ГОЛЕМО МАКЕДОНСКО ОРО – ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

Η συνεργασία του Μακεδόνικου Διεθνούς Κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καναδά (MHRMI) και του Συλλόγου Παιδιών Φυγάδων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα με έδρα το Τορόντο, έφερε αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενο. Ο μακεδόνικος χορός που διοργάνωσαν από κοινού στην αίθουσα εκδηλώσεων του μακεδόνικου ναού Свети Климент Охридски (Σβέτι Κλίμεντ Όχριντσκι) στη 1 Ιουνίου 2013 στο Τορόντο του Καναδά, με αφορμή τα 65 χρόνια από το ταξίδι χωρίς επιστροφή χιλιάδων Μακεδονόπουλων από τα μακεδόνικα χωριά της Ελλάδας και τα 100 χρόνια από την Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία διαμελίστηκε η Μακεδονία και μοιράστηκε σε περισσότερα κράτη των Βαλκανίων, είχε τεράστια επιτυχία.

Μακεδόνες, με καταγωγή κυρίως από τις περιοχές Лерин-Λέριν (Φλώρινα), Костур-Κόστουρ (Καστοριά), Воден-Βόντεν (Έδεσσα), Кајлари-Κάιλαρι (Εορδαία), Преспа-Πρέσπα και Битола-Μπίτολα, κατέκλυσαν την αίθουσα ασφυκτικά και δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ανεπανάληπτη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Бил Николов-Μπιλ Νικόλοβ, πρόεδρος του MHRMI με καταγωγή από το χωριό Желево-Ζζέλεβο (Ανταρτικό Φλώρινας), ο εκπρόσωπος των εκδιωγμένων παιδιών Георги Кизовски-Γκεόργκι Κίζοβσκι με καταγωγή από το χωριό Габреш-Γκάμπρεςς (Γάβρος Καστοριάς), ο πρόεδρος της μακεδόνικης οργάνωσης Македонска Алијанса (Μακέντονσκα Αλιάνσα) Џорџ Атанасоски-Τζόρτζ Ατανάσοσκι, ο γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Μακεδόνων και καταγωγή από το Смрдеш-Σμ΄ρντεςς (Κρυσταλοπηγή Καστοριάς) Славко Манговски-Σλάβκο Μάγκοβσκι, όπως και τα προσκεκλημένα μέλη του Виножито-Ουράνιο Τόξο, Димитри Јованов-Ντιμίτρι Γιοβάνοβ (Δημήτρης Ιωάννου) από το χωριό Ракита-Ράκιτα (Ολυμπιάδα Εορδαίας) και Танас Трајанов-Τάνας Τραγιάνοβ (Αθανάσιος Τραγιανός) από το χωριό Тушилово-Τουσσίλοβο (Στάθη Κιλκίς). Αναφορά σε μοιραία ιστορικά γεγονότα για το μακεδόνικο λαό έκανε ο ιστορικός Ристо Стефов-Ρίστο Στέφοβ, με καταγωγή από το χωριό Ошчима-Όσστσσιμα (Τρίγωνο Πρέσπας).

Για τη μουσική και τα τραγούδια της υπέροχης αυτής βραδιάς φρόντισε η φημισμένη μακεδόνικη ορχήστρα Boys From Bouf (Ντέτσατα οντ Μπουφ-Τα παιδιά από το Μπουφ) του μαέστρο Крис Кљашев-Κρις Κλιάσσεβ.

Χορός χωρίς σταματημό, πηγαδάκια συζητήσεων, συνεντέυξεις σε καναδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, γνωριμίες, φωτογραφίσεις…όπως και συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας με μεγάλη επιτυχία, με σκοπό την στήριξη των μακεδόνικων κινημάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία. Όπως και στο παρελθόν, μεγάλη ήταν η προσφορά των Коста Стангуик-Κόστα Στάνγουικ με καταγωγή από το Арменско-Άρμενσκο (Άλωνα Φλώρινας) και Минче Остас Ташев-Μίντσσε Όστας Τάσσεβ με καταγωγή από το Емборе-Έμπορε (Εμπόριο Εορδαίας), όπως και πολλών άλλων Μακεδόνων.

Τέθηκαν ακόμη ισχυρότερες βάσεις συνεργασίας μεταξύ των μακεδόνικων οργανώσεων πάνω στον κοινό σκοπό, που είναι η αναγνώριση των εθνικά Μακεδόνων σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως και η διατήρηση και ανάπτυξη της μακεδόνικης γλώσσας και πολιτισμού στις περιοχές όπου αυτοί ζουν.

Πολλά συγχαρητήρια στις οικογένειες Николов-Νικόλοβ, Кизовски-Κίζοβσκι και Павловски-Πάβλοβσκι, για την μεγάλη προσωπική τους εργασία σχετικά με τη διοργάνωση της ανευ προηγουμένου αυτής εκδήλωσης.

Αυτό που θα αισθανθεί όποιος βρεθεί μεταξύ της μακεδόνικης κοινότητας του Καναδά, δεν περιγράφεται. Εκατοντάδες χιλιάδες Μακεδόνες από όλες τις περιοχές της Μακεδονίας, μακεδόνικα καταστήματα, μακεδόνικες εκκλησίες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, σχολεία, συλλόγοι, χορευτικά, εφημερίδες, περιοδικά, οργανώσεις, μακεδόνικα θέρετρα διακοπών… Ελεύθερα ακούγεται η μακεδόνικη γλώσσα, ελεύθεροι αισθάνονται οι Μακεδόνες, απ΄όπου και αν προέρχονται…

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλοί, μεταξύ αστείου και σοβαρού, σχολιάζουν: Ποιά είναι η δεύτερη πόλη σε αριθμό εθνικά Μακεδόνων μετά το Скопје-Σκόπιε; – Το Τορόντο!!

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)