Αρχεία | Μάιος, 2010

МАКЕДОНСКА АЗБУКА

Είναι πολύ λυπηρό και απαράδεκτο, στον 21ο αιώνα, οι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα την τόσο ,,δημοκρατική και πολιτισμένη,, ακόμα να μην μπορούν να μαθαίνουν και να διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα, τη γλώσσα των προγόνων τους, τη ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ. Τη γλώσσα αυτή που τόσο εκδιώχθηκε με όλα τα μέσα από τις ελληνικές αρχές από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Και όμως, παρόλα αυτά, δεν είναι μικρός ο αριθμός των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί την μακεδόνικη γλώσσα ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα του στην καθημερινή του επικοινωνία.Είναι όμως ελάχιστος ο αριθμός ατόμων που γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση στη μακεδόνικη γλώσσα. Επειδή οι ελληνικές αρχές αρνούνται συστηματικά να αναγνωρίσουν τη μακεδόνικη γλώσσα και να την εισάγουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις περιοχές όπου ομιλείται, οι Μακεδόνες μόνοι τους χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να διατηρήσουν την γλώσσα τους.

Ξεκινώντας από το πρώτο φύλλο της Νόβα Ζόρα, θα παρουσιάζονται απλά και κατανοητά μαθήματα εκμάθησης της επίσημης λόγιας μακεδόνικης γλώσσας (κυριλλικής γραφής), όπως αυτή διδάσκεται και ομιλείται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι αναγνώστες, με λίγη προσπάθεια θα μπορέσουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να μάθουν να γράφουν και διαβάζουν στα μακεδόνικα, λόγω της απλότητας της АЗБУКА (αλφάβητου) και των αρκετών ομοίων γραμμάτων και ήχων με την ελληνική αλφάβητο.

Δεν υπάρχουν δίφθογγοι ούτε διπλά σύμφωνα και φωνήεντα.

Κάθε γράμμα μας δίνει έναν και μόνο ήχο.

Δεν είναι αναγκαία η αποστήθιση της АЗБУКА, αρκεί να είναι γνωστός ο ήχος που δίνει κάθε γράμμα.

Σημάδι τονισμού δεν χρησιμοποιήται επειδή όλες οι λέξεις (ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, επιρήματα κτλ.) τονίζονται στην προπαραλήγουσα (τρίτη συλλαβή από το τέλος). Εάν η λέξη έχει δύο συλλαβές, τότε τονίζεται στην παραλήγουσα (δεύτερη συλλαβή από το τέλος).

Παρακάτω δίνεται πίνακας με τα γράμματα της АЗБУКА και το πώς διαβάζονται με λατινικούς και ελληνικούς χαρακτήρες. Οι παχιοί ήχοι της μακεδόνικης γλώσσας θα γράφονται με διπλά έντονα γράμματα.

Μακεδό-

νικα

Λατι-

νικά

Ελλη-

νικά

Παράδειγμα με

Μακεδόνικους

Χαρακτήρες

Παράδειγμα με

Ελληνικούς

Χαρακτήρες

А  а A A абер άμπερ – είδηση
Б  б B ΜΠ баба μπάμπα – γιαγιά
В  в V Β вода βόντα – νερό
Г  г G ΓΚ горе γκόρε – πάνω
Д  д D ΝΤ десно ντέσνο – δεξιά
Ѓ  ѓ Gj ΓΚΙ ѓум γκιούμ–μεταλ. κανάτα
Е  е E Ε елен έλεν – ελάφι
Ж  ж Zh ΖΖ жена ζζένα – γυναίκα
З  з Z Ζ зет ζετ – γαμπρός
Ѕ  ѕ Tz ΤΖ ѕевгар τζέβγκαρ – ζευγάρι
И  и I Ι игра ίγκρα – παιχνίδι
Ј  ј I (soundless) Γι јаболко γιάμπολκο – μήλο
К  к K Κ крава κράβα – αγελάδα
Л  л L Λ лопата λόπατα – φτυάρι
Љ  љ Lj Λι љубов λιούμποφ – αγάπη

(σε κάποιες περιπτώσεις το β ηχεί ως φ.)

М  м M Μ мајка μάικα – μητέρα
Н  н N Ν недела νέντελα – κυριακή
Њ  њ Nj Νι коњ κονν – άλογο
О  о O Ο оро όρο – χορός
П  п P Π петел πέτελ – κόκορας
Р  р R Ρ река ρέκα – ποτάμι
С  с S Σ сестра σέστρα – αδελφή
Т  т T Τ трап τραπ – χαντάκι
Ќ  ќ Kj Κι ќумур κιούμουρ – κάρβουνο
У  у U ΟΥ уво ούβο – αυτί
Ф  ф F Φ филип φίλιπ – φίλιππος
Х  х H Χ храна χράνα – τροφή
Ц  ц Ts ΤΣ цар τσαρ – βασιλιάς
Ч  ч Ch ΤΣΤΣ чупа τστσούπα – κορίτσι
Џ  џ J ΤΖΤΖ џеп τζτζεπ – τσέπη
Ш  ш Sh ΣΣ шише σσίσσε – μπουκάλι

Σημείωση :οι συνδιασμοί φωνηέντων όπως –ια, -ιε, -ιο, -ιου, οι οποίοι διαβάζονται μαζί και όχι χωριστά π.χ. ζέμια (γη), μόιοτ (δικός μου), κούικια (σπίτι κτλ. δεν θα γράφονται με  и (иа, ио, ие) αλλά με  ј (-ја, -јо, -је, -ју).

Земја, мојоτ, кујќа…….

Γράψτε με κυριλλική γραφή τις παρακάτω μακεδόνικες λέξεις :

 • Λέριν (Φλώρινα) ………………… , Βόντεν (Έδεσσα)…………………
 • μόζζαμ (μπορώ)………………… , τστσέντο (παιδί) ………………….
 • πίσσουβαμ (γράφω)……………., πλάνινα (βουνό) ………………….
 • ντόλου (κάτω) …………………… , σέλο (χωριό) ……………………….
 • ζζέλκα (χελώνα)………………….., γκραντ (πόλη)……………………..
 • σπίγιαμ (κοιμάμαι)………………., πέσνα (τραγούδι)………………….
 • νίβα (χωράφι)…………………….., τστσόβεκ (άνθρωπος)…………..

Προσπαθήστε τώρα, με τη βοήθεια του παραπάνω πίνακα, να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο (ακολουθεί η μετάφραση του στα ελληνικά).

Јас се викам Пеце. Сум од селото Инско. Имам десет години. Мојата мајка е добра и е многу висока. Татко ми работи во нивата. Имам брат и сестра. Многу сакам да јадам леб со маслинки и да играм со другите деца. Кога ќе пораснам сакам да станам лекар и да работам во болница. Сега учам за школото и добро ми оди. Одам сега зошто ќе дојдат мојте пријатели за да играме надвор со топката. Со здравје.

(Εγώ λέγομαι Πέτσε. Είμαι από το χωριό Ίνσκο. Έχω (είμαι) δέκα χρονών. Η δική μου μητέρα είναι καλή και πολύ ψηλή. Ο πατέρας μου δουλεύει στο χωράφι. Έχω αδερφό και αδερφή. Πολύ μου αρέσει να τρώω ψωμί με ελιές και να παίζω με τα άλλα παιδιά. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω γιατρός και να δουλεύω στο νοσοκομείο. Τώρα μαθαίνω για το σχολείο και τα πάω καλά. Πάω τώρα γιατί θα έρθουν οι φίλοι μου για να παίξουμε έξω με τη μπάλα. Με υγεία.).

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

107 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΓΚΟΤΣΕ

Στις 4 Μάη 2010 συμπληρώνο- νται 107 έτη από τον ηρωϊκό θάνατο του Γκότσε Ντέλτσσεβ- Гоце Делчев – ιδεολόγου και οργανωτή του μακεδόνικου εθνικοαπελευθερωτικού κινή- ματος.Την ημέρα αυτή, ο μακε- δόνικος λαός εκφράζει το βαθύ του σεβασμό για το σπουδαίο του άντρα, ο οποίος ηγείται στο πάνθεον των ηρώων που έπε- σαν στον αγώνα για την ελευ- θερία του. Η δολοφονία του αντιπροσώπευε μεγάλη απώ- λεια για τους Μακεδόνες και η είδηση γρήγορα εξαπλώθηκε σ’ολόκληρη τη μακεδόνικη γη. Ασυνήθιστο το δέσιμο του μακεδόνικου λαού με την προ- σωπικότητα του Γκότσε και το τεράστιο έργο του, έδωσε ως αποτέλεσμα ο Γκότσε να γίνει το σύμβολο της επαναστατικής συνείδησης….

