ПИШУВАТЕ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГРЦИЈА? КАЗНА ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΤΙΜΩΡΙΑ

Πρόσφατα, στην συντάκτη της εφημερίδας Дневник (Ντνέβνικ) της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ίβανα Κόστοβσκα, στον συνοριακό σταθμό του Мачуково-Ματσσούκοβο (Ευζώνοι), απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα επειδή στο ελληνικό εθνικό μητρώο ήταν καταχωρημένη ως ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Το κακό που έκανε; Έγραψε κείμενο σχετικά με τη ζωή και το στάτους των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα. Για τους, σύμφωνα με την Ελλάδα, ,,ανύπαρκτους,,. Με λίγα λόγια, οι εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας δεν υπάρχουν, αλλά τιμωρούμε όσους γράφουν γι΄αυτούς…Οξύμωρο έτσι;

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε με σύντομη διαδικασία να ανακηρύξει την υπόθεση απαγόρευσης εισόδου της Κόστοβσκα ως τετελεσμένη. Επίσης, το υπουργείο δημοσίευσε την σύντομη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του, Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι σχετικά με την υπόθεση, ο πρεσβευτής στα Σκόπια Λαλάκος, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Πόποβσκι και επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Μακεδόνα ομόλογό του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΥΠΕΞ, ο Έλληνας πρεσβευτής εξέφρασε δυσαρέσκεια λόγω  „της μεγάλης κλίμακας που απασχόλησε τη γειτονική χώρα ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική εσωτερική νομοθεσία“.
„Λαμβάνοντας υπόψη την επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Αβραμόπουλου και του ομόλογού του Πόποβσκι, το θέμα θεωρείται λήξαν“, αναφέρει η δήλωση του ΥΠΕΞ. Τόσο απλά…σαν να μην πρόκειται για θέμα σοβαρό, όπου καταλύονται δημοκρατικοί θεσμοί.
Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, εν συντομία σχολίασε το γεγονός: „Ποιά η σημασία της δήλωσης; Άρθηκε η απαγόρευση εισόδου; “, συμπεραίνοντας ότι μάλλον όχι.
Καταχωρώντας την Κόστοβσκα στη μαύρη λίστα, συνέχισε ο Δημητράς, όπως και πέρυσι έναν Αλβανό δημοσιογράφο και πολλούς άλλου στο παρελθόν,  παραβιάζεται η ελευθερία του Τύπου και αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα τιμωρεί τους ξένους δημοσιογράφους που γράφουν κείμενα τα οποία δεν ευχαριστούν τις ελληνικές αρχές.
- Η Ελλάδα αισθάνεται ελεύθερη να δρα με τον τρόπο αυτό επειδή δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Το συνδικάτο των Ελλήνων δημοσιογράφων και τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν τέτοιες πράξεις, επιβεβαιώνοντας ότι γι΄αυτούς τα εθνικιστικά συμφέροντα είναι σημαντικότερα από την ελευθερία των δημοσιογράφων, δήλωσε ο Δημητράς.
Για το δημοσιογράφο και πολιτικό αναλυτή Γιώργο Παπαδάκη η υπόθεση ήταν κάτι το αναμενόμενο, αλλά τρομακτική είναι η σύνθεση της, η οποία αποδεικνύει το πόσο η Ελλάδα σέβεται το γείτονά της, δηλαδή καθόλου.
- Στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα στα μπλογκς, γράφονται πολλά άσχημα πράγματα για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά επί 22 χρόνια ούτε ένας Έλληνας δημοσιογράφος δεν αντιμετώπισε απαγόρευση εισόδου στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Από την άλλη πλευρά, όποιος από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας γράψει σχετικά με τις μειονότητες στην Ελλάδα, μπορεί και να λάβει απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Αυτό δείχνει τη θέση των ελληνικών αρχών, δήλωσε ο Παπαδάκης. Την υπόθεση της Κόστοβσκα, ο Παπαδάκης την ερμήνευσε ως τιμωρία για αυτά που έγραψε και ως προειδοποίηση στους υπόλοιπους, ότι εάν συνεχίσουν θα υποστούν συνέπειες.

Λίγες ημέρες πριν και μετά την σύσταση του κειμένου αυτού, η Νόβα Ζόρα πληροφορήθηκε ότι άρθηκε η απαγόρευση εισόδου της Κόστοβσκα.

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)