ИСТ ЈАЗИК, ИСТА РАДОСТ, ИСТИ СОЛЗИ, ПОКРИЕНИ СО ЗАБРАНУВАЊА ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ, ΙΔΙΑ ΧΑΡΑ, ΙΔΙΑ ΔΑΚΡΥΑ, ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Με μεγάλη επιτυχία, για έννατη συνεχή χρονιά, έλαβε χώρα η εκδήλωση του Συλλόγου ,,Сетинци, Попадинци и Крушорадци од Лерин во Република Македонија (Σέτιντσι, Ποπάντιντσι και Κρουσσόραντσι από το Λέριν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας),, και της Ένωσης των Μακεδόνων με καταγωγή από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, Μάκεντον. Πλήθος πολιτικών μας προσφύγων, εκδιωγμένων από τις ελληνικές αρχές κατα τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, αλλά και αργότερα, διωγμού που ακόμη διαρκεί, συγκεντρώθηκαν στις 12  Οκτωβρίου 2013, στην αίθουσα Дом на АРМ (Ντομ να ΑΡΜ) της πρωτεύουσας Скопје – Σκόπιε της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή πλέον εκδήλωση  „Песни и ора од Егејот“ (Πέσνι ι όρα οντ Έγκεϊοτ) και να ξαναδούν από κοντά νέα παιδιά από τα χωριά που κατάγονται, να χορεύουν και να τραγουδούν τα τραγούδια με τα οποία μεγάλωσαν. Η βραδιά ήταν υπέροχη. Οι συμμετάσχοντες στην όλη εκδήλωση γεμάτοι με κέφι, αλλά και με συγκίνηση και πόνο για τις πατρικές τους εστίες που ακόμη δεν μπορούν να δουν.

Την παράσταση έκλεψε το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου ,,Μακεδόνες,, του χωριού Цармариново, Негушко – Τσαρμαρίνοβο, Νέγκουσσκο (Μαρίνα Νάουσας). Το χορευτικό αυτό χόρεψε και τραγούδησε μακεδόνικα τραγούδια με την συνοδεία της μουσικής ορχήστρας Тукашен Глас – Τούκασσεν Γκλας (Τοπικός Ήχος) από το Леринско – Λέρινσκο (περιοχή Φλώρινας) και τα αποτελέσματα ήταν φανταστικά. Το κοινό δεν σταματούσε να χειροκροτάει, ενώ δεν έλειψαν και τα δάκρυα χαράς που η μακεδονικότητα συνεχίζει να υπάρχει στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και γνωστοί καλλιτέχνες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με καταγωγή από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας, όπως και το Μουσικό Γυμνάσιο ,,Илија Николовски-Луј,, (Ίλια Νικόλοβσκι-Λούι), το οποίο χόρεψε και τραγούδησε μακεδόνικους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με την συνοδεία της ορχήστρας του γυμνασίου, η οποία αποτελούταν από γκάιντες και καβάλι. Πρόκειται για ένα πολυμελές συγκρότημα, που αυθεντικά διατηρεί και αναπτύσει τη μακεδόνικη παράδοση όλης της γεωγραφικής Μακεδονίας. Μετά την εκδήλωση, ακολούθησε δείπνο και μακεδόνικο γλέντι σε κατάστημα της πόλης. Την επόμενη μέρα, ο χορευτικός σύλλογος είχε τη ευκαιρία να κάνει μια περιήγηση στην πόλη και να επισκεφτεί διάφορα ενδιαφέροντα μνημεία.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την παραδοσιακή αυτή βραδιά και τα επόμενα χρόνια και ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να ζητούν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τόνισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και ότι καιρός είναι να αναλάβει τις ευθύνες τις σχετικά με το πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων, το μοναδικό του είδους του στην Ευρώπη.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)