Στις 4 Μάη 2010 συμπληρώνονται 107 έτη από τον ηρωϊκό θάνατο του Γκότσε Ντέλτσσεβ- Гоце Делчев – ιδεολόγου και οργανωτή του μακεδόνικου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.Την ημέρα αυτή, ο μακεδόνικος λαός εκφράζει το βαθύ του σεβασμό για το σπουδαίο του άντρα, ο οποίος ηγείται στο πάνθεον των ηρώων που έπεσαν στον αγώνα για την ελευθερία του. Η δολοφονία του αντιπροσώπευε μεγάλη απώλεια για τους Μακεδόνες και η είδηση γρήγορα εξαπλώθηκε σ’ολόκληρη τη μακεδόνικη γη. Ασυνήθιστο το δέσιμο του μακεδόνικου λαού με την προσωπικότητα του Γκότσε και το τεράστιο έργο του, έδωσε ως αποτέλεσμα ο Γκότσε να γίνει το σύμβολο της επαναστατικής συνείδησης ως αληθινός αγωνιστής για τα εθνικά και κοινωνικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό η ζωή του Ντέλτσσεβ συνδέθηκε στενα με τη ζωή του μακεδόνικου λαού, ο οποίος σκλαβωμένος εθνικά και θρησκευτικά, αναζητούσε τους τρόπους για την απελευθέρωσή του από την πολύχρονη οθωμανική σκλαβιά. Δήλωση του Άντον Κιόσετο- Андон Ќосето για το θάνατο του Γκότσε „Εγώ στενοχωριέμαι για κάθε σύντροφο που χάνεται. Αλλά, σαν και μας μπορούν να γεννηθούν δεκάδες, εκατοντάδες. Η Μακεδονία όμως δεν ξέρω αν θα γεννήσει ένα δεύτερο Ντέλτσσεβ“ Σκέψεις του Γκότσε Ντέλτσσεβ: „Είναι άραγε δυνατό να υπάρχει άλλο μέρος για ένα Μακεδόνα εκτός από τη Μακεδονία; Υπάρχει άραγε λαός πιο δυστυχισμένος από το μακεδόνικο; (1894) „Ποιός να ξέρει άραγε εάν υπάρχει λαός ο οποίος τόσο πολύ υπέφερε από τους δικούς του γιούς και εχθρούς, όπως ο μακεδόνικος; “ (1897) Знае ли некој дали постој народ кој толку многу трпеше од својте синови и изроди, како македонскиот? (1897)

ΓΚΟΤΣΕ ΝΤΕΛΤΣΕΒ – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ (1872-1903)

