ЕДНО СЕЛО ВО ЗАТВОР ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Στις 30 Οκτωβρίου 2012, έγινε η δίκη των ,,κατηγορουμένων,, κατοίκων του χωριού Забрдени,Леринско-Ζαμπρντενι,Λέρινσκο (Λόφοι Φλώρινας), οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια αποτροπής στρατιωτικών ασκήσεων δίπλα στο χωριό.

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν εναντίων επτά κάτοικων του χωριού, μετά τα επεισόδια βίαιης καταστολής της αστυνομίας, σε βάρος του πληθυσμού το έτος 2008. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για το αυτονόητο, προσπάθησαν δηλαδή να αποτρέψουν ασκήσεις βολής τεθωρακισμένων και άλλων βαρέων όπλων μπροστά από τις αυλές τους. Αντέδρασαν στην κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση της υγείας τους και την συνεχή καταπάτηση των περιουσιών τους. Οι αστυνομικοί, προπηλάκισαν γυναίκες, γέρους και παιδιά, τραυμάτισαν έναν κάτοικο (έσπασαν το χέρι του), συνέλαβαν τέσσερα άτομα και τους έσυραν αλυσοδεμένους στο αστυνομικό τμήμα Λέριν-Φλώρινας, τους κράτησαν ολόκληρη τη νύχτα, ως “ομήρους”, απαιτώντας από τους κατοίκους του Ζαμπρντενι  και γειτονικών χωριών, να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους. Προφανής στόχος των αρχών ήταν να “τρομοκρατήσουν” τους πολίτες και μόνο. Οι αστυνομικές αρχές συνέχισαν το “κυνήγι”, των φιλήσυχων κατοίκων του χωριού και άσκησαν διώξεις εναντίων τριών ακόμη ατόμων, εκτός των διώξεων των τεσσάρων συλληφθέντων της “Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου”.

Η δίκη φιάσκο απέφερε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή και πρόστιμο 200 ευρώ στον πρώην πρόεδρο του χωριού Νικόλαου Μητσηκόπουλου, ενώ οι υπόλοιποι ,,κατηγορούμενοι,, τιμωρήθηκαν με οχτάμηνη φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 200 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή και 200€ πρόστιμο. Η κατηγορία «παρακώλυση συγκοινωνίας». Ήδη κατατέθηκε έφεση και η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί μέσα σε 2 χρόνια, από το εφετείο Κοζάνης.

Όπως δήλωσε κάτοικος του χωριού, όλοι οι δικαστικοί ήταν νέοι, όπως και ο εισαγγελέας και στήριξαν την κατηγορία βάση νόμου. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μεταξύ των υπερασπιστών των ,,κατηγορουμένων,, εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος του Λέριν-Φλώρινας, Ιωάννης Βοσκόπουλος.

Δικαιώματα των πολιτών αυτού του κράτους;;; Μα ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο πράγμα. Όλα στο βωμό των ,,εθνικών συμφερόντων,,. Η πολιτεία προσπάθησε και πάλι, μέσω αυτής της παράλογης διαδικασίας, όπως άλλωστε και οι ίδιες οι στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στις αυλές σπιτιών, να τρομοκρατήσει τους ,,παράξενους,, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και τέτοιες γελοίες προσπάθειες, μόνο σταυροκοπήματα μπορούν να προκαλέσουν.

Και ένα σχόλιο αστυνομικού που συμμετείχε στην αποτροπή των διαμαρτυριών των κατοίκων:  «Δε με ενδιαφέρει τι κάνετε, δεν είμαι από δω, είμαι από μακριά…Καλά κάνετε και πεθαίνετε από καρκίνο (!). Από τη στιγμή που είστε στα σύνορα θα ανέχεστε και ασκήσεις και στρατό. Αν δε θέλετε, να βγάλετε τους Λόφους έξω από τα σύνορα»! (απάντηση αστυνομικού σε σχετικές διαμαρτυρίες κατοίκων). Περαιτέρω σχόλια περιττά!!

(εκτενέστερο άρθρο για το όλο θέμα είχε παρουσιάσει η Νόβα Ζόρα στο τεύχος της αρ.6 www.novazora.gr)

δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Κατηγορίες

Ευχαριστούμε θερμά τους Μακεδόνες οικονομικούς μας μετανάστες σε Αυστραλία, Καναδά και δυτική Ευρώπη, όπως και τους φίλους μας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, για την οικονομική στήριξη της έκδοσης της Нова Зора. Благодариме - Μπλαγκοντάριμε


ALPHA BANK

Account 852 00 2101 031390

IBAN: GR47 0140 8520 8520 0210 1031 390

BIC: CRBAGRAA

Μηνιαίες Εκδόσεις

Македонска Ризница
  • ,ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΥΧΩΝ
    РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ПРЕТХОДНИ БРОЕВИ
  • 2016 (147)
  • 2015 (416)
  • 2014 (404)
  • 2013 (377)
  • 2012 (372)
  • 2011 (323)
  • 2010 (202)