβητάριο σε 150 αντίτυπα και δημιουργός του ήταν ο δάσκαλος Алеко Ивановски-Αλέξο Ιβάνοβσκι από το Костурско (περιοχή Καστοριάς). Στο εξώφυλλο υπήρχε ο τίτλος «Буквар на македонски јазик, Костур-Μπούκβαρ να μακέντονσκι ιάζικ, Κόστουρ» και μοιράστηκε στα μακεδόνικα χωριά του Костурско και Леринско (Καστοριάς και Φλώρινας).

Την ίδια περίοδο με την έκδοση του Букварот, ξεκίνησαν και σεμινάρια εκπαίδευσης Μακεδόνων δασκάλων. Τα σεμινάρια γίνονταν στη μακεδόνικη γλώσσα και τα κύρια θέματα του ήταν η εκμάθηση της μακεδόνικης γλώσσας του παρελθόντος και η ιστορία του μακεδόνικου λαού. Μετά το πέρας των σεμιναρίων, τον Οκτώβριο του 1944, οι ακροατές άρχισαν να εκτελούν το λειτούργημα του δασκάλου στα χωριά του Костурско και Леринско.

Τα μακεδόνικα σχολεία σε Костурско και Леринско άρχισαν να λειτουργουν τον Οκτωβριο του 1944. Εκτος από το παραπάνω αναφερόμενο Буквар, στη διδασκαλία χρησιμοποιούνταν και ελληνικά βιβλία και αναγνωστικά όπου κάποια κείμενα μεταφράζονταν στη μακεδόνικη γλώσσα. Εάν και υπήρχαν αιτήματα να λειτουργήσουν σχολεία και στα υπόλοιπα μέρη της Μακεδονίας της Ελλάδας, η ελληνική ηγεσία της αντίστασης δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Την περίοδο αυτή, οι Μακεδόνες αγωνίζονταν και για τον εθνικό τους πολιτισμό. Οι ηγεσίες των μακεδόνικων οργανώσεων, κυρίως της περιοχής Костур-Καστοριάς, οργάνωσαν το φεβρουάριο 1944 μακεδόνικους πολιτιστικούς συλλόγους και ομάδες σε πολλά μακεδόνικα χωριά, οι οποίοι έδιναν παραστάσεις στη μακεδόνικη γλώσσα. Η πλέον γνωστή παράσταση της εποχής ήταν η «Македонска крвава свадба-μακεδόνικος ματωμένος γάμος» του Војдан Чернодрински-Βόινταν Τσσερνοντρίνσκι, ενώ το Δεκέμβριο του 1943 εμφανίστηκε και το πρώτο ποίημα στη μακεδόνικη γλώσσα με τίτλο «Нестрам-Νέστραμ» (το όνομα του μακεδόνικου χωριού Νεστόριο Καστοριάς).

Μετά την επαναφορά του καθεστώτος που υπήρχε πριν τον πόλεμο, το Φεβρουάριο του 1945, απαγορεύτηκε εξ ολοκλήρου η χρήση της μακεδόνικης γλώσσας στην Ελλάδα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ “ΑΓΡΙΟΥΣ”…

Ο κλασικός νεο-Γραικός συνεχώς υπερηφανεύεται για την ένδοξη περιούσια καταγωγή του…πολύ σπουδαίοι οι παπούδες “μας” και τα έργα “μας” ο Σωκράτης… ο Περικλής…η Ακρόπολη… ο Παρθενώνας… η Δημοκρατία…

Πυρήνας της εθνικιστικής ιδεολογίας στην Γραικία η ένδοξη καταγωγή…κόμπλεξ ανωτερώτητας, επίσης υπάρχει και το εθνικό κόμπλεξ κατωτερότητας …γιατί πριν μερικά χρόνια βέβαια αλλά και σήμερα όποιος ταξιδέψει στο εξωτερικό, έρθει σε επαφή με το “έξω”… βλέπει σε επίπεδο οργάνωσης χώρας, κοινωνίας, πλούτου, θεσμών, κλπ. ειδικά στη δυτική Ευρώπη, τι ισχύει στις προηγμένες χώρες, σε σχέση με την Ψωροκώσταινα, που είναι οφθαλμοφανές ότι απέχει πολλά (πόσα άραγε;)  χρόνια από την Εσπερία…

Οπότε ο καημενούλης νεο-Γραικός αναριωτιέται λόγο παιδείας… “Πως εμείς οι απόγονοι των ένδοξων αρχαίων Ελλήνων είμαστε πίσω; Τι-ποιός φταίει; Και αυτομάτος (γιατί έτσι τους μαθαίνει το “σύστημα” απαντάει αυθορμήτως…”Μας φταίνε οι ξένοι…όταν εμείς χτίζαμαμε Παρθενώνες αυτοί κρεμόσανταν στα δέντρα”… ”Μας ζηλέυουν οι ξένοι”…”οι Τούρκοι φταινε 400 χρόνια, σκλαβιά είχαμε”…κλπ κλπ.