Ο Γκότσε Ντέλτσσεβ – Гоце Делчев γεννή- θηκε στις 4 Φεβρου- αρίου 1872Гоце Делчев | ΓΚΟΤΣΕ ΝΤΕΛΤΣΕΒ στην πόλη Κούκουςς-Кукуш-Κιλκίς. Την περίοδο εκείνη η πόλη είχε περίπου 8.000 κάτοικους από τους οποίους οι 7.000 περίπου ήταν Μακεδόνες και οι υπόλοι- ποι Τούρκοι. Ήταν το πρώτο αγόρι της οικογένειας και είχε ακόμα δύο αδερφούς και έξι αδερφές. Ο πατέρας του,Νίκο- λα, ήταν από το Κούκουςς ενώ η μητέρα του Σούλτανα (το γέ- νος Νουρτζζίεβα-Нурџиева) είχε καταγωγή από το διπλανό χωριό Μούραρτσι-Мурарци- Αντιγόνεια.Το κανονικό όνο- μα του ήταν Γκεόργκι, άλλα η μητέρα του τον αποκαλούσε χαϊδευτικά Γκότσε. Στο Κού- κουςς τελείωσε την βασική και την προγυμνασιακή εκ- παίδευση και το φθινόπωρο του 1888 εγγράφτηκε στο Γυ- μνάσιο Αρρένων της Σόλουν- Солун-Θεσσαλονίκης ‘Σβέτι Κίριλ ι Μέτοντι’. Η παραμονή του εκεί έπαιξε μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της εθνικής- επαναστατικής του συνείδη- σης, επειδή την περίοδο εκείνη η Θεσσαλονίκη-Солун ήταν το κέντρο των μακεδόνικων επα- ναστατικών κινήσεων. Εκεί, στα θρανία του γυμνασίου, ο Γκότσε αισθάνθηκε για πρώτη φορά την επαναστατική ατμόσφαι- ρα που επικρατούσε τον καιρό εκείνο ανάμεσα στην μακεδόνι- κη νεολαία. Το 1891, ο Ντέλτσσεβ συνέχισε την μόρφωσή του στην Στρατιωτική Σχολή της Σόφιας, όπου εντατικά ασχο- λείθηκε με την ανάγνωση επα- ναστατικής, σοσιαλιστικής και αναρχικής λογοτεχνίας. Για το λόγο αυτό, για τις ιδέες του και τις απόψεις του, διώχθηκε από την Σχολή το 1894. Αμέσως μετά την επι- στροφή του στη Μακεδονία, το φθινόπωρο του 1894, εντάχθη- κε στις τάξεις της Εσωτερικής Μακεδόνικης Επαναστατικής Οργάνωσης (ВМРО) και στάλ- θηκε ως δάσκαλος στο Νόβο Σέλο (περιοχή Στιπ-Штип). Το ΒΜΡΟ είοχε ιδρυθεί στις 23 Οκτωβρίου 1893 στη Θεσσα- λονίκη-Солун, το σύνθημα της οργάνωσης ήταν ‘Η Μακεδονία στους Μακεδόνες’ και ο στόχος της ήταν να οργανωθεί πολιτικά και στρατιωτικά ο μακεδόνικος πληθυσμός στον αγώνα του ενάντια στις οθωμανικές αρχές, με σκοπό την ‘Αυτονομία της Μακεδονίας’. Στο Στιπ, εκτός από την εργασία του ως δάσκα- λος, μαζί με το Ντάμε Γκρούεβ- Даме Груев, ο οποίος τότε ήταν δάσκαλος στο Στιπ, ο Γκότσε άρχισε να αναπτύσει μεγάλη οργανωτική δράση. Άρχισε να ενεργοποιεί και τους κατοίκους των χωριών στις τάξεις του ΒΜΡΟ και επίσης εργαζόταν σε εβδομαδιαίο σχολείο όπου λάβαιναν μέρος διδασκαλίες σχετικές με το επαναστατικό παρελθόν άλλων λαών. Η παραμονή του Гоце Делчев στην περιοχή του Στιπ τελείωσε το καλοκαί- ρι του 1896. Έλαβε μέρος στο Συνέδριο του ΒΜΡΟ στη Θεσ- σαλονίκη-Солун και μέχρι το Δεκέβριο του 1896 εργάστηκε ως δάσκαλος στο Μπάνσκο- Банско. Επίσης, φρόντιζε και για την εύρεση χρηματικών μέσων, αναγκαίων για την Ορ- γάνωση, τα οποία εκτός από τις συνδρομές και τις δωρεές των μελών, τις εξασφάλιζε και με απαγωγές πλουσίων Τούρκων. Τα χρήματα χρειάζονταν πάνω απ’όλα για την αγορά όπλων. Το 1898 δημιουργήθηκε το ινστι- τούτο πολεμικών ομάδων της Οργάνωσης και ο Γκότσε, ως ένας από τους ιδρυτές, ορίστη- κε αρχηγός όλων των πολεμι- κών ομάδων των Μακεδόνων, σε όλη την Μακεδονία. Όπως λέχθηκε και παραπάνω, ο Γκότσε πολύ συ- χνά γύριζε σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας με σκοπό την σταθεροποίηση της Οργά- νωσης. Η μεγαλύτερη περιο- δεία του με το όνομα ’Голем поход-Μεγάλος Στόχος’, άρχι- σε τον Αύγουστο του 1901 και τελείωσε την άνοιξη του 1902. Κατα τη διάρκεια της περιοδεί- ας αυτής γύρισε σχεδόν όλη τη Μακεδονία και ανέπτυξε τις πολεμικές ομάδες εκπαιδεύο- ντας τους χωρικούς σε τεχνικές πολέμου. Στα μακεδόνικα χω- ριά οργάνωνε συγκεντρώσεις, απευθυνόταν στους χωρικούς μιλώντας για τους στόχους της Οργάνωσης και τη σκληρή ζωή κάτω από τον τούρκικο ζυγό. Η δράση του είχε επικεντρω- θεί περισσότερο στις περιοχές Битолско-Μπίτολα, Костурско- Καστοριάς και Леринско- Φλώρινας. Τον Ιανουάριο του 1903, η Κεντρική Επιτροπή του ΒΜΡΟ, σε συνέδριό του στη Θεσσαλονίκη-Солун, έλαβε απόφαση έναρξης επανάστα- σης στη Μακεδονία. Ο Ντέλ- τσσεβ, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση στη Μακε- δονία, θεώρησε ότι είναι νωρίς ακόμα για επανάσταση και ζή- τησε την αναβολή της. Έπειτα από αυτό, ο Γκότσε απευθύνθηκε στην Επαναστα- τική Ομάδα Σερρών-Серско και μαζί με το Γιάνε Σάντανσκι- Јане Сандански προσπάθησαν να αλλάξουν την απόφαση της Θεσσαλονίκης-Солун για επα- νάσταση. Αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη-Солун με σκοπό να πείσει τα μέλη του Κεντρι- κού Συμβουλίου να αλλάξουν την απόφαση. Στο δρόμο προς Σόλουν, στις 19 Μαρτίου 1903, με την ομάδα του ανατίναξε τη γέφυρα του ποταμού Άγκιστα- Ангиста-Αγγίτης,όπως επίσης και το τούνελ της σιδηροδρο- μικής γραμμής. Στη Θεσσαλο- νίκη-Солун έφτασε τον Απρίλιο και μεταξύ άλλων συναντήθη- κε και με το Ντάμε Γκρούεβ, ο οποίος την περίοδο εκείνη αποφυλακίστηκε και δεν γνώ- ριζε καλά την όλη κατάσταση στη Μακεδονία, ούτε και τη δι- άθεση της Ευρώπης σχετικά με το μακεδονικό ζήτημα. Αν και συζήτησαν πολύ για το θέμα της επανάστασης, στο τέλος ο Γκότσε δεν κατάφερε να πείσει το Ντάμε για την αναβολή της. Μετά την αναχώρησή του από τη Θεσσαλονίκη-Солун, ο Ντέλ- τσσεβ κατευθύνθηκε προς την περιοχή Άλι Μπότουςς των Σερρών-Сер,όπου έπρεπε να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της τοπικής οργάνωσης στις 6 Μάη. Στις 3 Μάη 1903, ο Γκό- τσε με την ομάδα του έφτασαν στο χωριό Μπάνιτσα-Баница- Καρυές(σήμερα υπάρχουν μόνο ερείπια) και την ίδια μέρα, μετά από προδοσία, το χωριό περικυκλώθηκε από τον τουρ- κικό στρατό. Ο Γκότσε πρότει- νε να εγκαταλείψουν το χωριό για να μην τιμωρηθεί το χωριό. Αλλά, κατα την προσπάθεια να σπάσουν τον τούρκικο κλειό, την επομένη, 4 Μάη 1903, ο Γκότσε τραυματίστηκε θανάσι- μα. Με τον τρόπο αυτό κόπηκε το νήμα της ζωής του μεγαλύ- τερου αγωνιστή του εθνικοαπε- λευθερωτικού αγώνα του μακε- δονικού λαού. Η επανάσταση τελικά έγινε στις 2 Αυγούστου 1903 αλλά ο Γκότσε δεν ήταν πια ανάμεσα στους ζωντανούς. Έμεινε γνω- στή ως η Επανάσταση του Ίλι- ντεν-Илинден αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ο Γκότσε Ντέλτσσεβ -
Гоце Делчев γεννή-
θηκε στις 4 Φεβρου-
αρίου 1872 στην
πόλη Κούκουςς-Кукуш-Κιλκίς.
Την περίοδο εκείνη η πόλη είχε
περίπου 8.000 κάτοικους από
τους οποίους οι 7.000 περίπου
ήταν Μακεδόνες και οι υπόλοι-
ποι Τούρκοι. Ήταν το πρώτο
αγόρι της οικογένειας και είχε
ακόμα δύο αδερφούς και έξι
αδερφές. Ο πατέρας του,Νίκο-
λα, ήταν από το Κούκουςς ενώ
η μητέρα του Σούλτανα (το γέ-
νος Νουρτζζίεβα-Нурџиева)
είχε καταγωγή από το διπλανό
χωριό Μούραρτσι-Мурарци-
Αντιγόνεια.Το κανονικό όνο-
μα του ήταν Γκεόργκι, άλλα η
μητέρα του τον αποκαλούσε
χαϊδευτικά Γκότσε. Στο Κού-
κουςς τελείωσε την βασική
και την προγυμνασιακή εκ-
παίδευση και το φθινόπωρο
του 1888 εγγράφτηκε στο Γυ-
μνάσιο Αρρένων της Σόλουν-
Солун-Θεσσαλονίκης ‘Σβέτι
Κίριλ ι Μέτοντι’. Η παραμονή
του εκεί έπαιξε μεγάλο ρόλο
στην διαμόρφωση της εθνικής-
επαναστατικής του συνείδη-
σης, επειδή την περίοδο εκείνη
η Θεσσαλονίκη-Солун ήταν το
κέντρο των μακεδόνικων επα-
ναστατικών κινήσεων. Εκεί, στα
θρανία του γυμνασίου, ο Γκότσε
αισθάνθηκε για πρώτη φορά
την επαναστατική ατμόσφαι-
ρα που επικρατούσε τον καιρό
εκείνο ανάμεσα στην μακεδόνι-
κη νεολαία.
Το 1891, ο Ντέλτσσεβ
συνέχισε την μόρφωσή του
στην Στρατιωτική Σχολή της
Σόφιας, όπου εντατικά ασχο-
λείθηκε με την ανάγνωση επα-
ναστατικής, σοσιαλιστικής και
αναρχικής λογοτεχνίας. Για το
λόγο αυτό, για τις ιδέες του και
τις απόψεις του, διώχθηκε από
την Σχολή το 1894.
Αμέσως μετά την επι-
στροφή του στη Μακεδονία, το
φθινόπωρο του 1894, εντάχθη-
κε στις τάξεις της Εσωτερικής
Μακεδόνικης Επαναστατικής
Οργάνωσης (ВМРО) και στάλ-
θηκε ως δάσκαλος στο Νόβο
Σέλο (περιοχή Στιπ-Штип). Το
ΒΜΡΟ είοχε ιδρυθεί στις 23
Οκτωβρίου 1893 στη Θεσσα-
λονίκη-Солун, το σύνθημα της
οργάνωσης ήταν ‘Η Μακεδονία
στους Μακεδόνες’ και ο στόχος
της ήταν να οργανωθεί πολιτικά
και στρατιωτικά ο μακεδόνικος
πληθυσμός στον αγώνα του
ενάντια στις οθωμανικές αρχές,
με σκοπό την ‘Αυτονομία της
Μακεδονίας’. Στο Στιπ, εκτός
από την εργασία του ως δάσκα-
λος, μαζί με το Ντάμε Γκρούεβ-
Даме Груев, ο οποίος τότε ήταν
δάσκαλος στο Στιπ, ο Γκότσε
άρχισε να αναπτύσει μεγάλη
οργανωτική δράση. Άρχισε να
ενεργοποιεί και τους κατοίκους
των χωριών στις τάξεις του
ΒΜΡΟ και επίσης εργαζόταν
σε εβδομαδιαίο σχολείο όπου
λάβαιναν μέρος διδασκαλίες
σχετικές με το επαναστατικό
παρελθόν άλλων λαών.
Η παραμονή του
Гоце Делчев στην περιοχή
του Στιπ τελείωσε το καλοκαί-
ρι του 1896. Έλαβε μέρος στο
Συνέδριο του ΒΜΡΟ στη Θεσ-
σαλονίκη-Солун και μέχρι το
Δεκέβριο του 1896 εργάστηκε
ως δάσκαλος στο Μπάνσκο-
Банско. Επίσης, φρόντιζε και
για την εύρεση χρηματικών
μέσων, αναγκαίων για την Ορ-
γάνωση, τα οποία εκτός από τις
συνδρομές και τις δωρεές των
μελών, τις εξασφάλιζε και με
απαγωγές πλουσίων Τούρκων.
Τα χρήματα χρειάζονταν πάνω
απ’όλα για την αγορά όπλων. Το
1898 δημιουργήθηκε το ινστι-
τούτο πολεμικών ομάδων της
Οργάνωσης και ο Γκότσε, ως
ένας από τους ιδρυτές, ορίστη-
κε αρχηγός όλων των πολεμι-
κών ομάδων των Μακεδόνων,
σε όλη την Μακεδονία.
Όπως λέχθηκε και
παραπάνω, ο Γκότσε πολύ συ-
χνά γύριζε σε διάφορα μέρη
της Μακεδονίας με σκοπό την
σταθεροποίηση της Οργά-
νωσης. Η μεγαλύτερη περιο-
δεία του με το όνομα ’Голем
поход-Μεγάλος Στόχος’, άρχι-
σε τον Αύγουστο του 1901 και
τελείωσε την άνοιξη του 1902.
Κατα τη διάρκεια της περιοδεί-
ας αυτής γύρισε σχεδόν όλη
τη Μακεδονία και ανέπτυξε τις
πολεμικές ομάδες εκπαιδεύο-
ντας τους χωρικούς σε τεχνικές
πολέμου. Στα μακεδόνικα χω-
ριά οργάνωνε συγκεντρώσεις,
απευθυνόταν στους χωρικούς
μιλώντας για τους στόχους της
Οργάνωσης και τη σκληρή ζωή
κάτω από τον τούρκικο ζυγό.
Η δράση του είχε επικεντρω-
θεί περισσότερο στις περιοχές
Битолско-Μπίτολα, Костурско-
Καστοριάς και Леринско-
Φλώρινας.
Τον Ιανουάριο του
1903, η Κεντρική Επιτροπή του
ΒΜΡΟ, σε συνέδριό του στη
Θεσσαλονίκη-Солун, έλαβε
απόφαση έναρξης επανάστα-
σης στη Μακεδονία. Ο Ντέλ-
τσσεβ, ο οποίος γνώριζε πολύ
καλά την κατάσταση στη Μακε-
δονία, θεώρησε ότι είναι νωρίς
ακόμα για επανάσταση και ζή-
τησε την αναβολή της.
Έπειτα από αυτό, ο Γκότσε
απευθύνθηκε στην Επαναστα-
τική Ομάδα Σερρών-Серско
και μαζί με το Γιάνε Σάντανσκι-
Јане Сандански προσπάθησαν
να αλλάξουν την απόφαση της
Θεσσαλονίκης-Солун για επα-
νάσταση. Αναχώρησε για τη
Θεσσαλονίκη-Солун με σκοπό
να πείσει τα μέλη του Κεντρι-
κού Συμβουλίου να αλλάξουν
την απόφαση. Στο δρόμο προς
Σόλουν, στις 19 Μαρτίου 1903,
με την ομάδα του ανατίναξε τη
γέφυρα του ποταμού Άγκιστα-
Ангиста-Αγγίτης,όπως επίσης
και το τούνελ της σιδηροδρο-
μικής γραμμής. Στη Θεσσαλο-
νίκη-Солун έφτασε τον Απρίλιο
και μεταξύ άλλων συναντήθη-
κε και με το Ντάμε Γκρούεβ,
ο οποίος την περίοδο εκείνη
αποφυλακίστηκε και δεν γνώ-
ριζε καλά την όλη κατάσταση
στη Μακεδονία, ούτε και τη δι-
άθεση της Ευρώπης σχετικά με
το μακεδονικό ζήτημα. Αν και
συζήτησαν πολύ για το θέμα
της επανάστασης, στο τέλος ο
Γκότσε δεν κατάφερε να πείσει
το Ντάμε για την αναβολή της.
Μετά την αναχώρησή του από
τη Θεσσαλονίκη-Солун, ο Ντέλ-
τσσεβ κατευθύνθηκε προς την
περιοχή Άλι Μπότουςς των
Σερρών-Сер,όπου έπρεπε να
συμμετάσχει σε συνεδρίαση
της τοπικής οργάνωσης στις 6
Μάη. Στις 3 Μάη 1903, ο Γκό-
τσε με την ομάδα του έφτασαν
στο χωριό Μπάνιτσα-Баница-
Καρυές(σήμερα υπάρχουν
μόνο ερείπια) και την ίδια μέρα,
μετά από προδοσία, το χωριό
περικυκλώθηκε από τον τουρ-
κικό στρατό. Ο Γκότσε πρότει-
νε να εγκαταλείψουν το χωριό
για να μην τιμωρηθεί το χωριό.
Αλλά, κατα την προσπάθεια να
σπάσουν τον τούρκικο κλειό,
την επομένη, 4 Μάη 1903, ο
Γκότσε τραυματίστηκε θανάσι-
μα. Με τον τρόπο αυτό κόπηκε
το νήμα της ζωής του μεγαλύ-
τερου αγωνιστή του εθνικοαπε-
λευθερωτικού αγώνα του μακε-
δονικού λαού.
Η επανάσταση τελικά έγινε
στις 2 Αυγούστου 1903 αλλά ο
Γκότσε δεν ήταν πια ανάμεσα
στους ζωντανούς. Έμεινε γνω-
στή ως η Επανάσταση του Ίλι-
ντεν-Илинден αλλά αυτό είναι
μια άλλη ιστορία.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ

