ΝΕΑ «ΦΡΟΥΡΙΑ» ΚΤΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ… ή αλλιώς:село гори, бабата се чешла…

Όσοι ταξιδεύουν συχνά οδικά στη γειτονική μας χώρα την Δημοκρατία της Μακεδονίας διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα έχτισε νέο μεθοριακό σταθμό. (φώτο)

Στο Негочани/Νίκη, ανάμεσα σε Лерин/Φλώρινα και Битола/Μπίτολα, ο υπάρχων «παλιός» μεθοριακός σταθμός και οι αντίστοιχες υπηρεσίες (τελωνείο-αστυνομία) λειτουργούσε και λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Μάλιστα αποτελεί  μια από τις βορειο-δυτικές πύλες της χώρας και ειδικά φρόντισε το κράτος να «καλλωπίσει» τα κτίρια και τους χώρους πριν το 2004, ξοδεύοντας χρήματα με αφορμή την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, ώστε να υπάρχει θετική εντύπωση στον οποιονδήποτε ταξιδιώτη για τον χώρο εισόδου-εξόδου στην Ελλάδα.

Έχουμε ακούσει και ακούμε και σήμερα πολλές φορές από τους εκάστοτε Υπουργούς των Εξωτερικών ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται, σε συνεργασία με τους γείτονες και τους εταίρους ώστε έως το 2014 να προχωρήσει γοργά η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκήρωσης με την είσοδο στην Ε.Ε. των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών, ανάμεσά τους και η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Έτσι διατυμπανίζει η Ελλάδα τις «επίσημες» θέσεις για τα Bαλκάνια, ιδιαίτερα δε γίνεται αναφορά  ακόμη και στην ατζέντα 2004, την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διοργανώθηκε στην χώρα μας (Χαλκιδική) τότε, με πρωθυπουργό Σημίτη.

Κάθε άνθρωπος που έχει ταξιδέψει στις ευρωπαϊκές χώρες μέλη της Ε.Ε. οδικά, έχει διαπιστώσει ότι καταργούνται-καταργήθηκαν οι διασυνοριακοί σταθμοί. Δεν υπάρχει καν έλεγχος, μάλιστα δεν καταλαβαίνει κάποιος αν πέρασε τα σύνορα ή όχι. Όπως ανάμεσα σε Δανία-Γερμανία ή Γαλλία-Γερμανία ή Ιταλία-Αυστρία και αλλού. Απλώς υπάρχει πινακίδα που γράφει-ενημερώνει σε ποια χώρα ταξιδεύεις, λόγου χάρη με F για Γαλλία, DN για Δανία, Ι για Ιταλία Α για Αυστρία κλπ. δυό σημαίες, ή πινακίδα σε ποιά πόλη ταξιδεύεις, τίποτα περισσότερο. Κτίρια δεν υπάρχουν ή υποτυπώδεις εγκαταστάσεις λειτουργούν και έχουν σταδιακά γκρεμιστεί οι μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις που υπήρχαν στο παρελθόν.

Η οικοδόμηση του νέου μεθοριακού σταθμού αποτελεί μνημείο «ύβρις» για κάθε λογικό άνθρωπο και για τους λογικούς πολίτες της Ελλάδας γενικότερα. Γιατί είναι ανακόλουθη η απόφαση-επένδυση αντίθετα με τη λογική της διεύρυνσης της Ε.Ε. με τις γειτονικές χώρες σχετικά με την διευκόλυνση-φιλελευθεροποίηση της διασυνοριακής επικοινωνίας.  Γιατί επίσης θα αναρωτηθεί κάθε καλοπροαίρετος πολίτης ειδικά στην περίοδο οικονομικής κρίσης, πως είναι δυνατόν να ξοδεύτηκαν- ξοδεύονται τζάμπα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, πεταμένα κυριολεκτικά που δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτα σχετικά με τις διασυνοριακές σχέσεις. Είναι ένα από τα πολλά σκάνδαλα διασπάθησης του χρήματος όπως και για άλλα έργα «βιτρίνας» που ξοδεύτηκαν άσκοπα τα τελευταία χρόνια. Πολλοί Φλωρινιώτες αναρωτιώνται επίσης πως είναι δυνατόν να ξοδεύονται τόσα χρήματα για άχρηστα κτίρια και εγκαταστάσεις στο προσεχές μέλλον αντί να επενδυθούν στο νομό κατάλληλα και να πιάσει τόπο για τους πολίτες της περιοχής; Αφού επαρκεί η λειτουργία του υπάρχοντος μεθοριακού σταθμού ακόμη και για τα επόμενα έστω λίγα χρόνια γιατί κτίσθηκε νέος σταθμός; Δεν μπορούσαν να επενδυθούν τα χρήματα λόγου χάρι στην υγεία ή στον εκσυχρονισμό του οδικού δικτύου ή για οτιδήποτε χρήσιμο για τον τόπο; Ποιό Υπουργείο συνενοήθηκε-συνεργάστηκε με τους φορείς του νομού για τον «μεθοριακό σταθμό-φρούριο» και την υλοποίηση του έργου; Ρωτήθηκαν;