Κλασσικές οι παραπάνω ρήσεις – αξιώματα για κάθε νεο-Γραικό…άλλοι το εξωτερικεύουν δημόσια φανερά άλλοι διστακτικά…άλλοι το κρατά μέσα τους ως “φυλαχτό”…

Με όρους ψυχιατρικής λέγεται… “Ανίατο γραίκικο εθνικιστικό σύνδρομο”…

Πόσο μοιάζει αλήθεια ο τρόπος σκέψης του νεο-Γραικού ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο σήμερα…σχετικά με την “οικονομική κρίση”;…

Το “σύστημα” σερβίρει στον κόσμο εδώ και μήνες το “άλλοθι” των δήθεν “κερδοσκόπων” εις βάρος της Ελλάδος…λες και δεν υπάρχουν δεν υπήρχαν ποτέ στον κόσμο και στο πλανήτη ολοκληρο οι οικονομικές κερδοσκοπικές πολιτικές διαχρονικά…ανακάλυψαν τον “αυγό του Κολόμβου” μέσο ΜΜΕ στην Γραικία για να “τρελάνουν” τον κόσμο…Και το έχαψαν οι νεο-γραικοί φυσιολογικά λόγο “παρα-παιδείας και παιδείας γενικώς…γιατί απλά αδυνατούν να ενημερώσουν οι πλιατσκικολόγοι τον κόσμο για την αλήθεια δηλαδή  την πλιατσικολόγικη οικονομική κυρίαρχη ιδεολογία της “αρπαχτής” στην νεο-Γραικία διαχρονικά, ως χαρακτηριστικό γνώρισμα συμπεριφοράς νεο-Γραικού…της “φυλής” όπως λενε τρομάρα τους περί “φυλών”…όποτε βολεύει…

Δεν βλέπουν να κοιταχτούν στον καθρέφτη και κάνουν συνεχώς την στρουθοκάμηλο…ωραίο άθλημα για “σκύψιμο” εννίοτε…Γιατί πολύ απλά ο νεο-Γραικός κλέβει το ιστορικό παρελθόν οικοιοποιώντας τον αρχαίο κόσμο για να “κρύβει” τις αδυναμίες μια τυπικής Βαλκανικής χώρας…

Πρέπει να κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη χωρίς να βλέπει τα αρχαία “πούπουλα” στο σώμα του αλλά ως φυσιολογικό άνθρωπο… έτσι και στην οικονομία να κοιτάξει στον καθρέφτη να δώσει μια όμορφη “μούντζα” (κατ’ αρχήν) γιατί ξέρει πώς έκλεβε και κλέβει γραίκικα στην οικονομία και πώς λυμαίνονται το “βοήθημα” της καταραμένης Εσπερίας εδώ και τόσα χρόνια…

Αν το κάνει επιτέλους και δεί την αλήθεια κάτι θα κινηθεί…κατά τα άλλα δύσκολα χρόνια έρχονται με την “φαιοκόκκινη” παιδεία της (ψιλά γράμματα αυτό στα περί φαιοκόκκινο)…εμπεδωμένη στην κοινωνία και στη χώρα…