Τι έλεγε κάποτε το ΚΚΕ για τους Μακεδόνες

Tο χρονικό μιας οβιδιακής μεταμόρφωσης. Πως το πραγματικό, διεθνιστικό ΚΚΕ των δεκαετιών 1930-1940 μετατράπηκε στο ψευτοκομμουνιστικό σημερινό σταλινικό απολίθωμα. Πως τότε οι πραγματικοί κομμουνιστές έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους για το Μακεδονικό πως σήμερα οι εθνικιστές επίγονοί τους έχουν καταντήσει κολαούζοι του Καρατζαφέρη.

Νίσι, Γκούγκοβο, Τέχοβο, Βλάδοβο. Και τα τέσσερα αυτά χωριά βρίσκονται πάνω στο Βόντα ποταμό. Μιλάνε μακεδονικά, σκέφτονται σαν Μακεδόνες, έχουν τους ίδιους πόθους και τα ίδια όνειρα. Όμως η ελληνική καταπίεση, η βουλγαρική προπαγάνδα και η μηδαμινή δουλειά των οργανώσεών μας τους κρατάνε μακριά από το κίνημα της ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας.

Εθνική καταπίεση υπάρχει αφάνταστη. Υπάρχουν κι εδώ κατάλογοι υπόπτων, όπως σ’ όλα τα άλλα μέρη της Μακεδονίας. Ο κάτοικος του χωριού Γκούγκοβο Γκουλεϊμαν, πρόκειται να διωχθεί στη Βουλγαρία, γιατί θεωρείται επαναστάτης. Εδώ φτιάχνουν ψεύτικες δηλώσεις με ψεύτικες υπογραφές έπ’ ονόματι των χωρικών για να τους εκτοπίσουν. Απειλές, βρισιές, οικονομική εκμετάλλευση.

ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ

Οι Μακεδόνες που τα χωριά τους πέφτουν στην ελληνοσερβική παραμεθόριο της Καρατζόβας φτύνουν αίμα… Δεν περνάει μέρα που να μην ξεσηκωθούν το Περισλάβ, το Τούσενι και η Λούμπνιτσα για κάνουν στρατιωτικές αγγαρείες. Οχυρωματικά έργα, δρόμοι κι ότι πολεμική εγκατάσταση, γίνεται από χωρικούς.

Στο Σούμποτσκο την πρωτεύουσα της Καρατζόβας- ο καπετάν Βάκος, μακεδονομάχος, κάνει θραύση.

