ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΙΛΙΝΤΕΝ – СЕ ПРОСЛАВИ ИЛИНДЕН

Μέσω μεγαλοπρεπούς πανηγυριού γιορτάστηκε και φέτος, στις 19 και 20 Ιουλίου, στο Офчарани-Οφτσσάρανι (Μελίτη Φλώρινας), η μέρα του Προφήτη Ηλία, αλλά και ανεπίσημα η εθνική εορτή των Μακεδόνων. Η Επανάσταση του Илинден-Ίλιντεν.

Είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί το κλίμα που επικρατούσε. Χιλιάδες κόσμου, νέοι και γέροι, κατέφτασαν από όλα τα μέρη όπου ζούν Μακεδόνες για να παρευρεθούν στο μεγάλο αυτό γεγονός. Μακεδόνες από τη γύρω περιοχή, αλλά και από Костурско-Καστοριά, Кајларско-Εορδαία, Воденско-Έδεσσα, Ениџевардарско-Γιαννιτσά, Негуш –Νάουσα, Кукуш-Κιλκίς, ακόμα και από Солун-Θεσσαλονίκη και Сер-Σέρρες. Επίσης παρευρέθηκαν και Μακεδόνες από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, από τα μακεδόνικα χωριά της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, όπως και πολλοί οικονομικοί μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και Δυτική Ευρώπη.

Την πρώτη μέρα του πανηγυριού, έδωσε μεγάλη συναυλία το παγκόσμιας φήμης  έθνο συγκρότημα από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας СИНТЕЗИС και το πλήθος των ακροατών, κυρίως νεαρών, διασκέδασε καταευχαριστημένο, χειροκροτώντας ασταμάτητα τους πρεσβευτές αυτούς της παραδοσιακής μακεδόνικης μουσικής και τραγουδιού. Ακολούθησε επίδειξη τοπικών χορών από το μικρό χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού και έπειτα λαικό γλέντι με την συνοδεία ορχήστρας της περιοχής και τα πανέμορφα τραγούδια της Έλενα Βέλεβσκα, τραγουδίστριας από τη Δημ.Μακεδονίας. Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτά.

Η πρωτάκουστη όμως συρροή λαού συνέβη τη δεύτερη μέρα του πανηγυριού. «Τόσες χιλιάδες κόσμου βλέπουμε για πρώτη φορά. Πάντα οι εκδηλώσεις μας συγκέντρωναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αλλά φέτος είναι κάτι το απερίγραπτο» δήλωσαν οι οργανωτές.

Όλες οι ανακοινώσεις και οι ευχαριστίες έγιναν στη μακεδόνικη γλώσσα και αρκετοί από τους χορευτικούς ομίλους, χόρεψαν τους μακεδόνικους χορούς μαζί με το τραγούδι τους. Αποκορύφωμα του γεγονότος αυτού ήταν το χορευτικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης СОЛУНЧАНИ-ΣΟΛΟΥΝΤΣΣΑΝΙ, το οποίο παρουσίασε μακεδόνικους χορούς, τους οποίους τραγουδούσαν ταυτόχρονα οι ίδιοι οι χορευτές. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Πολλοί από τους γεροντότερους έκλαψαν βλέποντας κάτι το οποίο για πολλές δεκαετείες ήταν απαγορευμένο και εξαφανισμένο.

Μετά τα χορευτικά τμήματα ακολούθησε λαικό γλέντι με τοπική ορχήστρα και την ανεπανάληπτη φωνή της Σουζάνα Σπάσοβσκα-Сузана Спасовска. Εάν και η μέρα ήταν καθημερινή και η επόμενη εργάσιμη, κανένας από τους παρευρισκομένους δεν αποχώρησε παρα πολύ αργά τη νύχτα.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία της γενικής προξένου της χώρας μας στη Δημ.Μακεδονίας Ελένης Πετρουλά (περίεργο ε;), η οποία μαζί με τους τοπικούς φορείς είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν μακεδόνικα τραγούδια.

Η НОВА ЗОРА παρευρέθηκε και τις δύο μέρες, έχοντας στήσει περίπτερο παρουσίασης της εφημερίδας και του Ελληνομακεδονικού Λεξικού και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν τεράστιο. Μοιράστηκαν πάνω από 4000 εφημερίδες. Το σημαντικότερο ήταν πως ο κόσμος μόνος του ερχόταν κοντά μας και μας ζητούσε τεύχος, συζητώντας και ανταλλάσοντας απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν τους Μακεδόνες αλλά και γενικότερα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)