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος κατασκευής του έργου κόστισε «κρατηθήτε»! 8.717.000 ευρώ! (φώτο) Μάλιστα! Καλά διαβάσατε. Όχι μόνο νέο σύγχρονο νοσοκομείο μπορούσε να κατασκευασθεί στη περιοχή που πραγματικά υπάρχουν πρόβληματα στο υπάρχων παλιό νοσοκομειακό κτίριο, όχι μόνο τουλάχιστον επένδυση στην βελτίωση των υπηρεσιών υγείας αλλά οτιδήποτε θα μπορούσε να κατασκευασθεί με αυτά τα χρήματα, χρήσιμα έργα για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της περιοχής. Ξοδεύτηκε τεράστιο ποσό μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων-προγραμμάτων όπως τα INTEREG, δυστυχώς όχι εκεί που πρέπει.

Αφού η θέση της Ελλάδος είναι ότι θα συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την είσοδο της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαίκή Ένωση τι θα κάνουμε με τα τεράστια κτίρια-υπόστεγα και τον νέο μεθοριακό σταθμό μετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε.; Αφού σε λίγα χρόνα (κατά επίσημες δηλώσεις κυβερνώντων στα περί βαλκανικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης) θα φιλελευθεροποιηθεί η διασυνοριακή συνεργασία και η ελεύθερη διέλευση των κατοίκων ένθεν και ένθεν, πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κτίρια, τα υπόστεγα, οι εγκαταστάσεις; Μόνο για τα «πουλιά και τα περιστέρια»  μπορεί δυστυχώς να χρησιμεύσει ο «μεθοριακός σταθμός-φρούριο» στο μέλλον ύστερα από μερικά χρόνια.

Πολλοί εθνικιστές στη περιοχή ίσως «χαίρονται» για το νέο φρούριο που κτίσθηκε. Βέβαια η απόλυτη γελοιότητα των εθνικιστών είναι ότι αυτοί οι ίδιοι που πρωτοστατούσαν τότε στα εθνικιστικά αντι-μακεδονικά συλλαλητήρια Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και αλλού, αυτοί λοιπόν οι «τύποι», που και σήμερα «πουλούν» εθνικοφροσύνη, επισκέπτονται κάθε Τρίτη ή Παρασκευή το παζάρι στη Битола για να αγοράσουν «σκοπιανά» αγγουράκια και ντομάτες γιατί εκεί είναι φθηνότερες. Για την τσέπη τους «καλοί» οι γείτονες όπου μάλιστα άρχισαν να γίνονται ουρές και στα βενζινάδικα της γειτονικής χώρας από ελληνικά αυτοκίνητα γιατί η διαφορά της βενζίνης αγγίζει τα 50 λεπτά ανά λίτρο. Ούτε τα «σκοπιανά ζαρζαβατικά» ούτε η «σκοπιανή βενζίνη» πειράζει τους εθνικιστές και την ελληνικότητά τους. Έτσι σκέφτονται οι «πατριώτες», να «πουλούν» από τη μία ακόμη τα ντέμεκ «εθνικά τους» ιδανικά…για «φραγκοδίφραγκα» και από την άλλη να χαίρονται για «νέα φρούρια». Αυτά μάθαινε και μαθαίνει δυστυχώς η νεο-ελληνική παιδεία στους πολίτες της διαχρονικά.

Η οικοδόμηση του νέου μεθοριακού σταθμού ίσως αποδεικνύει έμμεσα ότι ΔΕΝ θέλει την Δημοκρατία της Μακεδονίας σύντομα μέλος στην Ε.Ε. και την φιλελευθεροποίηση των διασυνοριακών σχέσεων. Γιατί έτσι λογικά και εύκολα-έμμεσα θα ενισχυθεί η μακεδονικότητα στην Ελλάδα μέσα από στις διασυνοριακές συνεργασίες-επαφές στις συνοριακές περιοχές, σε επίπεδο γλώσσας-πολιτισμού-οικονομίας, κοινές πρωτοβουλίες πολιτών ένθεν και ένθεν γενικά. Η χώρα μας δυστυχώς δεν έχει ακόμη κάνει υπέρβαση και μεταρύθμιση στην εθνικιστική ιδεολογία περί σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων.

Εμείς οι συνειδητοποιημένοι Μακεδόνες στην Ελλάδα τους «διαβάζουμε» εύκολα λόγω «παιδείας» μας εκ των έσω στη χώρα μας τους Έλληνες εθνικιστές και τους «γιαλαντζί» δημοκράτες. Ξέρουμε το «σύστημα» και πως σκέφτονται για το μακεδονικό ζήτημα και πώς αποφασίζουν οι Έλληνες κυβερνήτες-εθνικιστές σχετικά με την ελληνική αντι-μακεδονική πολιτική στη περιοχή μας και γενικότερα, ακόμη και για τους λόγους-πολιτικές οικοδόμησης «νέων φρουρίων». Καθήκον μας είναι ως συνειδοτοποιημένοι Μακεδόνες, πολίτες της χώρας μας, να παρεμβαίνουμε, να «διορθώνουμε» λαθεμένες πολιτικές, για το καλύτερο μέλλον για όλους μας τόσο στη περιοχή όσο και ευρύτερα.

Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)