Την Καρατζόβα την θεωρούν για αποικία. Αυτή η αποικία όμως όσο πάει και ξυπνάει. Στο Τρέσνο και στο Πόζαρ ο καπετάν Τζαβέλας εκμεταλλεύεται με χίλιους δύο τρόπους τους Μακεδόνες. Όσο για τα τηλέφωνα των φυλακίων και τα κτήρια πάνω στα σύνορα, ας είναι καλά το μαστίγιο.

Όλες οι εγκαταστάσεις των συνόρων γίνονται από τους καταπιεζόμενους Μακεδόνες. Όποιος δε φανεί ύποπτος στις τοπικές αρχές, πρέπει να λείψει απαραίτητα. Στο Σάμαρ απέλυσαν ένα δασοφύλακα γιατί τον κατάγγειλαν οι χαφιέδες για κομμουνιστή. Στο Λούκοβιτς κάνανε ομαδική επιδρομή για να βρουν κομιτατζήδες το 1931 και σπάσανε στο ξύλο άντρες, γυναίκες και παιδιά.

ΓΚΡΟΝΤΣΙΕΛΟΒΟ – ΡΟΔΟΒΟ – ΣΑΡΑΚΙΝΟΒΟ

Στα τρία αυτά χωριά έπεσαν άγρια τα αιμοβόρα νύχια του κατακτητή. Τρομοκρατία αφάνταστη στο σημείο που στις εκλογές να περνάνε οι κομματάρχες των δύο αστικών κομμάτων και να τους απειλούν πως αν δεν ψηφίσουν το κόμμα τους θα τους βάλουν φωτιά… Το Σαρακίνοβο έχει ιστορία επαναστατική, παρ’ όλη των αφάνταστη καταδίωξη που γίνεται στους χωριάτες.

Στο Ρίταρ, Βέρτεκοπ, στη Βέτσιστα, στο Άρσεν, στο Κάμενικ και στην Επισκοπή τα ίδια και χειρότερα στον τομέα της εθνικής καταπίεσης. Αλλά στα χωριά αυτά, και γενικά στα χωριά του κάμπου, όπου εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες, αλλάζει τρόπο καταπίεσης η ελληνική κεφαλαιοκρατία. Εδώ το σχέδιό της ξεπερνάει κάθε σατανικότητα. Εδώ βάζει τους πρόσφυγες να φαγωθούν με του ντόπιους και στους ντόπιους παρουσιάζει τους πρόσφυγες για εχθρούς για να δημιουργήσει χάσμα. Το χάσμα αυτό τακτικά τροφοδοτείται από τα βενιζελικά και τσαλδαρικά σκυλιά. Το χάσμα αυτό έχει να μας δείξει ολόκληρες εξεγέρσεις που ταράξανε τους πεινασμένους ντόπιους και προσφυγικούς πληθυσμούς.

Ν. Κοντός

————————

- Το κείμενο είναι του Ν. Κοντού, εφημερίδα Ριζοσπάστης, Κυριακή 29/10/1933.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ

Στις 15 Νοεμβρίου 2009, μετά από πολλές δυσκολίες, εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της Ε.Ε.Σ-Ουράνιο Τόξο, στο κέντρο του Βόντεν-Воден-Έδεσσα. Μέλη και φίλοι του κόμματος που αγωνίζεται για την αναγνώριση των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, από όλα τα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν στην όμορφη αυτή πόλη της οποίας το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της έχει μακεδόνικη καταγωγή και μετά από μια μικρή εκδήλωση άνοιξαν επίσημα τα γραφεία και τοποθέτησαν την πινακίδα η οποία είναι δίγλωσση (ελληνικά και μακεδόνικα). Τα μέλη και οι φίλοι του Ουράνιου Τόξου που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του νομού Πέλλας δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τα νέα γραφεία, τα οποία θα τους βοηθήσουν σημαντικά στον αγώνα τους για τα δικαιώματα των Μακεδόνων της περιοχής τους.

Τα νέα αυτά γραφεία είναι τα δεύτερα που ανοίγει το κόμμα στις περιοχές όπου ζούνε Μακεδόνες. Τα πρώτα άρχισαν να λειτουργούν στο Λέριν-Лерин-Φλώρινα το 1995. Τότε, οι «εθνικόφρονες-αγανακτισμένοι πολίτες» της πόλης έκαψαν τα γραφεία, με την ανοχή των τοπικών αρχών και της αστυνομίας, αλλά οι εισαγγελικές αρχές δήλωσαν ότι δεν συνέβη κάτι το σοβαρό για να γίνουν μυνήσεις. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το Ουράνιο Τόξο δικαιώθηκε και το ελληνικό κράτος υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση.

Τα γραφεία στο Βόντεν-Έδεσσα δε λειτουργούν ακόμα λόγω της άσχημης κατάστασης που βρίσκονταν πριν. Οι εργασίες τακτοποίησής τους τελειώνουν σύντομα και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα μπορούν να ζητούν εκεί ενημέρωση για διάφορα θέματα που αφορούν τους εθνικά Μακεδόνες ή και να ανταλλάσουν εμπειρίες γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Το Ουράνιο Τόξο, στην προσπάθειά του να βρεθεί πιο κοντά στους Μακεδόνες και γενικά σε όλους τους δημοκράτες Έλληνες πολίτες, ανακοίνωσε ότι στο μέλλον θα ανοίξουν γραφεία και σε άλλα μέρη της Βόρειας Ελλάδας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ιστορική απόφαση Δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ και τη λάσπη εναντίων μελών του μειονοτικού κόμματος.

Στις 8 Ιανουαρίου 2010 συζητή- θηκε στο Β’ Τριμελές Πλημ/κείο Θες/νίκης η υπόθεση που αφο- ρούσε τη μήνυση του Παύλου Χ. Βοσκόπουλου, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά του ραδιο- φωνικού σταθμού Ράδιο Εγνα- τία, και των δημοσιογράφων Καψάλη Δημητρίου από Θες/ νίκη και Κόκκου Τηλέμαχου από Φλώρινα.

Το ιστορικό:

Παρουσιάστηκε τον Μάρτιο 2005 η εκπομπή της ΝΕΤ «Τα- ξιδεύοντας στην Ελλάδα», δη- μοσιογράφος η γνωστή Μάγια Τσόκλη και θέμα η Φλώρινα. Στα πλαίσια της εξαιρετικής εκπομπής-διαφήμιση για το νομό, αναφέρθηκαν μεταξύ άλ- λων δηλώσεις κατοίκων για τις απαγορεύσεις της μακεδονικής γλώσσας στο παρελθόν, σχετι- κά με το γλωσσικό ζήτημα.

Με αφορμή την τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ οι κατηγο- ρούμενοι δημοσιογράφοι σε ραδιοφωνική εκπομπή στις 29.03.2005 αναφέρθηκαν με τους χειρότερους χαρακτηρι- σμούς και υπονοούμενα όχι μόνο για την δημοσιογράφο, την εκπομπή της κ. Τσόκλη αλλά και κατά του Παύλου Χ. Βοσκόπουλου, μελών της οι- κογένειάς του, του πολιτικού κόμματος Ουράνιο Τόξο, του βουλευτή Γιώργου Λιάνη κ.ά. Ανάμεσα στα άλλα ειπώθηκαν χαρακτηρισμοί εναντίων των παραπάνω ως «πράκτορες των Σκοπίων», «πληρωμένοι ανθέλ- ληνες», «αυτονομιστές» κλπ.

Μετά το «ραδιοφωνικό παρα- λήρημα» ασκήθηκε μήνυση (αστική-ποινική) εναντίων των υπευθύνων-δημοσιογράφων από τον Παύλο Χ. Βοσκόπουλο. Η αστική υπόθεση της δίκης που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια, παρέμεινε σε εκ- κρεμότητα σε ότι αφορά την απόφαση γιατί έπρεπε μεταξύ άλλων να πραγματοποιηθεί και η ποινική δίκη όπως και έγινε στις 08.01.2010. Είναι χαρακτη- ριστικό ότι όταν ζητήθηκε αντί- γραφο της εκπομπής σε cd για τις δύο (αστική-ποινική) υπο- θέσεις κατατέθηκε η απομα- γνητοφωνημένη ραδιοφωνική εκπομπή της ΡΑΔΙΟ ΕΓΝΑΤΙΑ- ΘΕΣ/ΝΙΚΗ «κουτσουρεμένη», σύμφωνα με τους ακροατές της εν λόγου πρωινής εκπομπής. Συγκεκριμένα διάρκεια μισής και πλέον ώρας παραδόθηκαν- καταγράφηκαν σε cd μόνο δέκα περίπου λεπτά της «συζήτησης- σχολιασμού» της εκπομπής ΝΕΤ, στη ραδιοφωνική εκπο- μπή Καψάλης-Κόκκος όπου ο χαρακτηριστικός όρος «αυτο- νομιστής», «αυτονομιστικό Ου- ράνιο Τόξο» ακούγονταν στο «αντίγραφο» cd της εκπομπής.