NEPISMEN

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

1913

Η απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον ελληνικό στρατό και τα του Τούρκου κατακτητη, δεν είναι όπως σήμερα παρουσιάζοντα. Από όσα μας διηγήθηκαν οι παππούδες  και οι πατεράδες μας, τα εγκλήματα των Οθωμανών ήταν το ότι έκαιγαν τα έφορα και πλούσια μακεδόνικα χωριά και ανάγκαζαν τους Μακεδόνες να μετακινηθούν προς τα άγονα βουνά, οικιοποιώντας  ταυτόχρονα τις περιουσίες τους. Αυτό όμως που μας τόνιζαν οι προγόνοι μας και διαπιστώσαμε και εμείς οι απόγονοι, ήταν ότι δεν πειράξαν τα σχολεία και τις εκκλησίες μας. Έπειτα ήρθε η «απελευθέρωση» από την Ελλάδα και οι πιο δημοκρατικοί, ανθρώπινοι και δίκαιοι Έλληνες, έκαψαν και γκρέμισαν με την σειρά τους αυτά που δεν έκαψαν οι Τούρκοι. Και σχολεία και εκκλησίες. Με νόμο απαγόρεψαν τη μακεδόνικη γλώσσα. Ποιός δεν έχει ακούσει για το ρετσινόλαδο! Όποιον άκουγαν οι αρχές να μιλάει μακεδόνικα, τον «πότιζαν» , μεταξύ των άλλων, με ρετσινόλαδο και για μια-δυο βδομάδες δεν μπορούσε να συνέλθει από διάρροια και εμετούς. Τα χρόνια περνούσαν και οι συμφορές για τους Μακεδόνες δεν είχαν τελειωμό. Εγώ πιστεύω ότι θα βρεθούν άνθρωποι που θα ξεπεράσουν την τρομοκρατία και το φόβο τους και θα περιγράψουν καλύτερα από μένα το γολγοθά αυτόν.

Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου στο πρόσωπο του Δημήτρη Λιθοξόου που τόσο πολύ βοήθησε με το λόγο του και τα γραπτά του τους Μακεδόνες του Αιγαίου.

Με εκτίμηση προς τη Нова Зора

Ристо Врангов-село Турие.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ !


Αγαπητή ΗΟΒΑ 3ΟΡΑ.

Με χαρά βλέπουμε ότι η εκδοτική αυτή προσπάθεια συνεχίζεται και δεν ήταν μόνο ένας στιγμιαίος ενθουσιασμός. Σήμερα, στην εποχή του ίντερνετ και των ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης, οι Μακεδόνες έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα ενημέρωσης και ελεύθερης έκφρασης, αλλά, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η ανάγκη ενός έντυπου μέσου, όπως είναι η εφημερίδα, για μαζικότερη και ευκολότερη διακίνηση ιδεών και ειδήσεων που αφορούν εμάς τους ίδιους. Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα, αποκλεισμένοι από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενωμέρωσης, είμαστε αναγκασμένοι  να δώσουμε μόνοι μας την μάχη για την πληροφόρηση των συμπολιτών μας, την διακίνηση των ιδεών, των αιτημάτων και των πρωτοβουλιών μας.

Η Ελλάδα, χώρα της οποίας είμαστε πολίτες, θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη της προβολής και διάσωσης της μακεδονικής γλώσσας, ταυτότητας, πολιτισμού και παράδοσης. Αντί αυτού μας αγνοεί επιδεικτικά. Έτσι όλο το βάρος πέφτει στα χέρια μας. Η μακεδονική νεολαία της Ελλάδας παίζει πλέον ενεργό ρόλο σ’αυτόν τον αγώνα. Απεγκλωβισμένη από τις φοβίες και τα ταμπού του παρελθόντος διεκδικεί ισότιμη θέση στην ελληνική κοινωνία, όπως και στην σημερινή Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών-μιας Ευρώπης η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό της διαφορετικότητας, στον γλωσσικό και πολιτισμικό πλούτο των πολιτών της. Με ιδιαίτερο σεβασμό στην βαρια κληρονομιά που μας άφησαν ως παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας και έχοντας επίγνωση αυτής της ευθύνης είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε ενεργά στην διάσωσή της. Είμαστε σίγουροι ότι η εφημερίδα ΗΟΒΑ 3ΟΡΑ  θα προβάλει αναλλοίωτο τον γλωσσικό και πολιτισμικό πλούτο, όπως και τις πολιτικές αντιλήψεις της μακεδονικής εθνικής κοινότητας στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σ’αυτήν την προσπάθεια. Έχουμε τις δυνάμεις και την διάθεση για την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Η μακεδονική εφημερίδα ΗΟΒΑ 3ΟΡΑ μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη, την βοήθεια και την συμμετοχή μας.

Ποζντράφ να σ’τε Μακεντόντσι.

Τάσος Ιωάννου.

Μέλος Νεολαίας Ουράνιου Τόξου-Виножито, κόμμα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)