Το ιστορικό της πρόσφατης δί- κης:

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι η άψογη συμπεριφορά των μελών του Δι- καστηρίου απέναντι σε όλους. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης όμως είναι το πώς επιχείρησαν να αποποιηθούν των συκοφα- ντικών-δυσφημιστικών χαρα- κτηρισμών ένας μετά τον άλλον οι κατηγορούμενοι και ειδικά οι ιδιοκτήτες του ραδιοφωνι- κού σταθμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Άλλωστε πα- ρόντες και σχολιαστές στην εκπομπή και στο Δικαστήριο ήταν μόνον οι «δημοσιογρά- φοι» Καψάλης-Κόκκος και όχι οι ιδιοκτήτες. Για αυτό ζήτησαν οι δικηγόροι τους να απαλλαγούν των κατηγοριών αφού άλλω- στε δεν συμμετείχαν στην ρα- διοφωνική εκπομπή «δυσφή- μηση-λυντσάρισμα» Ελλήνων πολιτών. Το «κλου» της υπό- θεσης ήταν ότι στην απολογία του ο ένας εκ των «δημοσιο- γράφων», Καψάλης Δημήτρι- ος παραγωγός της εκπομπής, «άδειασε» τον συνάδελφό του Κόκκο Τηλέμαχο ρίχνοντας το σε αυτόν τη χρήση συκοφαντι- κών-δυσφημιστικών χαρακτη- ρισμών κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Κατά τη διάρκεια της δίκης οι «ποντικοί άρχισαν να εγκαταλείπουν το πλοίο», αφού η «θάλασσα» δεν είχε «ούριο άνεμο» ως συνήθως περίμεναν αντίστοιχη συμπεριφορά στα ελληνικά δικαστήρια σε ανάλο- γες υποθέσεις σε δικαστικές αί- θουσες στο παρελθόν, σχετικά με μειονοτικά ζητήματα αφού αυτή τη φορά τα μέλη του Δικα- στηρίου άψογα οδηγούσαν το «πηδάλιο».

Μάρτυρας υπεράσπισης των συκοφαντών «δημοσιογρά- φων» εκτός άλλων ο γνωστός ακροδεξιός-εθνικιστής Χαι- τίδης πρώην για χρόνια βου- λευτής της Νέας Δημοκρατίας, όπου μαζί με Κόκκο και παρα- τρεχάμενους ομοϊδεάτες, «Πα- παθεμελήδες» και «Σαμαράδες» συκοφαντούν συστηματικά όχι μόνο το Ουράνιο Τόξο, αλλά οποιοσδήποτε τολμάει να εκ- φράσει μειονοτική συνείδηση τόσο όσον αφορά μέλος της μακεδονικής μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και μέλος της Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Μόνο ένας μάρτυρας κατηγο- ρίας ο Γκότσης Κωνσταντίνος, κάτοικος Νάουσας που ο ίδιος άκουσε την ραδιοφωνική εκ- πομπή και «έφριξε» να ακούει χαρακτηρισμούς όπως «πρά- κτορες», «ανθέλληνες», «πλη- ρωμένοι», «Σκοπιανοί», «αυ- τονομιστές» και διάφορα στο ραδιοφωνικό πρωϊνάδικο του σταθμού Ράδιο Εγνατία. Από την άλλη πλευρά τρεις δικηγό- ροι και μάρτυρες προσπάθη- σαν να εκτρέψουν την ουσία της υπόθεσης με πολιτικές ρητορίες για να «γλυτώσουν» τους κατηγορούμενους και την απονομή δικαιοσύνης όπως προβλέπει η Ποινική Δικονομία σχετικά με τα αδικήματα για συ- κοφαντική δυσφήμηση οποιου- δήποτε πολίτη σε μία δημοκρα- τική χώρα.

Ο εισαγγελέας πρότεινε τη κα- ταδίκη και ο ομόφωνα το δικα- στήριο έβγαλε την ετυμηγορία – καταδικαστική απόφαση και τιμωρία 5 μήνες φυλακή, με αναστολή τριών ετών για τον εκ των κατηγορουμένων Κόκ- κου Τηλέμαχου για συκοφαντι- κή δυσφήμηση σύμφωνα με τη Ποινική Δικονομία, γιατί αν και υπήρξαν αμφιβολίες για τη χρήση ή όχι περί «πρακτόρων», «ανθελλήνων» κλπ. ακόμη και η χρήση-χαρακτηρισμός «αυ- τονομιστής» συνιστά συκοφα- ντική δυσφήμηση σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου. Είναι σκάνδαλο ότι ο καταδι- κασμένος Τηλέμαχος Κόκκος είναι Διευθυντής του κρατικού σταθμού ΕΡΑ στη Φλώρινα. Φανταστείτε τι επίπεδο διεύ- θυνσης-ενημέρωσης παρέχεται στους πολίτες της περιοχής από τέτοιον Διευθυντή κρατικού ραδιοφώνου.

Η απόφαση 190/08.01.2010 του Δικαστηρίου Θεσσαλονί- κης είναι ιστορική νίκη για τη δημοκρατία. Η καταδίκη του Διευθυντή “δημοσιογράφου” του κρατικού ραδιοφώνου, για συκοφαντική δυσφήμηση σύμ- φωνα με τη Ποινική Δικονομία αποτελεί ράπισμα στο σάπιο κόσμο των ΜΜΕ, για τον «ερ- γολαβικό διασυρμό» μελών της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως άρχισε να ανατέλ- λει ήλιος ισοτιμίας και ισοπολι- τείας σε επίπεδο Δικαιοσύνης για όλους τους εθνικά Μακεδό- νες, ‘Έλληνες πολίτες στη χώρα μας.

www.vinozito.gr

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

«Οι Μάσκες Έπεσαν»

H είδηση δυστυχώς δεν ήταν τα εμετικά ρατσιστικά συνθήματα των βατραχανθρώπων του Λιμενικού που ακούστηκαν κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα. Είναι άλλωστε μια κατάσταση που έχει παγιωθεί την τελευταία τριετία, όπου σε κάθε ευκαιρία διαφορετικά τμήματα των ενόπλων και ειδικών δυνάμεων της χώρας εκφράζουν δημόσια τα αντιμακεδονικά, αντιαλβανικά και αντιτουρκικά τους αισθήματα.

Δεν ήταν φυσικά είδηση ούτε η «αντίδραση» των επίσημων ελληνικών αρχών μετά το συμβάν. Ο επικεφαλής του αγήματος τέθηκε σε διαθεσιμότητα (προσοχή, δεν αποτάχθηκε, απλά περιμένει να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και να επιστρέψει πιθανότατα σε κάποιο άλλο πόστο) και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε τη λύπη του και τόνισε ότι το περιστατικό δεν αντιπροσωπεύει τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Το πόσο φαιδρή και ψεύτικη είναι η δήλωση αυτή του Μ. Χρυσοχοίδη αποδεικνύεται από το ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που λίγους μήνες πριν από το βήμα της Βουλής μας έλεγε ότι είμαστε περικυκλωμένοι από πολύ κακούς γείτονες και πρέπει να τους προσέχουμε. Οι υφιστάμενοί του, λοιπόν, το μόνο που έκαναν ήταν να επαναλάβουν με απλά λόγια αυτή του τη δήλωση, για να την καταλάβουν οι πάντες, εντός και εκτός συνόρων.

Οι πρεσβευτές της χώρας μας σε Δημοκρατία της Μακεδονίας και Αλβανία έκαναν λόγο για μεμονωμένο συμβάν που δεν θα πρέπει να διογκωθεί. Ενώ, ωστόσο, ο πρεσβευτής μας στα Τίρανα ζήτησε και συγνώμη από τον αλβανικό λαό, κάτι τέτοιο δεν έκανε η συνάδελφός του στα Σκόπια. Μια ακόμα απόδειξη για το πως αντιλαμβάνεται η Ελλάδα τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πόσο σέβεται το μακεδονικό λαό.

Το χειρότερο από όλα, ωστόσο, είναι ότι οι συμπεριφορές αυτές έχουν ως αφετηρία και βασικούς αποδέκτες ανθρώπους που ζουν στο εσωτερικό της χώρας. Το επίσημο νεοελληνικό κράτος, μέσω του πολιτικών ελίτ που λυμαίνονται τον τόπο, μέσω των ενόπλων δυνάμεων, της Αστυνομίας αλλά και του παρακράτους, απειλεί ανοικτά και χωρίς ντροπή τους Έλληνες πολίτες μακεδονικής καταγωγής και τους Αλβανούς μετανάστες. Δεν πρόκειται συνεπώς για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μια οργανωμένη πολιτική τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Δυστυχώς, το αυγό του φιδιού στη χώρα μας έχει πλέον εκκολαφθεί. Δεν έχει όμως την μορφή μερικών ακραίων στοιχείων αλλά της επίσημης πολιτείας που επαναφέρει τον εθνικοσοσιαλισμό στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, 65 χρόνια μετά την πτώση της χιτλερικής Γερμανίας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Ελλάδα: Ο Επίτροπος κ. Hammarberg ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες που αφορούν μετανάστες, μειονότητες και αστυνομία

Ο κ.Hammarberg, Επί- τροπος του Συμβου- λίου της Ευρώπης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και παλαιότερα και είχε εκδόσει Έκθεση ειδικά για τους εθνικά Μακε- δόνες στην Ελλάδα. (δείτε εδώ https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1409353

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ
ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (Ε.Ε.Σ-Ε.Π.Κ)

Στρασβούργο, 13/04/2010 “Χαιρετίζω τα πρώτα βήματα που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση για την καθιέρωση ενός δίκαιου, προσιτού και τα- χέος συστήματος προστασίας των προσφύγων. Οι αλλαγές στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών, ιδιαίτερα των αιτούντων άσυλο, είναι ιδιαίτερα επείγουσες” δή- λωσε ο Thomas Hammarberg, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδιος για τα Αν- θρώπινα Δικαιώματα, με τη ση- μερινή δημοσίευση τριών επι- στολών που εστάλησαν στην ελληνική κυβέρνηση.

Μετά την επίσκεψη του Επι- τρόπου στην Ελλάδα, στις 8-10 Φεβρουαρίου, οι επιστο- λές εστάλησαν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και στην Υφυπουργό Εσωτε- ρικών. Οι επιστολές εστιάζουν στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, ιδιαίτερα των αιτούντων άσυλο, των μειονο- τήτων και στη συμπεριφορά των μελών των υπηρεσιών επι- βολής του νόμου. Δεδομένων των μακροχρόνι- ων, σοβαρών ελλείψεων στον τομέα του ασύλου, ο Επίτροπος τονίζει την επείγουσα ανάγκη για τις αρχές να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση που βρίσκε- ται σε εξέλιξη στον τομέα αυτό αναπτύσσοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αναγκαία ερ- γαλεία εφαρμογής. Ο Επίτρο- πος παροτρύνει, επίσης, τις αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών ή παιδιά με- ταναστών που έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους. Ο Επίτροπος ζητά την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δι- καιωμάτων που αφορούν στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των μελών των μειονοτήτων. Προτείνει επίσης την κύρωση από την Ελλάδα της Σύμβασης- Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, που υπογράφηκε το 1999. Επιπρο- σθέτως αναφέρεται στην ανά- γκη καταπολέμησης του αντι- αθιγγανισμού, για παράδειγμα μέσω παιδαγωγικών μέτρων και μέτρων ευαισθητοποίησης στα σχολεία και γενικότερα στην κοινωνία. Τέλος, ο Επίτροπος χαιρετίζει τα σχέδια για την καθιέρωση ενός γραφείου που θα ασχολείται με καταγγελίες που αφορούν την αστυνομία. Για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας, ο Επίτροπος τονίζει τη σημασία της θεσμικής και πρακτικής ανεξαρτησίας ενός τέτοιου μη- χανισμού και της επάρκειας των διερευνητικών εξουσιών του. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Επίτροπος συζήτησε με μέλη της ελληνικής κυβέρ- νησης και διεθνών και εθνικών οργανισμών, συμπεριλαμβανο- μένων και ΜΚΟ.

ΒΕΝΕΤΙΑ 25-27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Το Ουράνιο Τόξο συμμετείχε με την αντιπροσωπεία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ευρωπαϊκού μητρικού κόμμα- τος Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ στην Βενετία, με διοργανωτές το κόμμα Liga Veneta της Ιταλίας. Συζητήθηκαν θεσμικά και ορ- γανωτικά θέματα, θέματα της νεολαίας της ΕΕΣ και έγινε απο- λογισμός της προηγουμένης περιόδου. Επίσης διεξήχθηκαν εκλογές, όπου εκλέχθηκε νέος πρόεδρος και νέο Πολιτικό Γραφείο. Νέος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Eric Defoort που διαδέχθηκε την πρώην πρόεδρο Nelly Maes, αμφότεροι Φλαμαν- δοί, (Βέλγιο). Η νέα σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου θα αποτελείται από τους Marta Rovira, Γενική Γραμματεάς, Καταλανή, (Ισπανία), Francois Alfonsi, ταμείας, Κορσικανός (Γαλλία) ήδη Ευρωβουλευ- τής, Gustave Aliron, Οξιτανός (Γαλλία), Ian Hughton, ήδη Ευρωβουλευτής, Σκωτσέζος (Μεγάλη Βρεταννία), Jill Evans, Ουαλλή, ήδη Ευρωβουλευτής, (Μεγάλη Βρεταννία), Fabricio Comencini, Βενετσιάνος (Ιταλία), Ana Miranda, Γαλι- κιαννή, ήδη Ευρωβουλευτής, (Πορτογαλία), Rolf Granlund, Σουηδός από τα αυτόνομα νησία Aland (Φινλανδία) στην Βαλτική, Sybren Posthumus, Γερμανός από την περιοχή της Frisia (Δανία), Sebastian Colio, Βάσκος (Ισπανία), Ιωάννου Δη- μήτριος, Μακεδόνας, (Ελλάδα), και οι δύο νεολαίοι Renhild Campidell και Lucy Collyer από την Ομάδα νεολαίας της Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ. Εκπρόσωπος του Ουράνιου Τό- ξου συμμετείχε και στις εργασί- ες της νεολαίας του κόμματος Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ. Ο νεολαίος Σπύρος Τσάρος, φοιτητής Μαθηματι- κών, ενημέρωσε και ενημερώ- θηκε από τα αδερφά κόμματα από τις αντίστοιχες οργανώσεις των άλλων χωρών. Ο Δημήτρης Ιωάννου, εκ- πρόσωπος του Ουράνιου Τόξου στο Πολιτικό Γραφείο του ευρωπαϊκού κόμματος, αποφασίσθηκε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο σχετικά με τα γλωσσολογικά ζητήματα, τις σχέσεις με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα Βαλκά- νια. Εκπροσωπεί επίσης τα κόμματα από την περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Στα πλαίσια των εργασιών της Συνέλευσης τιμήθηκε ο Παύλος Βοσκόπουλος για την πολυετή προσφορά του, ως επίτημο μέλος στο Πολιτικό Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ελέυθερης Συμμα- χίας και προτάθηκε ως Συμβου- λος του πολιτικού οργάνου για το προσεχές μέλλον. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης αλλά και του Πολιτικού Γραφείου συζητήθη- κε μεταξύ άλλων η κατάσταση σχετικά με τους εθνικά Μακε- δόνες στην Ελλάδα, τα μειονο- τικά ζητήματα, η συμπεριφορά των διοικητικών και δικαστικών αρχών, η γενικότερη κατάστα- ση στη χώρα μας, η οικονομική κρίση, οι κοινές δραστηριό- τητες στο μέλλον μεταξύ των οποίων επισημοποιήθηκε και νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ. το προσεχές καλοκαίρι στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Έτσι παρουσιάζεται η Δημοκρατία της Μακεδονίας από το γνωστό περιοδικό του State Department, State Magazine, όπου αναγνωρίζει εθνικά Μακεδόνες,στη χώρα, όπως και στα γειτονικά κράτη. Για προπαγάνδα των σκοτεινών δυνάμεων μιλάνε-όπως πάντα-οι ελληνικές αρχές.

Μακεδονία. Η λέξη θυμίζει εικόνες των αρχαίων πολιτισμών, με τους άνδρες που φέρουν δόρατα και ασπίδες. Αυτό επίσης θυμίζει σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, την εμφάνιση και την επαναχάραξη των εθνών, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να εξασθενίζει.Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας,φυσικό σταυροδρόμι, μέσα στους αιώνες προσβλήθηκε από βασίλεια και αυτοκρατορίες.Σήμερα, μεγάλα τμήματα της ιστορικής Μακεδονίας βρίσκονται εντός των ορίων των γειτονικών χωρών. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει ως στόχο να αναπτύξει βαθιές παραδόσεις ανοχής, μάθησης και ειρηνικής ανάπτυξης. Το ποικίλο μίγμα πολιτισμών, θρησκειών, γλωσσών και  γεωγραφίας κάνει αυτή τη χώρα ελκυστική για πολλούς Αμερικανούς.

Η ιστορία και ο πολιτισμός  της Μακεδονίας παράγουν έντονες συζητήσεις, κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων. Πολλοί Βούλγαροι έχουν την άποψη ότι η μακεδόνικη γλώσσα είναι ίδια με τα βουλγαρικά.Πολλοί Σέρβοι δεν αναγνωρίζουν ως αυτοκέφαλη τη Μακεδόνικη Ορθόδοξη Εκκλησία και-το πλέον αμφισβητούμενο –η Ελλάδα διαμαρτύρεται για το όνομα της χώρας. Η διαφορά με την Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας έχει εμποδίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Από τότε που η χώρα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, η Ελλάδα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη χρήση του όρου «Μακεδονία», με αποτέλεσμα την αναβολή της ένταξης της Δημ.της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Δημ.της Μακεδονίας εξακολουθεί να αναφέρεται στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ως  Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ή FYROM. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει επίσημα το συνταγματικό όνομα της χώρας, Δημοκρατία της Μακεδονίας, από το 2004.

(Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε στο www.state.gov/documents/organization/138927.pdf).

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (Ε.Ε.Σ-Ε.Π.Κ)

ΒΕΝΕΤΙΑ 25-27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Το Ουράνιο Τόξο συμμετείχε με την αντιπροσωπεία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ευρωπαϊκού μητρικού κόμματος  Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ στην Βενετία, με διοργανωτές το κόμμα Liga Veneta της Ιταλίας.

Συζητήθηκαν θεσμικά και οργανωτικά θέματα, θέματα της νεολαίας της ΕΕΣ και έγινε απολογισμός της προηγουμένης περιόδου. Επίσης διεξήχθηκαν εκλογές, όπου εκλέχθηκε νέος πρόεδρος και νέο Πολιτικό Γραφείο.

Νέος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Eric Defoort που διαδέχθηκε την πρώην πρόεδρο Nelly Maes, αμφότεροι Φλαμανδοί, (Βέλγιο). Η νέα σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου θα αποτελείται από τους Marta Rovira, Γενική Γραμματεάς, Καταλανή, (Ισπανία), Francois Alfonsi, ταμείας, Κορσικανός (Γαλλία) ήδη Ευρωβουλευτής, Gustave Aliron, Οξιτανός (Γαλλία), Ian Hughton, ήδη Ευρωβουλευτής, Σκωτσέζος (Μεγάλη Βρεταννία), Jill Evans, Ουαλλή, ήδη Ευρωβουλευτής, (Μεγάλη Βρεταννία), Fabricio Comencini, Βενετσιάνος (Ιταλία), Ana Miranda, Γαλικιαννή, ήδη Ευρωβουλευτής, (Πορτογαλία), Rolf Granlund, Σουηδός από τα αυτόνομα νησία Aland (Φινλανδία) στην Βαλτική, Sybren Posthumus, Γερμανός από την περιοχή της Frisia (Δανία), Sebastian Colio, Βάσκος (Ισπανία),  Ιωάννου Δημήτριος, Μακεδόνας, (Ελλάδα), και οι δύο νεολαίοι Renhild Campidell και Lucy Collyer από την Ομάδα νεολαίας της Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ.

Εκπρόσωπος του Ουράνιου Τόξου συμμετείχε και στις εργασίες της νεολαίας του κόμματος Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ. Ο νεολαίος Σπύρος Τσάρος, φοιτητής Μαθηματικών, ενημέρωσε και ενημερώθηκε από τα αδερφά κόμματα από τις αντίστοιχες οργανώσεις των άλλων χωρών.

Ο Δημήτρης Ιωάννου, εκπρόσωπος του Ουράνιου Τόξου στο Πολιτικό Γραφείο του ευρωπαϊκού κόμματος, αποφασίσθηκε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο σχετικά με τα γλωσσολογικά ζητήματα, τις σχέσεις με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα Βαλκάνια. Εκπροσωπεί επίσης τα κόμματα από την περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, αφού προτάθηκε και εκλεχθηκε για τη θέση του στο Πολιτικό Γραφείο μετά από πρόταση του Ουράνιου Τόξου και ΟΜΟ ΠΙΡΙΝ, τα κόμματα των Μακεδόνων από Ελλάδα και Βουλαγαρία.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνέλευσης τιμήθηκε ο Παύλος Βοσκόπουλος για την πολυετή προσφορά του, ως επίτημο μέλος στο Πολιτικό Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ελέυθερης Συμμαχίας και προτάθηκε ως Συμβουλος του πολιτικού οργάνου για το προσεχές μέλλον.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης αλλά και του Πολιτικού Γραφείου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η κατάσταση σχετικά με τους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα, τα μειονοτικά ζητήματα, η συμπεριφορά των διοικητικών και δικαστικών αρχών, η γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας, η οικονομική κρίση, οι κοινές δραστηριότητες στο μέλλον μεταξύ των οποίων επισημοποιήθηκε και νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ε.Ε.Σ.-Ε.Π.Κ. το προσεχές καλοκαίρι στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή οι εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της οργάνωσης των οικονομικών μας μεταναστών στην Αυστραλία. Η οργάνωση αυτή ονομάζεται Australian Macedonian Human Rights Committee (Αυστραλιανή Μακεδονική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και έχει έδρα τη Μελβούρνη. Στις εργασίες, οι οποίες διάρκησαν από τις 18 εώς και τις 23 Μαρτίου 2010, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μακεδόνων ανα τον κόσμο.

Επίσημοι καλεσμένοι στις εργασίες αυτές ήταν ο Δημήτρης Ιωάννου-μέλος της πολιτικής γραμματείας του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα Ε.Ε.Σ. Ουράνιο Τόξο και ο φημισμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Βίκτορ Φρίντμαν.

Οι καλεσμένοι, εκτός των άλλων επαφών, είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με τους μετανάστες μας και να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις περιοχές τους και την σημερινή κατάσταση των Μακεδόνων εκεί. Οι περισσότεροι μετανάστες μας στην Αυστραλία κατάγονται από την περιοχή Леринско-Φλώρινας και αρκετοί υπάρχουν επίσης από το Костурско-Καστοριά, Воденско-Πέλλα και Кајларско-Εορδαία.

Οργανώθηκε επίσης μεγάλος χορός στην πανέμορφη αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου των μεταναστών που κατάγονται από το χωριό Нерет (Леринско)-Πολυπόταμος (Φλώρινας), όπου 1000 περίπου Μακεδόνες, 1ης, 2ης, 3ης ακόμα και 4ης γενιάς, χόρεψαν και τραγούδησαν μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλούς από τους μετανάστες μας εκεί, λόγω εκδήλωσης της Μακεδονικότητάς τους, οι «δημοκρατικές» ελληνικές αρχές, τους αφαιρούν την ελληνική ιθαγένεια, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να «εξαφανίσουν το μακεδόνικο ζήτημα από την Ελλάδα».

δεν επιτρέπονται τα σχόλια

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
 • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
  РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
 • 2016 (147)
 • 2015 (416)
 • 2014 (404)
 • 2013 (377)
 • 2012 (372)
 • 2011 (323)
 • 2010 (202)